Skip to content

Αντικυκλών ο Μέγας.

Νοέμβριος 26, 2009

  

 

Πως την έπαθαν έτσι τα ράδια και οι τηλεοράσεις μας; Δεν άκουσα κανένα να αναφέρεται στις πρωτοφανείς βροχές που είχαμε χθες. 

 

  

 

Και όχι, δεν αστειεύομαι! 

 

  

 

Χθες έβρεξε σε παραλιακές περιοχές μεταξύ Λεμεσού και Λάρνακας, και σε κάποιες ορεινές περιοχές. Υπήρχε στοιχείο του «πρωτοφανούς» στο βαθμό που η Κύπρος πολύ σπάνια επηρεάζεται από συστήματα κακοκαιρίας με αφετηρία την …. Ερυθρά θάλασσα. 

 

  

 

Όπως κάθε φυσικό φαινόμενο, αυτό που συνέβηκε χθες έχει την εξήγηση του. Το νήμα για την εξήγηση του αρχίζει το προπερασμένο Σαββατοκύριακο 14-15 Νοεμβρίου. Εκείνες τις μέρες άρχισε να επικρατεί στην περιοχή μας βόρειο ρεύμα, ενώ είχαμε και το επίσης σπάνιο φαινόμενο να καλυφτεί η Κύπρος από υψηλές νεφώσεις θυσάνων οι οποίοι έρχονταν από τα βορειοδυτικά/ βόρεια.  Ακολούθησε μια αναταραχή τη Δευτέρα η οποία έδωσε σφοδρή καταιγίδα στην περιοχή της Αθηαίνου, και σε άλλες περιοχές της ανατολικής κυρίως Κύπρου. Η αναταραχή αυτή προερχόταν επίσης από τα βόρεια. Τα δυο αυτά φαινόμενα που περιέγραψα πιο πάνω είχαν ως αιτία την γέννηση και ανάπτυξη μιας τεράστιας περιοχής υψηλών πιέσεων, η οποία κάλυπτε περίπου όλη την ηπειρωτική Ευρώπη και τη μεσόγειο. Εμείς βρισκόμασταν στις ανατολικές τις παρυφές, όπου οι δεσπόζοντες άνεμοι ήταν οι βόρειοι. 

 

  

 

Οι υψηλές πιέσεις ή αντικυκλώνες, σε αντίθεση με τα βαρομετρικά χαμηλά, αφορούν συνήθως τεράστιες περιοχές, και μεγάλη διάρκεια. Είναι σύνηθες τον χειμώνα να ξεκινάμε το πρωί με καλό καιρό, να έχουμε βροχές και κακοκαιρία το μεσημέρι, και ξανά λιακάδα το απόγευμα. Όλα αυτά σχετίζονται με το πέρασμα ενός χαμηλού. Αντίθετα, αντικυκλωνικές συνθήκες μπορεί να διαρκέσουν για πολλές μέρες, ή ακόμα και βδομάδες. 

 

  

 

Γύρω από τον αντικυκλώνα οι άνεμοι κινούνται στο βόρειο ημισφαίριο όπως οι δείκτες του ρολογιού, σε αντίθεση με τα χαμηλά (κυκλώνες) όπου η κίνηση είναι αντίθετη με τη φορά των δεικτών του ρολογιού. 

 

  

 

Στον πιο κάτω χάρτη επιφανείας από την Τουρκική Μετεωρολογική Υπηρεσία φαίνεται η χθεσινή κατάσταση. Μετά από αρκετές μέρες ο αντικυκλώνας έχει περιοριστεί στα νοτιότερα κράσπεδα της Ευρώπης, ενώ υψηλές πιέσεις (Η) φτάνουν μέχρι την Τουρκία και ανατολικότερα. 

 

Χάρτης επιφανείας. Οι ψηλές πιέσεις όπου το Η

 

 

  

 

Μια τέτοια κατάσταση «σπάζει» ή εμποδίζει την κυκλοφορία της ατμόσφαιρας, η οποία ουσιαστικά βρίσκεται σε πλήρη αδράνεια σε μεγάλο μέρος της Ηπείρου. Ταυτόχρονα δίνει όμως ευκαιρίες για δημιουργία συστημάτων ένθεν και ένθεν των περιοχών υψηλών πιέσεων. Για αυτό το λόγο είχαμε τις τελευταίες μέρες έντονες βροχές στην Μεγάλη Βρετανία. 

 

  

 

Για αυτό το λόγο είχαμε και τις χθεσινές βροχές στην Κύπρο. Ο εμποδισμός που δημιουργεί ο αντικυκλώνας και η επικέντρωση του τις τελευταίες μέρες στην  δυτική μεσόγειο, έδωσε την ευκαιρία δημιουργίας χαμηλού στην περιοχή της Ερυθράς θάλασσας, και την μετακίνηση του προς τα βόρεια. Οι χθεσινές βροχές ήταν αποτέλεσμα αυτής της κίνησης, η οποία επαναλαμβάνω είναι κάτι το ιδιαιτέρως ασυνήθιστο. 

 

  

 

Στον επόμενο χάρτη μπορείτε να δείτε τις περιοχές που είχαν φαινόμενα: όλα εκείνα τα σταυρουδάκια, υποδεικνύουν καταιγίδες, μέσα και γύρω από την έρημο! Είχαμε επίσης και πολλή δραστηριότητα νοτίως της Κύπρου. Τα ψάρια έκαναν καλό μπάνιο χθες! 

 

Καταιγίδες στην έρημο, και στη θάλασσα.

 

 

   

 

  

 

Η συνέχεια ΔΕΝ είναι καλή. Φαίνεται πως ενώ ο αντικυκλώνας σπάζει στη δυτική μεσόγειο, επιτρέποντας τη δημιουργία και κίνηση συστημάτων προς την κεντρική μεσόγειο και την βαλκανική, στην περιοχή μας αντιστέκεται ακόμα, και αυτό ισχύει μέχρι και τις 5 περίπου του Δεκέμβρη. 

 

  

 

Είναι αντιεπιστημονικό να κάνεις προγνώσεις 10 ημερών, αλλά ταυτόχρονα είναι και γνωστό πως όταν υπάρχουν υψηλές πιέσεις, είναι εκ των πραγμάτων πιο εύκολη η πρόγνωση – δυστυχώς! Άρα η πιο πάνω εκτίμηση είναι πολύ πιθανόν να επαληθευθεί. 

 

  

 

Όπως πάντα, τα ζωντανά καιρικά δεδομένα μπορείτε να τα παρακολουθείτε εδώ. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertisements
6 Σχόλια leave one →
 1. Νοέμβριος 26, 2009 08:35

  «…Πως την έπαθαν έτσι τα ράδια και οι τηλεοράσεις μας; Δεν άκουσα κανένα να αναφέρεται στις πρωτοφανείς βροχές που είχαμε χθες…»

  Άμα κάτι δεν θα επηρεάσει πυκνά κατοικημένες αγροτικές ή αστικές περιοχές τότε και τα ΜΜΕ θα κάνουν γαργάρα; Ε;

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Νοέμβριος 26, 2009 17:28

   Αγρινό,
   Και αυτό, αλλά και κάτι άλλο: πριν κανένα μήνα μας ζάλισαν με τα ακραία καιρικά φαινόμενα, την κλιματική αλλαγή που κτυπά την πόρτα μας κλπ, περιγράφοντας ένα εντελώς συνηθισμένο φθινόπωρο.
   Αυτή τη φορά που όντως συνέβηκε κάτι ασυνήθιστο – και δεν αναφέρομαι στην ένταση των φαινομένων-, κανένας δεν πήρε είδηση!

   Μου αρέσει!

 2. Incus permalink
  Νοέμβριος 26, 2009 15:59

  Τι εννοείς όταν λες πως η συνέχεια δεν είναι καλή; Νόμισα ότι χρειαζόμαστε ακόμα πολύ βροχή φέτος. Εκτός και αν θα μας πάρει και θα μας σηκώσει..!

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Νοέμβριος 26, 2009 17:30

   Incus,
   Η συνεχεια ΔΕΝ θα είναι καλή γιατί ακριβώς ΔΕΝ φαίνονται καθόλου σοβαρές βροχές στο προσεχές χρονικό διάστημα!

   Μου αρέσει!

 3. Νοέμβριος 26, 2009 23:30

  really usefull thanks

  Μου αρέσει!

Trackbacks

 1. Μπήκε ο χειμώνας – οριστικό! « Στροβολιώτης

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: