Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κίνημα Οικολόγων – Λυσοφοβικών.

31 Οκτωβρίου, 2011

 

Ίσως να γνωρίζετε περί των βραβείων που δίνει ο ημι-συμπατριώτης μας, και εξαιρετικά πετυχημένος επιχειρηματίας Στέλιος Χατζηιωάννου. Το φιλανθρωπικό ίδρυμα του Στέλιου δίνει βασικά βραβεία σε επιχειρηματίες, βόρειους και νότιους, που προωθούν τη συνεργασία μεταξύ των δυο πλευρών της Κύπρου. Μέσα στα κριτήρια, είναι μεταξύ άλλων και η προσωπική φιλία των εμπλεκομένων – κάτι που δείχνει το βάθος της προσπάθειας.

 

Είναι δηλαδή μια αξιέπαινη, πρωτοποριακή, αλλά κυρίως αυτονόητη πρωτοβουλία. Για όσους θέλουν να μάθουν, πληροφορίες, στο http://www.stelios.com/.

 

Λοιπόν, η Πραξούλλα, η απεγέντιστη Πραξούλλα, η νενέκα Πραξούλλα, η οποία αποφάσισε επιτέλους να βάλει σε τάξη τον Κασίνη, έγινε φυσικά στόχος όλων των συντηρητικών και απορριπτικών δυνάμεων. Στη σελίδα του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών στο φατσοβιβλίο, ένα μέλος, «καρφώνει» την Πραξούλλα πως … κέρδισε πριν 2 χρόνια το βραβείο του Στέλιου για μια επιχειρηματική της δραστηριότητα! Παραθέτει την ανακοίνωση του Ιδρύματος που τη συγχαίρει που έγινε πρόσφατα Υπουργός, με το απαξιωτικό «τα όποια σχόλια, περιττά..».

 

Μπράβο ρε πάσh οικολόγε!

 

Τα σχόλια για τους Οικολόγους της Κύπρου θα ήταν ίσως περιττά. Είναι ένα κίνημα καταδικασμένο στο εθνικιστικό του περιθώριο, ένα κίνημα που φιλοξενεί τους ακροδεξιούς που ντρέπονται να παραδεχτούν αυτή τους την ιδιότητα, ένα κίνημα όμως που λόγω της υπερβολικά δημοκρατικής δομής των ΜΜΕ της Κύπρου, παίρνει προβολή απείρως μεγαλύτερη του βεληνηκούς του. Και είναι ένα κίνημα που ανεμίζει με περηφάνια τη σημαία όλων αυτών που ευελπιστούσα πως θα μπορούσαμε να ανατρέψουμε, όταν το 1996 ήμουν μεταξύ των ατόμων που το ίδρυσαν.

 

Για αυτό, τα σχόλια, δεν είναι δυστυχώς περιττά.  

 

Οι Οικολόγοι δεν περιορίζονται μόνο στο περιπαίξιμο των λίγων θετικών πραγμάτων που γίνονται στο νησί.

 

Λέγουν και χονδροειδέστατες πελλάρες:

 

«Το Κίνημα, καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αποφύγει με κάθε τρόπο τη διαδικασία των γεφυρωτικών προτάσεων, μια διαδικασία που θα μας φέρει ακόμα πιο κοντά στη σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης, γεγονός που στην παρούσα φάση θα αποβεί καταστροφικό και θα εγκλωβίσει το μέλλον του κυπριακού λαού χωρίς τη θέληση του.

Το Κίνημα έχει καταθέσει εδώ και καιρό την πρόταση διεξαγωγής δημοψηφίσματος ώστε μέσα από τη λαϊκή ετυμηγορία να καταγραφούν οι κόκκινες γραμμές οι οποίες θα καθορίζουν τι για τη δική μας πλευρά είναι αδιαπραγμάτευτο.»

 

 

Δημοψήφισμα λοιπόν! *Πριν* τη λύση, δημοψήφισμα μόνο για εκείνα που μας αφορούν *εμάς*, για εκείνα που προπαγανδίζουμε *εμείς*, δημοψήφισμα που αφορά ένα φοβισμένο ζωάκι, κρυμμένο σε μια τρύπα, απομονωμένο από το ευρύτερο οικοσύστημα που το περιβάλλει.

 

Ακόμα, διαβάστε σημερινή δήλωση της νέας εκπροσώπου τύπου του Κινήματος, το οποίο προφανώς ασχολείται μόνο με το ελληνικό πιθηκάκι που ζει επί της νήσου:

 

”Η συμπεριφορά των Ηνωμένων Εθνών εύλογα μας κάνει να διερωτόμαστε αν η όλη προσπάθεια κρύβει μια καλά συγκεκαλυμμένη επιδιαιτησία με συντονιστή τον κον Ντάουνερ, που ως γνωστό οι απόψεις του δεν είναι καθόλου φιλικές προς τους Έλληνες της Κύπρου”.

 

 

 

Μετά από τόσα χρόνια, πίστευα πως κάποια δόση ορθολογισμού θα έμπαινε στο Κίνημα. Είδα κάποιες ενδείξεις στα οικονομικά. Εκφράζουν κάποιες απόψεις εκεί, που δείχνουν πως κάποιος εκεί πέρα καταλαβαίνει πως δουλεύει το σύστημα. Αλλά λόγω του συντηρητισμού που τους διακατέχει, οι θέσεις τους εκείνες ακούγονται μάλλον σαν θέσεις της Νέας Δημοκρατίας του Σαμαρά, παρά σαν εποικοδομητικές προτάσεις ενός Οικολογικού Κινήματος.

 

Αλλά πλατειάζω. Η ουσία είναι πως ο πολιτικός ορθολογισμός απουσιάζει παντελώς από την σκέψη των Κυπραίων Οικολόγων. Η απουσία κρίνεται μάλιστα εκκωφαντική, αν λάβει κανείς υπόψιν τις διαχρονικές, και παγκόσμιες θέσεις των οικολόγων για ζητήματα πολιτικής και ειρήνης.

 

Όταν ένας πολιτικός χώρος φοβάται ακόμα και την σκέψη πως μπορεί να κινηθούμε προς τη λύση, δεν μπορεί να ονομάζεται ούτε προοδευτικός, ούτε θετικός, αλλά κυρίως, ούτε καν οικολογικός.

 

 

15 Σχόλια leave one →
 1. 31 Οκτωβρίου, 2011 21:40

  Ο Άδωνης τζιαι ο Θεοπέμπτου νάμπου κάμνουν τζειμέσα καλό;

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   31 Οκτωβρίου, 2011 21:48

   Ο Άδωνης νομίζω δεν νοιώθει άνετα με τα αμιγώς πολιτικά και τα αποφεύγει, αφού πιστεύει στην ευρύτερη έννοια της οικολογίας, ο δε Πάμπος, όσο και αν έχει πολύ καλές και νούσιμες οικολογικές απόψεις, από πολιτικά, …υπερθεματίζει!
   (Πάμπο, δεν έχω άδικο, έτσι;)

   Μου αρέσει!

 2. Χριστόδουλος Καλλίνος permalink
  31 Οκτωβρίου, 2011 22:02

  νομίζω ορθά το έθεσες… η οικολογία στην κύπρο είναι το καταφύγειο του κάθε ακρο-δεξιού που ντρέπεται να δηλώσει την ιδιολογική του ταυτότητα… εγώ θα πρόσθετα και του κάθε νούμερου, της κάθε κομπλεξικιάς και του κάθε καιροσκόπου… κάτι τέτοιο είναι το κίνημα των οικολόγων της κύπρου… κίνημα εθνικιστών, κομπλεξικών, και καιροσκόπων…

  Μου αρέσει!

 3. 31 Οκτωβρίου, 2011 22:13

  Οι οικολόγοι εάν ασχολούνταν με τα θέματα οικολογίας και αειφόρου ανάπτυξης, χωρίς να ασχολούνται με το Κυπριακό λες και είναι κόμμα που προέρχεται από τη δεκαετία του 60, ίσως να μην ήταν καθηλωμένοι στα ποσοστά που είναι τώρα.

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   1 Νοεμβρίου, 2011 07:00

   Λάθος. Τα σύγχρονα πράσινα κόμματα ασχολούνται *και* με την πολιτική. Το θέμα είναι τι λένε…

   Μου αρέσει!

   • 1 Νοεμβρίου, 2011 09:06

    Το πράσινο κόμμα της Κύπρου ασχολείται με την παραπολιτική…
    Στο προηγούμενο μου σχόλιο δεν εννοούσα να μην ασχολούνται με το Κυπριακό… Ήθελα να θίξω ότι στο θέμα του Κυπριακού συμπεριφέρονται με αγκυλώσεις χωρίς να φέρνουν «φρέσκες ιδέες» όπως θα έπρεπε να κάνει ένα πράσινο κόμμα με όραμα.

    Μου αρέσει!

 4. 31 Οκτωβρίου, 2011 22:21

  Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά για τους απεργούς – Οι απεργοί δέχονται απειλές και με τα παιδιά τους για να σταματήσουν – Πρέπει να υπάρξει μαζικότητα ΑΥΡΙΟ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ώρα 6 στην Φανερωμένη – Δεν υπάρχει απολύτως καμιά δικαιολογία για την ανοχή κανενός

  Δεν θέλω να πω λεπτομέρειες από εδώ αλλά τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά και δυστυχώς αυτό δεν γίνεται αντιληπτό

  Υπάρχει απίστευτο κουκουλωμα από παντού

  Μόνο η Cyprus Mail προς τιμήν τους ασχολήθηκε η δημοσιογράφος η Νάταλυ Χαμί επισταμένως με την υπόθεση και προσπάθησε να συνομιλήσει με την αστυνομία με τον γενικό διευθυντή του υπουργείου εσωτερικών αντρέα ασσιώτη

  Ας σπάσει η συνωμοσία της σιωπής

  Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για την ανοχή κανενός

  Συνέλευση για συλλογικές αποφάσεις για δράση αλληλεγγύης σε αυτούς τους άτυχους ανθρώπους που είχαν την ατυχία και βρέθηκαν σε τούντον τόπο

  Τρίτη ώρα 6 στα σκαλιά της Φανερωμένης στην παλιά Λευκωσία

  Όταν ήρθαν να πάρουν τους κομμουνιστές,
  δεν διαμαρτυρήθηκα,
  γιατί δεν ήμουν κομμουνιστής.
  Όταν κυνήγησαν για τους σοσιαλδημοκράτες,
  δεν φώναξα,
  γιατί δεν ήμουν σοσιαλδημοκράτης.
  Όταν ήρθαν για τους συνδικαλιστές,
  ούτε τότε φώναξα,
  γιατί δεν ήμουν συνδικαλιστής.
  Όταν έκλεισαν το στόμα των Ρωμαιοκαθολικών που αντιτάσσονταν στο φασισμό,
  δεν έκανα τίποτα,
  γιατί δεν ήμουν καθολικός.
  Όταν ήρθαν για τους Εβραίους,
  παρέμεινα σιωπηλός,
  γιατί δεν ήμουν Εβραίος.
  Μετά ήρθαν για μένα,
  αλλά δεν υπήρχε πια κανείς να αντισταθεί
  και να φωνάξει μαζί μου.

  -Martin Niemöller

  Προτεστάντης ιερέας που αντιστάθηκε στους ναζί

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   31 Οκτωβρίου, 2011 22:29

   Ρε Οσρ, σε διαβάζω, και όπως είπα ξανά, σου φκάλλω το καππέλλον για τούτες σου τες δράσεις.

   Όμως μια απορία: τι λέει η επίσημη πλευρά; Και πως γίνεται κάποιος να είναι υπό σύλληψη προς απέλασην αλλά να μην τον … απελαύνουν;

   Κάτι δεν μου ακούεται λογικόν.

   Α, οι Οικολόγοι τι λένε;

   Μου αρέσει!

 5. 31 Οκτωβρίου, 2011 23:06

  η επίσημη πλευρά δεν λέει τίποτε
  επίσης χτες την κυριακή η cyprus mail είχε το θέμα βασικόν άρθρον στην δεύτερη σελίδα
  μίλησε η ναταλη χαμι με την αστυνομία με το υπουργειο τους είπε για τις απόπειρες κλπ
  καμιά ανταπόκριση απλά

  ελάτε στην συνέλευση

  Μου αρέσει!

 6. 31 Οκτωβρίου, 2011 23:16

  τεσπα να σου πω τι πιστεύω ότι γίνεται για καταλάβατε πως λειτουργούν τα πράματα
  στην συρία αυτή την στιγμή έχειπάρα πολλές ταραχές ειδικά οι κούρδοι εκ συρίας κινδυνεύουν
  οπότε μπορεί κάποιος πχ να είναι «παράνομος» δηλαδή να έληξε η άδεια παραμονής του ή να απορρίφθηκε το αίτημα ασύλου του αλλά οι οδηγίες είναι να μην τους απελαύνουν λόγω των συνθηκών εκεί

  όπως επίσης και με τους ιρανούς το ίδιο

  οι ταμιλ το ίδιο, υπάρχουν περιπτώσεις που απορριφθηκαν τα αιτήματα ασύλου τους αλλά οι οδοηγίες είναι να μην τους απελαυνουν γιατί κινδυνεόυν!! αλλά δεν τους παραχωρούν την ιδιότητα του πρόσφυγα
  η κύπρος μαζι με την ελλάδα έχουν τα χαμηλοτερα ποσοστά αποδοχής προσφύγων

  αυτά εν ολλίγοις

  Μου αρέσει!

 7. 1 Νοεμβρίου, 2011 11:01

  απλά προς ενημέρωση αφού ρώτησες
  μιλησα με τη νάταλι χαμι την δημοσιογράφο της cyprus mail η οποία χτες προσπαθούσε συνέχεια όλη μέρα να μιλήσει με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργειου εσωτερικών Αντρέα Ασσιώτη
  μίλησε πολλές φορές με την ιδιαιτέρα του η οποία της έλεγε ότι ειναι σε σύσκεψη ότι δεν ήταν εκεί κλπ πάντως την διαβεβαιώνε ότι θα την πάρουν αυτοί τηλέφωνο
  κάτι που δεν έγινε μέχρι πριν μια ώρα που μιλησα με την δημοσιογράφο η οποία μου ειπε ότι δεν έχει πρόβλημα να το μεταφέρω

  Μου αρέσει!

 8. 16 Νοεμβρίου, 2011 23:45

  αν μου εξηγήσεις καλύττερα τι σημαίνει το :
  … από πολιτικά, …υπερθεματίζει!
  να απαντήσω 🙂

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   17 Νοεμβρίου, 2011 07:28

   Υπερθεματίζω = υπερτονίζω, πλειοδοτώ.

   Σημαίνει πως τις πολιτικές θέσεις του Κινήματος Οικολόγων με τις οποίες γνωρίζεις πως είχα και έχω, – έστω και αν είμαι πλέον εκτός του χώρου -, έντονη διαφωνία, εσύ όχι μόνο τις υιοθετούσες, αλλά θυμάμαι και περιπτώσεις που ήσουν από τους πιο «σκληρούς».

   Δεν εξετάζω τώρα πια την σημασία των δικών σου ή των δικών μου θέσεων. Ο καθένας πήρε το δρόμο του.

   Η αναφορά μου είχε να κάνει με την ένταση των απόψεων σου.

   Μου αρέσει!

   • 17 Νοεμβρίου, 2011 08:03

    Ακόμη θεωρώ σωστή την απόρριψη του σχεδίου Ανάν για το οποίο νομίζω αναφέρεσαι την τότε εποχή.
    Νομίζω όμως ότι ο τρόπος που γίνεται στην πολιτική ζωή του τόπου η συζήτηση για το κυπριακό, είναι επιπέδου ατακολογίας και για ένα τόσο σοβαρό θέμα αυτό με απογοητεύει αλλά και εξηγεί ως ένα σημείο το πως και γιατί φτάσαμε ως εδώ. Αναλύσεις, συζητήσεις και άλλες δοκιμασμένες πρακτικές που οδηγούν σε συλλογική σοφία είναι άγνωστες στο επίπεδο πολιτικής ζωής ..
    Ζω τους πολιτικούς στη Βουλή σε πολλές επιτροπές και είμαι πάρα πολύ απογοητευμένος με το τρόπο που σκέφτονται πολιτικοί και κόμματα

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
     17 Νοεμβρίου, 2011 08:39

     Πάμπο, το σχέδιο Α., πάππαλλα! Πέρασαν πάνω από 7 χρόνια. Τώρα μας μένουν οι συνέπειες και η αξιολόγηση τους. Δεν θα γράψω περαιτέρω για αυτό.

     Είναι όμως πολύ ενδιαφέρον αυτό που γράφεις για τους πολιτικούς και τους βουλευτές.

     Ε, σε αυτό συμφωνούμε!

     Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: