Skip to content

Δημήτρης Χριστόφιας: φταίει η ιδεολογία; Βεβαίως και φταίει η ιδεολογία!

Σεπτεμβρίου 6, 2011

Μια βασική διαφορά της ελεύθερης οικονομίας σε αντίθεση με τον κομμουνισμό αφορά την προσωπική ευθύνη/προσωπικό όφελος. Στο πρώτο σύστημα οι συμμετέχοντες νοιώθουν πως αν κάτι πάει στραβά θα πληρώσουν οι ίδιοι, ενώ φυσικά έχουν και κίνητρο να πάνε καλά τα πράγματα αφού θα πάρουν περισσότερα προσωπικά οφέλη. Ο κομμουνισμός αποποιείται προσωπικής ευθύνης και οφέλους, τα οποία μεταβιβάζει στο σύνολο, το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει συλλογικά προς αμοιβαίο όφελος και ελαχιστοποίηση της ζημιάς.

 

Δεν χρειάζεται πολλή ανάλυση για να φανεί πως ο κομμουνισμός στοχεύει σε κάποιο ψηλότερο επίπεδο ανθρώπινης οργάνωσης, αφού σίγουρα η ομαδική προσπάθεια έχει θεωρητικά τουλάχιστον, περισσότερα πλεονεκτήματα. Υπάρχει ένα προβληματάκι όμως: αυτό το πλαίσιο οργάνωσης της ανθρώπινης κοινωνίας φαίνεται πως αντίκειται στη φύση των πλείστων ανθρώπων. Γι’ αυτό το λόγο στα περισσότερα οργανωμένα σύνολα και κράτη, έχει επικρατήσει το σύστημα της ελεύθερης οικονομίας, ενώ τα πειράματα με τον κομμουνισμό είτε απέτυχαν παταγωδώς, είτε αποτελούν περιθωριακά ρομαντικά παραδείγματα.

 

Πολλές φορές οι υποστηρικτές του κομμουνισμού αναφέρονται στην Κίνα. Η μεγάλη αυτή δύναμη, η οποία τρέχει ένα σύστημα  κρατικά ελεγχόμενου κομμουνιστικού καπιταλισμού, ξεπήδησε και ξεπέρασε περίπου τους πάντες, όταν εισήχθη στο σύστημα ένα σημαντικό στοιχείο: η προσωπική ευθύνη. Κατά την δική μου άποψη, όταν ξεκίνησε αυτό, η Κίνα έπαψε να είναι ιδεολογικά κομμουνιστική χώρα.

…………………………………………………………………………………

 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της κατάθεσης του προέδρου Χριστόφια στον Πόλυ Πολυβίου, ήταν η ευκολία, η πεισματική ευκολία με την οποία «έκαψε» συνεργάτες και υφισταμένους. Υπήρχε ελλιπής επικοινωνία και ενημέρωση, υπήρχαν αντιθέσεις, υπήρχαν άσχετοι, ασόβαροι, αχάπαροι, υπουργοί, διευθυντές διπλωματικών γραφείων, στρατηγοί και ναύαρχοι.

 

Πιθανότατα.

 

Αλλά βρίσκονταν όλοι στις θέσεις ενός συστήματος του οποίου προεδρεύει ένας άνθρωπος: ο πρόεδρος Χριστόφιας. Ακόμα και αν δεν μπορεί να του αποδοθεί ευθέως οποιοιδήποτε ενεργή ευθύνη, το γεγονός πως είναι πρόεδρος ενός απέραντου και ανικάνου μπουρδέλου, τον αφορά.

 

Ή  θα έπρεπε να τον αφορά αν αποδεχόταν την λογική της προσωπικής ευθύνης. Αν δούμε από πολιτικής – ιδεολογικής απόψεως το θέμα, φαίνεται πως ο πρόεδρος δεν νοιώθει πρόεδρος. Δεν νοιώθει πως έχει προσωπικό ρόλο, αλλά ότι αποτελεί κομμάτι ενός συστήματος διακυβέρνησης το οποίο αποδέχεται πως είναι αποτυχημένο και λαβωμένο, αλλά τελικά η ευθύνη αφορά εκείνο – το σύστημα, και όχι το άτομο.

 

Η προσωπική ευθύνη δεν αποτελεί παράμετρο της εξίσωσης, και αυτό συμβαίνει γιατί ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέλαβε τη δουλειά, αγνοώντας τους κανόνες: ένα αστικό κράτος, μια ελεύθερη οικονομία, δεν μπορούν να αποτελέσουν ιδεολογικά πειράματα. Άσε, που δεν είχε δώσει ούτε προειδοποίηση! Από τη στιγμή που εξελέγη πρόεδρος με στόχο να διαχειριστεί και όχι να ανατρέψει το υπάρχον σύστημα, δεν έχει το δικαίωμα να συνεχίσει να συμπεριφέρεται ως ο Γενικός Γραμματέας ενός κόμματος, που ιδεολογικά στέκει στην αντίπερα όχθη αυτού του ιδίου συστήματος.

 

Αν συνέβαινε στο ΑΚΕΛ μια τραγωδία ανάλογη της έκρηξης στο Μαρί, η συλλογική ηγεσία του κόμματος πιθανότατα να αναλάμβανε συλλογικά την ευθύνη, θα συνέχιζαν όλοι στις θέσεις τους, και θα ήταν όλοι ευτυχείς.

 

Στο κράτος μας, στο οποιοδήποτε κράτος όμως, η προσωπική ευθύνη *και* υπάρχει *και* αναλαμβάνεται. Είτε επειδή ο ηγέτης έκανε λάθος επιλογές στις πολιτικές του αποφάσεις, στην επιλογή των συνεργατών του, είτε απλώς επειδή δεν γνώριζε. Δεν γίνεται ολόκληρος πρόεδρος να επικαλείται άγνοια για ένα σωρό θέματα για τα οποία ασχολήθηκε ο ΟΗΕ, η ΕΕ, ένα σωρό άλλες χώρες και οργανισμοί, και να φταίνε οι πάντες πλην εκείνου.

 

Άσε που είναι και μικρό, πολύ μικρό, να βλέπεις τον ηγέτη σου, τον μαστρο σου να αποποιείται κάθε ευθύνης, σε βάρος όλων των άλλων. Οι οποίοι όλοι άλλοι, φυσικά, τοποθετήθηκαν τώρα στην αντίπερα όχθη, αναφορικά με τις ευθύνες. Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πως θα αντιδράσουν, πως θα προσατέψουν το τομάρι τους  όλοι εκείνοι που φταίνε, σύμφωνα με τον πρόεδρο που δεν φταίει.

 

Στο κείμενο αυτό προσπάθησα να εξηγήσω μια συμπεριφορά του ηγέτη μου, που δυσκολεύομαι να κατανοήσω, με τις σκόρπιες πολιτικές γνώσεις που έχω. Για το  ίδιο αυτό θέμα της προσωπικής ευθύνης, ή μη, υπάρχει και πολύ υλικό στον τομέα της ψυχανάλυσης, ένα τομέα που δεν κατέχω. Για ένα δείγμα, διαβάστε αυτό.

 

Advertisements
74 Σχόλια leave one →
 1. Γ. permalink
  Σεπτεμβρίου 6, 2011 08:37

  Οκ, προσπαθείς να κάμεις ένα point, στο οποίο συμφωνώ, αλλά στην πορεία κάμνεις τα θάλασσα γιατί βάλλεις μέσα τις δικές σου εμπάθειες περί κουμμουνισμού. Μα ποιον κουμμουνισμό μιλάς; Τες τάχα υλοποιήσεις του; Δηλαδή τη χούντα (δαμέ κοπέλια πάει ο όρος) του Στάλιν ή τον κρατικό καπιταλισμό της Κίνας; Οξά εννα μας πεις μετά για τη Λατινική Αμερική τζιαι να θεωρείς ότι επέρασες το μήνυμα σου;

  Αν όντως θέλεις να χρησιμοποιείς τον «κουμμουνισμό» έτσι αλόγιστα τζιαι να προλογείς κείμενα, τότε καλό θα ήταν να ξέρεις περί τείνως πρόκειται τζιαι κατά πόσο όντως ο κουμμουνισμός απαντά σε πολλές που τες ανησυχίες σου. Όμως, φαίνεται ότι είσαι αθκιάβαστος τζιαι τούτο ενεν ωραίο, γιατί εσύ που εισαι προοδευτικό άτομο εν πρέπει να πλασάρεις τον εαυτό σου με φρασεολογίες Λάζαρου Μαύρου. Τούτο που φαιδρά αποκαλείς εσύ «κουμμουνισμό» έσιει δισεκατομμύρια σελίδες πολιτικής σκέψη πίσω του, με διάφορες απόψεις που συμφωνούν τζιαι διαφωνούν, με διάφορα μοντέλα κοινωνικής οργάνωσης, με αντικρουώμενες απόψεις για το πως εννα καταφέρουμε ένα οικολογικά βιώσιμο μέλλον κτλ. Τούτα ούλλα εσύ εδιάγραψες τα ρε κουμπάρε με μιαν γραμμή, απλά τζιαι μόνο για να φκάλεις το κάχρι σου για το ΑΚΕΛ. (Καλά κάμνεις αν με ρωτάς που έσιεις κάχρι για το ΑΚΕΛ, όμως εν πολλά εύκολη λεία για να χρειάζεται να επιστρατεύεις τις γενικούρες που πλασάρονται περί κουμμουνισμού — εκτός φυσικά αν τούτες εν όντως οι πεποιθήσεις σου επί του θέματος, που τότε πάω πάσο, εν μπορούμε να κάμουμε τούτη τη συζήτηση).

  Θα μείνω ανώνυμος για ευνόειτους λόγους, καθώς η άποψη τούτη εν προφανώς ενάντια τζιαι στους 2 πόλους. Όμως αν χρειαστεί, μπορώ να σου στείλω τα στοιχεία μου ηλεκτρονικά.

  Μου αρέσει!

  • Χαρίτων permalink
   Σεπτεμβρίου 6, 2011 10:21

   Πολλή θεωρία ο κουμμουνισμός αλλά ως τώρα πρακτική μηδέν. Όπου κι αν εδοκιμαστηκε δεν πέτυχε. Απεναντίας οδήγησε σε χειρότερα οικονομικά και πολιτικά αποτελέσματα. Οι άνθρωποι επιδιώκουν πρώτα το προσωπικό κέρδος και η κοινότητα (η κομμούνα) έρχεται δεύτερη και καταιδρωμένη…

   Μου αρέσει!

   • ΑΠΟΦΑΣΗΣΤΙΚΟΣ permalink
    Σεπτεμβρίου 7, 2011 23:47

    Δεν μου λές αγαπητέ Χαρίτων ποιό σύστημα είναι πετυχημένο τελικά; Ποιό σύστημα τελικά πρόσφερε στην κοινωνία στον άνθρωπο και κατάφερε να διδάξει και να παραμείνει; Τελικά κανένα διότι κανένα δεν εφαρμόστηκε. Ο ίδιος ο άνθρωπος δεν έχει διδαχθεί ή καλύτερα δεν έχει φθάσει στο επιθημητό επίπεδο της τελειότητας, της ομοιότητας καλύτερα του ωραιου και του φυσικού, του απλού, του ανθρώπινου του προσιτού.Γιατί άραγε ; Διότι ο άνθρωπος δεν έχει καταφέρει να ακονίσει σε τέτοιο βαθμό το μιαλό ώστε να μπορέσει να προσφέρει στην κοινωνία και σους μετέπειτα.Ο σημερινός άνθρωπος τα θέλει όλα για τον εαυτό του είναι ατομικιστής , είναι εγωιστής, είναι θρασύς , είναι πνευματικά πάμπτωχος .Για αυτό ακριβώς το λόγο και τα δύο συστήματα έχουν αποτύχει. Δεν θα ήταν ορθό όμως να τα μηδενίσω όλα διότι υπ΄ρχουν και άνθρωποι που νοιάζονταιγια την κοινωνία για τον άνθρωπο.Δυστυχώς όμως είναι ελάχιστοι. Έχει αποδεδειγμένα καταρρεύσει και το δυτικό πρότυπο φίλοι και οδεύει προς το νέο ψάξιμο.Πού θα καταλήξει κανείς δεν γνωρίζει .Βλέπετε τί γίνεται στην Αμερική , τί γίνεται στην Ευρώπη και δυστυχώς τα πράγματα χειροτερεύουν συνεχώς παρά τις θετικές προβλέψεις οι οποίες εκ των υστέρων διαψεύδονται. Δύο είναι τα δεδομένα. Ή ο κόσμος θα στραφεί σε κάτι το εντελώς καινούργιο άγνωστο όμως προς το παρόν ή το πιο πίθανό η ιστορία θα επαναληφθεί και θα δοθεί η ευκαιρία στον άνθρωπο να γίνει σοφότερος.Αν τα καταφέρει και εάν συνηδητοποιήσει την πραγματικότητα.Εγρήγορση λοιπόν .

    Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Σεπτεμβρίου 6, 2011 13:35

   @Γ.

   Στην εισαγωγή μου αναφέρομαι στον κομμουνισμό ως *θεωρία*, η οποία μάλιστα αναγνωρίζω πως βρίσκεται σε ένα ανώτερο στάδιο σε σχέση με την επικέντρωση στο άτομο. Όμως κάθε θεωρία δέχεται και κριτική, και λέω πως εξ αιτίας της ανθρώπινης φύσης όπως την αντιλαμβάνομαι και όπως τη βλέπω, δύσκολα έχει πετύχει ο κομμουνισμός στην *πράξη*. Και επειδή για παραδείγματα στην πράξη έχω διαβάσει πολλές φορές για την Κίνα, κάνω αναφορά στη χώρα αυτή. Η περιγραφή του συστήματος της χώρας αυτής που χρησιμοποιείς, δε νομίζω να διαφέρει από τον δικό μου.

   Αν ο κομμουνισμός περιγράφεται σε δισεκατομμύρια σελίδες όπως λες, τότε, λυπάμαι να σε πληροφορήσω πως δεν θα τον δεις ποτέ και πουθενά στην πράξη. Δεν χρειάζεται να εξηγήσω γιατί.

   Και αναφορικά με τον Λ. Μαύρο, και το κάχρι και τους λοιπούς χαρακτηρισμούς, κάνε τους, αλλά πες μου επί της ουσίας που έκανα λάθος για τον κομμουνισμό. Δεν γράφω διατριβή, αλλά έδωσα μια απλή και σύντομη, και δίκαιη περιγραφή του συστήματος.

   Αν παρακολουθείς αυτό τον χώρο θα γνωρίζεις πως δεν έχω κάχρι ούτε με κόμματα ούτε με ιδεολογίες. Αν δουλεύει είναι καλό. Κυνικό μεν, αλλά δίκαιη περιγραφή δε, που αναιρεί την κριτική σου.

   Το τελευταίο είναι από τα πιο άτοπα πράγματα που έχω διαβάσει εδώ μέσα! Φοβάσαι εμένα, ή κάτι άλλο; Και ειλικρινά, ανεξάρτητα του αν διαφωνεί ή αν συμφωνεί κανείς με τις απόψεις σου, δεν βλέπω κανέναν λόγο που να σε κάνει να νοιώθεις οποιονδήποτε κίνδυνο! Μην νομίζεις πως ειπες κάτι πολύ ριζοσπαστικό 🙂

   Μου αρέσει!

   • ΑΠΟΦΑΣΗΣΤΙΚΟΣ permalink
    Σεπτεμβρίου 8, 2011 00:01

    Εφόσον παραδέχεσαι ότι ευρίσκεται σε ένα ανώτερο επίπεδο ο κομμουνισμός τότε σημαίνει ότι ο άνθρωπος απέτυχε να φθάσει το επίπεδο αυτό που είναι ανώτερο όπως λές. Εάν ο άνθρωπος δεν κατάφερε να επιτύχει κάτι δεν σημαίνει ότι αυτό το κάτι είναι χειρότερο.Απλά για να πετύχης το καλύτερο ή καλύτερα το ανώτερο χρειάζεται αγώνας , χρειάζεται προσπάθεια χρειάζεται θέληση και κατα συνέπεια απο τα λεγόμενα σου ο άνθρωπος δεν κατάφερε να φτάσει σε ένα ανώτερο σημείο.Δεν υπάρχει λέεις στην πράξη.Το θέμα είναι απλό.Ο άνθρωπος δεν έχει καταφέρει να φτάσει στο σημείο εκείνο της ανωτερότητας που να του επιτρέπει να δή και στην πράξη κάτι ξεχωριστό. Χωρίς κόπο δεν πετυχαίνεις τίποτα .Κατα συνέπεια ο σημερινός άνθρωπος όπου και εάν ευρίσκεται απολαμβάνει αυτό που έχει υπηρετήσει και αγωνιστεί.

    Μου αρέσει!

 2. Othellos permalink
  Σεπτεμβρίου 6, 2011 08:47

  Όταν ένας πρόεδρος προσπαθεί απεγνωσμένα να κρυφτεί πίσω από τους συνεργάτες του για τα σφάλματα της κυβέρνησης του, αυτό είναι και μικρό και δειλό και γελοίο. Σε μια τέτοια περίπτωση η αποποίηση οποιαδήποτε ευθύνης έχει να κάνει περισσότερο με το ποιόν και λιγότερο με την ιδεολογία του ανθρώπου.

  Μου αρέσει!

  • ΑΠΟΦΑΣΗΣΤΙΚΟΣ permalink
   Σεπτεμβρίου 8, 2011 00:07

   Είναι δικαίωμα σου αγαπητέ να έχεις άποψη διότι έχουμε δημοκρατία.Θα πρέπει όμως να αναγνωρίζεις και στους άλλους το δικαίωμα να εκφραστούν με τον δικό τους τρόπο.Η ώρα της κρίσης για το θέμα δεν ήρθε ακόμα διότι προς το παρόν η διαδικασία ευρίσκεται σε εξέλιξη και ας αφήσουμε τους θεσμούς της πολιτείας μας της δημοκρατίας μας να λειτουργήσουν .Μετα έχουμε όλοι δικαίωμα να τοποθετηθούμε.Με όλο το σεβασμό γραφω τα πιο πάνω και ελπίζω να μήν παρεξηγηθώ.Απλά δεν σχολιάζω το τί γράφεται, απλά τοποθετούμαι ότι τέτοιες θέσεις είναι πρόωρα να γράφονται εάν σεβόμεθα τους θεσμούς και την δημοκρατία.

   Μου αρέσει!

 3. περαστικος permalink
  Σεπτεμβρίου 6, 2011 10:25

  αγαπητε γιαννο,
  νομιζω τραβας την ιστορια που τα μαλλια..
  στην δημοκρατια υπαρχει διαχωρισμος εξουσιων..τζαι τουτο εν θεμα της αστικης δημοκρατιας…αμα δηλαδη ενας υπουργος,ενας γραφειοκρατικος ακολουθος εν καμει καλα την δουλεια του, φταιει ο προεδρος;..σε ηπα, γαλλια, βρετανια, γερμανια..
  ποτε;
  παραιτουνται διαφοροι για διαφορα..
  εν υπαρχει ατομικη ευθυνη;
  φυσικα υπαρχει..

  οξα λαλουν του προεδρου η του πρωθυπουργου [σε οποιανδηποτε δυτικη η μη χωρα], οτι φταιει για τες επιλογες του αμα ενας υπουργος παραιτηθει κλπ…;

  το κυπριακο κρατος ουτε το επανδρωσε ουτε το οργανωσε ο χριστοφιας..
  τζαι ας μεν καμωνεονται μερικοι οτι εν καταλαβουν την αναφορα του..
  ανελαβεν το οπως αναλαβαν τζαι αλλοι..
  εφταιεν ο κληριδης για την δερυνεια επειδη οι υπουργοι του εχρηματοδοτησαν την πορεια, τζαι υστερα αφηκαν τα ουλλα γερημα τζιαμαι;
  η προσωπικη ευθυνη παει στες αρμοδιοτητες..

  οσο για τους υπουργους..
  νομιζω η ερωτηση του πολυβιου ηταν για «αμελεια»..
  αν δεν τον ειδοποιησαν ηταν αμελεια ιντα που ηταν;
  αλλα αλλον μια αμελεια, τζαι αλλον ποιοι εν εδιαταξαν εκκενωση, η ποιοι εν εκαμαν την δουλεια τους στον στρατο…τζηνες εν ευθυνες..

  να επιστρεψω στον κληριδη τον οποιο φανταζομαι θα πιστωνεις οτι εκατλαβαινε, ας πουμε, τες ευθυνες που λαλεις απορρεουν που την λογικη της αγορας..
  να σου αθθυμισω την ιστορια του ντινου μιχαηλιδη;
  εβοηθησεν τον να εκλεγει..υστερα ο πουργουριδης εβαλεν του ποστα οτι εκαμνε παρατυπιες, τζαι πριν τζαι μετα τον διορισμο του που τον κληριδη..
  αναλαβεν ευθυνη ο κληριδης για τες συνεργασιες του;
  για το πως εκλεγηκεν;
  εν να μου πεις γιατι να παενουμεν πισω..
  διοτι μονο η συγκριση μπορει να δωσει το μεγεθος της υστεριας..
  τζαι σκεφτου οτι εν ειπαμεν καν για ευθυνες οικονομικες τζαι πολιτικες υστερα που το 1998..
  ανελαβεν ο κληριδης ευθυνες γιατι οι αρμοδιοι αφησαν να γινει η κλοπη του χρηματιστηριου;
  Διοτι ακριβως οι θεσμοι λειτουργουν αυτονομα τζαι την ευθυνη εσιει την ατομο στον τομεα της αρμοδιοτητας του..

  να ξαναερτω στον χριστοφια..αν επρεπε να εσιει ευθυνη να ξερει για κατι που ηταν ευθυνη αλλων, γιατι να μεν εχουν αναλογη ευθυνη οσοι πρεπει/επρεπε να επιβλεπουν επισης ιντα που γινεται στον στρατο;
  ποιαν εν η δουλεια της επιτροπης αμυνας;
  τα μιντια αφου θεωρουν τοσο αυτονοητο τον ελεγχο, γιατι εν ειπαν τιποτε..
  να σου αθθυμισω ιντα που ειπεν ο κουλιας [στο ρικ νομιζω] αμα εκαθευτηκεν για την εκρηξη- τουτα εν κρατικα μυστικα..
  κραιτκα μυστικα χωρις καν φρουρους…χωρις εστω μιαν λαμπα..

  θωρεις ;.ποτζει παιζει σιωπη..
  εχτες ο χριστοφια εξηγησεν με σαφηνεια το διεθνες πλαισιο..τζαι αμεσως η μαππα εγυρισεν στο εσωτερικο…τζαι αφου εν εμπορουσαν να τον κατηγορησουν για κατι αρκεψαν να γυρευκουν δικαιολογιες με αλλαγης εμφασης..
  η «αμελεια» που μετατρεπεται σε ευθυνη για τους αλλους, ενω για τον στρατο εν ακουεται κουβεντα..
  κλπ …

  οποτε..αν σε ενδιαφερει το θεμα των ατομικων ευθυνων σε μια αστικη δημοκρατια, εν καλα νομιζω να δεις οτι τουτες οι ευθυνες εν καθορισμενες που τον διαχωρισμο εξουσιων..

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Σεπτεμβρίου 6, 2011 13:53

   @περαστικός,

   Δεν θα κάμω καμιά αναφορά στον Κληρίδη, και στο παρελθόν. Δεν έχουν σχέση με το παρόν θέμα.

   Φυσικά και υπάρχει διαχωρισμός εξουσιών στις αστικές δημοκρατίες – υπό κανονικές συνθήκες. Όμως όσα παραδείγματα μου πεις από τη μια, θα σου πω και εγώ από την άλλη. Οι συνθήκες δεν είναι ποτέ παντού οι ίδιες. Στις αστικές δημοκρατίες όμως υπάρχει και η ανάληψη ευθύνης. Πάλι θα σου πω και θα μου πεις, τίποτε δεν είναι γραμμένο στην πέτρα. Η συνολική όμως συμπεριφορά του πρόεδρου από την 11/7 δείχνει μια παραδοξότητα, που είτε αφορά επικοινωνιακή αδυναμία, είτε γινάτι (γράφει και ο Δαίμων), είτε … απλά ιδεολογία!

   Και μην μου πεις πως το θεωρητικό μου πλαίσιο είναι λανθασμένο. Μπορεί να μου αποδείξεις πως κακώς το εφαρμόζω σε αυτή την περίπτωση, αλλά δεν μπορείς να μου αποδείξεις πως κακώς προβληματίστηκα για αυτό.

   Έχω κουραστεί να επαναλαμβάνω: στο βαθμό που απέτυχε το κράτος ως σύστημα (και ειδικότερα ο στρατός, κάτι για το οποίο δεν διαφωνούμε), θα ήταν ανόητος να χρεώσει κάποιος όλη την αποτυχία τον Χριστόφια. Αλλά ο κλήρος για το Μαρί του έπεσε. Δηλαδή τι περίεργο να ζητηθούν ευθύνες από τον όποιο πρόεδρο αν στην θητεία του συνέβη μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές που είχαμε ποτέ σε αυτό τον τόπο;

   Α, το εξωτερικό πλαίσιο! Να σου πω κάτι: αν ο Χριστόφιας ως πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας πολεμά να το λύσει το γέρημον (και δεν κατευθύνεται από ιδεολογικά κολλήματα) και βάλλει ως ασπίδα τις αποφάσεις του ΟΗΕ κλπ, τότε δεν είχε την πολυτέλεια να παίζει με τον Ασσαντ.
   Κουμπάρε μου, αυτά λένε τα ψηφίσματα, αυτά κάνουμε. Αν θεωρήσουμε μια τέτοια ανορθόδοξη – διπλωματική συμπεριφορά ως θετική νοουμένου ότι είχε θετικό αποτέλεσμα, και εγώ θα το έκανα αφού είμαι κυνικός, έρχομαι να προσθέσω πως κάθε πράξη έχει και την ίση και αντίθετη της δράση. Ακόμα και αν κερδίζαμε από την Συρία (που δεν), θα χάναμε από τους δυτικούς (που χάσαμε) που μπορούν πρακτικά να μας βοηθήσουν για τη λύση.

   Μου αρέσει!

   • ΑΠΟΦΑΣΗΣΤΙΚΟΣ permalink
    Σεπτεμβρίου 10, 2011 00:16

    Στην σύγχρονη ιστορία της Κύπρου είχαμε πολύ μεγαλύτερες καταστροφές απο ότι αναγράφεται πιο πάνω
    .1.το πραξικόπημα ΄που ακολούθησε η Τουρκική εΙσβολή
    .2.Η τεράστια κλοπή που έγινε στο χρηματηστήριο το 1999.
    3.Η εξαγωγή απο την Κύπρο των εξη δύς απο τις τράπεζες για να τα επενδύσουν στα Ελληνικά ομόλογα και που φαίνεται τα έχασαν όλα.
    4. Η καταστροφή στο Μαρί.
    Τα ευκόλως πλέον εννοούμενα παραλείπονται.Ο νοών νοήτω.

    Μου αρέσει!

 4. Χαρίτων permalink
  Σεπτεμβρίου 6, 2011 10:33

  Η λαϊκή σοφία λέει ότι:
  «Η Ευκαιρία μόνο μπροστά έχει μαλλιά, στο πίσω μέρος του κεφαλιού της είναι φαλακρή.»

  Μου αρέσει!

 5. Σεπτεμβρίου 6, 2011 10:56

  Επάθαμε της παροιμίας που λαλεί «Έλα παππού μου να σου δείξω τ’ αμπέλια σου!»

  Μου αρέσει!

 6. Σεπτεμβρίου 6, 2011 11:52

  Η πολύ καλή κριτική του κειμένου σου από τον «Ανώνυμο Γ» υποβαθμίζεται από την δειλία του να τοποθετηθεί «επώνυμα» ενάντια στους δυο πόλους όπως τους αποκαλεί, αν και καθώς έχω στοχοποιηθεί επανειλημμένως από τον ένα εκ των δύο πόλων (αυτόν ακριβώς με τον οποίο ο «Γ» φαίνεται να επιθυμεί να μην συγκρουστεί) καταλαβαίνω απόλυτα την στάση του. Ωστόσο, αυτή η ιδεολογική τρομοκρατία στα κυπριακά μπλογκ που εκτυλίγεται με χαρακτηρισμούς, ύβρεις, αφορισμούς και απαξίωση κάθε αντίθετης άποψης μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με «επώνυμες» τοποθετήσεις απέναντί της. Υπεύθυνα, επίμονα, σταθερά. Ας ειπωθεί επιτέλους ξεκάθαρα από όλους πως αυτή μορφή τρομοκρατίας όπου κάθε αντίθετη άποψη βαφτίζεται φασιστική, ακροδεξιά και αντιδραστική θυμίζει τις χειρότερες μέρες (ή μάλλον νύχτες, ατέλειωτες νύχτες) της σταλινικής περιόδου που με τρόμο βλέπουμε να αναβιώνει γύρω μας.

  Με το μεγαλύτερο μέρος της εισαγωγής σου διαφωνώ, τασσόμενος περίπου στα ίδια πλαίσια του σχολείου του «Γ» και δεν θα επεκταθώ επ’ αυτού. Κυρίως όμως διαφωνώ γιατί την όποια (αν υπάρχει αυτή) ανικανότητα, ή/και ανευθυνότητα ενός προέδρου είναι άδικο να την φορτώνεται μια ολόκληρη ιδεολογία – όποια κι αν είναι αυτή.

  Και για να τοποθετηθώ πιο ξεκάθαρα επί του θέματος, πιστεύω πως το όλο θέμα περί ευθύνης του προέδρου έχει να κάνει περισσότερο με τον χειρισμό του γεγονότος σε επικοινωνιακό επίπεδο παρά με την ουσία. Κατά τη γνώμη μου επί της ουσίας ο πρόεδρος Χριστόφιας ανέλαβε πλήρως την ευθύνη που του αναλογεί παύοντας τους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησής του και αναθέτοντας σε ανεξάρτητη αρχή τη διερεύνηση του ατυχήματος και την απόδοση των ποινικών ευθυνών. Κανένας σοβαρός άνθρωπος δεν μπορεί να ζητά σοβαρά οποιαδήποτε άλλη πράξη από τον πρόεδρο (και φυσικά στερούνται σοβαρότητας όσοι ζητούν την παραίτησή του!).

  Εκεί που είναι φάουλ ο πρόεδρος (και είναι αυτό το σημείο που εξαγριώνει μεγάλες μερίδες πληθυσμού) είναι πως σε ανθρώπινο/επικοινωνιακό επίπεδο λειτουργεί ως πεισματάρης χωριάτης που αρνείται να ζητήσει μια ανθρώπινη συγνώμη και να πει απλά πως «παρόλο που δεν είμαι εγώ αυτός που τράβηξε την σκανδάλη» λυπάμαι ειλικρινά και το φέρω βαρέως που αυτή η τραγωδία έγινε επί των ημερών μου και νιώθω το βάρος της ευθύνης στους ώμους μου. Αυτό και επίσης αντί να μοιράζει πιστοποιητικά ανικανότητας σε όλους να στηρίξει ηθικά τους συνεργάτες του (που άλλωστε ανέλαβαν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογούσε παραιτούμενοι των καθηκόντων τους) και όχι να επιρρίπτει ευθύνες επί δικαίων και αδίκων προκειμένου να αποδείξει πως ο ίδιος δεν είχε καμία ευθύνη. Διάβασα όλη την κατάθεσή του και δεν βρήκα ούτε μία καλή κουβέντα για κανέναν!

  Εν κατακλείδι, η κάθε ιδεολογία κρίνεται από την ίδια τη θεωρία ή/και την πράξη σε συστήματα που την εφάρμοσαν ή προσπάθησαν να την εφαρμόσουν. Σε καμιά περίπτωση όμως δεν κρίνεται από τις πράξεις ή τις παραλείψεις ενός ανθρώπου…

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Σεπτεμβρίου 6, 2011 13:59

   @Δ,

   Νομίζω συμφωνώ πλήρως με την πρώτη σου παράγραφο 🙂

   Δεν φορτώνω την ιδεολογία με την προεδρική ανικανότητα, κύριε ελέησον! Προσπαθώ να εξηγήσω μια συμπεριφορά που μου φαίνεται παράδοξη, χρησιμοποιώντας μια ιδεολογία.

   Και δεν κάνω λάθος όταν λέω πως οι κομμουνιστές αποποιούνται προσωπικής ευθύνης και οφέλους (ή μέρος αυτού :)) υπέρ του συνόλου.

   Μου αρέσει!

   • Σεπτεμβρίου 6, 2011 15:26

    Η «ψυχανάλυσή» σου είναι απλώς ατυχής και αδόκιμη αγαπητέ φίλε. Επίσης, οι κομμουνιστές που γνώρισα εγώ όχι απλώς δεν αποποιήθηκαν καμιά ευθύνη, αλλά έφεραν στους ώμους τους τις ευθύνες μιας ολόκληρης κοινωνίας (ενός ολόκληρου κόσμου θα έλεγε κανείς) για ένα καλύτερο αύριο – με όλα τα λάθη που μια τετοια «αποστολική» στάση τους οδήγησαν να κάνουν.

    Σόρυ αλλά είσαι εντελώς οφσάϊντ 🙂

    Μου αρέσει!

   • strovoliotis permalink*
    Σεπτεμβρίου 7, 2011 07:10

    Δαίμων, δεν έκανα ούτε ψυχανάλυση, ούτε όμως «ψυχανάλυση». Προσπαθώ να ερμηνεύσω μια ανεξήγητη πολιτική συμπεριφορά με επίκληση των σκόρπιων πολιτικών γνώσεων που έχω. Δεν περιμένω να συμφωνήσεις μαζί μου, αλλά θα περίμενα να τεκμηριώσεις το «ατυχής και αδόκιμη».

    Γιατί στο κάτω κάτω, η θεωρητική αναφορά στην προσωπική ευθύνη, που έκανα, είναι πιστεύω ορθή.

    Μου αρέσει!

   • ΑΠΟΦΑΣΗΣΤΙΚΟΣ permalink
    Σεπτεμβρίου 8, 2011 00:18

    Πραγματικά είναι να διερωτάται κανείς τί σχέση έχει η ιδεολογία με το συμβάν στο Μαρί.Για να είμαστε αντικειμενικοί δηλαδή. Μόνο στην Κύπρο μπορούν να ακούονται τέτοια πράγματα. Δηλαδή οι Ιρανοί και οι Σύριοι είναι κομμουνιστές και για αυτό το λόγο ο Πρόεδρος προσπάθησε όπως του καταλογίζουν να ταχθεί έμμεσα υπέρ τους;Με όλο το σεβασμό δεν βλαπτει λίγη σοβαρότητα. Μπορεί να μήν πέτυχε αυτό που ήθελε η κυβέρνηση στο διπλωματικό επίπεδο και δεν είναι ουτε η πρώτη ούτε η τελευταία . Για την διαχείρηση του όλου θέματος δεν θα τοποθετηθώ προτού έχουμε τα επίσημα πορίσματα του κράτους εφόσον ολοκληρωθούν οι διαδικασίες.

    Μου αρέσει!

 7. 1234 permalink
  Σεπτεμβρίου 6, 2011 13:19

  Εισαι βαθεια τζιοιμησμενος. Εμπαθης, αντικομμουνιστης, αντιακελικος και ολιγον φασιστας

  Μου αρέσει!

 8. 1234 permalink
  Σεπτεμβρίου 6, 2011 13:24

  Δαιμωνα, ο πεισματαρης χωριατης αν φκει τζιαι πει φταιω θα τον καμουν ποξιλικκι η εφημεριδες, τα καναλια, τα κομματα και οι αγανακτισμενοι φασιστες. Η συγνωμη εκ μερους της πολιτειας αρκει. Αλλα οτι τζιαι να πει οι αντιδρασεις ειναι ετοιμες.

  Μου αρέσει!

 9. 1234 permalink
  Σεπτεμβρίου 6, 2011 13:31

  Κατι τελευταιο. Γιατι η επιμονη ο Χριστοφιας να γινει ο απολογητης του κρατους της ΕΟΚΑ που εκτισε την ερασιτεχνικη ΕΦ και το δημοσιουπαλληλικο κρατος και εκουντουσε ημετερους στο δημοσιο και σε θεσεις κλειδια για να πιανει ψηφους?

  Γιατι να φορτωθει ο Χριστοφιας ουλλα τα κακα σε τουντο τοπο?

  Γιατι δεν εζητηθηκαν παραιτησεις οταν εππεσε το ελικοπτερο? Οταν δεν ηρταν οι S300?

  To θεμα ειναι πολιτικο οι για τους διπλωματικους χειρισμους ή οτιδηποτε αλλο αλλα ειναι θεμα πολιτικης εξοντωσης για μια σειρα λογους (διαπραγματευσεις Κυπριακου και οικονομια)

  Μου αρέσει!

  • ΑΠΟΦΑΣΗΣΤΙΚΟΣ permalink
   Σεπτεμβρίου 10, 2011 18:48

   Επειδή προηγουμένως έγινε το Α ή το Β δεν είναι δικαιολογία για κανένα να το επικαλείται, Οι εποχές αλλάζουν και οδεύουμε μπροστά .Σημασία έχει να θυμώμαστε και να μήν επαναλαμβάνουμε τα λάθη του παρελθώντος. Φαίνεται ότι σε αυτό τον τόπο δεν βάζουμε μυαλά με τίποτα και συνεχίζουμε το βιολί μας.Και κάτι άλλο σε μία νύκτα δεν μπορείς να αλλάξης τα πάντα.Θέλω όμως να είμαι δίκαιος.Η κατρακίλα στην οποία περιέπεσε ο τόπος , αυτή η χαλάρωση των θεσμών και των αξιών είναι διαχρονική και αναμφισβήτητα συνέβαλαν όλες οι πολιτικές δυνάμεις .άλλες λιγώτερο και άλλες περισσότερο.Τώρα προσπαθούμε να μαζέψουμε τις στάχτες αλλά δυστυχώς ακόμα δεν βάλαμε μυαλό.άραγε γιατί προωθούνται άρον ,άρον κάποια νομοσχέδια και ειδικά αυτή την περίοδο προτού ολοκληρωθούν οι έρευνες για το Μαρί;Ποιοί ήταν στη βουλή των αντιπροσώπων όταν εψηφίζονταν αυτά τα νομοσχέδια. Γιατί τώρα δεν αρέσουν; Ειδικά μάλιστα τώρα και πρέπει άμεσα να αλλάξουν;;

   Μου αρέσει!

 10. Σεπτεμβρίου 6, 2011 14:42

  Σχεδόν απόλυτη ταύτισις με Δέμων. Ειδικά στα εξής τρία:

  «Ωστόσο, αυτή η ιδεολογική τρομοκρατία στα κυπριακά μπλογκ που εκτυλίγεται με χαρακτηρισμούς, ύβρεις, αφορισμούς και απαξίωση κάθε αντίθετης άποψης μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με “επώνυμες” τοποθετήσεις απέναντί της. Υπεύθυνα, επίμονα, σταθερά.»

  Φίλε εν πολλά επώδυνον κατά καιρούς, πραγματικά αρρωστάς (physically). Αλλά έσιεις απόλυτο δίκαιο.

  «Εκεί που είναι φάουλ ο πρόεδρος (και είναι αυτό το σημείο που εξαγριώνει μεγάλες μερίδες πληθυσμού) είναι πως σε ανθρώπινο/επικοινωνιακό επίπεδο…».

  Μια απολογία είν’ αυτή, πες την κι ας πέσει χάμω (διότι έσιει τζιαι ο 1234 δίκαιον ότι για πολλούς απλά ήταν να είναι άλλη μια αφορμή για..πόξιλλικκιν).

  «Κυρίως όμως διαφωνώ γιατί την όποια (αν υπάρχει αυτή) ανικανότητα, ή/και ανευθυνότητα ενός προέδρου είναι άδικο να την φορτώνεται μια ολόκληρη ιδεολογία – όποια κι αν είναι αυτή.».

  Εν καταφανές ότι παίζει σημαντικόν ρόλον στην στάσην μεγάλης μερίδας των επικριτών του(σε αυτήν ΔΕΝ ανήκει π.χ. ο Στροβολιώτης) καθαρά τζιαι μόνον το γεγονός ότι είναι κομμουνιστής. Ενώ ΔΕΝ είναι καταφανές (σε μένα) ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα σε αυτήν (την ιδεολογία του προέδρου) και το αποτέλεσμα (έκρηξη). Άρα..αδικία και προκατάλειψη που πρέπει να αποφεύγεται. Η έκρηξη στο Μαρί κατ’ εμένα έχει αμελητέα σχέση με το ότι είναι κομμουνιστής ο πρόεδρος. Πιθανώς όμως πολύ σημαντική παράμετρο να συνιστά ο χαρακτήρας του αντρός (χωρίς να τον ξέρω προσωπικά βεβαίως-βεβαίως).

  Μου αρέσει!

 11. Σεπτεμβρίου 6, 2011 15:08

  1. Μια βασική διαφορά της ελεύθερης οικονομίας σε αντίθεση με τον κομμουνισμό αφορά την προσωπική ευθύνη/προσωπικό όφελος.

  θύμισε μας πόσοι καταδικάστηκαν και μετά από ΠΟΣΩΝ ΕΤΩΝ ΔΙΚΕΣ π.χ για τη Χιροσίμα ή για το ολοκαύτωμα των Εβραίων στον «ελεύθερο κόσμο» που δεν αποποιείται τις ευθύνες του φορτώνοντας τες στο σύνολο. δεν μας χωρεί ένα δωδεκάτομο να κατονομάσουμε τα ατιμώρητα εγκλήματα εις το όνομα της ελευθερίας κατά τον 20ο αιώνα. ακόμα και στη δική μας χώρα.

  2. η καπιταλιστική Κίνα αποτελεί απεχθές παράδειγμα δουλικού συστήματος για τον οποιοδήποτε σώφρονα κομμουνιστή. είναι ένα έκτρωμα του καπιταλισμού, τίποτε άλλο.
  για αποφυγή παρεξηγήσεων.

  3. δεν υπάρχει σταλινική τάση ούτε στη Κύπρο ούτε στην κυπριακή μπλογκόσφαιρα.
  όσο θα στρουθοκαμηλίζει η μπλογκόσφαιρα όμως για το τι εστί καπιταλισμός, χρησιμοποιώντας ως άλλοθι ότι οι αριστεροί εν δογματικοί τζαι σταλίνες,αποκρύβοντας τις πραγματικότητες και παραποιώντας τις βάσεις του συστήματος και αποφεύγοντας την αυτοανάλυση για το τι στα κομμάτια λαλεί ο καθένας, ζητώντας εμμέσως την διαιώνιση της αδικίας επειδή οι κομμουνιστές «εν σταλίνες» θα προκαλείται δίκαιος θυμός.
  όπως είπε προσφάτως και ένα δεκατριάχρονο «αν δεν θυμώσεις εν αθθυμάσαι πως είσαι άνθρωπος».
  η προσπάθεια λοιπόν λάσπης εναντίον των κομμουνιστών θα προκαλεί θυμό εφόσον δεν γίνεται με τίμιο τρόπο η αξιολόγηση του ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ αλλά το πραγματικό ΚΑΜΟΥΦΛΑΡΕΤΑΙ με ιδεολογική λάσπη, υποτίμηση και στρουθοκαμηλισμό.

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Σεπτεμβρίου 7, 2011 07:13

   Δις, με αυτό:
   «όπως είπε προσφάτως και ένα δεκατριάχρονο “αν δεν θυμώσεις εν αθθυμάσαι πως είσαι άνθρωπος”.»

   Συμφωνώ απολύτως – το ίδιο και η πλειοψηφία των Κυπραίων.

   Μου αρέσει!

 12. Othellos permalink
  Σεπτεμβρίου 6, 2011 17:14

  » η καπιταλιστική Κίνα αποτελεί απεχθές παράδειγμα δουλικού συστήματος για τον οποιοδήποτε σώφρονα κομμουνιστή. είναι ένα έκτρωμα του καπιταλισμού, τίποτε άλλο.»

  Πριν από 10 περίπου μέρες πάντως, εσύ εκθίαζες το κράτος-επιχειρηματία στην Κίνα.

  Μου αρέσει!

 13. Σεπτεμβρίου 6, 2011 18:07

  αμάν Οθέλλο…εκθίαζα την Κίνα! ποιός εν ο εμμονικός; καλά παραδείγματα μπορείς να έβρεις τζαι μέσα στον καπιταλισμό Οθέλλο.Η Κίνα εν καπιταλιστική, έφερα ένα παράδειγμα διαχείρησης κρίσης σε ένα τομέα, που τζείνη τη χώρα, μεν συντρομάσσεσται ότι θαυμάζουμεν την Κίνα. προτιμώ την Αμερική που την Κίνα. είσαι καλύττερα τωρά;

  Μου αρέσει!

  • Othellos permalink
   Σεπτεμβρίου 6, 2011 18:21

   Δεν με ενδιαφέρει αν θαυμάζεις την Κίνα, την Αμερική ή το Καζακστάν. Απλά εντόπισα και υπέδειξα μια ασυνέπεια στα γραφόμενα σου. Μην εκνευρίζεσαι και προπαντών μην συγχίζεσαι.

   Μου αρέσει!

   • Σεπτεμβρίου 7, 2011 10:32

    μπορείς να μου υποδείξεις την ασυνέπεια μου; απλά γιατί είναι εξωφρενικά κουραστικό, να λέει ο καθένας ότι θέλει.

    ο κλάδος των οικοδόμων/πολιτικών μηχανικών/ κατασκευαστικών εταιριών/ντιβέλοπερς νοσεί και είναι ένας κεφαλειώδους σημασίας κλάδος.

    έφερα ένα παράδειγμα μιας διορθωτικής κίνησης εκ μέρους μιας κυβέρνησης προς όφελος της ανάπτυξης της χώρας της. αυτή η χώρα έτυχε να είναι η Κίνα. τίποτε παραπάνω.

    αν εσείς βλέπετε αστερούθκια πίσω που τα λεγόμενα του άλλου και μεταφράζεται αυτό που λέει όχι ως παράδειγμα αλλά ως «ιδεολογία» – που ούτε ο Κυρίτσης εν θα ελάλεν! – ποιός είναι ο προκατελειμένος με «κλειστό» μυαλό, για να θυμήθούμε και τις ερμηνείες ενός άλλου φίλου επανενωσίτη.

    περιμένω να ακούσω την ασυνέπεια στα γραφόμενα μου.

    Μου αρέσει!

 14. Πρώτα η αλήθεια. permalink
  Σεπτεμβρίου 6, 2011 22:00

  @Σοβολιώτη
  Για τους θανάτους τουλάχιστον στο Μαρί αυτός που φταίει είναι ο διοικητής της ναυτικής βάσης. Μπορεί να σκοτώθηκε κι’ αυτός αλλά έταιρον εκάταιρον.
  Ως εδώ συμφωνείς;

  Μου αρέσει!

  • Ανώνυμος permalink
   Σεπτεμβρίου 8, 2011 22:20

   Γιατί δεν τοποθετείται κανείς αλλά να μου επιτραπεί να πώ ότι υπάρχει επιλογή σε ποιούς να δίδεται κάποια απάντηση ή και τοποθέτηση;Όλα πλέον είναι πεντακάθαρα δεν υπάρχει φαίνεται η δύναμή παροδοχής του ορθού και λογικού .Αυτό είναι αντιληπτό και είναι όντως ανθρώπινο.Ας εξασκιθούμε ας παραδεχτούμε κάτι που δεν μας εκφράζει αλλά φαίνεται λογικό και ορθό.Με όλο το σεβασμό εκφράζεται άποψη για το θέμα και οποιαδήποτε τεκμειριωμένη αντίθετη άποψη είναι σεβαστή.Δημοκρατία έχουμε και σε τελευταία ανάλυση αναπτύσσουμε τις δυνάμεις του εαυτού μας συζητώντας.Νάστε καλά εξασκηθείται.Κάνει καλό.

   Μου αρέσει!

 15. ΤΟΞΟΤΗΣ permalink
  Σεπτεμβρίου 6, 2011 22:18

  Ο Πρόεδρος και το ΑΚΕΛ έπαιξαν όλα τα χαρτιά τους΄σε ένα επιχείρημα: Ο ευρύτερος δημόσιος τομέας με τα προβλήματα του είναι αυτός που οδήγησε στην καταστροφή. Ακούγεται λογικό γιατί πράγματι ο δημόσιος μας τομέας δεν είναι και ο΄ καλύτερος. Είναι και επίκαιρο και πονηρό γιατί και η αντιπολίτευση στοχοθετεί τον δημόσιο τομέα αυτή τηνπερίοδο για άλλους ο΄μως λόγους το κάνει εκει΄νη.
  Στη συγκεκριμένη όμως περίπτωση «ο ευρύτερος δημόσιος τομέας», ελάχιστα είχε να κάνει με την υπόθεση. Ούτε κοτσιάνια πήγαμε να βγάλουμε και καθυστερήσαμε, ούτε άδειες οικοδομής τζιε επεριπαίζαν μας τρία χρόνια. Άλλωστε αυτοί που έβαλε στο στόχαστρο του ο Χριστόφιας δεν έχουν σχέση με τον δημόσιο τομέα: Ούτε ο Παπακώστας, ούτε ο Μάρκος ούτε και ο Παντελίδης είναι ο κλασικο΄ς δημόσιος τομέας. Είναι οι προσωπικές του επιλογές. Οι λανθασμένες επιλογές και η αναβλητικότητα και η ανικανότητα επιδείχθηκε από την κυβέρνηση που είναι απολύτως διακριτή έννοια από τον δημόσιο τομέα. Κι έχει κι έναν Πρόεδρο η κυβέρνηση με όνομα επώνυμο κι ευθύνες

  Μου αρέσει!

  • Σεπτεμβρίου 6, 2011 22:40

   Τζιαι ρε ΤΟΞΟΤΗ οι στρατιωτικοί εν ίνταμ που είναι;

   Μου αρέσει!

  • Ανώνυμος permalink
   Σεπτεμβρίου 8, 2011 22:33

   Αγαπητέ οιτράπεζες με την επενδυτική τους πολιτική είναι λίγο κακό που έφεραν στον τόπο;Φυσικά εννοώ απο οικονομικής πλευράς διότι η απώλεια ανθρώπινων ζωών δεν μετριέται με τίποτα.Εάν ήταν στην Κύπρο τα εξη δύς που επένδυσαν οι τράπεζες στα ομόλογα του Ελληνικού δημoσίου τοτε τα πράγματα θα ήσαν πολύ διαφορετικά για την Κυπριακή οικονομία.Ποιός τους επέτρεψε να βγάλουν όλα αυτά τα λεφτά και ποιά η ευθύνη των υπευθύνων που αποφάσιασαν να επενδύσουν έναντι των μετόχων των τραπεζών;Μήπως απαιτείται αυτεπάγγελτη έρευνα απο τον Γενικό Εισαγγελέα;

   Μου αρέσει!

 16. Πρώτα η αλήθεια. permalink
  Σεπτεμβρίου 6, 2011 22:49

  @Σοβολιώτη
  Για τους θανάτους τουλάχιστον στο Μαρί αυτός που φταίει είναι ο διοικητής της ναυτικής βάσης. Μπορεί να σκοτώθηκε κι’ αυτός αλλά έταιρον εκάταιρον.
  Ως εδώ συμφωνείς;

  Μου αρέσει!

 17. Σωφρόνιος permalink
  Σεπτεμβρίου 6, 2011 23:58

  Ιησού είσαι αχάπαρος που λέει κι’ ο Στροβολιώτης. Σε πρόδωσε ο Ιούδας τον οποίο εσύ εδιάλεξες για συνεργάτη σου. Τι; Δε γνώριζες; Άστα αυτά. Έπρεπε να γνωρίζεις. Κατέβα λοιπόν από τη δεξιά του πατρός σου και παραιτήσου. Πέταξε και τα βιβλία της ζωής και όλα.
  Καλά, μετά σε πρόδωσε κι’ ο Πέτρος πριν ο αλέκτωρ λαλήσαι τρις. Ε είσαι και γαμώ τους αχάπαρους. Ξαναπαραιτήσου βρε μαλάκα.
  Κι’ ο Θωμάς δεν πίστεψε ότι αναστήθηκες αχαπαρότατε. Τί να σου πω τώρα βρε κάφρε.

  Μεγάλε θεέ της Βίβλου!
  Και του βίλλου, που λέει κι’ ο μοναχός Σωφρόνιος. Σε πρόδωσε ο Σατανάς τον οποίο εσύ δημιούργησες, άρα φέρεις και απόλυτη την ευθύνη. Τι; Δε γνώριζες; Άστα αυτά. Έπρεπε να γνωρίζεις. Και μη μου κατηγοράς εμένα την Εύα επειδή ως ώφειλε γουστάρισε και λίγο ξεκώλιασμα από τον Αδάμ. Ούτε τον Αδάμ που ως ώφειλε γουστάρισε ν’ ανακατέψει και λίγο το μουνάκι. Εσύ τους δημιούργησες όλους και έχεις και την απόλυτη ευθύνη γι’ αυτό.
  Κατέβα λοιπόν από κει ψηλά γιατί πήρε πολύ αέρα το μυαλό σου κι’ όλο μαλακίες μας τσαμπουνάς. Δολοφόνε ε ε ε παραιτήσου.

  Χμ χμ χμ χμ χμ . . . . . . να μη ξεχνιόμαστε: ΑΘΑΝΑΤΟΙ.

  Τί αθάνατοι κι’ αθάνατοι βρε μαλάκα; Πέθαναν οι άνθρωποι!

  Μου αρέσει!

 18. Χρυσόστομος με 8% νοημοσύνης. permalink
  Σεπτεμβρίου 7, 2011 00:05

  Εάν τους εδίδαμε εντολή να τα ανατινάξουν και να σκοτωθούν και οι ίδιοι, δε θα τα κατάφερναν τόσο ωραία.

  Μου αρέσει!

 19. Χρίστος. permalink
  Σεπτεμβρίου 7, 2011 00:09

  Όλοι είδαμε από την τηλεόραση τη μητέρα των διδύμων να τους αποκαλεί δολοφόνους. Ευτυχώς κάτι λειτούργησε μέσα της και παρά τον πόνο της δεν παρασύρθηκε και να αποδώσει αυτές τις λέξεις στον πρόεδρο Χριστόφια. Διότι έστω και στη μέγιστη απελπισία η βαθύτερη ψυχρή λογική και το αισθημα της δικαιοσύνης εξακολουθούν να λειτουργούν. Μια αδύνατη φωνούλα μέσα της, της ψιθυρίζει με σοβαρότητα και ειλικρίνια: Τα παιδιά σου κυρία μου δεν τα δολοφόνησε κανένας πρόεδρος και κανένας Χριστόφιας. Τα παιδιά σου τα δολοφόνησε αυτός που τους έδωσε διαταγή να πάνε να σβήσουν τη φωτιά στα κοντεϊνερς ενώ έπρεπε να τους δώσει σαφή και αυστηρή διαταγή να εγκαταλείψουν το χώρο και να απομακρυνθούν τουλάχιστον δύο χιλιόμετρα. Και αυτός που αποκάλεσε τον πρόεδρο δολοφόνο το έκανε για να αποσείσει την ευθύνη από τον πατέρα του.

  Μου αρέσει!

 20. Κυνικός αλλά όχι Στροβολιώτης. permalink
  Σεπτεμβρίου 7, 2011 00:18

  Τελικά, οι δύο πλοιάρχοι (λέμε τώρα) , γνώριζαν την επικινδυνότητα του φορτίου ή δεν την γνώριζαν;

  Μου αρέσει!

 21. Πρώτα η ωμή αλήθεια. permalink
  Σεπτεμβρίου 7, 2011 00:22

  @Στροβολιώτη
  Για τους θανάτους τουλάχιστον στο Μαρί αυτός που φταίει είναι ο διοικητής της ναυτικής βάσης. Μπορεί να σκοτώθηκε κι’ αυτός αλλά έτερον εκάτερον.
  Ως εδώ συμφωνείς;

  Μου αρέσει!

 22. Υποψήφιος γερής μάσας. permalink
  Σεπτεμβρίου 7, 2011 00:44

  Ρε μαλάκες, τώρα μιλάμε για Εθνομάρτυρες ή για Ηρωομάρτυρες;
  Με συγχίσατε κομμάτι ρε, και αύριο γράφω σε εξετάσεις στην αρχιεπισκοπή για καντιλαναύτης.

  Μου αρέσει!

 23. Σεπτεμβρίου 7, 2011 00:51

  Strovoliotis,

  Τώρα που βρήκα λίγο χρόνο [έστω κι αν η ώρα είναι μεταμεσονύχτια], θα ‘θελα να σταθώ σε μερικά σημεία από το κυρίως κείμενο της ανάρτησης σου [για να δούμε και τ’ αμπέλια και τους ελαιώνες]…
  Κατ’ αρχάς [και μετά λύπης μου] θέλω να σημειώσω ότι με την τοποθέτησή σου πως «Αν συνέβαινε στο ΑΚΕΛ μια τραγωδία ανάλογη της έκρηξης στο Μαρί, η συλλογική ηγεσία του κόμματος πιθανότατα να αναλάμβανε συλλογικά την ευθύνη, θα συνέχιζαν όλοι στις θέσεις τους, και θα ήταν όλοι ευτυχείς, θεωρώ ότι αυθαιρετείς κι αρλουμπολογείς, όπως κάμνει ο κάθε εμπαθής κομμουνιστικολόγος που νομίζει ότι είναι πανδαήμονας επί παντός επιστητού αναφορικά με τον τρόπο που λειτουργεί ένα αριστερό ή κομμουνιστικό κόμμα. Στην ουσία όμως αγνοείς ή δεν αντιλαμβάνεσαι ότι υπάρχουν εσωτερικοί κανονισμοί και διαδικασίες για συζήτησες και λήψη αποφάσεων από τα κατώτερα μέχρι τα ανώτερα σώματα.

  Πέραν όμως αυτής της σοβαρής διαπίστωσης που αφορά το τρόπο που προσεγγίζεις τη θέσεις του ΑΚΕΛ και μερικές απορίες και ερωτήσεις, που πηγάζουν από το κείμενο σου αλλά θα τις υποβάλλω ρητορικά:
  1. Γράφεις: «Ο κομμουνισμός αποποιείται προσωπικής ευθύνης…» — Γιατί τότε υπάρχουν διαγραφές μελών και στελεχών σ’ αυτά τα κόμματα; Δεν είναι για τις προσωπικές τους ευθύνες σε κάποια ζητήματα;

  2. Λες: «Υπάρχει ένα προβληματάκι όμως: αυτό το πλαίσιο οργάνωσης της ανθρώπινης κοινωνίας φαίνεται πως αντίκειται στη φύση των πλείστων ανθρώπων.» — Πέραν λοιπόν από τον «καιροσκοπισμό» και την «κερδοσκοπία» που είναι στην ανθρώπινη φύση μας προέκυψαν κι άλλα. Από που όμως καθορίζονται τα χαρακτηριστικά της ανθρώπινης φύσης; Είναι ουρανοκατέβατα, επίκτητα, τα φέρουμε μαζί μας, ή είναι αποτέλεσμα της υλικής πραγματικότητας;

  3. Επίσης λαλείς μας: «Γι’ αυτό το λόγο στα περισσότερα οργανωμένα σύνολα και κράτη, έχει επικρατήσει το σύστημα της ελεύθερης οικονομίας [σημ.: φοάσαι να πεις καπιταλιστικό σύστημα;], ενώ τα πειράματα με τον κομμουνισμό είτε απέτυχαν παταγωδώς, είτε αποτελούν περιθωριακά ρομαντικά παραδείγματα. — Μα καλά σιορ το καπιταλιστικό σύστημα με ζωή πέραν των 400 ετών ζωής με τόσες κρίσεις, τόση φτώχεια και πείνα είναι πετυχημένο;

  4. Τέλος αποφαίνεσαι για τον Πρόεδρο πως «…είναι πρόεδρος ενός απέραντου και ανικάνου μπουρδέλου…», όμως εν μας λαλείς ποιοι καπαρετζιήες το εφτιάξαν! Θες να πεις ότι ο Χριστόφιας εν κάμνει για μπουρδελιάρης ότι έπρεπε να ‘χουμε κάποιον καλύτερο; Ποιον;

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Σεπτεμβρίου 7, 2011 07:35

   Ανεφ, πιθανόν να έχω λάθος στις αναλύσεις μου, αλλά η ανάρτηση μου δεν δικαιολογεί τους χαρακτηρισμούς σου.

   Αν δεις τι γράφτηκε αλλού (τηλεόραση δεν βλέπω), θα δεις πως η δική μου κριτική προσπαθεί τουλάχιστον να λειτουργήσει με επιχειρήματα και πολιτικά – ιδεολογικά κριτήρια. Αν ήθελα να χρησιμοποιήσω ευτελή επιχειρήματα θα μπορούσα να το κάνω, αφού δόθηκαν δυστυχώς ένα σωρό ευκαιρίες.

   « 1. Γράφεις: «Ο κομμουνισμός αποποιείται προσωπικής ευθύνης…» — Γιατί τότε υπάρχουν διαγραφές μελών και στελεχών σ’ αυτά τα κόμματα; Δεν είναι για τις προσωπικές τους ευθύνες σε κάποια ζητήματα;»
   Δεν γνωρίζω για τις διαγραφές γιατί δεν υπήρξα ποτέ μέλος κομμουνιστικού κόμματος. Προφανώς υπάρχουν κάποιοι κανονισμοί. Η ουσία του επιχειρήματος μου αφορά την αποποίησης της προσωπικής ευθύνης. Είναι αυτό ορθό ή λανθασμένο;

   «Από που όμως καθορίζονται τα χαρακτηριστικά της ανθρώπινης φύσης; Είναι ουρανοκατέβατα, επίκτητα, τα φέρουμε μαζί μας, ή είναι αποτέλεσμα της υλικής πραγματικότητας;»
   Ακόμα το ψάχνω αυτό. Πιθανότατα είναι ένας συνδυασμός, πιο σημαντικό (αλλά όχι αποκλειστικό) είναι να αξιολογήσουμε πως εκφράζεται στην πράξη αυτή η ανθρώπινη φύση (και η πράξη επιβεβαιώνει τις παρατηρήσεις μου), παρά να αναλωνόμαστε σε θεωρητικές αναφορές για το πώς και γιατί.
   «Μα καλά σιορ το καπιταλιστικό σύστημα με ζωή πέραν των 400 ετών ζωής με τόσες κρίσεις, τόση φτώχεια και πείνα είναι πετυχημένο;»
   Ε, για να αντέξει για 400 χρόνια, έστω και με τις κρίσεις του, σημαίνει πως του περνά 🙂
   Αλλά να σου θυμίσω τη θέση μου: ο καπιταλισμός πιθανόν να καταρρεύσει κάποτε μέσα από τις κρίσεις του. Αν συμβεί αυτό, τότε θα έχουμε ενδιαφέρουσες καταστάσεις, που μπορεί να φτάσουν (ισχυρίζομαι εγώ), μέχρι και τον τερματισμό της ύπαρξης του ανθρώπινου γένους. Κατάρρευση του καπιταλισμού δεν σημαίνει αυτομάτως έλευση και εφαρμογή ενός καλύτερου συστήματος.
   «Τέλος αποφαίνεσαι για τον Πρόεδρο πως «…είναι πρόεδρος ενός απέραντου και ανικάνου μπουρδέλου…», όμως εν μας λαλείς ποιοι καπαρετζιήες το εφτιάξαν! Θες να πεις ότι ο Χριστόφιας εν κάμνει για μπουρδελιάρης ότι έπρεπε να ‘χουμε κάποιον καλύτερο; Ποιον;»
   Ε, παρακολουθώντας την κατάθεση του προέδρου, και σημειώνοντας τις αναφορές για συνεργάτες, υπηρεσίες, διαδικασίες κλπ, εσύ τι συμπέρασμα βγάζεις για το κράτος μας;
   Ναι, το έφτιαξαν (και) οι προηγούμενοι καπαρετζήδες. Αν ο Χριστόφιας που επισημαίνει όλες αυτές τις αδυναμίες, *δεν* καταφέρει να τις αλλάξει, τότε αντικειμενικά έχει αποτύχει.
   Ο επόμενος θα έρθει το 2013 (γνωρίζεις πως δεν υιοθετώ την απαίτηση για παραίτηση του προέδρου). Θα κριθεί και εκείνος από τις δικές του πράξεις (και παραλήψεις).

   Μου αρέσει!

   • Σεπτεμβρίου 7, 2011 08:19

    Strovolioti,

    Ο μόνος χαρακτηρισμός που χρησιμοποίησα είναι το «εμπαθής» κι αυτό διαπιστώνω όλο και πιο πολύ μέσα από τα γραφόμενα σου. Ομολογώ ότι είναι κάτι που δεν το περίμενα και ειλικρινά δεν έχω καμία διάθεση να κάμω συγκρίσεις σε στυλ «ολίγο έγκυος»! Κι ο καθ’ ένας έχει [για να χρησιμοποιήσω και τη δική σου ρολόγια] «προσωπική ευθύνη» για το τι γράφει… Εδώ κατακρίνεις [ανεξαρτήτως του αν ενίοτε έχεις δίκιο ή όχι σε κάποια επιμέρους ζητήματα] μια ολόκληρη ιδεολογία στο πρόσωπο του Δημήτρη Χριστόφια! Αυτή είναι η διαλεκτική σου;
    Τα ερωτήματα μου [όπως προείπα] ήταν βασικά ρητορικά γι’ αυτό και δεν θα μπω στη διαδικασία της συζήτησης των σχολίων σου … Όμως το πόσο παρορμητικά, επιδερμικά και προκατειλημμένα [κι αντιδιαλεκτικά] καταπιάστηκε με το θέμα φαίνεται και μέσα από τοποθετήσεις σου του στυλ «Δεν γνωρίζω για τις διαγραφές», «Προφανώς υπάρχουν κάποιοι κανονισμοί», «Ακόμα το ψάχνω αυτό», «ο καπιταλισμός πιθανόν να καταρρεύσει κάποτε μέσα από τις κρίσεις του». Απ’ όλα έχει το πανέρι!!!
    Όμως δεν μπορώ να μην πω μια κουβέντα για την τρομερή σου ατάκα: «Αν ο Χριστόφιας που επισημαίνει όλες αυτές τις αδυναμίες, *δεν* καταφέρει να τις αλλάξει, τότε αντικειμενικά έχει αποτύχει»… Ν’ αλλάξει ο Χριστόφιας ΜΕΣΑ ΣΕ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ τις δομές και τον τρόπο λειτουργίας ενός κρατικού μηχανισμού [που όπως λέει και ο 1234 πιο πάνω, «του κρατους της ΕΟΚΑ που εκτισε την ερασιτεχνικη ΕΦ και το δημοσιουπαλληλικο κρατος και εκουντουσε ημετερους στο δημοσιο και σε θεσεις κλειδια για να πιανει ψηφους»] που εδραιώθηκε κι αναπαράγεται ΜΕΣΑ ΣΕ 50 ΧΡΟΝΙΑ!!!
    Ειλικρινά Strovolioti, περίμενα [μέσα από την φιλελεύθερη ιδεολογία σου] μια πιο διαλεκτική [κι όχι μεταφυσική και μεσσιανική – καρτερούμε το σωτήρα μας το 2013!] αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων από μέρους ΣΟΥ!!!

    Μου αρέσει!

   • strovoliotis permalink*
    Σεπτεμβρίου 7, 2011 13:34

    Anef, αυτό:
    “θεωρώ ότι αυθαιρετείς κι αρλουμπολογείς, όπως κάμνει ο κάθε εμπαθής κομμουνιστικολόγος που νομίζει ότι είναι πανδαήμονας επί παντός επιστητού αναφορικά με τον τρόπο που λειτουργεί ένα αριστερό ή κομμουνιστικό κόμμα.”
    … νομίζω περιέχει τουλάχιστον 5 επιθετικούς προσδιορισμούς.

    Άστο όμως.

    «Εδώ κατακρίνεις [ανεξαρτήτως του αν ενίοτε έχεις δίκιο ή όχι σε κάποια επιμέρους ζητήματα] μια ολόκληρη ιδεολογία στο πρόσωπο του Δημήτρη Χριστόφια! Αυτή είναι η διαλεκτική σου;»

    Αυτό καταλαβαίνεις *εσύ*. Την συγκεκριμένη ιδεολογία την κρίνω και έχω τις απόψεις μου, ανεξαρτήτως των πράξεων ή παραλείψεων οποιουδήποτε ατόμου. Η μέθοδος που χρησιμοποίησα εδώ είναι ακριβώς η αντίστροφη: ερμηνεύω μια συμπεριφορά που δεν κατανοώ, και λέγω πως αυτή οφείλεται σε μια ιδεολογία. Πιο συγκεκριμένα, μια ιδεολογία που έχει ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό: την αποποίηση της ατομικής ευθύνης υπέρ της συλλογικότητας.
    Αν κάνω λάθος στην ερμηνεία μου, και αυτό θα φανεί από τυχόν επιχειρηματολογία, θα το παραδεχτώ.
    Αν είναι λάθος το κριτήριο που έβαλα περί ατομικής ευθύνης, παρακαλώ να μου υποδειχθεί.

    Ναι, νομίζω είμαι διαλεκτικός.

    Και επειδή ακριβώς η διαλεκτική μου λίγα πράγματα δέχεται πως είναι γραμμένα στην πέτρα, *περιλαμβανομένων των δικών μου ισχυρισμών και επιχειρημάτων*, βάζω πολύ συχνά όλα αυτά τα επίθετα με τα οποία με ειρωνεύεσαι. Εγώ πάντως αντιλαμβάνομαι την παραδοχή πως κάποιος δεν είναι παντογνώστης ως θετική στάση.

    Σε μεσσίες προφανώς πιστεύεις εσύ. Εγώ έχω γράψει επανειλημμένα πως κάθε ένας κρίνεται εκ των πράξεων του και εκ του αποτελέσματος. Αν ο τωρασινός πρόεδρος είχε βάλει ως στόχο να ανατρέψει εντός της πενταετίας του «το κρατος της ΕΟΚΑ που εκτισε την ερασιτεχνικη ΕΦ και το δημοσιουπαλληλικο κρατος και εκουντουσε ημετερους στο δημοσιο και σε θεσεις κλειδια για να πιανει ψηφους»] που εδραιώθηκε κι αναπαράγεται ΜΕΣΑ ΣΕ 50 ΧΡΟΝΙΑ!!!», και δεν τα καταφέρει, ε, είναι απλό: απέτυχε. Όπως θα αποτύγχανε οποιοσδήποτε άλλος αν έβαζε αυτό, μικρότερο ή μεγαλύτερο στόχο.

    Φυσικά, εγώ αμφισβητώ πως είχε βάλει ένα τέτοιο στόχο, άρα ίσως και να τον αδικείς τελικά.

    Μου αρέσει!

   • Ανώνυμος permalink
    Σεπτεμβρίου 7, 2011 13:50

    Strovolioti,

    Λυπάμαι αλλά οφείλω να πω και πάλι ότι αυθαιρετείς και βγάζεις συμπεράσματα κατα το δοκούν… Που μίλησα εγώ για «στόχο [του Χριστόφια] να ανατρέψει εντός της πενταετίας του το κρατος της ΕΟΚΑ…» κ.λ.π. Εγώ επισήμανα τις δυσκολίες ν’ αλλάξουν κάποια πράγματα και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα και έκρινα μάλιστα [και στην τελευταία ανάρτηση μου στο Blog μου] την πολιτική αφέλεια του Προέδρου να εμπιστευτεί αυτό τον κρατικό μηχανισμό…

    Μου αρέσει!

   • Σεπτεμβρίου 7, 2011 13:52

    Ο πιο πάνω Ανώνυμος είμ’ εγώ ο Anef_Oriwn

    Μου αρέσει!

   • strovoliotis permalink*
    Σεπτεμβρίου 7, 2011 14:04

    Εγώ αυθαιρετώ ή εσύ είναι απρόσεκτος;

    Γράφω ένα πολύ μεγάλο ΑΝ πριν από τον υποτιθέμενο στόχο του Χριστόφια. Αν δεν είχε τέτοιο στόχο, τότε ούτε αναφορικά με αυτόν πρέπει να κριθεί, αλλά ούτε μπορεί να τον επικαλείται κάποιος ως δικαιολογία για τυχόν άλλες αποτυχίες ή παραλείψεις!

    Μου αρέσει!

   • Σεπτεμβρίου 7, 2011 20:57

    Strovolioti,
    Άσε τες εξυπνάδες με τα «αν»! Τούτος εν ένας τρόπος να κρατείς δκυο shοινιά! Από τη μιαν να περνάς την άποψη ή την θέση που θέλεις, κι από την άλλη αν τούτο που λαλείς αποδειχτεί αβάσιμο ή εκτός τόπου και χρόνου, τότε ΜΑΣ λες ότι «είμαστε απρόσεκτοι»

    Μου αρέσει!

 24. Καντιλαναύτιθ permalink
  Σεπτεμβρίου 7, 2011 00:56

  Αδελφέ μη φοβάθαι. Μόνο θτα πρακτικά θα εκθεταθτείθ. Θα θε βάλουνε να θβήθειθ τιθ λαμπάδεθ τουθ οι καλόγεροι εκει μέθα. Είμαι κι’ εγώ καντιλαναύτιθ. Πρόθεκθε πωθ το γράφω και θα καταλάβειθ: Καντιλαναύτιθ.

  Μου αρέσει!

 25. Othellos permalink
  Σεπτεμβρίου 7, 2011 11:40

  @ didsaimona:

  «μπορείς να μου υποδείξεις την ασυνέπεια μου; απλά γιατί είναι εξωφρενικά κουραστικό, να λέει ο καθένας ότι θέλει.»

  Το έκαμα ήδη. Από την μια χαρακτηρίζεις την Κίνα «απεχθές παράδειγμα δουλικού συστήματος» και από την άλλη εκθιάζεις την πολιτική της ίδιας χώρας σε ένα εξαιρετικά σημαντικό τομέα της οικονομίας (στέγαση & κατασκευές). Η λογική αλλά και η ιστορία μας διδάσκουν ότι μέσα σε ένα δουλικό και απάνθρωπο σύστημα, τα πάντα λειτουργούν με τον ίδιο σαθρό τρόπο (βλέπε για παράδειγμα πρώην ΕΣΣΔ). Άρα αν όχι ασυνέπεια, υπάρχει (ή μάλλον προκύπτει) μια πολύ μεγάλη αντίφαση από τα γραφόμενα σου.

  «έφερα ένα παράδειγμα μιας διορθωτικής κίνησης εκ μέρους μιας κυβέρνησης προς όφελος της ανάπτυξης της χώρας της. αυτή η χώρα έτυχε να είναι η Κίνα. τίποτε παραπάνω.»

  Από τα λίγα που διάβασα, η πολιτική της Κίνας στον συγκεκριμένο τόμεα φαίνεται ότι αντιμετωπίζει ήδη σοβαρά προβλήματα, σε σημείο που κάποιοι μάλιστα πιστεύουν ότι θα αποτύχει. Και πάλι, η σήψη και η διαφθορά υπάρχουν παντού, αλλά στα δικτατορικά καθεστώτα όπως είναι η Κίνα πολύ περισσότερο.

  «αν εσείς βλέπετε αστερούθκια πίσω που τα λεγόμενα του άλλου και μεταφράζεται αυτό που λέει όχι ως παράδειγμα αλλά ως “ιδεολογία” – που ούτε ο Κυρίτσης εν θα ελάλεν! – ποιός είναι ο προκατελειμένος με “κλειστό” μυαλό, για να θυμήθούμε και τις ερμηνείες ενός άλλου φίλου επανενωσίτη.»

  Το «εμείς» σε ποιούς αναφέρεται; Και γιατί να θέλω να παρερμηνεύσω τα όσα λες;

  Μου αρέσει!

 26. Σεπτεμβρίου 7, 2011 11:43

  Τωρά που λαλούμεν για ιδεολογίες τζιαι ιδεοληψίες, θέλω τη βοήθεια σας. Την ερχόμενη Παρασκευή θα συμμετάσχω σε 25-μελή ομάδα νέων (25-40 ετών) οι οποίοι θα συναντηθούν με τον αρχίεπίσκοπο και θα του απευθύνουν ΜΙΑ ερώτηση ο καθένας στο πλαίσιο μιας «δημόσιας διαβούλευσης» που διοργανώνει η Συνοδική Επιτροπή Νεολαίας. Γενικό θέμα δεν μας έδωσαν αλλά στο ερωτηματολόγιο που μου έστειλαν ρωτούσαν επί λέξη το εξής:

  «Ποια νομίζετε ότι είναι σήμερα η αποστολή της εκκλησίας της Κύπρου;»

  Θα εκτιμούσα οποιεσδήποτε ιδέες για το τι ερώτηση θα μπορούσεν να είναι αυτή. Αλλά θέλω ερωτήσεις που να τον «δυσκολέψουν» (αν γίνεται έτσι πράμαν)…

  Μου αρέσει!

  • 1234 permalink
   Σεπτεμβρίου 7, 2011 12:10

   Ποια η σχεση της εκκλησια με τον Χριστο?

   Μου αρέσει!

  • Σεπτεμβρίου 7, 2011 12:22

   Κοίτα, δυστυχώς ΔΕΝ θα είναι debate, απλά θα απαντά σε ερωτήσεις (έτσι εκατάλαβα τουλάχιστον), οπότε πρέπει η ερώτηση η ίδια να τον «δυσκολέψει». Τούτη που μου είπες έσιεις πολλή βάση μόνο αν είχα την ευκαιρία να συζητήσω αλλά δυστυχώς έθθα είναι έτσι.
   Μια καλή που μου επρότεινε ο Γιώργης Ρεγγίνος ήταν «Ποια είναι η θέση της εκκλησίας για την ομοφυλοφιλία;». Είναι καλή αλλά θα ήθελα τζιαι άλλες προτάσεις, του τύπου «μεν νεκατώνεσαι τζιαμέ που δεν σε αφορά» (οικονομία, πολιτική κ.λ.π.). Ας πούμεν τζείνη η δήλωση που έκαμεν πρόσφατα για τους πρόσφυγες που εν πρέπει να προσφεύγουν στην επιτροπή αποζημιώσεων «έναντι πινακίου φακής». Επίσης, ΔΕΝ πρέπει να είναι επί προσωπικού επιπέδου γιατί έτσι ακόμα τζιαι να δυσκολευτεί εννά κερδίσει συμπάθεια.

   Μου αρέσει!

   • 1234 permalink
    Σεπτεμβρίου 7, 2011 12:51

    Τζινη για την ομοφυλοφυλια εν καλη.

    Αλλη ερωτηση ειναι πως βλεπει το μελλον της εκκλησιας αφου παρατηρειται μειωση των θρησκοληπτων ατομων και οτι οι εκκλησιες εν γεματες ηλικιωμενους κλπ

    Γιατι οι παπαδες να μην καμνουν στρατο

    ΓΙατι η εκκλησια να ασχολειται με επιχειρησεις εφοσον ο Χριστος εζητησε απο τον πλουσιο, που τον ερωτησε τι πρεπει να καμει, να δοκει την περιουσια του στους φτωχους τζιαι να τον ακολουθησει. Με λιγα λογια γιατι να ασχολειται με υλιστικες ασχολιες εφοσον η αποστολης της ειναι πνευματικη?

    Γιατι δεν περιοριζεται στο να κυρητει την αγαπη και την ενοτητα και παιρνει διχαστικες πολιτικες θεσεις?

    Ποιον εν το «μυστηριο» του γαμου? Το οτι σε μια μερα καμνουν φτερα οι οικονομιες μιας ζωης? 😀

    Γιατι φορουν χρυσαφικα? Γιατι αυτη η επιδειξη πλουτου?

    Η εκκλησια αισθανεται την αναγκη να βοηθησει την κοινωνια που περνα οικονομικη κριση?

    Γιατι χρειαζεται να κτισει τεραστιους ναους τοσων εκατομμυριων? Για επιδειξη?

    Αυτα:P

    Μου αρέσει!

 27. Πρώτα η ωμή αλήθεια. permalink
  Σεπτεμβρίου 7, 2011 12:12

  @Στροβολιώτη
  Για τους θανάτους τουλάχιστον στο Μαρί αυτός που φταίει πρώτος, είναι ο διοικητής της ναυτικής βάσης. Μπορεί να σκοτώθηκε κι’ αυτός αλλά έτερον εκάτερον.
  Ως εδώ συμφωνείς;

  Μου αρέσει!

 28. Για τον Κο Ηρόδοτο Δημητρίου. permalink
  Σεπτεμβρίου 7, 2011 12:48

  @Μιχάλης Ταπακούδης
  «Κοίτα, δυστυχώς ΔΕΝ θα είναι debate»

  Ε τότε ρώτα τον:

  Αυτή η συνάντηση γιατί δεν είναι debate κύριε Ηρόδοτε Δημητρίου;
  Ή
  Δέχεστε ένα debate με άμεση μετάδωση από την τηλεόραση κύριε Ηρόδοτε Δημητρίου;
  Ή
  Υποσχεθήκατε ότι στα 5 χρόνια θα παραιτηθείτε από τον αρχιεπισκοπικό θρόνο. Θα κρατήσετε την υπόσχεση σας κύριε Ηρόδοτε Δημητρίου;
  Ή
  Είναι σοβαρό ένας αρχιερέας να αθετεί υπόσχεση του που έδωσε ενώπιον του ποιμνίου, προφασιζόμενος την όποια δικαιολογία κύριε Ηρόδοτε Δημητρίου;
  Ή
  Με αυτή τη στημένη συνάντηση προσπαθείτε να δημιουργήσετε προφίλ πολιτικού ηγέτη κύριε Ηρόδοτε Δημητρίου;
  Ή
  Μια τέτοια συνάντηση αν την έκανε ο Αθανάσιος ή ο Νικηφόρος θα είχατε αντίρρηση κύριε Ηρόδοτε Δημητρίου;

  Αλλά λύσε μου και συ μια απορία. Με ποιό τρόπο διάλεξαν τα μέλη αυτής της ομάδας που θα συναντηθεί με τον αρχιεπίσκοπο;

  Μου αρέσει!

 29. Για τον Κο Ηρόδοτο Δημητρίου. permalink
  Σεπτεμβρίου 7, 2011 13:00

  Ή μια πιο δραστική ερώτηση:

  Μακαριώτατε, βρήκατε τη δικαιολογία που θα μας δώσετε γιατί δε θα παραιτηθείτε στα 5 χρόνια από τον αρχιεπισκοπικό θρόνο όπως μας υποσχεθήκατε, ή ακόμα τη ψάχνετε;

  Μου αρέσει!

 30. Σεπτεμβρίου 7, 2011 14:40

  Χμ, ευχαριστίες για την ανταπόκριση, απολογίες στον Στροβολιώτη που έβαλα άσχετο σχόλιο ενώ συνεχίζεται η προηγούμενη κουβέντα.

  @1234: Ωραίες ιδέες τζείνη για το στρατό τζιαι η περί υλισμού (στολίθκια, αυτοκίνητα, κτίρια). Θενκς! Αν τζιαι για το στρατό μπορεί να ένει ευκολάκι, εννά επικαλεστεί καμμιάν νομοθετικήν εξαίρεσην αλόπως.

  @Για τον Κο Ηρόδοτο Δημητρίου: Απαντήσαν μου ήδη γιατί ΔΕΝ θα είναι debate: διότι είναι μια πρώτη δοκιμή τζιαι αναλόγως εξέλιξης θα ακολουθήσουν τζιαι άλλες, ίσως τζιαι ως debate. Επίσης, έχω την εντύπωση ότι θα υπάρχει μετάδοση (δεν έχω ιδέα που αν ισχύει όντως – μάλλον στο Μέγκα) αλλά το πιθανότερο μαγνητοσκοπημένη. Για την πενταετία που έταξεν, εκτός του ότι είναι προσωπικής φύσεως τζιαι εννά φανεί ότι κάμνω του επίθεση του ίδιου, ήδη έσιει απάντηση που το 2008:

  http://www.sigmalive.com/simerini/politics/interviews/32114

  Όσο για το πως εθκιαλέξαν, εν ξέρω αν υπήρξεν κάποια μέθοδος αλλά εγώ εμπήκα διότι ο υπεύθυνος που το διοργανώνει ήξερεν ένα φίλο μου ομοϊδεάτη (άθεο δηλαδή), εζήτησεν του να πάει αλλά εν μπορούσεν τζιαι επρότεινε με εμένα, που έτσι κουβεντούες γυρεύκω τες

  Άλλες ερωτήσεις που εσκέφτηκα είναι:

  «Έννεν οξύμωρο η ηγεσία της εκκλησίας να αυτολιβανίζεται ως πηγή ενότητας του λαού τζιαι ταυτόχρονα οι ηγέτες της να δηλώνουν κομματικές προτιμήσεις δημοσίως;»

  «Γιατί οι ιερείς παντρεύονται τζιαι κάμνουν οικογένεια ενώ οι ιεράρχες παραμένουν άγαμοι;»

  «Ποια είναι η θέση της εκκλησίας για τις αποτεφρώσεις νεκρών;»

  «Στο πλαίσιο της φιλανθρωπικής της αποστολής, γιατί δεν προσλαμβάνει η εκκλησία μερικές χιλιάδες ανέργους;»

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Σεπτεμβρίου 10, 2011 18:53

   Αναμένουμε σχετική ανάρτηση με πάρα πολύ ενδιαφέρον!

   Μου αρέσει!

  • Σεπτεμβρίου 10, 2011 20:12

   Στροβολιώτη έπαθα την κανονικά. Η όλη ιστορία αποδείχτηκε ότι ήταν στημένη για να κάμει ο αρχιεπίσκοπος καθαρά πολιτική παρέμβαση με προπέτασμα τάχα μια «δημόσια διαβούλευση» με νέους. Κατ’ αρχήν ΔΕΝ ήταν διαβούλευση, ήταν ουσιαστικά μια συνέντευξη, με τεράστιους μονολόγους που σχεδόν συνεχώς ήταν εκτός θέματος, έπαιρνεν αφορμήν που τες ερωτήσεις τζιαι έκαμνεν παράθεσην των θέσεων του. Ιδού τες σχετικές αναρτήσεις σε διάφορα site:

   http://www.sigmalive.com/news/politics/417632

   http://www.amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=6805

   http://romfaia.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=9151:-q-q&catid=24:2009-12-18-08-37-24

   http://www.philenews.com/el-gr/New-Homepage-With-Slider/4995/79153

   Μόνο εγώ (κοινότητα ΛΟΑΔ, αυνανισμός, έλεγχος γεννήσεων), μια κοπέλα που τον οργανισμό νεολαίας (γιατί τόσος υλισμός στις εκκλησίες τζιαι τα τελετουργικά) τζιαι ένας τρίτος (μετάφραση λειτουργίας στη δημοτική) ερωτήσαμεν τον για κάτι πέραν του εθνικού.

   Οι δε συγκεκριμένες ερωτήσεις επεράσαν στα ψιλά (δες στην τελευταία ανάρτηση):

   «Θέματα που έθεσαν ενώπιον του Αρχιεπισκόπου οι νέοι ήταν οι προγαμιαίες σχέσεις, η ομοφυλοφιλία, οι εκτρώσεις, ο έλεγχος των γεννήσεων, η στρατιωτική θητεία, η μετατροπή της θείας λειτουργίας στη νέα δημοτική γλώσσα και άλλα.»

   Μάλιστα όλοι οι άλλοι πριν καν ρωτήσουν επρολογίζαν εναντίον των χειρισμών στο κυπριακό, την παιδεία κ.λ.π. τζιαι μέτά οι ερωτήσεις τους εμοιάζαν να είναι σχεδιασμένες να του δώσουν αφορμή να πει τα δικά του. Καλά να μας κάμει…

   Μου αρέσει!

 31. 1234 permalink
  Σεπτεμβρίου 7, 2011 15:04

  Μια ερωτηση δικη μου για οποιον ξερει. Τους παπαδες (και τους ανωτερους τους) εν η κυβερνηση που τους πιερωνει? Πιανουν και μισθο και συνταξη? Συνεισφερουν για τις συνταξεις τους? Τι κλιμακες παιζουν? 😀

  Ενιξερω αν που τουτα ερκεται σου αλλο καμια ιδεα

  Μου αρέσει!

 32. Παιδί παπά διαόλου εγγόνι. permalink
  Σεπτεμβρίου 7, 2011 22:18

  Η συμφωνία που έκανε η Κυβέρνηση με την εκκλησία ήταν να δώσει κάποια περιουσία η εκκλησία στο κράτος και το κράτος να καταβάλλει τους μισθούς των κληρικών κατά το ήμιση, αλλά χωρίς να προκαθορίσουν το ποσόν. Έτσι η εκκλησία δήλωσε τα διπλάσια σαν μισθό των κληρικών και το κράτος στην ουσία τα καταβάλλει όλα αντί τα μισά. Η εκκλησία δεν βγάζει γρόσι από τα ταμεία της και ούτε έχει το δικαίωμα κανένας να την ελέγξει. Επίσης η κυβέρνηση καταβάλλει μηνιαίο επίδομα πρεσβυτέρας για τις παπαδιές, καμιά 500σιά ευρώ υπό τύπον πρόωρης σύνταξης γιατί είναι άπρεπον ολόκληρη παπαδιά να πάει να δουλέψει κάτω από τις διαταγές κάποιου μάστρου. Ντροπή η η η η! Κι’ αν ο μάστρος της πιάσει τον κώλο θα πάει να το πει στον παπά; Ντροπήηηηη! Κάτσε μωρή ευλογημένη και μη λες τίποτα και γίνουμε ρεζίλι θα της πει ο παπάς.

  Πρέπει να σημειωθεί ότι στις συνομιλίες μεταξύ κυβέρνησης και εκκλησίας εκπρόσωπος της κυβέρνησης ήταν ο Μακάριος που ήταν πρόεδρος, και ο εκπρόσωπος της εκκλησίας ήταν πάλι Μακάριος που ήταν αρχιεπίσκοπος.
  Οι συνομιλίες κυβέρνησης και εκκλησίας κατέληξαν σε πλήρη συμφωνία και ταύτιση απόψεων Χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα . . . . . . . . . . . . . . . . .

  Από τότε εκείνη η περιουσία που έδωσε στο κράτος η εκκλησιά εξακολουθεί να πληρώνεται και θα πληρώνεται, θα πληρώνεται, θα πληρώνεται, θα πληρώνεται, θα πληρώνεται, θα πληρώνεται, μέχρι τη δευτέρα παρουσία!

  Μου αρέσει!

 33. Πρώτα η ωμή αλήθεια. permalink
  Σεπτεμβρίου 7, 2011 22:23

  Στροβολιώτη πού είσαι;
  Τουλάχιστον για τους θανάτους στο Μαρί, ο πρώτος που φταίει είναι ο διοικητής της ναυτικής βάσης. Μπορεί να σκοτώθηκε κι’ αυτός αλλά έτερον εκάτερον.
  Έχω λάθος;

  Μου αρέσει!

 34. Σεπτεμβρίου 8, 2011 18:42

  Strovoliotis,

  Αν και θεωρώ ότι έχουμε εξαντλήσει το θέμα που συζητούμε [οι δύο μας], εν τούτοις κάμνω ακόμα μια παρέμβαση για να τεκμηριώσω με κάτι το νεο τη θέση μου ότι «αυθαιρετείς» με τη τοποθέτηση σου ότι «Βεβαίως και φταίει η ιδεολογία» [της Αριστεράς], για το τραγικό συμβάν στο Μαρί …

  Σήμερα ο δημοσιογράφος του “Πολίτη” Γιώργος Κασκάνης με άρθρο του στη καθημερινή του στήλη “Δεύτερη Ανάγνωση” [σελ. 6] διατείνεται ακριβώς τα αντίθετα απ’ αυτά που ΕΣΥ χρεώνεις τον Πρόεδρο Χριστόφια: δηλ. ότι δεν αποτελεί γνώρισμα ενός Αριστερού η μη υπεράσπιση των συνεργατών του [ενώ εσύ το θεωρείς ως γνώρισμα της αριστερής ιδεολογίας] … Φυσικά δεν συμφωνώ με τον τρόπο που προσεγγίζει το θέμα ο Κασκάνης, αλλά δεν είναι αυτό η ουσία αυτής μου της παρέμβασης …

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Σεπτεμβρίου 8, 2011 22:26

   Anef,
   Το γεγονός πως δυο νούσιμα και καλόπιστα πλάσματα όπως ο Κασκάνης και εγώ, προβληματίζονται μη αντιλαμβανόμενοι τη συμπεριφορά του πρόεδρου, θα έπρεπε να παίξει το πρώτο καμπανάκι. Όντως ο Γιώργος χρησιμοποιεί περίπου το ίδιο πλαίσιο προβληματισμού για να εξηγήσει την ίδια ανεξήγητη συμπεριφορά που επισημαίνω και εγώ.

   Και καταλήγει σχεδόν στο ακριβώς αντίθετο συμπέρασμα.

   Αυτό θα έπρεπε να κτυπήσει το δεύτερο και μεγαλύτερο καμπανάκι: κάτι δεν πάει καλά με την συμπεριφορά του προέδρου.

   Και για να εξηγούμαστε, άνκαι στην ανάρτηση και στα σχόλια το εξηγώ πλήρως: το «φταίει η ιδεολογία» σημαίνει πως μια πράξη *εξηγείται* από την ιδεολογία.

   Και κάτι άλλο: ο Κασκάνης βλέπει το θέμα της ατομικής ευθύνης με ένα τρόπο, και εγώ με άλλο. Το πλησιέστερο που βρεθήκαμε στην αριστερά με τον Γιώργο, ήταν στην ΕΔΕΚ, άρα πιθανόν να μην γνωρίζουμε (είδες, πάλι βάζω τις απόψεις μου υπό αμφισβήτηση!)).

   Πως εξηγεί ένας αυθεντικός αριστερός το ζήτημα της ατομικής/ συλλογικής ευθύνης και ανάληψης αυτών;

   Μου αρέσει!

   • Σεπτεμβρίου 8, 2011 23:16

    Strovoliotis,

    Με το «αυθεντικός αριστερός» εννοείς ΕΜΕΝΑ;
    Πάντως το κείμενο του Κασκάνη θα μπορούσε να αποτελεί και μια απάντηση στο δικό σου κείμενο, αν και διαφωνώ με κάποιες από τις προσεγγίσεις του, ενώ τα παραδείγματα του [ειδικά αυτό με τη χούντα] τα θεωρώ άστοχα …

    Μου αρέσει!

  • Ανώνυμος permalink
   Σεπτεμβρίου 8, 2011 22:41

   Νομίζω πρέπει να σοβαρευτούμε και να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους .Και ερωτώ ευθέως .Τίσχέση έχει η αριστερή ιδεολογία με το Ιράν και την Συρία;Παρακαλώ και προκαλώ να δοθεί μία απάντηση.

   Μου αρέσει!

 35. Χαμάλης permalink
  Σεπτεμβρίου 8, 2011 21:25

  Μα πού εν Στροβλιώτης;
  Ούτε στους μαθητές μου ένι μπορεί να απαντήσει. Πάω στοίσιημαν ότι ετράβησεν σε καμιάν ποταμοσιάν να φκάλει φωτογραφίες τους κουρκουτάες για ν’ αλλάξει θέμαν. Κάποιοι που σε επαραξενέψαν με τες ερωτήσεις τους εν μαθητές μου. Διότι εν Σεπτέβρης, ανοίξαν τζι’ άλλα σχολεία. Άτε έλα. Σεβάστου τους μιτσιούς.

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Σεπτεμβρίου 8, 2011 22:31

   Χαμάλη,

   Αν οι μαθητές σου κάθονται σε ένα ιντερνέτ καφέ, και στέλνουν εργολαβικά μερικές δεκάδες μηνύματα, ε, μάλλον δεν θα πάρουν απάντηση, γιατί αυτό δεν είναι διάλογος. Είναι παρενόχληση.

   Και προς το παρόν το αφήνω εδώ.

   Οι κουρκουτάες τζιαι οι ποταμοσιές αρέσκουν μου πολλά. Τζιαι λυπούμαι που όταν παρουσιάζω έναν τόπον που πιθανόν να μη επισκέφτηκεν πάνω που 10% των αναγνωστών, δεν γίνεται καμιά συζήτηση, ενώ για πολιτικά ή «πολιτικά» ζητήματα, γράφουμεν εμείς ή οι μαθητές μας 50 φορές το ίδιον πράμαν.

   Εν τζιαι ο «Andreas» μαθητής σου;

   Μου αρέσει!

 36. Χαμάλης permalink
  Σεπτεμβρίου 8, 2011 22:46

  Όι εν τον ηξέρω καθόλου. Οι μαθητές μου εν μιτσιοί έφηβοι τζιαί για όνομαν εν να βάλλουν επικεφαλίδαν του σχολίου. Σόρρυ αν σε παρενοχλήσασιν, αλλά απάντα έστω τζιαί σε θκυο τρεις ρε κουμπάρε. Για να σε καλοπιάσω, αρέσκουν μας τζι’ εμάς οι κουρκουτάες. Έχουν πλάκαν! Πρό πάντων άμμαν μιλούν που την τηλεόρασιν με ύφος . . . . . επόμενου προέδρου. Εντάξει! Ας χαρούν τουλάχιστον την . . . . υποψηφιότηταν. Όι όι αρέσκουν μας τζι’ εμάς πολλά!

  Μου αρέσει!

  • Σεπτεμβρίου 8, 2011 23:19

   Χαμάλη,

   Οι μαθητές εν επήαν ακόμα σχολείο. Γιατί περιπαίζεις τον Strovolioti. Γενικώς όμως δεν είναι σωστό να κάμνετε σκασιαρχείο και να πηγαίνετε σε internet café!

   Μου αρέσει!

 37. Χαμάλης permalink
  Σεπτεμβρίου 8, 2011 23:25

  Μα έν ζι’ εν γυμνάσιον. Εν άλλωσπως σχολείον.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: