Skip to content

Κάντε επιχειρήσεις, όχι πόλεμο.

Φεβρουαρίου 7, 2010


Η σπουδή μου στο πανεπιστήμιο είναι πλέον χωρίς νόημα. Έχει παρέλθει πολύς χρόνος από τότε, και – κυρίως – δεν ασχολήθηκα ποτέ αποκλειστικά με το θέμα που σπούδασα: πολιτική οικονομία.

Ίσως το μόνο που έμεινε από τότε και με τα χρόνια αναγιώθηκε και έγινε κατευθυντήρια μέθοδος είναι ο ορθολογισμός.

Οφείλω να παραδεχτώ πως οι πρώτοι σπόροι μπήκαν εκείνη την εποχή.

Μεγαλώνοντας, και ασχολούμενος με τα κοινά, βαριόμουν για πολλά χρόνια τα οικονομικά. Ασχολούμουν με πιο «ενδιαφέροντα» ζητήματα όπως τα οικολογικά και το Κυπριακό.

Τώρα πια, εξ ανάγκης ίσως, παρακολουθώ πολύ πιο λεπτομερώς τα οικονομικά, και για πολλά ζητήματα έχω έντονη άποψη, την οποία κατά καιρούς γράφω και δημοσιεύω.

Πολλές από τις απόψεις μου τις έχω διαμορφώσει διαβάζοντας τα καθημερινά σχεδόν άρθρα του Δημήτρη του Γεωργιάδη στον Πολίτη, αλλά κατά καιρούς και του Σωφρόνη Κληρίδη στην ίδια εφημερίδα.

Στην Καθημερινή παρακολουθώ επίσης με πολύ ενδιαφέρον τον Μιχάλη Περσιάνη ο οποίος είναι άξιος συγχαρητηρίων αφού σχεδόν με κάθε του άρθρο τολμά και ασχολείται με θέματα ταμπού περί των οικονομικών, αλλά και των πολιτικών.

Για τον Κληρίδη και τον Περσιάνη μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στα δικά τους ιστολόγια, στους «Περί Οικονομικών» συνδέσμους των οποίων μπορείτε να βρείτε στα δεξιά σας, ενώ ο Δημήτρης Γεωργιάδης πήρε από τον Πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Σμύρνης κ. Εκρέμ Ντεμιρτάς αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που ακολουθεί.

Οι Ε/Κ και οι Τ/Κ επιχειρηματίες μαζί θα πετύχουν περισσότερα, τονίζει ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Σμύρνης

Κάντε επιχειρήσεις, όχι πόλεμο

Εμείς θέλουμε να ακούμε τις φωνές των γλάρων αντί των μαχητικών αεροσκαφών. Και η μοίρα μας δεν πρέπει να κρέμεται από τα δάκτυλα ενός νεαρού πιλότου που πετάει πάνω από το Αιγαίο

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που θα έπαιρνα συνέντευξη από έναν Τούρκο. Δεν ήξερα τι να περιμένω. Αν και θέλω να πιστεύω ότι δεν έχω προκαταλήψεις – γενικώς – περνούσαν διάφορες σκέψεις στο μυαλό μου, ακόμη και αρνητικές. Γρήγορα όμως χάθηκαν. Μόλις τον προσέγγισα, ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Σμύρνης, Εκρέμ Ντεμιρτάς, σηκώθηκε, μου έδειξε τη διπλανή του (όχι την απέναντι) καρέκλα και με άγγιξε στον ώμο καλωσορίζοντάς με. Ήταν προφανές ότι επρόκειτο για έναν ανοικτόμυαλο άνθρωπο, που ανοίγεται εύκολα, γιατί δεν είχε τίποτα να κρύψει και πολύ περισσότερο δεν είχε μυστικά σχέδια. Πριν καν τον ρωτήσω οτιδήποτε, άρχισε να μιλά για ελληνοτουρκική φιλία, τη σημασία της και τις προσπάθειες του ίδιου προς αυτή την κατεύθυνση. Ένιωσα άσχημα. Φαίνεται, ήταν τόσο σίγουρος ότι εγώ θα ήμουν ο προκατειλημμένος, που προσπαθούσε να με πείσει για το αντίθετο.


Εμπόριο κατά των συγκρούσεων
Το Τουρκικό Εμπορικό Επιμελητήριο, που ιδρύθηκε το 1885, ήταν το αποτέλεσμα μιας κοινής πρωτοβουλίας Ελλήνων, Τούρκων και Εβραίων. Ο πληθυσμός της περιοχής της Σμύρνης είναι κάπου 4 εκατ.. Το Επιμελητήριο της Σμύρνης τώρα έχει 70.000 μέλη και 40 από αυτά είναι Έλληνες. «Αλλά θα ήθελα να είναι 400 ή 4.000» πρόσθεσε ο κ. Ντεμιρτάς. «Κάθε χρόνο κάνουμε συναντήσεις, επαφές, οικονομικές συνόδους με τους Έλληνες. Καλέσαμε τους πολιτικούς ηγέτες, τους υπουργούς, τους επιχειρηματίες από τις δυο πλευρές και κάναμε πολλά σημαντικά ανοίγματα μαζί. Το μόνο που ζητούμε από τους πολιτικούς είναι να μας ανοίξουν τις πόρτες».

Λένε ότι οι καλές εμπορικές σχέσεις μπορούν να σβήσουν τις διαφορές. Όταν πάνε καλά οι οικονομίες, τότε σιγά – σιγά και ο κόσμος θα αλλάξει, επεσήμανα στον κ. Ντεμιρτάς. «Το ίδιο πράγμα λέμε κι εμείς. Έχουμε την ίδια φιλοσοφία. Και η αφορμή που κάνουμε αυτή την επίσκεψη βασίζεται σε αυτή τη φιλοσοφία. Όσο έχουμε βελτιωμένες εμπορικές σχέσεις, μπορούμε να αφήσουμε στο παρελθόν τα εχθρικά συναισθήματά μας. Εδώ και πέντε χρόνια, ως επιμελητήριο, μαζί με τα ελληνικά επιμελητήρια τρέχουμε μια καμπάνια για να φύγουν τα μαχητικά αεροπλάνα πάνω από το Αιγαίο, γιατί εμείς θέλουμε να ακούμε τις φωνές των γλάρων αντί των μαχητικών αεροσκαφών. Και η μοίρα μας δεν πρέπει να κρέμεται από τα δάκτυλα ενός νεαρού πιλότου που πετάει πάνω από το Αιγαίο», απάντησε.
Πόσο εύκολο θα είναι για έναν Ελληνοκύπριο να έρθει να δραστηριοποιηθεί στη Σμύρνη; «Είμαστε έτοιμοι», ανέφερε, «και είναι εύκολο, γιατί θα υπάρχει βοήθεια από εμάς (έδειξε τον εαυτό του). Η πόρτα μας είναι ανοιχτή για εσάς. Τα λεφτά δεν έχουν χρώμα και οι επενδύσεις δεν έχουν εθνικότητα. Αν θέλετε να κάνετε επενδύσεις στη χώρα μας, οι δικοί μου εργάτες θα δουλέψουν εκεί. Αν θέλετε, μπορείτε να έρθετε στην ελεύθερη ζώνη, στη δική μου περιοχή, όπου εκεί υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα για τις επενδύσεις», συνέχισε.

Σε ποιους τομείς της οικονομίας προσφέρεται να γίνονται επενδύσεις; «Νομίζω ο πιο ισχυρός τομέας σας είναι ο τραπεζικός. Καλά εκπαιδευμένοι άνθρωποι και σύμβουλοι, όπως και υποστηρικτικές υπηρεσίες. Άλλος τομέας που υπάρχουν ευκαιρίες για επενδύσεις είναι ο τουριστικός. Μπορείτε να δημιουργήσετε μια αλυσίδα ξενοδοχείων στην Τουρκία. Με ένα ξενοδοχείο, δεν γίνεται τίποτα. Έχει μεγάλη σημασία αυτό», προσδιορίζοντας με αυτό τον έμμεσο τρόπο ένα από τα βασικά προβλήματα της κυπριακής ξενοδοχειακής βιομηχανίας, όπου λειτουργούν πολλές μικρές μονάδες. «Ακόμη ένας τομέας που κερδίζει έδαφος στην περιοχή της Σμύρνης και γενικά στη δυτική Τουρκία είναι ο τουρισμός με κρουαζιερόπλοια. Το 2004 πολύ λίγοι τουρίστες είχαν έρθει στη Σμύρνη με κρουαζιερόπλοια. Είδα μια ευκαιρία και κάλεσα τις μεγάλες εταιρείες με κρουαζιερόπλοια να έρθουν, αλλά μου είπαν ότι υπάρχουν εμπόδια. Εμείς τους είπαμε ότι θα τους βοηθήσουμε. Ο φόρος επιβατών για κάθε επιβάτη ήταν 10 δολάρια. Μετά από αίτημα που μεταφέραμε στην κυβέρνηση, ο φόρος μειώθηκε στα 2 δολάρια. Μετά, το επιμελητήριο προσπάθησε να δώσει επιπρόσθετα κίνητρα. Έτσι άρχισε να αυξάνεται ο αριθμός των τουριστών. Σήμερα έχουμε 350.000 τουρίστες που έρχονται στη Σμύρνη, με κρουαζιερόπλοιο μόνο. Ο καθένας ξοδεύει 98 ευρώ κατά μέσο όρο την ημέρα». Ήταν σαφές ότι ο κ. Ντεμιρτάς ήθελε να δείξει ότι η Τουρκία δεν είναι μια γραφειοκρατική κόλαση. Ότι υπάρχει η βούληση και ο τρόπος να ενθαρρυνθούν οι επιχειρηματικές δραστηριότητες. Τα έργα όμως είναι συνεχή, δεν αφήνει περιθώρια ο ανταγωνισμός. Όπως εξήγησε ο επικεφαλής του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Σμύρνης, «στη Σμύρνη, θα οικοδομηθεί τώρα ένα νέο λιμάνι μόνο για κρουαζιερόπλοια. Προγραμματίζουμε να έχουμε μια γραμμή που θα συνδέει την Ανατολική Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα».

Πώς θα μπορούσε όμως η Κύπρος να επωφεληθεί από αυτή την εξέλιξη; Σαφέστατος ο κ. Ντεμιρτάς, μας δηλώνει πως «η γεωστρατηγική θέση της Κύπρου είναι τόσο σημαντική και κανένα πλοίο δεν μπορεί να περάσει χωρίς να πλεύσει στα λιμάνια της. Όλοι γνωρίζουμε ότι τα κρουαζιερόπλοια λειτουργούν 12 μήνες τον χρόνο. Ακόμη, το κλίμα στην Κύπρο είναι πολύ κατάλληλο για τα κρουαζιερόπλοια. Κάθε πλοίο έχει χωρητικότητα 3.000 επιβατών. Τα νέα πλοία έχουν χωρητικότητα 4.000 επιβατών. Αυτό ίσως είναι ένα μικρό θέμα συνεργασίας. Πήγα στην Κερύνεια και είδα ότι δεν υπάρχει ούτε μαρίνα, ούτε σκάφη. Τίποτα» επεσήμανε.

Πόσο κοντά στην ΕΕ θέλει να βρεθεί η Τουρκία; Μήπως ως επιχειρηματίες θα προτιμούσατε μια στενή οικονομικά, αντί μια πλήρη ένταξη, που θα ισοδυναμούσε με την τήρηση αυστηρών κανόνων; «Τονίζω ότι η Τουρκία έχει στρατηγική πολιτική μηδενικών προβλημάτων με τις γειτονικές χώρες. Μαζί με τη Ρωσία και γενικά όλες τις γειτονικές χώρες. Θα αρθούν τα προβλήματα και σιγά -σιγά η Τουρκία θα πλησιάζει όλο και πιο κοντά στην ΕΕ. Η Τουρκία θέλει να μπει στην ΕΕ, γιατί θέλει να γίνει μια σύγχρονη χώρα, όπως είναι η ΕΕ. Για αυτό πρέπει να εκσυγχρονιστεί η Τουρκία και να υιοθετήσει όλους τους εσωτερικούς κανονισμούς.
Τα τελευταία χρόνια η τουριστική βιομηχανία της Κύπρου χάνει μερίδια. Σίγουρα δεν φταίει αποκλειστικά η κρίση γι΄ αυτό. Ρωτήσαμε, λοιπόν, τον κ. Ντεμιρτάς. Η Τουρκία κερδίζει συνεχώς έδαφος στην πίτα του τουρισμού. Πώς το πέτυχε και ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για το 2010; «Υπολογίζουμε ότι ο τουρισμός φέτος στην Τουρκία δεν θα μειωθεί. Μάλλον θα αυξηθεί. Η τρέχουσα ετήσια συνεισφορά στην οικονομία είναι 30 δις δολάρια. Στόχος και πρόβλεψή μας είναι να ανεβεί το ποσό αυτό μέχρι το 2023 στα 100 δις δολάρια. Γιατί στην Τουρκία δεν υπάρχει μόνο ο «κλασικός» τουρισμός, θάλασσα και ήλιος. Υπάρχει και ο τουρισμός της υγείας. Πολλοί πολίτες από τη Βόρεια Ευρώπη έρχονται στην Τουρκία για να θεραπευτούν. Επίσης, έρχονται πολλοί και για λόγους εκπαίδευσης, καθώς και πολλοί ηλικιωμένοι από τη Γερμανία, τη Γαλλία και από αλλού. Υπάρχει ακόμη και ο θρησκευτικός τουρισμός, και όπως προανέφερα, ο τουρισμός από τα κρουαζιερόπλοια».Ο ανταγωνισμός στον τουρισμό και οι επενδύσεις
Αστειευόμενος, ρώτησα τον κ. Ντεμιρτάς. «Είναι γι’ αυτό τον λόγο που η Σμύρνη μάς έχει πάρει τουρισμό τα τελευταία χρόνια; Ο κ. Ντεμιρτάς απάντησε με έναν έμμεσο τρόπο. «Στην αρχή αυτού του ταξιδιού μου, ήμουν μαζί με την πρόεδρο την Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων της Τουρκίας. Μπήκαμε μαζί στο αεροπλάνο και πήγαμε Ελλάδα, όπου εκεί θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Τουρισμού της Ελλάδας. Κάθε χρόνο κάνουμε έκθεση τουρισμού στη Σμύρνη. Η αφορμή της επίσκεψής του στην Ελλάδα ήταν για να προτείνει στον υπουργό Τουρισμού της Ελλάδας, να γίνει μια έκθεση για το Αιγαίο. Κοινή έκθεση. Φυσικά θα λάβουν μέρος και τα κυπριακά τουριστικά πρακτορεία σε αυτή την εκδήλωση. Πριν 10 χρόνια, όταν οι τουρίστες ήθελαν να περάσουν στην Ελλάδα, η Ελλάδα πάντα τους εμπόδιζε. Αλλά τώρα έχουμε αρχίσει μια συνεργασία και θα τη συνεχίσουμε. Γιατί ο τουρισμός στην Ελλάδα μειώνεται. Γιατί τώρα ο κόσμος δεν θέλει να δει μόνο ιστορικές περιοχές. Θέλουν να ζουν στις πόλεις των χωρών. Ο στόχος μας είναι τουρισμός για 12 μήνες. Αυτή είναι η πολιτική μας για τη Σμύρνη». Έδωσε όμως και απάντηση στο ερώτημά του, υποβάλλοντας μια δική του ερώτηση. «Ποια είναι η τιμή στα ξενοδοχεία σας;». Αν και του είπα από 60 μέχρι και 300 ευρώ, ήταν προφανές ότι γνώριζε και είχε έτοιμη την απάντηση, «Το κόστος σας είναι πολύ ψηλό».
Ο ίδιος είναι καλύτερος γνώστης της Ελλάδας. Είναι προφανές ότι η σχέση κόστος/ υπηρεσίας είναι χαμηλή και εξήγησε, καταγράφοντας μάλιστα και κάποιους από τους λόγους «Για τα ξενοδοχεία της, Ελλάδας μιλώ. Τα ξενοδοχεία της είναι πολύ παλιά. Φέτος ο τουρισμός στην Τουρκία δεν μειώθηκε γιατί έχουμε καλές τιμές, κατάλληλες για όλους. Ο αείμνηστος πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Ρόδου, ήταν στενός φίλος μου και είχε πέντε ξενοδοχεία στη Ρόδο. Πριν 10 χρόνια που συναντηθήκαμε, μου είπε ότι κάθε χρόνο ο τουρισμός μειώνεται 5%. Γιατί; Γιατί αγοράζουν σκόρδο από την Αργεντινή είπε (θέλοντας να δείξει ότι οι στρεβλώσεις που δημιουργούν οι πολιτικές κόντρες έχουν κόστος). Ξέρουν ότι είναι πολύ φθηνό στην Τουρκία, αλλά «δεν αγοράζουμε από εκεί». Κι ακόμα δεν αγοράζουν από την Τουρκία.
Αυτό είναι το πρόβλημα. Έχουμε ένα πρόβλημα στο Αιγαίο. Επειδή δεν υπάρχουν εργαστήρια ελέγχου στα ελληνικά νησιά, δεν μπορούμε να κάνουμε εξαγωγή λαχανικών, φρούτων. Δηλαδή τρόφιμα από τις παραλίες του Αιγαίου στα ελληνικά νησιά. Πρέπει να στείλουμε πρώτα στην Αθήνα για να πάρουμε επιβεβαίωση από την Αθήνα και μετά. Έτσι, το κόστος είναι υψηλό. Αλλά έχουμε την υπομονή και ξέρουμε ότι θα προχωρήσουμε σιγά – σιγά, διότι αυτό θα ωφελήσει και τους δύο. Στην Ελλάδα βρίσκονται μόνο 10 τουρκικές εταιρείες, ενώ στην Τουρκία βρίσκονται 359 ελληνικές εταιρείες. Δεν είμαι λυπημένος για το αριθμό αυτό, αλλά θέλω να έχουμε ακόμα περισσότερες ελληνικές εταιρείες στην Τουρκία. Η μεγάλη εξωτερική επένδυση της Ελλάδας βρίσκεται στην Τουρκία σήμερα».Το ζεϊμπέκικο Παπανδρέου – Τζεμ και η ευκαιρία της Κύπρου
Όπως ανάφερα στην αρχή, ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Σμύρνης, Εκρέμ Ντεμιρτάς, ήθελε να δείξει ότι η πολιτική των συγκρούσεων δεν βοηθά κανένα. Αντίθετα, η αντιμετώπιση των προβλημάτων με φιλικό πνεύμα δίνει λύσεις και φέρνει αποτελέσματα. Ο κ. Ντεμιρτάς έκανε μια σύντομη αναφορά στο πώς βελτιώθηκαν οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας και πώς οι εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό έφεραν απτά αποτελέσματα. «Για παράδειγμα, η συμφωνία αποφυγής της διπλής φορολογίας μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, είχε επιτευχθεί λόγω της βελτίωσης του κλίματος. Για το θέμα της θεώρησης βίζας κάναμε πολλά, για να διευκολυνθούν οι διαδικασίες, υπέρ των Τούρκων και που ξεκίνησε από την περίοδο που ο κ. Παπανδρέου ήταν υπουργός Εξωτερικών και είχε πολύ καλές φιλικές σχέσεις με τον δικό μας υπουργό Εξωτερικών, τον Ισμαήλ Τζεμ. Αυτή την προσέγγιση μεταξύ των δυο υπουργών, την κάναμε μέσα από τη δική μας οργάνωση».


Πώς χόρεψαν το ζεϊμπέκικο
Ήταν σαφές ότι ο Ντεμιρτάς ήθελε να διηγηθεί μια από τις πιο έντονες στιγμές, τουλάχιστον της επαγγελματικής του καριέρας. «Οι δύο υπουργοί (Παπανδρέου και Τζεμ) βρέθηκαν μετά από τη διοργάνωση μιας δικής μας εκδήλωσης με το Εμπορικό Επιμελητήριο της Σάμου, εκεί που η Τουρκία απέχει λιγότερο από την Ελλάδα. Οι δύο τους, με τις συζύγους τους, συναντήθηκαν σε εστιατόριο. Κάναμε μια εκδήλωση όλοι μαζί. Κατά τη διάρκεια αυτού του δείπνου κάθονταν όλοι πολύ ήσυχα και εγώ πήγα στη γυναίκα του προέδρου του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Σάμου και την ρώτησα αν μπορούσαμε να έχουμε πιο ζωντανή μουσική, για να «σπάσει ο πάγος» μεταξύ των δυο πλευρών…και έτσι έγινε και αρχίσαμε και τραγουδούσαμε και όλοι σηκώθηκαν να χορέψουν.
Εκεί προσέγγισα και τον κ. Παπανδρέου, ο οποίος μου είπε ότι αγαπούσε πολύ τον συγκεκριμένο χορό, όπως και ο πατέρας του, και πως εκείνη τη νύχτα ήταν η επέτειος του θανάτου του και πως ήθελε να σηκωθεί και να χορέψει εις μνήμην του πατέρα του. Και εκείνος σηκώθηκε και χόρεψε. Και αυτό μετατράπηκε σε ένα όμορφο σύμβολο για τις σχέσεις Ελλάδας -Τουρκίας».
Τότε ο κ. Ντεμιρτάς ανέσυρε τη γνωστή σε όλους φωτογραφία και με κόκκινα σχεδόν δακρυσμένα μάτια μού την έδειξε. Περήφανα μου έδειξε και τον εαυτό σου σε μια γωνία να χειροκροτεί και να συμμετάσχει σε αυτό το σύμβολο φιλίας.


Ελιά φιλίας
Η φιλία των δύο, Παπανδρέου και Τζεμ, δεν τέλειωσε εκεί. Όπως ανέφερε ο κ. Ντεμιρτάς, μια μέρα μετά από αυτό το δείπνο, οι δυο υπουργοί φύτεψαν ένα δέντρο ελιάς στη Σάμο. Αυτό έγινε το 2003. Το 2009 ο κ. Παπανδρέου εκλέχθηκε ως πρωθυπουργός. Ο κ. Ισμαήλ Τζεμ δυστυχώς απεβίωσε. Ο κ. Παπανδρέου ήρθε στην Ινσταμπουλ (Κωνσταντινούπολη) την τρίτη μέρα που έγινε πρωθυπουργός και έφερε αυτό το δέντρο που είχαν φυτέψει μαζί στη Σάμο και το έβαλε στον τάφο του Ισμαήλ Τζεμ», συνέχισε φανερά συγκινημένος.

Παράδειγμα προς μίμηση
Φορτισμένος ο κ. Ντεμιρτάς συνέχισε «Είμαστε δυο γείτονες λαοί που βρισκόμαστε μακριά. Κατά τη διάρκεια του ηλιοβασιλέματος το βράδυ, οι Έλληνες βλέπουν τον ήλιο, πάνω στην Τουρκία. Για χίλια χρόνια ζούσαμε μαζί στα ίδια γεωγραφικά όρια μαζί με τους Έλληνες. Φυσικά οι κοινότητες είχαν και περιόδους πολέμου, αλλά και συνεργασίας. Αλλά σε όλο το διάστημα αυτό, τα χίλια χρόνια, μόνο 8 χρόνια πολεμήσαμε. Είναι κακό πράγμα ο πόλεμος, αλλά αυτά τα κακά πράγματα πρέπει να τα αφήσουμε στο παρελθόν. Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, η Γερμανία βομβάρδισε τη Γαλλία. Έκανε εισβολή στο Παρίσι. Χιλιάδες άτομα σκοτώθηκαν τότε, αλλά τώρα είναι όλοι μαζί κάτω από την ίδια σημαία».

Η ευκαιρία της Κύπρου
Ο ίδιος ο κ. Ντεμιρτάς βλέπει τώρα μια άλλη συγκυρία, μια άλλη ευκαιρία και για την Κύπρο «Ο κ. Παπανδρέου είναι πρωθυπουργός και πάντα λέει ότι το Αιγαίο δεν μας χωρίζει αλλά μας ενώνει. Αυτό το μήνυμα μας έστειλε ο κ. Παπανδρέου κατά την οικονομική μας συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Μυτιλήνη. Έχουμε τον Τούρκο πρωθυπουργό, το κ. Ερντογάν, που και αυτός ο πρωθυπουργός εξακολουθεί να ακολουθεί την πολιτική μηδενικών προβλημάτων με τις γειτονικές χώρες. Ο υπουργός Εξωτερικών προσπαθεί πραγματικά σε αυτό το θέμα και ο ίδιος αξιολογεί αυτή την περίοδο ως μεγάλη ευκαιρία. Γιατί είναι υπέρ της λύσης, όπως και ο κ. Χριστόφιας. Σε αυτό το σημείο πρέπει να λύσουμε το Κυπριακό. Και είπα στον εξοχότατο κ. Χριστόφια (είχε συνάντηση μαζί του λίγες ώρες πριν την συνέντευξη), ότι εγώ γεννήθηκα στις 10 Αυγούστου του 1946, ενώ εσείς γεννηθήκατε 29 Αυγούστου του ίδιου χρόνου. Άρα, είμαι 12 μέρες μεγαλύτερος. Να μπείτε σε ένα δωμάτιο μαζί με τον Ταλάτ, του είπα, και να μην βγείτε μέχρι να έχετε μια συμφωνία. Ακριβώς όπως κάνουν στο Βατικανό για την εκλογή του Πάπα» είπε και χαμογέλασε.
«Απόλαυσα τη συνάντησή μου με τον κ. Χριστόφια» συνέχισε. «Χάρηκα πολύ που τον γνώρισα. Έχει πολύ σωστές θέσεις για τους ανθρώπους και είναι αδύνατο να μην έχουμε την ίδια γνώμη. Τελικά, πρέπει να μην χάσουμε αυτή την ευκαιρία. Αυτή τη χρυσή συγκυρία/ ευκαιρία». Δεν έχασε ευκαιρία και απευθύνθηκε και σε μένα, δίνοντάς μου μια συμβουλή. «Ο Τύπος είναι πολύ σημαντικός σε αυτή τη διαδικασία. Αν έχετε και στείλετε κι εσείς μηνύματα ως Τύπος, που μπορούν να συμβάλουν στην επαναπροσέγγιση και στην ένωση των δυο κοινοτήτων, τότε αυτή η διαδικασία θα είναι πολύ πετυχημένη. Ως Τύπος έχετε μεγάλο ρόλο και μπορείτε να επηρεάσετε πολύ θετικά την κοινή γνώμη» υπέδειξε ο κ. Ντεμιρτάς. «Το 1923, έγινε η ανταλλαγή πληθυσμού μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και οι Έλληνες έφυγαν από τη Σμύρνη. Μόλις 8 χρόνια μετά, το 1931, 300 Έλληνες επιχειρηματίες ήρθαν στη Σμύρνη για να κάνουν εμπορικές επαφές μαζί με τους Τούρκους. Το 1928, ο Κεμάλ Ατατούρκ και ο Ελευθέριος Βενιζέλος έκαναν προσπάθειες για να βελτιώσουν τις οικονομικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Εδώ τα κακά συμβάντα των ανθρώπων έγιναν πριν 40 χρόνια και ανήκουν στο παρελθόν. Πρέπει να βλέπουμε μπροστά και να φτάσουμε στο κοινό μας μέλλον», ανέφερε.

Θέληση και στον βορρά
Ο κ. Ντεμιρτάς είχε πραγματοποιήσει επίσκεψη τον περασμένο Δεκέμβριο και βρέθηκε με τους Τουρκοκύπριους επιχειρηματίες και με τον πρόεδρο του τουρκοκυπριακού »εμπορικού επιμελητηρίου».»Σχημάτισα την εντύπωση, ότι αυτό το πρόβλημα πρέπει να λυθεί. Να μην συνεχιστεί. Και έχω την εντύπωση ότι και ο κ. Έρογλου είναι υπέρ της λύσης. Και αυτή η λύση φυσικά και είναι ωφέλιμη και για τις δυο πλευρές εδώ στην Κύπρο. Φυσικά οι Τουρκοκύπριοι, επειδή δεν είναι τόσο πλούσιοι όσο οι Ελληνοκύπριοι επιχειρηματίες, φοβούνται και έχουν δίκιο να φοβούνται. Φοβούνται την οικονομική δύναμη των Ελληνοκυπρίων. Εκεί δώσαμε το μήνυμα ότι μια ενωμένη οικονομία θα ενεργήσει θετικά και για τις δυο κοινότητες. Η φιλοσοφία τού να είναι μικρό και να είναι δικό μου, δεν είναι σωστή. Μιλάμε για ένα νησί με ένα εκατ. πληθυσμό. Και στις δυο πλευρές υπάρχουν επιτυχημένοι επιχειρηματίες και ο τουρισμός είναι πολύ σημαντικός τομέας και οι επενδυτικές ευκαιρίες είναι πολύ υψηλές. Εφόσον έχουμε συρματοπλέγματα που χωρίζουν τις δυο κοινότητες, τότε η οικονομία τους δεν μπορεί να αναπτυχθεί όσο θα μπορούσε σύντομα», κατέληξε.


Συνάντηση με ΚΕΒΕ
Ο επικεφαλής του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Σμύρνης ήταν προσκεκλημένος του ΚΕΒΕ μετά από πρωτοβουλία του προέδρου του κ. Μάνθου Μαυρομμάτη. «Είμαστε απόλυτα σύμφωνοι» επεσήμανε. «Ως επιχειρηματίες, σκεφτόμαστε τα ίδια πράγματα. Αρκεί οι πολιτικοί να ανοίξουν τις πόρτες και θα λυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως επιχειρηματίες. Ποτέ δεν νίκησε ο πόλεμος. Πάντα η συνεργασία νικά», κατέληξε.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

Κωδικός άρθρου: 927522

ΠΟΛΙΤΗΣ – 07/02/2010, Σελίδα: 58

Advertisements
2 Σχόλια leave one →
 1. Αλέξης permalink
  Φεβρουαρίου 8, 2010 09:05

  «Πολλές από τις απόψεις μου τις έχω διαμορφώσει διαβάζοντας τα καθημερινά σχεδόν άρθρα του Δημήτρη του Γεωργιάδη στον Πολίτη»
  Το συγκεκριμένο «δημοσιογράφο» πρόσεχε τον λίγο γιατί εκτος του ότι έχει αντζέντα, έπρόσεξα σε μερικά θέματα για τα οποία είχα ιδιαίτερα προσωπικό ενδιαφέρον ότι προτιμά να διαστρεβλώσει γεγονότα για να γράψει κάτι το πομπώδες που θα ενθουσιάσει το αναγνωστικό του κοινό. Κατα την άποψη μου, ο άνθρωπος έχει κολλήματα αλλα και αντζέντα (για να μεν πω καμιά κουβέντα για την ηθική του)

  Μου αρέσει!

 2. strovoliotis permalink*
  Φεβρουαρίου 9, 2010 07:27

  Αλέξη:
  Η αλήθεια είναι πως κάποιες φορές η εμπάθεια του για το ΑΚΕΛ και ό,τι αντιπροσωπεύει, υπερβαίνει και τη σοβαρότητα των επιχειρημάτων του, και το όποιο χιούμορ του.

  Παρ όλα ταύτα, θεωρώ πως τα πλείστα επιχειρήματα του περί των οικονομικών είναι ορθά.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: