Skip to content

Wolfgang Wagner και Serkan Gumuskut.

Απρίλιος 9, 2010

 

Είμαι συνδρομητής του Economist από τον καιρό που ήμουν φοιτητής. Κάποιες παλιότερες εποχές τον ξεκοκάλιζα από την πρώτη μέχρι την τελευταία σελίδα, τα τελευταία χρόνια είμαι πιο επιλεκτικός.

 

Δεν σημαίνει πως συμφωνώ με όσα γράφει. Στα πολλά χρόνια που τον διαβάζω διαφώνησα με πολλές του θέσεις και κυρίως στις επιλογές του για τις εκλογές σε Αγγλία και Αμερική, όπου τείνει να προτιμά τους δεξιά του κέντρου υποψηφίους, ενώ εγώ τους αριστερά του κέντρου.

 

Με τον Ομπάμα είχαν ταυτιστεί οι προτιμήσεις μας.

 

Εν πάση περιπτώσει, όσο και αν διαφωνεί κάποιος με την αρθρογραφία του περιοδικού, η ουσία είναι πως γράφει τεκμηριωμένα και έξυπνα για γεγονότα, και αν έχεις τα ανάλογα αισθητήρια μπορείς να τον αξιοποιήσεις, είτε συμφωνώντας, είτε διαφωνώντας.

 

Μια στήλη που ανελλιπώς διαβάζω είναι η νεκρολογία. Όποιος και αν είναι ο νεκρός, το γράψιμο είναι εξαιρετικό, και πιστέψτε με κάθε βδομάδα θέλω να γνωρίσω κάποιον άνθρωπο, διαβάζοντας τη νεκρολογία του στον Economist. Την περασμένη βδομάδα έγραψαν για τον Wolfgang Wagner, τον εγγονό του  μεγάλου συνθέτη Richard Wagner. Ο Wolfgang Wagner ήταν ο διευθυντής του  Bayreuther Festspiele, ενός φεστιβάλ που ξεκίνησε από τον καιρό του παππού του, και στόχο έχει την προβολή των έργων του Γερμανού συνθέτη.

 

Τη νεκρολογία μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ, αφού αλλού θέλω να καταλήξω.

 

Ο Wolfgang Wagner πέθανε σε ηλικία 90 ετών. Πριν προλάβω να δω τις λεπτομέρειες σκέφτηκα: αν πέθανε 90 χρόνων, τότε γεννήθηκε το 1920, το 1940 θα ήταν σε θέση να πολεμήσει, και τι γίνεται με το γνωστό γεγονός πως  ο Χίτλερ αγαπούσε τη μουσική του παππού;

 

Όπως μπορείτε να διαβάσετε, στη νεκρολογία υπάρχει εκτενής αναφορά για τη σχέση του  Wolfgang Wagner με τον Χίτλερ. Είχε μάλιστα λάβει μέρος στον  πόλεμο,  δεν έγινε μέλος του Ναζιστικού κόμματος, και κρατούσε αποστάσεις από τις σχέσεις της οικογένειας του με τον μεγάλο δικτάτορα.

 

Ο Γερμανός Wolfgang Wagner πέθανε σε ηλικία 90 ετών. Αυτό είναι το μοναδικό στοιχείο που αφορά αυτή την ανάρτηση. Γιατί όλοι οι Γερμανοί που έζησαν τα 15 περίπου χρόνια που διήρκησε η τραγική περιπέτεια με τον Χίτλερ, έχουν κάτι να διηγηθούν, κάτι να αναφέρον για την εμπειρία τους, μικρό, ή μεγάλο.

 

Πάμε τώρα στον τουρκοκύπριο Serkan Gumuskut. Απ’ ότι διάβασα ο Serkan παντρεύτηκε ελληνοκύπρια, και σε κάποια στιγμή απολύθηκε από τη δουλειά του στις Τουρκοκυπριακές Αερογραμμές, ακριβώς γιατί ακολούθησε την καρδιά του. Η περιπέτεια συνεχίζεται μέχρι και τώρα αφού απ’ ότι φαίνεται, ως Τουρκοκύπριος μορφωμένος,  δεν μπορεί να βρει δουλειά ούτε και στον νότο – τους κτίστες τους θέλουμε, έ, όχι να πάρουμε και τουρκοκύπριο κομπιουτερά!

 

Τα παραπάνω δεν τα διάβασα στον  Economist, και δεν γνωρίζω συνεπώς κατά πόσον έτσι έγιναν τα γεγονότα. Κατά πάσα πιθανότητα ο Serkan απολύθηκε για τους λόγους που αναφέρονται, είναι όμως πιθανόν να απολύθηκε γιατί και οι Τουρκοκυπριακές Αερογραμμές περνούν κρίση, ή γιατί συνέβηκε κάτι άλλο.

 

Σε αντίθεση με τους Γερμανούς, η περιπέτεια της Κύπρου διαρκεί 50 χρόνια, και ο κάθε Κύπριος που έζησε (και πέθανε) μέσα σε αυτή την περίοδο, έχει κάτι να διηγηθεί που αφορά το Κυπριακό πρόβλημα, έχει μια εμπειρία έμμεση ή άμεση να καταγράψει.

 

Και γίνεται χειρότερο: μέσα σε αυτά τα 50 χρόνια ΚΑΘΕ ζήτημα καταλήγει να γίνεται πολιτικό. Ο πρόσφατος φόνος του Άντη Χατζηκωστή είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα, αφού για μέρες ένας μεγάλος αριθμός αμπάλατων τον απέδιδε σε Τούρκους πράκτορες ή κιστιμένους ναιναίκηδες. Το ίδιο με την κλοπή της σορού του Τάσσου, το ίδιο με την παρανοϊκή ανάρτηση Τουρκικών σημαιών από κάποιο τρελό στον δρόμο Λεμεσού – Πάφου πριν κανένα χρόνο. Τα γεγονότα αυτά δεν ήταν βεβαίως πολιτικά, πλην όμως ντε φάκτο είχαν και την πολιτική τους παράμετρο, μια καταλυτική παράμετρο που δεν μπορεί να ελεγχθεί και η οποία ουσιαστικά αναπαράγει μια αρρωστημένη περιρρέουσα ατμόσφαιρα.

 

Στην Κύπρο όλα είναι πολιτικά. Στην Κύπρο τίποτα δεν μπορεί να αξιολογηθεί ορθολογιστικά, καμιά υπόθεση δεν είναι απλή, κανένα ζήτημα δεν είναι εύκολο, αφού πάντα μπαίνει η παράμετρος του Κυπριακού.

 

Ο Serkan θα μπορούσε να ζει σε μια χώρα όπου μια τέτοια  αυθαιρεσία της εργοδοσίας θα ήταν αδιανόητη, και θα υπήρχαν άμεσοι μηχανισμοί επίλυσης του προβλήματος. Θα μπορούσε να ζει σε μια χώρα όπου η αναφορά στο όνομα της συζύγου ή η δική του καταγωγή θα ήταν πρακτικά άχρηστες πληροφορίες. Θα μπορούσε ακόμα να ζει σε μια χώρα όπου θα απολυόταν απλά και εύκολα, όπως χιλιάδες άλλος κόσμος που έχασε τη δουλειά του λόγω της κρίσης.

 

Όμως ζει στην Κύπρο.

 

Και η τραγική περιπέτεια του νησιού μας δεν αφορά το διάλειμμα , ή την παρένθεση στη ζωή μας (και δεν υποτιμώ τις κολοσσιαίες διαστάσεις της δεκαπεντάχρονης τραγικής Χιτλερικής εμπειρίας), αφορά όλη μας τη ζωή. Αφορά κάθε πράξη που έγινε ή θα γίνει σε αυτό το νησί στο προβλεπτό μέλλον.

 

Εύχομαι καλή τύχη στο Serkan. Ελπίζω να βρει γρήγορα δουλειά.

 

Η μεγαλύτερη μου ελπίδα όμως είναι να καταφέρουμε να λύσουμε σύντομα και το γέρημο το Κυπριακό. Μόνο έτσι θα ομαλοποιηθεί η ζωή μας, μόνο έτσι θα εκτεθεί η ακραία εγκληματικότητα και η απύθμενη ανεπάρκεια αυτών που το δημιούργησαν και το συντήρησαν για τόσες ζωές.

 

Advertisements
5 Σχόλια leave one →
 1. Απρίλιος 9, 2010 13:52

  Δεν υπάρχει κάτι με το οποίο να διαφωνήσω μαζί σου, αλλά δεν μπορώ και να αποφύγω τη σκέψη πως όπως το ίδιο το κυπριακό πρόβλημα έχει με τον καιρό πάρει μεταφυσικές διαστάσεις ώστε να υπεισέρχεται σε κάθε πτυχή τόσο της κοινωνικής ζωής του τόπου, όσο και της προσωπικής ζωής των κατοίκων της νήσου, έτσι και η «Λύση» του, έχει πάρει κι αυτή τις δικές της μεταφυσικές διαστάσεις. Κι έχει γίνει κάτι σαν το «φάρμακο δια πάσαν νόσον και δια πάσαν μαλακίαν…»

  Μου αρέσει!

 2. strovoliotis permalink*
  Απρίλιος 9, 2010 15:02

  ΔemΩΝ,

  Και γιατί θα *έπρεπε* να διαφωνούμε 🙂

  Επί της ουσίας, μάλλον στο μεταφυσικό με κατευθύνεις, αλλά πιστεύω πως είναι γενικά αποδεκτό πως κατάσταση «λύσης» είναι καλύτερη από κατάσταση «Κυπριακού», με πλήρη συναίσθηση πως ούτε το ένα εγγυάται νιρβάνα, ούτε και το άλλο πουργκατόριο.

  Πιο απλά, κατάσταση «λύσης» αφαιρεί μια από τις πολλές παραμέτρους που επηρεάζουν τη ζωή μας έτσι την κάνει πιο απλή.

  Και νομίζω θα προτιμούσα να ζήσω με μια λιγότερη ενοχλητική παράμετρο.

  Μου αρέσει!

 3. Παύλος permalink
  Απρίλιος 9, 2010 16:08

  Ας μην κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας. Αν κάποτε λυθεί το γέρημο μην νομίζουμε ότι προβλήματα με άλλα ονόματα ή άλλα μεγάλα άλλοθι δεν θα συνεχίσουν να ταλαιπωρούν τους Κυπρίους. Κοιτάξτε και τι γίνεται στην Ελλάδα που είναι και «ολόκληρη», ή ακόμη και στις ΗΠΑ που είναι και «Υπερδύναμη». Η βρωμιά θα συνεχίσει να είναι βρωμιά και χωρίς την πράσινη γραμμή. Δυστυχώς το πρόβλημα έχει πράγματι γίνει μέρος της ταυτότητάς μας σαν Κύπριοι, ακόμη και η τέχνη που παράγεται στη χώρα μας είναι εμποτισμένη με το πρόβλημα.

  Μου αρέσει!

 4. Andrı Chrıstoudıa permalink
  Απρίλιος 9, 2010 22:08

  DIAVASA TO ARTHRO POU AFORA AMESA THN DIKI MAS PRAGMATIKOTIA AFTO TO KERO. I SIMANTIKI DIAFORA ME TI SORO TOU PAPADOPOULOU KE TO FONO TOU HADJIKOSTI INE OTI O SERKAN APOLITHIKE SIGOURA GIA TOUS LOGOUS POU GRAFIKAN KE AFTO TO EXOUME TEKMIRIOSI. OPOS KE SIGOURO INE OTI DEN TOU DINETE I EFKERIA APLA NA DIEKDIKISI MIA KENI THESI STIS ELEFTHERES PERIOXES. KE SIGOURA AFTI PRAGMATIKOTITA INE DEMENI ME TO POLITIKO MAS PROVLIMA.KE TI VIONOUME KATHE MERA

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Απρίλιος 9, 2010 22:37

   Αντρη, θα επαναλάβω μόνο την ευχή μου να βρει γρήγορα δουλειά ο Σερκάν για να τελειώσουν τουλάχιστο οι προσωπικές σας περιπέτειες.

   Για τις συλλογικές περιπέτειες χλωμό βλέπω το πράμα…

   Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: