Skip to content

Φάκελος Κύπρου: γνωστό το πόρισμα!

Σεπτεμβρίου 8, 2010

 

Πριν μερικές βδομάδες είχε γράψει η Δρακούνα για τον φάκελο της Κύπρου. Το κείμενο της είχε αφορμή μια δήλωση του Ζαχαρία Κουλία, και κατέληγε στο συμπέρασμα πως αν πράγματι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τον φάκελο της Κύπρου τηρήσει την υπόσχεση και τελειώσει το έργο της μέχρι τέλους του χρόνου, τότε το σχετικό πόρισμα θα είναι «θα είναι το πιο hot reading material του χειμώνα».

 

Φυσικά, δεν ξέρω αν το εννοούσε ή αν μιλούσε ο συνήθης σαρκασμός της, αλλά θυμάμαι πως εκείνες τις μέρες είχα προσπαθήσει να αφήσω ένα σχόλιο που έλεγε πως δεν πρέπει να περιμένουμε πολλά.

 

Το σχόλιο δεν εμφανίστηκε ποτέ, αφού ο Blogger και η WordPress ήταν τότε τσακωμένοι.

 

Η άποψη μου αυτή βασιζόταν σε δυο κυρίως λόγους: μια επιτροπή της βουλής αποτελούμενη από πολιτικοποιημένους βουλευτές, μάλλον πολιτικό πόρισμα θα βγάλει και όχι ιστορικό. Είχα επίσης ακούσει κάποιες δηλώσεις του προέδρου της σχετικής επιτροπής, κ. Μαρίνου Σιζόπουλου, οι οποίες με είχαν οδηγήσει στα πρώτα μου συμπεράσματα.

 

Πρόσφατα, είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω ολόκληρη ομιλία του κ. Σιζόπουλου για το θέμα, και παρά την αρχική του δήλωση πως δεν μπορούσε να μιλήσει επί της ουσίας, αφού όντως πάνε προς το τέλος της διαδικασίας, στη συνέχεια είπε πάρα πολλά, γενικά μεν,  ενδιαφέροντα δε. Τα οποία επιβεβαιώνουν πλήρως την αίσθηση μου πως το πόρισμα δεν θα έχει να πει απολύτως τίποτα καινούργιο.

 

Η γενική εικόνα θα είναι η εξής: οι Κυπραίοι (εννοείται φυσικά πως θα αναφέρεται μόνο στους ΕΚς), ζούσαν ευτυχισμένοι στο όμορφο τους νησί. Είχαν ένα πρόεδρο λεβέντη ο οποίος ήταν ολίγο ανακατωσούρης, και αναζητούσε ρόλο μεταξύ της τότε ανατολής και δύσης, δημιουργώντας αντιπάθειες. Το νησί μας ήταν περιτριγυρισμένο από κακούς. Εκείνοι που βρίσκονταν στην Τουρκία ήθελαν πάντα να έλθουν να μας φάνε. Εκείνοι στην Αθήνα ήταν ολίγον προδότες, ολίγον όργανα των ξένων, και πολύ αντιμακαριακοί. Προσθέστε σε αυτά και τη διαχρονική μανία των ξένων (δηλαδή των εγγλέζων και των αμερικάνων) να συνωμοτούν, να μας ζηλεύουν, να θέλουν γενικώς να βλάψουν τα καλά πλάσματα της Κύπρου, και έχετε την εικόνα. 

 

Αυτή η εκρηκτική συνταγή οδήγησε στο πραξικόπημα – το οποίο φυσικά είχε προγραμματισθεί μήνες πριν, και φυσικά στην εισβολή, η οποία επίσης είχε προγραμματιστεί πολύ νωρίτερα.

 

Βασικά χαρακτηριστικά του πορίσματος θα είναι η αποδοχή πως το στάτους της Κυπριακής δημοκρατίας κατά το 1974 (δηλαδή η λειτουργία της χωρίς ΤΚ συμμετοχή) ήταν μια χαρά, πως ο Μακάριος ήταν ένας μεγάλος ηγέτης, και πως η Τουρκία απλώς εφάρμοσε ένα σχέδιο το οποίο ήθελε πάντα να εφαρμόσει.

 

Το τελευταίο μπορεί να είναι σωστό. Αλλά ποιο πόρισμα θα είναι πλήρες, αν δεν δώσει και τους λόγους για αυτή τη στάση της Τουρκίας;  Μήπως η στάση της επίσημης ΕΚς ηγεσίας (καλά, οι παράνομοι, ήταν παράνομοι), από το 1960 ήταν η πρέπουσα; Στήριξε ο Μακάριος και η κυβέρνηση του το νέο κράτος; Δούλεψαν οι υπουργοί του για το καλό του τόπου, ή για το καλό της φατρίας τους; Έδειξαν να θέλουν να δουλέψει ο συνεταιρισμός του 1960;

 

Με δυο λόγια δεν αντιλαμβάνονται οι κύριοι βουλευτές πως το πρόβλημα μας δεν ξεκίνησε ξαφνικά ένα ζεστό πρωινό του 1974, αλλά πάει πίσω τουλάχιστον στο 1960; Σε ερώτηση μου μάλιστα αναφορικά με τους όρους εντολής της επιτροπής, ο κύριος Σιζόπουλος ανέφερε πως ναι, αφορούν μόνο την περίοδο 1967-74, αλλά ο ίδιος πιστεύει πως πρέπει να εξεταστεί και η περίοδος από το 1960. Καλό αυτό θα πείτε, αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι: η περίοδος από το 1960 είναι πολύ χρήσιμη λέει, αφού τότε εκπονήθηκαν τα σχέδια (προφανώς στα ξένα κέντρα), μετά το 1967 εφαρμόστηκαν! 

 

Καμιά διάθεση ανάλυσης ή αυτοκριτικής για τη δική μας πλευρά!

 

Καμία διάθεση αναγνώρισης του γεγονότος πως το 1967 η Κυπριακή δημοκρατία *ήδη* λειτουργούσε κάτω από το «δίκαιο της ανάγκης», ή πιο κυνικά, κάτω από το δίκαιο του τότε ισχυρού…

 

Α, και φυσικά μην αναμένετε ΤΚς μαρτυρίες στον Φάκελο Κύπρου: μα, δεν είναι οι ΤΚ που έκαναν το πραξικόπημα λέει αφελώς ο κ. Σιζόπουλος. Σωστά, αλλά ο «Φάκελος Κύπρου» μάλλον το συνολικό πρόβλημα της Κύπρου θα έπρεπε να περιλαμβάνει, με  ό,τι οδήγησε στην Τουρκική εισβολή, και όχι μόνο τα γεγονότα του Ιούλη του 1974.

 

Η εντύπωση που πήρα λοιπόν είναι πως το πόρισμα θα είναι ουσιαστικά η επιβεβαίωση της επίσημης ελληνοκυπριακής ιστορικής διήγησης, η οποία φυσικά επικεντρώνεται στη λογική των διαχρονικών θυμάτων που είναι οι ελληνοκύπριοι, και των διαχρονικών θυτών που είναι οι τούρκοι. Φυσικά παντοτινά υπεύθυνοι για όλα αυτά είναι οι προαιώνιοι εχθροί οι άγγλοι και οι αμερικάνοι.

 

Και η οποία διήγηση συντηρεί την δεσπόζουσα πολιτική που εκφράζεται από τους αρχηγούς μας, έχει μπει βαθιά στο μυαλό του κόσμου, μια πολιτική που φυσικά δεν είναι δυνατόν να αφήσει μια λύση συμβιβασμού να δουλέψει.

 

Γιατί όταν για ολόκληρες δεκαετίες φλομώνεις τα μυαλά του κόσμου με συγκεκριμένες προκατασκευασμένες ιδέες, που υποστηρίζουν μια πλαστή ( ή έστω ελλιπή) ιστορική πραγματικότητα, τότε δεν είναι παράξενο να αντιδρά κάθετα ο κόσμος όταν η προτεινόμενη λύση πραγματεύεται και την άλλη πλευρά αυτής της πραγματικότητας.

Advertisements
8 Σχόλια leave one →
 1. Σεπτεμβρίου 8, 2010 10:53

  Ακριβώς όπως τ’ αναφέρεις…Αλοίμονο σε όσους πιστεύουν ακόμα ότι ήμασταν πάντα τα θύματα..

  Μου αρέσει!

 2. Othellos permalink
  Σεπτεμβρίου 8, 2010 21:14

  Καλησπέρα.

  Η αναζήτηση της ιστορικής αλήθειας ακόμα και από μια κοινοβουλευτική επιτροπή η οποία δεν απαρτίζεται από «ειδικούς» δεν είναι απαραίτητα κάτι το κακό¨. Αρκεί βέβαια να αντιλαμβάνονται και οι ίδιοι τα όρια και τις αδυναμίες τους.

  Συμφωνώ ότι η ηγεσία μας διέπραξε σωρεία λαθών ακόμα και πριν από το 1960. Αλλά διαβάζοντας τα όσα γράφεις πιο πάνω υποψιάζομαι ότι υπάρχει μια τάση για την απόδοση περισσότερων ευθυνών στον μέσο Ε/Κ από όσες πραγματικά του αναλογούν.

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Σεπτεμβρίου 9, 2010 07:49

   Καλημέρα Οθέλλο,
   Δεν αναφέρομαι στον μέσο ΕΚ, και δεν έγραψα τα πιο πάνω για να αποδώσω ευθυνες. Εκείνο που ήθελα να τονίσω, και σε αυτό φαινεται να συμφωνείς, είναι πως οι όροι εντολής της επιτροπής *δεν* πρόκειται να αποδώσουν οτιδήποτε ουσιαστικό.
   Δεν μπορώ να διανοηθώ πως είναι δυνατόν να ασχολούμαστε με τον «φάκελο Κύπρου», και να θεωρούμε εκ προοιμίου πως η πορεία μας μέχρι το 1967 ήταν μια χαρά, και πως τα κακά ξεκίνησαν όταν εγκαταστάθηκε η χούντα στην Αθήνα.

   Μου αρέσει!

   • Othellos permalink
    Σεπτεμβρίου 9, 2010 12:50

    Σίγουρα το Κυπριακό πρόβλημα δεν ξεκίνησε από το 1967. Και σίγουρα δεν περιμένω από τον Κουλία ή τον Σιζόπουλο να με «φωτίσουν» για το τι πήγε στραβά το 1974 αλλά και πιο πριν.

    Όσο για το «άνοιγμα του φακέλου», το μοναδικό «συν» όλης αυτής της ιστορίας είναι ότι έγιναν κάποιες προσπάθειες για την ανεύρεση, συγκέντρωση και ταξινόμηση εγγράφων και πληροφοριών που σχετίζονται με τα τότε γεγονότα. Ο κ. Σιζόπουλος είχε πει μάλιστα κάποια στιγμή ότι το υλικό που συγκεντρώθηκε θα αναρτηθεί και στο διαδίκτυο. Ίδωμεν.

    Μου αρέσει!

 3. Σεπτεμβρίου 9, 2010 16:32

  Αν δεν αναφερτούν ουσιαστικά στο ρόλο του Gust Avrakotos …τότε το όλο πόρισμα θα αξίζει λιγότερο από χαρτί υγείας (δεδομένου ότι θα εν΄πιο σκλερό). Αν το κάμουν πάντως θα βάλω το σταυρό μου (ο άθεος).

  Εαν δε αναφερτούν και στο ρόλο που τα χρήματα των αντι-κομμουνιστικών κονδυλίων έπαιξαν για τον οπλισμό των διάφορων παρακρατικών αλλά και την αγορά γης από ΕΚ… εγώ θα άψω τζιερίν σε όποιο ξωκλήσι έβρω που να ‘ν’ του Άη Χαραλάμπη.

  Μου αρέσει!

 4. Απρίλιος 30, 2013 07:14

  Sometimes these patches tend to get itchy, and of course there’s the temptation to scratch, but this only makes the problem worse and increases the chance of infection. Olive Oil has also long been used to reduce the appearance of scars on the skin. But this is not a hopeless condition because you can do something to diminish the appearance of eyebags.

  Μου αρέσει!

Trackbacks

 1. Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο: στιγμές δόξας! « Στροβολιώτης
 2. Μια καλή μέρα. « Στροβολιώτης

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: