Skip to content

Ω κοινωνία οπισθοδρομικών!

Μαΐου 30, 2011

Μια βδομάδα μετά τη «μεγάλη γιορτή της δημοκρατίας», μια βδομάδα μετά την ανανέωση του κοινοβουλευτικού μας σώματος, βλέπουμε ξανά αποδείξεις για το πόσο οπισθοδρομική χώρα είμαστε:

 1. Όλοι (*ίσως* εκτός του ΑΚΕΛ)  τρέχουν στον … Αρχιεπίσκοπο να πάρουν την ευχή του για την προεδρία της βουλής! Εκείνος δηλώνει φυσικά πως ακούει αλλά δεν ανακατεύεται! Αλλά τι γυρεύουν στην αυλή του ο δήθεν σοσιαλιστής Γιαννάκης Ομήρου και ο δήθεν κεντρώος Μάριος Κάρογιαν; Κάτω από αυτές τις συνθήκες, ειλικρινά δεν θα έχει σημασία ποιος θα εκλεγεί. Η εκλογή τους θα αποτελεί ύβρην και συμφοράν.

 

 

 1. Στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο μοιράζονται την προεδρία του σώματος σοσιαλιστές και κεντροδεξιοί. Στην Κύπρο ο πρόεδρος  Χριστόφιας  προτείνει εκ περιτροπής προεδρία στο μετά τη λύση καθεστώς.   Το ΑΚΕΛ απορρίπτει την πρόταση του ΔΗΣΥ για μισή – μισή προεδρία του δικού μας κοινοβουλίου, γιατί λέει υποβλήθηκε εκπρόθεσμα. Μπορεί. Πιστώνω επίσης το ΑΚΕΛ και με το γεγονός πως δεδομένης της συνεργασίας που έχει με το ΔΗΚΟ, θα ήταν δύσκολο να «ρίξει» τον Κάρογιαν. Τότε όμως γιατί δήλωναν τα στελέχη του ΑΚΕΛ τη νύκτα των εκλογών πως δεν υπάρχει καμιά δέσμευση για την προεδρία της βουλής; Μήπως τα ζητήματα που θέτει το ΑΚΕΛ είναι απλώς προφάσεις, και η ουσία είναι η διαχρονική του ατολμία να συνεργαστεί με τον ΔΗΣΥ, διαιωνίζοντας έτσι την συμφορά της ανάγκης συμμαχιών με τα εξτρεμιστικά δήθεν κόμματα του κέντρου;

 

Η προεδρία της βουλής λογικά ανήκει στα μεγάλα κόμματα. Όσο και αν κάνω κριτική στον ΔΗΣΥ και περισσότερη στο ΑΚΕΛ, θα ένοιωθα πιο ασφαλής αν στην προεδρία εναλλάσσονταν Νίκος Αναστασιάδης και Αντρος Κυπριανού, παρά να γινόμαστε μάρτυρες του εκχυδαϊσμού της πολιτικής μας ζωής σε ένα φόντο συντηρητισμού και οπισθοδρόμησης.

 

Υ.Γ. Και μέσα σε όλα αυτά, ακούεις και τις δηλώσεις του προέδρου από την Αυστραλία σαν χαλασμένο γραμμόφωνο: «δεν θα αποδεχτούμε αυστηρά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία»!  

 

Στ’ αλήθεια γιατί να το κάνουμε αυτό; Βιάζεται κανείς για τη λύση; Θέλει κανείς – τώρα πια – τη λύση;

 

 

 

 

 

Advertisements
10 Σχόλια leave one →
 1. Μαΐου 30, 2011 08:40

  ουυ άτε τζαι συ τωρααα αφού ρε κουμπάρε τουτη η μπάλα που λέγεται γη εννα πεθάνει

  τς τς που πήγε ο ρεαλισμός σου βρε

  Μου αρέσει!

 2. disdaimona permalink
  Μαΐου 30, 2011 08:55

  Καλημέρα,

  οι φίλοι μας καλαμαράδες λαλούν πως ένα που τα πλεονεκτήματα τα δικά μας, εν το εκλογικό μας σύστημα το οποίο επιβάλλει που μόνο του τες συμμαχίες τζαι απαγορεύει τη διοίκηση της χώρας που ένα τζαι μοναδικό κόμμα κατί το οποίο δημιουργεί άλλου είδους προβλήματα. Ότι για παράδειγμα υπάρχει έναν μόνιμο διχαστικό πνεύμα μεταξύ τους το οποίο εν τους επιτρέπει παρά να διαφωνούν μιαν ζωην αντιπαραγωγικά, τζαι που «εμπορευματοποιεί» τέλεια την πολιτική καθότι το κάθε κόμμα ΠΑΣΟΚ, τζαι ΝΔ βασικά λειτουργεί ως μια εταιρία προώθησης συμφερόντων καθαρά.

  Τούτον διαχρονικά δημιουργεί τζαι έναν συγκεκριμμένο τύπο «Πολίτη». Ο καλαμαράς πολιτευεται ατομικιστικά, εν ήξέρει τι εν η συναίνεση, τι εν τα κοινά συμφέροντα, τι εν μετριοπάθεια, τι είναι η προληπτική πολιτική.

  Ο τρόπος τούτος του πολιτευεσθαι λαλούν κάποιοι φίλοι, πως οδηγησε τζαι στο φαινόμενο το σημερινό, ότι δλδ ο κόσμος κάτω εν ηξέρει πως να αντιδράσει, τζαι συνέχεια κάμνει διαμαρτυρίες, ή πορείες, ή «πλατείες» που πέφτουν στο κενό.

  τζαι ότι πέραν που το ΚΚΕ ( που κρατά τζείντες παλαιοκομματικές πειθαρχίες) οι υπόλοιποι εν ανήμποροι να οργανωθούν σαν βάση κόμματος.

  Με τούτον το πιο πάνω σκεπτικό, αν το αποδεχτώ, καταλήγω πως σε εμας εν πολλά καλύτερα τα δεδομένα τζαι πως ο μέσος πολίτης έσιει μιαν καλύτερη παιδεία τζαι εν πιο
  σοβαρός απέναντι στα προβλήματα του τόπου.

  Οποτε, ίσως τζείνο που φταίει να εν ο τρόπος που ΔΕΝ χρησιμοποιούμε σωστά τες δυνατότητες του συστήματος για συνεργασίες.

  Εννοώ πως τα μεγάλα κόμματα μαλλον επείσαν μας πως εν αναπόφευκτη η υπαρξη ‘ρυθμιστικών κομμάτων» ενώ στην πραγματικότητα απλά εν δική τους επιλογή το γεγονός
  ότι τούτα τα ρυθμιστικά κόμματα τελικά εγίναν όπως το είπεν τζαι ο Νικόλας της Αλλης Όχθης «θεσμοποιημένος βόθρος».

  Καταλήγω λοιπόν να πω, ότι αυτό που μένει είναι η δύναμη της βάσης. Εφόσον εμείς ως πολίτες, εν εκαταλήξαμεν στον ατομικισμό του πολιτευεσθαι, (κατι το οποίο εφάνηκε καθαρά με το κίνημα της Επανένωσης) πρέπει να διατηρήσουμεν μια συνεχόμενη συνεργασία για όσα θέματα όντως εν καρκινώματα για όλους μας.

  π.χ ο ρόλος της Αρχιεπισκοπής.

  Πρέπει να στηθεί έναν ανάλογο κίνημα, (τωρά που εν θα εχουμεν να βουρούμεν τζαι την επανένωση) το οποίο θα στοχεύσει με πορείες, με αρθρογραφία, με παρεμβάσεις κλπ στο διαχωρισμο Κράτους Εκκλησίας τζαι κυρίως στο θέμα της φορολόγησης της τελευταίας.

  Ερκεται τζαι η κρίση είπαμε…

  Για την προεδρία της βουλης….ουδέν σχόλιο….

  Μου αρέσει!

  • Μαΐου 30, 2011 14:08

   Το θέμα είναι ότι ίσως θα έπρεπε το πρώτο κόμμα της κυπριακής βουλής, να έπρεπε να έχει συνταγματικά καθορισμένο ρόλο να κάνει συναίνεση για προεδρία της βουλής με άλλους σχηματισμούς, όντας το ΙΔΙΟ στην αρχηγία της βουλής.

   Μου αρέσει!

 3. Μαΐου 30, 2011 09:02

  Και μέσα σε όλα αυτά που ζούμε, αναρωτιέμαι γιατί να μπαίνουμε στα έξοδα οργάνωσης δύο εκλογών, βουλευτικές και προεδρικές δύο γύρων μάλιστα, όταν τις έχουν διασυνδέσει σε τόσο μεγάλο βαθμό. Ας γίνονται μόνο βουλευτικές να τελειώνουμε. Τουλάχιστον, τότε θα σταματήσει και ο μοναρχικός τύπος προεδρίας, αφού θα ελέγχεται περισσότερο ο θεσμός από τη βουλή των αντιπροσώπων.

  Αναπάντεχη πάντως η πρόταση για την εκ περιτροπής προεδρία της βουλής. Ανοίγει το δρόμο για μια νότα προόδου, αλλά όπως φαίνεται δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή…Εξάλλου η «πρόοδος» καθιερώθηκε, για ανεξήγητους λόγους, ως λέξη-ταμπού, τα τελευταία χρόνια. Λύση; Ποιά λύση;

  Μου αρέσει!

 4. xwrikos permalink
  Μαΐου 30, 2011 09:30

  Ο ανδρος χωρις να το θελει μας αποκαλυψεν οτι οντως το ακελ εχει προσυμφωνησει σε διαμιρασμο θεσεων .

  Επισης μας αποκαλυψεν οτι ολοι τηρησαν τα συμφωνηθεντα, κατι που αποκαλυπτει πως το ακελ ειχε συμφωνηση στην απορριψη του σχεδιου αναν και στην διατηρηση της δευτερης καλυτερης λυσης για αυτον και δεν εσηκονουνταν να φυουν που την κυβερνησην .

  Περαν τουτου ο ανδρος ουσιαστικα παραδεχετε το σημαντικο για την ηγεισα του ακελ δεν ειναι η κοινωνια και οι προοδος της αλλα η συμφωνιες που καμνει με τα αλλα κομματα για να υποστηριζει το εναν το αλλον και να διατηρουν την εξουσια (η πολιτικη του εν φακκω πενιαν φτανει να ειμε προεδρος).

  Φυσικα τουτα ουλλα ηταν εμφανη για οποιον εθωρεν της ενεργειες του ακελ απο την μεραν που εφκεικεν προεδρος ο χριστοφιας ακελ κατι που αντεληφθηκε και η διεθνης κοινοτητα και για αυτον επι τον ημερων του χριστοφια εδωσεν την μεγαλυτερην αναβαθμηση στο ψευδοκρατος που δοθεικε ποτε βλεπε επισκεψη ΓΓ ΗΕ στο πρεδρικο και την επισημοποιηση της επιτροπης αποζημειωσεων κατι το οποιο επιτρεπει την απροσκοπτη αναπτυξη των κατεχομενων.

  Βασικα ο χριστοφιας και το ακελ ανταλξαν την λυση με την αναδο τους στην εξουσια και δεσμευτικαν να οδηγησουν το κοσμο του ακελ στην αποδοχη αυτης της καταστασης διοτι θεωρουν οτι μπορουν να τους παρουν οπου θελουν. Εξου και ο ανδρος θεωρησε σωστο απευθυνομενος στο μοναδικο ακρωατηριο που τους ενδιαφερει (της κομματικες ηγεσιες) να τους υπενθημησει στην βουλην οτι το ακελ ηταν εναντιων του σχεδιου αναν ακομη και σαν βαση για διαπραγματευση αποκαλυπτονταςς την ιδια ωρα οτι η ομιλια του χριστοφια στην παγκυπρια συνδιασκεψη για τα υπερ και τα κατα του σχεδιου ηταν μουφα για να τζοιμηση τον κοσμον και τα εβαλεν με αυτους που εγραψαν τα λεγομενα του στην βουλη με αποτελεσμα να τα μαθει ο κοσμος ο οποιος δεν επρεπε να ξερει.

  Μου αρέσει!

  • Toxotis permalink
   Μαΐου 30, 2011 09:42

   Χωρικέ συμφωνώ μαζί σου. Παρακολουθώντας τον Άντρο να μιλά καταλαβαίνεις τα πάντα για τις ανομολόγητες συμφωνίες του ΑΚΕΛ. Ο άνθρωπος έχει την πολιτική ευφυία
   του αξιαγάπητου Γκούφη.
   Σοβαρά τώρα. Η πρόταση Αναστασιάδη για εκ περιτροπής είναι εξαιρετική λύση για να απαλλαγούμε από τα καρκινώματα των αυτοδιόριστων ρυθμιστών του πολιτικού μας συστήματος. Τι σημαίνει σιόρ ρυθμιστής; Ψηφίζουμε άλλους για να μας ρυθμίζουν άλλοι;

   Μου αρέσει!

 5. Toxotis permalink
  Μαΐου 30, 2011 09:47

  Γιατί απέρριψε άραγε αμέσως ο Άντρος άλλως Γκούφη την πρόταση Αναστασιάδη για εκ περιτροπής προεδρία στη Βουλή; Για δύο λόγους: Α. Ο προφανής. Για να διατηρήσει την συνεργασία με το ΔΗΚΟ. Αυτό θα λέει στην Κεντρική Επιτροπή και στον κόσμο. Β. Ο δεύτερος λόγος εντοπίζεται αν ρωτήσει κανείς «ποιος από το ΑΚΕΛ να είναι πρόεδρος της Βουλής»; Να είναι ο Άντρος θα πει κάποιος. Γιατί να μην είναι ο Κατσουρίδης θα πει κάποιος άλλος που πήρε και τις περισσότερες ψήφουν από όλους τους βουλευτές; Κι έτσι για να μην μπούμε καν στην σχετική συζήτηση ο Γκούφη έκλεισε την πόρτα και άφησε απ έξω τηνλογική.

  Μου αρέσει!

 6. Μαΐου 30, 2011 11:19

  Ο τρίτος λόγος είναι οι έμμονες του ΑΚΕΛ σε κάποια θέματα.
  Για το ΑΚΕΛ δεν μπορεί να υπάρξει συνεργασία με ΔΥΣΗ αφού όλη η πολιτική του στηρίζετε στα ΑΝΤΙ ΔΥΣΗ συναισθήματα που καλλιεργεί στους οπαδούς του .
  Για το ΑΚΕΛ πρώτη προτεραιότητα είναι να μην βγει το ΔΥΣΗ στην εξουσία και μετά όλα τα υπόλοιπα.
  Αυτό το ξέρει ο Αναστασιάδης που στο πίσω μέρος του μυαλού του (όπως και όλων των υπολοίπων) είναι το 2013 γι αυτό κάνει αυτή την πρόταση.
  Πάνω στις εμμονές του ΑΚΕΛ βασιζόταν και ο πόλεμος που έγινε για την αίτηση για ένταξη στον συνεταιρισμό για την ειρήνη.

  Μου αρέσει!

 7. Andreas permalink
  Μαΐου 30, 2011 16:31

  Να δουμε τι αλλο θα σκαρφιστει ο Αννανστασιαδης για να μεν δυσσαρεστησει δηκο – εδεκ για το 2013.Ηδη σε 1 βδομαδα αλλαξαν 2 σεναρια και παμε για 30.
  Χαχαχα.
  Τα παντα για το 2013.
  Μακαρι να ερτουσιν ετσι οι καταστασεις που να πρεπει να παρει θεση υπερτ του ενος κοματος των 2.Τζιαμε να δουμε χάζι.

  Μου αρέσει!

 8. Andreas permalink
  Μαΐου 30, 2011 16:31

  Ω κοινωνία οπισθοδρομικών!

  Μεν αυτομαστιγωνεσαι.Εσυ τους εφκαλες προσφατα.Εσιεις πολλα βασανα κομα…

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: