Skip to content

Μα, καλάν, επέλλανεν ο Χριστόφιας;

Σεπτεμβρίου 29, 2010


Γιατί όταν κάμνει δηλώσεις που ξέρει *σίγουρα* πως θα αγγίξουν τα ευαίσθητα σημεία ενός λαού, ο οποίος στην πλειοψηφία του είναι μη μου άπτου, και φυσικά δεν έχει απολύτως καμιά όρεξη για αυτοκριτική, ή έστω αμφισβήτηση της επίσημης προπαγάνδας που μαθαίνουμε στα σχολεία, τότε δεν πρέπει να είναι καλά!

Επειδή όμως υποψιάζομαι πως η συγκεκριμένη δήλωση του, όπως την πήρα από το μπλοκ της Μάνας, οφείλεται μάλλον σε κακή γνώση της Αγγλικής, τότε  είναι απλώς ανίκανος! Ας βάλει κάποιον να του κάνει μια ενδιαφέρουσα ομιλία με καλή σύνταξη, αντί να βάλει πάνω στην κκελλέν του ούλλους τους πελλούς τζιαι τους αρκόπελλους!

«And, of course, the involvement at the end of the day of the three guarantor powers which all played a negative role unfortunately towards the developments in Cyprus, the two so-called main lands, in fact, invaded both. »

Επί της ουσίας εγώ σας λέω πως η δήλωση είναι και ακριβής και ανακριβής, και αληθινή και ψεύτικη, και ιστορημένη, και ανιστόρητη, και προκλητική και ενδοτική.

Είναι δουλειά του προέδρου να ανοίξει ένα τέτοιο θέμα – που ακόμα και στο δικό μας χώρο αποτελεί ταμπού – σε ένα ινστιτούτο στην μακρινή Αμερική;

Η πραγματικότητα είναι πως ένας αδύναμος και δειλός πρόεδρος όπως αποδείχτηκε ο κ. Χριστόφιας, *δεν* είναι σε θέση να περάσει πολιτική, ή έστω να κάνει μια ευαίσθητη ιστορική αναδρομή και ερμηνεία.

Το «γνώθι σαυτόν» του το υπενθυμίζει κανείς;

Τώρα ας μαζέψει τα σπασμένα!

Κάτω από τις περιστάσεις δεν είχε κανένα λόγο να κάνει αυτή τη δήλωση.

Αποτελεί απλώς ένα ακόμα καρφί στο πολιτικό του σεντούκι.

Advertisements
105 Σχόλια leave one →
 1. Σεπτεμβρίου 29, 2010 13:57

  Η «κακή γνώση της Αγγλικής» δεν αποτελεί δικαιολογία για κάποιον που φέρει τον τίτλο του Προέδρου της Δημοκρατίας! Κι όταν κάνεις επίσημη ομιλία στην Αγγλική (ως Πρόεδρος κράτους επαναλαμβάνω) οφείλεις να ομιλείς την Αγγλική. Και στην πολιτική οι λέξεις μετράνε. Πολύ.

  Μου αρέσει!

 2. strovoliotis permalink*
  Σεπτεμβρίου 29, 2010 14:02

  Invictus,

  Μα δεν διαφωνώ! Ούτε του δίνω ελαφρυντικό, αφού ο πρόεδρος δεν μπορεί να κάνει τέτοια λάθη.

  Η θέση μου είναι πως ανεξαρτήτως της ουσίας, μια τέτοια δήλωση *δεν* έπρεπε να γίνει!

  Μου αρέσει!

  • maria permalink
   Νοέμβριος 11, 2010 18:34

   Γιατί να μην γίνει?Μήπως η αλήθεια πονάει?Πρέπει κάποιος κάποτε να λέει τα πράγματα με τ’όνομα τους.Στη συγκεκριμένη περίπτωση καλά έκανε και το είπε.Όσοι πιστεύουν ότι ένας πόντος πλάτος δάκτυλο μπορεί να τους κρύψει απατώνται.Το λάθος που βρίσκω εγώ του Χριστόφια είναι εκείνη η κοροϊδία εκείνης της βδομάδας του δημοψηφίσματος που θα έλεγε ναι και τελικά ήρθε το Σάββατο και είπε όχι για να τσιμεντώσει το ναι.Ναι τζιαμέ ήταν λλίος, πολλά λλίος.Η πράξη του αυτή καταχωρίθηκε ήδη στα βιβλία της ιστορίας του μέλλωντος.Θα το φέρει τύψη στην συνείδηση του όσο ζεί.Τώρα τι σηζητάνε?Πόσο ακρίβωσε το τσιμέντο?
   Μήπως στην Κύπρο νομίζουν ότι στην Αμερική δεν είχαν ενημέρωση οι ανθρωποι το ’74 και ξαφνικά τους είπε ο Χριστόφιας ότι η Ελλάδα είχε κάνει τότε πραξηκόπημα εδώ?
   Αν σκοτώσει το παδί μου κάποιν δεν είναι φονιάς αλλά του γείτονα το παιδί, είναι?
   Αχ!Καημένοι Ανθρωποι.
   Ισότητα-Ισότητα-Ισότητα!
   Η ισότητα δεν φέρνει πόλεμο.
   Πόσες φορές να σας το πώ?
   Δοκιμάστε την την μαυρογέρημη.
   Ευχαριστώ,
   Μια Μαρία,
   Ναι τζείνη

   Μου αρέσει!

   • strovoliotis permalink*
    Νοέμβριος 12, 2010 07:16

    Μαρία, δεν διαφωνώ πως πρέπει να λέγονται τα πράγματα με το όνομά τους. Εκείνο που με είχε ενοχλήσει ήταν η προχειρότητα και η αδυναμία του Χριστόφια να δώσει συνέχεια σε εκείνη τη δήλωση, πράγμα που αποδεικνύει δυστυχώς πως του ξέφυγε… και επειδή του ξέφυγε, και επειδή δεν σοβαρολογούσε, έκανε περισσότερο κακό παρά καλό.

    Η συμπεριφορά του κατά το δημοψήφισμα του 2004 στην οποία αναφέρεσαι τσιμέντωσε την πίστη μου πως πρόκειται για ένα δειλό πολιτικό.

    Τονίζω όμως πως ακόμα και τώρα αν δείξει αποφασιστικότητα στα θέματα της ιστορίας μας, και της ανάγκης να ακούσουμε την αλήθεια, και ακόμα καλύτερα αν κατευθυνθεί προς τη λύση, θα είμαι δίπλα του!

    Μου αρέσει!

 3. gregoris permalink
  Σεπτεμβρίου 29, 2010 14:04

  όι εν επέλλανεν.
  επί της ουσίας ποια εν η θέση σου Στροβολιώτη επί της ομιλίας ολόκληρης;
  το άστον τρελό στη τρέλλα του εν μας κάμνει αν θέλουμεν λύση.

  για να μην ξεχνιόμαστεν η Ελλάδα είσιειν στρατό κατοχής στην Κύπρο (με την συγκατάθεση της ε/κ ηγεσίας) την περίοδο 1964-1967. τζιαι μετά ως το 1974 έλεγχεν την Εθνική Φρουρά, μέρος της αστυνομίας (φυσικά την παιδεία τζιαι το πολιτικό-ιδεολογικό πλαίσιο της ε/κ κοινότητας) τζιαι ανάτρεψεν την κυβέρνηση….

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Σεπτεμβρίου 29, 2010 14:16

   Γρηγόρη,

   Το «επέλλανεν» πάει στην (α)σοφία της έγερσης ενός τέτοιου θέματος στον χώρο και χρόνο που βρισκόταν.

   Σημείωσε και την απομόνωση του από τους δήθεν κυβερνητικούς του συμμάχους (λέμε τώρα), το κάψιμο της πιθανής συνεργασίας με τον ΔΗΣΥ, και τι μας μένει;

   Επί της ουσίας, και σε σχέση με την Τουρκία, Η Ελλάδα μπορεί να είχε περισσότερες ευθύνες, κυρίως όσον αφορούσε την αδυναμία της, ή πιο σωστά την αδυναμία των νουσίμων πολιτικών της να τραβήξουν το φτιν το Μακαρίου όταν ήταν ακόμα καιρός.

   Εισβολή όμως δεν έκανε.

   Μου αρέσει!

   • gregoris permalink
    Σεπτεμβρίου 29, 2010 14:23

    εισβολή κάμνει κάποιος για να ελέγξει έδαφος/πολιτική ζωή κάπου…

    1. το ότι η κάθοδος του ελληνικού στρατού έγινε με πολιτικά ρούχα τζιαι πολιτικά αεροπλάνα αλλάσσει την ουσία;
    2. το ότι εμετείχαν τζιαι κυπραίοι (ε/κ) στο πραξικόπημα παύει να εν ελληνική παρέμβαση;

    συμφωνώ με τον νεκατομένο ότι το πρόβλημα εν κάμνει αρκετές τέθκιες τοποθετήσεις…

    Μου αρέσει!

   • strovoliotis permalink*
    Σεπτεμβρίου 29, 2010 14:58

    Γρηγόρη,
    Φυσικά και δεν απαλλάσσεται των ευθυνών της η ελλάδα για τις «παρεμβασεις» και την «κάθοδο» του στρατού της (η οποία νομίζω έγινε όχι μόνο με την συγκατάθεση, αλλά με την *πρόσκληση* της ΕΚς ηγεσίας!

    Αντίθετα, επαναλαμβάνω πως ίσως οι ευθύνες της να ήταν και μεγαλύτερες από αυτές της Τουρκίας(όχι όμως μεγαλύτερες από αυτές της ΕΚς ηγεσίας).

    Εισβολή όμως δεν έκανε 🙂

    Με τον νεκατομένο συμφώνησα και εγώ. Τι να κάνουμε όμως; Ο πρόεδρος σίγουρα δεν μπορεί, και ίσως ούτε καν να θέλει…

    Μου αρέσει!

  • Σεπτεμβρίου 29, 2010 14:37

   Ώστε είshεν στρατό ΚΑΤΟΧΗΣ η Ελλάδα την περίοδο 1964-1967 στην Κύπρο! Μήπως εφέραν τζαι εποίκους μαζί τους να πιαν τα σπίθκια μας οξά ήρταν μόνοι τους;

   Μου αρέσει!

   • gregoris permalink
    Σεπτεμβρίου 29, 2010 15:22

    όι οι «έποικοι» της Ελλάδας ήρταν την δεκαετία του 1990 γιατί ήταν αδελφοί «όμοιου γένους»…ξέρεις ήταν τότε τζιαι μια υστερία περί υπογεννητικότητας τζιαι δημογραφικού διαγωνισμού…
    όι ενοικιάζαν τα «σπίθκια μας» τζιαι επιάνναν τες δουλειές που πλείστοι ε/κ αρνιόντουσαν…

    Μου αρέσει!

   • gregoris permalink
    Σεπτεμβρίου 29, 2010 15:32

    τζιαι η τουρκική εισβολή εν με την πρόσκληση της τ/κ ηγεσίας που έγινεν. τι σημαίνει τούτον;
    η πολιτική ουσία των λέξεων έσιει παραπάνω σημασία στροβολιώτη που την αυστηρή γλωσσική σημασιολογία…

    Μου αρέσει!

 4. Σεπτεμβρίου 29, 2010 14:05

  Το ότι είναι πολιτικά «λλίος» ξέρουμε το, αλλά ακόμα και μέσα στην ατσουμπαλοσύνη του χαίρομαι που εθίχτηκε τούτο το θέμα. Αν δεν καταφέρει να λύσει το κυπριακό, ίσως το άνοιγμα τούτης της συζήτησης να εν το καλλύτερο πράγμα που θα έσιει κάμει, έστω τζαι κατά λάθος.

  Η γνώμη μου είναι πως το λάθος του προέδρου είναι ότι δεν παίρνει ΑΡΚΕΤΕΣ τέθκοιες θέσεις, και ότι δεν έχει τις ικανότητες να ανοίξει το συγκεκριμένο θέμα. Μακάρι να την είχε.

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Σεπτεμβρίου 29, 2010 14:19

   Νεκατομένε,
   Ακριβώς επειδή είναι «λλίος» η συζήτηση θα έχει μηδέν αποτέλεσμα. Ήδη το ΑΚΕΛ προσπαθεί να τον καλύψει…

   Συμφωνώ με την δεύτερη παράγραφο. Αν είχε ικανότητες θα έκανε και ένα σωρό άλλα πράματα…

   Μου αρέσει!

 5. disdaimona permalink
  Σεπτεμβρίου 29, 2010 15:28

  Συμφωνώ με τον Στροβολιώτη.
  Η Κύπρος δεν χρειάζεται έξυπνες δηλώσεις και μάλιστα εκ των υστέρων μασημένες.
  Η Κύπρος χρειαζεται τα κκότσια αυτού που θα ανοίξει τα μμάθκια του να δει τις δυναμικές και τις ζημώσεις σε όλα τα κόμματα,να κάμει σωστές και ανοιχτές συνεργασίες προς όλες τις κατευθύνσεις και να διαρρήξει το κατεστημένο και το απο-στημένο της κοινής γνώμης.
  Η Κύπρος το τελευταίο που χρειάζεται είναι ακόμα ένα κυβερνητικό πόρισμα «γιατί αποτύχαμε».
  Κανένας από όσους θέλουν λύση δεν είναι μαζόχας να σπαταλά το χρόνο του και την ενέργεια του για να στοχεύει τον πρόεδρο.
  Η λύση του κυπριακού δεν μπορεί να προσωποποιείται στο πρόσωπο κανενός προέδρου. Αρκετά εφάαμεν τουτον τον αναχρονισμό με τον Τάσσο. Εν θέλουμε τωρά πάλε τα ίδια με τον Χριστόφια! Γιατί εν όψει και του Συνεδρίου πολλά φοούμαι πως θα έχουμε επανάληψη του έργου της λογικής των ιστορικών ανδρών. Πότζεί θρησκευτικές τζαι πολιτικές «εθναρχίες» ποδά «προεδροι θύματα που πρέπει να προστατευτούν»

  Ως πότε το Κυπριακό θα είναι παιχνίδι προσωπικοτήτων;;;

  Μου αρέσει!

  • gregoris permalink
   Σεπτεμβρίου 29, 2010 15:45

   για να μεν παρεξηγηθώ τζιαι εγώ συμφωνώ εν πολλοίς με τον στροβολιώτη τζιαι απόλυτα με την δυσδαιμόνα…
   τζιαμέ που διαφωνώ κάπως με τον στροβολιώτη εν με την εστίαση του (αγγλικά/επάρκεια του Χριστόφια, προεκτάσεις στο εσωτερικό) τζιαι τον φορμαλισμό της ερμηνείας του…quoted out of context σημείου

   Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Σεπτεμβρίου 29, 2010 17:09

   Δεισδαιμόνα,

   Κκότσια; Ναι, καλά!

   Μου αρέσει!

 6. Σεπτεμβρίου 29, 2010 15:45

  Strovolioti: Είσαι ακόμη ελεύθερος; Γράφε ένα σχόλιο κάθε τόσο για να ξέρουμε ότι δεν σε συλλάβαν!

  Μου αρέσει!

 7. Σεπτεμβρίου 29, 2010 15:57

  Και μια δικιά ΜΟΥ παρέμβαση στη κουβέντα:
  Κατ’ αρχάς τείνω να συμφωνήσω με τον Blogδεσπότη Strovolioti, σ’ ότι αφορά «… την (α)σοφία της έγερσης ενός τέτοιου θέματος στον χώρο και χρόνο που βρισκόταν …». [Φυσικά ΔΕΝ θεωρώ ότι «επέλλανεν ο Χριστόφιας»!!!]. Όμως η δήλωση του ήταν με δκυο λόγια άκαιρη κι άστοχη η έγερση του θέματος, σ’ ένα περιβάλλον εκτός Κύπρου [και μάλιστα στην «κοιτίδα του ιμπεριαλισμού», όπως λαλούμεν τζι’ ΕΜΕΙΣ οι παλιό- ή παλαιο-κομμουνιστές. Σε τι οφέλη τυχόν αποσκοπούσε ο Πρόεδρος από το συγκεκριμένο ακροατήριο του; Εκτός κι αν θεωρήσουμε πως λειτουργούσε στη βάση της παροιμίας «για σέν’ τα λέω πεθερά, για να τ’ ακούει νύφη», οπόταν στο τέλος της ημέρας «ουδέν κακό αμιγές καλού», γιατί όπως λαλεί τζι’ Nekatomernos «… ίσως το άνοιγμα τούτης της συζήτησης να εν το καλλύτερο πράγμα που θα έσιει κάμει, έστω τζαι κατά λάθος…». Στην ουσία το «άνοιγμα τούτης της συζήτησης», αποτελεί και μια κίνηση για ρήξη με τα ελληναράδικα εθνοκεντρικά καταστημένα. Αλλά σίγουρα «θα έχει μηδέν αποτέλεσμα» [Strovolioti], όχι τόσο γιατί o Προεδρος «…εν κάμνει αρκετές τέθκιες τοποθετήσεις…», ή «επειδή είναι “λλίος”», αλλά γιατί ΔΕΝ έχει πλατιά κοινωνική στήριξη! Γι’ αυτό και θεωρώ αυτήν την ενέργεια του βασικά άκαιρη. Γιατί δίνει άλλοθι στους αντι-ομοσπονδιακούς και τους εθνικιστές να χύσουν και πάλι το όξος και τη χολή τους [χωρίς να υπάρχει ως αντίπαλο δέος ένα ισχυρό και δυναμικό αντι-εθνικιστικό κίνημα], αλλά βάζει και σε σκέψεις και προβληματισμούς κάποιους εν δυνάμει συνοδοιπόρους εκ δεξιών ορμώμενους που έχουν ακόμα αρφαλο-κολλήματα με την Ελλάδα.
  Φυσικά, Invictus, όποιος συνηθίζει να διαβάζει ολόκληρα [κι όχι αποσπασματικά] τέτοια κείμενα και να τα ερμηνεύει πολιτικά [κι όχι συναισθηματικά και νομικίστικα, παίζοντας μάλιστα με τες λέξεις], είναι πέρα για πέρα πασιφανές τι ήθελε να πει ο Πρόεδρος [έστω κι αν υπάρχουν γραμματικά λάθη στον λόγο του, λόγω μη επαρκούς γνώσης της αγγλικής]. Αλλά φαίνεται ότι όποιος εν θέλει να πα’ στον μύλο 10 μέρες κοshινίζει ή άλλως πως «της κοντής τής ψωλής της φταιν’ οι τρίχες»!

  Μου αρέσει!

  • Σεπτεμβρίου 29, 2010 16:29

   Το κείμενον εδιάβασα το ολόκληρο αγαπητέ Anef_Oriwn (έχω link στο ποστ της Manas αν ενδιαφέρεσαι για το πρωτότυπο κείμενο). Αλήθεια πιστεύεις πραγματικά ότι στην πολιτική και δη σε κείμενα/έγγραφα δεν έχουν τόση σημασία οι λέξεις; Τζαι ότι απλά «παίζουμε με τες λέξεις»; Πόσες μέρες κοshινίζουν τες λέξεις μιαν-μιαν πριν τα κοινά ανακοινωθέντα οι ηγέτες των Ε/Κ και Τ/Κ;

   Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Σεπτεμβρίου 29, 2010 17:25

   Ανεφ,

   Νομίζω επί της ουσίας συμφωνούμε, άνκαι δεν είμαι ούτε παλιός, ούτε παλαιοκομμουνιστής 🙂

   Ανκαι είναι άλλο θέμα, γιατί άραγε ο πρόεδρος *δεν* έχει πλατιά κοινωνική στήριξη και *δεν* έχει ένα ισχυρό και δυναμικό αντί-εθνικιστικό κίνημα και γιατί έχει *αποξενώσει* και κάποιους εν δυνάμει συνοδοιπόρους εκ δεξιών ορμώμενους ;

   Γιατί δεν προσπάθησε; Γιατί δεν μπόρεσε; Γιατί δεν ήθελε;

   Άσε που οι απαντήσεις του ΑΚΕΛ και της κυβέρνησης είναι όχι μόνο θλιβερές, κάνουν ακόμη χειρότερη την κατάσταση…

   Μου αρέσει!

 8. Σεπτεμβρίου 29, 2010 15:59

  Ναι είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα εισβολή δεν έκανε, δεδομένου ότι ο ελληνικός στρατός βρισκόταν στην Κύπρο με τη συναίνεση της νόμιμης Κυβέρνησης της Κύπρου (δηλ. του Μακαρίου). Η Ελληνική χούντα όμως διοργάνωσε πραξικόπημα το 74. Μπορούσε να πει ότι έφταιξαν και οι δυο μητέρες πατρίδες, χωρίς να χρησιμοποιήσει τον όρο «invaded» (εισέβαλαν).

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Σεπτεμβρίου 29, 2010 17:27

   Μερόπη,

   Για να μην παρεξηγούμαι, αναφερθηκα κυρίως στις ευθύνες της Ελλάδας κατά τη δεκαετία του 60 γιατί η ευθύνη αυτών που την κυβερνούσαν για τα γεγονότα του 1974 είναι αυτονόητη…

   Μου αρέσει!

  • maria permalink
   Νοέμβριος 11, 2010 18:44

   Εν καλαμαράς με στρατιωτικά ρούχα που ήρτε να συλλάβει τον τζύρη μου τότε.Εφορούσε τζιαι γιαλιά πόλαρόιτ θυμούμε.

   Μου αρέσει!

 9. Σεπτεμβρίου 29, 2010 15:59

  Να τον «συλλαβουν» ποιοί ρε Chrysτάκη;

  Μου αρέσει!

 10. Σεπτεμβρίου 29, 2010 16:31

  Εν καταλάβω τούτην τη νοοτροπία ορισμένων ΑΚΕΛικών να μας πείσουν ότι ο γάρος πετά. Έκαμεν ηλίθιες και απαράδεκτες δηλώσεις και εν έσιει δικαιολογία. Ούτε τα αγγλικά του εν λλία, ούτε εν άλλο που έθελε να πει. Να προσέχει τι λαλεί ρε γμτ, εν πρόεδρος και κάμνει ομιλία σε ξένη χώρα, έννεν ένα γερούι που παίζει τάβλι στον καφενέ.

  Μου αρέσει!

 11. Toxotis permalink
  Σεπτεμβρίου 29, 2010 17:21

  Τα πράγματα είναι απλά και περιγράφονται στον γλαφυρό τίτλο του Στροβολιώτη. Μία παραλλαγή του τίτλου θα μπορούοσε να ήταν «Ελ λλιος ο νους του Χριστόφια»;

  Μου αρέσει!

 12. gregoris permalink
  Σεπτεμβρίου 29, 2010 17:26

  «…θα αγγίξουν τα ευαίσθητα σημεία ενός λαού, ο οποίος στην πλειοψηφία του είναι μη μου άπτου, και φυσικά δεν έχει απολύτως καμιά όρεξη για αυτοκριτική…»

  «Έκαμεν ηλίθιες και απαράδεκτες δηλώσεις και εν έσιει δικαιολογία»

  ΥΓ. ένας μη ΑΚΕΛικός γάρος που εν πετά αλλά θκιαβάζει ούλλον το κείμενο πριν να αννοίξει το στόμα του.

  Μου αρέσει!

  • Σεπτεμβρίου 29, 2010 17:36

   Έννεν ζήτημα αυτοκριτικής. Να κάμουμεν την αυτοκριτική μας χωρίς να φκάλουμεν τα μάθκια μας μόνοι μας, αν γίνεται, και χωρίς να δώκουμε δικαιολογίες στην Τουρκία. Πε μου τούτος ο άνθρωπος τωρά με τι μούτρα θα πάει να κάμει διαπραγματεύσεις με μια χώρα που έκαμεν θκυο γενοκτονίες (αρμενίων, ποντίων) και αρνείται το ως τωρά. Πως μπορείς να κάμνεις προκαταβολικές παραχωρήσεις σε έναν ανυποχώρητο αντίπαλο;

   Μου αρέσει!

   • strovoliotis permalink*
    Σεπτεμβρίου 30, 2010 07:01

    Defiance,

    Τώρα που το ξαναβλέπω αυτό, νομίζω έχει πολύ περισσότερη ουσία: δεν χρειάζεται να δώσουμε άλλες δικαιολογίες στην Τουρκία. Είχαμε δώσει ήδη αρκετές από το 1960 μέχρι και το 1974.
    Αρκετές για να πείσουν περίπου όλους που ασχολούνται με εμάς και το πρόβλημά μας, πως το Κυπριακό δεν είναι «απλό και ξεκάθαρο θέμα εισβολής και κατοχής» όπως κηρύττει η επίσημη μας προπαγάνδα…

    Μου αρέσει!

 13. Σεπτεμβρίου 29, 2010 18:30

  Πολλά σωστά τούτα που γράφεις εις την ανάρτησην σου.

  Αλλά η τελευταία σου πρόταση άτζισεν έναν που τα αρωτήματα που με βασανίζουσιν.

  πιστεύκεις ότι ό,τι κάμνει τζαι λαλεί το ΑΚΕΛ τζαι ο πρόεδρος τα τελευταία 2.5 γρόνια κάμνουν το για ψηφοθηρείαν ή απλώς αποφασίσασιν να κάμουσιν πολιτικόν χαρακίριν;

  εν μπορώ να έβρω την λογικήν πίσω που τες πράξεις τους. το μόνον που καταφέρνουσιν είναι να αποξενώσουσιν τζαι να εξοργίσουσιν τον κόσμον.

  γιατί το κάμνουν;

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Σεπτεμβρίου 29, 2010 21:45

   Κυπριακόφωνε,

   Ούτε η δική μου λογική μπορεί να εξηγήσει τη συμπεριφορά του Χριστόφια, ο οποίος αποδείχθηκε μέγιστη απογοήτευση για όσους πέραν του σκληρού πυρήνα του ΑΚΕΛ τον ψήφισαν ή πίστεψαν σε αυτόν.

   Υπάρχει μια άλλη εξήγηση όμως: ικανότητες.

   Γι αυτό αναφέρθηκα στην ανάρτηση μου πως ίσως ευγενικά οι άνθρωποι γύρω του θα πρέπει να του θυμίζουν το «γνώθι σαυτόν.»

   Μου αρέσει!

 14. ιων permalink
  Σεπτεμβρίου 29, 2010 21:28

  Απου μιτσίν τζιαι απού πελλον, μαθαίνεις την ΑΛΗΘΚΕΙΑΝ.

  Μου αρέσει!

 15. strovoliotis permalink*
  Σεπτεμβρίου 29, 2010 21:49

  Ιων,

  Για να δούμεν:
  Ο Χριστόφιας δεν είναι μιτσής.
  Ο Χριστόφιας δεν είναι πελλός (ερώτημα έβαλα).

  Η αλήθεια. Χμμμ αν σου πω ότι πιστεύω πως το μεγαλύτερο πρόβλημα του Χριστόφια είναι πως ακριβώς δεν αγωνίζεται ικανοποιητικά για αυτήν, θα συνεννοηθούμε;

  Μου αρέσει!

 16. stslamatia permalink
  Σεπτεμβρίου 29, 2010 22:03

  Ότι η Ελλάδα (η χούντα της Ελλάδας )έκανε μεγάλο λάθος ,προδοσία όπως θέλετε πέτε το ,τότε το 74 εν γνωστό!! επίσης εν γνωστό πως οι ίδιοι οι κυπραίοι εβοηθήσαν την κατάσταση (όχι όλοι)!! Αλλά να εξισώνει την τούρκικην εισβολή με την Ελλάδα εν κάμποσο χοντρό (Τζιαι ενι με που κανένα κόμμμα της Κύπρου,είμαι με την Κύπρο).μπορεί να έκαμε τζιαι γκάφα τζιαι ενε θέλε κατα βάθος να πει έτσι(αλλά στο απύθμενο βάθος)
  Εχω όμως μιαν απορία ,γιατί ούλλα τα χρόνια έρκουντε τζιαι ζητούν που τις εκάστοτε κυβερνήσεις της Ελλάδος συμπαράσταση; Μα που τους εισβολείς;;;;!!!!!

  Μου αρέσει!

 17. Ιανίδης permalink
  Σεπτεμβρίου 29, 2010 22:11

  οταν ο περιγυρος επιβραβευει απο συνηθεια,
  οταν το αππωμα της εξουσιας καμνει καποιους να μην βλεπουν μπροστα τους,
  οταν ο κώλος ο τίτσιρρος είδε το βρατζιήν τζιαί eshεστιν,
  οταν οπου βρεθεις λεεις εχουμε πολλήν υπόμονη ( που σημαίνει δεν εχεις , αφου συνεχεια το επικαλεισαι για να το πιστεψεις και εσυ) ,
  οταν οπου βρεθεις λεεις οτι εχεις ΠΟΛΛΗΝ αυτοπεποιθηση ( που σημαίνει δεν εχεις , αφου συνεχεια το επικαλεισαι για να το πιστεψεις και εσυ) ………

  εεε ….στο τέλος η κουραση, η ψυχικη και σωματικη κοπωση, η λογικη της ατακας και ολιγον πολυ το υπερφιαλο πνευμα της εξουσιας σε αφηνουν μεσ το μεθυσι σου να λες τετοιες πολιτικες κοτσανες.

  το παρακατω γραφτηκε με αφορμη τις κατα καιρους κουβεντες του καφενε περι Διεθνους Διασκεψεως (αλλα ο τιτλος παει γάντι με τα χτεσινα κατορθωματα).

  αφιερωνεται εξαιρετικα στον Προεδρον, την Μανάνν Αννούν, στο Δηκο και στο ΑΔηκο και στο συνδεσμο μη συλληφθεντων »εμβρυων» λογω αστoshιάς και αστοχίας των αρρένων αγωνιστών της φατζιής.

  ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΠΡΕΨΗ !!

  Η Διεθνής Διάσκεψη
  μας έμεινε φωστήρες;
  τζι΄αν άξξιππα το λύσσουμεν
  πού ενν να σας πουλήσουμεν
  μεγάλοι ΕθνοΣωτήρες;

  Ο ένας λαλεί η Διεθνής
  θέλει τζιαί πέντε μέρη
  ο άλλος συντρομάσσεται
  σαν φαλακρός αρπάσσεται
  στην όψη του παρπέρη

  Ο Πρόεδρος θέλει την Τουρτζιάν
  τζιαί το Ερογλούιν πίσω,
  θέλει τζιαί την μανάν Αννούν
  να τον φωτίζει μες τον νουν
  να του κρατεί το ίσον

  Να του λαλεί Δημήτρη μου
  αστέρα του Δικώμου

  Εγίνασιν οι τίτσιροι
  με μάλλια τζιαι ριάλια,
  τζιαι ας θωρούν την Λάπηθον
  με google τζιαί με κιάλια

  Ττούμπαρε τα τζιαί φύαμεν
  εγιώνι πάω πάσον
  ήρωες τζ΄οι θκυό να γένουμεν
  να φάμεν τζιαί τον Τάσσον

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Σεπτεμβρίου 30, 2010 07:06

   Ιανίδης,

   Οι διάφοροί σύνδεσμοι αγωνιστών ετοιμάζουν σχετική ανακοίνωση για το σχόλιό σου 🙂

   Έχεις βλέπω και ικανότητες στην στιχοποιία. Θα χαρούμε να διαβάζουμε τα σχετικά δείγματα!

   Μου αρέσει!

 18. Σεπτεμβρίου 29, 2010 23:02

  Strovoliotis,

  Η αδυναμία σύμπτυξης ενός ευρύτερου μαζικού «ισχυρού και δυναμικού αντί-εθνικιστικού κινήματος», που ως ένας κυπριακός Μάης του ’68 [που θα ελάλεν τζι’ ο Λινοπάμπακος], θα κατέλυε τα εθνικο-χριστιανικά [οικονομικά] κατεστημένα που εδραιώθηκαν με την άνοδο της ΕΟΚΑΐτικης [και εθναρχικής] Δεξιάς στην εξουσία της αναδυόμενης Κυπριακής Δημοκρατίας. Τούτα τα κατεστημένα ρίζωσαν στην κυπριακή κοινωνία με αποτέλεσμα σήμερα [σε συνδυασμό μάλιστα και με τες αλλαγές που επήλθαν την κοινωνική συνείδηση των Αριστερών και τον συντηρητισμό που έχουν πλέον πολλοί αναπτύξει], να μην μπορεί να αναπτυχθεί σε πλατύ επίπεδο ένα τέτοιο κίνημα. Τι ποσοστό από τον “Συναγερμό” ή άλλους (κεντρο)δεξιούς χώρους θα μπορούσε να συμμετάσχει σ’ αυτό το κίνημα. [Ξαναθυμήθου τους προβληματισμούς ΣΟΥ τον χαρακτήρα και το περιεχόμενο της εκδήλωσης για την 1η του Σεπτέμβρη] …

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Σεπτεμβρίου 30, 2010 07:10

   Ανεφ,

   Στο βαθμό που θα μπορούσε να συμβάλει ο πρώτος ΑΚΕΛικός πρόεδρος στη δημιουργία ενός ισχυρού και δυναμικού αντιεθνικιστικού κινήματος, πρέπει να κριθεί ο Χριστόφιας.

   Και νομίζω συμφωνείς πως απέτυχε παταγωδώς. Δεν του αποδίδω πλήρη ευθύνη, επαναλαμβάνω το: «στο βαθμό που θα μπορούσε…»

   Μου αρέσει!

 19. Σεπτεμβρίου 29, 2010 23:38

  Invictus & Defiance,

  Απαντώ και στους δύο ΣΑΣ, [μ’ ένα σμπάρο δυο περτίτζια!] τόσο σ’ αυτά που γράφετε εδώ [απευθυνόμενοι σ’ ΕΜΕΝΑ], όσο και σ’ αυτά που καταθέσατε σε σχετικό με το θέμα post στο Blog “Μάνα είναι μόνο μία” [link: http://mana-mia.blogspot.com/2010/09/blog-post_28.html%5D, όπου και πάλι σχολιάζετε τα όσα έχω γράψει:

  Στα κοινά ανακοινωθέντα πάσης φύσεως οι λέξεις μπορεί να κοshινίζονται, αλλά και πάλι το κάθε μέρος μπορεί να ερμηνεύσει κάποια ζητήματα όπως το βολεύει. Κι έτσι κάμνετε κι ΕΣΕΙΣ με την λαζαρομαυρόβεια ερμηνεία του όρου “states”. Αποδέχεστε την ερμηνεία που θέλει να δίνει η τουρκική πλευρά, συμμετέχοντας έτσι στο παιχνίδι τους [προφανώς ακούσια, ίσως όμως κάποιοι να το κάμνουν και εκούσια και σκόπιμα γιατί στοχεύουν σε κάτι άλλο – την μετατροπή της Κυπριακής Δημοκρατίας σε καθαρά ελληνικό κράτος]. Και όντως στην προκείμενη περίπτωση υπάρχει παιχνίδι με τες λέξεις. Συνεχώς ψάχνετε ευκαιρίες για να αποδομήσετε τις διαδικασίες που στοχεύουν στην Επανένωση του τόπου και των ανθρώπων, που πιστεύεται ότι θα γίνει μέσω της Ομοσπονδίας. Μ’ αυτό ΔΕΝ μπορεί να γίνει μόνο με ελληνοκυπριακούς όρους, έστω κι αν ο εθνότητα μπορεί να νοιώθουμε αδικημένοι λόγω των τετελεσμένων που δημιούργησε η τουρκική εισβολή. Κι όπως σωστά επισημαίνει τζι’ ο Gregoris «… η πολιτική ουσία των λέξεων έσιει παραπάνω σημασία […] που την αυστηρή γλωσσική σημασιολογία…», ή με τους νομικισμούς, που προσπαθείτε να μετατρέψετε σε πανάκεια της λύσης του κυπριακού.
  Απ’ εκεί και πέρα είναι καιρός [πέραν και μακράν από συναισθηματισμούς] να απομυθοποιηθεί και ο [ΜΗ] ρόλος των εκάστοτε ελληνικών κυβερνήσεων [τόσο κατα την χουντική επταετία όσο και προγενέστερα] στα της Κύπρου σε κρίσιμες στιγμές της ιστορίας της! Αυτός ο ρόλος [της ελληνικής χούντας] αναδείχτηκε και μέσα από την ομιλία του ανατραπέντος από τους χουντοφασίστες πραξικοπηματίες [τότε] Προέδρου Μακαρίου στο Συμβούλιο Ασφάλειας το βράδυ της 19ης του Ιούλη του 1974, αλλά και σ’ ένα σωρό άλλες περιπτώσεις. [Όταν κυπριακή πρεσβεία επισκέφτηκε το 1950 τον τότε έλληνα πρωθυπουργό Παπάγο για να του επιδώσει τους τόμους με τες υπογραφές των χριστιανών κυπρίων υπέρ της «Ενώσεως», ο Παπάγος απάντησε: «Και τι θέλετε να κάμουμε εμείς, όταν η Ελλάδα αναπνέει μ’ ένα πνεύμονα αγγλικό κι ένα αμερικάνικο; » Πλήρης δηλαδή η οικονομική και πολιτική εξάρτηση από τα ξένα συμφέροντα. Όμως πολύ εύγλωττα τα ‘πε ο Πασιαρδής. Πιο εύγλωττα δεν γίνονταν:

  “Είμαστε Έλληνες”
  [του Μιχάλη Πασιαρδή]

  «Δεν είναι η πρώτη σας φορά που μας πουλήσατε
  Το ‘χετε ξανακάνει χρόνια πριν, σ’ άλλους αιώνες.
  Όταν, μας ξεπουλούσατε στους Πέρσες
  Κι όμως ζήσαμε. Κι αντέξαμε σκλαβιές και κούρσα,
  τα φέραμε δεξιά με την αναβροχιά και την ακρίδα.
  Είμαστε Έλληνες.
  Δεν καρτερούμε τίποτα.
  Τώρα μας ρίξατε στους Τούρκους
  το αίμα πότισε τη γη
  κι αλυσοδέσανε βαριά τον Πενταδάκτυλο.
  Είμαστε Έλληνες.
  Δεν καρτερούμε τίποτε,
  απ’ την Αθήνα τίποτε.
  Είμαστε Έλληνες.
  Έλληνες του πικρού καιρού
  και της απελπισίας.
  Στην καρδιά του πελάγου
  στο σταυρό του ορίζοντα
  κραυγή κι οιμωγή η πατρίδα μου.
  Αγρυπνούμε σ’ αυτή τη γωνιά,
  Στ’ άκρο πέλαγο,
  στη μικρή μας πατρίδα επάνω.
  Η φωνή μας – αιώνες
  που θα ‘ρθουν.
  Αγρυπνούμε σ’ αυτή τη γωνιά
  και μαχόμαστε.
  Η ελπίδα ακονιέται στην πίστη.»

  Μου αρέσει!

  • Σεπτεμβρίου 29, 2010 23:59

   Κατ’ αρχήν εν απευθύνθηκα σε καμία περίπτωση σε εσένα (για το συγκεκριμένο θέμα) και ούτε εσχολίασα όσα έγραψες. Και ούτε θα με ακούσεις ποτέ (αλλά ποτέ) να μιλήσω ή να προωθήσω «την μετατροπή της Κυπριακής Δημοκρατίας σε καθαρά ελληνικό κράτος», όπως λαλείς. Η Κύπρος εν κυπριακή δαμέ και χρόνια, end of story. Ότι και να μου πεις εν πρόκειται να με πείσεις ότι η συγκεκριμένη ομιλία Χριστόφια εν θα μας βλάψει και εν μας έβλαψεν διπλωματικά και πολιτικά. Εγώ ξέρω ότι ο πρόεδρος επιλέγεται που το λαό να εκπροσωπήσει τη χώρα του όσο το δυνατόν καλύτερα στο εξωτερικό και τούτο ακριβώς περιμένω να κάμει. Και σε τούτην την περίπτωση ο Χριστόφιας έκαμε μαλακία. Άθελα του, εσκεμμένα, λόγω λανθάνουσας γλώσσας, ότι και να’ναι. Έδωκε στους Τούρκους ένα quote να έχουν να λαλούν, εξύπνησε προπολεμικές συγκρούσεις δεξιών-αριστερών και επροκάλεσε διχασμό στο εσωτερικό. Και το ίδιο θα ελάλουν όποιος και αν ήταν ο πρόεδρος που έκαμεν την ματσουτζιάν, είτε ο Χριστόφιας, είτε ο Κασουλίδης, είτε ο Τάσσος, είτε ο Ούτοπος, είτε ο Μακάριος, είτε ο Γκάντι.

   Μου αρέσει!

 20. λινοπαμπακος permalink
  Σεπτεμβρίου 30, 2010 00:25

  α ρε στροβολιωτη…εκοψες μεσα φιλε μου..
  τουτη εν δηλωση αναγνωρισης της ιστορικης πραγματικοτητας…εν εκαταλαβα..εκαπνισεν την τουρκιας ενα πρωι τζαι ηρτεν στες 20 του ιουλη;
  υπηρξεν η 15 ιουλιου…ξερουμεν το ουλλοι..τζαι οπως ονομασεν τζαι ο δρουσιωτης ενα βιβλιο του η χουντα εκαμεν ενα ειδος «εισβολης» [εν λεξη στον τιτλο του βιβλιου] που το 68…διεισδυση..ας πουμε…που αποκορυφωθηκε στο πραξικοπημα…την 15 η ιουλιου ειτε θα δεχτουμε οτι το πραξικοπημα εκαμεν το η εοκα β [χλωμο] ειτε η τοτε ελληνικη κυβερνηση [η χουντα] επεμβηκε ενοπλα [με τον στρατο-αξιωματικους της] για να καταλαβει καταργησει την κυπριακη δημοκρατια..
  ναι η οϊ;
  αν θελεις να το πεις επεμβαση τζαι οϊ εισβολη, οκ..
  εισβολη μπορει να εν πολλα ταυτισμενη με την τουρκικη επεμβαση..
  αλλα εν ηταν απλα επεμβαση οπως τες αλλες – την απειλη του 72 για τα τσεχοσλοβακικα οπλα λ.χ…οξα ξιχανουμεν το τζαι τζηνον;
  ηταν πολεμικη επιχειρηση η 15 η ιουλιου…επυροβολουσαν κοσμο..εσκοτωνουν εν ψυχρω..εσυλλαμαβαναν κοσμο…
  αν ξερεις καμιαν αλλη λεξη που να καλυπτει την στρατιωτικη αποβαση [τουρκικη εισβολη] τζαι την στρατιωτικη επεμβαση της χουντας στο πραξικοπημα στειλε την τζαι στον χριστοφκια τζαι στον δρουσιωτη..

  αλλα τουτον που ειπεν ηταν ιστορικα μεσα στα πλαισια του οτι εγινεν..
  τζαι λογικα θα επρεπε να του το αναγνωρισεις αφου το καταλαβεις..
  αν εν οδυνηρο για καποιους, το ιδιο ηταν τζαι η 15 ιουλιου τζαι τα συνεπαγομενα της…
  εν φτιαχνει «κοινο μετωπο»;
  με τι;
  δηλαδη οταν ειπεν [τζαι ο χριστοφκιας τζαι ο πουργουριδης] για τες ευθυνες τζαι των 2 κοινοτητων το 64, εκαμεν λαθος;
  ναι αντιδρασαν καποιοι..ε και;
  ειτε πρεπει να μιλα ειτε οϊ…
  ο κληριδης δηλαδη που τα ελαλεν μονο στο εσωτερικο του κυκλο [τα ιδια τζαι παραπανω] τζαι εβαλεν την κλαιρη υπουργο που μας οδηγησε;
  το να τον φκαλεις λαθος [τζαι προσβλητικα αν με ρωτας] επειδη ειπεν μιαν ιστορικη πραγματικοτητα, εν νομιζω να βοηθα να συνηδητοποιησουμε [σαν κοινωνια] το τι εγινε τζαι ινταλως εβρεθηκαμεν στην 20 ιουλιου…

  οξα εν εξορισουμε την μνημη της 15η ιουλιου;
  πρωτα με τους 62 ειπαν μας οτι εν φταιει καθλου η εοκα β..κοιτα να δεις που τωρα εν φταιει ουτε η ελληνικη κυβερνηση..
  στην θεωρια των εξωγηινων η ευθυνη;

  αν η ενοχληση μερικων ενεν απλα για την αναφορα στην «ελλαδα», ισως να πρεπει να αθθυμηθουμε οτι η χουντα [αλλα τζαι οι κυβερνησεις που επροηγηθηκαν] ηταν η ελλαδα τοτε…ποιοι αλλωστε εφωναζαν οτι υπηρχεν τζαι αλλη ελλαδα που το 45; οιπρογονοι του χριστοφκια οί των θιγμενων επικριτων..
  την 21 απριλιου εγιορταζαν την στα εθνικοφρονα σωματεια οπως θα αθθυμασαι…τζαι απειλουσαν θεους τζαι δαιμονες για την κριτικη στην χουντα – που ηταν τοτε η ελληνικη κυβερνσηση εννοειται…

  θελουμε την επιστροφη στο καθεστως της σιωπης;

  οξα η ελλαδα εν να μεινει εννοια κενη νοηματος;
  η τοτε ελληνικη κυβερνηση [οπως τζαι η τοτε τουρκικη] επεμβηκε βιαια στην κυπρο..
  η μετεπειτα κυβερνησεις αποφασισαν να δεχτουν το » η κυπρος αποφασιζει η ελλας συμπαρισταται»..ακριβως γιατι οι επεμβασεις εξεκινησαν που πιο παλια με το «εθνικο κεντρο»…

  κατα τα αλλα..η σημερινη ελλαδα που εγεννηθηκεν που την τραγωδια του 74 δακατω, που το φιασκο της αποτυχημενης στρατιωτικης επεμβασης της χουντας, γιατι να πρεπει να ενοχλειται;
  μια χωρα που σεβεται τους γειτονες της εν φοαται το παρελθον της..
  τζαι εν νομιζω να πειραξει τους ελληνες…
  αλλοι ισως φουνται το δικο τους παρελθον τζαι οπως παντα συρνουν λλιον κετσαπ γαλανολευκης…
  για την επετειο λοιπον να αθθυμισω οτι τζαι ο μακαριος τα ιδια ειπεν στον οηε μετα το πραξικοπημα…
  οξα εν να φταιξει τζαι ο μακαριος τωρα;
  υγειαν…

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Σεπτεμβρίου 30, 2010 07:31

   Λινοπάμπακε,

   Φυσικά και δεν εκάπνισεν άξιππα στην Τουρκία έναν καλοκαιρινόν πρωινόν να κάμει εισβολήν!

   Και ένας από τους χώρους που το επαναλαμβάνουν αυτό τακτικότατα, είναι ακριβώς αυτό το μπλοκ!

   Και συνεχίζω: φυσικά το πραξικόπημα οργανώθηκε στην Αθήνα, φυσικά συμμετείχαν και οι έλληνες αξιωματικοί, και φυσικά προσθέτω εγώ, οι ευθύνες της δημοκρατικής Ελλάδας από το 60 μέχρι το 67 (χούντα), ήταν τεράστιες!

   Η επιχείρηση της 15ης Ιουλίου ήταν όντως πολεμική, όπως τα πλείστα πραξικοπήματα!

   Αναγνωρίζω φυσικά στον πρόεδρο την θέληση να δώσει μια ορθότερη ερμηνεία της ιστορίας, από αυτή που η εκπαιδευτική και πολιτική κουλτούρα προσπαθεί να διαιωνίσει, πως δηλαδή εμείς ήμασταν άκακα αρνάκια και ο κακός λύκος ήρθε ξαφνικά και μας πήρε το κοπάδι.

   Για κάθε πράγμα όμως υπάρχει και ο τρόπος και ο χρόνος. Και σε αυτά τα δυο απέτυχε πλήρως. Είναι χαρακτηριστικό πως το επίσημο ΑΚΕΛ επικεντρώθηκε στο επιχείρημα πως «και βεβαίως ο πρόεδρος τόνισε χίλιες φορές πως τη μεγαλύτερη ευθύνη τη φέρει ο Τουρκία και η εισβολή της». Ε, αυτό δεν οδηγεί τα πράγματα στην αντίθετη κατεύθυνση; Δεν τσιμεντώνει (έτο πάλε το κουγκρίν!), την παραδοσιακή μας προπαγάνδα με την οποία και εγώ και εσύ διαφωνούμε;

   Επαναλαμβάνω: η κριτική μου δεν έχει να κάνει με την ουσία του ζητήματος, για την οποία καταλογίζω αμέλεια και ατολμία από τον πρόεδρο αφού έκανε πάρα πολύ λιγότερα από εκείνα που ανέμενα.

   Η κριτική μου έχει να κάνει με τη μέθοδο, τον τόπο, τον τρόπο και τον χρόνο!

   Γι’ αυτό δεν θα σχολιάσω περαιτέρω τα επί της ουσίας που γράφεις προς το τέλος του σχολίου σου.

   Όμως έφταιξε και ο Μακάριος! Πολύ μάλιστα! Δεν έφταιξε; (είδες, δεν άντεξα!).

   Μου αρέσει!

   • Σεπτεμβρίου 30, 2010 22:46

    Παρακολουθώ την κουβέντα σας με πολύ ενδιαφέρον και δεν θέλω να παρέμβω, γιατί είμαι εντελώς αναρμόδια (μερικοί καλαμαράδες ξέρουμε να μη φυτρώνουμε όπου δε μας σπέρνουν! 😉 ).

    ΑΛΛΑ, διαβάζω:
    «οι ευθύνες της δημοκρατικής Ελλάδας από το 60 μέχρι το 67»

    Δημοκρατία στην Ελλάδα δεν υπάρχει πριν το 1975. Από το 1949 (τέλος εμφυλίου) μέχρι το 1967, η Ελλάδα διοικείται από τους Αμερικάνους και τα ελληνόφωνα τσιράκια τους. Α, και το Βασιλιά (δλδ τη Φρειδερικη). Πρόκειται για ένα ιδιότυπο καθεστώς, σαν εκείνο που είχε και η Τουρκία για όσα χρόνια δεν είχε κανονική στρατιωτική χούντα.
    Οι μισές από τις εκλογικές διαδικασίες ήταν αποδεδειγμένα νοθευμένες -και οι άλλες μάλλον νοθευμένες.
    Τον Ιούλιο του 1965 καταλύθηκε κανονικότατα το Σύνταγμα από το βασιλιά. Και μέχρι το 1963 στέλνανε κόσμο στα Μακρονήσια χαλαρά.

    Ό,τι ρόλο και αν έπαιξε η «Ελλάδα» στο Κυπριακό στη δεκαετία του 60, ήταν ο ρόλος που της έλεγαν να παίξει οι Αμερικάνοι.
    Και δεν το λέω για να δικαιολογήσω τις μ**κίες που έγιναν τότε από ελληνικής πλευράς. Και χωρίς τον αμερικάνικο δάκτυλο, ικανότατοι ήταν οι Έλληνες πολιτικοί να λειτουργήσουν ηλίθια. Απλά εν προκειμένω δεν ήταν ηλιθιότητα: ήταν τακτική εξυπηρέτησης συγκεκριμένων συμφερόντων.

    Προσφάτως μάλιστα, αποκαλύφθηκε πως εκεί γύρω στα Ιουλιανά, ο Μητσοτάκης είχε την ιδιοφυϊή έμπνευση να διατυπώσει την πρόταση να «ανταλλάξουμε την Κύπρο με 3-4 νησιά του Αιγαίου» (ο Μητσοτάκης της αποστασίας) -που μάλλον ευτυχώς τελικά δεν ευοδώθηκε.

    Μου αρέσει!

 21. λινοπαμπακος permalink
  Σεπτεμβρίου 30, 2010 08:32

  στροβολιωτη,
  ωραια, αφου συφφωνουμε οτι η αναγνωριση των ευθυνων των 2 εγγυητριων που εμπλακηκαν τον ιουλη του 74, εν «ορθοτερη», ας παμε στο timing…
  αν εκαμνε μιαν δηλωση στο εσωτερικο ετσι στα καλα καθουμενα για τον ιουλη τζαι τες ευθυνες θα την εκαταλαβαινα την κριτικη σου…αλλα εμιλαν σε ενα ακροατηριο που ξερει τζαι που λλιον τo ενδιαφερει το εσωτερικο λογοπαιγνιο..για την ιστορια η για οτιδηποτε του κυπριακου που μερικοι εκαμαν το τροπον ζωης…εκαμεν την παρουσιαση για να υπερασπιστει την λογικη θεση οτι ναι μεν εγιναν δυο επεμβασεις [αν ελαλεν ας πουμεν interventions ηταν να παιξει το φκιολιν των λεξεων που την αλλην μερκα..α μα εν κατηγορα αρκετα την τουρκια κλπ] αλλα η μεν ελληνικη [του ελληνικου κρατους ατε] ετελειωσεν διοτι ανατραπηκεν η χουντα τζαι επεστρεψε ο προεδρος, ενω η τουρτσικη συνεχιζεται…
  αν εμιλαν για να καμει χαρουες οτι εμιλαν τζιαμαι εμπορεν να πει το ποιημα…που εν θα ηταν καν ειλικρινες..αλλα εμιλαν για να πεισει..εν λαλουμεν τοσες φορες οτι οι απορριπτικοι μιλουν παντες τζαι ο κοσμος ουλλος εν ο μικροκοσμος τους [ουτε καν ολοκληρης της κυπρου];

  οποτε να μου επιτρεψεις να πω οτι το ζητημα του timing παει παραπανω για την προσπαθεια κατασκευης εσωτερικης υστεριας…επιαστηκεν η φραση που την αντιπολιτευση για να γινει εστια εσωτερικης αντιπαραθεσης.. τζαι αν ηταν της ρουτινας, αστο να παει..χεστηκαμε με τα φρουτα τζαι τους κηπους…αλλα να ξαναπαιζει τουτον το εργο της ιστορικης λογοκρισιας;
  εν το εξαναειδαμεν;
  ακουα τον γεωργιαδη του δησυ τζαι ηταν πιο νηφαλιος σημερα το πρωι…ακου «ανιστορητη» δηλωση οτι το πραξικοπημα εγινεν με διαταγες της ελληνικης κυβερνησης [που τα εχτες τουτο] ..αλλα [σημερα] ειπεν μας τζαι την ατακα…»ολοι αναγνωριζουμε οτι εγινε το πραξικοπημα κλπ κλπ]…
  να σου πω την αληθκια αμα μου ειπεν καποιος εχτες το δειλις οτι εγινεν συζητηση για τουτον, λαλω του [σχεδον αυθορμητα]..καλα τζαι ο συναγερμος;
  διοτι αμα επηεν ο αναστασιαδης στο σκηνικο με τον καταδρομεα που εσκοτωθηκεν στην επιθεση στοπροεδρικο, εσκεφτηκα παλε..ατε τωρα…παλι δικαιολογηση αλα 62;..διοτι ναι..μπορεις να πεις ηταν μιτσης [19 χρονων..τελος παντων]..τζαι ζιουμεν σε μιαν χωρα που εν να πρεπει να αντιεμτωπισει την ιστορια στες πολλαπλες της εκδοχες..αλλα αν παρουμεν τζηνη την λογικη [την οποια επικαλεστηκεν ο δησυ τον ιουλη] λογικα την ευθυνη τραβαν την ο αξιωματικος που εδιαταξεν το μιτσην..
  ο αξιωματικος αποφασισεν μονος τους;
  ακολουθαν διαταγες τζαι τζηνος…που την αθηνα..κλπ κλπ…
  θελω να πω εν συπαγωμενο της στασης του δησυ τον περασμενο ιουλη [αν θελει να εν συνεπης στην αντιμετωπιση της ιστοριας- εστω για τον «μιτσην»]] να αναγνωρισει την ευθυνη του ελληνικου κρατους που εφανατισεν τζαι εδιεταξεν τον «μιτσην» – ας πουμεν μιτσην…
  ε να μου φκαινουν τωρα τζαι να λαλουν ε μα εν γινεται να ονομαζεται ετσι το πραξικοπημα..ιντα που ενι; εν εν πολιτκαντισμος;
  θελω να πω εγινεν συνειδητη προσπαθεια κατασκευης θεματος…
  τζαι τουτον το θεαματικο θεμα, κουβαλα μεσα του οί απλα παροδικην κουβεντουα…αλλα την ταση για επιστροφη στην ιστορικη λογοκρισια..μπορουμε να πουμε οϊ ο γεωργιαδης [ακουω τον νουσιμο γενικα], αλλα ηταν εναν θεμα που παιζει με την ιστορικη λογορκισια…
  νισαφι…

  εν τουτο το προβλημα…
  τουλαχιστον το δηκο ειπεν τζαι κατι για τες ευθυνες του πραξικοπηματος απο οτι ειδα στον πολιτη..
  ο τασσος δηλαδη που εβαλεν το βομβαριδσμενο παραθυρο του προεδρικου στο background του διαγγελματος των δακρυων, σαν συμβολο της αντιστασης στους ξενους, ιντα που ελαλεν δηλαδη;
  η εδεκ φαινεται να εκολλησεν στο θεαμα..
  το τοτε κομμα της αντιστασης, θεωρει γινεται οργανο σε προασπαθεια κατασκευσης υστεριας με στοχο την λογοκρισια της ιστοριας..τζαι αν λογοκρινουμεν την αντισταση του 74, ιντα που μεινισκει – για τζηνους εννοω..

  ο μακαριος εσιει ευθυνες..αλλα οϊ για την ομιλια του τζηνη – αντιθετα τζηνη ακριβως η ομιλια εκαμεν τον εγκυρο συνομιλητη υστερα που τον ιουλη τζαι ετσι αμα ηρτεν πισω τον δετζεβρη, η κυπριακη δημοκρατια εκερδισεν το παιχνιδι της διεθνους αναγνωρισης….σαν πολιτεια ολων των κυπριων..τζαι αρα η νομιμη απεναντι στην κατοχη…η αλλη επιλογη στην ομιλια του ηταν να πει οτι ηταν «εσωτερικο ζητημα»..οπως εθελεν να πει ο λουκης στον οηε τοτε..
  αν εσιει ευθυνες τοτε, το 74, ο μακαριος εν γιατι εν επαξιωσεν τους ελληνες αξιωματικους πιο γληορα, τζαι στο αψε σβησε..
  αλλα τζαι τοτε, φιλε μου, εν θα ακουες αποηχους της σημερινης υποκρισιας;

  το αλλον ενοχλητικο εν η ταση για αφαιρεση παλε καθε περιεχομενου που την εννοια ελλαδα..ιντα που εν τουτο δηλαδη;
  οπως εν φταιουν ουλλοι οι τουρτσιοι για τα εγκληματα της εισβολης,σαφως εν φταιουν [τζαι δαμαι μπορεις να πεις η πλειοψηφια] οι ελληνες πολιτες, τα υπαρκτα οντα, για το πραξικοπημα-επεμβαση…αλλα το ελληνικο κρατος [οπως τζαι το τουρτσικο] εκαμαν την διπλη επεμβαση..με σχεδιο η εμπλοφαρεν ο ενας τζαι εχασεν εν να δουμεν αμα κατσει το ττοζιν..
  αλλα το ελληνικο κρατος ναι επαρεμβαινεν..τζαι τωρα ο παπανδρεου στηριζει τον χριστοφκια..
  ωριμανση μηπως; καποιοι μπορει να προτιμουν, απο οτι φαινεται, το φαντασιακο μιας μαμας..τζαι οϊ πκιον για την εξωτερικη ενισχυση, αλλα για εσωτερικη καταναλωση…
  οποτε η ελλαδα χανει καθε ρεαλιστικη μορφη…
  η ελλαδα εν επισης πολλαπλοτητα..τζαι το να χρησιμοποιηται η λεξη για να γινει αναφορα στο ελληνικο κρατος τζαι τες πραξεις συφεροντα του, εν πρεπει να απαγορευκεται…
  δυστυχως τουτον μου μυριζει…

  που τζιαμαι τζαι τζει τι θα πει, τι ειπεν κλπ ο χριστοφκιας εν δευτερουον..
  η ουσια εν η ελευθερια αρθρωσης τουτης της ιστορικης πραγματικτοητας..τζαι αμα μερικοι θελουν να λογοκρινουν τζαι τον προεδρο αμα μιλα σε ενα σοβαρο ακροατηριο [για να το πεισει] ε προφανως το φαντασμα του τοτε πλανιεται ακομα νακκον ποτζει ποδα…

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Σεπτεμβρίου 30, 2010 10:33

   Λινοπάμπακε,

   1. Με όλο τον σεβασμό, θεωρούσες ποτέ πως αμφιβάλλω για τις ευθύνες των δυο μαμμάδων; Αν ισχύει αυτό φοβάμαι πως έχουμε σοβαρό πρόβλημα αλληλοκατανόησης…
   2. Φυσικά και οι απορριπτικοί θέλουν να δημιουργούν εσωτερική υστερία! Και η πλάκα είναι πως με την αδύναμη διακυβέρνηση Χριστόφια, έχουν κάθε ευκαιρία να το πετύχουν! Αν ο πρόεδρος είχε στοχεύσει σωστά τα πυρά του από τον καιρό της εκλογής του *και* οι απορριπτικοί θα ήταν σε πιο αδύναμη θέση, *και* περισσότερους συμμάχους θα είχε. ΔΕΝ ΤΟ ΕΚΑΝΕ!
   3. Για τον ΔΗΣΥ προτιμώ να μην σχολιάσω. Όχι γιατί δεν θέλω, και όχι γιατί θέλω να τον «προστατεύσω», αλλά γιατί θα πλατειάσουμε!
   4. Η ουσία για μένα είναι πως η συνολική αδυναμία και ατολμία του προέδρου, δεν του δίνει το ηθικό δικαίωμα να καταπιάνεται με τέτοια θέματα υψηλού προφίλ, με τρόπο μάλιστα εμφανώς προβληματικό. Όπως σημείωσε και ο Ανεφ σε άλλο μπλοκ, η απομαγνητοφωνημένη του δήλωση υποδεικνύει σαφώς ελλιπή γνώση της Αγγλικής.
   5. Και φυσικά δεν μιλάμε για λογοκρισία! Εκείνο που με ενδιαφέρει είναι να προελαύνει ο νους και ο ορθολογισμός σε βάρος του εθνικισμού και της στενοκεφαλιάς. Μεθοδολογικά και τακτικά τα έκανε θάλασσα ο πρόεδρος! Οπότε καλύτερα να σιωπά! Βλέπεις, δε με νοιάζει τι λέει, με νοιάζει το πιθανό αποτέλεσμα…
   6. Ο Μακάριος: μα, αναφέρθηκα στις ευθύνες του Μακαρίου κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 60! Οι οποίες σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να ξεπλυθούν! Η ομιλία του στον ΟΗΕ στην φορτισμένη ατμόσφαιρα πριν την εισβολή δεν νομίζω να μπορεί να συγκριθεί με μια ομιλία σε νηφάλιο υποτίθεται περιβάλλον 36 χρόνια αργότερα…
   7. Τέλος: αν πρόκειται να ιεραρχήσω χοντρά – χοντρά, για το Κυπριακό όπως το ξέρουμε σήμερα πρώτη φταίει η Εκ ηγεσία, μετά η Ελλάδα και μετά οι άλλοι… αυτά ελπίζω να απαντούν στις τελευταίες δυο παραγράφους του σχολίου σου…

   Μου αρέσει!

 22. disdaimona permalink
  Σεπτεμβρίου 30, 2010 09:46

  Λινέ,
  το περίπλοκο όταν προσπαθούμε να αξιολογήσουμε κάτι, εν ότι η κάθε πλευρά θκιαβάζει την αξιολόγηση μας με τα δικά της συμφέροντα.
  Κάθε φορά που εν να κρίνουμε το ΑΚΕΛ ή τον πρόεδρο, ξέρουμεν ότι μια πλευρά των πολιτικών δυνάμεων,που εν πολλά πιο ανάξια που το ΑΚΕΛ εν να χρησιμοποιήσει ανώριμα την κριτική με αποτέλεσμα την παραπάνω οποσθοδρόμιση της κοινής γνώμης.

  Που την άλλη όμως, οφείλουμε τζαι εμείς να διατηρούμε μια σφαιρική αντίληψη για τα πράματα.
  Ο πρόεδρος λαλείς ότι ετόλμησε να σπάσει την ιστορική λογοκρισία με τούτην την δήλωση. Συμφωνούμεν.
  Το πόιντ όμως του Στροβολιώτη νομίζω καθώς τζαι το δικό μου, εν ότι ο πρόεδρος κρατά θκυό μέτρα τζαι θκυό σταθμά. Γιατί το ΑΚΕΛ εξακολουθεί το ίδιο να πάσχει που «ιστορική λογοκρισία» όταν μεταφέρει στο 2010 εντός του εσωτερικού μετώπου το κλίμα της «πέμπτης φάλαγγας του ιμπεριαλισμού» κάθε φορά που αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να απλωθεί η βάση τζαι προς τη δεξιά του δησυ.
  Για να μεν λέμε παραπλανητικά μόνο το δησυ δεξιά τζαι το δηκο να μεν το λαλούμε εν τέλει τίποτε!!! Τούτον τζι αν εν ιστορική λογοκρισία!

  Τούτον εν το πόιντ μας. Άμα ήθελε απελευθέρωση που τα δεσμά τούτης της λογοκρισίας έπρεπε να κινηθεί διαφορετικά τα τελευταία 2,5 χρόνια.
  Ξέρω το ότι διαφωνούμε σε τούτο το σημείο. Αλλά ενεν έντιμο να καρτερούμε τον Αναστασιάδη τζαι τον Κληρίδη να πάσιν στο μνημόσυνο για να τους δακτυλοδείξουμε ως ακροδεξιούς,τη στιγμή που το κατεξοχήν απορριπτικό μέτωπο βρίσκεται εδώ τζαι 6 χρόνια μέσα στο προεδρικό!!!

  Τζαι πρέπει να γίνει αποδεχτή επιτέλους η απαίτηση μας να μεν είμαστε ζώντες λογοκριμένοι ιστορικά επειδή λέμε την αλήθκεια.

  Μου αρέσει!

 23. ΔemΩΝ permalink
  Σεπτεμβρίου 30, 2010 09:48

  Μια ερώτηση που ταλανίζει το μυαλό μου καθώς διαβάζω τα σχόλια: Με τη λογική της «κοινής εισβολής» γιατί δεν ζητά ο Πρόεδρος την αποχώρηση των ελληνικών στρατευμάτων τώρα, (ατάκα και επι τόπου που λέμε), ως ένδειξη καλής θέλησης για την πορεία των διαπραγματεύσεων και την ζητά/απαιτεί ΜΟΝΟ από την Τουρκία; Είμαι σίγουρος πως η Ελλάδα (και λόγω οικονομικής κρίσης) θα σπεύσει να συμμορφωθεί άμεσα…

  Όσον αφορά την ικανότητα του ανδρός να διατυπώνει «ιστορικές» κρίσεις σε διπλωματικό επίπεδο, μπορεί κανείς να τη διακρίνει αν τη συγκρίνει με ανάλογη δήλωση του ΓΑΠ (που μου υπενθύμισε η Λεμέσια) όταν έστειλε μήνυμα στην τουρκική κυβέρνηση για: «να αφήσει τους Κύπριους να τραβήξουν ελεύθερα το δρόμο τους, γιατί τους έκαναν πολύ ζημιά οι μητέρες πατρίδες στο παρελθόν».

  Ποια η διαφορά; Ο ένας είναι ακριβής, γνωρίζοντας ταυτόχρονα από διπλωματία και διεθνείς σχέσεις, και ο άλλος είναι ξερά κομματικός – τόσο απλά!

  Μου αρέσει!

 24. ΔemΩΝ permalink
  Σεπτεμβρίου 30, 2010 10:00

  Να επισημάνω πως την παραπάνω ερώτηση δεν θα την υπέβαλα υπό κανονικές συνθήκες, διότι γνωρίζω πως ρίχνει χαμηλά το επίπεδο της συζήτησης, αλλά μήπως δεν έχει πέσει ήδη πολύ χαμηλά από την ίδια την τοποθέτηση του Προέδρου; Όταν με μια φράση ισοπεδώνει και κάνει επικίνδυνα μονοδιάστατο (κατά τη συνήθεια φυσικά των μαρξιστών λενινιστών – όπως και των ιαχωβάδων) ένα από τα πιο περίπλοκα ιστορικά σημεία στη σύντομη ιστορική διαδρομή της νήσου;

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Σεπτεμβρίου 30, 2010 10:41

   ΔemΩΝ
   Ο πρόεδρος δεν μίλησε για «κοινή εισβολή»…
   Και για να τον υπερασπιστώ λίγο ακόμα, αφού τον έθαψα σε αυτή την ανάρτηση, θα πω ότι πιστεύω πως έχει καλή πρόθεση, ακόμα και μέσα στα στεγανά της πολιτικής του ιδεολογίας.
   Ομως πέραν από τις προθέσεις, πρέπει να αξιολογεί, ο ίδιος ή οι συνεργάτες του, και τις ικανότητες…

   Μου αρέσει!

   • ΔemΩΝ permalink
    Σεπτεμβρίου 30, 2010 13:08

    Στροβολιώτη, χρησιμοποίησα τον όρο «κοινή εισβολή» για την οικονομία του λόγου. Αν θέλουμε να είμαστε «νομικά ακριβείς» όντως δεν χρησιμοποίησε αυτή την ορολογία…

    Επίσης, εγώ προσωπικά (που ειρήσθω εν παρόδω το 2004 περίμενα εναγωνίως στην ελληνική τηλεόραση – όπως και οι περισσότεροι Έλληνες που τον βλέπαμε ως το «πρόσωπο που μπορούμε να εμπιστευτούμε» – τη θέση που θα έπαιρνε για το δημοψήφισμα και στήριξα τότε την αποφασή του στις συζητήσεις μας παρόλη την απογοήτευσή μου, γιατί ως αδαής περί του θέματος σκέφτηκα πως για να λέει όχι ένας άνθρωπος που μια ζωή υποστηρίζει το αντίθετο κάτι παραπάνω από μας (τους ελλαδίτες) ξέρει…) ποτέ δεν αμφισβήτησα τις «καλές του προθέσεις». Ούτε και τώρα τις αμφισβητώ. Αλλά στην πολιτική δεν κρίνονται οι προθέσεις αγαπητέ, αλλά το αποτέλεσμα. Για να μη γίνουμε τώρα κλισέ και επαναλάβουμε πως τα μεγαλύτερα εγκλήματα (ή λάθη) γίνονται πάντα με τις καλύτερες προθέσεις…;)

    Μου αρέσει!

 25. λινοπαμπακος permalink
  Σεπτεμβρίου 30, 2010 10:47

  απολογιες για την επεκταση αγαπητε στορβολιωτη….:)

  disdaimona,
  ναι διαφωνουμεν για τι εγινε στες αρκες του χρονου, τον περασμενο φερβαρη..εγω οφειλω να πω οτι νοιωθω λιγοτερη πειστικη την συνεγερμικη διακιολογια [απεναντι στην αντιστοιχη ακελικη δικαιολογια] οσον περνα ο τζαιρος τζαι ακουω, θωρω διαφορα…οϊ πως εν ειχαν τζαι οι ακελικοι τες δικες τους ευθυνες…
  αλλα εν σημεντικη η αξιολογηση της αλλαγης κατευθυνσης – αν το ακελ τζαι για εκλογικους αλλα τζαι ιστορικους λογους εθκιαλεξεν το μετριοπαθες δηκο, ο δησυ [εξ αναγκης; η δικαιολογια στα πλαισια του πολιτικου χωρου] ανοιει την ρητορικη του προς τον απορριπτισμο…
  ελπιζω οτι η ιστορια εν να ερτει να τους εβρει τζαι τοτε θα δουμε τι καρποι ανθιζουν στο περβολι με τες μηλιες…

  ΔemΩΝ
  εφοσον οι εγγυητριες επροκαλεσαν το προβλημα, εν λογικο ο πρωτος [χρονολογικα τον ιουλη του 74] ενοχος επεμβασης [το ελληνικο κρατος] να τηρησει τις υποχρεωσεις του τουοαχιστον…αν το θελει η κυπριακη δημοκρατια…
  οϊ δηλαδη πως εν εγινουνταν τζαι παρεμβασεις μεχρι τζαι τα 90’σ…ισως..
  ο χριστοφκιας σαν προεδρος [οπως τζαι καθε προεδρος] μετρα τι εσιει…
  αλλα εφανταστηκες τι θα ελαλουσαν [η χορωδια – τζαι με συναγερμικο ψαλτη τωρα];
  οποτε εν ρητορικη ερωτηση σου νομιζω…

  Μου αρέσει!

  • ΔemΩΝ permalink
   Σεπτεμβρίου 30, 2010 13:17

   Και ρητορική και «λανθασμένη». Όχι απλώς ρητορική. Άλλωστε ανέφερα ήδη πως γνωρίζω ότι ρίχνει το επίπεδο της συζήτησης. Εσκεμμένα ρητορική και λανθασμένη όμως, όσο και η δήλωση του Προέδρου. Που σαν και τη δική μου τοποθέτηση, ρίχνει κι εκείνη το επίπεδο της προσπάθειας να ενημερωθεί ο διεθνής παράγωντας…

   Μου αρέσει!

 26. strovoliotis permalink*
  Σεπτεμβρίου 30, 2010 11:35

  Για να γίνει ακόμη πιο σαφής η κρητική μου προς τον πρόεδρο διαβαστε αυτό από την Offsite:
  ΕπιστροφήΧριστόφια – Δεν είπε λέξη επιστρέφοντας
  Επέστρεψε χθες βράδυ στην Κύπρο ο πρόεδρος Χριστόφιας από το πολυήμερο και πολυδιάστατο ταξίδι του στις ΗΠΑ. Ενώ πήγε να προωθήσει το όραμά του για την Κύπρο διεθνώς, έκανε τη δήλωση και έκανε την Κύπρο ολόκληρη να παραμιλάει (πλην μερικών που δεν κατάλαβαν τη σημασία του λόγου και το άλλοθι που έδωσε στην Τουρκία για να εισβάλει). Κατά την άφιξη του ωστόσο δεν έκανε δηλώσεις. Η αποφυγή δηλώσεων είχε προγραμματιστεί εκ των προτέρων γιατί δεν ήθελε να απαντήσει και να εξηγήσει το τι ακριβώς ο ίδιος ήθελε να πει για την διπλή εισβολή από Ελλάδα και Τουρκία. Όταν ρωτήθηκε ευρισκόμενος ακόμα στην Ουάσιγκτον, είπε απλώς πως ήταν ιστορική η αναφορά του και ότι καθημερινά αναφέρεται στη στήριξη της Ελλάδας.

  «Άλλοθι στην Τουρκία.» Κλασσική αναφορά της εθνικιστικής μας παράταξης για την οποία εμείς είμαστε λευκές περιστερές που λιμπίστηκαν τα μαύρα τούρκικα κοράκια!
  Αν ο πρόεδρος και το ΑΚΕΛ απαντούσαν ανάλογα σε αυτές τις μαλακίες της Offsite και άλλων όχι μόνο θα του έβγαζα το καπέλο, αλλά θα ήμουν και στην ιδία γραμμή μαζί του.
  Τώρα είτε σιωπά, είτε βρίσκει δικαιολογίες του στυλ «εγώ εν τζιαι…»

  Μου αρέσει!

 27. disdaimona permalink
  Σεπτεμβρίου 30, 2010 11:43

  Να αρχίσω από το σχόλιο του Δέμων.

  Δέμων, όταν συζητούμε για κάτι συγκεκριμμένο,πληζ ας συζητούμε για κάτι συγκεκριμμενο. Όταν προσπαθείς να τοποθετηθείς με λογικά επιχειρήματα σε κάτι και μου πετάς ένα απόφθεγμα εξομοίωσης του μαρξισμού με τους ιεχωβάδες, σταματώ να σέβομαι τη λογική σου. Πληζ, τις κακές σου εμπειρίες από τους κνιτες μην τις μεταφέρεις σε καμιά ιδεολογία και στην ιστορική διαδικασία γιατί αυτό βρωμά μοιραία στενότητα αντίληψης και της θεωρίας και της πράξης. Και ακυρώνεις την προσωπική σου αξίωση για ανάλυση «περίπλοκων ιστορικών σημείων».Μείνε στο θέμα και άσε τα απωθυμένα για αργότερα.

  Λινέ,
  διαφωνώ (είπαμεν το ένε:))

  Στο όνομα της ιστορικής λογοκρισίας δεν μπορεί κανένας να αξιώνει ιστορική αμνησία!
  Το μετριοπαθές δηκο; Να θυμίσω πως το 2004 οι μόνοι που έβαλαν κάτω την ράσιη τους ήταν ο Αναστασιάδης και ο Παπαπετρου. όσον αριστερή τζαι να είμαι πρέπει να είμαι πολλά λλίη για να μεν το αναγνωρίσω τούτο του Νίκου.Να θυμίσω σχετικά με την ιστορική λογοκρισία,την στόχευση του δηκοακελικου ΡΙΚ εκείνη τη περίοδο εις βάρος του Μίχου, οταν τον έδειχναν γκρο πλαν να κρατά στις δικοινοτικές εκδηλώσεις την νέα κυπριακή σημαία, για να βράσουν τα γέματα των μαμμάκηδων! Να θυμίσω τη στάση του Δημήτρη στη περιρρεουσα και την κάλυψη προς Τάσσο για τον πόλεμο που δεχόταν από τη διεθνή γνωμη επειδή «εν ήθελε να παραδώσει κοινότητα». Να θυμίσω τον διασυρμό όσων επεδίωξαν την επούλωση του ιστορικού τραύματος της διχοτόμησης.
  Να θυμίσω πως ο Δημήτρης πήρε ψήφο εμπιστοσύνης για να επανορθώσει και ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑ ΑΛΛΟ ΛΟΓΟ τζαι τα ίδια παντελάκη μου τα ίδια παντελή μου. Απλά αντί να στέκεται τζείνος πίσω που τον Τάσσο έβαλεν τον Μαριο τωρά να στέκεται πίσω του.

  Θέλω να ξανασκεφτείς,ειδικά εσύ! την λέξη που χρησιμοποίησες περί μετριοπάθειας τζαι κάμε το τζαι για το χατήρι μου,γιατί περιμένουμε λλίο φως τζαι όι πάλε με λοιωμένα τζερούθκια,εν θα την φκάλουμε!

  Μου αρέσει!

 28. λινοπαμπακος permalink
  Σεπτεμβρίου 30, 2010 12:21

  disdaimona,
  εχω σαφην εκτιμηση για τον «κυριο Νικο» του 2004…εγραψα το αρκετες φορες..
  ισως τζαι να εν ενα αισθημα θετικης ελξης προς ενα ιστορικο ρολο…
  τζαι εχω την εντυπωσην οτι αμα περασει το πλασμα ετσι εμπειριαν αλλασσει..
  αποκτα εναν ειδος εικονας της ιστορικης ευθυνης [απενταντι στην συλλογικοττηα τζαι τον χωρο] περα εν που τη βιογραφικη καριερα – τζαι τα απαραιτητα της καθημερινοτητας της..
  τζαι οϊ μονο σε σχεση με το κυπριακο..εφανηκεν μου ενας ηγετης της δεξιας που εμπορεν να την εκμοντερνισει…οϊ απλα με ρητορικες εκλογικες [οπως προηγουμενοι ηγετες] αλλα με εσωτερικη μεταλλαξη..σαν κατι ενδιαφερον για τον τοπο ευρυτερα…
  εκρινα δαμαι..το συγκεκριμενο επεισοδιο..
  τωρα τι θα φκαλει η συγκυρια τζαι πως θα εκφραστει η ιστορικη συνειδηση..εν να δειξει..

  για τες εσωτρικες τασεις των κομματων [οπου παραπεμπουν πκιον οι συζητησεις για τις στασεις διαφορων που το 2004] αλλην φορα, παρατζει κλπ..εν να παμεν αλλου που το ποστ…

  στροβολιωτη,
  πιιιι..μα εν σε ετσι κωδικα που γραφουν;
  ιντα επιασεν μεταγραφη η μαχη που εκλεισεν, ποδα;..
  τουτοι ομως αφορμολουουνται γενικως..οποτε το θεμα εν τζαι τα βηματα παρακατω..εστω τζαι με την αναγνωριση λεξεων..εννοιων..συγκρισεων..
  εστω τζαι σαν αθελητων συνεπειων…αντιστασης στην κατασκευη υστεριων…διευρυνσης του λογου στον δημοσιο χωρο…

  Μου αρέσει!

 29. ΔemΩΝ permalink
  Σεπτεμβρίου 30, 2010 12:42

  Δεισδαιμόνα αγαπητή μου, εδώ καθημερινά εξισώνουν τους «απορριπτικούς» με τον φασισμό, τους εθνικά ανήσυχους με τον εθνικισμό, τους σκεπτικιστές με τα ΕΛΑΜ και τα ΦΑΚΛΑΝ και δεν ξέρω εγώ τι, και δεν καίγεται καρφάκι σε όλους τους κατά τα άλλα politically correct αριστερούς που βγάζουν από τη μύγα ξύγκι για κάθε ψύλλου πήδημα, εσένα σε ενόχλησε η δική μου εξίσωση της μονοδιάστατης πραγματικότητας και του δογματισμού που παράγει ο μαρξισμός-λενινισμός (και δεν έχει καμιά σχέση με την ΚΝΕ που ακόμα και σήμερα σέβομαι διαφωνώντας κάθετα μαζί της και με το κόμμα που υποστηρίζει) με αυτόν των ιεχωβάδων;

  (Δεν είναι φυσικά εδώ ο χώρος να το συζητήσουμε, αλλά δε νομίζεις πως είναι μια ενδιαφέρουσα ανάρτηση;)

  Μου αρέσει!

 30. strovoliotis permalink*
  Σεπτεμβρίου 30, 2010 13:44

  Λοιπόν, επειδή σε λίγο θα ετοιμαστούμε και θα αναχωρήσουμε για μακρυά, με στόχο τον εορτασμό της 50ης (και κάτι) επετείου της ανακήρυξης της Κυπριακής δημοκρατίας, θα σας αφήσω να συνεχίστε κόσμια και πολιτισμένα τη συζήτηση 🙂

  Ίσως να ελέγξω την ανάρτηση από τηλεφώνου αύριο.

  Και για όσους ενδιαφέρονται, θα πάμε στο Τ/Κ χωριό Τέρα. Που εγκαταλείφτηκε από τους κατοίκους του μόλις το καλοκαίρι του 1975, και όπου η Κυπριακή δημοκρατία μας ενοικιάζει με πολύ καλούς όρους ένα μικρό σπιτάκι.

  Βρίσκεται μακριά, κάπου στην Πάφο, οδηγείς στον αυτοκινητόδρομο, μετά στον υπεραστικό, μετά από 2-3 αγροτικούς, 1-2 χωματόδρομους, περνάς και από ένα ποταμό αν δεν βρέχει… 🙂

  Νομίζω, δε θα μπορούσε να βρεθεί καλύτερος τόπος για ένα τέτοιο εορτασμό 🙂

  Μου αρέσει!

 31. disdaimona permalink
  Σεπτεμβρίου 30, 2010 15:07

  Στροβολιώτη καλά να περάσετε!

  Δέμων άλλη στιγμη.Δεν προκείται να συζητήσω αυτό το θέμα στη βάση των «λογικών συνειρμών».Αν θέλεις να το συζητήσουμε επι της ουσίας οκ.

  Λινέ,δεν πρόκειται περι κανενός κ.Νίκου ούτε της αναγνωρισης του. Προκειται περί του φαινομένου όπου η αριστερά μεταξύ του απορριπτικού εθνικισμού και του χοντρου «κεφαλαίου» επέλεξε το πρώτο. Το πιο είναι το χειρότερο και γιατί να το συζητήσουμε κάπου που δεν θα κάμουμε τζαι κατάχρηση της φιλοξενείας ενός φιλελεύθερου που ονειρεφκεται την ελεύθερη αγορά όπως εμείς την αποδόμηση των δικών του ονείρων 🙂

  Μου αρέσει!

 32. λινοπαμπακος permalink
  Σεπτεμβρίου 30, 2010 17:58

  disdaimona,
  οκ..αμα γιουτισει να δουμεν/κουβεντιασουμεν ποιες φαινεται να εν οι επιλογες..τζαι οι προθεσεις τζαι τα εμπειρικα αποτελεσματα..
  ειπαμεν οτι διαφωνουμεν εν ενι;..:)
  που την ορολογια του διληματος…μεχρι ..να δουμεν..

  αλλα ο στροβολιωτης φαινεται μου πιο περιπλοκη διακλαδωση παρα [μονο] φιλελευθερος…τζαι μονο της αγορας…:)

  Μου αρέσει!

  • disdaimona permalink
   Σεπτεμβρίου 30, 2010 19:23

   Ναι ενδιαφέρει με πάρα πολλά να μιλήσουμε μια φορά ανοιχτά για τούτο το δίπολο των επιλογών της αριστεράς όπως γράφεται τα τελευταία χρόνια. Το γεγονός ότι διαφωνούμε,για μένα εν η αφορμή, τζαι θα το πω ανοιχτά,να συζητήσω ένα καίριο κατά την άποψη μου ζήτημα της αριστεράς ευρύτερα,με κάποιον που δεν θα περιπαίξει την αντίληψη μου.
   Για μένα τούτον τον χαρακτήρα έχουν οι διαφωνίες μου μαζί σου.
   Ο σεβασμός ξέρεις το πως εν δεδομένος πέραν πάσης αμφιβολίας. Εν μάλλώνώ μαζί σου. «Χρησιμοποιώ» την ικανότητα σου να σκέφτεσαι για να φκάλουμεν μιαν άκρη. Τζαι να με συγχωρέσεις αν καμιά φορά κάμνω κατάχρηση.

   Ο Στροβολιώτης,ναι,αλοίμονο,εννοείται ότι εν περίπτωση,τζαι τούτος «διαπλεκόμενη» 🙂

   Μου αρέσει!

 33. Σεπτεμβρίου 30, 2010 20:59

  Μια σύντομη παρέμβαση μ’ ένα σύντομο σχόλιο πάνω σε κάτι που είπε η φίλτατη Disdaimona…
  Γραφεί: «Να θυμίσω πως το 2004 οι μόνοι που έβαλαν κάτω την ράσιη τους ήταν ο Αναστασιάδης και ο Παπαπετρου. όσον αριστερή τζαι να είμαι πρέπει να είμαι πολλά λλίη για να μεν το αναγνωρίσω τούτο του Νίκου.» — Μα αγαπητή Disdaimona αυτό που λες έχει την αξία και τη σημασία του ΜΟΝΟ γα όσους [Αριστερούς κι όχι μόνο] προσέγγιζαν θετικά το Σχέδιο Ανάν. Γιατί πρέπει κάποιος Αριστερός που εδκιαολίστηκε τζιαι εψήφισεν ΟΧΙ τελικά στο Δημοψήφισμα, να θεωρούνται λίγο πολύ ήρωες οι οποιοιδήποτε που [για τους δικούς τους λόγου] ήταν υπέρ του ΝΑΙ]; Δεν σκοπεύω να μπω σε συζητήσεις για το Σχέδιο Ανάν τώρα, αλλά διερωτούμαι γιατί κολλάμε σ’ αυτό… Γιατί κάποιοι συνεχίζετε να κλαυθμυρίζετε για κάτι που απορρίφτηκε; Εκείνο που θα ‘πρεπε να ΜΑΣ προβληματίσει είναι το γιατί απορρίφτηκε. Και ΔΕΝ ήταν μόνο λόγω εθνικιστικού παροξυσμού ή γιατί έκαμα πίσω το ΑΚΕΛ!

  Μου αρέσει!

  • disdaimona permalink
   Οκτώβριος 1, 2010 13:33

   Ανευ,
   είδες να κλαυθμυρίζω; Ή πρόσεξες όποτεδήποτε να ανοίξω μια παρόμοια συζήτηση μαζί σου,εφόσον ξερω επειδή το αναφέρεις ανοιχτά,πως ψήφισες ΟΧΙ; Αλοίμονο, περιμένω από κάποιον του ΟΧΙ να μην ανήκει σε εκείνη την ομάδα των ακελικών,οι οποίοι στην περιβόητη συνδιάσκεψη του κόμματος, κατά την οποία το ακελ έπρεπε να αποφασίσει για τον δικό του υποψήφιο πρόεδρο και πέρασε από σαράντα κύμματα, αφού τα στελέχη του χωρίστηκαν σε Τασσικούς και μη Τασσικούς,ότι θεωρεί πρέπουσα και αυτονόητη την συνεχιζόμενη προσκόλληση του ακελ στο δηκο;
   Εν τζαι εν τωρά τούτη η ιστορία,ούτε 2,5 χρόνων ιστορία ένει.
   Ξέρουμε όλοι καλά, τις τάσεις που υπάρχουν μέσα στο ακελ. Μπορεί εγώ ανευ να προτιμώ την αντίθετη ακελική τάση από τη δική σου. Την οποία δεν μπορείς να αναιρείς,χρησιμοποιώντας τη αδηλη δικαιολογία ότι εγώ δεν ανήκω στο ακελ. Διότι θα μπορούσα να ανήκω τζαι τωρά να εκάμναμε μιαν «εσωκομματική» κουβέντα διαφωνώντας. Εκτός, αν η τασσική τάση του ακελ θέλει να φιμωνει την άλλη τάση. Η οποία παρεπιπτόντως,κατά παράδοξο τρόπο,συγκεντρώνει τζαι τους πιο αξιόλογους αξιωματούχους του κόμματος.

   Ένιγουέι,μιλώ με τον Λινοπάμπακο. Αν ο Λινοπάμπακος μου πει ότι εψήφισε ΟΧΙ θα δεχτώ πως οι κουβέντες μου μαζί του είναι άκυρες.

   Μου αρέσει!

 34. Σεπτεμβρίου 30, 2010 21:40

  Oμιλία του Μακαρίου στις 19/07/1974 ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας των Η.Ε.

  “…What has been happening in Cyprus since last Monday morning is a real tragedy. The military regime of Greece has callously violated the independence of Cyprus. Without trace of respect for the democratic rights of the Cypriot people, without trace of respect for the independence and sovereignty of the Republic of Cyprus, the Greek junta has extended its dictatorship to Cyprus…”

  “…I do not believe that there are people who accept the allegations of the Greek military regime. The coup did not come about under such circumstances as to he considered an internal matter of the Greek Cypriots. It is clearly an invasion from outside, in flagrant violation of the independence and sovereignty of the Republic of Cyprus…”

  Μου αρέσει!

 35. Σεπτεμβρίου 30, 2010 21:52

  Όμως, και παρ’ όλο που με τες παρεμβάσεις της Disdaimonaς και του Λινοπάμπακου, η συζήτηση έγινε ακόμα πιο ενδιαφέρουσα, ΕΓΩ θα ‘θελα ν’ ασχοληθώ μ’ ένα περιθωριακό σχόλιο που αναφερόταν στο άτομο ΜΟΥ. Είναι του σχολιογράφου Defiance [ημερ. Σεπτεμβρίου 29, 2010 23:59], o οποίος σχολιάζει χωρίς να τολμά να αναφερθεί σ’ ΕΜΕΝΑ ονομαστικά.

  Defiance,
  Στην παρέμβαση ΣΟΥ [ημερ. Σεπτεμβρίου 29, 2010 16:31] αναφέρθηκες στην «… νοοτροπία ορισμένων ΑΚΕΛικών να μας πείσουν ότι ο γάρος πετά. Έκαμεν ηλίθιες και απαράδεκτες δηλώσεις και εν έσιει δικαιολογία…». Μα εκείνοι που λίγο πολύ συμφωνούν με την δήλωση Χριστόφια δεν είναι μόνο οι μονοκόμματοι ΑΚΕΛικοί [κι αυτό φαίνεται κι από τες παρεμβάσεις που έγιναν σ’ αυτό το Blog].
  Σκοπός της δικής ΜΟΥ παρέμβασης ΔΕΝ ήταν να “αθωωσει” τον Πρόεδρο. Αν διάβαζες τα σχόλια ΜΟΥ θα έβλεπες ότι χαρακτήρισα τη δήλωση του και άστοχη κι άκαιρη [αλλά για εντελώς διαφορετικούς λόγους απ’ εκείνους που επικαλείστε όσοι διαφωνείτε με τες όποιες προσπάθειες και κινήσεις του Προέδρου για επίτευξη λύσης Ομοσπονδίας στο κυπριακό. Ξαναδιάβασε [αν δεν βαρκέσαι] τα προηγούμενα σχόλια ΜΟΥ.

  Εκείνο που ΕΓΩ είχα βασικά επισημάνει στα τελευταία σχόλια ΜΟΥ προς ΕΣΕΝΑ και τον Invictus, είναι ότι αυτά που είπε ο Πρόεδρος Χριστόφια ΔΕΝ πρέπει να απομονώνονται από το υπόλοιπο κείμενο της ομιλίας του [γιατί τούτο βολεύει κάποιους], αλλά και ότι τούτα τα ‘πε και ο Πρόεδρος Μακάριος από το 1974. Κι αυτό είναι υποκριτικό – ο μεν Χριστόφιας να ρίχνεται στο πυρ το εξώτερο ο δεν Μακάριος να την βγάζει αβρόχοις ποσί.
  Απ’ εκεί και πέρα ο ομφάλιος λώρος που [υποτίθεται] ένωνε πολιτισμικά την Κύπρο [ή πιο σωστά τους ελληνοκύπριους] με την Ελλάδα] κόπηκε με το πραξικόπημα της 15ης του Ιούλη του 1974 [και την αδυναμία της μετά να την βοηθήσει στρατιωτικά]. Κι όπως λαλεί τζι’ ο απογοητευμένος ποιητής της κυπριακής ελληνοφροσύνης: «Δεν είναι η πρώτη σας φορά που μας πουλήσατε». Για όλα αυτά όμως ΔΕΝ έβγαλες άχνα. Περιορίστηκες μόνο σε επικρίσεις!
  Όπως κι εκεί στο [οικείο ΣΑΣ] Blog “Μάνα είναι μόνο μία” [link: http://mana-mia.blogspot.com/2010/09/blog-post_28.html%5D, δεν μας είπες και τίποτε το σπουδαίο. Απλώς [αφού ως φαίνεται κατατρύχεσαι κι ΕΣΥ πλέον από aneforiακές εμμονές] ΜΕ έχεις ταυτίσει με τον τακτικό ΣΑΣ σχολιογράφο Andreas και ξεμπέρδεψες! Μα αποφασίστε επιτέλους! Τι είναι τ’ όνομα ΜΟΥ, Χρίστος Χρίστου [όπως με λαλούσατε μέχρι προχτές] ή Andreas;

  Μου αρέσει!

 36. Σεπτεμβρίου 30, 2010 23:26

  Εν ίντερνετ, αν θέλεις είσαι Χρίστος, αν θέλεις είσαι Αντρέας, αν θέλεις είσαι Πράξανδρος. Στο θέμα μας. Ξέχασε και ομφάλιους λώρους και ιστορίες και πολιτισμούς για μισό λεπτό. Αν ένας πρόεδρος κάμνει ομιλία στο εξωτερικό, είτε το θέλει είτε όι, εν μέρος (ή γίνεται μέρος) διπλωματίας. Ο Μακάριος εν ζει, ούτε να βοηθήσει μπορεί, ούτε να βλάψει, ούτε να κάμει πολιτική. Το μέρος της ομιλίας που επικεντρώθηκα εγώ και η μισή Κύπρος εν τζείνο που, κατ’εμένα τουλάχιστον, μπορεί να μας κάμει ζημιά διπλωματικά. Και εν μιλώ για λύση του κυπριακού σε 1000 χρόνια. Μιλώ για πιο κοντινά πράματα. Π.χ. ψήφισμα στην ΕΕ για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σχετικά με τους πρόσφυγες (εν έσιει έτσι πράμα, ο πρόεδρος σας εδήλωσε ότι ήρτεν πρώτα η ελληνική εισβολή και στέρηση δικαιωμάτων των τ/κ), ψήφισμα για απευθείας εμπόριο (το ότι ο βαρράς εν κατεχόμενα μετά που εισβολή θα αντικρούστει με το επιχείρημα της ελληνικής εισβολής). Σκέφτου σε πόσες επισκέψης ο Ερντογάν και ο Γκιουλ θα αναφέρουν τες δηλώσεις Χριστόφια για να δείξουν ότι η εισβολή τους ήταν αναγκαία.

  Μου αρέσει!

 37. Οκτώβριος 1, 2010 12:13

  Defiance,
  Η ουσία στην προκείμενη περίπτωση δεν είναι τι θέλω να είμ’ ΕΓΩ στο internet [Χρίστος, Andreas, Hasan ή Αγαμέμνονας], αλλά τι προσπαθείς να υποβάλεις ΕΣΥ λόγω των aneforiακών εμμονών ΣΟΥ!!!
  Για τα υπόλοιπα [τα πιο σοβαρά θα επανέλθω] …

  Μου αρέσει!

 38. Οκτώβριος 1, 2010 13:12

  Defiance,
  [Βλέπεις ΕΓΩ απευθύνομαι στα ίσια και κατά προσωπον όταν μιλώ μαζί ΣΟΥ, κι ΟΧΙ αόριστα όπως ΕΣΥ!],
  Θα [ΣΟΥ] πω ακόμα δκυο τρία λόγια [ίσως και περισσότερα], αλλά σκέψη ΜΟΥ είναι όπως αυτά είναι και τα τελευταία γι’ αυτήν ΜΑΣ τη κουβέντα. Δ εν μπορεί «τούτη» να συνεχίζεται επ’ άπειρον τζιαι να ΣΟΥ λαλώ τζιαι να ΜΟΥ λαλείς…

  1. Στην Κύπρο εισβολή έκαμε η Τουρκία [του τουρκικό στρατοκρατικό καθεστώς]. Επενέβη στρατιωτικά και εν όπλοις, κατέλαβε με τη βία [κι έχει ακόμα υπό την κατοχή της] κυπριακά εδάφη. Συνεπεία της εισβολής είχαμε σκοτωμένους, τραυματίες, πρόσφυγες, αιχμαλώτους, εγκλωβισμένους, αγνοούμενους, λεηλασίες, βιασμούς και άλλες βιαιοπραγίες. Όλ’ αυτά είναι εγκληματικά, αποτρόπαια κι απάνθρωπα!
  2. Η Ελλάδα [η ελληνική στρατιωτική χούντα] διοργάνωσε και εκτέλεσε [τη συνδρομή των εδώ ΕΟΚΑΒήτικων τσογλανιών της] στρατιωτικό πραξικόπημα [με τη συμμετοχή της κυπριακής Εθνικής Φρουράς] με το οποίο ανέτρεψε τον νόμιμα εκλεγμένο Πρόεδρο Αρχιεπίσκοπο Μακάριο. Τούτο ήταν μια καθαρή επέμβαση [εκ των έξω] στα εσωτερικά της Κύπρου με την οποία επέμβαση καταλυόταν η συνταγματική τάξη και πληττόταν η ανεξαρτησία της Κύπρου. [Εκτός κι αν η «Μάνα Λέγκω» δικαιούται να δέρνει τα παιδιά της] .. Και πάλι είχαμε σκοτωμένους, τραυματίες , συλληφθέντες, βασανισθέντες, βιαιοπραγίες. Και για αν ΣΕ προλάβω δεν είχαν σίγουρα την έκταση που πήραν κατα την τουρκική εισβολή. Όμως το πραξικόπημα ΔΕΝ παύει να είναι [κι αυτό] εγκληματικό, αλλά συνάμα και ΠΡΟΔΟΤΙΚΟ, καθώς έδωσε την ευκαιρία στην Τουρκία να εισβάλει στην Κύπρο.

  Αυτά όλα είναι λίγο πολύ γνωστά στους παροικούντες εν τη Ιερουσαλήμ [ασχέτως πως τα ερμηνεύεις ο καθείς] … Κι αυτά είπε κι Πρόεδρος στην ομιλία του, αλλά δυστυχώς άτσαλα και άγαρμπα και προπάντων άκαιρα. Κι αυτό ΟΧΙ γιατί “… μπορεί να μας κάμει ζημιά διπλωματικά …” Η υπόθεση της Κύπρου εν «ζημιωμένη» ή “βλαμμένη” εδώ και δεκαετίες [και δώσε όποια ερμηνεία θες στο “βλαμμένη”]. [Νομικά] επιχειρήματα στην Τουρκία μπορεί να πούμεν ότι έδωσε ήδη ο Μακάριος από το 1974 με την ομιλία του στο Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ. Κι αυτά που αναφέρεις ως πιθανά επιχειρήματα από πλευράς των τούρκων ηγετών σε περίπτωση ψηφισμάτων, δεν μπορούν να ισχύουν γιατί η κωλυσιεργία είναι κάτι που διαχρονικά πράττει η Τουρκία. ΔΕΝ πιστεύω ότι ενισχύουν περαιτέρω τη θέση της. Η επέμβαση της στην Κύπρο είναι εισβολής για ‘ΜΑΣ, αλλά για την Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγου χάριν, είναι ψιλά γράμματα αυτά. Για του λόγου ΜΟΥ το αληθές ρίξε και μια ματιά στην προτελευταία ανάρτηση στο Blog ΜΟΥ [αρ. 71/2010 – link: http://aneforiwn.blogspot.com/2010/09/712010-sh.html%5D.
  Ο Χριστόφιας [με τη δήλωση ΤΟΥ] πιο πολύ εν τον Εαυτό ΤΟΥ που έβλαψε. Έδωσε [χωρίς λόγο] επιχειρήματα, όχι μόνο στους πολιτικούς του αντιπάλους [εντός της Κύπρου, ας πούμεν στον ΔΗΣΥ], αλλά και σ’ όλους όσους υποσκάπτουν ή/και πολεμούν μ’ όλα τα μέσα τες διαδικασίες για εξεύρεση ομοσπονδιακής λύσης στο κυπριακό. Ανέβηκαν άκαιρα οι τόνοι και οι εντάσεις κυρίως από την πλευρά των εθνικιστών [των εθνικιστικο-χριστιανικών κατεστημένων] σε μια περίοδο μάλιστα που [ως φαίνεται] δεν υπάρχει έδαφος και διάθεση για μετωπικές συγκρούσεις μαζί τους.
  Τελεία [.] και παύλα [-]…

  Μου αρέσει!

 39. Οκτώβριος 1, 2010 18:11

  Disdaimona,

  Δεν ήταν στες προθέσεις να μπω σφήνα στην κουβέντα ΣΑΣ με τον Λινοπάμπακο και να χαλάσω τοπ πνεύμα της – εξ άλλου την παρακολούθησα μ’ αρκετό ενδιαφέρον. Όμως θεωρώ ότι η επιστροφή σε μια Ανανολογία [απ’ όσους ψηφίσαν ΝΑΙ στο Δημοψήφισμα] αποτελεί κλαυθμυρισμό και μοιρολατρία. Τούτο μπορεί ας πούμεν, να χαρακτηρίζει τον Ρολάνδη [που μια ζωή μιλά για “ιμπεριαλιστικές” χαμένες ευκαιρίες – το “ιμπεριαλιστικές” είναι δικό ΜΟΥ], αλλά κρίνω ότι ένας Αριστερός μπορεί να ξεπεράσει σχετικά εύκολα τέτοιες “αναποδκιές” ή να θες και οπισθοδρομήσεις.
  Δεν θυμάμαι πότε και που ανάφερα πως ψήφισα ΟΧΙ στο Δημοψήφισμα [νομίζω τούτο πιο πολύ συνεπάγεται από τα γραφόμενα του], αλλά διερωτούμαι γιατί τούτο ΣΕ κάμνει να νομίζεις ή και να πιστεύεις ότι ανήκω ή προτιμώ την τασσική τάση μέσα στο ΑΚΕΛ … Μην πέφτεις κι ΕΣΥ στην παγίδα που θέλει να κατατάσσει τους Αριστερούς [και ΑΚΕΛικούς] σε κατηγορίες [στη βάση μιας ή δκυο κουβέντων], κάτι που ενυπάρχει μέσα στο χώρο του ΑΚΕΛ και της Αριστεράς γενικότερα. [Μια εποχή είχαμε και την κατηγορία των “λυσσαριδικών” ΑΚΕΛικών]. Δεν ξέρεις ούτε τη στάση ακολούθησα κατά τες προεδρικές εκλογές του 2003 [όταν το ΑΚΕΛ υποστήριζε για Πρόεδρο τον Τάσσο Παπαδόπουλο], αλλά ούτε και νομίζω να εκδήλωσα κάποια φορά τη συμφωνία ΜΟΥ με τους γενικότερους χειρισμούς του Παπαδόπουλου στο κυπριακό [ασχέτως αν θεωρείς ότι η στάση ΜΟΥ απέναντι στο ΔΗΚΟ είναι ήπια].
  Τέλος τα πιο πολλά από τα στελέχη του ΑΚΕΛ που θα μπορούσαν να ονομαστούν «τασσικοί», με βάση τις τοποθετήσεις τους στην Συνδιάσκεψη του Κόμματος για επικύρωση της υποψηφιότητας Χριστόφια για τες τότε Προεδρικές εκλογές [και στην οποία κάμνεις αναφορά], έχουν λίγο πολύ περάσει στα μετόπισθεν [ενώ κάποιοι απ’ αυτούς έχουν αποστασιοποιηθεί]… Τούτο όμως ΔΕΝ μετατρέπει [εκ των υστερών] την απόφαση [μιας άλλης Συνδιάσκεψης του ΑΚΕΛ] για το ΟΧΙ, λανθασμένη. Δεν είναι έτσι [νομίζω] που πρέπει κρίνουμε τα ιστορικά γεγονότα. Και δεν λεω ότι έτσι κάμνεις ΕΣΥ, αλλά όταν επαινείται, ας πούμεν ο Αναστασιάδης που υποστήριξε για τους δικούς του λόγους το Σχέδιο Ανάν, λυπάμαι αλλά κάτι ΔΕΝ γωνιάζει!

  Μου αρέσει!

 40. disdaimona permalink
  Οκτώβριος 1, 2010 21:02

  Ανευ,

  νομίζω ειναι κάπως άδικο,να λέμε για τον οποιονδήποτε αριστερό ή μη, ο οποίος εσπατάλησε και σπαταλά τον χρόνο του προ και μετά της εκλογής Χριστόφια,τρέχοντας να μαζέψει ψηφους για αυτή την εκλογή, ότι καταλήγει σε ιστορικίστικες παρελθοντολογίες.

  Είναι αναπόφευκτο, πως όταν εγείρεται ένα θέμα, θα ανασύρονται και άλλα «κεφάλαια» της ιστορίας για την οποία μιλάμε. Δεν είμαι κολλημένη με τα αποτελέσματα και τις διαδικασίες του δημοψηφίσματος του 2004.Όσοι αριστεροί έμειναν κολλημένοι σ΄αυτο, προτίμησαν να ψηφίσουν εξαρχής τον Κασουλίδη στις προεδρικές.

  Απο κει και πέρα, βεβαίως δεν δικαιούμαι να βγάζω πορίσματα για την στάση και την συμπεριφορά τη δική σου στο κόμμα σου,ούτε όμως εσύ δικαιούσαι να κάνεις κάτι ανάλογο για μένα.

  Το είπα εκατό φορές και θα το λέω μέχρι να γίνει κατανοητό. Ουδέποτε η κριτική μου για το ακελ έχει στενο-κομματικό χαρακτήρα.ΟΥΔΕΠΟΤΕ.Είμαι δεδηλωμένη αριστερή ως το κόκκαλο και τα ζητήματα της αριστεράς δεν μπορώ να τα μετρώ με ένα μπακκαλοδέφτερο. «είπες μου/είπα σου, έκαμες/έκαμα». Είμαστε όλοι, είτε μας αρέσει είτε όχι μέρος ενός ευρύτερου συστήματος ισορροπιών και δυνάμεων. Δεν έχω συναισθηματική ταύτιση με κανένα κόμμα. Έχω ιδεολογική ταύτιση με την αριστερά και η Αριστερά μετρα παραπάνω για μένα από ότι το ακελ.
  Για αυτό το λόγο, για να το θέσω και από την ανάποδη, υποτιμώ όσους κλαυθμυρίζουν ενάντια στο ακελ, όπως τες κοτσιάκαρες που μαλλώνουν για τες όρνιθες τους. Έκαμε μου έτσι ό τάδε τζαι έτσι ο δείνα τζαι άρα το να μιλώ ενάντια στο ακελ κάμνει με αυτόματα επαναστάτη ή αριστερό.Τούτα είναι τραγικές αφέλειες. Δεν με αφορούν αυτά τα επίπεδα ούτε δέχομαι να με ταυτίζει κάποιος μαζί τους.

  Είμαι ένας πολίτης του κόσμου που ζει στη Κύπρο τζαι μέλος της αριστεράς του κόσμου.Με την έννοια ότι τζαι οι πολιτικές θεωρίες δεν είναι τοπικές. Της αριστεράς που διαμορφώνεται θεωριτικά αυτή τη στιγμή που μιλάμε.

  Μου αρέσει!

 41. Οκτώβριος 1, 2010 21:34

  Στροβολιώτη τζιαι Disdaimona αν θέλετε να κρίνετε τον πρόεδρον που σε θκιυόμισι χρόνια δεν επροχώρησεν αρκετά στην διαπραγμάτευσην βάρτε κάτω την κριτική σας τζιαι εκφράστε την απογοήτευση σας.

  Το να σας θωρώ να συνταυτίζεσται με τον απαξιωτισμόν του κάθε ηλήθιου αστού κκομπλεξικού τζιαι να υιοθετείται τες αξίες των Χαρβαρντάκηδων για να πείτε την πίκραν σας, παρουσιάζοντας τον πρόεδρον σαν λλίον πολλά άξεστον καβετζιήν που το Δίκωμον που δεν ηξέρει καλά εγκλέζικα, που δεν κάμνει για πρόεδρος τζιαι που μας ρεζιλεύκει (sic) στα ξένα ακαδημαϊκά έδρανα με σσυχχίζει.

  Δεν θωρώ καμιάν κέλαν του προέδρου. Σωστά τζιαι ακριβή τα είπεν. Τζαι αντίθετα φίλε μου Defiance δεν θωρώ να αποδυναμώννει τον αντικατοχικόν μας αγώνα τζαι τον αγώναν για επανένωσην. Τον δυναμώννει, γιατί ενώ ο Ελληνικός λαός ήβρεν την δύναμην τζιαι τους αθρώπους που εχρειάζετουν για να αποτινάξει την δικτατορίαν τζιαι το στρατιωτικόν καθεστώς τζιαι να εγκαθυδρίσει μιαν σύχρονην αστικήν δημοκρατίαν που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, στην Τουρκίαν, παρόλον που οι μή στρατιωτικοί έχουν απόλυτην πλειοψηφίαν ακόμα τζιαι σήμερα, ο στρατός κυβερνά τζιαι βασιλεύει τζιαι το τουρκικόν κράτος αναχρονιστικά συνεχίζει να καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα τζιαι το διεθνές δίκαιον. (αν δεν ξέρεις πως θκιάβασε την ομιλίαν του προέδρου να δείς ότι τα είπεν με πολλήν ακρίβειαν τζιαι τούτα). Σήμερα ζητούμεν να συπεριφερτεί τζιαι η Τουρκία όπως συμπεριφέρεται τζιαι η Ελλάδα, που δεν είναι «μητέρα μάμμα» όπως λαλούν οι Τουρκοκύπριοι δεξιοί για την Τουρκίαν, αλλά σύμμαχον κράτος τζιαι μητροπολιτική κουλτούρα για τους ελληνοκυπρίους που έχουν το κράτος τους που εν ισότιμον στην Ευρωπαϊκήν Ένωσην. Αν πει ο Γκιούλ ότι δεν ηφταίει διότι επενέβην πρώτα η Ελλάδα, να του πούμεν να σεβαστεί τζιαι τζιείνος το διεθνές δίκαιον όπως το σέβεται η Ελλάδα. Είναι το μόνον που του ζητούμεν. Να φύει τον στρατόν του τζιαι να αφήκει 600 στρατιώτες που δικαιούται.

  Δεν είναι κέλαν που έκαμεν ο πρόεδρος. Αυτόν που έκαμεν είναι να ντζίσει πας τους ιερούς μύθους που μας βάλλουν που την προδημοτικήν μες τα σχολεία. Αν εσσιώπησεν που ήρτεν πίσω αγαπητέ Στροβολιώτη είναι διότι σαν έξυπνος άνθρωπος ξέρει ότι το να πείς αυτές τες σωστές πολιτικές θέσεις σε μιαν δεξαμενήν σκέψης ορθολογιστών αθρώπων δεν είναι το ίδιον με το να κάτσεις να μαλλώννεις με έναν γουμάν αμπάλατων ανώμαλων ενός ανώμαλου κράτους που δεν έχει ακόμα ύμνον τζιαι του οποίου τα πρωτάκια απαγγέλλουν:

  της πατρίδας μου η σημαία έχει χρώμα γαλανό, και στη μέση χαραγμένο ένα κάτασπρο σταυρό…

  Αλλά να νεκατώννεσται τζιαι σεις μες τούντες μαλακίες του εθνικού κορμού τζιαι των αππωμένων αστών για είντα;

  Μου αρέσει!

  • disdaimona permalink
   Οκτώβριος 2, 2010 05:46

   Ασέρα λυπούμαι αλλά είσαι απαράδεχτα άδικος. Ούτε για τα αγγλικά του προέδρου είπα ούτε ότι ο πρόεδρος εν λλίος είπα. Αντίθετα είπα, πως κάθε φορά που θα κάμουμεν κριτική στον πρόεδρο τζαι στο ακελ, κάποιοι πολλά πιο λλίοι, θα το χρησιμοποιήσουν για να γίνουν «λλιόττεροι».

   Ο Χριστόφιας εν ένας πρόεδρος τζαι ναι εν θα σκεφτούμαστε πριν μιλήσουμε, ο κάθε πολίτης έσιει δικαίωμα να τοποθετηθεί.

   Έχω να σου πω πως τζαι εγώ συχχιζουμαι απερίγραπτα όταν μου λέεις ότι ταυτίζουμαι με τον κάθε βλάκα. όι μόνο να ζητούμε κατανόηση τζαι σεβασμό αλλά να δείχνουμε τζιόλας.
   Για τον απλούστατο λόγο Ασέρα, ότι σε ενάμιση χρόνο που ο Χριστόφιας μπορεί να μεν εν πρόεδρος,αν ακόμα είμαστε δαμέ, εν να αντιληφθείς τι σημαίνει κριτική έξω από τα δόντια. Τζαι τότε θα δεις πολλούς που τούτους με τους οποίους μας εταύτισες τι θα έχουν να μας σούρουν!!!
   Λυπούμαι πάρα πολλά,δεν ξέρω αν εν η απόσταση που δημιουργεί κάποιες αντιδράσεις,αλλά εν ήσουν καθόλου μα καθόλου αντικειμενικός.

   Μου αρέσει!

 42. Οκτώβριος 1, 2010 22:04

  Disdaimona,

  Η κουβέντα ΣΟΥ για «…τες κοτσιάκαρες που μαλλώνουν για τες όρνιθες τους …», ΜΟΥ θύμισε κι αυτό: http://aneforiwn.blogspot.com/2009/11/682009.html

  Για τα υπόλοιπα ΔΕΝ θα πω πολλά, ίσως γιατί σε γενικές γραμμές συμφωνώ μαζί ΣΟΥ. Θα σημειώσω όμως ότι,
  1. Ο «συναισθηματισμός» ή η «συναισθηματική ταύτιση» γενικότερα με τον χώρο της Αριστεράς, ΔΕΝ μπορεί να λείπουν από ένα Αριστερό.
  2. Σίγουρα, «… όσοι αριστεροί έμειναν κολλημένοι σ’αυτο …», [στο ΟΧΙ στο Δημοψήφισμα από πλευράς ΑΚΕΛ] “… προτίμησαν να ψηφίσουν εξαρχής τον Κασουλίδη στις προεδρικές». Αλλά και όσοι τυχόν ψηφίσαν τον Χριστόφια, με την πρώτη αναποδιά άλλαξαν πλεύση!
  3. Ο Αριστερός πολίτης του κόσμου δεν πρέπει να βλέπει την πάλη της Αριστεράς ως κάτι το ενιαίο; Κι ότι οι όποιες [έστω φιλελεύθερες] κινήσεις από μέρους της Δεξιάς είναι ευκαιριακές και συγκυριακές;

  Τέλος απολογούμαι αν η αναφορά ΜΟΥ σε «κλαυθμυρισμών» ΣΕ ενόχλησε. Δεν ήταν καθόλου στες προθέσεις ΜΟΥ!

  Μου αρέσει!

  • disdaimona permalink
   Οκτώβριος 2, 2010 05:55

   1. Οχι δεν έχω την ίδια συναισθηματική απόσταση από όλους τους χώρους εννοείται. Νομίζω πως είναι φανερό από τις γενικές μου βόλτες και τα σχόλια που αφήνω στα μπλοκς. Νομίζω πολλές φορές,αν και μη μέλος του ακελ, εστάθηκα για να αντιμετωπίσω τη βλακεία για την οποία,πολλά ατυχώς τζαι με αληθινό παράπονο το λέω, με εταύτισεν ο καλός μας φίλος.

   2. Δεν ξέρω, ίσως εσύ να ξέρεις τέτοιες περιπτώσεις. Εγώ πάντως δεν ανήκω σε αυτές.

   3. Ναι συμφωνούμε. Η δεξιά είναι ευκαιριακή anyway.

   4. Να μην απολογήσε. Δεν με επρόσβαλες. Η κουβέντα είναι ο τρόπος να διευκρινίζουμε τις θέσεις μας.

   Μου αρέσει!

 43. Ανώνυμος permalink
  Οκτώβριος 2, 2010 01:38

  Βρε Ασέρα μα εκατάλαβες ήντα κοτσάνες σύρνεις ρε παρέα;Η Ελλάδα ουδέποτε εισέβαλε στην Κύπρο, διότι η παρέμβαση του Ελληνικού στρατού σε ουδεμία περίπτωση αποσκοπούσε στην κατάληψη και κατοχή κυπριακών εδαφών.Εσύ είδες ποττέ, σε κανένα βιβλίο, ότι οι Η.Π.Α εισέβαλαν σε χώρα της Λατινικής Αμερικής; Και κάτι άλλο.Εσκέφτηκες ποττέ σου τι θα γίνετον, εάν όποιοςδήποτε Τούρκος η Τουρκοκύπριος αξιωματούχος (όχι κατ ανάγκη ο Γκιούλ) έλεγε σε όποιοδήποτε διεθνές φόρουμ, ότι η «Κκίπρις Μπάρισh Χαρεκάτι» ήταν εισβολή; Τούτα τα «γκλάμουρ,επαναστατικά,αριστερά»(τούτα τζιαι εάν ένι αστικά αππώματα) αφήστε τα στην πάντα, γιατί μερικοί όπως πάτε, εν να μας παντρέψετε με άδρωπο.Ναι, είπαμε, να επισημάνουμε και τις δικές μας ευθύνες αλλά όι τζιαι να φτάσουμε στο σημείο να τα ισοπεδώνουμε ούλλα εν ονόματι της «προοδευτικότητας»!

  Μου αρέσει!

 44. Ανώνυμος permalink
  Οκτώβριος 2, 2010 02:45

  η επέμβαση του ελληνικού στρατού είχε στόχο τον έλεγχο ολόκληρης της Κύπρου
  του τουρκικού στρατού της μισής…

  Μου αρέσει!

 45. Οκτώβριος 2, 2010 10:48

  Disdaimona εσύ δεν απαξίωσες κατευθείας τον πρόεδρο. Ο φίλος μου ο Στροβολιώτης το έκαμε τζιαι εσύ εταυτίστικες μαζί του. Για αυτόν απευθύνθηκα τζιαι στους θκυό σας στην ίδια φράση. Αν δεν ταυτίζεσαι με την απαξίωση του Στροβολιώτη οφείλεις να το πεις, για να καταλάβουμε τζιαι μεις που δεν είμαστε μες την κκελλέ σου, όπως το έκαμα εγώ.

  Ανώνυμε ευχαριστώ που μου διορθώνεις τες κοτσάνες που λαλώ. Θα μελετήσω την διόρθωση. Η εισβολή της Τουρκίας συνεχίζεται, ενώ τζιείνη της Ελλάδας εσταμάτησε με την πτώση του στρατιωτικού κράτους που οργάνωσε το πραξικόπημα για να ανατρέψει την νόμιμη τάξη του κυπριακού κράτους. Θκιαβάζοντας την γαλλική έκδοση της Βικιπαίδιας (συγνώμη που δεν είμαι του Χάρβαρντ):

  Une invasion est une action militaire qui menace directement l’autonomie d’une nation ou territoire. Une invasion est souvent opposée à la résistance par les autochtones.
  Les invasions peuvent être conduites pour restaurer ou changer le gouvernement d’une nation ou territoire. Cette sorte d’invasion peut être perçue par un côté comme un acte d’usurpation, alors que l’autre peut le percevoir comme un acte de libération.

  ταιρκάζει 100% με αυτόν που είπεν ο πρόεδρος, το οποίον εξήγησεν μάλιστα σε έκτασην για να με υπάρχει παρεξήσηση. Είναι για αυτόν που η απομόνωση της λέξης «invation» τζιαι προέκταση με την κατηγορία ότι θίγει την Ελλάδα του σήμερα είναι ανέντιμη. Η δε απαξίωση προς τον χωρκάτη, άξια ανθρωπολογικής μελέτης του Κύπριου κοτσιρόσσιυλλου κκαμπλεξικού αστού.

  Μου αρέσει!

  • disdaimona permalink
   Οκτώβριος 2, 2010 12:01

   Ασέρα,συνεχίζεις δυστυχώς στο ίδιο ύφος.
   Εν είμαι μαθημένη να παίρνω τα λόγια μου πίσω.Είπα ότι συμφωνώ με τον Στροβολιώτη (από την αρχή της συζήτησης, τζαι όι 28 ώρες ύστερα,που η συζήτηση επήρεν τζι αλλες τροπές,όπως έκαμες εσύ) τζαι θα το ξαναπώ.

   Δεν έκρινα που τις ως τώρα παρεμβάσεις του Στροβολιώτη για το Κυπριακό,ότι εν κάποιος αφελής που πολλά εύκολα ταυτίζεται με τους βλάκες. Το κείμενο του Στροβολιώτη είπε,τζαι δαμέ εσυμφώνησα, πως ζούμε σε μια χώρα «ενός λαού, ο οποίος στην πλειοψηφία του είναι μη μου άπτου, και φυσικά δεν έχει απολύτως καμιά όρεξη για αυτοκριτική, ή έστω αμφισβήτηση της επίσημης προπαγάνδας που μαθαίνουμε στα σχολεία»,τζαι ότι η δήλωση ήταν περιττή, όι λανθασμένη επί της ουσίας της.

   Έτσι τζι εγώ άρχισα το σχόλιο μου «εν χρειαζούμστε έξυπνες δηλώσεις,…χρειαζούμαστε διάρρηξη του απο-στήματος (βλάκες) της κοινής γνωμης με ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΑΝΟΙΓΜΑΤΑ.Πολιτικό άνοιγμα,εννεν μόνο να ανοιουμεν το στόμα μας. Στην ουσία είπα ότι λέω πάντα σε κάθε συζήτηση για το κυπριακό. Σόρυ ρε φιλε,τούτη εν η γνώμη μου.
   Αλλά το να μου πεις ότι έβαλα την ράσιη μου κάτω να πατήσει ό κάθε βλάκας πάνω, ξέρεις πως εν πέραν που τη συνείδηση μου για να το δεχτώ!!!
   Τζαι αφήνουμεν το δαμέ. Γιατί είμαστε μακράν έξω που το θέμα που εγύρει η ανάρτηση.

   Μου αρέσει!

 46. Ανώνυμος permalink
  Οκτώβριος 2, 2010 11:14

  την ομιλια του μακαριου την χρησιμοποιησεν ο αντιπροσωπος της τουρκιας ο ολτσαυ για να δικαιολογηση την εισβολη….ηταν προδοτικη η ομιλια …..μιλησεν σαν αλλος παυσανιας…..το ιδιον και ο χριστοφιας …απενοχοποιησεν την τουρκια……..

  Μου αρέσει!

 47. Ανώνυμος permalink
  Οκτώβριος 2, 2010 11:15

  ο φακελος της κυπρου δεν ανοιγει γιατι ειναι υπευθηνοι ο μακαριος και οι πολιτικοι στη ελλαδα που εστησαν παγιδα στο ιωαννιδη να κανει το πραξικοπημα και αμεσως εγινε ανυπακοη απο νταβο αραπακη παπανικολαου και γαλατσανο που ηθελαν στρατιωτικη ητταν στην κυπρο για να επανελθουν οι μεσσιες φανταστητε αν ειχαμεν στρατιωτικη νικη του ιωαννιδη θα ειχαμεν ακομα χουντα…..

  Μου αρέσει!

 48. Ανώνυμος permalink
  Οκτώβριος 2, 2010 11:19

  Υπήρχαν και Έλληνες Κύπριοι οι οποίοι αισθάνονταν αγαλλίαση για την επέμβαση της Τουρκίας! Την αγαλλίασή τους περιέγραψε ωμά η στενή συνεργάτης του Μακάριου, Ουρανία Κοκκίνου, η οποία ερωτηθείσα απο τον «Ριζοσπάστη» εάν είχε συλληφθεί από τους πραξικοπηματίες, έδωσε την ακόλουθη απάντηση: «Ναι! Και με άφησαν μαζί με τους άλλους, ή μάλλον βγήκαμε μόνοι μας την μέρα της εισβολής. Παρακολουθούσαμε, θυμάμαι, από τις Κεντρικές Φυλακές τους Τούρκους αλεξιπτωτιστές να πέφτουν στη Λευκωσία. Δεν σας κρύβω, ότι δοκίμασα, ντρέπομαι που το λέω, χαρά. Ήμουν σίγουρη ότι σε λίγο θα ήμασταν ελεύθεροι».

  Μου αρέσει!

 49. Ανώνυμος permalink
  Οκτώβριος 2, 2010 11:29

  gregoris permalink
  Σεπτεμβρίου 29, 2010 14:04

  όι εν επέλλανεν.
  επί της ουσίας ποια εν η θέση σου Στροβολιώτη επί της ομιλίας ολόκληρης;
  το άστον τρελό στη τρέλλα του εν μας κάμνει αν θέλουμεν λύση.

  για να μην ξεχνιόμαστεν η Ελλάδα είσιειν στρατό κατοχής στην Κύπρο (με την συγκατάθεση της ε/κ ηγεσίας) την περίοδο 1964-1967. τζιαι μετά ως το 1974 έλεγχεν την Εθνική Φρουρά, μέρος της αστυνομίας (φυσικά την παιδεία τζιαι το πολιτικό-ιδεολογικό πλαίσιο της ε/κ κοινότητας) τζιαι ανάτρεψεν την κυβέρνηση….και μετα ψαχνουμεν ποιοι προδωσα την κυπρο…….η αριστερα….

  Μου αρέσει!

 50. Οκτώβριος 2, 2010 12:13

  Ναι ανώνυε 11:19. Η Ουρανία Κοκκίνου επρόδωσεν την Κύπρον. Την επρόδωσεν τζιαι ποτέ δεν εκαταδικάστηκεν για την προδοσία της. Οι αριστεροί τζιαι οι Μακαριακοί εφέραν την Τουρκία. Αίσχος.

  Τίποτε άλλον;

  Μου αρέσει!

  • Ανώνυμος permalink
   Οκτώβριος 2, 2010 12:52

   ναι ο μακαριος βασιλιας καραμανλης για να φερουν δημοκρατια και το ακελ απο μισος στην ελλαδα….

   Μου αρέσει!

  • ανωνημος permalink
   Οκτώβριος 2, 2010 12:53

   ναι ο μακαριος βασιλιας καραμανλης για να φερουν δημοκρατια και το ακελ απο μισος στην ελλαδα….

   Μου αρέσει!

 51. Ανώνυμος permalink
  Οκτώβριος 2, 2010 14:55

  Ναι Ασέρα,η Ελληνική αεροπορία και το Ελληνικό ναυτικό ισοπέδωσε τη Λευκωσία,οι δε Κύπριοι (Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι) αντιστάθηκαν σθεναρά στον Έλληνα εισβολέα,χιλιάδες Κύπριοι προσφυγοποιήθηκαν από την ελληνικη εισβολή.Για όνομα του θεού πιον!Ασέρα, καταλαμβαίνεις ότι άλλο η εισβολή,άλλο το πραξικόπημα άλλο η απόβαση(όπως έγινε αυτή στη Νορμανδία);Και επειδή έγινε Ελληνική «εισβολή»,έπρεπε οι Τούρκοι να κάμουν δύο;Και καλά ρε,στην πρώτη εισβολή κινδύνευαν οι Τουρκοκύπριοι,στην δεύτερη ποιος κινδύνευε;Όξα έκαμε «εισβολή» η ΕΛΔΥΚ.Πω πω, θα μας τρελλάνουν μερικοί «μορφωμένοι»,«πολιτισμένοι» και «λόγιοι» τύπου Ασέρα.Εάν αύριο κάποιος Ελληνοκύπριος Ευρωβουλευτής κατά τη συζήτηση στην Ευρωβουλή για το κανονισμό για το απευθείας εμπόριο(έρκεται τζιαι τούτο με τις πρόσφατες ματσουτζιές του στη Νέα Υόρκη), φέρει το επιχείρημα της εισβολής και κατοχής και ένας Τουρκογενής Ευρωβουλευτής πει («μα ό ίδιος ο πρόεδρος σας είπε ότι η Ελλάδα ΠΡΩΤΗ εισέβαλε στην Κύπρο,τότε γιατί μιλάτε για εισβολή και κατοχή») τότε τι θα του απαντήσει ο δικός μας Ευρωβουλευτής;Άνοιξε την Κινέζικη Βικιπαίδεια; Και σε ρωτάω ξανά. Φαντάστηκες ένας Τούρκος η Τουρκοκύπριος αξιωματούχος να δηλώσει ότι «Κκίπρις Μπάρισh Χαρεκάτι» ήταν εισβολή; Αλλά μην ανησυχείς.Τόσο μαλάκες και τόσο πολιτισμένοι του κόλου σαν εσένα και μερικούς άλλους οι Τούρκοι δεν είναι.

  Μου αρέσει!

  • disdaimona permalink
   Οκτώβριος 2, 2010 15:12

   Εσύ που εν είσαι μορφωμένος του κώλου, εσκέφτηκες αν είσαι ανεμόμυλος του κώλου;
   Εθκιάβασες ούλλην την ομιλία του Χριστόφια όξα πορτοκλωτσάς τζι όπου έβρεις;

   Επειδή αν δεν το επρόσεξες, στην ομιλία αναφέρει, πως η εισβολη της Ελλάδας αναιρέθηκε που τη μετέπειτα στάση της τζαι το ίδιο περιμένουμε να κάμει τζαι η Τουρκία.

   «Εάν αύριο κάποιος Ελληνοκύπριος Ευρωβουλευτής κατά τη συζήτηση στην Ευρωβουλή για το κανονισμό για το απευθείας εμπόριο…., φέρει το επιχείρημα της εισβολής και κατοχής»… μαλλον εν ναν το ίδιο μορφωμένος τζαι μελετηρός με σένα!

   Μου αρέσει!

  • Οκτώβριος 3, 2010 00:03

   «Και επειδή έγινε Ελληνική «εισβολή»,έπρεπε οι Τούρκοι να κάμουν δύο;» Ποιός το είπε τούτο. Εσύ το λες. Μα τί ανώμαλα πολιτικά μυαλά φκάλλει ο εθνικός κορμός, εν να μας πελλάνετε. Τέλος πάντων, απάντησε σου η Disdaimona. Το να πεις ότι τα Τανκς καθοδηγούμενα που τους Έλληνες αξιωματικούς ισοπεδώσαν ναί, όχι την Λευκωσία αλλά το προεδρικό τζιαι εκαταλάβαν τζιαι την αρχιεπισκοπή, τζιαι εσκοτώσαν τζιαι εκατοντάδες κόσμο που την αστυνομία που αντιστάθηκε, δεν λες ότι η Τουρκία εδικαιούτουν να επέμβει. Εσύ το προσθέτεις στην κουβέντα, διότι εμάθαν σου να συμπεριφέρεσαι προς τους αριστερούς στα νηπηαγωγία σου, στα δημοτικά σου, στα γυμνάσια σου, στα προσκοπεία σου, στα κατηχητικά σου, σαν να είναι προδότες που δεν θέλουν την Ελλάδα. Άι παράτα μας

   Μου αρέσει!

 52. disdaimona permalink
  Οκτώβριος 2, 2010 14:58

  Κοντός ψαλμός αληλούια για να ανακεφαλιώνουμε τζαι να τελειώνουμε:

  1. Η στρατιωτική επέμβαση ενός κράτους σε ένα άλλο κράτος,ανεξάρτητα από την επιτυχή ή μη επιτυχή έκβαση της,ονομαζεται ΕΙΣΒΟΛΗ. Απογαλακτιστείτε που το βυζίν της μάμμας σας όσοι ενοχλείστε. Στην αρχή εν λλίον φοητσάρικο μετά εν απελευθερωτικό.

  2. Η διακυβέρνηση Χριστόφια έδωσε μια μεγάλη μάχη για να απογαλακτιστούμε,επιχειρώντας διορθωτικές επεμβάσεις στην Παιδεία,για να κτυπήσει το πρόβλημα στη ρίζα του και να χτίσει τις προυποθέσεις για ΜΟΡΦΩΜΕΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑΣ,απαλλαγμένους από φαντασιωτικες αναχρονιστικές προκαταλήψεις. Αντιμετώπισε την αντίσταση σύσσωμης της δεξιάς. Ο βασικός λόγος που αυτή η προσπάθεια απέτυχε είναι το γεγονός πως το Υπουργείο Παιδείας είναι κατά 90% κατηλημμένο από το ΔΗΚΟ. Η τροχοπέδη για την υπέρβαση της «ιστορικής λογοκρισίας» είναι το ΔΗΚΟ και όχι ο ΔΗΣΥ. Ο δήσυ αντιμετωπίζει άλλα προβλήματα εσωτερικά με φασιστοειδή καταστάσεις. Δεν έσιει όμως τη δύναμη σε επίπεδο εξουσίας «τζαι πίσω που τις κουρτίνες» να σταθεί εμπόδιο σε καμιά ριζική αλλαγή. Αυτή τη δύναμη την έχει σήμερα το ΔΗΚΟ και την χρησιμοποιεί δεόντως με βασταρκάν την ΕΔΕΚ.

  3. Το δησυ πριν να φτάσει στο σημείο να ψάχνεται σε μνημόσυνα πραξικοπηματιών, εκάθετουν τζαι έτρωεν ντομάτες στα μνημόσυνα του Γρίβα. Η αριστερά δεν άδραξε την ιστορική στιγμή τούτης της υπέρβασης.

  4. Η δήλωση του προέδρου διαρρηγνύει το κατεστημένο αναμφισβήτητα. Η χρησιμότητα αυτής της δήλωσης ίσως θα είναι το άνοιγμα του κεφαλαίου της συζήτησης ενάντια στον εθνικισμό σε μια μετα-διχοτομημένη Κύπρο.

  5. Ο αγώνας συνεχίζεται δια παντός και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Με ενωμένη ή όχι την Κύπρο.

  Μου αρέσει!

  • Οκτώβριος 3, 2010 00:06

   Επι τέλους.

   Ελπίζω με τον Νεοκλή στο υπουργείο παιδείας να γινεί κάτι πιό ουσιαστικό

   Μου αρέσει!

   • Οκτώβριος 3, 2010 00:17

    Aceras,

    Ένας τεχνοκράτης εν τελικά τζι’ ο Νεοκλής, που αγωνιά πως θα υλοποιηθούν οι ντιρεκτίβες της Ευρωπαικης Ένωσης! Ψάξε τζιαι δκιάβασε πως χειρίζεται το θέμα του Διαμετακομιστικού Σταθμού Οικιακών Σκυβάλων στον Άη Γιωρκη της Αγκώνας και μετά μιλούμε. Για μια πρώτη ιδεα επί του θέματος δες και το κείμενο ΜΟΥ στο link: http://aneforiwn.blogspot.com/2010/09/662010.html

    Μου αρέσει!

 53. ανωνημος permalink
  Οκτώβριος 2, 2010 15:15

  akel η παραταξη της προδοσιας ….που πολεμησε την μεραρχια…

  Μου αρέσει!

 54. ανωνημος permalink
  Οκτώβριος 2, 2010 15:20

  την ομιλια του μακαριου την ακολουθησεν ομιλια του αντιπροσωπου της τουρκιας ολτσαυ και επικαλεστηκεν την ομιλια μακαριου για να δικαιολογηση την εισβολη εδωσεν δηλαδη νομικο ερεισμα ….ηταν ενας νεος παυσανιας….ετσι μετα που προκαλεσε το πραξικοπημα με την επιστολη που την συνεταξεν με τους προδοτες πολιτικους…μετα που εγκατελειψεν τον λαο του με την βοηθεια των αγγλων και αφου μεταβηκεν στο λονδινο μαζι και ο ετζεβιτ…..

  Μου αρέσει!

 55. ανωνημος permalink
  Οκτώβριος 2, 2010 15:20

  ομολογια αζινα στις μαρτυριες ο μακαριος εστειλε την επιστολη με ενθαρυνση των πολιτικων με την προτροπη τωρα ειναι ωρα σου αρχιεπισκοπε….αποστολη βωβιδη σε βασιλια καραμανλη….απορητη απαντηση καραμανλη…πολλυ βρωμια φιλοι …..ειξεν την χουντα αλλα κατεστρεψεν την κυπρο…προδοτης…

  Μου αρέσει!

 56. Οκτώβριος 2, 2010 16:29

  Disdaimona,

  Σάμπου εν θα τα καταφέρω ν’ αγιάσω [εν που τα εφηβικά ΜΟΥ χρόνια που ΜΟΥ προέκυψε η σύγκρουση με τα θεία] …
  Θεωρώ ότι η τελευταία ΣΟΥ ανακεφαλαιωτική παρέμβαση [Οκτωβρίου 2, 2010 14:58], όπου εν είδει “κοντής [συμπυκνωμένης] ψαλμουδκιάς”, έβαλες πολλά πράματα στη θέση τους, παράλληλα δίνοντας και πάσα για την έναρξη νέων συζητήσεων …

  Υπάρχει όμως και κάτι που ΔΕΝ κατάλαβα … Όταν λες πως «Το δησυ πριν να φτάσει στο σημείο να ψάχνεται σε μνημόσυνα πραξικοπηματιών, εκάθετουν τζαι έτρωεν ντομάτες στα μνημόσυνα του Γρίβα…», εν τζιαι εννοείς [φυσικά] ολόκληρο το ΔΗΣΥ, αλλά δκυο τρεις μονάδες! Λαλείς τούτες οι μονάδες εν να τα κατάφερναν να επιπλεύσουν [και να κολυμπήσουν μέχρι την ακτή] σε μια ΔΗΣΑΚΕΛ-ική συμμαχία [η πιο στενή στήριξη τους από το ΑΚΕΛ], yoksa είχε να ΜΑΣ μείνει η “τάτσα” [μια τζιαι «… η δεξιά είναι ευκαιριακή»]; Νομίζεις πως θα κατάφερναν τελικά να κάμουν τες απαραίτητες υπερβάσεις τζιαι ρήξεις, τόσο με το παρελθόν τους [νοοτροπίες και συμπεριφορές], όσο τζιαι με τη “δεξαμενή” [λέξη των ημερών] του εθνικισμού που μπολιάζει συνεχώς τη σκέψη και τις τακτικές τους;

  Υ.Γ.: Μόνο στο διαδίκτυο, αν ψάξεις λίγο το θέμα, θα βρεις κάποιους που ναι μεν «… ψηφίσαν τον Χριστόφια, [αλλά] … με την πρώτη αναποδιά άλλαξαν πλεύση …»

  Μου αρέσει!

  • disdaimona permalink
   Οκτώβριος 2, 2010 18:09

   Ναι…σαν να τζαι εν να αγιάσω εγώ…εν τα εξαναείπαμεν, εν πολλά αργα για κάποιους ανθρώπους να αλλάξουν αήπια.
   Εν δύσκολο να συζητάς,όι μόνο στα μπλοκς αλλά γενικά, όταν δεν είσαι ανταγωνιστικός ανθρωπος που τη φύση σου αλλά νοιώθεις μια δικαιοσύνη μέσα σου που σε κάμνει να θκιαολίζεσαι. Εν δύσκολο πράμα οι ιδέες να συνδιαστούν με το ήθος τζαι το δίκαιο.

   Οι άλλες συζητήσεις που μπορούν να ανοίξουν, άρχισα να σκέφτουμαι πως εν καλύτερα, να γίνουν γύρω που ένα τραπέζι με μεζεδες τζαι ζιβανίες,να καρτερούμεν τζαι τον Ασέρα να έρτει τζαι ύστερα.

   Για το ερώτημα σου περί τάτσας. Δεν νοείται ζωή σε κανένα επίπεδο χωρίς επαναστατικά ρίσκα. Εμαθε μας το ο Λένιν τούτο στην προ-σταλινική περίοδο. Αλλά αφηστο τζαι τούτο για άλλην ώρα. Μπορεί να συντρομάξουμε κανένα με έτσι ονόματα τζαι να μεν τζοιμηθεί πόψε…

   Μου αρέσει!

 57. ανωνημος permalink
  Οκτώβριος 2, 2010 16:36

  οι περαν του ακελ πατριωτικες δυναμεις ενωμενες να αντιμετωπισουν την προδοσια…….

  Μου αρέσει!

 58. ιων permalink
  Οκτώβριος 2, 2010 18:05

  Στροβολιώτη,
  Δεν θα σταθώ ούτε στα εγγλέζικα του Χριστόφια, ούτε στις λέξεις, θα σταθώ μπροστά στην ουσίαν. Η Χούντα της Ελλάδας, ( αφού θέλουμεν να βρίσκουμε ελαφρυντικά) η ξενοκίνητη, αμερικανοβρεττανική χούντα, ΚΑΤΕΛΥΣΕ την Δημοκρατία στην Κύπρου. Τζιαι ή Τουρκία που ήταν συνεννοημένη με τους Αμερικάνους έκαμεν την εισβολήν. Αφού εξέραμεν τον στόχον της Τουρκίας που ήταν η διχοτόμηση (για ταξίμ για ολούμ) και αφού επροηγήθησαν η Τουρκοανταρσία του 63, η απόσυρση της μεραρχίας κλπ. μόνοι μας εσκάφταμεν τον λάκκον μας.

  Αμα έσιεις κακόν γείτοναν που έσιει βλέψεις στο σπίτιν σου, προσέχεις τζιαι λλίον.

  Τωρά φταίει μας ο Χριστόφιας γιατί είπεν ότι είπεν. Κανεί πιόν παραμύθκια τζιαι ιερές αγελάδες.

  Τζιαι γιατί ο Χριστόφια δεν αγωνίζεται ικανοποιητικά για την αλήθκειαν;

  Εμείς οι Ελληνοκύπριοι αν δεν εσυμπεριφερούμαστεν σαν να τζιαι τούτος ο τόπος δεν είσιεν άλλους κατοίκους, τζιαι αν αννοίαμεν τα μάθκια μας τζια τα αυτιά μας να δούμεν τες προθέσεις της τουρκίας, δεν θα εφτάνναμεν εδώ που εφτάσαμεν. Τωρά φωνασκούμεν σαν τα μωρά που τους επιάσαν το γλειφιτζούριν τζιαι εχάσαν το πάνω σιέριν.

  Στροβολιώτη, πάντα βουρούμεν πίσω που τα γεγονότα. Ποτέ δεν είμαστε Προμηθείς.

  Μου αρέσει!

 59. Οκτώβριος 2, 2010 23:22

  Disdaimona,

  Μα πόσες “τάτσες” εν ννα δεχτούμεν/ανεχτούμεν; Με τζιείνην την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση ίνταμ που γένεται; Είναι σαν να ΜΟΥ κολλά ΕΜΕΝΕΝ μια 25χρονη, αλλά ΕΓΩ ο 50 τζιαι βάλε, ΔΕΝ … !!! 

  Πάντως αναφορικά περί του «… τραπεζιού με μεζεδες τζαι ζιβανίες …», συμφωνώ και επαυξάνω. Ειδικά τώρα που φθινοπωριάζει και πάμε κατά χειμώνα μεριά, θα παέννει τζιαι πιο πολύ η ζιβανία [και θα ‘χει και πιο πολλούς εποχιακούς μεζέδες! Anyway τα αμπελοπούλια είναι είδος απαγορευμένο!]

  Μου αρέσει!

  • disdaimona permalink
   Οκτώβριος 3, 2010 11:32

   Εν τρώω αμπελοπούλια,anyway! Αμπελοπούλιν απαγορευμένο έγινεν η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση…στο παρά πέντε για να της πούμε οριστικά πάει-πάει.

   Πρέπει να υπάρχουν τζαι «γυναικείοι» μεζέδες στο τραπέζι δηλώνω το! Μεν μου αρχίσετε με τα σώζουμα τζαι τα αμελέτητα γιατί εν θα ρτω! 🙂

   Μου αρέσει!

 60. Οκτώβριος 3, 2010 13:25

  «“γυναικείοι” μεζέδες «???

  Μου αρέσει!

 61. strovoliotis permalink*
  Οκτώβριος 3, 2010 22:14

  Ευχαριστώ όλους για τα σχόλια και τη συζήτηση. Ανεφ, κάτι άκουσα για ζιβανίες και μεζέδες; 🙂

  Ιδιαιτέρως παρακαλώ τον «ανωνημο» και τον Aceras να διαβάσουν την επόμενη ανάρτηση. ..

  Μου αρέσει!

Trackbacks

 1. Μια καλή μέρα. « Στροβολιώτης

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: