Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ο Χριστόφιας και τα γκάζια.

13 Σεπτεμβρίου, 2011

 

Είναι νομίζω γενικά παραδεκτό πως η υπόθεση με τα γκάζια είναι μια δυνητική πόμπα, όχι μόνο για εμάς, αλλά για όλη την ανατολική μεσόγειο. Η εκρηκτικότητα της όλης ιστορίας ενισχύεται και από το γεγονός πως οι δυο αντικειμενικά ισχυρότερες χώρες της περιοχής, είναι τσακωμένες κυρίως για άλλους λόγους. Δεν πιστεύω φυσικά πως Τουρκία και Ισραήλ θα πολεμήσουν για μια συγγνώμη, και πολύ λιγότερο  για τα Κυπριακά γκάζια, αφού δεν υπάρχει ζήτημα αμφισβητουμένων κοιτασμάτων μεταξύ των δυο αυτών χωρών.

 

Το πείσμα όμως και η αλαζονεία του Ερντογάν, ο οποίος δείχνει όλο και ένα πιο άσχημο πρόσωπο σε όσους στη δύση θεώρησαν πως θα άλλαζε για πάντα τη χώρα του, είναι δυνατό να οδηγήσει ακόμα και σε μεμονωμένο θερμό επεισόδιο, για να δείξει ποιος είναι ο μάστρος της γειτονιάς!

 

Ένας Ερντογάν που έγινε προσωποποίηση του αξιώματος πως η πολλή δύναμη φθείρει, και ο οποίος διεκδικεί πλεον ένα ρόλο μεγαλύτερο από το κοστούμι όπου φορεί (1).

 

Ένας Ερντογάν που δείχνει πλέον επαναπαυμένος με τις οικονομικές επιτυχίες της χώρας του (ίσως και δικαιολογημένα, άνκαι καλύτερο θα ήταν αν σκεφτόταν πως θα ξεπεράσει την επόμενη αναπόφευκτη κρίση που θα αντιμετωπίσει η Τουρκία), και ο οποίος όλο και περισσότερο περνά τον χρόνο του με εξωτερικά, περιφερειακά ζητήματα.

 

Μέσα σε ένα τόσο φορτισμένο γεωπολιτικό περιβάλλον, θέλουμε και εμείς να έχουμε ρόλο. Και διεκδικούμε τον ρόλο της καλής χωρούλας, με τις πολλές δυσκολίες και το κυνήγι από όλους τους κακούς, η οποία  διεκδικεί τα αυτονόητα. Και έτσι, στις ιμπεριαλιστικές δηλώσεις ενός ηγέτη που τεχνικά τουλάχιστον δικαιούται να τις κάνει, απαντούμε τοιουτοτρόπως:

« Η Τουρκία προκαλεί ένταση στην περιοχή στέλλοντας το μήνυμα ότι λειτουργεί σαν ταραξίας και παρανομεί παραβιάζοντας διεθνείς κανόνες, σημείωσε (ο πρόεδρος Χριστόφιας). 

 

Μπορεί ο Γιαννάκης Ομήρου να έχει εγκαταλείψει την κυβέρνηση, αλλά ο πρόεδρος Χριστόφιας δεν ξεχνά το περιορισμένο, και προβλέψιμο λεξιλόγιο του «σοσιαλιστή» ηγέτη.

 

Ο πρέσβης της Τουρκίας στην ΕΕ Selim Kuneralp απαντά έτσι στο ερώτημα αν θα σταλούν τουρκικά πλοία να εμποδίσουν τις γεωτρήσεις: «I hope it will not come to that and the Greek Cypriots will see reason … I didn’t mention warships. I think it’s better to hope that reason will prevail. »

 

Γιατί όμως υπάρχει πρόβλημα; Λέει ο Selim Kuneralp: «These are resources that belong to both communities on the island … and until such time as this has happened [an agreement on how to share them] we feel it is highly inappropriate for exploration to begin. »

 

Το ζήτημα όμως είναι πως επί της ουσίας και ο πρόεδρος Χριστόφιας λέει περίπου το ίδιο:

 

«Η Τουρκία, συνέχισε, εκτοξεύοντας απειλές επικαλείται τους Τουρκοκύπριους εγείροντας θέμα ύπαρξης δικαιωμάτων για το φυσικό αέριο. Η Κυπριακή Δημοκρατία όπως και η Διεθνής Κοινότητα δεν αναγνωρίζουν τα αποσχιστικά δεδομένα που παράνομα δημιούργησε η Τουρκία το 1983 με την ίδρυση της λεγόμενης Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου, πρόσθεσε. «Η Τουρκοκυπριακή Κοινότητα μπορεί να έχει όφελος από την εκμετάλλευση του όποιου πλούτου στο πλαίσιο μιας επανενωμένης πατρίδας«. Άλλωστε, ανέφερε, στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού, έχουμε συμφωνήσει ότι τα θέματα της εκμετάλλευσης του φυσικού πλούτου της χώρας, είναι αρμοδιότητα της κεντρικής κυβέρνησης η οποία θα παρέχει οικονομική αρωγή μέσω του προϋπολογισμού στις δύο ομόσπονδες μονάδες. «Είναι φανερό ότι η εκμετάλλευση των πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου μπορεί να λειτουργήσει ως κίνητρο για επίτευξη λύσης σύντομα και ολόκληρος ο λαός, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, να επωφεληθεί από την όποια θετική εξέλιξη«.» (ΚΥΠΕ).

 

Όμως εδώ τελειώνει το πάρτι. Ο πρόεδρος Χριστόφιας αναπαράγει την διαχρονική ελληνοκυπριακή προπαγάνδα, έστω και με κάποιες σωτήριες θετικές προεκτάσεις, τις οποίες υποθέτω του επέβαλε κάποιος σύμβουλος του. Γιατί ναι μεν εμείς αναφερόμαστε στο 1983 (και στο 1974), αλλά κανείς δεν φαίνεται να συμφωνεί απόλυτα με εμάς επί της ουσίας του Κυπριακού προβλήματος. Η ουσία για τους Τούρκους, αλλά και για τους πλείστους ξένους είναι πως οι τουρκοκύπριοι βρίσκονται εκτός κυβέρνησης από το 1963. Ναι μεν το 1974 έγινε εισβολή, αλλά μέχρι ποιού σημείου δικαιούται η ντε φάκτο ελληνοκυπριακή κυβέρνηση να κάνει έρευνες και εκμετάλλευση σημαντικών νέων πόρων ερήμην του άλλου ιδρυτικού συνεταίρου της Κυπριακής δημοκρατίας;

 

Όταν θέτουν το επιχείρημα αυτό, οι τούρκοι βρίσκουν ευήκοα ώτα, γι’ αυτό όταν αυτάρεσκα επαναλαμβάνουμε την δήλωση πως ναι μεν λειτουργούμε από μόνοι μας, αλλά αναγνωρίζουμε πως τα γκάζια ανήκουν *και* στους τουρκοκυπρίους, πρέπει να δυνάμεθα να στηρίξουμε τη θεση μας δείχνοντας πόσο έντονα επιθυμούμε και εργαζόμαστε για τη λύση. Η τραγική πενταετία του Μεγάλου Μακαρίτη μας έβαλε δεκαετίες πίσω, ενώ και ο πρόεδρος Χριστόφια δεν έχει καταφέρει ακόμη να ανατρέψει την εικόνα όσο θα ήταν επιθυμητό.  

 

Αν το Τούρκος πρέσβης στην ΕΕ σκοράρει 10 με την αναφορά στη λύση, εμείς πρέπει να σκοράρουμε 100. Και κατά το δυνατόν να αφήσουμε τα επίθετα και τις παλικαριές (αυτό δεν αφορά τον πρόεδρο Χριστόφια.)

 

Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: ακόμα και σε συνθήκες μη λύσης, ακόμα και αν δεν συμμετέχουν οι τουρκοκύπριοι, η ντε φάκτο ελληνοκυπριακή δημοκρατία δικαιούται να κάνει έρευνες. Δεν μπορούν όλα να παγώσουν χωρίς τη λύση, και μάλιστα αυτό θα έπρεπε να λειτουργήσει ως επιχείρημα για τους ιδίους τους τουρκοκυπρίους για να την επιδιώξουν.

 

Και κάτι άλλο: η όλη δήλωση του πρόεδρου Χριστόφια ήταν σε γενικές γραμμές θετική, νούσιμη και προσεγμένη. Είχε όμως κυρίως στόχο την εσωτερική πολιτική αγορά η οποία χρειάζεται φόρτωμα μετά από τους τραγικούς χειρισμούς πριν και μετα το Μαρί. Όσον αφορά τους ξένους όμως, αυτό δεν είναι αρκετό. Παρ’ όλη την δεδομένη και δεδηλωμένη φραστική στήριξη που έχουμε πάρει, είμαι σίγουρος πως στο διπλωματικό επίπεδο, σε αυτά που θα βγάλει η wikileaks σε λίγα χρόνια, θα φαίνεται παντού η επιθυμία τους να κάνουμε ό,τι μπορούμε για τη λύση, ενώ είμαι σίγουρος πως κάποιοι θα φτάνουν στο σημείο να μας λένε πως αν τα πράγματα γίνουν ανεξέλεγκτα, να κάνουμε υπομονή μέχρι να έρθουν καλύτερες μέρες.

 

 Είναι κουραστικό, και τώρα πια ίσως και μόνο ρομαντικό, αλλά θα το γράψω ξανά: μόνη λύση, η λύση!

 

 

(1). Η μετάλλαξη του Ερντογάν μοιραία μας φέρνει προ των ευθυνών μας, και της τραγικής μας ανεπάρκειας. Πίσω στο 2004 ο Ερντογάν προσπαθούσε ακόμη να πείσει για την διαφορετικότητα του, είχε ανάγκη την δύση, η χώρα του είχε ανάγκη την Ευρώπη. Εφτά χρόνια αργότερα, τα δεδομένα έχουν ανατραπεί. Εφτά χρόνια αργότερα γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο το μέγεθος του πουλιού που επέτασεν. 

33 Σχόλια leave one →
  1. strovoliotis permalink*
    13 Σεπτεμβρίου, 2011 23:36

    Πάει το ρωσσικό δάνειο!

    Ο ΑΠΟΕΛ σε διατεταγμένη αποστολή σε βάρος του Χριστόφια!

    Μου αρέσει!

  2. Χαμάλης permalink
    14 Σεπτεμβρίου, 2011 00:50

    Ενίκηεν η Ελληνική Ψυχή του Μαντούκα του Αήλντα του Παουλο Ζιόρζιε τζιαί του Μοραής.
    ΟΛΕ ΟΛΕ . . . . . έλα πυρομ . . . . .εμ . . . . .εμ . . . . . . .ΑΠΟΕΛΛΑΡΑΑΑΑΑΑΑ.

    Μου αρέσει!

  3. Χαμάλης permalink
    14 Σεπτεμβρίου, 2011 13:45

    Μπα; Τζι’ ο αγρινός του Αποέλ τωρά; Ο αναρχικός; Γλύψε τζι’ εσύ λλίον . . . . . εν απαγορεύεται. Είμαστεν στη ΕΕ πιον.

    Μου αρέσει!

  4. Χαμάλης permalink
    14 Σεπτεμβρίου, 2011 13:59

    Δεν θα γίνεις γυναίκα ποτέεεεεεεεεεε

    ποτούτεεεεεεεεε

    ποτούτεεεεεεεεε

    Μου αρέσει!

  5. ΔemΩΝ permalink
    14 Σεπτεμβρίου, 2011 14:16

    Το επίπεδο του διαλόγου όλο και ανεβαίνει. Συγχαρητήρια!

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      14 Σεπτεμβρίου, 2011 15:57

      Και όμως, τα σχόλια έχουν τη σημασία τους. Ακόμα και το ίδιο το επίπεδο του διαλόγου έχει τη δική του. Όπως θα πρόσεξες δεν είχαμε κανένα σχόλιο επί της ουσίας της ανάρτησης.

      Τα σχόλια αφορμή είχαν το δικό μου πρώτο (μάλλον άσχετο) σχόλιο που ανήρτησα ψες μέσα στον οίστρο της ταπείνωσης των ρώσσων.

      Και ξέρεις σημασία έχουν και τα μη – σχόλια. Είναι δυνατόν να μεν εβρέθηκεν ένας από τους γνωστούς σχολιογράφους που να πρόσεξε την ηπίως θετική μου στάση προς τον πρόεδρο Χριστόφια;

      Μου αρέσει!

      • ΔemΩΝ permalink
        14 Σεπτεμβρίου, 2011 16:33

        Χαλάς την μανέστρα (πάνω που σιγουρευτήκαμε πως είσαι κι εσύ ακροδεξιός) 😉

        (Αλήθεια τι έγινε με τους Ρώσους; Δεν έκλεισε η συμφωνία; Δεν πήρα τπτ χαμπάρι…)

        Μου αρέσει!

      • strovoliotis permalink*
        14 Σεπτεμβρίου, 2011 21:50

        Η υπόθεση με το δάνειο της Ρωσίας για να διαρρεύσει, σημαίνει διέρρευσε από την κυβέρνηση, και συνεπώς η συμφωνία πρέπει να είχε περίπου κλείσει.

        Φυσικά η σχετική είδηση πιθανότατα να δυσκόλεψε το έργο του Καζαμία να συνεφέρει τους ξεροκέφαλους συντεχνιακούς, αλλά από την άλλη πέρασε μια νότα αισιοδοξίας στην αγορά.

        Αν κλείσει και το δάνειο, και το δεύτερο πακέτο, τότε ίσως να μπορούμε να δούμε θετικά το μέλλον (άτε πάλε, πόσο φιλοΧριστοφιακό έγινε τούτον το μπλοκ!!!).

        (Φυσικά, στα πλαίσια του γλειψίματος της κυβέρνησης, παραλείπουμε την λεπτομέρεια, πως η ξεροκεφαλιά και η ασχετοσύνη του, μας πήρε 3 χρόνια, και στο παρά πέντε της πτώχευσης για να κάνουν – σχεδόν – εκείνο που έπρεπε να κάνουν.)

        Μου αρέσει!

  6. Χαμάλης permalink
    14 Σεπτεμβρίου, 2011 14:23

    Ου θκιάολε! Μα ακούουν μας τζι’ άλλοι; Εγίνημαν ρεζίλιν πάλε!
    Αφού είπα τους σιήλιες φορές «συζητάτε λογικά τζιαί εμέναν μεν προσπαθείτε να με πικκάρετε, τρώω σας όπως τα σουβλάκια», πάλε τζιείνοι μάχουνται. Φταίω εγιώ; Κάμνουν όπως την αίγιαν που κωλοτρίφεται πάνω στην βέρκαν του βοσκού. Ειδικά τωρά ποιός τον εκάλεσεν τον αγρινόν να ανακατευτεί; Πε μου τζιαί συ!

    Μου αρέσει!

  7. 1234 permalink
    14 Σεπτεμβρίου, 2011 14:38

    XAXAXAXA

    Μου αρέσει!

  8. Paralamnitis permalink
    14 Σεπτεμβρίου, 2011 18:13

    Ρε Χαμάλη εν ηξέρω αν «τους τρώεις όπως τα σουβλάκια» αλλά τζίνο που εκατάλαβα είναι ότι η παλάμη σου πρέπει να είναι καλά γυμνασμένη.

    Μου αρέσει!

  9. 14 Σεπτεμβρίου, 2011 18:25

    εγώ επρόσεξα το, αλλά εν με πιάννει το κόλπο γιατί εν σε είπα ποτέ ακροδεξιό.

    βασικά αφησα τζαι ενα σχόλιο, που έλεεν ότι κάποτε ήμουν τζαι εγώ οπαδός τζαι ήταν πάρα πολλά ωραία. μάλιστα – είμαστε μια γυναικοπαρέα τότε – τζαι αρκετές ασχολήθηκαν επαγγελματικά με το μπάσκετ και το βόλευ στην ΑΕΛ και τον Απόλλωνα, εξαιτίας της πρότερης μανίας μας με το ποδόσφαιρο.

    τωρά εν παω, όχι γιατί δεν είναι ωραία να είσαι οπαδός αλλά γιατί πιάννου μας τον πωπό μας με τα εισιτήρια και μετά μπορεί να θέλεις τζαι ισιωτή για το αυτοκίνητο τζαι για τη μέση σου.

    ύστερα έσβησα το σχόλιο, γιατί είπα πως εν θέλω να ασχοληθώ με καταστάσεις που με φκαιρώνουν…τωρά αφήνω το για να μεν πετασσεις σποντούες στροβολιώτη μου. 🙂

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      14 Σεπτεμβρίου, 2011 21:54

      Ναι αλλά δεν βλέπω κανένα χουμίσι για τα καλά λόγια που είπαμεν!

      Ή την προσωρινή αναστολή ας πούμε του ταξικού αγώνα, αφού τελικά δεν είναι όλοι οι δεξιοί κακοί 🙂

      Μου αρέσει!

  10. 14 Σεπτεμβρίου, 2011 18:33

    δεύτερο σχόλιο….

    μήπως είναι καιρός να επιστρέψουμε σε μια πιο αξιοπρεπή συμπεριφορά μεσα στα μπλόγκς; δηλαδή, τι νόημα έχει, για τον οποιονδήποτε, να τρώει την υστερία στη μουρη όπου πάει, και να τρώει ξανά την υστερία στη μουρη και στον οποιοδήποτε διάλογο.

    εγώ γι αυτό προηγουμένως δεν αφησα σχόλιο…μπορεί και άλλα άτομα…άλλον η διαφωνία, αρέσκει σε ούλλους μας. Ούτε ψευτοηθικολόγοι είμαστε τζαι μη μου απτου.

    αλλά τούτη η υστερία εν κουραστική, δηλαδή κάποτε φτάνεις τζαι σε σημείο απλά να θέλεις να φύεις.

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      14 Σεπτεμβρίου, 2011 21:56

      Υστερία; Που είδες την υστερία σε αυτό το μπλοκ;

      Κανόνες για αξιοπρεπή συμπεριφορά, στα μπλόκς; Μόνο στα μπλοκς;

      Άσε, η αγορά θα δώσει απαντήσεις!

      Μου αρέσει!

  11. ΤΟΞΟΤΗΣ permalink
    14 Σεπτεμβρίου, 2011 20:07

    «Η Τουρκοκυπριακή Κοινότητα μπορεί να έχει όφελος από την εκμετάλλευση του όποιου πλούτου στο πλαίσιο μιας επανενωμένης πατρίδας“.
    Αυτή ακριβώς η φράση του Χριστόφια είναι εκείνη που δημιουργεί περισσότερα προβλήματα απ ο΄σα λύνει. Διότι θα μπορούσε κάποιος να την ερμηνεύσει ως εξής: Αν θέλετε πετρέλαιο λύστε το κυπριακό. Λύστε το πως; Με τον τρόπο που εμείς αντιλαμβανόμαστε. Αυτή όμως δεν νομίζω ότι πρέπει να είναι η προσέγγιση ενός κράτους με το δικό μας μέγεθος. Η πρόταση Χριστόφια απαντά στο μείζον : Τι θα γίνει αν βρεθεί το πετρέλαιο και δεν έχει υπάρξει λύση. Σε αυτό -κυρίως -θα έπρεπε να δώσει απάντηση στην Άγκυρα…

    Μου αρέσει!

    • 1234 permalink
      14 Σεπτεμβρίου, 2011 20:47

      «Αν θελετε πετρελαιο ελατε με προτασεις (μη μαξιμαλιστικες) που μπορουν να φερουν λυση»

      Ετο, τοσο δυσκολο ενι?

      Μου αρέσει!

  12. ΤΟΞΟΤΗΣ permalink
    14 Σεπτεμβρίου, 2011 20:08

    Εννοόύσα «η προταση Χριστόφια ΔΕΝ απαντά στο μείζον» :Τι θα γίνει αν βρεθεί το πετρέλαιο και δεν έχει υπάρξει λύση. Σε αυτό -κυρίως -θα έπρεπε να δώσει απάντηση στην Άγκυρα…

    Μου αρέσει!

    • 1234 permalink
      14 Σεπτεμβρίου, 2011 20:51

      Υπαρχει λογος να τους απειλησει?

      Αν δεν βρεθει λυση το πετρελαιο ανηκει στην ΚΔ. Εννα τα καμνει ουλλα κουτσια καθαρισμενα?

      Μου αρέσει!

      • ΤΟΞΟΤΗΣ permalink
        14 Σεπτεμβρίου, 2011 22:35

        Ξεχνάς όμως ότι από το 64 την κυπριακή δημοκρατία την διαχειριζόμαστε αποκλειστικά εμείς. Οι καλοί δηλαδή…

        Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      14 Σεπτεμβρίου, 2011 21:58

      Ναι! Γι’ αυτό έγραψα αυτό:

      «Αν το Τούρκος πρέσβης στην ΕΕ σκοράρει 10 με την αναφορά στη λύση, εμείς πρέπει να σκοράρουμε 100.»

      Μου αρέσει!

  13. 14 Σεπτεμβρίου, 2011 21:26

    Το πετρέλαιο όλου του κόσμου «ανήκει» στους διαχειριστές της αγοράς ενέργειας.

    Καρτεράτε να δούμε ίντα είδος συμφωνίες εκλείσαμεν / εννά κλείσουμε τζιαι ύστερα μιλούμε για «δικό μας πετρόλαο».

    Μου αρέσει!

    • 1234 permalink
      14 Σεπτεμβρίου, 2011 21:51

      OK

      Να σταματησουν αμεσως οι συζητησεις περι πετρελαιων μεχρι να αποφανθει ο επιστημων

      Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      14 Σεπτεμβρίου, 2011 22:01

      Πάντως ο Κασίνης λέει πως τις συμφωνίες μας τις ζηλεύουν Ισραηλινοί και Νορβηγοί.

      Ο Μακάριος Δρουσιώτης λαλεί εχαρίσαμεν τους τα γκάζια…

      Εντάξει, εννά τα πληρώσουν ούλλα οι από αρχές οδηγούμενοι Ρώσοι.

      Ε, σε όποιους τζιαι να ανήκουν τα γκάζια, πειράζει να πάρουμεν το κατιτίς μας;

      Μου αρέσει!

      • ΤΟΞΟΤΗΣ permalink
        14 Σεπτεμβρίου, 2011 22:33

        NAi αλλά μάλλον ο Κασίνης ξέχασε ότι η ισραηλινή Ντέλεκ έχει το 15 % της Αμερικανική Νομπλ ένερτζιη. Εσείς νομίζετε ο΄τι πράγματι δεν ξέρουν τι υπέγραψαν οι συνέταιροι τους;

        Μου αρέσει!

  14. 14 Σεπτεμβρίου, 2011 22:33

    Χείριστον σενάριον:

    – Δάνειον γίνεται για αναβολή ώσπου να φορτωθεί ο επόμενος τα κόζια με τες συντεχνίες. Οι δε ρώσσοι για να αντικόψουν το σπάσιμον του μονοπωλίου τους στην Ευρώπη.
    – Λόγω των αερίων (φυσικών και εξ οπισθίων) έχουμεν θερμόν επεισόδιον τζιαι ποκουππίζεται η διαπραγμάτευση τζιαι πάλε με χρόνια με τζιαιρούς, πάλε εννά τη φάμεν…

    Βέλτιστον σενάριον:

    – ο χαλίφης λαλεί «καλλίττερα εύρετε τα μαζί μου παρά με τον τσαρον για να φκάλουμεν ούλλοι ευρά αλλιώς έσιει κούπες για ούλλους»
    – Γλυτώννουμεν το ναυάγιον, έρκεται δημοψήφισμαν τζιαι λύση τζιαι εγώ βάλλω πορτραίττο του Χριστόφια πάνω που το κομπιούτερ μου (τζιαι όϊ στη σάλαν, είμαι πρώην της ενωτικής παράταξης εξάλλου).

    Καλώς ή κακώς, συνήθως η εξέλιξη εν κάπου ανάμεσα. Ας εν τζιαι έτσι…πόσα πάει η επανένωση στα μπούκκικα, πρέπει να εν καλή η απόδοση.

    Μου αρέσει!

  15. Χαμάλης permalink
    14 Σεπτεμβρίου, 2011 23:32

    Εμυρίστηκεν αέριον ο Ερτογάν τζι’ εγιαλλήσαν τ’αμματούθκια του. Πού να καταλάβει ο αλάζονας ανατολίτης. Το αέριον ήταν πάντα τζιαμέ τζιαί τζιείνοι που είχαν την τεχνολογίαν τζιαί την τεχνογνωσίαν εξέραν το, ασχέτως αν εμείς τζιαί οι Τούρτζιοι δεν είχαμεν ιδέαν. Επαρουσιάσαν το τωρά για δόλωμαν που θα τους δώσει την δικαιολογίαν να σταματήσουν την Τουρκίαν από το να κάμει πυρηνικόν εργοστάσιον τζιαί να κάμνει τον λέγγον της περιοχής. Την φόλλαν έφαεν την ο Ερτογάν τζιαί δεν υποψιάστηκεν τίποτε. Τωρά εν αργά. Ήδη εμοιραστήκαν τα φύλλα. Αριβερντέρτσιη Ερτογάν. Άλλος κάμνει πάγκον. Σσιήψε.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.