Skip to content

Ώστε; Πεθυμήσατε 40άρια; Έρχονται!

Ιουλίου 26, 2010

 

 

Το γράφει και ο Πολίτης σήμερα: το καλοκαίρι ήταν σχετικά ήπιο μέχρι τώρα. Δεν έχουμε καταγράψει μέχρι τώρα 40 βαθμούς πράγμα πάρα πολύ ασυνήθιστο. Ο Μετεωρολογικός μου σταθμός που συνήθως δίνει τιμές παρόμοιες με εκείνες του σταθμού της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας στην Αθαλάσσα, έδωσε μέγιστη έτους 39,6 βαθμούς. Τεχνικά αυτό είναι 40ρι, αλλά ας το αγνοήσουμε.

(Δεν αναμένεται ντε και καλά ο δικός μου ή οποιοσδήποτε μετεωρολογικός σταθμός να ταυτίζεται με εκείνο της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Στην περίπτωση αυτή απλώς έτυχε να ταυτίζονται).

 

Οι ενδείξεις πάντως είναι πως τα 40ρια έρχονται δυναμικά στην αλλαγή του Ιουλίου – Αύγουστου. Κοιτάξτε το πιο κάτω μετεώγραμμα:

 

Μετεώγραμμα Λάρνακας με στοιχεία 12ης ώρας Γκρήνουιτς, 25 Ιουλίου 2010

Εδώ βλέπετε την θερμοκρασία που αναμένεται να επικρατήσει στο γεωδυναμικό ύψος των 850ΗΡΑ.  Αυτό το ύψος αντιστοιχεί περίπου με 1500 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Είναι μια βασική μετεωρολογική παράμετρος σε ένα σημείο όπου η ατμόσφαιρα είναι ελεύθερη και χωρίς επηρεασμούς από την επιφάνεια της γης. Τα μετεωρολογικά μοντέλα δίνουν την πρόβλεψη τους για το πως θα κυμανθεί η θερμοκρασία εκεί πάνω, ενώ με την αναγωγή που κάνει ένας έμπειρος μετεωρολόγος – και αναλόγως της εποχής – μπορεί να υπολογιστεί η θερμοκρασία σε διάφορα επίπεδα του εδάφους. Εννοείται πως μια τέτοια δουλειά είναι ευκολότερη το καλοκαίρι, με τις μετεωρολογικές παραμέτρους να ακολουθούν μια πιο εύκολα προβλεπόμενη πορεία.

 

Όπως βλέπετε λοιπόν, η θερμοκρασία στα 850 ΗΡΑ στην περιοχή της Λάρνακας – και κατ’ επέκταση σε όλη την Κύπρο – για τις επόμενες 2-3 μέρες αναμένεται να κυμανθεί γύρω στους 20-22 βαθμούς. Η αναγωγή δίνει στη Λευκωσία 37-39 βαθμούς. Μετά όμως από την Πέμπτη 29 του μήνα, η τάση δείχνει μια άνοδο μέχρι και 6-7 βαθμούς, με ότι αυτό συνεπάγεται για την υπολογιζόμενη θερμοκρασία στην επιφάνεια.

 

Σημειώστε πως η προγνωσιμότητα είναι καλή όσο πιο ταυτισμένες είναι οι γραμμές στην γραφική παράσταση. Όταν ανοίγουν και μετατρέπονται σε σχήμα «σπαγγέτι», τότε η προγνωσιμότητα είναι κακή. Παρ’ όλα ταύτα μπορούμε να πούμε με σιγουριά πως την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο, θα έχουμε πραγματικά πολύ υψηλές θερμοκρασίες, με το 44ρι να φαντάζει μια πολύ φυσιολογική τιμή, καθώς αναμένω πως η τελική θερμοκρασία στα 850ΗΡΑ θα έχει μια κάμψη και δεν θα φτάσει τους 30 βαθμούς.

 

Το επεισόδιο φαίνεται να είναι προσωρινό, αφού μέχρι και την 4η περίπου του Αυγούστου θα επανέλθουμε στις κανονικές ψηλές θερμοκρασίες για την εποχή αυτή.

 

Και κάτι άλλο: η προέλευση των θερμών αυτών αέριων μαζών θα είναι η Μέση Ανατολή. Η Αφρική που συνήθως μας κάνει τακτικά θερμά δωράκια, φέτος φαίνεται λίγο επιφυλακτική.  Ίσως σε αυτό να οφείλεται και η μεγάλη συχνότητα καταιγίδων που είχαμε φέτος στα ορεινά και τις συγγενείς τους περιοχές.

 Στοιχεία για τις τρέχουσες συνθήκες στον Στρόβολο, μπορείτε να δείτε στον συνδεσμο που βρισκεται στα δεξιά σας.

 

Advertisements
6 Σχόλια leave one →
 1. Ιουλίου 26, 2010 08:20

  Ωραία. Άν οι άνεμοι εκεί πάνω κυμανθούν σε χαμηλές ταχύτητες και ανέβει λίγο η ατμοσφαιρική πίεση, τότε ίσως να έχουμε και καλές συνθήκες για λήψη εικόνων. Ευελπιστώ να χάσω ύπνο πάλι. Ευχαριστούμε για την ενημέρωση!

  Μου αρέσει!

 2. strovoliotis permalink*
  Ιουλίου 26, 2010 08:41

  Αγάπιε,

  Δε γνωρίζω ποιές είναι οι ιδανικές συνθήκες για παρατήρηση, αλλά η πίεση φαινεται πως θυα ειναι κοντά στα σημερινά επιπεδα.

  Μου αρέσει!

 3. Ιουλίου 26, 2010 18:20

  Μάλιστα!
  καλά την είχαμε ως τωρά
  εννα έσιει τζιαι υγρασία δηλαδή; εννα μας πελλανει εμάς δαμέ.
  εννα κλείσω τίποτε στα ψηλά βουνά αλόπως για αυτό το γουίκεντ

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Ιουλίου 26, 2010 21:18

   Ρίτσα,
   Αν τα πράματα πάνε όπως φαίνονται (και φαίνονται και απόψε άσχημα), το ΣΚ δε μας σώζει τίποτα 🙂

   Μου αρέσει!

 4. pasxalina permalink
  Ιουλίου 26, 2010 18:41

  Λέω κι εγώ θα μας πεις τίποτε για τον καιρό, δεν θα μας πεις, έτο που μας είπες τελικά. Όποιος μείνει Λευκωσία το Σαβ/κο είναι άξιος της τύχης του!

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Ιουλίου 26, 2010 21:20

   Πασχαλίνα,

   Ισχύει η απάντηση που έδωσα στη Ρίτσα.

   Για τον καιρό είχα λίγους μήνες να γράψω, αφού λίγο πολύ εξελίχθηκαν φυσιολογικά τα πράγματα…

   Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: