Skip to content

Γεώργιος Α. Παπανδρέου και Ακάμας

Οκτώβριος 21, 2009

 

Όχι δεν κάνω πλάκα. Υπάρχει «σχέση» μεταξύ των δυο.

 Ήμουν ενεργό μέλος του οικολογικού κινήματος της Κύπρου από το 1985 μέχρι το 2004. Το δημοψήφισμα και η στάση μου η οποία  βρισκόταν σε πλήρη διάσταση με το βροντερό ΟΧΙ του Κινήματος Οικολόγων έφεραν την οριστική μου αποχώρηση.

 Πολλά από τα  20 σχεδόν χρόνια της θητείας μου είχαν ως αποκλειστικό θέμα τον Ακάμα, και ουσιαστικά  ήμουν από τους 2-3 «ειδικούς»  για το ζήτημα. Έτσι όταν υπήρχαν αποστολές, συναντήσεις ή ακόμα και σύνταξη επιστολών προς διαφόρους αξιωματούχους, μου έπεφτε το καθήκον να τις συντάξω.

 Έτσι και έγινε και με την πιο κάτω επιστολή, που γράφτηκε το 2001 όταν ήταν Υπουργός Εξωτερικών ο Γ.Α. Παπανδρέου.

 Την δημοσιεύω με την ευκαιρία της πρόσφατης επίσκεψης του Πρωθυπουργού πλέον της Ελλάδας στην Κύπρο.

 Και όχι μόνο.

 Τη δημοσιεύω και για άλλους δυο λόγους:

 

 1. Οι Οικολόγοι μαζί με άλλα νεοεθνικιστικά κόμματα της Κύπρου συνεχίζουν να επαναλαμβάνουν  τις βλακείες για τον Νίκο Αναστασιάδη ο οποίος «δρώντας αντεθνικά» κατήγγειλε την πατρίδα του στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τα αίσχη που έκανε κατά την περίοδο που προηγήθηκε του δημοψηφίσματος του 2004.  Η επιστολή αποδεικνύει πως οι Οικολόγοι, χρόνια πιο πριν, έκαναν συστηματικές «καταγγελίες» της πατρίδας τους σε όλα τα Ευρωπαϊκά, Κοινοπολιτειακά αλλά και παγκόσμια φόρα  στα οποία μπορούσαν να βρεθούν. Και καλά έκαναν. Άλλωστε η αναβάθμιση μιας χώρας από υποανάπτυκτη σε ανεπτυγμένη, μέλος όλων των διεθνών θεσμών, συνεπάγεται και μεγαλύτερη διαφάνεια, και δυνατότητα και καταγγελίας, αλλά και υποχρέωση  υποστήριξης των θέσεων της σε αυτά τα φόρα. Άλλη υπόθεση αν δεν υπήρχαν επιχειρήματα, ούτε στην υπόθεση του Αναστασιαδη, ούτε στην υπόθεση του Ακάμα.
 2.  Και αυτό μας φέρνει στην ουσία. 25 χρόνια γίνεται προσπάθεια να θεωρηθεί ο Ακάμας ως μια περιοχή ιδιαίτερης οικολογικής σημασίας, και ακόμα είμαστε εν πολλοίς στα λόγια. Οσοι προσπαθούν να των «σώσουν» δηλαδή. Οι υπόλοιποι, μικροί και μεγάλοι developers, κεντρατζήδες, διοργανωτές εκδρομών μίσιιμου σαφάρι, ξεροκέφαλοι μουχτάρηδες, βρίσκονται συνεχώς επί τω έργω, τον τρώνε σιγά – σιγά, σαλαμάκι είναι και τον κόβουν κομματάκι κομματάκι.

 

Ίσως ο Συλικιώτης να έχει προχωρήσει περισσότερο από όλους. Αλλά Ό,τι και να σωθεί τελικά δε θα είναι καλό. Το γεγονός πως χρειάστηκε τόσο καιρός να γίνει (αν γίνει) κάτι, δείχνει πόσο αντιδραστική και συντηρητική είναι η κοινωνία που ζούμε.

 Γιατί, και το καλύτερο κόσμημα να δώσεις σε μια άτσαλη, κοντόχοντρη, μουρμούρα  και ιδιότροπη γυναίκα, δε θα μπορέσει ποτέ να το προβάλει όπως πρέπει.

  

 Προς:

Κον  Γεώργιο  Παπανδρέου

Υπουργό  Εξωτερικών της

Ελληνικής  Κυβέρνησης

Αθήνα

 

Εξοχότατε  κύριε  Υπουργέ,

 

Η  ενταξιακή  πορεία της Κύπρου και το θέμα του Ακάμα

 

Είναι γνωστή η τεράστια  προσπάθεια που καταβάλλει η Ελληνική Κυβέρνηση και ο πολιτικός κόσμος της Ελλάδος γενικότερα, για να ενταχθεί η Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Για την προσπάθεια  αυτή η Κύπρος είναι  ευγνώμων. Με την επιστολή μας  αυτή, ως Ομοσπονδία όλων των μη κυβερνητικών  Περιβαλλοντικών και Οικολογικών Οργανώσεων της Κύπρου, θέλουμε να φέρουμε στην προσοχή σας ένα θέμα το οποίο, αν δεν τύχει σωστού χειρισμού, μπορεί να κάνει την ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση πολύ πιο δύσκολη, απαιτώντας  μεγαλύτερες προσπάθειες από πλευράς Ελληνικού Κράτους.

Το θέμα αυτό είναι Περιβαλλοντικό και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δείξει τεράστιο ενδιαφέρον, θεωρώντας  το ως τη Λυδία  Λίθο για τις προθέσεις της Κυπριακής Κυβέρνησης, για εφαρμογή του Περιβαλλοντικού Κοινοτικού Κεκτημένου.

Ο Ακάμας είναι  μια χερσόνησος στο βορειοδυτικό  μέρος της Κύπρου, με εξαιρετικό οικολογικό ενδιαφέρον (π.χ. χελώνες, ενδημικά  είδη  κλπ). Δεν είναι της παρούσης η ανάλυση των οικολογικών χαρακτηριστικών της περιοχής. Το θέμα συζητείται από το 1985, έχουν γίνει πέραν   των 10 εκθέσεων  για το μέλλον της περιοχής και η τελευταία και  πλέον  εμπεριστατωμένη έγινε από τη Διεθνή Τράπεζα με χρηματοδότηση   της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η έκθεση ζητά την προστασία  της περιοχής και ανάπτυξη των κοινοτήτων, με τρόπο οικολογικά  αειφόρο και έχει υιοθετηθεί και από την Κυπριακή Βουλή και τη Μεικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Κύπρου – Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Κυπριακή Κυβέρνηση για πολλά χρόνια  τώρα αναβάλλει τη λήψη καθοριστικών αποφάσεων, λόγω πιέσεων από επιχειρηματίες που θέλουν εκτεταμένη παραλιακή τουριστική ανάπτυξη και από μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης, που προσβλέπουν σε εύκολα κέρδη  σε συνεργασία με επιχειρηματίες. Τα οφέλη από  την εναλλακτική ανάπτυξη της περιοχής ουδέποτε εξηγήθηκαν στους κατοίκους, για τον απλούστατο λόγο ότι η Κυβέρνηση συμμερίζεται τα συμφέροντα  των επιχειρηματιών σε μεγάλο έως απόλυτο βαθμό (η περίπτωση του Ξενοδοχείου  Άνασσα, του πρώην Υπουργού  Εξωτερικών της Κύπρου είναι χαρακτηριστική).   Πρόσφατα, ενδιάμεσες αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου για τον τρόπο ανάπτυξης της περιοχής, δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία προς τα  πού θα κινηθεί η τελική απόφαση, που αναμένεται εντός του Ιανουαρίου  του 2002.  

Το ενδιαφέρον που επέδειξε η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι, όπως αναφέρεται, τεράστιο. Εκτός απ’ αυτό των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων, όπως  Greenpeace, Διεθνούς  Ταμείου για τη Φύση, Φίλων της Γης, έχουμε τα ακόλουθα:

               I.      Ο  Ακάμας  αναφέρεται ρητά στο τελευταίο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για το Κυπριακό και πολλοί  Ευρωβουλευτές  έχουν  ενδιαφερθεί  ιδιαίτερα.

            II.      Η έκθεση  Πόος  για την ένταξη της Κύπρου αναφέρεται επίσης  στην ανάγκη προστασίας  του Ακάμα.

         III.      Επανειλημμένες αναφορές  από διάφορους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως  Μάουρερ (διαπραγματευτής), Άντριου  Μέρφυ (για θέματα περιβάλλοντος), Λαντινπόρο  και  Κιαρίνι, Πρεσβευτές της Ε.Ε στην Κύπρο.

         IV.      Το θέμα συζητείται στο Συμβούλιο της Ευρώπης εκπρόσωπος του οποίου έρχεται στην Κύπρο ειδικά για το θέμα αυτό.

 

Επειδή  βρισκόμαστε πολύ κοντά  στη λήψη καθοριστικών αποφάσεων από την εξ Υπουργών Επιτροπή της Κυπριακής Κυβέρνησης  και οι ενδείξεις που έχουμε  είναι  άκρως ανησυχητικές, καλούμε την Ελληνική Κυβέρνηση όπως συμβουλεύσει τη δική μας, για  την ανάγκη απόδειξης των προθέσεών της, όσον αφορά τον Ακάμα και το περιβάλλον προς τα Ευρωπαϊκά Όργανα.     

Έτσι, θα αποφευχθεί η περίπτωση να βρεθεί  η Ελλάδα σε ακόμα δυσκολότερη θέση στην προσπάθειά της για να υποστηρίξει την Κυπριακή ένταξη.

 

Είμαστε  στη διάθεσή σας για περισσότερες πληροφορίες για το θέμα.

 

 

Με Εκτίμηση,

Εκτελεστική Επιτροπή Φίλων του Ακάμα

Λευκωσία 17/1/01

 

 

Κοινοποίηση: Υπουργός Εξωτερικών Κυπριακής Δημοκρατίας.

Υπουργός Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος    Κυπριακής Δημοκρατίας.  

 

Advertisements
2 Σχόλια leave one →
 1. Οκτώβριος 22, 2009 03:33

  μα ήταν green peace κύπρου παλιά οι οικολόγοι έννε? μετά το γύρισαν σε κόμμα,,

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Οκτώβριος 22, 2009 08:11

   Κυριάκο,

   Το Κίνημα Οικολόγων ιδρύθηκε επίσημα στις αρχές του 1996. Τα ιδρυτικά μέλη είχαν λίγα ή περισσότερα χρόνια εμπλοκής σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) όπως τους Φίλους του Ακάμα ή την Οικολογική Κίνηση.
   Η Greenpeace είχε συνεργαστεί επανελημμένα με τις πιο πάνω οργανώσεις, κυρίως μέσω της επίσκεψης των πλοίων της στην Κύπρο, είχε κάνει και τοπικό γραφείο Κύπρου στην Λεμεσό αν θυμάμαι καλά. Δεν δραστηριοποιήθηκε ποτέ σε ευρεία κλίμακα στο νησί μας όμως.
   Αν εννοείς βεβαίως πως πριν από την πολιτικοποίηση τους οι οικολόγοι συμμετείχαν σε ΜΚΟ, ναι έχεις δίκαιο.

   Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: