Skip to content

Γνωρίζετε τουλάχιστον τον Άγιο Φίλωνα;

Αύγουστος 28, 2010

Αν χρησιμοποιείτε Google Maps, να πάτε στην τοποθεσία: 35.630338,34.373614.

Αν επιθυμείτε να επισκεφθείτε την περιοχή από κοντά θα πρέπει βεβαίως να πάτε στην Καρπασία. Και όπως είναι γνωστό, από τον Αύγουστο του 1974 η Καρπασία «δεν βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας». Θα πρέπει με δυο λόγια να περάσετε τα οδοφράγματα.

Και ειλικρινά διερωτούμε κατά πόσον όλοι αυτοί που σκίζουν τον κώλο τους τις τελευταίες μέρες για την περιοχή την έχουν επισκεφθεί καν. Αυτό αφορά κυρίως τους παλιούς μου φίλους τους Οικολόγους, οι οποίοι έχουν μια μάλλον ελαστικότερη θεση σε σχέση με το πέρασμα των οδοφραγμάτων από τα άλλα εθνικιστικά κόμματα (ΔΗΚΟ,ΕΔΕΚ,ΕΥΡΩΚΟ), αλλά πάντως δεν θεωρούν υγιή πράξη το πέρασμα στον βορρά.

Η φασαρία ξεκίνησε από τις πληροφορίες που λένε πως στην περιοχή δόθηκε άδεια για ανέγερση καταλυμάτων του ούτω καλούμενου «Αμερικάνικου» (καμιά σχέση με Αμερική), Πανεπιστημίου της Κερύνειας. Δεν γνωρίζω άλλες λεπτομέρειες, σχετικά με την ακριβή θεση και το μέγεθος της προτεινόμενης ανάπτυξης, αλλά άκουσα την κ. Ανδρούλα Καμιναρά, εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο να δηλώνει ότι προς το παρόν τίποτα μη αναστρέψιμο δεν έχει γίνει.

Φυσικά, δεν υπάρχει εγγύηση πως *δεν* θα γίνει κάτι. Το καθεστώς Έρογλου έχει κάθε συμφέρον να προωθήσει και τις απαραίτητες αναπτύξεις, αλλά και εκείνες  που αλλάζουν το στάτους κβο στον βορρά, και αν δεν κάνω λάθος έκαναν και σχετικές δηλώσεις επί τούτου.

Από την άλλη είναι σχεδόν αδύνατη η προβολή εμποδίων από την πλευρά μας για δικαιολογημένες αναπτύξεις στον βορρά σε καθεστώς μη λύσης. Δεν είναι δυνατόν να δέσουν τα χέρια τους οι Τουρκοκύπριοι και να περιμένουν να βρεθεί κάποτε μια κάποια λύση χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησίες.

Οι αντιδράσεις για το προτεινόμενο έργο λοιπόν μπορεί να είναι και δικαιολογημένες αν η ανάπτυξη όντως θα βλάψει το περιβάλλον ή την αρχαιολογική κληρονομιά της περιοχής, αλλά πιστέψτε με, νομίζω αφετηρία έχουν περισσότερο την πολιτική λογική πως ό,τι γίνει απ’ εκεί πρέπει να περνά από τη δική μας έγκριση, πρέπει να τους βάζουμε όσο το δυνατό περισσότερα εμπόδια, πρέπει να τους κάνουμε τη ζωη όσο το δυνατό πιο δύσκολη αφού είναι οι κακοί, οι θύτες, και τώρα είναι η σειρά μας να τους την κάτσουμε!

Μπορεί να φαίνονται υπερβολικά αυτά που γράφω, αλλά αν κάποιος πάει στην περιοχή θα δει μια άγρια ερημιά, θα δει τεράστιες άδειες εκτάσεις, μέσα στις οποίες θα μπορούσε να ταιριάξει μια ανάπτυξη που αφορά την γνώση *αν φυσικά χρειαζόταν, και δεν γίνεται για πολιτικούς λόγους*.

Άστε που η απόλυτα προβλέψιμη αρνητική μας στάση μας σε *ό,τι* γίνει στον βορρά κάνει τους ξένους που μας ακούνε να νομίζουν μάλλον πως λίγο μας νοιάζει το περιβάλλον απ’ εκεί, και στόχος μας είναι να τους κάνουμε να γονατίσουν.

Και φυσικά υπάρχει και η υποκρισία: η κυρία Τίνα Μπιρμπίλη, ελληνίδα υπουργός περιβάλλοντος, μαζί με συναδέλφους της στην ΕΕ πήραν μια πρωτοβουλία για τον τερματισμό εξορύξεων πετρελαίου στη Μεσόγειο μετά την τραγωδία της BP στον Κόλπο του Μεξικού. Επειδή αυτό δυνητικά πειράζει την πούγκαν μας, θα γίνουν λέει οι ανάλογες ενέργειες για να αλλάξει η στάση της Ελλάδας, μπας και μας βάλουν εμπόδια και δεν γίνουμε σεΐχηδες! Εδώ η έγνοια για το περιβάλλον, προφανώς μπαίνει σε δεύτερη μοίρα!

Τον Άγιο Φίλωνα τον επισκέφτηκα 2 φορές. Η τελευταία πριν από 3 ακριβώς χρόνια. Μοιάζει περίπου ετσι:

Η αρχαία εκκλησία.

Η αρχαία εκκλησία 2.

Αυτό ήταν Ρωμαικό λιμάνι.

Η θάλασσα 1.

Η θάλασσα 2.

Η θάλασσα 3.

Ξιμαρισμένη θάλασσα.

Αρχαίες φοινιτζιές.

Το πιο cool στέκι στην Κύπρο 1.

Το πιο cool στέκι στην Κύπρο 2.

Ψευδογάτος. Μας βλέπει με μίσος.

Πολύτιμη πηγή για περαιτέρω μελέτη του Αγίου, εδώ.

Advertisements
11 Σχόλια leave one →
 1. Αύγουστος 28, 2010 19:03

  Πάντως το πρόβλημα της άναρχης ανάπτυξης της Καρπασίας, το είχα συζητήσει κάποτε και με έναν Τουρκοκύπριο, ο οποίος συμφωνούσε στη διαφύλαξη της χερσονήσου ως Φυσικό Πάρκο. Ιδού πεδίο δόξης λαμπρό για κινήματα και κόμματα (και ειδικά για τους Οικολόγους που ανέφερες). Θα μπορούσαν να έρθουν σε επαφή με τους Τουρκοκύπριους Περιβαλλοντιστές και να διαμορφώσουν από κοινού αιτήματα γι αυτό το θέμα.

  Μου αρέσει!

 2. strovoliotis permalink*
  Αύγουστος 28, 2010 20:58

  Φυσικά να προστατευθεί η Καρπασία!

  Οπως ακριβώς προστατεύσαμε και τον Ακάμα 😦

  Μου αρέσει!

 3. Othellos permalink
  Αύγουστος 28, 2010 21:16

  «…Οπως ακριβώς προστατεύσαμε και τον Ακάμα»

  1) Two wrongs don’t make a right.

  2) Ευτυχώς στον Ακάμα δεν είδαμε (ακόμα) τέτοια τερατουργήματα: http://image.etstur.com/files/images/hotelsWEB/KAARRE/GEN/750/KayaARTEMIS_9746-2_750.jpg

  3) Με τα όσα γράφεις φαίνεται να θεωρείς ότι η περιοχή «χρειάζεται» τέτοιες «αναπτύξεις» (ο Θεός να τις κάνει), ακόμα κι αν αυτές κτίζονται πάνω στην κατεχόμενη γη κάποιων προσφύγων.

  4) Το μόνο που χρειάζεται να γίνει είναι να κατεδαφιστούν κάποια παραπήγματα τα οποία φαίνονται στις φωτογραφίες σου.

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Αύγουστος 28, 2010 21:31

   Οθέλλος,
   1. Σωστός. Κοίταξε το smiley στο σχόλιό μου!
   2. Α, αυτό είναι το αγαπημένο μου! Αλλωστε φαίνεται πως λατρεύω τέτοια μέρη από τις συχνές σχετικές αναρτήσεις που κάνω στο μπλοκ μου 🙂
   3. Αν χρειάζεται να γίνει ένας δρόμος ή ένα σχολείο, φυσικά. Τι θα κάνουν τα πλάσματα ελλείψει λύσης; Νομίζω κάτι παρόμοιο λέει και το ΕΔΑΔ.
   4. Λόγω αισθητικής, ή λόγω συγκεκριμένης χρήσης; Νομίζω ήταν προπολεμικά.

   Μου αρέσει!

 4. επαναστατης permalink
  Αύγουστος 28, 2010 22:10

  ΜΑ ποιον ακαμα?η ανδρολυκου εχει λατομειο.οι κατοικοι θελουν αναπτυξεις,ο τουρκος προεδρος που εχουμε στην κυπρο για να αλιευσει ψηφους λεει οτι θα καμνουν απο ολα στον ακαμα.χοτελς της φτωχολογιας εκει θα τρεξουν οι φτωχοι ντιβελοπερ.προδρομι πεγεια νεο χωριο ειναι ολο επαυλεις.ποιος ακαμας αρα?

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Αύγουστος 28, 2010 22:35

   Επαναστάτη, δυστυχώς φαίνεται οι νοοτροπίες περί ανάπτυξης είναι οι ίδιες τζιαι ποδά τζιαι ποτζιεί.

   Συν οι πολιτικές σκοπιμότητες ποτζιεί.

   Το «μεγάλο άλλοθι» δεν αφήνει την κοινωνία μας να ωριμάσει.

   Μου αρέσει!

 5. Othellos permalink
  Αύγουστος 28, 2010 22:27

  3. Δεν νομίζω να χρειάζεται να γίνει σχολείο δίπλα από τον Άγιο Φίλωνα. Άσε που από την στιγμή που έγινε αναφορά σε 195 σκάλες γης τότε αντιλαμβάνεσαι ότι δεν μιλάνε για ένα δρόμο ή ένα σχολείο αλλά για κάτι πολύ μεγαλύτερο.

  4. Κυρίως λόγω αισθητικής, διότι με την χρήση μπορούμε πάντα να τα βολέψουμε εφόσον δεν είμαστε λαίμαργοι. Οι μεταλλικές κατασκευές (paking) και οι δίριχτες «στέγες» που φαίνονται στις φωτογραφίες σου δεν έχουν καμία θέση σε εκείνο τον χώρο. Το ίδιο ισχύει και για τις τροπικές φοινικιές οι οποίες μάλλον έχουν φυτευτεί σκόπιμα εκεί και είναι εντελώς «εκτός». Τουλάχιστον το οικοδόμημα με τις «τρυπητές» βεράντες και τις κολώνες πάνω στην θάλασσα, αν και προπολεμικό εντούτοις «δένει» πολύ καλύτερα με το τοπίο.

  Μια και μιλάμε για αισθητική, η γνώμη μου είναι ότι οι σημερινοί Κύπριοι δεν έχουν κανένα αισθητικό μέτρο όταν κτίζουν. Αυτό φαίνεται τόσο στις ελεύθερες όσο και στις κατεχόμενες περιοχές όπου βασιλεύει το απόλυτο κιτς. Και με δεδομένο το ότι οι Τούρκοι εκ Τουρκίας είναι ακόμα πιο άσχετοι σε θέματα αισθητικής τότε αντιλαμβάνεσαι τι εκτρώματα θα δούμε δίπλα από τον Άγιο Φίλωνα αν προχωρήσουν ποτέ αυτά τα σχέδια.

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Αύγουστος 28, 2010 22:40

   Οθέλλος,
   Φυσικά δεν βλέπω να χρειάζεται να γίνει κάτι που αφορά αστική ανάπτυξη στον Αγιο Φίλωνα, ο οποίος απέχει πάρα πολύ από κατοικημένη περιοχή. Αν ήταν να γίνει κάτι άλλο, θα έπρεπε να ίσχυαν παρόμοια κριτήρια όπως και σε όλες τις ανάλογες περιοχές της Κύπρου. Ομολογώ δεν γνώριζα την αναφορά για 195 σκάλες.

   Για την αισθητική δεν διαφωνούμε. Ούτε για τον Αγιο Φίλωνα, ούτε για αλλού στο νησί μας.

   Οι φοινικιές όμως είναι πάρα πολύ παλιές, ίσως από την προηγούμενη φορά που οι τούρκοι διοικούσαν την περιοχή 🙂

   Μου αρέσει!

 6. Αύγουστος 28, 2010 22:33

  Αγαπητέ Strovoliotis,

  Την περιοχή που βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Φίλωνα [παρά τη θάλασσα έξω από το Ριζοκάρπασο] την επισκέφτηκα κι ΕΓΩ [για πρώτη και μοναδική μέχρι τώρα φορά] μόλις πέρσι το καλοκαίρι! [Κάπου έχω και φωτογραφίες]. Ευρύτερα η περιοχή είναι πανέμορφη με πλούσια χαμηλή βλάστηση [και καθόλου κτίσματα – μόνο μέσα στο ίδιο το Ριζοκάρπασο υπάρχει ένα μικρό τουριστικό συγκρότημα] και θυμίζει [όπως γενικότερα η Καρπασία] Ακάμα. Το εκκλησάκι είναι μισοχαλασμένο κι ασυντήρητο κι αν δεν κάνω λάθος εκεί θα υπήρχαν κάποια εποχή και ψηφιδωτά [στα πατώματα]. Τα πρόχειρα και κακόγουστα υποστατικά που φαίνονται στις φωτογραφίες δίπλα από το εκκλησάκι τζιαι πουπαναδκιόν της θάλασσας ,εξακολουθούσαν να υφίστανται [ίσως σε κάποια πιο βελτιωμένη κατάσταση] και λειτουργούσαν [νομίζω] ως εστιατόριο.
  Πάντως την περιοχή την επισκέπτονται πολλοί ελληνοκύπριοι για ψάρεμα! Τέτοια εποχή πιάννουν σάρπες και κουρκούνες!

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Αύγουστος 28, 2010 22:50

   Ανευ,
   Μια μικρή παρατήρηση: η Καρπασία μου φαίνεται πιο πράσινη από τον Ακάμα – που γνωρίζω πάρα πολύ καλά -, ενώ οι ατέλειωτες της παραλίες, την κάνουν πολύ πιο ενδιαφέρουσα!

   Μου αρέσει!

 7. Μαρια Εμμανουήλ permalink
  Αύγουστος 30, 2010 01:10

  Είδαμε 2 φωλιές χελώνων πράσινων τζε μιαν καρέτα καρέτα να ξεπουλιάζουν εψές στην παραλία ΡΟΝΑ δυτικά του Αγίου Φίλωνα. Καμιάν 50αρκά σιελωνούδκια εβουρήσαν προς την θάλασσα τζε μετά που μιαν μάχην με το κύμμα που τις εφκαλεν έξω εχαθήκαν μες το γιαλό. Μόνο μια μιτσιά, επέμενε να πηαίνει στην αντίθετη κατεύθυνση. Επιάναν την οι γερμανίδες φοιτήτριες τζε εβάλα την μέστο νερό, αμμά τζείνη ατού πίσω. Στο τέλος επήραν την μαζί τους…

  Η ΡΟΝΑ, αποτελείτε που 7 συνεχείς κόλπους τζε εν η τρίτη πκιό σημαντική παραλία για την αναπαραγωγή της χελώνας στην μεσόγειο.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: