Skip to content

Ο Ιούλιος των συμβόλων.

Ιουλίου 15, 2010

                                               

 

«Συμπληρώνονται φέτος  Χ (όπου Χ οποιοσδήποτε αριθμός από 1 μεχρι 36), από το άφρον πραξικόπημα και τη βάρβαρη Τουρκική εισβολή.»

 

Κλασσική επαναλαμβανόμενη πρώτη είδηση από το ΡΙΚ από την δεκαετία του 70. Προσθέστε σε αυτό κάμποσο Θεοδωράκη και Λοΐζο,  οπωσδήποτε τα μεταγενέστερα πατριωτικά του Νταλάρα για την κατάλληλη μουσική υπόκρουση και έχετε το πλαίσιο.

 

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται με ποικίλη σειρά οι επί μέρους εκδηλώσεις μνήμης των κομμάτων, στις οποίες οι μονοθεματικοί πολιτικοί αρχηγοί λένε πως δεν ξεχνούμε, δεν παραιτούμαστε, δεν απεμπολούμε τις αρχές μας, συνεχίζουμε τον αγώνα… τον αγώνα μέχρι τις εκδηλώσεις της επόμενης χρονιάς.

 

Γιατί οι εκδηλώσεις, τα σύμβολα του Ιούλη έχουν μπει τόσο βαθειά στο πετσί μας που έχουν γίνει ουσιαστικό μέρος του εγώ μας. Δεν νοείται η ύπαρξη μας δίχως τα σύμβολα, δεν χωρά στον προγραμματισμό μας οτιδήποτε άλλο. Και φυσικά, δεν τολμούμε να κάνουμε και κάτι άλλο το οποίο θα μπορούσε να διαταράξει αυτές τις ισορροπίες. Φοβισμένοι, εγκλωβισμένοι, επιλέγουμε τη σιγουριά των  συμβόλων, παρά την ρήξη και την αναδόμηση.

 

Τα σκέφτηκα όλα αυτά, διαβάζοντας την επιστολή που έστειλε στο ΡΙΚ και μου κοινοποίησε ο φίλος Σάντρος Δίκαιος.  Μια επιστολή που αναφέρεται στην διαχρονική αξιοποίηση των συμβόλων από το κατεστημένο της Ε/Κυπριακής κοινωνίας. Ένα κατεστημένο που φροντίζει να διαιωνίζει την  απόλυτη ταύτιση της μιας πλευράς με τον θύτη – «κακή», και την άλλη με το θύμα – «καλή». Και φυσικά η κακή πλευρά δεν έχει κρατητήρια, έχει μπουντρούμια, και για να πάω και ένα βήμα παρακάτω, η κακή πλευρά δεν έχει φυσικά νόμιμη αστυνομία ή στρατό, και συνεπώς δεν συλλαμβάνει: «απήχθη» λέει ο τάδε Ε/κς που μπήκε στην κλειστή πόλη της Αμμοχώστου.

 

Και η πλήρης γελιοποίηση είναι μια παλαιότερη περίπτωση που θυμάμαι: « οι κατοχικές αρχές απήγαγαν τον τάδε Εκ και τον οδήγησαν στις ψευδοφυλακές της Αμμοχώστου».

 

Δεν ξέρω πως την είχε δει τότε ο συγκεκριμένος Εκς, αλλά πιστεύω πως το μέρος που τον κράτησαν δεν ήταν φτιαγμένο από πολυστερίνη.

 

Τι κάνουμε θα μου πείτε, γιατί δεν μου αρέσει να μένω στην κριτική και στο μαύρο δάκρυ για την κακή μας μοίρα.

 

Ειλικρινά δεν ξέρω. Τώρα πια, η κανονικότητα της ζωής μας, της κοινωνίας μας  έχει πάρει τέτοια χαρακτηριστικά, που οποιαδήποτε προσπάθεια ανατροπής θα ισοδυναμούσε με επανάσταση.

 

Δύσκολο πράμα η επανάσταση.

 

Ίσως μια καλή αρχή θα ήταν αν ανατρέπαμε πλήρως τον σχεδιασμό μας αυτές τις μέρες και βάζαμε πρώτους στις ειδήσεις ένα τυχαίο Εκ και ένα τυχαίο Τκ να μας μιλήσουν για τον Ιούλη τους.

 

Για τα πανηγύρια του ενός και τις τραγωδίες του άλλου.  

 

 

 

«Αγαπητέ κύριε Καρεκλά

 

Για χρόνια τώρα παρακολουθώ πάντα τις βραδινές ειδήσεις του ΡΙΚ γιατί πιστεύω ότι εν συγκρίσει με τους άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς το ΡΙΚ είναι πιο σοβαρό και πιο καλά ενημερωμένο.

Θέλω να θίξω όμως ορισμένες περιπτώσεις που κατά την γνώμη μου το ΡΙΚ μειώνει το επίπεδο του και προσβάλλει την νοημοσύνη των τηλεθεατών του όταν επιμένει να αναμιγνύει το συναίσθημα με τη σοβαρότητα που κανονικά θα έπρεπε να διέπει ένα δελτίο ειδήσεων. Είμαι σίγουρος ότι γνωρίζετε πολύ καλά ότι τα δελτία ειδήσεων πρέπει να μεταφέρουν τις ειδήσεις ψυχρά χωρίς την ανάμιξη φράσεων ή λέξεων που προδίδουν συναίσθημα ή εμπάθεια.

 

Ασχέτως του πως όλοι νοιώθουμε για το  Τ/Κ ψευδοκράτος, πιστεύω ότι η έκφραση ‘τα μπουντρούμια του Αττίλα’ που επιμένει να αναφέρεται το ΡΙΚ όποτε Ε/Κ (όχι Τ/Κ ή άλλος ξένος) καταλήγει στις φυλακές της ‘ΤΔΒΚ’ είναι τουλάχιστον γελοία. Προδίδει εμπάθεια που θα ανέμενε κάποιος να συναντήσει σε κάποιο δελτίο ειδήσεων κρατικού σταθμού της Βόρειας Κορέας όταν αναφέρεται στις φυλακές της Νότιας Κορέας, όχι ενός σοβαρού δελτίου ειδήσεων από σταθμό Ευρωπαϊκού κράτους.

Ο απαξιωτικός αν όχι βλακώδης αυτός χαρακτηρισμός αντανακλά στο φτωχό επίπεδο εκείνου που την σοφίστηκε και όχι στο ψευδοκράτος. Υπάρχουν άλλα προγράμματα και πλατφόρμες που θα μπορούσε το ΡΙΚ να χρησιμοποιήσει όσα επίθετα θέλει εναντίον των Τ/Κ αλλά κατά τη γνώμη μου η επιλογή σας να τα προβάλετε  στο Δελτίο Ειδήσεων είναι λανθασμένη.

 

Άλλες αχρείαστες λέξεις που πάλι ρίχνουν το επίπεδο της δημοσιογραφίας είναι όταν αναφέρεστε στα ‘πανηγύρια’ των Τ/Κ όταν εορτάζουν, σωστά ή λανθασμένα, την ‘απελευθέρωση’ τους στις 20 Ιουλίου.

Αναφερθείτε στα ΓΕΓΟΝΟΤΑ κύριε Καρεκλά, μην χρησιμοποιείτε επίθετα και εκφράσεις που θα ανέμενε κάποιος να διαβάσει σε έκθεση ιδεών μαθητή του Γυμνασίου. Εκλαϊκεύετε το δελτίο σας ενώ κανονικά ο σκοπός σας θα έπρεπε να ήταν η εξύψωση του επιπέδου του λαού, όχι η καταπόντιση του.

 

Πιστεύω επίσης ότι είναι λάθος ένα σοβαρό δελτίο να προσπαθεί να παρασύρει συναισθηματικά (και επιλεκτικά) το ακροατήριο με το να χρησιμοποιεί την λέξη ‘αγγελούδι’ όποτε αναφέρεται σ’ ένα μωρό που πέθανε. Αμφιβάλλω αν ο συντάκτης των ειδήσεων θα χρησιμοποιούσε την ίδια έκφραση αν επρόκειτο για μωρό αθιγγάνων!    

 

 

Αναμένοντας τα σχόλια σας.

 

Με εκτίμηση

 

Σάντρος Δίκαιος

 

ΥΓ. Παρακαλώ διορθώστε επιτέλους την κυρία Κενεβέζου. Όποτε μιλά με ανταποκριτές του εξωτερικού επιμένει να τους καταβοδώνει με την έκφραση ‘Καλή σου νύκτα’. Αυτή η έκφραση χρησιμοποιείται όταν κάποιος θα πάει για ύπνο. Η σωστή έκφραση είναι Καλό σου βράδυ!»

 

  

 

Advertisements
7 Σχόλια leave one →
 1. Ιουλίου 15, 2010 09:34

  +άσε που τις περισσότερες φορές εκεί είναι μέρα

  πάντα εμεις νυχτωνουμε νωρίς!

  Μου αρέσει!

  • Othellos permalink
   Ιουλίου 15, 2010 19:42

   Δεν συμφωνώ με την άποψη ότι το ΡΙΚ είναι ένα σοβαρό ραδιοτηλεοπτικό ίδρυμα. Διαφωνώ επίσης με την εκτίμηση ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα στα δελτία ειδήσεων του σταθμού αυτού είναι ο χαρακτηρισμός των φυλακών στα κατεχόμενα ως «μπουντρούμια» ή τα «καληνύχτα» της ηγεμονικά αμοιβόμενης Αιμιλίας Κενεβέζου.

   Για μένα το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η λανθασμένη ιεράρχηση των θεμάτων αλλά και η συχνή αναβάθμιση ασήμαντων τοπικών γεγονότων σε «ειδήσεις» τη στιγμή που η πληροφόρηση και ανάλυση για το τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο παραμένει από ανεπαρκής εως και ανύπαρκτη. Φυσικά δεν περιμένω κάτι περισσότερο από τους ανθρώπους διότι αντιλαμβάνομαι ότι μέχρι εκεί τους περνά.

   Μου αρέσει!

 2. Ιουλίου 15, 2010 14:20

  Το παράδοξο φίλε Στροβολιώτη, είναι πως όσο βαρετά και ανούσια είναι όσα καταγγέλεις (τα σύμβολα δλδ), άλλο τόσο βαρετός και ανούσιος είναι κι ο αντίλογος. Όσο κολλημένα είναι τα σύμβολα, άλλο τόσο είναι και τα αντισύμβολα – και ακόμα χειρότερα θα έλεγα, ως προσωπική γνώμη, γιατί αυτά (τα «αντισύμβολα») θα όφειλαν να έχουν μια κάποια φρεσκάδα, μια και αξιώνουν να αντικαταστήσουν επιτέλους τα πεπαλαιωμένα σύμβολα.

  Κάθε χρόνο ακούω τον ίδιο λόγο και τον ίδιο αντίλογο. Παλιός ο ένας, σκουριασμένος ο άλλος.

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Ιουλίου 15, 2010 15:06

   Ναι DeΜΩΝ, ανιαρός και σκουριασμένος είναι ο αντίλογος. Που όμως δεν θα υπήρχε καν, αν είχε λείψει πρώτα ο λόγος.

   Πόσα να σκεφτεί κάθε χρόνο ένα πλάσμα;

   Μου αρέσει!

   • Ιουλίου 15, 2010 15:47

    Το σχόλιό μου δεν αφορούσε τον δικό σου αντίλογο – ο οποίος είναι, αν μη τι άλλο, συνήθως καλά διατυπωμένος – αλλά τον αντίλογο γενικά.

    Έτσι, για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις, γιατί αν και διαφωνώ σχεδόν πάντα μαζί σου, χαίρομαι να διαβάζω τις αναρτήσεις σου…

    Μου αρέσει!

   • strovoliotis permalink*
    Ιουλίου 15, 2010 16:46

    Σαφής η διευκρίνηση!

    Επειδή όμως ανέφερες ξανά πως διαφωνείς μαζί μου, θα ήθελε να ξέρω με τι ακριβώς διαφωνείς στη συγκεκριμένη ανάρτηση, περιλαμβανομένης της επιστολής του φίλου μου 🙂

    Μου αρέσει!

Trackbacks

 1. Tweets that mention Ο Ιούλιος των συμβόλων. « Στροβολιώτης -- Topsy.com

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: