Skip to content

Θέλω να δω τον Πάπα!

Μαΐου 27, 2010

 

 

Εννοείται πως δεν έχω τέτοια πρόθεση, αλλά νοιώθω πως η επικείμενη επίσκεψη του Ποντίφικα, έχει βγάλει πάλι στην επιφάνεια τον φοβικό, ανασφαλή και οπισθοδρομικό πρόσωπο του Κύπριου.

 

Και για αυτό, χρειάζεται τοποθέτηση.

 

Προσέξτε: ο Λεμεσού Αθανάσιος, ο επίσκοπος που ταυτίζεται από τον περισσότερο κόσμο με την «ορθή» ερμηνεία της θρησκείας, ο άνθρωπος που έχει καταφέρει να πείσει, να προσηλυτίσει, να σώσει ίσως, ένα πολύ μεγάλο αριθμό ανθρώπων, κυρίως νέων, μιλά στην εφημερίδα με την μεγαλύτερη κυκλοφορία, τον Φιλελεύθερο.

 

Το θέμα γίνεται πρωτοσέλιδο: Αιρετικοί οι καθολικοί, ούτε καν βαθμό του Επισκόπου δεν έχει ο Πάπας Βενέδικτος!

 

Προσέξτε, μιλάμε για τον ηγέτη της πολυπληθέστερης ομάδας Χριστιανών, τον άνθρωπο που θεωρεί ως πνευματικό του ηγέτη το  ¼  με 1/3 του συνολικού πληθυσμού της γης.

 

Α, και τον άνθρωπο που θεωρούν ως ηγέτη τους οι Λατίνοι και Μαρωνίτες Κυπραίοι, *Κυπραίοι!*, δηλαδή συμπατριώτες μας, ακούτε γέροντα; Η επίσκεψη αναμένεται και με πολύ ενδιαφέρον από τις χιλιάδες αλλοδαπούς που εργάζονται στην Κύπρο και έχουν έντονο θρησκευτικό αίσθημα, και πολύ λίγα λοιπά που τους ενώνουν με αυτό τον τόπο.

 

Και τις πιο πάνω δηλώσεις ποιος τις κάνει; Ένας τοπικός επίσκοπος, μιας μικρής χώρας στην οποία η δεσπόζουσα θρησκεία είναι η Ορθόδοξη, δηλαδή μια από τις μικρότερες Χριστιανικές ομάδες.

 

Τα νούμερα και τα μεγέθη είναι βεβαίως ενδεικτικά. Δεν σημαίνει πως όποιος έχει περισσότερους πιστούς ή οπαδούς είναι και ο πιο σωστός.

 

Ούτε και το αντίθετο όμως!

 

Και σε αυτό το θέμα έπρεπε να επιδείξει περισσότερο σεβασμό και ανοχή ο Μητροπολίτης Λεμεσού.

 

Σεβασμός και ανοχή θα έπρεπε να είναι οι κατευθυντήριες γραμμές. Όχι η ανασφαλής και φοβική θεολογική γραμμή, που σκαλίζει αιώνες αδιεξόδων και εν πολλοίς παραλόγων διαφορών μεταξύ των δυο ομάδων.

 

Δεν με ενδιαφέρει αν ο Πάπας έχει μεγάλο πολιτικό βεληνεκές, δεν με ενδιαφέρει αν έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει προς τη λύση του Κυπριακού. Αν το κάνει, μπράβο του.

 

Αυτά όμως θα έπρεπε να έπονται. Και δεν συμφωνώ με τους φίλους που βάζουν αυτά ως βασικά επιχειρήματα. Δηλαδή αν *δεν* είχε αυτό το πολιτικό βεληνεκές, δεν θα έπρεπε να του δείχναμε τον ανάλογο σεβασμό;

Στοιχειώδες καθήκον, και εδώ θα πάρω δασκαλίστικο ύφος, είναι επαναλαμβάνω η ανοχή και ο σεβασμός.

 

Η δική μου σχέση με τη θρησκεία είναι, ας πούμε, απόμακρη. Δηλώνω άθεος, αλλά  σέβομαι τη θρησκεία, την όποια θρησκεία. Όταν είχαμε επισκεφθεί το Ιράν (εδώ και εδώ), δεν σκεφτήκαμε ποτέ να πούμε στις γυναίκες μας να μην φορούν την μαντίλα. Αν ένα μοναστήρι βάλει όρους στο χώρο που διοικεί, και εγώ θέλω να το επισκεφτώ, πρέπει να το σεβαστώ. Στο Άγιο Όρος δεν δέχονται γυναίκες. Δεν ακούγεται όμορφο αυτό. Αλλά δε θα προσπαθήσω να σπάσω αυτό τον αποκλεισμό, ούτε θα ενθαρρύνω κάποια να το κάνει. Και εγώ αν επιθυμώ, μπορώ να απαγορεύσω την είσοδο στο σπίτι μου σε όσους είναι αξύριστοι, ή σε όσες γυναίκες φορούν μίνι φούστα:)

 

Οφείλω όμως να επισημάνω ακόμη κάτι: οι φωνές αντίδρασης για την επίσκεψη του Πάπα, έρχονται από εκείνες τις τάξεις της κοινωνίας μας που στα κοινωνικά, αλλά και πολιτικά ζητήματα έχουν συνήθως τις πλέον αρνητικές και αντιδραστικές απόψεις. Η αποφασιστική και δυναμική στάση του υπολοίπου, της πλειοψηφίας ελπίζω, πρέπει να δείξει σε αυτούς τους ανθρώπους πως είναι καιρός να πάει και η Κύπρος μπροστά.

 

Ανοχή και σεβασμός.

 

Τέλος, θα έρθουν λέει φανατικοί από την Ελλάδα, να ενωθούν με τους δικούς μας φανατικούς και να διαδηλώσουν εναντίον του Παπα; Να έρθουν! Να τους πάρουν και σε ειδικά επιλεγμένα ξενοδοχεία, να τους προσέχουν οι αρχές, και να κάνουν και την κόσμια τους διαδήλωση, χωρίς όμως να χαλάσουν το πρόγραμμα του φιλοξενούμενου.

 

Αυτό το λίγο επιτάσσει η δημοκρατία.

 

Ανοχή και σεβασμός.

 

Η Δεισδαιμόνα ανέβασε στο μπλοκ της ένα παλιό τραγούδι, ένα τραγούδι από επιθεώρηση που ανέβηκε πριν από 8 – 9  δεκαετίες. Η ερμηνεία που επέλεξε ήταν εκείνη της Δήμητρας Γαλάνη.

 

Και εγώ από εκείνη το πρωτοάκουσα, αλλά αξίζει και αυτή η ερμηνεία που βρήκα στο You Tube:

 

 

 

Ας υποδεχτούμε τον Ποντίφικα στο κλίμα του τραγουδιού!

 

Advertisements
13 Σχόλια leave one →
 1. Μαΐου 27, 2010 08:37

  τι εκπομπή είναι αυτή καλέ?!
  πολλά καλό άρεσε μου
  η φωνή της πάει τέλεια στο στυλ

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Μαΐου 27, 2010 13:03

   Ρίτσα δεν έχω ιδέα για την εκπομπή, είμαι φανατικός α-τηλεορασάκιας!
   Το τραγούδι είναι όντως τέλειο!

   Μου αρέσει!

 2. pasxalina permalink
  Μαΐου 27, 2010 10:24

  Ανοχή και σεβασμός… Έχεις απόλυτο δίκαιο. Άκουγα σήμερα το πρωί τον Πατσαλίδη στο ραδιόφωνο (I love Patsalides διότι βγάζει τους δημοσιογράφους νοκ άουτ), και αντέκρουε αυτά που έλεγε ο Αθανάσιος και οι άλλοι ιεράρχες, καθότι λέει η ορθόδοξη εκκλησία αναγνωρίζει τα μυστήρια της καθολικής εκκλησίας. π.χ. ένας ορθόδοξος μπορεί να παντρευτεί μια καθολική. Δεν χρειάζεται δηλ. η καθολική να βαφτιστεί ορθόδοξη. that’s interesting shit, διότι αποδεικνύει τη θρησκοληψία, το φανατισμό και τις μπουρδολογίες που ακους από ορισμένους σ’ αυτό τον τόπο. Είναι σαν να ψάχνεις έναν αόρατο εχθρό και να του επιτίθεσαι

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Μαΐου 27, 2010 13:09

   Πασχαλίνα, σωστά!
   Προφανώς όμως αναφέρεσαι στον Ανδρέα *Πιτσιλλίδη*;

   Μου αρέσει!

 3. maria emmanuel permalink
  Μαΐου 27, 2010 11:36

  Η αντικαθολική έξαρση των τελευταίων ημερών, ενόχλησε πολλά την Μαρωνιτική κοινότητα της Κύπρου, Θρησκευτικός αρχηγός των οποίων εν ο Πάπας. Διερωτούμε, ο Αθανάσιος εν ηξέρει ότι υπάρχουν 2 καθολικές κοινότητες στην Κύπρο, συν χιλιάδες καθολικοί που τες νέες κοινότητες των μεταναστών, ή μήπως συνειδητά καταπατεί τα θρησκευτικά τους δικαιώματα.
  Άμα κάμνουν για χριστιανούς έτσι, φανταστείτε πως αντιλαμβάνονται τα δικαιώματα των μη χριστιανών, ιδιαίτερα των μουσουλμάνων, ο Αθανάσιος τζε οι όμοιοι του.

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Μαΐου 27, 2010 13:10

   Μαρία, είχα ξεχάσει τους Μαρωνίτες! Απολογούμαι, έκανα τη διόρθωση στην ανάρτηση.
   Κατά τα άλλα, συμφωνούμε…

   Μου αρέσει!

 4. Μαΐου 27, 2010 11:46

  άντε μπράβο, ας τα πει κάποιος πια!

  προσωπικά δεν τον πολυσέβομαι τον Πάπα, λόγω της πολιτικής του δραστηριότητας και των δηλώσεων περί προφυλακτικού και άλλων τινών, ΑΛΛΑ σέβομαι αυτό που συμβολίζει ο Πάπας για χιλιάδες συνανθρώπους μου.

  επίσης, ας πει κάποιος στους κάθε λογής Αγιατολάχ της Ορθόδοξης Εκκλησίας ότι το σχίσμα ήταν διαζύγιο, δεν ήταν αποχώρηση του ενός από τα δύο μέρη!!! Ούτε καν οι προτεστάντες δεν ονομάζονται «αιρετικοί»! Έλεος, σε ποιον αιώνα ζουν?!?!?!

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Μαΐου 27, 2010 13:15

   Κροτ,
   Οπως μπορείς να δεις, *δεν* ασχολήθηκα με την πολιτική ή τη θεολογία του Πάπα. Αυτά είναι για άλλη ανάρτηση (ούτε εγώ τον πάω όπως μάλλον καταλαβαίνεις:))

   Μου αρέσει!

 5. Μαΐου 27, 2010 15:04

  Μα αφού το είπε ο Κοσμά ο Αιτωλός: τον Πάπα να φοβάστε…

  🙂

  Μου αρέσει!

 6. Incus permalink
  Μαΐου 27, 2010 23:23

  Φαντάζομαι αντιλαμβάνεστε ότι έχουμε να κάνουμε με παπάδες και δεν αξίζει καν τον κόπο να πολυσυζητάμε κάθε μαλακία που λένε.

  Απλά όμως να πω ότι ως Μαρωνίτης της Κύπρου δεν ξαφνιάστηκα από την αντίδραση κάποιων ορθοδόξων ιερωμένων και μη, για το προγραμματισμένο ταξίδι του πάπα στον τόπο μας.

  Είναι πολύ φυσιολογική αυτή η αντίδραση για την χώρα μου και την νοοτροπία της. Ζούμε σε μια χώρα που το μονοπώλιο της μίας και μόνο ορθής θρησκείας και δόγματος όπως βεβαίως και της μίας και μόνο εθνότητας και γλώσσας είναι και πρέπει να παραμένει αδιαμφισβήτητη. Και αυτά τα δύο βέβαια, πάντα πάνε πακέτο όπως μάθαμε στο σχολείο, όπως διαβάζουμε καθημερινά στην εφημερίδα, όπως ακούμε στο ραδιόφωνο και την τηλεόρασή. Το εμπεδώσαμε!

  Μην με παρεξηγείτε όμως. Σας διαβεβαιώ ότι όσο εμετικούς και ψεύτικους βρίσκω τους ορθόδοξους παπάδες, ακόμα τόσο και περισσότερο βρίσκω τους καθολικούς παπάδες, με τους μαρωνίτες μη εξαιρουμένους. Επενδυτές του ανθρώπινου φόβου και πόνου απλά σε διαφορετικές εταιρείες.

  Αν μη τι άλλο όμως ας κρατήσουμε κάποια προσχήματα για 2-3 μέρες απλά και μόνο για την θετική προβολή προς τα έξω και ας γυρίσουμε στους παλιούς καλούς εαυτούς μας μετά.

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Μαΐου 28, 2010 07:18

   Incus,
   Προσυπογράφω πλήρως το σαρκαστικό σου σχόλιο!
   Αυτό είναι διαμάντι:

   «Μην με παρεξηγείτε όμως. Σας διαβεβαιώ ότι όσο εμετικούς και ψεύτικους βρίσκω τους ορθόδοξους παπάδες, ακόμα τόσο και περισσότερο βρίσκω τους καθολικούς παπάδες, με τους μαρωνίτες μη εξαιρουμένους. Επενδυτές του ανθρώπινου φόβου και πόνου απλά σε διαφορετικές εταιρείες.»

   Μου αρέσει!

 7. pasxalina permalink
  Μαΐου 28, 2010 08:59

  oups Pitsillides sorry 🙂

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: