Skip to content

Όταν η Ντενκτασική λογική περνά τα καντζέλια.

Απρίλιος 20, 2011

Έψαχνα για κάτι σχετικό με την προσεχή διπλή επέτειο:

23 Απριλίου του 2003 άνοιξαν υπό όρους τα οδοφράγματα.

24 Απριλίου του 2004, το πουλλίν επέτασεν.

Βρήκα το πιο κάτω κείμενο μου, που είχε δημοσιευθεί τον Μαΐου του 2003 στον Φιλελεύθερο(!!!)

Ήταν η δική μου ανάγνωση της κατάστασης, λίγες βδομάδες μετά το άνοιγμα των οδοφραγμάτων.

Οκτώ χρόνια αργότερα, χαμογέλασα και το βρήκα πολύ παρορμητικό.

Είναι όμως σωστό. Και ενώ μπορεί κάποιες από αυτές τις βλακείες που συνέβαιναν τότε να έχουν ξεπεραστεί, ή έστω να έχουν ξεχαστεί στην πάροδο του χρόνου, πλην όμως η Ντεκτασική λογική όχι μόνο πέρασε τα καντζέλια, ρίζωσε και δράτζιασε επί του Μεγάλου Μακαρίτη, και τώρα με την δειλή κυβέρνηση Χριστόφια γευόμαστε τους καρπούς.

Δεν εντάσσω αυτό το κείμενο στη σειρά «Από τα παλιά ημερολόγια», γιατί ήταν από την αρχή δημόσιο κείμενο, αλλά και γιατί η λογική του προέκταση συνεχίζει να κυριαρχεί, τόσα χρόνια αργότερα.

Άρα παραμένει επίκαιρο.

            Όταν η Ντενκτασική λογική περνά τα καντζέλια.                 

«Είναι αδιανόητο Έλληνες Κύπριοι να δείχνουν διαβατήρια στους ψευδο-αστυνομικούς των ψευδο – οδοφραγμάτων για  να πάρουν ψευδο-βίζα να επισκεφτούν τα κατεχόμενα.»

«Είναι αδιανόητο να μείνουν Έλληνες Κύπριοι σε ξενοδοχεία των κατεχομένων, αφού τα μισά είναι ψευδο-ξενοδοχεία, κτισμένα με ψευδο-υλικά, στη βάση ψευδο-αδειών από ψευδο-αρχιτέκτονες που πήραν δίπλωμα στο ψευδο-Πανεπιστήμιο Μέσης Ανατολής, και άδεια από το ψευδο-ΕΤΕΚ των κατεχομένων, και εργολάβους που βαφτίστηκαν έτσι από το ψευδο-συμβούλιο εγγραφής που έχουν εκεί πέρα….»

Όλα αυτά μπορεί να μη λέχθηκαν με αυτά ακριβώς τα λόγια, αλλά υπονοήθηκαν από ένα σωρό υπερασπιστές του στάτους κβο της μη-λύσης με πρωταγωνιστές  στελέχη της κυβέρνησης – τουλάχιστο όπου μπορούσες να βγάλεις νόημα από εκείνα που έλεγαν.

Ένα πράγμα δεν καταλαβαίνω: τους σκίσαμε ή δεν τους σκίσαμε τους Τουρκαλλάδες στην Χάγη, την Κοπεγχάγη και τη Στοά Αττάλου; Έχουμε ή όχι καταγάγει την μεγαλύτερη νίκη του Ελληνισμού τα τελευταία χρόνια; Είμαστε ή όχι μέλος της ΕΕ;  Η θεωρία λέει πως ναι, στην πράξη όμως πολλοί συμπεριφέρονται με μια απίστευτη και ακατανόητη ανασφάλεια, και με ένα τρόπο που δείχνει πως μάλλον τους βολεύει η προηγούμενη κατάσταση, της αβεβαιότητας και του αχ και βαχ. Δεν θα εκπλαγώ αν στα μυαλά κάποιων γυρίζει και η σκέψη πως «τι την θέλουμε και την Ευρώπη, να ανοίγουμε φάλιες; Καλά δεν περνούσαμε επί των επάλξεων τόσα χρόνια; Και τα φκιόρα μας φυτέψαμε, και τα κλιματιστικά για τις ζέστες, και τις επάλξεις των διακοπών κάναμε, τι έρχονται αυτοί οι ενοχλητικοί Ευρωπαίοι και μας βάζουν δύσκολα;»

Τα διαβατήρια κάνουν κακό – εξακολουθούν να λένε κάποιοι. Καλά τι θέλουν, να δείχνουμε ταυτότητες; Γιατί κάτι πρέπει να δείχνουμε, το καθεστώς Ντενκτάς δεν έχει καταρρεύσει ακόμη, και όπως πάει η πολιτική μας ηγεσία προσπαθεί να το συντηρήσει και να το στηρίξει. Και φυσικά,  η κατοχή δεν θα εξαφανιστεί μια καλή πρωία και θα γίνουν όλα όπως ονειρευόμαστε. Αν λοιπόν ο Ντενκτάς μας αφήσει να περνούμε μόνο με ταυτότητες θα είναι εντάξει; Ο ψευδο-αστυνομικός  θα γίνει νορμάλ αστυνομικός, ή ο πατριωτισμός και η αξιοπρέπεια που συνοδεύει την επίδειξη ταυτοτήτων θα είναι άλλης πιο αναλώσιμης μορφής από αυτή που δείχνουμε τώρα; Εγώ λέω κάτι άλλο: θέλει ο Ντενκτάς αναγνώριση; Εγώ ο Γιάννος να του δώσω όση, μα όση  θέλει! Και δυο φιλάκια!

Γιατί δεν λογαριάζεται η δική μου αναγνώριση, και ξέρει πολύ καλά ο Ντενκτάς πως πάππαλλα η αναγνώριση που μετρά, το παιγνίδι χάθηκε. Από την άλλη δεν έχω ψευδαισθήσεις για το τι σημαίνει Ντενκτας, και τι σημαίνουν οι ομοϊδεάτες του, και όλοι αυτοί που τον στηρίζουν ένθεν και ένθεν της γραμμής Αττίλα. Και θα ήθελα να αξιοποιήσω  αυτό το άνοιγμα των καντζελιών, αυτή την ευκαιρία της υπό όρους ελεύθερης διακίνησης για να κτίσω σχέσεις και δομές που να υπονομεύουν και να υπερβαίνουν τον Ντενκτάς.

Υπάρχουν και τα μέτρα, τα δικά μας τα μέτρα, εκείνα που ξεπούλιασαν μετά από εξάμηνο περίπου κλλώσσιμα. Καμιά σχέση βεβαίως με τις κινήσεις του Ντενκτάς, ο οποίος έχοντας τα λάφυρα πολέμου στα χέρια του, δεν δυσκολεύεται να «δίνει», γενικά να κάνει κινήσεις που εκπλήττουν και σπέρνουν τρόμο και σύγχυση στην ηγεσία μας. Εμείς όμως έχουμε τα πολιτικά όπλα: την ένταξη στην ΕΕ που θα ήταν αρκετή να μας επιτρέψει να κάνουμε κινήσεις που να συντρίψουν τις πρωτοβουλίες Ντενκτάς, αφού οι δικές μας κινήσεις στην νομιμότητα βασίζονται και στο σύγχρονο πολιτικό στάτους κβο. Αντί αυτού τα σοφότατα Εθνικά και Υπουργικά Συμβούλια επέλεξαν να μετατρέψουν την ανακοίνωση των μέτρων σε έκθεση ιδεών γιατί δεν αναγνωρίζουμε το ψευδοκράτος και τις δομές του, γιατί θεωρούμε παράνομα τα σχολεία τους, τα διπλώματα των οποίων  στην μεγαλοψυχία μας θα τα λάβουμε όμως λίγο υπόψιν. Από τη μια λέμε πως δεν λύνεται το Κυπριακό με μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, και από την άλλη μπλέκουμε υψηλή πολιτική με το εμπόριο καραόλων και αγγουριών, βεβαιούμενοι πως θα υπενθυμίζονται συνεχώς οι πάντες πως το Κυπριακό πρόβλημα δεν λύθηκε και πως στον βορρά υπάρχει κατοχή.

Ανησυχούν και κάποιοι πως τα μέτρα για το εμπόριο και γενικά όλη αυτή η «ανώμαλη» κατάσταση, δίνει υπόσταση στο απ’ εκεί καθεστώς, αναγνωρίζει την κατοχή και εκμετάλλευση των χωραφιών μας από τους εισβολείς. Το αποκορύφωμα βεβαίως, το πιο ξημαρισμένο από όλα τα ξημαρισμένα αμαρτήματα – και αυτό βεβαίως δεν περιλαμβάνεται στα μέτρα – είναι η διαμονή στα ξενοδοχεία των κατεχομένων. Δυο επισημάνσεις: οι εγκλωβισμένοι που ζουν στα κατεχόμενα δεν πληρώνουν φόρους στον Ντενκτάς; Δεν υπακούουν στα όργανα του καθεστώτος, δεν χρησιμοποιούν τις δομές της κατοχής για να επιβιώνουν, δεν υπόκεινται γενικά – και με εντελώς διαφορετικό τρόπο βεβαίως από τους επισκέπτες – στις συνέπειες της κατοχής; Σημαίνει αυτό πως την αναγνωρίζουν; Την βιώνουν, την αντέχουν, την ανέχονται ίσως, αλλά δεν αναγνωρίζουν τις συνέπειες της. Και οποιοσδήποτε έχει αυτό το πράγμα ξεκαθαρισμένο στο μυαλό του ας κάνει ό,τι θέλει, ας πάει όπου θέλει, και ας εμπορευθεί με όποιον θέλει – και αν το είχε και αυτό ξεκαθαρισμένο στο μυαλό της η δική μας κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε φανεί πολύ πιο γενναιόδωρη και ανεκτική στο ζήτημα των μέτρων για τους Τουρκοκύπριους.

Και φαίνεται τελικά πως ξεχνάμε τους Τουρκοκύπριους. Είτε «καλοί», είτε «κακοί», έπρεπε να επιβιώσουν τόσα χρόνια, να πάνε σχολείο, να πάρουν δίπλωμα, να δουλέψουν, να βγάλουν λίρες, να επενδύσουν, να  παντρευτούν, να κάνουν κοπελλούθκια, να κτίσουν – οι άνθρωποι αυτοί δεν ζούσαν σε κενό, το λιγότερο που πρέπει να κάνουμε είναι να  τους βοηθήσουμε και να τους δώσουμε κίνητρα να ενταχθούν ή έστω να εγκλιματιστούν στη δική μας, πιο  προχωρημένη και ώριμη κοινωνική, πολιτική και οικονομική δομή. Αν το μόνο που καταφέρνουμε να αρθρώνουμε είναι πως δεν σας αναγνωρίζουμε, έχετε ψευδο-διπλώματα, οδηγείτε ψευδο – αυτοκίνητα, μπαίνετε σε ψευδο-φυλακές παράγετε ψευδο-αγγούρια, ή αν είναι δυνατόν τα ψάρια που μας κουβαλάτε είναι τουρκόσπορα, τότε καλύτερα να παραδεχθούμε πως κατά βάθος λύση δε θέλουμε, και πως η Ντενκτασική λογική της μη λύσης, της διαίρεσης, της μόνιμης καταφυγής στο παρελθόν δεν βρίσκεται μόνο στο δικό του μυαλό.

Advertisements
12 Σχόλια leave one →
 1. ιων σκεπτικός permalink
  Απρίλιος 20, 2011 14:05

  O Ντεκτάς το είπε πολύ πριν ανοίξουν τα καντζιέλια. Θα έρχεστε στην Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου( με ή χωρίς εισαγωγικά η οκκά τετρακόσια) σαν τουρίστες και θα είσαστε και ευχαριστημένοι. Το θυμάστε αυτo;

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Απρίλιος 20, 2011 15:52

   Ο Ντενκτάς είχε την ικανότητα να προβλέπει σωστά, αφού τελικά χάρις σε εμας υπάρχει ακόμα η ΤΔΒΚ.

   Μου αρέσει!

 2. Andreas permalink
  Απρίλιος 20, 2011 14:50

  Πιο πιστη ομως φωνη απο εσενα εν θα εβρισκε ο ντεκτας εννεν??
  χιχιχχι.
  Μπορω πλεον και να στοιχιματιζω για το τι θα πεις!!!!

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Απρίλιος 20, 2011 16:00

   Ανδρέα, να στοιχηματίζεις ελεύθερα!

   Εγώ δεν μπορώ, αφού αδυνατώ να αντιληφθώ τα νοήματα σου!

   Μου αρέσει!

 3. κυπραιος αντιφασιστας permalink
  Απρίλιος 20, 2011 17:45

  να γιατι ο στροβολιωτης εφυγε απο τους οικολογους.ητανκαι ειναι ανανιστης.χιαρομαι διοτι συντομα θα μαθω το ονομα σου.εφυες διοτι ακελιζες οχι επειδη δηθεν οι οικολογοι εν εθνικιστες.ειναι σαν να λεει ενας της αθαλασσας οτι το ελαμ αγαπα την κυπριακη σημαια

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Απρίλιος 20, 2011 18:16

   Ρε κουμπάρε, πραγματικά διερωτώμαι: έχεις μια πολύ περίεργη αίσθηση χιούμορ, ή σοβαρομιλάς;

   Το όνομα μου μπορείς να το βρεις εύκολα αν ψάξεις το ιστολόγιο.

   (Ελπίζω να μην ξεχνάς τη φαρμακευτική αγωγή.)

   Μου αρέσει!

  • Απρίλιος 21, 2011 15:00

   ανανιστές, νενέκες…
   Σε τούτην χώραν εναν δρόμον του χαϊρκου εν έσιει, αλλα ταπέλλες δόξασει ο Θεός

   Μου αρέσει!

 4. tsoureki permalink
  Απρίλιος 20, 2011 20:47

  Etsi eni, alloi en ananistes, alloi en avnanistes.

  Μου αρέσει!

 5. Αλέξης permalink
  Απρίλιος 21, 2011 10:13

  Χαχα, φαντάζουμε τον πελλόν πουπανοθκιών να πηαίννει στο κίνημα των οικολόγων τζαι να αρκέφκει ερωτήσεις για ένα τύπον που γράφει μες το μπλόγκ του τζαι που εν τον χωνεύκεις γιατί εν πουλημένος αλλά κάθε μέρα δκιαβάζεις τες αναρτήσεις του τζαι σχολιάζεις τες τζαι να τους λαλεί ότι τούτος ο Στροβολιότης ήταν παλιά μες τους οικολόγους αλλά έφυε λόγω του σχεδίου Αναν τζαι να σου πουν ποιος εν τούτος ο τύπος. Μιλούμε κάμνεις τζαι γαμώ τις έρευνες. Δηλαδή εν σαν να τζαι πάεις κάθε μέρα ακάλεστος μες το σπίτι κάποιου, πετάσσεσε μες την συζήτηση που κάμνει με τους παρέες του και στους δύο μήνες λέεις του ότι εν να πάεις να ρωτήσεις που τους οικολόγους να σου πουν ποιος εν που ένει αλλά εν έκαμες τον κόπο να κοιτάξεις πας το γραμματοκιβώτιο του να δεις ότι γράφει το όνομα του τζαι το επίθετο του.

  Άτε τζαι καλόν πάσκαν

  Μου αρέσει!

  • Απρίλιος 21, 2011 18:40

   Στην επόμενη groundbreaking έρευναν του εννα μάθει τζιαι τι εν φασισμός τζιαι ο αντιφασισμός. Στο τέλος μπορεί τζιαι να ερευνήσει τζιαι το τι εν ο Κυπραίος.

   Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: