Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ένας πρόεδρος που δεν ήξερε τίποτα (μα τίποτα.)

5 Σεπτεμβρίου, 2011

Έμμεση θεσμική ευθύνη παραδέχθηκε ότι έχει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας απαντώντας σε σχετική ερώτηση του επικεφαλής της μονομελούς ερευνητικής επιτροπής Πόλυ Πολυβίου αν έχει θεσμική ευθύνη.

«Σε ένα κράτος ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είναι μόνος και επομένως δεν μπορώ να αποδεχθώ ότι έχω άμεση ευθύνη για τις παραλείψεις μελών του Υπουργικού Συμβουλίου».

Σε ερώτηση του κ. Πολυβίου ότι εφόσον υπήρξε αμέλεια δυο υπουργών γιατί δεν τους είχε παύσει, ο πρόεδρος ανέφερε ότι τους έπαυσε όταν έλαβα γνώση από τον κ. Παντελίδη.

Στο ότι αφορά τον κ. Παντελίδη, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι δεν τον έπαυσε διότι όπως είπε είναι δημόσιος υπάλληλος.

Σε άλλη ερώτηση του κ. Πολυβίου ότι τα γεγονότα από μόνα τους προκαλούν εικόνα εγκληματικής ολιγωρίας που οδήγησε στην έκρηξη και ο άρχων της πολιτείας να λέει «είμαι ο απατημένος σύζυγος», ο πρόεδρος Χριστόφιας παρατήρησε στο σημείο αυτό πως υποτιμήθηκαν οι κίνδυνοι που ελλόχευαν από το περιεχόμενο του φορτίου. Επικαλέστηκε δήλωση του πρώην Υπουργού Άμυνας ότι μπορεί το υλικό να μπει σε κατοικημένη περιοχή και διερωτήθηκε «όταν ο ΥΠΑΜ είχε μία τέτοια διαβεβαίωση πόσο μάλλον εγώ».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση σε σχέση με τις αρμοδιότητες του ΥΠΕΞ ο κ.Χριστόφιας υποστήριξε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών δεν είχε την αρμοδιότητα της φύλαξης του φορτίου. Το ΥΠΕΞ, πρόσθεσε ο πρόεδρος, είχε έντονες επαφές με τη Συρία που εκείνη την περίοδο διαδραμάτιζε πρωταγωνιστικό ρόλο ως σημαντικός παίκτης στην Ισλαμική διάσκεψη.

Νωρίτερα ο πρόεδρος Χριστόφιας επέμενε στην αρχική του τοποθέτηση ότι κρατήθηκε εκτός σωστής και έγκαιρης ενημέρωσης από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους σε ότι αφορά την επικινδυνότητα του φονικού φορτίου στο Μαρί.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις του επικεφαλής της μονομελούς ερευνητικής επιτροπής, Πόλυ Πολυβίου ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ισχυρίστηκε ότι δεν ήταν δική του επιλογή να εγκατασταθεί το φορτίο στο Μαρί.
Υποστήριξε επίσης ότι εμπιστεύτηκε κάποιους ανθρώπους οι οποίοι φαίνεται ότι είχαν μεγάλη αυτοπεποίθηση για να διαχειριστούν από μόνοι τους το όλο θέμα. Φαίνεται ότι ανάμεσα τους προέκυψε διαφωνία την οποία ποτέ δεν είχαν μεταφέρει στον πρόεδρο της Δημοκρατίας για να χειριστεί το πρόβλημα.

«Για την επικινδυνότητα του φορτίου ενημερώθηκα για πρώτη φορά το Σεπτέμβριο του 2010 από τον κ. Λεωνίδα Παντελίδου διευθυντή του προεδρικού γραφείου. Ουδείς εκ των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου έθεσε θέμα εντός του Σώματος για την επικινδυνότητα του φορτίου».

Αναφέρθηκε στη συνέχεια στις εκτιμήσεις του πρώην διευθυντή της υπηρεσίας Υλικού Πολέμου ο οποίος, κατά τον κ. Χριστόφια είχε δηλώσει πως ήταν μικρή η επικινδυνότητα του φορτίου και ότι η πυρίτιδα δεν μπορεί να εκραγεί. «Φαίνεται» σημείωσε ο πρόεδρος Χριστόφιας «ότι κάποιοι υποτίμησαν τη σοβαρότητα της κατάστασης».

Εναρκτήρια δήλωση

Στην εναρκτήρια δήλωση του ο πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε μεταξύ άλλων ότι δεν έτυχε καμίας ενημέρωσης σε σχέση με το αποτέλεσμα της κρίσιμης σύσκεψης της 7ης Φεβρουαρίου 2011, η οποία εξέτασε την πιθανότητα καταστροφής του φορτίου

Όπως ισχυρίστηκε, ενώπιον της μονομελούς ερευνητικής επιτροπής για την τραγωδία στο Μαρί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας στην εναρκτήρια δήλωση του παρατήρησε συγκεκριμένα: «Δεν έτυχα καμίας ενημέρωσης. Για την υπηρεσιακή σύσκεψη της 5ης Ιουλίου, μια εβδομάδα πριν από την έκρηξη, όταν πλέον είχε εντοπιστεί ο μεγάλος κίνδυνος με το φορτίο, επίσης δεν έτυχα οποιασδήποτε ενημέρωσης. Δυστυχώς, αποδεικνύεται από τα ίδια τα γεγονότα ότι υπήρξε από τους αρμόδιους λάθος διάγνωση σε σχέση με την επικινδυνότητα του φορτίου.

Υπήρξε από τους αρμόδιους υποτίμηση των κινδύνων. Αυτή την πραγματικότητα με πόνο ψυχής αλλά και παρρησία, παρουσίασα ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου λίγες μόνο ώρες μετά τη φονική έκρηξη όπως φαίνεται στα πρακτικά του Υπουργικού, εκφράζοντας το θυμό αλλά και την απογοήτευση μου για το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν ήταν ενήμερος.

Παραθέτουμε πιο κάτω αυτούσια τη δήλωση του προέδρου της Δημοκρατίας

«Προτού τοποθετηθώ νιώθω την ανάγκη για ακόμα μια φορά να εκφράσω τη βαθιά μου θλίψη και οδύνη για το γεγονός της καταστροφικής έκρηξης στο Μαρί που προκάλεσε την απώλεια ανθρώπινων ζωών. Ειλικρινά, όλο αυτό το χρονικό διάστημα, η σκέψη μου βρίσκεται στους συγγενείς των θυμάτων, στους οποίους θα ήθελα και με αυτή την ευκαιρία να εκφράσω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια και τη συμπάθεια μου από τα βάθη της καρδιάς μου.

Θεωρούμε τη διαδικασία διερεύνησης του συμβάντος ως ιδιαίτερα σημαντική. Μόνος μας στόχος είναι να λάμψει η αλήθεια με ένα σωστό και οργανωμένο τρόπο, στη βάση του Συντάγματος, των νόμων και των κανονισμών, όπως αρμόζει σε μια δημοκρατική πολιτεία. Η ανάδειξη της αλήθειας καθίσταται επιτακτικότερη γιατί όλο αυτό το χρονικό διάστημα κάποιοι έχουν προτρέξει να στήσουν δικαστήρια στις πλατείες, να δικάσουν και να καταδικάσουν στη βάση συναισθημάτων και διαφόρων σκοπιμοτήτων.

Σε όλη μου τη ζωή και στη μακρά πολιτική μου δράση διασφάλισα ότι ούτε μύτη ανθρώπου δεν θα ανοίξει με δική μου υπαιτιότητα. Σε όλη μου τη ζωή και στην πολιτική μου πορεία υπηρέτησα και υπηρετώ τον άνθρωπο, τη δημοκρατία και την πατρίδα μας. Αυτή υπήρξε η μόνη μου «ιδεοληψία»: πώς σεμνά και με ανιδιοτέλεια να υπηρετήσω τον απλό άνθρωπο και το συμφέρον της Κύπρου και του λαού μας.

Σε σχέση τώρα με το τραγικό συμβάν. Το όλο θέμα χωρίζεται σε δύο μεγάλες ενότητες: Πρώτη μεγάλη ενότητα είναι η πολιτική απόφαση για χειρισμό του φορτίου, με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, τις διεθνείς υποχρεώσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και το Εθνικό Συμφέρον.

Η δεύτερη ενότητα είναι ο όλος χειρισμός του φορτίου από αυτούς που είχαν την αρμοδιότητα και τη γνώση να το πράξουν.

Ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είχα την ευθύνη καθήκοντος να προβώ στον πολιτικό χειρισμό του όλου ζητήματος.

Θα ήθελα να προχωρήσω σε μια σύντομη ιστορική αναφορά στην προσπάθεια να ριχθεί φως στην αλήθεια γύρω από το θέμα.

Η έλευση του πλοίου στην Κύπρο

Η Κυπριακή Δημοκρατία ενημερώθηκε από τις ΗΠΑ ότι πλοίο υπό κυπριακή σημαία το οποίο κατευθυνόταν μέσω της διώρυγας του Σουέζ στη Συρία πιθανό να μετέφερε στρατιωτικό υλικό από το Ιράν, κατά παράβαση απαγορευτικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Το πλοίο με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και το διεθνή νόμο θα έπρεπε να ελεγχθεί από τη Κυπριακή Δημοκρατία, αφού έφερε τη σημαία μας.

Μετά τον έλεγχο η Κυπριακή Δημοκρατία θα έπρεπε να προβεί σε ενέργειες, στη βάση πάντοτε των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Το ζήτημα ήταν από την αρχή πολύ σύνθετο και ευαίσθητο. Από την πρώτη στιγμή γίναμε δέκτες διαβημάτων, παραστάσεων και πιέσεων από χώρες που διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη διεθνή σκηνή με την υπόμνηση ότι, ιδιαίτερα η Κυπριακή Δημοκρατία, θα πρέπει να επιδεικνύει ευαισθησία στην εφαρμογή των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αυτό τεκμηριώνεται από σειρά σημειωμάτων τα οποία ήδη έχουν κατατεθεί στην Επιτροπή από επαφές με χώρες μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Κατόπιν τούτου το πλοίο κλήθηκε από εμάς να καταπλεύσει στο Λιμάνι της Λεμεσού για έλεγχο.

Πρέπει να υπογραμμιστεί με σαφήνεια ότι η εφαρμογή των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας από την Κυπριακή Δημοκρατία ήταν και είναι κρίσιμης σημασίας για τον αγώνα μας ενάντια στην κατοχή για την επανένωση της πατρίδας και του λαού μας. Η Κυπριακή Δημοκρατία ευρισκόμενη υπό ημικατοχή, θύμα η ίδια παραβίασης του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, δεν θα μπορούσε να παραβιάζει η ίδια ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο όλος χειρισμός έγινε λαμβάνοντας υπόψη αυτή την απαραβίαστη αρχή η οποία είναι απόλυτα συνδεδεμένη με το Εθνικό μας συμφέρον.

Την ίδια ώρα υπήρξε από πλευράς της Συρίας έντονη αντίδραση προς την αντίθετη κατεύθυνση. Ζητήθηκε από εμάς να αφεθεί το πλοίο να καταπλεύσει στη Συρία με την απειλή ότι σε αντίθετη περίπτωση θα πληγούν οι σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη Συρία και τον αραβικό κόσμο.

Ο χειρισμός του φορτίου του πλοίου

Ο όλος χειρισμός του φορτίου του πλοίου έγινε σε πλήρη συνεργασία με την Αρμόδια Επιτροπή Κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η επιθυμία μας ήταν να βρεθεί τρόπος το φορτίο να μην παραμείνει στην Κύπρο. Στα πλαίσια της προσπάθειάς μας το φορτίο να κατασχεθεί από τον ΟΗΕ, ενημερώνοντας την Επιτροπή Κυρώσεων, διατυπώσαμε τη θέση ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα είχε τη δυνατότητα να κρατήσει και αποθηκεύσει το φορτίο, ως επιχείρημα στην προσπάθεια μας να πείσουμε για την ανάγκη άμεσης εμπλοκής του Συμβουλίου Ασφαλείας. Επίσης, όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία που έχουν κατατεθεί στην Επιτροπή, διερευνήσαμε τη δυνατότητα το φορτίο με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας να μεταφερθεί κάπου αλλού, όπως για παράδειγμα στις εγκαταστάσεις της UNIFIL ή στη Μάλτα. Ενώπιον της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν υπήρξε κατεύθυνση του Συμβουλίου Ασφαλείας ή άλλη συγκεκριμένη και ολοκληρωμένη πρόταση από άλλη χώρα σε σχέση με τη μετακίνηση του φορτίου οπουδήποτε αλλού εκτός Κύπρου.

Εισηγηθήκαμε την παραλαβή του φορτίου από πλοίο με «μπλε σημαία», δηλαδή σημαία των Ηνωμένων Εθνών και στη συνέχεια το ίδιο το Συμβούλιο Ασφαλείας να χειριστεί το φορτίο. Η θέση αυτή τεκμηριώνεται από το πρακτικό της τηλεφωνικής επικοινωνίας του Διευθυντή του Διπλωματικού μου Γραφείου με τον Βρετανό Ύπατο Αρμοστή ο οποίος μιλούσε και εκ μέρους των Πρέσβεων της Γαλλίας, της Γερμανίας και των Η.Π.Α στις 2 Φεβρουαρίου 2009 ο οποίος χαρακτήρισε ως επιδέξιους τους χειρισμούς μας. Επίσης τεκμηριώνεται από αναφορές επαφών του Μονίμου Αντιπροσώπου της Κυπριακής Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη.

Σε μια από αυτές τις αναφορές του Μονίμου Αντιπροσώπου μας στα Ηνωμένα Έθνη στις 4 Φεβρουαρίου 2009 διατυπώνεται και η θέση μας, όπως μεταφέρθηκε σε Μόνιμους Αντιπρόσωπους κρατών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεργαστεί με κάθε χώρα που ενδιαφέρεται να συνδράμει την Κυπριακή Δημοκρατία στην αναζήτηση λύσης αναφορικά με το φορτίο του πλοίου, νοουμένου ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα έχει προηγουμένως συλλογικά αποφασίσει τη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στις όποιες διμερείς της ενέργειες». Δυστυχώς η θέση μας για παραλαβή του φορτίου από «πλοίο με μπλε σημαία», δηλαδή από τα Ηνωμένα Έθνη, δεν υιοθετήθηκε, ενδεχομένως λόγω και των αντικρουόμενων και διαφορετικών απόψεων εντός του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Εκεί που διαπιστώθηκε σύγκλιση στις απόψεις των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας όπως αποδεικνύεται από σειρά πρακτικών, αναφορών και σημειωμάτων που έχουν κατατεθεί στην Επιτροπή, είναι ότι το φορτίο θα έπρεπε να παραμείνει στην Κύπρο ως η επιλογή για την ορθότερη εφαρμογή των εν λόγω ψηφισμάτων.

Την ίδια ώρα συνεχίζονταν οι αρνητικές αντιδράσεις κύρια από τη Συρία αλλά και αργότερα από το Ιράν σε σχέση με την πιθανότητα κατακράτησης του φορτίου.

Υπήρξε μια συνεχής επικοινωνία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως όφειλε, με την Επιτροπή Κυρώσεων, την οποία ενημερώσαμε για τα αποτελέσματα από τον έλεγχο του φορτίου από τους αρμόδιους τεχνοκράτες και γενικότερα για τις κινήσεις μας. Η Επιτροπή αποφάνθηκε ότι υπήρχε παραβίαση των ψηφισμάτων και η εφαρμογή των αποφάσεων βάραινε την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ενήργησα μόνο με γνώμονα το εθνικό συμφέρον. Έλαβα υπόψη τις ιδιαίτερες ευαισθησίες της Κυπριακής Δημοκρατίας για την εφαρμογή των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Έλαβα υπόψη τις θέσεις κρατών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και των εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρά τις έντονες αντιδράσεις από τη Συρία και το Ιράν, αποφασίσαμε την κατάσχεση και αποθήκευση του φορτίου από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Αυτή ήταν μια ορθή πολιτική απόφαση. Με βάση τα διεθνή και πολιτικά δεδομένα που είχαμε μπροστά μας ήταν ουσιαστικά η μόνη επιλογή που είχαμε.

Πριν τη λήψη απόφασης θέσαμε ακόμα μια παράμετρο που ήταν για εμάς πολύ σημαντική. Την ασφάλεια του φορτίου. Γνωρίζετε ότι στη σύσκεψη της 6ης Φεβρουαρίου του 2009 στο Προεδρικό, στην παρουσία πολλών αρμοδίων έθεσα το θέμα του πλήρους ελέγχου του φορτίου προτού αυτό εκφορτωθεί στην Κύπρο, το θέμα της επικινδυνότητας και της ασφαλούς φύλαξης του. Η απάντηση που λάβαμε ήταν ότι εφόσον το εθνικό συμφέρον επέβαλε τη κατάσχεση του φορτίου, οι αρμόδιοι θα μπορούσαν να χειριστούν κατάλληλα το εν λόγω φορτίο.

Θέλω επίσης να υπενθυμίσω ότι την περίοδο που εξετάζουμε πολιτικοί αρχηγοί οι οποίοι είχαν τύχει ενημέρωσης για τους χειρισμούς μας, στήριξαν με δημόσιες δηλώσεις, τους χειρισμούς που έγιναν από πλευράς μας.

Κανένας δεν διαφώνησε, ούτε δημόσια ούτε άλλως πως, με την απόφαση για κατάσχεση και αποθήκευση του φορτίου. Κανένας δεν διαφοροποιήθηκε μέχρι και την καταστροφική έκρηξη στο Μαρί στις 11 Ιουλίου.

Ο χειρισμός της Κυπριακής Δημοκρατίας έτυχε ευμενούς υποδοχής από το διεθνή παράγοντα. Χαρακτηριστική είναι η συζήτηση που διεξήχθη στις 10 Μαρτίου 2009 στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Κατά τη συζήτηση ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Γαλλίας ανέφερε χαρακτηριστικά τα εξής: «Υπάρχει ελπίδα διότι η Κυπριακή Κυβέρνηση γνωρίζει πλήρως τις υποχρεώσεις της και ότι αναγνώρισε ότι αυτό το φορτίο δεν μπορεί να αφεθεί να φτάσει στο προορισμό του ή να επιστραφεί στο Ιράν. Έλαβε τη μοναδική απόφαση που μπορούσε, ήτοι να κρατήσει το φορτίο στο έδαφος της. Όλοι πρέπει να ενεργούμε με τον ίδιο τρόπο». Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος του Ηνωμένου Βασιλείου στην ίδια συνεδρία ανέφερε ότι «Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ευγνώμων για την επαγρύπνηση και τη συνεργασία που έχει επιδείξει η Κυπριακή Δημοκρατία στην αποτροπή μεταφοράς υλικού οπλισμού από τον Ιράν κατά παράβαση του εμπάργκο». Στις 28 Απριλίου 2009 σε γραπτή δήλωση του Βρετανού ΥΠΕΞ στη Βουλή των Κοινοτήτων σημειώνεται ότι «Με την κατακράτηση του φορτίου σε ασφαλείς εγκαταστάσεις η Κύπρος έχει χειριστεί τη κατάσταση αποτελεσματικά σύμφωνα με τις απαιτήσεις των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Τέτοιες θετικές αναφορές έγιναν και μεταγενέστερα όπως για παράδειγμα κατά τη συζήτηση της έκθεσης της Επιτροπής Κυρώσεων προς το Συμβούλιο Ασφαλείας στις 15 Ιουνίου 2009.

Εάν συγκριθεί αυτή η εικόνα με την εικόνα που προσπάθησαν να μεταδώσουν κάποιοι στον Κυπριακό Λαό, ότι τάχατες κατακρατήσαμε το φορτίο λόγω «ιδεοληψιών» και μόνο για το χατίρι του Ιράν και της Συρίας, αποδεικνύεται η προσπάθεια πλήρους διαστρέβλωσης της πραγματικότητας.

Ιράν, Συρία και η συνάντηση με τον Άσσαντ

Η αλλαγή στάσης της Κυπριακής Δημοκρατίας η οποία υποστήριζε παραδοσιακά το ψήφισμα ενάντια στην κατοχή των Υψωμάτων Γκολάν επί προηγούμενης διακυβέρνησης, το 2007, εξόργισε τη Συρία γιατί αυτή μας η κίνηση ερμηνεύτηκε ως μη φιλική αλλαγή της στάσης της Κύπρου έναντι της Συρίας. Υπήρχε παράλληλα επίθεση φιλίας της Τουρκίας προς τη Συρία με ενίσχυση τόσο των πολιτικών όσο και των οικονομικών τους σχέσεων και την υπογραφή σωρείας συμφωνιών. Η Συρία δεχόταν ισχυρές τουρκικές πιέσεις για να αλλάξει τη στάση της στο κυπριακό ιδιαίτερα εντός της Ισλαμικής Διάσκεψης, Γραμματέας της οποίας είναι Τούρκος διπλωμάτης. Υπενθυμίζω επίσης ότι η ακτοπλοϊκή σύνδεση των κατεχομένων με τη Συρία δημιούργησε δικαιολογημένη αναστάτωση σε σχέση με τον κίνδυνο αναβάθμισης του ψευδοκράτους.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι με την κατάσχεση του φορτίου από την Κυπριακή Δημοκρατία επήλθε πλήγμα στις σχέσεις μας, τόσο με το Ιράν όσο και με τη Συρία.

Έχουν κατατεθεί στην Επιτροπή αριθμός σημειωμάτων συναντήσεων του Διευθυντή του Διπλωματικού μου Γραφείου με τους Πρέσβεις του Ιράν και της Συρίας όσο και σημειώματα από Πρεσβείες μας από τον αραβικό κόσμο που αποτυπώνουν αυτή την πραγματικότητα. Μάλιστα ορισμένοι στον Αραβικό κόσμο απέδιδαν τους χειρισμούς μας σε στρατηγική συνεργασία με το Ισραήλ ή σε πιέσεις των Η.Π.Α.

Έχω κάνει αυτή την εισαγωγή για να γίνει κατανοητός ο διπλωματικός ελιγμός που ήμασταν υποχρεωμένοι να κάνουμε για λόγους εθνικού συμφέροντος κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Συρίας κ. Άσσαντ τον Αύγουστο του 2009. Στην ίδια συνάντηση ξεκαθαρίσαμε με σαφήνεια ότι η Κύπρος δεν μπορεί να παραβιάζει ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Δεν υπήρχε πολιτική κατακράτησης του φορτίου μέχρι αυτό να παραδοθεί στη Συρία ή το Ιράν. Στις 16 Δεκεμβρίου 2009 μετά τη συνάντηση δηλαδή με τον Σύρο Πρόεδρο, ο Διευθυντής του Διπλωματικού μου Γραφείου εξηγεί στο Σύρο Πρέσβη ότι μόνο με απόφαση της Επιτροπής Κυρώσεων μπορεί να αποφασίσει η Κυπριακή Δημοκρατία την επιστροφή του φορτίου. Σε νέα συνάντηση του Διευθυντή του Διπλωματικού μου Γραφείου με τον Πρέσβη του Ιράν στις 28 Μαΐου 2010 ο Πρέσβης του Ιράν ενημέρωσε ότι συμπεραίνει και από προηγούμενες επαφές του ότι το φορτίο δεν μπορεί να επιστραφεί και ως εκ τούτου προτείνει αφού το φορτίο δεν μπορεί να δοθεί στη Συρία να το αγοράσει η Κύπρος.

Το γεγονός ότι Συρία και Ιράν σταδιακά κατανόησαν ότι το φορτίο δεν θα μπορούσε να επιστραφεί σε μια από αυτές τις χώρες αποδεικνύεται επίσης από το γεγονός ότι τόσο κατά την επίσκεψη του Σύρου προέδρου στην Κύπρο το φθινόπωρο του περασμένου χρόνου, όσο και κατά τη συνάντησή μου στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ με τον ηγέτη του Ιράν, το θέμα του φορτίου δεν συζητήθηκε καν. Αυτός ήταν ίσως ο λόγος που συμφώνησαν με την καταστροφή της πυρίτιδας.

Συγκατάνευσα με την εισήγηση του διευθυντή του Διπλωματικού μου Γραφείου όπως διερευνηθεί το ενδεχόμενο καταστροφής της πυρίτιδας, κύρια για πολιτικούς λόγους, στη βάση της συνολικής ενημέρωσης που είχαμε μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Φύλαξη και διαχείριση του φορτίου

Η δεύτερη ενότητα όπως έχω ήδη αναφέρει είναι το ζήτημα της φύλαξης και διαχείρισης του φορτίου. Αυτή η ευθύνη ανατέθηκε λογικά και φυσιολογικά σε εκείνους που είχαν τη γνώση και την εμπειρία να διαχειριστούν ένα τέτοιο ζήτημα. Δηλαδή στην Εθνική Φρουρά. Είναι ξεκάθαρο στη δική μου αντίληψη ότι το όλο συμβάν αποτελεί μια αποτυχία του συστήματος. Αποτυχία λειτουργιών και συστημικών διαδικασιών οι οποίες κτίστηκαν μέσα από τις δεκαετίες στη βάση σκοπιμοτήτων και πέρα από τις αρχές της αξιοκρατίας και της χρηστής διοίκησης. Υπάρχει στη λειτουργία της γραφειοκρατίας στον τόπο μας αδυναμία ελέγχου και αυτοελέγχου. Αυτές οι αδυναμίες δημιουργούν φαινόμενα αμέλειας, αναβλητικότητας και ευθυνοφοβίας. Δεν είναι πρόθεσή μου να μηδενίσω τη συνεισφορά και την προσφορά της ευρύτερης δημόσιας υπηρεσίας αλλά να σημειώσω τις αδυναμίες. Από την πρώτη στιγμή της ανάληψης της Προεδρίας καταβάλαμε προσπάθειες διόρθωσης όμως αυτές οι προσπάθειες δεν είναι εύκολες και συναντούν σημαντική αντίσταση από νοοτροπίες που έχουν παγιωθεί.

Για τη σύσκεψη της 7ης Φεβρουαρίου 2011, η οποία εξέτασε την πιθανότητα καταστροφής του φορτίου δεν έτυχα καμίας ενημέρωσης. Για την υπηρεσιακή σύσκεψη της 5ης Ιουλίου, μια εβδομάδα πριν από την έκρηξη, όταν πλέον είχε εντοπιστεί ο μεγάλος κίνδυνος με το φορτίο, επίσης δεν έτυχα οποιασδήποτε ενημέρωσης. Δυστυχώς, αποδεικνύεται από τα ίδια τα γεγονότα ότι υπήρξε από τους αρμόδιους λάθος διάγνωση σε σχέση με την επικινδυνότητα του φορτίου. Υπήρξε από τους αρμόδιους υποτίμηση των κινδύνων.

Αυτή την πραγματικότητα με πόνο ψυχής αλλά και παρρησία, παρουσίασα ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου λίγες μόνο ώρες μετά τη φονική έκρηξη όπως φαίνεται στα πρακτικά του Υπουργικού, εκφράζοντας το θυμό αλλά και την απογοήτευση μου για το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν ήταν ενήμερος.

Όπως δεν ήμουν ενήμερος για το αίτημα της αρμόδιας Επιτροπής Κυρώσεων να αποστείλει αντιπροσωπεία στη Κύπρο για έλεγχο του φορτίου.

Εκ των υστέρων βέβαια μπορεί κάποιος να προβεί σε εύκολες κρίσεις όπως κάνουν διάφοροι. Εάν όμως γινόμουν γνώστης του κινδύνου από τους αρμόδιους για τη φύλαξη του φορτίου, ειδικά μετά το περιστατικό της 4ης Ιουλίου, όταν διαπιστώθηκε η ύπαρξη του προβλήματος, σας διαβεβαιώ ότι θα λαμβάνονταν όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Όλο αυτό το χρονικό διάστημα ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έχω υπομείνει μια απαράδεκτη συμπεριφορά η οποία προσβάλει πάνω από όλα τους θεσμούς και τη δημοκρατία στον τόπο μας.

Αναφέρομαι σε ύβρεις και προπηλακισμούς και ιδιαίτερα στην προσπάθεια κάποιων να δικάσουν και να καταδικάσουν, είτε μέσα από τους τηλεοπτικούς δέκτες είτε σε «λαϊκά δικαστήρια».

Υπέμεινα όλο αυτό το χρονικό διάστημα με τη βεβαιότητα ότι θα έρθει η ώρα που θα λάμψει η αλήθεια από τα αρμόδια και συντεταγμένα όργανα της πολιτείας. Είναι γι’ αυτό που ακόμα και πριν το κάλεσμα της Επιτροπής προθυμοποιήθηκα να εμφανιστώ ενώπιον σας για να αναφέρω ότι γνωρίζω για το θέμα.

Κλείνοντας νιώθω την ανάγκη να καλέσω για ακόμα μια φορά το Κυπριακό Λαό σε ενότητα για αντιμετώπιση των κορυφαίων προκλήσεων που έχουμε μπροστά μας. Υπενθυμίζω την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου όπως το πόρισμα, σε συνεννόηση με το Γενικό Εισαγγελέα, δοθεί στη δημοσιότητα».

http://www.stockwatch.com.cy/nqcontent.cfm?a_name=news_view&ann_id=140244

61 Σχόλια leave one →
  1. Ανώνυμος permalink
    5 Σεπτεμβρίου, 2011 13:32

    Και να ήθελε, δεν μπρούσε να κάνει χειρότερη εντύπση. Δηλαδη για τα άλλα ζητήματα του κρατους ξέρει?

    Μου αρέσει!

  2. 5 Σεπτεμβρίου, 2011 13:41

    Έχει δυο χρόνια που λέω πως ο άνθρωπος είναι αχάπαρος (και με έβριζαν οι απολογητές του ΑΚΕΛ στη μπλογκόσφαιρα). Τώρα ήρθε να με επιβεβαιώσει ο ίδιος.

    Εν πάση περιπτώσει, κοντά στον νου κι η γνώση…

    Μου αρέσει!

    • ΑΠΟΦΑΣΗΣΤΙΚΟΣ permalink
      10 Σεπτεμβρίου, 2011 00:24

      Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει τις απόψεις του .όχι όμως και να βρύζει. Λίγος σεβασμός προς τους θεσμούς δεν βλάπτει.Τελικά όμως φαίνεται ότι στην Κύπρο τα ισοπεδώσαμε όλα.

      Μου αρέσει!

      • 10 Σεπτεμβρίου, 2011 09:37

        Αποφασιστικέ, αυτό δεν είναι άποψη αλλά συμπέρασμα βασισμένο στις επιδόσεις του προέδρου στο κυπριακό, στη διπλωματία, στην οικονομία, στα δημοσιονομικά, στην απασχόληση, τη δικαιοσύνη και ό,τι άλλο άγγιξε ως αντι-Μίδας.

        Κι άνθρωπος που υπερασπίζεσαι δεν θα έπρεπε να κρύβεται πίσω από τους θεσμούς γιατί δεν κάνει το ράσο τον παπά. Αν ήθελε σεβασμό θα έπρεπε πρώτα να τον κερδίσει σεβόμενος ο ίδιος την κοινωνία κάτι που ο ίδιος δεν έπραξε έστω και την περασμένη Δευτέρα όταν για μια ακόμη φορά επιχείρησε να εμφανιστεί ως ο πρόεδρος που ενεργεί υπεύθυνα αλλά κατά τα άλλα δεν φέρει ευθύνες.

        Εξ ου και η κριτική.

        Πρέπει αυτός όπως και οι στρατευμένοι απολογητές του να αντιληφθούν πως όταν κάτι σε έναν τόπο πάει στραβά το πιο φυσικό είναι να γίνεται κριτική σε εκείνους που κάνουν κουμάντο ιδίως όταν παραδέχονται πως δεν έκαναν κουμάντο. Ως όφειλαν.

        Το αφύσικο είναι να μη γίνεται κριτική σε μια κοινωνία που θέλει να λέγεται δημοκρατική.

        Κι αν υπάρχει κάτι που ισοπεδώθηκε στην Κύπρο είναι οι ίδιοι οι θεσμοί που τους στελέχωσε ο ίδιος ο Πρόεδρος εν τη σοφία που τον διακρίνει με ανθρώπους η καταλληλότητα των οποίων έχει πολλάκις επιβεβαιωθεί. Βλέπε πρόεδρο Επιτροπής Ανταγωνισμού, βλέπε πρόεδρο της επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

        Να μη μιλήσω για τον Παπασάββα, να μη μιλήσω για τον Μολέσιη, να μη μιλήσω για τον γαμβρό του τον Μούδουρο.

        Μου αρέσει!

  3. Άξιος ο στρατός μας. permalink
    5 Σεπτεμβρίου, 2011 14:49

    Γνώριζε όσα έπρεπε να γνωρίζει ένας πρόεδρος. Δεν ήταν ανάγκη να γνωρίζει πως αναφλέγεται το μπαρούτι. Το παρέδωσε στο στρατό για φύλαξη. Ο στρατός δεν κατάφερε να το φυλάξει κι’ αυτό πήρε ή του έβαλαν φωτιά (το πιθανότερο). Φταίει ο πρόεδρος; Δηλαδή αν κρούσει η μηχανή του προεδρικού αυτοκινήτου λόγω κακής συντήρησης (ίσως και σκόπιμης) από τον μηχανικό φταίει ο πρόεδρος;

    Την πιο σωστή κουβέντα την είπε ο Μάρκος Κυπριανού. Ολόκληρος στρατός και δεν μπόρεσε να φυλάξει ένα φορτίο μπαρούτι; Ο θεός να μας φυλάει!

    Εγώ λέω ένας τέτοιος στρατός πρέπει να διαλυθεί και να πάνε όλοι στα σπίτια τους.

    Μου αρέσει!

    • 5 Σεπτεμβρίου, 2011 15:24

      Καλά, μην παίρνεις κι όρκο ότι «γνώριζε όσα έπρεπε να γνωρίζει ένας πρόεδρος».

      Χριστόφιας: Όχι, δεν ήταν δική μου απόφαση και αν γνώριζα γειτνίαση με το σταθμό της ΑΗΚ δεν θα επέτρεπα να πάνε εκεί.

      Μου αρέσει!

      • Άξιος ο στρατός μας. permalink
        5 Σεπτεμβρίου, 2011 15:41

        Δεν μπορούσε να γνωρίζει το βεληνεκές μιας έκρηξης των κιβωτίων μετά από κάποια δολιοφθορά. Γιατί όλοι θεωρούσαν πιθανή τη δολοφθορά. Εδώ κοτζάμ πλοιάρχοι του πολεμικού ναυτικού και δεν γνώριζαν το βεληνεκές, γιατί αν γνώριζαν δεν θα σκοτώνονταν κι’ αυτοί και να τους πάρουν και όλους στο λαιμό τους, και θα γνώριζε ο πρόεδρος; Αυτό εννοεί ότι δεν ήξερε τη γειτνίαση.

        Μου αρέσει!

      • 5 Σεπτεμβρίου, 2011 15:51

        Τί βεληνεκές και ιστορίες μου λες ρε φίλε;!
        Μίλησε ο Πρόεδρος για βεληνεκές; Ο άνθρωπος είπε «αν γνώριζα ότι το Μαρί είναι δίπλα από το σταθμό της ΑΗΚ δεν θα επέτρεπα να πάνε εκεί».

        Και ναι ρε φίλε, δεν χρειάζεται να ξέρεις κανένα βεληνεκές καμιάς έκρηξης για να καταλάβεις ότι είναι ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΦΕΛΕΣ ΝΑ ΣΤΟΙΒΑΣΕΙΣ 200 ΤΟΝΟΥΣ ΕΚΡΗΚΤΙΚΑ ΔΙΠΛΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΟ ΣΤΑΘΜΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ!!!

        Έλεος, χειρότερα τα κάνετε όσο προσπαθείτε να συμμαζέψετε τα ασυμμάζευτα!

        Μου αρέσει!

      • 5 Σεπτεμβρίου, 2011 18:04

        Λαλεί ο Invictus:
        «δεν χρειάζεται να ξέρεις κανένα βεληνεκές καμιάς έκρηξης για να καταλάβεις ότι είναι ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΦΕΛΕΣ ΝΑ ΣΤΟΙΒΑΣΕΙΣ 200 ΤΟΝΟΥΣ ΕΚΡΗΚΤΙΚΑ ΔΙΠΛΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΟ ΣΤΑΘΜΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ!!!» – Μα καλά η ανώτερη στρατιωτική ηγεσία του τόπου [που υποτίθεται καταλάβει παραπάνω] γιατί εδέχτηκε να μπουν τζιαμέ;

        Μου αρέσει!

      • 5 Σεπτεμβρίου, 2011 19:30

        Ινβίκτε, ο άνθρωπος από το καλοκαίρι του 2007 μέχρι το Φεβράρη του 2008 πάσχιζε να μας πείσει πως ήταν ο πιο κατάλληλος να κουμαντάρει τη χώρα, συμπεριλαμβανομένης και της εθνικής φρουράς.
        Τώρα που τα θαλάσσωσε πασχίζει να μας πείσει πως ήταν ο πιο ανίδεος στο κυβερνητικό σχήμα που ο ίδιος έστησε!
        Ούτε ήξερε ποιος αποφάσισε για το Μαρί, ούτε για το τι αποθηκευόταν, ούτε πόσο επικίνδυνο ήταν, ούτε για τον τρόπο αποθήκευσης, ούτε σε ποια κατάσταση βρισκόταν, ούτε αν ήθελε ο ΟΗΕ να το επιθεωρήσει, ούτε πως ήθελαν να το αναλάβουν τρίτες χώρες για να το καταστρέψουν.

        Με άλλα λόγια, ο άνθρωπος νομίζει πως τον ακούνε μόνο κωθώνια για να τον πιστέψουν. Δεν λέω ίσως και νάχει δίκαιο ο άνθρωπος πως δεν ήξερε τίποτα, αλλά ένα πράμα δεν μας είπε. Αφού δεν ήξερε, γιατί δεν ρώταγε; Ή ρωτούσε και δεν του λέγαν για να τον πικάρουν;

        Μου αρέσει!

  4. Άξιος ο στρατός μας. permalink
    5 Σεπτεμβρίου, 2011 15:04

    Στη σύσκεψη του Σεπτέβρη του 2010 οι στρατιωτικοί πήραν το πράσινο φως από τον πρόεδρο να καταστρέψουν το φορτίο. Δέκα μήνες το άφησαν εκεί. Δεν έβρισκαν καλύτερο τρόπο να το καταστρέψουν από το να του βάλουν φωτιά; Μπράβο τους. Κάποιοι όμως πήγαν θύματα γιατί δεν ήξεραν τίποτε. Ύστερα φταίει ο Χριστόφιας.

    Μου αρέσει!

    • ΤΟΞΟΤΗΣ permalink
      5 Σεπτεμβρίου, 2011 22:42

      Άξιε…εσύ ξέρεις πολλά. Αν είχες τέτοια πληροφορία γιατί δεν της είπες και στον Χριστόφια να υπερασπιστεί τον εαυτό του και να μην κωλοσύρνει την θλιβερή παρουσία μπροστά σε τόσο κόσμο;

      Μου αρέσει!

    • ΤΟΞΟΤΗΣ permalink
      5 Σεπτεμβρίου, 2011 22:44

      Μα ποια στρατιωτική ηγεσία έδωσε την οδηγία να παν εκεί; Άκουσε κανένας κάποιον στρατιωτικό να λέει κάτι; Αυτός που τα κανόνισε είναι ο Σάββας Αργυγού γνωστός και ως βοσκο΄ς του ΑΚΕΛ στο ΓΕΕΦ τις μέρες που έλειπε ο Μπισμπίκας. Γι αυτό και ο Πρόεδρος και κανένας από το ΑΚΕΛ δενλεει ονόματα.

      Μου αρέσει!

    • Ανώνυμος permalink
      8 Σεπτεμβρίου, 2011 22:53

      θα προσθέσω ένα βασικό σημείο.Με βάση τα έγγραφα που ήδαν το φώς της δημοσιότητας καταγράφεται οτιδήποτε ότι οι στρατιωτικοί δεν μπορο΄υν να διαχειριστούν το θέμα;Κατα συνέπεια οι στρατιωτικοί όφειλαν να μιλήσουν εάν δεν μπορούσαν και να θέσουν τους υπολοίπους προ των ευθυνών τους .ΔΕΝ ΤΟ ΕΠΡΑΞΑΝ ΟΜΩς ΚΑΙ ΕΠΕΜΕΝΑΝ ΟΤΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΟΎΝ ΤΟ ΟΛΟ ΘΈΜΑ.ΑΠΕΤΥΧΑΝ

      Μου αρέσει!

  5. Χρίστος. permalink
    5 Σεπτεμβρίου, 2011 15:19

    Όλοι είδαμε από την τηλεόραση τη μητέρα των διδύμων να τους αποκαλεί δολοφόνους. Ευτυχώς κάτι λειτούργησε μέσα της και παρά τον πόνο της δεν παρασύρθηκε και να αποδώσει αυτές τις λέξεις στον πρόεδρο Χριστόφια. Διότι έστω και στη μέγιστη απελπισία η βαθύτερη λογική και το αισθημα της δικαιοσύνης εξακολουθούν να λειτουργούν. Μια αδύνατη φωνούλα μέσα της, της ψιθυρίζει με σοβαρότητα και ειλικρίνια: Τα παιδιά σου κυρία μου δεν τα δολοφόνησε κανένας πρόεδρος και κανένας Χριστόφιας. Τα παιδιά σου τα δολοφόνησε αυτός που τους έδωσε διαταγή να πάνε να σβήσουν τη φωτιά στα κοντεϊνερς ενώ έπρεπε να τους δώσει σαφή και αυστηρή διαταγή να εγκαταλείψουν το χώρο και να απομακρυνθούν τουλάχιστον δύο χιλιόμετρα. Και αυτός που αποκάλεσε τον πρόεδρο δολοφόνο το έκανε για να αποσίσει την ευθύνη από τον πατέρα του.

    Μου αρέσει!

    • ΤΟΞΟΤΗΣ permalink
      5 Σεπτεμβρίου, 2011 22:45

      Όταν μιλόυσε για δολοφόνους εγώ κατάλαβα ο΄τι μάλλον εννοούσε την ΕΟΚΑ βήτα,

      Μου αρέσει!

    • Ανώνυμος permalink
      6 Σεπτεμβρίου, 2011 05:00

      Egw nomizw na paeis na tin rwtiseis na sou pei ti akrivws eskeftetoun tzai meta na sou katsei tzai 2 patsous gia auta pou ksestomizeis. Ma pragmatika eisaste megali mpoxa anakatsiasmenoi tou akel. Elpizw na sou skotosoun tzai esena ton papa sou tzai ta paithkia sou tzai meta na krouseis stin kolasi (an iparxei)pou eshi tzai ta xrwmata tou kommatos sou. AIDIASTIKA KOMMATOSKILLA

      Μου αρέσει!

  6. Ανώνυμος permalink
    5 Σεπτεμβρίου, 2011 15:51

    Του προεδρου ειπεν του κανενας οτι ομονοια αποκλειστηκεν που τες ευρωπαικες διοργανωσεις? ξα εν τον ενημερωσεν κανενας τζαι νομιζει οτι παιζει ακομα?

    Xwrikos

    Μου αρέσει!

  7. Οπτασίες. permalink
    5 Σεπτεμβρίου, 2011 15:52

    Το αβυσσαλέο και ανατριχιαστικό μίσος που βγάζουν οι πολιτικοί αντίπαλοι του προέδρου, είναι η καλύτερη απόδειξη της αθωότητας του. Όπως είναι και το αδιαμφισβήτητο τεκμήριο ότι ή έκρηξη δεν ήταν καθόλου μα καθόλου ατύχημα.
    Πόσο μίσος! Μέχρι θανάτου! Χορεύουν οι διαβόλοι μέσα στη νύκτα γύρω απ’ τη φωτιά και ορκίζονται αλαλάζοντας: Θάνατο στο Χριστόφια και στους Αριστερούς!

    Και στην Κύπρο ο ο ο, φωνάζουν κάποιοι άλλοι διαβόλοι απέναντι!

    Όχι όχι, δεν είναι Τούρκοι! Δεν μπορούν να είναι Τούρκοι. Φορούν ράσα και σταυρούς!

    Μου αρέσει!

  8. 5 Σεπτεμβρίου, 2011 16:01

    «Το αβυσσαλέο και ανατριχιαστικό μίσος που βγάζουν οι πολιτικοί αντίπαλοι του προέδρου, είναι η καλύτερη απόδειξη της αθωότητας του. »

    Το μόνο που καταδεικνύεται είναι το ότι οι πολιτικοί του αντιπάλοι είναι τουλάχιστον όσο ανεύθυνοι όσο αυτός.
    Τα δικά σου συμπεράσματα βρίσκονται κάπου μεταξύ Γκέμπελς και Στάλιν…

    Μου αρέσει!

    • 5 Σεπτεμβρίου, 2011 19:41

      Παύλε, η ιστορία θυμίζει επίσης και λίγο τον Τζώρτζ Μπους τον νεώτερο με το «όποιος δεν είναι με το μέρος μας είναι εναντίον μας».
      Όπως επίσης και την κατάσταση πριν και μετά το πραξικόπημα, οπότε όποιος ασκούσε κριτική στον Μακάριο για την πολιτική του, τον αποκαλούσαν γριβικό και εοκαβητατζή, χωρίς κατ’ ανάγκη να ήταν.

      Οι απολογητές του Χριστόφια τα έχουν χαμένα που στην προσπάθεια τους να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα καταφεύγουν αβίαστα στον γκαιμπελισμό.

      Καταληκτικά υπενθυμίζω πως ανάλογες ήταν και οι ευθύνες του Μπους για την 11η Σεπτεμβρίου όπως και του Μακαρίου για το 74, αλλά ελλείψει επιχειρημάτων, δύσκολα μπορείς κανείς να αντισταθεί στον πειρασμό της διαβολής των πολιτικών αντιπάλων αποδίδοντας σε αυτούς ποταπά κίνητρα.

      Μου αρέσει!

  9. Othellos permalink
    5 Σεπτεμβρίου, 2011 18:39

    Μάνα μου ρε! Οϊ μόνο εν ήξερεν ο καημένος αλλά κατηγορούν τον τζαι πουπάνω ότι τούτος φταίει!

    Μου αρέσει!

  10. περαστικος permalink
    5 Σεπτεμβρίου, 2011 18:45

    Ο χριστοφιας ηξερε τζηνα που επρεπε να ξερει μεσα στα πλαισια των αρμοδιοτητων του..
    Εχειριστηκεν [χωρις ιδεοληψιες αφου μερικοι εχουν κολλημα] την πιεση που την δυση, τζαι φαινεται οτι σταδιακα αρκεψεν να χαλαρωνει τζαι η ανατολικη πιεση – μεχρι το τελος του 2010..
    που τζιαμαι τζαι τζει…ειπαμεν..ο στρατος τζαι η λογοκρισια για την δομη του – καλα ακομα τζαι τωρα εν θα τεθει το θεμα του οτι τουτος ο στρατος εσιει ηγεσια που τον ελληνικο στρατο ;
    επρεπε να τα στειλουν ελλαδα, επρεπε να σκεφτουν αν θα καθαρισουν τα χορτα..
    τζαι παει…τζαι τουτα εν ηταν δουλεια δικη του..

    οσο για τον χωρο…
    μα την παρασκευη η χαραυγη [αφου εν η μονη εφημεριδα με την αλλη αποψη ως τωρα – οπως ηταν αλλες το 2004] αποκαλυψε οτι το 1996 η τοτε κυβερνηση εγκρινε την περιοχη σαν χωρο οπου θα μπορουσαν να φυλακτουν μεχρι τζαι πυρηνικα καυσιμα..
    ποιος ηταν να το διαχειρστει..
    η ιδεα του βασιλικου εν ηταν κοντα;
    να μας πουν οι αρμοδιοι τοτε..:)
    διοτι προφανως η βαση τζαι το βασιλικο εν στην ιδια περιοχη αλλα το που μπορει να φτασει ενα ωστεικο κυμμα, τζαι τι ειδους εκρηξη εμπορεν να προκυψει που ετσι υλικο, εν μαλλον δουλεια των αρμιοδιων, εν ενι;..
    οξα εν βαλουμε τζαι εξετασεις πολεμικου υλικου τζαι γεωγραφιας των βασεων για τους υποψηφιους προεδρους;

    Μου αρέσει!

    • Othellos permalink
      5 Σεπτεμβρίου, 2011 21:58

      «…μα την παρασκευη η χαραυγη [αφου εν η μονη εφημεριδα με την αλλη αποψη ως τωρα – οπως ηταν αλλες το 2004] αποκαλυψε οτι το 1996 η τοτε κυβερνηση εγκρινε την περιοχη σαν χωρο οπου θα μπορουσαν να φυλακτουν μεχρι τζαι πυρηνικα καυσιμα.»

      Για να το λέει η Χαραυγή σημαίνει ότι έτσι είναι! Για την καταστροφή της 11ης Ιουλίου φταίει η κυβέρνηση του 1996!

      Μου αρέσει!

  11. christakis permalink
    5 Σεπτεμβρίου, 2011 19:50

    ξεκαθαρασ πλεον το ακελ ζητα διαλυση της αμυνας μας οταν αυριο η τουρκια θα ειναι ετοιμη να εισβαλει εκ νεου.τι χουντα και προδοσια μας λετε.εσεις ειστε πιο προδοτες που αυτους.να καταργηθει το ακελ που τρωει τα λεφτα του φορολογουμενου.να φυγουν ολοι οι ξενοι ωστε να δουλεψουμε εμεις

    Μου αρέσει!

  12. Δημήτρης Κλεάνθους permalink
    5 Σεπτεμβρίου, 2011 20:38

    christakis:
    «ξεκαθαρασ πλεον το ακελ ζητα διαλυση της αμυνας μας οταν αυριο η τουρκια θα ειναι ετοιμη να εισβαλει εκ νεου.τι χουντα και προδοσια μας λετε.εσεις ειστε πιο προδοτες που αυτους.να καταργηθει το ακελ που τρωει τα λεφτα του φορολογουμενου.να φυγουν ολοι οι ξενοι ωστε να δουλεψουμε εμεις».

    Ορίστε ο πολιτικός λόγος των πολιτικών αντιπάλων του Χριστόφια και του ΑΚΕΛ.
    Είναι φανερό ότι η έκρηξη στο Μαρί εκτός από τις γνωστές συμφορές που προκάλεσε, προκάλεσε και κάποιες άλλες λιγότερο φανερές. Από τη μεγάλη δόνηση κάποιοι βόθροι στην περιοχή παρουσίασαν ρωγμές από τις οποίες, δραπέτευσαν αρκετοί βοθροσκώληκες του σκότους και του μεθανίου και μόλυναν προσωρινά τον πολιτικό χώρο της Κύπρου. Καμία ανησυχία όμως. Μόλις οι βοθροσκώληκες αυτοί έρθουν σε επαφή με το οξυγόνο και το φως του ήλιου θα διαλυθούν και θα εξαφανιστούν.

    Μου αρέσει!

  13. Ανώνυμος permalink
    5 Σεπτεμβρίου, 2011 21:11

    Το θράσος πολλών από τους αγανακτισμένους εν τέθκιο που εν θα έθελα ποττέ να μας διοικήσει ένας τέθκοιος χαρακτήρας. Αλλά δαμέ φταίει η αριστερά που έπρεπε να οργανωθεί τζιαί να τα βάλει με τον στρατόν που μας ανατίναξεν

    Μου αρέσει!

  14. bananistanos permalink
    5 Σεπτεμβρίου, 2011 21:29

    Εμέναν άρεσεν μου πολλά τζε τούτο :
    «…Στο ότι αφορά τον κ. Παντελίδη, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι δεν τον έπαυσε διότι όπως είπε είναι δημόσιος υπάλληλος…»

    Ένας υπάλληλος έκαμεν(;) ένα τόσο χοντρό λάθος και δεν μπορεί να τον απολύσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας! Ας τον στείλει στο ταχυδρομείο να κολλά γραμματόσημα!

    Μου αρέσει!

    • Othellos permalink
      5 Σεπτεμβρίου, 2011 21:56

      Μα αφού ο Χριστόφιας δεν έπαυσεν κανέναν. Οι δύο υπουργοί του παραιτήθηκαν από μόνοι τους. Τον Μάρκο μάλιστα επροσπάθησεν να τον μεταπείσει κιόλας.

      Μου αρέσει!

  15. Βγήκαν οι γάροι βόλτα. permalink
    5 Σεπτεμβρίου, 2011 21:56

    «Ένας υπάλληλος έκαμεν(;) ένα τόσο χοντρό λάθος και δεν μπορεί να τον απολύσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας! Ας τον στείλει στο ταχυδρομείο να κολλά γραμματόσημα!»

    Δεν δικαιούται ο πρόεδρος να παύσει δημ. υπάλληλο. Αυτό είναι αρμοδιότητα της Επιτρ. Δημόσ. Υπηρεσίας η οποία είναι ανεξάρτητος θεσμός του κράτους.
    Μα καλά ρε γάροι, είστε τόσο ανίδεοι και κατηγορείτε άλλους ότι δεν είχαν ενημερωθεί;

    Μου αρέσει!

    • bananistanos permalink
      5 Σεπτεμβρίου, 2011 22:07

      άμα είσαι τόσο γαααρος που πιστεφκεις ότι ο Χριστόφιας δεν έξερε τίποτε, πιστευκεις επίσης ότι δεν μπορεί να δκιώξει έναν υπάλληλο που το προεδρικό

      Μου αρέσει!

  16. 5 Σεπτεμβρίου, 2011 22:07

    Και μάλιστα τον έχει ακόμα ως επικεφαλής του διπλωματικού του γραφείου, έναν άνθρωπο που κατηγόρησε πως του απέκρυψε την αλήθεια για την έκρηξη χωρίς καν να γίνεται λόγος για πειθαρχική έρευνα για παραμέληση καθήκοντος…

    Αλλά είπαμε, ας μην περιμένουμε πως θα βγάλουμε άκρη με τους στρατευμένους απόφοιτους της ΕΔΟΝ…

    Μου αρέσει!

  17. 5 Σεπτεμβρίου, 2011 22:07

    Χιχιχιχι…. έχεις δίκιο 😉

    Μου αρέσει!

  18. Μανώλης Τσίπουρας permalink
    5 Σεπτεμβρίου, 2011 22:10

    Μα τί πάει να πει γνώριζε ή δεν γνώριζε ρε μαλάκες; Δηλαδή αν γνώριζε έπρεπε να τους πάρει από το χεράκι και να τους πει τί να κάνουν; Ήταν πλοιάρχοι όχι γκαρσόνια. Πλοιάρχοι του πολεμικού ναυτικού. Έπρεπε να τους πει ο πρόεδρος πως να φυλάξουν πολεμικό υλικό; Δεν έχει καμιά σχέση ούτε ο πρόεδρος ούτε οι υπουργοί πάνω σ’ αυτό. Δόθηκε πολεμικό υλικό για φύλαξη σε ναυτική βάση, γεμάτη με ισχυρότερο πολεμικό υλικό, με γαλονάδες και αστεράδες, και το υλικό έκανε έκρηξη. Γιατί πρέπει σώνει και καλά να φταίει ο πρόεδρος; Επειδή σκοτωθήκαν οι άμεσα υπεύθυνοι; Που δεν κατάλαβαν τί είχαν να φυλάξουν και έκαναν ΟΛΕ ΟΛΕ όταν αυτό πήρε φωτιά; Βρε αυτοί ντρόπιασαν τον Έλληνα αξιωματικό βρε. Και δε σκοτώθηκαν μόνο αυτοί σαν πίθηκοι που παίζουν με τα σπίρτα, σκοτώθηκαν και άλλοι αθώοι που δεν είχαν καμιά προειδοποίηση. Ντροπή πια.

    Μου αρέσει!

    • bananistanos permalink
      5 Σεπτεμβρίου, 2011 22:24

      Έπρεπε να τα ξεφορτωθεί που τον πρωτο μήνα, όταν είσχεν προτάσεις που τους συνέταιρούς μας,έπρεπε να επιτρέψει στα ΗΕ να τα ελέξουν, έπρεπε να παρακολουθεί τη κατάσταση, έπρεπε να αναλάβει τες ευθύνες της κυβέρνησής του. Κανένας σωστός αρχηγός/μανατζερ/πρόεδρος δεν φκαινει να πει «φταιν οι υπάλληλοι μου». Έπαιξεν με τη φωθκιά για να μεν δυσαρεστήσει τις 2 πιο μαυροπινακισμένες χώρες της περιοχής τζε έκαψεν μας τζε έσχει το θράσος να πει «δεν ενημερώθηκα»!!

      Μου αρέσει!

  19. Ανώνυμος permalink
    5 Σεπτεμβρίου, 2011 22:23

    Η φωθκια πως εξεκινησε εμαθαμεν? Ενδιαφερει σας καθολου?

    Οταν παιρνει φωθκια το κοντεινερ εκκενωνεις την περιοχη ή στελνεις τους στρατιωτες τζιαι την ΕΜΑΚ να σβησουν την φωθκια?

    Σοβαρευτειτε ρε

    Ποσην αποβλακωση ρε?

    Μου αρέσει!

  20. Παταταταταταταρης permalink
    5 Σεπτεμβρίου, 2011 22:25

    Η φωθκια πως εξεκινησε εμαθαμεν? Ενδιαφερει σας καθολου?

    Οταν παιρνει φωθκια το κοντεινερ εκκενωνεις την περιοχη ή στελνεις τους στρατιωτες τζιαι την ΕΜΑΚ να σβησουν την φωθκια?

    Σοβαρευτειτε ρε

    Ποσην αποβλακωση ρε?

    Μου αρέσει!

  21. Βασίλης permalink
    5 Σεπτεμβρίου, 2011 22:26

    Καλά ρε γαμώ το. Τα δίδυμα γιατί τα σκοτώσανε ρε;

    Μου αρέσει!

  22. Paralamnitis permalink
    5 Σεπτεμβρίου, 2011 22:45

    Ρε Τσίππουρα, αμά εν εκατάλαβες ακόμα, ότι ούλλοι οι στρατιωτικοί τζιαι πολιτικοί του υφιστάμενοι, εν βάση ΔΙΚΩΝ ΤΟΥ εντολών που λειτουργούσαν , τότε καλά τσίππουρα!

    Μου αρέσει!

  23. Μανώλης Τσίπουρας permalink
    5 Σεπτεμβρίου, 2011 22:58

    Καλά τίπουρα αδερφέ Παραλιμνήτη. Εγώ από Καβάλα.
    Δε γίνεται ρε αδερφέ να λειτουργούσαν με δικές του εντολές. Αφού πήγαν και ανατινακτίκανε. Αυτός τους είπε; Να με τρελλάνεις πας;

    Μου αρέσει!

  24. Χρυσόστομος με 8% νοημοσύνης. permalink
    5 Σεπτεμβρίου, 2011 23:03

    Εάν τους εδίδαμε εντολή να τα ανατινάξουν και να σκοτωθούν και οι ίδιοι, δε θα τα κατάφερναν τόσο ωραία.

    Μου αρέσει!

  25. Paralamnitis permalink
    5 Σεπτεμβρίου, 2011 23:07

    Τσίππουρα μου,(ενόμισα είσαι Βολιώτης), δαμέ εν για την πολιτική διαχείριση που γίνεται ο καφκάς τζιαι οί για την τεχνοκρατική.Όταν μιλώ για στρατιωτικούς τζιαι πολιτικούς του υφιστάμενους, εννοώ υπουργούς τζιαι ανώτατους αξιωματικούς της Ε.Φ.Για τη τεχνοκρατική πτυχή, ασφαλώς και δεν έχει ευθύνη.Εδώ συμφωνούμε.

    Μου αρέσει!

  26. Give me hope permalink
    5 Σεπτεμβρίου, 2011 23:10

    Φπτου σου ρε γαμω το. Στην Κυπρον πεθανισκουν τζιαι οι αθανατοι.
    Μονον η μαλακια μας εν θα πεθανει ποττε της.

    Μου αρέσει!

  27. Μανώλης Τσίπουρας permalink
    5 Σεπτεμβρίου, 2011 23:17

    Εντάξει ρε συ Παραλιμνήτη, αφού συμφωνήσαμε έστω και στα μισά, ας μη το κουράσουμε άλλο.

    Μου αρέσει!

  28. Σωφρόνιος permalink
    5 Σεπτεμβρίου, 2011 23:32

    Ιησού είσαι αχάπαρος. Σε πρόδωσε ο Ιούδας τον οποίο εσύ εδιάλεξες για συνεργάτη σου. Κατέβα από τη δεξιά του πατρός σου και παραιτήσου.
    Καλά, μετά σε πρόδωσε κι’ ο Πέτρος πριν ο αλέκτωρ λαλήσαι τρις. Ε είσαι και γαμώ τους αχάπαρους. Ξαναπαραιτήσου βρε μαλάκα.
    Κι’ ο Θωμάς δε σε πίστευε ότι αναστήθηκες αχαπαρότατε. Τί να σου πω τώρα.

    Μου αρέσει!

  29. Σωφρόνιος permalink
    5 Σεπτεμβρίου, 2011 23:41

    Μεγάλε θεέ της Βίβλου!
    Και του βίλλου λέει ο Σατανάς. Σε πρόδωσε ο Σατανάς τον οποίο εσύ δημιούργησες, άρα φέρεις και απόλυτη την ευθύνη. Και μη μου κατηγοράς εμένα την Εύα επειδή ως ώφειλε γουστάρισε λίγο ξεκόλιασμα από τον Αδάμ. Ούτε τον Αδάμ που ως ώφειλε γουστάρισε και λίγο μουνάκι. Εσύ τους δημιούργησες όλους και έχεις την απόλυτη ευθύνη γι’ αυτό.
    Κατέβα λοιπόν από κει ψηλά γιατί πήρε πολύ αέρα ο νους σου εκεί πάνω κι’ όλο μαλακίες μας τσαμπουνάς. Δολοφόνε ε ε ε παραιτήσου.

    Μου αρέσει!

  30. Γαλευτής αλλά ......επιστάτης. permalink
    5 Σεπτεμβρίου, 2011 23:55

    Τελικά εν ν’ ακούμεν Νικόλαν τζιαί να στρίφκουμεν καντούνια. Έχουμεν ένα αραπούιν στην δουλειαν, που του κολλήσαν οι μαστόροι μας το όνομαν Νικόλας για να μεν καταλάβουν οι άλλοι ότι έχουν τζιαί άγραφους αράπηες στην επιχείρησην τους, τζιαί αύριον σκέφτομαι να πάω να του αρκέψω πάτσους. Νικόλας Παπαδόπουλος ο ένας, Νικόλας Ιωαννίδης ο άλλος, ε πριν να γενεί τζιαι τούτος ο ίδιος τζιαί να μεν συνάεται. Να φέρει τον νουν του τωρά πουν γλήορα. Ειδεμή το πουλλίν επέτασεν.

    Μου αρέσει!

  31. Γιώργος Μπλίκας permalink
    6 Σεπτεμβρίου, 2011 00:33

    @Τσίπουρας
    Ήταν πλοιάρχοι όχι γκαρσόνια. Πλοιάρχοι του πολεμικού ναυτικού.

    Τί ήτανε; Αφού πολεμικά πλοία δεν έχει βρε η Κύπρος, πού τους βρήκε τους πλοιάρχους;

    Μου αρέσει!

  32. Θανάσης Κάργας permalink
    6 Σεπτεμβρίου, 2011 00:42

    Άσε ρε, μη ρίχνεις λάδι στη φωτιά κι’ εσύ!

    Μου αρέσει!

  33. ΑΠΟΦΑΣΗΣΤΙΚΟΣ permalink
    6 Σεπτεμβρίου, 2011 00:47

    Είναι πασιφανές εκ των πραγμάτων ότι κανένας μα κανένας δεν είχε γνώση για το μέγεθος της επικυνδυνότητας του φορτίου πόσο μάλλον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.Πρέπει να είμαστε υπομονετικοί έστω και υπο τις δύσκολες αυτές πειστάσεις και να αναμένουμε να λειτουργήσουν οι ασφαλιστικές δυκλίδες που μας προσφέρει ένα δημοκρατικό και ευρωπαικό κράτος.Εάν νομίζουν κάποιοι ότι πρέπει να στήσουν λαικά δικα΄στήρια τότε αγαπητοί φίλοι δεν ανήκουμε στην ευρώπη αλλά κάπου αλλού.Είναι κατανοητός ο πόνος και η δυστυχία στους συγγενείς των αδικοχαμένων προσώπων της τραγωδίας στο Μαρί α.λλά απο την άλλη θα πρέπει και επιβάλλεται να επικρατήσει η σύνεση η σοφροσύνη και πάνω απο όλα το συμφέρον της πατρίδας μας και να αφήσουμε τα εντεταλμένα όργανα της πολιτείας να λειτουργήσουν ανεπειρέαστα. Τελικός κριτής όλων θα ε’ιναι ο κυρ’ιαρχος λαός στο τέλος.Πρέπει όμως να γνωρίζουμε ότι σε τέτοιες περιπτώσεις χρειάζεται ψυχραιμία και υπομονή.Οι προπιλακισμοί και οι νοοτροπίες κάποιων να δικάζουν και να καταδικάζουν αυθέρετα δεν μπορούν με όλο το σεβασμό να γίνουν αποδεκτά.Η δημοκρατία έχει αρχές και πρέπει να τις σεβαστούμε. Εάν κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν απο μόνοι τους να επιβάλουν το νόμο της ζούγκλας ας δοκιμάσουν. Είναι πολύ λυπηρό για μένα προσωπικά που κόμματα έχουν δικάσει και καταδικάσει ανθρώπους πρωτού λειτουργήσουν και ολοκληρώσουν την διαδικασία τους τα εντεταλμένα όργανα της πολιτείας.Είναι αντιληπτή η οργή των συγγενών των αδικοχαμένων στο Μαρί και ότι και να πούν είναι αντιληπτό και κατανοητό.Σε όλη όμως αυτή τη δυστυχία του τόπου δεν μπορούν τα κόμματα πουεκπροσωπούνται στη βουλή τψων αντιπροσώπων , που ψήφησαν νόμους κανονισμούς και διαδικασίες να τις αμφισβητούν την ώρα που ήρθε η ώρα να τεθούν σε ισχύ.Αυτό αγαπητοί φίλοι είναι ντροπή για το ίδιο το πολιτιακό μας σύστημα αλλά πάνω απο όλα για την ίδια την Δημοκρατία την οποία τα ίδια τα κόμματα θα έπρεπε να διαφυλάττουν σαν κόρη οφθαλμού.Η μόνη δήλωση που θα έπρεπε να γίνει ήταν να συλληπηθούν τους συγγενείς των αδικοχαμένων και να δηλώσουν πίστη στα εντεταλμένα όργανα της πολιτείας για την διεξαγωγή της έρευνας με βάση αυτά που οι ίδιοι ψήφησαν. Δυστυχώς όμως όλοι περιφέρονται στους διάφορους σταθμούς και δυναμιτίζουν το κλίμα. Αυτό το επίπεδο δυστυχώς δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί ως υγιές έστω και εάν στην Κύπρο τρώνε κάποιοι με χρυσά κουτάλια.Λυπούμε πραγματικά για το ύφος και το ήθος που επικρατεί στην χώρα μας .Είμαστε άξιοι φαίνεται να πουλήσουμε τα πάντα φτάνει να επιτύχουμε αυτό που εμείς θέλουμε αγνωόντας την δημοκρατία και τους θεσμούς ενός δηκρατικού κράτους.Με αυτά τα μυαλά χάσαμε ήδη την μισή Κύπρο. Το πού πάμε θα το δείξει ο χρόνος και ευελπιστώ να συνετιστούμε.Ο εχθρός καραδοκεί και εμείς τσακωνόμαστε για την εξουσία αντί να μονιάσουμε.Στο τέλος μπορεί μπορεί λέω να μήν προλάβουν διότι θα εκλείψει η εξουσία δηλαδή ο ίδιος ο εχθρός θα πετύχει το στόχο του .Εγρήγορση λοιπόν και σύνεση δεν βλάπτει.

    Μου αρέσει!

  34. strovoliotis permalink*
    6 Σεπτεμβρίου, 2011 07:34

    Καλημέρα σε όλους. Η συνεισφορά μου στην πιο πάνω ανάρτηση ήταν μόνο ο τίτλος.

    Η συζήτηση όμως δεν πτοήθηκε.

    Για να είμαι όμως θεμιτά διαφανής, οφείλω να αναφέρω πως πολλά από τα σχόλια που παρουσιάζονται με διάφορα περίεργα και καινούργια ονόματα, φαίνεται πως προέρχονται από την ίδια διεύθυνση IP.

    Κάποια είναι και αντιφατικά, συνεπώς δεν μπορώ να αντιληφθώ τον σκοπό τους. Αν κάποιος ήθελε να κάνει διάλογο με τον εαυτό του, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει άλλους τρόπους.

    Συνεχίζουμε με μια ανάρτηση της οποίας έγραψα και το περιεχόμενο.

    Μου αρέσει!

  35. 6 Σεπτεμβρίου, 2011 07:50

    …ή κάποιοι χρησιμοποιούν τον ίδιο υπολογιστή για να εκφράσουν τις διαφωνίες τους;
    Μια υπόθεση κάνω…

    Καλημέρα, Γιάννο…

    Μου αρέσει!

  36. περαστικος permalink
    6 Σεπτεμβρίου, 2011 19:02

    απο οτι θωρω [εκτος αν μου εφυεν κατι] κανενας εν μας ειπεν οτι υπηρξε διαψευση για την αποφαση του 1996, οποτε μαλλον πολλοι εν ενοιωθαν οτι ηταν κοντα το μαρι στο βασιλικο..
    εν φταιουν οι προηγουμενοι κυριε οθελλο που πιστευκεις μονο αντενα φαινεται..αλλα οπως τζαι τζηνοι τοτε εν το σκεφτηκαν, μαλλον εν το εσκεφτηκαν τζαι αλλοι πριν 2 χρονια..
    οξα εν δυσκολη η σκεψη αμα πρεπει να φκει το παπαγαλισμα για την δαιμονοποιηση;
    ηταν προφανως μεσα στα πλαισια χρονων και δεκαετιων..
    αλλα θωρεις τωρα πρεπει να φταιει τουτος..οποτε καμνεις οτι εν καταλαβεις..:)
    ιντα εσιει τζαι αλλα ωραια η χαρυαγη τωρα που εμεινεν να εν η αλλη φωνη..
    αλλα να τα πουμεν αλλην φορα..
    συνηθισε το 1996 για την ωρα..:)

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      7 Σεπτεμβρίου, 2011 06:59

      “εν φταιουν οι προηγουμενοι κυριε οθελλο που πιστευκεις μονο αντενα φαινεται..αλλα οπως τζαι τζηνοι τοτε εν το σκεφτηκαν, μαλλον εν το εσκεφτηκαν τζαι αλλοι πριν 2 χρονια..
      οξα εν δυσκολη η σκεψη αμα πρεπει να φκει το παπαγαλισμα για την δαιμονοποιηση;
      ηταν προφανως μεσα στα πλαισια χρονων και δεκαετιων..
      αλλα θωρεις τωρα πρεπει να φταιει τουτος..οποτε καμνεις οτι εν καταλαβεις..:)”

      Περαστικέ μου, πάεις πάλε πίσω. Λοιπόν, απαντώ σου εγώ: αν είχαν σκεφτεί οι προπροηγούμενοι να φυλάξουν πόμπες δίπλα που τον σταθμόν, κακώς έπραξαν.

      Η διαφορά με τους παρόντες, που οι ίδιοι εβάλαν επί τόπου τις πόμπες, τζιαι έπρεπε να τες προσέχουν, είναι πως στην σκοπιάν τους επαίξαν οι πόμπες!

      Δηλαδή, για να αντιστρέψω την κριτικήν σου, πρέπει να λέμεν πως οι παρόντες δεν φταιν σε τίποτα γιατί την αρχικήν σκέψην εκάμαν την άλλοι, πριν 15 χρόνια;

      Εν μου ακούεται λογικόν…

      Μου αρέσει!

  37. Ίδιο IP permalink
    6 Σεπτεμβρίου, 2011 21:33

    Τα internet cafe τα έχετε ακουστά;

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      7 Σεπτεμβρίου, 2011 07:00

      Ναι, αλλά δεν ήξερα πως στα ιντερνέτ καφέ συζητούν όλα τα κοπέλια, την ίδιαν στιγμήν για την ίδιαν ανάρτησην ενός μπλοκ…

      Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.