Skip to content

Το ένοχό μας βόλεμα (με απ’ ευθείας μετάδοση του θείου δράματος.) (*)

Απρίλιος 25, 2011

@Όλοι,

Κατ’  αρχάς χρόνια πολλά και Χριστός Ανέστη. Για όσο, και όπως πιστεύει ο καθένας. 

Η παρούσα (προηγούμενη) ανάρτηση έχει μια ιδιαιτερότητα: γράφτηκε πολύ βιαστικά, λίγο πριν το πρώτο κρασί της ημέρας του Πάσχα, σε φιλικό λαπ τοπ, κάπου στη μέση του πουθενά. Ένα λαπ τοπ που  μάλιστα δεν είχε ούτε ελληνικό ορθογράφο, με αποτέλεσμα να μην δείτε την συνήθη ορθογραφική αρτιότητα που χαρακτηρίζει τα κείμενα μου.

Τις ειλικρινείς μου απολογίες γι’ αυτό.

Το κείμενο δεν βγήκε με σκοπό να κάνει πολιτική πρόταση ή κριτική: βγήκε από την οργή ενός αθέου μεν, ο οποίος σέβεται και τις παραδόσεις, και τα πιστεύω της συντριπτικής πλειοψηφίας.

Ας πιστέψει, και ας γιορτάσει όπως θέλει ο καθένας.

Γιατί να γίνεται όμως σαφής «βαριά», θρησκευτική προπαγάνδα από το βασικό κρατικό ραδιοφωνικό κανάλι;  Γιατί να ακούμε αποσπάσματα από την Αγία Γραφή αντί ειδήσεις; Ειλικρινά δεν θυμάμαι να ήταν τόσο έντονη η κατάσταση τα προηγούμενα χρόνια, ή μπορεί φέτος απλώς  να συνέπεσε να έχουμε ένα κενό ειδήσεων, που έκαναν το θειο δράμα να ξεχωρίζει.

Στο δρόμο για το χωριό όπου περάσαμε τη μέρα του Πάσχα, άκουσα στις ειδήσεις πως πράγματι αναστήθηκε ο Ιησούς, άρα το ερώτημα μου δεν ήταν ειλικρινές. Δυστυχώς όμως έγινε πιο πολύπλοκο: αν γινόταν αυτό το χάλι για χρόνια πολλά και δεκαετίες πολλές, δεν θα πρέπει να υπάρξει κάποτε ένα τέρμα;  Η εκκλησία είναι μεν ριζωμένη βαθειά στον χαρακτήρα μας, αλλά δεν παύει να είναι μια εξόχως συντηρητική και οπισθοδρομική δύναμη, μια κατάσταση που έχει φρενάρει, και θα φρενάρει κάθε κίνηση προς ένα θετικότερο  πολιτικό μέλλον.  Είναι αν θέλετε ο «φυσικός» εχθρός μιας προοδευτικής διακυβέρνησης. Με αυτό το δεδομένο, δεν θα ήταν ορθό, να λάβει κάποια μέτρα να πάρει κάποιες πρωτοβουλίες η πρώτη ορίτζιναλ κυβέρνηση της αριστεράς που είχαμε ποτέ; Δεν θα έπρεπε να υποβαθμιστούν γελοιότητες του στυλ υποδοχή του  Αγίου φωτός, αναμετάδοση του θείου δράματος, αλλά και πολύ περισσότερα: δε θα έπρεπε να επανεξετάσουμε τη θέση της εκκλησίας στο πολιτικό πρωτόκολλο; Δε θα έπρεπε να γίνει συνειδητή προσπάθεια να μειωθεί η πολιτική σημασία και συνεπώς η πολιτική επιρροή που εξασκεί η εκκλησία; Και αυτό δεν το εννοώ με οποιαδήποτε έννοια θρησκευτικού περιορισμού ή καταδίωξης. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο. Στην πραγματικότητα στη Κύπρο είναι η εκκλησία που έχει υπερδικαιώματα σε βάρος του κράτους και χρειάζεται εξισορρόπηση.

Γι’ αυτό με στενοχώρησαν πολύ τα κριτικά σχόλια φίλων εξ αριστερών, οι οποίοι διαμαρτύρονται γιατί βρήκα πάλι ευκαιρία να κάνω κριτική στην κυβέρνηση: έλεος, δηλαδή αν η κυβέρνηση δεν κάνει ούτε καν τα στοιχειώδη που λένε τα εγχειρίδια της αριστεράς, δεν πρέπει να της γίνει κριτική;

Το έχω γράψει πολλές φορές: δεν κρίνω τον πρόεδρο και την κυβέρνηση στη βάση της προέλευσης τους, αλλά στη βάση των έργων τους (ή πιο συχνά των μη – έργων αυτών).

Και να μην ακούσω ανοησίες τους στυλ το Κυπριακό τζιαι το Κυπριακό. Η επίκληση του μεγάλου άλλοθι είναι ακριβώς ο βασικότερος λόγος που πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το λύσουμε:  λειτουργεί ως τροχοπέδη αναστέλλοντας τον διάλογο και τις αλλαγές για όλα τα άλλα ζητήματα που επηρεάζουν, οπισθοδρομούν την κοινωνία, με αποτέλεσμα να μπαίνουμε σε ένα φαύλο κύκλο που μας τραβά κάτω και κάτω και κάτω..

Μας δίνει την ευκαιρία να ζούμε και να απολαμβάνουμε  ένα συνεχές ένοχο βόλεμα.

Πάντα επί των επάλξεων φυσικά.

 (*)  Το κείμενο αυτό ξεκίνησε ως απάντηση στα σχόλια της προηγούμενης ανάρτησης. Το μέγεθος που πήρε και τα ζητήματα που προέκυψαν, του δίνουν το δικαίωμα να ανέβει ως ξεχωριστή ανάρτηση. Ορθογραφημένη μάλιστα αυτή τη φορά.

Advertisements
49 Σχόλια leave one →
 1. Andreas permalink
  Απρίλιος 25, 2011 23:46

  Το πιο τραγικο ακομα στες μερες μας εν οτι πολλα ανηλικα πιστευκουν οτι για οτι ακουεται στα κρατικα καναλια , περνα που τον ελεγχο της εκαστοτε κυβερνησης.
  Τα ανηλικα δικαιολογω τα.Οι ομως και ανθρωπους που εχουν περασει δυανυσει το πρωτο μισο της ζωης τους.

  Οσο για το
  ¨Η εκκλησία είναι μεν ριζωμένη βαθειά στον χαρακτήρα μας, αλλά δεν παύει να είναι μια εξόχως συντηρητική και οπισθοδρομική δύναμη, μια κατάσταση που έχει φρενάρει, και θα φρενάρει κάθε κίνηση προς ένα θετικότερο πολιτικό μέλλον.
  »

  ενα εχω να σου πω.

  Ο ΘΕΟΣ να σ ελεησει.

  Να σ αφηκω τζιαι ενα λινκ μπας τζιαι εβρεις επιτελους το δορομο σου.
  http://www.gerontas.org/index.php?option=com_muscol&view=album&id=9&Itemid=93&limitstart=20

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Απρίλιος 26, 2011 08:00

   Ανδρέα μου καλημέρα και χρόνια πολλά. Ε, όχι, δεν έφτασα ακόμη στο σημείο να γυρεύω λύσεις στις ομιλίες του Αθανασίου.

   Συνεπώς, υποθέτω, ο θεός δεν πρόκειται να με ελεήσει.

   Μου αρέσει!

 2. Απρίλιος 25, 2011 23:59

  χα χα!

  Μου αρέσει!

 3. Απρίλιος 26, 2011 01:09

  Shαιρετούμεν(τε), τζιαι Χρόνια Πολλά σ’ ΟΛΟΥΣ!

  Θα ‘θελα να σταθώ για λίγο,
  – στα ερωτήματα που θέτει ο blogοδεσπότης Strovoliotis κάπου στο μέσο του κειμένου της ανάρτησης του: «Γιατί να γίνεται όμως σαφής «βαριά», θρησκευτική προπαγάνδα από το βασικό κρατικό ραδιοφωνικό κανάλι; Γιατί να ακούμε αποσπάσματα από την Αγία Γραφή αντί ειδήσεις;» και «Δεν θα έπρεπε να υποβαθμιστούν γελοιότητες του στυλ υποδοχή του Αγίου φωτός, αναμετάδοση του θείου δράματος, αλλά και πολύ περισσότερα: δε θα έπρεπε να επανεξετάσουμε τη θέση της εκκλησίας στο πολιτικό πρωτόκολλο; Δε θα έπρεπε να γίνει συνειδητή προσπάθεια να μειωθεί η πολιτική σημασία και συνεπώς η πολιτική επιρροή που εξασκεί η εκκλησία;», όπως και
  – σ’ ένα σχόλιο του συν-σχολιογράφου Giwti που απηύθυνε σ’ ΕΜΕΝΑ στη συζήτηση της προηγούμενης ανάρτησης του Strovolioti: «@Aneforiwn Ξέρω πολλά καλά ποιοι βάλλουν υποψηφιότητα τζιαι που. Απλά είπα σού τους γιατί εν οι ΡΙΚάδες που βάλλουν με το ΑΚΕΛ (τζιαι μάλλον βάλλουν τζι άλλοι). Το θέμα έννεν ότι φταίει ο Χριστόφιας που λαλούν πελλάρες στα δελτία. Φταίει που εν λαλούν κάτι άλλο».

  Παίδες, μερικές απλές [και καλοπροαίρετες – το διευκρινίζω για να μην παρεξηγηθώ] απορίες ΜΟΥ [πριν μπω στις δικές μου απόψεις]: Τι θα μπορούσε να ήταν εκείνο που θα έκαμνε τους δημοσιογράφους του ΡΙΚ να μεν «λαλούν πελλάρες» ή/και πως θα μπορούσε να καταργηθεί ή/και να εξαλειφθεί η «… σαφής «βαριά», θρησκευτική προπαγάνδα από το βασικό κρατικό ραδιοφωνικό κανάλι»; Με διατάγματα του Διοικητικού Συμβουλίου του ΡΙΚ ή του Υπουργικού Συμβουλίου της «πρώτης ορίτζιναλ κυβέρνησης της αριστεράς που είχαμε ποτέ», με το να κάμνουν της κκελλές τους οι δημοσιογράφοι που πρόσκεινται στην Αριστερά, ή με το να εκδιωχθούν από το βασικό κρατικό ραδιοφωνικό κανάλι» όσοι δημοσιογράφοι δεν υπακούσουν στις σχετικές ντιρεκτίβες της επαναστατικής αριστερής εξουσίας; Τι γίνεται με τα βασικά αστικά και συνδικαλιστικά θέσμια; Θα μπορούσε ν’ αλλάξει κάτι ριζοσπαστικά [και επαναστατικά] σε επιμέρους κοινωνικά ζητήματα [περιορισμός του ρόλου της θρησκείας και της Εκκλησίας] χωρίς να γίνουν και ριζοσπαστικές [και επαναστατικές] αλλαγές γενικότερα στην κοινωνία, όπως ας πούμεν στην Οικονομία [να περιοριστεί η οικονομική δραστηριότητα της Εκκλησίας] ή στην Παιδεία;

  Μου αρέσει!

 4. Απρίλιος 26, 2011 01:38

  Ρε φίλε μα δεν θωρείς; Επήαν να φορολογήσουν τσας την εκκλησίαν τζιαι εγίνην το σώσε. Επήεν ο υπουργός παιδίας να κάμει κάποια αννοίγματα για το μάθημαν της ιστορίας τζιαι εγίνην το σώσε. Επήαν να κάμουν κάποιες δικοινοτικές εκδηλώσεις μέσα στα σχολία τζιαι εππέσαν ούλλοι πάνω στον υπουργόν να τον φάσιν, πρώτα πρώτα οι καθηγητές τζιαι οι δασκάλοι. Τα πολιτικά κόμματα ΟΛΑ σε συχχορδίαν με την εκκλησίαν. Από την Εδέκ μέχρι τον Συναγερμό. Άσε το δήκο του οποίου η εκκλησία εν παράρτημαν της επαρχιακής επιτροπής Πάφου.

  Για να κάμεις έτσι τομές θέλει συναίνεσην. Τα δεξιά κόμματα, τζιαι η Εδέκ μαζίν είναι εχθρικά προς κάθε κίνησην για να γίνει το κράτος καθαρά κοσμικόν. Αν πρέπει να κριτηκάρεις κάποιους είναι τες άλλες πολιτικές δυνάμεις που όχι απλά δεν έχουν διάθεσην να συναινέσουν ή να βοηθήσουν, αλλά αντιμάχονται με λύσσαν κάθε φοράν που θα ντζίσει η κυβέρνηση πάνω στα «ιερά τζιαι τα όσια».

  Δεν μπορεί ούτε Κυβέρνηση, ούτε το διοικητικόν συμβούλιον του ΡΙΚ, ούτε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου να κάμουν οτιδήποτε εναντίον του υπεύθυνου προγραμμάτων διότι θα έβρούν όλες τες πολιτικές δυνάμεις σε πόλεμον απέναντυ. Τζιαι νομίζω ότι έχουν πολλά πιο σοβαρά πράματα να αντιπαρατεθούν παρά τούτα. Άσε που με 33% δεν έχεις κκότσια να τα βάλεις με όλους ακόμα τζιαι για τα θρησκευτικά. Ιδίως για τα θρησκευτικά.

  Άσε δε που αν έρκεφκεν έτσι καρκασιαλλίκκιν, με τον πιο θρησκόληπτον λαόν της Ευρώπης θα είχεν πολλά παραπάνω που θα εθίγονταν που την άλλην πλευράν παρά πο τζιείνους που έχουν τες ίδιες απόψες τζιαι ευαισθησίες με σέναν. Άθεον έμεινεν να κατηγορήσουν τον Χριστόφκιαν να πάει γυρεύκοντας τζιαι για τούτον;

  Εδώ Λεβέντες 30 χρονών τζιαι παν τζιαι κάμνουν αγιασμόν στα εκλογικά τους επιτελεία τζιαι φακκούν σου οι νέες ιεροτελεστίες για το Πάσχαν;

  Άτε, Χριστός Ανέστη τζιαι από χρόνου 🙂

  Μου αρέσει!

  • Toxotis permalink
   Απρίλιος 26, 2011 10:13

   Φίλε έχεις δίκαιο. Κάπου κάποιοι έπεσαν πας τον υπουργό παιδείας να τον φάσιν. και τι έκανε; Λούφαξε! Ξέρω πολύ καλά ότι του πρότειναν σε πολλά σχολεία πολύ ενδιαφέρουσες δραστηριότητες στο πνεύμα που είχε ο ίδιος ορίσει. Αλλά τελικά δεν προχώρησε τίποτε γιατί απλούστατα δεν βρήκε το σθένος. Ή (νομίζω) δεν είχε και ο ίδιος αντιληφθεί πλήρως αυτό που ήθελε να κάνει.
   Για την εκκλησία άστα…η συμφωνία που έγινε επί προηγούμενης κυβέρνησης είχε και την έγκριση του ΑΚΕΛ.

   Μου αρέσει!

   • Απρίλιος 28, 2011 08:02

    @ Toxotis

    Νομίζω ότι έχεις λάθος.
    Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται. πριν λίγους μήνες παρέστηκα προσωπικά σε εκδήλωση στην Γ’ Τεχνική Σχολή Λεμεσού όπου μίλησαν Ε/κ, Τ/κ, Αρμένιοι, Λατίνοι και Μαρωνίτες.

    Αυτές οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται εφόσον προγραμματιστούν από τις διευθύνσεις των σχολείων.

    Πριν λίγες μέρες έγινε εδκήλωση στην Α’ Τεχνική Λευκωσίας και είχαμε μάλιστα και ένα επεισόδιο.
    http://gnominewspaper.blogspot.com/search?updated-max=2011-04-14T21%3A51%3A00%2B03%3A00&max-results=1

    Ξέρω ότι είναι προγραμματισμένες και άλλες εκδηλώσεις σε άλλα σχολεία με κύριο διοργανωτή τον Πανίκο Νεοκλέους.
    Το ότι δεν προβάλλονται από τα ΜΜΕ τέτοιες εκδηλώσεις δεν σημαίνει ότι δεν γίνονται.

    Μου αρέσει!

 5. Απρίλιος 26, 2011 03:25

  @anef
  Πολύ ωραία η απάντησή σου. Δυστυχώς είμαι πολύ μικρός για να σταματήσω να ονειρεύομαι και να πιστεύω πως οι αλλαγές μπορούν να γίνουν (και μάλιστα γρήγορα ή ακόμη και μαχαίρι)

  Μου αρέσει!

 6. strovoliotis permalink*
  Απρίλιος 26, 2011 08:24

  Anef και Aceras,

  Και για τη συναίνεση χρειάζεται μαγκιά. Και χρειάζονται και ρήξεις. Όταν ο πρόεδρος ήταν από την αρχή απόλυτα αρνητικός σε οτιδήποτε ερχόταν από τη μεριά του ΔΗΣΥ, του μόνου χώρου που *ίσως*, *ίσως* να μπορούσε να στηρίξει αλλαγές και στα ζητήματα για τα οποία κουβεντιάζουμε, και φυσικά στο κυπριακό, τότε η ευκαιρία πράγματι χάθηκε.

  Και στον βαθμό που τα λοιπά κόμματα είτε βολεύτηκαν με την ατολμία του προέδρου, είτε απλώς συνέχισαν να εφαρμόζουν τις οπισθοδρομικές τους πολιτικές, είναι και αυτά κατακριτέα. Πάντα όμως ο εκάστοτε πρόεδρος έχει περισσότερη ευθύνη…

  Στο επί μέρους ζήτημα για το ΡΙΚ, νομίζω υπάρχουν μηχανισμοί. Από τη στιγμή που μιλάμε για δελτία ειδήσεων, πιστεύω υπάρχει και αρχισυντάκτης, και υπεύθυνος βάρδιας. Το γεγονός πως η αναμετάδοση του θειου δράματος μας πήρε αδιαλείπτως από την Πέμπτη μέχρι την Κυριακή, σημαίνει πως υπήρχε γενική εντολή να γίνεται αυτό, ή έστω υπήρχε η παράδοση. Δε νομίζω να ήταν παράλογο να στελνόταν μια εγκύκλιος από το ΔΣ στα ανάλογα άτομα, λέγοντας τους, κάνετε το μεν, αλλά με μέτρο, ζούμε σε κοσμικό κράτος. Το μέγεθος και η διάρκεια της κάλυψης μου δημιουργούσε την εντύπωση πως κάποιος είχε δώσει επίτηδες εντολή να γίνει η κάλυψη με τέτοιο τρόπο.

  Και τέλος, αναφορικά με το 33% του ΑΚΕΛ. Ναι, όντως ποσοστό μόνο 33%, βάζει φρένο. Πως πάμε πιο πάνω όμως; Πως ξεπερνιέται το 40% για να μην υπάρχουν πάντα αυτά τα διλήμματα και τα φρεναρίσματα από τους παντός είδους κακούς;

  Πως θα μπορούσε το ΑΚΕΛ να πάρει και τις ψήφους της κεντροαριστεράς, που λογικά ψηφίζουν τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα στην Ευρώπη; Και οι οποίοι δεν έχουν τώρα στέγη στο δογματικό ΑΚΕΛ, στην εθνικιστική ΕΔΕΚ, και βρίσκουν ίσως καταφυγή στις φιλελεύθερες στιγμές στου ΔΗΣΥ;

  Πως θα εκλείψει αυτή η «ανωμαλία» με σχετικά ισχυρό αλλά τελικά αναποτελεσματικό «κομμουνιστικό» κόμμα, και ανύπαρκτη κεντροαριστερά;

  Αν εν υπάρξει απάντηση, τότε τίποτα δεν μπορεί να γίνει, η λύση είναι η παράδοση, η κατάθεση των όπλων και η ύψωση των χεριών.

  Και στο Κυπριακό, και στα λοιπά. Αν υπάρχει άλλο σενάριο, να το ακούσω.

  Μου αρέσει!

  • Απρίλιος 26, 2011 21:03

   φίλε μου η πραγματικότητα είναι αυτή που είναι. Έτσι είναι η ζωή. Σε κοινωνικόν επίπεδον δεν μπορεί να έχεις αυτόν που ονειρεύκεσαι σαν άτομον. Που τζιειαμαί τζιαι τζιεί υπάρχει η προσφορά που είναι αυτόν που είναι. Εσύ απλά μπορεί να πάρεις η να μην πάρεις. Τζιαι που τζιείνα που έχει να πάρεις παίρνεις τζιείνον που σου πάει καλλύττερα. Κάμνεις compromise. Τζιαι γώ compromise κάμνω. Δεν μπορεί να αλλάξει έναν άτομον την προσφοράν. Ούτε καν την ζήτηση.

   Μου αρέσει!

 7. Απρίλιος 26, 2011 08:59

  Yiotis,

  Υπεκφεύγεις και δεν τοποθετείσαι πάνω στα ερωτήματα ΜΟΥ! Δεν ξέρω αν πραγματικά θεωρείς ως «πολύ ωραία» την απάντηση μου ή αν το λες ειρωνικά, όμως είναι πολύ εύκολο να κάμνεις [όχι μόνο ΕΣΥ ειδικά, αλλά γενικώς] τον επαναστάτη πίσω από ένα πληκτρολόγιο ή ένα γραφείο και «… να ονειρεύεσαι και να πιστεύεις πως οι αλλαγές μπορούν να γίνουν (και μάλιστα γρήγορα ή ακόμη και μαχαίρι)» [και να κριτικάρεις κι από καθέδρας], αλλά να αποφεύγεις να κάμεις συγκεκριμένες εισηγήσεις και προτάσεις πως θα γίνουν αυτές οι επαναστατικές αλλαγές!!!
  Πιο πάνω ο φίλος ο Aceras έδωσε μια εικόνα για το πως λειτουργούν τα πράματα στην αγγελικά πλασμένη κυπριακή [ορθοδοξο-χριστιανική] κοινωνία. Και είπε πως «… για να κάμεις έτσι τομές θέλει συναίνεσην», όμως μπορείς να υπάρξει «συναίνεση» από τη Δεξιά πάνω σ’ έτσι ζητήματα; Επιτέλους τι προτείνεις αγαπητέ Yiotis, Σοσιαλιστική Επανάσταση και Δικτατορία του Προλεταριάτου; Μα θα αντιδράσει ο φίλος ο Strovoliotis τζι’ εν να τον έχουμε εναντίον ΜΑΣ!!!
  Και παρεμπιπτόντως blogοδεσπότης ΔΕΝ απάντησε [ούτε αυτός] επί της ουσίας. Τα μάσησε σε γενικότητες τζι’ αοριστολογίες!
  Μας μίλησε και πάλι για την «ατολμία» του Προέδρου [να φαει τα μούτρα του που την αρχή], ότι «νομίζει [πως] υπάρχουν μηχανισμοί […] στο ΡΙΚ» για να περιοριστεί κάπως η κατάσταση με τη θρησκευτικο-λαγνεία [ποιοι εν τούτοι οι μηχανισμοί – δαμέ εshίσαν τον κώλον τους να φάσιν την Ειρήνη Χαραλαμπίδου που επαρουσιάζεν έναν πρόγραμμα του χαϊρκού που ετάρασσεν τσας τα λιμνάζοντα και βρωμερά νερά των διαχρονικών πολιτικών κατεστημένων της Δεξιάς] και ΜΑΣ επανέλαβε το χιλιοειπωμένο από μέρους του ότι «… ο πρόεδρος ήταν από την αρχή απόλυτα αρνητικός σε οτιδήποτε ερχόταν από τη μεριά του ΔΗΣΥ, του μόνου χώρου που *ίσως*, *ίσως* να μπορούσε να στηρίξει αλλαγές και στα ζητήματα για τα οποία κουβεντιάζουμε…» [με προεξάρχοντες τους Λεφτέρη, Αβέρωφ, Θεμιστοκλέους, Θεοχάρους, Ουράνιο, Σαμψών, Χατζιηγιάννη από τους παλιούς και κοντά σ’ αυτούς και τους νεο-ενταγμένους Κληρίδη Χρίστο, Πρόδρομου, Σαμάρα!]…
  Α, και τ’ ανοίγματα του ΑΚΕΛ με τις “Νέες Δυνάμεις” είναι καθαρά σοσιαλδημοκρατικά [αν δεν το κατάλαβες φίλε Strovoliotis]…

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Απρίλιος 26, 2011 10:13

   Anef,

   Τι ενοχλεί περισσότερο; Το γεγονός πως ο πρόεδρος αποδεδειγμένα είναι άτολμος, ή ότι επαναλαμβάνω αυτό το γεγονός; Γιατί αν δεν συμφωνείς θα πρέπει να μου δώσεις και σχετικά παραδείγματα…

   Για τον ΔΗΣΥ βάζω 2 «ίσως» και είναι και λίγα, αλλά έχει τώρα το επάνω χέρι: έκανε βήματα και δεν πήρε απαντήσεις! Αν ο πρόεδρος είχε κάνει κινήσεις στο Κυπριακό, ή και σε άλλα ζητήματα, και ο ΔΗΣΥ αρνιόταν, τότε θα ήταν πάνω του το κρίμα.

   Αν νοιώθεις πως μπλοφάρει ο άλλος, το χειρότερο είναι να τον αφήσεις να παίξει το παιγνίδι του…

   Βλέπω όμως για πολλοστή φορά την βολική αναφορά, πως τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει γιατί αυτό και γιατί εκείνο, και γιατί το 33% δεν μας αφήνει! Ε, τότε να παραιτήσουμεν να ασχολούμαστεν ρε φίλε!

   Εγώ τουλάχιστον εισηγούμαι κάτι: να μετασχηματιστεί το ΑΚΕΛ σε κεντροαριστερό κόμμα με στόχο την όσο το δυνατό κάτω από το ακρωτηριασμένο μας πολιτικό σύστημα, αυτονομία.

   Αν αυτό είναι αόριστο, τότε παραδίδομαι!

   Και να μην ακούω τα ωραία: «Α, και τ’ ανοίγματα του ΑΚΕΛ με τις “Νέες Δυνάμεις” είναι καθαρά σοσιαλδημοκρατικά [αν δεν το κατάλαβες φίλε Strovoliotis]…»

   Ναι; Ο Χαννίδης και η Άντρη (που ήταν στην ΕΔΕΚ) ή εννοείς και την Ειρήνη; Γιατί δεν έχουν σημασία τα πρόσωπα. Ο λόγος έχει σημασία, και δεν άκουσα ούτε μισή φωνή που να παρεκκλίνει από αυτά που αναμένεται να ακούσει κάποιος από το ΑΚΕΛ εδώ και πολλές δεκαετίες…

   Μου αρέσει!

   • Απρίλιος 26, 2011 17:55

    Φίλε Στροβολιώτη, θάθελα πρώτα να σε ευχαριστήσω που θίγεις αυτό το θέμα που αποκαλύπτει την υποκρισία του Χριστόφια. Ναι, ο άνθρωπος είναι μαρξιστής, αλλά είναι και θρήσκος. Πως ακριβώς η μια ιδιότητα συμβιβάζεται με την άλλη δεν ξέρω αλλά αν τύχει να συναντήσω κανέναν καμπαρετζή να διαδηλώνει ενάντια στη σωματεμπορία, θα τον ρωτήσω. Η επιχειρηματολογία του θα μπορούσε ίσως να μας βοηθήσει να καταλάβουμε το τι γίνεται στην Κύπρο.

    Εν πάση περιπτώσει, δεν ξέρω τι να υποθέσω στην περίπτωση του Χριστόφια. Ναι, πράγματι βρήκε ένα κράτος το οποίο η εκκλησία έχει διαβρώσει από άκρη σε άκρη, αλλά αυτό που λεει ο Aceras Anthropomorphum πως δηλαδή ό,τι επιχείρησε η κυβέρνησή του και απέτυχε φταίει το σχετικά μικρό ποσοστό του ΑΚΕΛ φανερώνει το πόσο ο ίδιος ο Χριστόφιας θέλει να πετύχει. Αν ήθελε να πετύχει κάτι συγκεκριμένο, όπως να φορολογήσει την Εκκλησία, είμαι βέβαιος πως θα μπορούσε να σχηματίσει μια έστω και ευκαιριακή συμμαχία στη βουλή. Αντί τούτου επιχείρησε μια δονκιχωτική εκστρατεία με τα γνωστά αποτελέσματα. Δεν ξέρω αν το έπραξε αυτό για την τιμή των όπλων ως τέως γ.γ. του κυπριακού κομμουνιστικού κόμματος. Από την άλλη όμως, όταν ο ίδιος μεταμφιέζεται σε παπά και κηρύσσει χριστιανικές ανοησίες περί αγάπης και κάθαρσης της ψυχής δεν είμαι βέβαιος πως το κίνητρό του είναι οι μαρξιστικές του πεποιθήσεις, ή αν για αυτό ευθύνεται το ότι συνειδητοποίησε πως δεν πρόκειται να ταράξει τα λιμνάζοντα νερά με την πολιτική του και προσπαθεί να συμβιβαστεί με τις κυρίαρχες αντιλήψεις.

    Έτσι κι αλλιώς, δεν με εκπλήττει εμένα τίποτα σε αυτόν τον τόπο. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που ενώ ήδη χάθηκε η μισή Κύπρος ως αποτέλεσμα της συνεργασίας και συναντίληψης που είχαν ένας παρανοϊκός παπάς και ένας σχιζοφρενής καραβανάς όπως και της μεταξύ τους διαμάχης, να κινδυνεύει να χαθεί και η άλλη μισή τώρα ακριβώς ως αποτέλεσμα της πολιτικής που ασκούν όσοι καπηλεύονται τον πρώτο και αναθεματίζουν τον δεύτερο και η οποία είναι βασισμένη στην κοινή συνισταμένη της αντίληψης των δύο.

    Μου αρέσει!

 8. Toxotis permalink
  Απρίλιος 26, 2011 09:55

  Αδέλφια χρόνια πολλά. Δεν με εκπλήσσει το ΡΙΚ. Το ΡΙΚ για κάποιους λόγους νιώθει ότι οφείλει να εκφράσει τα εθνικά και θρησκευτικά μας πάθη. Το νιώθουν ως παρεξηγημένο ιστορικό βάρος. Όι άλλοι όμως; Και άλλοι…τέτοια δελτία έκαναν. Τις ίδιες πάνω κάτω αναφορές. Άλλοι με λιγότερο κι άλλοι με περισσότεροι δραματικό τόνο. Άρα καταλήγω ότι το πρόβλημα είναι πολύ λιγότερο της συγκεκριμένης κυβέρντησης και περισσότερο όλων μας. Απλώς από τον καθένα μπορείς να περιμένεις κάποια πράγματα. Δεν μπορείς να περιμένεις από τον Χριστόφια να σου κάνει την ηθική του Γολγοθά στο Κελλάκι. κΙΚι όμως το έκανε με τον πιο αφελή τρόπο. Αλλά αυτό ανήκει στο φολκλόρ της πολιτικής του. ¨Ενας λαικιστής που τα φτυχά ούλλα
  Από την άλλη προσπαθήσετε να κατανοήσετε και το εξής πρακτικό πρόβλημα: Αν είσαι αρχισυντάκτης σε οποιοδήποτε κανάλι αυτές τις μέρες, έχεις τρεις τέσσερις δημοσιογράφους, δυο τρεις κάμερες και μία ώρα πρόγραμμα να γεμώσεις. Χωρίς άλλες ειδήσεις εκτός από αυτά που λέμε και με τον νουν που κουλιαντιρίζουμε…ε αυτά τα δελτία θα βγουν.

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Απρίλιος 26, 2011 10:17

   Χρόνια πολλά Τοξότη,

   Δεν άκουσα τι μετέδωσαν οι άλλοι, και κυρίως δεν είδα, αφού τηλεόραση δεν βλέπω.

   Για το πρακτικό πρόβλημα που θέτεις υπάρχει απάντηση: δίλεπτα δελτία ειδήσεων αντί πεντάλεπτα.

   Η μήπως ούτε καν αυτό μπορεί να αλλάξει 🙂

   Μου αρέσει!

   • Toxotis permalink
    Απρίλιος 26, 2011 11:03

    Καλή ιδέα φίλε…αλλά με τις διαφημίσεις τι θα γίνει; Τα συμβόλαια το ξέρεις, είναι προπληρωμένα. Οι ζώνες διαφήμισης επίσης σύμφωνα με τον νόμο είναι καθορισμένες. Δεν μπορεί να σπάζει το δελτίον ή τις εκπομπές όποτε θέλει ο σταθμός. Αυτό είναι καλό υπό κανονίκές συνθήκες. Υπό τις συνθήκες που συζητούμε είναι δράμα

    Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Απρίλιος 26, 2011 19:05

   Αντιπολιτευόμενε, ενώ γενικά συμφωνούμε, η βασική μας διαφορά είναι πως εγώ κριτικάρω τον Χριστόφια και την κυβέρνηση του για εκείνο που κάνουν ή δεν κάνουν, όχι για εκείνο που είναι…

   Μου αρέσει!

   • Απρίλιος 26, 2011 19:28

    Τις πράξεις του Στροβολιώτη, και φυσικά τις αποδοκιμάζω. Μόνο που είναι το σύμπτωμα. Η αιτία είναι το τι αυτός είναι ή καλύτερα γίνεται συνειδητά.

    Μου αρέσει!

 9. Toxotis permalink
  Απρίλιος 26, 2011 11:07

  Απολ ογούμαι. Τώρα πρόσεξα ότι μιλάς για ραδιόφωνα εσύ. Δεν πειράζει…μόλις ξυπνήσω

  Μου αρέσει!

 10. Steph permalink
  Απρίλιος 26, 2011 13:12

  ‘Γιατί να γίνεται όμως σαφής «βαριά», θρησκευτική προπαγάνδα από το βασικό κρατικό ραδιοφωνικό κανάλι; Γιατί να ακούμε αποσπάσματα από την Αγία Γραφή αντί ειδήσεις; Ειλικρινά δεν θυμάμαι να ήταν τόσο έντονη η κατάσταση τα προηγούμενα χρόνια, ή μπορεί φέτος απλώς να συνέπεσε να έχουμε ένα κενό ειδήσεων, που έκαναν το θειο δράμα να ξεχωρίζει.’

  Γιατί απλά τα επίπεδα δημοσιογραφίας και δημοκρατίας στον τόπο μας Στροβολιότη μου είναι ακόμα πολύ χαμηλά. Κάτι το οποίο βεβαίως γνωρίζεις. Βάζεις πολύ ψηλά τον πήχη, και καλά κάνεις, αλλά πολύ φοβάμαι ότι θα χρειαστούν χρόνια τζιαι ζαμάνια για να γίνει το ‘όραμά’ σου πραγματικότητα.

  Επίσης συμφωνώ μαζί σου στο ότι θα έλπιζε κανείς με μιαν αριστερή κυβέρνηση τα πράγματα να ήταν καλύτερα, τουλάχιστον όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα. Φαντάσου, ούτε και τώρα τα πράματα μπορούν να αλλάξουν. Δεν ξέρω αν μπορούσε να κάνει κάτι παραπάνω η κυβέρνηση ή να επιβάλει αν θέλεις αλλαγές. Προφανώς όπως είπε και ο Άκερας κάτι λίγα που πήγαν να κάνουν στην παιδεία και στην φορολόγηση της εκκλησίας δεν τα κατάφεραν δυστυχώς. Ο συντηρητισμός ζει και βασιλεύει και το ΑΚΕΛ όπως και το 2004 βρίσκετε ακόμα και σε αυτά τα ζητήματα ‘κατώτερο’ των περιστάσεων να προβάλει αντίσταση. Βεβαίως πολύ αμφιβάλλω αφού το ΑΚΕΛ δεν μπορεί να φέρει την αλλαγή αν μπορεί να το κάνει ο Συναγερμός (Δεν συζητώ για τα άλλα κόμματα). Καμία φορά σκέφτομαι ότι η Αριστερά μπορεί να κάνει καλύτερη δουλειά ως αντιπολίτευση παρά ως εξουσία. Άρα Ζητείται Ελπίς.

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Απρίλιος 26, 2011 19:01

   Steph,

   Χρόνια και ζαμάνια έχουν όσοι έχουν την πολυτέλεια της αιώνιας ζωής. Εγώ γυρεύω λύσεις, πρακτικές λύσεις τώρα, και φαίνεται πως κανείς δεν μπορεί να τις δώσει…

   Μου αρέσει!

 11. Απρίλιος 26, 2011 18:21

  Φίλε Strovoliotis,

  Κατ’ αρχάς αυτό που λες ότι «… ο πρόεδρος αποδεδειγμένα είναι άτολμος» είναι πάντοτε σύμφωνα με τη δική ΣΟΥ αντίληψη και θεώρηση των πολιτικών γεγονότων… Κι αυτό το «αποδεδειγμένα» είναι και αυθαίρετο κι αντιφατικό καθώς δε συνάδει τα «2 «ίσως» και [που] είναι και λίγα» που θέτεις για τον ΔΗΣΥ, όπως και με την ερμαφρόδιτη και έμπλεα παλινδρομήσεων πολιτική του κόμματος αυτού… Στην τελική καλά έκανε το ΑΚΕΛ και δεν εμπιστεύτηκε τον Αναστασιάδη και γενικότερα τον “Συναγερμό” …
  Από την άλλη οι υποψηφιότητες του Χαννίδη, της Άντρης και της Ειρήνης [όπως και άλλων προσωπικοτήτων από τον κεντροαριστερό και κεντροδεξιό χώρο], αλλά και η συνεργασία του ΑΚΕΛ με μικρές πολιτικές δυνάμεις [κόμματα και κινήσεις] από αυτούς τους χώρους, όπως με τους ΕΔΗ, την Κίνηση Ανασυγκρότησης του Κέντρου και την Πρωτοβουλία Ελεύθερων Πολιτών, σίγουρα και περιλαμβάνονται στα σοσιαλδημοκρατικά ανοίγματα του Κόμματος. Παράλληλα όμως το ΑΚΕΛ προσπαθεί να διατηρήσει [από άποψη ιδεολογίας] το αριστερό [φιλο-κομμουνιστικό] του στίγμα [για ιστορικούς, πολιτικούς και κοινωνικούς λόγους] και να παραμείνει η πολιτική δύναμη που να εκφράζει πρώτα και κύρια τους εργαζόμενους [αν και στην πράξη διολισθαίνει προς σοσιαλδημοκρατικές πρακτικές]. Άποψη μου είναι ότι στο ΑΚΕΛ ΔΕΝ μπορούν να χωρέσουν όλοι, γι’ αυτό και γίνονται οι συγκεκριμένες [εκλογικές και πολιτικές] συνεργασίες. Ίσως με μια πραγματικά σοσιαλδημοκρατική ΕΔΕΚ και μ’ ένα αντιεθνικιστικό Οικολογικό Κίνημα θα μπορούσαν να δημιουργηθούν οι συνθήκες για μια συμμαχία που θα έφτανε μέχρι το 45% ή και πέραν αυτού! Τα πράματα θ’ αλλάξουν ριζικά αν επέλθουν ουσιαστικές αλλαγές στην κυπριακή πολιτική κομματική γεωγραφία. Θα ‘λεγα ας πούμεν πως αν στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, εκλέγονταν από πλευράς ΕΔΕΚ ο Σοφοκλής Σοφοκλέους στη Λάρνακα, ο Παύλος Παύλου στη Λευκωσία και ο Νίκος Νικολαΐδης στη Λεμεσό [άνθρωποι που δεν κατατρύχονται από αντιΑΚΕΛικά σύνδρομα και χαρακτηρίζονται συνάμα από ήπιο και συναινετικό λόγο] θα ήταν μια θετική εξέλιξη] …

  Τέλος, μια γενικότερη τοποθέτηση με πολλούς αποδέχτες: Αναμένω απ’ όσους θεωρούν τους εαυτούς τους ενεργούς και προβληματιζόμενους πολίτες, πέραν από τις θεωρητικολογίες, τις διαμαρτυρίες και τις καταγγελτικές τοποθετήσεις, να κάμνουν και συγκεκριμένες προτάσεις και εισηγήσεις [μακράν από εμπάθειες και προκαταλήψεις]. Πάντως όταν ακούω από πολέμιους του μαρξισμού να προσπαθούν να δώσουν μαθήματα περί μαρξιστικής παιδείας είναι σαν να σηκώνονται τα ποδάρια να κτυπήσουν το κεφάλι!!!

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Απρίλιος 26, 2011 18:59

   Anef, ειλικρινά, για να έχει νόημα ο διάλογος, θα ήθελα να μου απαντήσεις σε αυτά:

   1. «Τι ενοχλεί περισσότερο; Το γεγονός πως ο πρόεδρος αποδεδειγμένα είναι άτολμος, ή ότι επαναλαμβάνω αυτό το γεγονός; Γιατί αν δεν συμφωνείς θα πρέπει να μου δώσεις και σχετικά παραδείγματα…»

   2. «Για τον ΔΗΣΥ βάζω 2 «ίσως» και είναι και λίγα, αλλά έχει τώρα το επάνω χέρι: έκανε βήματα και δεν πήρε απαντήσεις! Αν ο πρόεδρος είχε κάνει κινήσεις στο Κυπριακό, ή και σε άλλα ζητήματα, και ο ΔΗΣΥ αρνιόταν, τότε θα ήταν πάνω του το κρίμα.
   Αν νοιώθεις πως μπλοφάρει ο άλλος, το χειρότερο είναι να τον αφήσεις να παίξει το παιγνίδι του…»
   3. «Βλέπω όμως για πολλοστή φορά την βολική αναφορά, πως τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει γιατί αυτό και γιατί εκείνο, και γιατί το 33% δεν μας αφήνει! Ε, τότε να παραιτήσουμεν να ασχολούμαστεν ρε φίλε!»

   Παρακάτω: οι άλλες κινήσεις με τις οποίες συνεργάζεται το ΑΚΕΛ για τις εκλογές, δεν θα του δώσουν ούτε τετραψήφιο νούμερο ψήφων όλες μαζί. Ας μην κοροϊδευόμαστε!

   Πάντως ετσι για να ξέρεις, έγραψα σήμερα (που είμαι σχετικά αθκειασερός) ένα καλοπροαίρετο σχόλιο για το ζήτημα της σοσιαλδημοκρατίας σχολιάζοντας σχετικό κείμενο ενός από τα τρία άτομα που αναφέρεις στο φατσοβιβλίο. Το σχόλιο μου σβήστηκε! (Δις, μάλιστα!)

   Οφείλω όμως να πω ότι θεωρητικά ισχύει το σενάριο σου για μια καλή ΕΔΕΚ και καλούς Οικολόγους, αλλά το βλέπω εξωπραγματικό, ακόμα και αν εκλεγούν τα (θετικά) άτομα της ΕΔΕΚ που αναφέρεις.

   Μου αρέσει!

 12. Απρίλιος 26, 2011 21:55

  Στροβολιώτη να σου απαντήσω εγώ με την δική μου θεώρηση σε αυτά που ρωτάς τον Ανεφ.

  1. Ο Χριστόφκιας ΕΙΝΑΙ τολμηρός όταν έχει δυνατότηταν επιτυχίας. Το απόδειξεν:
  – Στον διορισμό των επιτροπών διαπραγμέτευσης έβαλεν ΜΟΝΟΝ πλάσματα που θέλουν λύση τζιαι ας τα ετσούγκρισεν με αυτούς που τον εφκάλαν. Του εστοίχησεν την εχθρότηταν των συμμάχων του αλλά δεν εκόλωσεν διότι έθελεν να λύσει το Κυπριακόν.
  – Στο συνταγματικόν επροώθησεν αυτόν που εθεώρησεν σωστόν (που το θεωρώ τζιαι γω προσωπικά σωστόν τζιαι τον συχχαίρω) τζιαι ας του εστοίχησεν ο πόλεμος που το ΔΗΚΟ τζιαι η αποχώρηση που την ΕΔΕΚ.
  – Δεν υποτάχτηκεν στες εξωφρενικές αξιώσεις της Τουρκίας τζιαι ας έχασεν τον φίλον του τον Τταλατ που συνομιλητήν.
  – Εξεπέρασεν μιαν που τες πιο οξείες οικονομικές κρίσεις χωρίς να ρημάξει ούτε τες κατακτήσεις των εργαζομένων (άτα, μισθούς στο δημόσιο, κοινωνικές παροχές), χωρίς κοινωνικήν αναταραχήν τζιαι κρατώντας τους δείκτες σε λογικά όρια σε σχέση με παρόμοιες αναπτυσσόμενες ευρωπαϊκές οικονομίες. Τζιαι η Ισπανία, τζιαι η Πορτογαλλία, τζιαι η Ιρλανδία θα ονειρεύκουνταν τους δικούς μας δείκτες. Για την Ελλάδα άσε… Το δημοσιονομικόν έλλειμαν θα ππέσει μέσα στους δείκτες του Μάαστριχτ που το 2012 τζιαι όχι το 2013 όπως επροβλέπετουν. Ούτε η Γαλλία δεν θα τα καταφέρει. Αν εδέχετουν τζιαι η σοσιαλδημοκρατία να φορολογηθεί το μεγάλον κεφάλαιον τζιαι οι μεγάλες περιουσίες έναν αέραν, τι έναν αέραν, μιαν φτελλούν για δύο χρόνια, θα τα εκατάφερνεν ακόμα καλλύττερα.
  – εμείωσεν την κρατική μηχανήν κατα 1000 πέρσυ τζιαι 2000 φέτη με όλον το κόστος που θα του φέρει τόσον για την ανεργίαν όσον τζιαι σε παραπονούμενους αριστερούς που ενομίσαν ότι εν να φκεί το ΑΚΕΛ τζιαι εν να βρουν δουλειάν στην κυβέρνησην. Αν δεις γυρόν σου, οι μόνοι παραπονούμενοι πον να φύουν του ΑΚΕΛ εν τζιείνοι που εκαρτερούσαν ρουσφέττιν τζιαι δεν ήβραν. Είναι τόλμη να κάμεις αυτόν που εκάμαν τζιαι πάλε μπράβο τους. Εγώ δεν ακούω τι λαλεί ο Φούλλης τζιαι ο Ομήρου για το ρουσφέττιν. Ακούω τι λαλούν οι σσυφφεροντολόγοι αριστεροί που δεν θα ψηφίσουν ΑΚΕΛ για να κρίνω πόσον το ΑΚΕΛ εν ρουσφεττολογικόν κόμμαν. Αν δεν εμείωννεν την κρατικήν μηχανήν (θα μπορούσεν να την αυξήσει) που τους 3000 μη δημόσιους υπάλληλους, τζιαι αξιοκρατικά να επήαιννεν, οι 1000 θα ήταν αριστεροί, άρα 1000 άμεσα τζιαι πολλές σσιυλιάδες έμμεσα λλιόττεροι παραπονούμενοι. Το Ακέλ εστάθην κόμμαν αρχών τζιαι κυβερνά με βάσην το δημόσιον συμφέρον.

  2. Συναίνεσην εν με τους συμμάχους του που εγύρεψεν να έβρει το ΑΚΕΛ. Ήταν να κάμει συναίνεσην με τον ΔΗΣΥ να πιάχει του κεφαλαίου 1% που τα κέρδη; Άμαν ούτε για τούτον η σοσιαλδημοκρατία δεν είναι διαθέσιμη να κάμει συναίνεση φταίει ο Χριστόφκιας; Δεν φταίει ο Χριστόφκιας για την αθλιότηταν της πολιτικής παράταξης του κέντρου τζιαι της σοσιαλδημοκρατίας. Τζιαι δεν γίνεσαι χριστιανοδημοκράτης επειδή οι Σοσιαλδημοκράτες εν άθλιοι. Κρατάς τες αρχές σου τζιαι κάμνεις ότι μπόρεις. Έτσι μπορείς να πιάσεις στο απώτερον μέλλον 40% όπως πιάννει μέσα στους φοιτητές που προαναγγέλλουν τι θα γινεί στο μέλλον.

  3. Η τέχνη άμαν έχεις 33% δεν είναι να φαντάζεσαι πότε εν να πιάσεις 40 τζιαι 50% για να κάμεις το δικόν σου. Προσπαθείς να δεις τι μπορεί να δεχτούν οι άλλες πολιτικές δυνάμεις με τες οποίες μπορείς να συνεργαστείς. Γιατί δηλαδή να πάει το ΑΚΕΛ με τον Συναγερμόν για να σε πιάσει εσέναν; Αν σε πιάσει εσέναν δεν θα αρέσκει τους Ακελικούς (τζιαι εμέναν που δεν είμαι τζιαι τόσον ακελικός). Ήσουν μες τους οικολόγους τζιαι δεν εμπόρεσες να τους αλλάξεις. Γιατί να αλλάξει το ΑΚΕΛ για να σε χωρέσει; Οι φυσικοί συμμάχοι του ΑΚΕΛ εν οι σοσιαλδημοκράτες. Τζιαι αν δημιουργηθούν συνθήκες λύσης θα βρεθούν τζιαι κάποιοι που τζιείνους που θα την υποστηρίξουν. Γιατί να τους κλωτσίσει. Προς το παρόν δεν είναι τζιείνοι που τον εμποδίζουν για λύσην όσον τζιαι να ορύονται για οππορτουνιστικούς λόγους. Εν οι θέσεις της Τουρκίας που εμποδίζουν, που δεν μπορεί Κυπραίος να αποδεχτεί. Ούτε τζαι συ. Δέχεσαι τζιείνα που επρότεινεν ο Τταλάτ;

  Το ΑΚΕΛ δεν μπορεί να συγκυβερνήσει με τον συναγερμόν. Αυτά είναι ιδέες δικές σου που δεν τις ασπάζεται κανένας. Δεν είναι επειδή δέχουνται τζιαι οι θκυό την ομοσπονδίαν που πρέπει να κάμουν κυβέρνησην μαζίν. Υπάρχει το εθνικόν συμβούλιον για τούτα, τζιαι το ΑΚΕΛ στο εθνικόν συμβούλιον εβοήθησεν πάντα τον Κληρίδην άμαν εδούλευκεν προς την Λύσην. Τζιαι μαζίν να εκάμναν κυβέρνησην το κυπριακόν πάλε άλυτον θα ήταν. Δεν το αποφασίζεις εσύ μόνος σου αυτόν το πράμαν. Συνομιλάς τζιαι με την Τουρκίαν τζιαι με την τουρκοκυπριακήν κοινότηταν. Τζιαι η τουρκοκυπριακή κοινότητα δεν είναι ο Ινζετ.

  Μου αρέσει!

  • Απρίλιος 26, 2011 22:34

   Aceras Anthtropomorphum μου,

   Αν ο Χριστόφιας είναι τολμηρός, αυτό θα το είχε αποδείξει οκτώ χρόνια πριν. Αντί τούτου, προτίμησε να ταχτεί στο ίδιο στρατόπεδο με τον Ντενκτάς παρά με το στρατόπεδο του Ταλάτ που τον ανέτρεψε. Σε ό,τι αφορά τους διαπραγματευτές στους οποίους αναφέρεσαι, μόνο να σου αναφερω τον Νικόλα Αιμιλίου, του οποιου ο διορισμός διαψεύδει τους ισχυρισμούς σου. Άρα δεν είναι τολμηρός. Να μην επεκταθώ στο πόσο πολύ θέλει και τη λύση του κυπριακού. Στο συνταγματικό, αν αναφέρεσαι στην εκ περιτροπής προεδρία, προώθησε μια άνευ ουσίας πρόνοια που δεν άπτεται της ουσίας του προβλήματος, μια και το μεγαλύτερο πρόβλημα ως προς τις πιθανότητες επίλυσης μέσω συμφωνίας, παραμένει το περουσιακό σε συνδυασμό με το εδαφικό. Σε ό,τι αφορά την οικονομική κρίση, το μόνο που κατάφερε είναι να αυξήσει τον αριθμό των ανέργων κατά τουλάχιστον 20000, το δημόσιο χρέος κατά 3 δισεκατομμύρια και το φορολογικό φόρτο στο δημόσιο τομέα ώστε να εξυπηρετούνται οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων κατά 560 εκατομμύρια ετησίως ώστε να μη θυσιαστεί η ΑΤΑ και να συνεχίζουν να αυξάνονται οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων, όταν η γενικότερη οικονομική παραγωγή συρρικνωνόταν. Και μπορώ να σε διαβεβαιώσω πως καμία από τις χώρες που αναφέρεις δεν θα ονειρεύονταν αυτούς τους δείκτες στους οποίους αναφέρεσαι μια και δεν έχουν το ίδιο συνταξιοδοτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος, εκτός φυσικά αν η κυβέρνηση του Χριστόφια σκοπεύει να το επιλύσει απλώς με τον να μειώσει τις συντάξεις που αναμένουν οι σημερινοί σαραντάρηδες και πενηντάρηδες. Φυσικά, αν θέλεις να μιλήσουμε για τους δείκτες στους οποίους αναφέρεσαι αόριστα, πιο αναλυτικά, πολύ φυσικά θα χαρώ πολύ, έστω κι αν η θεώρησή τους είναι μια καταθλιπτική διαδικασία.
   Τώρα σε ό,τι αφορά τον ισχυρισμό σου πως μείωσε την κρατική μηχανή κατά 1000 άτομα, το μόνο που μπορώ να σου πω έστω κι αν καλώς έπραξε έτσι το 2010, ένα χρόνο νωρίτερα έπραττε ακριβώς το αντίθετο. Και ακριβώς αυτό είναι το τι προκαλεί ανεργία, το ότι εμμένει στην εργοδότηση στο δημόσιο σε εξωπραγματικούς μισθούς, γεγονός που δεν συνάδει ούτε με το τι συμβαίνει στην αγορά εργασίας αλλά και ούτε με το την ικανότητα που έχει η φορολογική βάση να συντηρεί την κρατική μηχανή. Πάντως δεν ξέρω σε πόσους έταξε ρουσφέτι το ΑΚΕΛ για να μην ικανοποιηθούν, είμαι όμως απόλυτα βέβαιος πως οι τελευταίοι που θα εκφράσουν το οποιοδήποτε παράπονο είναι ο Άκης Παπασάββας και ο Μιλτιάδης Νεοφύτου.
   Εν πάση περιπτώσει, συμφωνώ μαζί σου πως το ΑΚΕΛ είναι κόμμα αρχών, υπογραμμίζοντας όμως πως οι αρχές στις οποίες βασίζει τη λειτουργία του είναι τέτοιες που οδηγούν την κοινωνία μπροστά.
   Στα υπόλοιπα δεν θεωρώ πως υπάρχει λόγος να απαντήσω. Στο κάτω κάτω αν το ΑΚΕΛ δεν θέλει να πάει με τον ΔΗΣΥ, με γεια του και χαρά του. Το πρόβλημα όμως είναι πως θα πρέπει αργά ή γρήγορα να πάει με το ΔΝΤ, αλλά αυτό ας το αφήσουμε για μια άλλη ανάρτηση μια και έχω λίγο χρόνο πλέον στη διάθεσή μου ώστε να αναπτύξω το θέμα απόψε όπως και υποψιάζομαι πως έχεις εξίσου λίγο χρόνο για να αφιερώσεις στην ανάγνωσή του.

   Μου αρέσει!

   • Απρίλιος 26, 2011 22:38

    Μια διόρθωση ώστε να μην παρεξηγηθώ:
    Εν πάση περιπτώσει, συμφωνώ μαζί σου πως το ΑΚΕΛ είναι κόμμα αρχών, υπογραμμίζοντας όμως πως οι αρχές στις οποίες βασίζει τη λειτουργία του ΔΕΝ είναι τέτοιες που οδηγούν την κοινωνία μπροστά, ΑΛΛΑ ΠΙΣΩ.

    Μου αρέσει!

   • Απρίλιος 26, 2011 23:37

    Φίλε μου Άντι, η απάντηση σου εν 100% προκατηλημένη. Όταν συχχίζεις έναν διορισμόν τακτικής για τα μμάθκια τους Δηκοϊκούς με το υπόλοιπον διαπραγμετευτικό σώμα σημαίνει ότι στόχος του κάθε επιχειρήματος είναι αν αποδείξεις ότι ο πρόεδρος είναι 100% σκάρτος που δεν θέλει λύσην. Έχεις λάθος. Δεν θεωρώ τον εαυτόν μου υπόχρεον να προσπαθήσει να σου το αποδείξει. Ξέρω το για τον εαυτόν μου. Άλλωστε ότι τζιαι να σου πώ εσύ έχεις τες πηγές σου, εγώ τες δικές μου. Τζιαι για την οικονομία μπορείς να επιλέξεις τους αριθμούς που βολεύκουν για να δείξεις πόσον κακά παν τα πράματα. Δεν μας λαλείς πόσους Κυπραίους έχει που τους 30΄000 άνεργους τζιαι πόσους κοινοτικούς που τους επιάσαμεν εγγονίν με την ένταξην μας στην ΕΕ τζιαι που έχουν σσυφφέρον να είναι άνεργοι στην Κύπρο παρά στην Πολωνία τζιαι την Ρουμανία. Δεν μπορεί να έχουμεν μόνον τα καλά της ΕΕ. Η Ανεργία θα ισοψηφιστεί με τες άλλες ευρωπαϊκές χώρες διότι η αγορά είναι ανοιχτή. Αλλά άμα θέλεις να τα ρίφκεις του Χριστόφκια… ζαττίν εν η συτζιά του Μαύρου. Ακόμα τζιαι για την μαλακισμένην θρησκοληψίαν των Κυπραίων τζιείνος φταίει. Πόσον τόσον για την ανεργίαν.

    Για το 2004, αν το Ακέλ έλεε ναι θα εγίνετουν ακριβώς το ίδιον πράμαν που εγίνην τζιαι που είπεν όχι. Ο κόσμος δεν έθελεν να πιάσει το ρίσκον αυτής της λύσης για 1000 λόγους. Τζιαι όταν νοιώθεις ρίσκα πιστεύκεις παραπάνω έναν πρόεδρον που κλαίει παρά τον όποιον πολιτικόν αρχηγόν. Πόσοι συναγερμικοί ακούσαν του Κληρίδη τζιαι του Αναστασιάδη; Γιατί να ακούαν οι ΑΚΕΛικοί. Η μάνα μου πον μάνα μου, πριν να πει το ΑΚΕΛ ναι ή όχι έκοψεν μου το ότι δεν μου πιστεύκει ούτε εμέναν, ούτε του ΑΚΕΛ τζιαι θα ψηφίσει τζιείνον που θέλει. Οχι. Εγώ προσωπικά υποστήριξα το ναι νοιώθωντας ότι παίρνουμεν μεγάλον ρίσκο για το μέλλον αλλά υποστήριξα το διότι είμαι εκ φύσεως αισιόδοξος. Δεν είχα όμως τίποτε ορθολογικόν που να μου αποδεικνύει ότι η Τουρκία δεν είπε ναι για μπλόφα τζιαι ότι θα έκαμνεν τα πάντα για να τα κουτρουμπελλήσει μετά για να πετύχει την αναγνώρισην του κράτους ποτζιεί πον ο πρώτος στρατηγηκός τους στόχος. Η στάση της Τουρκίας μετά στες συνομιλίες με τον Χριστόφκιαν δημιουργεί μου μεγάλα ερωτήματα αν η αισιοδοξία πάνω στην οποίαν εβάσισα την υποστήριξην μου στο σχέδιον τον ΗΕ ήταν σωστή. Με τα άν όμως πούποτε δεν πάεις. Η μάνα μου λαλεί ότι είχεν δίκαιον τζιαι ότι αν εψηφίζαμεν ναι ήταν να μας πιάουν ούλλους οι Τούρτζιοι, εγώ θα λαλώ ότι αν εψηφίζαμεν ναι όπως ενόμιζα σωστόν ήταν να σταματήσει η διχοτόμηση τζιαι η κατοχή. Κανένας όμως δεν μπορεί να αποδείξει την πεποίθησην του. Είναι πολλά στείρα τούτη η Ανανολογία. Επρότεινεν τίποτε ο Τταλάτ που νομίζεις ότι έπρεπεν να το αποδεχτεί ο Χριστόφκιας τζιαι δεν το αποδέχτην; Βαρ το κάτω να το κουβεγκιάσουμεν.

    Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Απρίλιος 27, 2011 07:01

   Aceras,
   Θα σου απαντήσω τηλεγραφικά, άνκαι δεν μου αρέσουν πολλά όσοι είναι τολμηροί μόνον όταν είναι σίγουροι πως θα κερδίσουν…
   1. Έχεις δίκαιο για τις τεχνικές επιτροπές. Ήταν μια από τις πρώτες πολύ θετικές κινήσεις.
   2. Συμφωνώ επίσης για το συνταγματικόν.
   3. Δεν είμαι σίγουρος σε ποιες εξωφρενικές αξιώσεις της Τουρκίας αναφέρεσαι. Ήταν μέγιστο λάθος όμως πως χάθηκαν 2 χρόνια χωρίς αποτέλεσμα, ή χωρίς να εκθέσει τον Ταλάτ και την Τουρκία.
   4. Η οικονομική κρίση *δεν* ξεπεράστηκε. Με τις δαπάνες να παραμένουν ανελαστικά αυξανόμενες, το ξεπέρασμα είναι πολύ μακρινή προοπτική.
   5. Είσαι αδικαιολόγητα αισιόδοξος για το δημοσιονομικό έλλειμμα. Μακάρι να γίνει αυτό που λες, αλλά αμφιβάλλω.

   6. Όσους φόρους και αν εισπράξει το κράτος, το πρόβλημα θα συνεχίσει να παραμένει στη πλευρά των εξόδων. Απλή λογιστική είναι…
   7. Ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων δεν μειώθηκε. Κοίταξε εδώ επίσημα στοιχεία:
   http://fortheisland.wordpress.com/2011/04/26/%ce%ba%ce%b9-%cf%8c%ce%bc%cf%89%cf%82-%ce%b1%cf%85%ce%be%ce%ae%ce%b8%ce%b7%ce%ba%ce%b1%ce%bd%e2%80%a6/
   Πρόκειται για μύθο, για να μην γράψω ψέμα….
   8. Δεν με ενδιαφέρουν οι παραπονεμένοι λόγω έλλειψης ρουσφετιού ΑΚΕΛικοι ή από άλλο κόμμα. Οποιοσδήποτε πολιτικός τους λαμβάνει υπόψη, δεν είναι σοβαρός.
   9. Αν έπιανε την ευκαιρία για συνεννόηση με τον ΔΗΣΥ στην αρχή, θα ήταν ίσως πολύ διαφορετικά τα πράματα τώρα…
   10. Για να το αντιστρέψω, αν δηλαδή συμφωνούσε με τον ΔΗΣΥ και είχαμε και πραγματική πρόοδο στο Κυπριακό, δεν θα σου άρεσε εσένα, γιατί ο ΔΗΣΥ δεν είναι «φυσικός σύμμαχος» του ΑΚΕΛ;
   11. Ήμουν μες τους Οικολόγους, δεν μπόρεσα να τους αλλάξω, ψήλωσα τα χέρια και έφυγα. Είμαι μόνο ένα άτομο, το ΑΚΕΛ κυβερνά – δεν είναι το ίδιο.
   12. Δεν μίλησα ποτέ για συγκυβέρνηση ΑΚΕΛ – ΔΗΣΥ. Μόνο συνεργασία, να λύσουν το Κυπριακό, και μετά ας λειτουργήσει η φυσιολογική πολιτική ζωή. Τώρα έχουμε ανωμαλία.
   13. Συμφωνώ πλήρως πως η ΤΚ κοινότητα δεν είναι μόνο ο Ιζζετ. Τότε γιατί το ΑΚΕΛ κάνει μαζί του περισσότερες εκδηλώσεις παρά με το ΡΤΚ του Σογιέρ (Ταλάτ);

   Μου αρέσει!

  • aneforiwn permalink
   Απρίλιος 28, 2011 08:41

   Aceras,

   Μα η προκατάληψη εν γεννά τζιαι τον ρατσισμό;

   Μου αρέσει!

 13. Απρίλιος 26, 2011 22:53

  Συνταρακτική, ανέλπιστη κι αναπάντεχη δήλωση [που ME καθήλωσε!]: «… το ΑΚΕΛ είναι κόμμα αρχών, υπογραμμίζοντας όμως πως οι αρχές στις οποίες βασίζει τη λειτουργία του είναι τέτοιες που οδηγούν την κοινωνία μπροστά».

  *****************
  Strovoliotis,

  Σε πολλά σημεία συμφωνώ με όσα λέει ο Aceras … Όμως μόλις βρω λίγο περισσότερο χρόνο θα καταθέσω και τις δικές μου απόψεις … Να τονίσω μόνο πως δεν θα επιτρέψουμε τις όποιες παρεκτροπές για να κερδίσουμε δυο άτομα και να χάσουμε 100!!!

  Μου αρέσει!

 14. Απρίλιος 26, 2011 22:57

  Ααα, άλλαξε η κατάσταση!!! Υπάρχουν και τα λάθη!!! Αλλά πως γίνεται ένα κόμμα αρχών που θα ‘πρεπε να εμπνέει την κοινωνία τη οδηγεί προς τα πίσω; Μήπως και κάποιοι ποντάρουν σε λάθος άλογα;

  Μου αρέσει!

 15. Απρίλιος 26, 2011 23:38

  Στροβολιώτη εκάμαμεν το καφενέν του Σεντονιού δαμέσα. Ελπίζω να μεν ενοχλούμεν.

  Μου αρέσει!

 16. Απρίλιος 27, 2011 06:43

  Acera Anthropomorphe, ο ισχυρισμός σου πως η απάντησή μου είναι προακτηλημένη έχει πράγματι μια βάση, στο ότι δηλαδή κρίνω τον Χριστόφια και το ΑΚΕΛ και βάσει του τι είναι ή διατείνονται πως είναι κι όχι αποκλειστικά του τι πράττουν μια και το τελευταίο είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα του αυτοπροσδιορισμού τους. Υπάρχει βλέπεις αυτό πολιτικό DNA που εγκλωβίζει ένα άτομο ή μια οργάνωση, πες κόμμα, σε ένα είδος δράσης, το αποτέλεσμα της οποίας καθορίζει το πλαίσιο των αντιλήψεών τους. Και εδώ συνίσταται το πρόβλημα κατά την άποψή μου και επί αυτού έχει ενδιατρίψει ο φίλος Στροβολιώτης πολύ πρόσφατα. Στο ότι δηλαδή το ΑΚΕΛ παραμένει αυτοεγκλωβισμένο σε μια θεώρηση του κόσμου αποκλειστικά από τη μαρξιστική σκοπιά, πράγμα δηλαδή που το περιορίζει ουσιαστικά στο να αντιληφθεί την πολυπλοκότητα της σύγχρονης κοινωνίας, παγκοσμιοποίησης, διπλωματίας κ.ά. πόσο μάλλον να πράξει ανάλογα και να εφαρμόσει απαιτούμενες υπό τις περιστάσεις πολιτικές. Με άλλα λόγια, κι αυτό ισχύει και για τον Χριστόφια φυσικά μια και αποτελεί προέκτασή του, το ΑΚΕΛ φορά ένα ζουρλομανδύα και ενόσω διατηρείται αυτή η κατάσταση η κοινωνία καταβάλλει σημαντικό τίμημα, όχι μόνο ενόσω κυβερνούν, αλλά και όταν είναι στην άλλη πλευρά.
  Το ζητούμενο, με άλλα λόγια, είναι το ΑΚΕΛ να προβεί σε μια αναθεώρηση της ιδεολογίας του και της πολιτικής του και να αναγεννηθεί, όπως έπραξε για παράδειγμα το 1959 το γερμανικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα SPD στο έκτακτό του συνέδριο στο Bad Godesberg. Η απόφαση εκείνη ήταν ιστορικής σημασίας, όχι μόνο για το ίδιο το κόμμα ή την ίδια τη γερμανική πολιτική, αλλά είχε παγκόσμιες θετικές επιδράσεις μια κια άνοιξε για παράδειγμα το δρόμο στο κόμμα να αναλάβει την εξουσία, αποκηρύσσοντας τον μαρξισμό και αποδεχόμενο την οικονομία της αγοράς. Έτσι, μετατράπηκε από ένα σοσιαλιστικό εργατικό κόμμα σε ένα λαϊκό κόμμα που αργότερα ανέλαβε την εξουσία και εφάρμοσε μια πολιτική που εδραίωσε το κοινωνικό κράτος, διατήρησε τη δυναμική της οικονομίας και άνοιξε το δρόμο για την Οστπολιτίκ.
  Και βλέπεις, προσωπικά εγώ ψάχνω για έναν τέτοιο πολιτικό χώρο στην Κύπρο και ενόσω δεν τον βρίσκω μια και το ΑΚΕΛ μου τον στερεί παραμένω εγκλωβισμένος σε διλήμματα του αν πρέπει π.χ. να ψηφίσω ΔΗΣΥ ή να κόψω το χέρι μου στις βουλευτικές μια και κακά τα ψέμματα, είναι το κόμμα με κάποιες θέσεις που με εκφράζουν σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ ό,τι οποιοδήποτε άλλο κόμμα. Το δίλημμά μου με άλλα λόγια είναι κατά πόσον με την ψήφο μου θα αποδοκιμάσω την οικονομική πολιτική του Χριστόφια και να ψηφίσω ένα κόμμα μέσα στο οποίο μαζί με μετριοπαθείς πολιτικούς που σε κάποιο βθαμό μπορώ να εμπιστευτώ, συμβιώνουν φουστανελλάδες και απορριπτικά καθάρματα με ό,τι κινδύνους ενδεχομένως κι αν αυτό συνεπάγεται για την κοινωνία, ή να ρίξω λευκό ή να απέσχω μια και το ιδεολογικό DNA των ΑΚΕΛ και Χριστόφια και η πολιτική που εφαρμόζουν οδηγούν τον τόπο στη διχοτόμηση, τη χρεωκοπία και το ΔΝΤ.
  Ξέρω, έχω μακρυγορήσει, και αφού δεν θέλεις να σηκώσεις το γάντι και να προσπαθήσεις να μου αποδείξεις το λάθος της σκέψης και της επιχειρηματολογίας μου, περιορίζομαι κι εγώ στα πιο πάνω ώστε να μη ρισκάρω να καταχραστώ τη φιλοξενία του Στροβολιώτη, αναφέροντας απλώς πως η τακτική του προέδρου μας στο Κυπριακό δεν έχει προκαλέσει κανένα ουσιαστικό κόστος στην Τουρκία, η οποία εξακολουθεί να κρατά όμηρο την Κύπρο, ενώ για τους Ελληνοκύπριους πρόσφυγες άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την προθεσμία που έδωσε σε αυτούς το ΕΔΑΔ ώστε να προσφύγουν μέχρι το τέλος του χρόνου στην επιτροπή αποζημιώσεων ειδεμή να αναμένουν πριν κάνουν σχεδιασμούς για τη ζωή τους και αυτήν των παιδιών ή εγγονών τους την οριστική λύση του Κυπριακού, τη διαδικασία επίλυσής του οποίου ο Χριστόφιας κατάφερε να εξαγνίσει, αφαιρώντας από αυτήν οποιαδήποτε χρονοδιαγράμματα και την επιδιαιτησία όπως δηλαδή ένας εξορκιστής σε κάποιο νεκροταφείο που στέλλει στο πυρ το εσώτερον τους δαίμονες και τα κακά πνεύματα.

  Μου αρέσει!

  • Απρίλιος 27, 2011 19:45

   Xe xe!! Είδες που το εκατάλαβα ότι εν ζήτημα DNA!! Όι να μου λαλείς ότι ο Χριστόφκιας εν 100% σκάρτος. Να λαλείς «ο Χριστόφκιας εν άλλου DNA» να καταλαβαινόμαστε :))

   Για το δημοσιονομικόν έλλειμαν εθκιάβασα το δαμαί http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=207195&-V=articles

   Μου αρέσει!

   • strovoliotis permalink*
    Απρίλιος 27, 2011 22:00

    Aceras,

    Η πηγή σου για το δημοσιονομικό, είναι το ίδιο το Υπουργείο Οικονομικών.

    Θα μπορούσα απλώς να παραθέσω το σχόλιο κάποιου άλλου στη σελίδα του Πολίτη που λέει:

    «Πρέπει να ονειρεύεται το υπουργείο οικονομικών.»

    Αλλά θα πάω και ένα βήμα πιο μπροστά. *Δεν* θα γίνουν αυτά που λένε γιατί δεν τολμούν να εφαρμόσουν στοιχειώδη πράματα που οι ίδιοι ευαγγελίζονται: «Μεταξύ αυτών η σύνδεση των μισθών στο δημόσιο με την παραγωγικότητα και την γενικότερη πορεία της οικονομίας, όπως και λήψη μέτρων για το συνταξιοδοτικό.»

    Μου αρέσει!

 17. Andreas permalink
  Απρίλιος 27, 2011 07:51

  Eννα αρχισω κι εγω να αντιπολιτευομαι την λογική 🙂

  Μου αρέσει!

 18. Απρίλιος 27, 2011 21:51

  Στροβολιώτη, ξέρω ότι εξεχείλωσε το θέμα τζιαι εν σηκώνει άλλη συζήτηση, αλλά να αφήσω τζιαι γω θκυο παρατηρήσεις – μπορεί να χρησιμεύσουν για να κάμεις τζιαι μιαν τρίτη ανάρτηση, ως συνέχεια:-)

  Πρώτον: Στην ομιλία του Χριστόφια στον καλόν λόον στο Κελλάκιν που σχολιαστές δαμέσα ήβραν από φαιδρήν μέχρι αναχρονιστική (τζιαι συ μάλλον συμφωνάς αν εκατάλαβα με τα σχόλια τους) το ΚΥΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ήταν ότι Η ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΗ αν όχι ΒΕΒΑΙΗ!
  http://www.sigmalive.com/simerini/news/local/376693

  Και επειδή για μήνες τώρα κατηγορείς και συ και οι σχολιαστές ότι ο Χριστόφιας δεν ενθαρρύνει και ότι μονίμως αποθαρρύνει σε σχέση με τη λύση, επερίμενα να πεις κάτι καλόν, τζιαι συ τζιαι οι φίλοι σου.

  Αντί αυτού είδαμε να βρίσκετε ευθύνες στην παρούσα κυβέρνηση για το γεγονός ότι στην Κύπρο ο κόσμος εν θρησκόληπτος τζιαι οι υπηρεσίες εν οπισθοδρομικές.

  Στο δεύτερο σημείο, σε είδα να συμφωνείς με τον Αντιπολιτευόμενο στο γεγονός ότι το ΑΚΕΛ λόγω του μαρξισμού του, δεν μπορεί να δει τις πραγματικότητες τζιαι σαν επακόλουθο, χαράζει λάθος πορείες.

  Που την άλλη «οραματίζεσαι» ένα μεγάλο κεντρο-αριστερό χώρο…

  Δηλαδή τούτος ο χώρος εν πρέπει να έσιει ούτε ένα μαρξιστικό κατάλοιπον; Τζιαι ίνταλως αριστερόν εννά είναι;

  τζιαι έναν υστερόγραφον για τον φίλον τον Αντιπολιτευόμενον:

  Ο φίλος ο αντί θεωρεί ασυμβίβαστον ο Χριστιανός να είναι τζιαι μαρξιστής τζιαι το παρομοιάζει με ένα νταβατζή που διαδηλώνει ενάντια στην εμπορία σαρκός!
  Τζιαι ρωτώ: Ο Χριστιανός πρέπει ναν υποστηριχτής της ελεύθερης οικονομίας, ναν εθνικιστής τζιαι μιλιταριστής;
  Ποιες εν οι πολιτικές επιλογές τυ Χριστιανού που υποτίθεται εν με το δίκιο τζιαι την ειρήνη, την κοινωνική αλλυλεγγύη κλπ;

  Η αριστερά εν η φυσική πολιτική θέση του Χριστιανού εγώ πιστεύκω φίλε.

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Απρίλιος 27, 2011 22:18

   Νέε,

   Όντως εξεχειλώσαμεν! Η επόμενη ανάρτηση είναι στα σκαριά, και δεν είναι πολιτική (μάλλον είναι τσας πολιτική :))

   Ναι, ο Χριστόφιας έδωσε κάποια μηνύματα: «Θέλω να πιστεύω», συνέχισε, «ότι απόψε δεν ήρθαμε εδώ ένεκα παράδοσης απλώς, αλλά ότι θα προχωρήσουμε και θα έχουμε μαζί μας ολόχρονα τα μηνύματα της Ανάστασης: Ειρήνη και αγάπη, ενότητα σε αυτόν τον τόπο. Πρέπει να σημάνει και η Ανάσταση για τον τόπο μας, να θριαμβεύσει η ειρήνη και στον τόπο μας, να επανενωθεί το νησί και να δικαιωθούν οι θυσίες των νεκρών μας, να δικαιωθούν οι αγνοούμενοί μας, οι εγκλωβισμένοι μας και ο λαός ολόκληρος που υπομένει και υποφέρει τόσα πολλά χρόνια».

   Το πιο πάνω δεν ερμηνεύεται όπως λες εσύ. Και ούτως η άλλως θα μπορούσε να περάσει το μήνυμα του χωρίς τους άτοπους παραλληλισμούς με θρησκευτικές δοξασίες.

   Νομίζω ο Μαρξισμός θέτει τη θρησκεία ως φυσικό εχθρό της αριστεράς, και ακόμα και να μην το έλεγε ο Μαρξισμός, η επί της γης έκφραση της δικής μας θρησκείας, είναι αναμφισβήτητα και αρνητική, και οπισθοδρομική, και εθνικιστική, χαρακτηριστικά που πόρρω απέχουν από την αριστερα.

   Τώρα, για το άλλο. Μα σοβαρομιλάς πως η αριστερά είναι η φυσική πολιτική θέση του Χριστιανού;

   Και ποια είναι η φυσική πολιτική θεση του Ινδουιστή;

   Τέλος, Μαρξισμός, αριστερα, σοσιαλδημοκρατία κλπ. Δεν με νοιάζει από πού προέρχεται, φτάνει να δουλεύει μια πολιτική. Δεν το έχω μελετήσει για να ξέρω, αλλά αν βρισκόμουν σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, ο δικός μου φυσικός χώρος θα ήταν η σοσιαλδημοκρατία, είτε εμπνέεται θεωρητικά από τον Μαρξ είτε όχι.

   Μου αρέσει!

   • Απρίλιος 27, 2011 23:19

    Στον σύνδεσμο που σου επαρέθεσα, φαίνεται η αναφορά για τη βεβαιότητα για λύση. («Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «απευθύνω προς όλους μήνυμα αγάπης και σεβασμού. Το Κυπριακό θα λυθεί παρά το ότι η περιοχή μας καίγεται. Εύχομαι, ελπίζω, πιστεύω ότι η ειρήνη στην περιοχή θα αρχίσει να υλοποιείται από αυτόν εδώ τον ιερό τόπο, την Κύπρο μας».»)

    Η θρησκεία με την εκκλησιαστική έννοια όπως την ξέρουμε -το βλέπουμε άλλωστε τζιαι στην Κύπρο- εν εχθρός της αριστεράς. Τζιαι σε περιπτώσεις όπως του Αθανάσιου ας πούμε, είναι τζιαι όπιο του λαού.
    Έβαλα όμως συγκεκριμένα ερωτήματα: ο ειρηνιστής-ανθρωπιστής που εν λογικό να ανήκει πολιτικά (είτε είναι χριστιανός, είτε ινδουϊστής, είτε ισλαμιστής, είτε άθεος, είτε ξέρω γω τι);

    Εμένα κάμνει μου παραπάνω νόημα ένας χριστιανός να συμπαρατάσσεται με την αριστερά σε όλες τις εκφάνσεις της λαϊκής πάλης παρά με τους ταγματασφαλίτες (παλιούς και νέους), τους πλουτοκράτες και τα μονοπώλια ή τους νατολάγνους τζιαι τους μιλιταριστές.

    Αυτά.

    Μου αρέσει!

 19. ΑΠΟΦΑΣΗΣΤΙΚΟΣ permalink
  Απρίλιος 27, 2011 22:35

  Επειδή αγαπητοί συμπατριώτες γίνεται μεταξύ άλλων αναφορά σε τολμηρούς και μή θα ήθελα να διευκρινήσω ότι στην πολιτική δεν υπάρχει ο όρος τολμηρός αλλά ο όρος ευέλικτος που στην ουσία αποκτάς το πλεονέκτημα να καθοδιγήσης τα πράγματα εκεί που στοχεύης. Η ευελιξία και η διορατητικότητα είναι χαρίσματα και δεν αποκτώνται έτσι απλά.Δυστυχώς στην Κύπρο είναι παρεξηγημένη η έννοια ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ και για αυτό όλοι τρέχουν να είναι υποψήφιοοι για βουλευτές.Ανθρωποι που πραγματικά διερωτάται κανείς πού έχει φτάσει ή πού μπορεί να φτάσει το κατάντημα στην χώρα μας διότι περί αυτού πρόκειται. Η υπηρεσία προς την πατρίδα κύριοι είναι υποχρέωση και καθήκον εκάστου πολίτη αυτού του τόπου. Σε τέτοιες στιγμές που περνά ο τόπος μας χρειάζονται ή καλύτερα απαιτούνται οι ΑΡΙΣΤΟΙ και ΟΧΙ αυτοί που απλώς θα βολευτούν και θα γεμίσουν τα έδρανα. Θα μου πε’ίτε ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ έχουμε. Δεν το αμφισβητώ . Προς θεού.Στον τόπο μας όμως φαίνεται ότι έχουμε ξεπεράσει κάθε όριο. Ενώ καθημερινώς λαμβάνουμε τα μηνύματα της εποχής και των δύσκολων καιρών που έρχονται να μας βρούν δυδτυχώς ένουμε αμέτοχοι και απλοί θιασώτες των διαδραματισθέντων με αποτέλεσμα καθέ χθές να είναι και καλύτερο. Θεωρώ ότι η χώρα μας ευρίσκεται στην πιο δύσκολη καμπή της ιστορίας της και έχουμε ΟΛΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΚΑΙ ΚΑΘΗΚΟΝ ΝΑ ΜΟΝΙΑΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΘΟΥΜΕ για να διορθώσουμε τα κακώς έχονται.Οφείλουμε να δουλέψουμε και να παράγουμε ώστε η οικονομία αυτού του τόπου να μπεί στο σωστό δρόμο.Το να λέμε ότι το δημόσιο χρέος είναι στο 60 και κάτι τις εκατό του ΑΕΠ και άρα είμαστε καλύτεροι απο τους μέν και τους δέ , δεν είναι λύση δι΄’οτι απλά το χρέος είναι χρέος και πολύ ευκολά μποεί να φτάσει το 80 και το 90 αλλά πολύ δύσκολα μα πολύ δύσκολα μπορεί να μειωθεί στο 50. Ας συνετισθούμε και ας χαράξουμε στόχους και πορεία διότι οι κομματικές αντιπαραθέσεις του είδους που παρακολουθούμε δεν μας τιμούν ούτε σαν ανθρώπους αλλά και ούτε σαν λαό που έχει ΟΡΑΜΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΜΕΛΛΟΝ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ ,ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΘΑΡΡΟΣ ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΕΙ. Για να είμαστε και ειλικρινέις αγαπητοί μου συμπατριώτες για ποιόν αγώνα μιλάμε; Λυπούμε πραγματικά που προβαίνω σε τέτοιες αναφορές αλλά είμαι αναγκασμένος να τα πώ βλέποντας την κατακύλα και το πολιτικό επίπεδο στη χώρα μας. Η απλότητα έχει εξαφανισθεί και το αίσθημα ευθύνης έχει εκμηδενισθεί .ΠΟΥ ΠΑΜΕ; Μήπως οι τολμηροί μπορούν να δώσουν λύσεις σε μία τέτοια άφρονη κατάσταση; Ασφαλως ΟΧΙ.Πρώτα απαιτείται η σύνεση και η συναίνεση , απαιτείται ηυπευθυνότητα και η διορατικότατα του ανθρώπου που θα κατευνάσει τα πλήθη και θα τα καθοδηγήσει. ΔΥΣΚΟΛΟ ΠΡΑΓΜΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΟΗΤΟ. ΜΠΟΡΕΊ ΟΜΩΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΑΝ ΣΥΝΗΔΗΤΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΜΟΙΡΑΊΟ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ. ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΣΥΜΠΡΑΤΡΙΩΤΕΣ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ ΚΑΙ ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΌΤΙ ΈΧΕΙ ΚΤΙΣΤΕΊ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΧΑΘΕΙ.ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ ΜΑΣ . ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΜΟΝΙΑΣΜΕΝΟΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ.

  Μου αρέσει!

 20. ΑΠΟΦΑΣΗΣΤΙΚΟΣ permalink
  Απρίλιος 27, 2011 22:53

  Επανέρχομαι πάλι για να προσθέσω κάτι. Το να εκτιμάς αυτό που έχεις σου δημιουργεί το αίσθημα ότι πρέπει να το διαφυλάξης και να το προσέχεις.Αυτή η σύνεση δημιουργεί το αίσθημα του προβληματισμού ,της ελεύθερης σκέψης η οποία μας οδηγεί στην ευρηματικότητα ,η οποία καταλήγει στην πρόοδο και την ανάπτυξη . Αυτό μας έχει οδηγήσει στην σημερινή ανάπτυξη που δυστυχώς ξεχάσαμε απο πού ξεκινήσαμε και ψαχνώμαστε. ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΑΜΕΣΑ ΝΑ ΣΥΝΕΛΘΟΥΜΕ .ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΕΦΟΣΟΝ ΕΠΑΝΑΚΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Η ΟΠΟΙΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ.

  Μου αρέσει!

 21. Απρίλιος 27, 2011 22:54

  Ανθρωπόμορφε, ο ισχυρισμός μου δεν είναι πως ο Χριστόφιας είναι σκάρτος. Απλώς τον θεωρώ γιατους λόγους στους οποίους αναφέρομαι πιο πάνω αστοιχείωτο. Είμαι βέβαιος πως σε μια άλλη θέση θα έκανε καλύτερη δουλειά. Ως πρόεδρος όμως με τα προσόντα που (δεν) διαθέτει είναι στην καλύτερη περίπτωση αντιπαραγωγικός.

  Μου αρέσει!

 22. Απρίλιος 28, 2011 06:55

  Στροβολιώτη,

  νομίζω πως ανακάλυψα την αιτία του φαινομένου που σου έδωσε αφορμή για τη συγγραφή αυτής της ανάρτησης. Όπως είχε γράψει κάποτε ο Εμανουήλ Ροΐδης, «εις τους ουρανούς εναποθέτομεν τας ελπίδας μας, όταν εις τίποτα έχομεν να ελπίσομεν πλέον επί της Γης».

  Μια ανάγνωση του προσχεδίου του Προγράμματος Σύγκλισης και και των προσφάτων στοιχείων που δημοσίευσε η Ευρωστάτ για το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος και μια σύγκρισή τους με τι προέβλεπε η κυβέρνηση το 2009 κάνουν πολύ κατανοητή τη στροφή της κυβέρνησης προς τα θεία.

  Πριν δύο χρόνια η κυβέρνηση προέβλεπε πως το 2009 και το 2010 το δημοσιονομικό έλλειμμα θα ήταν 0,8% του ΑΕΠ και 1,4% του ΑΕΠ αντιστοίχως ενώ το δημόσιο χρέος θα ανερχόταν σε 46,8% του ΑΕΠ και 45,4% του ΑΕΠ αντιστοίχως.

  Σήμερα όμως την βλέπουμε να πανηγυρίζει που η Ευρωστάτ επιβεβαίωσε πως το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2010 μειώθηκε στο 5,3% του ΑΕΠ από 6,0% του ΑΕΠ το 2009 ενώ το χρέος αυξήθηκε «μόνο» στο 60,8% του ΑΕΠ το 2010 από 58% του ΑΕΠ το 2009.

  Πανηγυρίζει δηλαδή που η απόκλιση των προβλέψεών της για το χρέος ανέρχεται σε 15,4% του ΑΕΠ για φέτος και 11,2% του ΑΕΠ το 2009. Ή να το πω διαφορετικά, πανηγυρίζει που ο κυπριακός λαός φορτώθηκε ένα πρόσθετο δάνειο πάνω από 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ σε δύο χρόνια απ’ ό,τι αρχικά προέβλεπε.

  Αν λάβουμε υπόψιν το γενικότερο περιβάλλον στην Ευρώπη μετά τις εξελίξεις σε Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία, η ευχή όλων των Κυπρίων είναι όπως επαληθευθούν τουλάχιστον οι σημερινές προβλέψεις της κυβέρνησης.

  Δεδομένου όμως πως η κυβέρνηση ασκεί την οικονομική της πολιτική χωρίς εκείνα τα ουσιαστικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν μια πολιτική οικονομική και προπαντός τις προσδοκίες και αντιλήψεις των ψηφοφόρων της από αυτήν, γίνεται πέρα ως πέρα κατανοητή η προσπάθεια του ΡΙΚ να προβάλει τηλεοπτικώς και ραδιοφωνικώς τον Ύψιστο, όπως πράττει συνήθως με όλους όσους θεωρεί παντοδύναμους εις το κράτος μας ώστε να τους κολακέψει και να γευθεί το προσωπικό του τους γλυκούς καρπούς της εύνοιας και της ευμένειας του, μια και η περαιτέρω απόλαυση αυτών των καρπών θα εξαρτηθεί από τον βαθμό της θεϊκής επέμβασης εις τις αγορές επί της Γης.

  Αμήν και τον σταυρό μας .

  Πηγές:
  Πρόγραμμα Σταθερότητας 2009: http://www.mof.gov.cy/mof/mof.nsf/727F1C16C6F1D1DFC225755C003723BF/$file/Stability%20Programme%202008-2012.pdf

  Ανακοίνωση Ευρωστάτ 26ης Απριλίου 2011:
  http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_PUBLIC/2-26042011-AP/EN/2-26042011-AP-EN.PDF

  Μου αρέσει!

 23. Απρίλιος 28, 2011 16:27

  Το σημαντικό είναι το ότι ένας άθεος σέβεται την θρησκεία και τα πιστεύω των υπολοίπων. Ίσως επειδή είναι μειοψηφία , ίσως γιατί έχει το πνευματικό επίπεδο να το κάνει.
  Αυτό που πρέπει να μαθαίνει η θρησκεία στους πιστούς της είναι ότι πρέπει να σέβεται την μειοψηφία που έχει αντίθετη άποψη και όχι να την σταυρώνει καθημερινά για να μην χάσει τους πελάτες .
  Ο χριστός και όσοι τον ακολουθούσας ήταν μειοψηφία , αυτοί όμως που δήθεν τον αντιπροσωπεύουν , πήραν εξουσία και πολλά πλούτοι και έχασαν τον δρόμο τους.

  Μου αρέσει!

  • Andreas permalink
   Απρίλιος 28, 2011 18:26

   Ναι αλλα αμαν εν μπορει ο ιδιος να τεκμηριωσει τις αποψεις του εν ενα προβλημα.
   Τζιαι εννεν τζαι 3 χρονων…
   Εγω καταλαμβαίνω κι αρεσκει μου το πως εμπλεχτηκε μεσα στην υποκρισια του.
   Γι αυτο εννα συνεχισω με τεθκιου ειδους σχολια.Εσιει φαση πλεον…

   Μου αρέσει!

 24. Othellos permalink
  Απρίλιος 28, 2011 17:54

  Οι μακροσκελέστατες αναλύσεις είναι αχρείαστες. Tηλεχειριστήριο έχετε; Αν ναι τότε πατάτε το κουμπί και αλλάζετε κανάλι.

  Keep it simple.

  Μου αρέσει!

 25. Απρίλιος 29, 2011 21:32

  Strovoliotis,

  Απόψε στις ειδήσεις στο Mega μάθαμε και για την έλευση αντιγράφου(!) [παρακαλώ!] της θαυματουργής(!) [και πάλιν παρακαλώ!] εικόνας της Παναγίας της Βηθλεεμίτισσας. Έγινε μάλιστα και ειδική λειτουργία σε κάποια εκκλησία!
  Σοβαρές [και πάλι] οι ευθύνες της σημερινής Αριστερής Κυβέρνησης και γι’ αυτά τα τριτοκοσμικά θρησκευτικά μασκαραλλίκκια [θα πουν και πάλι κάποιοι]!!! Μα ίνταμ που κάμνει σιόρ τούτ’ η κυβέρνηση; Μα ότι θέλουν κάμνουν ολάν οι παπάες;

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Απρίλιος 29, 2011 23:38

   Εγώ νομίζω πως κάνεις κρυπτοκριτική στην αριστερή μας κυβέρνηση 🙂

   (Επιβεβαιώνεται ξανά πως η εδώ και χρόνια πλήρης απόχη από την τηλεόραση βοηθά την υγεία μου!)

   Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: