Skip to content

Αν έλειπε το Μεγάλο Άλλοθι…(Ημικρατικοί, ΠΑΣΥΔΥ, και άλλα κακομούτσουνα*)

Ιανουαρίου 21, 2010

 

Θα μπορούσαμε να λειτουργήσουμε απλά και φυσιολογικά. Όντες μια ώριμη πλέον δημοκρατία, θα μπορούσαμε να ασχοληθούμε με τα κλασσικά – διαχρονικά ζητήματα που ταλανίζουν τις σύγχρονες κοινωνίες.

 

Χθες ας πούμε, είχαμε αναφορές σε τρία ζητήματα τα οποία υπό κανονικές συνθήκες έπρεπε να απασχολούν την κοινή γνώμη και τα ΜΜΕ για μέρες.

 

1. Κάποιοι λαϊκιστές βουλευτές (συγκράτησα τα ονόματα του Αριστοφάνη Γεωργίου του ΑΚΕΛ, Λευτέρη Χριστοφόρου του ΔΗΣΥ και Γιώργου Βαρνάβα της ΕΔΕΚ), ασχολήθηκαν με το ζήτημα της δέσμευσης ακίνητης περιουσίας στα κατεχόμενα από τράπεζες, με αποτέλεσμα να μην δύνανται οι πρόσφυγες να υποθηκεύουν τις περιουσίες τους εκεί που μπορούν, δηλαδή στον Οργανισμό Χρηματοδότησης Στέγης.  Και φυσικά στάθηκαν στο πλευρό των εκλογικών τους πελατών, και είπαν πως είναι κακή αυτή η πρακτική!

 

Γιατί όμως;

 

Εγώ αν δεν πληρώσω τις υποχρεώσεις μου στις τράπεζες, θα υποστώ ακριβώς τις ίδιες συνέπειες, για την ακίνητη μου περιουσία, για την οποία μάλιστα πληρώνω τους φόρους μου. Οι πρόσφυγες φυσικά, και δικαιολογημένα ΔΕΝ πληρώνουν φόρους για την ακίνητη τους περιουσία στα κατεχόμενα, αλλά γιατί να έχουν διαφορετική αντιμετώπιση αν δεν τηρούν τις δικές τους υποχρεώσεις; 

 

Έχω ξαναγράψει τη θέση αυτή: 36 χρόνια μετά την εισβολή είναι παράλογος ο διαχωρισμός σε πρόσφυγες και μη πρόσφυγες αναφορικά με κοινωνικά – οικονομικά ζητήματα (το πολιτικό ζήτημα είναι διαφορετικό). Το κράτος οφείλει να εξετάζει και να βοηθά βάσει κριτηρίων όλους τους πολίτες που έχουν ανάγκη ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ από το τι γράφει η ταυτότητα τους.

 

Άσε που η πρακτική που εισηγούνται οι λαϊκιστές βουλευτές θα προκαλέσει σίγουρα στρεβλώσεις: αν ένα άτομο ξεκινήσει μια επιχείρηση και νοιώθει πως το μόνο που ίσως θα χάσει είναι ένα ακίνητο στο οποίο ούτως ή άλλως δεν έχει πρόσβαση, τότε είναι πολύ πιθανό να συμπεριφερθεί απρόσεκτα και ανεύθυνα ,με αποτέλεσμα να δημιουργήσει υποχρεώσεις και διάφορα εμπορικά προβλήματα.

 

2. Ο αγαπημένος μου κύριος Γλαύκος Χατζηπέτρου της ΠΑΣΥΔΥ κτύπησε και πάλι, Σχολίαζε την αναφορά της ΟΕΒ που ζητά περιορισμό των αυξήσεων στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων (κάτι που επίσημα ζήτησε χθες η Κομισιόν από την Πορτογαλία, με έλλειμμα μόνο λίγο υψηλότερο από το δικό μας), και βεβαίως ήταν να φάει τους τόπους: ο κόσμος να χαλάσει τα κεκτημένα των δημοσίων υπαλλήλων είναι untouchable λέει!

 

Να επικεντρωθεί στη φοροδιαφυγή η κυβέρνηση λέει.

 

Ναι, υπάρχει το πρόβλημα της φοροδιαφυγής, αλλά δεν είναι δουλειά του κ. Χατζηπέτρου για να ασχολείται. Άσε που εν πολλοίς είναι και μύθος το τεράστιο ποσό που φαίνεται να εκκρεμεί, σε σημείο μάλιστα που το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων ξεφυλλίζει ιστορίες που πάνε πίσω 30 και 40 χρόνια, για να διαπιστώσει βεβαίως πως ΔΕΝ υπάρχει περίπτωση είσπραξης τέτοιων ποσών.

 

Α, ζητά και να δοθεί ο κατάλογος όσων πλήρωσαν για την φορολογική αμνηστία πριν 6 χρόνια, λέει ο λαϊκιστής κύριος Χατζηπέτρου. Λαϊκιστής γιατί γνωρίζει πάρα πολύ καλά τις πρόνοιες εκείνης της νομοθεσίας, και γνωρίζει πάρα πολύ καλά πως τα στοιχεία της αμνηστίας καταστράφηκαν από την ίδια την τότε κυβέρνηση.

 

3.Και έχουμε και κάτι καλό, το οποίο φυσικά δεν θα έχει καμιά τύχη και καμιά προοπτική. Η Γενικός Ελεγκτής κυρία Χρυστάλλα Γιωρκάτζη αναφέρθηκε στους ημικρατικούς οργανισμούς, και αναφέρθηκε σε  διάφορα αυτονόητα: «Την ανάγκη αξιολόγησης της βιωσιμότητας κάποιων ημικρατικών οργανισμών και ακόμα και κατάργησής τους, εισηγήθηκε σήμερα η Γενική Ελέγκτρια, Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, στο πλαίσιο συζήτησης για το μέλλον των 40 περίπου οργανισμών δημοσίου δικαίου που υπάρχουν στην Κύπρο. Υπό το φως των μεγάλων δημοσιονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το κράτος και της ευρύτερης συζήτησης για αναδιάρθρωση της οικονομίας, η κα Γιωρκάτζη υποστήριξε ότι κάποιοι οργανισμοί έχουν κάνει τον κύκλο τους και ότι δεν έχουν πλέον σκοπό ύπαρξης.

«Δεν υπάρχει καμία ομοιόμορφη συνταγή που να εφαρμόζεται σε όλους τους οργανισμούς που στεγάζονται κάτω από το όρο πρόσωπα δημοσίου δικαίου», επεσήμανε από την πλευρά της η κα Γιωρκάτζη.

Συνεχίζοντας, υπογράμμισε ότι, «για τους περισσότερους οργανισμούς όπως είναι το Συμβούλιο Αμπελουργικών Προϊόντων, το Συμβούλιο Σιτηρών, ο Οργανισμός Αθλητισμού, ο Οργανισμός Γεωργικής Ασφάλισης και άλλους, προκύπτει το ερώτημα ποιος είναι ο ρόλος τους στη νέα σύγχρονη εποχή».

«Αυτοί οι οργανισμοί ουδέποτε θα μπορέσουν να είναι βιώσιμοι και ανταγωνιστικοί και ίσως θα έπρεπε σήμερα η πολιτεία να προβληματιστεί για το μέλλον τους και να προτείνει συγκεκριμένες λύσεις όπως είναι η ένταξη τους σε ένα υπουργείο ή ακόμη και την κατάργηση τους εφόσον έπαψε ο σκοπός ύπαρξης τους».»

 

Από την stockwatch.

 

Εν πολλοίς συμφωνώ μαζί της. Πιστεύω πως τα ζητήματα διαχείρισης του δημοσίου χρήματος και του δημοσίου πλούτου πρέπει να ειδωθούν ολιστικά, εκσυγχρονιστικά, μέσα στις συνθήκες του 2010, όχι εκείνες που ίσχυαν πριν 40 ή 50 χρόνια.

 

Ποιος τολμά όμως;

 

Θα γίνω φορτικός: Η Κυπριακή κοινωνία και η οικονομία μας πάσχουν, ίσως και από ανίατη ασθένεια στο πλαίσιο που ζούμε. Επικεντρώνουμε όλη τη θετική και αρνητική μας ενέργεια προς την κατεύθυνση της λύσης του Εθνικού μας προβλήματος, με τρόπο καθόλου εποικοδομητικό, με τρόπο που κάνει τελικά αυτή την επικέντρωση αυτοσκοπό.

 

Αυτό οδηγεί σε μαρασμό τη συζήτηση για οποιαδήποτε άλλα ζητήματα, τραβά το χαλί κάτω από τα πόδια όσων προσπαθούν να φέρουν μια ανάσα εκσυγχρονισμού στη βαθιά συντηρητική μας κοινωνία.

Όπως πάνε τα πράγματα το προσεχές μέλλον δείχνει ιδιαίτερα ζοφερό: λύση στο Κυπριακό μάλλον πάππαλλα, και σύντομο πάττισμα της οικονομίας μας.

 

Και να μην πει κανένας κακεντρεχής πως φταίνε οι ξένοι πάλι!

 

 

 

* Από εδώ. Με τις απολογίες μου για τη χρήση της λέξης!

Ενα χελιδόνι, Ανοιξη όμως πουθενά.

Ενα χελιδόνι, Ανοιξη όμως πουθενά.

Advertisements
4 Σχόλια leave one →
 1. Andreas permalink
  Ιανουαρίου 21, 2010 12:00

  Και η γιωρκατζη είπε ότι πρεπει να υπαρξει αναθεωρηση των τιμών των ακινήτων.
  Η θέση των άλλων κομματων πλην του ακελ ήταν φυσικά οι.
  Γνωρίζουμε το γιατί?
  Θελει και γκαλοπ για να δουμε αν τούτο τα μέτρο θα οδηγήσει σε δικαιοτερη κοινωνία?
  Ρωτω.
  Η θέση του δυση εν γνωστή δαμε και τοσα χρόνια.Εν περιμένω κατι διαφορετικο.
  Για το δηκο που εν το ξέρω ,ότι ναναι…
  Αλλα για την Εδεκ που εν κόμμα υποτιθεται σοσιαλιστικο , με ποια λογικη δλδ να εν κατα ΠΡΟΤΟΥ ΚΑΝ ΑΚΟΥΣΕΙ ΤΟ ΜΕΤΡΟ!!!!!!!.
  Οσο για τα άλλα συμφωνώ μαζι σου και πρεπει να γινει κατι με την πασυδη

  Μου αρέσει!

 2. Andreas permalink
  Ιανουαρίου 21, 2010 12:03

  Παντως και για την Stockwatch να πω ότι βάλλει τίτλους σε πραματα που τις αρέσκουν.Η γιωρκάτζη είπε ότι πρεπει ημικτατικοί να κλείσουν μόνο αν δεν χρησιμεύκουν σε κατι.

  Μου αρέσει!

 3. Ιανουαρίου 21, 2010 18:14

  Ενόσω το κυπριακό, εθνικό μας θέμα θα συνεχίσει για την 6η κατά σειρά δεκαετία να μας απασχολεί, πολιτική προκοπή δύσκολα θα δούμε… Όλα τα λάθη και παραλήψεις μας θα έχουν το εύκολο άλλοθι του εθνικού θέματος!! Αξιοπρόσεχτες οι παρατηρήσεις σου.

  Μου αρέσει!

 4. Ιανουαρίου 23, 2010 15:24

  εγώ δεν συμφωνώ για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων -δεν γνωρίζω βέβαια τι μισθό παίρνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι στην Κύπρο, αλλά αν είναι σαν της Ελλάδας, δεν είναι και σπουδαίοι.
  Νομίζω πως αναλογική φορολόγηση των μεγάλων περιουσιών ή των μεγάλων εταιριών και δικαιότερη είναι και μεγαλύτερα έσοδα θα φέρει στο κράτος.
  Αλλά φυσικά η (κατά πλειοψηφία ΕΛΚ και φιλελεύθερη) Κομισιόν δεν ζητά αυτά, ζητά να πέσει το βάρος στους χαμηλόμισθους. Τα ίδια είπαν και στην Ελλάδα: «δεν είναι κι άσχημα ένας μισθός 700 ευρώ». Μόνο που αμφιβάλλω αν έχουν δοκιμάσει ποτέ να ζήσουν με τέτοιο μισθό.
  Στα άλλα, έχεις δίκιο πάντως.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: