Μετάβαση στο περιεχόμενο

Συγχαρητήρια για το ψευδορεύμα!

16 Ιουλίου, 2011

Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν στην κυβέρνηση στο ΚΕΒΕ και την Αρχή Ηλεκτρισμού. Κατάφεραν μέσα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα να συμφωνήσουν με τους αντίστοιχους θεσμούς στον βορρά, την ουσιαστική ένωση των δυο δικτύων ηλεκτροδότησης.

 

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση του διαθέσιμου φορτίου που έχουμε στο νότο, την βελτίωση της ποιότητας ζωής μας, αλλά και την σμίκρυνση των συνεπειών σε όλους τους επαγγελματικούς τομείς.

 

Αυτό που έγινε το αξιολογώ ως μια ευκαιρία που διαχειρίστηκε σωστά η κυβέρνηση. Μέσα από την καταστροφή ίσως και να υπάρχουν και άλλες ευκαιρίες. Σε ενεργειακό – πολιτικό επίπεδο, ίσως να είναι δυνατή η επιπρόσθετη ενίσχυση μας σε ρεύμα από τη χώρα που βρίσκεται πιο κοντά μας: την Τουρκία.

 

Αν υπάρχει κάτι, ας το ψάξουν.

 

Επιπροσθέτως, ευκαιρίες μπορεί να υπάρχουν και αλλού: αν υπάρχουν ψύχραιμοι άνθρωποι ας εξετάσουν, πέραν των βραχυπρόθεσμων αναγκών, τη δυνατότητα εναλλακτικών πηγών ενέργειας για το νησί μας. Αν το Βασιλικό είναι κατεστραμμένο, και ο ενεργειακός σχεδιασμός ξεκινά από το μηδέν, τα τεράστια κόστη πρέπει να ξαναπληρωθούν, ας κοιτάξουμε λίγο ψηλά.

 

Μέχρι τον ήλιο.

 

——————————————————————————————-

 

Φυσικά το ρεύμα έχει και άλλες πτυχές. «Όχι στο ρεύμα της κατοχής» φωνάζουν κάποιοι.

 

Το κατανοώ. Και τους καλώ να αντιδράσουν αποφασιστικά:

 

Να αποσυνδέσουν όλες τις ηλεκτρικές συσκευές και να σβήσουν όλα τα φώτα και κλιματιστικά μέχρι την οριστική επίλυση του προβλήματος. Γιατί, βλέπετε, μέχρι τότε οι παροχές μας θα είναι συνεχώς μολυσμένες με το ψευδορεύμα του βορρά. Δεν μπορείτε να το αποφύγετε, ούτε να το αντέξετε προφανώς.

 

Υ.Γ. Με αυτό το κείμενο ελπίζω να πείσω τους πολλούς νούσιμους ΑΚΕΛικούς μου αναγνώστες πως η μόνη προκατάληψη που διακατέχει αυτό το χώρο, είναι η εναντίωση στη βλακεία.  

46 Σχόλια leave one →
  1. Ανώνυμος permalink
    16 Ιουλίου, 2011 12:21

    I agree with the idea of focusing on other sources of energy (solar etc) and this is indeed a great opportunity. I don’t agree with the political implications of getting energy from north. Is just a business deal (we pay for it) and i feel there isn’t going to result in any political gain. The cypriot issue can not be solved due to this or any similar issues. Actually personally i think with this anger that exists among the public, any attempt for a solution at this point will result in a VERY strong no vote.

    Μου αρέσει!

  2. 16 Ιουλίου, 2011 12:34

    Στροβολιώτη, συμφωνώ με την ανάρτησή σου, σε όλα πλην του υστερογράφου. Νούσιμος ακελικός είναι αντίφαση. (βλέπε σχόλιο στην προηγούμενή σου ανάρτηση).

    Επίσης, θάθελα να προσθέσω πως έστω κι αν προχωρήσει στην ανοικοδόμηση του σταθμού ή τη δημιουργία ενός άλλου η κυβέρνηση θα πρέπει να εμπλέξει και τον ιδιωτικό τομέα. Το κράτος ήταν ήδη παττισμένο πριν την έκρηξη, συνεπώς η εξεύρεση πόρων για επενδύσεις καθίσταται ακόμη δυσκολότερη.

    Αλλά τι λέω τώρα… ξέρεις καλύτερα κι από μένα πως το να περιμένεις σοφές αποφάσεις από τον άχρηστό μας πρόεδρο είναι άδικος κόπος…

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      16 Ιουλίου, 2011 22:50

      Τα οικονομικά είναι όντως ακόμα πιο τραγικά… αν είναι όμως να πληρωθούν τα ριάλια, τότε ας δούμε τι υπάρχει στο παζάρι…

      Μου αρέσει!

  3. Αι Δεμετήτης permalink
    16 Ιουλίου, 2011 12:57

    Εγώ Στροβολιώτη συμφωνώ και με την ανάρτησή σου αλλά και με το υστερόγραφο.
    Δυστυχώς όμως ΚΑΙ αυτό το θέμα θα τύχει αρνητικού σχολιασμού από τους υπερπατριώτες συμπατριώτες μας που το μόνο που βλέπουν είναι δούρειους ίππους ή στραβώνονται από εθνικιστικό παροξυσμό.

    Μου αρέσει!

    • 16 Ιουλίου, 2011 13:12

      Αγαπητέ Άη Δεμέτη, για να μην παρεξηγούμε, δεν με ενοχλεί ποσώς η προμήθεια ηλεκτρισμού από τα κατεχόμενα, κάθε άλλο αυτό είναι φυσικό. Έχουμε ανάγκη και μας προσφέρουν μια λύση που μας βοηθά, την αποδεχόμαστε. Και τελειώνει εδώ το πράγμα.
      Και κατά του εθνικιστικού παροξυσμού έχω πολλά να πω, αλλά δεν είναι εδώ ο χώρος.
      Σχολίασα απλώς την αντίφαση στο «νούσιμος ακελικός». Που εδώ που τα λέμε, αν ήταν οι ακελικοί νούσιμοι, τότε δεν θα είχαν γίνει ποτέ δεκανίκια του Δευκαλίωνα.

      Μου αρέσει!

  4. mary permalink
    16 Ιουλίου, 2011 13:22

    εγώ δεν θα συμφωνήσω φίλε στροβολιώτη. έχω πάθει οξεία κυπριοπολιτικο-φοβία, και έχω χάσει εντελώς την εμπιστοσύνη μου στους πολιτικούς χειρισμούς στον τόπο μας, οπόταν, απλά φοβάμαι τι σημαίνει αυτό για μας.

    ..και όσο για την τουρκία, αν αφήσω το κυπριακό στην πάντα.. ..καλύτερα να μην το ψάξουν γιατί εν πολλοαρκούν να μας πουν ότι τον πυρηνικό σταθμό στο ακκιουγιου θα τον στήσουν για να καλύψουν τις δικές μας ανάγκες!!! τους έχω άξιους!!

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      16 Ιουλίου, 2011 22:53

      Μαίρη μου, οτιδήποτε μας φέρνει πιο κοντά, έστω και μέσω μιας καταστροφής, και έναντι ριαλιών, είναι καλό…

      Μου αρέσει!

      • mary permalink
        17 Ιουλίου, 2011 08:50

        δεν είναι για τα ριάλια που γράφω φίλε γιάννο, είναι για τις νομικές πτυχές μιας τέτοιας πράξης. το ξέρω πως έχουμε οκ από γνωμάτευτση αλλά της εισαγγελίας αλλά και πάλι..

        Μου αρέσει!

      • strovoliotis permalink*
        17 Ιουλίου, 2011 09:48

        Μαίρη, για να γίνω πιο κατανοητός: εγώ θα έλεγα να το κάνουμε έστω και αν είχαμε αρνητικές γνωματεύσεις.

        Και μετά, θα μπορούσαμε να έχουμε ακόμα και πολιτικά κέρδη.

        Μου αρέσει!

  5. Τουρκικό ρεύμα permalink
    16 Ιουλίου, 2011 13:39

    @Αντιπολιτευόμενος
    «Και κατά του εθνικιστικού παροξυσμού έχω πολλά να πω, αλλά δεν είναι εδώ ο χώρος.»

    Σωστός. Και δεν είναι και δουλειά σου κι’ όλας. Δουλειά σου είναι να σχολιάζεις έτσι:
    «Σχολίασα απλώς την αντίφαση στο “νούσιμος ακελικός”.»

    Έτσι μπράβο. Να κι’ ένας που ξέρει να κάνει τη δουλειά του. Και ας τις μαλακίες. Το Τουρκικό ρεύμα είναι . . . Τουρκικό. Δεν το θέλουμε.

    Μου αρέσει!

    • 16 Ιουλίου, 2011 15:05

      @Τουρκικό Ρεύμα

      Επειδή και τους Τουρκοκύπριους τους βλέπαμε σαν Τούρκους, και δεν τους θέλαμε, εμείς οι Ελληνοκύπριοι, καταλύσαμε το σύνταγμα το 1963 με ανεύθυνο τρόπο.
      Επειδή την Κύπρο τη βλέπαμε Ελληνική ή έστω Ελληνοκυπριακή και με τους Τουρκοκύπριους εξ ίσου ανεύθυνα δεν συμβιβαζόμασταν, χάσαμε το μισό μας νησί το 1974.
      Και επειδή πήγαμε με αυτές τις εθνικιστικές νοοτροπίες καθοδηγούμενοι από μια ανεύθυνη ηγεσία στο δημοψήφισμα του 2004, επιτρέψαμε να παράγεται στις βόρειες ακτές του νησιού μας τουρκικό ρεύμα.
      Με την ίδια ανευθυνότητα βομβαρδίσαμε αυτό που θεωρήσαμε ως το μεγαλύτερο αναπτυξιακό μας έργο.
      Σήμερα που κινδυνεύουν να χαθούν ακόμη μερικές χιλιάδες θέσεις εργασίας λόγω των διακοπών στην παροχή ρεύματος και να μείνουν οικογένειες χωρίς εισόδημα, δεν ξέρω πόσο υπεύθυνο είναι να αγοράσουμε ρεύμα από τον Έρογλου. Αν μας ενοχλούσε η ύπαρξη του ψευδοκράτους, ας εκμεταλλευόμασταν τη συγκυρία που δημιούργησε το Ελσίνκι…

      Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      16 Ιουλίου, 2011 22:54

      Τουρκικό ρεύμα, ε, τότε σβήστα ούλλα! Επάθαμεν την!

      Μου αρέσει!

  6. Γάρος permalink
    16 Ιουλίου, 2011 13:52

    Τουλάχιστον θα μπούμε στο γκίνες με τέτοια έκρηξη;

    Μου αρέσει!

    • 16 Ιουλίου, 2011 13:56

      μπηκε η Γεροσκήπου για το λίζο της και το μακρύτερο πέπλο νυφης…
      ας αφήσουμε και κάτι στην Ιαπωνία!!!!!

      Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      16 Ιουλίου, 2011 22:55

      Εχουμε μπει και για μαλακίες αναλόγων μεγατόνων πάντως…

      Μου αρέσει!

  7. σκέψεις ενός αστυνομικού permalink
    16 Ιουλίου, 2011 14:34

    γιάννο, προσυπογράφω αυτό το κείμενο σου…

    Μου αρέσει!

  8. 16 Ιουλίου, 2011 14:47

    Εγώ έχω μια απλή και απλοϊκή [αφελή] απορία:
    Πως γίνεται ένας «ανίκανος» [και ιδεοληπτικός] Πρόεδρος [με την «ανίκανη» κυβέρνηση του] να «διαχειρίστηκαν» έστω και κάτι [τόσο] «σωστά»;

    Υστερόγραφο:
    Και Strovoliotis, δεν ήταν ανάγκη να γίνεις απολογητικός [στο υστερόγραφο σου]! Είναι σαφείς οι θέσεις σου ασχέτως του αν εγώ προσωπικά πολλές απ’ αυτές ΔΕΝ τις προσυπογράφω [και δεν αναφέρομαι στο παρόν κείμενο σου] …
    Για κάποια άλλα ζητηματα και αναφορές σε σχόλια μου [από διάφορους σχολιογράφους] που τέθηκαν στην προηγούμενη ανάρτηση σου, θα αφήσω τις απόψεις μου εκεί …

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      16 Ιουλίου, 2011 22:59

      Ακόμα και ένας ανίκανος μπορεί να τα καταφέρει άμαν κόψει μέσα.

      Γι’ αυτό σου λέω: κυβέρνηση ευρείας αποδοχής από τεχνοκράτες – μόνη διέξοδος!

      Με την ευκαιρία, πως αξιολογείς τις σχετικές δηλώσεις του αντιπροέδρου των συνεταίρων σας στην κυβέρνηση για το ψευδορεύμα;

      Έχει κάποιες προκαταλήψεις ο άνθρωπος φαίνεται. Δεν πολλοπειράζει όμως, εφόσον στηρίζει το κόμμα του την κυβέρνηση…

      Μου αρέσει!

      • 17 Ιουλίου, 2011 08:53

        Strovoliotis,

        Τώρα τα ‘χεις αλλάξει λίγο. Από ασαφές «υπουργικό συμβούλιο με τεχνοκράτες από όλα τα κόμματα» [που ήταν η πρώτη σου εισήγηση] μεταπήδησες στην «κυβέρνηση ευρείας αποδοχής από τεχνοκράτες»!!!

        Ο Νικόλας Παπαδόπουλος ακόμα μια φορά αποκάλυψε τις εθνικιστικές, διχοτομικές και πολιτικάντικές του θέσεις και προσεγγίσεις. Και κάτσε να δούμε αν το ΔΗΚΟ θα παραμείνει τελικά στη συγκυβέρνηση. Το καράβι μπάζει νερά και τρέχουν να το εγκαταλείψουν …

        Μου αρέσει!

      • strovoliotis permalink*
        17 Ιουλίου, 2011 10:01

        Ανεφ, δεν με ενδιαφέρει η περιγραφή, φτάνει να πληρούνται δυο χαρακτηριστικά: συλλογική συμμετοχή, συλλογικές αποφάσεις. Που θα έχουν φυσικά θετικό αποτέλεσμα: συλλογική ευθύνη, και ανάκτηση κύρους της εκτελεστικής εξουσίας.

        Να μείνει ο Χριστόφιας πρόεδρος, να ζητήσει ικανούς ανθρώπους από όλους τους πολιτικούς χώρους, και να διαχειριστούν την κρίση μαζί. Εννοείται, πως οι αποφάσεις θα παίρνονται στη βάση της νέας ατζέντας που έχει ντε φάκτο διαμορφωθεί, όχι στη βάση προγραμμάτων, ιδεολογιών κλπ.

        Με το Κυπριακό ειλικρινά δεν ξέρω τι μπορεί να γίνει τώρα πια, και στα πλαίσια μιας κυβέρνησης όπως περιγράφω…

        Αν ειλικρινά θελήσει κάτι τέτοιο ο πρόεδρος όμως, πιστεύω θα τα καταφέρει. Και αν κάτω από τις περιστάσεις υπάρξει άρνηση από την αντιπολίτευση, ε, τότε θα με βρεις στο πλευρό του προέδρου.

        Και κάτι άλλο: επειδή τίθεται και το θέμα κύρους… Ο πολιτικός Χριστόφιας έκλεισε με τα τελευταία γεγονότα.

        Αν παραιτηθεί, φεύγει με τη ρετσινιά του αποτυχημένου. Αν κάνει μια γνήσια προσπάθεια να ανατρέψει τα δεδομένα με τη βοήθεια όλων, τότε αυτό θα του πιστωθεί…

        Μου αρέσει!

      • 17 Ιουλίου, 2011 11:06

        Strovoliotis,

        Βασικά συμφωνώ με αυτά που αναφέρεις πιο πάνω. Αποτελούν μια ορθολογιστική προσέγγιση. Θα καταπιαστώ πιο αναλυτικά με το θέμα σε κείμενο μου που θα αναρτήσω στο Blog μου…

        Μου αρέσει!

  9. axilleas permalink
    16 Ιουλίου, 2011 15:29

    ο μισελληνες στροβολιωτης το τσογλανι της επαναπροσεγγισης με τον εισβολεα μεα λεει ευθεως οτι αναγνωριζει το ψευδοκρατος του αττιλα.γιαννακη και συ συντομα θα εχεις θηλια στο λαιμο σου

    Μου αρέσει!

    • 16 Ιουλίου, 2011 15:40

      Αχιλλέα, ο ίδιος ο Μακάριος αγόραζε νερό από τους ΤΚ, πρακτική που αναγκαζόταν να συνεχίσει και ο Σπύρος τότε που η Λευκωσία είχε νερό μια φορά κάθε τρεις μέρες. Κι αν δεν το έκαναν, δεν ξέρω ποιος θα έμενε στη Λευκωσία τότε να κατοικήσει. Τα πράγματα δεν είναι άσπρο μαύρο. Η αγορά ρεύματος δεν συνιστά αναγνώριση κράτους. Χάρη μας κάναν. Θα μπορούσαν να μας άφηναν στα μπλακ άουτ οι ΤΚ.

      ΥΓ. Τώρα φοράμε όλοι θηλιές σε λαιμούς.

      Μου αρέσει!

  10. Πάτροκλος permalink
    16 Ιουλίου, 2011 16:26

    Ρε αντιπολιτευόμενε μα απαντάς του Αχιλλέα;
    Νομίζεις ότι θκιαβάζει τες αναρτήσεις ή τα σχόλια;
    Τούτος μόνον τον βίλλον του Πάτροκλου ξέρει να πιπιλλά…

    Μου αρέσει!

    • σκέψεις ενός αστυνομικού permalink
      16 Ιουλίου, 2011 17:11

      ρε κοπέλια μα ήντα τούτος ο θυμός σας… αφού το ρεύμα που ενα πιάσουμε εν τέλεια ψευτό-ρευμα ρε.. ήντα που φωνάζετε τζαι ξητιμάζετε…

      Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      16 Ιουλίου, 2011 23:00

      Η ωραία Ελένη έμεινε να μας κατεβεί!

      Μου αρέσει!

  11. Που ναν ο ίσκιος σου θεέ. permalink
    16 Ιουλίου, 2011 17:40

    Καλά ρε παιδιά ο θεός γιατί δε μας βοηθάει; Έχουμε γεμίσει τα κτίρια όλα με εικόνες αγίων και δε συμμαζεύεται. Προχτές μπήκα στην τράπεζα και άρχισα να προσκυνάω τις εικόνες μία μία, ξεχάστηκα, νόμισα ότι μπήκα σε εκκλησία. Με βλέπαν και γελούσανε, νομίζανε ότι έκανα πλάκα. Επιτέλους ας κάνει κι’ αυτός κάτι. Για την Κύπρο ρε γαμώτο. Αλλιώς να απολογηθεί ο αρχιεπίσκοπος που μας βάζει να προσκυνάμε φούμαρα που δε μας βοηθούν καθόλου.

    Μου αρέσει!

    • 16 Ιουλίου, 2011 17:52

      @ Που ναν ο ίσκιος σου θεέ

      Στις 31/3/2010 ο Πρόεδρός μας είχε πει τα εξής προφητικά λόγια απευθυνόμενος στο προσωπικό του Προεδρικού Μεγάρου:
      «Θα χρειαστεί σκληρή δουλειά, πρώτα απ΄ όλα να λύσουμε το Κυπριακό και δεύτερο να υπάρξει κάθαρση ψυχής. Η διχοτόμηση στις ψυχές των ανθρώπων είναι χειρότερη από τη διχοτόμηση με τη γραμμή αντιπαράταξης. Θα πρέπει να εργαστούμε σκληρά ούτως ώστε να τερματιστεί ο διχασμός και η διχοτόμηση στις ψυχές των ανθρώπων».

      Δυστυχώς, λόγω της ενασχόλησής του με την οικονομία και την Ελληνική πιστωτική κρίση, της προετοιμασίας της επίσκεψης του Μέντβεντεβ, της Μέρκελ και του Πάπα, δεν έμεινε αρκετός χρόνος για να λύσουμε το Κυπριακό. Πόσο μάλλον να καθαρίσουμε την ψυχή μας. Είναι τυχαίο που δεν μας λυπήθηκε ο θεός;

      Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      16 Ιουλίου, 2011 23:00

      Ποια τράπεζα εν τούτη; (Η Αγία;)

      Μου αρέσει!

  12. Που ναν ο ίσκιος σου θεέ. permalink
    16 Ιουλίου, 2011 17:43

    Α! Αυτός ο Παϊσιος που τα έβλεπε όλα γιατί δεν είδε κι’ αυτή την καταστροφή να μας προειδοποιήσει;

    Μου αρέσει!

  13. Που ναν ο ίσκιος σου θεέ. permalink
    16 Ιουλίου, 2011 19:15

    Τί πάει να πει τυχαίο για το θεό; Οι όροι που θέτει ο θεός για να μας βοηθήσει είναι τα λόγια του Χριστόφια; Βάζει όρους για να μας βοηθήσει; Θέλει . . . ανταλλάγματα; Πεσ’ το στις οικογένειες των νεκρών.

    Μου αρέσει!

  14. Ανώνυμος permalink
    16 Ιουλίου, 2011 22:45

    Η απάντηση στην απορία σου φίλε είναι απλή: Δεν το διαχειρίστηκε ο Πρόεδρος αλλά το ΚΕΒΕ…

    Μου αρέσει!

  15. 17 Ιουλίου, 2011 01:08

    ξεχάσατε κάτι.
    πως το ρεύμα θα το πληρώσουμε.

    και κερατάδες,
    και δαρμένοι.

    Μου αρέσει!

  16. Που ναν ο ίσκιος σου θεέ. permalink
    17 Ιουλίου, 2011 02:05

    «Ποια τράπεζα εν τούτη; (Η Αγία;)»

    Τράπεζα Κύπρου αδερφέ. Κάθε υπάλληλος και δυό εικονίτσες. Πάνω από το ταμείο το μεγάλο, ο Χριστός. Από μέσα οι ανώτεροι εικόνες. Έβαλα το σταυρό μου κι’ άρχισα να τις φέρνω βόλτα όλες. Σκάσανε στα γέλια οι πελάτες.

    Μου αρέσει!

  17. Ανώνυμος permalink
    17 Ιουλίου, 2011 11:57

    @ Koraki
    Αφού είναι ψευδορεύμα, να το πληρώσουμε με ψεωδοευρώ! Έτσι θα δεχτεί και ο Συλλουροπατριώτης να έχει τα φώτα αναμμένα στο σπίτι του! :-)))))

    Έλενα

    Μου αρέσει!

  18. 17 Ιουλίου, 2011 12:49

    προσέχετε συμπατριώται! Ακουσα που επιστημονικές πηγές ότι το ψευδόρευμα εν παττάλικο τζιαι μόλις μπεί έσσω μας εννα μας κρούσει τοστιέρες τζιαι φλάτσκριν!
    Επίσης, άμμαν φάεις καπήραν που τοστιέρα που λειτουργεί με ψευτορευμαν τουρτζιέυκεις! (κανονικά, φκάλλεις ως τζιαι μουστάτζιν)
    Επιστημονικά αποδεδηγμένο!
    χαχαχαχαχαχα

    Στροβολιώτη άρεσες μου, ας δικλίσουμεν στον ήλιον! Αφου εννα καταξοδευτούμεν ποννα καταξοδευτούμεν να γίνει κάτι καλόν!

    Μου αρέσει!

  19. strovoliotis permalink*
    17 Ιουλίου, 2011 13:11

    Η άποψη των Οικολόγων. Με πολλές καλές ιδέες και μερικές χοντρές μαλακίες.

    ΚΑΤΟΧΙΚΟΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΟΥΤΟΠΙΑ
    by Ioanna Panayiotou on Sunday, July 17, 2011 at 12:34pm
    Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών κατέχει στοιχεία από τουρκοκυπριακές πηγές ότι η πραγματική δυνατότητα παροχής ηλεκτρικού ρεύματος από την κατοχική εταιρεία ηλεκτρισμού σε ώρες αιχμής δεν μπορεί να ξεπεράσει σε καμιά περίπτωση τα 20 ΜW.
    Οι αναφορές των «υπευθύνων» για δυνατότητες της τάξης των 90-110 Μw (σε ώρες αιχμής) είναι παραπλανητικές και στοχεύουν μόνο στη δικαιολόγηση των αδικαιολόγητων. Οι μονάδες παραγωγής είναι παλαιάς τεχνολογίας και θα εργάζονται και αυτές στα όρια τους, με κίνδυνο να υποστούν βλάβες. Το ίδιο ισχύει και για το δίκτυο μεταφοράς. Από τεχνική άποψη η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος από τα κατεχόμενα είναι επισφαλής εκτός εάν η ΑΗΚ σε συνεργασία με την κατοχική ηλεκτρική εταιρεία προβούν σε αναβάθμιση του δικτύου και του ίδιου του ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού. Κάτι τέτοιο- πέραν των πολιτικών επιπλοκών- απαιτεί επενδύσεις δαπανών για δημιουργία υποδομών. Το γεγονός αυτό- καθώς και η διαπίστωση ότι η απόδοση των τουρκικών μονάδων είναι πάρα πολύ χαμηλή- ανεβάζουν το κόστος της κιλοβατώρας. Ήδη, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, η τιμή που ζήτησαν οι αρμόδιοι της Τουρκικής εταιρείας είναι διπλάσια από το κόστος παραγωγής των δύο πιο σύγχρονων μονάδων της ΑΗΚ στο Βασιλικό και ανέρχεται στα 18σεντ. Το κόστος αυτό –καθώς και το κόστος των βλαβών και των αναγκαίων επιδιορθώσεων και αναβάθμισης των μονάδων και του δικτύου για να αντέξει για μήνες αυτή η πολιτική συμφωνία- θα μετακυληστεί στους καταναλωτές , ανεβάζοντας σημαντικά το κόστος του ηλεκτρισμού.
    Είναι λοιπόν σίγουρο ότι ο κατοχικός ηλεκτρισμός δεν θα λύσει το πρόβλημα. Φοβούμαστε ότι πίσω από αυτή την απόφαση κρύβονται μόνο πολιτικές σκοπιμότητες.
    Αντί του τουρκικού ηλεκτρισμού εμείς προτείνουμε την άμεση και δυναμική στροφή προς την εξοικονόμηση ενέργειας και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Συγκεκριμένα:
    1) Όλες οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρισμού από ΑΠΕ που βρίσκονται σε στάδιο αδειοδότησης και είναι «ώριμες», να θεωρηθούν από αύριο ως εγκεκριμένες και να ξεκινήσει η κατασκευή τους. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μας υπάρχουν πέραν των 300 έτοιμων έργων φωτοβολταϊκών μονάδων, οι οποίες σε 15 μέρες μπορούν να προσφέρουν στο δίκτυο της ΑΗΚ μέχρι και 20 Μw σε ώρες αιχμής. Σημειώνεται ότι το παραγόμενο ηλεκτρικό ρεύμα από φωτοβολταϊκές μονάδες θα είναι πλέον συγκρίσιμο από άποψη κόστους με αυτό που θα παράγει η ΑΗΚ και η τουρκοκυπριακή εταιρεία. Η υποδομή όμως των φωτοβολταϊκών πάρκων θα παραμείνει και θα παράγει ηλεκτρικό ρεύμα από τον ήλιο για τα επόμενα 25 χρόνια χωρίς ρύπους και χωρίς εξάρτηση από το πετρέλαιο και τα παράγωγά του, χωρίς βλάβες και κινδύνους από ατυχήματα. Πρόκειται δηλαδή για έκτακτη λύση με μακρόχρονη χρησιμότητα και βιωσιμότητα.
    2) Να προωθηθούν σχέδια για εγκατάσταση κινητών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τον ήλιο με φωτοβολταϊκή ή ηλιοθερμική τεχνολογία.
    Να τοποθετηθούν κινητές μονάδες ΑΠΕ στις βιομηχανικές περιοχές και σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες.
    3) Nα αξιοποιηθούν άμεσα οι προτάσεις για κινητές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από τον αέρα. Να καταργηθεί άμεσα η απαγόρευση τοποθέτησης οικιακών αιολικών γεννητριών στα όρια ανάπτυξης των οικισμών (άρα και σε πολλές βιομηχανικές περιοχές). Να αδειοδοτηθούν άνευ καθυστέρησης προτάσεις ταχύρυθμης εφαρμογής, όπως το σχέδιο για εγκατάσταση πλωτής μονάδας ανεμογεννητριών στην περιοχή του ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού της Δεκέλειας, εγκατεστημένης ισχύος πέραν των 50 ΜW (το σχέδιο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση).
    4) Να ζητηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή άμεση διεκπεραίωση και έγκριση όλων των αιτήσεων που υπέβαλε η Κύπρος (όπως το προηγούμενο) στα πλαίσια του προγράμματος ΝΕΤ300 και αφορούν την ηλεκτροπαραγωγή.
    5) Να απαγορευτεί με υπουργικό διάταγμα η χρήση φωτεινών επιγραφών, φωτεινών διαφημιστικών πινακίδων και η φωταγώγηση κτιρίων και βιτρίνων.. Να ποινικοποιηθεί η παραβίαση του διατάγματος και να υπάρξει έλεγχος της εφαρμογής σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές. Να περιοριστεί ο οδικός φωτισμός όπου δεν επηρεάζεται η οδική ασφάλεια.
    6) Να περιοριστεί η λειτουργία των μονάδων αφαλάτωσης στο ελάχιστο και να αξιοποιηθούν τα υδατικά αποθέματα των φραγμάτων.
    7) Μη ουσιώδεις υπηρεσίες να περιορίσουν το προσωπικό τους, να αλλάξουν ωράριο εργασίας ή να εργάζονται με βάρδιες ώστε να μειωθεί το φορτίο των κλιματιστικών. Αντί του Αυγούστου – επιχειρήσεις , βιομηχανίες και υπηρεσίες- να κλείσουν για καλοκαιρινές διακοπές σταδιακά από τον Ιούλιο.
    Ακόμα προτείνουμε :
    · Να γίνει επίταξη των ιδιωτικών κινητών μονάδων παραγωγής ενέργειας (ηλεκτρογεννήτριες) για να διαπιστωθεί ότι όλες βρίσκονται σε λειτουργία.
    · Να εκδοθεί διάταγμα που να καθιστά υποχρεωτική την εγκατάσταση κινητής μονάδας παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος σε όλες τις μεγάλες βιομηχανικές και ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις και στα υπουργεία- στρατόπεδα και λοιπές υπηρεσίες (κάτι που έπρεπε να είχε γίνει από καιρό). Να αντιμετωπιστεί όμως η αισχροκέρδεια.
    · Να συνεχιστεί η προσπάθεια εξεύρεσης συμβατικών κινητών μονάδων παραγωγής ηλεκτρισμού μέσω συμφωνιών με κυβερνήσεις ή εταιρείες.
    Πέραν των πιο πάνω επειγόντων μέτρων αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης επιβάλλεται ο καταρτισμός ενός σχεδίου ταχύτατης εισαγωγής των ΑΠΕ στο ενεργειακό μας ισοζύγιο. Οι ενεργειακοί σχεδιασμοί πρέπει να αναθεωρηθούν με βάση τα νέα δεδομένα. Η ανακατασκευή όλων των κατεστραμμένων μονάδων πρέπει να συγκριθεί οικονομικά, περιβαλλοντικά και πολιτικά με την ανάπτυξη μεγάλων επενδύσεων στον τομέα των ΑΠΕ. Σύμφωνα με τις απόψεις πολλών ειδικών φαίνεται να είναι φρονιμότερο να εγκαταλειφτούν οι παλιές μονάδες οι οποίες δεν μπορούν να είναι αποδοτικές ούτε με καύσιμο το φυσικό αέριο.
    Μπορούμε να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία για λύσεις. Αντί να στραφούμε στον επικίνδυνο και επισφαλή από πολιτική και τεχνική άποψη τουρκικό ηλεκτρισμό ας δώσουμε την ευκαιρία στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας- επιτέλους- να αναπτυχθούν και να παράξουν φθηνό και χωρίς ρύπους ηλεκτρικό ρεύμα.

    Μου αρέσει!

  20. Χαμάλης permalink
    17 Ιουλίου, 2011 16:04

    Εκάτσασιν πάνω. Ανατινάξαν τα για να ππέσει η κυβέρνηση, να αγνοηθεί ο φάκελλος της Κύπρου, να ανασταλούν οι διεργασίες αναζήτησης λύσης του Κυπριακού, οι προύχοντες τζιαί οι εκλεκτοί να διασώσουν τα προνόμια τους τζιαί οι στρατιωτικοί να διατηρήσουν τες καρέκλες τους. Αλλά ήταν πολλά ωραίον για ναν αληθιόν. Μετά τες πρώτες χαρούες ακολουθήσαν τζιαί κάποια δυσάρεστα για λλόου τους. Ήρτεν πιο κοντά η ανάγκη συνεργασίας των δύο κοινοτήτων τζιαί η κοινή τους μοίρα όπως κοινήν μοίραν έχουν ούλλοι οι ανθρώποι. Το «ψευδορεύμα» έννεν κθόλου ψευδό. Εν πιο αληθινόν τζιαί που τον ήλιον. Συν του ότι εν να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι δολιοφθορείς. Έπρεπεν να το ξέρουν. Σε κάθε βίαιην πράξην υπάρχουν παράπλευρες αλλά τζιαί πολύπλευρες απώλειες. Η πρώτη που τούτες είναι η «ανακάλυψη» ότι έχουν τζι’ οι Τούρτζιοι ψυσιήν τζιαί καλοσύνην. Πιο πολλήν που λλόου μας. Τζιαί στην ανάγκην μυρίζουν τζιαί τούτοι τζιαί καλλίττερα που μας τζιαί τα λιβάνια μας. Να το ξέρει ο Ττόμης. Οι εκκλησιές του τζιαί τα μοναστήρκα του τωρά ηλεκτροδοτούνται με Τούρτζιηκον «ψευδορεύμα». Αν δεν του αρέσκει ας κλείσει τον διακόπτην τζι’ ας εφκάλλει σκάθθαρους χωρίς το aircondion του. Να δρώνει ο κώλος του χωρίς το ψευδορεύμαν.

    Μου αρέσει!

  21. Othellos permalink
    17 Ιουλίου, 2011 19:41

    Διαβάζοντας ορισμένα από τα πιο πάνω σχόλια, η δική μου απορία είναι πότε επιτέλους κάποιοι εδώ μέσα θα αντιληφθούν πόσο ΣΚ*ΤΑ τα έκαμαν ο πρόεδρος και η κυβέρνηση του απλά και μόνο διότι δεν ήθελαν να κακοφανίσουν με κανένα τρόπο τα δικτατορικά καθεστώτα της Συρίας και του Ιράν;

    Κανένα πρόβλημα με την προέλευση του το ρεύματος από τα κατεχόμενα, αρκεί η τιμή του να δικαιολογείται με βάση τα σημερινά δεδομένα και όχι να γίνουμε θύματα κερδοσκοπίας όπως πιθανόν να αφήνει να νοηθεί η ανακοίνωση των οικολόγων η οποία κατά τα άλλα περιέχει ενδιαφέρουσες ιδέες για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

    Μου αρέσει!

  22. Χαμάλης permalink
    17 Ιουλίου, 2011 20:50

    Α! Έπρεπεν ο Χριστόφιας να προκαλέσει την αναγνώρισην του ψευδοκράτους, για να ζητάτε την παραίτησιν του πάλε. Άκου μυαλά ρε! Η κυβέρνηση με λεπτούς χειρισμούς έρεξεν που την τρύπαν του βελονιού. Απέτρεψεν κάθε κίνδυνον για τον τόπον από κακοφανισμένους του εξωτερικού, Σύριους, Πέρσες, Αμερικάνους, Ισραηλίτες κλπ.
    Δυστυχώς δεν εμέτρησεν καλά την απειλήν του εσωτερικού κινδύνου. Όπως ο Μακάριος τότε που δεν επίστευεν ότι εν να του κάμουν πραξικόπημαν. Δαμέ φταίει! ΝΑΙ!
    Όσον αφορά την απόφασιν τα εμπορευματοκιβώτια να μείνουν στην φύλαξιν μας ποιός που τούτους ούλλους που λάσσουν τωρά είπεν ότι εν λάθος να τα κατάσχομεν τότε; Τότε, όι τωρά. Ο Κακομοίρου που ήταν πρόεδρος της επιτροπής άμυνας της βουλής τότε ποιάν θέσιν επήρεν; Όξα εν απόρρητον! ΟΙ άλλοι; Α! Εν απόρρητα τούτα! Μεν τα πείτε.
    Τζιαί όταν λαλεί ο Χριστόφιας αγνοούσεν την επικινδυνότηταν, εννούσεν την κατάστασιν των εμποροκιβωτίων τον τελευταίον τζιαιρόν. Διότι η κουβέντα εσταματούσεν στα κλειστά γραφεία του ΓΕΕΦ. Ο υπουργός επληροφορήθηκεν τζιαί εζήτησεν από τους υπεύθυνους στρατιωτικούς να λάβουν τα μέτρα τους. Οι στρατιωτικοί εδιαβεβαιώναν ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένας κίνδυνος. Ψευδώς και επί σκοπού. Βεβαίως όχι όλοι. Αλλά τζιείνος που φταίει εν να πιαστεί. Εγώ είμαι υπέρ της κρεμμάλλας. Εσείς;

    Μου αρέσει!

  23. Κακές προβλέψεις permalink
    17 Ιουλίου, 2011 23:09

    Εμένα όλη αυτή η ατμόσφαιρα μου μοιάζει για προετοιμασία του κατάλληλου εδάφους για διενέργεια πραξικοπήματος ή δολοφονίας του προέδρου. Βλέπω μπροστά μου λύκους λυσσασμένους έτοιμους να ορμήξουνε.

    Μου αρέσει!

  24. γγγγγγγγγγγγγγγγγγ permalink
    18 Ιουλίου, 2011 00:55

    Εγώ βλέπω δολοφονία δικού τους ανθρώπου για πρόκληση πιο δυναμικής αναταραχής για παραίτηση Χριστόφια.

    Μου αρέσει!

  25. Maria permalink
    28 Φεβρουαρίου, 2012 09:54

    Παιδιά, πιστεύω πως η συζήτηση αυτή θα ήταν λίγο άσκοπη αν δυνόταν περισότερη έμφαση στη παραγωγή ρεύματος χρησιμοποιώντας τα φωτοβολταικα

    Μου αρέσει!

Trackbacks

  1. demo | Lesvosnews.net

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.