Skip to content

Το πελλάρικο θερμοκήπιο του «Πολίτη».

Αύγουστος 8, 2010


Δεν έχουν περάσει ούτε 2 βδομάδες από την ημέρα που η εφημερίδα Πολίτης έγραφε για το φετινό καλοκαίρι, και πόσο ήπιο και υποφερτό ήταν. Κάτι που φυσικά πρόσεξαν όλοι οι κύπριοι – κυρίως στο εσωτερικό του νησιού.

Από τότε μεσολάβησε το επεισόδιο της τιμής ρεκόρ 45.6 βαθμοί κελσίου στη Λευκωσία, κάτι που προφανώς άλλαξε τη ψυχολογία.

Επίσης, ο περισσότερος κόσμος βρίσκεται στις παραλίες, οπότε τι πιο φυσικό να βγει η εφημερίδα με ένα σχετικό πρωτοσέλιδο.

Και έβγαλαν αυτό:

Το Troktiko μετακόμισε στον "Πολίτη".

Το οποίο χαρακτηρίζω ως το αθλιότερο εξώφυλλο για φέτος – μέχρι τώρα τουλάχιστον.

Και αναφέρομαι στο εξώφυλλο αφού αν κάποιος πάει στις εσωτερικές σελίδες θα διαβάσει πιο ισορροπημένες αναφορές, και θα αντιληφθεί πως  μόνο το πρωτοσέλιδο είναι επιπέδου «Troktiko».

Ας τα δούμε ένα προς ένα:

 1. Οι πόλεις μετατρέπονται σε θερμικές νησίδες. Το μόνο σωστό, και θα προσέθετα μάλιστα πως οι πόλεις μας είναι *ήδη* θερμικές νησίδες.
 2. Σταθερές θερμοκρασίες άνω των 45 βαθμών.
 3. Λεμεσός – Αμμόχωστος κάτω από τη θάλασσα.
 4. Γινόμαστε θερμοκήπιο.

Λοιπόν το 2,3 και 4 έχουν πιθανότητα να πραγματοποιηθούν στον ορίζοντα του τρέχοντος αιώνα που ορίζουν οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι, όσο και το να λυθεί το Κυπριακό μέχρι το τέλος του Αυγούστου.

Είναι ανοησίες, είναι ανακρίβειες με στόχο τον εντυπωσιασμό και το σοκάρισμα του κοινού. Είναι δηλαδή ακριβώς  το αντίθετο αυτού που υποτίθεται θέλει να είναι μια σοβαρή εφημερίδα.

Δεν αμφισβητώ πως ο πλανήτης θερμαίνεται: τα στοιχεία είναι αναμφισβήτητα. Άλλο όμως να αποδέχεσαι ένα αντικειμενικά ορθό γεγονός, και άλλο να βγαίνεις στην πρώτη σελίδα προβάλλοντας ακραία και παράλογα σενάρια.

Επαναλαμβάνω όμως, διαβάστε με επιφύλαξη και κριτική διάθεση το ρεπορτάζ των μέσα σελίδων.

Θα μάθετε κάτι.

Στείλετε όμως αμέσως το πρωτοσέλιδο στην ανακύκλωση.

Advertisements
15 Σχόλια leave one →
 1. Αύγουστος 8, 2010 14:38

  Συμφωνώ μαζί σου 100%. Τζιαι ενώ για τες κλιματικές αλλαγές επιβάλλει μας μέτρα η ευρωπαϊκή ένωση τζιαι κάτι θα κάμουμε τελικά, για την θερμική νησίδα τίποτε δεν κάμνουμε διότι αυτοί που πρέπει να προοθήσουν έστι μεγαλόπνοα σχέδια είναι οι δήμοι τζιαι η πολεοδομία. Δηλαδή, κούσποι με βούλλαν του λαού.

  – 30% του εδάφους πράσινο,
  – νησίδες στο κέντρο των δρόμων τζιαι στα πεζοδρόμια που να καλύφκουν την μάυρη άσφαλτο με σκιά
  – Ταρράτσες φυτεμένες, ή άσπρες που να αντανακλούν την θερμότητα στο άπειρο
  – Ανακύκλωση των νερών ώστε τα ξημαρισμένα που δεν μπορούν να καθαρίσουν άλλον να χρησιμοποιούνται για εξάτμηση τζιαι δροσισμό
  – Χρήση λλιγότερου καυσίμου στες πόλεις

  Μου αρέσει!

 2. Αύγουστος 8, 2010 14:39

  Ποιός έχει κκότσια να προωθήσει αυτά τα έργα που είναι γεγονός στην Τασκένδη τζιαι την Μπουχαρά στο Ουζμπεκιστάν;

  Μου αρέσει!

 3. Αύγουστος 8, 2010 15:37

  Γεια σου Στροβολιώτη…

  Χρειαζόμαστε επειγόντως ένα Υπουργείο Αναδάσωσης με υψηλό προϋπολογισμό και ικανά στελέχη…Αν δεν υπάρξει οργανωμένη προσπάθεια εκ μέρους της πολιτείας, δύσκολα θα μπορέσει σε ιδιωτικό επίπεδο να ολοκληρωθεί ο στόχος της διατήρησης και αύξησης του πρασίνου. Πάντως πολλοί είναι αξιοθαύμαστοι για τις μικρές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν π.χ. δεντροφυτεύσεις σε γειτονιές, πόλεις, χωριά και ξεροβούνια…

  Μου αρέσει!

 4. The Passenger permalink
  Αύγουστος 8, 2010 18:00

  Ε Στροβολιώτη, δαμαί μιλάς για εφημερίδα που πριν λλία χρόνια – εν θυμούμαι ακριβώς τη χρονιά – εφκήκε με τίτλο στην πρώτη σελίδα «Αύριο κλειστείτε όλοι σπίτια σας» επειδή ήταν να έρτει σκόνη που τη Σαχάρα.

  Τζιαι φυσικά η έλλειψη σοβαρότητας της εφημερίδας επεκτείνεται τζιαι στις πολιτικές ειδήσεις απλώς τζιαμέ εν πιο καλά καμουφλαρισμένη

  Μου αρέσει!

 5. Ανώνυμος permalink
  Αύγουστος 8, 2010 20:17

  Στροβολιώτη, εντάξει να πούμε για την εφημερίδα, δεν έχω αντίρρηση. Ωστόσο, νομίζω υπάρχει κάτι άλλο πολύ περισσότερο ανησυχητικό: Εκείνος που τα είπε αυτά στους δημοσιογράφους, ο οποίος προφανώς είναι , κάποιος που παρουσιάζεται ως έγκυρος και πιθανότατα με σχετική κυβερνητική θέση.

  Μου αρέσει!

 6. Αύγουστος 8, 2010 21:39

  Κατ’εμένα η δημοσιογραφία στον Πολίτην πάει που το κακό εις το σςειρόττερον. Εκατάντησεν εφημερίδα τύπου the Sun! Έντα κατάνκιαν!

  Μερικές ιδέες για το περιβάλλον:

  1. Ειδικόν ευνοϊκόν φορολογικόν καθεστώς τζαι κίνητρα για επενδύσεις παραγωγής ηλιακής ενέργειας.
  2. Αναγκαστική, δια νόμου, εγκατάσταση ηλιακών θερμοσυμφώνων εις ούλλα τα κτίρια.
  3. Ειδικόν φορολογικόν καθεστώς για προσέλκυσην εργοστασίων τζαι εργαστηρίων που επικεντρώνονται στην αξιοποίηση του ηλίου για παραγωγή ενέργειας.
  4. Εθνική Ημέρα Δεντροφύτευσης κατά την οποίαν εννά φυτεύκουνται 1 δέντρον ανά Χ πολίτες κατοίκους της Κύπρου.
  5. Ένα μωρό ανά δέντρο. Δηλαδή για κάθε μωρόν που γιεννιέται εις την Κύπρον να φυτεύκεται τζαι έναν δέντρον που τους γονιούς του.
  6. Οι αφαλατώσεις να ηλεκτροδοτούνται που ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τζαι ούλλον το νερόν που μαζεύκεται εις τα φράγματα να δίννεται εις την γεωργίαν τζαι για το πότισμαν δασών.

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Αύγουστος 15, 2010 16:13

   Κυπριακόφωνε, το 6 σου σηκώνει ολόκληρη ανάρτηση. Θα προσπαθήσω να βρω στοιχεία και να επανέλθω!

   Μου αρέσει!

 7. Τοξότης permalink
  Αύγουστος 8, 2010 23:45

  Διαφωνώ με την εισήγηση να φυτεύουμε ένα δέντρο για κάθε μωρό που γεννιέται. Έτσι ττεμπελιό που μας δέρνει θα σταματήσουμε και το σεξ έμπα τζιε χρειαστεί να φυτέψουμε δεντρούι… 🙂

  Μου αρέσει!

 8. Αύγουστος 9, 2010 00:41

  @Στροβολιώτης

  Το πόσο πράσινο θα φυτέψουμεν εν ένα πράμα. Το τι είδους τζιαι πως όμως νομίζω εν πιο σημαντικό.

  Δε εκείνα όλα τα σπίτιτα -τοθριστικά νομίζω -κατά μήκος του δρόμου στην αρχή του χάιγουεη Λεμεσού-Πάφου… με κυπαρίσσια τζιαι έλατα. Πόση σκιά κάμνουν έτσι δέντρα; Ελάχιστη. Μόνο για να κόφκουν τον αέρα κάμνουν.

  Πιστεύω πως πιο σημαντικό από τα «πολλά δέντρα» είναι -όπου γίνεται -«τα δέντρα μας να εν πιο ψηλά που τα σπίθκια μας». Να διαλέγουμε δηλαδή τα κατάλληλα είδη (που δεν θα είναι ξένα προς την κάθε περιοχή και) που θα πάρουν ύψος και θα έχουν τέτοια φυλλωσιά… έτσι ώστε να δημιουργούμε φυσικό κλιματισμό και προστασία για εμάς, το έδαφος, τα κτίρια.

  Και εκεί που το τσιμέντο και οι πολυκατοικίες είναι αναγκαία… να προσπαθούμε να περιορίζουμε την άσφαλτο στους απαραίτητους διαδρόμους μόνο και να μην σιωνώνουμε το τσιμέντο παντού γυρών όπως το συνηθίζουμεν στη Κύπρο. Τσιμέντο τις αυλές, τσιμέντο γυρώ που το σπίτι, τσιμέντο φουλ στα πεζοδρόμια χωρίς ίχνος πρασίνου ή εδάφους τίτσιρου. Πόσο να αντέξει η φύση;

  ***

  Σχετικά με τον καιρό… θέλω να δω τι θα γίνει αν η τόση συσσωρευμένη υγρασία δεν προλάβει να διασκορπιστεί από ήπιας θερμοκρασίας ανέμους και «συγκρουστεί» απότομα με πιο κρύους. Εσύ τι προβλέπεις να γίνεται σε έτσι περίπτωση;

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Αύγουστος 15, 2010 16:20

   Αγρινέ,
   Το κάθε οικοσύστημα σηκώνει τα δικά του δέντρα. Δεν είναι όλα τα περιβάλλοντα ντε και καλά πράσινα. Μοιραία υπάρχουν περιοχές που δεν προσφέρονται για πυκνόφυλλα καταπράσινα δέντρα, και δεν φταίει η φύση για αυτό. Το θέμα είναι που και πως οργανώνουμε την ανάπτυξη μας *δεδομένου* του σχετικού περιβάλλοντος.

   Η υγρασία μπορεί να παρασυρθεί αλλού και να μην γίνει τίποτα. Είναι όμως αλήθεια πως οι πολύ ζεστές θάλασσες, το καλοκαιρινό απόθεμα υγρασίας, και μια πρώιμη ψυχρή εισβολή μπορεί να δώσουν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ.

   Ας δούμε τι θα γίνει γύρω στην «επέτειο» της ανεξαρτησίας μας !

   Μου αρέσει!

 9. Αύγουστος 9, 2010 19:22

  Στροβολιώτη, κατά την ταπινή μου άποψη αν πρέπει να γίνει κάτι τώρα αυτό θα πρέπει να κτυπά το κακό στη ρίζα του που δεν είναι άλλο από το να περιοριστεί όσο πιο δραστικά γίνεται η χρήση υδρογονανθράκων για την παραγωγή ενέργειας παγκοσμίως. Η περαιτέρω αύξηση των φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα επιβάλλεται να γίνει παγκοσμίως και να θεσμοθετηθεί με τέτοιον τρόπο μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου ώστε εκείνα τα κράτη που δεν θα συμμορφώνονται να τιμωρούνται με επιβολή δασμών στα προϊόντα τους.

  Αυτά τα έσοδα ωστόσο θα πρέπει να επενδυθουν στην ανάπτυξη άλλων μορφών ενέργειας που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον, όπως π.χ. διάφορες ΑΠΕ κατά κύριο λόγο.

  Φυσικά δεν έχω ψευδαισθήσεις πως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει στο εγγύς μέλλον αλλά δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα θα γίνει. Οι φόροι κατανάλωσης στα καύσιμα στις χώρες εκτός Ευρώπης είναι πολύ χαμηλοί, στις ΗΠΑ ανέρχονται σε πεντέξι σεντ το γαλόνι σε μερικές πολιτείες, ενώ σε άλλες χώρες επιχορηγούνται.

  Αυτό το μέτρο δεν μπορεί από μόνο του να αποδώσει φυσικά εάν δεν υπάρξει εξορθολογισμός της οικονομικής παραγωγής παγκοσμίως, αλλά αποτελεί κατά την ταπεινή μου άποψη, το πρώτο αναγκαίο βήμα.

  Υ.Γ. Σε ό,τι αφορά τη δημοσιογραφία στον Πολίτη -και στις υπόλοιπες εφημερίδες- συμφωνώ με το ότι απουσιάζει η κριτική προσέγγιση. Ενδεικτικά θυμάμαι πως την περασμένη εβδομάδα που η ίδια εφημερίδα προέβαλλε μια δήλωση πως η βιωσιμότητα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων είναι διασφαλισμένη μέχρι το 2050, που στην πραγματικότητα δεν σημαίνει τίποτα άλλο πως το ΤΚΑ θα παττίσει σε 40 χρόνια ακριβώς και συνεπώς όταν βγούμε στη σύνταξη είναι πολύ πιθανόν να μας την μειώσουν όπως έγινε στην Ελλάδα.

  Αλλά τι να γίνει, έτσι εφημερίδες έχουμε και τέτοια πράγματα θα πάθουμε :)))

  Μου αρέσει!

 10. Αύγουστος 9, 2010 22:47

  Δαμέ ελύσαμεν που τον ήλιον και αντί να γεμώσουν τους τόπους φωτοβολταϊκά έχουν όνειρο να φέρουν φυσικό αέριο. Εν για αερίσματα (κοινώς κλανιές) ούλλοι τους ρε γμτ. Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία εκανονίσαν να βάλουν φωτοβολταϊκά στη Σαχάρα και να αποθηκεύουν ενέργεια για μεταφορά. Εν μεσογειακές χώρες με πιο λλίο ήλιο που εμάς και επήαν Αίγυπτο να έβρουν παραπάνω. Εμείς που τον έχουμε άφθονο χτυπά μας η ζέστη, ματσουκώνουμε και ονειρευκούμαστε κλανιές…

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Αύγουστος 15, 2010 16:23

   Ναι αλλά όπου πάνε να βάλουν φωτοβολταικά ή αιολικά πάρκα, κάνουν επανάσταση οι τόπακες γιατί θα ππέσει η αξία στο χωραφούδιν που ήταν να τους κάνει εκατομμυριούχους…

   Πιο σοβαρά όμως, θα έλεγα πως είναι θέμα ανάλυσης κόστους – απόδοσης.

   Μου αρέσει!

 11. Αύγουστος 10, 2010 08:24

  @Strovoliotis
  E…. νομίζω ότι αδικείς τους δημοσιογράφους.
  Τα στοιχεία στις εσωτερικές σελίδες από διάσημους μάλιστα επιστήμονες δεν λένε τίποτα διαφορετικό από το εξώφυλλο. Μερικές από αυτές τις μελέτες τις έχω στο blog και στις ιστοσελίδες μου.
  Συμφωνώ φυσικά ότι πρέπει να προσέχουμε με τα εξώφυλλα αλλά εδώ σε όλη την Ευρώπη άρχισαν να παίρνουν μέτρα για αντιμετώπιση των αλλαγών που έρχονται και εμείς εδώ δεν ασχολούμαστε. [κτήρια, νερό, πολεοδομικός σχεδιασμός, όμβρια, δέντρα, πεζοδρόμια, ποδήλατα κλπ …]
  Αν αυτού του είδους τα πρωτοσέλιδα θα κάνουν κάποιους να δώσουν προσοχή τότε εγώ λέω μπράβο.
  Από την άλλη έχουμε και το πρόβλημα με τις υποχρεώσεις μας έναντι της ΕΕ με τις εκπομπές ρύπων που και γι αυτές δεν πάμε και πολύ καλά.

  Όσον αφορά τα δέντρα, πρέπει να πω ότι ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Γεωπόνων πήρε απόφαση πριν λίγους μήνες να ξεκινήσει εκστρατεία «ένα δέντρο για κάθε κύπριο κάθε χρόνο» (βοήθησα και εγώ λιγουλάκι σε αυτό …)

  όσον άφορά τη θερμική νησίδα άστα … ψιλά γράμματα

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Αύγουστος 15, 2010 16:31

   Αγαπητέ Πάμπο, πιστεύω πως καμιά σοβαρή έρευνα και κανένας σοβαρός επιστήμονας υιοθετεί την λογική της αύξησης του στάθμης της θάλασσας κατά 4 μέτρα μέσα σε ένα αιώνα!
   Ούτε και πως θα έχουμε σταθερές θερμοκρασίες άνω των 45 βαθμών. Αλήθεια τι σημαίνει «σταθερές»;

   Για το θέμα και την πολιτική της υπερβολής για να δώσουν κάποιοι προσοχή, οφείλω να πω ότι υιοθετούσα και εγώ κάτι τέτοιο, στην αρχή των Φίλων του Ακάμα, στην αρχή των Οικολόγων. Οταν όμως αυτή η πολιτική γίνεται αυτοσκοπός, τότε χάνει το νόημα της. Και όταν ένας χώρος «ωριμάσει» και συνεχίζει να δουλεύει τοιουτοτρόπως, ε, τότε το πρόβλημα είναι σοβαρό. Οπως γνωρίζεις, αυτός είναι ένας από τους λόγους που εγκατέλειψα εδώ και καιρό τον οργανωμένο οικολογικό χώρο.

   Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: