Μετάβαση στο περιεχόμενο

Βαμβακίαση – μεγάλες οι ευθύνες της κυβέρνησης.

25 Σεπτεμβρίου, 2011

Έχω ένα κήπο. Που προσπαθώ να κρατώ υγιή μέσα στις αντίξοες καλοκαιρινές συνθήκες. Κάποια από τα φυτά μου επιβιώνουν, κάποια δεν το καταφέρνουν. Μέγα μάθημα βέβαια είναι αυτό: να προτιμάτε φυτά που είναι αυτοφυή στο νησί μας, είναι Κυπριακά δέντρα, θάμνοι και λουλούδια. Μόνο αυτά γνωρίζουν καλύτερα πώς να αντέξουν.

Όσο και να προσπαθείς όμως υπάρχουν και οι ύπουλοι εχθροί. Για τρίτη χρονιά φέτος είχα επίθεση από κάτι, το οποίο έκανε τους ιβίσκους μου να φαίνονται ετσι:

Βαμβακίαση 1

Έψαξα σε ανάλογα καταστήματα, μου το περιέγραψαν ως στάχτη, ως μυκητίαση, χρησιμοποίησα εντομοκτόνα, μυκητοκτόνα, αλλά τίποτα. Αυτό το κακό αναπτύσσεται με τόσο γρήγορο ρυθμό που είναι δυνατόν να χάσεις τα φυτά σου σε λίγες μόνο μέρες. Το έπαθα και εγώ, αφού τρεις ιβίσκοι ήδη καταστράφηκαν. Προφανώς αυτά τα παμπακούθκια καταπίνουν τους χυμούς με μεγάλη όρεξη, αναπτύσσονται με γεωμετρική πρόοδο, και τελικά πεθαίνουν μαζί με το φυτό.

Κοιτάξτε και εδώ:

Βαμβακίαση 2

Βαμβακίαση 3

Βαμβακίαση 4

Σε μια φάση απελπισίας δοκίμασα κάτι πολύ απλό, και πολύ πρωτόγονο: προσπάθησα να καθαρίσω τον μεγάλο μου, τον αγαπημένο μου ιβίσκο με πεπιεσμένο νερό, αφού φαινόταν πως αυτά τα πράγματα με λίγο σπρώξιμο μπορεί να πέσουν κάτω. Ετσι και έγινε, τα παμπακούθκια έπεσαν επί του εδάφους και πέθαναν. Κατάφερα να σώσω τον ιβίσκο μου, αφού για πολλές βδομάδες επιτούσα συνεχώς νερό για να διώξω τα παλιοπράματα, που όμως εμφανίζονταν πολύ σύντομα λόγω του ότι προφανώς έστω ένα ή δυο επιβίωναν επί του φυτού.

Στο μεταξύ έμαθα πως η ασθένεια αυτή κάνει θραύση φέτος, και ολόκληροι κήποι έχουν διαλυθεί. Μια καλή φίλη μάλιστα με ενημέρωσε πως ήταν το θέμα της ημέρας σε γνωστό φυτώριο, όπου ο υπεύθυνος αναφερόταν στην δυσκολία καταπολέμησης της ασθένειας, και έδινε  έμφαση στο γεγονός πως η ασθένεια αυτή μας ήρθε λέει από τα … κατεχόμενα!!!

Προφανώς γι’ αυτό είναι δύσκολη η καταπολέμηση, πρόκειται για «ψευδοασθένεια» που διοχέτευσαν οι ΤΚ στον νότο για να διαλύσουν το φυσικό μας περιβάλλον.

Αυτή τη βδομάδα δεν πίτισα νερό, αφού περίμενα πως θα έβρεχε και θα είχα βοήθεια από συμμαχικές δυνάμεις. Δυστυχώς αυτό δεν έγινε στον Στρόβολο, και οι φωτογραφίες του ιβίσκου μου που βλέπετε, είναι σημερινές, μάλλον ήταν σημερινές, γιατί εν τω μεταξύ επίτησα νερόν τζιαι τα παμπακούθκια διασκορπίστηκαν.

Μόλις σήμερα το έψαξα, και φαίνεται πως η βαμβακίαση είναι κυρίως ασθένεια των πεύκων, αλλά επηρεάζει και άλλα φυτά, και η εισηγούμενη θεραπεία είναι η χρήση … πεπιεσμένου νερού! 

Διαβάστε και εδώ:

 Wikipedia.

Κηπουρικό ιστολόγιο.

Είναι καλό να αναφέρω πως κάποια φυτά είναι πιο ανθεκτικά. Τα πιττόσπορα που βλέπετε πιο κάτω, έχουν επηρεαστεί, αλλά το πρόβλημα παραμένει τοπικό. Ίσως αυτό να οφείλεται πως τα φυτά έχουν ηλικία πάνω από 30 χρόνια, και είναι δύσκολο το τρύπημα και η αφαίρεση των χυμών από τα κλαδιά.  

Βαμβακιασμένος πιττόσπορος.

Υ.Γ. 3/7/2013. Αυτό το κείμενο έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο δημοφιλή του ιστολογίου μου. Προφανώς το πρόβλημα είναι εκτεταμένο. Να σημειώσω όμως, πως ο τίτλος δεν είναι κυριολεκτικός. Είναι ειρωνικός και αφορά τα πολιτικά γεγονότα της τότε περιόδου. Στόχο είχε να ελκύσει τους συνήθεις σχολιαστές των πολιτικών μου κειμένων 🙂

23 Σχόλια leave one →
  1. 25 Σεπτεμβρίου, 2011 20:48

    Ψευδοβαμβακίαση!
    Ούλλα τα κακά μας εν ψευδά.

    Μου αρέσει!

  2. 25 Σεπτεμβρίου, 2011 20:55

    έχει σχέση με τους λινοβάμβακους;

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      25 Σεπτεμβρίου, 2011 22:27

      Ποδηλάτη μου, φυσικά όχι!

      Αν είναι δυνατόν όμως, ως τζιαι εσύ πολιτικοποιείς ακόμα τζιαι μιαν αθώαν ανάρτησην για τα παμπακούθκια πάς τους ιβίσκους 🙂

      Μου αρέσει!

  3. Χαμάλης permalink
    25 Σεπτεμβρίου, 2011 23:26

    Κάπνιστα βαρετά σε βαθμόν που να προκαλέσεις ασφυξίαν στο μικρόβιον της αρρώστειας. Ή καψάλιστα με με μέτρον. Τα πράσινα μέρη των φυτών εν να μαράνουν αλλά θα επανέλθουν. Η ψευδοβαμβακίαση όι. Η δεύτερη επιλογή εν πιο αποτελεσματική τζιαί εφαρμόσιμη. Γόρασε έναν πο τζιείν’ τα γκαζούθκια που πουλούν στα εργαλεία οικοδομής. Άτε, τζιαί ύστερα πέ μου τζι’ έναν θέκκιου.

    Μου αρέσει!

  4. Aurora permalink
    26 Σεπτεμβρίου, 2011 09:15

    ΤΑ ΙΔΙΑ ΕΧΩ ΚΙ ΕΓΩ!!!!!!!!! Από πέρσι. Οι ιβίσκοι εγικήκαν χτιτζιόν. Έκαμά τα ούλλα. Τίποτε. Από πέρσι είναι η επιδημία. Τωρά που το σκέφτομαι πρέπει να μας ήρθε από την Ντίνα τη γειτόνισσα στο πάραδίπλα σπίτι, που έχει πεύκους στο πεζοδρόμιο. Μόνο που εμένα το νερό μου δεν έχει πίεση, οπότε πραγματικά ώρες-ώρες έρκεταί μου να τους κόψω τζαι κανεί!

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      26 Σεπτεμβρίου, 2011 22:25

      Πεπιεσμένο νερό πετυγχαίνεις και αν αγοράσεις μια πιστόλα από τα τα καταστήματα για κήπους. Βάρτην πάνω στο λάστιχο, τζιαι πύρ!!!!

      Μου αρέσει!

  5. Othellos permalink
    26 Σεπτεμβρίου, 2011 11:16

    Αν κόψεις κάποια από τα κλαδιά που έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα, τότε το πρόβλημα περιορίζεται αρκετά.

    Μου αρέσει!

  6. strovoliotis permalink*
    26 Σεπτεμβρίου, 2011 18:53

    Η παρούσα ανάρτηση αφορά φυσικά την βαμβακίαση. Ο απόλυτα γελοίος τίτλος στόχο είχε να προκαλέσει τους καλούς φίλους που θυμώνουν με την κριτική προς τον Χριστόφια. Δεν τσίμπησε κανείς, εκτός από ένα στο φατσοβιβλίο 🙂

    Κάποιος καλός φίλος όμως μου έστειλε μήνυμα, ένα πολιτικό και πολιτικοποιημένο μήνυμα:

    Dear Yiannos,

    Sorry for writing to u in English but my keyboard insists to express it’s self better in this foreign language.
    It’s amazing how some natural phenomena bear a simile to our ethnic situation. U have experienced “pampakiasis” along with many other Cypriot garden lovers n asked for professional advice but nobody could find a “solution” despite the many recipes. I’m sure that many of us have spent a lot of money, time n effort following the expert’s advice but with no result. However due to yr dedicated passion u did try to make the extra step – most likely nobody else could be bothered as the consultants couldn’t be wrong, after all they are specialists n it is their expensive professional duty – n found a solution even though it might be too early to tell about the result. Some experts even blamed the pseudo state with relative ease as at the end of the day it is always the source of all our “wrong doings”.
    Isn’t it amazing how sometimes simple solutions can be achieved with common logic n simple procedures. But how many of us are willing to go that extra mile against the “acceptable norm” which very few are in a position to challenge.
    In our case it is really amazing that most of us will follow other people’s advice as pure 100% Cypriot thorough bred sheep n watch carefully our plants dying n even smile at the autopsy as the problem was from the north n not from our own wrong doing !!!
    How ironic.

    Best rgds,

    Theo.

    Ενδιαφέροντα διδάγματα και προεκτάσεις.

    Μου αρέσει!

  7. ΤΟΞΟΤΗΣ permalink
    26 Σεπτεμβρίου, 2011 22:15

    Σύντροφε μετά την φυτική βαμβακίαση ανέβασε κάτι και την εγκεφαλική.
    Αν βρεις καιρό γράψε και για την απεργία των εκπαιδευτικών..

    Μου αρέσει!

  8. χριστόδουλος καλλίνος permalink
    26 Σεπτεμβρίου, 2011 22:54

    αγαπητέ στροβολιώτη, προφανώς αναφέρεσαι στον υποφαινόμενο.. αλλά αγαπητέ μου στροβολιωτη φαίνεται ότι έχεις λιγότερο χιούμορ από αυτούς που θυμώνουν με τις εμπάθειες, σας και όχι με την κριτική σας προς τον χριστόφια και την αριστερά, γιατί το σχόλιο μου στο φατσοβιβλιο ήταν άκρως χιουμοριστικό αλλά δεν το έπιασες… το πρόβλημα, προφανώς, είναι δικό σου και χωρίς αμφιβολία έχεις πολύ λιγότερο χιουμορ από αυτούς που επικρίνεις…

    Μου αρέσει!

  9. Aurora permalink
    27 Σεπτεμβρίου, 2011 09:04

    Έχω 2 πιστόλες, απλώς γενικά δεν έχουμε πίεση εκεί και δεν είναι και πολύ πεπιεσμένο το νερό!

    Μου αρέσει!

  10. 30 Σεπτεμβρίου, 2011 13:49

    Βαμβακάδα το ξέρω εγώ…

    Εν που πέρσυ που άρχισε, πρώτα στη Πάφο και μετά μεταφέρθηκε ανατολικά…

    Έτσι βρίσκουν δουλειά και οι κηπουροί..

    Εγώ προτείνω γερό κλάδεμα… νερό με πίσεη… και στο χώμα μετά μαζί με φάρμακο οικολογικό… και προσευχές (χωρίς τον Ττόμμυ Β όμως).

    Μου αρέσει!

  11. Ελενα permalink
    31 Αυγούστου, 2012 07:41

    Εγώ έκαμα κάτι άλλο το οποίο μου προκάλεσε απίστευτο σοκ! Θεώρησα καλό αφού βάλω γάντια , να κάνω «μπάνιο» με βιολογικό υγρό πιάτων, στο φυτό μου. Μιλούμε κανονικό τρίψιμο.Δεν υπολόγισα ότι τα «παμπακούθκια» ήταν ζωντανά όντα. Αποτέλεσμα, να ξεκινήσει μια αιμορραγία και να φαίνονται τα χέρια μου όπως του κασάπη που κόφκει φέττες το αρνι! Φυσικά, ο ιβίσκος σώθηκε αλλά ποτέ ξανά δεν βρήκα το κουράγιο να εφαρμόσω την ίδια μέθοδο. Πιτώ τζιαι εγώ νερόν……

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      31 Αυγούστου, 2012 08:04

      Δεν εκατάλαβα. Εδακκάσαν σε τα παμπακοόντα;

      Πολλά ευαίσθητα μου φαίνονται τα χέρια σου 🙂

      Μου αρέσει!

  12. Ελενα permalink
    31 Αυγούστου, 2012 08:21

    Όχι 🙂 Στην προσπάθειά μου να τα ξεκολλήσω( εγώ νόμιζα ότι θα γλυστρούσαν με τη σαπουνιά και θα έπεφταν) τα κατακρεούργησα!Δεν πίστευα στα μάτια μου με «το πόσο αίμα χύθηκε»

    Μου αρέσει!

  13. ΔΩΡΑ permalink
    31 Αυγούστου, 2012 21:09

    ΒΗΘΕΙΑ ,ΕΧΩ 20 ΜΕΤΡΑ ΦΡΑΜΟ ΜΕ ΙΒΙΣΚΟΥΣ ΤΖΑΙ ΕΓΕΜΩΣΕ ΜΠΑΜΠΑΚΟΥΔΚΙΑ,ΕΝ ΤΑ ΠΙΑΝΕΙ ΤΙΠΟΤΕ ΕΝΝΑ ΠΟΥΛΩ ΒΑΜΒΑΚΙ ΑΚΟΜΑ ΛΙΓΟ
    ,

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      1 Σεπτεμβρίου, 2012 08:19

      Να αγοράσεις ένα πιστολάκι, να το βάλεις πάνω στο λάστιχο, να πιτήσεις με μίσος, και σε ένα τέταρτο τα παπμπακούθκια θα βρίσκονται στο έδαφος. Μετά παρακολούθηση και ξανά πίτημα κάθε μέρα αν χρειαστεί. Διαφορετικά ξεχασ’ τους ιβίσκους σου.

      Μου αρέσει!

  14. Μελισσοφαος permalink
    24 Σεπτεμβρίου, 2012 13:41

    Η καμπια των πευκων δεν εχει σχεση με τα πιο πανω που φατσαρουν αφιδες. Αν ειναι αφιδες τοτε αυτες ψεκαζονται μα νεροσαπουνο και οινοπνευμα.

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      24 Σεπτεμβρίου, 2012 23:48

      Φίλε, άλλο οι κάμπιες, άλλο η βαμβακίαση! Υπάρχει πολύ υλικό στο δίκτυο και για το ένα και για το άλλο.

      Μου αρέσει!

  15. Ανώνυμος permalink
    1 Ιουλίου, 2013 11:45

    Η λύση για την Βαμβακίαση…

    Διαχειμάζει στο χώμα σε βάθος μέχρι 65 εκ. Εκεί κάνει και τα αυγά της.
    Εσύ καθαρίζεις τα φύλλα του φυτού, αλλά κάθε τόσο βγαίνει νέα φουρνιά από το χώμα και την πέφτει στο φυτό σου.
    Η λύση είναι ψέκασμα των φύλλων και ψέκασμα καλό του χώματος και καθάρισες.

    Για αυτόν το λόγο μάλιστα ασβεστώνουμε προληπτικά και τα δέντρα στην αρχη του κορμού.

    Μου αρέσει!

  16. strovoliotis permalink*
    3 Ιουλίου, 2013 07:11

    Μάλιστα! Πολύ ενδιαφέρον αυτό. Άρα φέτος θα επικεντρωθώ στο έδαφος, να προλάβω την άνοδο των χτηνών 🙂

    Μου αρέσει!

  17. Ανώνυμος permalink
    3 Σεπτεμβρίου, 2013 21:21

    Και εμενα το ιδιο 20 μετρα ιβισκοι ειναι λες και χιονισε στο κηπο μου.αυριο δοκοιμαζω νεο φαρμακο και ελπιζω να πιασει….εαν παν τα 35ευρω που θα δωσω του ψεκαστη θα ξεκινησω πιστολα και γω,,,,,,,,,,,,,,

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.