Skip to content

Όταν τα μπλογκ δολοφονούν τον Μακάριο.

Σεπτεμβρίου 24, 2009

 

 

Η ίδια η κουλτούρα και η ιδεολογία που χαρακτηρίζει τα μπλοκ βασίζεται στην ελευθερία έκφρασης άποψης, και στην εναντίωση σε όποια λογοκρισία, ή μπλοκοκρισία. Αυτό βεβαίως, νοουμένου ότι δεν παραβιάζει τα ελάχιστα όρια που βάζει ο Blogger, η WordPress και άλλες εταιρείες που προσφέρουν τον χώρο και την υπηρεσία.

 Δεν είναι επίσης ούτε και παράξενο ή πρωτοφανές να γίνεται  συντονισμένη δράση κάποιων μπλογκς για κάποιο ζήτημα, συνήθως κοινωνικό, περιβαλλοντικό, ακόμα και πολιτικό.

Είχαμε μια τέτοια δράση χθες, που αφορούσε διάφορα κυπριακά και ελληνικά μπλογκς, τα οποία συμμετείχαν σε μια καλοστημένη απόπειρα δολοφονίας του χαρακτήρα του δημοσιογράφου Μακάριου Δρουσιώτη.

Ένα κείμενο – ραπτομηχανή το οποίο συνένωσε διάφορους ισχυρισμούς, είτε ατεκμηρίωτους είτε απλώς γελοίους που δημοσιεύτηκαν αλλού σε βάρος του δημοσιογράφου, συνοδευόμενο από υβριστικές φωτογραφίες οι οποίες απεικονίζουν μαϊμού και γαϊδούρια, παρουσιάστηκε με υποτιθέμενο στόχο την αποκάλυψη του αντεθνικού ρόλου του Μακάριου.

Έχω περιγράψει τη δράση ως απόπειρα δολοφονίας χαρακτήρα, και δεν είναι τίποτα λιγότερο από αυτό, αφού τα πλείστα εκ των «στοιχείων» που παρουσιάζονται, εκπίπτουν της στοιχειώδους τεκμηρίωσης, ή αντίθετα έχει αποδειχτεί – με τεκμήρια – πως η αλήθεια είναι άλλη. Αυτό όμως δεν έχει σημασία όταν έχεις διατεταγμένη υπηρεσία, και επίσης, αυτό δεν φαίνεται να έχει σημασία όταν θέλεις να πιστέψεις κάποια πράγματα.

 Το ερώτημα είναι τι μπορεί να γίνει; Η αυθόρμητη μου απάντηση είναι πως τίποτα! Η τεχνολογία παρέχει την δυνατότητα απάντησης, είτε σε χώρο του ιδίου του δημοσιογράφου – στόχου, είτε αλλού, άνκαι υποθέτω πως οι ευαισθησίες των διαχειριστών αυτών των χώρων, δε θα αφήσουν την αντίθετη άποψη ή απλώς την απάντηση να εμφανιστεί κάτω από τα κείμενα τους, αφού κατά κανόνα αποκλείουν όλους τους «αντιφρονούντες». Οσοι αναγνώστες, είτε στρατευμένοι είτε όχι έχουν όμως στοιχειώδες IQ, θα μπορέσουν να κατανοήσουν την ουσία.

Έγραψα πιο πάνω και για εκείνους που θέλουν να πιστέψουν οτιδήποτε εξυπηρετεί την ιδεολογία τους. Αυτοί δε θα αλλάξουν, αλλά ούτε θα αυξηθούν μέσω τέτοιων υβριστικών επιθέσεων.

Θα μπορούσε να καταγγελθεί η όλη δράση και στον Blogger, αφού νομίζω πως τα καλόπαιδα έχουν ξεπεράσει τα στοιχειώδη όρια.

 Θα μπορούσε ακόμα να γίνει αντίστοιχη μαζική δράση από άλλους μπλόγκερς οι οποίοι αντιτίθενται σε τέτοια φαινόμενα.

 Θα μπορούσε επίσης ο ίδιος ο Δρουσιώτης να κυνηγήσει δικαστικά τα κοπέλια, με πολύ ενδιαφέρουσες νομικές συνέπειες.

 Η πιο σημαντική δράση όμως είναι αυτή που κάνουν οι ίδιοι οι συγγραφείς της απόπειρας δολοφονίας, και αυτό αφορά την αποκάλυψη της  δικής τους ιδεολογίας και στάσης: ένας έρπον φασισμός, καλυπτόμενος πίσω από την ανωνυμία τα εύηχα συνθήματα και την επίκληση ταύτισης  απόψεων με πολιτικούς ή καλλιτέχνες, οι οποίοι δεν πιστεύω να ερωτήθηκαν, μια λυσοφοβική στάση η οποία στόχο έχει να υπονομεύσει οτιδήποτε και οποιονδήποτε προσπαθεί για τη λύση. Ακόμα ένας εθνικισμός, τυφλός, του στυλ «Ελλάς Κύπρος Ενωσις», «Καλός Τούρκος ο Νεκρός Τούρκος», ένας γελοίος ισχυρισμός περί «Αποκατάστασης της Δημοκρατίας στην Κύπρο», κάτι που μάλλον προετοιμασία για πραξικόπημα θυμίζει.

 Όλα αυτά δίνουν τον χαρακτήρα περιθωριακών,  εξτρεμιστικών καταστάσεων, οι οποίες υπάρχουν παντού στον κόσμο, και έχουν επιρροή όσο ακριβώς τους επιτρέπει το περιθώριο τους και το δημοκρατικό πλαίσιο μεσα στο οποίο ζουν, δηλαδή αμελητέα. Αυτό θα ήταν αρκετό για να οδηγήσει τους χώρους αυτούς, τους διαχειριστές αλλά και τις ιδέες που προβάλλουν σε μια αυτό – απαξίωση.

Η ιδιαιτερότητα της Κύπρου είναι πως συγγενείς απόψεις  έχουν και διάφορες πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες δεν έχουν βεβαίως τα κότσια να βγουν να τις προβάλουν και κρύβονται πίσω από τσαλίμια και τατσιλλίκκια – και αυτό αποτελεί πρόβλημα.

 Με αυτό το σκεπτικό, τα κοπέλια των «κακών» μπλοκ έχουν τουλάχιστον τα κότσια.

Α, μάλλον θα τα είχαν αν οι κατά συρροήν επώνυμες ύβρεις τους είχαν και την υπογραφή τους.

Γιατί ναι μεν υπάρχει ελευθερία έκφρασης, αλλά ο αγώνας γίνεται ανέντιμος και άνισος όταν δεν γνωρίζεις καν ποιος προσπαθεί να δολοφονήσει τον χαρακτήρα σου.

 Η ποιότητα των μπλογκς αυτών φαίνεται από διάφορα χαρακτηριστικά, αλλά διαβάστε και αυτό: «Η Κυπριακή Δημοκρατία, παραμένει υπό ξένη στρατιωτική κατοχή επί 34 χρόνια.»

 Ούτε ιστορία, ούτε μαθηματικά γνωρίζουν τα κοπέλια – α, και μη μου πείτε πως αποτελεί τυπογραφικό λάθος, αφού τέτοιου γνωσιολογικού επιπέδου είναι συνήθως όλες οι αναρτήσεις τους.

 

 

Advertisements
15 Σχόλια leave one →
 1. Σεπτεμβρίου 24, 2009 08:13

  Φίλε μου, εγώ είμαι σπίτι αυτές τις μέρες και δεν πήρα πρέφα τί έγινε? Μπορείς να γράψεις διο λόγια παραπάνω?

  Μου αρέσει!

 2. Σεπτεμβρίου 24, 2009 09:53

  α… αυτοί… οκ… δεν θα κάνω καν τον κόπο φίλε μου… Όπως λέω συχνά, σε αυτό τον τόπο το 99% είναι παντριώτες και δυστυχώς εμείς μείναμε απέξω…
  Μου άρεσε όμως αυτό που έγραψες και όπως το έγραψες…

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Σεπτεμβρίου 24, 2009 13:31

   Ωραία Ελένη, σε ευχαριστώ.

   Ναι πρέπει να τους αγνοήσουμε και αυτό κάνω συνήθως. Η χθεσινή κίνηση όμως είναι κάτι καινούργιο, και προιδεάζει για τα μελλούμενα…

   Μου αρέσει!

 3. strovoliotis permalink*
  Σεπτεμβρίου 24, 2009 13:33

  Χε, χε, χε, φαίνεται τα καλόπαιδα διαβάζουν και την άλλη άποψη, έστω και αν δεν την ανέχονται στον χώρο τους. Διόρθωσαν το «τυπογραφικό» λάθος λένε, και δεν χάνουν την ευκαιρία να δείξουν τον νουν τους:

  (Λόγω τυπογραφικού λάθους γράφτηκε στην πρώτη γραμμή 34 αντί 35 χρόνια. Ευχαριστούμε το γνωστό συνήγορο των εποίκων και υβριστή των εκτοπισμένων, blogger- «epoik-lover» για την υπόδειξη του λάθους, το οποίο και διορθώσαμε)

  Δεν ήταν μόνο αυτό το λάθος όμως, αλλά ας μην έχουμε και απαιτήσεις…

  Μου αρέσει!

 4. Σεπτεμβρίου 24, 2009 15:27

  Φίλε στροβολιώτη,

  Αν και πιστεύω πως κάθε ένας που καταθέτει δημόσια την άποψη του, υπόκειται υποχρεωτικά στη βάσανο της δημόσιας κριτικής, συμφωνώ πως η στοχευμένη, οργανωμένη, ομαδική επίθεση είναι απαράδεκτη και κατά μια έννοια ανήθικη. Θέλω όμως να τονίσω πως αυτή την ευαισθησία οφείλουμε να δείχνουμε και προς εκείνους που δέχονται οργανωμένες επιθέσεις και τυγχάνει να έχουν αντίθετες από εμάς απόψεις. Η μονομερής ευαισθησία (και δεν σου προσάπτω εσένα προσωπικά τίποτα, απλώς βρίσκω ευκαιρία να το επισημάνω), είναι εξίσου απαράδεκτη.

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Σεπτεμβρίου 25, 2009 07:22

   Αγαπητέ DemΩΝ,
   Δε διαφωνούμε. Η δημόσια κριτική είναι το ίδιο σεβαστη και απαραίτητη όσο και η ελευθερία της έκφρασης.
   Πιστεύω όμως πως συμφωνούμε επίσης πως η συγκεκριμένη δράση ήταν πρωτοφανής, και πολύ φοβάμαι πως δε θα είναι η μόνη…

   Μου αρέσει!

 5. Σεπτεμβρίου 24, 2009 16:02

  Παιθκιά εγώ ούτε κοιτάζω να δω ήντα μπου γράφουν. Όι αύριον να κομπάζουν τζιαι για τα hits που πιάννει ο ιστοοχετός τους τζιαι να μιλούν για «απήχηση στην κοινωνία»…

  Μου αρέσει!

 6. Σεπτεμβρίου 24, 2009 23:23

  Φίλε μπράβο άρεσε μου πολλά τούτο που έγραψες…
  Πολλά καλογραμμένο και πυκνό..
  Αντικατοπτρίζει πλήρως την όλη κατάσταση..
  Παρόλο που μια φορά μπήκα τζημέσα και μετά δεν ξαναμπήκα..
  Τούτη η συντονισμένη η ενέργεια έπιασε με χωρίς να το θέλω..

  Σε συγχαίρω πάντως για το κουράγιο σου να τους διαβάζεις..

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Σεπτεμβρίου 25, 2009 07:24

   Ευχαριστώ Κυριάκο. Ε, δεν είπα ότι τους διαβάζω! Η μαζικότητα της συγκεκριμένης δράσης όμως μου κίνησε την περιέργεια.
   Και καλό είναι να τα μελετούμε αυτά, εν όψει επερχομένων…

   Μου αρέσει!

 7. Σεπτεμβρίου 25, 2009 06:35

  Προχθές αγαπητέ μουφίλε έβλεπα από την εκπομπή της Ελίτας τον Μιχάλη Καλογερόπουλο Διάκο, τον στρατιωτικό διοικητή της ΕΟΚΑ Β’ στη Λεμεσό.
  Αμετανόητος ο άνθρωπος επαναλάμβανε τα τετριμμένα, έκανε κύκλους γύρω από τον εαυτό του.

  Διαβάζοντας τα κείμενα και τα σχόλια για τον Δρουσιώτη – και όχι μόνο – φαίνεται ξεκάθαρα η ίδια νοοτροπία.
  Όποιος διαφωνεί μαζί τους στέλλεται στο πυρ το εξώτερον, δολοφονείται ο χαρακτήρας του.

  Η ΕΟΚΑ Β δολοφονούσε φυσικά πρόσωπα, αυτοί δολοφονούν χαρακτήρες.

  Και έχουν το θράσος οι άτιμοι να μιλούν για ταύτιση της κυβέρνησης και του ΑΚΕΛ με την ΕΟΚΑ Β’!

  Δηλώνω την πλήρη συμπαράσταση μου στον Μ. Δρουσιώτη.

  Όσο και αν διαφωνώ κάποτε με κάποιες απόψεις και συμπεράσματα του και άλλες τόσες συμφωνώ, θεωρώ ανεπίτρεπτο τον τρόπο που συμπεριφέρονται κάποιοι.

  Ο φασισμός και οι ταγοί της διχοτόμησης νομίζουν ότι είναι παντοδύναμοι.
  Θα πάρουν όμως σύντομα απάντηση…

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Σεπτεμβρίου 25, 2009 07:29

   Καλημέρα Μιχάλη,
   Χμμμ, πάντως το προφίλ σου δεν παραπέμπει στο μπλόγκ σου, και οι καιροί είναι πονηροί 🙂 Ευχαριστώ για τη διευκρίνηση πάντως.

   Νομίζω η ταύτιση ΑΚΕΛ και ΕΟΚΑ Β που κάνουν είναι και η αχίλλεος πτέρνα τους, αφού δεν μπορεί το ευρύ κοινό να χωνέψει μια τόσο χοντρη μαλακία. Τέτοιες ιδέες τους καταδικάζουν στο περιθώριο και στην απαξίωση.

   Αυτό που λες για τη σύντομη απάντηση στο φασισμό και τους ταγούς της διχοτόμησης, ανάλυσε το λίγο. Αδημονούμε για μια θετική πληροφορία, μια αισιόδοξη εκτίμηση, και κυρίως ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΜΕ ΔΟΥΛΕΙΑ!

   Μου αρέσει!

 8. Σεπτεμβρίου 25, 2009 06:39

  Ξέχασα να πω ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μ. Δ. δέχεται επιθέσεις από αυτούς τους κύκλους.

  Όταν εξέδωσε το βιβλίο του «ΕΟΚΑ η σκοτεινή όψη» έγινε δέχτης απαράδεκτων επιθέσεων. Και τότε (αν και δεν υπήρχε… σχέδιο Ανάν) τον είχαν πει πληρωμένο (όπως και τώρα).

  Θα θυμίσω επίσης ότι τότε (μετά την δολοφονία χαρακτήρα που επιδίωξαν) είχαν υποσχεθεί (ο ΣΙΜΑΕ) ότι θα απαντούσαν γραμμή προς γραμμή το βιβλίο του.
  Πέρασαν τόσα χρόνια αλλά φαίνεται ότι είναι πολλές οι γραμμές…

  Φίλε Στροβολιώτη, επειδή προχθές διερωτήθηκες, σε πληροφορώ ότι είμαι ο… Παντός Καιρού 🙂

  Μου αρέσει!

 9. Ανώνυμος permalink
  Σεπτεμβρίου 25, 2009 12:59

  Μπράβο Στροβολιώτη.Πολύ καλά έκανες τζαι πρέπει όλοι οι δημοκρατικοί άνθρωποι να καταγγείλουμε την προσπάθεια φίμωσης των ιδεών τζαι τες αναχρονιστικές, μεσαιωνικές μεθόδους που χρησιμοποιούν.
  Ζούμε στην Ευρώπη της ελεύθερης διακίνησης ιδεών τζαι της προάσπισης της επιστήμης!!!
  Κεντρί

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: