Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ημέρα εκλογών + 1.

23 Μαΐου, 2011

Το πρωί πάντως, ο ουρανός είχε την ίδια όψη όπως τις προηγούμενες μέρες. Και αν σκεφτείτε πως σε σύνολο 56 αντιπροσώπων μας, έχασε ένα κόμμα 2 θέσεις, ένα άλλο 1, και δυο άλλα κέρδισαν τους ίδιους αριθμούς, εύκολα μπορεί να πει κάποιος πως έγινε πολύ κακό για το τίποτα.

Φυσικά αυτό δεν είναι αλήθεια. Η βουλή, έστω η κουτσουρεμένη μη -αντιπροσωπευτική για όλους τους Κύπριους βουλή μας, έχει ρόλο να παίξει. Και ο ρόλος της γίνεται ακόμη μεγαλύτερος, αφού και στο επίπεδο του προέδρου της δημοκρατίας έχουμε έλλειμμα και σοβαρό μάλιστα: εκείνο του αντιπροέδρου. Κάτω από αυτές τις συνθήκες η βουλή αναλαμβάνει ντε φάκτο και ρόλο ελέγχου της εκτελεστικής εξουσίας. Αυτό ως μια ακόμη επιβεβαίωση της πολιτικής ανωμαλίας που βιώνουμε εδώ και 50 σχεδόν χρόνια.

Οφείλω να σημειώσω πως νοιώθω δικαιωμένος για μια σημαντική θέση που προβάλλει τακτικά αυτό το ιστολόγιο: ναι στην πόλωση! Πάντα με φόντο την ημέρα που θα χρειαστεί να αποφασίσουμε ξανά για τη λύση του Κυπριακού, είναι νομίζω σωστό να ενισχύεται η δύναμη των μεγάλων κομμάτων, που έχουν την πιθανότητα να συμπεριφερθούν πιο υπεύθυνα όταν έρθει εκείνη η ώρα. Και αυτό παρά το γεγονός πως το ΑΚΕΛ έχει καταγραμμένη μια μαύρη σελίδα στην ιστορία του με το 2004, ενώ ο ΔΗΣΥ δεν μπορεί να θεωρηθεί 100% εγγυημένος και για την επόμενη ευκαιρία.

Το γεγονός λοιπόν πως τα δυο μεγάλα κόμματα αύξησαν τη δύναμη τους και σε ποσοστά, και σε έδρες, είναι ένα θετικό.

Ο ΔΗΣΥ είναι το κόμμα που πήρε για πρώτη φορά την ψήφο μου σε βουλευτικές εκλογές. Χαίρομαι που τερμάτισε πρώτος, χαίρομαι που εξελέγησαν βουλευτές που στήριξα ή απλώς συμπαθώ. Λυπήθηκα για την απώλεια του Πουργουρίδη (ουδείς αναντικατάστατος), δεν νοιώθω ευτυχής για την εκλογή του Πιτσιλλίδη όπως και του Δίπλαρου στη Λεμεσό, που νομίζω είναι παρόμοιας λογικής. Η Αμμόχωστος έστειλε πίσω τους ιδίους βουλευτές, από τους οποίους οι τρεις είναι εξ εκείνων που θεωρώ ως τους πλέον αρνητικούς σε σχέση με το κόμμα. Είναι όμως χαρακτηριστικό πως οι ψηφοφόροι του ΔΗΣΥ άφησαν εκτός βουλής όλα τα ονόματα εκφραστές της σκληρής πολιτικής γραμμής για το Κυπριακό – στη Λευκωσία ο Πρόδρομος και ο Χρίστος Κληρίδης καταποντίστηκαν, ενώ έξω έμεινε και ο Ανδρέας Θεμιστοκλέους στη Λεμεσό, που θα μείνει γνωστός για τις απηρχαιωμένες του θέσεις για κοινωνικά θέματα. Στην Κερύνεια ο Μάριος Μαυρίδης είναι ένας νούσιμος οικονομολόγος, απαραίτητη παρουσία στην κρίση που περνούμε.

Το ΑΚΕΛ επίσης αυξήθηκε, και νοιώθει σίγουρα πολύ ευχαριστημένο. Πολλά νέα πρόσωπα στη βουλή, και μερικές εκπλήξεις: έξω ο Πάμπης Κυρίτσης, ΓΓ της ΠΕΟ, μέσα ο developer Χρ. Τζιοβάνης. Αυτό ας δώσει στο ΑΚΕΛ ένα μήνυμα: Αναμορφωθείτε! Δεν είστε πια ένα κόμμα που παλεύει σε ένα ταξικό αγώνα! Είστε ένα κόμμα που παίρνει το ένα τρίτο αυτών που αποφασίζουν να ψηφίσουν, σας ψηφίζουν εργάτες, επιχειρηματίες, υπάλληλοι, αυτοεργοδοτούμενοι, αφήστε την ξύλινη γλώσσα του παρελθόντος, κινηθείτε προς την σοσιαλδημοκρατία, για να μπορείτε να είστε μια αξιόπιστη δύναμη και στο Κυπριακό και στα λοιπά ζητήματα. Φυσικά δεν είμαι αισιόδοξος. Οι υποψήφιοι του ΑΚΕΛ ήταν τόσο γκρίζοι, τόσο προσεκτικοί να επαναλάβουν ακριβώς εκείνο που όρισε το κόμμα ως πολιτική τους, που δεν δίνουν καμία ελπίδα ανανέωσης. Και ενώ μπορεί το ΑΚΕΛ να φάνηκε πως αύξησε τα ποσοστά του λόγω του ότι λιγότεροι δικοί του ψηφοφόροι απείχαν, αυτό όμως δεν είναι παρηγοριά: αυτά είναι τα όρια του ΑΚΕΛ, και αν θέλει να κάνει ένα άλμα μπροστά πρέπει να αναμορφωθεί. Αναφορικά με πρόσωπα, οφείλω να εκφράσω την χαρά μου για την εκλογή του Γιώργου Λουκαίδη, του Άριστου Δαμιανού, και του Πάμπου Παπαγεωργίου. Ειδικά ο τελευταίος, που είναι και οικονομολόγος, πιστεύω θα είναι σε θέση να βοηθήσει το κόμμα να εκλογικεύσει τα οικονομικά του επιχειρήματα, έστω και αν από τη μέρα που έγινε υποψήφιος του ΑΚΕΛ, μας τα έλεγε λίγο διαφορετικά!

ΔΗΚΟ: Πάει ο Νίκος Κλεάνθους (που δεν συνήλθε ποτέ από την τρικλοποδιά που του είχε βάλει ο Τασσος ευνοώντας τον Κάρογιαν για αρχηγό του ΔΗΚΟ), ούτε τώρα τα κατάφερε ο Γιώργος Κολοκασίδης. Πανηγυρίζει το κόμμα πως έχασε μόνο 2 έδρες! Αυτό αποδεικνύει ένα πράγμα: το μόνο που ενδιαφέρει αυτό το κόμμα είναι να έχει τη δυνατότητα να επιβιώνει ως παράσιτο. Και φαίνεται θα τα καταφέρει, αφού οι αριθμοί του δίνουν την ευκαιρία να εκλέξει ξανά τον μετριότατο Κάρογιαν στην προεδρία της Βουλής. Είναι χαρακτηριστικό πως οι ΔΗΚΟικοί στη Λευκωσία προτίμησαν τον «Εσύ ξέρεις γιατί» ρουσφετολόγο Φύτο Κωνσταντίνου, αντί του ιδεολογικά «καθαρού» Κολοκασίδη. Είναι χαρακτηριστικό επίσης πως το κόμμα αυτό αύξησε τις τελευταίες μέρες τα ποσοστά του, με εκείνο το αισχρό διχαστικό σύνθημα: «Ας πούμε ξανά όχι στους πρωταγωνιστές του ναι.»

ΕΔΕΚ. Πάει ο Σιζόπουλος! Μετά από εκείνο το πόρισμα – παρωδία για το φάκελο της Κύπρου, ίσως νόμισε πως ήταν σίγουρος, αλλά ο Νίκος Νικολαίδης που φαίνεται εμφανώς πιο νούσιμος, τον εκτόπισε. Άντε και εις ανώτερα! Σας εύχομαι να αντιληφθείτε κάποτε γιατί παραμένετε το μικρότερο ευρωπαϊκό σοσιαλιστικό κόμμα!

ΕΥΡΩΚΟ: πάει και ο Ρίκκος! Θα ευχόμουν να πήγαινε και ο Συλλούρης, αλλά αυτό θα γίνει την άλλη φορά. Το κόμμα αυτό έκλεισε τον κύκλο της εθνικιστικής καπηλείας.

Οι παλιοσύντροφοι οι Οικολόγοι τα κατάφεραν πάλι. Τσας! Είναι φανερό πως και αυτών ο κύκλος έκλεισε: τα οικολογικά ζητήματα είναι πλέον και στην ατζέντα των λοιπών κομμάτων, το Κυπριακό (τους) προκαλεί δυσφορία, είναι άραγε σε θέση να πάρουν τα μηνύματα; Φυσικά, κάτω από τις περιστάσεις, μπορεί ο Γιώργος Περδίκης να βρεθεί με ρόλο μεγαλύτερο της εμβέλειάς του, αναφορικά με την εκλογή προέδρου της βουλής…

Η φαιδρή Θέκλα, πάτωσε, το ΕΛΑΜ έπιασε αρκετά ποσοστά για να μειώσει το ΕΥΡΩΚΟ, και μένει τώρα στην υπόλοιπη κοινωνία το καθήκον να μην του επιτρέψει να τα ξαναπάρει.

Και η αποχή; Ναι η αποχή πήρε το πρωτάθλημα. Ίσως μπήκαμε σε μια νέα εποχή, όπου οι παρόντες πολιτικοί ως εκεί μπορούν να πάνε. Δεν έχω τη μαγική συνταγή, αλλά νομίζω σημασία έχουν τα ατομα: αν μπορούσαν να ξεχωρίσουν χαρισματικά άτομα προερχόμενα κυρίως από τα μεγάλα κόμματα ίσως να άλλαζε η κατάσταση. Ακόμα καλύτερα: αν λυνόταν το Κυπριακό, αν έμπαιναν στην ατζέντα τα ουσιαστικά ζητήματα της οικονομίας και της κοινωνίας, που τώρα μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα πίσω από το διαχρονικό μεγάλο άλλοθι του Κυπριακού, τότε ίσως να μειωνόταν η αποχή.

Οι ψηφοφόροι τώρα ξέρουν πως οι πλείστοι βουλευτές, θα εκλεγούν για να επαναλαμβάνουν την ίδια ξύλινη, κυρίως λυσοφοβική γλώσσα για το Κυπριακό. Γιατί να τους ψηφίσουν αφού γνωρίζουν πως δεν θα καταφέρουν τίποτα;

60 Σχόλια leave one →
  1. Andreas permalink
    23 Μαΐου, 2011 08:20

    Συγχαρητήρια στοβολιώτηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηη.

    Τα κόμματα σου εθριαβμεύσαν.
    34 % ο δυση.
    1,5% το ελαμ.

    Σε καλή μερκά !!!!!!!!!!!!!!!!

    Μου αρέσει!

  2. 23 Μαΐου, 2011 09:30

    Στροβολιώτη μου, το μόνο ενθαρρυντικό που βλέπω από τις εκλογές είναι το ότι το στρατόπεδο κατά της συνεννόησης με τους ΤΚ έχασε ψήφους σε απόλυτους αριθμού και σε απόλυτους αριθμούς κέρδισε το στρατόπεδο υπέρ της συνεννόησης. Αθροιστικά και με αποχή και ποσοστά κατά μέρος…

    Ανδρέα το ΕΛΑΜ πήρε κάτω από 1,1%. Το ΕΛΑΜ λάιτ πήρε κάτω από 3,9%.

    Μου αρέσει!

  3. disdaimona permalink
    23 Μαΐου, 2011 10:04

    Καλημέρα Στροβολιώτη,

    δεν συμφωνώ, όπως ξέρεις, με την προσέγγιση σου για το ακελ και για την αναγκαιότητα στροφής του στη σοσιαλδημοκρατία.

    αυτή τη στροφή ας την κάμει ο ΔΗΣΥ – γιατί δεν το προτείνεις αυτό; Εν θα ήταν πιο χρήσιμο για όλους μας, μέσω της οικονομικής πολιτικής να εκσυγχρονιστεί τζαι ο ΔΗΣΥ άραγε; Εν τζαιρός να φκαίνει ο Σωτήρης Σαμψων του Νίκου βουλευτής;

    Γιατί λοιπόν όι εκσυγχρονισμό στο ΔΗΣΥ; Τζαι ο Στρος Καν σοσιαλδημοκράτης ένι 🙂

    Επίσης,

    Αντρέα,

    δεν ξέρω τον ιδεολογικό σου – ή αν έσιεις – χώρο; Μπορείς να μιλήσεις σαν άνθρωπος;
    Ποιος σας είπε, τζαι εσένα τζαι κάποιων άλλων σχολιαστών, πως άμα μιλάτε σαν να τζαι βρίσκεστε σε κρίση πανικού τούτον εν ριζοσπαστικότητα;

    Μου αρέσει!

    • Othellos permalink
      23 Μαΐου, 2011 17:35

      «….αυτή τη στροφή ας την κάμει ο ΔΗΣΥ – γιατί δεν το προτείνεις αυτό; Εν θα ήταν πιο χρήσιμο για όλους μας, μέσω της οικονομικής πολιτικής να εκσυγχρονιστεί τζαι ο ΔΗΣΥ άραγε;»

      Το ΑΚΕΛ είναι ένα από τα ελάχιστα πολιτικά κόμματα (αν όχι το μόνο) σε όλη την Ευρώπη που συνεχίζει να αυτοπροσδιορίζεται ως «κομμουνιστικό», εμμένοντας έτσι σε παρωχημένες ιδεολογίες οι οποίες στην πράξη μόνο δεινά επέφεραν στον κόσμο. Κατά τα άλλα δεν είναι εμείς που αρμενίζουμε στραβά αλλά στραβός είναι ο γυαλός.

      Μου αρέσει!

      • 23 Μαΐου, 2011 18:39

        Το θέμα αγαπητέ μου είναι πως εκείνο που προσδιορίζει κάποια πολιτική δύναμη δεν είναι το όνομα αλλά οι πράξεις.

        Μη ξεχνούμε ότι και η ΕΔΕΚ προσδιορίζεται ως σοσιαλδημοκρατικό κόμμα αλλά στην πράξη πόση σχέση έχει με τη σοσιαλδημοκρατία;

        Μου αρέσει!

      • strovoliotis permalink*
        23 Μαΐου, 2011 21:31

        Δεισδαιμόνα και Μιχάλη,

        Όπως επιγραμματικά δήλωσε και ο Οθέλλος, το ΑΚΕΛ δηλώνει κομμουνιστικό κόμμα.

        Ε, δεν είναι!

        Κομμουνιστικό είναι το ΚΚΕ της Παπαρήγα. Της ζήτησε ραντεβού ο Παπανδρέου για να δουν τις απαιτήσεις της Ευρώπης και δεν πάει. Προφανώς επειδή δε συμμετέχει σε καπιταλιστικά παιγνίδια. Μαγκιά της, η πλήρης ανευθυνότητα της – αλλά πάντως μένει σταθερή σε θέσεις.

        Το ΑΚΕΛ συμμετέχει στο σύστημα, προσπαθεί να κρατά και τα ιδεολογικά προσχήματα και ξεκινά να παίζει ποδόσφαιρο με κανόνες του μπάσκετ. Ε, δεν γίνεται!

        Αυτό αποτελεί πολιτική ανωμαλία. Αν θέλεις να διαχειριστείς σωστά τον καπιταλισμό, τότε υιοθετείς τους κανόνες του, και κάνεις παιγνίδι. Διαφορετικά Παπαρήγα!

        Εννοείται φυσικά πως και η εθνοσοσιαλιστική ΕΔΕΚ αποτελεί ανωμαλία, και για αυτό ακριβώς τον λόγο το ΑΚΕΛ θα έπρεπε να δει την ευκαιρία και να καλύψει το χώρο…

        Ο ΔΗΣΥ, είτε συμφωνά κανείς μαζί του είτε όχι, δεν αποτελεί ανωμαλία. Είναι ένα κεντροδεξιό, φιλελεύθερο κόμμα, με προεκτάσεις μέχρι και την άκρα δεξιά, με πίστη και ατζέντα τη διαχείριση του καπιταλιστικού συστήματος. Τίποτα το παράξενο. Σε ένα «κανονικό» πολιτικό σύστημα, χρειάζεται να έχει το αντίβαρο του αριστερά του κέντρου. Ε, τώρα αυτός ο χώρος παραμένει ουσιαστικά κενός.

        Μου αρέσει!

      • 23 Μαΐου, 2011 23:38

        Πολλές ανωμαλίες εντοπίζεις Strovoliotis! Πρόσεχε τζιαι μπαίνεις τζιαι στα χρόνια! 🙂
        Άραγε όμως η σύζευξη του Σαμψού με τον Στυλιανίδη τι να εστί; Οξά εν της παπαδκιάς τα ξύλα τζιαμέ; Πως εν να παιχτεί, με τετοια «ανώμαλα» ζευγάρια, [εντός του ΔΗΣΥ] το παιχνίδι για το κυπριακό;

        Μου αρέσει!

      • strovoliotis permalink*
        24 Μαΐου, 2011 07:06

        Η σύζευξη Στυλιανίδη – Σαμψών (που ευτυχώς σπανίως αναφέρεται στο Κυπριακό), είναι μεν δυσάρεστο γεγονός, αλλά απόλυτα φυσιολογικό σε αστικά κόμματα της κεντροδεξιάς.

        Άλλο να σου αρέσει κάτι (που δεν μου αρέσει ο Σαμψών, και άλλοι), και άλλο να αποτελείς μια *πολιτική* ανωμαλία – όπως το ΑΚΕΛ.

        Μου αρέσει!

      • 24 Μαΐου, 2011 08:26

        Strovoliotis,

        Αυτό που ΕΣΥ ονομάζεις «ανωμαλία» στο ΑΚΕΛ και το επικρίνεις είν’ αυτό που στην ουσία καθορίζει τον αριστερό το χαρακτήρα και το διατηρεί στην Αριστερά. Είναι η αντιπαράθεση του [έστω και σε θεωρητικό επίπεδο – αλλά πολλές φορές και σε πρακτικό] με το αστικό καπιταλιστικό σύστημα και την προσπάθεια του Κόμματος οι επιπτώσεις της καπιταλιστικής κρίσης να μην επιμεριστούν αποκλειστικά και μόνο στους εργαζόμενους. Γι’ αυτό και τυγχάνει τόσης εκτίμησης ακόμα από το εκλογικό σώμα της Κύπρου. Και είναι απόλυτα φυσιολογικό φίλε Strovoliotis κάποιος που εμφορείται από νεοφιλελεύθερες απόψεις και στηρίζει το καπιταλιστικό σύστημα να θεωρεί το ΑΚΕΛ ως «ανωμαλία» [που είναι] για το σύστημα. Εν ο γιαλός στραβός στην προκειμένη περίπτωση [όπως είπε και κάποιος άλλος σχολιογράφος, αλλά από την ανάποδη]. Αστικά κόμματα έχουμε αρκετά. Δεν θα μετατρέψουμε και το ΑΚΕΛ σε ένα ακόμα! Και ειλικρινά διερωτούμαι γιατί αυτή η φιλολογία περί «ανωμαλίας» ΔΕΝ πιάνει και τον “Συναγερμό”! Λόγου χάριν πόσο ομαλό ή ανώμαλο [με την επίσημη πολιτική του “Συναγερμού” στο κυπριακό αλλά και σ’ άλλα θέματα] ήταν το ψηφοδέλτιο του Κόμματος στην Αμμοχώστου]. Ενδιαφέρον είναι να δει κάποιος σε ποιους έβαζαν σταυρούς προτίμηση οι “συναγερμικοί” της Ελεύθερης Περιοχής Αμμόχωστου. Ας πούμεν πως γίνεται κάποιος να ψηφίζει τον Λευτέρη Χριστοφόρου [αυτού ο λόγος του ΔΕΝ είναι «ανώμαλος»;] ή τον Γιώργο Γεωργίου και παράλληλα να ψηφίζει και τον Σαμψών;

        Μου αρέσει!

      • strovoliotis permalink*
        24 Μαΐου, 2011 14:00

        Ανεφ,

        Έχω γράψει ξανά: η ανωμαλία του ΑΚΕΛ αφορά την διαχείριση ενός συστήματος στο οποίο δεν πιστεύει. Και αφού το ΑΚΕΛ έχει και μεγάλο εκτόπισμα, θετικό θα ήταν αν έκανε καλύτερα τη δουλειά του. Διερωτώμαι γιατί είσαι τόσο αντίθετος σε αυτή την προοπτική!

        Και ας τα αυτά για τους εργαζόμενους! Γνωρίζεις πάρα πολύ καλά πως μια τεράστια μερίδα εργαζομένων, ούτε μυρωδιά δεν πήρε από την κρίση. Δηλαδή το ΑΚΕΛ είναι το κόμμα των εργαζομένων στο δημόσιο, στους ημικρατικούς και τις τράπεζες;

        Τα μαγαζιά που κλείνουν, ο κόσμος που πτωχεύει δεν έχει προφανώς την υποστήριξη του ΑΚΕΛ.

        Ενώ όμως υποστηρίζεις πως δεν πρέπει να γίνει και το ΑΚΕΛ ένα ακόμα αστικό κόμμα από την άλλη διερωτάσαι γιατί οι συναγερμικοί ψήφισαν έτσι ή αλλιώς. Ε, ετσι δουλεύουν τα αστικά κόμματα! Είτε λόγω ουσίας, είτε λόγω μάρκετινγκ, βάζουν μέσα από όλους. Όλους που *στηρίζουν* το υφιστάμενο κοινωνικό και οικονομικό σύστημα όμως.

        Μου αρέσει!

  4. 23 Μαΐου, 2011 11:48

    Απλή και ρεαλιστική «ανάλυση». Μου άρεσε!

    Μου αρέσει!

  5. 23 Μαΐου, 2011 12:56

    Για αρχή… οι αυξήσεις είναι μόνο στα ποσοστά. Άμα δεις τα καθαρά νούμερα και λάβεις υπόψη ότι είχαμε περισσότερους εγγεγραμμένους από ποτέ… τότε οι «αυξήσεις» αυτές μικραίνουν ή γίνονται και μειώσεις…

    Για όσα μωρά θα βουρήσουν να επαναλάβουν το «…μα η αποχή στηρίζει τους λιγότερο ικανούς, αποφασίζουν έτσι άλλοι για σας…» , να τους πω το εξής: Κανεί πιόν να φταίτε τζείνους που δεν πατούν στο γήπεδο καν… κοιτάξτε λίγο τζιαι τα χάλια των παικτών που εν μες το γήπεδο». Το πλαστό δίλημμα ανάμεσα σε -1 και -2 ΔΕΝ περνά!

    Αν υπάρχει πραγματικός ηττημένος στην όλη υπόθεση… είναι εκείνο το 80% που εσιάσαρεν να ψηφίσει κάποιον… οποιονδήποτε… μετά από μια προεκλογική όπου σπανίως ή και καθόλου συζητήθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις Νόμων, με συγκεκριμένες αναφορές σε θεμελιώδεις αρχές, επιπτώσεις στον Πολίτη, κόστος εφαρμογής, κλπ.

    Εν Νομοθέτες τα μαυρογέρημα που εψηφίσατε, όχι τραγουδάκια στα Γιουροβύζια!

    Στροβολιώτη…. ο Πάμπος μπορεί να είναι κέρδος για το ΑΚΕΛ… απομένει να δούμε αν το ΑΚΕΛ θα κάμει ζημιά στον Πάμπο. Εν μηχανή που αλέθει ψυσhές τούτη…

    Του Σιζόπουλου κάποιος πρέπει να του ψιθιρίσει στο αυτί: «Γκαστ Αβράκωτος, Stay Behind Groups, Αμερικάνικη χρηματοδότηση του αντικομουνιστικού αγώνα».

    Για το δε «ρυθμιστκό ρόλο» του Περδίκη, κάποιος να του θυμίσει ότι ο Επίτροπος Περιβάλλοντος διορίζεται που τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    ***

    «…Πάντα με φόντο την ημέρα που θα χρειαστεί να αποφασίσουμε ξανά για τη λύση του Κυπριακού…»

    Μα την κότσhινην Πέφτην;

    Μου αρέσει!

    • Othellos permalink
      23 Μαΐου, 2011 17:47

      Συμφωνώ με το Αγρινό ότι τουλάχιστον στο άμεσο, προβλεπτό μέλλον δεν φαίνεται να υπάρχει οποιαδήποτε περίπτωση λύσης του Κυπριακού. Νομίζω όμως ότι το κίνημα των Περδικολόγων έχει πλεόν τον ρυθμιστικό λόγο σε ότι αφορά την προεδρία της Βουλής και λογικά θα επιδιώξει να πάρει και τα ανάλογα ανταλλάγματα.

      Σεχτική απορία: αφού αρχηγός του κινήματος είναι η Ιωάννα Παναγιώτου γιατί εκλέγηκε ο Περδίκης;

      Μου αρέσει!

      • 23 Μαΐου, 2011 17:49

        Δεν βάλλουν αρχηγό στο ψηφοδέλτιο τους, εν άπου πιάσει παραπάνω ππιριλιά… εεε… ψήφους. Αν θέλουν πάντως να τους μείνει ο Επίτροπος Περιβάλλοντος… πρέπει να εν προσεχτικοί στα παζάρκα τους.

        Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      23 Μαΐου, 2011 21:15

      Αγρινό, εννοείται για τις αυξήσεις: «…τα δυο μεγάλα κόμματα αύξησαν τη δύναμη τους και σε *ποσοστά* και σε έδρες….».

      Κοίταξε δε θα τσακωθώ με τις απόψεις σου για την αποχή. Γνωρίζεις πως μέχρι πριν λίγο καιρό φλέρταρα με την ιδέα, και επειδή είμαι και νεοφιλελεύθερος, θα πω ότι, ο πολίτης δεν φταίει για την αποχή: δώσε του καλό προϊόν και θα σε τιμήσει!

      Για τον Πάμπο (Παπαγεωργίου). Όπως έγραψα και στην ανάρτηση ήδη άρχισε να τον αλέθει η μηχανή. Μερικούς μήνες πιο πριν έγραφε στο μπλοκ της Stockwatch, και δεν πίστευα στα μάτια μου; Τι γράφει αυτός λέω; Ε, μετά πήρε το χρίσμα του υποψηφίου του ΑΚΕΛ.

      Για τη λύση……

      Μου αρέσει!

  6. Othellos permalink
    23 Μαΐου, 2011 18:20

    @ Αγρινό:

    Νομίζω ότι αυτό που τους ενδιαφέρει είναι η προεδρία της επιτροπής περιβάλλοντος της Βουλής (θέση η οποία διαφέρει από τον επίτροπο περιβάλλοντος). Τουλάχιστον έτσι είχε δηλώσει ψες μια εκπρόσωπος του κινήματος σε κάποιο τηλεοπτικό κανάλι.

    Από τη στιγμή που δεν βάζουν αρχηγό στο ψηφοδέλτιο τους, αυτό σημαίνει ότι θα εκλέγεται πάντα ο Περδίκης. Κατά τα άλλα, ουδείς αναντικατάστατος! 🙂

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      23 Μαΐου, 2011 21:19

      Οθέλλο, και όμως: οι Οικολόγοι παίρνουν έδρα στη δεύτερη κατανομή, αν τα υπόλοιπα των κομμάτων βολέψουν, μπορεί ή έδρα να πάει στη Λεμεσό ή στην Αμμόχωστο. Και εκεί, θα την πάρει όποιος έχει τους πιο πολλούς σταυρούς. Αν είχαν αρχηγό δε σημαίνει ντε και καλά πως θα έβγαινε εκείνος/η. Αν η Ιωάννα εθεωρείτο επί κεφαλής, και άρα δεν χρειαζόταν σταυρό, η έδρα θα πήγαινε πάλι σε εκείνο που παίρνει τους πιο πολλούς σταυρούς στη Λευκωσία – σε αυτή την αναμέτρηση.

      Μου αρέσει!

  7. milaz permalink
    23 Μαΐου, 2011 20:04

    Γενικά συμφωνώ ότι είναι στο συν κάποια νέα άτομα, συν ορισμένοι νούσιμοι αλλά τα αστέρκα ακόμα υπάρχουν. Στα συν Στυλιανίδης, Δαμιανού, Λουκαϊδης – μπορεί ακόμα και ο Γεωργιάδης (επειδή εν κάτω που 40, αλλα τώρα να δούμε). Στα πλην Κουλίας, Κουτσού, Ν. Παπαδόπουλος….

    Τα ποσοστά των κομμάτων λαμβάνοντας υπόψη την αποχή είναι 25.1% ΔΗΣΥ, 23.9% ΑΚΕΛ, 21.3% ΑΠΟΧΗ, 11.5% ΔΗΚΟ, 6.5% ΕΔΕΚ, … και 2.4% λευκό/άκυρο – δηλ. ποσοστά πάνω στο σύνολο των ψηφοφόρων και όχι των έγκυρων ψηφοδελτίων.

    23.7% αποχή/λευκό/άκυρο. Αυτό είναι το πιο θετικό που βλέπω από τις εκλογές, εκτός που το ότι εμπήκαν κάποιοι νέοι στην βουλή.

    Οι λήγοντες σε 382 κερδίζουν από 2 λίρες…

    Μου αρέσει!

  8. Andreas permalink
    23 Μαΐου, 2011 20:23

    «Ανδρέα το ΕΛΑΜ πήρε κάτω από 1,1%. Το ΕΛΑΜ λάιτ πήρε κάτω από 3,9%.»

    Σορρυ στροβολιώτη.Στο μελλον κομα καλύτερα.Ελαμ δυνατο στη βουλη και στο λαό.

    Οσο για το Ελαμ λαιτ μην ανυσηχεί κανείς!!!!

    Επεστρεψαν τα ποσοστα στο μητρογονικό κομμα.
    Ηνταλως επιαεν 34 %.
    Σε καλή μερκα και εις ανώτερα 🙂

    Μου αρέσει!

  9. 24 Μαΐου, 2011 03:29

    Άτε να δούμε πότε εννά φύει τζιαι που τη βουλή τζιαι ο Σαμψών!
    Δες και τη δική μου ανάλυση εδώ http://wp.me/p1jgWz-3f

    Μου αρέσει!

  10. τα σύκα σύκα permalink
    24 Μαΐου, 2011 05:39

    ας εκφράσω και γω την ταπεινή μου άποψη:
    δεν παρακολούθησα τον προεκλογικό αγώνα σχεδόν καθόλου, επειδή δεν με ενδιέφερε από καμία άποψη.Άλλες φορές, πολλές φορές, με ενδιέφερε. τούτη την φορά, ένα (η δύο) πράγματα με ενδιαφέραν και μόλις αυτά έγιναν ξεκάθαρα, ξαναγυρίζω στο να μην με ενδιαφέρει : 1.αν εκλέγοντο οι φίλοι μου 2. αν θα υπήρχε τέτοιο αποτέλεσμα που να οδηγήσει το ΑΚΕΛ σε τομές.
    Το πρώτο έγινε, και είμαι ευτυχισμένη για αυτό.
    το δεύτερο έγινε, αλλά δεν θα γίνει…!
    το ΔΗΚΟ έχασε 2 έδρες. άσχετο αν πανηγυρίζει για τον ρυθμιστικό του ΄ρόλο’ (τι ωραίος τρόπος να λες το ΔΗΚΟ)
    το ευρωκό έχασε 2%
    ο ΔΗΣΥ εκλέγηκε πρώτο κόμμα
    …τα πράγματα μένουν τα ίδια…οποία θλίψη
    ο κάρογιαν πάει για πρόεδρος της Βουλής, το ΑΚΕΛ θέλει να κάνει διάλογο με τις ‘δημοκρατικές δυνάμεις'(μα που ζούμε ;στην Λιβυή;), το Κυπριακό πάει για λύση, και κανένας δεν ξέρει πως θκ….ο θα γίνουν όλα τούτα μαζί.
    Κυπριακό: όχι μόνο πάει για λύση, χειρότερα: μπορεί να μπει στον μονόδρομο της διχοτόμησης.
    Αναφέρω για μένα το χείριστο σενάριο, που μπορεί και να μην είναι απλά εφιάλτης, αλλά μια πολύ σοβαρή πιθανότητα: το ΑΚΕΛ ποντάρει ΔΗΚΟ, γιατί φοβάται να υπογράψει τη λύση. θα παραμείνει στην εξουσία βρέξει χιονίσει, θα έχει μαζί του το πατριωτικό δηκο που θα πει (στο ονειρο του ΑΚΕΛ) μάλιστα κύριε, πολέμισες αλλά δεν σου βγήκε, ήταν βαλτό και φθονερό το σχέδιο, πάμε ολόισια. Ακόμα μια θητεία στην εξουσία, είτε με Akelite πρόεδρο, ή με ΔΗΚΟΙΚΟ(κυπριανικό, καρογιανικό, παπαδοπουλικό, by this point who cares?)
    Ας πούμε ότι το σενάριο αυτό είναι της κακής κασάνδρας, και ότι ζούμε σε κόσμο καλό, χωρίς μυθικά τέρατα.
    Το Κυπριακό (είναι ο σταθερός μας παράγοντας) πάει για λύση με τον ένα η με τον άλλο τρόπο, και ο πρόεδρος και το ΑΚΕΛ αποφασίζει ότι η λύση (της οποίας θα είναι σε κάποιο βαθμό παραγωγός) είναι καλή.
    Τι γίνεται; Ποντάρει ότι ο ΔΗΣΥ-βλέπε Αναστασιάδης- θα την στηρίξει anyway οπότε ας τον να λαώνεται για τωρά;
    Συγνώμη για την καθομιλουμένη, αλλά αφού έτσι θα μιλούσαμε σε ένα καφενείο.
    οι κουβέντες είναι του καφενέ αλλά τα πράγματα δεν είναι καθόλου του ΚΑΦΕΝΕ.
    μπορεί ο στροβολιώτης να χαίρεται για την πόλωση, αλλά δεν λυπάται για την κατάντια μας; (είχαμε 2-3 επιλογές: να γίνουμε σοβαρή χώρα μετά και από την ένταξη μας στην ΕΕ, να συνεχίσουμε να μπανανίζουμε, να το παίζουμε μεν αλλά να είμαστε δε. ουδέν περαιτέρω σχόλιο)
    δεν βλέπει τα πράγματα που πάνε για μέγα ‘ττούμπα’; τα βλέπει ,το ξέρω, θα ήταν καλά να τα βλέπαμε όλοι όμως, ωμά και ρεαλιστικά,όπως είναι.

    αποχή: συνήθως το φαινόμενο παρατηρείται σε προηγμένες χώρες, όπου τα πράγματα παν καλά, η ψήφος δεν θα αλλάξει τιν ρότα, δεν υπάρχουν τραγικά υπαρξιακά εθνικά θέματα.δεν είναι η περίπτωση μας.
    Πιστεύω ότι είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα του δικαιώματος στην αποχη, που είναι σχετικά νέο στην Κύπρο, της σύγχυσης που επικρατεί με τους απίθανους συνασπισμούς που βλέπουμε (να ψηφίζει ο δηκοικός του σήμερα το κόμμα του, και αυτό να μένει να βράζει το πλευρό του ΑΚΕΛ;; να ψηφίζει ο παραδοσιακός Συναγερμικός τον τρισκατάρατο τον Αναστασιάδη (στην ουσία ο μόνος επίκαιρος -με την ευρώπη και τον πλανήτη γύρω μας-πολιτικός) που πρόδωσε την Κύπρο (εστώ και αν ψηφίζει ας πούμε Μαρία Κυριακού -άσχετο- η πιο σχετικό, Σαμψών;;)το Ευρωκο να μεν ψηφίσει ΔΗΚΟ (να μείνουμε μες τα πράματα) η ΕΛΑΜ (το αντίθετο της παθητικής αντίστασης ας πούμε);
    το δεύτερο σημείο για την αποχή, που νομίζω είναι πιο σχετικό στην περίπτωση της νήσου μας, είναι ‘εβαρέθηκα τους, ας μαυρολαόνουνται’ -μπορεί ελεύθερά να μεταφραστεί στο εγώ τι φκάλω που τούτη την υπόθεση, ο γνωστός μου δεν κατεβαίνει τούτη την φορά, εγώ ψηφίζω μόνο Χρίστου για δήμαρχο, ακόμα καρτερώ να δω, κοκ.
    Η αποχή είναι σοβαρή πολιτική αποχή, και δημόσιο κατηγορώ. Αυτά τα πράγματα τα κάνουν λίγοι σε κάθε κοινωνία. Οι υπόλοιποι, παίζουν τον συνήθη ρόλο της μάζας στα πολιτικά δρώμενα.
    Ενα δυο τελευταια: να γίνει ο ΔΗΣΥ σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Σαν να τζιε εν λίο άσχετο τούτο;;! ο ΔΗΣΥ παίζει στα νερά του Χριστιανοδημοκρατισμού, του ρεμπουπλικανισμού, της σύγχρονης δεξίας τελόςπάντων. Να ΄γίνει σοσιαλδημοκρατικό είναι ΄σαν τζίνο που λέμε ‘εμενα να με λεν αισιέ ΄'(με τιν καλή έννοια:)
    Στροβολιώτη: ένας σύνδεσμος (τώρα τον βρήκα και είναι καλός) για τα δημοκρατικά συστήματα και την εκτελεστική εξουσία.http://www.democracy-building.info/systems-democracy.html
    νομίζω ότι ο μόνος ουσιαστικός εκτελεστικός ρόλος που μπορεί να παίξει η βουλή είναι να αυτοεκτελεστεί….:)
    καλή σας μέρα

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      24 Μαΐου, 2011 07:15

      Τα σύκα σύκα,

      Δεν σε παρακολούθησα εντελώς. Οφείλω να πω όμως πως έπαιξα και εγώ με την ιδέα πως το ΑΚΕΛ δεν τολμά να κάνει κινήσεις που θα το μεγάλωναν, και προτιμά τους συνασπισμούς με λυσοφοβικά κόμματα, για να αφήσει τα πράγματα όπως έχουν.

      Ποια είναι η «ττούμπα» που βλέπεις, και δεν κατάλαβα επίσης τι προβλέπεις για το Κυπριακό…

      Μου αρέσει!

  11. Ανώνυμος permalink
    24 Μαΐου, 2011 07:31

    η ημέρα της κρίσης, η μεγάλη ττούμπα, το κυπριακό σε ανοικτής καρδίας.
    σε 1 χρόνο το πολύ θσ βρεθούνε ενώπιων αποφάσεων σοβαρών. και τι θα γίνει τούτη τη στράτα που δεν θα χει ναι αλλά όχι; και πες ότι πούνε λίγο ναι ο κόσμος τι θα πει;και πες ότι πουν λίγο όχι ο κόσμος τι θα πει που θα δει την διχοτόμηση κατάφατσα;δεν βλέπω να έχει αλλάξει κάτι ριζικά στα πολιτικά δρώμενα, και σίγουρα δεν διαφαίνεται καμία πολιτική ωρίμσνση των κομμάτων και των αρχήγών των.
    αυτά νομίζω

    Μου αρέσει!

  12. τα σύκα σύκα permalink
    24 Μαΐου, 2011 07:41

    η μεγάλη ττούμπα, ή αλλως πως η ημέρα της κρίσης, το τέλος του μακροχρόνιου, το κυπρισκό σε ανοιχτής καρδίας.
    τι θα γίνει τότε; αν αυτοί που είπαν ναι αλλά όχι πρέπει οι ίδιοι να σφραγίσουν ή να δολοφονήσουν την λύση;
    αν αποφασίσουν να την στηρίξουν ,ο κόσμος τι θα πει; αν αποφασίσουν να την απορρίψουν και πρέπει να δείξουν στον κόσμο την διχοτόμηση κατάφατσα τι θα του πουν; ποιος θα πάει να χωστεί που την μέρα της κρίσης, και πότε θα προλάβουν, αφού θα είναι τύπου χωστό, ως το 10 όλα φανερώνονται;
    μεταφορές αλλά νομίζω το νόημα είναι ξεκάθαρο.
    μέσα σε 9 μήνες με ένα χρόνο το πολύ θα πρέπει να παρθούν πολύ σοβαρές αποφάσεις, τόσο από τους πολιτικούς που τα μαγειρευόυν δυστηχώς με απόλυτη εξουσία και έλλειψη υπεθυνότητας και διαφάνειας, και από τον κόσμο που έχει χάσει τον μπουσοουλά του (και το δείχνει άμα λάχει και στις βουλευτικές εκλογές). από το 2004 σημάδια πολιτικής ωρόμανσης ,εξέλιξης της πολιτικής κουλτούρας, ανάληψης ευθυνών ,όλα τζίφος.
    αυτά προς το παρόν.

    Μου αρέσει!

    • 24 Μαΐου, 2011 13:54

      Το θέμα είναι πως όλοι θα αναλωθούν πάλι στο ποιος θα πάρει την καρέκλα, και ίσως για ακόμη μια φορά να χαθεί το τρένο της ευκαιρίας

      Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      25 Μαΐου, 2011 00:11

      Σύκα σύκα,

      Τούτον το 9 με 12 μήνες, με απασχολούσε όλη μέρα. Γιατί δεν ξέρω τελικά αν θέλω να έρθει η επόμενη ευκαιρία μέσα σε 9-12 μήνες.

      Γιατί βλέπω μεν πως οι γενικότερες συνθήκες εκεί οδηγούν, αλλά από την άλλη η δειλία της παρούσας κυβέρνησης να «κυνηγήσει» τη λύση, ή να κυνηγήσει την πλευρά που δεν θέλει τη λύση, μου αφαιρεί την ελπίδα και την αυτοπεποίθηση.

      Και από την άλλη, η ανυπαρξία προσπάθειας να ετοιμάσουμε την κοινωνία για τη λύση και τα απαραίτητα παρελκόμενα της, μου δίνει την εντύπωση πως η προσφυγή στη βούληση του λαού θα είναι και πάλι απογοητευτική.

      Και δεν χρειάζεται ευφυΐα για να δει κάποιος το τέλος που θα ακολουθήσει.

      Που δεν ξέρουμε πως θα είναι κιόλας. Αβέβαιο και ασταθές…

      Από την άλλη αν δεν επιδιώξουμε λύση και αν δεν προσφύγουμε σύντομα στο λαό, τότε η επόμενη φορά – αν έρθει – θα είναι ντε φάκτο πολύ αργά και αρνητική.

      Σάστα τζιαι γύρασιν δηλαδή….

      Μου αρέσει!

  13. 24 Μαΐου, 2011 13:39

    Έχω μεγάλη απορία για την εκλογή Πιτσιλλίδη κι την άνετη επανεκλογή Κουλία.
    Αν μπορείς σε παρακαλώ να σχολιάσεις.

    Μου αρέσει!

    • 24 Μαΐου, 2011 13:53

      Σκέψου ζάκε, ότι δεν έχει και τίποτα άλλο φοβερό στο ψηφοδέλτιο Αμμοχώστου το ΔΗΚΟ. Ποιος θα τον κόντραρε στα ίσα; Και για να ξέρουμε τι λέμε, πήρε 4200 σταυρούς, τη στιγμή που στο Συναγερμό στην Αμμόχωστο δεν εκλέγεσαι με 8000 σταυρούς.

      Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      24 Μαΐου, 2011 14:04

      Ειλικρινά, για τον Πιτσιλλίδη δεν έχω απάντηση. Ισως – λόγω επαγγέλματος – να επενέβησαν ανώτερες δυνάμεις 🙂

      Μου αρέσει!

  14. 24 Μαΐου, 2011 15:35

    Είναι πάρα πολύ ενδιαφέρουσα η συζήτηση.
    Έχω κάποιες ερωτήσεις προς τους φίλους τους νεοφιλελεύθερους:
    1) Ποια εν η διαφορά της σοσιαλδημοκρατίας που τον (νεο)φιλελευθερισμό, έτσι όπως τη
    βλέπουμε να εκφράζεται στην Ευρώπη τουλάχιστον; Αν το ΑΚΕΛ εγκαταλείψει δηλαδή την «ταξική πάλη» ή τον μαρξισμό-λενινισμό που διακηρύττει (έστω τζιαι στα λόγια ή το φαντασιακό που λαλούσιν), ποια εννάν η διαφορά του που το γαλλικό σοσιαλιστικό τους Στροςς Καν ή το νεοΕργατικό του Τόνυ Μπλέαρ, ή το ΠΑΣΟΚ του Γιωργάκη;
    Τζιαι πόση διαφορά έχουν τούτα τα κόμματα που τα κλασσικά χριστιανοδημοκρατικά τζιαι υπερσυντηρητικά; Δαμέ στην Ελλάδα ο ΛΑΟΣ εν το στήριγμα του ΠΑΣΟΚ σε όλα τα ζητήματα…
    2) Αν ο «κομμουνισμός» (εγώ λέω σταλινισμός) εν «ανωμαλία» ή εκατέρρευσε μες τα εγκλήματά του, τι μπορεί κάποιος να πει για τον καπιταλισμό με τους δύο πολέμους και τις δύο οικονομικές κρίσεις σε εκατό χρόνια, τις εκατοντάδες επεμβάσεις-εισβολές, την πείνα κ.ο.κ.
    Πραγματικά πολλά μονόπαντη ανάλυση!
    3) Εσείς που θεωρείτε γενικά ότι ο νεοφιλελευθερισμός εν μονόδρομος, εν θωρείτε να έρκεται τζιαι καμιά κατάρρευση του καπιταλισμού ας πούμεν; Τι λαλούν οι αναλύσεις σας, στέκει το σύστημα;

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      24 Μαΐου, 2011 18:29

      Νέε, επειδή μπλέξαμε τα μπλόκια μας, αντιγράφω και εδώ σχετικό σχόλιο που άφησα στου Μιχάλη, να μην πάει και χαμένη η πνευματική εργασία!

      «Χαμάλη, αφού οι συνθήκες δεν είναι καλές για την μεγάλη αλλαγή, το ΚΚΕ (και δευτερευόντως όπως λες, το ΑΚΕΛ), πως βγάζει το ψωμί του; Γιατί είναι πολύ ωραίο να λες πως έχω ιδέες, έχω ένα πιο όμορφο κόσμο στο μυαλό μου, αλλά προς το παρόν δεν μπορώ να σας τον φέρω, οπότε τι κάνουμε μέχρι τότε; Καθόμαστε κερκίδα και βρίζουμε τους παίκτες στο γήπεδο;

      Εγώ δεν ξέρω αν είσαι έξυπνος, αλλά αν νομίζεις πως μιλάς με βλάκα, τότε ειλικρινά διερωτώμαι γιατί κάνεις τον κόπο;

      Πάντως έμαθα πέντε οικονομικά στο σχολείο, νομίζω αντιλαμβάνομαι πως δουλεύει το διεθνές οικονομικό σύστημα, και σου λέω με σχετική σιγουριά πως μέσα στους επόμενους 12 μήνες η Κύπρος θα βρεθεί σε οικονομικά αδιέξοδα, που ίσως να την οδηγήσουν στην ανάγκη να ζητήσει στήριξη από την ΕΕ.

      Και ειλικρινά, αν βγω ψεύτης, δεν θα στενοχωρηθώ καθόλου, γιατί δεν είναι καθόλου αστείο!

      Δεισδαιμόνα μου, πότε ανέφερα όλα αυτά που λέγεις για τα 2/3 του άλλου κόσμου;

      Το τι λέει ο κομμουνισμός ή όχι δεν με ενδιαφέρει. Με ενδιαφέρει αν *δουλεύει*.

      Για τον καπιταλισμό επαναλαμβάνω: δεν είναι ιδανικό σύστημα! Κάπου δουλεύει καλύτερα από άλλου, σε κάποιες εποχές καλύτερα από άλλες. Αλλά ξέρεις το βασικό ερώτημα είναι το εξής: γιατί να θεωρούμε πως υπάρχει ένα τέλειο σύστημα; Εγώ θεωρώ πως αυτό είναι ουτοπία, άρα περιορίζομαι να κρίνω τις διαθέσιμες (η) πρακτικές επιλογές.»

      Και συνεχίζω:

      Έχεις απόλυτο δίκιο: στην Ευρώπη τα πλείστα κεντροδεξιά και κεντροαριστερά κόμματα έχουν πλεον ελάχιστες ορατές διαφορές. Λίγο σοσιαλισμό, πολλή οικολογία, πάντα σε φόντο ελεύθερης αγοράς, προσπαθούν να διαχειριστούν το σύστημα. Αυτό ακριβώς που εισηγούμαι δηλαδή. Η κάθε παράταξη με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ίσως, που αφετηρία έχουν την θεωρητική πολιτική τους τοποθέτηση, αλλά στην ουσία είναι απλοί διαχειριστές. Και ξεχωρίζουν οι καλοί – που μπορεί να είναι δεξιοί, ή αριστεροί.

      Αναφορικά με την άποψη μου για τον καπιταλισμό (ξανά!!!):

      «δεν είναι ιδανικό σύστημα! Κάπου δουλεύει καλύτερα από άλλου, σε κάποιες εποχές καλύτερα από άλλες. Αλλά ξέρεις το βασικό ερώτημα είναι το εξής: γιατί να θεωρούμε πως υπάρχει ένα τέλειο σύστημα; Εγώ θεωρώ πως αυτό είναι ουτοπία, άρα περιορίζομαι να κρίνω τις διαθέσιμες (η) πρακτικές επιλογές.»

      Μου αρέσει!

  15. 24 Μαΐου, 2011 16:17

    το ακελ είναι η μέγιστη ξεφτίλα της παγκόσμιας αριστεράς ….. ει΄ναι ένα δεξιό νεοφιλελεύθερο κομματάκι διαχεριστής του καπιταλιστικού συστήματος και μόνο…
    συνεχίστε να ζείτε στα παραμύθκια σας οι ακελογέννητοι που δεν μπορει΄τε να απογαλακτιστείτε….. κουράγιο και περαστικά

    Μου αρέσει!

  16. Andreas permalink
    24 Μαΐου, 2011 17:44

    Συγχαρητήρια στοβολιώτηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηη.

    Τα κόμματα σου εθριαβμεύσαν.
    34 % ο δυση.
    1,08% το ελαμ.

    Σε καλή μερκά !!!!!!!!!!!!!!!!

    Μου αρέσει!

  17. Andreas permalink
    24 Μαΐου, 2011 20:09

    χαχαχα.
    Κοπελια σαστειτε τζιαι να σιει χαζι.
    Το κομμα της … συνενωσης δυναμεων θελει να συνεννοηθει με ουλλους , ΕΚΤΟΣ ΜΕ ΤΟ ΑΚΕΛ.
    Τι παραξενο.Πεεεε.
    Να δουμε ποτε ο στροβολιωτης εννα ππεσει ΜΙΑ φορα μεσα στες εκτιμησεις του.
    Ξεπουλιεται ο Νικαρος με λευκη επιταγη για τις προεδρικες του 2013.
    Δαμε τζιαν θα σιει γελιο το πραμα.
    Παρτε θέσεις.

    Μου αρέσει!

  18. 24 Μαΐου, 2011 23:06

    Το θέμα είναι για ποιους να δουλεύκει φίλε Στροβολιώτη, διότι δουλεύκει μια χαρά ο καπιταλισμός για αυτούς που στοιβάζουν, το θέμα είναι πόσοι στοιβάζουν τζιαι πόσα, τζιαι τι κάμνουν οι υπόλοιποι.

    Μου αρέσει!

    • 25 Μαΐου, 2011 09:21

      Νέε, την απάντηση στο ερώτημά σου θα τη βρεις παρατηρώντας τη ροή ανθρώπων από χώρες που δεν έχουν συστήματα που βασίζονται στις ελευθερίες του ανθρώπου που συμπεριλαμβάνουν και τις οικονομικές και τις πολιτικές προς χώρες που έχουν τέτοια συστήματα.

      Κανένας άνθρωπος δεν αφήνει τη χώρα του για να πάει να γίνει εμιγκρές σε άλλη χώρα αν δεν δούλευε το καπιταλιστικό σύστημα και για αυτόν. Κι αν είχαν πολλούς δυσαρεστημένους οι χώρες με τα καπιταλιστικά συστήματα θα έβλεπες αντίστροφα μεταναστευτικά ρεύματα προς χώρες με κομμουνιστικά ή φεουδαρχικά συστήματα από τις καπιταλιστικές.

      ΟΣΡ, το ΑΚΕΛ αμφιβάλλω πως το ΑΚΕΛ είναι νεοφιλελεύθερο αλλά έχει την ψευδαίσθηση πως μπορεί να εφαρμόσει τις αρχές του κομμουνισμού σε ένα καπιταλιστικό σύστημα και να το κάνει να δουλέψει. Κρίνοντας από το ενδιάμεσο αποτέλεσμα, νομίζω πως είναι ο πιο κατάλληλος καιρός να αναθεωρήσει την άποψή του.

      Στροβολιώτη, τελικά την κυριακή υπερνίκησε η αγωνία μου να μη μας δω υπό την κηδεμονία του ΔΝΤ. Πήγα στη Λεμεσό και ψήφισα Συναγερμό, έδωσα ψήφο στον Φώτη Παναγίδη που τον ξέρω από παλιά, σοβαρός νέος ακαδημαϊκός, αλλά δεν βγήκε. Υγεία να έχουμε, τουλάχιστον μπήκε ο Μαυρίδης στη βουλή στην Κερύνεια. Έχω μερικές επιφυλάξεις μια και εδώ και μήνες άρχισε κι αυτός να μιλά περισσότερο ως πολιτικός παρά ως οικονομολόγος.

      Μου αρέσει!

      • 25 Μαΐου, 2011 10:30

        αντιπολιτευόμενε όταν λες νεοφιλελεύθερο δηλαδή τι ακριβώς εννοείς;

        τι κάνει το ακελ οπυ δεν θα έκανε ο δησυ,
        ή τι δεν κάνει το ακελ που θα έκανε ο δησυ

        είνα ένα και το αυτό
        εξυπηρετούν ακριβώς τα ίδια συμφέροντα

        είναι τόσο ξεφτι΄λες που ο αρχηγός του συνδικάτου του τους δεν εξελέγη καν βολευτής γιατί ακριβώς οι εργαζόμενοι δεν θεωρούν ότι τους αντιπροσωπεύει πραγματικά αφού κάνει ό,τι και η σεκ πχ

        αντίθετα βάλαν τον πάμπο παπαγεωργίου οπυ σε ένα πανελ που η΄μουν παρών μαζί με τον αρχηγό του κεβε μαυρομάνθη εξαπέλυσαν μια τεράστια επίθεση εναντίον των δημοσίων υπαλλήλων και έβγαλαν τον σκασμό για τον ρόλο των τραπεζών στην δημιουργία αυτού που ονομαζεται κρίση

        μόκο για τα 104 εκατομύρια στους ξενοδόχους τα 28 εκατομύρια στους τοκογλύφους μέσω της γιουροσύπρια για τα 3 δις που υποθήκευσαν για τους τοκογλύφους

        το κομμά του κεβέ ακελ ακελ ακελδησυ

        Μου αρέσει!

  19. 25 Μαΐου, 2011 11:50

    OSR,

    το πρόβλημα με το ΑΚΕΛ δεν ξεκίνησε πρόσφατα και δεν αφορά μόνο τον συμβιβασμό του με τους τραπεζίτες. Από τις δεκαετίες 30-40-50 είναι που άριχσε η υποταγή στο ντόπιο κατεστημένο (εκκλησιαστικό και οικονομικό), η αποπομπή όλων όσων οι ιδέες, στάσεις και πράξεις έρχονταν σε σύγκρουση με αυτό το κατεστημένο και η συναλλαγή με τους «έχοντες και κατέχοντες». Πρόσθεσε σε αυτά και τις «εκκαθαρίσεις» όσων οι απόψεις συγκρούονταν με τη «Σοβιετική Γραμμή» και… ουαλά!

    Μου αρέσει!

  20. 25 Μαΐου, 2011 12:26

    Νεοφιλελεύθερος είναι όρος με τον οποίο γίνεται μια καταχρηστική και μειωτική ομαδοποίηση όσων διαφωνούν με τον μαρξισμό και αν θέλεις εμένα, για να σε διευκολύνω, μπορείς να με χαρακτηρίσεις παλιομοδίτικο φιλελεύθερο, ή ό,τι άλλο θέλεις.

    Τι έκανε το ΑΚΕΛ και δεν θα έκανε ο ΔΗΣΥ έτσι στα πρόχειρα αφού τα λες και μόνος σου:
    διάσωση Κυπριακών ΑΕρογραμμών και χορηγία προς Γιουροσύπρια

    Αντίστρφα, τι θα έκανε ο ΔΗΣΥ και δεν κάνει το ΑΚΕΛ και πάλι στα πρόχειρα:
    αποκρατικοποιήσεις

    Σε βλέπω συνεχώς να τσουβαλιάζεις τα πάντα και τους πάντες με άστοχο και άγαρμπο τρόπο για να στηρίξεις ένα επιχείρημα. Αλλά εμένα πώς θέλεις να με πείσεις όταν λες π.χ. πως η ΠΕΟ του μαρξιστή Κυρίτση είναι το ίδιο με τη ξενοφοβική και εθνικιστική ΣΕΚ ή ο συντηρητικός, δεξιός, συχνά εθνικιστικός ΔΗΣΥ με το μαρξιστικό, αντιδυτικό ΑΚΕΛ;

    Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, αντιλαμβάνομαι το ρόλο που διαδραμάτισαν ΚΑΠΟΙΕΣ από αυτές στη δημιουργία της κρίσης, όχι όλες. Το πρόβλημα ήταν στην ανεπαρκή εποπτεία και αυτό έιναι το κύριο δίδαγμα. Ωστόσο η ύπαξρξη και λειτουργία των τραπεζών κατά των οποίων συχνά καταφέρνεσαι είναι εκ των ων ουκ άνευ αν μια χώρα θέλει να ευημερεί ως σύνολο. Άλλο είναι μαι τράπεζα να καταχράται τη θέση της δημιουργώντας φούσκες στη χρηματαγορά ή στο χρηματιστήριο και άλλο είναι μια τράπεζα να συμπεριφέρεται υπεύθυνα. Και εγώ θέλω το δεύτερο όπως θέλω π.χ. να υπάρχει αστυνόμευση και την αστυνομία να συμπεριφέρεται υπεύθυνα και να μην κακοποιεί πολίτες. Αν κάτι που έχει αν λειτουργεί σωστά ευεργετικά οφέλη για την κοινωνία αλλά αρνητικές επιδράσεις όταν δυσλειτουργεί δεν θέλω να το καταργήσω όπως θέλεις εσύ αλλά να το διορθώσω.

    Μου αρέσει!

    • 25 Μαΐου, 2011 15:06

      αγρινέ συμφωνώ με όσα λες απλά επισημαίνω κάποια γεγονοτα του σήμερα σε όσους λένε ότι το ακελ είναι έτσι και γιουβέτσι

      το παράδειγμα με τος τοκογλύφους είναι το πιο χοντρό και γιαυτό το αναφέρω

      άρα αντιπολιτευόμενε ακόμα και με αυτή την ερμηνεία σου το ακελ είνα νεοφιλελεύθερο αφού σε καμιά περίπτωση δεν είναι μαρξιστικό
      αν το ακελ είνα μαρξιστικό κα έχει 30% του λαού και είναι και στην εξουσία τότε εγώ είμαι που τον αστερισμό του σείριου και μαζί με τους ελ θα απελευθερώσομε τις αλυσιδες της σκλαβιάς…. τζαι εντωμεταξύ είμαι που τον σείριο σοβαρά

      το ακελ δεν έδωσε την χορηγία στην γιουροσιπρια απλά έδωσε 28 εκατομύρια κατευθείαν στους τοκογλύφους τραπεζίτες

      και μάλιστα το έκανε παντελώς απροκάλυπτα αφού αν πτώχευε η εταιρεία τότε οι τοκογλύφοι θα έμπαιναν στην σειρά όπως όλοι οι οφειλέτες δανειστές της εταιρείας

      ακριβώς ότι θα έκανε και ο δησυ

      όσον αφορά τις αποκρατικοποιήσεις δεν είναι που δεν θέλει ει΄ναι που δεν μπορεί

      και ο γιωργάκης του πασοκ θέλει με τα χίλια να αποκρατικοποιήσει τα πάντα αλλά φοβάται τις κινητοποιήσεις
      και έτσι βρέθηκε το άλλοθι του δντ και άρχισαν τα όργανα για να σωθεί η ελλάδα μας και παπαριές

      δεν με απασχολεί να σε πείσω εσένα ή καποιον άλλο, εννοώ δεν είναι αυτοσκοπός μου με το στανιό να πείσω κάποιον και δεν έχω κάποιο σχέδιο ότι αν κάνω αυτό η εκείνο θα πείσω κλπ

      εγώ αυτό που βλέπω και βιώνω καθημερινά είναι ένα ρατσιστικό κράτος οπυ παράνομα παρά την οδηγία 115/08 έχει φυλακισμένους τουλάχιστον 60 άτομα στο μπλοκ 10 και στην λακατάμια και το γνωρίζει ο συλικιώτης και δεν κάνει τίποτα

      δαμέ απόφαση του ανωτάτου τζαι εν εσαβαστηκαν τζαι εννα μου πεις εσύ τάχα να σε πείσω τζαι μαλακίες

      στα @@ μου αν πειστείς ή ο οποιοσδήποτε

      αν θέλεις να τρώεις παραμύθκια ότι ο κυριτσης εν μαρξιστ΄ςη με γεια σου τζαι χαρά σου ρε κουμπαρε μου καλέ

      ακελδησυ τα ίδια σκατά
      τζαι μαλιστα χειρότεροι γιατί τάχα θέλουν να λένε ότι ειναι και αριστεροί και μαρξιστές και παπαριές

      το ακελ είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ταξική συνείδηση

      όσον αφορά για υπεύθυνες τράπεζες και άλλα παραμύθκια της χαλιμάς τζαι της μαμμάς σου παραθέτω μια ομορφούλικη δήλωση

      http://topontiki.gr/article/17178

      Για να φτάσουν τα πράγματα ως εδώ, χρειάστηκαν οι πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης. Πρόκειται για επιλογές οι οποίες οδήγησαν την χώρα στα νύχια των κερδοσκόπων. Αξίζει να θυμηθούμε πως ένας (εκ των επιφανέστερων) από αυτούς συνόψισε τις πολιτικές επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης:

      «η δουλειά μας είναι να βγάζουμε λεφτά, όχι να σκεφτόμαστε τι θα συμβεί
      στους ¨Έλληνες πολίτες, δεν υπάρχει εξάλλου νόμος που να απαγορεύει να
      εκμεταλλευτείς τον μαλάκα» (δήλωση του Αμίτ Σαρκάρ, επικεφαλής
      αμερικανικού επενδυτικού ταμείου, Μαριαν, 20.2.2010)».

      Μου αρέσει!

  21. 25 Μαΐου, 2011 17:17

    ΟΣΡ, δέχομαι να συζητήσω το κατά πόσον το ΑΚΕΛ με τους όποιους του ιδεολογικούς συμβιβασμούς παύει να είναι 100% μαρξιστικό κόμμα. Αλλά ότνα διαμορφώνεις μέσα από τη λογική του άσπρου-μαύρου (δηλαδή ό,τι δεν είναι 100% μαρξιστικό είναι νεοφιλελεύθερο) την επιχειρηματολογία σου δεν μου αφήνεις πολλά περιθώρια να συζητήσω μαζί σου.

    Και αφού λες πως δεν ενδιαφέρεσαι να πείσεις εμένα ή οποιονδήποτε άλλο δεν μπορώ καταλάβω τι κάθεσαι και χάνεις την ώρα σου συζητώντας στα μπλογκ. Συνέχισε να διαβάζεις τις μπούρδες στο ποντίκι που προφανώς σε πείθουν και είμαι βέβαιος πως όσο πιο έντονα ζεις μέσα στην εικονική πραγματικότητα τόσο περισσότερο θα είσαι ευτυχισμένος.

    Εν πάση περιπτώσει, θα σου πω για χάριν όσων έτυχε να παρακολουθήσουν τη συζήτηση πως ό,τι έκανε η κυβέρνηση του ΑΚΕΛ για τη γιουροσίπρια, το έκανε καθοδηγούμενο από (α) ιδεολογική της προσέγγιση για δηθεν προστασία των εργαζομένων και (β) τη συνεπαγόμενη ανιδεότητά της που δεν το αφήνει να σκεφτεί και να δράσει λογικά κάνοντας αυτό που θα έκανε ένας επενδυτής με την κοινή λογική, δηλαδή να μειώσει το κόστος προσωπικού ώστε να διασώσει την επιχείρηση. Και στο βωμό της ιδεολογικής του προσέγγισης, όχι 28 εκατομμύρια αλλά 28 δισεκατομμύρια θα ήταν διατεθειμένη να πληρώσει στον οποιοδήποτε.

    Μου αρέσει!

  22. 25 Μαΐου, 2011 21:31

    Eikoniko kosmo maΛΛon zeis esy… Egw dystyxws exw to pronomio j zw pou prwto sheri mesa stis fyΛakes j ta dikasthpia ton aΛhΘino kosmo pou dEn efapmozei nomous j kpata anΘpwΠous Πapanoma xwpis na efapmozei apofaseis tou anwtatou j esheis to Θpassos na mou petaseis malakies peri eìkonikou kosmou… En epeidh Θwpw thn pragmatikothta kaΘhmerina pou milw etsi j sokapesai…. J kati teleytaio pe pallhkari marxisths einai MONON aytos pou epidiwkei thn anatroph tou kapitaΛismou me taΞiko polemo gia thn komounistikh meteΞeΛiΞh ths koinwnias… To akeΛ akpibws touton kamnei enen? Oute kan mes to katastatiko tou en to eshei

    Μου αρέσει!

  23. 25 Μαΐου, 2011 21:47

    ΟΣΡ, θα σου απαντήσω μόνο ως προς το τελευταίο σκέλος μια και δεν μου επιτρέπει το επίπεδό μου να σου απαντήσω στο πρώτο.

    Ιδού απόσπασμα από το καταστατικό του ΑΚΕΛ (άρθρο 1, παράγραφος 4):

    «Tο AKEΛ καθοδηγείται στη δράση του από τη μαρξιστική-λενινιστική κοσμοθεωρία που αναπτύσσεται με την ασταμάτητη πρόοδο της γνώσης και την οικονομική και πολιτική εξέλιξη».

    http://www.akel.org.cy/nqcontent.cfm?a_id=5309&tt=graphic&lang=l1

    Και επίσης κοίτα ποια άποψη έχουν για τον μαρξισμό:

    http://www.akel.org.cy/nqcontent.cfm?a_id=5282&tt=graphic&lang=l1

    Μου αρέσει!

  24. 25 Μαΐου, 2011 22:19

    εδιέφυγε σου τούτον τον μικρούλιν

    9. (α) Στο σημερινό αντιιμπεριαλιστικό, απελευθερωτικό, αντικατοχικό στάδιο αγώνα, το AKEΛ αγωνίζεται για μια Kύπρο ανεξάρτητη, κυρίαρχη, ομοσπονδιακή, αδέσμευτη κι αποστρατικοποιημένη, απαλλαγμένη από ξένους στρατούς, έποικους και βάσεις.

    κράτος σε συνθηκες καπιταλισμού….

    με ταξική πάλη με κομουνιστική μετεξέλιξη με τίποτα…… ένας μισταρκός του καπιταλισμού

    όσον αφορά τα περί επιπέδου εν πειράζει φιλαράκι μου ευτυχώς που κρατάτε τον πήχυ ψηλά με τις γλυκούλικες σας αναμασήσεις του θεωρητικού τίποτα…

    την ώρα που αποφάσεις του ανωτάτου δικαστηρίου δεν εφαρμόζονται τζαι άνθρωποι σαπίζουν στην φυλακή από τον αντιρατιιστή μαρξιστή στα χαρκιά συλιτιζώτη του μαρξιστικού καπιταλιστικού ακελ κάποιοι προσαπθούν να αυτοοργανωθούν κάνοντας συνελεύσεις και οργανώνοντας διαμαρτυρίες έξω από το υπουργείου του μαρξιστή στα χαρκιά διαχειριστή του καπιταλισμού συλιτζιώτη που αρνήθηκε να δεκτεί αντιπροσωπεία μεταναστων γιατί την εκδλήλωση εκάμαν την οι αλήτες οι αναρχικοί

    άλλοι παίζουν το ππιριλλίν τους γράφοντας στα μπλοκ μόνο αναμασώντας μπούρδες περί μαρξιστικού κομουνιστικού ακελ ακελ ακελ το κόμμα σου κεβε.. πάμπος παπαγεωργίου

    ένας άνθρωπος πολύ πολύ χαμηλού επιπέδου

    Μου αρέσει!

  25. 25 Μαΐου, 2011 22:28

    Κοίτα, το άν το ΑΚΕΛ είναι 100% πιστό στη μαρξιστική θεωρία την οποία ασπάζεται ή δεν είναι 100% πιστό δεν είναι το ζήτημα. Κατά την άποψή μου ισχύει το δεύτερο. Αλλά δεν μπορώ να καταλάβω τι σχέση έχει αυτό με το ανώτατο.

    Και τι δηλαδή; Σε κράτη που εφάρμοσαν τον μαρξισμό-λενινισμό δεν σάπιζε κόσμος στις φυλακές; Εκεί αν δεν κάνω λάθος δεν υπήρχε καν ανώτατο δικαστήριο να προσφύγουν έστω και για παρηγοριά

    Μου αρέσει!

  26. 26 Μαΐου, 2011 08:51

    δεν είναι 100% πιστό στην μαρξιστική θεωρία αλλα πόσο 6%; 12% 21%; τέσπα …… σα να λέμε ολίγον έγκυος

    η εδεκ που είναι σοσιαλιστική πόσο % μαρξιστική είναι; οι οικολόγοι;

    το ακελ είναι ένα νεοφιλελεύθερο δεξιλό αστικό κομματάκι απλά μισταρκός του υφιστάμενου συστήματος ακριβώς όπως όλα τα άλλα

    και ούτε καν σαν όραμα του δεν έχει την κομμουνιστική μετεξέλιξη της κοινωνίας ….

    θέλεις για να χαρείς τζαι συ να πούμε ότι υπάρχουν διαβαθμήσεις; ότι τάχα το ακελ εν πιο φιλολαικό τζαι καλά; εγω προσωπικά εν τις είδα πουθενά… αν θέλεις πε μου τες εσύ

    αντίθετα επαναλαμβάνω το ακελ είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ταξική συνείδηση αφού πουλάει παραμύθια στους ως επί το πλείστον πλέον απολιτικους αποιδεολογικοποιημένους οπαδούς ότι επειδή είναι με την ομόνοια πχ είναι αριστεροί και ότι η μεγάλη διαφορά τους είνια ότι οι φασίστες έκαμαν το πραξικόπημα

    γιαυτό ακόμα τζαι σήμερα θωρείς κοπελλούθκια που γεννήθηκαν το 90s να λαλεί το ένα στο άλλο ναι αλλά εσείς εκάμετε πραξικόπημα τζαι η ανταπάντηση ναι αλλά εσείς επροδόσετε τον αγώνα της εοκα τζαι άλλα φαιδρά

    όσον αφορά το ανώτατο τζαι τον συλιτζιώτη εν οκ εν κατανοητό, που να καταλάβεις

    προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε….. σιγά μεν το κάμει πράξην ο συλιτζιώτης… τζαι φυσικά ούτε έχω έτσι απαίτηση αφού εν καθαρα μισταρκός του συστήματος τούτου… αλλά ρε κουμπάρε ούτε καν όταν δεν υπήρχε κανένα άλλοθι και μάλιστα το αντίθετο… όταν υπήρχε η απόλυτη δικαιολογία να μην συμπεριφερθεί σε έναν προλετάριο μετανάστη πολιτικό πρόσφυγα και κατέληξε στην σκατοχώρα από καθαρή ατυχία για αυτόν, δηλαδή απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου που διέτασσε την απελευθέρωση του αυτός ως πλήρως αντίθετως με αυτά που δηλώνει ότι είναι και πλήρως συμμορφούμενος στις επιταγές των εντολών του συνέχισε να τον αφήνει να σαπίζει

    και αυτή η κουβέντα με το ανώτατο πάει και για σένα και για όλους εσάς που γνωρίζατε αυτό το αισχρό γεγονοός και είχατε τρόπο να το βγάλετε και δεν το βγάλατε και πάει και για το επίπεδο μισιμου που είπες πριν

    όσον αφορά την τελευταία σου κουβεντούα, εσύ φιλούδιν εννα μας φκεις παραπάνω δεξιός που τον αναστασιάδη που φοιτσάζει τον κοσμο περί κομουνιστικής λαίλαπας κλπ

    στην σοβιετική ένωση δεν εφαρμόστηκε κομουνισμός φυσικά αλλά κρατικός καπιταλισμός δηλαδή μια ελιτ που έλεγχε το κράτος έλεγχε τα μέσα παραγωγής και την εργατική δύναμη των εργατών … εκτός τζαι αν θεωρείς ότι έχουμε τζαι τζαμέ ποσοστά μαρξισμού όπως τζαι στην κύπρο απλά τζαμέ ήταν πιο μεγάλα

    Μου αρέσει!

  27. 26 Μαΐου, 2011 09:47

    άτε πάλε με τουντες ηλίθιες ευχές σε όσον δεν έχει τι να αντιτάξει…. είπα σου εγώ γιόκκα μου ότι θέλω να δημιουργήσω καταρχήν μαρξιστικό σύστημα τζαι μάλιστα μόνος μου;

    καταρχήν διαφωνώ με όσα λέει ο μαρξ όσον αφορά το πως θα πρέπει να εφαρμοστεί ο κομουνισμός δηλαδή μέσω κράτους και εξουσιαστικών δομών
    δεν χρειάζεται ούτε κράτος ούτε εξουσιαστικοί μηχανισμοί του τύπου δικατορία του προλεταριάτου κλπ για να μπορέσει να υπάρξει κοινοκτημοσύνη

    προσωπικά πιστεύω και το όραμα μου ειναι ο ελευθεριακός κομμουνισμός και το μόνο πράγμα που μπορώ να κάνω ει΄ναι να διαλαλώ τις ιδεες μου και να αντιτάσσω λογικά επιχειρήματα σε όσα έωλα αυθαίρετα γράφονται πχ εδώ από σένα και από άλλους…..

    και όπως ει΄πα και στον στροβολιώτη δεν σημαίνει ότι σταματά η ζωή.. πόσο δύσκολο είναι να το αντιληφθείτε τούτον δηλαδή; αντί να γράφω μαλακιουλες περί διαιώνισης τουντου άθλιου συστήματος που σπέρνει την φτώχεια και τη μιζέρια να γράφω και να πράττω όποτε μπορώ εναντίον αυτού του συστήματος αν πραγματικά πιστεύω ότι ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός
    κάτι που φυσικά δεν πιστεύει το αστικοκαπιταλιστικό μισταρκός ακελ

    Μου αρέσει!

  28. 26 Μαΐου, 2011 09:58

    Ό,τι πεις. Έχω άποψη για ό,τι λες αλλά νομίζω πως ο τρόπος με τον οποίο επιχειρηματολογείς καθιιστά κάθε απόπειρα διαλόγου μάταιη… Εξ ου και οι ευχές που είναι ειλικρινείς… 😉

    Μου αρέσει!

  29. 26 Μαΐου, 2011 11:01

    το θέμα είναι ουσία των όσων λέγονται και όχι το πως λέγονται 😉

    αν εγώ ρίχνω μπινελίκια τζαι ξιτιμασιές γιατί εσπάσαν τα νεύρα μου που τον τρόπο που τι΄ποτα εν λειτουργεί μες τουντο κωλόκρατος το πλέον ρατσιστικό τζαι αφιλόξενο έστω τζαι αν ο μέσος άχρηστος απολίτικος κυπρέος θέελι να ζει στις φαντασιώσεις του περί φιλολαικής μαλακίας του χριστόφκια δεν έχει απολύτως καμιά σημασία

    η ουσία είναι τα τεκμηριωμένα επιχειρήματα και αν μπορεία να εστιάσεις και να απαντήσεις σε αυτά καλώς, αν όχι γιατί σοκκάρεσαι από τα μπινελικια πάλε καλώς τζαι σικκιμε απλά μένουν αναντίλεκτα τα επιχειρήματα και φυσικά φαίνεται τουλάχιστον ότι δεν υπάρχει τίποτα να αντιταχθούν σε αυτά

    φιλάκια!

    Μου αρέσει!

  30. 26 Μαΐου, 2011 13:04

    OSR,

    Έχω μια απορία˙ όχι επί των όσων προσπαθείτε να συζητήσετε με τον σχολιογράφο Αντιπολιτευόμενο” [δεν βλέπω τον λόγο γιατί να μπω σ’ αυτήν την διαδικασία], αλλά για κάτι το επιμέρους. Διερωτούμαι γιατί προβάλλεις μια απόφαση [όποια κι αν είναι αυτή] του Ανώτατου Δικαστηρίου που αποτελεί γρανάζι του «αστικοκαπιταλιστικού» κράτους;

    Μου αρέσει!

  31. 26 Μαΐου, 2011 19:17

    όλα όσα ονομάζονται δικαιώματα δεν χαρίστηκαν από κανένα καπιταλσιτή εξουσιαστή αλλά κερδίθηκαν από τους ανθρώπους με αγώνες αίμα και δι΄νοντας την ίδια την ζωή τους

    και φυσκα άνεφ ο(σπρ)ίων όπως σε λαλεί ο αγρινός προσωπικά δεν είμαι διατεθειμένος να τα χαρίσω σε κανένα λαμόγιο καπιτάλα και θα παλέψω και μέσω της ιδιότητας μου και του επαγγέλματος μου να πραξω όπως έπρξα στην απόφαση που αγνοείς που καταφέραμε αξιοποιώντας όσα μέσα είχαμε ευρωπαική οδηγία 115/2008 ανώτατο δικαστήριο απόφαση που δεν εφαρμόστηκε απο΄τν αρχιρατσιστή συλιτζιώτη συνέλευση αυτοοργανωμένη και διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο του συλιτζιώτη
    και εν τέλει με την ΠΟΛΥΤΙΜΟΤΑΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ ΝΕΟΦΥΤΟΥ ΝΕΟΦΥΤΟΥ του άστρα απελευθρώθηκε ένας άνθρωπος που σάπιζε παράνομα μέσα στην φυλακή

    Ν Ι Κ Η ! ! ! Ο SHANMUKAN ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ! ! ! ! !

    Ν Ι Κ Η ! ! ! Ο SHANMUKAN ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ! ! ! ! !

    κάτι που έγραψα στο άλλο κείμενο του στοβολιώτη:
    το ότι είμαστε δαμέ και έχουμε όλα αυτά που ονομάζονται δικαιώματα και ελευθερίες που πριν 150 χρόνια ήταν ουτοπικά και αδιανοητα είναι μόνο και μόνο γιατί κάποιοι άνθρωοπι αγωνίστηκαν έδωσαν την ζωή τους για να τα έχουμε εμείς

    το υφιστάμενο σύστημα που λες ότι ει΄ναι το μόνο εφικτό κλπ υπάρχει μόνο εδώ και 150 περίπου χρόνια….. στην ελλάδα μέχρι το 1830 ήταν φεουδαρχικό το σύστημα και μετά καθαρα προτεκτοράτο και μετά την εξέγερση του 1843 δόθηκε και το πρώτο σύνταγμα και μετά το 1864 το δεύτερο και μετά από διάφορες άλλες εξεγέρσεις κερδίθηκαν κι άλλα όπως το 1886 στο σικάγο κλπ»

    προσωπικά δεν πιστεύω σε θεσμούς και μαλακίες δηλαδή ότι τάχα θα σεβαστώ κάποιον επειδή εν πρόεδρος βολευτής κλπ αλλά σε ανθρώπους

    υπάρχουν δικαστές καλοί άνθρωοπι όπως και αστυνομικοί όπως από όλα τα επαγγέλματα

    και κάτι που έγραψα σε κείμενο μου

    Περί δικαίου, νόμων, δικαστών, ΕΔΑΔ ΔΕΚ καρότου μαστίγιου…. ποιος εν τέλει ο εχθρός

    Περί δικαίου, νόμων, δικαστών, ΕΔΑΔ ΔΕΚ καρότου μαστίγιου…. ποιος εν τέλει ο εχθρός

    Ο νόμος είναι ένα ανθρώπινο δημιούργημα αυτών που έχουν την δύναμη να εξουσιάζουν και ισχύει μόνο για τους αδύναμους και φυσικά δεν πιάνει ποτέ τους δυνατούς

    Δεν λέω ότι όλα είναι σάπια και μαύρα και άραχνα……….. για την όποια ποιότητα ζωής έχουν οι άνθρωποι του δυτικού κόσμου δεν την οφείλουν στους νόμους και στους δικαστές αλλά στους αγώνες που πρέπει να δίνουν καθημερινά και συνέχεια

    Μέχρι πριν 60 χρόνια στις ΗΠΑ υπήρχε νόμος που χώριζε τους ανθρώπους σε μαύρους και άσπρους, ο νόμος άλλαξε όχι γιατί υπάρχει δημοκρατία και μαλακίες αλλά γιατί υπήρξε ένα τεράστιο κίνημα που πίεσε με αίμα και αγώνες για αυτό

    Ο ρατσισμός δεν αλλάζει με νόμους, τίποτα δεν κερδίζεται με νόμους, οι νόμοι υπάρχουν αλλά δεν εφαρμόζονται φυσικά όποτε δεν βολεύει την άρχουσα τάξη τους σιακόληδες κλπ

    Στα καφε λα μοτ έγινε απεργία τον περασμένο Οκτώβρη γιατί δεν εφαρμόζονταν σωρεία νόμων

    http://osr55.wordpress.com/2009/10/27/

    με κορυφαίο αυτόν του κατώτατου μισθού που είναι 790 ευρώ…………. Αφού υπάρχουν σήμερα ανθρώπου που δουλεύουν 6 μέρες την εβδομάδα και παίρνουν 630 ευρώ!!!!!

    Και όλα αυτά εν γνώσει της Σωτηρούλας Χαρλάμπους υπουργού εργασίας του ακελ το οποίο απλά δεν παρεμβαίνει

    Εν τέλει, αυτό που έχω να πω σε σχέση και με το ΕΔΑΔ και με το ΔΕΚ είναι κάτι πολύ απλό

    Καρότο και μαστίγιο……….. από την μια το ΔΕΚ με την απόφαση Αποστολίδη έδωσε καρότο στην μια πλευρά και μαστίγιο στην άλλη και το ΕΔΑΔ καρότο στην μια πλευρά και μαστίγιο στην άλλη

    Αυτός είναι ο τρόπος που λειτουργούν τα πράγματα σήμερα στο συγκεκριμένο οικονομικό σύστημα

    Ο καπιταλισμός επιβιώνει γιατί έχει βαλβίδες αποσυμπίεσης, δίνει την ψευδαίσθηση στους μισθωτούς σκάβους ότι μπορεί να διεκδικήσουν το δίκαιο τους με νόμους σε δικαστήρια κλπ κλπ

    Τα δικαστήρια είναι φυσικά και αυτά πολύ βασικός πυλώνας του συστήματος και δεν είναι εκεί για να προστατεύουν τους μισθωτούς σκλάβους

    Δεν πρόκεται να βρεθεί δικαστήριο να κηρύξει αντισυνταγματικό πχ το νόμο που διέπει τις τράπεζες και ότι αν έχουν αποθεματικό 1 προς 10 δηλαδή αν έχουν 1 ευρώ θα μπορούν να «δανείζουν» 10

    Πως μπορούν να «δανείζουν» κάτι που δεν έχουν; Βασική αρχή αστικού δικαίου είναι ότι για να υπαρχει έγκυρη σύμβαση πρέπει για κάθε παροχή να υπάρχει αντιπαροχή

    Εφόσον οι τράπεζες δεν δίνουν τίποτα εκτός από αέρα κουπανιστό με τα χαρτιά που δίνουν γιατί παίρνουν κάθε μήνα πραγματικά λεφτά που δεν έδωσαν ποτέ;

    Μα ακριβώς γιατί οι νόμοι τα δικαστήρια και το σύστημα αυτό υπάρχει όχι για τους απλούς ανθρώπους …….

    Τίποτα δεν χαρίζεται………….. όλα κερδίζονται μόνο όταν τα διεκδικούμε και τα θέλουμε αληθινά……….. φτάνει όμως να αντιληφθούν οι άνθρωποι ποιος είναι ο αληθινός τους εχθρός»

    οπότε άνεφ ο(σπρ)ιων ελπίζω να σε κάλυψα

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.