Μετάβαση στο περιεχόμενο

Γιατί ήταν προκλητικές οι δηλώσεις Μπαγίς;

11 Ιουνίου, 2010

 

Ο Εγκεμέν Μπαγίς (γεννηθείς το 1970) είναι ο διαπραγματευτής της Τουρκίας με την ΕΕ. Χτες βρισκόταν στην Κύπρο. Έκανε «παράνομη επίσκεψη» όπως συνηθίζουμε να λέμε.

 

Δηλαδή υπήρχε τρόπος να κάνει «νόμιμη» επίσκεψη;

 

Μην απαντήσετε. Προκειται για ρητορική ερώτηση.

 

Ο κ. Μπαγίς έκανε και δηλώσεις. Είπε πράγματα με τα οποία μπορεί κάποιος να συμφωνήσει, και άλλα με τα οποία σίγουρα μπορεί να διαφωνήσει.

 

Το Τρίτο του ΡΙΚ αναφέρθηκε στο πρώτο του δελτίο σήμερα στις 6 το πρωί λέγοντας: «προκλητικές δηλώσεις του Εγκεμέν Μπαγίς». Και από το σύνολο των δηλώσεων του, ο ευφυής δημοσιογράφος που συνέταξε την είδηση επέλεξε αυτό: «Η Τουρκία δεν προκειται να εγκαταλείψει την Κύπρο για την ΕΕ, ούτε την ΕΕ για την Κύπρο».

 

Δεν ξέρω για σας αλλά αυτή μου φαίνεται εξόχως ενδοτική δήλωση, μου φαίνεται δήλωση κάποιου που είναι διατεθειμένος να ανοίξει τα χαρτιά του και να συνομιλήσει. Μου φαίνεται δήλωση κάποιου που γνωρίζει να λειτουργεί στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής παράδοσης για συναίνεση και συνδιαλλαγή.

 

Αλλά όχι! Τέτοια ανοίγματα είναι επικίνδυνα! Τέτοια ανοίγματα μπορεί να οδηγήσουν κάπου, και μπορεί να αποδομήσουν την βολική ρουτίνα και το άλλοθι μέσα στα οποία ζούμε τώρα για δεκαετίες.

 

Χεστήκαμε λοιπόν για τον Μπαγίς: είναι προκλητικός!

 

Ο Μπαγίς έκανε και άλλες δηλώσεις, οι οποίες προφανώς δε θεωρήθηκαν αρκετά προκλητικές, και δεν πήραν την ανάλογη προβολή: « Η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας είναι το μεγαλύτερο ασφαλιστήριο συμβόλαιο για την Κύπρο. Αν ήμουν Κύπριος, ΤΚς ή ΕΚς θα εργαζόμουν περισσότερο από τον διαπραγματευτή της Τουρκίας για την ένταξη στην ΕΕ».

 

Ώστε;

 

Μπορεί να το είπε αυτό για να κάνει δημόσιες σχέσεις, μπορεί να ήταν όντως επικοινωνιακό κόλπο αυτή τη φορά.

 

Η μαγκιά όμως είναι να αρπάξεις την μπλόφα του άλλου και να του πεις: έλα δω ρε κουμπάρε. Θέλεις να επιταχύνεις την πορεία στην ΕΕ; Έλα να κάτσουμε να τα βρούμε σε 15 μέρες, και μετά καθαρίζετε!

 

Αλλά ποιος έχει τα αρχίδια να κάνει κάτι τέτοιο; Όταν για μέρες ακούμε τώρα πως βασική προσπάθεια της πλευράς μας είναι να αποτραπεί η περίληψη της (προφανώς καταραμένης) ευχής όπως βρεθεί λύση μέχρι τέλος του χρόνου, στο καινούργιο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τι μπορεί να περιμένει ένας απελπισμένος;

 

 

12 Σχόλια leave one →
  1. disdaimona permalink
    11 Ιουνίου, 2010 09:09

    να κτίσουμε ένα τοίχο. όχι στα σύνορα αλλά να περιφράξουμε όλη την Κύπρο. Γιατί ως γνωστό όλος ο κόσμος είναι κακός και μας επιβουλεύεται.

    Η Ε.Ε είναι εχθρός, apriori, οι ΗΠΑ, οι Άγγλοι, βάλε και τους Γερμανούς, τους Γάλλους και ότι αναπνέει στην υφήλιο.

    Γιατί η Κύπρος θα γίνει ο δικός μας παράδεισος.

    Και ως γνωστό ο Παράδεισος έχει περίφραξη: το Πατρίς, Θρησκεία και οικογένεια.

    Ζήτω ο περήφανος Ελληνικός Κυπριακός Λαός! Ζήτω η Κύπρος, ζήτω η κοιτίδα του παραδείσου και του πολιτισμού και του έθνους.

    Ζήτω η αντίσταση!

    Μια μέρα, όταν όλοι αυτοί θα κάνουν κοινωνικούς αγώνες, εμείς θα λέμε περήφανα : Την εποχή που εσείς κάνατε αγώνες εμείς οργανώναμε τον επίγειο Παράδεισο.(παράφραση του όταν εμείς φτιάχναμε παρθενωνες εσείς τρώγατε μπανάνες στα δέντρα)

    Γιατί ο Πολιτισμός το Έθνος και το Κράτος είναι καταστάσεις αλληλοσυντηρούμενες.Κλούθα μου να σου κλουθήσω! Κατι τύποι σαν εμάς όμως δεν το εννοούν για να το καταλάβουν.Πάλι καλά που τα πεφωτισμένα μυαλά αριστερο-δεξιά ανα την υφήλιο, εργάζονται για το καλό μας!

    Τώρα, τρεις κι ο κούκος που μείναμε να διαφωνούμε μ΄αυτό, κάτι θα βρουν να μας κάνουν. Δεν θα μας ανεχτουν βάβαια στην κοιτίδα, μπορεί να μας βάλουν στην «κοιλίδα» την μελλούμενη των κυπριακών πετρελαίων!

    Μου αρέσει!

  2. 11 Ιουνίου, 2010 09:30

    Το θέμα δεν είναι αν είναι διατεθιμένη η Τουρκία να συνομιλήσει. Βεβαίως και είναι διατεθιμένη να συνομιλήσει…το επανέλαβε πολλάκις άλλωστε και ο Ερτογάν και ο Νταβούτογλου ότι η τουρκική πλευρά δεν πρόκειται να αποχωρήσει ΠΡΩΤΗ από τις συνομιλίες. Σε ένα ενδεχόμενο ναυάγιο των συμομιλιών, το πολιτικό κόστος θα το επωμιστεί η δική μας πλευρά.
    Είναι όμως η Τουρκία διατεθιμένη να συμβιβαστεί; Είναι διατεθιμένη να κάνει παραχωρήσεις; Κι αν ναι, γιατί δεν έκαναν πίσω ούτε σπιθαμή μέχρι τώρα παρά τα δικά μας βήματα (για να μην πω άλματα) προς τα πίσω (βλέπε παραχωρήσεις);

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      12 Ιουνίου, 2010 08:02

      Invictus:
      Σίγουρα το θέμα των παραχωρήσεων είναι σχετικό. Κάποιοι ας πούμε θεωρούν τις θέσεις της Τουρκίας κατά την περίοδο του σχεδίου Ανάν ως παραχωρήσεις. Κάποιοι θεωρούν την μετάβαση της χώρας αυτής από «το Κυπριακό λύθηκε το 1974» στη θέση ελάτε να συνομιλήσουμε επίσης ως παραχωρήσεις.
      Κάποιοι που λένε για 36 τώρα χρόνια (και θα λένε για πάντα) όλοι οι πρόσφυγες στα σπίτια τους, *δεν* θεωρούν όλα αυτά παραχωρήσεις.
      Οι παραχωρήσεις είναι συνάρτηση και του τι μπορείς να κερδίσεις στην πράξη στο πλαίσιο στο οποίο παίζεις.

      Μου αρέσει!

  3. 11 Ιουνίου, 2010 14:00

    Το 70 γεννηθείς; Μοιάζει πιο μεγάλος από τον Πρόεδρο! Λες να το πήρε το θέμα της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. στα σοβαρά και να γέρασε πριν την ώρα του;

    Μου αρέσει!

  4. 11 Ιουνίου, 2010 14:31

    Φίλε μου σε χαιρετώ,
    Παρακολουθώ τον Εγεμέν Μπαγίς και το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσης του. Είναι φανερό πως ο άνθρωπος αυτός, αντιπροσωπεύει το καινούργιο ρεύμα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Τουρκία. Ο Ερντογάν και το Κόμμα του, σημαντικός παράγοντας στο οποίο είναι πλέον ο Μπαγίς, θέλουν και σε μεγάλο βαθμό τα έχουν καταφέρει να οδηγήσουν την Τουρκία σε έναν άλλο δρόμο. Χρησιμοποιώντας ως όπλο την παράδοση του λαού που πηγάζει από το Ισλάμ (ως κουλτούρα κυρίως και όχι τόσο ως θρησκεία) έχουν το λαϊκό έρεισμα που τους επιτρέπει να κάνουν σημαντικές και καίριες για την Τουρκία ενέργεια. Επιλέγοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή προοπτική, έχουν δεσμεύσει τον εαυτό τους σε άλλες, πιο δημοκρατικές επιλογές. Αυτό αναγκαστικά επηρεάζει και την Κύπρο. Δυστυχώς, αυτό δεν σημαίνει πως τα πάντα στην Τουρκία έχουν αλλάξει. Όπως λέμε συχνά, υπάρχουν πολλές Τουρκίες, πολλά κέντρα εξουσίας τ κενεκόν, η Τουρκία τα βαθέως κράτους. Αλλά υπάρχει και η Τουρκία του Ερντογάν και του Μπαγίς. Είναι εκεί, δυνατή, διαφορετική, επηρεάζει πράγματα και καταστάσεις. Δυστυχώς εμείς επιμένουμε να αγνοούμε πως τα πράγματα στην Άγκυρα έχουν αλλάξει. Πως η κατάσταση έχει διαφοροποιηθεί. Πως ο απέναντι μας, εξακολουθεί μεν να είναι αντίπαλος, αλλά έχει άλλες σκέψεις, άλλες επιδιώξεις. Και τα δικά του φαντάσματα να πολεμήσει. Συγνώμη αν μακρηγόρησα. Μου αρέσει ο τρόπος που «πιάνεις» την επικαιρότητα.
    Ελένη,
    Και για το κουτσομπολίστικο της υπόθεσης, ο Μπαγίς αποτελεί χειροπιαστό δείγμα της «αλλαγμένης» Τουρκίας. Πριν από πέντε χρόνια ήταν αγνώριστος, παχύς, άκομψος, χωρίς μαλλιά. Η διαφορά που έχει συντελεστεί στον εαυτό τους λένε κάποιοι στην Τουρκία δείχνει και τον βαθμό που ο ίδιος επιθυμεί να εξωραΐσει τα πράματα στη χώρα του.

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      12 Ιουνίου, 2010 08:07

      Δεν μακρηγόρησες, και είναι πολύ ενδιαφέρουσα η ανάλυση σου. Βεβαίως διερωτούμαι αν νοιάζεται κανείς για αυτά τα πράγματα ή αν βολεύονται να συνεχίσουν να βλέπουν φαντάσματα.

      Για το κουτσομπολίστικο: δηλαδή αφού θεωρείς την απόκτηση μαλλιών ως εξωραισμό, να υποθέσω πως έχεις κάτι σε βάρος των φαλακρών ανδρών; 🙂

      Μου αρέσει!

  5. Τοξότης permalink
    11 Ιουνίου, 2010 14:55

    Νομίζω σας παρέσυρε ολους ο Στροβολιώτης και δεν παρατηρήσατε ότι έβαλε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα. Προσέξατε που είπε «έλα δω ρε κουμπάρε. Θέλεις να επιταχύνεις την πορεία στην ΕΕ; Έλα να κάτσουμε να τα βρούμε σε 15 μέρες, και μετά καθαρίζετε»!

    Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Κανονικά έπρεπε να πει ¨έλα δω ρε κουμπάρε. Θέλεις να επιταχύνεις την πορεία προς την ΕΕ; Ένα να κάτσουμε να τα βρούμε ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ σε 15 μέρες και μετά καθαρίζετε».
    Όπως ακριβώς έκαναν οι διπλωματικές μας υπηρεσίες ηρωικά αγωνιζόμενες κατά της βρετανικής υποκρισίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Μάσσιαλλα τους.

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      12 Ιουνίου, 2010 08:09

      Τοξότη,

      Πάντως προς μεγάλη μου έκπληξη, ο Στέφανος έκανε και μια σωστή δήλωση: «Αλίμονο να θεωρούμε αρνητική την ευχή να λυθεί το κυπριακό μας μέχρι το τέλος του χρόνου.»

      Βεβαίως αυτό το είπε κατόπιν της αποτυχίας τους να αφαιρέσουν από το ψήφισμα την ευχή…

      Μου αρέσει!

Trackbacks

  1. Μια καλή μέρα. « Στροβολιώτης

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.