Μετάβαση στο περιεχόμενο

Οικονομία: επιτέλους φώς;

29 Αυγούστου, 2011

 

 

Είναι πολύ δύσκολο να το ισχυριστεί κάποιος αυτό. Για δυο κυρίως λόγους:

 

 1. Η πολύ κακή διαχείριση που έκανε μέχρι τώρα η κυβέρνηση Χριστόφια για το ζήτημα αυτό, καταβαράθρωσε την εμπιστοσύνη και την αισιοδοξία. Το βασικό λάθος της κυβέρνησης είχε να κάνει με την αδυναμία της να συμπεριφερθεί βάσει των κανόνων της αγοράς. Ο πρόεδρος δεν εξελέγη με μανιφέστο την αλλαγή του πολιτικοοικονομικού μας συστήματος. Εξελέγη με στόχο τη διαχείριση του. Και για να γίνει αυτό δεν μπορούσε να κάνει ό,τι ήθελε. Όφειλε να ακολουθήσει τους κανόνες. Συνέπεσε και η μεγάλη παγκόσμια κρίση, και βασικά οδηγηθήκαμε με μαθηματική ακρίβεια στην πτώχευση. Η πορεία αυτή ήταν τόσο ξεκάθαρη εδώ και τόσο καιρό, που  σε κάνει να διερωτάσαι γιατί κάποιοι επέλεξαν να μην τη δουν. Εννοείται, πως οι αφορούσες το εσωτερικό οικονομικό μέτωπο παράμετροι της κρίσης που αντιμετωπίζουμε δεν ήταν δημιουργία της παρούσας κυβέρνησης. Της κλήρωσε όμως η διαχείριση.

 

 

 1. Ο δεύτερος λόγος είναι πολύ πρακτικός. Χρειαζόμαστε λεφτά, πολλά λεφτά (πάνω από 2 δις Ευρώ) τους επόμενους λίγους μήνες. Αυτά θα καλύψουν το υπόλοιπο του προϋπολογισμού (κυρίως τους μισθούς, αφού φαίνεται πως όλα τα άλλα θεωρούνται πλεον δευτερεύοντα), το έλλειμμα, αλλά και τις ανάγκες αναχρηματοδότησης των δανείων που λήγουν. Τα απαγορευτικά, πέραν του 10% επιτόκια που υπάρχουν στις αγορές κάνουν την επιλογή του ανοικτού δανεισμού ανέφικτη, και άρα είναι πολύ πιθανή μια αδυναμία του κράτους να πληρώσει. Με απλά λόγια: πάττισμα. Ο μηχανισμός του δανεισμού μπορεί μόνο να ανοίξει αν καταφέρει η κυβέρνηση με τη βουλή να εγκρίνουν επιπρόσθετα μέτρα για τα δημόσια οικονομικά, που να ορθολογίζουν τις δαπάνες, και να κάνουν τον ισολογισμό του κράτους βιώσιμο.

 

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών με κάνουν να βλέπω πιο αισιόδοξα τα πράγματα. Η ψήφιση τελικά του πρώτου πακέτου από τη βουλή ήταν το πρώτο βήμα. Που άφησε τα κακά του σημάδια: τον αγώνα κύρους μεταξύ κυρίως της ΠΑΣΥΔΥ και κάποιων βουλευτών, που κάνει το επόμενο βήμα να φαίνεται πιο δύσκολο. Να σημειώσω εδώ και τις εμπρηστικές δηλώσεις του Νικόλα Παπαδοπούλου, ο όποιος την επόμενη της ψήφισης ένοιωθε την ανάγκη να συνεχίσει να ρίχνει πέτρες, ενώ κανονικά θα έπρεπε να έβαζε τα όπλα κάτω μέχρι τον επόμενο γύρο. Δεν με ενδιαφέρει αν θα νικήσει ο Νικόλας ή ο Χατζηπέτρου: με ενδιαφέρει να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα.

 

Και ενώ οι συντεχνίες έδειξαν αρχικά πως θα αντιδρούσαν έντονα στην μεγαλύτερη αύξηση της συνεισφοράς των δημοσίων υπαλλήλων στα ταμεία συντάξεως τους, φαίνεται πως τελικά δεν θα κάνουν οποιεσδήποτε κινητοποιήσεις.

 

Αν αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αντιλαμβάνονται πως βρίσκονται εν αδίκω, και δεν είναι φρόνιμο να προκαλούν, το χαιρετίζω με όλη μου την καρδιά! Παρ’ όλα ταύτα όμως, η συμπεριφορά τους είναι υπεύθυνη, σοβαρή, και αξίζει συγχαρητηρίων – μέχρι το πακέτο Β φυσικά!

 

Το περίγραμμα για το πακέτο Β, παρουσιάστηκε από τον υπουργό οικονομικών κ. Κίκη Καζαμία. Αν δουλέψει πάνω του, είναι δυνατόν να το κάνει ένα οξύτατο εργαλείο εκσυγχρονισμού και ορθολογισμού των δημοσίων οικονομικών, και ειλικρινά πιστεύω πως έχει τη θέληση να το κάνει. Η αλήθεια είναι πως ο κ. Καζαμίας, παρ’ ότι σαφέστατα ΑΚΕΛικός παρά τεχνοκράτης, κατέχει φαίνεται την τέχνη της πειθούς, γνωρίζει πάρα πολύ καλά τους κανόνες του παζαρκού, και κατάφερε να σπρώξει τα πράγματα με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς από τον προκάτοχο του. Δεν είναι υπερβολή να αναφέρω πως οι πρώτες ενέργειες του κ. Καζαμία έχουν χαιρετισθεί από τον οικονομικό κόσμο, προσφέροντας μια πολύ ευχάριστη νότα θετικής ενέργειας και αισιοδοξίας.

 

Διαισθάνομαι και κάτι άλλο: μια αποστασιοποίηση του προέδρου Χριστόφια από τα των οικονομικών. Δεν γνωρίζω αν αυτό οφείλεται στο γνώθι σαυτόν του πρόεδρου, ή σε όρους που έβαλε ο ίδιος ο κ. Καζαμίας, αλλά αν αυτή η αποστασιοποίηση αληθεύει, τότε ο πρόεδρος έκανε τη σωστή κίνηση, που έχει  ήδη δημιουργήσει κάποια θετικά δεδομένα. Ας ελπίσουμε πως θα προχωρήσει και το επόμενο, πιο τολμηρό ελπίζω πακέτο, και τότε ίσως έχουμε ξεπεράσει τον πάτο. Δεν θεωρώ πως οι οίκοι αξιολόγησης θα μας πουν αμέσως μπράβο, και θα μας βάλουν στα τρία Α, αλλά θα είναι πολύ σημαντικό να σημειωθεί σε πρώτη φάση η θετική προοπτική. Τότε θα είναι δυνατόν να επιτευχθούν και κάποιοι δανεισμοί από τις αγορές, με πιο ρεαλιστικά επιτόκια.

 

Εξαιρετικά θετικά μηνύματα έδωσε στο παζάρι και η ανακοινωθείσα συγχώνευση της τράπεζας Άλφα με την Eurobank. Η πράξη αυτή εκτός από τις θετικές συνέπειες που θα έχει στους μετόχους του νέου σχήματος, ως επίσης και στο τραπεζικό σύστημα γενικότερα, έχει ήδη σκορπίσει την αισιοδοξία στα χρηματιστήρια μας. Οι τιμές των μεγάλων τραπεζών έκλεισαν σήμερα  με 20% άνοδο, χωρίς πωλητές(!), θυμίζοντας μέρες του 1999, όταν η εξαγορά της τότε Interamerican από τη Λαϊκή Ασφαλιστική, προκάλεσε την έκρηξη του χρηματιστηρίου. Ελπίζω να γίναμε σοφότεροι τώρα. Οι αγορές είναι μεν ανίκητες, αλλά το έγκαιρο φρενάρισμα της απληστίας πάντα είναι χρήσιμη κίνηση.

Εννοείται, πως οι εξελίξεις πιθανόν να επιταχυνθούν τώρα, με πρωταγωνιστές άλλες τράπεζες, που πρέπει ήδη να συζητούν διάφορα. Χαρακτηριστικά αναφέρω πως με τις σημερινές τιμές, η Λαϊκή αγοράζεται αν έχει κάποιος Ρώσος μόλις λίγο παραπάνω από μισό δις ευρουλάκια.

Να αναφέρω τέλος και τις διεθνείς συνθήκες: η Ευρώπη έχει δρόμο μπροστά της, αλλά έχει εκφράσει θέληση για να σώσει το ευρώ της, μια μετά την άλλη οι χώρες προσπαθούν να διορθώσουν τους ισολογισμούς τους (η Ελλάδα παραμένει πεισματικά ο πολύ αδύνατος κρίκος), οι αμερικάνοι ξεπέρασαν την «Ειρήνη», συμφώνησαν λίγο πολύ για τα δημοσιονομικά τους, οι μετοχές ανεβαίνουν, ο χρυσός πέφτει, ε, υπάρχουν αρκετές ενδείξεις πως αυτή η κρίση φαίνεται να ξεπερνιέται.

Μέχρι την επόμενη φυσικά.

84 Σχόλια leave one →
 1. Othellos permalink
  29 Αυγούστου, 2011 22:18

  Μακάρι να βγω λανθασμένος αλλά δεν βλέπω κανένα λόγο για να είμαι αισιόδοξος σε ότι αφορά την οικονομία. Τα μέτρα που αποφασίστηκαν την περασμένη Παρασκευή με καθυστέρηση τουλάχιστον 2 χρόνων δεν είναι καθόλου αρκετά και δυστυχώς θα χρειαστεί να γίνουν πολύ περισσότερα από τις επερχόμενες φορολογίες και την αύξηση του ΦΠΑ. Με πιο απλά λόγια, αν δεν νοικοκυρευτεί ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ το σπάταλο κράτος και αν δεν έλεγχθει άμεσα και αποτελεσματικά το κόστος αλλά και η παραγωγικότητα του δημόσιου τομέα, τότε η επόμενη υποβάθμιση δεν αργεί και το πάττισμα ακολουθεί. Για την ώρα, η κυβέρνηση Χριστόφια η οποία φέρει τεράστιες ευθύνες για το σημερινό κατάντημα, τρέμει το πολιτικό κόστος και παραμένει αιχμάλωτη του κάθε Χατζηπέτρου αλλά και της δικής της απλοϊκής, λαϊκιστικής προσέγγισης στα θέματα της οικονομίας.

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   30 Αυγούστου, 2011 07:08

   Οθέλλο, έχεις ακούσει για τον όρο “self fulfilling optimism”; 🙂

   Φυσικά και υπάρχει πολύς δρόμος μπροστά μας, (και πάρα πολλή προσπάθεια κτισίματος εμπιστοσύνης στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης), αλλά κάποια δεδομένα καταγράφονται. Η συγχώνευση των δύο τραπεζών επηρέασε μέχρι και την Wall Street χθες.

   Μου αρέσει!

 2. Χαμάλης permalink
  30 Αυγούστου, 2011 00:19

  Έεεελλλαααα πυροτεχνήματα όοοολλλεεεεεε!

  (Την ώραν που οι πυροσβέστες απληροφόρητοι τζι’ ανυποψίαστοι για την σοβαρότηταν της κατάστασης εγένουντον κάρβουνα).

  Πάμεν τζιεί πάνω να δούμε ρρε. Κάτσε ρε πον να πάεις τζιεί πάνω τζιεί να δεις.

  (Την ώραν που θκυό δίδυμα μωρά είχαν διαταγές που τον «ήρωαν» διοικητήν τους να σβήσουν την φωθκιάν πάνω σε 98 κοντέϊνερς εκρηκτικά με το λάστιχον, τζι’ εγένουντον κάρβουνον τζιαί τζιείνα).

  Κάποιοι εδιασκεδάσαν το καλά τότες!

  Αλλά τωρά τελευταία σφίγγει τους τζι’ ένας κόμπος μεσ’ την καρκιάν. Άραγες σου διερωτούνται, με τα παναΰρκα για την οικονομίαν εν να τα καταφέρουμεν να σσιεπάσουμεν το πόρισμαν; Πού είσαι παπάκη μου!

  Τα παναΰρκα σου για την οικονομίαν Στροβολιώτη. Τα . . . . . ΑΘΑΝΑΤΑ!

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   30 Αυγούστου, 2011 07:10

   Χαμάλη μου, μην ανησυχείς, το ρεζιλλίκκιν της πόμπας δεν χρειάζεται να μας το θυμίζεις κάθε λίγο. Δεν ξεχνιέται…

   «Τα παναύρκα μου για την οικονομία».

   Καλά, άποψη έχεις;

   Μου αρέσει!

  • Χαρίτων permalink
   30 Αυγούστου, 2011 11:13

   @Χαμάλης
   Τα γέρημα τζαι τα μαύρα ποιος σε εδιόρισεν εσένα να το παίζεις Συνείδηση του Στροβολιότη; Δικόν του blog ότι θέλει γράφει. Αν δε σου αρέσκει ίντα το θκιαβάζεις; Υποχρεώνει σε κανένας ολάν; Τζαι βαρκέσαι τόσον πολλά που κάμνεις copy-paste το ίδιον σχόλιον που την περασμένην εφτομάδαν; Κανεί ολάν! Κανεί!

   Μου αρέσει!

 3. Χαμάλης permalink
  30 Αυγούστου, 2011 11:15

  Ε είπαμεν την 100 φορές. Για την κρίσιν φταίουν οι εργαζόμενοι που πιάνουν πολλά!
  α ους τα κόψιουμεν ούλα!

  Α! Τζιαί να φύει ο Γριστόφκιας πον άσσιημος, άρτει ο Αναστασιάδης πον πούππος.

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   30 Αυγούστου, 2011 13:23

   Κατ’ ακρίβειαν δεν φταίουν οι εργαζόμενοι.

   Φταίει ο μάστρος τους, ο οποίος με τις πράξεις του έχει οδηγηθεί στην χρεοκοπία.

   Χμμ, τι προνοεί ο νόμος για τη χρεοκοπία;

   (Και αν το βρεις, προτιμάς να γίνει αυτό που προνοεί ο νόμος, ή προτιμάς να γίνει προσπάθεια να διατηρηθεί εν ζωη και ο εργοδότης και οι (περισσότερες) θέσεις εργασίας;)

   Μου αρέσει!

 4. Χαμάλης permalink
  30 Αυγούστου, 2011 11:50

  @Χαρίτων
  «Τα γέρημα τζαι τα μαύρα ποιος σε εδιόρισεν εσένα να το παίζεις Συνείδηση του Στροβολιότη;»

  Ίνταμ που παίζω; Χα χα χα χα χα χα . . . . . . .
  Συγγνώμην που σου ζαλίσαμεν τα . . . γένια πάτερ!
  Τα σέβη μου!
  Μιαν τζιαί εβρέθημαν . . . πως πάει τζιείνος ο ατακτούλης του Σταυροβουνιού; Ε όι τζι’ έν εκατάλαβες! Ο καβαλλίτσας πάτερ μου, ο καβαλλίτσας! Πάει καλά;

  Μου αρέσει!

  • Χαρίτων permalink
   30 Αυγούστου, 2011 13:14

   @Χαμάλης
   Εγώ εν ιξέρω ποιος είσαι. Αλλά πλέον ξέρω τι είσαι.

   Μου αρέσει!

 5. 30 Αυγούστου, 2011 12:23

  «η συγχώνευση της τράπεζας Άλφα με την Eurobank. Η πράξη αυτή εκτός από τις θετικές συνέπειες που θα έχει στους μετόχους του νέου σχήματος, ως επίσης και στο τραπεζικό σύστημα γενικότερα, έχει ήδη σκορπίσει την αισιοδοξία στα χρηματιστήρια μας»

  αυτή ήταν η πρώτη είδηση στο δελτίο της ΕΤ1 ψες. και μάλιστα με μουσική υπόκρουση τύπου…η Κλεοπάτρα μπαίνει θριαμβευτικά στη Ρώμη.

  η δεύτερη είδηση ήταν ότι ο μέσος μισθός βρίσκεται στα 450 ευρώ.

  και η τρίτη ότι η ανεργία αναμένεται να ανέλθει στο 25% εντός του επόμενου έτους…ένας στους τέσσερεις πολίτες…δηλαδή ένας αν όχι και δύο σε κάθε σπίτι.

  που ακριβώς σκόρπισε αυτή η αισιοδοξία, και ποιανών είναι επιτέλους αυτά τα χρηματιστήριά ΜΑΣ;

  το ότι το σχέδιο είναι η πλήρης εξαθλίωση της ζωής ενώ οι τράπεζες θα ευημερούν δεν είναι ένδειξη πως κι αυτή η κρίση θα περάσει….μέχρι την επόμενη.

  ούτε καν μαθηματικά δεν στέκει τούτο. ούτε πολιτικά στέκει. ούτε κοινωνιολογικά στέκει.

  η γη γυρίζει με ανθρώπινο δυναμικό επίσης! η σύμπτιξη της κρίσης στη μικρή νήσο Κύπρο που επιχειρείται εδώ, είναι ένας πάτσος στην νοημοσύνη μας.

  του στύλ, κάτσετε να την φάτε, γιατί αν τη φάτε θα περάσει ο παγκόσμιος τυφώνας χωρίς να κουνηθεί η τσίγκινη στέγη του καταρρέοντος συστήματος.

  όσο για την κριτική στα σημεία 1 και 2 φτάνουν το όριο του λιβελλου.

  άλλο η διαφωνία στην ανάγνωση μιας αντικειμενικής κατάστασης. αυτό είναι θεμιτό και επιβαλλομενο για να παραχθεί κριτική σκέψη.

  άλλο όμως η παραγωγή δημοσίου λόγου πάνω στη βάση της πλήρους απαξίωσης του «άλλου μέρους». η προσωπική σου αδυναμία – έτσι κρίνω εγώ – να απεξαρτηθείς από τη φοβία πως πρέπει να ζήσεις με άλλα μυαλά, σε εμποδίζει να είσαι τίμιος στην κρίση σου.

  το να μας λες – σόρυ – μαλάκες, από τους οποιους ξαφνικά είδες φως, δεν είναι συναινετική συμπεριφορά. είναι διπλά απαξιωτική.

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   30 Αυγούστου, 2011 13:47

   Δις, έχω γράψει πολλές φορές: δεν παίζεις μάππαν με τους κανόνες του μπάσκετ.

   Αν αυτό δεν είναι κατανοητό, δεν έχει νόημα να συζητούμε…

   Η καλή ψυχολογία, έστω και εικονική μέσω χρηματιστηρίου, είναι απαραίτητο εργαλείο στην οικονομία, ενθαρρύνει τις επενδύσεις, ενθαρρύνει τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

   Που είναι το κακό εδώ;

   Όσο δε αφορά τις ίδιες τις τράπεζες, νομίζω έχει επισημανθεί από όλους πως είναι σημαντικότατη παράμετρος. Όπως έγραψε και ο Λινός, και ο Νέος και άλλοι, η οικονομία μας κρατιέται ζωντανή χάρις στα ρωσικά κεφαλαία, άρα είναι σημαντικό να κρατηθούν ζωντανές και δυναμικές οι τράπεζες, διαφορετικά πάππαλλα!

   Αν δεν γίνουν συγχωνεύσεις, αν δεν βρεθούν ξένοι επενδυτές (όπως το Κατάρ, με την ευκαιρία τι έγινε εκείνη η υπόθεση;), τότε τράπεζες που κινδυνεύουν, όπως ας πούμε τώρα η Λαϊκή, πιθανόν να χρειαστούν κρατική στήριξη, και άρα εγώ και εσύ πρέπει να πληρώσουμε. Πολύ καλυτέρα ετσι!

   Πιστεύω πως αυτά που γράφω στέκουν και μαθηματικά, και πολιτικά και κοινωνιολογικά.

   Ρίξε μια ματιά και στον Περσιάνη:

   http://fortheisland.wordpress.com/2011/08/30/%CF%85%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B5%CF%85%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%83%CF%85%CE%B3%CF%87%CF%8E%CE%BD%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7-alpha-eur/

   «όσο για την κριτική στα σημεία 1 και 2 φτάνουν το όριο του λιβελλου.
   άλλο η διαφωνία στην ανάγνωση μιας αντικειμενικής κατάστασης. αυτό είναι θεμιτό και επιβαλλομενο για να παραχθεί κριτική σκέψη.
   άλλο όμως η παραγωγή δημοσίου λόγου πάνω στη βάση της πλήρους απαξίωσης του “άλλου μέρους”. η προσωπική σου αδυναμία – έτσι κρίνω εγώ – να απεξαρτηθείς από τη φοβία πως πρέπει να ζήσεις με άλλα μυαλά, σε εμποδίζει να είσαι τίμιος στην κρίση σου.
   το να μας λες – σόρυ – μαλάκες, από τους οποιους ξαφνικά είδες φως, δεν είναι συναινετική συμπεριφορά. είναι διπλά απαξιωτική.»

   Ναι, αγαπητή μου; Ε, αν δεν είναι ετσι τα πράγματα, τότε γιατί επελλάναν ούλλοι να πάρουν μέτρα για να αποφύγουν το μοιραίο; Για να φτάσουμε εδώ δεν είναι λογικό να φταίνε και κάποιοι, δεν είναι λογικό να αξιολογούμε την ικανότητα και την ανικανότητα κάποιων;

   Και το γεγονός πως ακόμα και ο Καζαμίας μιλά πλέον με τρόπο που θα μπορούσα να μιλούσα και εγώ δεν σου λέει τίποτα;

   Η όπου τζιαι νάσαι εννά θάψεις τζιαι τον Καζαμίαν ως όργανο των νεοφιλελεύθερων!

   Μου αρέσει!

   • 30 Αυγούστου, 2011 15:45

    Στροβολιώτη.

    δεν επελλάναν ούλλοι να πάρουν μέτρα. επελλάναν ορισμένοι να πάρουν μέτρα υπό τον όρο να μεν λάβουν μέρος στις αποφάσεις γι αυτά τα μέτρα αυτοί που θα πληρώσουν την νύφη.

    να μεν είμαστε σαν τα ψάρκα στη γυάλα κάθε φορά που κάμνουμεν ένα βήμα. έγινεν αγώνας να παρθουν ως τωρά τα μέτρα που έχουν παρθεί.
    η δική σου στάση ήταν καθαρά αντι-λαϊκή και αντισυνδικαλιστική και η σημερινή ανάρτηση με αιχμές ότι έχει απομακρυνθεί ο Χριστόφιας, παραπέμπουν απευθείας στο Αβέρωφ.

    ως τωρά έχουμε: στυλιανίδης και ξένια για το κυπριακό. αβέρωφ για την οικονομία. αυτό είναι το έργο που παράγεις στο μπλογκ σου. γούστο σου αναφαίρετο.

    εαν διαφωνούμε σε θέσεις αρχής είναι ξεκάθαρο πως δεν θα συνεννοηθούμε. η δική σου αρχή είναι η κατάληση κάθε κοινωνικής έννοιας στην οργάνωση της ίδιας της κοινωνίας.
    για σένα ενοποιητικός δεσμός της κοινωνίας είναι οι τράπεζες.
    ο νταβαντζής που αν δεν του διούμεν την πίττα από τα κέρδη εν θα μας εξασφαλίσει προστασία και στέγη. τούτον έχουμε λέεις.

    το ονομάζεις κυνισμό. αποδεκτό. μεν μου το λέεις όμως ελευθερία στα όρια του εφικτού. πε μου το δουλεία όπως ένι στην πραγματικότητα.

    αν φωνάζουμε, εν γιατί είδαμεν ήδη το έργο. το ξεπούλημα κάθε «κοινόκτητου κεκτημένου και δικαιώματος» στο βωμό των ιδιωτικών συμφερόντων.

    πέ μου να το ράψω τζαι να δεχτώ τη σύγχρονη δουλεία ως το όριο της ελευθερίας. μεν μου πουλάς παραμύθι στροβολιώτη για το καλύτερο εφικτό σύστημα. εν το θεωρώ ηθικό. ηθικό θεωρώ να πολεμώ έστω για τα ελάχιστα που απαλύνουν την καθημέρινότητα στη διαβίωση του κάθε απλού ανθρώπου.

    κατανοώ πως οι καταθέσεις του καθενός επηρεάζουν τζαι τα όρια των επιθυμιών του. κυνικά.

    Μου αρέσει!

   • strovoliotis permalink*
    30 Αυγούστου, 2011 21:37

    Ρε Δις, μα είναι δυνατόν να είσαι τόσο αφελής; *Εσύ* και *εγώ* θα πληρώσουμε τα σπασμένα του δημοσίου τομέα! Σε ρώτησε κανένας αν δέχεσαι; (Εκτός και αν ανήκεις στον δημόσιο τομέα φυσικά!)

    Εμένα κανείς δεν με ρώτησε, κανένας δεν θα ρωτήσει κανέναν αν παττίσει η δουλειά μου, άρα γιατί να γίνομαι μέρος μιας παρωδίας δυο μέτρων και δυο σταθμών;

    Αν το κράτος θέλει να συμπεριφερθεί δίκαια και ισότιμα προς όλους τους πολίτες, ας παίξει το παιγνίδι σωστά, ας βάλει σε τάξη τα οικονομικά του, να δημιουργήσει ανάπτυξη, να ελαχιστοποιήσει τις κρίσεις.

    Σε θέσεις αρχής μπορεί να διαφωνούμε, και δεν το συζητώ. Είναι πολύ φυσικό.

    Στις τελευταίες αναρτήσεις όμως, καταπιάστηκα με θέματα απόλυτης και σκληρής πρακτικής, και εσύ απαντάς με αρχές και θεωρίες.

    Ε, δεν είναι θέμα διαφωνίας. Είναι θέμα αδυναμίας παράθεσης επιχειρημάτων και εισήγησης λύσεων.

    «κατανοώ πως οι καταθέσεις του καθενός επηρεάζουν τζαι τα όρια των επιθυμιών του. κυνικά.»

    Όχι κυνικά, κάτω από τη μέση, αλλά δεν είμαι εδώ για να κρυφτώ: στον στενό μου οικογενειακό κύκλο πάντως, τις μεγαλύτερες καταθέσεις τις έχει η αδελφή της γυναίκας μου και ο άνδρας της: και οι δυο υψηλόβαθμοι δημόσιοι υπάλληλοι.

    (Δεν είπα πως είναι οι πλουσιότεροι. Το γράφω έτσι για να δεις πόσο ευτελές και κουτσομπολίστικο ήταν το επιχείρημα σου.)

    Μου αρέσει!

 6. Χαρίτων permalink
  30 Αυγούστου, 2011 13:15

  @στροβολιώτης
  Απολογούμαι που «χρησιμοποίησα» το blog σου σαν πλατφορμα. Έκαμα ένα πείραμα. Πλήρης επιτυχία πρέπει να αναφέρω.
  Ευχαριστώ

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   30 Αυγούστου, 2011 13:29

   Χαρίτων όταν εκφράζεσαι δημοσίως κρίνεις και κρίνεσαι.

   Κάποια που γράφεις, κάποια που σου γράφουν δεν αντιμετωπίζονται θετικά από κάποιους άλλους. Μπορεί να μην μου αρέσουν, αλλά είναι κανόνας του παιγνιδιού, και δεν με ενοχλεί, αφού όπως ξέρεις υποστηρίζω πως πρέπει να τηρούμε τους κανόνες.

   Τα μόνα σχόλια που διέγραψα αφορούσαν την παθολογική εκείνη περίπτωση με τα 55 «σχόλια» σε μια μέρα…

   Μου αρέσει!

 7. Ο Λεμεσιανός permalink
  30 Αυγούστου, 2011 13:43

  Δισδαίμονα, πέρα από στροβολιότικες ψυχοαναλύσεις, θεωρίες και κοσμοθεωρίες, ρητορείες και ατάκες, έχεις κάτι χειροπιαστό να προτείνεις;Έχει μερικές μέρες που αναλώνεσαι εδώ, για να μας αποδείξεις ότι ο καπιταλισμός δεν είναι το τέλειο σύστημα.Ναι το ξέρουμε έχεις δίκαιο.Γιατί ο καπιταλισμός, διαχειρίζεται από ανθρώπους.Και ο άνθρωπος από τη φύση του, είναι καιροσκοπικό και κερδοσκοπικό όν.Πάρακάτω όμως;Θα αλλάξουμε εγώ και συ το υφιστάμενο πολιτικοοικονομικό σύστημα;Καλώς η κακώς,έχει αποδεικτεί ότι ο καπιταλισμός, είναι το μόνο σύστημα το οποίο άντεξε στο χρόνο και το οποίο, μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη.Τώρα εάν κάποιοι στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη έχουν μεταφράσει την ελευθερία διακίνησης κεφαλαίων,αγαθών και υπηρεσιών σε Hedge Fonds,νομισματικά στοιχήματα και σε αγορά κρατικών ομλόγων με σκοπό το κέρδος και όχι τη στήριξη κρατών,δεν φταίει ο καπιταλισμός.Όπως δεν φταίε ο Μάρξ, εάν κάποιοι, είχαν μετατρέψει τη ταξική και κοινωνική ισότητα σε καταπίεση και δουλεία.Πίσω στα κάθη μας.Να σου υπενθυμίσω ότι αυτή τη στιγμή η Κύπρος έχει απωλέσει την δανειοληπτική της ικανότητα στις διεθνείς αγορές, να σου υπενθυμίσω ότι αυτή τη στιγμή το κράτος συντηρείται με δανεικά από το φορολογούμενο πολίτη, να σου υπενθυμίσω ότι κάθε μέρα που περνά το κράτος πληρώνει επιτόκια και αυτά αυξάνονται με την αύξηση των χρεών, να σου υπενθυμίσω ότι με παιρετέρω υποβαθμίσεις η αξία των Κυπριακών ομολόγων θα εκμηδενιστεί…Θα μπορούσα να σου υπενθυμίσω πάρα πολλά άλλα…Ε πες τε μας.Από που θα βρεί το κράτος τα λεφτά για να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του;Φορολόγηση του πλούτου;Έστω, να πω ότι θα συμφωνήσω( επειδή όπως απέδειξε η Γερμανία.η φορομπηκτική πολιτική δεν είναι η απάντηση στο πρόβλημα), ούτε αυτό φτάννει.Επιτέλους δεν καταλαμβαίνεται, ότι εάν αναλάβει το Δ.Ν.Τ θα μας αλλάξει όλους τα φώτα;Ποιος Φούλλης και Παπαδόπουλος;Ποια μόνιμη εισφορά 3%;Θα κλαίτε και θα λέτε φέρτε τον Φούλλη και τον Παπαδόπουλο πίσω.Γιατί αυτά που τώρα προτείνουν αυτοί, είναι χάιδεμα μπροστα σε αυτά που θα μας επιβάλει το Δ.Ν.Τ.Ξέρετε ρε παιδκιά,με τούτα ούλλα που λαλείτε,μου θυμίζεται ώρες ώρες το «όλοι οι πρόσφυγες στα σπίτια τους» στο πολιτικοοικονομικό του βέρσιον.Και για να μην κατηγορηθώ ότι δεν προτείνω κάτι.Συμφωνώ πλήρως με το πνεύμα και τις ιδέες του Στροβολιώτη.Να μην επαναλαμβανόμαστε λοιπόν.

  Μου αρέσει!

  • 30 Αυγούστου, 2011 15:24

   αγαπητέ συμπολίτη,

   δεν αναλώθηκα να πείσω πως ο καπιταλισμος δεν είναι το τέλειο σύστημα. για κάποιους είναι στα όρια του εφικτού. όπως εσένα ή όπως τον φίλο στροβολιώτη.

   δεν περιμένεις να σχολιάσω, τα θρησκευτικά επιχειρήματα για το μακροβιότερο σύστημα λόγω της φύσης των ανθρώπων. βαρκούμαι. πέρα που το ότι κάποια στιγμή εν τζαι ντροπή να παριστάνεις ότι συνομιλείς σε αυτή τη βάση.

   είναι ντροπή γιατί πάσχει αυτή η βάση από ακατάσχετη αναισθησία και κατ΄ουσία καλυμμένη δειλία να δει πέρα από τα τετραγωνικά που νομίζει πως ελέγχει.

   δεν διάκειμαι από την ψευδαίσθηση πως ο κόσμος κινείται στη βάση των απόψεων κάποιων καλοταϊσμένων πολιτών, όπως είμαστε εμείς οι κύπριοι. εσύ μπορεί να ορίσεις τα δικά σου όρια. εγώ ορίζω τα δικά μου.

   τέλος, με τον στροβολιώτη ανταλλάσουμε πυρά γιατί έτυχε να είμαστε και οι δύο μπλοκκερς. τίποτα περισσότερο. η κύπρος είναι γεμάτη στροβολιώτηδες και δεισδαιμόνες που δεν ανταλλάσουν μισή λέξη.

   ο κόσμος δεν άλλαξε ποτέ (σόρυ που έσιει την ιδιότητα να αλλάσει, εν θέλω να σε αναστατώσω ) ούτε στα κέφκια ενός στροβολιώτη ούτε στα κέφκια μιας δεισδαιμόνας.

   παρόλα αυτά, τα λόγια μένουν πάντα λόγια και η ζωή μένει πάντα – ευτυχώς για μας – ζωή.

   αν κάτι δεν έχει σήμερα κανένας φιλελευθερος είναι το δικαίωμα στην πίστη και στο όραμα γι αυτή τη ζωή. το γιατί δεν την έχει, μπορείς να αποταθείς στον πλησιέστερο οίκο αξιολόγησης της γειτονιάς σου να σε ενημερώσει.

   δεν έχω ούτε διάθεση, ούτε συμφέρον να σου πω να αποταθείς σε άλλους είδους αξιολογητικούς κόσμους.

   ούτε βέβαια τις δυνατότητες να στείλω αυτούς τους κόσμους να σου ταράξουν το μαξιλάρι.

   Μου αρέσει!

   • Othellos permalink
    30 Αυγούστου, 2011 16:35

    O άνθρωπος ερώτησεν αν έχεις κάτι το χειροπιαστό να προτείνεις και εσύ έγραψες ένα κατεβατό χωρίς να λες τίποτα. Θα εμπορούσες τουλάχιστον να είχες απαντήσει με ένα απλό, χιλαρό «όχι».

    Μου αρέσει!

   • Othellos permalink
    30 Αυγούστου, 2011 16:36

    * χλιαρό «όχι».

    Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   30 Αυγούστου, 2011 21:43

   «Ξέρετε ρε παιδκιά,με τούτα ούλλα που λαλείτε,μου θυμίζεται ώρες ώρες το «όλοι οι πρόσφυγες στα σπίτια τους» στο πολιτικοοικονομικό του βέρσιον.»

   Αγαπητέ φίλε, δεν μπορούσες να το πεις πιο σωστά! Μέρες τώρα γύρευα και εγώ ευκαιρία να το γράψω αυτό, αλλά είπα, άσε, θα με παρεξηγήσουν, μπορεί να μην έχουμε κοινά στα θέματα της πρακτικής διαχείρισης ενός κράτους, αλλά αν καταφέρει να φέρει λύση ο Χριστόφιας χρειάζονται και οι φίλοι μας οι ονειροπόλοι αριστεροί.

   Εκείνο το όνειρο το μοιραζόμαστε τουλάχιστον.

   Για πολύ πρακτικούς λόγους ελπίζω!

   Μου αρέσει!

 8. 30 Αυγούστου, 2011 13:47

  Το να διαβλέπει κανείς μέσα στις σημερινές συνθήκες φως στο βάθος του τούνελ, ή μάλλον ακόμα χειρότερα, το ξεπέρασμα της κρίσης, σημαίνει πως παίρνει ναρκωτικά που όλοι θα θέλαμε να είχαμε στη διάθεσή μας!.. Οι καλύτερες και πιο αισιόδοξες προβλέψεις αναφέρουν πως η ΕΕ θα βγει (κεφαλαίου θέλοντος) από την κρίση εκεί γύρω στο 2014. Αυτό φυσικά δεν είναι ένα τυχαίο νούμερο. Οι αλλαγές που επιδιώκουν να πετύχουν μέσα από αυτή την «κρίση» (και ας μου επιτραπούν τα εισαγωγικά μια και συμφωνώ με τον κύριο Πικολί που έλεγε πως αυτή η κρίση είναι ένα από τα χειρότερα ψέματα που μας έχουν πει μέχρι σήμερα), οι αλλαγές δηλαδή τόσο στις εργασιακές σχέσεις που «πρέπει» σταδιακά να φτάσουν στο επίπεδο των βασικότερων ανταγωνιστών στο διεθνές πεδίο, δηλαδή της Κίνας και της Ινδίας, όσο και η απορρύθμιση και σταδιακή αποδόμηση του κοινωνικού κράτους, χρειάζονται μια γεμάτη τριετία αποσταθεροποίησης και ψυχολογικής πίεσης για να επιτευχθούν.

  Κατά την ταπεινή μου γνώμη, αυτή η «κρίση» δεν είναι παρά η προσπάθεια του ευρωπαϊκού και αμερικανικού κεφαλαίου να επαναπροσδιορίσει την ύπαρξή του στη διεθνή σκηνή με όρους μέλλοντος. Δηλαδή, με τους όρους που θέτουν πλέον στο παιχνίδι οι ραγδαία ανερχόμενες «αναδυόμενες αγορές». Σε αυτό το νέο σκηνικό που δημιουργείται στην παγκόσμια σκηνή, η μόνη διέξοδος για το ευρωπαϊκό και αμερικανικό κεφάλαιο είναι η συμπίεση των εργατικών δικαιωμάτων και των κοινωνικών παροχών προς τα κάτω, έως την μεγαλύτερη δυνατόν συρρίκνωσή τους – μια και δεν πιστεύω πως μπορούν να επιτύχουν αυτό που πολύ θα επιθυμούσαν: την πλήρη εξαφάνισή τους. Και αυτό για να επιτευχθεί χρειάζεται απαραίτητα χρόνο και μια, πέραν των συνηθισμένων μεγεθών κρίση.

  Οπότε αγαπητέ φίλε, καλή είναι η αισιοδοξία που παράγει ο γάμος των δύο μεγάλων ελληνικών τραπεζών, αλλά στην ουσία δεν έχει να δώσει τίποτα περισσότερο από την αισιοδοξία και τις όμορφες φαντασιώσεις που παράγει στο μυαλό και τα όνειρα των κορασίδων ένας, ας πούμε, βασιλικός γάμος. Nαι λοιπόν, αν δούμε το γεγονός με τα μάτια τωμ κορασίδων, μπορούμε κι εμείς να συμμεριστούμε τη χαρά των τραπεζιτών μας και να ελπίζουμε πως μια μέρα θα βρούμε κι εμείς το πριγκιπόπουλο των ονείρων μας. Και έτσι να συμμεριστούμε την αισιοδοξία σου. Ή, εναλλακτικά, να μας δώσεις τη συνταγή των ναρκωτικών που παίρνεις. Έτσι όπως πάει όλοι μας θα τα χρειαστούμε. 🙂

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   30 Αυγούστου, 2011 21:24

   Προδότη, καλώς ήλθες.

   Δεν καταλαβαίνω τι γράφεις.

   Το μικρό ποτηράκι κόκκινο κρασί πολλαπλασιάστηκε ήδη επί τρια για απόψε.

   Το πιο καλό ναρκωτικό! (;;;).

   Μου αρέσει!

 9. Ο Λεμεσιανός permalink
  30 Αυγούστου, 2011 18:26

  Δυσδαίμονα,λυπάμαι, αλλά τούτες οι κουβέντες σου, δεν έχουν με λάδι με ξύδι.Ατάκα πας την ατάκα,φανφάρα ανακατωμένη με ένα είδος ανούσιου ρομαντισμού, ένα σαρδάμ λέξεων κενού περιεχομένου, αμπελοφιλοσοφίες και όνειρα θερινής νυκτός.Τέλοςπάντων, δεν έχω ούτε το χρόνο,ούτε την όρεξη να μπω σε τέτοιου είδους διαλόγους.Έχω την εντύπωση ότι στερείσαι σοβαρότητας και επαφής με την πραγματικότητα.Stay cool,keep it simple και μην προσπαθείς να το παίζεις διανοούμενη.Όι να το πάρεις προσωπικά τωρά.Είπα και γω,να σε νουθετήσω σε κάτι, όπως θέλησες να με νουθετήσεις και συ.

  Μου αρέσει!

 10. 30 Αυγούστου, 2011 20:02

  Είπεν ο Λεμεσιανός «Και ο άνθρωπος από τη φύση του, είναι καιροσκοπικό και κερδοσκοπικό όν.»

  Καλά ρε φίλε, πού το ήβρες τούτον γραμμένον; Εγώ δεν είμαι έτσι όν. Άρα δεν είμαι άνθρωπος. Τουλάχιστον σαν τζιείνους που εφκάλαν έτσι αποφθέγματα.

  Όποιος δεν είναι άνθρωπος, όποιος δεν είναι καιροσκοπικόν τζιαι κερδοσκοπικόν όν, όποιος είναι τίμιος τζιαι θέλει να τρώει που την δουλειάν του να μου στείλε ιμέιλ στο μπλόγκ να ανοίξουμεν παρέαν. Τζιαι άμαν γινούμεν πολλοί, να τους πιάσουμεν ούλλους τους ψέφτες τζιαι τους καιροσκόπους, τους κλέφτες τζιαι τους κερδοσκόπους τζιαι να τους σπάσουμεν που το ραφτίν. Έτσι για να έχει τζιαι λλίον χάζιν η ζωή. Ποττέ μου δεν έδερα ούτε εδέρτηκα, αλλά αν γινούμεν πολλοί, δέχουμε να το κάμω για πρώτην φορά στη ζωή μου. Έτσι για να γινώ τζιαι άνδρας κάποια μέρα. flou123@bluewin.ch

  Strovolioti εισαι μέσα? *:)))

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   30 Αυγούστου, 2011 22:00

   Χμμ, αν δηλαδή ο Λεμεσιανός έλεγε: «Και ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ άνθρωποι από τη φύση τους, είναι καιροσκοπικά και κερδοσκοπικά όντα.”, θα συμφωνούσες;

   Γιατί εγώ ετσι τους είδα, ετσι τους έμαθα, και δεν είμαι πλεον μωρόν να έχω ψευδαισθήσεις.

   Φίλε μου, τίμιος είμαι, δουλεύκω συνήθως 12 ώρες την ημέραν (γράφω τζιαι στα μπλοκ), αλλά δεν είμαι μέσα για να δέρω οποιονδήποτε. Έφαα τες μιαν φοράν που τους φασίστες τον Απρίλην – Μάην του 1997.

   Έκαμα το δικόν μου, έσασα κάμποσα πράματα, τα πιο πολλά δεν εσαστήκαν, έκοψα το γυρίν μου.

   Έχω άλλες προτεραιότητες, πιο μικρές και ταπεινές, μέσα που την εξώπορταν του σπιθκιού μου.

   Αν εσύ τα καταφέρεις όμως, μεν νομίζεις πως θα είμαι στην άλλην πάνταν. Δεν έχω κανέναν λόγον να μεν μάθω τους νέους κανόνες του νέου παιχνιθκιού.

   Μου αρέσει!

 11. ιων σκεπτικός permalink
  30 Αυγούστου, 2011 22:04

  Στροβολιώτη, χαιρετώ. Πάντα σωστός στις προβλέψεις σου. Εννα κρατήσει η δροσιά του φθινοπώρου, οξά εννα επιστέψουμε στη ζέστη;

  Γειά σου Ασέρα. Εν ανάγκη να αρκέψω να κάμνω σάκκον του μπόξ.:-))))

  Μου αρέσει!

 12. Χαμάλης permalink
  30 Αυγούστου, 2011 23:23

  @Χαρίτων

  «Εγώ εν ιξέρω ποιος είσαι. Αλλά πλέον ξέρω τι είσαι.»

  Πλέον; Δηλαδή εδυσκολεύτηκες να καταλάβεις τί είμαι; Είμαι χαμάλης πάτερ μου. Αφού γράφω το πουπάνω έν το είδες;

  Μου αρέσει!

 13. Χαμάλης permalink
  31 Αυγούστου, 2011 00:26

  “Και ο άνθρωπος από τη φύση του, είναι καιροσκοπικό και κερδοσκοπικό όν.”

  Πράγματι ο άνθρωπος έτσι είναι! Ή μάλλον τζιαί έτσι μπορεί να γίνεται όταν το επιβάλλει η ανάγκη. Τούτες τες δεξιότητες, γιατί για δεξιότητες πρόκειται, απόκτησεν τες κατά τον μακρύν αγώνα για επιβίωσιν ανάμεσα στα αντίπαλα είδη. Ήταν δηλαδή τα κυριώτερα όπλα με τα οποία εδιεκδικούσεν την επιβίωσιν του.

  Με τούτα τα όπλα ενίκησεν τους κυριώτερους ανταγωνιστές του κατά κράτος, τζιαί ανοίκτηκεν μπροστά του ο απέραντος χώρος και ο χρόνος για να διεκδικήσει πλέον πέρα από την επιβίωσιν του, την καλοπέρασιν τζιαί την ευτυχίαν του.
  Γιατί όμως δεν εβρίσκει εύκολα την ευτυχίαν του; Έσιει τόσα χρόνια που ενίκησεν τα άλλα είδη. Σιηλιάες χρόνια! Γιατί δεν τα εκατάφερεν να ζιεί ευτυχισμένος; Μήπως δεν αρκούν τα αγαθά που παράγει; Αρκούν τζιαί περισσεύκουν. Αλλά τζιαί να μεν αρκούσαν ας επεριορίζετουν στα λλιόττερα ώσπου να έβρει τρόπον να τα πολλύνει. Αφού έφτασεν πλέον σε θέσιν να καταλάβει ότι όλα γίνουνται, φτάνει να τα σκεφτείς τζιαί να σχεδιάσεις την επίτευξιν τους. Ε τότε γιατί δεν ιζιεί ευτυχισμένος;

  ΓΙΑΤΙ ΑΚΟΜΑ ΠΟΛΕΜΑ ΜΕ ΤΖΙΕΙΝ ΤΑ ΟΠΛΑ. ΤΟΝ ΚΑΙΡΟΣΚΟΠΙΣΜΟΝ ΤΖΙΑΙ ΤΟΝ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΣΜΟΝ. ΕΝ ΤΑ ΞΙΚΡΕΜΜΑΣΕΝ ΠΟΥ ΠΑΝΩ ΤΟΥ ΤΖΙΑΙ ΝΑ ΠΕΙ ΕΝ ΤΑ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΙ ΠΙΟΝ. ΕΝΙΚΗΣΑ ΤΟΥΣ ΟΥΛΛΟΥΣ, ΚΑΝΕΙ. ΩΡΑ ΓΙΑ ΜΙΑΝ ΕΙΡΗΝΙΚΗΝ ΤΖΙΑΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ ΖΩΗΝ.

  Μάσιεται μάσιεται μάσιεται ώσπου να φκάλει τα μμάθκια του τζιαί να ξιλειφτεί που μόνος του.

  Μου αρέσει!

 14. 31 Αυγούστου, 2011 11:43

  Επήες να δέρεις τζι΄εδέρτης δηλαδή ;)) Άρα δεν εγίνης ακόμα «άνδρας»!!

  Πρόσεχε ρέ. Με δώδεκα ώρες δουλειά τζιαι να γράφεις τζιαι μπλόγκς να μεν μείνει το κατόβλιον της εξώπορτας τους σπιθκιού ασάριστον τζιαι να κουτσουβλήσεις πάνω. (για το εσσωτερικόν σπίτιν μιλώ).

  Εγώ προσωπικά φίλε μου δεν έχω καμιάν φιλοδοξίαν να αλλάξω τον κόσμον. Στην ουσίαν, το προσωπικό μου μόδο είναι «εί το φέρον σε φέρει φέρε και φέρου, ει δ΄αγανακτείς, και σ΄αυτόν μισείς, και το φέρον σε φέρει». Δεν τα καταφέρνω πάντω, τζιαι θα επρόσεξες ότι αυτόν το τζιαιρόν είμαι πολλά αγανακτισμένος, (τζιαι το φέρον με φέρει). Με τα δερσίματα ήταν παραπάνω ειρωνικόν μιτσοκάμμημαν παρά νέψιμον. Εγίνηκα τόσων χρονών άθρωπος τζιαι δεν ενεκατώθηκα μέσα, τζιαι εν να νεκατωθώ τωρά; Δεν πιστεύω ότι οι επαναστάσεις φέρνουν τα καλλύττερα αποτελέσματα στην εξέλιξην της κοινωνίας. Άμαν γινούν αναγκαίες ξεκινά το σύνολον ήδη που την αποτυχίαν για να μπορέσει αυτόν που έπρεπεν να πετύχει χωρίς τα γαίματα, τα μίση τζιαι την επιθετικότηταν που εμέναν ούτε με καυλώνουν, ούτε απόλαυσην μου διούν.

  Απόλαυση. Έτο τι είναι η κινητήρια δύναμη για τον μη ανώμαλον άνθρωπον (κατά την δικήν μου πάντα κοσμοαντίληψην). Τζιαι η κερδοσκοπία τζιαι η καιροσκοπία είναι ανώμαλη απόλαυση. Αν οι πλήστοι είναι ανώμαλοι, πρέπει να γινώ τζιαι γώ; Ή ακόμα σιειρόττερα να δεχτώ τους νόμους που εκάμαν για να τους βολεύκουν;

  Φίλε μου Στροβολιώτη, η καιροσκοπία τζιαι η κερδοσκοπία οδήγησεν τον άνθρωπον τζιαι ακόμα χειρότερα τες κοινωνίες σε perverse κατατόπια όπως τον φασισμόν τζιαι την καταστροφήν της γαιόσφαιρας, της υδρόσφαιρας τζιαι της ατμόσφαιρας μέσα στην οποίαν μπόρει να ζήσει. Αν τον Φασισμόν τον εδάμασεν η κοινωνία αλλάσσοντας λλίον τους όρους τζιαι τα όρια της κερδοφορίας τζιαι της κερδοσκοπίας, την καταστροφήν της φύσης δεν μπορεί. Διότι εδώ δεν έχουμεν να κάμουμεν μόνον με την ανθρώπινην συμπεριφοράν, έχουμεν να κάμουμεν με την συμπεριφοράν της ύλης τζιαι της φύσης. Τζιαι η φύση δεν δαμάζεται όπως ενόμισεν ο Προμηθέας τζιαι πιστεύκουν του τζιαι οι αθρώποι τρεις σσιλιάδες χρόνια τωρά. Η ύλη δε ακόμα παραπάνω. Ο δεύτερος νόμος της θερμοδυναμικής είναι εκεί και καραδοκεί. Δεν του ξεφεύκει τίποτε τζιαι κανένας. Ούτε η οικονομία, που το παίζει αππωμένη με νόμους πάνω που τους νόμους της φύσης. Η κάθε οικονομική διαδικασία υπόκειται τζιαι τζιείνη τζιαι στον πρώτον νόμον της θερμοδυναμικής που δείχνει την συντήρησην της ύλης, αλλά τζιαι στον δεύτερον που δείχνει την συνεχήν αλλαγήν της ποιότητας της. Αν καμώννεται η σύχρονη μας οικονομία, (για τον καπιταλισμό μιλάμε), ότι θα λύσει τα προβλήματα με την ανάπτυξην (όπως παπαγαλίζει τζιαι η καλή μου Σωτηρούλλα τζιαι ο καλός μου Κίκης), είναι ακόμα μωρά τζαι έχουν ψευδεσθήσεις (σαν εσέναν τόσων χρονών άθρωπον).

  Ο καπιταλισμός θα αλλάξει (που ανάγκην τζιαι όχι κατ΄ανάγκην που επανάστασην) διότι ξιστρατά που τους νόμους της ύλης, τζιαι όταν ξεπεράσει τα όρια στα οποία η ύλη του επιτρέπει, ή θα αλλάξει, ή θα πεθάνει. Εγώ δεν είμαι σαν κάτι οικολόγους που πιστεύουν (και χάιρονται) ότι ο κόσμος θα πεθάνει. Έκαμα τζιαι μωρά, η απόδειξη. Πιστεύω ότι ο άνθρωπος όπως το κάθε ον έχει μιαν τρομερήν δύναμην αυτοσυντήρησης. Η διατήρηση της ζωής είναι ο μόνος λόγος ύπαρξης του κάθε ζωικού όντος, τζιαι του αθρώπου τζιαι είναι πιό δυνατός κανόνας που τον κανόναν της κερδοφορίας τζιαι της κερδοσκοπίας. Όποιος νομίζει ότι θα συντηρηθεί πιάννοντας τα τζιείνα που επαρήξεν ο άλλος χάννει έναν επισόδιον διότι άμαν το κάμνουμεν τούτον ούλλοι δεν έχει ούτε ουσίαν, ούτε αποτελεσματικότηταν, οδηγεί στην άσκοπην ανάπτυξην, τζιείνην που αποσκοπεί στην διατήρησην μόνον τζιαι μόνον των σχέσεων δύναμης τζιαι εξουσίας, πράματα για τα οποία η φύσην τζιαι η ύλη ποσώς ενδιαφέρεται τζιαι λαμβάνουν υπόψην στην δικήν τους συμπεριφοράν.

  Η συμπεριφορά των πολλών κερδοσκόπων αγαπητέ μου Στροβολιώτη, Λεμεσιανέ, τζιαι Οθέλλε είναι ιεραρχικά πιό αδύνατη που το ένστιγκτον της επιβίωσης, τζιαι όταν οδηγεί τες κοινωνίες στην καταστροφήν (τζιαι τα άτομα στην δυστυχίαν) , θα αλλάξει διότι πάει αντίθετα με την κατεύθυνσην προς την οποίαν θα έπρεπεν να οδηγήσει. Όι γιατί το θέλω εγώ αλλά γιατί έτσι επιτρέπουν οι επιλογές. Εγώ απλά φέρω και φέρομαι, τζιαι θωρώ τον κόσμον που αλλάσσει τζιαι αλλάσσω τζιαι γώ μαζίν του τζιαι σιαίρουμα. Τζιαι βρίσκω απόλαυσην έξω που την καιροσκοπίαν τζιαι την κερδοσκοπίαν. Το ότι η σύχρονη κοινωνία μου το επιτρέπει, είναι απόδειξη ότι αλλάσσει, παλιά έιχα την επιλογήν να υποταχτώ ή να επαναστατήσω. Τους κανόνες του παιχνιθκιού θα τους υπαγορεύσει η ανάγκη αγαπητέ μου Στροβολιώτη. Η Κύπρος απόκτησεν λεωφορεία τζιαι θα αποκτήσει τζιαι άλλα, τζιαι μετρό τζιαι τρένα χωρίς να πέσει μύτη, θα μετατρέψει την ανώμαλην ενεργειακήν παραγωγήν σε ανανεώσιμην χωρίς να πεθάνει κανένας, θα κρατήσει ότι έμεινεν ανέντζιστον που την ανάπτυξην χωρίς πόλεμον απλά γιατί τζιείνα που δεν είχαν ΑΞΙΑΝ σύμφωνα με τους κανόνες της κεροσκοπίας τζιαι της κερδοσκοπίας θα πάρουν διότι θα τους την δώκει η ανάγκη. Η ανάγκη που δημιουργά το ένστιγκτον της αυτοσυντήρησης (των ατόμων τζιαι της κοινωνίας). Σήμερα, με το επίπεδον γνώσης τζιαι δυνατότητας να παράξει ο άνθρωπος είναι ικανός να ζήσει τζιαι να απολαύσει την ζωήν έξω που την κεροσκοπίαν τζιαι την κερδοσκοπίαν, χωρίς να χρειάζεται να τα πιάννει τζιείνα που επαρήξεν ο άλλος, χωρίς να βασίζει την εξουσίαν που ασκεί πάνω στην ποσότηταν λίρας που μπόρει να κινήσει. Αν είναι να σάσει η κοινωνία τα degâts που έκαμεν ο καπιταλισμόν καταστρέφοντας την φύσην επιβάλλοντας άλλου είδου αδικίες, εξίκκος σου για αλλαγήν. Δεν γίνεται να είναι τόσον deficiente οι φυσικοί νόμοι. Οι νεες οικονομικές σχέσεις δεν χρειάζονται να έχει τόοοσον φτωχούς τζιαι τόοοσον πλούσιους. Τζιαι η εξουσία που διά η γνώση εν πιο αποτελεσματική για το σύνολον που αυτήν που διά η οικονομική δυνατότητα. Όπως έφυεν ο κλήρος που την εξουσίαν διότι δεν τον εχρειάζετουν η κοινωνία έτσι θα φύει τζιαι το κεφάλαιον. Αυτή η κοινωνική επιλογή έρκεται αργά αλλά σταδιακά τζιαι σταθερά (προς απογοήτευσην των φίλων μου των αριστερών του extream που νομίζουν ότι θα χαρούν σπάζοντας τα όλα για να κάμουν τον κόσμον σελίδαν άσπρην όπου θα γράψουν πάνω «χύνωωωωω»).

  Έτσι βλέπω τον κόσμον εγώ, τζιαι τους νέους κανόνες του παιχνιθκιού. Ξεκινούν που το είντα ΑΞΙΕΣ έσιει ο καθένας, τζιαι όσον πιο γλήορα κάποιος ξαπολύσει τον «υπερτατον» κανόναν της κερδοσκοπίας τζιαι της καιροσκοπίας, τόσον πιο εύκολα θα μπορεί να απολαύσει την ομορκιάν της ζωής που του επιτρέπει ο ήδη κάπως μεταλλαγμένος καπιταλισμός που έχουμεν σήμερα.

  Τωρά εσύ ρε φίλε Στροβολιώτη που κάπως υποψιάζομαι τες αξίες σου, τι γυρεύκεις μες τζιείνην την φάραν που επήες τζι έμπλεξες τζιαι γιατί λιβανίζεις τες μαλακίες που μας λαλεί ο Λεμεσιανός επειδή τες υιοθετούν «οι πολλοί» δεν εκατάλαβα γιατί. Μπορεί κάποτε να καταλάβω. Πάντως αν ενόμισες ότι η απολαύση τζιαι ο έρωτας δεν εν για πλάσματα της ηλικίας σου κάμνεις λάθος :))) Είναι τζιαι πείραγμαν αλλά τζιαι σοβαρή πρόκληση τούτον που σου λαλώ. Διότι δεν καταλάβω τι νεκατώννεις ηλικές μες τα επιχειρήματα. Εγώ πιστεύω ότι μπορείς να απολαμβάνεις τζιαι να ονειρεύκεσαι την ουτοπίαν μέχρι να φκεί η ψυσιή σου. Αλλιώς η ζωή εν πολλά ανιαρή, με ξίν έσιει με λάιν, λαλεί τζιαι ο Λιασίδης. Εν να κάμεις την ζωήν σου διαχειριστήν της καθημερινότητας; Πως εν να δεις την καθημερινότηταν όμορφην άμαν θωρείς το μέλλον μαύρον;

  Εγώ πιστεύω ότι μία steady state economy αν όχι για να μεν πώ αποανάπτυξη (decroissance) (τζιαι να σε ξηππάσω), που σέβεται τους νόμους της φύσης τζιαι την προσωπικότηταν των ανθρώπων, των ζώων τζιαι των δεντρών είναι μια εφικτή ουτοπία. Τόσον εφικτή που σε προσωπικόν επίπεδον την ζώ σχεδόν καθημέρα χωρίς ψευδαισθήσεις.

  Καλημέρα, τζιαι σόρι για το σεντόνιν αλλά ενέπνευσες με.

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   31 Αυγούστου, 2011 22:33

   Αγαπητέ Aceras,

   24 ώρες αργότερα, από τις οποίες οι 12 ήταν όντως αφιερωμένες στη δουλειά και στο σχετικό πήγαινε έλα, 1 νέα ανάρτηση, και δυο ποτήρια κρασάκι, να δούμε τι έγραψες.

   Άρεσεν μου το μόττο σου. Πάντως αν είσαι πολλά αγανακτισμένος, μπορεί τζιαι να γίνεις επαναστάτης, και όπως γραφείς τα αποτελέσματα μιας επανάστασης δεν μπορεί να είναι εγγυημένα!

   Συμφωνώ επίσης πως όταν χρειαστεί να γίνει επανάσταση είναι δεδομένο πως κάτι έχει ήδη αποτύχει. Φυσικά εδώ τίθενται θέματα πιο δύσκολα, που θα θυμώσουν κάποιους φίλους μας: αν κάτι αποτύχει και ο λαός θελήσει να το ανατρέψει, είναι αυτό μια θεμιτή κίνηση, ή μας κάνει μόνο αν κινηθεί προς μια συγκεκριμένη ιδεολογική κατεύθυνση; Οι αντιδράσεις της αριστεράς προς τους αγανακτισμένους της Αθήνας, ήταν ένα τρομερό παράδειγμα: ναι, καλά κάνετε που αγανακτείτε, αλλά αν δεν είστε μαζί μας, δεν μας κάνετε!

   Αν οι πλείστοι είναι ανώμαλοι, και αυτό δεν σου αρέσκει, τότε κάνεις δυο πράματα: είτε τους ομαλοποιείς, είτε τους διαχειρίζεσαι…

   Λοιπόν, πάμεν στη ουσίαν που εξανασυζητήσαμεν. Λες πως τα κακά χαρακτηριστικά του ανθρώπου τον οδήγησαν σε αλλοπρόσαλλες συμπεριφορές που βλάφτουν το ίδιο μας το οικοσύστημα. Καλά ποιος λέει πως αυτή είναι αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά; Ποιος λέει πως ο μέσος όρος της ανθρώπινης φιλοδοξίας *δεν* είναι η δεσποτεία και πλήρης άλωση της φύσης; Μήπως εκείνοι που πιστεύουν στην αγαθή φύση του ανθρώπου η οποία υπό προϋποθέσεις μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα κατάσταση, μια αριστερή, πράσινη ή αναρχική ουτοπία;

   Από την άλλη δίνεις έμφαση στην αδυναμία του καπιταλισμού να δώσει ριζικές, μόνιμες και αειφόρες λύσεις στα της οικονομίας, και προφανώς στα της διαχείρισης του πλανήτη.

   Ναι ο καπιταλισμός έχει κτυπητές αδυναμίες σε αυτό, αλλά όχι μόνο είναι το μόνο σύστημα με στοιχειώδη λειτουργικότητα που έχει ο σύγχρονος άνθρωπος, αλλά και κάτι άλλο: ποιος εγγυήθηκε ποτέ την τελειότητα ενός συστήματος; Γιατί να πρέπει να υπάρχει *το* τέλειο σύστημα; Γιατί να θεωρούμε πως η οποιαδήποτε κρίση, μικρή ή μεγάλη είναι απλώς μια ανωμαλία, η οποία είναι δυνατόν να διορθωθεί;

   Σκεφτήκαμε ποτέ πως οι κρίσεις είναι χαρακτηριστικό του συστήματος, όπως οι ιώσεις που κολλούμε κάθε χειμώνα, και οι οποίες με λιγότερη ή περισσότερη ένταση μας ταλαιπωρούν μέχρι την χμμ… αποδημία μας;

   Μετα το θέτεις ξανά ως υπεροχή του ενστίκτου επιβίωσης σε βάρος της «κακής» συμπεριφοράς. Μα το ερώτημα είναι πως ορίζεται το ένστικτο επιβίωσης, όπως το ορίζεις εσύ, ή εγώ;

   Πιθανότατα έχεις δίκιο πως κάποια καλά πράγματα θα γίνουν και στην Κύπρο, πράματα που αφορούν εν πολλοίς την οικολογίαν. Πράματα που έχουν γίνει και άλλου. Και συμφωνώ πως σε κάποιες χώρες της Ευρώπης υπάρχει ένας ώριμος καπιταλισμός, ένα σύστημα που άφησε πίσω την αγριάδα και την επιθετικότητα, ένα σύστημα με πολλά πράματα να έχει να χουμιστεί κάποιος. Αν φτάσουμε σε έτσι σημείο, θα είμαι πολύ πολύ χαρούμενος. Αλλά ξέρεις, οι χώρες τούτες δεν είναι απομονωμένες, δεν υπάρχουν σε κενό, και ώσπου οι γενικότερες, μεγάλες παράμετροι του συστήματος (πληθυσμός, υπερπαραγωγή, πρώτες ύλες), παραμένουν ανεξέλεγκτες, δεν βλέπω πως μπορούν να αντέξουν αλώβητες στον χρόνο. Μια δραματική κρίση του καπιταλισμού, όπως την φοβάμαι, μπορεί να επηρεάσει όλους ακόμα και στην πιο «πράσινη» γωνιά της Ευρώπης, και επαναλαμβάνω: αυτό θα το θεωρήσω ως μια φυσιολογική εξέλιξη.

   Εσύ θεωρείς ως φυσιολογική εξέλιξη μια μετεξέλιξη, μια φυσιολογική εξάλειψη του καπιταλισμού και μετάβαση σε κάτι καλύτερο.

   Δεν ξέρω. Εδώ επαναλαμβάνω αυτό που σου έγραψα πολλάκις: μακάρι να έχεις δίκιο…

   Ηλικία τζιαι απολαύσεις τζιαι έρωτας: καμιά διαφωνία! Ούτε σου έδωσα σημάδιν πως τα αρνούμαι τούτα. (Ε, υπάρχει όμως λλίον το ζήτημαν της κράσης. Πριν κάποια χρόνια, δεν δούλευα 12ωρα, δούλευα περισσότερο, και έκανα και συνεδριάσεις, και δράσεις, και αρθρογραφία, ε όπως τζιαι να το κάμεις, μεγαλώνουμεν… τζιαι κάποια πράματα πρέπει να τα κόψουμεν, όπως ας πούμεν την τηλεόρασην :))

   Τον Λιασίδην τζιαι τον Ντύλαν τζιαι τον Καβάφην ακόμα θυμούμαι τους τζιαι αρέσκουν μου. Τώρα πια λόγω της αισθητικής τους, όχι τόσο λόγω των μηνυμάτων τους.

   Υποθέτω ο Ελύτης και ο Σεφέρης ήταν δεξιοί, γιατί πάντα μου άρεσκεν κυρίως η αισθητική τους.

   Τέλος: ναι, αποανάπτυξη! Με τα είκοσι μου νύσια, αφού το μοντέλο ακόμα και της πράσινης ανάπτυξης εν μέσω καπιταλισμού οδηγεί στην καταστροφή.

   Το προβληματάκι είναι πως καπιταλισμός χωρίς ανάπτυξη δεν είναι καπιταλισμός, και φυσικά δεν μπορεί να σταθεί, άρα δεν ξέρω πως μπορεί να χωρέσει στον ευρύτερο κόσμο μια τέτοια ιδέα.

   Αν μπορείς να κάμεις την προσωπικήν σου ουτοπίαν κάτι πανανθρώπινο, όχι μόνο θα μου αλλάξεις γνώμην, αλλά θα ανατρέψεις και τα πάντα: μόνο ετσι μπορώ να φανταστώ ανθρώπους να συνεχίσουν να ζουν σε Χ χρόνια από σήμερα στον πλανήτην μας.

   (Αλλά δεν τους φαντάζουμε.)

   Μου αρέσει!

 15. 31 Αυγούστου, 2011 11:45

  Το δευτερον λινκ με την αποανάπτυξην ήταν τούτο http://en.wikipedia.org/wiki/Nicholas_Georgescu-Roegen

  Μου αρέσει!

 16. Othellos permalink
  31 Αυγούστου, 2011 14:18

  Αγαπητέ Acera,

  Τα links που παραθέτεις για το steady state economy & την αποανάπτυξη, παραπέμπουν στην σελίδα μιας επιτροπής η οποία έπαψε να υφίσταται από τις 31/3/1011. Τυχαίο ή ενδεικτικό άραγε το γεγονός αυτό;

  Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα, υποψιάζομαι ότι προσπαθείς να ανακαλύψεις ξανά της τασιηνόπιτταν, αλλά μπορεί να έχω και λάθος. Εν πάσει περιπτώσει, και επειδή είμαι του «keep it simple», έχεις κάτι το χειροπιαστό να προτείνεις, όπως πιθανόν να διερωτάται και ο φίλος μας ο Λεμεσιανός;

  Μου αρέσει!

 17. 31 Αυγούστου, 2011 18:21

  Othellε & Λεμεσιανέ,

  Πριν περάσουν η DIS και ο Aceras σε «κάτι το χειροπιαστό» [προφανώς κάτι που πιάνεται με το χέρι], επιτρέπεται να ρωτήσω πως θα καταστεί δυνατή, μετά τις περικοπές στους κρατικούς μισθούς και τη συνεπακόλουθη οικονομική περισυλλογή στα κρατικά έξοδα [όλα αυτά καλοδεχούμενα!], η έξοδος μας από την κρίση; Και με άλλα μέτρα. Ο.Κ., ας μας ι-μπήξουν κι άλλα μέτρα [προφανώς είναι κάτι άλλο που μπείεται!]. «Κάτι το χειροπιαστό» έχετε να μας πείτε πως θα παράξουμε πλούτο και χρήμα;

  Μου αρέσει!

  • Othellos permalink
   31 Αυγούστου, 2011 20:02

   Άνευ,

   Δεν ξέρω πόσο εύκολα ή δύσκολα θα βγούμε από αυτή την κρίση αλλά όταν βυθίζεσαι έχεις μόνο δύο επιλογές: ή κολυμπάς και προσπαθείς να γλυτώσεις ή πνίγεσαι. Διάλεξε και πάρε.

   To δεύτερο ερώτημα σου εμπίπτει στο ευρύτερο ερώτημα του «πως ανακάμτει η οικονομία». Μεταξύ των πολλών που μπορούν και που πρέπει να γίνουν, θα πρέπει να συνετιστούν ορισμένοι κακομαθημένοι οι οποίοι επιμένουν σε παράλογες απαιτήσεις και μιλούν «κεκτημένα» ενώ όλη η Κύπρος πάει για πάττισμα. Και αν γίνει αυτό, εκεί να δεις τι θα μας ι-μπήξουν. Other than that, think business.

   Μου αρέσει!

   • 31 Αυγούστου, 2011 20:59

    Othellε,

    Σ’ ευχαριστώ για την εμπεριστατωμένη απάντηση σου με το «κάτι το χειροπιαστό» που με περισσή και υπομονή ΜΑΣ αναλύεις. Προσωπικά έχω μείνει άφωνος..
    Σημειώνω από την βαθυστόχαστη ανάλυση σου:

    «Δεν ξέρω πόσο εύκολα ή δύσκολα θα βγούμε από αυτή την κρίση …»
    θα πρέπει να συνετιστούν ορισμένοι κακομαθημένοι οι οποίοι επιμένουν σε παράλογες απαιτήσεις και μιλούν “κεκτημένα” ενώ όλη η Κύπρος πάει για πάττισμα. Και αν γίνει αυτό, εκεί να δεις τι θα μας ι-μπήξουν — Κατιτίw πως παίρνουμε σε ρυθμούς ανάπτυξης έχεις να ΜΑΣ πεις;

    Πιο πολλά θα πω πιο κάτω απαντώντας στον Blogοδεσπότη Strovolioti

    Μου αρέσει!

 18. strovoliotis permalink*
  31 Αυγούστου, 2011 18:53

  Ανεφ, γίνεται να απαντήσω εγώ; (Με την ευκαιρία, για τον Aceras, θα επανέλθω αργότερα – χρειάζομαι αλκοόλ!)

  Το ερώτημα δεν είναι πως θα βγούμε την κρίση, κάτι για το οποίο δεν υπάρχει εγγύηση.

  Το ερώτημα είναι πόσο πιο βαθειά μπορεί να πέσουμε *χωρίς* άλλα μέτρα. Και στην αντιμετώπιση αυτού του σεναρίου νομίζω συμφωνούν όλοι, ακόμα και ο Καζαμίας. (Ο πρόεδρος Χριστόφιας δεν είμαι σίγουρος αν αντιλαμβάνεται πλήρως την κατάσταση…)

  Γράφω πιο πάνω πως μέχρι τις αρχές του επομένου χρόνου χρειαζόμαστε πάνω από 2 δις ευρώ. Αυτά δεν θα προκύψουν από εξοικονομήσεις, γιατί θα γονάτιζε η χώρα. Αυτά πρέπει να τα δανειστούμε, ή να ανανεώσουμε δάνεια. Αν το κάνουμε τώρα με τα τρέχοντα επιτόκια του +10%, σημαίνει βασικά αυτοκτονούμε, γιατί κανένας νούσιμος άνθρωπος δεν μπορεί να φανταστεί πως μια οικονομία δύναται να αποπληρώσει δάνεια με τέτοιο επιτόκιο. Άρα, δεν αυτοκτονούμε, δεν δανειζόμαστε, δεν πληρώνουμε και ψηλώνουμε τα χέρια, ζητώντας βοήθεια από εκείνους που μπορούν να μας δώσουν τα απαραίτητα ριάλια, με λογικό επιτόκιο. Επειδή όμως στο παζάρι κανένας δεν κάνει χάρες, ο όποιος μηχανισμός στήριξης θα μας βάλει όρους: κόψετε αυτό, πουλήστε εκείνο, μπήξετε (με το συμπάθκειον) ετούτο, για να γίνετε ανταγωνιστικοί και να ισοζυγίσετε τον ισολογισμό σας. Αντιλαμβάνεσαι πως όταν θα μπούμε στην στήριξη οι όποιοι όροι είναι δυνατόν να επηρεάσουν επίσης και τα συγκριτικά εταιρικά και φορολογικά μας πλεονεκτήματα, άρα πάππαλλα τα ρωσικά δολάρια, γενικώς πάππαλλα.

  Τώρα, αν φανούμε νούσιμοι και καταφέρουμε να αποφύγουμε τη στήριξη, τότε η οικονομία είναι δυνατόν να μπει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης χωρίς άλλη προσπάθεια. Τα χρηματοοικονομικά και οι υπηρεσίες φαίνεται πως έχουν προοπτική, ο τουρισμός ανέκαμψε, έχουμε σοβαρό πρόβλημα με τον τομέα των ακινήτων, αλλά αυτά είναι διαχειρίσιμα, και θα έλεγα κυκλικά προβλήματα της οικονομίας.

  Θετική ανάπτυξη σημαίνει φυσικά νέες θέσεις εργασίας, σημαίνει ντε φακτο αύξηση των εσόδων του κράτους και σταδιακή βελτίωση της γενικής του οικονομικής κατάστασης – κάτι που θα είναι θετικό για όλους.

  Και φυσικά περισσότερα ευρουλάκια για όλους (λέμε τώρα!).

  Μου αρέσει!

 19. 31 Αυγούστου, 2011 23:33

  Συγχωράτε με, θκιό-τρεις άσχετες ερωτήσεις, εγεννηθήκεν μου κατόπιν γόνιμου διαλογικού καφκά με τον τζιύρην μου, συνταξιούχον δημόσιον υπάλληλον:

  – Πόσον αδόκιμη είναι η πρόταση: ο ιδιωτικός υπάλληλος είναι «εργοδότης» του δημόσιου υπάλληλου; Μήπως αντί αυτού είναι «πελάτης» του;

  – Ο μέσος δημόσιος υπάλληλος παράγει πλούτο; Ή παράγει έργο διαχείρισης του πλούτου που παράγει ο ιδιωτικός υπάλληλος;

  – Αν ο λαός (δημόσιοι και ιδιωτικοί δηλαδή) ψηφίζοντας την κυβέρνηση του (με προεδρικές, βουλευτικές, δημοτικές) ουσιαστικά επιλέγει τους εργοδότες των δημοσίων υπαλλήλων (κρατικοί αξιωματούχοι), είναι τελικά «εργοδότης» ή «μέτοχος» (ή και τα δύο) του κράτους του;

  Αν ένει πολλά χαζές απολογούμαι.

  @Aceras: Το παραμύθιν σου με τίτλον «Η ιστορία της Τριδρακούνας» εν πόμπα αλλά οι μιτσιοί μου εν εσυγκινηθήκαν. Εννά τους το ξαναπώ σε πιο κατάλληλό σκηνικόν τζιαι μ επιο μπασαν φωνήν.

  Stay cool and keep rocking!

  Μου αρέσει!

  • 1 Σεπτεμβρίου, 2011 00:02

   Μιχάλη Ταπακούδη,

   Οι ερωτήσεις τυ τζιουρού σου εν αποτέλεσα της τεχνηέντως δημιουργούμενης αντιπαράθεσης κι αντιπαλότητας μεταξύ ιδιωτικών και δημοσίων υπαλλήλων …

   Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   1 Σεπτεμβρίου, 2011 06:48

   Μιχάλη Ταπακούδη:
   «- Πόσον αδόκιμη είναι η πρόταση: ο ιδιωτικός υπάλληλος είναι “εργοδότης” του δημόσιου υπάλληλου; Μήπως αντί αυτού είναι “πελάτης” του;»

   Η πιο πάνω αναφορά δεν είναι σωστή. Οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν εργοδότη, και στην Κύπρο αυτός εργοδότης ονομάζεται κυπριακή Δημοκρατία. Η ταύτιση αυτού του εργοδότη με το κράτος – εκπρόσωπο του συνόλου των πολιτών είναι επίσης λανθασμένη τακτική, είναι όμως κάτι που ευνοεί συνήθως η αριστερή σκέψη.
   «- Ο μέσος δημόσιος υπάλληλος παράγει πλούτο; Ή παράγει έργο διαχείρισης του πλούτου που παράγει ο ιδιωτικός υπάλληλος;»
   Ακόμα και η διαχείριση του πλούτου καταμετράται ως δημιουργία πλούτου.
   «Αν ο λαός (δημόσιοι και ιδιωτικοί δηλαδή) ψηφίζοντας την κυβέρνηση του (με προεδρικές, βουλευτικές, δημοτικές) ουσιαστικά επιλέγει τους εργοδότες των δημοσίων υπαλλήλων (κρατικοί αξιωματούχοι), είναι τελικά “εργοδότης” ή “μέτοχος” (ή και τα δύο) του κράτους του;»
   Νομίζω κανένα από τα δυο. Κοίταξε και την απάντηση στο πρώτο σου σημείο. Ο λαός ψηφίζει τους ηγέτες που διοικούν το κράτος, με εντολή να κάνουν τη δουλειά; Όσο το δυνατόν καλύτερα. Γι’ αυτό έχω γράψει επανειλημμένα πως ο ρόλος του κράτους – εκπροσώπου του συνόλου των πολιτών είναι δυνατόν να αντιφάσκει με τον ρόλο του κράτους εργοδότη μιας μειοψηφίας εργαζομένων.
   Τώρα, είμαστε όλοι μέτοχοι στα περιουσιακά στοιχεία του κράτους μας. Άρα λογικά και πάλι, αναμένει κάποιος πως το κράτος εκπρόσωπος θα διαχειριστεί τον πλούτο μας σωστά, είτε αυτό αφορά τα αποθέματα χρυσού, ή μια υπηρεσία όπως ας πούμε την ΑΗΚ.

   Μου αρέσει!

   • ΑΠΟΦΑΣΗΣΤΙΚΟΣ permalink
    3 Σεπτεμβρίου, 2011 18:53

    Κάποιοι φαίνεται ότι έχουν παρεξηγήσει τον ρόλο τους όσον αφορά τους δημοσίους υπαλλήλους και βάζουν πύρ ομαδόν .Δεν έχουν αντιληφθεί ότι είναι τον ευατό τους που κτυπούν και θα το δείτε μέχρι τον Δεκέμβριο που θα χειροτερεύσουν τα πράγματα ακόμη περισσότερο.Δεν έχει αντιληφθεί η πλειοψηφία ότι αυτή την στιγμή βάλλεται επίσης πύρ ομαδόν. η μασαία τάξη την οποία έχουν βάλει σκοπό να διαλίσουν.Πλάνην οικτρά πλανόνται διότι οι κινήσεις και οι θέσεις που εκφράζουν είναι ως εάν να βάλλουν κατα του εαυτού τους και ας το αντιληφθούν προτού είναι αργά.Οι μικρές επιχειρήσεις άρχισαν να κλείνουν και μέχρι το τέλος του έτους θα δείτε επιχειρ’ησεις που δεν το περιμένατε να βάζουν λουκέττο. Το ΚΕΒΕ και η ΟΕΒ που κόπτονται για την ανόρθωση της Κυπριακής οικονομίας θα αντιληφθούν τα λάθη τους αλλά θα είναι πλέον αργά.Εχετε αποτυχει κύριοι ΚΥΠΡΙΟΙ επιχειρηματίες και αυτό αποδεικνύεται επτά χρόνια μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαική Ένωση όπου αποδεικνύεται πέραν πάσης λογικής αμβιβολίας ότι δεν έχετε προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα της αγοράς , μας βρήκε και η διεθνής κρίση και πλέετε σε πελάγοι άγνωστα διότι έχετε συνηθήσει στην μικρή κλειστή αγορά της Κύπρου.Τώρα όμως είμαστε στην Ευρώπη την οποία τόσο ποθούσατε.Εισπράξετε τ’ωρα τους καρπο’ύς των κόπων σας.Νομίζεται ότι εάν αποκοπούν οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων θα γλιτώσετε εσείς απο την οικονομική κατρακίλα.Δεν είναι έτσι τα πράγματα.Για να φτάσει η Κύπρος αλλά και εσείς στο επίπεδο που είστε σήμερα συνέβαλε αφάνταστα η Κυπριακή πολιτεία , το πολίτευμα ,το σύστημα οι νόμοι , οι κανονισμοί, η σταθερότητα και η ευσυνηδισία των δημοσίων υπαλλήλων όπου οι ξένοι βλέποντας αυτή τη σιγουριά και σταθερότητα επέλεγαν την Κύπρο.Τώρα κτυπάτε την ίδια την πολιτεί η οποία σας πρόσφερε γήν και ύδωρ για να επιτύχετε.Αυτ’ο είναι αχαριστία.Αντί στις δύσκολες στιγμές να βγ’αλετε λίγα απο τα εκαμύρια που κρύψατε απο το κράτος μη πληρώνοντας φόρους εξακολουθείτε με την ίδια τακτική να δράτε και να ενεργάτε. Το μόνο που πρέπει να γνωρίζετε και θα το δείτε θα ναυαγήσετε εάν εσείς οι ίδιοι δεν προσφέρετε και δεν κάνετε το πάν να εναρμονιστείτε με τα νέα δεδομένα.Θα αφανισθείτε και απλά στο πέρασμα θα μπούν διάπλατα οι ευρωπαίοι , οι ξένοι πλέον οι οποίοι θα διαφεντεύουν στην ίδια μας την πολιτεία .Λυπηρό μεν αλλά δυστυχώς εδώ θα φτάσουμε εάν δεν βάλουμε μιαλά.

    Μου αρέσει!

 20. 1 Σεπτεμβρίου, 2011 00:45

  κάποια δεδομένα

  οι οίκοι ανοχής (εμείς παίζουμε τον ρόλο της πουτάνας) τάχα αξιολόγησης που τόοοοσο αγωνιάτε οι φαιδροί απολογητές του συστήματος αυτού χωρίς ούτε και ένα τόσο δα επιχειρηματάκι επί της ουσίας είναι απλά στημένα παιχνιδάκια των «αγορών» δηλαδή των σπεκουλαδόρων τοκογλύφων τραπεζών

  Τι;; Δεν με πιστεύετε;;;;τς τς
  ακόμα τζαι η αγαπημένη σας ΕΕ πχ η Μέρκελ τους επιτέθηκε
  «Γκρίζες» αξιολογήσεις
  Υποβαθµίζουν τους οίκους
  Σκληρή αντίδραση των Βρυξελλών µετά τα νέα «χτυπήµατα» κατά Ελλάδας, Πορτογαλίας και Κύπρου
  http://www.tanea.gr/oikonomia/article/?aid=4624847

  Αυστηρή προειδοποίηση Μέρκελ προς οίκους αξιολόγησης για την Ελλάδα
  http://www.tanea.gr/oikonomia/article/?aid=4640074

  οι οίκοι ανοχής τάχα οικονομικής αξιολόγησης είχαν αξιολογήσει με ΑΑΑΑΑΑΑΑΑ+++την αμερικανική Enron που επάττισε το 2001

  οι οικοι ανοχής είχαν αξιολογήσει την Λιμαν Μπράδερς με ΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ+++κλπ κλπ και μετά το 2008 έσπασε η φούσκα και κατέρρευσε το σύμπαν μαζί τους

  φυσικά ως φαιδροί απολογητές του συστήματος ως τάχα νούσιμοι δεν έχετε κιχ να πείτε πχ για το εξής οξύμωρο

  από την μια το σύστημα που εσείς οι φαιδροί απολογητές νούσιμοι κλπ κλπ του συστήματος της τάχα ελευθερης αγοράς (εδώ φιρνόμεθα γοερώς) που ορίζει πρώτα και κύρια ότι το κράτος δεν πρέπει να παρεμβαίνει στην αγορά και λοιπές παπαρολογίες

  όταν έσπασε η φούσκα του συστήματος σας και τα κέρδη έκαναν φτερά ξαφνικά όλοι αγαπήσαν το κράτος και ζήτησαν την βοήθεια και την στήριξη του

  και έτσι ο Ομπάμα το πρώτο που έκανε ήταν να πάρει από την τσέπη των κορόιδων φορολογουμένων 770 ΔΙΣ δολάρια και να τα χαρίσει στις τράπεζες

  από τότε μέχρι στήμερα έχουν δοθεί τυπωθεί από το μηδέν τρισεκατομυρια δολαριακια από την ΙΔΙΩΤΙΚΗ φεντεραλ ρισερβ δημιουργώντας σουπερ πληθωρισμό και μειώνοντας ολοένα την αξία των δολαρίων

  το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ είναι ……………… 114 τρις!!!!!!!!!!!!!!!!!!! και αυξάνεται με ιλιγγιώδεις ταχύτητες
  δεν ξέρω ποσα μηδενικά να βάλω

  τζαι που λαλείτε ω φαιδροί απολογητές

  στα κέρδη όλοι αυτοί οι άθλιοι που απομυζούν τρισεκατομύρια ήταν μόνοι τους και ήθελαν όλα τα κέρδη για τον εαυτό τους και δεν ήθελαν το κακό κράτος

  στις ζημιές όμως όλοι ξαφνικά αγάπησαν το κράτος και ζήτησαν την βοήθεια του

  και έτσι ακόμα και ο χριστόφκιας μας πήρε 3 ΔΙΣ ευρωουλάκια από τις τσέπες μας και τα υποθήκευσε (τάχα για 3 χρόνια μέχρι το 2012 αλλά εν για όσο θέλουνοι τοκογλύφοι) στην Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα ώστε οι τοπικοί τοκογλύφοι να πάρουν πάμφθηνο χρήμα με επιτοκιο 2% και να δανείζουν στα κορόιδα εμάς όλους με επιτόκια 8% και 9% μινιμουμ και πιο ψηλά

  έχω υπόθεση που αυξησαν το επιτόκιο σε 14%!!!!! που σύμφωνα πλέον με την αστυνομία μας εμπίπτει στο ποινικό αδίκημα της τοκογλυφίας

  τέσπα αυτά προς το παρόν

  παρακαλώ ακούω νουσιμες αναλύσεις για τους οίκους ανοχής που πρέπει να πείσουμε τάχα όπως είπεν ο καζαμίας αλλά ξεσιέζουν η ίδια η Ευρωπαική Ένωση η Μέρκελ κλπ

  και επίσης κάτιτις για το οξύμωρο ότι ούλλοι τουτοι οι σπεκουλαδόροι εθυμηθήκαν το κράτος μόνο όταν είχαν ζημιές

  ξέρω τι εννα μου πει το στροβολιώτης μας

  εννα μου πεις φίλε μου σίουρα ότι τούτον το σύστημα έχουμεν τζαι τάχα έτσι λειτουργεί τζαι διάφορες παπαριές

  έλα σε παρακαλώ συμποδηλάτη ελπίζω να με διαψεύσεις και δεν θα πεις αυτά τα αναμένόμενα

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   1 Σεπτεμβρίου, 2011 06:57

   Οσρ, το ότι η Μέρκελ (ου, ξαφνικά συμπαθούμε την Μέρκελ;) κατηγορεί τους οίκους ανοχής, εεε…, αξιολόγησης, είναι ένα γεγονός. Όπως επίσης είναι γεγονός πως όσοι δανείζουν λαμβάνουν υπόψιν τους οίκους, και καθορίζουν τα επιτόκια αναλόγως των αξιολογήσεων.

   Δεν είναι θέμα αν μου αρέσουν ή αν δεν μου αρέσουν. Είναι θέμα αν με επηρεάζουν ή όχι. Ε, δυστυχώς μας επηρεάζουν και πολύ μάλιστα.

   Όταν κάποιες τράπεζες αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, δεν αγάπησαν το κράτος. Το κράτος τις αγάπησε, γιατί έκρινε πως η κατάρρευση πολλών τραπεζών μαζί θα είχε πολλαπλάσια κακές συνέπειες. Νομίζω όσα κράτη το έκαναν αυτό, καλά έκαναν – ήταν μέρος του ρόλου τους να διαχειρίζονται την οικονομία τους.

   Μπορεί εσύ να θεωρείς πως κάνω απολογία του συστήματος. Εγώ νομίζω πως κάνω κάτι άλλο: περιγραφή.
   Και η περιγραφή αφορά γεγονότα. Όπως ας πούμε άρχισε να δροσίζει τα πρωινά και είναι καιρός να λαδώσω το ποδήλατον. Αυτό είναι μια περιγραφή, δεν είναι απολογία.

   Μου αρέσει!

   • 1 Σεπτεμβρίου, 2011 08:44

    ώστε κάνεις περιγραφή φίλε………… περιγραφή τίνος πράγματος όμως;

    ερώτημα:
    θεωρείς ότι οι οίκοι αξιολόγησης είναι αξιόπιστοι;

    Μου αρέσει!

   • strovoliotis permalink*
    1 Σεπτεμβρίου, 2011 09:26

    Περιγράφω εκείνο που βλέπω.

    Οι οίκοι θα μπορούσαν να είναι πιο αξιόπιστοι. Γι’ αυτό ακριβώς πολλοί φωνάζουν για τη δημιουργία νέων, πιο αξιόπιστων οίκων, με ευρωπαϊκή ταυτότητα.

    Το σημαντικό δεν είναι η αξιοπιστία τους. Το σημαντικό είναι πως τους αναγνωρίζεται (*) ρόλος. Και αυτό τον βλέπω, και τον περιγράφω.

    (*) Εδώ αν θέλεις προσθέτεις το «δυστυχώς». Εγώ δεν το κάνω σε αυτή την παράγραφο, ή οποία είναι αυστηρά περιγραφική.

    Μου αρέσει!

 21. 1 Σεπτεμβρίου, 2011 00:48

  α ναι

  οι ντόπιοι τοκογλύφοι που σήμερα ανακοίνωσαν και πάλι τα κέρδη εκατομυρίων τους

  πέρσι η τράπεζα κύπρου που πήρε και αυτή βοήθεια η καημένη είχε ανακοινώσει καθαρά κέρδη 330 ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑΚΙΑ μονο

  και η μαρφιν μόλις 178 ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑΚΙΑ

  εμείς πότε θα τύχουμε βοήθειας ρε γαμώ το

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   1 Σεπτεμβρίου, 2011 07:00

   Οι ντόπιοι, και όχι μόνο τοκογλύφοι, ανακοίνωσαν όντως τα αποτελέσματα τους. Και όλοι δείχνουν ζημιές όχι κέρδη, λόγω του ουσιαστικού κουρέματος των ελληνικών ομολόγων.

   Οι τράπεζες θυσίασαν εθελοντικά μέρος του κεφαλαίου τους για να σώσουν το πολύπαθο ελληνικό κράτος 🙂

   Μάλλον χλωμό το βλέπω να πάρεις – πάρουμε βοήθεια!

   Μου αρέσει!

  • 1 Σεπτεμβρίου, 2011 09:33

   «Το σημαντικό δεν είναι η αξιοπιστία τους. Το σημαντικό είναι πως τους αναγνωρίζεται (*) ρόλος. Και αυτό τον βλέπω, και τον περιγράφω.»

   αναγνωρίζεται ο ρόλος τους από ποιους;

   Μου αρέσει!

   • strovoliotis permalink*
    1 Σεπτεμβρίου, 2011 09:42

    Ο ρόλος των οίκων αναγνωρίζεται από εκείνους που επιθυμούμε να μας δανείσουν ριάλια.

    Μου αρέσει!

 22. 1 Σεπτεμβρίου, 2011 09:48

  εκείνοι που επιθυμούμε να μας δανείσουν ριάλια ξέρουν ότι οι οικοι αξιολόγησης δεν είναι αξιοπιστοι;

  Μου αρέσει!

 23. strovoliotis permalink*
  1 Σεπτεμβρίου, 2011 13:59

  Γιατί να τους νοιάζει; *Εμείς* χρειαζόμαστε τα ριάλια τους.

  Μου αρέσει!

  • 1 Σεπτεμβρίου, 2011 18:14

   δηλαδή τελικά εκείνοι που επιθυμούμε να μας δανείσουν ριάλια που βασίζονται τελικά, σε ποια στοιχεία βασίζονται για μας δανείσουν ριάλια ή όχι ;

   Μου αρέσει!

   • strovoliotis permalink*
    1 Σεπτεμβρίου, 2011 19:18

    Στη θέληση (και τώρα πια ανάγκη) μας να δανειστούμε, από τη μια, και στην τιμολόγηση που προκρίνουν οι αξιολογήσεις των οίκων από την άλλη!

    Μου αρέσει!

 24. 1 Σεπτεμβρίου, 2011 20:06

  όταν λες τιμολόγηση εννοείς τα επιτόκια έτσι;

  άρα τελικά οι οίκοι αξιολόγησης παίζουν ρόλο στο κατά πόσο ένα κράτος εννα παττίσει έστω και δεν είναι αξιόπιστοι;

  (αφού άλλο να του βάλουν οι «αγορές» αυθαίρετα πάντα χωρίς κανένα κανόνα και λογικό επιχείρημα αλλα απλα επειδή έτσι είπαν οι οίκοι που έβαλαν άριστα στην Enron που επάτισε καθώς επίσης και στην λιμαν μπράδες , επιτόκιο 5% και άλλο 15% αφού 10% μιλάμε για εκατοντάδες εκατομύρια)

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   1 Σεπτεμβρίου, 2011 22:37

   Η απάντηση στην πρώτη σου ερώτηση είναι ναι.

   Η απάντηση στην δεύτερη ερώτηση είναι πάλι ναι. Δεν είμαι εγώ που λέω από την αρχή πως είτε αξιόπιστοι είτε αναξιόπιστοι οι οίκοι, τους αναγνωρίζεται ρόλος;

   Μου αρέσει!

 25. 1 Σεπτεμβρίου, 2011 23:58

  καλά το γεγονός ότι ό,τι και να κάνει το κράτος της κύπρου απλά οι αγορές θα του βάλουν πανυψηλα επιτόκια έτσι κι αλλοιώς γιατί πολυ απλά θέλουν να ελέγξουν και την κύπρο που ξεπλένει πχ ρώσσικα κεφάλαια σου περνά από το μυαλό;

  για να στο κάνω πιο λιανά μπας τζαι εν το πιάσεις…

  τα μουσκουρούθκια περί δημοσιονομικής εξυγιάνσης εχει τουλάχιστον 2 χρόνια που άρχισαν και από το ΔΝΤ στο περιθώριο μιας επίσκεψης εκπροσώπου του τοκογλύφου

  συνεχίστηκε lλίγο αργοτερα το παραμυθάκι για τον εχθρό του λαού τους δημοσίους υπαλληλους που τρών μας τα λεφτά από το ΚΕΒΕ και τους μαυρομάνθηδες σε συνεργασία με τον Παπαγεωργίου βολευτή του ακελ σημερα που έλεγε ακριβώς τα ίδια τότε

  είχαμε μετά τον νομπελιστα ήρωα κυπρέο πισσαρίδη που όμορφα και ωραία πρότεινε για την ελλάδα πετσόκομα μισθών αυξηση ορίων συνταξιοδότησης ιδιωτικοποιησεις δημοσιων οργανισμών και άλλα όμορφα και προτείνει και για την κυπρο τα ίδια για να μην γίνουμε ελλάδα τάχα

  καιι φτάσαμε στο σήμερα με την εκτράχυνση της επίθεσης και από παπαγαλάκια παντός είδους περί του μεγάλου εχθρού των μισθωτών με συνεπικουρούμενους όλους τους δημοσιοκάφρους που θεωρούν γκολτεν μποις υπαλληλους που πιάνουν 1500!! ευρώ!!!

  γράφεις:

  «Ο μηχανισμός του δανεισμού μπορεί μόνο να ανοίξει αν καταφέρει η κυβέρνηση με τη βουλή να εγκρίνουν επιπρόσθετα μέτρα για τα δημόσια οικονομικά, που να ορθολογίζουν τις δαπάνες, και να κάνουν τον ισολογισμό του κράτους βιώσιμο»

  «Δεν θεωρώ πως οι οίκοι αξιολόγησης θα μας πουν αμέσως μπράβο, και θα μας βάλουν στα τρία Α, αλλά θα είναι πολύ σημαντικό να σημειωθεί σε πρώτη φάση η θετική προοπτική. Τότε θα είναι δυνατόν να επιτευχθούν και κάποιοι δανεισμοί από τις αγορές, με πιο ρεαλιστικά επιτόκια.»

  ατε ολάν;;;; μα σοβαρομιλάς

  μα εννεν εσύ που επαραδέκτηκες ότι οι οικοι ανοχής αξιολογησης ιμις δεν είναι αξιοπιστοι τζαι ότι ούτε καν οι » αγορές» βασικά εννα κάμουν ό,τι θέλουν αφού εχουμεν τους ανάγκην;

  αποφασισε φιλουδιν …

  α τζαι κάτι οξύμωρο που δεν έχει λογική και παρακαλώ για τα νεοφιλελύθερα φανατικά σου φώτα

  όταν κάποιος δυσκολεύεται κατά τη γνώμη σου γιατί έχει πρόβλημα οικονομικό δανείζεις τον με παράπανω τόκο;

  δαμέ εν ηξέρεις τάχα αν θα πιάεις το βασικό κεφάλαιο τζαι φορτώνεις τον με παραπάνω τόκο;

  εσιει τούντο πράμαν λογική;
  μα ναι, έχει την λογική του ελέγχου των κρατών μέσω των δανείων γιαυτο και αντιδρά ακόμα και η Μέρκελ που βλέπει ότι πλέον τα κράτη και οι κυβερνήσεις έχασαν σχεδόν τελείως την δυνατότητα να επιβάλλουν τα δικά τους συμφέρονται που ίσως να μεν ταυτίζονται τέλεια με τις λεγόμενες » αγορές»

  αν έχουν αποφασίσει να βάλουν την κύπρο στον μηχανισμό ελέγχου τους εννα την βάλουν ρε κουμπαρούδιν νούσιμον

  με ποιον τρόπο; μα απλά να σου πετάξξουν αλλο δυο τρεις στημένες αυθαίρετες υποβαθμίσεις που τους οίκους ανοχής (γιατί; μα γιατί όι δηλαδή; καυλα τους ενεν αφού ό,τι θέλουν λαλούν άλλωστε όπως επαραδέκτηκες)

  μετά εννα έρτουν οι αγορές τζαι να πουν ε μα σορυ ρε κοπέλια δανείζω σας (αέραν κουπανιστόν α να μεν το ξεχνούμεν) αλλά με επιτόκιο 17%

  τουτέστιν το κράτος της κυπρουλας μας της παρασιτικής μας οικονομίας που δεν είναι ούτε το νυχουιν της ιταλίας που εννα την βάλουν στο μηχανισμό επήεν του κώλου

  τα άλλα ούλλα εν μουσκουρούθκια

  βασικά οι όμοιοι σου τάχα νουσιμοι θέλουν να εξευτελίσουν τόσο τους μισθούς των ανθρώπων να τους κινεζοποιήσουν ώστε να έχετε πάμφθηνο εργατικό δυναμικό στις επιχειρησούες σας

  τα άλλα ούλλα εν μαλακιουλες ότι τάχα κόφτει σε το καλόν της κύπρου τζαι μαλακίες

  Μου αρέσει!

 26. 2 Σεπτεμβρίου, 2011 07:56

  Πρέπει να πω ότι είναι φοβερά ενδιαφέρον να παρακολουθώ συζητήσεις για την οικονομία, που ουσιαστικά εν αριθμοί συγκεκριμένοι , να εξελίσσουνται όπως ούλλα τα άλλα σε ιδεολογικές αντιπαραθέσεις. Μιλούμεν για μεγάλον μαζοχισμόν διότι απλά δεν φκαίννεις που μέσα.

  Ο φίλος osr πιθανώς να ξέρει παραπάνω που μέναν (κουράζουν με οι πολλές λεπτομέρειες στα οικονομικά), φαίνεται αρκετά σίουρος που τες κουβέντες του αλλά επειδή τζιαι εγώ μέχρι νεωτέρας μάλλον υπάγομαι στους «φανατικούς (νεο)φιλελεύθερους» όπως ο Blogoδεσπότης (γειά σου Άνευ) θα αποπειραθώ να του απαντήσω,

  «καλά το γεγονός ότι ό,τι και να κάνει το κράτος της κύπρου απλά οι αγορές θα του βάλουν πανυψηλα επιτόκια έτσι κι αλλοιώς»: αυθαίρετο συμπέρασμα τζιαι καταρρίπτεται που το γεγονός ότι όσον επηένναμεν καλά (είχαμεν συγκεκριμένους δείκτες στην οικονομία) είχαμεν τζιαι καλά επιτόκια.

  «απλά θέλουν να ελέγξουν και την κύπρο που ξεπλένει πχ ρώσσικα κεφάλαια σου περνά από το μυαλό;»: ακόμα τζιαι να ισχύει τούτον, θθυμίζει μου την κλασσική θεωρία του κυπριακού, που ούλλοι φταίν εκτός που μας. Η απάντηση εν απλή, στα ξένα συμφέροντα απαντάς με καλό χειρισμόν των δικών σου τζιαι εμείς εφροντίσαμεν (όπως τζιαι στο Κυπριακόν) να «εκτεθούμεν» μόνοι μας με κακούς χειρισμούς.

  «για να στο κάνω πιο λιανά μπας τζαι εν το πιάσεις…»: no comment

  «τα μουσκουρούθκια περί δημοσιονομικής εξυγιάνσης εχει τουλάχιστον 2 χρόνια που άρχισαν και από το ΔΝΤ στο περιθώριο μιας επίσκεψης εκπροσώπου του τοκογλύφου»: σύμφωνοι, προφανώς εσύ θέλεις να επικετρωθούμε στη λέξη «τοκογλύφος», αλλά ο στοιχειωδώς αμερόληπτος σχολιαστής μάλλον θα πρέπει να σταθεί στο «έχει τουλάχιστον 2 χρόνια». Δύο χρόνια στην οικονομία μπορεί να αποδειχτούν (τζιαι αποδειχτήκαν) μεγάλη υπόθεση. Αλλά ξέρουμεν καλλύττερα που τους «τοκογλύφους» έννεν;

  «συνεχίστηκε lλίγο αργοτερα το παραμυθάκι για τον εχθρό του λαού τους δημοσίους υπαλληλους»: ο τζιύρης μου προχτές που εφιλονικούσαμεν (τζείνος εν συνταξιούχος σ.υ, εγώ ι.ε.) είπεν μου ότι η κόντρα ι.ε. τζιαι δ.υ. περί των παχυλών απολαβών των δεύτερων εντοπίζεται σε κυπριακές εφημερίδες τουλάχιστον που το…1926 (!!). Έτσι «παραμυθάκια» πραγματικά αντέχουν στο χρόνο, τόσον που μάλλον εν αλήθκεια…

  «είχαμε μετά τον νομπελιστα ήρωα κυπρέο πισσαρίδη»: no comment

  «που θεωρούν γκολτεν μποις υπαλληλους που πιάνουν 1500!! ευρώ!!!»: εντάξει ρε παιδί μου έσιει τζιαι απόφοιτους λυκείου που διορίζουνται σε υπουργεία με τον puny μισθόν των €1200 (καθαρά) αλλά αγαπητέ osr είσαι αθκιάβαστος. Βάσει στοιχείων του υπ. οικονομικών, 60% (!!!) των δημοσίων υπαλλήλων πιάννουν ΠΑΝΩ ΠΟΥ €1987 που είναι ο μέσος όρος όλων των υπαλλήλων, ΧΩΡΙΣ να λάβεις υπόψην τους ημικρατικούς, όπου γίνεται πάρτυν τρικούβερτον. Εντάξει έννεν golden boys ούλλοι ρε παιδί μου αλλά silver, platinum και άλλα πολύτιμα μέταλλα σίουρα έννεν τόσον άστοχον να το πεις.

  «όταν κάποιος δυσκολεύεται κατά τη γνώμη σου γιατί έχει πρόβλημα οικονομικό δανείζεις τον με παράπανω τόκο;
  δαμέ εν ηξέρεις τάχα αν θα πιάεις το βασικό κεφάλαιο τζαι φορτώνεις τον με παραπάνω τόκο;»: νομίζω αν προσπαθήσεις να μπεις στη θέση του δανειστή (χωρίς ιδεολογικά φιλολογήματα) αφενός επιδιώκεις τη μέγιστη απόδοση του κεφαλαίου σου. Αφετέρου όταν αυτός που σου ζητά χρήματα φαίνεται αφερέγγυος (υπό συγκεκριμένα κριτήρια στα οποία υπόκεινται όλοι όσοι έρθουν να σου ζητήσουν δάνειο), τον τιμωρείς με δυσκολότερους όρους δανεισμού, ανάμεσα σε άλλα τζιαι για να τον αποθθαρρύνεις να δανειστεί ώσπου να γίνει πιο φερέγγυος. It’s a cruel capitalistic, neo-liberal world αλλά με τα κλάματα δεν βελτιώνεται εν ολίγοις.

  «βασικά οι όμοιοι σου τάχα νουσιμοι θέλουν να εξευτελίσουν τόσο τους μισθούς των ανθρώπων να τους κινεζοποιήσουν ώστε να έχετε πάμφθηνο εργατικό δυναμικό στις επιχειρησούες σας.
  τα άλλα ούλλα εν μαλακιουλες ότι τάχα κόφτει σε το καλόν της κύπρου τζαι μαλακίες»:

  είσαι σίουρος ότι είσαστε φιλούθκια με τον Στροβολιώτην, διότι εγώ αν μου λαλούσαν έτσι προσβολές οι φίλοι μου μάλλον εννά είχαμεν πρόβλημαν. Η απάντηση εν η ίδια όπως στην απορία σου με τους τόκους, ΦΥΣΙΚΑ ο εργοδότης θέλει όσο πιο φτηνό εργατικό δυναμικό μπορεί να εύρει νοουμένου ότι μπορεί να κάμει τη δουλειά που θα του αναθέσει (σε αντίθεση με το κράτος που στο πλαίσιο του «βολέματος» ΔΕΝ το απασχολεί η ποιότητα της δουλιεάς ούτε αν είναι ο φτηνότερος αυτός που προσλαμβάνει). Όσο για το αν θέλει κάποιος το καλό της Κύπρου, προφανώς ο καθένας το ακλαμβάνεται με το δικό του τρόπο αυτό το καλό. Τζιαι είναι τουλάχιστον αφελές τζιαι κλασσικά συνομωσιολογικό να υπενίσσεσαι ότι ένας άλλος κύπριος ΔΕΝ θέλει το καλό της Κύπρου απλά διότι διαφωνεί μαζί ΣΟΥ.

  Καλημέρα σας!!

  Μου αρέσει!

  • 2 Σεπτεμβρίου, 2011 12:26

   πρέπει να πω ότι είναι φοβερά τρομακτικό να αντιλαμβάνομαι ότι έξυπνοι τάχα ανθρώπου μορφωμένοι με χαρκια τζαι πτυχία αγνοούν την ουσία αυτού που ονομάζεται «οικονομία»

   ακόμα τζαι ετυμολογικά να το πάρετε κύριε ταπακουδη που μιλάς με το σεις και με το σας τάχα, η οικονομία είναι αυτό που καθορίζει απόλυτα τον τρόπο λειτουργείας ενός οίκου και των ενοίκων του

   οικο-νομία, ο νόμος, δηλαδή ο τρόπος που λειτουργεί ο οίκος, δηλαδή οι αυτοί που μένουν στον οικο

   να στο κάνω πιο λιανά μπας τζαι εν το καταλαβείς (εννα μου βάλεις τζαι δαμέ νο κκομεντ σίουρα ενεν; )

   αν σε έναν οίκο με 5 αδέλφια πχ ο ένας εσιει ο,τι θέλει, τρώει τζαι σπάζει αρπάζοντας αυτό που αναλογεί στα υπόλοιπα 4 αδέλφια του με τις πλάτες του παπάκη του που ελέγχει τα πάντα στον οίκο
   και τα 4 αδέλφια λιμοκτονούν, δεν έχουν να φάνε τίποτα

   τότε σαφώς και είναι αναμενόμενο να υπάρξει πρόβλημα, αφού όταν κάποιος δεν έχει να φάει πχ και ο άλλος ζει βασιλικά σίγουρα θα υπάρξει αντίδραση και μάλιστα βίαιη

   και έτσι φτάνουμε την οικονομία η οποία στις μέρες μας για να γίνεται και πιο κατανοητή από τυπους σαν τζαι εσένα που νομίζουν ότι η οικονομία εν μόνον αριθμοί τάχα εκολλήσαν της τζαι τον επιθετικό προσδιορισμό πολιτική οικονομία

   λες τζαι η οικονομία δεν εμπεριέχει μέσα της την πολιτική

   η πολιτική σημαίνει την ενασχόληση με τα κοινά, με τα της πόλεως, δηλαδή την εφαρμογή του κοινού καλού ώστε να υπάρχει εύρυθμη λειτουργεί της πόλης

   ελπίζω να εν κατανοητά ως τωρά κύριε ταπακούδη μας

   η οικονομία είναι αυτή που καθορίζει τις πολιτικές επιλογές μας και όχι το αντίστροφο όπως τόσο επιπολαια μάλλον νομίζετε κύριε ταπακούδη μας

   γιατί; μα γιατί όπως είπαμε αν σε ένα κράτος, μια οικονομία δίνει τα πάντα σε κάποιες θλιβερές μειοψηφίες όπως είναι αυτοί που ελέγχουν τους τοκογλύφους τραπεζες τους σιακόληες τους παρασκευαίδιες τους ττόμηες βουες κλπ

   και οι υπόλοιποι απλά ψωμοζουν τότε προφανέστατα και θα υπάρξει αντίδραση από την συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου

   ο παπάκης προφανώς είναι τα κράτη και οι κυβερνήσεις τους που νταντεύκουν αυτές τις θλιβερές μειοψηφίες που ζουν εις βάρος όλων μας

   μπορείς σε παρακαλώ κυριε ταπακουδη μας ή όποιος άλλο νεοφιλελεθερος idiot ιδιώτης που ενδιαφέρεται μόνο για τον εαυτούλη και όχι για την πόλη, να μας εξηγήσεις γιατί σε όλη την υφήλιο από τις ΗΠΑ των 50 εκατομυρίων ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης σύμφωνα με στοιχεία του κράτους τους, και της ΕΕ από την αγγλία την ισπανία την πορτογαλλία την ιταλία την ελλάδα κλπ που υπάρχουν 80 εκατομύρια άνθρωπου που ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης
   για ποιο λόγο ξεσπούν ταραχές, διαδηλώσεις και αυτοί που ελέγχουν τα κράτη είναι απέναντι από τον εχθρό λαό;

   μα προφανώς για οικονομικούς λόγους, δηλαδή κάποιοι πολύ λίγοι έχουν τα πάντα και άλλοι ζουν αν καταφέρουν να επιβιώσουν στην μιζέρια που τους επέβαλαν

   από κει και πέρα θα σου απαντήσω μόνο σε δύο σημεία που έχουν ουσία στα όσα έγραψες και αποκαλύπτουν το μεγαλείο της παντελής άγνοιας της ουσίας της οικονομίιας και του τρόπου λειτουργίας αυτού του άθλιου συστήματος που ονομάζεται χρηματοπιστωτικός καπιταλισμός

   αντιγράφεις σημεία που έθιξα τζαι σχολιάζεις:

   “όταν κάποιος δυσκολεύεται κατά τη γνώμη σου γιατί έχει πρόβλημα οικονομικό δανείζεις τον με παράπανω τόκο;
   δαμέ εν ηξέρεις τάχα αν θα πιάεις το βασικό κεφάλαιο τζαι φορτώνεις τον με παραπάνω τόκο;”: νομίζω αν προσπαθήσεις να μπεις στη θέση του δανειστή (χωρίς ιδεολογικά φιλολογήματα) αφενός επιδιώκεις τη μέγιστη απόδοση του κεφαλαίου σου. Αφετέρου όταν αυτός που σου ζητά χρήματα φαίνεται αφερέγγυος (υπό συγκεκριμένα κριτήρια στα οποία υπόκεινται όλοι όσοι έρθουν να σου ζητήσουν δάνειο), τον τιμωρείς με δυσκολότερους όρους δανεισμού, ανάμεσα σε άλλα τζιαι για να τον αποθθαρρύνεις να δανειστεί ώσπου να γίνει πιο φερέγγυος. It’s a cruel capitalistic, neo-liberal world αλλά με τα κλάματα δεν βελτιώνεται εν ολίγοις. »

   εννοείται ότι αγνοείς παντελώς πχ τον τρόπο που λειτουργεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα οπότε θα σου πω θκυο τρία πραματούθκια που θεωρώ ότι εν σωστά εκτός τζαι αν μου δείξει κάποις με επιχειρήματα που κάμνω λάθος

   πρώτα μια ερώτηση: πλούτος είναι μόνο τα πράγματα τα αγαθά, δηλαδή η ύλη, τα ποτήρκα τα πιάτα τα αυτοκίνητα το ποδήλατο το φαί κλπ

   καπιταλιστές είναι αυτοί που ελέγχουν τα μέσα παραγωγής και εκμεταλλεύονται την εργατική δύναμη των εργατών δίνοντας τους ψίχουλα, ώστε να παράξουν πολλά προιόντα να τα πουλήσουν οι καπιταλιστές και να βγάλουν κέρδος

   δηλαδή κέρδος βγάζει μόνο αυτός που παράγει προιόντα, πράγματα

   καλά ρε, οι τράπεζες που ελέγχουν τον κόσμο σήμερα τι στον &^%$#τσο παράγουν;

   σκέφτου το; οι τράπεζες που δεν παράγουν τίποτα ελέγχουν τον κόσμο…

   πως γίνεται αυτό;

   μα πολύ απλά, δανείζοντας αέρα κουπανιστό και παίρνοντας ως αντάλλαγμα από όλους μας αληθινό χρήμα το οποίο δικαιούνται να μεταδανείσουν στο πολλαπλάσιο δηλαδή αέρα κουπνιστό και πάει λέγοντας

   άρθρο 11 παρ. 1 γ του νόμου περί τραπεζικών εργασιών:

   Απαγορεύεται σε τράπεζα που συστάθηκε στην Δημοκρατία-

   ….να επιτρέψει όπως η συνολική αξία όλων των μεγάλων χρηματοδοτικών ανοιγμάτων όπως αυτά ορίζονται στο εδάφιο (4) υπερβούν οποτεδηποτε τα ΟΚΤΑΚΟΣΙΑ ΤΟΙΣ ΕΚΑΤΟ της κεφαλαιακής της βάσης ή οποιοδήποτε άλλο χαμηλότερο ποσοστό που η κεντρική τράπεζα ήθελε οποτεδήποτε ορίσει

   δηλαδδή αν μια τράπεζα τοκογλύφος έχει στην κατοχή 1 (κεφαλαιακή βάση)

   δικαιούται να δανείσει το 800% του 1 δηλαδή ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΝΑ ΔΑΝΕΙΣΕΙ 8!!

   δηλαδή να δανείσει κάτι που δεν έχει αν το πιάνεις

   και τέτοιοι νόμοι υπάρχουν σε οοοοοοοοοοοοοοολο τον όμορφο καπιταλιστικά φτιαγμένο κόσμο μας

   οι τράπεζες τοκογλύφοι ΔΕΝ ΔΑΝΕΙΖΟΥΝ ΛΕΦΤΑ ΑΛΛΑ ΑΕΡΑ

   το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ είναι 114 ΤΡΙΣ

   τα αληθινά λεφτά (χαρτονομίσματα και όχι digital) που είναι σε όλο τον κόσμο ίσως να μην είναι καν 1 τρις

   πως γίνεται αυτό;

   μα πολύ απλά οι τράπεζες δεν δίνουν λεφτά αλλά απλά χαρκιά με σχεδιουθκια τζαι σφραγίδες (επιταγές) και χρεώνουν τζαι τόκο που πάνω

   γιαυτό έσπασε η φούσκα του χρηματοπιστωτικού συστήματος το 2008 γιατί η λιμαν μπράδες πχ δεν είχε αληθινό ρευστό αλλά αέραν κουπανιστό

   αρέσκει σου τουντο σύστημα φιλούδιν; ή στροβολιώτη που ο ταπακούδης θεωρεί ότι πρόσβαλα;

   πε μας να δούμε

   και μετά πάμε στο κορυφαίο

   «ΦΥΣΙΚΑ ο εργοδότης θέλει όσο πιο φτηνό εργατικό δυναμικό μπορεί να εύρει νοουμένου ότι μπορεί να κάμει τη δουλειά που θα του αναθέσει (σε αντίθεση με το κράτος που στο πλαίσιο του “βολέματος” ΔΕΝ το απασχολεί η ποιότητα της δουλιεάς ούτε αν είναι ο φτηνότερος αυτός που προσλαμβάνει). »

   και αυτό που μόλις περιέγραψες ως πλήρως αδαής επί των οικονομικών αλλά ταυτόχρονα ως πιστό παπαγάλακι που αναμασα τις μπούρδες που του λέει η τιβι και τα τσιράκια τους είναι το μεγάλο πρόβλημα του καπιταλισμού και είναι γιαυτό που οι καπιταλιστικές κρίσεις είναι αναπόφευκτες

   αρχές του 20ου αιώνα ο Φορντ ήταν ο πρώτος που άρχισε μαζική παραγωγή αυτοκινήτων τα οποία όμως ήταν σε τεράστια ψηλές τιμές που κανένας δεν μπορούσε να αγοράσει

   τζαι ο φορτ μας εισιεν να παττίσει

   οπότε έλαμψε μια λάμπα που πάνω του τζαι εκατάλαβεν ότι αν οι εργαζόμενοι που είναι βασικά οι καταναλωτές στους οποίους θέλει να πουλήσει τα αυτοκίντα δεν έχουν λεφτά όι για αυτοκίνητο αλλά για γάρο τότε εννοείται ότι δεν θα πουλήσει αυτοκίνητα

   και έτσι αύξησε τους μισθούς των χιλιάδων υπαλλήλων του ώστε να μπορούν να αγοράσουν αυτό που οι ίδιοι έφτιαχναν(!) και τους πουλούσε ο καπιτλιστής φορντ

   οι ηλίθιοι καπιταλιστές εργοδότες επειδή σκέφτονται επιπόλαια όπως εσένα το μόνο που τους κόφτει φυσικά είναι ο εαυτούλης τους και όχι η τάξη τους εν γένει (ταξική συνείδηση από την ανάποδη)

   και έτσι μπαίνουν σε έναν ανηλεή ανταγωνισμό μείωσης των μισθών των εργαζομένων τους ώστε να μειωθεί το κόστος παραγωγής και αύξησης του κέρδους

   μειώνοντας όμως οι ηλίθιοι τους μισθούς απλά δεν υπάρχει κανένας να πουλήσουν τα προιόντα τους και έτσι έρχεται ύφεση εργοστάσια και δουλειές κλείνουν και υπάρχει ένας φαύλος κύκλος που συνεχίζεται συνέχεια

   εδώ και 15-20 χρόνια οι καπιταλιστές μετακίνησαν τα εργοστάσια τους όπου υπήρχε πάμφθηκνο εργατικό δυναμικό δηλαδή στην κίνα ινδονησία βιετνάμ κλπ όπου οι άνθρωποι δούλευαν 15 ώρες για 1 δολαριο την ημέρα

   και έτσι οι δυτικοί καταναλωτές στους οποίόυς απευθύνονται πλέον δεν έχουν δουλειές γιατί όλες μεταφέρθηκαν αλλού

   επίσης επειδή οι μάστροι σκέφτοναι ηλίθια όπως ανέφερα προηγουμένως μειώνουν κι άλλο τους μισθούς επιδεινώνοντας το πρόβλημα αφού πλεον ο κόσμος δεν μπορεί να αγοράσει τίποτα και η καταναλωση μειώνεται ολοένα

   άρα το κλεισιμο μαγαζιών κλείνουν και συνεχίζεται ο φαύλος κύκλος

   μέχρι πριν καμιά 10αρια όταν η χρηματοπιστωτική φούσκα ακόμα δεν έσκασε

   οι δυτικοί βασικά κατανάλωναν με δανεικά τα οποία σήμερα δεν μπορούν φυσικά να ξεπληρώσουν

   αυτά τα ολιγα και επανέρχομαι αν χρειαστεί

   η κύπρος είναι ένα σκατό που δεν παράγει τίποτα απολύτως

   τα λεφτά των φορολογουμένων δεν τα τρώνε φυσικά οι δημοσιοι υπάλληλοι αλλά οι τράπεζες (υπερ των οποίων υποθηκεύτηκαν 3 ΔΙΣ το 2008

   αλήθεια ρε στροβολιώτη γιατί δεν τα πιάνουμεν πίσω τζείνα τα 3 ΔΙΣ;;;;;;;;;;

   οι ξενοδόχοι πήραν το 2009 και το 2010 άνευ όρων από το κράτος 104 ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ το κράτος έδωσε στους τοκογλύφους τραπεζίτες 28 ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ τάχα για την γιουροσυπρια

   το κράτος χάρισε 52 ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ευρώ στο συμβούλιο υδατοπρομηθειας λεμεσού κλπ κλπ

   αλλά ο μεγάλος εχθρός είναι ο σιλβερ μποι που πιάνει 1980 ευρώ

   αγια ολαν τζαι κανεί

   Μου αρέσει!

  • Χαρίτων permalink
   2 Σεπτεμβρίου, 2011 12:42

   Μιχάλη,
   Μικρή απορία; Τι είναι ο «σ.υ.»;

   Μου αρέσει!

   • 2 Σεπτεμβρίου, 2011 13:30

    Βασικά φίλε είναι η μ…κία που με δέρνει που εν έκατσα να μάθω τυφλόν σύστημαν, αν τζιαι γράφω γλήορα κατά τα άλλα. Είναι «δ.υ.» τζιαι «ι.υ.» τζιαι προφανώς σημαίνουν δημόσιος τζιαι ιδιωτικός υπάλληλος αντίστοιχα.

    Μου αρέσει!

 27. Χαρίτων permalink
  2 Σεπτεμβρίου, 2011 09:39

  Στο κάτω κάτω, οι τράπεζες (και γενικά όλοι που κινούνται στην αγορά κρατικών ομολόγων (χρέους δηλαδή)) έννεν φιλανθρωπικά ιδρύματα. Έχουν υπαλλήλους που πρέπει να πληρωθούν τζαι ιδιοκτήτες (μετόχους) που περιμένουν κέρδος. Πε μου ποια τράπεζα δανείζει λεφτά σε οποιοδήποτε που δεν μπορεί να πληρώσει τις δόσεις του; Εσύ αν ήσουν ο ιδιοκτήτης μιας τράπεζας θα αγόραζες κυπριακά ομόλογα αυτή τη στιγμή;

  Μου αρέσει!

 28. 2 Σεπτεμβρίου, 2011 12:26

  χαρίτων έχεις δίκαιο ρε, σορυ που εν το σκέφτηκαν τουτον οκ;

  Μου αρέσει!

 29. Χαρίτων permalink
  2 Σεπτεμβρίου, 2011 13:02

  Δηλαδή αν είχες 1δις ευρω τώρα θα αγόραζες κυπριακά ομόλογα;

  Μου αρέσει!

  • 2 Σεπτεμβρίου, 2011 13:28

   αν είχα 1 δις για ποιο λόγο να επενδύσω τζιαλλο; να φκάλω ακόμα 1 δις

   τζαι μετά; ακόμα 1 δις;

   τι ακριβώς περισσότερο θα μου προσφέρουν τα 2 δις από το 1 δις

   Μου αρέσει!

 30. 2 Σεπτεμβρίου, 2011 13:14

  Αγαπητέ osr,

  Κατ’ αρχήν προφανώς απολαμβάνεις το miltant ύφος συζήτησης τζιαι εν σε αδικώ, εν καλός τρόπος να φκάλεις κάμποσα απωθημένα,να ξεσπάσεις ρε αδερφέ για ότι σε βασανίζει ενδεχομένως, τζιαι μάλιστα χωρίς καν να κινδυνεύσεις (εκτός που ακραίες ίσως περιπτώσεις) να δερτείς με τον άλλον, στον οποίον επιτίθεσαι διότι έννεν around. Είναι εξαιρετικά αστείον δε να φανταστώ κάποιον μπροστά που ένα κομπιούτερ να έσιει απαντήσει σε κάποιον όπως μου απάντησες εσύ, στεκάμενον πας στην καρέκλαν του να κάμνει ρυθμικές παλινδρομήσεις της λεκάνης τζιαι να σιέρεται μόνος του: «έκατσα του την του σ…(νεο)φιλελεύθερου» (στην προκειμένην περίπτωσην, σε άλλην μπορεί να ένει του π..αποελίστα κ.λ.π.)
  Υπάρχει έναν πρόβλημαν όμως, ειδικά όταν το militant ύφος σου γίνεται τζιαι abusive. Οι τυχόν τρίτοι που παρακολουθούν τη συζήτηση τζιαι είναι στοιχειωδώς ουδέτεροι ή/ και μετριοπαθείς στες απόψεις τους, γίνονται σχεδόν αυτομάτως sympathizers του υπό abuse συνομιλητή. Με λίγα λόγια αγαπητέ osr, όταν γίνεσαι abusive, τζιαι ούλλον το δίκαιον να έσιεις με το μέρος σου, έχασες το. Θέλεις λάβε το υπόψη, θέλεις μεν το λάβεις.

  Επειδή σε ούλλον το κατεβατόν σου (κρίμας στον κόπο σου) έκαμες ακριβώς τζείνον που προσπαθεί ο βλαγγάς ο Στροβολιώτης να σας πει ούλλους εσάς τους συμπαθέστατους ιδεολόγους αριστερούς (εμείς οι (νεο) φιλελεύθεροι προφανώς στα μάθκια σας ΔΕΝ διαθέτουμεν έτσι προτερήματα), ότι δηλαδή ΔΕΝ προσπαθεί κανένας να ΣΑΣ πει ότι εν ωραίον τζιαι ευλογημένον το σύστημαν, ούτε ότι αν καταφέρναμεν ως είδος (παγκοσμίως)να εφαρμοστούν πιο ΔΙΚΑΙΑ (αλήθκεια με βάση ποιου τα κριτήρια;) συστήματα είμαστεν ΕΝΑΝΤΙΟΝ (διότι απλά ΔΕΝ είμαστε εκ φύσεως μαζόχες). Τζείνο που προσπαθεί να σας πει ο άθρωπος (ως ειδικός τζιόλις, εγώ είπα αρχήν-αρχήν ότι ΔΕΝ είμαι τζιαι προσπαθώ να μάθω) είναι ότι αφού στην προκειμένη χρονική περίπτωση το επικρατών σύστημαν εν το συγκεκριμένον, το καλλίττερον που έσιεις να κάμεις αν θέλεις να αποφύγεις τα κακά του τζιαι να δρέψεις τα καλά του είναι να παίξεις με τους κανόνες του. Στην Κύπρον εκάμαμεν το ώσπου μας εβόλευκεν (ούλλοι, μηδενός εξαιρουμένου, άρα ΤΖΙΑΙ ΣΕΙΣ) τζιαι πρέπει να το κάμουμεν ΤΖΙΑΙ ΤΩΡΑ που μας ΚΡΟΥΖΕΙ. Αλλιώς θα συνεχίσει να μας ΚΡΟΥΖΕΙ.

  Παράλληλα, που τα λεγόμενα σου εν εμφανές ότι μεταφράζεις καθαρά ιδεολογικά το σύστημα, όπως κάμνουν τζιαι οι αντίτοιχοι ακραίοι της (you guessed it!) δεξιάς σε ότι συζήτησην τζι’ αν τους κάμεις για το κυπριακόν. Εσείς οι αριστεροί είσαστεν πιο aloof τζιαμαί αλλά αδερφέ όταν αρκέψετε για την οικονομίαν τζιαι το «σύστημαν», γίνεστε τζιαι σεις (όϊ όυλλοι, κάποιοι, όπως τζιαι οι εθνικιστές βεβαώς) πολλά άσσιημοι συνομιλητές.

  Τέλος, κατηγορείς ένα σύστημαν που ακόμα τζιαι εγώ ο «έξυπνος τάχα άνθρωπος» μπορώ να καταλάβω εκ των λεγομένων σου (η πραγματικότητα μπορεί να είναι άλλη, εγώ που τζιείνα που γράφεις κρίνω) ότι ΔΕΝ καταλαβαίνεις. Εγώ τουλάχιστον παραδέχουμαι το.

  Πιάσ’ τες τράπεζες π.χ. Λες ότι «καλά ρε, οι τράπεζες που ελέγχουν τον κόσμο σήμερα τι στον &^%$#τσο παράγουν;» Όπως λέει τζιαι το φιλούϊν σου ο Στροβολιώτης, «Ακόμα και η διαχείριση του πλούτου καταμετράται ως δημιουργία πλούτου.» Για τούτον το κράτος τζιαι οι Δημόσιοι Υπάλληλοι για τους οποίους προφανώς ανησυχείς πολλά άμπα τζιαι «στιγματισμούν», όντως παράγουν τελικά πλούτο εφόσον διαχειρίζονται αυτόν που παράγει ο «IDIOT». Άρα τζιαι οι τράπεζες «παράγουν πλούτο». Τωρά αν τζείνος ο πλούτος διανέμεται άδικα ή όχι είναι κάτι που ΚΑΝΕΝΑΣ δεν γουστάρει, συμπεριλαμβανομένων τζιαι ημών των (νεο)φιλελευθέρων. Εν κάτι που είναι ίδιον όϊ του καπιταλισμού αλλά του homo sapiens από καταβολής πολιτισμού.

  Τούτον το IDIOT, παρόλον που το εχρησιμοποίησες με θριαμβευτικήν ειρωνίας, αθθύμισεν μου την ιστορίαν της λέξης, εφήυραν την αν δεν κάμνω λάθος οι αριστοκράτες όταν εξεπεταχτήκαν οι πρώτοι «αστοί», οι πρώτοι «ιδιώτες» τζιαι εφροντίσαν να συνδέσουν τη λέξη με κάποιον «ηλίθιο, βλάκα κ.λ.π.». Ενώ λοιπόν ο ιδιώτης ήταν ένας «επαναστάτης» της εποχής του, που τελικά έριξε μια άλλην καθεκύστια τάξη, η λέξη μεταμορφώθηκε σε «βλάκας, ηλίθιος». Στην θέση των αριστερών λοιπόν που ονειρεύονται την «επανάσταση» (μα ενόμιζα έγινεν), ΔΕΝ θα ειρωνευόμουν τον idiot, ειδικά αφού θέλω να κάμω ότι έκαμεν τζείνος.

  Παρακαλώ προκαταβολικά να μεν διατηρήσεις το ίδιον ύφος όταν και αν μου απαντήσεις διότι απλά ΔΕΝ θα σου απανήσω. Εν θα χαλώ την ζαχαρένια μου με τα άκρα, εμπούχτισα ήδη με τους ακραίους της άλλης πάντας του δωματίου.

  Μου αρέσει!

 31. 2 Σεπτεμβρίου, 2011 13:24

  γράφεις

  «είναι ότι αφού στην προκειμένη χρονική περίπτωση το επικρατών σύστημαν εν το συγκεκριμένον, το καλλίττερον που έσιεις να κάμεις αν θέλεις να αποφύγεις τα κακά του τζιαι να δρέψεις τα καλά του είναι να παίξεις με τους κανόνες του.»

  μπορείς να μου πεις τους κανόνες του;

  Μου αρέσει!

  • 2 Σεπτεμβρίου, 2011 13:27

   Γιατί νάμπου είμαι εγώ, η Wikipedia;

   Μου αρέσει!

   • 2 Σεπτεμβρίου, 2011 13:33

    καλά γιατί τότε είπες ότι το καλύττερον που έσιεις να κάμεις είναι να παίξεις με τους κανόνες του αφού εν τους ξέρεις;

    Μου αρέσει!

   • 2 Σεπτεμβρίου, 2011 13:44

    ΔΕΝ είπα ότι ΔΕΝ τους ξέρω. Ούτε παίζει κανένα ρόλο τούτον στη συγκεκριμένη συζήτηση, στην οποίαν εσύ ονειρεύεσαι επαναστάσεις εναντίον του ενώ εγώ προτιμώ πετυχημένη διαχείριση του. Ακόμα τζιαι να σου τους κάμω recitation (καλλίττερα έμπα στο Wikepedia, έσιει τα μια χαρά) εννά αρκέψεις κατεβατά για τες «αδικίες» του άρα what’s the point? Ειδικά τη στιγμή που ως τωρά ΔΕΝ έσιεις μάλλον να προτείνεις ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ λύσεις για τους προβληματισμούς σου.

    Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   2 Σεπτεμβρίου, 2011 13:53

   Osr, και λοιποί φίλοι,

   Είμαι πνιμένος υπηρετώντας τον καπιταλισμό, και δεν ξέρω πότε θα μπορέσω να απαντήσω με περισσότερη λεπτομέρεια.

   Αλλά να σε ρωτήσω κάτι: αν εχάλαν η μοτόρα σου, δεν θα είχες πρώτην προτεραιότηταν να πάεις στον μηχανικόν να την σάσεις;

   Η πιθανότητα να κινείται ταυτόχρονα μπρος και πίσω, ή αν τζιυλά πάνω σε οκτάγωνους τροχούς, εν κάτι που μπορείτε να το συζητήσετε μετα που εννά σου την σάσει, πίννοντας μιαν μπύραν.

   Μου αρέσει!

   • 2 Σεπτεμβρίου, 2011 13:59

    ζουμε σε συνθήκες καπιταλισμού και όλοι δουλεύουμε ως εξαρτήματα για αυτόν αλλοιώς δεν θα μπορουμε να αγοράσουμε τίποτα αρα πάει περίπατον το πασιαμικόν σου 😉

    ναι όταν χαλάσει η μοτόρα μου το ποήλατον μου το κομπιουτερ μου κλπ παίρνω το στον ειδικό να μου τα σάσει γιατί εγώ εν ξέρω

    αλλά τι σχέση έχει αυτό με οτιδήποτε;

    Μου αρέσει!

   • strovoliotis permalink*
    2 Σεπτεμβρίου, 2011 14:08

    Βάλε στη θέσην της μοτόρας τη λέξην «οικονομία», τζιαι συμπλήρωσε τα κενά.

    Μου αρέσει!

  • 2 Σεπτεμβρίου, 2011 14:04

   «η συγκεκριμένη συζήτηση γίνεται υποτίθεται για να βρεθούν λύσεις για την οικομική κρίση που πλήττει την κύπρο».

   Αν εννοείς τη συζήτηση που άρχισε η ανάρτηση του Στροβολιώτη, διαφωνώ εκτος τζιαι αν είμαστεν τζιαι βουλευτές ή υπουργοί τζιαι εν το ξέρω. Ειδικά η κουβέντα μεταξύ εμάς των θκιό εν πολλά πιο συγκεκριμένη τζιαι αφορά την σκοπιμότηταν της «ιδεολογικής» (εσύ) έναντι της «πρακτικής» (εγώ) θεώρησης της σημερινής κατάστασης όταν ανταλλάσσουμεν απόψεις επ΄αυτής.

   «ποια θεωρείς ότι είναι η πετυχημένη διαχείριση του; το να παίξεις με τους κανόνες του προφανώς»

   Φίλε όταν πιάννεις μιαν κουβένταν που είπα, προσαρμόζεις την όπως γουστάρεις τζιαι μετά υποβάλλεις/ διαπραγματεύεσαι/ απαντάς την μόνος σου, διαπράττεις λογικόν σφάλμαν που λέγεται straw man. Εγώ ΔΕΝ είπα τούτον που είπες πιο πάνω. Αντί αυτού θα μπορούσα να πω το εξής: πετυχημένη διαχείριση είναι το να παίξεις ΚΑΛΑ με τους κανόνες του. Τζιαι τούτον εμπεριέχει ορισμένες προϋποθέσεις προφανώς, όπως το να τους δεχτείς, να τους τηρείς κ.α. Γι’ αυτόν άλλωστε ενώ η ομάδα μου Ανορθωσάκκα πληρεί τη συμμόρφωσην (θεωρητικά πάντα), πιάννει τον πούλλον ενώ η Αποελάκκα εν στους ομίλους του κυπέλλου πρωταθλητριών Ευρώπης.

   Πρέπει να αποχωρήσω για να πιάω τα κοπέλια μου που το νηπιαγωγείον, μεν το εκλάβεις please ότι αγνοώ απαντήσεις, θα συνεχίσουμεν πόψε αν τα καταφέρω.

   Μου αρέσει!

   • 2 Σεπτεμβρίου, 2011 14:11

    οκ φίλε

    πάντως εννα επιμείνω στους κανόνες του συστήματος τούτου αφού γράφεις το πάλε οτι θα μπορούσε να το πεις

    » πετυχημένη διαχείριση είναι το να παίξεις ΚΑΛΑ με τους κανόνες του.»

    είναι το πλέον κρίσιμο ερώτημα να ξεκαθαριστούν ποιοι είναι οι κανόνες του συστήματος

    αλλοιώς το ΚΑΛΑ που λες δεν σημαίνει απολύτως τίποτα

    ποιοι είναι οι κανόνες του συστήματος

    Μου αρέσει!

   • 5 Σεπτεμβρίου, 2011 15:52

    » Αλλά να σε ρωτήσω κάτι: αν εχάλαν η μοτόρα σου, δεν θα είχες πρώτην προτεραιότηταν να πάεις στον μηχανικόν να την σάσεις;»

    «Βάλε στη θέσην της μοτόρας τη λέξην “οικονομία”, τζιαι συμπλήρωσε τα κενά.»

    οκ βάλλω το

    αν εχαλαν η οικονομία σου δεν θα είχες πρώτην προτεραιότηταν να παει στον μηχανικόν να την σάσεις;

    ποιος είναι ο μηχανικός που εννα σάσει την οικονομία;

    Μου αρέσει!

   • 5 Σεπτεμβρίου, 2011 15:54

    στροβολιώτη και μιχάλη ταπακούδη ποιοι είναι οι κανόνες του συστήματος τελικά;

    Μου αρέσει!

   • strovoliotis permalink*
    6 Σεπτεμβρίου, 2011 07:39

    Οσρ,

    Μη βιάζεσαι φίλε μου.

    Να πάμε πίσω στην μοτόρα. Αν χαλάσει η μοτόρα την παίρνεις σε ένα μηχανικό που (α) γνωρίζει πως δουλεύει η μηχανή, και (β) αποδέχεται πως δουλεύει.

    Αν πάρεις την μηχανή σου σε ένα μηχανικό ο οποίος είτε δεν γνωρίζει, είτε αμφισβητεί τον τρόπο που δουλεύει, πιθανότατα να την πάρεις πίσω σε βίδες.

    Μου αρέσει!

 32. 2 Σεπτεμβρίου, 2011 13:48

  η συγκεκριμένη συζήτηση γίνεται υποτίθεται για να βρεθούν λύσεις για την οικομική κρίση που πλήττει την κύπρο κλπ κλπ

  τζαι εσύ είπες ότι το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να παίξουμε με τους κανόνες του

  και προσθέτεις επίσης:

  «εγώ προτιμώ πετυχημένη διαχείριση του.»

  ποια θεωρείς ότι είναι η πετυχημένη διαχείριση του; το να παίξεις με τους κανόνες του προφανώς

  ποιοι είναι αυτοί οι κανόνες για να έχεις πετυχημένη διαχείριση;

  Μου αρέσει!

 33. Χαρίτων permalink
  5 Σεπτεμβρίου, 2011 07:59

  Η συγκεκριμένη συζήτηση έν θα έβρει λύση για τα προβλήματα της οικονομίας. Ούτε προέδροι είμαστε ούτε υπουργοί ούτε βουλευτές να αποφασίζουμε. Ούτε καν οι σύμβουλοι τους δεν είμαστε. Η συγκεκριμένη συζήτηση εν μια κουβέντα του καφενέ. Καθόμαστε, πίνουμε τον καφέ μας, ενίοτε ακούμε μουσική και κουβεντιάζουμε. Κάποιοι έρχονται, κάποιοι φέυγουν. Ο καθένας λαλεί ότι του καπνίσει. Άλλοι γελούν, άλλοι αγκρίζουνται, άλλοι ακούν με προσοχή. Κάποιοι προσπαθούν «να κάνουν μιαν σοβαρήν συζήτησην». Άλλοι κάμνουν χάζιν. κτλ κτλ

  Εγώ σιέρουμαι τον καφενέν του στροβολιότη πάντως. Ο καφές εν καλός. Με καϊμάκκιν κάμποσον. Το νερόν εν πάντα παγωμένον σιόνιν. Η εξυπηρέτηση τρία Άλφα πλάς.

  Τζαι το καλλύττερον που ούλλα εν ότι οι «σοβαρές συζητήσεις» εν τελειώννουν ποττέ!

  Άψε το ουτζιάκκιν στροβολιώτη! Ένα σκεττον με το νερόν του!

  🙂

  Μου αρέσει!

 34. 5 Σεπτεμβρίου, 2011 17:37

  Γειά σου osr,

  Κάποιος πριν κάτι μήνες μου έστειλεν τούτον το βιντεούϊν, εν πολλά καλόν αν σου αρέσκουν οι απλυστεύσεις (όπως εγώ) αλλά τζιαι πολλά κακόν αν είσαι εκ πεποιθήσεως εναντίον των θεωριών συνομωσίας (πάλε όπως εγώ). Συνολικά όμως έσιει χάζι:

  Όσο για τους κανόνες του «συστήματος» (καπιταλισμός γενικότερα τζιαι τι ισχύει για την Κύπρο), you asked for it:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Capitalism

  http://en.wikipedia.org/wiki/Mixed_economy

  http://en.wikipedia.org/wiki/Economy_of_Cyprus#Economy_in_the_government-controlled_area

  Μου αρέσει!

  • 5 Σεπτεμβρίου, 2011 23:58

   το αμερικαν ντριμ το είχα δει και είναι αρκετά καλό όπως και το money as debt

   φίλε μου ο λόγος που δεν απαντάς τόσο εσύ όσο και ο στροβολιώτης είναι διότι αυτό το άθλιο σύστημα των μονοπωλίων και των ολιγοπωλίων της απολύτως ελεγχόμενης αγοράς ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΟΝΕΣ

   Μου αρέσει!

  • 6 Σεπτεμβρίου, 2011 07:46

   Ορισμός, ΚΑΝΟΝΕΣ:

   «1.ρυθμίσεις, νόμοι η άλλες αρχές που καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να γίνεται κάτι
   2.γενική αρχή που περιγράφει τη λειτουργία της φύσης, των μαθηματικών κλπ»

   Εν υπάρχει ΤΙΠΟΤΕ χωρίς κανόνες.

   Μου αρέσει!

  • 6 Σεπτεμβρίου, 2011 08:03

   Ακόμα τζιαι το » Εν έχει κανόνες», εν Κανόνας.

   Μου αρέσει!

Trackbacks

 1. Η συνειδητοποίηση της άγνοιας μας προυπόθεση για να μάθουμε……… η επανάσταση ξεκινά από το μυαλό | -osr- τίποτε δεν χαρίζεται….. όλα
 2. Τι ειναι η οικονομία τελικά; Είναι αριθμοί μόνο που δεν έχουν κάνουν με την πολιτική; Η συνειδητοποίηση της άγνοιας μας προυπόθεση για να μά

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: