Skip to content

Πάμε για λύση, καιρός για συντονισμό.

Νοέμβριος 25, 2009

 

 

Τολμώ να βάλω τον πιο πάνω τίτλο, χωρίς να έχω κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό. Το μόνο μου κριτήριο παραμένει το ίδιο: μια λύση συμφέρει σε Χριστόφια, Ταλάτ, Ερντογάν, και κυρίως, τώρα πια δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς.

 

Βεβαίως με όση αισιοδοξία και να προσπαθώ να δω το πράγμα, υπάρχουν και πολλά κακά σημάδια.  Οι συνομιλίες προχωρούν, ακούμε πλέον περισσότερα θετικά παρά αρνητικά, πλην όμως δεν παίρνουμε εκείνα τα μηνύματα που θα δημιουργούσαν ένα μομέντουμ στον κόσμο. Ένα μομέντουμ που να συντρίψει τις ανοησίες που ακούμε από το πρωί μέχρι το βράδυ από τους «κακούς» μας.

 

Ο Δεκέμβρης έρχεται, ακούγονται διάφορα, πιστεύω πως στα πλαίσια της ΕΕ θα εξευρεθεί μια συμβιβαστική φόρμουλα, άνκαι η δικαιολογημένη επιμονή της πλευράς μας σε κυρώσεις κατά της Τουρκίας – έστω και εν μέσω συνομιλιών – , είναι δυνατόν να μας «παγιδεύσει» σε μαξιμαλιστικές απαιτήσεις.

 

Μετά είναι το άλλο φυσικό και αδιαμφισβήτητο χρονοδιάγραμμα, εκείνο των εκλογών του Απρίλη στον βορρά. Διάβαζα την Κυριακή στον Πολίτη ένα σενάριο πως θα πάνε μέχρι τον Γεννάρη οι συνομιλίες, θα καταλήξουν σε «σχεδόν λύση», μετά θα διακόψουν για τις εκλογές. Αυτό είναι μια βλακώδης διαδικασία. Ξεχνάμε τι είχε γίνει το 2003 με τον Κληρίδη; Υπάρχει κανείς που πιστεύει στα σοβαρά πως μπορεί να επανεκλεγεί ο Ταλάτ χωρίς υπογραμμένη λύση; Εγώ όχι, οπότε η λογική της «σχεδόν λύσης» θα οδηγήσει απλώς σε ένα νέο αδιέξοδο.

 

Ακόμα όμως λαμβανομένων υπόψιν και των πιο πάνω, η λογική αλλά και η διαίσθηση μου λέει πως πάμε σε μια μεγάλη κλιμάκωση τις επόμενες βδομάδες:

 

Είναι σαφές πως κυβέρνηση και ΑΚΕΛ κάνουν τις σωστές κινήσεις. Ενημερώνουν  τον κόσμο τους, ο Αντρος Κυπριανού μίλησε πολύ θετικά για τον ΔΗΣΥ και τον Αναστασιάδη την Κυριακή στην Αλήθεια, και  θεώρησε λογικό πως μπορεί να χρειαστεί να εντατικοποιηθούν οι συνομιλίες στο προσεχές μέλλον.

 

Ο διεθνής παράγοντας ενεργοποιείται, οι προαιώνιοι εχθροί οι εγγλέζοι φαίνονται να έχουν γλυκάνει και τον Χριστόφια και τον Μάρκο Κυπριανού.

 

Γράφονται φήμες (έστω) πως η Τουρκία ίσως κάνει κίνηση ματ που αφορά τον στρατό τις επόμενες βδομάδες. Περισσότερα εδώ και  εδώ.

 

Και βεβαίως εμπιστεύομαι τον Γιώργο Παπανδρέου. Μπορεί να μην καταφέρει να λύσει τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας, αλλά το Κυπριακό μπορεί να το λύσει.

 

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο είναι απαραίτητος ο συντονισμός της κοινωνίας των πολιτών που θέλει τη λύση. Δεν εισηγούμαι κάτι ριζοσπαστικό, αλλά κάποια απλά βήματα πρέπει να γίνουν, κυρίως για να δημιουργηθεί ένα θετικό μομέντουμ στην ευρύτερη κοινωνία, όχι μόνο μέσα στον κύκλο των παραδοσιακών υπόπτων.

 

–          Στα πλαίσια του διαδικτύου λοιπόν, καλό είναι να προωθούμε και να προβάλλουμε χώρους με θετικές ιδέες.

–          Να  γίνουμε μέλη σε λίστες όπου γίνεται ο σχετικός προβληματισμός και ενημέρωση, όπως αυτή η λίστα.

 

–          Να υπογράψουμε μια σχετική διακήρυξη που κυκλοφορεί. Περισσότερα εδώ και εδώ.

 

–          Να πηγαίνουμε και να προβάλλουμε τις σχετικές εκδηλώσεις. Επόμενη αυτή:

 

Ο ΟΠΕΚ ΚΑΙ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

ΣΑΣ ΠΡΟΣΚΑΛΟΥΝ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΤΙΤΛΟ:

 

Η ΚΥΠΡΟΣ, ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΑΙ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ –

ΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ

 

ΟΜΙΛΗΤΕΣ:

ΑΝΤΡΟΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ – ΓΓ ΑΚΕΛ

ΦΕΡΝΤΙ ΣΟΓΙΕΡ – ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΡΕΠΟΥΜΠΛΙΚΑΝΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ – ΡΤΚ

ΜΕΧΤΙΛΤ ΡΟΤΤΕ – ΠΡΩΗΝ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

 

ΠΕΜΠΤΗ 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2009, 7:00 ΜΜ

ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ «ΣΟΛΩΝ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ»

ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ – ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ – ΛΕΥΚΩΣΙΑ

www.opek.org.cy, opekcy@gmail.com

 

 

Παραθέτω πιο κάτω και ένα κείμενο της Φωνής Κυπρίων:

 

 

ΦΩΝΗ ΚΥΠΡΙΩΝ: Συστράτευση στην υπόθεση της λύσης

Το δικοινοτικό Φόρουμ «Φωνή Κυπρίων», έχοντας συνέλθει σε διήμερη συνεδρία (21-22 Νοεμβρίου 2009) κι έχοντας εξετάσει το ανανεωμένο ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας στην επίλυση του Κυπριακού καθώς και την ανάγκη συντονισμένης δράσης προς υποστήριξη και περαιτέρω ώθηση της διαπραγματευτικής διαδικασίας, αποφάσισε τα ακόλουθα:

 1. Επαναβεβαιώνομε τη συμφωνία στην οποία καταλήξαμε τις 13 Σεπ. 2009 αναφορικά με τις παραμέτρους μιας ομοσπονδιακής λύσης περιλαμβανομένων: της νέας κατάστασης πραγμάτων, του ανανεωμένου συνεταιρισμού, της πολιτικής ισότητας, της διακυβέρνησης, των περιουσιών, του εδαφικού, των εποίκων, και των εγγυήσεων.
 2.  Διαδηλώνομε την πλήρη υποστήριξή μας σε κάθε προσπάθεια των δύο ηγετών για σύντομη λύση και τους καλούμε να εντατικοποιήσουν την προσπάθειά τους και να προσπαθήσουν να πείσουν τις κοινότητές τους ότι η διευθέτηση του Κυπριακού θα είναι αμοιβαία επωφελής.
 3. Υποστηρίζομε την εκ περιτροπής προεδρία που θα εκλέγεται ενιαία, με καθολική ψηφοφορία, και με σταθμισμένη ψήφο. Αυτό θα συμβάλει ώστε οι πολιτικοί να λαμβάνουν υπόψη και τις ανάγκες της άλλης κοινότητας.
 4. Καλούμε την κυβέρνηση της Τουρκίας να εφαρμόσει και στην Κύπρο το δόγμα μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες και να συμβάλει έμπρακτα στην επίτευξη λύσης συμβατής με τα ψηφίσματα των ΗΕ και τις αρχές επί των οποίων εδράζεται η ΕΕ.
 5.  Καλούμε την Τουρκία, την Ελλάδα, και τη Βρετανία να συντονίσουν τις προσπάθειές τους, σε συνεργασία με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, με στόχο μια συνεννόηση για τις εγγυήσεις η οποία να είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό πλαίσιο και να και να απαντά στις ανάγκες ασφάλειας και των δύο κοινοτήτων.
 6. Καλούμε τους δύο ηγέτες να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη εισηγήσεις από έντιμους μεσολαβητές όπως τα ΗΕ και η ΕΕ σε ζητήματα στα οποία οι ίδιοι το βρίσκουν δύσκολο να συμφωνήσουν.
 7. Υποστηρίζομε την οικονομική ενοποίηση και αλληλεξάρτηση των δύο κοινοτήτων. Αυτό αφενός θα ετοιμάσει το έδαφος για επίτευξη λύσης και αφετέρου θα συμβάλει αποφασιστικά στη βιωσιμότητά της.
 8. Εκτιμούμε το γεγονός ότι, για πρώτη φορά στη μακρά ιστορία των συνομιλιών, οι δυο ηγέτες έχουν διακηρύξει δημόσια ότι έχουν συμφωνήσει στις περισσότερες πτυχές της διακυβέρνησης. Να είναι βέβαιοι ότι θα σταθούμε δίπλα τους ενόσω προχωρούν προς την ορθή κατεύθυνση.
 9. Καλούμε τους δυο ηγέτες να συμβάλουν στη δημιουργία μηχανισμών, στα πλαίσια της λύσης, που να διαχειριστούν τη δοκιμασία και τον πόνο που βίωσαν και οι δύο κοινότητες. Αναφορικά με αυτό το ζήτημα, θα πρέπει να ζητήσουν τη συνδρομή ΜΚΟ που εργάζονται στον τομέα «Αλήθεια και Συμφιλίωση» καθώς και προσώπων με εξειδικευμένη πείρα σε αυτά τα ζητήματα.
 10. Εκτιμούμε τη δουλειά που γίνεται από δικοινοτικές  ομάδες της κοινωνίας των πολιτών οι οποίες προωθούν την αμοιβαία κατανόηση και τις καλούμε να συντονίσουν την προσπάθειά τους προς αυτή την κατεύθυνση. 

 

 

Για να γυρίσει ο ήλιος, θέλει δουλειά πολλή!

 

 

 

Advertisements
8 Σχόλια leave one →
 1. Νοέμβριος 25, 2009 13:51

  Υπάρχουν αρκετά θετικά σημάδια τελευταία (οργανωμένες πρωτοβουλίες πολιτών, επιλογή ηπιότερων τόνων και αποφυγή βομβιστικών δηλώσεων εκ μέρους της κυβέρνησης σε σχέση με τη διεθνή κοινότητα, δημοσίευση πληθώρας άρθρων υπέρ της ομοσπονδίας κτλ). Όμως, ο χρόνος μέχρι τον Απρίλη είναι πάρα πολύ λίγος. Αν θεωρήσουμε ότι ο πρόεδρος Χριστόφιας οδεύει προς λύση (ναι, οι κινήσεις του δυστυχώς, δεν πείθουν πάντα…), τότε τι ακριβώς περιμένει για να βγει προς τα έξω και να απευθυνθεί στον κόσμο; Αν δε δώσει το έναυσμα, ότι σύντομα θα υπάρξει συμφωνία νέου σχεδίου, οι υποστηρικτές της λύσης δεν μπορούν να προωθήσουν τίποτα με άδεια χέρια…

  Μου αρέσει!

  • Τοξοτης permalink
   Νοέμβριος 25, 2009 16:55

   Ως φύσει αισιόδοξος αλλά παραμένοντας και λογικό πλάσμα νομίζω ότι ο τίτλος εν καλός. Γιατί δεν βγαίνει μπροστά ο Χριστόφιας ρωτά η Λεμέσια. Έχω δύο απαντήσεις. Μία καλή μία κακή. Η κακή λεει ότι το κάνει γιατί θέλει να πατά σε δύο βάρκες για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης. Η καλή λεει οτι το κάνει επειδή δεν θέλει να αφαιρέσει το χαλί κάτω από τα πόδια του εν όψει της συνόδου κορυφής του Δεκεμβρίου. Αν δηλαδή αρχίσε να δηλώνει οτι προχωρά το κυπριακό και θα έχουμε λύση τότε πως θα ζητήσει μέτρα κατά της αδιάλλακτης Τουρκίας. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα…

   Μου αρέσει!

   • Τοξοτης permalink
    Νοέμβριος 25, 2009 16:59

    Επειδή λόγω ηλικίας ξηχάννω συνεχίζω τωρά. Γίνεται; Λοιπόν σωστά μιλούμε για το χρονοδιάγραμμα του Απρίλη και κάνουμε σχέδια με βάση αυτό. Αν όμως οι Τ/Κ με παρέμβαση της Τουρκίας αποφασίσουν αναβολή των εκλογών τους τι γίνεται; Όχι δεν είναι σενάριο κόψιμο του νου μου. Είναι ένα ενδεχόμενο το οποίο λαμβάνει υπ όψιν η κυβέρνηση. Αν θέλετε βάλτε ερωτηματικό.

    Μου αρέσει!

   • strovoliotis permalink*
    Νοέμβριος 25, 2009 22:46

    Λεμέσια, Τοξότη, Παύλο,
    Εμπιστεύομαι τον πρόεδρο. Εστω και αν διαφωνώ σε κάποια ζητήματα. Αρα αν θα παίξει παιχνίδι θα είμαι μαζί του. Αφού όμως δεν μου δίνει το καταστατικό των κανονισμών, θα προσπαθήσω με τα δικά μου περιορισμένα μέσα να βοηθήσω όπως μπορώ.
    Και Τοξότη, νομίζω πως το παιχνίδι που παίζει ο πρόεδρος δεν μπορεί παρά να είναι το β . Ισως βραχυπρόθεσμα να είχε νόημα να παίζει το παιγνίδι α, δηλαδή να παίζει την εσωτερική κατανάλωση, αλλά ρε αδερφέ, αυτό είναι μια επιλογή με ημερομηνία λήξης. Εντάξει, είναι κομμουνιστής, αλλά βλάκας ΔΕΝ είναι! (No offense!).

    Μου αρέσει!

 2. Νοέμβριος 25, 2009 17:55

  Θα συμφωνήσω με τον Τοξότη. Το κυπριακό σαν το απόλυτο πολιτικό παιχνίδι που είναι πρέπει να παιχτεί με πονηριά και σε όσα ταμπλώ χρειαστεί. Φτάνει μόνο ο πρόεδρος να έχει ειλικρινή στόχο την επανένωση και αρκετό μυαλό για να την πετύχει.
  Επικοινωνιακά ο πρόεδρος και η κυβέρνηση έχουν απίστευτη δύναμη. Ο λαός πάντα δείχνει να εμπιστεύεται τον εκάστοτε πρόεδρο και αυτό είναι ένα τεράστιο ατού στα χέρια του Χριστόφια. Πρέπει όμως και αυτό να ζυγιστεί ανάλογα αφού η «τελική» εκστρατεία θα χρειαστεί προετοιμασία και κάποιο χρόνο για να πιάσει τόπο.

  Μου αρέσει!

 3. strovoliotis permalink*
  Νοέμβριος 25, 2009 22:48

  Τοξότη,
  Πολύ ενδιαφέρον αυτό το σενάριο για την πιθανή αναβολή των εκλογών στον βορρά. Ευχαριστούμε που μοιράζεσαι αυτές τις σημαντικές πληροφορίες!
  Πρόκειται όντως για σημαντική αλλαγή δεδομένων, αλλά πως θα το κάνουν; Καλώς ή κακώς θα πρέπει να διατηρήσουν τα προσχήματα του «κράτους» στον βορρά.

  Μου αρέσει!

  • Τοξοτης permalink
   Νοέμβριος 29, 2009 16:23

   Εκείνο που πριν λίγες μέρες ήταν σενάριο…τώρα είναι πρόταση του Ταλάτ. Σε ομιλία του στα κατεχόμενα είπε για πρώτη φορά το εξής: «…Αν κατά την προεκλογική εκστρατεία διαπιστωθεί ότι πλήττονται οι συνομιλίες τότε μπορεί να αναβληθούν για ένα διάστημα».
   Αυτό λοιπόν είναι -φαίνεται- το επιχείρημα τους: Το ότι πλήττονται οι συνομιλίες!

   ( Η δήλωση έγινε στην Αμμόχωστο με την ευκαιρία του μπαιραμιού)

   Μου αρέσει!

   • strovoliotis permalink*
    Νοέμβριος 29, 2009 21:48

    Τοξότη,
    δεν το άκουσα στις ειδήσεις. Προφανώς απαξιώνεται μια τέτοια είδηση ως επικοινωνιακό κόλπο:(

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: