Skip to content

Τα φετινά πρωτοβρόχια. Απολογισμός, με πολλές αστραπές.

Δεκέμβριος 12, 2010

Γράφω πρωτοβρόχια γιατί  ήταν πράγματι το πρώτο αξιόλογο σύστημα της μετεωρολογικής χρονιάς 2010-11, η οποία θυμίζω ξεκινά την πρώτη κάθε Οκτώβρη. Πιστεύω πως έγινε ήδη ζημιά πολλή στη φύση, τα δέντρα, οι θάμνοι, άγρια και παραγωγικά έφτασαν στα όρια τους, ενώ κάτι παρόμοιο συνέβηκε και με τον άγριο κόσμο των ζώων. Εμείς καλά είμαστε, το νεράκι στο ποτήρι και στο μπάνιο υπήρχε, τώρα έφυγε και η μπόχα, ίσως πολλοί να έχουμε και τη ψευδαίσθηση πως έφυγε το κακό.

 

Έχουμε πολύ δρόμο όμως. Ας δούμε μερικά νούμερα. Οι βασικές πόλεις δέχτηκαν από την Παρασκευή τα πιο κάτω χιλιοστά βροχής:

 

Λευκωσία       25 χιλιοστά.

Λεμεσός         52 χιλιοστά.

Λάρνακα         62 χιλιοστά.

Πάφος              46 χιλιοστά.

 

Έχω την κλιματική τιμή της Λευκωσίας που είναι 59 χιλιοστά για τον Δεκέμβρη, συν 33 για τον Νιόβρη και άλλα 21 για τον Οκτώβρη. Είμαστε δηλαδή πολύ μακριά για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος, και οφείλω να αναφέρω πως οι βροχές ήταν γενικά καλές, αλλά κατώτερες των προσδοκιών μου.

 

Είναι χαρακτηριστικό πως η Λευκωσία δέχτηκε μεν λίγη σχετικά βροχή, άνκαι απ’ ότι μαθαίνω, αυτό δεν ήταν γενικό χαρακτηριστικό σε όλες τις περιοχές του εσωτερικού. Είναι αλήθεια όμως πως μετά από μια πολύ θερμή περίοδο, η θάλασσα οργίασε και όλες οι παράλιες περιοχές δέχτηκαν μεγάλες ποσότητες νερού.

 

Τα φαινόμενα το βράδυ της Παρασκευής ήταν εξόχως έντονα, και είχαμε και μια από τις πιο γρήγορες πτώσεις της ατμοσφαιρικής πίεσης που θυμάμαι ποτέ. Μέσα σε λίγο παραπάνω από 24 ώρες είχαμε πτώση από 1014 hpa σε 989 hpa, πράγμα σπάνιο για τα Κυπριακά δεδομένα, τόσο όσο αφορά την ταχύτητα της πτώσης, αλλά και το βάθος της πτώσης.

Η πιο κάτω φωτογραφία δείχνει χαρακτηριστική σκηνή από την κονσόλα του σταθμού μου. Δυστυχώς, ενώ κοιμόμουν, και ξυπνούσα από την ανυπομονησία, δεν πέτυχα το 989!

 

Στιγμές δόξας!

Το σύστημά μας λοιπόν έφερε τις έντονες καταιγίδες και το μεγάλο πάρτι του ουρανού. Πιο κάτω δημοσιεύω μερικές φωτογραφίες που έβγαλε ο φίλος Αγάπιος Ηλία.

 

Αστραπές 1

Αστραπές 2

 

Αστραπές 3

Αστραπές 4

 

Αστραπές 5

 

Αστραπές 6

Φοβερό σουβενίρ από εκείνη τη νύχτα!

 

Ακόμα πιο φοβερό και το time-lapse που έφτιαξε την ίδια νύχτα, και που απ’ όσο ξέρω έγινε πρώτη φορά για τον Κυπριακό ουρανό.

 

Απολαύστε εδώ:

 

Time lapse Παρασκευής 10 προς Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010.

 

Να προσθέσω εδώ πως απόψε θα είναι μια πολύ κρύα νύχτα, και ίσως η πιο κρύα του Δεκέμβρη. Ήδη η θερμοκρασία έπεσε σε μονοψήφιες τιμές από τις έξι το απόγευμα, και όσοι θα βγείτε το βράδυ ντυθείτε καλά. Αύριο το βράδυ όμως θα είναι λιγότερο κρύο. Ο ουρανός θα έχει νέφη και αν όλα πάνε καλά θα έχουμε καλές βροχές, βράδυ της Δευτέρας προς Τρίτη, και ελπίζω να πάρει και η Λευκωσία λίγο παραπάνω νερό.

 

Μετά  συμβαίνουν δυο πράγματα: η θερμοκρασία ανεβαίνει, αλλά δεν χάνονται όλα. Το σοκ που έφερε στην ατμόσφαιρα μας το σύστημα της περασμένης Παρασκευής φαίνεται θα αφήσει τα σημάδια του για αρκετές μέρες ακόμα, αφού είναι πιθανό μέχρι και τα Χριστούγεννα, να έχουμε κάποια φαινόμενα, θάλεγα θα είναι όψιμος φθινοπωρινός καιρός, χωρίς πολύ κρύο.

 

Σήμερα που γράφω, αυτά δείχνει η τάση.

 

 

 

Advertisements
10 Σχόλια leave one →
 1. Ερμής Κ. Νεοκλέους permalink
  Δεκέμβριος 12, 2010 19:58

  Έχω την εντύπωση, αγαπητέ μου Γιάννο, ότι αυτό που παρουσιάζουν οι φωτογραφίες (τουλάχιστον οι τρεις τελευταίες) είναι ΚΕΡΑΥΝΟΙ και όχι αστραπές!

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Δεκέμβριος 13, 2010 07:08

   Αγαπητέ Ερμή πιθανόν να έχεις δίκιο! Οι φωτογραφίες όμως παραμένουν όμορφες!

   Μου αρέσει!

   • Ερμής Νεοκλέους permalink
    Δεκέμβριος 13, 2010 09:38

    Γιάννο μου, συμφωνώ απολύτως ότι είναι όμορφες οι φωτογραφίες! Δεν κατάλαβα, όμως, προς τι η χρήση του επιρρήματος «πιθανόν»; Αν δεν είσαι βέβαιος, έχεις όλο τον χρόνο να το ψάξεις!

    Μου αρέσει!

 2. Δεκέμβριος 12, 2010 21:59

  Στοροβολιότη, σορυ αλλά εν πελλάρες που γράφεις. Τα δέντρα είναι που τα χημικά που ψεκάζουν οι Εγγλέζοι που ξερανίσκουν, έγραψέ το τζε ο Φιλελεύθερος!

  Όσο για τις βροχές, μάλλον θα έχουν καμιάν απεργία οι Εγγλέζοι πιλόττοι τζε δεν εψεκάσαν τα σύννεφα

  Μου αρέσει!

 3. strovoliotis permalink*
  Δεκέμβριος 13, 2010 07:11

  Σωστά, επειδή τα αεροδρόμια της Αγγλίας ακόμα εν παγωμένα, εν εκαταφέραν να στειλουν νεα φορτία χημικών, τζιαι έφυεν τους το χαμηλόν.

  Μα εν το έγραψεν ο Φ. τούτον;

  Μου αρέσει!

 4. bananistanos permalink
  Δεκέμβριος 13, 2010 10:39

  Για το θέμα αστραπές/κεραυνοί , δεν είναι το ίδιο πράμα; Η μόνη διαφορά είναι ίσως ότι ο κεραυνός κάπου «προσγειώνεται»

  Μου αρέσει!

  • Ερμής Νεοκλέους permalink
   Δεκέμβριος 13, 2010 12:05

   Η πιο ουσιαστική διαφορά που ξέρω εγώ είναι ότι οι κεραυνοί ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ, γι’ αυτό και ο Βενιαμίν Φραγκλίνος (αν θυμάμαι καλά) επινόησε το ΑΛΕΞΙΚΕΡΑΥΝΟ. Αν ήταν το ίδιο πράγμα, γιατί να υπάρχουν δυο διαφορετικές λέξεις, τόσο στα Ελληνικά όσο και στα Αγγλικά:

   ΚΕΡΑΥΝΟΣ ή ΑΣΤΡΟΠΕΛΕΚΙ (THUNDER)
   ΑΣΤΡΑΠΗ (LIGHTNING)

   Στο Λεξικό Μπαμπινιώτη, στο λήμμα «κεραυνός» δεν αναφέρεται καν η λέξη «αστραπή», ενώ στο λήμμα «αστραπή» αναφέρεται ότι ΣΥΝΕΚΔΟΧΙΚΩΣ μπορεί να χρησιμοποιηθεί η λέξη αυτή αντί του «κεραυνού» (π.χ. «μια αστραπή αυλάκωσε τον γκρίζο ουρανό»).

   Κάτι που με προβλημάτισε είναι ότι το αλεξικέραυνο στα αγγλικά ονομάζεται «LIGHTNING-ROD» και όχι «THUNDER-ROD»

   Μου αρέσει!

 5. Δεκέμβριος 13, 2010 10:57

  Εμένα αυτό που συνεχίζει να με εντυπωσιάζει, όσες φορές και αν δώ τις φωτό, είναι η ένταση του κεραυνού στην «Αστραπές 5». Δυστηχώς, την ώρα που μάζεψα τον εξοπλισμό το θέαμα εντάθηκε και έχασα αρκετούς φαντασμαγορικούς κεραυνούς/αστραπές 🙂

  Μου αρέσει!

 6. strovoliotis permalink*
  Δεκέμβριος 13, 2010 22:34

  Ερμή,

  Το «πιθανόν» είχε να κάνει μόνο με το γεγονός πως δεν έχω αρκετές γνώσεις για είμαι σίγουρος!

  Απ’ όσα γνωρίζω ναι, και τα δυο είναι ηλεκτρικές εκκενώσεις, από τις οποίες οι κεραυνοί χτυπούν τη γη, ενώ οι αστραπές είναι μεταξύ συννέφων.

  Με την ευκαιρία το Google δίνει τις ακόλουθες μεταφράσεις:

  Αλεξικέραυνο: lightning rod

  Αστραπή: Lightning

  Κεραυνός: Thunderbolt

  Βροντή: Thunder

  Μου αρέσει!

 7. Δεκέμβριος 15, 2010 12:29

  έτσι είναι όσον αφορά στους ορισμούς:

  αστραπή/κεραυνός
  μεταξύ συννέφων/μεταξύ συννέφων-γης

  οι φωτογραφίες είναι εντυπωσιακές. τα συγχαρητήριά μου στον Αγάπιο Ηλία.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: