Μετάβαση στο περιεχόμενο

Όταν ο δείκτης σταματά στο 753%

15 Ιουνίου, 2011

Σύμφωνα με την Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΜΥ), την Δευτέρα του Κατακλυσμού είχαμε τις εξής αποδόσεις:

 

Σταθμός                                      Υετός(mm)      Κανονική                     %

 

Ξυλότυμπου                                           36                    4.4                               818%

Λευκωσία (Αθαλάσσα).                 52.7                7                                  753%

Αθηένου                                                   51.8                8.2                               632%

 

Τα χιλιοστά που φαίνονται στη δεύτερη στήλη αφορούν την βροχή που έπεσε το απόγευμα της Δευτέρας 13 Ιουνίου 2011. Η κανονική τιμή υετού (βροχόπτωσης) αφορά τον μέσο όρο για τον συγκεκριμένο σταθμό για την τριακονταετία 1961-90.

 

Άλλες περιοχές δέχτηκαν από τίποτα, έως λιγότερη βροχή, άλλες ακόμα περισσότερη, αφού Ο Πολίτης γράφει πως στο Πέρα Χωρίο Νήσου έπεσαν 95 χιλιοστά. Βροχές έπεσαν και στον βορρά. Η Τύμπου κατέγραψε κάπου 44 χιλιοστά, ενώ άλλος σταθμός έφτασε τα 55.

 

Για να αντιληφθείτε καλύτερα τι σημαίνει αυτό, στην περιοχή της Αθαλάσσας έπεσαν 52.7 λίτρα νερού σε κάθε τετραγωνικό μέτρο επιφανείας.  Φανταστείτε να έπεφτε όλο αυτό το νερό στο κέντρο της Λευκωσίας.

 

Όλα αυτά ήταν αποτέλεσμα μιας ασυνήθιστης καιρικής συγκυρίας για μήνα Ιούνιο. Η θερμοκρασία έπεσε από τους 39 βαθμούς στη Λευκωσία την Πέμπτη, στους 30 τη Δευτέρα. Οσοι πήγαν στην Πάφο ξέρουν πως ο δαιμονισμένος αέρας που δεν σταμάτησε να φυσά όλο το τριήμερο, έκανε πολύ πιο αισθητή την πτώση της θερμοκρασίας. Όλος αυτός ο αέρας έφερε προφανώς πολλές ποσότητες υγρασίας από τη Μεσόγειο, οι οποίες ανυψώθηκαν και μετατράπηκαν σε νέφη πάνω από την οροσειρά του Τροόδους, και μετά αξιοποιώντας και τις γενικότερες ασταθείς συνθήκες μετατράπηκαν σε τερατώδη σύννεφα καταιγίδων δίνοντας τα καταγραφέντα αποτελέσματα.

 

 

Δορυφορική φωτογραφία, απόγευμα 13ης Ιουνίου 2011

Όπως βλέπετε στην πιο πάνω δορυφορική φωτογραφία, τα σύννεφα αναπτύχθηκαν ως μια πυραμίδα, με κορυφή την Οροσειρά του Τροόδους και ανάπτυξη ανατολικά – βορειανατολικά. Οι μετρήσεις των βροχών ταυτίζονται με την εικόνα των συννέφων.

 

Ήταν σίγουρα από τις πιο εντυπωσιακές καταιγίδες των τελευταίων ετών.

 

Και φυσικά το βράδυ και την επόμενη είχαμε τα συνηθισμένα: «ανοχύρωτη πολιτεία», «πλημμυρίσαμε με μια ώρα βροχής», «χάος». Και δώστου οι αγανακτισμένοι πολίτες: «είχα πλημμυρίσει ξανά τον Οκτώβρη, εσπάσαν με να μου δώσουν πέντε χιλιάδες, που εν η κυβέρνηση;»

 

Δεν ξέρω που ήταν η κυβέρνηση. εκείνο που ξέρω είναι πως καμιά κυβέρνηση στον κόσμο δεν μπορεί να προβλέψει υποδομές για περιπτώσεις που πέφτουν σε ένα απόγευμα νερά για μισό χρόνο. Κακές αναπτύξεις γίνονται, ποτάμια και χείμαρροι ταλαιπωρούνται, ναι, αλλά εκείνο που παρατηρώ πάντα μετά από τέτοια φαινόμενα είναι η διαχρονική μας μιζέρια: γυρεύουμε πάντα να ρίξουμε το φταίξιμο στους άλλους, απεκδυόμαστε κάθε ευθύνης, και αναμένουμε από τρίτους να μας λύσουν να προβλήματα μας. Κάτω από τις περιστάσεις, θεωρώ πως η κυβέρνηση δεν έχει οποιοδήποτε ευθύνη για τις όποιες καταστροφές έγιναν την Δευτέρα.

 

Θα μου πείτε εσύ αν πλημμύριζες, τι θάκανες; Θα είχα ήδη ασφαλίσει το σπίτι μου. Δεν θα ανέμενα χαριστική αποζημίωση από την όποια κυβέρνηση. Θα προσπαθούσα επίσης να βελτιώσω στον βαθμό που περνά από το χέρι μου τις υποδομές εντός και γύρω από τον χώρο μου. Και τέλος αν παρόλα ταύτα πλημμύριζα , τότε θα στενοχωριόμουν, και θα έλεγα αυτό που έγραψα πιο πάνω: δεν είναι δυνατόν να δημιουργήσουμε υποδομές για τέτοια (όντως) ακραία φαινόμενα.  

 

Δεν νομίζω να αναμένει κανείς πως τα σπίτια στα οποία ζούμε θα μπορούσαν να αντέξουν ένα σεισμό στο 9 της κλίμακας Ρίχτερ. Κάθε κράτος δημιουργεί πρόνοιες και προβλέπει υποδομές στη βάση της λογικής. Όχι στην βάση του ασυνήθιστου, και του εξαιρετικού.

 

Αλλά αφού έχουμε μάθει να θεωρούμε πάντα εαυτούς ως άμεμπτους και ηθικά ανώτερους που πάντα γινόμαστε θύμα των ξένων, των κακών, των προδοτών, της διαγαλαξιακής συμμαχίας και βάλε, ε, τότε οι αντιδράσεις που καταγράφηκαν δεν είναι παράξενες.

 

 

 

 

15 Σχόλια leave one →
  1. Αλέξης permalink
    15 Ιουνίου, 2011 08:34

    Αν πλημμύρισε το σπίτι της κυρίας ξανά πριν 8 μήνες, τότε μάλλον κάτι έκαμε λάθος και κακώς η κυβέρνηση της έδωσε και τις 5 χιλιάδες λίρες εξ αρχής. Δύστυχος έχουμε πολλούς ηλίθιους που χτίζουν μέσα στις ποταμοσιές και μπαζώνουν τα ρέματα και μετά διερωτούνται γιατί πλημμυρίζει το σπίτι τους. Η μόνη δικαιολογία που θα μπορούσα να σκεφτώ για τους συγκεκριμένους είναι να έχτισε άλλος μέσα στον ποταμό και να παρέκτρεψε το νερό στο σπίτι τους, που και πάλι δεν θα φταίει η κυβέρνηση αλλά ο γείτονας.

    Εν το μεταξύ, αν ήταν κάποτε ποταμός ή ρυάκι, πως τα εκαταφέραν να το κοτσιανιάσουν πάνω τους το συγκεκριμένο κομμάτι και μετά να πιάσουν και πολεοδομική άδεια για να κτίσουν μέσα;

    Μου αρέσει!

    • Othellos permalink
      15 Ιουνίου, 2011 19:34

      Αν κάποιος έκανε το λάθος και αγόρασε ένα φτηνό οικόπεδο πριν από 20 ή 30 χρόνια μέσα στην «μπαζωμένη ποταμωσιά» και έκτισε μέσα ένα σπιτάκι για να στεγάσει την οικογένεια του, την ευθύνη την έχει η πολιτεία η οποία κακώς επέτρεψε να δημιουργηθούν αυτά τα οικόπεδα χωρίς να γίνουν επαρκείς πρόνοιες για αντιπλημμυρικά έργα και αποχετεύσεις. Ο περισσότερος κόσμος δεν έχει ιδέα από αυτά τα πράγματα αλλά δυστυχώς ζούμε σε μια χώρα όπου το κράτος πάντα βολεύεται μοιράζοντας δεξιά και αριστερά ευθύνες χωρίς να αναλαμβάνει ποτέ τις δικές του.

      Μου αρέσει!

      • strovoliotis permalink*
        15 Ιουνίου, 2011 22:03

        Οθέλλο, ακριβώς αυτό το σημείο θέλω να θέσω. Πως ό,τι νόμιμο ή παράνομο είχε προηγηθεί, δεν υπάρχει περίπτωση να προβλέψει μια αρχή τις υποδομές για 100 χιλιοστά βροχής σε μισή μέρα.

        Μου αρέσει!

  2. 15 Ιουνίου, 2011 10:06

    Δηλαδή με την ίδια λογική θα έπρεπε οι Ιάπωνες να τα σπάσουν ούλλα που, παρόλο που γνωρίζει η κυβέρνησή τους ότι είναι σεισμογενής περιοσχή, εντούτοις είχαν τόσο σοβαρές καταστροφές.

    Μου αρέσει!

  3. Toxotis permalink
    15 Ιουνίου, 2011 11:02

    Εγώ νομίζω άρχισες να γίνεσαι ΑΚΕΛΙκός τζιε καλύφκεις τους. 🙂

    Μου αρέσει!

  4. Ανώνυμος permalink
    15 Ιουνίου, 2011 13:46

    Φρονώ ότι η κυβέρνηση έπρεπε να απαιτήσει πίσω και τις €5000 που έδωσε στην κυρία, και να την κατηγορήσει που τα πήρε αλλά αντί να τα χρησιμοποιήσει όπως όφειλε τα . . . έφαγε.

    Μου αρέσει!

  5. 15 Ιουνίου, 2011 15:10

    Καλά ρε κοπέλλια, εμάς ππέφτει τόσο νερό κάθε μήνα το καλοκαίρι τζιαι παραπάνω. Έχουμεν ασφάλεια σπιθκιού. Οι κυπραίοι που εν ‘λεβεντολαός’ σκληραγωγημένος, όι αμερικανάκια, γιατί κάμνουν έτσι όποτε κατουρήσει λλίον? Έν τζι εν Κατρίναν που είσιεν.

    Μου αρέσει!

  6. strovoliotis permalink*
    15 Ιουνίου, 2011 22:11

    Ε, εκατόν χιλιοστά ή έστω τζιαι πενήντα σε μια μέρα, δεν είναι μόνον κατούρημα 🙂

    Πενήντα χιλιοστά σημαίνει πως μέσα σε κάθε ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο ρίχνει βροχή ανάλογη της χωρητικότητας του Ασπρόγκρεμμου, του δεύτερου μεγαλύτερου φράκτη της Κύπρου – μέσα σε ένα απόγευμα!

    Κατά τα άλλα, συμφωνούμεν.

    Μου αρέσει!

  7. Ανώνυμος permalink
    16 Ιουνίου, 2011 00:22

    Το φταίξιμο ανήκει κατά 99% στους πλημμυροπαθείς και το υπόλοιπο 1% στα τερτίπια της φύσης.
    Είναι μηδαμινές οι περιπτώσεις που φέρουν ευθύνη το κράτος και τοπική αυτοδιοίκηση.
    Όταν αγοράζει κάποιος ένα οικόπεδο για να κτίσει το σπιτάκι του, έχει υποχρέωση και ιδίαν ευθύνη για μελέτη της περιοχής που έχει επιλέξει να κάνει την αγορά του. Την ίδια ευθύνη έχει και με την αγορά έτοιμης κατοικίας.
    Πέραν της επιλογής της τοποθεσίας και των διαφόρων μελετών, οι ιδιοκτήτες πρέπει να λαμβάνουν και κάποια μέτρα για την προστασία της περιουσίας τους από διάφορα καιρικά φαινόμενα.
    Όλα τα υποστατικά που πλημμυρίζουν είναι συνήθως υπόγεια η ισόγεια σπίτια κτισμένα σε λεκάνες(χτισμένα σπίτια κάτω από το επίπεδο της οδού και με τσιμεντένια περίφραξη) και το πάτωμα της οικοδομής έχει πάντα μικρή υψομετρική διαφορά από το έδαφος. Κάθε φορά που ανοίγουν οι κρουνοί του ουρανού, πλημμυρίζουν ως επί τω πλείστον οι ίδιες οικοδομές.
    Οι Οικοδομές «πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων» είναι χωρίς μεγάλα φρεάτια συλλογής του βρόχινου νερού και χωρίς αυτόματες αντλίες νερού για άντληση των υδάτων για προστασία της περιουσίας.
    Είναι σχεδόν πάντα οι ίδιες οικοδομές που πλημμυρίζουν κάθε φορά που έχουμε έντονες βροχοπτώσεις.
    Δυστυχώς η Προνοητικότητα και πρόληψη και μέτρα προστασίας της περιουσίας από τους ιδιοκτήτες είναι ανύπαρκτα.

    Μου αρέσει!

    • Othellos permalink
      16 Ιουνίου, 2011 06:11

      Αν είναι έτσι και αν η πολιτεία δεν έχει καμία ευθύνη για τα όσα συμβαίνουν τότε γιατί επιμένει να είναι μέρος της όλης διαδικασίας χορηγόντας πολεοδομικές και οικοδομικές άδειες για οικόπεδα, για κατοικίες κλπ;

      Στροβολιώτη, αντιλαμβάνομαι το σημείο που θίγεις για την ασυνήθιστη βροχόπτωση την Δευτέρα που μας πέρασε. Όμως οι πλυμμηρισμένες κατοικίες είναι ένα φαινόμενο το οποίο δεν παρατηρείται μόνο σε περιπτώσεις ακραίων καιρικών συνθηκών. Σε κάθε περίπτωση αν οι δήμοι / κοινότητες έκαναν συστηματική συντήρηση των οχετών που ήδη υπάρχουνν τότε τα προβλήματα θα ήταν ακόμα λιγότερα. Όπως είπα και πιο πάνω, με το να πασάρουν αλλού τις ευθύνες τους τα προβλήματα δεν λύνονται.

      Μου αρέσει!

  8. Ανώνυμος permalink
    16 Ιουνίου, 2011 01:41

    Όχι, νομίζω δεν τα έκανες τόνους.

    Μου αρέσει!

  9. Γιώργος Χαραλάμπους permalink
    27 Ιουνίου, 2014 00:48

    Απλά να διορθώσω κάτι κύριε Στροβολιώτη επειδή ασχολούμαι πάρα πολύ με τον καιρό και τα λάθη πρέπει να διορθώνονται (με όλο το σεβασμό)… 1 τεταγωνικό χιλιόμετρο αντιστοιχεί σε 1 000 000 τετραγωνικά μέτρα… 50 χιλιοστά βροχής αντιστοιχούν σε 50 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο … Κατ’ αναλογία έχουμε 50 000 000 λίτρα μέσα σε ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο… Από τη στοιχειώδη φυσική γνωρίζουμε πως 1 λίτρο είναι 0,001 κυβικό μέτρο νερού … Κατ’ αναλογία 50 000 000 λίτρα αντιστοιχούν σε 50 000 κυβικά μέτρα νερού…
    Το φράγμα του Ασπρόκρεμμου έχει χωρητικότητα 52,375,000 (εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού)… Άρα σε κάθε τετραγωνικό χιλιόμετρο που πέφτει βροχή 50 mm αντιστοιχεί σε ποσότητα 50 000 κυβικών μέτρων νερού! Αυτή η ποσότητα είναι μόλις το 0,095 % του φράγματος του Ασπρόκρεμμου και όχι ολόκληρος ο Ασπρόκρεμμος (προφανώς) … Με λίγα λόγια αντιστοιχεί στο 1/100 της ποσότητας του Ασπρόκρεμμου!!! Άρα μπορούμε να αντιληφθούμε πως ένα φράγμα χρειάζεται συνεχείς εισροές με συνεχή τροφοδότηση από τα ορεινά τμήματα του νησιού μας!

    Με εκτίμηση,

    Γιώργος Χαραλάμπους (Κάτοχος Ιδιωτικού Μετεωρολογικού Σταθμού στην Ανθούπολη)

    Υ.Γ Αν θέλετε επισκεφθήτε την σελίδα – group μου στο facebook (Cyprus WeatherΟnline)… Είμαι σίγουρος πως θα σας ενδιέφερε…

    Μου αρέσει!

    • Γιώργος Χαραλάμπους permalink
      27 Ιουνίου, 2014 02:15

      Διόρθωση προηγούμενου post: Αντιστοιχεί στο 1 χιλιοστό του φράγματος του Ασπρόκρεμμου η ποσότητα των 50 mm βροχής ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο

      Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      27 Ιουνίου, 2014 07:33

      Γιώργο, ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο. Ήδη έχω προσθέσει τον σταθμό σου στη συγκεντρωτική ανάρτηση που έχω κάνει εδώ:

      Πόσο έβρεξε σήμερα στην Κύπρο; – Live weather in Cyprus.

      Αν γνωρίζεις και για άλλους σταθμούς, παρακαλώ ενημέρωσε με.

      Τώρα, επί της ουσίας, ναι μου φαίνεται υπερβολικός ο αρχικός μου υπολογισμός 🙂
      Πλην όμως ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο είναι 1000 μέτρα Χ 1000 μέτρα.

      Το βγάζω 1 000 000 000 και όχι 1 000 000. Κάποιος έχει λάθος!

      Μου αρέσει!

  10. Γιώργος Χαραλάμπους permalink
    27 Ιουνίου, 2014 10:47

    Καλημέρα,
    Ευχαριστώ για την πρόσθεση του σταθμού μου στη σελίδα σας , μεγάλη μου τιμή… Πρόσεξα ότι είστε άνθρωπος που ασχολείται πάρα πολύ με τον καιρό και μπορώ να πω έχω το ίδιο πάθος από μικρός ! 🙂 1000 * 1000 = 1 000 000 … Κάντε το στην υπολογιστική!

    Όσον αφορά τους σταθμούς υπάρχει ακόμα ένα σταθμός στους Καπέδες που θεωρώ είναι πιο αξιόπιστος από αυτόν που έχετε βάλει ως σύνδεσμο στη σελίδα σας… Ακολουθεί link..

    http://www.weatherlink.com/user/kapedes12perival/

    Επίσης υπάρχει μετεωρολογικός σταθμός στα Λατσιά, Λεύκα, Γιαλούσα, Αργάκα, Ορούντα,Aphrodite Hills…Αυτά θα τα βρείτε στο wunderground και στο weatheronline

    Καθημερινά αναλύω τις μετρήσεις στη σελίδα μου (σύνολο 36 σταθμοί)…

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.