Skip to content

Μετά την τραγωδία: η διέξοδος.

Ιουλίου 18, 2011

 Δυσκολεύομαι να συμφωνήσω με τον ίδιο τον τίτλο της ανάρτησης μου.

 

Δυσκολεύομαι, γιατί ενώ βρισκόμαστε μπροστά σε μια ασύλληπτη καταστροφή η οποία θα έπρεπε να αναθεωρήσει τα θεμέλια των πάντων, θα έπρεπε να αναδιαμορφώσει τη ρητορική,  το πολιτεύεσθαι, τις ατζέντες, κρυφές και φανερές, μας βρίσκει αντιμέτωπους με την ίδια λογική: της δειλίας, της ιδεοληψίας, της αναβλητικότητας.

 

Ο θάνατος 13 ατόμων είναι η αιχμή του δόρατος μιας καταστροφής που προετοιμαζόταν για δυόμιση χρόνια. Από τη στιγμή που η Κυπριακή Δημοκρατία τήρησε τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και φορτώθηκε την πόμπαν, είχε και την ευθύνη να τη διαχειριστεί. Είτε ξεφορτώνοντας την, είτε καταστρέφοντας την. Οι απίστευτες ανοησίες που ακούστηκαν αυτές τις μέρες, που έφτασαν μέχρι του σημείου να εισηγούνται πως επίτηδες έγινε η έκρηξη, για να πληγεί η κυβέρνηση, επιτείνουν την απελπισία. Όπως και να το δει κάποιος η κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς να χειριστεί το θέμα. Ανεξαρτήτως γεωπολιτικών ή άλλων αναλύσεων, όταν βρεθείς με μια πόμπα στο υπνοδωμάτιο σου, και δεν κάνεις τίποτα, φταις!

 

Κυβέρνηση και ΑΚΕΛ οχυρώνονται, αμύνονται και συμπεριφέρονται ως όλος ο κόσμος θέλει να τους φάει!

 

*Επειδή* είναι αριστεροί!

 

Όχι κύριοι, η αντίδραση γίνεται επειδή υπάρχει οξεία ανικανότητα, όχι επειδή είστε αριστεροί!

 

Όμως αν μείνουμε εδώ, δεν πάμε μπροστά. Από την περασμένη Δευτέρα γίνεται μια έντονη προσπάθεια να ορθοποδήσουμε. Η πρωτοβουλία να πάρουμε ρεύμα από τον βορρά, είναι θετικότατη, παρά τις στενόμυαλες αντιδράσεις κάποιων. Ο Αρχιεπίσκοπος προτιμά το φανάρι και το λουξ παρά το ψευδορεύμα.

 

Ε, καλά μακαριότατε, περιορίσου στο Άγιο φως, να μας μείνει κάτι τις παραπάνω εμάς!

 

Σημειώνω επίσης και την έντονη αρνητική αντίδραση του αντιπροέδρου του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλου, που όπως συνήθως τα χώνει στην κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση που προτιμά να κάνει παρέα  με ένα κόμμα που την υπονομεύει περίπου σε όλα, παρά να επιδιώξει – έστω και τώρα – συνεννόηση με το μεγάλο ιδεολογικό αντίπαλο, τον ΔΗΣΥ.

 

Για αυτό το θέμα, το ΑΚΕΛ και η κυβέρνηση, δείχνοντας και πάλι την δειλία τους, και την αδυναμία τους να πάρουν πρωτοβουλίες, χαιρετίζουν μεν σε χαμηλούς τόνους, αλλά τονίζουν με δέκα τόνους «Ξέρετε, δεν ενεπλάκη η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση!» Ε, σιγά ρε κοπέλια, επήεν ο Μάνθος και τα συμφώνησε όλα χωρίς να έχετε ιδέα; Κατανοητή η προσοχή στις πολιτικές συνέπειες, πλήρως ακατανόητη η έμφαση που δίνετε και οι προτεραιότητες που βάζετε.

 

Πως συνεχίζουμε όμως; Είναι θετικό πως φαίνεται πως ακόμα και ο ίδιος ο πρόεδρος σκέφτεται πλέον την ριζική αναδόμηση του υπουργικού συμβουλίου.

 

Αναφέρεται κυβέρνηση ευρείας ή κοινής αποδοχής. Κορυφαίοι κρετίνοι, όπως ο Γιαννάκης Ομήρου βάζουν όρους: να εγκαταλείψει την εκ περιτροπής, την πρόταση για τους εποίκους και ύστερα βλέπουμε λέει ο Γιαννάκης! Όχι Γιαννάκη μου, το Κυπριακό δεν αλλάζει με αυτή την καταστροφή. Εισηγούμαι να αφήσεις τις μαλακιούλες, και να συμφωνήσετε όλοι σε μια νέα κυβέρνηση, με την εξήγηση πως διατηρεί ο καθένας τις θέσεις του στο Κυπριακό, να αφεθεί ο Χριστόφιας να συνεχίσει τις συνομιλίες, και αν και όταν καταλήξει, τότε λέει ο καθένας τα δικά του. 

 

Δεν είμαι σίγουρος για τη στάση του ΔΗΣΥ σε αυτό το θέμα. Το κόμμα αυτό πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, και αν υπάρξει πρόθεση για τέτοιου είδους κυβέρνηση από τον πρόεδρο, θα πρέπει οπωσδήποτε να συμμετάσχει.

 

Αντιλαμβάνεστε πως θεωρώ ως λύση τα πιο κάτω:

 

 1. Παραμένει ο Χριστοφιας ως πρόεδρος. Εκλογές τώρα δεν θα ήταν καλή ιδέα. Ούτε για την ταχύτητα που απαιτείται για την διαχείριση των απείρων προβλημάτων, ούτε για την ίδια την υστεροφημία του προέδρου. Έχει ακόμα μια ευκαιρία, να την πάρει.

 

 

 1. Η κυβέρνηση πρέπει να έχει εντολή εξόδου από την κρίση – πέραν ιδεολογιών, περάν της μέχρι τώρα πρακτικής. Οι αποφάσεις θα είναι συλλογικές, πέραν πολιτικών προγραμμάτων και ιδεολογιών. Όλα τα έσοδα – έξοδα του κράτους μπαίνουν στο τραπέζι από την αρχή. Στόχος θα είναι η επιβίωση μέχρι την ολοκλήρωση της Κυπριακής προεδρίας της ΕΕ.

 

 

 1. Μέσα στην ατζέντα της κυβέρνησης πρέπει να είναι πολύ ψηλά το ενεργειακό, που ίσως να πρέπει να μπει σε εντελώς διαφορετική βάση, με αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ο Ερντογαν ανακοινώνει πως έχει σχέδιο για ενεργειακή ενίσχυση όλου του νησιού. Να το εξετάσουμε.

 

 

 1. Για το Κυπριακό έγραψα πιο πάνω. Δεν μπορούν να σταματήσουν οι συνομιλίες χωρίς κόστος, και πρέπει ο πρόεδρος να συνεχίσει όπως γράφω πιο πάνω. Ασε που είναι τώρα ακόμα πιο σημαντικό να «τρέξουμε» για τη λύση. Από τη στιγμή που όλα θα πρέπει να σχεδιαστούν ξανά, καλύτερο θα ήταν να σχεδιαστούν για όλο το νησί.   

 

 

Η κρίση, η καταστροφή, η τραγωδία είναι εδώ.  Δεν ξεγίνονται. Ας προσπαθήσουμε τουλάχιστο να βγάλουμε κάτι καλύτερο για αυριο.  

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertisements
15 Σχόλια leave one →
 1. Ιουλίου 18, 2011 07:59

  Λες ρε φίλε να βγει και κάτι καλό από αυτή την τραγωδία που μας βρήκε?? Όπως κάνει την εμφάνιση του το πράσινο (δεν εννοώ τους οικολόγους ) μέσα από το καμένο δάσος.

  Μου αρέσει!

 2. Othellos permalink
  Ιουλίου 18, 2011 08:33

  Τι θα πει «έχει ακόμα μια ευκαιρία, να την πάρει»; Την δεύτερη ευκαιρία να την κάμει τι ο Δημήτρης Χριστόφιας; Οι 13 που πέθαναν εξ αιτίας του θα έχουν ποτέ «δεύτερη ευκαιρία»;

  Πόσο αφελής και πόσο ανόητος πρέπει να είναι κανείς για να πιστέψει ότι αυτός ο πρόεδρος (που ποτέ δεν λειτούργησε σαν πρόεδρος) και αυτή η κυβέρνηση μπορεί να «λύσει» οτιδήποτε, από τη στιγμή που μέσα σε 3 1/2 χρόνια το μόνο που κατάφεραν είναι να οδηγήσουν τον τόπο στα πρόθυρα της διάλυσης με τις ανοησίες και ανευθυνότητες τους;

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Ιουλίου 18, 2011 08:47

   Οθέλλο, νομίζω βάζω αρκετές ασφαλιστικές δικλείδες στην πιο πάνω πρόταση, ούτως ώστε να λειτουργήσει *συλλογικά* μια νέα κυβέρνηση, και να αποφευχθούν εκείνα που φοβάσαι.

   Δες το όμως και αυτό: μια εκλογική διαδικασία τώρα θα μας στοιχίσει κυρίως σε χρόνο, αλλά και σε λεφτά – που δεν έχουμε, και δεν είμαι σίγουρος αν είναι επιθυμητή από όλους: τα πράγματα είναι όντως στα πρόθυρα της διάλυσης, και δεν προβλέπω πλήθος εθελοντών για να αναλάβουν να τα ξεδιαλύνουν.

   Μου αρέσει!

 3. xwrikos permalink
  Ιουλίου 18, 2011 09:30

  Ποιος νουσιμος ανθρωπος θα πιεννε να μπει σε κυβερνησην υπο την ηγεσιαν του χριστοφια?

  Ποια η εμπιστοσυνη της κοινωνιας προς τον χριστοφιαν?

  Πως θα πεισει τον οποιονδηποτε οτι η λυσεις που προτυνει σε οποιονδηποτε προβλημαν εν σωστες?

  εχει δειξει οποιονδοιποτε σημαδι αλλαγης ο χριστοφιας απο το ατυχημα και μετα?

  ποια η σχεση του χριστοφια με την λεξην ηγεσια? το 2004 επαθεν φατρυγγιτιδαν το 2011 εχωστηκεν μες τα λαουμια, μιλαμεν για μεαλον ηγετην α!

  Η διαχειριση του ατυχηματος απο την κυβερνηση εμενα με εκαμεν να πιστευω οτι πρεπει να οδηγηθει αμεσως η κοινωνια σε εκλογες . Τουτης της κυβερνησης κατουρουν της η σιυλοι, ο λογος της ειναι διχαστικος, ειναι ανεντιμη και ανικανη, εχασεν την αξιοπρεπειαν της και την εμπιστοσυνη της κοινωνιας, πασχει απο ελλειψην οραματος και ηγεσιας (ειχαμεν την μεγαλυτερην καταστροφην απο το 1974 τζαι εκαμαμεν 4 μερες χωρις προεδρον διοτι επιεν τζαι εχωστην μες το λαουμιν σαν το σιροκουνελον τζαι εμουλλωσεν τζαι εφκηκεν την πεμπτην τζαι ειπεν κρα αφου στο μεταξυ εστελνε διαφορους να μας πεισουν λεγοντας ψεματα οτι τουτος εν τζαι.)

  Αν εσιει συναισθησην θα πιεννεν στο καλον αντι τουτου ομως γυριζει τες λαικες οργανωσεις τζαι φανατιζει οσον που τον κοσμον του ακελ εμεινε να τον υποστηριζει τσαμπουνοντας κατα φαντασιαν πραξικοπηματα τζαι ξενους δακτυλους αδιαφοροντας αν τουτο θα οδηγησει σε ενταση μεσα στην κοινωνια.

  Ο τυπος ειναι επυκινδυνος και δεν σκεφτεται τπτ αλλον εκτος απο τον εαυτουλην του και πως να κρατηθει στην καρεκλα.

  ΥΓ Ως τζαι για το ρευμα εχριαστηκεν ο Μανθος ο Μαυροματης να βαλει την ρασιην του κατω διοτι η κυβερνηση δεν διαθετει τα απαραιτητα

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Ιουλίου 18, 2011 18:40

   Χωρικέ μου, εγώ σου λέω πως ο Χριστόφια είναι όλα αυτά που λες! Ούτε με την διαχείριση της κρίσης χαίρομαι, ούτε κυρίως με την (μη) ανάληψη ευθύνης.

   Ποια είναι η εναλλακτική γρήγορη λύση;

   Βλέποντας όμως: οικονομία, Κυπριακό, προεδρία ΕΕ πιστεύω πως τυχόν εκλογές τώρα, δεν θα είναι η πιο παραγωγική λύση…

   Τι να σου πω; Ίσως και να έχω λάθος. Εδώ που φτάσαμε όμως διαισθάνομαι πως *όλοι* πρέπει να βάλουν νερό το κρασί τους, περιλαμβανομένου και κυρίως του προέδρου, για να έχουμε αμέσως ομάδα έτοιμη για την κρίση… το σενάριο που εισηγούμαι μπορεί να φέρει και μια στοιχειώδη ενότητα. Φαντάζεσαι τι θα γίνει αν πάμε σε εκλογές κάτω από αυτές τις συνθήκες;

   Μου αρέσει!

 4. axilleas permalink
  Ιουλίου 18, 2011 12:23

  μηπως τωρα που αναγνωρισαμε το ψευδοκρατος σας γιαννακη προοδευτικε να τους καλεσουμε να ερθουν να μας πιασουν?σιγουρα εσυ θα ανηκεις τοτε στα ταγματα ασφαλειας μαζει με ολο το ακελ

  Μου αρέσει!

  • Πάτροκλος permalink
   Ιουλίου 18, 2011 14:35

   Εγίνην τζιαι ο πόυφρεν του Πάτροκλου διεθνολόγος τωρά!
   Εν με τα τιμολόγια της ηλεκτρικής που αναγνωρίζουνται τα κράτη ρε παίχτη οξά με τους πόρτους του Νικόλα;

   Μου αρέσει!

 5. ιων σκεπτικός permalink
  Ιουλίου 18, 2011 15:23

  Κορυφαίοι κρετίνοι, όπως ο Γιαννάκης Ομήρου βάζουν όρους: ….. Πολλά σωστός, εσύ, όχι ο Ομήρου…..

  ΄Οσο για το συναγερμό έχω πάρα πολλές άμφιβολίες αν θα κρατηθούν στο ύψος των περιστάσεων. Ήδη δεν κρύβουν τη χαρά τους, οχι βέβαια για το συμβάν, αλλά άφού έγινε που έγινε, τους ανοίγει τους δρόμους για την προεδρία του 2013. (νομίζουν)

  ΄Οσο για το Κυπριακό δεν το έχουν καθόλου σε προτεραιότητα, ούτε το είχαν ποτε, ούτε τους νοιάζει. Και για να είμαι δίκαιη, ούτε το ΔΗΚΟ το νοιάζει, ούτε την λιλλιπούτεια ΕΔΕΚ , ούτε τους Οικολόγους. ΄Ολους τους ενδιαφέρει το κόμμα τους πρώτιστα, και η εξουσία ή το μοίρασμα της εξουσίας.

  Αφού με το Κυπριακό άλυτο πολλοί, από παπάδες μέχρι κρετίνους, έχουν λόγο ύπαρξης.

  Οσο για το ρεύμα από τα κατεχόμενα, ένα θα πω. Κάποιοι έχουν το αγγούρι στον κ….. εδώ και 37 χρόνια και δεν το πήραν χαπάρι, το ρεύμα τους ενόχλησε ………

  Πολλοί από αυτούς είναι οι ίδιοι που αγόρασαν Τ/κ περιουσίες στην Πάφο, τη Λεμεσό και αλλού για ψίχουλα…….. Αλλά, άλλα τα κρυφά που κάμνουν τζιαι άλλα τα φανερά, τα σούπερ πατριωτικά.

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Ιουλίου 18, 2011 18:45

   Για να είσαι «δίκαιΗ»;

   Το κυπριακό δεν το έχουν σε προτεραιότητα, κάποιοι δεν το είχαν ποτέ, αλλά είναι εκεί, δεν περιμένει.

   Και νομίζω κάτω από τις περιστάσεις ο Χριστόφιας έχει υποχρέωση να φέρει εις πέρας τις διαπραγματεύσεις. Δεν θεωρώ πως το χειρίστηκε σωστά – ούτε αυτό! Αλλά οφείλει να πάρει τη διαδικασία στο τέλος της…

   Μου αρέσει!

 6. Χριστόδουλος Καλλίνος permalink
  Ιουλίου 18, 2011 19:34

  σε γενικές γραμμές προσυπογράφω…

  Μου αρέσει!

 7. Ιουλίου 18, 2011 21:11

  Πραγματικά, που λαλεί τζιαι ο σύντροφος, δεν αντιλαμβάνομαι την ψυχολογική κατάσταση ΑΚΕΛ-ΔΗΣΥ αλλά και όλων εσάς και μας Στροβολιώτη που ελπίζουμε στην επανένωση. Και εξηγούμαι:

  – με στοιχειώδη λογική και με βάση την ιστορική συνέχεια 2004-2011 της συνεχούς επιδείνωσης και της μη εξαργύρωσης του ευρωπαϊκού χαρτιού,
  – το δεδομένο της μη εκλεξιμότητας Χριστόφια χωρίς λύση του κυπριακού,
  – την απόφαση του συναγερμού το 2004 με ορατό τον κίνδυνο διάλυσης,
  – το δεδομένο ότι κατάρρευση των συνομιλιών χωρίς δημοψηφίσματα ή τυχόν νέο «όχι» οριστικοποιούν την αναγνώριση των κατεχομένων σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα,
  – το αποτέλεσμα των τελευταίων βουλευτικών όπου παρά την αποχή τα δύο μεγάλα κόμματα ξεπέρασαν το 50%,
  – το ότι αν έρθει δημοψήφισμα θα τύχει της υποστήριξης της κυβέρνησης (σε αντίθεση με το 2004),
  – το ότι το μόνο που χρειάζεται να κάνει ο πρόεδρος είναι μια καλή διαφώτιση προς το «ναι» και ο Νίκαρος απλά να το υποστηρίξει (αλλιώς θα κριθεί ως ανακόλουθος αλλά και ότι παίζει το μέλλον του τόπου για μια προεδρία του υπολείμματος του κράτους που θα απομείνει)
  – το ότι πιθανή λύση θα αποτελέσει «μεσσία» τουλάχιστον στον οικονομικό τομέα αν σκεφτεί κανείς τι ςπροοπτικές επενδύσεων που θα διανοίξει,

  πως στο διάολο είστε (είμαστε) ΤΟΣΟ απαισιόδοξοι;;;;

  Όσο για τους φίλους του ΑΚΕΛ, τι περιμένετε, να κάνει συμπολίτευση ο συναγερμός; Μα αφού είναι αντιπολίτευση Στο κυπριακό δεν πρέπει να έχετε παράπονο, ακόμη και την τελευταία περίοδο σας χαϊδεύει αφού ουσιαστικά συμφωνεί, στην οικονομία με στοιχειώδη αυτοκριτική φαίνεται ότι τα έχετε κάνει μαντάρα. Τι άλλο θέλετε; Κάντε και σεις επιτέλους μια υπέρβαση. Συζητείστε με το σατανά τον Αναστασιάδη, τουλάχιστον για το κυπριακό, σταματείστε επιτέλους να γελοιοποιείστε με το ΔΗΚΟ. Και σεις και ο συναγερμός, Είναι τόσο απλό ρε γμτ!!!!

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Ιουλίου 19, 2011 07:18

   Είναι τόσο απλό;

   Ακριβώς επειδή φαίνεται πως δεν…, μας μένει μάλλον η απαισιοδοξία…

   Μου αρέσει!

 8. UK Decay permalink
  Ιουλίου 18, 2011 23:43

  Όσο αφορά το θέμα μεταφοράς του ηλεκτρικού ρεύματος άπο τα κατεχόμενα, ο Νίκαρος απόδειξε για μια ακόμη φορά, ότι είναι βήματα μπροστά από ολόκληρο το ΑΚΕΛ….

  Μου αρέσει!

 9. Ανώνυμος permalink
  Ιουλίου 21, 2011 20:05

  tous eida na xaskogeloun…prospathontas na xanamoirasoun karekles…anakatsiw pkion!

  Μου αρέσει!

 10. Ανώνυμος permalink
  Ιουλίου 21, 2011 20:09

  tzie meta na fkainei o karogian kai na kamnei sobares dilwseis. kanei peripeksimon, thelw na brethei kapoios na tous rixnei giaourtia kathe fora poy toys blepei…

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: