Skip to content

Η δική μου «Επανένωση 2010» είναι γιορτή.

Δεκέμβριος 23, 2009

 

 

Πολύ πιθανόν να μάθατε ήδη ότι από χθες, 22 Δεκεμβρίου 2009 βγήκε στον αέρα ένα καινούργιο ιστολόγιο, με όνομα «Επανένωση 2010». Είναι ένα ιστολόγιο με πάνω από 30 συντελεστές, άτομα που έχουν ήδη μικρή ή μεγάλη παρουσία στον χώρο της Κυπριακής μπλοκόσφαιρας.

 

Θέλω να μοιραστώ τη χαρά μου για τη δημιουργία αυτού του χώρου για τρεις λόγους:

 

  1. Γιατί είναι γιορτινή περίοδος. Μαζί με το πνεύμα των Χριστουγέννων, το πνεύμα του καταναλωτισμού και την ανάγκη των διακοπών, έρχεται και ένας διαδικτυακός χώρος για όσους έχουν ακόμα όραμα την λύση και την επανένωση του τόπου μας. Ανεκτίμητο δώρο, αρκετό για να γιορτάσει κανείς.
  2. Είμαστε 30 πλάσματα, «από αριστερά, μέχρι δεξιά όλοι στον αγώνα για τη λευτεριά». Λευτεριά από τις συνέπιες  του Κυπριακού προβλήματος, λευτεριά από τις συνέπειες της κατοχής, λευτεριά από τους μίζερους αρνητές της  προοπτικής και τους φονιάδες της ελπίδας.
  3. Η «Επανένωση 2010» είναι γιορτή γιατί η λύση θα είναι γιορτή. Μπορεί να μεγαλώσαμε και να επιχειρηματολογήσαμε για την ανάγκη του «οδυνηρού συμβιβασμού» από τον καιρό του Μακάριου. Πλην όμως πιστεύω πλέον ακράδαντα πως τα θετικά της προδιαγραφόμενης λύσης θα είναι τόσα που δε θα συγκρίνονται καν με την παρούσα κατάσταση. Γι’ αυτό θα είναι γιορτή, μεγάλη γιορτή.

 

Το   νέο ιστολόγιο θα το βρείτε εδώ.

 

Το καλωσόρισμα της πρώτης ανάρτησης είναι το ακόλουθο:

 

«Καλώς ορίσατε στο μπλογκ «Επανένωση 2010». Το μπλογκ που προσδοκία των συντελεστών του είναι να καταστεί σημείο αναφοράς για όλους όσους υποστηρίζουν τις προσπάθειες για επανένωση της χώρας. Προσδοκούμε να γίνουμε ο ιστοχώρος όπου οι άνθρωποι που νοιάζονται και προβληματίζονται για το μέλλον το τόπου μας θα μπορούν να συζητήσουν και να διαλογιστούν με τους μπλόγκερς πάνω σε όλα τα επί μέρους θέματα που αφορούν τόσο τον δρόμο προς τη λύση όσο και τη ζωή μετά από αυτή. Κοινός παρονομαστής που ενώνει τη δράση μας, είναι η πίστη ότι το ειρηνικό και δημιουργικό μέλλον της Κύπρου, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού προβλήματος. Θεωρούμε δε, ότι μια τέτοια λύση είναι εφικτή μέσα στο 2010.

Μαζί με την υπόλοιπη κοινωνία, στηρίζουμε τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων για την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό. Απορρίπτουμε με επιχειρήματα τις θέσεις και τα προσκόμματα των απορριπτικών. Η ανάπτυξη του υγιούς διαλόγου πάνω σε όλες τις πτυχές που αφορούν τη συμφωνημένη λύση, τα δημοψηφίσματα και τη μελλοντική συμβίωση με τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους είναι από τα κύρια θέματα που θα απασχολήσουν το μπλογκ.

Όσο διαφαίνεται ότι μεγαλώνει η πιθανότητα να κληθούμε σε δημοψηφίσματα για να αποφασίσουμε πάνω σε ένα νέο σχέδιο λύσης, τόσο οι άνθρωποι που αγωνιούμε για το μέλλον του τόπου θα χρειαστεί να ανταλλάξουμε γνώμες, να συζητήσουμε ελεύθερα, να αναζητήσουμε την αλήθεια για να μπορέσουμε να τοποθετηθούμε ορθολογιστικά και νηφάλια πάνω στις επιλογές που θα μας προταθούν. Με ήθος και ύφος, που αποδειγμένα οι συντελεστές του μπλογκ και άλλοι μπλόγκερς εμπέδωσαν στη Κυπριακή μπλογκόσφαιρα, θα δώσουμε το δικό μας αγώνα, με όπλα την αλήθεια, την παράθεση επιχειρημάτων και το νηφάλιο διάλογο.

• Aν δεν πιέσουμε από παντού, απ’ όλα τα επίπεδα, η επανένωση δεν θα έρθει από μόνη της.
• Δεν πιστεύουμε σε από μηχανής θεούς, αλλά στην δύναμη της βούλησης για ειρήνη, πρόοδο και συνεργασία ανάμεσα στις δύο κοινότητες.
• Κόντρα στην στασιμότητα που συντηρεί λιμνάζοντα συμφέροντα κι αναπαράγει παλιούς και νέους εθνικισμούς και μισαλλοδοξίες, προβάλλουμε την δύναμη της γόνιμης σκέψης.
• Κόντρα στην αδράνεια της απραξίας, προβάλλουμε την δύναμη της λαϊκής συμμετοχικής δράσης.
• Κόντρα στο μούδιασμα της προελαύνουσας διχοτόμησης επί του εδάφους, προβάλλουμε την ελπίδα σ’ ένα κοινό ειρηνικό μέλλον ε/κ και τ/κ.
• Κόντρα στο συρματόπλεγμα που σκίζει την χώρα μας, τα μυαλά και τις καρδιές των ανθρώπων, προβάλλουμε την δύναμη της σιγουριάς σε ότι περνά από το χέρι μας.
• Ενάντια στην απαισιοδοξία των καιρών απαντούμε με το μανιφέστο της επανένωσης μια χώρας που αξίζει κάποιος να αγωνιστεί και να αγαπήσει.
• Πιστεύουμε ότι μπορεί να οικοδομηθεί επιτελούς μια επανενωμένη ομόσπονδη πολιτεία στη βάση των αρχών που συμφωνήθηκαν.

Στον όμορφο αυτό αγώνα έχουν θέση όλοι οι Κύπριοι που αγαπούν την πατρίδα τους. Δεξιοί, αριστεροί, κεντρώοι, κομματικοποιημένοι και ακομμάτιστοι. Γι’ αυτό και μαζευτήκαμε εμείς οι δραστήριοι μπλόγκερς από διαφορετικούς ιδεολογικούς και πολιτικούς χώρους γιατί αντιληφθήκαμε την ανάγκη για ένα πιο συγκροτημένο διάλογο με σκοπό την συζήτηση για την επανένωση της χώρας μας. Θα καλωσορίσουμε όποιον συμφωνεί με τους στόχους του μπλογκ και επιθυμεί να ενταχθεί στην ομάδα των συντακτών.

Ερχόμαστε από διαφορετικούς ιδεολογικούς και πολιτικούς χώρους. Δεν συμφωνούμε σε όλα – δεν ξέρουμε ακριβώς σε πόσα συμφωνούμε, κι ούτε έχει και σημασία. Πιστεύουμε στην πολυφωνία και την διαφορετικότητα, αλλά και στην ισότητα. Ωστόσο μας ενώνει ο κοινός σκοπός της επανένωσης της χώρας μας κι είμαστε ενωμένοι στην αποφασιστικότητα μας να κάνουμε ότι μπορούμε στα πλαίσια ενός ειλικρινούς διαλόγου για να επιτύχει ο σκοπός αυτός, ο οποίος είμαστε πεπεισμένοι ότι είναι και πόθος της μαζικής πλειοψηφίας του λαού μας, ε/κ και τ/κ.

Με αυτά τα λίγα λόγια σας καλωσορίζουμε στο «Επανένωση 2010». Η μάχη για τη λύση και την επανένωση πρέπει να κερδηθεί πρώτα στην δημόσια σφαίρα και μετά στην κάλπη. Οι μπλόγκερς θα κρατήσουν γερά το πόστο που τους αναλογεί με προμαχώνα αυτό εδώ το διαδικτυακό χώρο.»

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: