Μετάβαση στο περιεχόμενο

Γιατί ξεχνάτε τον Κίμωνα, κύριε Γεώργιε Ηλιάδη;

13 Μαρτίου, 2011

 

Η «Καθημερινή» μου επεφύλαττε δυο εκπλήξεις: Ο αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, έχει ως αγαπημένη του ατάκα στο φατσοβιβλίο τον αφορισμό του Αϊνστάιν: «Δυο πράγματα είναι άπειρα, το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία, και δεν είμαι σίγουρος για το πρώτο.»

 

Μετά την κρυφή εκτίμηση που έχω αρχίσει να δημιουργώ για τις σωστές θέσεις του κ. Παπαδόπουλου στα οικονομικά, οφείλω να πω πως από τώρα και στο εξής θα τον αντιμετωπίζω με ακόμη μεγαλύτερο θαυμασμό. Αυτή η ατάκα είναι για ένα στέλεχος του ΔΗΚΟ η απόλυτη και ειλικρινέστερη περιγραφή του χώρου όπου ανήκει. Του βγάζω το καπέλο!

 

Άσε που η συγκεκριμένη ατάκα βρίσκεται και στο δικό μου προφίλ, και την έχω χρησιμοποιήσει πολλές φορές περιγράφοντας χαρακτηριστικά του ΔΗΚΟ. Ο κ. Παπαδόπουλος προφανώς είναι καλός μαθητής.

 

 

Η άλλη έκπληξη αφορά τον τακτικό αρθρογράφο κύριο Γεώργιο Ηλιάδη. Ο κύριος Ηλιάδης με ένα κείμενο Οδύσσεια, μας πήρε μετά από πολλές βδομάδες περίπου στους χρόνους του Ομήρου για να αποδείξει πως δεν υπήρξαν ποτέ χαμένες ευκαιρίες στο Κυπριακό. Τα εκάστοτε δικά μας ΟΧΙ ήταν πάντα σωστά και τεκμηριωμένα, και φυσικά για όλα φταίνε οι Τούρκοι, οι διάφοροι άλλοι ξένοι, οι διαγαλαξιακοί συνωμότες, κλπ κλπ. Ο Σπύρος, και ο Τάσσος ήταν πάντα στην πρωτοπορία των αγώνων για τα διαχρονικά ΟΧΙ.

 

Στάνταρτ πολιτικά επιχειρήματα του ΔΗΚΟ δηλαδή, που δικαιώνουν πλήρως την ατάκα που ανήρτησε στο φατσοβιβλίο ο κ. Παπαδόπουλος.

 

Σήμερα όμως μας περίμενε μια έκπληξη: τελικά υπήρξαν όχι μια, αλλά δυο ευκαιρίες για λύση του Κυπριακού! Διαβάστε να μαθαίνετε: η μια το 1912 όταν οι εγγλέζοι ήθελαν χρήση του λιμανιού του Αργοστολίου, και παραχωρούσαν την Κύπρο στην Ελλάδα, και η άλλη λίγο αργότερα, το 1915 όταν οι εγγλέζοι (οι οποίοι τότε ήταν φυσικά καλά πλάσματα), μας πρόσφεραν και πάλι στους καλαμαράδες, με αντάλλαγμα την στήριξη της Σερβίας στον Α’ παγκόσμιο πόλεμο.

Μάλλον φτηνά μας έδιναν οι εγγλέζοι, αλλά ποιος νοιάζεται πια!

 

Με την ευκαιρία αυτή θα κάνω και εγώ μια δική μου αποκάλυψη, που είχα πληροφορηθεί από λαμπρό καθηγητή της ιστορίας όταν σπούδαζα: ευκαιρία για λύση του Κυπριακού υπήρξε και επί καιρού του Κίμωνα.  Ήταν τότε που και νεκρός ενίκα τους Πέρσες και η προσωπικότητα του ξεχώριζε σε όλο τον αρχαίο ελληνικό κόσμο. Ο Κίμων μπορεί να νικούσε στα μέτωπα και στα πελάγη μετά θάνατον, αλλά προτάσεις ένωσης της Κύπρου με την Αθήνα δεν μπορούσε δυστυχώς να μεταφέρει, και έτσι χάθηκε  ακόμα μια μοναδική ευκαιρία.

 

Κρίμα, τρεις φορές κρίμα.

 

 

 

 

 

18 Σχόλια leave one →
  1. 14 Μαρτίου, 2011 10:24

    449 π.Χ.: Συμφωνία Αθηναίων-Περσών, τέλος των Περσικών πολέμων. «Eιρήνη του Καλλία». Οι Αθηναίοι δεσμεύονταν να μην εκστρατεύσουν ξανά στην Κύπρο. Πέραν της απογοήτευσης στο νησί, άλλη μια συνέπεια ήταν η εδραίωση της ισχύος των Φοινίκων στην Κύπρο -και του ανθελληνικού αισθήματος- με τη βοήθεια των Περσών και κατ’ επέκταση της κατάληψης της εξουσίας στη Σαλαμίνα.
    Όταν είχα Α΄ Λυκείου και το δίδασκα έκανε πολύ εντύπωση στους μαθητές. Αλλά, προφανώς, ως εκεί.

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      14 Μαρτίου, 2011 20:39

      Ωχ, δηλαδή όχι μόνο δεν ενωθήκαμε με Αθήνα, αλλά μας άφησαν και στην μοίρα μας aurora;

      Με έπιασες αδιάβαστο, εμένα και την λαμπρή πηγή μου 🙂

      Είναι εκείνη η φάση που λέει ο ποιητής « δεν είναι η πρώτη σας φορά που μας πουλήσατε»;

      Μου αρέσει!

    • Μέντορας permalink
      17 Μαρτίου, 2011 00:15

      Aurora και strovoliotis:
      Γύρω στο 499 – 498 πx, οι Κύπριοι υπό τον Σαλαμίνιο βασιλέα Ονήσιλο και με την βοήθεια του Ιωνικού στόλου, επαναστάτησαν εναντίον των Περσών. Τα Περσικά στρατεύματα αποβιβάστηκαν στη Νήσο, κατευθύνθηκαν στην πεδιάδα της Σαλαμίνας και αντιπαρατάχθηκαν με τις Κυπριακές δυνάμεις.
      Κατά την μάχη, ο γενναίος Ονήσιλος σκότωσε τον Πέρση αντίπαλο του Αρτύβιο, ο Ιωνικός κατατρόπωνε τον Φοινικικό στόλο και όλα έδειχναν πως η κατάσταση εξελισσόταν υπέρ των Κυπρίων. Πλην όμως του την είχαν στημένη. Ο βασιλιάς του Κουρίου Στησήνωρ μαζί με τα Σαλαμίνια πολεμικά άρματα αυτομόλησαν στους Πέρσες και η μάχη χάθηκε. Έτσι η ναυτική νίκη των Ιώνων δεν αξιοποιήθηκε και τα πλοία τους επέστρεψαν στην Ιωνία.
      Καταλάβατε τώρα γιατί από τότε έχουν να έρθουν και να πολεμήσουν Ιωνικά πλοία στην Κύπρο; Μην τα ρίχνουμε όλα στους Καλαμαράδες. Δεν είναι μόνο «θέμα απόστασης»…
      Τα 3 Ελληνικά υποβρύχια που βρίσκονταν κατά την Τουρκική Εισβολή το 1974 στην Κερύνεια, γιατί λέτε δεν αναδύθηκαν ή δεν έριξαν ούτε μια τορπίλη;
      Διότι σου λένε, άντε και βγήκαμε, άντε και ρίξαμε μια και δυο τορπίλες. Ποιος μας εγγυάται πως κάποιοι απόγονοι του Στησήνωρα δεν θα αυτομολούσαν προς τους «αδερφούς Τούρκους»; Ακόμη, άντε και βυθίζαμε ένα Τούρκικο πολεμικό και σκοτώναμε 100 Τούρκους. Ποιος μας εγγυάται πως αργότερα, ορισμένοι «προσεγγιστές» δεν θα μας χρέωναν με «γενοκτονία» 100 Τούρκων, προκειμένου να επιρρίψουν 50-50 αγριότητες ενθεν και ένθεν;
      Γι΄ αυτό σας λέγω. Η ερμηνεία Ιστορικών πράξεων ή παραλείψεων ποτέ δεν είναι αντικειμενική ή υποκειμενική. Πάντα θα εξαρτάται από την θέση του Παρατηρητή.
      Εξάλλου, ο Στησήνωρ πάντα παραμονεύει στα πιο κρίσιμα σταυροδρόμια της Ιστορίας και καραδοκεί. Γιατί κάποιος του έταξε διαχρονικά πως κάποτε, θα τον κάμει χαλίφη στην θέση του χαλίφη. Προς τούτο, πάντα θα προσπαθεί να μας πείσει πως μοιάζει περισσότερο με τον Μπασάρ αλ Άσαντ, παρά με την φάτσα που αιώνες τώρα βλέπει μέσα στον καθρέφτη…
      Διότι, αν μπορέσει και μας πείσει πως δεν είμαστε «Έλληνες», τότε δεν τίθεται καν θέμα «Προδοσίας».

      Μου αρέσει!

  2. 14 Μαρτίου, 2011 11:59

    Θα γίνω κακιά και δεν πρέπει αλλά κάτι θα πρέπει να ξέρει ο Νικόλας για τα ανθρώπινη βλακεία και τα μη όρια της… τέλειο το σχόλιο και για το ΔΗΚΟ! ακόμα γελώ… τί ιστορία κι αυτή με την ελλάδα… τί ιστορία κι αυτή με όλους αυτούς τους δήθεν μορφωμένους και τους «φωστήρες» και τα άρθρα τους… τί απλή που θα έπρεπε να ήταν στην πραγματικότητα η ζωή μας…

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      14 Μαρτίου, 2011 20:41

      Ελένη ο Ηλιάδης είναι Κυπραίος. Είναι συμπέθερος με τον μακαρίτη τον Τάσσο, ήταν και σύζυγος της Βουγιουκλάκη…

      Τώρα αν είναι μορφωμένος και φωστήρας…

      Μου αρέσει!

  3. 14 Μαρτίου, 2011 22:04

    Εδώ και μερικά χρόνια άρχισα να σκέφτομαι σαν ευρωπαίος. Αυτό μου επιτρέπει να μη σκοτίζομαι άλλο για την Κύπρο. Με ανησυχεί περισσότερο η σταθερότητα τιμών, η ανεργία, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, ο περιορισμός της βιοποικιλότητας και η καταπολέμηση της διαφθοράς όπως και η εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Όσο το Κυπριακό δεν πάει γίνει ό,τι θέλει; Έχω άλλωστε τη συνείδησή μου ήσυχη (ψήφισα ναι το 2004) κι από κει και πέρα ας ασχοληθούν μαζί του όσοι το έχουν κάνει προσωπικό τους φετίχ.

    Μου αρέσει!

  4. Othellos permalink
    15 Μαρτίου, 2011 07:25

    Υπήρξε βέβαια και το 1965-1967 όταν η Κύπρος είχε μια ενισχυμένη Ελληνική μεραρχία την οποία τελικά απέσυρε η Χούντα του Παπαδόπουλου. Είναι επίσης γεγονός ότι κάποιοι τότε εδώ στην Κύπρο είδαν αυτή την αποχώρηση με μεγάλη ανακούφιση.

    @ Αντιπολιτευόμενος: δυστυχώς, φίλε, όσο και να προσπαθήσουμε να πιστέψουμε ότι το Κυπριακό πρόβλημα δεν μας επηρεάζει, η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική και νομίζω ότι το καταλαβαίνεις.

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      15 Μαρτίου, 2011 07:36

      Οθέλλο, τι είδους ευκαιρία προσέφερε η ελληνική μεραρχία την δεκαετία του 60;

      Μου αρέσει!

      • Othellos permalink
        15 Μαρτίου, 2011 07:39

        Χμμ….. δύσκολη ερώτηση. Μήπως την ευκαιρία να μην μας πιάσουν οι Τούρκοι την μισή Κύπρο;

        Μου αρέσει!

      • strovoliotis permalink*
        15 Μαρτίου, 2011 07:46

        Δηλαδή θα βοηθούσε η μεραρχία την κατάσταση να ομαλοποιηθεί και θα βοηθούσε τους Τκς να επανέλθουν στο κράτος, ή γιατί θα κατατρόπωνε Τκς και Τούρκους σε περίπτωση νεων επεισοδίων;

        Γιατί όπως γνωρίζουμε το Κυπριακό πρόβλημα υπήρχε από τότε. Δεν δημιουργήθηκε τον Ιούλιο του 1974.

        Μου αρέσει!

    • 15 Μαρτίου, 2011 08:10

      Οθέλλε δεν είπα πως δεν μας επηρεάζει το Κυπριακό και σαφώς το κάνει. Απλώς όσοι νιώθουν πως τους επηρεάζει, δεν είναι σε θέση να επηρεάσουν τις εξελίξεις. Θα περιοριστώ μόνο σε αυτούς που μπορούν να επηρεάσουν τις εξελίξεις στην απόδώ πλευρά. Οι ηγεσίες των κομμάτων κατά κανόνα το εκμεταλλεύονται για να πλουτήσουν. Με κομίσια από αγορές όπλων, από την εκμετάλλευση ΤΚ περιουσιών, ρουσφέτια στην Εθνική Φρουρά, δημοσιοϋπαλληλισμό, βόλεμα και άλλα.

      Μου αρέσει!

  5. Othellos permalink
    15 Μαρτίου, 2011 07:54

    Σίγουρα η παρουσία της θα βοηθούσε στο να μην πατήσουν το πόδι τους στην Κύπρο οι Τούρκοι το 1974. Και φυσικά κάποιοι από εμάς θα ήμασταν στο σπίτι μας σήμερα. Το θέμα όμως που προσπαθώ να θίξω είναι άλλο και πιο συγκεκριμένα το γεγονός ότι ο Ελληνισμός ποτέ δεν κατάφερε να οργανωθεί σωστά, να θέσει εθνικούς στόχους και να τους υλοποιήσει αξιοποιώντας όλες τις ευκαιρίες ή δυνατότητες που είχε. Όπως λες κι εσύ, κρίμα, τρεις φορές κρίμα.

    Μου αρέσει!

  6. Μέντορας permalink
    15 Μαρτίου, 2011 23:41

    Κύριοι,
    Είναι ηλίου φαεινότερο πως εκτός από ανέφικτο και άκαιρο, επί πλέον σε τίποτα δεν εξυπηρετεί η ανακύκλωση αυτού του θέματος.
    Επίσης είναι σαφές πως δεν είστε υπέρ της «Ένωσης», ως εκ τούτου προς τι τα κροκοδείλια δάκρια και οι αφορισμοί για «χαμένες ευκαιρίες» ;
    Εξάλλου, δεν είναι κάπως υπερβολική η αναδρομή στην εποχή του Κίμωνα; Ερώτημα: Δηλαδή πως φαντάζεστε την «Ένωση» της Κύπρου με το κράτος των Αθηνών και πως αυτό θα εμπόδιζε τους Πέρσες ή τους Ρωμαίους ή τους Ενετούς, ή τους Φράγκους ή τους Άραβες ή τους Σαρακηνούς ή τους Οθωμανούς ή τους Άγγλους να καταλάβουν την Κύπρο; Άρα για ποια «χαμένη ευκαιρία» μιλάτε; Το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα στις αρχές του 20 αιώνα. Η μόνη πραγματική χαμένη ευκαιρία, ήταν να είχε τεθεί ως όρος για την συμμετοχή της Ελλάδας στον Β. Παγκόσμιο Πόλεμο. Πλην όμως να μην ξεχνάτε πως την Ελλάδα τότε την διοικούσαν ξένοι εγκάθετοι «Βασιλείς» υπο Βρετανική Επιρροή.
    Όσο για την απόσυρση της μεραρχίας και τον ρόλο της Χούντα, είναι σαφές πως δεν ήταν «ευκαιρία», αλλά αντίθετα «διευκόλυνση» της Τούρκικης Εισβολής.

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      16 Μαρτίου, 2011 07:22

      Μέντορα,

      Προφανώς πρώτη φορά επισκέπτεσαι το ιστολόγιο. Να σε καλωσορίσω, και να επισημάνω πως πολλές φορές τα πράγματα που γράφονται εδώ μέσα αποτυπώνουν τον αιχμηρό λόγο και την αίσθηση χιούμορ του ιστολόγου (εμού δηλαδή.)

      Εννοείται πως *δεν* κλαίω γιατί χάθηκαν ευκαιρίες ή «ευκαιρίες» για την Ένωση! Το κείμενο επιχειρεί να σαρκάσει και να γελοιοποιήσει άλλα πράγματα…

      Μου αρέσει!

    • 16 Μαρτίου, 2011 08:45

      Κύριε Μέντορα, ποιος σου είπε κατ’ αρχήν πως είμαστε εναντίον της Ένωσης;

      Είμαστε όλοι εδώ υπέρ, είτε δεξιοί, κεντρώοι, αριστεροί!

      Το πρόβλημα ξέρεις ποιο είναι; Είναι η Ελλάδα που δεν θέλει! Δεν θέλει!

      Από τον καιρόν του Κίμωνα δεν έστειλε ούτε έναν πελταστή, έναν τοξότη, έναν τσολιά να πολεμήσει για την Κύπρο. Οι βρακάδες τι να σου κάνουν όταν έχουν χίλια δυο βούρηστρα; …να βγάλουν άδειες οικοδομής, πολεοδομικές, να γλείψουν για να μπουν στο δημόσιο, για εισαγωγικές στην αστυνομία, προαγωγές, μεταθέσεις στην Εθνική Φρουρά, να ψωνίσουν, να φαν, να παν καμπαρέ, να παν κυνήγι, ποδόσφαιρο κλπ;

      Μην ξεχνάς, πολεμήσαμε τους Πέρσες, τους Ασύριους, τους Πίσιδες, τους Σουμέριους, τους Σαρακηνούς, τους Αγγλοσάξωνες, τους Νορμανδούς, τους Φράγκους και ποιος ξέρει ποιους άλλους! Εβαρεθήκαμεν! Θα ασχολούμαστε τώρα με τους Οθωμανούς και τους Νεοοθωμανούς; Φτάνει πια. Τα υπόλοιπα ποιος θα τα κάνει; Να έρθει κάποιος άλλος επιτέλους να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά. Οι δικαιολογίες της ελληνικής κυβέρνησης πως είναι μεγάλη η απόσταση ή όπου νάναι θα πτωχεύσουν, είναι απλώς προφάσεις εν αμαρτία…

      Και συμφωνώ μαζί σου! Έπρεπε μεν ο Μεταξάς να είχε πει στους Ιταλούς ένα ΟΧΙ. Αλλά υπό όρους. «Αν δεν μας δώσουν οι Εγγλέζοι την Κύπρο, θα σας πούμε ΝΑΙ!». Ή τουλάχιστον «Ίσως».

      Έπρεπε να ασκήσει διεκδικητική πολιτική, με άλλα λόγια.

      Αλλά μας επρόδωσε και αυτός! Και υποψιάζομαι πως αυτό έγινε επειδή δεν είχε σοβαρούς σύμβουλους να τον ενημερώσουν πως η Κύπρος είχε πετρέλαια, φυσικό αέριο, ρωσικές επενδύσει, είναι στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, έχει στρατηγική θέση κλπ.

      Για τη μεραρχία τι να πω; Τους έφεραν εδώ, εταΐζαμεν τους, εποτίζαμέν τους και ιμίσι μου εν τους άρεσεν επειδή ήτον δαχαμέ επαρχία! Τζαι εφύασιν…

      Όσον για τον ιστολόγο; Συνέχεια γράφει σαρκαστικά σχόλια, ειρωνείες και μας παίρνει όλους εδώ στο ψηλό γαζί και μια μέρα που θα τον συναντήσω (μικρή είναι η Κύπρος, δεν θα τον πετύχω;) θα του τα πω ένα χεράκι… Ακούς εκεί να παίζει με τον πόνο μας…

      Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.