Skip to content

Η τιμή του νερού. Η αξία του νερού.

Μαΐου 12, 2010

 

 

Διάβαζα για μια μελέτη που αφορά το νερό, τις λύσεις που προτείνονται για την απεξάρτηση της ύδρευσης από τις καιρικές συνθήκες, και την εισήγηση του συγγραφέα της έρευνας Θεόδωρου Ζαχαριάδη για τη λύση του προβλήματος.

 

Ο επίκουρος καθηγητής του ΤΕΠΑΚ, εισηγείται ουσιαστικά το αυτονόητο: τον οικονομικό ορθολογισμό στο ζήτημα του καθορισμού της τιμής του νερού. Αυτό θα έχει αποτέλεσμα την αύξηση της τιμής μέχρι και €2/κ.μ, μια πολύ σημαντική αύξηση για όλους τους καταναλωτές. Η στοιχειώδης οικονομική ανάλυση λέει πως σημαντικές αυξήσεις οδηγούν σε μείωση της κατανάλωσης, και σύμφωνα με τον κ. Ζαχαριάδη αυτή είναι μια ορθότερη επιλογή αφού με τον τρόπο αυτό θα χρειαστούμε λιγότερους σταθμούς αφαλάτωσης και θα διατηρήσουμε αποθέματα και για τις επόμενες γενιές.

 

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι αφαλατώσεις αποτελούν πολύ ακριβή λύση, πολύ ενεργοβόρα λύση και συνεπώς και περιβαλλοντικά απεχθή λύση.

 

Όμως το προϊόν των αφαλατώσεων είναι τέτοιο που πιστεύω πως δεν θα έπρεπε να εμπίπτει στη γενική κατηγορία όπου όλα χωρούν. Το νερό είναι σημαντικότατο στοιχείο επιπέδου και ποιότητας ζωής. Και ως τέτοιο, πιστεύω είναι λανθασμένο να το δούμε αυστηρά και μόνο με τον οικονομίστικο φακό. Δεν νομίζω ένα σωστό κράτος να αφήνει τους πολίτες του χωρίς ικανοποιητικές ποσότητες νερού σε προσιτή τιμή.  Υπάρχει τρόπος να μπουν κριτήρια, είτε ποσοτικά είτε εισοδηματικά.

 

Από την άλλη, δεν μπορούμε να αποστούμε εντελώς από τον ορθολογισμό, άλλωστε η ίδια η ΕΕ αν δεν κάνω λάθος, απαιτεί την ανάκτηση του πλήρους κόστους του νερού, αλλά όσον αφορά την άρδευση, και όχι την ύδρευση.

 

Το βασικό σημείο με το οποίο διαφωνώ με τον κ. Ζαχαριάδη είναι η επικέντρωση του μόνο στην ύδρευση, αφού  νομίζω δεν είναι καλή ιδέα να τη δούμε αποσπασματικά. Ορθότερο θα ήταν να βλέπαμε την συνολική εικόνα, η οποία περιλαμβάνει τα συνολικά ετήσια διαθέσιμα αποθέματα νερού που προκύπτουν από την «παραγωγή» των φραγμάτων, των γεωτρήσεων αλλά και των σταθμών αφαλατώσεων.  Αυτό το νερό θα πρέπει να διανεμηθεί με βάση κάποια κριτήρια. Πρώτο και σημαντικότερο κριτήριο είναι φυσικά η επαρκής ύδρευση όλων των κατοίκων του νησιού. Στη συνέχεια ό,τι μείνει, αν μείνει, πάει σε άλλες δραστηριότητες όπως τη γεωργία – η οποία νομίζω καταναλώνει πάνω από 70% της συνολικής ετήσιας ποσότητας – και άλλες δραστηριότητες όπως γήπεδα γκολφ και άλλα. Οι δραστηριότητες αυτές θα πρέπει να αξιολογηθούν βάσει αυστηρών επιχειρηματικών κριτηρίων που θα επικεντρωθούν στην αξία που μπορεί να φέρει το νερό. Αν δηλαδή συμφέρει να παράγουμε πατάτες στα Κοκκινοχώρια, χωρίς επιδοτήσεις, να το κάνουμε! Αν όμως συμφέρει περισσότερο να διοχετεύσουμε το περίσσευμα νερού από την ύδρευση σε γήπεδα γκολφ, πάλι χωρίς επιδότηση, τότε να το κάνουμε αυτό.

 

Γνωρίζουμε όλοι πως πριν λίγα χρόνια δεν ετίθετο θέμα άρδευσης, αφού τα φράγματα ήταν άδεια. Άρα είναι φανερό πως σε κάθε περίπτωση πρέπει να υπάρχει ένα δίκτυο αφαλατώσεων για να καλύπτει επαρκώς τις ανάγκες της ύδρευσης.

 

 

 

Η ουσία της δικής μου θέσης είναι πως η αξιολόγηση σχετικά με το νερό πρέπει να είναι συνολική. Η ύδρευση πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο, και μάλιστα με την διευκρίνηση πως προκειται για σημαντικότατο στοιχείο της ποιότητας ζωής του κόσμου, και τέλος ό,τι περισσεύει να διατίθεται στους πιο παραγωγικούς τομείς.

 

Τέλος, και επειδή η γεωγραφία είναι αμείλικτη, και η Κύπρος βρίσκεται σε μια περιοχή της γης όπου δεν βρέχει πολύ, και δεν βρέχει πάντα, θα έπρεπε να είμαστε ανοικτοί σε όλες τις πιθανές λύσεις. Και μου φαίνεται ειλικρινά πως μακροπρόθεσμα η λύση βρίσκεται στο νερό από την Τουρκία.

 

Πεδίον δόξης λαμπρόν για τον πρόεδρο Χριστόφια και τον κύριο Ντερβίς Έρογλου!

 

 

 

Advertisements
No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: