Skip to content

46 βαθμοί: η συνέχεια.

Αύγουστος 2, 2010

 

Σε αυτό το ιστολόγιο είχε αναρτηθεί κείμενο που προέβλεπε θερμοκρασία 44 βαθμών από την περασμένη Δευτέρα 26 του μήνα, και θερμοκρασία 45 βαθμών την περασμένη Πέμπτη 29 Ιουλίου. Η Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΜΥ) είχε προβλέψει το Σάββατο 31/7, 40 βαθμούς για τη Λευκωσία, ενώ χθες το πρωί άλλαξε την πρόβλεψη και την έκανε 43.

 

Τελικά καταγράφηκε θερμοκρασία 45.6 βαθμοί, τιμή που αποτελεί πιστεύω απόλυτη μέγιστη για τη Λευκωσία από τον καιρό που κρατούν στοιχεία (μόνο 44.8 έγραψε ο σταθμός μου)

 

Εκ των υστέρων όλοι μπορεί να διεκδικούμε τη σοφία, αλλά οφείλω να πως ότι η ΜΥ δεν τα πήγε καλά σε αυτή την περίοδο, ή δεν θέλησε να πάει καλά, και εξηγούμαι.

 

Λειτουργός της ΜΥ δήλωνε ψες στα κανάλια πως ο λόγος του μεγάλου άλματος της θερμοκρασία ήταν η άπνοια που επικρατούσε χθες.  Ναι, το «πεδίο των ανέμων» φυσικά και επηρεάζει την θερμοκρασία. Και για αυτό ακριβώς τον λόγο η θερμοκρασία κρατήθηκε μόνο στους 40 το Σάββατο. Φυσούσε ένα Δ/ΒΔ αεράκι, ανάδευε την ζεστή ατμόσφαιρα και έτσι κρατηθήκαμε σε χαμηλά επίπεδα. Μόνο στη Λευκωσία όμως. Στην Αθηένου ας πούμε, όπου δεν φυσούσε, η θερμοκρασία ανέβηκε στους 43 βαθμούς. Και αυτή ήταν φυσιολογική τιμή. Γιατί η αέρια μάζα που γεμίζει την ατμόσφαιρα μας, δικαιολογούσε τους 43. Το γεγονός πως φυσούσε λίγο το Σάββατο σε κάποιες περιοχές  κάνει τη διαφορά του ερασιτέχνη από τον επαγγελματία. Γιατί αν ο ερασιτέχνης μπορεί να δει μια μόνο  παράμετρο και να κάνει μια πρόβλεψη (όπως ο υπογράφων), ο επαγγελματίας οφείλει να δει όλες τις παραμέτρους. Και αν το Σάββατο φαινόταν το αεράκι, και η πρόβλεψη της ΜΥ βγήκε σωστή, την Κυριακή δεν φαινόταν πουθενά αεράκι, και συνεπώς η απορία παραμένει: γιατί δεν είδαν το 45άρι;

 

Μήπως *δεν ήθελαν* να δουν το 45άρι; Σιχαίνομαι τις θεωρίες συνομωσίες και τους αστικούς μύθους που λένε πως η ΜΥ κρύβει τις θερμοκρασίες για εργατικούς ή τουριστικούς λόγους, αλλά σε αυτή την περίπτωση κάτι δεν πάει  καλά.

 

Και συνεχίζει να μην πάει καλά και σήμερα. Η πρόβλεψη αναφέρει σήμερα 42 βαθμούς.  Πιστεύω πως αυτό είναι λάθος για τους εξής λόγους:

 1. Η θερμοκρασία της αέριας μάζας που βρίσκεται πάνω μας παραμένει η ίδια με χθες.
 2. Η μέρα ξεκινά με 1 βαθμό περίπου ψηλότερη ελάχιστη από χθες (30,4 αντί 29.3)
 3. Ούτε και σήμερα θα φυσάει αέρας.

 

Η μόνη περίπτωση να μην υπερβούμε τους 42 βαθμούς είναι να παραμείνει αυτή η παράξενη μεσανατολική συννεφιά για μεγάλο διάστημα της ημέρας. Την είχαμε και χθες, και εξαερώθηκε μέχρι το μεσημέρι. Δεν μπορώ να προβλέψω πόσο θα αντέξει σήμερα.

 

Πιστεύω λοιπόν, πως μια πιο ρεαλιστική πρόβλεψη για σήμερα θα έδινε 45 ή έστω 44 βαθμούς μέγιστη για τη Λευκωσία.

 

Όλα τα πιο πάνω είναι ίσως λίγο υπερβολικά λεπτομερή  για τον περαστικό αναγνώστη, και αφορούν περισσότερο όσους έχουν το βίτσιο της ενασχόλησης με τον  καιρό.

 

Για τους υπόλοιπους που έφτασαν μέχρι εδώ, ας σκεφτούν μόνο το εξής: ίσως να μην ζήσετε ξανά στη ζωή σας ένα διήμερο σαν αυτό που βιώνουμε χθες και σήμερα!

 

Ζούμε μοναδικές στιγμές!

 

Τέλος η συνέχεια: αμφιβάλλω αν κατεβούμε από τους 40 βαθμούς αυτή τη βδομάδα. Οι 37 βαθμοί που αναφέρει και πάλι η ΜΥ για το μέσο της βδομάδας φαντάζει μάλλον ως ευσεβής πόθος. Εν τω μεταξύ φαίνεται να κλειδώνει και η επόμενη θερμή εισβολή κατά το προσεχές Σαββατοκύριακο, με θερμοκρασίες που θα πλησιάσουν αλλά ως τώρα δεν φαίνεται να φτάνουν τους 45.

 

 

 

Advertisements
17 Σχόλια leave one →
 1. strovoliotis permalink*
  Αύγουστος 2, 2010 07:16

  Ούπς! Πριν καν στεγνώσει το ψηφιακό μελάνι, ένα δεδομένο άλλαξε: ενω η ελαχιστη είχε καταγραφεί ως 30.4 γυρω στις 3 το πρωί, είχαμε την τελευταία ώρα μια βουτιά του υδραργύρου, που τελικά εφερε την ελαχιστη 24ώρου στους 28.1 βαθμούς στις 07.03.

  Μου αρέσει!

 2. Αύγουστος 2, 2010 08:00

  Δηλαδή ενναν πυρά σήμερα α;;;;;;;;

  Μου αρέσει!

 3. mary permalink
  Αύγουστος 2, 2010 08:22

  καλημέρα στροβολιώτη 🙂
  εγώ πιστεύω πως δε θα έχουμε το ερχόμενο σαββατοκύριακο παρόμοιο φαινόμενο.. κι αυτό γιατί είναι πολύ νωρίς ακόμη ντε για όποιαδήποτε πρόβλεψη!

  θες να πάμε στοίχημα σάντουιτς-κόακόλα;
  εγώ λέω μαξ 39.

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Αύγουστος 2, 2010 08:46

   Καλημέρα Μαίρη. Δέχομαι!

   (Θα είσαι πολύ εκτός!)

   Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Αύγουστος 4, 2010 10:17

   Η Μαίρη καλείται να δώσει τα στοιχεία της γιατί φαίνεται να κερδίζει το στοίχημα!

   Νέα έξαρση ζ’εστης έρχεται, αλλά φαινεται να καθυστερεί λίγο και θα την νοιώσουμε μετά την Τρίτη 11 του μήνα!

   Μου αρέσει!

   • Ανώνυμος permalink
    Αύγουστος 4, 2010 19:43

    χμμ.. παίζεται ακόμη φίλε στροβολιώτη!!! ..παρασκευή μπορεί και να βγεί 40!
    μέχρι χτες σκεφτόμουνα ότι σήμερα θα παραδινόμουνα ρωτώντας σε αν προτιμας λούντζαι χαλλούμι ή διάφορα!!! αλλά παίζεται τελικά!!!

    όσο για τα στοιχεία μου, με ξέρεις καλέ!! ξεκίνα από πανεπιστήμειο, μέχρι οικολόγους και ποδηλασίες!

    Μου αρέσει!

   • mary permalink
    Αύγουστος 4, 2010 19:45

    σόρρυ, βγήκε ανώνυμο το σχόλιο μου πριν..

    Μου αρέσει!

   • strovoliotis permalink*
    Αύγουστος 5, 2010 07:25

    Μάλιστα! Καλημέρα Μαίρη!

    Λοιπόν, η ουσία είναι πως η αρχική δική μου θέση βασιζόταν στο σενάριο της ανόδου στους 42-43 για την περίοδο 7-10 του Αυγούστου. Αυτή η άνοδος δεν φαίνεται να έρχεται στις ημερομηνίες που είχα αναφέρει, αλλά μάλλον μετατίθεται για μετά τις 10-11 του μήνα. Μέχρι τότε μάλλον θα βρισκόμαστε γύρω και κάτω από το 40. Η άνοδος που θα ακολουθήσει φαίνεται να είναι επίσης μικρότερη της αρχικής πρόβλεψης μου.

    Με δυο λόγια, και για να δείξω ανάλογο ήθος με αυτό των πολιτικών μας, με τα σημερινά δεδομένα, οφείλω να δηλώσω πως έχασα το στοίχημα!

    Μου αρέσει!

   • mary permalink
    Αύγουστος 5, 2010 08:30

    καλημέρα 🙂
    κάτσε ντε! μη βιάζεσαι να δείξεις πολιτικό ήθος!
    γιατί, αν πάει 40 την παρασκευή, το χάνω κι εγώ το στοίχημα και λόγω πολιτικού ήθους δηλώνω κι εγώ το ίδιο…

    ..και έτσι… λόγω υπέρμετρου πολιτικού ήθους κερδίζουν και πάλι οι πολυεθνικές!!! (βλ. «κόακολα»!!!)

    Μου αρέσει!

 4. Μαρία permalink
  Αύγουστος 2, 2010 08:32

  Ευχαριστούμε για την ενημέρωση, τελικά πιο αξιόπιστη η πρόβλεψη σου απο την ΜΥ που δεν είναι η πρώτη φορά που βγαίνει τόσο πολύ εκτός. Μου δίδετε η εντύπωση ότι σαν να βαρκούνται λίγο να ασχοληθούν, γενικά ‘έτω θα είναι πυρά- τι θέλετε παραπάνω’

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Αύγουστος 2, 2010 21:59

   Μαρία, ας μην λέμε μεγάλα λόγια όμως: η ΜΥ είναι οι επαγγελματίες που κάνουν τη δουλειά τους 24/24ωρο.

   Εδώ γράφει όποτε του καπνίσει ένας ερασιτέχνης.

   Μου αρέσει!

 5. Αύγουστος 2, 2010 10:15

  Βέβαια, απ’ ότι ξέρω, το αίσθημα της ζέστης έχει σχέση και με την υγρασία. Πόση υγρασία άραγε θα έχει? Ελπίζω όχι πολλή

  Μου αρέσει!

 6. strovoliotis permalink*
  Αύγουστος 2, 2010 21:56

  Τι έγινε σήμερα λοιπόν;

  Λίγο πολύ ό,τι περιμέναμε (ή φοβόμασταν) 🙂

  Η συννεφιά σήμερα δεν διαλύθηκε όπως χθες. Έκανε την κυκλωνική της πορεία, άργησε πολύ να φύγει από τη Λευκωσία, και η θερμοκρασία ειλικρινά έκανε άλμα μόλις φάνηκε για τα καλά ο ήλιος. (Αυτή την ώρα δημιουργούνται νέες μάζες νεφών στη νότια Τουρκία, που θα μας χαρίσουν αύριο το πρωί παρόμοιο ξύπνημα με το σημερινό.)

  Η ΜΥ μέτρησε μέγιστη, όση και η πρόβλεψή τους, δηλαδή 42 βαθμούς (ο σταθμός μου 42.4), και όλα αυτά σχετικά αργά, δηλαδή γύρω στις 3.30, ενώ οι μέγιστες της προηγουμένης καταγράφηκαν γύρω στις 2.30.

  Λίγο νοτιότερα, η Λακατάμια κατέγραφε 43.5 βαθμούς

  Από την ώρα εκείνη, η θερμοκρασία κατέβηκε με πιο αργούς ρυθμούς από χθες. Συγκεκριμένα στις 9 το βράδυ βρισκόταν ακόμα στους 34 βαθμούς ενώ το βράδυ της Κυριακής είχε κατέβει στους 32.

  Με δυο λόγια *αν* η συννεφιά είχε φύγει νωρίτερα θα γράφαμε νέο ρεκόρ σήμερα (αλλά αυτό, και φυσικά όλα τα *αν* δεν έχουν καμιά σημασία εκ των ύστερων:)).

  Μου αρέσει!

 7. Αύγουστος 3, 2010 00:21

  file pravo sou!!!! kanis tosa pola pragmata kai ta katafernis!!! eno oi tis ΜΥ oute mian provlepsin en ekataferan na kanoun. (isigoume na valoun ena ling tou blog sou sto site tis ΜΥ 🙂 )

  Μου αρέσει!

Trackbacks

 1. Μηναλλάγια 2010 – η πίστη! « Στροβολιώτης

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: