Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ιδιώται, όπως λέμε, πληρώνετε, κορόιδα!

10 Μαρτίου, 2011

 

Το πιο κάτω πινακάκι το αλίευσα από την Stockwatch, όπου μπορεί κάποιος να διαβάσει πιο ψύχραιμη και πιο επιστημονική ανάλυση. Αναφέρεται στην δημοσιονομική μας κατάσταση κατά τον Ιανουάριο του 2011.

Δημοσιονομικές επιτυχίες, Ιανουάριος 2011.

 

 

Εγώ, προκατειλημμένος και απηυδισμένος επικεντρώθηκα μόνο σε τρία ζευγάρια αριθμών:

 

  1. Συνολική αύξηση φορολογικών εσόδων: περίπου €12 εκατομμύρια.
  2. Συνολική μείωση αγορών από ιδιωτικό τομέα: περίπου €6 εκατομμύρια.
  3. Συνολική αύξηση κρατικού μισθολογίου: περίπου €14 εκατομμύρια.

 

Τα νούμερα είναι απίστευτα συνωμοτικά. Επιβεβαιώνουν την κριτική όλων ημών των νεοφιλελευθέρων, φιλελευθέρων, οικονομολόγων, εχόντων την κοινή λογική, ή άλλωσπως ιδεολογικών εχθρών της κυβέρνησης, που λέμε πως το κράτος έχει καταντήσει απλώς να φορολογεί τους πολλούς ιδιώτες για να πληρώνει τους λίγους, εκλεκτούς υπαλλήλους του.

 

Χωρίς να του καίγεται καρφί πόσα του στοιχίζουν!

 

Τα κορόιδα πληρώνουν!

 

*Πολύ κακός mode on*. Η αριστερή κυβέρνηση του Δημήτρη Χριστόφια κατάντησε να γίνει ο προαγωγός και υπερασπιστής της κατά μεγάλο βαθμό παρασιτικής τάξης των δημοσίων υπαλλήλων. Μιας τάξης που κατά τεκμήριο είναι η *μόνη* (εντάξει, συν κάτι ημικρατικοί, συν κάτι τραπεζικοί) που *δεν* επηρεάστηκε από την κρίση.

 

Και επιβάλλει δώστου φόρους στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος ελέγχεται από αιμοβόρους επιχειρηματίες, οι οποίοι δίνουν ψωμί, και κάποτε και σπανίως παντεσπάνι, σε φτωχούς και πλουσίους εργαζόμενους, αλλά πάντως *κατά τεκμήριο* λιγότερο προνομιούχους ανθρώπους από την τάξη που μονομανώς υπερασπίζεται η κυβέρνηση του κ. Χριστόφια.  *Πολύ κακός mode  off*

 

Δεν έχω καμιά διάθεση να ασχοληθώ με βλακώδη μεν, αλλά έστω,  ρεαλιστικά επιχειρήματα του στυλ, «άλλοι τα έκαναν, εμείς ετσι τα βρήκαμε».

Ναι, αλλά εσείς είστε εκεί *τώρα* για να λύνετε προβλήματα.

Πολιτικά ή οικονομικά – κοινωνικά. Αν δεν σας περνά, να πάτε σπίτι σας!

 

Αλλά, μια κυβέρνηση που δεν έχει τα κότσια να αντιμετωπίσει με τόλμη το ίδιο το καρκίνωμα που νομοτελειακά θα την γράψει στα μελανότερα κετάπια της Κυπριακής ιστορίας, πως μπορεί να αναμένεται να έχει τα κότσια έστω για μια παραίτηση ειλικρινούς ομολογίας αποτυχίας;

 

 

 

28 Σχόλια leave one →
  1. 10 Μαρτίου, 2011 23:21

    «Στα μελανότερα κετάπια της Κυπριακής Ιστορίας»

    Αν δεν ήταν τόσο πομπώδης ανοησία τούτο που έγραψες θα ήταν αστείο.

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      10 Μαρτίου, 2011 23:35

      Πομπώδες, αναμφισβήτητα ναι, ανόητο γιατί;

      Μου αρέσει!

      • 12 Μαρτίου, 2011 10:09

        Δεν νομίζω να χρειαστεί να θυσιάσουμε άλλο 37% του εδάφους της Κύπρου για να πληρώσουμε τους μισθούς των δημοσίων παρασίτων, αλλά αν χρειαστεί να το κάνουμε σιόρ!

        Το δημόσιο ου ελάττω παραδώσω!!!

        Μου αρέσει!

  2. 11 Μαρτίου, 2011 01:29

    Στροβολιώτη μου,
    Τα νούμερα που αναφέρεις δεν ψεύδονται, δυστυχώς.

    Θα συνεχίσει να κτυπάει τον ιδιωτικό τομέα, και νομίζω πως ο κόσμος στην Κύπρο σιωπάει μόνο και μόνο διότι οι περισσότερες οικογένειες διαθέτουν τουλάχιστον ένα δημόσιο υπάλληλο ή έστω «ημικρατικό». Σαν τους Ελλαδίτες, νιώθουμε βολεμένοι με τη λογική του πως ό,τι και να μας συμβεί «τουλάχιστον ένας μισθός είναι σταθερός.» ΔΕΝ βλέπουμε το μεθαύριο μας, αν είναι δυνατόν!

    Ανόητη η φράση σου για τον κόσμο που τυφλός και κουφός αλλά καθόλου μουγκός, συνεχίζει να υποστηρίζει κυβέρνηση που είναι «δική του».

    Μου αρέσει!

    • 12 Μαρτίου, 2011 10:05

      Αυτό που περιγράφεις θαλασσαμωβ είναι η ψευδαίσθηση της ασφάλειας των κρατικών και ημικρατικών παρασίτων… Αν υποθέσουμε πως όλη η κοινωνία κάθεται σε μια βάρκα, αυτά τα παράσιτα με την ανοχή του κυβερνήτη έχουν στρογγυλοκαθίσει στη μια πλευρά της βάρκας χωρίς να αφήνουν κανέναν άλλο να κάτσει μαζί τους και χάσουν τις ανέσεις τους. Ταυτόχρονα απαιτούν όπως οι υπόλοιποι επιβάετες στριμώχνονται στην άλλη πλευρά της βάρκας…

      Είναι απλώς θέμα χρόνου αυτή η ανισορροπία να οδηγήσει στην ανατροπή του πλεουμένου…

      Μου αρέσει!

  3. 11 Μαρτίου, 2011 08:24

    Στροβολιώτη η νεοφιλελεύθερη αυτή κυβέρνηση το 2008 έδωσε άνευ όρων 3 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ευρώ στις τράπεζες που ανακοινώνουν κάθε εξάμηνο εκατομύρια υπερκέρη ως «βοήθεια»

    (ακολουθώντας το παράδειγμα της μαμμα αμερικα που ο Ομπάμα μόλις πήρε την εξουσία το 2008 έδωσε 770 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ δολάρια στους τοκογλύφους και μεχρι σήμερα κάπου 3 ΤΡΙΣΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ)

    η νεοφιλελεύθερη αυτή κυβέρνηση έδωσε άνευ όρων στα φιλαράκια σου τους ξενοδόχους τα τελευταια δύο χρονια 104 ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ευρώ

    στην γιουροσύπρια 35 ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ εκ των οποίων τα 28 ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ πήγαν και πάλι στους τοκογλύφους

    κλπ κλπ κλπ

    εχθρός δηλαδή είναι ο μισθωτός του δημοσίου που παίρνει έναν αξιοπρεπή μισθό κα δεν ειναι μισθωτός σκλάβος του κάθε κερδοσκόπου ιδιώτη για 700 ευρώ

    πλέον νέοι άνθρωποι 25-30 εργάζονται για 800 ευρώ το μήνα
    και αντιμετωπίζουν καθημερινά την απειλή να απολυθούν με πρόσχημα τάχα την κρίση

    θέλεις δηλαδή όλοι να γίνουν ιδιωτικοί υπάλληλοι του κάθε κερδοσκόπου και να επικρέμωνται επί ξύλου ;

    ακόμη και με νεοφιλελεύθερες σκεψούλες που ακόμη και εσύ υποστηρίζεις αν οι μισθοί των δημοσιων υπαλλήλων μειωθούν η κατανάλωση θα μειωθεί ακόμα περισσότερο και δεν θα αγοράζεται τίποτα
    αρα η αγαπημένη σου αγορά θα παττίσει και το εμποριο θα πάρει και αλλο την κατιουσα

    ναι πράγματι το μεγάλο πρόβλημα της οικονομίας είναι ο μισθωτός δημόσιος υπάλληλος

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      11 Μαρτίου, 2011 19:38

      Οσρ,

      Δεν θυμάσαι καλά. Η κυβέρνηση δεν «έδωσε» ποτέ «ως βοήθεια» 3 δισεκατομμύρια στις τράπεζες. Καταθέσεις έκανε, με δέσμευση μάλιστα περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών, άρα τα λεφτά παραμένουν ιδιοκτησία του κράτους.

      Ο Ομπάμα έδωσε με τον ίδιο τρόπο, σε τράπεζες αλλά και σε μεγάλες εταιρείες (General Motors), και πήρε πίσω τα περισσότερα. Αν οι τράπεζες και οι εταιρείες δυνάμωσαν τοιουτοτρόπως, και κατάφεραν και επιβίωσαν και διασώθηκαν εκατομμύρια θέσεις εργασίας, γιατί άραγε να ήταν κακό αυτό;

      Αντίθετα η ανόητη (εδώ και αν ταιριάζει η λέξη θαλασσαμωβ), κυβέρνηση μας, έδωσε λεφτά σε μια εταιρεία που δεν είχε *καμιά* προοπτική επιβίωσης, και άρα κακώς τα έδωσε, ενώ έδωσε και πολλά εκατομμύρια στους ξενοδόχους, χωρίς να με πείσει πως εξέτασε αν πράγματι θα αξιοποιούντο παραγωγικά τα κονδύλια. Γιατί δεν είναι κακό η κρατική ενίσχυση, όταν υπάρχει πραγματικός λόγος. Κάκιστη είναι η κρατική ενίσχυση που καθοδηγείται από ιδεολογίες.

      *Φυσικά* δεν είναι εχθρός ο μισθωτός, και φυσικά δεν είναι εχθρός η έννοια του κρατικού υπαλλήλου. Η κακή διαχείριση είναι ο εχθρός.

      Νέοι άνθρωποι όντως κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους. Κάποτε αυτό οφείλεται στο γεγονός πως οι δουλειές των μαστόρων τους δεν πάνε καλά γιατί το ακριβό κράτος και οι ακριβές υπηρεσίες *δεν* τους αφήνουν να είναι ανταγωνιστικοί.

      Αν φτηνίσει το κράτος και γίνουν οι δουλειές ανταγωνιστικές, *και* οι μισθοί θα ανέβουν *και* οι θέσεις εργασίας θα αυξηθούν.

      Δεν σε ενοχλεί πως τελικά υπάρχει και εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο: Ο οσρ και ο Στροβολιώτης σκοτώνονται στον ιδιωτικό τομέα, καλύπτουν τις δικές τους ανάγκες, αλλά και εκείνες των γειτόνων τους κρατικών υπαλλήλων! Και αν η δουλειά σου δεν πάει καλά και δεν πληρωθείς, θα έχεις πρόβλημα. Αντίθετα ο Χατζηπέτρου θα κλείσει το κράτος αν καθυστερήσουν οι μισθοί τους μια ώρα! Άρα εσύ και εγώ θα πρέπει να δουλέψουμε ή να υποστούμε τον κρατικό δανεισμό *και* για να πληρώνεται ο κρατικός υπάλληλος.

      Δεν ακούγεται καλό!

      Όντως η κατανάλωση ενισχύεται από τους κρατικούς υπάλληλους. Αυτό ίσως να ήταν καλό την δεκαετία του 80. τώρα πια είναι αντιπαραγωγικό. Πρόσεξε αυτό: κατ’ αναλογία, αν η κυβέρνηση επιχορηγούσε με 100 ευρώ κάθε τουρίστα που πετούσε στην Κύπρο με τις Κυπριακές αερογραμμές, θα *νομίζαμε* πως πάει καλά ο τουρισμός, αφού θα ξεχειλούσαν ξενοδοχεία και εστιατόρια – αυτοί σίγουρα θα πήγαιναν καλά!
      Τα κέρδη των ξενοδόχων και των κέντρατζηδων όμως θα έβγαιναν από τις τσέπες των φορολογουμένων.

      Ούτε αυτό ακούγεται καλό!

      «ναι πράγματι το μεγάλο πρόβλημα της οικονομίας είναι ο μισθωτός δημόσιος υπάλληλος».

      Ελπίζω πως μετά από όλο αυτό τον κατεβατό να αντιλήφθηκες γιατί αυτή σου η πρόταση διαστρεβλώνει τις σκέψεις μου.

      Μου αρέσει!

      • 16 Μαρτίου, 2011 17:17

        ωωω μα τι γλυκά και ωραία πράγματα
        «Αν οι τράπεζες και οι εταιρείες δυνάμωσαν τοιουτοτρόπως, και κατάφεραν και επιβίωσαν και διασώθηκαν εκατομμύρια θέσεις εργασίας, γιατί άραγε να ήταν κακό αυτό;»

        αυτό ειναι η χείριστη προπαγάνδα

        πως διασώθηκαν εκατομύρια θέσεις εργασίας; μπορείς να το επεξηγήσεις σε παρακαλώ πολύ;

        αναμένω με αγωνία

        στροβολιώτη εσύ μάλλον δεν τα ξέρεις καλά…. το κράτος εξέδωσε γραμμάτια ύψους πέραν των 3 δισεκατομυρίων ως εγγύηση ώστε οι αγαπημένοι μας τοκογλύφοι που πίνουν το αίμα του κόσμου να πάρουν φτηνό χρήμα από την Ευρωπαική Τράπεζα με απίστευτα χαμηλό επιτόκιο αν θυμάμαι καλά 2% μόνο

        τα 3 ΔΙΣ που έδωσε το κράτος στις τράπεζες είναι δεσμευμένα αφού δόθηκαν ως εγγύηση, ως ενέχυρο προς τις τράπεζες

        το αν παραμείνουν ιδιοκτησία του κράτους είναι κάτι που δεν ισχύει φυσικά αφού δεν μπορεί να τα χρησιμοποιήσει

        θέλεις να πεις ότι ο χριστόφκιας μας μπορεί να ζητήσει τα 3 ΔΙΣ;

        όχι φυσικα δεν μπορεί και δεν θέλει γιατί θα του θυμώσουν αυτοί που προστατεύει

        τα 3 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ευρώ δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν

        Μου αρέσει!

      • strovoliotis permalink*
        16 Μαρτίου, 2011 21:05

        Οσρ,

        Κοίταξε εδώ:

        http://www.stockwatch.com.cy/nqcontent.cfm?a_name=press_view&pr_id=16558&lang=en

        «Τα ειδικά ομόλογα δεν θα πληρώνουν τοκομερίδια και θα έχουν χρονική διάρκεια μέχρι τρία έτη. Θα παρέχονται ως δάνειο σε επιλέξιμα πιστωτικά ιδρύματα έναντι εξασφαλίσεων και της πληρωμής τέλους.»

        Γιατί αποτελεί χείριστη προπαγάνδα το *γεγονός* πως με την ενίσχυση τραπεζών και μεγάλων εταιριών διασώθηκαν χιλιάδες θέσεις εργασίας; Θα προτιμούσες να έχανε τη δουλειά του ο κόσμος και να κάνει διαδηλώσεις;

        Μου αρέσει!

    • 12 Μαρτίου, 2011 09:12

      Όσ(ι)ρ(ι)

      Νομίζω τα έχεις λίγο μπερδέψει… Αν το πρόβλημά σου είναι το ότι παίρνουν η κυβέρνηση έδωσε και δίνει λεφτά στους τοκογλύφους, φάσκεις και αντιφάσκεις όταν επικροτείς τους «αξιοπρεπείς μισθούς» στο δημόσιο σε αντίθεση με το τι γίνεται στον ιδιωτικό τομέα…
      Ενόσω κάνει το κράτος τον χουβαρντά με βερεσέδια, κερδισμένοι πάντα θα βγαίνουν οι τοκογλύφοι, οι τράπεζες και όλοι οι ραντιέρηδες που δανείζουν στο κράτος και πάντα θα είναι χαμένοι αυτοί που πρέπει να ζουν με τους μισθούς των 700 ευρώ.
      Τη στιγμή αυτή ο ιδιωτικός τομέας τόσα βγάζει και τόσα έπρεπε να δίνει και το κράτος.
      Η πραγματικότητα όμως είναι πολύ διαφορετική.

      Το κράτος εισπράττει 6,3 δις και δαπανεί 8,9 δις ευρώ.

      Αυτό το έλλειμμα των 2,6 δις που αντιστοιχεί στο 14,2% του ΑΕΠ θα το δανειστεί από κάποιους:

      Α) Είτε θα ξεγελάσει τους συνεισφορείς του ΤΚΑ παίρνοντας από αυτούς ό,τι αποταμιεύουν για τα γηρατειά τους δίνοντάς τους τόκο 1,5% (όταν παραδοσιακά ο πληθωρισμός στην Κύπρο ανέρχεται κατά μέσον όρο στο 4% ετησίως),

      Β) Είτε θα πάρει λεφτά από τη χρηματαγορά δίνοντάς τους ένα επιτόκιο που είναι σαφώς πάνω από τον πληθωρισμό.

      Άρα, το επιχείρημα του Στροβολιώτη ότι το ζητούμενο είναι το νοικοκύρεμα των δημοσιονομικών έχει βάση, ειδικά όταν δεν θέλουμε να ενισχύουμε τους τοκοφλύφους…

      Μου αρέσει!

      • 16 Μαρτίου, 2011 17:54

        αντιπολιτευόμενε (γενικώς και αορίστως; ) νομίζω ότι ούτε εσύ μας τα λες και πολύ καλά
        αν προσθέσεις τα έσοδα που παίρνει συνολικα το κράτος σύμφωνα με τον πίνακα που παρέθεσε ο στροβολιώτης ανέρχονται στο
        έσοδα 1 δις 524,7 εκατομύρια

        τα έξοδα ανέρχονται στο 1 δις 152,6 εκατομύρια

        άρα το κράτος έχει πλεόνασμα 372,1 εκατομύρια και δεν φαίνεται να κάνει τον χουβαρτά με βερεσέδκια

        επίσης αν δεν έδινε τα 3 ΔΙΣ στις αγαπημένες σας τράπεζες που ειναι εκεί παγοποιημένα για να βγάζουν υπερκέρδη κάθε εξάμηνο βρήκες πηλε το έλλειμα αντιπολιτευόμενε (γενικώς και αοριστως)

        μπορείς να μας εξηγήσεις που βρήκες τους αριθμούς που χρησιμοποιείς;

        μπορείς επίσης να επεξηγήσεις περαιτέρω αυτό που γράφεις:
        «Τη στιγμή αυτή ο ιδιωτικός τομέας τόσα βγάζει και τόσα έπρεπε να δίνει και το κράτος.»

        αν κατάλαβα καλά αυτό που θέλεις να πεις είναι ότι αφού ο καημένος ο ιδιωτικός τομέας τόσα φκάλει ο φτωχός τζαι αναγκάζεται ζάβαλι μου να δίνει μόνο μισθούς πείνας
        (δηλαδή ποιο είναι το κριτήριο με το οποίο καταλήγεις στους μισθούς που «πρέπει» να δίνει ο ιδιωτικός τομέας)

        άρα για σκοπούς ισότητας στην φτώχεια τόσα πρέπει να δινει και ο δημόσιος τομέας

        ωραίος!
        Το ΚΕΒΕ και η ΟΕΒ εκφράζουν τις θερμότατες ευχαριστίες τους στους ανιδιοτελώς προωθήτες των ιδεών τους

        Μου αρέσει!

    • 12 Μαρτίου, 2011 09:30

      Και κάτι που παρέλειψα να επισημάνω: Με τον τρόπο που συμπεριφέρεται η κυβέρνηση, ακόμα και αυτοί που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα για τους μισθούς πείνας των 700 ευρώ θα αρχίσουν κι αυτοί να σπανίζουν πολύ σύντομα…

      Μου αρέσει!

  4. 11 Μαρτίου, 2011 09:13

    Στροβολιώτη μου, μην ανησυχείς… Τα πάντα θα διευθετηθούν άμεσα. Εντός του τρέχοντος ή επόμενου έτους. Ήδη, η αντιστεκόμενη στις αντιλαϊκές και νεοφιλελεύθερες συνταγές του ΔΝΤ, η κυβέρνηση της Κύπρου εξακολουθεί να ασκεί τη δημοσιονομική της πολιτική που τη χαρακτηρίζει ένα και μόνο στοιχείο: η ανιδεότητα.

    Ήδη, η Κύπρος είναι η χώρα της Ευρωζώνης με την τρίτη χειρότερη πιστοληπτική αξιολόγηση Α2, πίσω από την Ιρλανδία και την Ελλάδα που αξιολογούνται με Βaa1 και B1 αντίστοιχα. Το Α1 της Πορτογαλίας είναι ήδη άπιαστο όνειρο…

    Φυσικά, τα πιο πάνω φαινόμενα είναι φυσικό απότοκο της κομματοκρατίας που εκφράζεται στην ασύδοτη εκμετάλλευση του δημόσιου πλούτου από τους εκάστοτε κυβερνώντες με στόχο την ικανοποίηση απληστίας τους. Και θα συνεχίζει να εκδηλώνεται ενόσω η κοινωνία δεν οργανώνεται και δεν αντιδρά…

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      11 Μαρτίου, 2011 19:42

      Ενδιαφέρονται τα στοιχεία. Δεν ήμουν ποτέ καλός με τα στατιστικά 🙂

      Θα προσέθετα πως όταν παττίσουμε (κάτι απόλυτα σίγουρο) θα φταίνε όπως πάντα οι άλλοι και οι ξένοι!

      Μου αρέσει!

      • 12 Μαρτίου, 2011 09:25

        Το καλό με την Κύπρο είναι ότι θα μπορούν οι Ευρωπαίοι να μας «σώσουν» με ένα σχετικά μικρό πακέτο λόγω του μικρού μεγθέθους της οικονομίας μας. Και φυσικά εμείς θα τους πούμε το ευχαριστώ με τον τρόπο που ξέρουμε…

        Και φυσικά, όσο σκέφτομαι πόσο αθωράκιστη είναι η Κύπρος ενεργειακά λόγω της πλήρους εξάρτησής της από το πετρέλαιο, και το πόσο εύκολα η ΑΤΑ μετατρέπει τον αυξημένο πληθωρισμό σε πρόσθετο έλλειμμα, δεν αποκλείω πολύ σύντομα αναθεώρηση των προβλέψεων του πληθωρισμού, του ελλείμματος προς τα πάνω και του ρυθμού ανάπτυξης προς τα κάτω λόγω των εξελίξεων στον αραβικό κόσμο… Οπότε θέλω να δω ποιος θα δώσει στον Σταυράκη αυτά τα πρόσθετα εκατομμύρια που θα χρειαστεί για να διατηρήσει την αγοραστική δύναμη των δημοσίων παρασίτων ανέπαφη…

        Μου αρέσει!

    • 16 Μαρτίου, 2011 17:57

      «Ήδη, η Κύπρος είναι η χώρα της Ευρωζώνης με την τρίτη χειρότερη πιστοληπτική αξιολόγηση Α2, πίσω από την Ιρλανδία και την Ελλάδα που αξιολογούνται με Βaa1 και B1 αντίστοιχα. Το Α1 της Πορτογαλίας είναι ήδη άπιαστο όνειρο…»

      και προφανώς αναφέρεσαι στους οίκους (ανοχής) τύπου στανταρτ εντ πουρ και μουτις που αξιολόγησαν την Ενρον ως άψογη πιστοληπτικά και μετά από μια εβδομάδα κατέρρευσε!!!

      ωραίος!!!! το ΚΕΒΕ και η ΟΕΒ επαναλαμβάνουν τις ευχαριστίες τους στην προσφορά για ενημέρωση των συμφερόντων της

      Μου αρέσει!

  5. disdaimona permalink
    11 Μαρτίου, 2011 12:00

    Παραλειπόμενα προηγούμενης ανάρτησης:
    Κυκλοφορώ κι οπλοφορώ, γιατί ποτέ να σ΄αποκτήσω δεν μπορώ(βλ.λύση του κυπριακού)
    Δεν είχα φταίξει πουθενά (ναι,καλά…)
    Κι ασε με εδώ στα σκοτεινά (Κουλίας, Ρίκκος αβυσσος)
    Να προχωρωωω… 🙂

    Για τη σημερινή αναρτηση:
    Θα το ρίξω στο τραπέζι-του μπλογκ- κι ας το πάρει το ποτάμι…
    Δεν υπάρχει τρόπος διαχείρησης αυτής της κρίσης. Ρίξε όποια κυβέρνηση θέλεις και ανέβασε…από τον κυπραίο Ομπάμα ως τον κυπραίο Τσάβες,όποιον θέλεις.
    Αν υπήρχε τρόπος διαχείρησης,οι πρώτοι που θα τον εφάρμοζαν είναι οι μεγαλοκαρχαρίες που χάνουν δισεκατομμύρια…τα 500 και 800 μείον στην τζέπη του ιδιώτη είναι ψιχουλάκια Στροβολιώτη μου γι αυτούς.

    Μέσα στην επόμενη δεκαετία θα ψάχνουμε νεοφιλελεύθερο με το φανάρι…η νέα τάξη σοσιαλδημοκρατών είναι οι σημερινοί νεοφιλελευθεροι που θα απαιτούν σοσιαλιστικότερες οικονομίες…

    Οπότε…μάζευε λόγια Στροβολιώτη μου εκ μέρους ποιων μιλάς.

    Σε χαιρετώ πάντα με εκτίμηση 🙂

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      11 Μαρτίου, 2011 19:49

      Δεισδαιμόνα μου δεν καταλαβαίνω τι θα έπρεπε να μαζέψω.

      Τα άλλα σου τα σημεία όμως είναι άκρως ενδιαφέροντα! Ναι, και εγώ πιστεύω πως η παρούσα κρίση αγγίζει τα όρια του καπιταλισμού, και δεν είμαι σίγουρος αν το ίδιο το σύστημα θα καταφέρει να επιβιώσει.

      Ότι υποστηρίζω και γράφω, είναι μεν η ενδεικνυομένη θεραπεία, αλλά ως εκεί…

      Μου αρέσει!

  6. 11 Μαρτίου, 2011 16:41

    Η διαφορά είναι ότι ο ιδιωτικό τομέας μπορεί να απαλλαγεί από τυχόν αχρείαστο και άχρηστο προσωπικό ενώ η δημόσια υπηρεσία όχι.

    Μου αρέσει!

  7. 11 Μαρτίου, 2011 21:09

    Strovoliotis,

    Θα σταθώ μόνο σ’ ένα σημείο του κειμένου ΣΟΥ, του έμπλεου νεοφιλελεύθερων προσεγγίσεων …
    Γράφεις: «Και επιβάλλει [η αριστερή κυβέρνηση του Δημήτρη Χριστόφια] δώστου φόρους στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος ελέγχεται από αιμοβόρους επιχειρηματίες, οι οποίοι δίνουν ψωμί, και κάποτε και σπανίως παντεσπάνι, σε φτωχούς και πλουσίους εργαζόμενους …». — Μάνα μου τους ρε! Τους καημένους, αλλά φιλάνθρωπους «…επιχειρηματίες, οι οποίοι δίνουν ψωμί […] σε φτωχούς […] εργαζόμενους …», σε βάρος της πούγκας τους!!! Έλυσεν τους η μίλλα μου!!! Εν τζιαι ξέρει τι παει να πει «ενότητα και διαπάλη των αντιθέσεων»;

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      11 Μαρτίου, 2011 21:31

      Εννοείται, πως επέλεξες για σχόλιο το κομμάτι εκείνο που συνειδητά είχα ξεχωρίσει για αυτό το σκοπό.

      Όμως χρήσιμη η παρατήρηση σου. Όντως οι επιχειρηματίες δεν είναι φιλάνθρωποι. Για υπηρεσίες μερίμνης ορθώς υπάρχει το ανάλογο κυβερνητικό τμήμα.

      Κάποιοι από αυτούς δεν πληρώνουν καλά, κάποιοι πληρώνουν, κάποιοι πληρώνουν καλύτερα από το κράτος *αν* και όταν πηγαίνει καλά η δουλειά και ακόμα καλύτερα ο κλάδος τους. Αν δεν το κάνουν, θα τους φάει τον καλό υπάλληλο ο γείτων. Το κράτος ας βοηθά τους κλάδους, την οικονομία να πηγαίνει καλά. Θα έχει να πληρώσει και λιγότερα σε επιδόματα.

      Όμως προκύπτει και ένα άλλο ερώτημα. Το κράτος *γιατί* πληρώνει τους υπαλλήλους του;

      Α. Γιατί είναι καλοί και παραγωγικοί, και αυξάνουν την αξία της υπηρεσίας τους;
      Β. Γιατί δεν μπορεί να κάνει αλλιώς;
      Γ. Γιατί είναι φιλάνθρωπο;

      Μου αρέσει!

      • 12 Μαρτίου, 2011 09:39

        Στροβολιώτη δεν κατάλαβες το υπονομούμενο… Ο άνθρωπος εννοεί πως πρέπει να δίνει κι ο ιδιωτικός τομέας όσα και ο δημόσιος… Και να κόψει το λαιμό του να τα βρει… Κι αν δεν ξέρει, να κρατικοποιηθεί. Έτσι θα παίρνει και βοήθεια από την κυβέρνηση. Όπως η Γιουροσύπρια και οι Κυπριακές αερογραμμές… Και αυτό θα δώσει ώθηση στην κατανάλωση, την ανάπτυξη και τα φορολογικά έσοδα…

        Ζάβαλλε μου, τζι εν το εσκέφτημεν ομπρίττερα…

        Μου αρέσει!

      • 12 Μαρτίου, 2011 11:38

        Άλλα λόγια θκειέ παπά ο Αντιπολιτευόμενος!

        Μου αρέσει!

  8. κυπραιος αντιφασιστας permalink
    11 Μαρτίου, 2011 21:49

    βλεπω το δντ στην κυπρο.βλεπω τον βλακα κυπριο επιτελους στον δρομο να φωναζει δωστε την χουντα την κοκκινη στον λαο.οχι αλλη δικαιη κοινωνια.κουραστηκαμε να κολυμπαμε στην ευημερια.βλεπω ομως το προβατα του ακελ στην εζεκια παπαιωαννου να καουνε τον χριστοφια σε λογο του να λεει συντροφοι δυστυχως επαττισαμεν,μετα ακολουθει παρεμβαση απο τον οικονομολογο σταυρο ευαγορου.αν μας αφηνεν η αντιπολιτευση να βαλουμε και αλλους φορους δεν θα ειμασταν εδω συντροφοι.δυστυχως ο αναστασιαδης ο ομηρου ο περδικης και το ελαμ φταινε για ολα.οπως και οι χιλιαδες ακομματιστων που θελουν τους μαθητες μας μακρια απο τα κομματα.συντροφοι καιρος για επανασταση,ας γεμισει η κυπρος με κοκκινες σημαιες.ας σμιξει η περηφανη σταλινικη σημαια με την σημαια των αδερφιων μας στα κατεχομενα.ας αφανισουμε τους φασιστες.

    Μου αρέσει!

    • 12 Μαρτίου, 2011 09:42

      Κρίνοντας από τη ζημιά που έχει κάνει η ανεύθυνη αντιπολίτευση στην οικονομία, την οποία η υπεύθυνη κυβέρνηση δεν μπόρεσε να αποτρέψει, νομίζω πως η μόνη μας ελπίδα είναι μόνο μια ανεύθυνη κυβένηση με μια υπεύθυνη αντιπολίτευση…

      Μου αρέσει!

  9. Othellos permalink
    12 Μαρτίου, 2011 09:28

    Εγώ αυτό που ξέρω είναι ότι τα τελευταία 30 περίπου χρόνια, η οικονομία της Κύπρου βασίζεται σε 3 κυρίως τομείς: στον τουρισμό, στην ανάπτυξη γης (πλέον σε ύφεση) και στις υπηρεσίες. Και οι τρεις τομείς είναι αποτέλεσμα της ιδιωτικής δραστηριότητας και επιχειρηματικής πρωτοβουλίας. Δημιούργησαν χιλιάδες θέσεις εργασίας και για χρόνια έφερναν στον τόπο πολύτιμο συνάλλαγμα από το εξωτερικό. Λογικά το κράτος θα έπρεπε να προσφέρει πραγματική στήριξη σε αυτούς τους τομείς (ειδικά αυτή την εποχή), προβαίνοντας στους σωστούς σχεδιασμούς και εφαρμόζοντας τις κατάλληλες πολιτικές. Αντί για αυτό όμως, το κράτος αποτελεί σήμερα πραγματική τροχοπέδη στην ανάπτυξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και κατ’ επέκτασην της οικονομίας του τόπου. Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα που αρμόδιες υπηρεσίες πολεμούν στην κυριολεξία τον ιδιώτη επιχειρηματία, ενώ κάθε φορά που λένε ότι θα κάνουν μια προσπάθεια να βελτιώσουν τα πράγματα στο τέλος τα κάνουν ακόμα χειρότερα. Η υπερ-στελεχωμένη δημόσια υπηρεσία ήταν και εξακολουθεί να είναι αντιπαραγωγική, ακατάρτιστη, ανελαστική και συνεπώς το νούμερο ένα πρόβλημα στην οικονομία μας. Σε όλα αυτά πρέπει κάποιος να προσθέσει το σπάταλο κράτος, την διαφθορά και φυσικά την ατολμία αλλά και απροθυμία των εκάστοτε κυβερνώντων να βάλουν μια τάξη σε όλο αυτό το χάλι. Και δυστυχώς για όλους μας η σημερινή κυβέρνηση φαίνεται ότι είναι η πλέον ανίδεη που είχε η Κύπρος ποτέ σε θέματα οικονομίας. Αλλά είπαμε, «φταίει η κρίση», «φταίνε οι Αμερικάνοι και οι Εγγλέζοι» και γενικά «φταίνε όλοι οι άλλοι» εκτός από εμάς.

    Μου αρέσει!

    • 12 Μαρτίου, 2011 10:00

      Οθέλλε, δυστυχώς κάθε τομέας που αναπτύχθηκε στην Κύπρο αφέθηκε να το πράξει βασισμένος στον οπορτουνισμό και όχι μια προγραμματισμένη στρατηγική.
      Π.χ. όταν αναπτύσσαμε τον τουρισμό, δεν πήραμε ως κοινωνία την στρατηγική απόφαση να προστατεύσουμε τον περιβάλλον, με αποτέλεσμα η ανάπτυξή του τουρισμού να καννιβαλίσει εις βάρος της φύσης. Το ίδιο έγινε και με την ανάπτυξη γης που απλώς ήταν στην ουσία μια μετεξέλιξη της τουριστικής βιομηχανίας. Ο χρηματοοικονομικός τομέας αναπτύχθηκε αφού καταλεηλάτησε τον κοσμάκη στο ΧΑΚ.
      Τώρα, αν και ο τελευταίος είναι ο μοναδικός τομέας που αναπτύσσεται στην Κύπρο ουσιαστικά, να είσαι βέβαιος πως πολύ σύντομα θα θρηνούμε και εκεί επί εριπείων, αλλά ας μην τα βάψουμε όλα μαύρα… οι Κυπριακές Αερογραμμές παραμένουν κερδοφόρες!!!!

      Μου αρέσει!

  10. 16 Μαρτίου, 2011 22:40

    Φίλε Όσ(ι)ρ(ι),

    Κατ αρχή ήθελα να επισημάνω πως τα ποοσά στα οποία αναφέρεσαι είναι τριπλάσια από αυτά που αναφέρεσαι μια και έχεις προσθέσει στο σύνολο εσόδων και δαπανών (554,1 εκ ευρώ και 557,7 εκ. ευρώ αντίστοιχα) την κατανομή τους δύο φορές. Εν πάση περιπτώσει, αυτό το αναφέρω απλώς για να υπάρχει μια πιο ακριβής εικόνα των πραγμάτων. Η πηγή του δημοσιεύματος είναι εδώ: http://www.mof.gov.cy/mof/mof.nsf/DMLstatistics2_gr/54FA5D1A5EB9EFD3C2257847003D0CED/$file/%CE%99%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%AC%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%82%20JUNEREV_2011.pdf

    Στο διαταύτα τώρα. Αναφέρεσαι στην ύπαρξη πλεονάσματος το οποίο όμως δεν υπάρχει μια και παρά την επίτευξη ενός πρωτογενούς πλεονάσματος 51,4 εκ ευρώ τον πρώτο
    μήνα του 2011, η πληρωμή τόκων ύψους 52,8 εκ. ευρώ μετατρέπει το πρωτογενές πλεόνασμα σε έλλειμμα. Ωστόσο πρέπει να έχεις υπόψιν σου πως λόγω του ότι δεν γίνονται σημαντικές εκταμιεύσεις κονδυλίων για έργα του δημοσίου στις αρχές του χρόνου, αυτές οι δαπάνες που ενδεχομένως να αφορούν υπηρεσίες και αγαθά που αγόρασε το κράτος τον Γενάρη να εμφανιστούν στους λογαριασμού ενός άλλου μήνα. Και αν δεις τον πίνακα στο λινκ πάνω θα διαπιστώσεις πως το 2010 ο καθαρός δανεισμός (εξαιρουμένου αυτού από το ΤΚΑ) που αντανακλά τις χρηματοδοτικές ανάγκες του κράτους ανήλθε σε 850,3 εκ. ευρώ. Άρα, πράγματι χουβαρντιλίκια με βερεσέδια.
    Σε ό,τι αφορά τα νούμερα που αναφέρθηκα στο προηγούμενο μήνυμα και ρωτάς που τα βρήκα, σου τα έχω στείλει στο email. Τα δημοσίευσε το υπουργείο Οικονομικών τον Δεκέμβρη και νομίζω πως θα τα βρεις στον σύνδεσμο «ΠΡΟΫΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2011» στη διεύθυνση: http://www.mof.gov.cy/mof/mof.nsf/DMLstatistics1_gr/DMLstatistics1_gr?OpenDocument
    Για τα υπόλοιπα που αναφέρεις ευχαρίστως να μιλήσουμε όταν αποκτήσεις μια ορθότερη εικόνα για τους πραγματικούς αριθμούς.

    Τώρα σε ό,τι αφορά τους οίκους αξιολόγησης, η κριτική που ασκείς είναι δικαιολογημένη για τον τρόπο που ενήργησαν στην περίπτωση όχι μόνο της Ένρον, αλλά και της Lehman Brothers πριν 3 χρόνια. Το πρόβλημα ήταν πως υπήρχε και υπάρχει μια σύγκρουση συμφερόντων, όπου ο αξιολογούμενος οργανισμός είναι ταυτόχρονα και ο πελάτης. Συνεπώς δέχομαι την έντστασή σου. Από την άλλη όμως, η διεθνής χρηματαγορά δεν έχει κάποιο πλήρως αξιόπιστο εναλλακτικό εργαλείο προς το παρόν, που να τη βοηθά να παίρνει αποφάσεις βασισμένες σε μια ανάλυση πιστωτικών κινδύνων. Και ως εκ τούτου, αξιοποιεί τις αναλήσεις των οίκων αξιολόγησης. Άρα, εκ των πραγμάτων, η αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας ενός κράτους ή οργανισμού που θέλει να αντλήσει χρήματα από την αγορά εξακολουθεί να παραμένει ένα σημαντικό εργαλείο για όσους δανείζουν και αν κάποιος δεν θέλει να εξαρτάται η μοίρα του από αυτούς τους οίκους, υπάρχει μια λύση: Να μην ξοδεύει περισσότερα από τα έσοδά του. Πράγμα που σημαίνει πως ένα κράτος δεν θα πρέπει να κάνει τον χουβαρντά…

    Έστω κι να διαφωνούμε, παραμένω ο (αιωνίως, καθολικώς και ανορθοδόξως διαμαρτυρόμενος) Αντιπολιτευόμενος φίλος σου. 😉

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.