Skip to content

Αντέχουν τα αγρινά στον υποφερτό καπιταλισμό;

Νοέμβριος 11, 2010

 

Βρίσκομαι στην επώνυμη μπλοκόσφαιρα εδώ και ενάμιση περίπου χρόνο, ενώ παρακολουθούσα τον χώρο 1-2 χρόνια πιο πριν. Υποθέτω ετσι γίνεται με πολλούς άλλους συναδέλφους.

 

Μέσα σε αυτή την εμπειρία, όπως σε οποιαδήποτε άλλη περιπέτεια ζωής, βρίσκεσαι αντιμέτωπος με πρόσωπα, με κανόνες, με διαδικασίες.

 

Ένα μέγιστο χαρακτηριστικό του χώρου είναι η προβλεψιμότητα. Μετά από λίγο καιρό ξέρεις ποιος θα πει τι, πότε θα το πει, ξέρεις με ποιους θα συμφωνήσεις, ποιους θα μισήσεις, ποιους θα ερωτευτείς, και όλα τα λοιπά καλούδια που προσφέρει η ατελής ανθρώπινη φύση.

 

Μέσα σε αυτή τη διαδικασία γνώρισα το Ηλίθιο Αγρινό. Στα δυο του προσωπικά ιστολόγια θα αναγνωρίσετε ένα πολυδιάστατο, πολύπλοκο και  κυκλοθυμικό άτομο.

 

Α, είναι και καπνιστής! Και έχει άριστο γούστο στη μουσική!

 

Ανταλλάξαμε αρκετές φορές σχόλια, και πιστεύω έχουμε αμοιβαία εκτίμηση ο ένας για τον άλλο.

 

Πως όμως με ενέπνευσε να  γράψω ολόκληρη ανάρτηση για τον καπιταλισμό και το κράτος;

 

Η αφορμή είναι ένα σχόλιο που άφησε στην προηγούμενη  δική μου ανάρτηση που αφορούσε κυρίως τη Eurocypria.

 

Τα σχόλια του Αγρινού είναι συνήθως λακωνικά, και χμμμ…., δυσνόητα. Σε αυτή την περίπτωση το σχετικό σχόλιο δεν ήταν ούτε λακωνικό ούτε δυσνόητο. Αντίθετα, ήταν εξόχως ορθολογιστικό.

 

Μπορείτε να το διαβάσετε στην προηγούμενη ανάρτηση και στο τέλος αυτού του κειμένου.

 

Αυτή η πολύ ενδιαφέρουσα λοιπόν τοποθέτηση του Αγρινού, με έκανε να γράψω όλον αυτόν τον κατεβατό.

 

1. Η ύπαρξη του κράτους. Πολλά ιστολόγια έχουν ως πρώτιστο λόγο ύπαρξης τους την πολεμική σε βάρος του κράτους. Παρακολουθώ κάποια από αυτά, και κάποτε συμμετέχω και σε συζητήσεις. Η συζήτηση για αυτό το θέμα είναι κυρίως θεωρητική αφού ό,τι και να ισχυρίζεται ο φίλος μου ο osr, *δεν*  υπάρχει πρακτική και βιώσιμη εναλλακτική επιλογή. Για το θέμα αυτό υπάρχουν λοιπόν δυο επιλογές: είτε εγκλωβίζεσαι και βασανίζεσαι σε ατέλειωτες θεωρητικές συζητήσεις για το γένος των αγγέλων είτε  κάνεις μια ειλικρινή παραδοχή: «Εγώ θα προτιμούσα να μυν υπήρχε καν το Κράτος αλλά… με δεδομένο ότι υπάρχει….» . Και συνεχίζεις από εκεί.

 2. Γιατί όταν υπάρχει κράτος μπορεί να αποδώσει καλύτερα όταν δουλεύει με κάποιους κανόνες, ή παραδοχές, ή υποχωρήσεις αν επιθυμείτε.  Φαίνεται πως το κράτος μπορεί να δουλέψει καλύτερα ως προαγωγός και προστάτης, και ελεγκτής της ελεύθερης αγοράς. Αυτό με την έννοια πως έτσι επιτυγχάνεται η πιο σωστή χρήση των πόρων που διαχειρίζεται το συγκεκριμένο κράτος.  Αν γίνει αποδεικτό αυτό το πλαίσιο, τότε κτίζονται και οι επί μέρους κανόνες. Ένας από αυτούς τους κανόνες είναι και το δικαίωμα στην δημιουργία εταιρείας περιορισμένης ευθύνης. Είτε αυτό αφορά 5 είτε 500 άτομα.

 3. Σε ένα σύστημα όπως το πιο πάνω όμως, οι εταιρείες αναμένεται να παίξουν ένα συγκεκριμένο ρόλο. Η ευρύτητα του ρόλου μπορεί να διαφέρει, αλλά μπορούν να μπουν κριτήρια. Αν μιλάμε για ένα αγαθό όπως ας πούμε η αρμονική σχέση με τις γειτονικές χώρες, ή ο χειρισμός των μεταναστών, ή ο έλεγχος των ρύπων των τουβλοπαραγωγών, τότε μια εταιρεία που επιδιώκει το κέρδος πιθανόν να μην εμπλακεί, αφού ακριβώς *δεν* βλέπει κέρδος. Άρα η δουλειά μένει στο κράτος. Από την άλλη όμως, υπάρχουν και αγαθά που τέμνουν τις αρμοδιότητες των δυο πλευρών. Δεν θα εμπιστευόμουν τον σχεδιασμό ενός δρόμου από ένα  ιδιώτη, άρα χρειαζόμαστε την πολεοδομία η οποία θα φτιάξει τα σχέδια, υπηρετώντας το δημόσιο συμφέρον, και θα ακολουθήσει ο ιδιωτικός τομέας που θα κατασκευάσει το δρόμο. Ο καθένας στον τομέα του.

 4. Στα πλαίσια ενός συγκροτημένου κράτους υπάρχουν και διάφορες οντότητες που μπορεί να αλλάξουν τη σχέση  δημοσίου –ιδιωτικού τομέα, ή αν θέλετε μπορεί να αποτρέψουν την πραγματοποίηση του αυτονοήτου και του λογικού. Αναφέρομαι στο σύνταγμα, το οποίο μπορεί να κουβαλά μαζί του τις δικές του ανωμαλίες, και είναι συνήθως δύσκολο να αλλάξει, αλλά μιλάω και για τις πολιτικές αποφάσεις, και συμφωνίες, οι οποίες σπανίως βασίζονται στο δημόσιο συμφέρον. Συνήθως έχουν να κάνουν με μικρά συμφέροντα, με προσωπικές επιδιώξεις, με αήθη ανταλλάγματα, και γενικά  δημιουργούν στρεβλώσεις στη σωστή λειτουργία τους κράτους, και αλλοιώνουν βάναυσα το σωστό διαχωρισμό δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

 5. Τώρα, είναι καλή ιδέα να παράγει το κράτος ρεύμα; Είναι καλή ιδέα να παρέχεται τηλεφωνική σύνδεση σε μια κοινότητα στα ανάθεμα, η οποία δεν θα έπρεπε να είχε επικοινωνία με τον κόσμο αν το κριτήριο ήταν αποκλειστικά το κέρδος; Η απάντηση δεν είναι σαφής. Μια ιδιωτική εταιρεία θα μπορούσε να έβλεπε το θέμα πολύ στενά, και να έλεγε: όχι, δεν μου συμφέρει να βάλω τηλέφωνα στην κοινότητα Τριβιλλούρων. Μια ιδιωτική εταιρεία  με πιο πλατειά προοπτική θα έλεγε πως με συμφέρει να βάλω τηλέφωνα στα Τριβίλλουρα, αφού αυτό θα μου επιτρέψει να λέω πως έχω 100% κάλυψη της νήσου, και θα μου φέρει περισσότερους νέους πελάτες. Η κρατική εταιρεία, απλώς  θα *όφειλε* να το κάνει.

Σε κάθε περίπτωση όμως η επιτυχία της όποιας εταιρείας εξαρτάται κυρίως από την μακροχρόνια της δυνατότητα να υιοθετήσει βασικούς κανόνες της αγοράς. Αυτοί αφορούν τη θεωρία του κινδύνου, για τις επενδύσεις, αλλά και της αγοράς εργασίας για το προσωπικό, αφορούν την ευελιξία, και την απαλλαγή από στεγανά και αναχρονιστικές διευθετήσεις. Αφορούν επίσης την παρακολούθηση της τεχνολογίας, την δυνατότητα ξεπεράσματος των συνόρων, και ένα σωρό άλλους κανόνες.

 6. Πάμε παρακάτω: ποιος ο ρόλος του κράτους που δημιουργεί και συντηρεί υγιείς εταιρείες δημοσίου τομέα, και φτιάχνει ένα υγιές πλαίσιο για τις εταιρείες του ιδιωτικού τομέα; Και αντιλαμβάνεστε πως όταν μιλώ για ρόλο, αναφέρομαι στα ευρουλάκια της οργής. Θεωρώ πως τα λοιπά ζητήματα που αφορούν κυρίως τον έλεγχο και τη ρύθμιση μπορούν να λυθούν στα πλαίσια των προηγουμένων παραγράφων. Αν φτάσουμε λοιπόν στο σημείο να χρειάζονται κάποιες εταιρείες επειγόντως λεφτά, πότε τα δίνει το κράτος; Πως χρησιμοποιεί τα ευρουλάκια του φορολογουμένου; Ποια κριτήρια εφαρμόζει; Νομίζω μπορούμε να περιοριστούμε σε ένα και μόνο κριτήριο: αν η εταιρεία είναι αναλόγου «βάρους» – κοινωνικού, οικονομικού, ή άλλου- και αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας, ναι, να τη βοηθήσει το κράτος. Αν το πρόβλημα είναι η βιωσιμότητα, τότε όχι, να την αφήσει να καταρρεύσει.

 7. Οι πολιτικοί τι γυρεύουν εδώ μέσα; Δε ξέρω. Ξέρω όμως πως συνήθως οι πλείστοι καταστρέφουν. Βάζουν προσωπικά, λαϊκίστικα, και συνήθως εξόχως άλογα κριτήρια στο μονοπάτι της σκέψης τους και παράγουν τερατώδη αποτελέσματα.  Ένας τομέας που αριστεύουν οι πολιτικοί μας, είναι εκείνος των διοικητικών συμβουλίων των ημικρατικών οργανισμών. Διορίζουν καμιά δεκαριά κοπέλια, επιλεγμένα με ποσόστωση από την εκάστοτε πολιτική συγκυρία, τις πλείστες φορές κοιτάζουν την κομματική και όχι την επαγγελματική ταυτότητα και μετά περιμένουμε αποτελεσματικό και υγιή δημόσιο τομέα.

Σκατά!

 Ο από το αγρινό εμπνευσμένος αυτός εφτάλογος δεν είναι προφανώς πλήρης, αφού εκ των πραγμάτων δεν καταπιάνεται με όλες τις πτυχές του ζητήματος. Δίνει όμως με αρκετή  λεπτομέρεια το περίγραμμα που θεωρώ ορθότερο για την ύπαρξη και σωστή λειτουργία του κράτους.

 Εννοείται πως δεν μπορώ να παραθέσω εγγυήσεις πως αυτά που γράφω είναι απόλυτα. Με όσα γνωρίζω όμως ειλικρινά δυσκολεύομαι να δω  μια πρακτική εναλλακτική εισήγηση.   

 Το σχόλιο του αγρινού που ενέπνευσε όλα αυτά είναι το ακόλουθο:

  

«Εγώ θα προτιμούσα να μυν υπήρχε καν το Κράτος αλλά… με δεδομένο ότι υπάρχει….

***

Πέντε από μας θέλουν να κάνουν μια εταιρεία.

Δικαίωμα μας.

500 από μας θέλουν να κάνουν μια εταιρεία.

Δικαίωμα μας.

Ακολουθώντας αυτή τη λογική … δεν μπορώ να αποκλείσω και το δικαίωμα όλως μας μαζί -μέσω του Κράτους -να κάνουν μια εταιρεία, με τη μορφή κρατικού ή ημικρατικού οργανισμού.

Όσοι βιαστικά θα πουν “μα δεν συμφώνησα εγώ να πάνε τα λεφτά μου σε αυτή την κρατική / ημικρατική εταιρεία”… να μου επιτρέψουν να τους υπενθυμίσω ότι και για θέματα φόρων ή π.χ. για το πόθεν θα περάσει ένας δρόμος… δεν είναι απαραίτητη η συμφωνία όλων.
Υπάρχει η πολιτική εκείνων που κέρδισαν εκλογές, υπάρχουν οι κατευθυντήριες γραμμές του Συντάγματος, υπάρχουν οι πολιτικές και οι διοικητικές αποφάσεις που ορίζουν τρόπους πρακτικής εφαρμογής των κριτηρίων, κλπ.

Αυτό όμως που πρέπει απαραιτήτως να γίνεται είναι:

1) Η κρατική / ημικρατική εταιρεία να μπορεί να λειτουργεί -κερδοφόρα -στην αγορά χωρίς επιχορηγήσεις και κονδύλια πέραν του αρχικού για την δημιουργία της. *

2) Να μην παρουσιάζονται φαινόμενα προνομιακής μεταχείρισης από το Κράτος (πέραν των επιχορηγήσεων… στα θέματα προσφορών, στα θέματα πληροφόρησης, αντιμετώπισης από το Νόμο, κλπ) που θα προσφέρουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε αυτή την εταιρεία έναντι των ιδιωτικών.

*(Αν κάποτε τύχει π.χ. φυσική καταστροφή ή οικονομική κρίση… η όποια “βοήθεια” θα μπορούσε να λάβει μια τέτοια εταιρεία πρέπει λογικά να είναι ίδια με τη βοήθεια που θα λαμβάνουν και οι ιδιώτες).

Σε ότι αφορά του αερομεταφορείς μας.. η πραγματικότητα είναι πως δεν πληρούν τα άνωθεν κριτήρια. Αυτό όμως δεν συνέβηκε τώρα… συμβαίνει εδώ και καιρό.

Για αυτό πιστεύω ότι θα κάνουν μεν κάποιο θόρυβο για το θέμα αλλά δεν πρόκειται κανείς να ψάξει το πράγμα σε βάθος.

Ειδικά η αντιπολίτευση… χμμμ… αλλά και κάποιοι της συμπολίτευσης θα έχουν την ευκαιρεία να πλασάρουν συνθήματα, να ικανοποιήσουν δεξαμενές ψηφοφόρων, να στοχοποιήσουν προσωπικότητες, κλπ.

Πως να φτάσουν όμως στην διερεύνηση και την έμπρακτη τιμωρία όσων ευθύνονται για τούτο το χάλι αφού ΟΛΟΙ ΕΤΡΩΓΑΝ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΙΤΤΑ ;

Αναλογιστείτε μόνο τον αριθμό αλλά και την φύση των εμπλεκομένων στα -κατά καιρούς -διοικητικά συμβούλια.

(Αλήθεια, βρ’ισκουμε κανένα κατάλαογο με τα ονόματα όλων αυτών; Πάω να ψάξω).»

 

 

 

  

 

Advertisements
41 Σχόλια leave one →
 1. Andreas permalink
  Νοέμβριος 11, 2010 09:28

  Εγω εννα διαφωνησω μαζι σου στροβολιώτη με τα πλειστα που εχεις αναφερει και να σου πω το μοναδικο απλοικο.
  Ξερουμε που υπαρχουν τα λαθη , να (δεν) τα διορθωσουν οι κυβερνησεις.

  Κουβεντες δε, που πετασσουν καποιοι τυπου θελουμε λιγοτερο κρατος , ειναι τσιοφτες ,μιας και ηταν οι μοναδικοι ως τωρα που εχουν «κομμουνικοποιησει» τη χωρα ανευ προηγουμενου και μαλιστα , σε καιρους αναπτυξης , εκαταφεραν να δημιουργησουν τεραστια ελλειμματα , δραματικη αυτξηση του δημ. χρεους και αφαιμαξη των ημικρατικων ως τζιαμε που εν παει με μονο στοχο τους ψηφους .
  Απλα ηταν θεμα χρονου που θα εσκαεν η πομπα.(κατι με κιτα θυμιζει μου τουτο αλλα anw).
  Τζιαι τουτοι ανθρωποι εχουν τζιε θρασος σημερα να μιλουν αντι να καμουν αυτοκριτικη.

  Αφου ξερουμε το προβλημα , να αφανησουμε και τα καλα?Ας προσπαθησουμε να εξομαλυνουμε την κατασταση.Θεωρεις οτι δεν θα πειραχτουν τα προβληματα γι αυτο θελεις λλιο κρατος?Δαμε χωρει συζητηση.
  Αλλα ρε φιλε , μεν ξιαννεις οτι προβλημα της κρισης αρχισαν που την απληστια των ιδιωτων για παραπανω χρημα(που το τπτ!!!).

  Ποιοι ομως εν οι κυριοι υπεθυνοι?
  Οι εργατοπατερες.Της σεκ και της πεο.
  Να μας πουν πως αφηκαν τις Κ.Α. να εσιει το 2002 2200 υπαλληλους ενω ακομα σημερα απο τους 1300 θεωρουνται καποιοι πλεοναζοντες και ας δωκει καποιος εξηγηση τι απεγιναν τα 7 εκατομμυρια που εδωκε ο σταυρακης στην Ε.C.
  Αφου ξερουμε το προβλημα ας επικεντρωθουμε σε τουτο και οι μαζι με τα ξερα να αφανισουμε και τα χλωρα.

  Αποψη μου…

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Νοέμβριος 12, 2010 07:21

   Ανδρέα,

   Δε λέω πως το πρόβλημα είναι ευθύνη της παρούσας κυβέρνησης. Αλλά τώρα έσκασεν η πόμπα όπως γράφεις.

   Γι’ αυτό οι κυβερνώντες πρέπει να το αντιμετωπίσουν, και εκεί θα κριθούν.

   Και μέχρι τώρα δεν πάνε καλά.

   Μου αρέσει!

 2. Νοέμβριος 11, 2010 12:03

  Σε διαβάζω εδω και καιρό. Οσο αφορα τη Eurocypria, φταίνε τόσο οι κυβερνωντες που διορίζουν σε τόσο τεχνοκρατικούς οργανισμούς, τον καθε καρπαζοεισπράκτορα αφισοκολλητή του κομματος.
  Απο την αλλη όμως, φταίνε και οι υπάλληλοι. Τις απεργίες τις κανεις οταν κοντευεις στον γκρεμό και όχι οταν εχεις ηδη φουντάρει μέσα. Επισης, τα κεκτημενα τους και οι απαιτησεις των πανισχυρων συντεχνιων που σχεδον παντοτε εισακοουνταν, εχουν την δική τους ευθυνη στην κατρακύλα αυτή.
  Κλασσικό παραδειγμα η πτηση απο Αμστερνταμ των Κυπριακών Αερογραμμών, η οποία σταματαει Παφο, αλλαζει όλο το πληρωμα άρα το κόστος διπλασιαζεται και το νεο πληρωμα απλώς πετα μεχρι Λαρνακα. Αυτες οι καταστασεις ητανε οι απαιτησεις των υπαλληλων οι οποίες ικανοποιήθηκαν απο τις συντεχνίες και τα Δ.Σ.
  Αρα τελικά όλοι φταίνε.

  Μου αρέσει!

  • airfunman permalink
   Νοέμβριος 12, 2010 05:32

   Poso apla akougontai ola. Nai oi imikratikoi organismoi xreiazontai. H prostasia apo monopolia «idiotikou dikaiou» xreiazete . Fantasteite ti thaa ginotan an mia idiotiki aeroporiki etaireia eixe sxedon monopolio apo tin kipro. tha petousame mono opou tous simferei kai kata basi mono ioulio avgousto. nomizete tha plironame ligotera? I aegean kai i olimpiaki tha vgaloun zimies ton 80 kai 100 ekatomirion afton ton xrono. tha eixan tis idies times sta eisitiria an eleipe i cy sto larnaka athina?nai vevea opos oloi oi mastoroi mas einai kai aftoi filanthropoi. Gia tis zimies tous aftes ftaiei i elliniki kivernisi? einai ydrokefaloi organismoi me tempelides ipallilous? Otan se sinthikes krisis xanontai oi idiotikes aeroporikes etaireies apo tin kipro pos tha pigainame gia psonia ( san psonia pou eimaste) stin athina? Iitan mia etairia pou petouse gia voukouresti me 30 euro.petakse apo martio mexri aprilio kai anesteile tis ptiseis pros kypro. Tha ksanaerthei profanos to epomeno kalokairi. Giati fonazoun oi pafites otan stamatoun dromologia pros tin pafo? pou einai o idiotikos tomeas na kalipsi ta keno pou tha afisoun cy kai eurocypria? Xrimatodotoume ksenes aeroporikes etairies na petoun stin kipro. Megali etaireia eperne mistika kondilia gia na peta stin pafo.molis matheftike ta ekopsan kai…. stamatise na peta stin pafo. i nea aeroporiki xamilou kostous tha peta me kratikes enisxiseis. Ti thelo na po. Exoun ginei pragmata kai thamata stous imikratikous organismous. alla eimaste mikro nisi kai makria apo tin evropi.kai poios tha dikasi kai tha diorthosi afta ola. Aftoi pou ta ekanan?den einai oi politikoi pou epairnan apofaseis gia tis kratikes etaireies? Tha deite ti tha ginei stin vouli otan sizitisoun to thema.eseis kanate tin hellas jet kai xasame 86 ekatomyria. eseis eixate 2500 xiliades ipallilous. eseis dioksate kosmo kai proslavate allous. eseis pirate 35 ekatomyria kai ta dosate stis trapezes.eseis…eseis..eseis..an mia fora doume kapoion na pei emeis ftaime otan tha eine stin eksousia…..tha doume kaliteres meres. mipos tha eixame pio ftini tilefonia an ekleine i cyta? tha epikratouse ena idiotiko monopolio kai tha mas egderne.nai prepei na kratithei i cyta . sto kato kato osa evgaze ta epernan oi kivernontes kai ta evazan allou.tora tha tin kleisoume? stin agglia etrexan na perasoun nomous giati me tin idiotikopoiisi to maintenance ke i anavathmisi ton trenon eperne anisixitikous arnitikous rithmous.nai ston idiotiko tomea alla nai kai stis kratikes etaireies san antivaro. Den tha po apallagmenes apo pousfetia kai tetia giati tha itan san na elega kratikes eteries xoris kommatikes paremvaseis.e stin kipro den ginete. efkoles liseis stin kipro den iparxoun. Deste pou eimaste opou apousiazei o kratikos tomeas kai epikratei antagonismos . trapezes…megali diafora stis xreoseis eh? venzinadika..afto kai an einai..eleftheros antagonismos! ektos kai an pistevei kaneis oti oi pratiriouxoi einai mes tin ftoxia kai molis ta vgazoun pera opos len kathe treis kai ligo oi ekprosopoi tous. Otan gia na agoraseis venzinadiko theleis 300-500 xiliades sou len nai alla.. ego den exo tameio pronoias.giati ego exo?.to posa vgazei den einai sinartisi tis timis polisis? gelia pragmata..ektos an milame gia to benzinadiko ston amianto panta… kai sto gala kai sto psomi..kai pantou o idiotis tha thelei perissotera.otan stin ouggaria forologisan tis trapezes kai tis asfalistikes etaireies, gia na vgoun apo tin krisi, emeis giortazoume ta 300 ekatomyria kerdos pou vgazoun ston…antagonismo pou exoun metaksi tous. An pistevei kaneis oti me to kleisimo ton imikratikon organismon tha exei kaliteres kai pio ftines epiloges..geliete.. eimaste mikroi kai makria…tha ta plironoume me allous tropous apla. I cyta dinei to kalitero paradeigma. Kai idrokefali kai kerdofora kai volemenous kai..kipriaki kai tha einai edo gia panta kai o laos tin stirizei perolo ton polemo pou dexete apo tous kratikous foreis .aaa.. den exo kamia sxesi me tin cyta..apla eime pelatis kai panta tha eime..isos eime kommounistis..den ksero..i.. mallon den apofasisa akoma…kammia ekatosti xronia pou mou emeinan na ziso…exo kairo na to skefto…
   al strovoliotes… prepei na pao doulia..kai …….epanerxome pou leei kai o lakis…kali sas mera!

   Μου αρέσει!

   • strovoliotis permalink*
    Νοέμβριος 12, 2010 07:37

    Airfunman,

    Μα γιατί να υπάρχει καν το μονοπώλιο; Τις άδειες τις δίνει το κράτος, και ακόμα και αν είχαμε μόνο ιδιωτικές εταιρείες, θα μπορούσαν να μπαίνουν όροι και κανονισμοί για όσους θα πάρουν τις άδειες.

    Αυτός είναι ο ρόλος του κράτους.

    Για το υπόλοιπο – ενδιαφέρον – σεντόνι σου τι να πω;!;!

    Προφανώς έχεις σχέση με τις αερογραμμές, και πολλά από αυτά που λες δεν μπορώ να τα σχολιάσω αφού δεν γνωρίζω.

    Για την CYTA: Αν είναι υδροκέφαλη *δεν* θα πάει μακριά. Επιμένω πως ακόμα και κρατικές εταιρείες να έχουμε, η μόνη περίπτωση να επιβιώσουν σε βάθος χρόνου και σε περιβάλλον ανταγωνισμού, είναι αν υιοθετήσουν βασικούς κανόνες αγοράς, κυρίως το ζήτημα του κινδύνου, του ρίσκου: και για εκείνους που διαχειρίζονται τα κεφάλαια της, αλλά και για εκείνους που εργάζονται εκεί.

    Καλημέρα, και καλή πτήση!

    Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Νοέμβριος 12, 2010 07:26

   Οκύαλε,

   Α, η πτήση στην Πάφο! Ναι, αλλά αν δεν γίνει η πτήση ο τοπικός δήμαρχος, οι τοπικοί βουλευτές, οι τοπικοί μουχτάρηδες θα εξεγερθούν και θα φωνάζουν πως αδικείται η Πάφος!

   Και ξέρεις, δε θα βρεθεί κανένας να τους πει ξεκάθαρα πως αν θέλουν πτήσεις προς το αεροδρόμιό τους, ας κουνήσουν τα δακτυλάκι τους για να δημιουργήσουν κίνηση για να *συμφέρουν* οι πτήσεις.

   Αλλά τι περιμένεις; Όλοι αυτοί οι τοπικοί αρχηγοί παρέσυραν τους φορολογούμενους σε ένα από τα πιο ακριβά και άχρηστα έργα που θα γίνουν ποτέ στην Κύπρο: νέος δρόμος Πάφου – Πόλης…

   Μου αρέσει!

 3. Νοέμβριος 11, 2010 12:36

  Εκτενέστερο σχόλιο αργότερα…

  Για την ώρα, το «μυν» προέκυψε επειδή το Υ εν πάνω που το Η τζιαι εγώ εβιάζουμουν…

  Ήταν ανάγκη να το αφήκεις; Φκάλλει μάτι!

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Νοέμβριος 12, 2010 07:38

   Αγρινέ,

   Δεν μπορούσα να επέμβω σε ξένη πνευματική περιουσία 🙂

   Μου αρέσει!

 4. ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΣ permalink
  Νοέμβριος 11, 2010 20:15

  Πού καλό το άρθρο σου Στροβολιώτη αλλά θα διαφωνίσω ότι το κράτος δεν μπορεί να διοικήσει εταιρείες.Μπορεί και μάλιστα να κάνει θαύματα. Δυστυχώς διορίζονται στα διοικητικά συμβούλια άτομα με βάση την ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ και όχι με βάση εγνωσμένα προσόντα ,με αποτέλεσμα κάποιοι να πειραματίζονται με τα λεφτά του φορολογούμενου πολίτη. Είναι πραγματικά ντροπή διότι έχουμε φτάσει στο απροχώρητο και δυστυχώς δεν λενε κάποιοι να βάλουν μυαλό.Φυσικά φταίει και ο κόσμος που δεν αντιδρά. Φυσικά αντέδρασαν και οι υπάλληλοι της EUROCYPRIA αλλά πότε . Όταν τα φάγανε όλα και το μαγαζί έμεινε εμπόρευμα.Το κλείσανε.Θα ακολουθήσει αγαπητέ στροβολιώτη μέσα στο 2011 και το κλείσιμο ιδιωτικών εταιρειών και δυστυχώς τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα. Ήδη ΄σε κάπιους έγινε περικοπή μισθών και φυσικά όπως συμβαίνει πάντα κάποιες εταιρείες εκμεταλλεύονται την κατάσταση.Δυστυχώς οι περισσότερες κυπριακές εταιρείες και όταν ακομα οι καιροί ήταν πολύ καλοί επιχειρηματικά ουδέποτε επένδυσαν στο ανθρώπινο τους δυναμικό με αποτέλεσμα ΄να διαφαίνεται σήμερα ‘οτι οι ερασιτέχνες θα το κλείσουν.Εγώ λέω ας το κλείσουν και ας εργάζονται οι άνθρωποι σε αυτούς που μπορούν και διαχειρίζονται σωστά τα πράγματα.Δεν μπορεί πλέον να υπάρχει αυτή η εκμετάλευση. Πόσο νομίζουν θα συνεχιστεί αυτή η εκμετάλευση.ήδη με τους αλλοδαπούς αρχίζουν και αλλάζουν τα πράγματα,ΕΦΌΣΟΝ ΘΆΛΑΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΏΠΗ ΑΣ ΕΡΓΑΣΤΟΥΜΕ ΌΛΟΙ ΜΑΖΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩς ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΑΝΗΚΕΙ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ . ΣΕ ευρωπαίους ή Κύπριους.
  ΚΑΙ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΣΕ ΚΑΛΗ ΜΕΡΙΑ.ΗΔΗ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΚΕΡΔΗ ΑΛΛΑ ΟΙ ΥΠΟΒΑΘΜΗΣΕΙς ΤΟΥς ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΟΥΝ. ΚΑΙ ΑΣ ΛΕΕΙ Ο ΣΤΑΥΡΑΚΗΣ ΟΤΙ ΘΑ ΠΑΜΕ ΚΑΛΑ. ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΕΠΟΝΤΑΙ ΚΑΙ Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΜΑΣ ΦΥΛΑΕΙ.ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΟΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΟΤΙ ΜΕ ΦΟΡΟΛΟΓΙΕΣ ΣΕ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΚΑΙΡΟΥΣ ΔΕΝ ΛΥΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΘΑ ΤΟ ΜΕΓΕΘΥΝΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΔΕΙΤΕ. ΘΑ ΞΑΝΑΜΙΛΙΣΟΥΜΕ.

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Νοέμβριος 12, 2010 07:44

   Αποφασιστικέ, μα ακριβώς, κρατική διαχείριση συνήθως συνεπάγεται και κομματικές παρεμβάσεις.

   Πως το ξεπερνάς αυτό;

   Όσον αφορά τον ιδιωτικό τομέα που γνωρίζω αρκετά καλά, οφείλω να σου πως ήδη έχουν κλείσει πολλές δουλειές, έχουν απολυθεί υπάλληλοι, άλλοι δέχτηκαν περικοπές για να κρατήσουν τη δουλειά τους, και κανένας δεν πήρε είδηση.

   Συμφωνώ για την αναφορά σου στην ασοφία της επιβολής νέων φορολογιών τώρα, αλλά ξέρεις τυχόν υποβάθμιση των τραπεζών θα έρθει όχι επειδή κάνουν κακά τη δουλειά τους, αλλά επειδή η Κύπρος δεν εμπνέει εμπιστοσύνη ως χώρα και ως οικονομία!

   Και αυτό εξαρτάται κυρίως από το πόσα χρωστούμε!

   Μου αρέσει!

 5. Νοέμβριος 11, 2010 22:41

  Δεν γνωρίζω τι ακριβώς παίζει με τη eurocypria, καθώς στην Ελλάδα τώρα τρέχουν πολύ σοβαρά πράγματα και ασχολούμαι τελευταία κυρίως με αυτά, οπότε τα της Κύπρου τα παραμέλησα και είμαι λίγο αδιάβαστη.
  Γνωρίζω λίγο τι παίζει με τις Κυπριακές -αν έχω καταλάβει καλά υπάρχουν αρκετές αναλογίες με την Ολυμπιακή, αν όχι, διορθώστε με, παρακαλώ.

  Με κίνδυνο να αποπροσανατολιστεί η συζήτηση, θα κάνω ένα γενικότερο σχόλιο, σαν υποσημείωση, κι ελπίζω να μη γίνω σπαστική.
  Είναι η ύπαρξη του κράτους απαραίτητη;
  Στον καπιταλισμό και μόνο ναι, είναι απαραίτητη -πριν τον καπιταλισμό υπήρξαν αρκετά άλλα σύστηματα και επιβίωσαν μια χαρά για πολλούς αιώνες, χωρίς το κράτος.
  Το θέμα εδώ βέβαια, είναι τι κάνεις με το συγκεκριμένο πρόβλημα (των αερομεταφορών) που είναι επείγον, αν καταλαβαίνω καλά, και φλέγον. Γι’αυτό είπα πως το σχόλιό μου μπορέι να είναι αποπροσανατολιστικό.
  Καλόν είναι όμως να μην ξεχνάμε αυτό το γενικό πλαίσιο, μιας και η τοποθέτηση του καθενός μας εξαρτάται εν πολλοίς από την τοποθέτησή του απένταντι στο καπιταλιστικό σύστημα.

  Για μένα, η ύπαρξη του κράτους είναι αναγκαίο κακό στον καπιταλισμό, μάλλον δεν μπορεί ο καπιταλισμός να υπάρξει χωρίς αυτό. Σε αντίθετη περίπτωση, θα ζούσαμε σε μια αιώνια εμπόλεμη κατάσταση -πράγμα που και οι κεφαλαιοκράτες δεν το θέλουν, χρειάζονται διαλείμματα ειρήνης για να πουλάνε την πραμάτεια τους.
  Το αν το κράτος θα κάτσει να ασχοληθεί με την ηλεκτροδότηση της Κάτω Παναγίτσας και τις γραμμές τηλεφώνου του πέρα Παραλιμνίου, έχει να κάνει με τους συσχετισμούς στην κοινωνία. Αν το πάνω χέρι το έχει το έχει το κεφάλαιο, το κράτος δεν θα ασχοληθεί με αυτά. Σε αντίθετη περίπτωση, θα το κάνει, γιατί ρόλος του είναι ακριβώς να εξισορροπεί αυτές τις αντιθέσεις.

  Από κει και πέρα, θυμίζω πως η ανεργία είναι ένα δομικό στοιχείο του καπιταλισμού, γιατί το σύστημα αυτό χρειάζεται μια δεξαμενή διαθέσιμου ανθρώπινου δυναμικού για να αντλεί πόρους. Αυτή όμως η δεξαμενή πρέπει να είναι ελεγχόμενη γιατί αν ξεχειλίσει, υπάρχει κίνδυνος κοινωνικής αναταραχής, που δεν το συμφέρει.

  Τουτέστιν, όσες χιλιάδες περίσσια «κοπέλια» κι αν διορίστηκαν, δεν γίνεται να χάσουν όλα τη δουλειά τους, γιατί τι θα τα κάνεις μετά, αν η ανεργία φτάσει το 20%?

  Από την άλλη, έχοντας βιώσει προσφάτως την ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής, της οποίας είμαι τακτικότατος πελάτης, έχω να πω ότι έχουν δημιουργηθεί πάρα πολλά προβλήματα λόγω της κατάργησης πτήσεων που δεν συνέφεραν οικονομικά, μιας και η Ελλάδα έχει 8 εκατ. απόδημο πληθυσμό. Κόπηκε πχ η πτήση για Αυστραλία, και αυτό έχει δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα. Ο ιδιώτης απλά την έκοψε, το κράτος δεν θα το είχε κάνει και πολύ ορθώς θα είχε πράξει.

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Νοέμβριος 12, 2010 08:03

   Γεια σου Κροτ,

   Η Eurocypria πτώχευσε λίγους μήνες μετά που πήρε €35 εκατομμύρια που θα την βοηθούσαν να κάνει και μικρό κέρδος φέτος!

   Δεν χρειάζεται και πολλή φαντασία για να σκεφτείς πως κάποιοι δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους!

   Από κει και πέρα, συμφωνώ απόλυτα μαζί σου: καπιταλισμός και κράτος πάνε μαζί!

   Και ξέρεις και κάτι; Δεν γνωρίζω ποιο από τα δυο είναι πιο κακό.

   Βλέπω όμως πως στην παρούσα φάση εξέλιξης, νοημοσύνης, τρέλας του είδους μας *δεν* υπάρχει άλλη επιλογή.

   Αν γίνονται άλλα πράγματα πριν 100 ή πριν 1000 χρόνια, αυτό οφειλόταν στις τότε συνθήκες.

   Εννοείται πως συμφωνώ επίσης μαζί σου πως η ανεργία είναι δομικό στοιχείο του καπιταλισμού. Και ξέρεις, κάτω από συνθήκες σταθερής ανάπτυξης, *δεν* είναι κακό να έχουμε και λίγη ανεργία.

   Και εδώ έχει σημαντικό ρόλο το κράτος: και για να στηρίξει τους ανέργους για κάποιο διάστημα, αλλά και για να τους βοηθήσει να μετεκπαιδευτούν, αλλά και να επιχορηγήσει επιχειρήσεις να προσλάβουν κόσμο, όπως κάνουμε εδώ στην Κύπρο. Πολύ καλύτερο από το να πληρώνεις επιδόματα!

   Μου αρέσει!

 6. Νοέμβριος 11, 2010 23:11

  στοβολιώτη με παρέπεμψαν τα στατιστικά του wordpress ώς γνωρίζεις που βγάζουν λινκ τα οποία παραπέμπουν στο blog

  λόγω έλειψης χρόνου δεν διάβασα όλο το κείμενο για το οποίο επιφυλάσσομαι να επανελθω όταν μπορέσω
  μια παρατήρηση όσον αφορά την ανάγκη υπαρξης ή όχι του κράτους και αυτό που γράφεις:

  «Η συζήτηση για αυτό το θέμα είναι κυρίως θεωρητική αφού ό,τι και να ισχυρίζεται ο φίλος μου ο osr, *δεν* υπάρχει πρακτική και βιώσιμη εναλλακτική επιλογή. »

  αυθαίρετη και αβάσιμη τοποθέτηση που δεν έχει ούτε και ένα επιχείρημα

  απλά θα πω ότι κράτη υπάρχουν μόνο τους τελευταίους δύο αιώνες
  οι αστικές λεγόμενες δημοκρατίες προέκυψαν μετά την γαλλική επανάσταση και αρχές του 19ου αιώνα
  τα κράτη είναι δομικό στοιχείου αυτού του άθλιου συστήματος του καπιταλισμού

  εν ολλίγοι το πρακτικό και το εναλλακτικό που απλά πετάσσεις αγαπητέ στροβολιώτη δεν πατάει πουθενά

  αν η ανθρώπινη ιστορία δηλαδή αυτή που έχει καταγραφεί έχει διάρκεια περίπου 3000 χρόνια τότε απλά πάει περίπατο το επιχείρημα σου αν υπήρξε «πρακτική» και «βιώσιμη» επιλογή

  φυσικά οι όροι αυτοί που χρησιμοποίησες εμπεριέχουν πολλές ερμηνείες

  αν με το πρακτική εννοείς απλα να λειτουργεί απρόσκοπτα, απλά θα σου πω ότι οι αυτοκρατορίες αντεξαν αιώνες ολόκληρες

  τώρα, με το βιώσιμη μπαίνει και ένα άλλο ζήτημα
  βιώσιμη για ποιους;

  οι αυτοκρατορίες ήταν βιώσιμοι προφανώς για τους αυτοκράτορες και τους από πάνω

  για τους απλούς ανθρώπους;

  τα κράτη με την μορφή την σημερινή είναι βιώσιμα για κάποιον που πιάνει 400 ευρώ το μήνα και δεν μπορεί να έχει αξιοπρεπή διαβίωση

  για τα 80 εκατομύρια άνθρωποι σύμφωνα με την eurostat που ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης στην ΕΕ είναι το κράτος βιώσιμο;

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Νοέμβριος 12, 2010 08:09

   osr,

   διάβασε και την απάντηση μου προς την Κροτ. Ναι, κράτη και καπιταλισμός έχουν σύντομη ιστορία και υπάρχουν λόγοι για αυτό.

   Ήταν πιο καλά και πιο δίκαια τα πράγματα πριν, ή πολύ πιο πριν;

   Δηλαδή δεν είχαμε εξαθλιωμένους ανθρώπους, λόγω έλλειψης λεφτών ή έλλειψης ελευθερίας τότε;

   Μου αρέσει!

   • Νοέμβριος 12, 2010 15:18

    » Ναι, κράτη και καπιταλισμός έχουν σύντομη ιστορία και υπάρχουν λόγοι για αυτό.»

    ποιοι είναι οι λόγοι;

    «Ήταν πιο καλά και πιο δίκαια τα πράγματα πριν, ή πολύ πιο πριν;»

    όταν λες πριν σε ποια εποχή συγκεκριμένα αναφέρεσαι και σε ποια περιοχή;

    «Δηλαδή δεν είχαμε εξαθλιωμένους ανθρώπους, λόγω έλλειψης λεφτών ή έλλειψης ελευθερίας τότε;»

    καταρχήν αναμενω την απάντηση σου σχετικά με το πριν

    από κει και πέρα αν υπήρχαν εξαθλιωμένοι άνθρωποι και «πριν» «κάπου»
    που;
    τι σημαίνει αυτό;

    επειδή είχε εξαθλιωμένους καπου κάποτε σημαίνει ότι υποχρεωτικά ΠΡΕΠΕΙ να υπάρχουν πάντοτες;

    δεν καταλαβαίνω αυτή την παράλογη λογική

    υπάρχουν τρόποι οργάνωσης των ανθρώπων ώστε να μην υπάρχει κανενας απολύτως εξαθλιωμένος άνθρωπος

    εκ του ασφαλώς βολεμένοι που μιλάμε για εξαθιωμένους ανθρώπους λες και μιλάμε για αγγούρκα που απλά εχαλάσαν

    μιλάμε για 80 εκατομύρια ανθρώπους στην ΕΕ της τάχα ευμάρειας ρε στοβολιώτη

    μιλάμε για 40 εκατομύρια εξαθλιωμένους ανθρώπους στην μάνα του βρωμερού αυτού συστήματος τις ηπα

    αυτό μπορεί να το χωρέσει το μυαλό σου;

    Μου αρέσει!

   • strovoliotis permalink*
    Νοέμβριος 13, 2010 10:35

    Osr,

    Δεν είμαι ούτε ανθρωπολόγος, ούτε ιστορικός για να εξηγήσω γιατί εμφανίστηκε ο καπιταλισμός και τα κράτη όπως περίπου τα γνωρίζουμε πριν Χ χρόνια αντί πριν 4Χ χρόνια, αλλά κάποια χαρακτηριστικά είναι σαφή: η δομή της κοινωνίας στην Αφρική πριν 1000 χρόνια, ή η έλλειψη δυνατοτήτων επικοινωνίας στην Ευρώπη την ίδια περίοδο είναι κάποιες πρώτες εξηγήσεις.

    Καλά ρε φίλε, θεωρείς πως υπήρχε εποχή που όλα ήταν καλά και δίκαια, και δεν υπήρχαν εξαθλιωμένοι άνθρωποι; Αν μπορείς να προσδιορίσεις κάτι τέτοιο, νομίζω θα είναι μια πρωτιά στην ανθρώπινη ιστορία!

    Φυσικά δεν *πρέπει* να υπάρχουν εξαθλιωμένοι άνθρωποι, αλλά τι σε κάνει να πιστεύεις πως *δεν* πρέπει; Θα πλατειάσω λίγο, θα μπω σε ένα από τα άλλα μου ενδιαφέροντα, τα μετεωρολογικά και θα σου πω: τα δέντρα και τα φυτά σε μεγάλο μέρος της Πάφου, της Κερύνειας και της Καρπασίας έχουν δεχτεί μια δυο μπόρες, και βρίσκονται σε πολύ καλύτερη κατάσταση από τον κήπο μου ή τη γειτονιά σου όπου έχει σχεδόν 5 μήνες να βρέξει. Κάποια από τα φυτά μας θα ξεράνουν. Και αυτό θα συμβεί γιατί όταν βλαστούσαν αυτή ακριβώς η πιθανότητα ήταν μέρος του DNA τους.

    Κατ’ αναλογία πιστεύω πως κάθε άνθρωπος έχει μέσα στο δικό του DNA ένα άπειρο αριθμό σεναρίων που μπορεί να του τύχουν. Γιατί δηλαδή να διεκδικεί διαφορετική μοίρα από όλα τα άλλα ζωντανά είδη του πλανήτη;

    Δεν γεννιέται κανείς με πιστοποιητικό εξαθλίωσης, αλλά είναι μια πιθανότητα που μπορεί να του τύχει. Σε άλλους μεγαλύτερη, σε άλλους μικρότερη, και δεν νομίζω να χρειάζεται εξήγηση για αυτό.

    Για να γενικεύσω, δεν πιστεύω πως είναι δυνατόν να έχουμε ένα κόσμο όπου όλοι οι άνθρωποι θα είναι ευτυχείς (και φυσικά ευτυχία σημαίνει άλλα πράγματα για άλλους ανθρώπους), και ένα κόσμο όπου θα λείπει η εξαθλίωση.

    Και φυσικά μπορεί να χωρέσει στο μυαλό μου πως υπάρχουν άνθρωποι που υποφέρουν σε ένα ατελή πλανήτη, σε μια εξ ορισμού ατελή φυλή! (Όπως υπάρχει εξαθλίωση σε όλες τις φυλές ζώων ή φυτών στον πλανήτη μας, γιατί άραγε να επιμένουμε να είμαστε διαφορετικοί;)

    Αν με ρωτάς αν στενοχωριέμαι, σου απαντώ ναι.

    Κάνω κάτι για να το αλλάξω αυτό; Πολύ λίγο.

    Μου αρέσει!

 7. Νοέμβριος 12, 2010 07:52

  Αγαπητέ Στροβολιώτη,

  και πάλι κάνεις καψόνια στο μυαλό μου πρωί πρωί… Θα προσπαθήσω όμως όσο πιο αφαιρετικά γίνεται να απαντήσω στο κεντρικό ερώτημα που θέτεις (όπως πράττει κι ο Αγρινός), το αν δηλαδή πρέπει/μπορεί το κράτος να δραστηριοποιείται ως επιχειρηματίας.
  Για να κόβω δρομο ξεκινώ παραδεχόμενος πως «αφού υπάρχει κράτος…», αφού είναι στη φύση του ανθρώπου η πλεονεξία και αφού το κράτος στελεχώνεται από ανθρώπους, το κλειδί της επιτυχίας στην επιχειρηματική δραστηριοποίησή του θα ήταν η θεσμοθέτηση ασφαλιστικών δικλίδων που διασφαλίζουν τη διαφάνεια και αποκλείουν φαινόμενα διαφθοράς και κακοδιαχείρισης.

  Ενώ κάτι τέτοιο είναι δυνατόν σε θεωρητικό επίπεδο, το μεγάλο πρόβλημα στην ιδιαίτερη περίπτωσή που εξετάζουμε, αυτήν του κυπριακού κράτους, είναι κυρίως πολιτιστικό. Δυστυχώς, οι Κύπριοι δέν έχουν αναπτύξει ακόμη μια δημοκρατική κουλτούρα, ενώ ταυτόχρονα ως λαός στερούνται αξίες όπως είναι η εργατικότητα και η νοικοκυροσύνη και συχνά επιδίδονται σε χουβαρντιλίκια με βερεσέ.

  Καλύτερη απόδειξη για αυτό δεν υπάρχει από το να ρίξουμε μια ματιά στο ύψος του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών που το 2008 έφτασε το 18% του ΑΕΠ και στο ποσοστό τραπεζικού δανεισμού ως προς το ΑΕΠ που για τα νοικοκυριά ξεπερνά το 120%. Το τελευταίο είναι το ψηλότερο ποσοστό της ευρωζώνης. Και για όσους δεν σκαμπάζουν από οικονομικά, το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών αντανακλά τις συνολικές συναλλαγές μιας χώρας με το εξωτερικό και όσο πιο μεγάλο είναι, σημαίνει πως τόσο πιο μεγάλη είναι η αναλογία της κατανάλωσης προϊόντων και υπηρεσιών για τα οποία η οικονομία πρέπει να δανείζεται για να πληρώσει, ή να ξεπουλά περιουσιακά στοιχεία όπως οικόπεδα, επαύλεις κλπ. Θεωρείται επίσης ως δείκτης για την ανταγωνιστικότητα μιας οικονομίας, το πόσο δηλαδή φθηνά είναι τα προϊόντα που παράγει σε σχέση με αυτά στο εξωτερικό.

  Με αυτά ταδεδομένα, θεωρώ πως θα ήταν μια κακή ιδέα σε μια χώρα που δεν υπάρχει απόλυτη διαφάνεια όπως και ανυπαρξία αξιών -και ως εκ τούτου μπορούν ανθρώποι σαν τον Χριστόδουλο Χριστοδούλου και Άκη Παπασάββα να αναλάβουν ανώτατα θεσμικά αξιώματα-, να εκχωρείται στο κράτος αυτή η ευθύνη. Εκτός φυσικά εάν οι φορολογούμενοι είναι διατεθειμένοι και σε θέση να καλύπτουν το πρόσθετο κόστος λειτουργίας τέτοιων επιχειρήσεων ες αεί.

  Η στελέχωση της διευθυντικής και διοικητικής δομής κρατικών εταιρειών με τσανακογλύφτες της εξουσίας θα έχει ως αποτέλεσμα το βόλεμα όσο το δυνατόν περισσότερων ημετέρων για να σιτίζονται όσο το δυνατόν πλουσιοπάροχα (αν όχι δωρεάν) στο πρυτανείο, την αγορά προμηθειών στην πιο ψηλή δυνατή τιμή κ.ο.κ.

  Φυσικά δεν μπορώ να αποκλείσω φαινόμενα διαφθοράς στις σχέσεις εταιρειών του ιδιωτικού τομέα και κράτους, όπως π.χ. μια μίζα για την εξασφάλιση μιας προσφοράς, αλλά το διακύβευμα στη δεύτερη περίπτωση είναι μικρότερο. Επίσης, είναι πιο εύκολο να αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο όταν αφορά ιδιωτικές εταιρείες, έστω κι αν ο βαθμός εμπέδωσης των δημοκρατικών θεσμών είναι χαμηλός.

  Μια εναλλακτική που κατέθεσε κάποιος άλλος μπλογκερ σε μια συζήτηση πριν από κανένα δύο χρόνια αν δεν κάνω λάθος (νομίζω ο ακέρας ανθρωπόμορφος) είναι το ιδιωκτησιακό καθεστώς των «κρατικών» εταιρειών να μετατραπεί σε «λαϊκό» με την παραχώρηση σε κάθε μέλος της κοινωνίας μια μετοχή στην ΑΤΗΚ ή σε κάθε μέλος μιας τοπικής κοινωνίας μιας μετοχής του τοπικού συμβουλίου υδατοπρομήθειας.

  Αυτή η εναλλακτική όσο κι αν ενθουσιάζει, είναι κατά την άποψή μου μη πρακτική και ανεφάρμοστη. Η υλοποίησή της θα έπρεπε να απαγορεύει τη μεταβίβαση, πώληση, υποθήκευση αυτής της μετοχής, άρα παύει να είναι περιουσιακό στοιχείο, αλλά ένα δικαίωμα στα πιθανά κέρδη μιας τέτοιας εταιρείας. Επίσης, η χρησιμότητά του για τη διασφάλιση της ορθής λειτουργίας της εταιρείας, που είναι προϋπόθεση για κέρδη, είναι στην καλύτερη περίπτωση αμφίβολη. Είναι π.χ. δυνατόν ένας παπούς 75 χρονών ή μια γιαγιά 80 χρονών έστω κι είναι μορφωμένοι, ή ένας μέσος άνθρωπος, να έχει την αναγκαία πληροφόρηση για να αποφανθούν για την ορθότητα της πραγματοποίησης μιας επένδυσης στο Α ή Β μηχάνημα και να κρίνει αν ο Α ή Β μάνατζερ κάνει καλά τη δουλειά του;

  Ας μην ξεχνάμε πως η εξειδίκευση της εργασίας είναι βασική προϋπόθεση για την οικονομική πρόοδο και για αυτό υπάρχουν και επιχειρηματίες. Όταν κάνουν καλά τη δουλειά τους αμείβονται με κέρδη, αν όμως δεν το πράττουν, το πληρώνουν από την τσέπη τους.

  Εγώ ως φορολογούμενος δεν θέλω με αυτά που πληρώνω να καλύπτω τις ζημιές τρίτων.

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Νοέμβριος 13, 2010 10:55

   Αντιπολιτευόμενε,

   Λες πως το πρόβλημα στη λειτουργία κρατικών εταιρειών είναι πολιτιστικό.

   Μπορεί. Εγώ έχω τη θεωρία του μεγάλου άλλοθι, του κυπριακού προβλήματος που ρουφά όλη την θετική μας ενέργεια και αφήνει όλα τα άλλα ζητήματα στο απυρόβλητο. Το μεγάλο άλλοθι φταίει για όλα!

   Για το θέμα της μετοχοποίησης των εταιρειών, και την ιδιοκτησία τους δεν είναι σίγουρος αν συμφωνώ με το σενάριο που αναφέρεις. Πέραν της ιδιοκτησίας, νομίζω πως το συμφέρον του κόσμου εξυπηρετείται αν οι οποιουδήποτε είδους εταιρείες λειτουργούν έξυπνα και παραγωγικά, με όσο το δυνατή οικονομική και οικολογική χρήση των πόρων τους. Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί αν έχουμε τα σωστά πλάσματα στη διοίκηση – διεύθυνση, αλλά και αν το κράτος δημιουργήσει τις σωστές δομές, και τους σωστούς ελέγχους.

   Με την τελευταία σου πρόταση συμφωνώ απόλυτα!

   Μου αρέσει!

  • Νοέμβριος 13, 2010 15:32

   τι σχέση έχει αν υπήρχε κάποτε εποχή που όλα ήταν καλά και δίκαια; όχι δεν υπήρχε ε και; τι σημαίνει αυτό;

   δεν υπάρχουν αγγελικά πλασμένες κοινωνίες, υπάρχουν ανθρώπινες κοινωνίες και ο άνθρθρωπος έχει και το «καλό» και το «κακό»
   ο άνθρωπος έιναι ον κοινωνικά καθορισμένο και έτσι ένα μωρό που γενιέ΄ται πχ στα γκέτο των μαύρων στο χάρλεμ από μητέρα πρεζάκι 16 χρονών και ο πατέρας του 19χρονος αρχηγός συμμορίας που πουλά κράκ ποιες είναι οι πιθανότητες αυτού του μωρού να ξεφύγει από την ίδια μοίρα;

   αν το ίδιο μωρό όμως την πρώτη μέρα που γενιέται το πάρει μια οικογένεια που ζει αξιοπρεπώς σε σπίτι του προσφ΄ρει αγάπη φαγητό μορφωση το ίδιο αυτό μωρό δεν θα διαμορφωθεί πολύ διαφορετικά;

   τι θέλω να πω; ότι είναι οι συνθηκες που κάνουν τους ανθρώπους καλούς ή κακούς

   αν ξεριζώσεις τα αίτια του κακού που ειναι για μένα η φτώχεια και η εξαθλίωση που προκυπεται από το άθλιο αυτό σύστημα του κέρδους των λίγων πάνω στους πολλούς τότε έχεις ξεριζώσει τις μεγαλύτερες αιτίες του κακού

   αν ο άνθρωπος έχει αξιοπρεπή διαβίωση δηλαδή φαγητό στέγη ελευθερία επιλογής
   και δεν καταπιεζεται ποιες οι πιθανότητες να κλέψει; να σκοτώσει;

   πάντως πολύ λιγότερες από ότι είναι σημερα

   φυσικα και δεν πρέπει να υπάρχουν εξαθλιωμένοι άνθρωποι και εσύ λες αυτά που λες για τα φυτά φυτά που ξερανίσκουν κλπ είανι απλά γιατί εσύ έτυχε να είσαι το τυχερούλη φυτο κυπραίος κκέλης ποδηλάτης που έχεις τα καλά της τζοιλιάς σου

   ενώ αν ήσουν το άλλο φυτό απλά δεν θα τα έλεγες αυτά που λες εκ του ασφαλούς και ελαφρά τη καρδία

   σήμερα κίολας διάβασα στον φιλελεύθερο ότι στις ηπα εκατομύρια τόνων φαγητού πετάσσονται στον κάλαθο των αχρήστων που θα μπορούσε να τραφεί για ένα χρόνο το κογκό!!!!

   σκέφτου δηλαδή σπατάλη

   φυσικά και υπάρχει τρόπος να μην υπάρχουν εξαθλιωμένοι άνθρωποι απλά δεν τον διεκδικούμε και δεν τον σκεφτόμαστε καν γιατί έτσι μάθαμε και έτσι μας βολεύει

   Μου αρέσει!

   • strovoliotis permalink*
    Νοέμβριος 14, 2010 18:44

    Osr,

    Πιστεύω έχει σημασία να διευκρινίσουμε αν υπήρχε μια περίοδος με την οποία θα μπορούσαμε να συγκρίνουμε και να βελτιώσουμε τις παρούσες καταστάσεις. Γιατί αν δεν ισχύει αυτό, τότε μάλλον θα ισχύει η δική μου η θεωρία πως δηλαδή ποτέ και πουθενά δεν είχαμε ή θα έχουμε μια τέλεια κοινωνία.

    Και αυτό γιατί είναι νόμος και ουσιώδες χαρακτηριστικό τη φύσης, τέτοιο μάλιστα που ίσως να καθορίζει και την τελική τύχη του καπιταλιστικού συστήματος.

    Εννοείται (και αυτό ας θεωρηθεί και ως απάντηση στο σχετικό σημείο του σχολίου της Κροτ), πως ναι μεν θεωρώ πως ένας άνθρωπος που γεννιέται έχει μπροστά του άπειρα πιθανά σενάρια, αλλά εννοείται επίσης πως οι δικές του συνθήκες αποκλείουν κάποια σενάρια και κάνουν πιθανότερα κάποια άλλα. Γι αυτό άλλωστε είχα βάλει αυτή τη σημείωση σε προηγούμενο σχόλιο:

    «Δεν γεννιέται κανείς με πιστοποιητικό εξαθλίωσης, αλλά είναι μια πιθανότητα που μπορεί να του τύχει. Σε άλλους μεγαλύτερη, σε άλλους μικρότερη, και δεν νομίζω να χρειάζεται εξήγηση για αυτό.»

    Osr,

    Εννοείται επίσης πως αν οποιοδήποτε χαρακτηριστικό της ζωής μου ήταν χειρότερο από αυτά που έχω, θα προσπαθούσα να το βελτιώσω. Κατ’ ακρίβειαν προσπαθώ να βελτιώσω αυτά που έχω εν πάση περιπτώσει. Τι σχέση όμως έχει αυτό; Λογικά όλοι προσπαθούμε να βελτιώσουμε τη θεση μας.

    Δεν σημαίνει όμως πως μπορούμε ή πρέπει να βρεθούμε όλοι στην ίδια θεση. Μου ακούγεται απάνθρωπα ισοπεδωτικό αυτό.

    Για το δημοσίευμα που αναφέρεις σχετικά με τη σπατάλη να σου αναφέρω αυτό: (με πλήρη γνώση του πόσο εύκολο θα είναι να παρεξηγηθώ.)

    Όταν ήρθε η νέα μας οικιακή βοηθός πριν 8-9 μήνες της είχα πει: κανόνας 1: στην κουζίνα δεν πετάμε τίποτα!

    Μου αρέσει!

 8. Νοέμβριος 12, 2010 15:56

  me ta merominia ti ginete???

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Νοέμβριος 13, 2010 11:11

   Στάθη αν αναφέρεσαι στον καιρό, άσε! Και γιατί δε σχετίζεται με αυτή την ανάρτηση, αλλά και γιατί εκείνα που βλέπω, δε θέλω να τα βλέπω!!!

   Μου αρέσει!

  • Νοέμβριος 14, 2010 23:21

   μπράβο ισχύει η δική σου θεωρία κερδίζεις μιαν κούννα μασημένη……..

   τέσπα… όπως φαινεται δεν διαβάζεις καθόλου αυτά που σου γράφει ο άλλος και συνεχίζεις να κάνεις μονόλογο προφανώς

   στο έχω επισημάνει πολλές φορές και εδώ σε αυτή την συζήτηση ότι δεν έχει υπάρξει ποτέ η τέλεια κοινωνία και ούτε είπα ποτέ αυτό
   έγραψα ότι δεν υπάρχει αγγελικά πλασμένη κοινωνία αλλά ανθρώπινη

   και οι άνθρωποι είναι και «καλοί» και «κακοί» και είναι κοινωνικά καθορισμένοι και σου είπα το παράδειγμα με το μωρό που γενιέται στα γκέτο κλπ κλπ

   στα προιστορικά χρόνια όταν αυτά τα πλάσματα οι άνθρωποι όταν έγιναν άνθρωποι δεν υπήρχε καμιά απολύτως κοινωνία προηγουμένως για να συκγρίνουν και να οργανωθούν

   άρα σύμφωνα με την παράλογη σου λογική θα έπρεπε απλά να παραμείνουν πρωτόγονοι και να μην προσπαθήσουν να οργανωθούν αυτοσχεδιάζοντας και χρησιμοποιώντας όσα η πείρα του έμαθε

   οι άνθρωποι έχουν την λογική και μπορούν να την χρησιμοποιήσουν για να οργανώνονται καλύτερα

   το σύστημα αυτό που έχουμε τώρα εννοείται ότι είναι ένα άθλιο σύστημα αν κρίνεις και μόνο από το γεγονός ότι στον λεγόμενο πολιτισμένο κόσμο στην καρδιά του δηλαδή την Ευρωπαική Ένωση την ίδια υπάρχουν 80 εκατομύρια εξαθλιωμένοι άνθρωποι

   και φυσικά οι λόγοι που είναι άθλιο αυτό το σύστημα έχουν επισημανθεί επανειλημένως και εδώ μέσα

   υπάρχουν όλα τα μέσα για να οργανωθεί πολύ καλύτερα μια ανθρώπινη κοινωνία απλά αυτοί που τρώνε με 332224θ4 μασέλες δεν αφήνουν να γίνει

   Μου αρέσει!

   • strovoliotis permalink*
    Νοέμβριος 15, 2010 07:13

    Μάλιστα! Η μόνη φορά που καταφέραμε να πάρουμε τη συζήτηση σε κάποιο εποικοδομητικό βάθος, ξεκαθαρίσαμε που στεκόμαστε, καταλήγει σε αδιέξοδο της κούννας!

    Μήπως γιατί ένας ορθολογιστικός τρόπος συζήτησης τελικά δε σου βγαίνει;

    Μου αρέσει!

 9. Νοέμβριος 12, 2010 21:23

  Κάπου έχασα την μπάλα με τους ορισμούς.
  ΔΕΝ υπήρχαν κράτη πριν την Γαλλική επανάσταση; Τι υπήρχε δηλαδή; Τι άλλαξε με την επανάσταση εκείνη; Ο καπιταλισμός υπήρχε ή όχι; Μέσα ή έξω από τις ΗΠΑ; Η εξαθλίωση πως ορίζεται; Η αθλιότητα; Είναι η εξαθλίωση οικονομικός ή δημοσιογραφικός/πολιτικός όρος;

  Μου αρέσει!

  • Νοέμβριος 13, 2010 01:28

   όχι δεν υπήρχαν κράτη, υπήρχαν αυτοκρατορίες που δεν είχαν απολύτως καμιά λαική νομιμοποίηση

   ακόμη και ο όρος πόλεις κράτη της αρχαιότητας πχ είναι παντελώς παραπλανητικός

   αφού η αρχαία αθήνα πχ οριζόταν από τους ίδιους τους αθηναίους ως αθηναίων πολιτεία κάτι εντελώς διαφορετικό από το κράτος όπως το εννούμε σήμερα

   αν θες το αναλύουμε περαιτέρω

   τα κράτη με την σύγχρονη μορφή, δηλαδή αστικές αντιπροσωπευτικές δημοκρατίες εμφανίστικαν μετά και λόγω της γαλλικής επανάστασης που έφερε αυτη την αλλαγή με την καθιέρωση των συνταγμάτων και τα οποία επεκτάθηκαν σε όλη την ευρώπη

   ο καπιταλισμός φυσικά και υπήρχε από τον 15ο αιώνα και εντεύθεν δηλαδή με την έναρξη αυτού που ονομάζεται βιομηχανική επανάσταση και την δημιουργία των μέσων παραγωγής δηλαδή των εργοστασίων

   κάτι που έφερε τους πληθυσμούς στις πόλεις από την ύπαιθρο
   οι φεουδάρχες τσιφλικάδες έγιναν χοντρικά ομιλούντες καπιταλιστές που ελέγχουν πλέον τα εργοστάσια

   ο καπιταλισμός ειδικά τον 19ο αίωνα έφτασε στο απόγειο του και έγινε ιμπεριαλισμός με τις αποικίες δηλαδή κατάκτηση εδαφών για ανεύρεση πρώτων υλών σκλάβων και περισσότερους «πελάτες» για τα προιόντα

   οι καπιταλιστές μετά και την γαλλική επανάσταση επέβαλαν και επιβάλλουν την δύναμη τους ελέγχοντας άμεσα αλλά και έμμεσα τα κράτη δηλαδή τους λεγόμενους «αντιπροσώπους» του λαού μέσα από τις εκλογές που κάθε 4 χρόνια απλά βάζουν κάποιους άλλους να αποφασίζουν για αυτούς αντί για αυτούς και χωρίς αυτούς

   ο έλεγχος σήμερα γίνεται πχ με τον πλήρη έλεγχο των μμε προπαγάνδα κλπ τότε απλά εξαγόραζαν άμεσα τους πολιτικούς ή γίνονταν οι ίδιοι πολιτικοί

   οι ηπα πριν την ανεξαρτησία ήταν απλά μια αποικία των άγγλων καπιταλιστών και μετά την ανεξαρτησία έγιναν κράτος όπου ίσχυαν φυσικά τα δεδομένα όπως περιγράφηκαν πιο πάνω

   τα στοιχεία των 80 εκατομυρίων φτωχων στην ΕΕ δηλαδή του 17% της ΕΕ είναι εδώ
   http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_PUBLIC/3-18012010-AP/EN/3-18012010-AP-EN.PDF

   η εξαθλίωση πχ ορίζεται από τους νεκρούς άστεγους πολωνούς ρουμάνους κλπ μετανάστες που πεθαίνουν στον δρόμο ή στα κοντέινερ από το κρύο στην Κύπρο

   ή εξαθλίωση θα μπορούσες να πεις ότι είναι να δουλεύεις 15 ώρες την ημέρα δύο δουλειές και πάλι να μην σε φτάνουν για να μπορέσεις να ταίσεις την οικογένεια σου
   όπως γίνεται στην ρουμανία του δντ που μια δασκάλα διορισμένη παίρνει μισθό 200 ευρώ και κάνει και δεύτερη δουλειά και πάλι δεν μπορεί να θρέψει την οικογένεια της

   εσύ πως την ορίζεις;

   Μου αρέσει!

   • strovoliotis permalink*
    Νοέμβριος 13, 2010 11:06

    Osr,

    Μέχρι εκεί που λες για τις εκλογές συμφωνώ με όσα γνωρίζω για το θέμα.

    Ομως για τις εκλογές:

    Πως αλλιώς θα μπορούσε να γίνει δηλαδή; Να διοικούν οι φωτισμένοι; Οι κκέληδες; Οι ποδηλάτες;

    Όσο και αν έχω επιφυλάξεις για το θεσμό των εκλογών, δεν βλέπω άλλη λύση!

    Και συμμετέχω είτε ως υποψήφιος (το έχω κάνει 3 φορές), είτε ως ψηφοφόρος που βλέπει τον εκλεκτό του είτε επιλέγει στη βάσει του μη χείροντος, είτε πάω εκδρομή στο βουνό, και αφήνω τους λοιπούς να επιλέξουν για μένα!

    Να θεωρήσω πως εννοείς ότι η ψήφος μου δεν μετρά ό,τι και να κάνω;

    Μου αρέσει!

  • Νοέμβριος 15, 2010 07:32

   θεωρώ ότι όσα γράφω είναι απολύτως λογικά και τα τεκμηριωνω πλήρως ορθολογιστικά σε αντίθεση με σένα που χρησιμοποιείς σχήματα παράλογα και μεταφορές με φκιόρα και dna παντελώς εκτός πραγματικότητας

   σε προκαλώ να μου αναφέρεις με copy paste στο τι έγραψα που δεν ειναι ορθολογιστικό

   Μου αρέσει!

 10. Νοέμβριος 13, 2010 12:46

  @ Osr
  Περίπου συμφωνούμε. Για να μην πέφτουμε όμως στις παγίδες των πολιτικών/μμε να μιλάμε καλίτερα για μοντέρνο κράτος, δημοκρατία ή συνταγματική μοναρχία, φτώχεια κοκ.
  Η ερώτηση που κάνει ο Στροβολιώτης με βρίσκει σύμφωνο. Αν μη τι άλλο η δικτατορία των πολλών είναι λιγότερο άσχημη από την δικτατορία των λίγων. Ναι, τα ΜΜΕ είναι πουλημένα και στρεβλώνουν την γνώμη των πολλών αλλά ας κάνουν και οι πολλοί κάτι γι’αυτό! Μπορούν να ψάξουν την αλήθεια και μόνοι τους, να σκεφτούν να αποφασίσουν. Γιατί υποθέτουμε ότι το σύνολο των ανθρώπων είναι ηλίθιοι που με τόσοι ευκολία άγονται και φέρονται από τα ΜΜΕ/πολιτικούς άρα χρειάζονται την βοήθεια των πεφωτισμένων λίγων;

  Μου αρέσει!

  • Νοέμβριος 13, 2010 15:18

   ακόμη και στην αρχαία αθηναική δημοκρατία των μόλις 30 χιλιάδων πολιτών υπήρχαν 12 φυλές δηλαδή κάτι σαν ομοσπονδιακές κοινότητες

   γιατί ντε και καλά να πρέπει να υπάρχουν τόσο μεγάλα κράτη πχ; μα δεν πρέπει, απλά έτσι επιβάλλουν αυτοί που έχουν την δύναμη της βίας και το επιβάλλουν και την δύναμη της προπαγάνδας

   η μόνη δημοκρατία είναι η αμεση δημοκρατία τα υπόλοιπα απλα δεν είναι δημοκρατία

   Η αρχαία ελληνική δημοκρατία ο Καστοριάδης ο δολοφόνος κορκονέας οι δικαστές, η αμφισβήτηση, η ουσία της Δημοκρατίας
   http://osr55.wordpress.com/2010/10/12/

   ναι θεωρώ ότι πρέπει να αξιοποιείται ότι έχει κερδηθεί δηλαδή όλα αυτά που ονομάζονται «δικαιώματα» που ουσιαστικά τα διεκδίκησαν με αγώνες άλλοι πριν από μας

   από κει και πέρα προσωπικά θεωρώ ότι με τις εκλογές δεν αλλάζει τίποτα και ότι και εσύ να φκεις που είσαι και κκέλλης και ποδηλάτης απλά δεν θα αλλάξεις τίποτα

   όλα κερδίζονται όταν διεκδικούνται από την βάση από τους απλούς ανθρώπους
   πχ τώρα οι εργαζόμενοι στην eurocypria αν εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους ενδεχομένως να κερδίσουν πολλά πράγματα που κανένας δεν θα τους τα έδινε αν απλά δέχονταν την μοίρα τους

   γιαυτό και εγώ προσωπικά δεν θεωρώ πχ ότι αν η πεο του ρατσιστικού ακελ που κυβερνά απλά φκάλει φιρμάνι προς τους ακελικούς να κατέβουν στην πορεία την οποία θα βαφτίσει αντιφασιστική σημαίνει ότι και καλά δόθηκε μήνυμα στους φαίστες ρατσιστές

   για μένα πχ πολύ σημαντικό θα είναι να γίνει όπως έγινε μετα την εξωφρενική αντνομική πέραν από κάθε νομική και λογική απόφαση του κακουργοδικείου του 2009 που αθώωσε τους 10 βασανιστές μπάτσους

   δηλαδή αυθόρμητα χιλιαδες συνειδητοποιημένοι πολίτες από μόνοι τους χωρίς κανένα κάλεσμα έδρασαν
   http://osr55.wordpress.com/2009/04/14/

   ναι η ψήφος σου δεν μετρά ό,τι και να κάνεις, αυτό πιστεύω, γιατί εσύ δεν ελέγχεις απολύτως τίποτα

   πχ πάρα πολύς κόσμος ψήφισε τον χριστόφκια για να τους φέρει την λύση πυο ήθελαν αλλά αυτό δεν έγινε γιατί ακριβώς μετά την εκλογή του αυτοκράτορα ό,τι και να κάνεις δεν μπορείς να πάρεις την ψήφο σου πίσω και να τον ανακαλέσεις

   και φυσικά αντιτάσσεται το πιο ηλίθιο, να ψηφίσεις τον άλλο, τον κασουλίδη πχ ή τον αναστασιάδη και μετά ξανά μανα και τούμπαλιν ένα πράμα πασοκ-νδ και στην τελική απλά μειώθηκαν οι μισθοί των ανθρώπων

   παύλο εγώ πιστεύω ότι οι άνθρωποι φυσικά και δεν είναι ηλίθιοι αλλοιώς δεν θα ήμουν εδώ να προσπαθώ να μοιράζομαι τις ιδεες μου και τις απόψεις μου
   γιατί ακριβώς πιστεύω ότι όλοι μπορούν να αντιληφθούν τι γίνεται στον κόσμο φτάνει να μάθουν κάποια δεδομένα που λόγω του συστήματος της μισθωτής σκλαβιάς και της προπαγάνδας των μμεξαπάτησης δεν μαθαίνουν ποτέ

   δηλαδή οι περισσότεροι άνθρωποι που σχολάνουν η ώρα 6 πάνε σπίτι τους η ώρα 7 κουρασμένοι μέσα στα νεύρα και απλά καθονται στον καναπέ και ρουφάνε την προπαγάνδα των μμεξαπάτησης και απλά πιστεύουν ότι τους λένε την αλήθεια

   ένας άνθρωπος οικογενειάρχης που πάει η ώρα 7 σπίτι του δεν θα κάτσει να κάνει οικονομικοκοινωνιολογική ανάλυση
   τώρα μέσω του ιντερνετ ο άνθρωπος έχει πολλές περισσότερες δυνατότητες και απλά κάποιοι άνθρωποι με καλύτερες πηγές λόγω κάποιων συνθηκών μπορούν να
   παραπέμψουν τους άλλους

   Μου αρέσει!

   • strovoliotis permalink*
    Νοέμβριος 14, 2010 19:00

    Osr,

    Δηλαδή το ζήτημα έχει να κάνει με το μέγεθος;

    Μια πρώτη ένσταση είναι πως ο περιορισμός στο μέγεθος των αυτονόμων κοινωνιών, κρατών ή όπως αλλιώς τις ονομάζεις, θα προκαλούσε μια μη επαρκώς παραγωγική και συνεπώς οικολογική χρήση των πόρων, και αυτό είναι μάλλον κακό.

    Τώρα, άμεση δημοκρατία… καλά, και αν κάποιος είναι πολύ κουρασμένος ή πολύ απασχολημένος και δεν συμμετέχει, τότε δεν ξεκινά η κατάρρευση του συστήματος;

    Και αυτό το γράφω για να μην γράψω για τις πιθανές ουσιαστικές διαφορές πληροφόρησης και αντίληψης μεταξύ των συμμετεχόντων, που θα έκαναν ντε φάκτο άνιση την ψήφο τους. Η αντιπροσωπευτική δημοκρατία με όλα της τα αρνητικά κάπου «φιλτράρει» αυτή την αδυναμία.

    Για τα λοιπά, να σημειώσω πως δεν παρακολουθώ καθόλου τηλεόραση (πως νομίζεις βγαίνουν όλα αυτά τα σεντόνια :)).

    Α, και για το ποδηλατικό: βρισκόσουν στον παλιό δρόμο Λευκωσίας Λεμεσού σήμερα το πρωί;

    Μου αρέσει!

 11. Νοέμβριος 13, 2010 18:40

  Σωστός Osr! Συμφωνώ ότι η επόμενη καλύτερη λύση από τη σημερινή δημοκρατία έχει να κάνει με το μέγεθος. Με τα σημερινά μεγέθη δεν μπορούμε να μιλούμε για πραγματική δημοκρατία. Κάτι σωστό που βγαίνει από ΕΕ είναι κατά τη γνώμη μου η ιδιαίτερη βαρύτητα που δίνεται στην τοπική αυτοδιοίκηση. Εντάξει θα μου πεις, μια απ’τα ίδια αφού το «μεγάλο» σύστημα συνεχίζει να δρατζιάζει αλλά είναι μια σωστή κατεύθυνση που μπορεί να καλυτερεύσει κατά πολύ την καθημερινή μας ζωή.

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Νοέμβριος 14, 2010 19:04

   Άρα, λογικά Παύλο, οι μικρές κοινωνίες πρέπει να δημιουργούν καλύτερο περιβάλλον (με την ευρεία έννοια);

   Έχεις πάει στην Ινια ή στο Νέο Χωρίο;

   Γνωρίζεις καμιά κοινότητα που έχει καταφέρει πράγματα στα οποία απέτυχαν άλλες, και που πραγματικά διαφέρει λόγω του μεγέθους της;

   Μου αρέσει!

   • Νοέμβριος 15, 2010 07:42

    παύλο ο μόνος τρόπος να εφαρμοστεί η (άμεση) δημοκρατία είναι μέσω των μικρών κοινοτήτων 3 χιλιάδων ατόμων πχ οι οποίες να ενώνονται σε ομοσπονδίες κοινοτήτων και συνοσπονδίες σε πιο μεγάλη κλίμακα

    και εννοείται στροβολιώτη εκτός του συστήματος της λεγόμενης αντιπροσωπευτικής κρατικής «δημοκρατίας» όπως γίνεται σήμερα στην ίνια ή στο πέκκουγιου ή στο παλιοχώρι κλπ

    άμεση δημοκρατία σημαίνει να έχω άμεσο λόγο σε ό,τι αφορά την ζωή δηλαδή να έχω άμεση συμμετοχή στις λήψεις αποφάσεων και όχι τάχα αντιπροσωπευτικά αντί και χωρίς εμένα μέσω κάποιων άλλων που βάλαν άλλοι εκεί χωρίς να γνωρίζω πως και να τους «ψηφίζω» κάθε 4 ή 5 χρόνια για να αποφασίζουν για μένα χωρίς εμένα

    η άμεση δημοκρατία στις μικρές κοινότητες της ίνιας ή του πέκκουγιου δεν μπορεί να επέλθει αφού η λειτουργία τους βασίζεται στην κομματοκρατία του συστήματος της λεγόμενης ααστικής «δημοκρατίας» στροβολιώτη

    και ναι γνωρίζω τουλάχιστον μια μικρή κοινότητα που πέτυχε σε μεγάλο βαθμό επειδή συνειδητά το επέλεξαν οι κάτοικοι της να εφαρμόζουν την άμεση δημοκρατία και σε κάποιο βαθμό την κοινοκτημοσύνη δηλαδή τον κομουνισμό
    η μαριναλέτα στην ανδαλουσία της ισπανίας έχει πετύχει σε μεγάλο βαθμό μετά από μεγάλους αγώνες του δημάρχου και των κατοίκων της χωρίς να σημαίνει ότι είναι το ιδανικό σύστημα που δεν μπορεί να γίνει πολύ καλύτερο αν το επιδιώξουν οι ίδιοι οι άνθρωποι

    επιλογές υπάρχουν φτάνει να μην είμαστε μονοθικοί και κολλημένοι όπως είσαι εσύ στροβολιώτη

    Μου αρέσει!

 12. Νοέμβριος 14, 2010 16:42

  Στροβολιώτη, μου αρέσει που τα λες τοσο χύμα. Κάποιος άλλος θα σε αποκαλούσε κυνικό, και ενδεχομένως να υπάρχει κυνισμός στα λόγια σου, αλλά εγώ το βρίσκω σωστό να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους.
  Μόνο έτσι μπορούμε να τα κοιτάξουμε κατάματα, να τα καταλάβουμε και ενδεχομένως να τα διορθώσουμε.

  Λες όμως κάτι που, νομίζω πως μπορώ να σου δείξω πως είναι αντικειμενικά (αν υπάρχεθ τετοιο πράγμα) λάθος:
  Λες πως καθένας γενιέται με 10άδες πιθανά σενάρια εξέλιξης στο DNA του και πως δεν μπορείς να ξέρεις από την αρχή σε ποιον θα κληρώσει η εξαθλίωση.
  Μπορεί να μην μπορείς να το πεις με βεβαιότητα, έχεις όμως κάποια hints που σου δίνουν τη δυνατότητα να μαντέψεις με ασφάλεια.

  Εγώ που γεννήθηκα στην Αθήνα, σε μεσοαστική οικογένεια, έχω μάλλον λιγότερες πιθανότητες να ζήσω εξαθλιωμένα από ένα παιδί που γεννήθηκε στη Σομαλία τα χρόνια του πολέμου, ή από ένα παιδί που γεννήθηκε στο Κονγκό στις αρχές της δεκαετίας του 90 ή από ένα κορίτσι που γεννήθηκε στο Αφγανιστά των ταλιμπάν.
  Ακόμα πιο κοντά μας: εγώ είχα σαφώς περισσότερες δυνατότητες να πάω σε σχολεία και πανεπιστήμια από ένα παιδί που γεννήθηκε την ίδια μέρα με μένα σε ένα πομακοχώρι της Θράκης ή έστω στο Κερατσίνι.
  Και μάλλον έχω λιγότερες πιθανότητες να κάνω πολιτική καριέρα από το γιο της Μπακογιάννη ή από την σύζυγι του Πάγκαλου.
  Και δεν είναι θέμα DNA, δεν είμαι εγώ de factο πιο έξυπνη από αυτά τα παιδιά ή ο γιος της Μπακογιάννη πιο ικανός από μένα. Όμως οι προΰποθέσεις με τις οποιες ξεκινάμε, η αφετηρία του καθενός μας είναι διαφορετική. Η τράπουλα είναι σημαδεμένη και αυτό είναι άδικο. Τόσο απλά.
  Όχι, ο καπιταλισμός και η δημοκρατία ΔΕΝ είναι το καλύτερο δυνατό σύστημα. Κι επειδή σε περιμένω να μου τη βγεις από τα αριστερά ( 😉 ), ούτε τα σοβιετικά καθεστώτα ήταν (για πάρα πολλούς λόγους που δεν είναι της παρούσης).
  όμως, εγώ το πιστεύω πως «ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός», ένας κόσμος πιο δίκαιος, χωρίς de facto και από γεννήσεως ευνοημένους ή ριγμένους.

  Βέβαια, ξεκινήσαμε από τη eurocypria η οποία αν κατάλαβα καλά είναι σκανδαλάκι. Δε θέλω να μιλήσω για το θέμα, γιατί μου λείπουν πολλά κομμάτια του παζλ. Αν όμως υπάρχει ευνοιοκρατία και κακή χρήση των εργαλείων ενός συστήματος, δεν φταίει πάντα μόνο το σύστημα: μπορεί να φταίει και ο τρόπος χρήσης του. Πιστεύω πχ πως η δομή του κράτους και της κοινωνίας στη δεκαετία του 80 στην Ελλάδα (και του 60/70 στην Ευρώπη) ήταν όχι τέλεια, μα δικαιότερη και δημοκραιτκότερη από τη σημερινή.
  Αν φτάσαμε στα σκάνδαλα των αρχών της δεκαετίας του 90 (Πασοκ, Μιτεράν, Κωλ κλπ) δεν φταίει το σύστημα καθ’εαυτό, αλλά το γεγονός πως κάποιοι καταχράστηκαν των αδυναμιών του ή των θέσεών τους. Αυτούς δεν πρέπει να του στέιλουμε εκεί που ανήκουν; (Στη φυλακή στην καλύτερη δλδ?).
  Εμείς όμως τους ξαναψηφίζουμε. Τι δεν πάει καλά; Είναι φαύλος κύκλος και δεν βλέπω δυστυχώς πώς μπορείς να βγεις από αυτόν χωρίς «βίαιο» τρόπο (αν και είμαι πολύ κατά της βίας). Δεν κάνεις ομελέτα χωρίς να σπάσεις αυγά.

  Α, και δεν είμαι εδώ για να υπερασπιστώ τη μεικτή οικονομία των 80s φυσικά, απλά θυμάμαι πως ο κόσμος ήταν χαλαρότερος, πιο χαμογελαστός και ζούσε πιο άνετα τότε από ότι σήμερα. Και αυτό δεν το θεωρώ κακό.

  Στην τελική: φταίει ο άστεγος αφγανός πρόσφυγας του κέντρου της Αθήνας; Γιατί ζει στο δρόμο; Ποιος θα ασχοληθεί με τη δική του ζωή; Κι όχι από φιλανθρωπία, αλλά επειδή είναι κακό και για την κοινωνία που τον περιβάλλει να ζει αυτός έτσι. [Υπάρχει και η λύση να τον στείλεις πίσω βέβαια, αλλά νομίζω πως αυτή δεν είναι ούτε η δική σου ούτε η δική μου θέση].

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Νοέμβριος 14, 2010 19:17

   Κροτ, έγραψα κάτι που σε αφορά και σε προηγούμενο σχόλιο.

   Για τα λοιπά: φυσικά και τα σοβιετικά καθεστώτα δεν ήταν καλά και φυσικά η δημοκρατία και ο καπιταλισμός δεν είναι τα τέλεια συστήματα. Αλλά γιατί να *πρέπει* να υπάρξουν τέλεια συστήματα; Και εδώ ίσως είναι το σημείο που με κάνει να νοιώθω πως ακολουθώ μοναχική πορεία: δεν πιστεύω πως ο κόσμος αυτός έγινε για να μπορεί αν είναι τέλειος και καλός. Κάποτε είναι καλύτερος κάποτε χειρότερος. Κάπου είναι πιο όμορφος, πιο άσχημος κάπου αλλού.

   Μέχρι να μας τελειώσει!

   Και επιμένω: γιατί να είναι αλλιώς;

   Και εγώ θυμάμαι πιο όμορφες εποχές: με λιγότερες ευθύνες, λιγότερα άγχη 🙂

   Και θα θυμάμαι και το σήμερα κάποτε, [χαζομπαμπάς mode] όταν ακόμα τα μωρά είναι γλυκά [τέλος.]

   Αυτό όμως δεν αποδεικνύει ακριβώς το πιο πάνω μου επιχείρημα;

   Εννοείται πως δεν είναι ο Αφγανός το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι πως στην παρούσα κατάσταση της Κυπριακή κοινωνίας, αλλά και της Αθήνας απ’ ότι αντιλαμβάνομαι, ευνοείται η γέννηση και επέκταση ρατσιστικών και ακροδεξιών καταστάσεων.

   Προφανώς έχουμε ακόμα περισσότερη δουλειά τώρα.

   Μου αρέσει!

 13. Νοέμβριος 16, 2010 01:30

  Στροβολιώτη,

  Αν μπουν τζαι άλλα χόλια στην ανάρτηση σου, ειδικά με τους τόνους κλισέ που αναμασούμε όλοι, ενδέχεται η οθόνη σου να βαρέσει τζιαι να ππέσει που το τραπέζι κάτω!

  Δεν θα σχολιάσω εκτενώς γιατί το θέμα σηκώνει ολάκερη ανάρτηση-σινδόνιο. Ίσως να κάνω ακριβώς μια ξεχωριστή ανάρτηση στο Ιστολόγιο μου προσπαθώντας να δώσω κάποιες από τις δικές μου απόψεις.

  Θα επισημάνω όμως ορισμένα σημεία.

  1) Για το ποαράδειγμα του OSR με το παιδάκι στη «λάθος» οικογένεια που προβλέπεται να καταλήξει ‘ζάκι… και όπου συγκεκριμένα είπε μετά από αναφορά σου στο DNA:

  «… ο άνθρωπος έιναι ον κοινωνικά καθορισμένο και έτσι ένα μωρό που γενιέ΄ται πχ στα γκέτο των μαύρων στο χάρλεμ από μητέρα πρεζάκι 16 χρονών και ο πατέρας του 19χρονος αρχηγός συμμορίας που πουλά κράκ ποιες είναι οι πιθανότητες αυτού του μωρού να ξεφύγει από την ίδια μοίρα;»

  Ατόπημα. Νομίζω δε ότι βασίσεται ο OSR στα όσα λεν οι δημιουργοί του Zeitgeist: «There is no Human Nature» και την ετεροβαρή σημασία που αποδίδουν στο κοινωνικό περιβάλλον. Δεν είναι ο μόνος που ότι λέγει το συγκεκριμένο ντοκυμαντέρ (σε 3 επεισόδια) το εκλαμβάνουν ως ευαγγέλιο.

  Προσπερνά ότι η αναφορά σε ανθρώπινη φύση δεν αφορά μόνο το DNA αλλά π.χ. στην ανάγκη / τάση για διαιώνιση ή … ας πούμε για αναπνοή. Έχεις ανάγκη για να αναπνέεις και όταν σου κόβουν την ανάσα δυσανασχετάς και αντιδράς με Α ή Β τρόπο. Επομένως έχεις «φύση». Αυτή εκφράζεται μετά από εξωτερικό ερεθισμό (περιβάλλον) αλλά προυπάρχει η «φύση» σου αυτή (η ανάγκη για αναπονή) και το να προσπερνά κανείς την ύπαρξη της είναι δείγμα ανεπαρκούς σκέψης.

  Επιπλέον, και αν ακόμα δεχτούμε με ετεροβαρή τρόπο τη σημασία του κοινωνικού περιβάλλοντος… το ίδιο το παράδειγμα που δίνει κάνει εμφανέστατο το ότι δεν πρέπει να απλοποιούμε και να μελετάμε «ελαφρά τη καρδία» τον τρόπο που συνυπολογίζουμε όλα τα δεδομένα. Και εξηγώ. Ο πιτσιρικά με την «λάθος οικογένεια» (τα κλισέ που έλεγα) … κάλλιστα θα μπορούσε να είναι ο 20ς στη σειρά. Ο Μπαπάς δίνει περισσότερη σημασία στον πρωτότοκο… και ηθελημένα ή όχι να πετύχει πρώτα αυτός να «καλουπιαστεί» στα δικά του πρώτυπα. Από αντίδραση ο δεύτερος γίνεται «straight edge» οπαδός της «καθαρής ζωής» και της νομιμοφροσύνης.

  Ιδού!

  Είναι επιπόλαιο να εξετάζουμε τέτοια θέματα κρατώντας μόνο τα δεδομένα που «συμφέρουν» και οδηγούν στα επιθυμητά συμπεράσματα.

  Ο επιδέξιος ορθολογισμός θέλει και επιδέξιους κώλους…

  2) Με βρίσκει σύμφωνο η άποψη ότι μικρότερα κοινωνικά σύνολα ενδέχεται να αποδίδουν καλύτερα. Αν θυμηθούμε τι γινόταν (ή έστω τι περιγραφές φτάσαν στα χέρια μας) κατά την εποχή της Φεουδαρχίας… προσωπικά διαπιστώνω ότι η ζωή «εντός των τειχών» δεν ήταν πάντα και η καλύτερη. Όταν δηλαδή κάποιος διέμενε εντός της ζώνης επιρροής του Φεουδάρχη… μεγάλο μέρος του κόπου του χανόταν προς όφελος του Φεουδάρχη και των αυλικών του. Οπότε γιατί έμενε εκεί κοντά ο κόσμος;

  Απλά για το φόβο των «άλλων». Αυτή ήταν και η έννοια του τείχους. ¨οταν έρθουν οι «άλλοι» … τρέχει να μπεις μέσα. Τούτο δεν ισχύει πια παρά την επιμονή κάποιων να υποδυκνείουν συνεχώς «άλλους» και να μετατρέπουν την έννοια «σύνορα» σε νέα τείχη.

  Πιστέυω πως αυτό λειτουργεί και σήμερα παρά το ότι κανένα τείχος δεν μπορεί να σε προστατεύσει από τα σύγχρονα όπλα εκτός αν ζεις πολυυυυυυυ κάτω από το έδαφος.

  Η δε άποψη ότι έχουμε καλύερη παραγωγικότητα και διαχείρηση… δεν με πείθει. Τότε τι παραπονιόμαστε για την γραφειοκρατία και τις ατέλειωτες ουρές; Και γιατί οι ανά τον κόσμο οικολόγοι άρχισαν να στ΄ρεφουν την προσοχή τους στη ζημιά που προκαλεί η εντατική καλλιέργεια (απόρροια της μαζικότητας των μεγάλων κοινωνιών);

  Η Ίνια κλπ που αναφέρνεις δεν είναι καλό παράδειγμα. Κατ’ αρχάς δεν είναι αυτόνομες. Εξακολουθούν να ζουν υπό την επιρροή του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου / Κράτους και με τους δικούς του κανόνες. Υπάρχει και εκεί η αποξένωση του κόσμου από τη Γη (έστω και μικρότερη από ότι σε μας τα αστόπαιδα), η στορφή προς τα πρότυπα της μαζικής παραγωγής και της μαζικής κατανάλωσης, η επιρροή της Εκκλησίας, η επιρροή του ευρύτερου Επιχειρηματικού κατεστημένου, η μεταφορά της δυνατότητας για λήψη αποφάσεων στους «άρχοντες», κλπ. Δεν νομίζω ότι η Ϊνια είναι ακριβώς αυτό που εννοεί ο OSR, οι άλλοι και εγώ ακόμη όταν μιλάμε για «μικρότερες κοινωνίες» και επομένως δεν είναι το σωστό παράδειγμα.

  Ουφ… νομίζω τωρά εκατάλαβες τι εννοώ όταν μιλώ για σινδόνιο… και δεν μίλησα καν για το κυρίως θέμα της ανάρτησης σου…

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Νοέμβριος 16, 2010 07:29

   Καλημέρα Αγρινέ,

   Πάντως ο υπολογιστής του σπιτιού εχάλασεν, δεν ξέρω αν φταίνε τα σχόλια 🙂

   Θα σχολιάσω μόνο την αναφορά μου στην Ινια. Αυτή βγήκε αφού μέσα από το διάλογο, οσρ και Παύλος συμφωνούσαν πως το μέγεθος είναι ουσιαστικής σημασίας παράγοντας. Θα το γράψω αυτό, έστω και αν διατρέχω κίνδυνο αν διαβάζει κανένας Ινιάτης : σε οποιοδήποτε σύστημα και να βρισκόταν αυτή η κοινότητα (και όχι μόνον φυσικά), οποιεσδήποτε επιρροές και να είχαν τα πλάσματα που ζουν εκεί πέρα τώρα είναι ανεπίδεκτά μάθησης. Ο,τι και να τους πεις, ό,τι και να τους εισηγηθείς είναι μάταιο.

   Άρα, σημασία για ένα καλύτερο κόσμο έχει και το μέγεθος, και το σύστημα, και οι επιρροές, αλλά και η κουλτούρα, που χρειάζεται γενιές να κτιστεί.

   Τώρα αν σε ένα χωριό στην Ισπανία λειτουργεί μια διαφορετική κατάσταση, αυτό *δεν* μπορεί να αποτελεί απόδειξη πως ο κόσμος θα αλλάξει βάσει αυτού του προτύπου!

   Μου αρέσει!

 14. Νοέμβριος 16, 2010 01:43

  Να μου επιτρέψεις μόνο να προσθέσω… επί της ουσίας… μία παράμετρο που άφησα πίσω στο «σχόλιο-πυροκροτητή» αυτής της ανάρτησης.

  Θεωρώ ότι εκεί όπου το Κράτος μπαίνει στην αγορά… ναι μεν πρέπει να το κάνει με τρόπο που «…να μπορεί να λειτουργεί -κερδοφόρα -στην αγορά χωρίς επιχορηγήσεις και κονδύλια’…» όπως προείπα… αλλά… ταυτόχρονα πρέπει να μπορεί να διατηρεί ως θεμελιώδη αρχή ότι στόχος του δεν θα είναι το «μέγιστο δυνατό κέρδος» όπως συμβαίνει στις ιδιωτικές επιχειρήσεις.

  Δηλαδή, εκεί που μπορεί να παράγει τόσο κέρδος όσο χρειάζεται για να είναι βιώσιμη η επιχείρηση… αυτό ακριβώς πρέπει να κάνει.

  Τούτο όμως συνεπάγεται «χαλινάρι» στους μισθούς και τις συντάξεις… ειδικά των υψηλόβαθμων στελεχών. Να υπάρχει δηλαδή το δέλεαρ του καλού μισθού και της σταθερότητας …(να μην πω για ανθρώπους που θα θέλουν να δουλέψουν εκεί για το καλό του συνόλου γιατί μπορεί να χάσουμε αναγνώστες από καρδιακή κατόπιν ακατάπαυστου γέλωτα)… αλλά όχι τα υπερπρονόμια και οι υπερβολές.

  Αν μια τέτοια επιχείρηση δεν μπορεί να κρατάει το κέρδος … και επομένως τις όποιες τιμές / χρεώσεις της χαμηλά… τότε παύει να εξυπηρετά έναν από τους κύριους λόγους ύπαρξης της, δλδ. την εξασφάλιση του αγαθού / της υπηρεσία για όσο το δυνατό μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού… και την ανάπτυξη του υγιούς ανταγωνισμού που θα ενθαρρύνει τους ιδιώτες να χαμηλώσουν και αυτοί τα κέρδη τους.

  Αυτά τα ολίγα (γκουχ γκουχ) προς το παρών.

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Νοέμβριος 16, 2010 07:40

   Αν μια εταιρεία είναι στην αγορά, δεν μπορεί να δουλέψει σωστά αν δεν κυνηγά το κέρδος. Τώρα μια κρατική εταιρεία μπορεί να αξιοποιήσει τα κέρδη που θα κάνει με πιο κοινωνικό πρόσωπο, αντί μιας ιδιωτικής εταιρείας. Βλέπεις ο στόχος του κέρδους δεν είναι αυτοσκοπός, είναι κυρίως μέθοδος για να γίνει η όποια εταιρεία παραγωγική και βιώσιμη.

   Αν μια κρατική εταιρεία κάνει λοιπόν κέρδη, θα μπορεί να προσφέρει και με περισσότερη ευκολία τις όποιες υπηρεσίες και αγαθά σε περιοχές και καταναλωτές που δεν θα προκαλούσαν το ενδιαφέρον μιας ιδιωτικής εταιρείας.

   Αυτά που λες για τα υπερπρονόμοια και τις υπερβολές δεν είμαι σίγουρος πως εντάσσονται στο σχόλιο, αλλά συμφωνώ πως αυτά τα δυο χαρακτηριστικά είναι κομμάτια των προβλημάτων και της οικονομικής κρίσης. Και αφορούν και τον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα.

   Μου αρέσει!

Trackbacks

 1. Οκτώ μήνες μετά τις εκλογές, επήλθε συμφωνία στο Ιράκ για τον σχηματισμό κυβέρνησης | Διαιτες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: