Skip to content

Με τον Ορφανίδη να σπάσουμε τα κατεστημένα;

Νοέμβριος 27, 2009

Θεωρώ τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας ως ένα αξιόπιστο και ικανό τεχνοκράτη. Ένα άνθρωπο απαλλαγμένο από πολιτικό κόστος, η γνώμη του οποίου έχει σημαντικό βάρος. Και στην Κύπρο, αλλά και εκτός αυτής.

Όταν λοιπόν δηλώνει τα πιο κάτω, δεν πρέπει κανείς να τα αγνοήσει. Η Κυπριακή οικονομία ΔΕΝ πάει καλά.

Παγιδευμένη σε μια κρίση όπως όλοι, θα μπορούσε να ευχηθεί κάποιος πως όταν περάσει το κακό θα γίνουν όλα καλά.

Δεν είναι έτσι όμως. Όπως επισημαίνει και ο κ. Ορφανίδης τα προβλήματα μας είναι δομικά. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πως τα θεμέλια μας, τα υλικά από τα οποία είναι φτιαγμένο το σύστημα μας είναι κακής ποιότητας. Αποτελούν κληρονομιά των τελευταίων πολλών δεκαετιών που παίζαμε μόνοι μας, που είχαμε άλλες προτεραιότητες, που είχαμε το «μεγάλο άλλοθι» του Κυπριακού να δημιουργεί και να συντηρεί προβλήματα, κατεστημένα, κεκτημένα και ένα σωρό στρεβλώσεις. Στρεβλώσεις που έχουν οδηγήσει την Κυπριακή οικονομία σε ένα αξιοθρήνητο επίπεδο όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα, μια σημαντική παράμετρο η οποία επηρεάζει όλο το σύστημα.

Δεν αμφιβάλλω πως τα χειρότερα έπονται. Η έλλειψη ανταγωνιστικότητας θα οδηγήσει όλο και περισσότερες Κυπριακές επιχειρήσεις παραγωγής στη συρρίκνωση λόγω αυξημένου κόστους, ενώ την ίδια τύχη θα έχει και ο κλάδος των υπηρεσιών. Η αύξηση του ελλείμματος σημαίνει πως ο κάθε ένας από εμάς θα χρωστά πολύ περισσότερα λεφτά από όσα χρωστά τώρα, ενώ το κυριότερο είναι πως η αύξηση του ελλείμματος θα οδηγήσει μοιραία και στην μείωση των διαθέσιμων πόρων για ανάπτυξη με περαιτέρω αρνητικές επιπτώσεις.

Οι λύσεις δεν είναι εύκολες, και χρειάζονται τόλμη και αποφασιστικότητα. Τα κεκτημένα παύουν να είναι κεκτημένα όταν η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα.

Κανονικά το παράδειγμα της Ιρλανδίας θα έπρεπε να κάνει τον κ. Χατζηπέτρου και την ΠΑΣΥΔΥ να προσφερθούν οι ίδιοι να περικόψουν τους μισθούς τους κατά 5 ή 10%. Ναι, θα μειωθεί ίσως η κατανάλωση, αλλά η μείωση του ελλείμματος που θα προκύψει από μια τέτοια κίνηση θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα για όλη την οικονομία. Το κρατικό μισθολόγιο είναι το μεγαλύτερο κομμάτι του προϋπολογισμού, και αποτελεί την πλέον ανελαστική και μάλιστα με αυξητικές προδιαγραφές παράμετρο.

Και δεν είναι μόνο το οικονομικό επιχείρημα: η ΠΑΣΥΔΥ ως συνδικαλιστική οργάνωση έχει την αλληλεγγύη ως βασική της αρχή. Τώρα είναι η ώρα να την δείξει και στην πράξη: σε μια συγκυρία που όλοι οι άλλοι παίκτες της οικονομίας αντιμετωπίζουν ντε φάκτο μειώσεις στα εισοδήματα τους, δεν νοείται εκείνοι να διατηρούν το ίδιο εισόδημα, το οποίο για να πάρουν σημαίνει πως κάποιοι άλλοι δουλεύουν περισσότερο!

Το πρόβλημα όμως δεν είναι μόνο η ΠΑΣΥΔΥ και οι δημόσιοι υπάλληλοι.

Η κρατική μηχανή χρειάζεται αναδιάρθρωση, χρειάζεται μελέτη των παραγωγικών δραστηριοτήτων, και αλλαγές όπου κρίνεται πως μια υπηρεσία δεν κάνει σωστά και ανταγωνιστικά τη δουλειά της. Αν πρέπει να τρυπήσουμε τους δρόμους και για να το κάνουμε αυτό επιλέγουμε είτε τα Δημόσια Έργα είτε τον Μιλτιάδη Νεοφύτου, τότε γιατί να μην δούμε όλες τις υπηρεσίες που προσφέρονται από το κράτος με αυτό τον φακό; Αν κάποια υπηρεσία μπορεί να προσφερθεί σε ποιότητα μετρημένη με αυστηρά κριτήρια από τον ιδιωτικό τομέα, γιατί να βασανίζεται μέσα στην κρατική γραφειοκρατία;

Ακόμα, τα κρατικά σχεδόν μονοπώλια της ΑΗΚ ΑΤΗΚ κλπ, ανοίγονται σιγά σιγά στον ανταγωνισμό. Μα, οι οργανισμοί αυτοι ανήκουν τελικά στους φορολογούμενους, και ως μέτοχος τους απαιτώ από τον διαχειριστή της περιουσίας μου αυτής να προβληματιστεί για το μέλλον της. Γιατί αν το μέλλον των οργανισμών αυτών εν όψει ανταγωνισμού είναι η μείωση μεριδίου και η συρρίκνωση, τότε εγώ θα επιθυμούσα την άμεση τους πώληση σε ιδιώτες επενδυτές τώρα που έχουν ακόμα σημαντική αξία (αν έχουν). Διαφορετικά σε λίγα χρόνια θα θέλουμε πόρους απλώς για να συντηρήσουμε τους οργανισμούς, όχι τις υπηρεσίες οι οποίες θα προσφέρονται έτσι ή αλλιώς από τον ιδιωτικό τομέα.

Η Κύπρος χρειάζεται επανεφεύρεση ως τουριστικός προορισμός με έμφαση στην ποιότητα και τον τοπικό χαρακτήρα (λέμε τώρα), και την ίδια στιγμή καινούργιο προφίλ ως προορισμός για το διεθνές εμπόριο και τις υπηρεσίες. Αυτό χρειάζεται όμως και επενδύσεις, και – πάλι – αναδιάρθρωση υπηρεσιών, αλλά και στόχευση να είμαστε πάντα στην αιχμή της τεχνολογίας.

Όλα τα πιο πάνω, σημαίνουν ένα πράγμα: σύγκρουση με τα κατεστημένα.

Ποίος μπορεί;

Ποιος τολμά;

Τέλος: πρέπει να λύσουμε το Κυπριακό. Η μη λύση στοιχίζει σε στοχευμένα και μη επιδόματα και παροχές, σε αδικοχαμένα λεφτά για μια άμυνα που αξίζει όσο ο προϋπολογισμός της. Μια λύση θα δημιουργήσει μομέντουμ, τόσο εντός της ιδίας της Κύπρου, αλλά και για την Κύπρο από τρίτους. Η σχέση που θα έχει η Κύπρος στην μετά τη λύση εποχή με την Τουρκία δεν θα μπορεί να περάσει απαρατήρητη.

Πιο κάτω τα βασικά σημεία της ομιλίας Ορφανίδη στη Βουλή:

Ορφανίδης: Τα χειρότερα έπονται…

Τα χειρότερα έπονται για την κυπριακή οικονομία τόνισε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Αθανάσιος Ορφανίδης, υπογραμμίζοντας ότι τα επόμενα χρόνια η κυπριακή οικονομία θα βρίσκεται υπό την επιτήρηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με διαχρονικά ελλείμματα και αυξανόμενα χρέη. Μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών για το κρατικό προϋπολογισμό του 2010, ο κ. Ορφανίδης υποστήριξε ότι έχουν επιβεβαιωθεί οι χειρότερες προβλέψεις τους και ότι σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της ΚΤ, τα οποία θα δοθούν στη δημοσιότητα τις επόμενες ημέρες, το έλλειμμα για το 2009 θα ξεπεράσει σημαντικά το όριο του 3%, ενώ το 2010 θα ξεπεράσει το 5,75% και το 6% το 2011. Ο ρυθμός ανάπτυξης εκτιμάται από την ΚΤ ότι θα μειωθεί πέραν του 1% το 2009 ενώ το 2010 θα υπάρχει οριακή μόνο αύξηση.

Συνεχίζοντας, υπέδειξε ότι το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι η επιδείνωση αυτή είναι δομικής φύσης και αναπόφευκτα θα οδηγήσει τη χώρα μας σε διαχρονικά ψηλά ελλείμματα, αλλά και υπό την επιτήρηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι η ανεργία θα εξακολουθήσει να αυξάνεται σημαντικά και τον επόμενο χρόνο.

Πρόσθεσε ακόμη ότι η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στην Κύπρο, ιδιαίτερα κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους, καταγράφεται τη στιγμή που στη ζώνη του ευρώ παρατηρείται βελτίωση του οικονομικού κλίματος.

Ο κεντρικός τραπεζίτης υπογράμμισε ότι αυτό που θα πρέπει να ανησυχεί περισσότερο είναι η σημαντική επιδείνωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, ιδιαίτερα από το 2010 και μετά.

Ειδικότερα όσον αφορά τον κρατικό προϋπολογισμό, είπε ότι θα πρέπει να βασίζεται σε δύο βασικές αρχές, τη δημοσιονομική πειθαρχία και τη δημοσιονομική ευελιξία. Η δημοσιονομική πειθαρχεία, εξήγησε, είναι σημαντική για την αξιοπιστία και την ικανότητα χάραξης μακροοικονομικής πολιτικής και η οποία συμβάλλει στον περιορισμό του μακροπρόθεσμου κόστους χρηματοδότησης και της αύξησης της παραγωγικότητας. Από την άλλη, σημείωσε ότι η δημοσιονομική ευελιξία είναι απαραίτητη για τη διαχείριση του μακροπρόθεσμου δανεισμού στο οικονομικό περιβάλλον, όπως ακριβώς η σημερινή ύφεση.

Ο διοικητής ήταν όμως ξεκάθαρος και για τον αργό ρυθμό μείωσης των επιτοκίων, επιρρίπτοντας την ευθύνη στην κυβέρνηση.

«Δυστυχώς οι βραχυπρόθεσμες κινήσεις της κυβέρνησης για άντληση ρευστότητας από την ΕΚΤ είχαν ως αποτέλεσμα να δυσκολευτούν οι τράπεζες οι οποίες δεν μπορούσαν μέσα στο αβέβαιο κλίμα που επικρατούσε να αυξήσουν το δανεισμό και να μειώσουν τα επιτόκια».

Ταυτόχρονα, επανέλαβε με σαφήνεια ότι οι τράπεζες δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας, αλλά πρόβλημα με την πλεονάζουσα ρευστότητα τους λόγω της πτώσης του ρυθμού αύξησης των δανείων.

«Εάν το υπουργείο Οικονομικών προέβαινε σε έγκαιρους σχεδιασμούς τα επιτόκια θα ήταν κατά μια ποσοστιαία μονάδα από το καλοκαίρι πιο χαμηλά», επεσήμανε.

Εξέφρασε ωστόσο την εκτίμηση ότι μετά την εισροή από τον επόμενο μήνα στην αγορά της ρευστότητας από την έκδοση των ειδικών τριετών κυβερνητικών χρεογράφων ύψους €3 δισ., θα μειωθούν περαιτέρω τα επιτόκια.

Ο κεντρικός τραπεζίτης απαντώντας σε σχετική ερώτηση των βουλευτών εξέφρασε τη διαφωνία του με την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για σμίκρυνση του χρόνου είσπραξης του ΦΠΑ, εκτιμώντας ότι η κίνηση αυτή ενώ θα βοηθήσει προς τη κατεύθυνση της εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών, εντούτοις θα δυσκολέψει τον ιδιωτικό τομέα ο οποίος θα αναγκαστεί να προβεί σε επιπλέον δανεισμό για να αντεπεξέλθει, ενώ θα έχει και αντίκτυπο στην ανεργία.

Το μόνο θετικό για την κυβέρνηση, είπε, είναι ότι θα μειώσει για ένα χρόνο το δανεισμό της.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Ορφανίδης τάχθηκε κατά των περικοπών των αναπτυξιακών έργων, τονίζοντας ότι η ευελιξία της κυβέρνησης θα έπρεπε να επικεντρωνόταν σε αναπτυξιακά έργα.

«Η προώθηση του αναπτυξιακού προϋπολογισμού προσφέρει μακροπρόθεσμα οφέλη ενώ συγκρατεί και την ανεργία», είπε.

Τάχθηκε όμως υπέρ της μείωσης των δημόσιων δαπανών φέρνοντας ως παράδειγμα την Ιρλανδία η οποία μείωσε κατά 10% τους μισθούς και τις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων της ώσπου να βρουν τα πόδια τους, είπε χαρακτηριστικά.

Αντίθετα από τις άλλες χώρες, τόνισε ότι στην Κύπρο το κρατικό μισθολόγιο αυξήθηκε 4,5%.

Όσον αφορά τις κινήσεις που έχει κάνει η κυβέρνηση για τη βιωσιμότητα του

ΤΚΑ, σημείωσε ότι εκτιμά την προσπάθεια για βελτίωση που έχει γίνει για τη βιωσιμότητα δεν είναι όμως αρκετό, ούτε κοντά στο αρκετό, είπε χαρακτηριστικά.

Λέγοντας αυτά, έριξε τη μπάλα στους βουλευτές καλώντας τους να ξεκινήσουν διάλογο για τη διάσωση του ΤΚΑ.

Δεν παρέλειψε ακόμη να κάνει αναφορά στο ισχυρό εποπτικό πλαίσιο της Κύπρου, διευκρινίζοντας ότι δεν είναι όλα μαύρα, αλλά αυτό που ανησυχεί την ΚΤ δεν είναι η κατάσταση της οικονομία σήμερα αλλά η πορεία της.

Της Ηρώς Ευθυμίου

Πηγή: Stockwatch.

Advertisements
One Comment leave one →
  1. Νοέμβριος 28, 2009 04:22

    αντί για σχόλια έγραψα στο μπλοκ μου για το δημοσιονομικό έλειμα. Βρεσ το στο http://aspr0mavr0.blogspot.com/2009/11/blog-post_27.html . Αν μπόρεις σχολιασε εσύ που ξέρεις περισσότερα.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: