Skip to content

Έντονα καιρικά φαινόμενα; Ναι, στα δελτία ειδήσεων.

Νοέμβριος 13, 2009

                       

 

Μια  ακόμα διαταραχή πέρασε πάνω από το νησί μας ψες. Έδωσε βροχές σε νότια και δυτικά παράλια, και κάποιες ορεινές περιοχές. Στη Λευκωσία λίγες μόνο σταγόνες.

 

Η απόδοση αυτού του συστήματος ήταν μάλλον χαμηλότερη του αναμενόμενου, αφού μέχρι και χθες η Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΜΥ) μιλούσε για πιθανά έντονα φαινόμενα.

 

 Γενικά όμως περνούμε ένα ιδιαιτέρως κανονικό Φθινόπωρο στο νησί μας. Από το τέλος του Αυγούστου η θερμοκρασία πέφτει σταθερά, βρισκόταν κάτω από την κλιματική τιμή σχεδόν όλο τον Σεπτέμβριο, άνκαι τον Οκτώβριο είχαμε αρκετές μέρες με τιμές πάνω από τις κλιματικές.

 

Από την άλλη, πάμε καλά από βροχές. Ο Σεπτέμβριος ο οποίος τυπικά ανήκει στο προηγούμενο μετεωρολογικό έτος έδωσε πολλές βροχές, ενώ η τελευταία βδομάδα, όπως είχε προβλεφθεί σε αυτό το ιστολόγιο, έσωσε και τον Οκτώβρη. Με τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα, πιστεύω πως θα καλύψουμε και την κλιματική τιμή του Νιόβρη.

 

Ευτυχώς έχει μέρες να ακούσουμε για έντονα καιρικά φαινόμενα, ε;

 

Σωστό, αλλά και όταν ακούγαμε για μια ολόκληρη βδομάδα στο τέλος του Οκτώβρη περί «ακραίων καιρικών φαινομένων» ΔΕΝ είχαμε κάτι τέτοιο. Θεωρώ πως το μόνο ακραίο καιρικό φαινόμενο που είχαμε φέτος ήταν ο μεγάλος ανεμοστρόβιλος του Σεπτέμβρη, ο οποίος επειδή έπληξε και κατοικημένη περιοχή με πολλές συνέπειες, δεν μπορεί παρά να καταγραφεί ως κάτι ξεχωριστό.

 

Πέραν τούτου είναι παράλογο να χρησιμοποιούνται αβέρτα οι φράσεις «έντονα» ή «ακραία» καιρικά φαινόμενα, τα οποία μάλιστα είναι και απόδειξη της κλιματικής αλλαγής! Είναι ένα ζήτημα αν οι ανθρώπινες βλακείες και υπερβολές δημιουργούν τέτοιες συνθήκες επί τους εδάφους που να κάνουν μια έντονη – έστω- καταιγίδα να έχει καταστροφικές συνέπειες, και άλλο θέμα να λες πως η καταιγίδα στην Αλάμπρα ήταν απόδειξη πως αλλάζει το κλίμα.

 

Η αλλαγή του κλίματος μόνο σε μια μακροχρόνια σειρά μπορεί να αποδειχθεί. Υπάρχουν εδώ στοιχεία; Ναι, οι υπολογισμοί της ΝΑΣΑ λένε πως από το 1940 μέχρι σήμερα έχουμε αύξηση περίπου 0,5 βαθμούς κελσίου στην παγκόσμια μέση θερμοκρασία.

NasaTempanomaly

Η ανοδική πορεία της θερμοκρασίας

 Επιπροσθέτως, υπάρχει ακόμα ένα στοιχείο: οι περισσότερες από τις πιο ζεστές χρονιές που έχουν καταγραφεί ποτέ, ανήκουν στο πρόσφατο παρελθόν , από το 1990 μέχρι σήμερα.

 

Αυτά δεν μπορούν να αμφισβητηθούν. Πλην όμως δεν αντικατοπτρίζουν την πλήρη εικόνα. Γιατί η πλήρης εικόνα είναι ένα παζλ, και αποτελείται από πολλά μικρά κομμάτια. Αυτό είναι αναμενόμενο, αλλά σημαίνει επίσης πως με δεδομένη την παγκόσμια αύξηση της μέσης θερμοκρασίας οι συνέπειες που μπορούν αν συνδεθούν μαζί της δεν αναμένεται να είναι παντού οι ίδιες. Υπάρχουν ας πούμε μελέτες που δείχνουν πως στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, η θερμοκρασία ελάχιστα έχει μεταβληθεί, ενώ βορειότερα από εμάς, έχει κατ΄ ακρίβειαν πέσει λίγο.

 

Υπάρχουν και άλλα στοιχεία. Σε αυτή τη δεκαετία είχαμε στην Κύπρο τον πιο βροχερό Ιανουάριο όλων των εποχών, ο περασμένος Οκτώβριος ήταν από τους πιο κρύους και ο πιο βροχερός που είχαν ποτέ οι ΗΠΑ.  Η λίστα μπορεί να μεγαλώσει πολύ.

 

Τα συμπεράσματα είναι διάφορα:

 

 1. Ναι, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις πως η παγκόσμια θερμοκρασία ανεβαίνει.
 2. Ακόμα και αν δεν μπορεί να αποδειχθεί μετά βεβαιότητας πως αυτό οφείλεται στις ανθρώπινες ενέργειες, ή σε ένα μεγάλο μετεωρολογικό κύκλο, καλό θα είναι να περιορίσουμε τις δραστηριότητες που μπορεί να χειροτερέψουν τα πράγματα.
 3. Οι συνέπειες δεν είναι και δεν θα είναι παντού οι ίδιες. Ο καιρός είναι χαοτικός και είναι παράλογο να κατηγοριοποιούμε οποιοιδήποτε καιρικό φαινόμενο ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής.
 4. Έντονα καιρικά φαινόμενα πάντα συνέβαιναν. Οι αυξημένες δυνατότητες παρατήρησης, η μεγάλη αστική και άλλη ανάπτυξη κάνουν τα έντονα φαινόμενα πιο εύκολα ορατά.

 

    Πολύτιμα στοιχεί για αυτό το κείμενο πήρα από την λίστα ερασιτεχνών μετεωρολόγων και φίλων του καιρού HellasWeather.

 

Θυμίζω πως πλήρη και ζωντανά στοιχεία για τον καιρό στον Στρόβολο μπορείτε να δείτε εδώ.

 

 

Advertisements
7 Σχόλια leave one →
 1. strovoliotis permalink*
  Νοέμβριος 13, 2009 14:23

  Απολογίες αλλά ο σταθμός στον Στρόβολο ΔΕΝ ανεβάζει προς το παρόν τα στοιχεία στο διαδίκτυο.

  Καταβάλλονται προσπάθειες για επίλυση του τεχνικού προβλήματος.

  Μου αρέσει!

 2. strovoliotis permalink*
  Νοέμβριος 13, 2009 20:07

  Ολα καλά. Τα στοιχεία ανεβαίνουν τώρα κανονικά.

  Μου αρέσει!

 3. Νοέμβριος 14, 2009 10:47

  Στροβολιώτη, διάφορα μοντέλα που έτυχε να δω που προβάλλουν τη μελλοντική εξέλιξη των κλιματικών αλλαγών και τις επιδράσεις που θα έχουν σε βροχόπτωση και θερμοκρασία, η Κύπρος εμφανίζεται σε μια ζώνη στην οποία επεκτείνεται η έρημος εις βάρος της μεσογειακής βλάστησης, αυτής δηλαδή που συναντάμε ακόμη εκεί που δεν χτίσαμε επαύλεις, αυτοκινητόδρομους και πάρκινγκ.
  Βάλαμε και λίγο το χεράκι μας να κάψουμε λίγα δάση, και σε λίγο πολύ φοβούμαι, όπως βλέπω και μέσα από τα στατιστικά στοιχεία της Μετεορολογικής Υπηρεσίας και του ΤΑΥ, πως θα έχει συντελεστεί αυτό που προβλέπουν οι Κασάνδρες.
  Το τραγικό όμως είναι πως η πολιτική ηγεσία του νησιού μας ενδιαφέρεται περισσότερο να πλουτίσει παίρνοντας κομίσια για κατασκευές αυτοκινητοδρόμων, επαύλεων και διαφόρων άλλων λεγόμενων αναπτυξιακών έργων…

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Νοέμβριος 15, 2009 21:52

   Αντιπολιτευόμενε,

   Ας αφήσουμε την τελευταία παράγραφο.

   Για τα λοιπά να δηλώσω πως δεν παίζω τον επιστήμονα, ούτε είμαι ειδικός. Ενδιαφέρομαι όμως για το θέμα του καιρού σχεδόν από τότε που δημιουργήθηκε το Κυπριακό (έλα ντε, πότε; :)).
   Οσα όμως έχω δει και διαβάσει εγώ ΔΕΝ δίνουν ένα τελεσίδικο σενάριο, και δεν επιβεβαιώνουν μια σαφή τάση. Θα χαιρόμουν να αναταλλάζαμε ή συζητούσαμε οποιεσδήποτε άλλες πηγές.
   Αυτό δε σημαίνει πως δεν υιοθετώ τις προσπάθειες για να περιοριστούν οι ρύποι διοξειδίου του άνθρακα και άλλων θερμοκηπιακών αερίων.
   Τέλος, το κύριο νόημα του κειμένου ήταν η ασχετοσύνη των περισσότερων δημοσιογραφικών ανταποκρίσεων για ζητήματα καιρού.

   Μου αρέσει!

   • Νοέμβριος 15, 2009 22:00

    Ναι, το αντιλήφθηκα αλλά τα μαργαριτάρια των πρώην συναδέλφων δεν με πολυενδιαφέρουν να σου πω ειλικρινά. Τόχω πάρει απόφαση πως ο κυπριακός δημοσιογραφικός χώρος θα παραμείνει το εκκολαπτήριο και συνάμα ο Όλυμπος της μετριότητας εσαεί

    Μου αρέσει!

   • Νοέμβριος 15, 2009 22:04

    Όσο και για πηγές, δεν έχω μπορώ να πω πως θα μπορούσα ουσιαστικά να προσφέρω κάτι που ίσως δεν ξέρεςι. Εν τούτοις, εμένα θα με ενδιέφερε η άρθρωση συγκροτημένου περιβαλλονικού λόγου. Οι εθνικιστικές κορώνες του κ. Γ. Πορδίκη, για μένα είναι ζημιογόνες για το περιβάλλον όσο κι αν προσπαθεί να τις ντύσει σε πράσινο κοστούμι.

    Μου αρέσει!

Trackbacks

 1. Μηναλλάγια 2010 – η πίστη! « Στροβολιώτης

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: