Skip to content

Όπου ο Καζαμίας διαβάζει Στροβολιώτη.

Οκτώβριος 18, 2011

 

Είναι μεγάλος ο πειρασμός να  απαξιώσει κάποιος τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού οικονομικών Κίκη Καζαμία στη βουλή, ως μια απέλπιδα προσπάθεια να δημιουργήσει θετικό κλίμα και κατανόηση για την πραγματικά δύσκολη θέση που βρίσκεται η κυβέρνηση και τα οικονομικά  μας. Και μια τέτοια σκέψη είναι φυσιολογική αφού η ίδια η κυβέρνηση έχει ροκανίσει την αξιοπιστία της με τις μεταλλάξεις και τα πισωγυρίσματα της σε ουσιαστικά οικονομικά ζητήματα σε πολύ δύσκολες στιγμές.

 

Από την άλλη, μια τεχνοκρατική αξιολόγηση των εξαγγελιών του κ. Καζαμία, δεν μπορεί παρά να αναδείξει ένα σωρό θετικά στοιχεία και ένα υφέρπον ορθολογισμό, ένα χαρακτηριστικό δηλαδή που συνήθως απουσιάζει από την οικονομική και άλλες πολιτικές της κυβέρνησης. 

 

Για να ξυπνήσω λίγο και τους φίλους μου τους αριστερούς, η όλη φιλοσοφία ή αν αγαπάτε η μεταφυσική που βγήκε από την παρουσία του κ. Καζαμία, είναι  σύγχρονη και σοσιαλδημοκρατική – αυτά ακριβώς τα βασικά χαρακτηριστικά που χρειάζεται το ΑΚΕΛ για να γίνει επιτέλους χρήσιμο κόμμα.

 

Πιστεύω πως το ζήτημα της φορολόγησης των επιδομάτων του δημοσίου αλλά και του ιδιωτικού τομέα, θα είναι το δυσκολότερο να περάσει. Οι δημόσιοι υπάλληλοι θεωρούν αυτό το εισόδημα ως ανέγγιχτο, και προσπάθεια φορολόγησης του θα είναι σίγουρα κήρυξη πολέμου.

 

Ωραία!

 

Από την άλλη όμως, η πιο ριζοσπαστική εισήγηση, τόσον από οικονομικής αλλά και από πολιτικής πλευράς, είναι η ένταξη όλων των προσφυγικών ωφελημάτων στην βάσανο των εισοδηματικών κριτηρίων. Το παρόν ιστολόγιο νοιώθει μια απέραντη συγκίνηση, γιατί αυτή ήταν μια από τις πιο έντονες θέσεις που προβλήθηκαν από εδώ, μέσα σε μια απέραντη μοναξιά, αφού περίπου κανείς δεν διανοείτο να βάλει τη λογική πάνω από τον λαϊκισμό, και είχαμε όλα εκείνα τα πανηγύρια για τους εκ μητρογονίας πρόσφυγες.

 

Όταν το σχετικό ζήτημα πήγε στη βουλή μόνο ο Αβέρωφ Νεοφύτου καταψήφισε την σχετική πρόταση, ενώ νομίζω τήρησε αποχή και ο Χρίστος Στυλιανίδης.   Ελπίζω να το θυμούνται, για να μην κάνουν αντιπολίτευση και σε αυτό λόγω κεκτημένης ταχύτητας…

 

«Κρίνουμε» είπε ο κ. Καζαμίας «ότι 37 χρόνια μετά, οι μισοί μη πρόσφυγες δεν περνούν καλύτερα από τους μισούς τουλάχιστον πρόσφυγες». 

 

Η δήλωση αυτή είναι η ουσία του ζητήματος, και όχι οι ανοησίες που εξέπεμπαν διάφοροι άλλοι βουλευτές, με αποκορύφωμα ένα άλλο βουλευτή του ΔΗΣΥ, τον Λευτέρη τον Χριστοφόρου, που ουσιαστικά επεδίωκαν την διαιώνιση ενός μηχανισμού παραγωγής νέων προσφύγων για αλλότριους πολιτικούς και προσωπικούς λόγους.

 

Εύχομαι στον κ. Καζαμία να καταφέρει να καταθέσει στην βουλή έγκαιρα και πειστικά όλα τα μέτρα που εξήγγειλε. Αν γίνει αυτό, θα αφαιρούσε σε μεγάλο βαθμό τις όποιες τεχνοκρατικές ενστάσεις της αντιπολίτευσης αναφορικά με την ψήφιση του προϋπολογισμού – τους μόνους δηλαδή λόγους που θα δικαιολογούσαν την καταψήφιση του από την αντιπολίτευση.

 

Μεσοπρόθεσμα, αυτά τα μέτρα θα μπορούσαν να ορθολογίσουν σε κάποιο βαθμό (χρειάζεται και άλλη, μεγάλη προσπάθεια), τα δημόσια οικονομικά, ενώ και σε επίπεδο ευσεβών πόθων, θα μπορούσε να δώσει μια ώθηση στο ΑΚΕΛ  να ξεκολλήσει από το ιδεολογικό  μπλόκο στο οποίο βρίσκεται.

 

 

Πολλά κείμενα μου για τους εκ μητρογονίας εδώ:

 

 

 

Περί προσφύγων – από πατέρα, από μητέρα, από παντού!

 

Ο παραλογισμός του εκ μητρογονίας ζητήματος.

 

Εκ μητρογονίας: για τ’ όνομα του Θεού, ξανασκεφτείτε το!

 

Εκ μητρογονίας παραλογισμός: νέα επεισόδια.

 

Εκ μητρογονίας: ζητούνται πολιτικοί με κότσια.

 

 

 

 

 

Advertisements
16 Σχόλια leave one →
 1. Ελενα Νεοπτολέμου permalink
  Οκτώβριος 18, 2011 16:49

  Χμμ…να μου το θυμηθείς Στροβολιώτη! Θα βγουν σε κάποια φάση κάποιοι «μυρωδάτοι» συζητητές και συν σχολιαστές στο ιστολόγιό σου και θα βγάλουν τον Κίκη …κρυπτο κεφαλαιοκράτη! Θα βγουν στην συνέχεια και κάποιοι που νομίζουν ότι αντιπολίτευση σημαίνει ισοπέδωση και για να χαρεί ο Νικος μ.Δ. ( μετά Δημοψήφισμα) θα τα καταψηφίσουν! Οπότε κράτα καλά γιατί ο Καζαμίας θα μας χρειαστεί! 🙂

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Οκτώβριος 19, 2011 07:22

   Πάντως μέχρι στιγμής Έλενα συνέβηκε το άλλο: η υπαναχώρηση, ξέρετε εγώ εν τζιαι…

   Αντιλαμβάνομαι πως το ζήτημα του εφάπαξ είναι πάρα πολύ σημαντικό, αλλά όπως και να το κάνουμε είναι εισόδημα. Και οι πολίτες φορολογούνται αναλόγως του εισοδήματος τους λέει το σύνταγμα. Άρα προς τι η άτακτη υποχώρηση;

   Τουλάχιστον όμως ο Καζαμίας κρατάει ακόμη τη δέσμευση για κριτήρια ακόμα και στα προσφυγικά ωφελήματα.

   Μου αρέσει!

 2. ΑΠΟΦΑΣΗΣΤΙΚΟΣ permalink
  Οκτώβριος 18, 2011 22:57

  Μα δηλαδή θέλετε να πείτε ότι ο Καζαμίας είναι ο απο μηχανής θεός που ανακάλυψε την ταχυνόπιττα? Μπορεί για κάποιους διότι το μυαλό τους (με όλο τον σεβασμό) μέχρι εκεί φτάνει. Αναγάγαμε τον λαικισμό σε αυτό τον τόπο επιστήμη και για αυτό ο τόπος αυτός οδεύει απο το κακό στο χειρότερο. Ο καθένας που διορίζεται νομίζει ότι πρέπει να κάνει κάτι προτότυπο ή καλύτερα προτάκουστο ( διότι για να παρουσιάσης κάτι προτότυπο πρέπει να έχεις και τις δυνατότητες) για να αρέσει στην πλειοψηφία και να του πούνε μπράβο. Για βάλτε το μυαλό σας να δουλέψει κύριοι , για καθείστε να εξεύρετε τρόπους για να παράγετε πλούτο διαφορετικά με τέτοια μαθηματικά και η μαρικκού που τα Λεύκαρα τα βγάζει και ακόμα καλύτερα.Δεν είναι σίγουρα σοβαρά αυτά και θα πρέπει να επεξεργαστούν τομές , να κάνουν αυτές τις επιστημονικές αλλαγές και ας μήν το παίζουν πρωτοπόροι. Εάν δεν μπορούν να σηκωστούν να φύγουν και να πάνε στο σπίτι τους διότι αργά ή γρήγορα θα τους πάρουνε πρέφα. Ο λαός δεν τα αγοράζει όλα αυτά. Δεν είναι μακροπρόθεσμοι και ισοζυγισμένοι τρόποι εξυγίανσης της οικονομίας αυτοί. Για να κτίσης όμως την οικονομία πρέπει να έχεις όραμα για τον λαό σου για το πού πρέπει να φτάσει και πού να οδηγηθεί.Ποιός όμως έχει αυτό το όραμα. Ο καθένας έρχεται όχι για να κτίση αλλά για να εκπλήξει και να δίξει ότι προωθεί κάτι προτότυπο.Στην ουσία είναι κάτι προτάκουστο και στο τέλος το παίρνει το ποτάμι. Σκεφτείτε τουλάχιστο το λαό και σκεφτείτε προβληματιστείτε πώς να παράγετε τον πλούτο

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Οκτώβριος 19, 2011 07:26

   Αποφασιστικέ, η οικονομία χρειάζεται και όραμα αλλά πάνω απ’ όλα καλή διαχείριση. Του πλούτου που παράγει κυρίως ο ιδιωτικός τομέας. Του πλούτου που είναι κοινωνικά και οικονομικά άδικο να καταλήγει σε υπαλλήλους συγκεκριμένου εργοδότη που έχουν κατά τεκμήριο τους καλύτερους όρους εργασίας.

   Μου αρέσει!

   • Ανώνυμος permalink
    Οκτώβριος 22, 2011 20:01

    Τώρα στα δύσκολα θέλω να δώ τον ιδιωτικό τομέα και τους κύπριους γενικά επιχειρηματίες.Αναφορικά με τους δημόσιους υπαλλήλους ένα θα πώ. Θα επιβιώσουν είτε έτσι είτε αλλιώς διότι δεν είναι μαθημένοι με την χλιδή.Να δούμε τους μέχρι σήμερα χλιδάτους πώς θα τα πάνε παρακάτω μέσα στο ευρωπαικό πλέον κλίμα όπου απο το 2004 με την ένταξη στην ευρωπαική ένωση πάνε απο το κακό στο χειρότερο. Αυτό δεν προβληματίζει??Γιατί έχουμε όμως και την έλλειψη χρήματος σήμερα στην αγορά για να επέλθει η ανά[πτυξη?Τί κανανε οι τράπεζες τα χρ’ήματα που τους εξασφάλισε το κράτος για την ανάπτυξη στον τόπο μας? Τα επένδυσαν στα ελληνικά ομόλογα.Τα έφαγαν όλα με λίγα λόγια και τώρα κνιθονται.Αυτά αγαπητέ Στροβολιώτη για να λέμε και τα πράγματα με το όνομα τους.

    Μου αρέσει!

 3. Χαμάλης permalink
  Οκτώβριος 19, 2011 00:00

  Το θέμαν έννεν η παραγωγή του πλούτου. Το θέμαν είναι ποιός θα σιαίρεται τούτον τον πλούτον. Ούλλος ο καυκάς εν δαμέ.

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Οκτώβριος 19, 2011 07:30

   Όχι φίλε μου. Αν δεν υπάρχει παραγωγή πλούτου, δεν θα τον σιέρεται κανένας. Και βεβαίως αν δεν υπάρχει *ικανοποιητική* παραγωγή πλούτου, τότε κανένας δεν έχει κεκτημένα.

   Για να εξηγούμαστεν δηλαδή.

   Μου αρέσει!

   • Οκτώβριος 19, 2011 11:30

    δηλαδή η κύπρος τι ακριβώς παράγει;

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
     Οκτώβριος 19, 2011 13:18

     Ο,τι και να παράγει, αποτιμείται περίπου στα €17 δις τον χρόνο.

     Μου αρέσει!

    • Οκτώβριος 20, 2011 08:54

     » Όχι φίλε μου. Αν δεν υπάρχει παραγωγή πλούτου, δεν θα τον σιέρεται κανένας. Και βεβαίως αν δεν υπάρχει *ικανοποιητική* παραγωγή πλούτου, τότε κανένας δεν έχει κεκτημένα.»

     μα για να μπορείς να έχεις πλούτο πρέπει να ξέρεις τι ακριβώς παράγεις για να δεις αν μπορείς να ξέρεις ποιοι τον παράγουν αυτόν τον πλούτο πως τον παράγουν ώστε να μπορείς να παράξεις περισσότερο αν θελεις

     αλλοιώς αν αυτός ο πλούτος είναι απλά συγκυριακός (πχ κυπρούλλα ο πούτανος της ρουσίας με το ξέπλυμα των κεφαλαίων τους) τότε ίσως ο κόσμος να πρέπει να σκέφτεται νούσιμα και να σκεφτεί τι θα γίνει πχ αν οι ρώσοι έβρουν άλλον πούτανο πχ πουτανες νήσοι (virgin island που έγιναν πουτάνες πηλέ)

     και πάρουν τα ευρωπουλάκια τους και φύγουν

     επίσης εφόσον αυτό αποτιμάται στα 17 δις τον χρόνο αν το κάνουμε διαίρεση με το 800.000 που ει΄ναι οι κυπρέοι τότε κανονικά θα έπρεπε να αντιστοιχεί σε 21 χιλιάδες 250 ευρώ για τον κάθε κάτοικο της κύπρου μας

     απλά τα λέω για τροφή για σκέψη
     υπό την έννοια ότι όλος αυτός ο πλούτος είναι απλά μετέωρος στο πουθενά και βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στις συγκυριες που εν ολλίγοις δεν εξαρτώντα από τι κάνουμε εμείς

     ας σμην ξεχνάμε ότι οι ηπα η και καλά μεγαλύτερη οικονομία εξεσίυλισεν που φτωχούς ακριβώς γιατί η οη παραγωγή πλούτου καταρχήν δεν γινεται πλέον εκεί και δεν αντιστοιχεί σε αληθινά πράγματα αλλά σε αέρα ήτοι υπηρεσίες
     ο δυτικό΄ς κόσμος είναι γεμάτος πάμφτωχους που πληθαίνουν ολοένα
     http://osr55.wordpress.com/2011/09/30/

     http://www.philenews.com/el-gr/New-Homepage-With-Slider/4995/69608

     Ιερά Μονή ΚΥΚΚΟΥ €554 ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ

     Ευθύβουλος ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΙΔΗΣ €450 ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ

     Πλάτων, Μάριος,Κώστας ΛΑΝΙΤΗΣ €400 ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ

     Αντρέας ΠΙΤΤΑΣ €260 ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ

     Νίκος ΣΙΑΚΟΛΑΣ €240 ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ

     Έλενα ΑΜΒΡΟΣΙΑΔΟΥ €200 ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ

     Ιερά ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ €123 ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ

     Αντρέας ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΣ €103 ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ

     Αντρέας ΚΑΙΣΗΣ με €90 ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ

     Χαράλαμπος ΠΑΤΤΙΧΗΣ €70 ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ

     Γιώργος ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ €70 ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ

     Δήμος, Χρίστος και Γλαύκος ΜΟΥΣΚΗ με €68 εκατ.

     Μιχαλάκη, Παντελή και Γιώργου Λεπτού εκτιμάται στα €56

     Νίκου, Ερμή, Σώτου και Στέφανου Στεφάνου στα €48

     Κωστάκης και Λούης Λοΐζου €42 εκατ

     Θεόδωρος Αριστοδήμου με περιουσία €38 εκατ.

     Άλεξ Σωτηρίου, €36 εκατ

     Γιώργου, Πέτρου και Άρη Βασσιλόπουλου €36 εκατ

     Αντρέα Ελευθεριάδη. €36 εκατ

     Παναγιώτης Ξυδάς €34 εκατ

     Ντίνος Λευκαρίτης€34 εκατ

     Μου αρέσει!

 4. Χαμάλης permalink
  Οκτώβριος 19, 2011 00:26

  Αλλά άμα εδήλωσεν η Θεά ότι εν νάρτει να τραγουδήσει στην εκδήλωσιν μας

  να τον σιαίρουνται τζιαί τον πλούτον τους, τζιαί τα ρυάλια τους, τζιαί τε σημαίες τους, τζιαί τες εικόνες τους, τζιαί τα λιβανιστήρκα τους, τζιαί τα θυμιατά τους, τζιαί τους . . . . . . . . . αγανακτιτζιασμένους τους, τζιαί τους πορτοηγετίσκους τους.
  Στ’ αρχίδια μου τους έχω γραμμένους ούλους.

  Μου αρέσει!

 5. strovoliotis permalink*
  Οκτώβριος 19, 2011 07:32

  Οχετός λαϊκισμού και αηδίας ο Λευτέρης Χριστοφόρου τώρα στο Τρίτο για το θέμα των εισοδηματικών κριτηρίων στα προσφυγικά ωφελήματα…

  Μου αρέσει!

 6. Othellos permalink
  Οκτώβριος 19, 2011 16:01

  Αν κάποιος θέλει να χαρακτηρίζεται πρόσφυγας διότι ο πατέρας του ή η μητέρα του κατάγονται από τα κατεχόμενα τότε δικαίωμα του. Η ουσία του θέματος είναι τα λεφτά που δίδονται. Συνεπώς άλλο θέμα οι εκ μητρογονίας πρόσφυγες και άλλο τα εισοδηματικά κριτήρια τα οποία ορθά πρέπει να υπάρχουν σε όλες τις κρατικές χορηγίες.

  Την ίδια ώρα πάντως κάποιοι είτε ξεχνούν είτε απλά δεν γνωρίζουν ότι πολλοί πρόσφυγες έπρεπε να δουλέψουν διπλά και τριπλά σε σχέση με τους υπόλοιπους συμπατριώτες τους για να ξαναφτιάξουν τα πάντα από το μηδέν, αφού τους περισσότερους ελάχιστα τους βοήθησε το κράτος. Άσε που κάποιοι από αυτούς ίσως και να ήταν στο σπίτι τους από το 1978 ή το 1979 αν δεν εφρόντιζαν τότε για το αντίθετο το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: