Skip to content

Γιατί είμαστε ακριβοί;

Σεπτεμβρίου 8, 2009

Το πιο κάτω κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Αλήθεια την 11η Αυγούστου 2009.

Είχε σαν αποτέλεσμα μια έντονη ανταλλαγή απόψεων με ένα παλιό φίλο, ο οποίος έχει την άποψη πως με τα πιο κάτω πρόδωσα το πολύχρονο μου πέρασμα από την ενεργή οικολογία.

Θεωρούσε αδιανόητο πως εισηγούμουν την απόδοση επιπρόσθετης γης για ανάπτυξη οποιουδήποτε είδους, εισηγούμενος πως η γη η οποία προσφέρεται τώρα είναι ήδη υπεραρκετή.

Συνοπτικά, η δική μου απάντηση περιστρεφόταν γύρω από την λογική πως η οικολογία δεν πρέπει να είναι σκέτη άρνηση αλλά να είναι μάλλον ιδεολογία διαχείρισης. Από αυτή την αφετηρία προβληματίστηκα και έγραψα.

Είναι ένα θέμα να έχεις και να προτείνεις τις οικολογικές σου θέσεις από τη θέση του αντιπολιτευόμενου, και του κριτή των πάντων (πέρασα από αυτή τη σχολή). Είναι όμως άλλο ζήτημα να πρέπει να διαχειριστείς ένα υπάρχον σύστημα. Δεν έχω βεβαίως τέτοια εξουσία, αλλά οι γνώσεις μου για τα οικονομικά και τα οικολογικά προσπαθούν να συμβιβαστούν, και μέρος αυτού του συμβιβασμού είναι και το πιο κάτω κείμενο.

Ένας επιπρόσθετος λόγος που το θυμήθηκα είναι και η ανακοίνωση της κυβέρνησης για την πρόθεση της να αξιοποιήσει την περιοχή της Διεθνούς Έκθεσης με την ανέγερση γραφείων για διάφορες υπηρεσίες, σύγχρονο σταθμό λεωφορείων κλπ.

Αυτό δείχνει νομίζω, πως υπάρχει τουλάχιστον περιθώριο καλύτερης διαχείρισης της κρατικής γης.

Εννοείται πως η όποια παραχώρηση κρατικής γης για οποιοδηπότε λόγο, πρέπει να συνοδεύεται από σχετικούς όρους ούτως ώστε το ώφελος να μην το παίρνει μόνο ο εργολάβος, ο επιχειρηματίας, ή ο ξενοδόχος.

Στόχος θα πρέπει να είναι να δημιουργηθούν σφήνες ανάπτυξης με χαμηλότερο κόστος και άρα χαμηλότερες τιμές για να εξασκήσουν την ανάλογη πίεση σε όλη την αγορά.

Γιατί είμαστε ακριβοί;

Είναι από τις πιο συνηθισμένες ατάκες: η Κύπρος είναι χώρα ακριβή!

Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν την κατάσταση: έχουμε από τον πιο ακριβό καφέ μέχρι το πιο ακριβό τουριστικό πακέτο.

Σε μια ελεύθερη οικονομία, οι τιμές καθορίζονται από τις δυνάμεις της αγοράς. Άρα, αν θέλει κανείς να βρει τις αιτίες της ακρίβειας εκεί πρέπει να ψάξει.

Κάποια πράγματα είναι δεδομένα: είμαστε μια νήσος, και συνεπώς έχουμε να αντιμετωπίσουμε ψηλό κόστος μεταφοράς ανθρώπων και εμπορευμάτων. Αυτό είναι ανελαστικό, δηλαδή πολύ δύσκολα αλλάζει. Ξεκινούμε δηλαδή με το δεδομένο πως οι πρώτες ύλες παντός είδους θα έχουν υψηλότερο κόστος από άλλες χώρες.

Έχουμε στη συνέχεια την αγορά εργασίας. Αυτή η αγορά είναι και η λιγότερο ελεύθερη αφού υπάρχουν καλώς νοούμενοι περιορισμοί που στόχο έχουν τον περιορισμό της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, αλλά και πολλές στρεβλώσεις που αφορούν προστασία κεκτημένων, όχι πια δικαιωμάτων, αλλά υπερδικαιωμάτων, από τις συντεχνίες.

Μπορούμε να θεωρήσουμε ως δεδομένο πως η ένταξη στην ΕΕ έχει φέρει μεγαλύτερη κινητικότητα στην αγορά εργασίας, κάτι που συνήθως σημαίνει σχετική πτώση, σε κάποιους τουλάχιστον μισθούς. Αν συνέβηκε κάπου αυτό είναι ένα πολύ περιορισμένο φαινόμενο.

Μένει κάτι πολύ σημαντικό: η αξία της γης και η αξία της χρήσης της γης. Αυτό είναι ένα πολύπλοκο κεφάλαιο, έχει να κάνει με πολλούς κλάδους που αφορούν τις διάφορες χρήσεις της γης, και έχει να κάνει και με κάτι πολύ σημαντικό άνκαι αυτονόητο: η διαθέσιμη έκταση γης που έχουμε στην Κύπρο είναι πολύ περιορισμένη.

Γνωρίζουμε όλοι την κυπριακή λογική πως πρέπει να κρατήσει κάποιος τη γη του, γιατί η γη «πάντα βάλλει πάνω». Αυτό φαίνεται να υποστηρίζεται και από την οικονομική ανάλυση, αλλά έχει και μια βασική συνέπεια: το κομμάτι του κόστους που έχει σχέση με την χρήση γης είναι αυξημένο και συνεχώς ανεβαίνει.

Αυτό αφορά και την καφετέρια στην Μακαρίου, και το εξοχικό στον Πρωταρά, αλλά και την πρώτη κατοικία στα Λατσιά. Όταν έχεις να αντιμετωπίσεις λοιπόν το γεγονός πως ένα μεγάλο κομμάτι του συνολικού σου κόστους είναι φουσκωμένο και συνεχίζει να φουσκώνει, τότε φυσικά αναγκάζεσαι να αυξάνεις τις τιμές σου με όλες τις συνέπειες που ακολουθούν.

Μπορεί να ακούγεται απλοποιημένο, και είναι δεδομένο πως η ανάλυση αυτή δεν εξαντλείται εδώ. Εκ πρώτης όψεως όμως, οδηγούμαστε και σε συγκεκριμένη εισήγηση: να αυξηθεί η διαθέσιμη γη!

Δεν είναι εύκολο αυτό, αλλά η Κύπρος έχει τεράστιες εκτάσεις που ιδιοκτήτη έχουν το κράτος. Το παρόν κείμενο δεν θα προχωρήσει περισσότερο πέραν από την εισήγηση να εξεταστεί το όλο ζήτημα του κόστους της γης, κόστους χρήσης γης, και τις δυνατότητες του κράτους να επέμβει με στόχο να κάνει το νησί μας πιο ανταγωνιστικό.

Advertisements
15 Σχόλια leave one →
 1. Σεπτεμβρίου 8, 2009 09:49

  Φίλε μου ξέχασες 3 σημαντικούς παράγοντες:
  1. Αισχροκέρδεια. Όταν πήγα να αγοράσω έπιπλα και μου έλεγαν «σε έξι μήνες θα τα έχετε» αυτό τι είναι; Όταν το μπουκαλάκι το χρεώνει ο διανομέας 12σεντ περίπου και οι χρεώσεις παίζουν απο 50σεντ εώς 1 ευρώ, αυτό τι είναι;
  2. Καρτέλ: Καρτέλ στα πετρέλαια, καρτέλ στους εισαγωγείς αυτοκινήτων, καρτέλ παντού.
  3. Ανεκτικότητα του κόσμου: Όταν ο Κυπραίος δεν διαμαρτύρεται και ότι τον χρεώσουν πληρώνει τότε γιατί να μην τον χρεώνουν πιο πολλά;

  Όσον αφορά τη διάθεση της γής ξέχασες το δεύτερο μεγαλύτερο γαιοκτήμονα της Κύπρου…

  Μου αρέσει!

  • Σεπτεμβρίου 8, 2009 11:24

   Republishing an article i already wrote on the Subject of cost in Cyprus. I think it touches on similar issues with an example.

   The need for a tourism consumer price index?
   I was reading the Independent today when i was struck with the recommended prices for the newspaper outside the UK.
   Cyprus 4.20 Euro
   Greece 3.5 Euro
   Austria 3 Euro
   Germany 3 Euro
   Italy 3 Euro
   Luxembourg 3 Euro
   Spain 3 Euro
   Malta 2.95 Euro

   Now if one ranks these countries in terms of how rich is the average citizen (i.e. per capita GNP in purchasing power parity terms) the ranking is vastly different. With the EU-27 as 100 the richest per capita countries are:

   Luxembourg 252.8
   Austria 123
   Germany 116
   Spain 103.9
   Italy 100.5
   Greece 95.3
   Cyprus 94.6
   Malta 76.4

   I think this shows that the implicit feeling in Cyprus is a very expensive tourist destination can be seen by such articles such as a foreign newspaper. Many tourist oriented products that are not included in the basket of products that is used to estimate the consumer price index. Yet prices of tourist friendly products in Cyprus are prices in complete disregard of income or transport costs. And once again this implicitly shows that Malta is doing something right when it comes to tourism – cost does not come up as worry nearly as much in tourist surveys as it does in the case of Cyprus.

   Μου αρέσει!

 2. Σεπτεμβρίου 8, 2009 11:15

  το 2003
  ένα τριάρι διαμέρισμα στον Στρόβολο με μεγάλη βεράντα στο πιο ψηλό σημείο της Λευκωσίας στην οδό Αρχιμήδους πάροδος του ανηφόρου της «κληματαριά»

  αγοράστηκε ΜΟΝΟ 59 χιλιάδες λίρες

  σήμερα, μόλις 6 χρόνια μετα ένα τέτοιο διαμέρισμα στοιχίζει τουλάχιστον 160 χιλιάδες λίρες

  γιατί;

  ΚΕΡΔΟΣ καθαρόαιμο με την βοήθεια των τραπεζών που δίνουν αέρα

  ανακάλυψες την τασινόπιττα ή ακόμα;

  γη υπάρχει παααααααααααααααρα πολύ, άνοιξε τα μάτια σου και θα δεις

  http://osr55.wordpress.com/2008/08/31/

  http://osr55.wordpress.com/2008/07/10/

  ο εκσυγχρονισμός της φεουδαρχίας και η νέα κατοχή
  http://osr55.wordpress.com/2008/06/10/

  λύσεις υπάρχουν και μάλιστα είναι πααααααααααααρα πολύ απλές

  «απλά πράγματα!!! να σταματήσουν να δίνουν άδεια στους ντιβέλοπερ να κτίζουν πολυκατοικίες όπου φτάσουν και όπου σταθούν!!!!!!

  υπάρχει πάρα πολύ γη αναξιοποίητη… να κτίζονται στις πλείστες περιοχές ΜΟΝΟ σπίτια με τουλάχιστον 3 υπνοδωμάτια τα οποία το καθένα πρέπει να έχει ελάχιστο όριο τετραγωνικών μέτρων και να μην είναι τρύπες

  με αυτό τον τρόπο η προσφορά των σπιτιών θα αυξηθεί ραγδαία και η προσφορά των διαμερισμάτων θα μειωθεί και έτσι αναγκαστικά θα πέσουν οι τιμές των σπιτιών αφού ο κόσμος θα προτιμά να δίνει κάτι παραπάνω ώστε να έχει σπίτι και όχι τρύπα διαμέρισμα

  Δεν είμαι ειδικός επί του θέματος φυσικά, κάποιες σκέψεις κάνω και η πιο πάνω πρόταση είναι μια σκέψη η οποία φυσικά θέλει επεξεργασία

  το πιο σημαντικό είναι να σταματήσουν να δίνονται ανεξέλεγκτα άδειες για πολυκατοικίες στους νέους φεουδάρχες τσιφλικάδες %^$###ντιβέλοπερ οι οποίοι σε συμπαίγνια με τις πολεοδομίες τους δήμους τις τράπεζες θέλουν να κερδοσκοπούν εις βάρους του κόσμου και να τον βάλουν να μένει στις τρύπες που κτίζουν ενόσω αυτοί ζουν στις επαυλεις και στις βιλάρες τους»

  όποιος θέλει βλέπει, όποιος θέλει μπορεί να μιλά επίσης και για «ελεύθερη» αγορά!!!! το πιο σύντομο ανέκδοτο

  Μου αρέσει!

  • Σεπτεμβρίου 8, 2009 13:05

   osr: Δεν διαφωνώ με αυτά που λές αλλά εάν επιτρέπετε δηλαδή, εσύ που μεινίσκεις αυτή τη στιγμη;

   Μου αρέσει!

   • Σεπτεμβρίου 8, 2009 16:38

    chrys τι σημασία έχει;

    Μου αρέσει!

   • Σεπτεμβρίου 9, 2009 12:05

    chrys και στροβολιώτη τώρα από το 2007 μένω Λακατάμια και με αφορμή αυτή την πιο κάτω κατάσταση που ισχύει στην «»»»»»»δημοκρατία»»»»» μας όπου ο νόμος είναι σαν τον ιστό της αράχνης είναι που άρχισα να το ψάχνω επισταμένα το θέμα

    πριν

    και τώρα

    η «»»»»»»»»δημοκρατία»»»»» και η «»»»δικαιοσύνη»»» του Ανωτάτου μας με ντοκουμένατ έγγραφα τα οποία ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ούτε ο ΠΟλίτης στον οποίο γράφω ανα τακτά διαστήματα ούτε ο φιλελευθερος ούτε το Mega του μεγαλοντιβέλοπερ ττττόμη β το έβγαλε
    απλά μίλησα μια φορά στο έχεις μέσον χωρίς καμιά περαιτέρω εξέλιξη

    http://osr55.wordpress.com/2008/09/05/%ce%bf-%ce%bd%cf%8c%ce%bc%ce%bf%cf%82-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%cf%8c%cf%80%cf%89%cf%82-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%b9%cf%83%cf%84%cf%8c-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b1%cf%81%ce%ac%cf%87%ce%bd%ce%b7%cf%82/

    και ακόμη θέλουμε να μιλάμε για «»»δημοκρατία»»»» αστικού τύπου σε καπιταλιστικό μοντέλο, αυτά όλα δεν είναι ταμπελίτσες έχουν περιεχόμενο

    απλά οι «φιλήσυχοι» και «φιλειρηνικοί» πολίτες με τα κοστουμούθκια τους καιτις γραβατούες τους που δεν έχουν έλθει σε σύγκρουση με το τοπικό κατεστημένο το οικονομικό που εξουσιάζει την κύπρο βλέπε πχ αφού είσαι και παφίτης το φιάσκο με τον Λεπτό που αγορασε για ένα κομμάτι ψωμί τη γη από τους γεροσκήπιανους και αμέσω μετά που την αγόρασε οι υπάλληλοι του λεπτού οι βολευτές την ενέταξαν αμέσως στην οικιστική ζώνη!!!!!

    αυτή είναι η αλήθεια………..

    αυτό που έχιε να κάνει ο κόσμος φίλε chrys είναι να αντιδράσει και αυτό δεν μπορεί να γίνει μεμονωμένα από σένα και από μένα που μας εκμεταλλεύτηκαν οι ντιβέλοπερ στα σπίτια που μένουμε κλπ αλλά μαζικά

    το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ενημερώνουμε τον κόσμο για αυτό που θεωρούμε όι είναι η αλήθεια

    τίποτα άλλο

    αυτή ήταν και η αφορμή για την δημιουργία του blog μου, αφού δεν τα βγάζουν οι πουλημένοι δημοσιοκάφροι θα τα βγάλω εγώ

    και όσοι έχουν διάθεση να ακούσουν μακάρι να ακούσουν και να αντιδράσουμε

    Μου αρέσει!

   • Σεπτεμβρίου 9, 2009 14:58

    @osr: Όντως το έψαξες αρκετά. Αντίδραση κάνουμε όσο μπορούμε. Από τη μια ενημέρωση μέσω του blog μας και απο την άλλη συζητήσεις γύρω απο αυτά τα θέματα. Όντως τα ΜΜΕ στη Κύπρο μας παρουσιάζουν ότι θέλουν, όπως το θέλουν (απλά διαβάστε μια μέρα Χαραυγή και Αλήθεια, θα νομίσετε ότι αναφέρονται σε διαφορετική χώρα). Συνέχισε τη καλή δουλειά φίλε. Εμείς εδώ θα είμαστε 🙂

    @Strovoliotis
    Νομίζω τα comments εν λίο ανακατωμένα. Μήπως χρησιμοποιάς κανένα περίεργο plugin;

    Μου αρέσει!

 3. Σεπτεμβρίου 8, 2009 13:29

  Εξανάγραψα για το θέμαν, ως επισκέπτης (μένω αμερικήν). Πάντα παλαβώννω πόσον εν το κόστος ζωής στην κύπρο, τζιαι δέ ξέρω πώς τα φκάλλετε πέρα ρέ παιθκιά ειλικρινά!! Φαίνεται μου πανάκριβη η κύπρος, τζιαι ακόμα οι μισθοί μας στην αμερική εν τρείς φορές πιό ψηλοί που τους δικούς σας! Άμα διώ δακάτω $200 την εφτομάν της υπεραγοράς για οικογένειαν 4 ατόμων, τζιαι διά ο κυπραίος 150 ευρώ την εφτομάν σημαίνει οτι κάτι έν πάει καλά!

  Δυστυχώς έσιει το η κουλτούρα μας να μέν φωνάζουμεν μές τους δρόμους αμα μας μπήουν παλλούτζια.

  Μου αρέσει!

 4. Σεπτεμβρίου 8, 2009 16:54

  @osr
  Εννοώ ότι η οικία μας είναι κάτι που όλοι έχουμε ανάγκη. Οπότε όταν φτάσουμε σε προσωπικό επίπεδο οι επιλογές μας περιορίζονται σε ενοίκιο ή αγορά (όσο και να κοστίζει το καθένα). Το ξέρουμε ότι βγάζουν κέρδος όλοι αυτοί εις βάρος μας αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι.

  Σε ένα απο τα πολύ ενδιαφέρον ποστς σου έγραψες ότι ο κόσμος αντιδράει με την έκφραση “ε μα ηντα που να κάμουμεν μάνα μου” . Σωστά απαντάει ο κόσμος.

  Ήρτα Λευκωσία απο τα ξένα (βλ. Πάφος) και είχα 2 επιλογές: ενοίκιο ή αγορά.Είχα άλλες επιλογές; Όσο ψηλό και να ήταν το ενοίκιο, όσο ψηλές και να ήταν οι τιμές των διαμερισμάτων έπρεπε κάπου να μείνω.

  Μου αρέσει!

 5. strovoliotis permalink*
  Σεπτεμβρίου 8, 2009 17:48

  @chrys7,
  1. Γνωρίζω τον δεύτερο μεγαλύτερο ιδιοκτήτη γης, αλλά δεν νομίζω να σκέφτεται να κάνει ενέργειες προς την κατευθυνση του γενικού «καλού».
  2. Ανεκτικότητα του κόσμου υπάρχει. Ωστόσο αυτό αφορά μια παράμετρο του συστήματος που δεν λειτουργεί καλά. Αν δηλαδή μποικόταραν όλοι οι καταναλωτές ένα ακριβό μέρος (ή προιόν), τότε ή θα έκλεινε ή θα τιμολογούσε πιο σωστά.
  3. Καρτέλ φαινεται όντως υπάρχει στις βενζίνες, αλλά μην είσαι σίγουρος πως θα ισχύσει τελικά η απόφαση της επιτροπής ανταγωνισμού.
  4. Αυτό με τα έπιπλα δεν το κατάλαβα.

  Μου αρέσει!

 6. strovoliotis permalink*
  Σεπτεμβρίου 8, 2009 17:50

  @Alex Apostolides,

  Ναι, είχα διαβάσει το κείμενο σου. Κάτι δεν πάει καλά εδώ…

  Μου αρέσει!

 7. strovoliotis permalink*
  Σεπτεμβρίου 8, 2009 17:54

  @diasporos,

  Ισχύει ότι έγραψα και στον Αλέξανδρο. Ολοι λένε πως κάτι δεν πάει καλά. Ιδέες ως προς το τι είναι αυτό δεν άκουσα.

  Η δική μου προσπάθεια είναι προς αυτη την κατεύθυνση.

  Μου αρέσει!

 8. strovoliotis permalink*
  Σεπτεμβρίου 8, 2009 18:04

  @osr,
  1. Αν το διαμέρισμα που περιγράφεις είναι ο τόπος που μένεις, τότε είμαστε σχεδόν γειτόνοι.
  2.Η τασιηνόπιττα εφευρέθηκε προ καιρού, και σε αντίθεση με την οικονομία, δεν δημιουργεί μεγάλα προβλήματα.
  3. Ναι μεν φοράω γυαλιά, αλλά βλέπω καλά.
  4. Διάβασα τα κείμενα σου και είδα τα βίντεο – σίγουρα έψαξες πολύ το θέμα.
  5. Βλέπω πάντως πως συμφωνούμε πως το κλειδί είναι η αύξηση της προσφοράς. Εσυ ασχολείσαι με την προσφορά γης για στέγη, εγώ γενικά με το ζήτημα του κόστους της γης.
  6.Δεν νομίζω να μπορούν να μπουν τέτοιοι όροι που αναφέρεις, και δυστυχώς τίποτα δεν είναι τόσο απλό, διαφορετικά θα το σκέφτονταν κάποιοι πριν από σένα και μένα.
  7. Η ελεύθερη αγορά δεν είναι ανέκδοτο. Οπως και η δημοκρατία είναι το λιγότερο κακό σύστημα.

  Μου αρέσει!

 9. Σεπτεμβρίου 8, 2009 18:29

  – Ξεχάσαμε τον παράγοντα χρηματηστήριο. Έγινε τότε μια σχεδόν ολοκληρωτική ανακατανομή του πλούτου προς τράπεζες και «επενδυτικές» εταιρίες. Αυτές οι εταιρίες ήταν υποχρεωμένες να επενδύσουν και αφού κυπριακή βιομηχανία δεν υπάρχει επένδυσαν στη γή αυξάνοντας κατακόρυφα και τις τιμές. Την ίδια στιγμή οι τράπεζες συγκέντρωσαν το χρήμα και εύκολα έδιναν δάνεια για αγορά στέγης.

  – Αφού η γη αγοράζεται στις τιμές αυτές εξυπακούεται ότι κάποιοι αγοράζουν σε αυτές τις τιμές. Ποιοί; Οι καταχρεωμένοι Κύπριοι και οι ξένοι (κυρίως στα παράλια). Εδώ έχουμε και ένα θέμα ιδιοσυγκρασίας: Όλοι οι Κύπριοι θέλουμε ιδιόκτητη στέγη και είμαστε διατεθειμένοι να χρεώσουμε όλη την παραγωγική μας ζωή προς την εκπλήρωση αυτού του στόχου. Ίσως αν όλοι σκεφτόμασταν ότι απλά δεν μας παίρνει να αγοράσουμε ή αν οι τράπεζες μας έλεγαν ότι δεν μας παίρνει η ζήτηση θα έπεφτε και μαζί της οι τιμές…

  – Οι δημόσιοι υπάλληλοι βέβαια με τις εγγυημένες αποδοχές και τα εφ’άπαξ τους παίρνουν δάνεια ακόμη ευκολότερα χειροτερεύοντας την κατάσταση.

  – Η ανάπτυξη προς τα πάνω, δηλαδή η αύξηση του συντελεστή δόμησης είναι πιστεύω μια καλή ιδέα (και αντίθετη με αυτή του osr:) ).

  – Τα καρτέλ και η απουσία ουσιαστικού ελέγχου είναι σίγουρα ένας πολύ σημαντικός παράγοντας.

  – Μπορούμε να συμπερριφερθούμε σαν συνειδητοί καταναλωτές που προσέχουν την τσέπη τους.

  Μου αρέσει!

 10. strovoliotis permalink*
  Σεπτεμβρίου 9, 2009 07:50

  @Παύλος,

  Πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις. Ο μηχανισμός του χρηματιστηρίου όπως τον περιγράφεις δούλεψε δυσχεραίνοντας την συνάρτηση προσφοράς – ζήτησης, άρα πάλι είμαστε στο αρχικό σημείο του δικού μου προβληματισμού.

  Η ιδέα για ανάπτυξη προς τα πάνω είναι πράγματι ενδιαφέρουσα και κάτι με το οποίο φλερτάρουν και πολλοί αρχιτέκτονες (μου το λεει η σύζυγος!), αλλά βεβαίως σε προσεκτικά επιλεγμένους χώρους. Στόχος πρέπει να ειναι και πάλι η αύξηση της προσφοράς για να πιεστούν οι τιμές.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: