Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τα τουρκούθκια να μείνουν νηστικά!

6 Φεβρουαρίου, 2011

 

 

Το διάβασα στα παραπολιτικά του Πολίτη. Δεν έδωσα και πολλή σημασία.

 

Λέω θα είναι ένα ακόμα από τα θέματα που ο Πολίτης κάμνει τον ψύλλον κάμηλον.

 

Το έψαξα όμως. Και βρήκα πως όντως υπάρχει θέμα! Διαβάστε την είδηση στο Sigmalive.

 

Όπως πολλές φορές σε αυτό το ιστολόγιο, θα αναφερθώ λίγο μόνο στην ουσία. Απ’ ότι φαίνεται ίσως να υπάρχουν παράμετροι που χρειάζονται βελτίωση ή αλλαγή. Ίσως μάλιστα κάποια κριτήρια να είναι αυθαίρετα. Γιατί μπορεί βάσιμα να υποθέσει ένας τεχνοκράτης πως όσοι μαθητές προέρχονται από οικογένειες αθιγγάνων, προέρχονται επίσης και από οικογένειες με χαμηλό εισόδημα και άρα έχουν ανάγκη. Αυτό όμως θα μπορούσε να ήταν αποδεκτό κριτήριο πριν από 6 χρόνια όταν ξεκίνησε το μέτρο. Τώρα πια θα έπρεπε να είχαν μπει κριτήρια και κοινωνικά δίκτυα που να εξατομικεύουν το μέτρο σε όσους το έχουν πράγματι ανάγκη. Φυσικά εδώ μπαίνει και ένας άλλος προβληματισμός: είναι καλό να δίνεις δωρεάν συσσίτιο σε ένα παιδάκι, και να βλέπουν  τα άλλα πως είναι φτωχό; Δεν είμαι σίγουρος για αυτό, αλλά ο ορθολογισμός μου λέει πως αν η πολιτεία αποφασίσει να βοηθήσει κάποιους πολίτες της για οποιοδήποτε ζήτημα, πρέπει να βάλει μετρήσιμα κριτήρια.

 

Άρα όντως χρειάζεται συζήτηση για την ουσία.

 

Η ουσία όμως δεν είναι το σημαντικό σε αυτή την πολύ λεπτή περίπτωση. Αν η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Γονέων κρίνει πως υπάρχει θέμα, παίρνει ένα τηλέφωνο τον υπουργό, κανονίζουν μια συνάντηση, με ή χωρίς συσσίτιο, και το κουβεντιάζουν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, και μακριά από μεθόδους που μπορεί να δημιουργήσουν παρεξηγήσεις.  Επαναλαμβάνω, για ανθρώπους με στοιχειώδες αι κιού, αυτό είναι θέμα πολύ λεπτό και χρειάζεται προσοχή. Δεν το καταλαβαίνουν αυτό οι γονείς της συνομοσπονδίας;

 

Από τη στιγμή που το θέμα γίνεται αφορμή για δημόσιες ανακοινώσεις, δηλώσεις και αντιπαραθέσεις, από τη στιγμή που βρίσκεται πολιτικό κόμμα, το ΕΥΡΩΚΟ,  που θα εγγράψει λέει το θέμα για τα σάντουιτς των μωρών στη βουλή, ε τότε είναι φανερό πως άλλα είναι τα κίνητρα.

 

Και τα κίνητρα δεν κρίνονται από την ουσία, αλλά από τις ιδιότητες και τις προθέσεις των εγγραψάντων. Εδώ ισχύει πλήρως, πως δεν είναι τι λέει κάποιος, είναι ποιος το λέει. Όταν ένα ακροδεξιό κόμμα, με εμφανή ρατσιστικό και εθνικιστικό λόγο, ασχολείται με τα σάντουιτς των μωρών, δεν με πείθει πως νοιάζεται για τις σπατάλες των δημοσίων οικονομικών. Εν όψει εκλογών νομίζω μάλλον πως θέλει παίξει το παιγνίδι του και να κκοτσιανιάσει τους εξτρεμιστές ψηφοφόρους και συμπαθούντες.

 

Και καλά, ένα ακροδεξιό κόμμα κάνει τη δουλειά του. Πως νοιώθει όμως η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Γονέων όταν βλέπει πως το θέμα το αξιοποιούν και δυνάμεις ανεξέλεγκτες, και ίσως επικίνδυνες, πέραν του ΕΥΡΩΚΟ;  Το ΕΛΑΜ έχει μάλιστα και σχετική ανακοίνωση, που έπαιξε σε όλα τα εθνικιστικά, ρατσιστικά, εξτρεμιστικά και παλαβά ιστολόγια;

 

Πως νοιώθει η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Γονέων όταν το θέμα παίζει στην ακροδεξιά φαιδρή φυλλάδα που ονομάζεται Στόχος; Η οποία φυλλάδα κάνει μάλιστα και την αναγωγή στην  αυτονόητη συνωμοσία των νενέκηδων!

 

Ναι, είναι και η ουσία, ναι είναι και οι προθέσεις, αλλά η ρίζα βρίσκεται πιο βαθειά, στην κουλτούρα.

 

Δεν σκεφτόμασταν πάντα ετσι. Δεν κάναμε πάντα τέτοια πράγματα.

 

Τι πάθαμε ρε πατριώτες;

 

Πόσο μικρούς μας κάνει ο πολιτικαντισμός με τα σάντουιτς των μωρών;

 

Πόσο βρωμισμένη ράτσα είμαστε τελικά;

 

 

 

15 Σχόλια leave one →
 1. 6 Φεβρουαρίου, 2011 21:53

  Strovolioti,

  Εν τζιαι έτυχε ΣΟΥ να γίνεις μέλος σε Συμβούλιο Συνδέσμου Γονέων τώρα που έχεις παιδκιά στο σχολείο; Άμα μπεις θα δεις τι ελιτισμός και τι ρατσισμός υπάρχει εκεί! Άτε, να μεν αρκέψω να γράφω παραδείγματα από τες δικές μου εμπειρίες!

  Μου αρέσει!

 2. δμ3κ permalink
  6 Φεβρουαρίου, 2011 22:13

  Σιαίρουμαι που το έγραψες τούτον, πρώτον γιατί εν έξερα τις λεπτομέρειες τζι είχα στρεβλήν εντύπωσην, τζιαι δέφφτερον γιατί όντως τούτον που λαλείς για την εκμετάλλευσην των μωρών για τες πολιτικές των ακροδεξιών κομμάτων τζιαι αποκομμάτων πράγματι εν τραγική πτυχή του θέματος.

  Μου αρέσει!

 3. disdaimona permalink
  7 Φεβρουαρίου, 2011 08:15

  Σκέφτου το τζαι που την πλευρά των γονιών τους. Σκέφτου, να είσαι ένας γονιός που θωρεί ανακοινωσεις της ΕΛΑΜ για τα μωρά σου, επειδή εν να τους παραχωρήσει η πολιτεία ένα στοιχειώδες πρωϊνό.
  Πόσον βαθκειά έφτασεν η ασθένεια,πόσο φασισμό κουβαλούμεν,να τασσούμαστεν εναντίων των μωρών πλέον, επιάσαμεν πάτον.
  Εσιει άνθρωπο,που είτε φτωχόν εν ένα μωρό είτε πλούσιον αρνιέται του να φάει πριν το σχολείο;Μακάρι να το εκάμναν για ούλλα τα μωρά ανεξαρτήτως της οικονομικής τους κατάστασης.Ποσο μάλλον για τα μωρά
  που εν έχουν.
  Ο άλλος εν να το εγγράψει τζαι στη βουλή λαλείς; ε,κοντεφκουν εκλογές,τζαι οι μετρήσεις τους είπαν τους φαίνεται πως κινδυνεφκουν να μείνουν έξω που τη βουλή.Ψάχνουν αληταρία για ψηφοφόρους.

  Μου αρέσει!

  • 7 Φεβρουαρίου, 2011 10:00

   Και δυστυχώς, Δεισδαιμόνα, θα βρεθεί αληταρία να ψηφίσει και να επικροτήσει τούτο το αίσχος! Μαύρες ψυχές, σιχαμερές! Βρωμισμένες, Στροβολιώτη, όπως το λες…

   Μου αρέσει!

 4. ιων permalink
  7 Φεβρουαρίου, 2011 19:37

  Σήμερα εσυζήτουν το θέμα σε μιαν παρέαν. Υποστήριζα ότι ακόμα τζιαι να είμαστεν τζιαι μείς φτωσιοί, θα έπρεπεν να κόψουμεν που τον βούκκον μας να φάσιν ούλλοι. Δεν διανοούμαι στην Κύπρον του 2011 να πεινούν μωρά. ή ο οποιοσδήποτε.
  ΄Ενας είπεν μου πίσω που τούτα ούλλα έσιει πολλή βρωμιά, τζιαι δεν εν έτσι απλά τα πράματα. Φταίσιν οι κυβερνώντες που διούν τα ριάλια για τα φτωχά μωρά, τζιαι ένα μεγάλον μέρος τους το πουντιάζουν κάποιοι. Του είπα αν έχουν στοιχεία να τα δώσουν.
  ΄Επέμενεν ότι τα μωρά΄των Ελληνοκυρίων ΔΕΝ δικαιούνται βοήθεια, τζιαι ότι ο ίδιος ξέρει πολλά καλά.

  ΄Ε νας άλλος είπεν ότι απολύσαν 400 εργαζομένους που τες Κυπριακές αερογραμμές τζιαι επιάσαν 400 ρουμάνους. Γιατί εμείς να πληρώνουμε για τους δήθεν άπορους ξένους. Αφού δουλεύκουν να πληρώννουν να τρώσιν τα μωρά τους.

  Εμιλούσαν με μιαν κατζιάν τζιαι έναν πάθος, σάννα τζιαι τα μωρά μας πεθανίσκουν που την πείναν τζιαι μεις διούμεν το ψουμίν αλλού. ΄

  Φαίνεται ότι ώσπου βάλλουμεν μίλλες, ή καρκιά μας σκλερινίσκει τζιαι γίνεται πέτρα.

  Μου αρέσει!

 5. strovoliotis permalink*
  7 Φεβρουαρίου, 2011 20:04

  Φυσικά, σε μια υγιή κοινωνία δεν θα έπρεπε να χρειάζεται να γράφουμε, με ψυχραιμία ή χωρίς για τούτα τα πράματα.

  Από την στιγμή που χρειάζεται να γράψουμε,… χέστα!

  Μετά που έγραψα το κείμενον, είδα πως το χθεσινό άρθρο της Ρένας Χόπλαρου στον Πολίτη ασχολείτο επίσης με το θέμα, ένα πολύ καλό άρθρο.

  Σχετικά κείμενα έγραψε επίσης και ο Aceras (καθόλου ψύχραιμος):

  http://acerasanthropophorum.blogspot.com/2011/02/blog-post_06.html

  αλλά και η Disdaimona:

  http://disdaimona.blogspot.com/2011/02/blog-post_07.html .

  Από τα σχόλια ξεχωρίζω αυτό του Ίωνα: «Φαίνεται ότι ώσπου βάλλουμεν μίλλες, ή καρκιά μας σκλερινίσκει τζιαι γίνεται πέτρα.»

  Απαραίτητος στίχος για τον νέο μας εθνικό ύμνο.

  Μου αρέσει!

 6. Toxotis permalink
  7 Φεβρουαρίου, 2011 22:02

  Θα πω μία καλή κουβέντα. Με τούτες ούλλες τα μαλακίες τα μωρά στα σχολεία δεν ασχολούνται. Για κάποιον λόγο που δεν μπορώ να προσδιορίσω, ενώ υπάρχει ρατσισμός έξω από τα σχολεία, στα σχολεία δεν το βλέπεις. ΄΄Αρα έχουμε ελπίδα να μαλακώσει κάποτε η ψυσιή μας.

  Μου αρέσει!

 7. milaz permalink
  7 Φεβρουαρίου, 2011 23:06

  Πιστεύω ότι ζούμε σε μια χώρα με πολιτκούς και ΜΜΕ εντελώς ανεύθυνα. Αναπαράγουν και παραποιούν ειδήσεις με τέτοιο τρόπο που μερικές φορές πργματικά απορώ. Δεν πιστεύω απολύτως τίποτα πλεον αν δεν ακούσω όλες τις απόψεις ή δω πρωτογενή πηγή στο ιντερνετ ή αλλού.

  Δαμέ Στροβολιώτη αναφέρεις στο πποστ ότι: «Απ’ ότι φαίνεται ίσως να υπάρχουν παράμετροι που χρειάζονται βελτίωση ή αλλαγή. Ίσως μάλιστα κάποια κριτήρια να είναι αυθαίρετα. Γιατί μπορεί βάσιμα να υποθέσει ένας τεχνοκράτης πως όσοι μαθητές προέρχονται από οικογένειες αθιγγάνων, προέρχονται επίσης και από οικογένειες με χαμηλό εισόδημα και άρα έχουν ανάγκη.» Και συνεχίζεις λέγοντας ότι θα έπρεπε να μπουν καλύτερα κριτήρια. Και εγώ ακριβώς έτσι εσκέφτηκα. Επειδή το θέμα επαρουσιάστηκε που τζίνην την άποψη….

  Αλλά στο άρθρο του sigmalive που αναφέρεις, το Υπουργείο Παιδείας λαλεί ότι τα κριτήρια καλύπτουν «μειονεκτούσες ομάδες του πληθυσμού»: «Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της παρούσας σχολικής χρονιάς 2010-2011, επωφελούνται 1965 μαθητές, από τους οποίους οι 944 είναι Ελληνοκύπριοι (ποσοστό 48,0%), οι 242 Τουρκοκύπριοι (ποσοστό 12,3%), 7 Αρμένιοι (ποσοστό 0,4%) και οι υπόλοιποι 772 αλλοδαποί (ποσοστό 39,3%). »

  Τους πολιτικούς που κρίνουν το πιο πάνω μέτρο αξιοκατάκριτο και τα ΜΜΕ και τους δημοσιογράφους που είναι εντελώς – μα εντελώς – ανεύθυνοι αξίζουν τους τουλάχιστον τα τριπλά που όσα τους λαλεί ο Άσερας. Για τους γονείς που θέλουν τα παιδκιά τους να μεγαλώσουν τζαι να εκπαιδευτούν μέσα στο καλούπιν που θεωρούν τζίνοι σωστό αντι να ανοίξουν τον νουν τους τζαι να εκφράσουν τον δικό τους χαρακτήρα, ελπίζω τα παιδκιά τους να τους ταράξουν…

  Πράγματι ήμαστεν βρωμισμένη ράτσα, γιατί η ράτσα που εν δήθεν φιλόξενη τζαι που ξέρει τζαι αγωνίζεται για *ανθρώπινα* δικαιώματα, ξέρει τζαι να διά όι μόνον να ζητά.

  Μου αρέσει!

 8. Othellos permalink
  8 Φεβρουαρίου, 2011 13:15

  Τελικά ποιό ήταν το θέμα της ανάρτησης αλλά και της «συζήτησης» αυτής; Το ποιά μωρά δικαιούνται δωρεάν σάντουιτς; Η πρόθεση του ΕΥΡΩΚΟ να εγγράψει θέμα στην Βουλή; Ή η ανακοίνωση του ΕΛΑΜ;

  Αν είναι το πρώτο τότε η απάντηση είναι απλή. Το αν θα παίρνει ένα παιδί δωρεάν σάντουιτς πρέπει να καθορίζεται από την οικονομική κατάσταση της οικογένειας του και όχι από την μητρική του γλώσσα ή την εθνική του καταγωγή. Αν πάλι το θέμα είναι η συζήτηση στην Βουλή (;) τότε η απάντηση είναι ότι ευτυχώς ή δυστυχώς, ένα κόμμα έχει κάθε δικαίωμα να εγγράφει όποιο θέμα θέλει και όποτε θέλει. Όποιος διαφωνεί τότε απλά δεν τους ψηφίζει. Αν τέλος το θέμα είναι οι απόψεις μιας συγκεκριμένης οργάνωσης, η απάντηση είναι ότι εφόσον αυτές εκφράζονται εντός των πλαισίων που καθορίζει ο Νόμος τότε δεν δικαιολογείται κανένας «πανικός». Όποιος διαφωνεί παραθέτει επιχειρήματα και τεκμηριώνει την δική του ορθή άποψη.

  Από κει και πέρα οι ισοπεδωτικές αναφορές σε «βρωμισμένες ράτσες», οι «προβληματισμοί» για το τι θα έκανε η γυναίκα του Α ή του Β κομματάρχη και το χυδαίο υβρεολόγιο στο οποίο παραπέμπουν κάποια από τα links που ανάρτησε ο Στροβολιώτης είναι παντελώς αχρείαστα. Ο δε τίτλος που επελέγη για την όλη ενότητα είναι μάλλον παραπλανητικός, ειδικά από την στιγμή που κανένας δεν απαίτησε να μένουν νηστικά τα τουρκούθκια.

  Ο.

  Υ.Γ: Συμφωνώ με τον ‘Anef’ ότι σε κάποιους συνδέσμους γονέων υπάρχει και ελιτισμός και ρατσισμός. Αν όσοι ανακατώνονταν με αυτούς τους συνδέσμους το έκαναν με την διάθεση να προσφέρουν ανιδιοτελώς και όχι για να αυτο-προβληθούν τότε κάποια πράγματα στα σχολεία θα ήταν πολύ καλύτερα.

  Ο.

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   8 Φεβρουαρίου, 2011 17:57

   Οθέλλος,

   Πρέπει να πρόσεξες πως ασχολήθηκα και με την ουσία του ζητήματος, και κατέληξα σε διάφορα συμπεράσματα, όπως άλλωστε έκανε και ο milaz. Εκεί τελειώνει η ουσία, η οποία δεν ήταν ο λόγος που έγραψα αυτή την ανάρτηση.

   Στην πραγματικότητα ο λόγος που έγραψα την ανάρτηση ήταν ο ίδιος με τους λόγους εκείνων που δημοσιοποίησαν το θέμα. Εκείνοι για να *προβάλουν* μια πολιτική για ένα θέμα, που επιμένω, έπρεπε να τεθεί πολύ διακριτικά, ενώ εγώ το έκανα για να *εκθέσω* ακριβώς τις απόψεις και κυρίως τις μεθόδους τους.

   Για τους συνδέσμους γονέων: ανεφ, κατ’ ακρίβειαν συμμετέχω στον σύνδεσμο γονέων του σχολείου των κοπελλουθκιών μας. Είμαι νέος ακόμα και έτσι προς το παρόν περιορίζομαι να παρακολουθώ, και να ψήνω κάστανα στην χριστουγεννιάτικη γιορτή 🙂

   Μου αρέσει!

 9. κυπραιος αντιφασιστας permalink
  8 Φεβρουαρίου, 2011 20:47

  η καταστροφη της κυπρου ειναι το σταλινικο καθεστως χριστοφια.κατι ηξεραν οι αμερικανοι και χαιρονταν για την εκλογη του.στο μελλον εμεις θα ζηταμε ψωμι εξω απο το προεδρικο και η κισα η εδον η προοδευτικη,τα καθεστωτικα ιστολογια οπως φαλιες,νεος ελληνοκυπριος κλπ η πεο το αστρα το ρικ το πλας η χαραυγη η γνωμη ο πολιτης θα μας αποκαλουν ανεπροκοπους και φασιστες.απο την αλλη οι οικιες μας θα αγοραστουν απο το κρατος και θα δοθουν στους προσφυγες τουρκοκυπριους δηλαδη τους εποικους.ζουμε σε κομμουνιστικο κρατος ασχετα αν το καθεστως δεν ανακυρησσει το τελος της δημοκρατιας.καθε κυβερνηση και χειροτερη αλλα το ακελ που μας ετασσε χωμι γαλα παιδεια και χρημα και ναι μια λυση φροντισε αμεσως να μας πει ρε μαλακες εφκαλετε ενα αλλοδαπο για προεδρο.εφερετε την τουρκια και την αραπια εσσω σας.αγγουρι που εν να σας δωκουμε χρημα και ψωμι.εμεις νοιαζομαστε μονο για τον εισβολεα και τους αλλοδαπους …..εργατες.εμεις δεν θελουμε στρατους για αυτο και οι φυγοστρατοι ειναι οι πιο πολλοι δικοι μας.κατω τα εθνη αλλα εκτος απο το τουρκικον!μονο κομμουνισμος.μονο αναρχια δηλαδη καταστροφη των παντως εκτος απο εμας.αυτους θελετε για κυβερνηση?οταν σας πει το μωρο σας μαμα παπα η κυρια αννα εβαλε αστερακι του χασαν και εμενα εδωκε μου πατσο οταν της ζητησα και εγω αστερακι τι θα καμετε?δεν βλεπετε?δωρεαν παιδεια στον εισβολεα.δωρεαν τροφιμα.δωρεαν τα παντα.εμεις να πιερωνουμε.η τουρκια εχει προσαρτησει ολη την κυπρο.ας παρουμε τα οπλα και ας ανατρεψουμε το καθεστως.ναι ο κοσμος θα μας πει τρελους.οι τρελοι ομως ειναι το μελλον διοτι δεν ανεχονται το εγκλημα και την αδικια.ναι ειμαστε ρατσιστες.οχι με τον καλο αλλοδαπο αλλα με την κομματικη χουντα.

  Μου αρέσει!

 10. MARIA permalink
  21 Φεβρουαρίου, 2011 11:24

  tzienos pou dilonei kypraios antifasistas as diavasi xana afta pou grafei. nomizo tha katalavei oti en pio fasistas pou tous fasistes. o proedros mas eklegike pou to 53% ton kypraion. tzeinos pou de sevete to lao pou exelexe afto ton proedro den mila me afto ton tropo. ama eisa dimokratis sevese kai tous thesmous. kai o proedros einai enas thesmos kai prepei na ginete sevastos. an den mas aresei tha exoume ekloges. gia ayto exoume dimokratiko sistima. gia na psifizoume afton pou nomizoyme kalitero. o laos exelexe afto ton proedro gia pente xronia. pano apo ola sevasmos.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: