Skip to content

Πέντε μήνες χωρίς βροχή.

Νοέμβριος 23, 2010

Ναι, η τελευταία φορά που είχε μετρήσιμο υετό ο μετεωρολογικός μου σταθμός στο Στρόβολο , ήταν στις 25 του περασμένου Ιούνη.

Και αυτό δεν είναι το μόνο αρνητικό. Αν πάμε προς τα πίσω, οι μήνες που προηγήθηκαν ήταν χάλια. Μόνο αν πάμε  πολύ πίσω μέχρι τον Φεβράρη θα βρούμε αξιοπρεπή βροχόπτωση. Ο Φεβράρης μαζί με τους άλλους δυο μήνες του χειμώνα που μας ξελάσπωσαν πέρσι, και έδωσαν αρκετό νερό να έχουμε να πίνουμε και να χαιρόμαστε.

Και για αυτό ακριβώς τον λόγο λίγοι αντιλαμβάνονται την τραγωδία που περνούμε. Πριν 2-3 χρόνια που είχαμε πάλι ανομβρία, αλλά δεν ξέραμε μέχρι πότε θα είχαμε πόσιμο νερό, αναγκαστήκαμε να κάνουμε εκείνο το πρωτοφανές: να κουβαλήσουμε νερό με δεξαμενόπλοια από την Ελλάδα.  Τότε όλοι ανησυχούσαν και διεκτραγωδούσαν από ραδιοφώνου και τηλεοράσεως την κατάσταση. Φέτος, λίγοι και περιστασιακά αντιλαμβάνονται την τραγωδία: έχουμε μήνες ολόκληρους να δούμε σοβαρή βροχή, ενώ πολλές περιοχές στη Λευκωσία συμπληρώνουν στις 25 του Νιόβρη 5 ολόκληρους μήνες χωρίς σταγόνα.

Δέχομαι πως έπεσαν λίγες βροχές εδώ και εκεί. Μάλιστα ο επίσημος σταθμός της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας που βρίσκεται στην Αθαλάσσα, ίσως να πήρε 1-2 μπόρες περισσότερες από τον Στρόβολο το καλοκαίρι και τον Σεπτέμβρη, και έτσι δεν έχει την ευκαιρία να γράψει παρόμοιο τραγικό ρεκόρ.

Η γενική εικόνα όμως δεν αλλάζει, και δεν θα εκπλαγώ αν τα επίσημα στοιχεία δείξουν πως ο φετινός Νιόβρης είναι ο ξηρότερος και μαζί ο θερμότερος όλων των εποχών.

Λάρνακα, Κύπρος: ξηρές και άνομβρες.

 

Το πιο πάνω σχεδιάγραμμα δείχνει την πρόγνωση για τη θερμοκρασία στην ελεύθερη ατμόσφαιρα, γύρω στα 1500 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της γης – κατ’ αναλογία υπολογίζεται και η θερμοκρασία επιφανείας. Η κόκκινη γραμμή είναι η κλιματική τιμή, ενώ οι λοιπές γραμμές πιο πάνω δείχνουν την τραγική ομοφωνία των τρεξιμάτων των μετεωρολογικών μοντέλων, που δείχνουν πως κύλησε ο καιρός τον περασμένο μήνα, και πως εξελίσσεται.

Στον οριζόντιο άξονα βλέπετε τις ανύπαρκτες πιθανότητες βροχής.

Αφού έχουμε λοιπόν νερό να πιούμε, γιατί ανησυχούμε; Για δυο λόγους που είναι ουσιαστικά ένας:

 1. Η φύση. Είναι εξόχως ταλαιπωρημένη. Μιλώ για τα ενδημικά φυτά και ζώα του Κυπριακού οικοσυστήματος. Όσο και αν είναι μαθημένα στο κλίμα του νησιού, που ήταν από τον καιρό που θυμούνται λίγο πολύ όπως το σημερινό, το ακραίο καιρικό φαινόμενο που περνούμε – και είναι η μόνη περίπτωση από τον καιρό που ανακάλυψαν τα ΜΜΕ αυτή την φράση που ταιριάζει – μπορεί να τα εξαλείψει ολοκληρωτικά. Γιατί μια μέρα ξεραίνονται οι ρίζες και πεθαίνουν τα δέντρα. Και αν ξεραθούν οι ρίζες πάει και η τελευταία δυνατότητα να βρουν υγρασία κάποια ζώα. Και πάνε όλα. Επαναλαμβάνω όμως πως λίγοι το αντιλαμβάνονται αυτό: η εξόχως ανθρωποκεντρική και κυπριακά εγωιστική μας στάση ζωής, λέει ας έχουμε νερό να πιούμε, και ας πάνε στο διάολο τα υπόλοιπα.
 2. Ο τρόπος. Από το τέλος του Οκτώβρη ζούμε σε ένα πλαίσιο καιρού, που δύσκολα παρουσιάζεται: βλέπουμε μια εκνευριστική σταθερότητα στην θερμοκρασία πάνω από την κλιματική τιμή, από 3 μέχρι και 8 βαθμούς – δεν είχαμε ούτε μια μέρα με τιμή χαμηλότερη της κλιματικής. Ταυτόχρονα βλέπουμε ότι στις προγνώσεις βροχής έχουμε στην καλύτερη περίπτωση λίγες σταγόνες, ή απολύτως τίποτα, τίποτα μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι του προγνώστη. Και αυτό αφορά και όλη τη Μέση Ανατολή, και ακόμα την Ανατολική Τουρκία. Και αυτό συνεχίζεται μέχρι νεωτέρας! Την ίδια στιγμή που η ίδια διάταξη των συστημάτων του καιρού χαρίζει στην  Ιβηρική χερσόνησο ένα έντονο χειμώνα, οι γειτονιές μας πραγματικά πεθαίνουν στη λιακάδα!

Από την εποχή που βρισκόμουν στους οικολόγους μου άρεσε να περνώ από κόσκινο κάθε κουβέντα ή κάθε ιδέα. Ρωτούσα και ξαναρωτούσα, και έψαχνα μέχρι να είμαι απόλυτα σίγουρος. Μια τέτοια αμφιβολία είχα και για την κλιματική αλλαγή. Δεν αμφισβητώ πως η στατιστική δείχνει μια ανοδική πορεία στη μέση θερμοκρασία του πλανήτη. Δεν αμφισβητώ επίσης πως οι πλεον ζεστές χρονιές από τον καιρό που υπάρχουν αρχεία περιορίζονται στις τελευταίες 1-2 δεκαετίες. Πιστεύω όμως πως η κλιματική αλλαγή είναι κάτι που υπερβαίνει μια ανθρώπινη γενιά, και ετσι ίσως να είναι πρόωρο να οριστικοποιήσουμε και πως θα κινηθεί ο καιρός στο μέλλον.  Αυτό όμως που παρατηρούμε τις τελευταίες βδομάδες, και λογικά προβλέπουμε και για τις επόμενες είναι ανησυχητικό. Ανησυχητικό και συνταρακτικό, σε σημείο που να μολοήσω και εγώ, ο σκεπτικιστής πως η κλιματική αλλαγή είναι εδώ.

Η εκ φύσεως αισιόδοξη μου προσωπικότητα μου ψιθυρίζει πως θα το διαβάζω αυτό σε 6 μήνες και θα χαμογελώ σκεπτικιστικά.

Μακάρι.

Πιο κάτω μπορείτε να δείτε επίκαιρα σχεδιαγράμματα ανάλογα με αυτό της Λάρνακας για Αθήνα, Άγκυρα, Κωνσταντινούπολη (εντάξει θα έχουν βροχές εκεί, αλλά η θερμοκρασία ψηλή), και για να συγκρίνετε, κοιτάξτε τι πάρτι κάνουν σε Μαδρίτη και Λισαβόνα.

Αθήνα, ζεστή.

 

Αγκυρα, ζεστή.

Κωνσταντινούπολη, ζεστή.

Το πάρτι της Μαδρίτης.

Και το πάρτι της Λισαβόνας!

Advertisements
16 Σχόλια leave one →
 1. Νοέμβριος 23, 2010 22:38

  μπορεί να μην δω μελισσάκια δαμέ δίπλα που το σπίτι μου φέτος;
  τα πεύκα επίσης που υπάρχουν τριγύρω μπορεί να ξεραθούν;
  εκατάφερές τα να μας αγχώσεις…

  Μου αρέσει!

 2. strovoliotis permalink*
  Νοέμβριος 24, 2010 07:36

  Καλημέρα Ποδηλάτη,

  Αν σου πω ότι είμαι ήρεμος, θα είναι ψέμα. Τα πράγματα πάνε πρωτοφανώς άσχημα!

  Μου αρέσει!

 3. freddy71165 permalink
  Νοέμβριος 24, 2010 10:03

  Την ειλικρινή μου συμπαράσταση στην Κυπριακή φύση και σ’εκείνους τους λίγους (δυστυχώς) που ανησυχούν.

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Νοέμβριος 24, 2010 14:47

   Ευχαριστούμε freddy! Χαμηλά βαρομετρικά να στείλετε, όχι μόνο συμπαράσταση!

   Μου αρέσει!

 4. Νοέμβριος 24, 2010 14:05

  den katalava aftous tous pinakes. e3iga tous ligo. diladi 8a exoume xeimona fetos i oxi???

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Νοέμβριος 24, 2010 15:08

   Κινέζο,

   Ο αριστερός κάθετος άξονας μετρά θερμοκρασία ατμόσφαιρας περίπου στα 1500μ. Η κόκκινη χοντρή γραμμή είναι η κλιματική τιμή, δηλαδή ο μέσος όρος της θερμοκρασίας που καταγράφηκε σε εκείνο το σημείο σε εκείνο το ύψος από την οικεία μετεωρολογική υπηρεσία την προηγούμενη τριακονταετία. Η θερμοκρασία αυτή είναι χρήσιμη, αφού είναι ένα ύψος ατμόσφαιρας εν πολλοίς ελεύθερο, από το οποίο μπορεί να γίνει αναγωγή επί της επιφανείας της γης. Αν η θερμοκρασία εκεί πάνω αναμένεται να είναι 10 βαθμοί, και λαμβάνοντας υπόψιν πως αυτό τον καιρό έχουμε λιακάδα, η μέγιστη θερμοκρασία στην επιφάνεια αναμένεται να ανέβει περίπου στους 25 βαθμούς.

   Οι πολλές χρωματιστές γραμμές είναι τα αποτελέσματα για τη θερμοκρασία σε εκείνο το ύψος που βγάζει το παγκόσμιο μετεωρολογικό μοντέλο GFS σε συγκεκριμένη ώρα και με ελαφρώς διαφοροποιημένες παραμέτρους κάθε φορά. Όταν οι γραμμές ταυτίζονται έχουμε καλή προγνωσιμότητα, και άρα μπορούμε με αρκετή σιγουριά να πούμε πως η θερμοκρασία θα παραμείνει υψηλή για πολλές ακόμα μέρες. Όταν αρχίσουν να σκορπίζουν οι γραμμές, τότε πάει και η σιγουριά.

   Στον δεξιό κάθετο άξονα μετρούμε χιλιοστά βροχόπτωσης, και όπως βλέπεις τοποθετούνται πάνω στον οριζόντιο άξονα, γύρω στο μηδέν.

   Οι χρωματιστές γραμμούλες, αποτελούν και πάλι το προϊόν των διαφόρων τρεξιμάτων του GFS.

   Ελπίζω να βοήθησα, αλλά μη ξεχνάς πως ερασιτέχνης είμαι!

   Μου αρέσει!

 5. Νοέμβριος 24, 2010 19:46

  Δηλαδη φέτος θα κάνουμε Χριστούγεννα με Ζέστη???

  Μου αρέσει!

 6. Νοέμβριος 24, 2010 19:50

  μπορείς να κάνεις μια πρόβλεψη για τον Δεκέμβριο???

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Νοέμβριος 24, 2010 22:28

   Λοιπόν, μάππατζη,

   Πρώτον, μάθε λίγη ορθογραφία, παρακαλώ πάρα πολύ!

   Δεύτερον, είναι αδύνατο να γίνει πρόβλεψη τόσο μακρυά. Το μόνο που μπορώ να πω, είναι πως θα πάμε έτσι χάλια, τουλάχιστον μέχρι την πρώτη βδομάδα του Δεκέμβρη.

   Μετά;;;;;

   Μου αρέσει!

 7. Νοέμβριος 25, 2010 07:53

  ψες άστραφτε όλη νύχτα προς τα βόρεια. ο Αλλάχ καλοκρατεί τους. ο δικός μας επήεν άδεια;

  Μου αρέσει!

 8. γιανισ permalink
  Νοέμβριος 25, 2010 15:20

  strovolioti ta kerika fenomena la ninia kai el ninio epireazun to klima tis kiprou???

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Νοέμβριος 25, 2010 18:47

   Τα καιρικά συστήματα αλληλοεξαρτώνται. Η σύντομη απάντηση είναι πως ναι, τα φαινόμενα που αναφέρεις είναι δυνατόν να επηρεάσουν την παγκόσμια κυκλοφορία, και συνεπώς το κλίμα μιας μικρής περιοχής.

   Μου αρέσει!

 9. γιανισ permalink
  Νοέμβριος 27, 2010 08:15

  ara simferei mas to el ninio pu epikratuse ta 2 teleutea xronia eno apo tonn iouni mpike se efarmogi to la ninia

  Μου αρέσει!

 10. strovoliotis permalink*
  Νοέμβριος 27, 2010 19:41

  Από τα πιο ζεστά έτη στην ιστορία το 2010

  (26/11/2010 12:03:00 μμ)

  Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

  Ο φετινός χρόνος αναμένεται να καταγραφεί ως ο πιο ζεστός ή ο δεύτερος θερμότερος από τότε (1850) που υπάρχουν αρχεία θερμοκρασιών, σύμφωνα με τη βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία, τη NASA και την Εθνική Διοίκηση Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ, μια εξέλιξη που αποδίδεται κυρίως στην ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή.
  Οι τελευταίοι 12 μήνες υπήρξαν οι θερμότεροι στην ιστορία, σύμφωνα με την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία, και οι δεύτεροι πιο ζεστοί, με βάση τα στοιχεία των βρετανών μετεωρολόγων, σύμφωνα με το BBC και τη βρετανική «Γκάρντιαν».
  Μέχρι σήμερα, ο πιο ζεστός χρόνος ήταν το 1998 (σύμφωνα με τη NASA ήταν το 2005), όταν οι παγκόσμιες θερμοκρασίες αυξήθηκαν εξαιτίας ενός ισχυρού ρεύματος «Ελ Νίνιο», το οποίο θερμαίνει τον Ειρηνικό ωκεανό και ασκεί αλυσιδωτές επιδράσεις στο κλίμα του πλανήτη.

  Φέτος το «Ελ Νίνιο» ήταν λιγότερο ισχυρό και παράλληλα υπήρξε η επίδραση του ψυχρού ρεύματος «Λα Νίνια». Οι επιστήμονες, έτσι, ανέμεναν ότι οι μέσες θερμοκρασίες του 2010 θα ήσαν χαμηλότερες από εκείνες του 1998, αλλά δεν ήσαν. Τώρα, σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις (και με πιθανό κάποιο στατιστικό λάθος), τα δύο χρόνια διεκδικούν με ίσους όρους τον τίτλο του πιο θερμού έτους της Γης. Στις 2 Δεκεμβρίου, ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός στη Γενεύη θα δημοσιεύσει τη δική του πρόβλεψη και, σύμφωνα με τους επιστήμονές του, το 2010 θα είναι σίγουρα μέσα στην τριάδα των πιο θερμών ετών στην ιστορία.

  Οι μέσες θερμοκρασίες της Γης σήμερα βρίσκονται περίπου 0,8 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προ-βιομηχανικά επίπεδά τους. Το 2010 η θερμοκρασία είναι περίπου μισό βαθμό (0,5) Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 1961-1990 και απομένουν δύο ακόμα μήνες στοιχείων για να διαμορφωθεί η τελική εικόνα για φέτος.
  Εξάλλου, η τελευταία δεκαετία 2000-2009 συνολικά υπήρξε η πιο ζεστή στην ιστορία (των θερμοκρασιακών αρχείων). Οι σκεπτικιστές που αμφισβητούν τη σοβαρότητα της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής και τείνουν να αποδίδουν την άνοδο της θερμοκρασίας σε φυσικά αίτια, αντιτείνουν ότι οι θερμοκρασίες έχουν σταθεροποιηθεί κατά την τελευταία δεκαετία. Η Βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία συμφωνεί ότι έχει επιβραδυνθεί ο ρυθμός ανόδου της θερμοκρασίας, αλλά επιμένει ότι αυτό οφείλεται σε φυσικά αίτια και όχι επειδή έχει σταματήσει η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή.

  Οι βρετανοί μετεωρολόγοι παραδέχονται ότι μια σειρά από φυσικούς παράγοντες έχουν παίξει ρόλο, ώστε να «φρεναριστεί» προσωρινά -σε χρονικό ορίζοντα δεκαετίας- η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας. Τέτοιοι παράγοντες είναι κυρίως η μείωση της ηλιακής ακτινοβολίας και η μικρή μείωση των υδρατμών στη στρατόσφαιρα, αλλά, από την άλλη, επισημαίνουν ότι υπάρχει σημαντική άνοδος της θερμοκρασίας στην Αρκτική, η οποία δεν καταγράφεται σωστά στα συλλεγόμενα από την περιοχή στοιχεία.

  Η δρ Βίκι Πόουπ, επικεφαλής για θέματα κλιματικής αλλαγής, στη βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία, εκτίμησε ότι η θερμοκρασία θα αυξηθεί περαιτέρω στα αμέσως επόμενα χρόνια. «Η μακροπρόθεσμη τάση ανόδου της θερμοκρασίας είναι 0,16 βαθμοί Κελσίου. Στα τελευταία δέκα χρόνια, αυτός ο ρυθμός είχε μειωθεί σε 0,05 έως 0,13. Υπάρχουν αρκετά πράγματα που επηρεάζουν βραχυπρόθεσμα τις θερμοκρασίες. Ένα μεγάλο μέρος της θερμότητας μπορεί να καταλήγει στα βάθη των ωκεανών και δεν έχουμε ιδέα για το τι συμβαίνει εκεί κάτω», όπως είπε.

  Η άνοδος της θερμοκρασίας, σύμφωνα με τους κλιματολόγους, θα έχει ως συνέπεια περισσότερες πλημμύρες, πιο πολλούς καύσωνες και αύξηση της στάθμης των θαλασσών. Η διεθνής κοινότητα προσδοκά πρόοδο στη νέα σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, που θα αρχίσει σε λίγες μέρες στην Κανκούν του Μεξικού, όμως η αποτυχία της προηγούμενης συνόδου της Κοπεγχάγης μάλλον δεν επιτρέπει μεγάλη αισιοδοξία για κάποια νέα δεσμευτική διεθνή συμφωνία.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: