Μετάβαση στο περιεχόμενο

Deal between Greek Cypriot and Turkish Cypriot leaders is attainable – UN chief

1 Νοεμβρίου, 2011

Ας αρχίσουν τα όργανα παρακαλώ!

 

1 November 2011 –

 

Με γραβάτα.

Secretary-General Ban Ki-moon said today he is confident that a comprehensive settlement to the Cyprus issue can be reached, following progress made during two days of talks with the Greek Cypriot and Turkish Cypriot leaders in New York.“The sides have made some encouraging progress during these two days on some of the remaining core issues,” Mr. Ban told reporters at UN Headquarters, flanked by Greek Cypriot leader Dimitris Christofias and his Turkish Cypriot counterpart, Dervis Eroglu.

“This has given me confidence that a comprehensive settlement can be achieved. Both leaders have assured me that they believe that they can finalize a deal,” he added.

The leaders met with Mr. Ban outside New York City on 30 and 31 October, the fourth such meeting with the UN chief as part of the ongoing talks aimed at reunifying the Mediterranean island.

At their previous meeting with the Secretary-General in July, it was agreed that the two sides would intensify the talks to reach convergences on outstanding core issues in the negotiations, which include governance and power-sharing, economy, European Union matters, property, territory and security.

Despite the progress made, Mr. Ban acknowledged that “there is still work to be done.” Both leaders have agreed that further efforts are essential over the next two months to move to the “end game of the negotiations,” and he has invited them to meet with him again in a similar format in January next year.

“By then, I expect the internal aspects of the Cyprus problem to have been resolved so that we can move to the multilateral conference shortly thereafter,” said Mr. Ban.

The UN-backed talks began in 2008 with the aim of setting up a federal government with a single international personality in a bi-zonal, bi-communal country, with Turkish Cypriot and Greek Cypriot constituent states of equal status.

http://www.un.org/apps/news/story.asp?NewsID=40271&Cr=cyprus&Cr1=#

10 Σχόλια leave one →
  1. strovoliotis permalink*
    1 Νοεμβρίου, 2011 19:39

    Το ΔΗΚΟ ήδη έβγαλε την έτοιμη ανακοίνωση που έχει για τέτοιες περιπτώσεις, κατατροπώνοντας (ξανά) τους διαγαλαξιακούς εχθρούς της Κύπρου.

    Εν τω μεταξύ ο Χριστόφιας μιλά για τον διαδικαστικό θρίαμβο που πέτυχε στην αμέρικα.

    Δυστυχώς, το χιόνι ήταν πολύ λίγο…

    Μου αρέσει!

  2. ΤΟΞΟΤΗΣ permalink
    1 Νοεμβρίου, 2011 20:00

    …και το οτι δεν πέτυχε και τα υπόλοιπα οφείλεται στο γεγονός ο΄τι η Μακαρία και ο Τσαγγαρίδης είναι ακόμη έξω από το Προεδρικό

    Μου αρέσει!

  3. 1 Νοεμβρίου, 2011 20:01

    Αν δεχόταν με υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα την πολυμερή διάκεψη η κυβέρνηση, φυσικά και θα υπήρχε περιθώριο για την επίτευξη συμφωνίας. Έχει δίκαιο ο Μπαν Κι-μουν.

    Μου αρέσει!

  4. 1 Νοεμβρίου, 2011 20:13

    Για γέλια και για κλάματα…

    Μου αρέσει!

  5. strovoliotis permalink*
    1 Νοεμβρίου, 2011 21:20

    Δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια μετά τις συνομιλίες στη Νέα Υόρκη

    Θα ήθελα να προβώ σε ορισμένα σχόλια σχετικά με τις συνομιλίες καθώς και για διάφορα σχόλια και τοποθετήσεις που έγιναν στην Κύπρο. Πρώτα για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε.

    Για ό,τι είχαμε υπόψη μας σχετικά με τη συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ, εμείς ενημερώσαμε πλήρως το Εθνικό Συμβούλιο. Όπως κάνουμε πάντα. Ερχόμενοι στη Νέα Υόρκη, είχαμε υπόψη ότι η συνάντηση θα διεξαγόταν με τον ίδιο τρόπο που πραγματοποιήθηκαν οι τρεις προηγούμενες. Όταν φτάσαμε πληροφορηθήκαμε διαφοροποίηση της μεθοδολογίας. Προβήκαμε σε έντονα διαβήματα προς τον ΟΗΕ και ζητήσαμε τη δραστήρια εμπλοκή του ΓΓ στις συνομιλίες στο πλαίσιο των καλών του υπηρεσιών. Κάτι που τελικά έγινε αποδεκτό.

    Στο χρονικό διάστημα που ο ΓΓ του ΟΗΕ απουσίαζε από τη συνάντηση, λόγω ειλημμένων υποχρεώσεων, έγιναν χωριστές συναντήσεις των ανθρώπων του ΟΗΕ με τους δύο ηγέτες και τις διαπραγματευτικές τους ομάδες. Σ’ αυτές τις συναντήσεις συζητήθηκαν εκατέρωθεν θέσεις των δύο πλευρών όπως διατυπώθηκαν στις συνομιλίες στην Κύπρο, χωρίς την οποιαδήποτε διαμεσολάβηση ή επιδιαιτησία, όπως ελέχθη από κάποιους στην Κύπρο. Ούτε και κατατέθηκαν γεφυρωτικές προτάσεις, όπως επίσης ελέχθη.

    Η παρουσία του ΓΓ στις συνομιλίες ήταν πολύωρη. Η ουσία όμως ποια είναι; Η ουσία είναι ότι στη συνάντηση δεν έγινε, δυστυχώς, κατορθωτό να γίνει το μεγάλο βήμα για να υπάρξει στροφή στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Είναι γι’ αυτό που ο ΓΓ, συνεκτιμώντας μαζί μας τα αποτελέσματα της συνάντησης, αλλά και της εντατικής φάσης των διαπραγματεύσεων, πρότεινε να συναντηθούμε ξανά περί τα μέσα του ερχόμενου Γενάρη. Ο στόχος μέχρι τότε είναι να γεφυρωθεί η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές στα διάφορα ουσιώδη θέματα του Κυπριακού, πράγμα δύσκολο έχοντας υπόψη τις διαφορές. Δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο.

    Αξιολογώντας τις αντιδράσεις αλλά και αρκετές αυθαίρετες και αστήρικτες επικρίσεις και συμπεράσματα που γίνονται στην Κύπρο, διερωτώμαι τελικά ποιο μήνυμα και ποιες εντυπώσεις δημιουργούμε στον διεθνή παράγοντα. Διερωτώμαι τελικά αν πραγματικά έχουμε κατανοήσει ότι η λύση θα είναι συμβιβαστική και αν θέλουμε να λύσουμε το Κυπριακό στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπως είναι η διαχρονική θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς από το 1977 και όπως επαναβεβαίωσε επανειλημμένα το Εθνικό Συμβούλιο. Πάνω σ’ αυτή τη βάση εμείς διαπραγματευόμαστε συνεπείς στις αρχές λύσης του Κυπριακού και επιδεικνύοντας τον απαραίτητο ρεαλισμό.
    Ενημερώνουμε πλήρως το Εθνικό Συμβούλιο για όλες τις εξελίξεις και τις προσπάθειες που καταβάλλουμε. Αυτό καταμαρτυρούν τα κοινά ανακοινωθέντα του Εθνικού Συμβουλίου.

    Την ώρα που δίνουμε τη μάχη της επίλυσης του Κυπριακού ενώπιον του ΓΓ είναι το λιγότερο παράδοξο και αφύσικο στο εσωτερικό μέτωπο να διατυπώνονται αυθαίρετα συμπεράσματα λες και ο στόχος είναι όχι μια δημιουργική στάση για επίλυση του προβλήματος αλλά η εκ των προτέρων απόφαση να αμαυρωθούν οι προσπάθειες του Προέδρου και της ελληνοκυπριακής πλευράς στις συνομιλίες. Αυτή η εικόνα που εκπέμπει το εσωτερικό μέτωπο στον διεθνή παράγοντα σας διαβεβαιώ ότι σημειώνεται αρνητικά από τον διεθνή παράγοντα. Τελικά με μια τέτοια στάση ζημιώνουμε την ελληνοκυπριακή πλευρά και σε τελευταία ανάλυση την Κύπρο και τον αγώνα του λαού μας για λύση και επανένωση.

    Εμείς, όσο κρατούν οι συνομιλίες, θα επιδεικνύουμε καλή θέληση και θα είμαστε έτοιμοι για λύση η οποία να είναι συμφωνημένη, λειτουργική, να στηρίζεται σε αρχές και να υπηρετεί τα καλώς νοούμενα συμφέροντα ολόκληρου του κυπριακού λαού.

    «Αυτή η εικόνα που εκπέμπει το εσωτερικό μέτωπο στον διεθνή παράγοντα σας διαβεβαιώ ότι σημειώνεται αρνητικά από τον διεθνή παράγοντα.»

    Σωστά λέει ο πρόεδρος για το εσωτερικό μέτωπο. Για την κυβέρνηση μας και τον ίδιο, τι λέει άραγε ο διεθνής παράγοντας;

    Μου αρέσει!

  6. strovoliotis permalink*
    1 Νοεμβρίου, 2011 21:22

    Τις επιθυμίες του ως πραγματικότητα, παρουσίασε με τη δήλωσή του ο ΓΓ του ΟΗΕ μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης στο Green Tree του Λόνγκ Αϊλαντ, εκτιμά το ΔΗΚΟ και διακρίνει »πίσω από τα επιτηδευμένα λόγια του ένα προφανές χρονοδιάγραμμα, το οποίο θα καταστεί σαφέστατο μετά την προαναγγελθείσα επόμενη συνάντηση του με τον Πρόεδρο Χριστόφια και τον Ντερβίς Ερογλου».

    Σε ανακοίνωση του ΔΗΚΟ, αναφέρεται ότι ο Μπαν Γκι-μουν, »κατά την πάγια τακτική του, επιχείρησε να παρουσιάσει τις επιθυμίες του ως πραγματικότητα, δημιουργώντας έτσι μια εικονική πραγματικότητα πίσω από την οποία κρύβονται δυσάρεστες αλήθειες».

    Ούτε λέξη για την τουρκική αδιαλλαξία, αναφέρεται ενώ κάνει λόγο για πρόδηλη προσπάθεια να παρουσιαστεί δήθεν ενθαρρυντική πρόοδος στη συνάντηση της Νέας Υόρκης σε κάποια από τα θεμελιώδη θέματα. Μάλιστα, όπως είπε, η πρόοδος αυτή του επιτρέπει να εκτιμά ότι μπορεί να υπάρξει τελική συμφωνία, σημειώνεται.

    Ωστόσο, την επόμενη στιγμή σημείωσε ότι υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει στους επόμενους δυο μήνες ώστε να φτάσουν τα πράγματα «στο τέλος», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΔΗΚΟ.

    Σύμφωνα με τη δήλωση του κ. Μπαν, προστίθεται, η επόμενη συνάντηση του με τους ηγέτες των δυο κοινοτήτων θα είναι ο τελευταίος σταθμός πριν «το τέλος» και μέχρι αυτό το σταθμό αναμένει ότι οι δυο ηγέτες θα καταλήξουν σε συμφωνία για τις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού ώστε να ακολουθήσει διεθνής διάσκεψη.

    »Εχουμε την άποψη ότι πίσω από όσα δήλωσε σήμερα ο ΓΓ του ΟΗΕ και κυρίως από όσα παρέλειψε να πει, υπάρχει μια μεθόδευση και μια απόπειρα παγίδευσης της πλευράς μας σε μια πορεία με προσδιορισμένη και σημαδεμένη κατάληξη».

    Το ΔΗΚΟ δηλώνει ότι θα προβεί σε εκτενέστερα σχόλια στη βάση πληρέστερης ενημέρωσης και αναλυτικότερης αξιολόγησης και εκτίμησης των αποτελεσμάτων της συνάντησης της Νέας Υόρκης.

    »Έχουμε την άποψη ότι πίσω από όσα δήλωσε σήμερα ο ΓΓ του ΟΗΕ και κυρίως από όσα παρέλειψε να πει, υπάρχει μια μεθόδευση και μια απόπειρα παγίδευσης της πλευράς μας σε μια πορεία με προσδιορισμένη και σημαδεμένη κατάληξη».

    Πράγματι, το λέσιην ο Μπαν Κι Μουν στοχεύει στο αδιανόητο: τη λύση! Στα όπλα πατριώτες!!!

    Μου αρέσει!

  7. ΑΠΟΦΑΣΗΣΤΙΚΟΣ permalink
    1 Νοεμβρίου, 2011 23:02

    Οτι και να ανακοινώσουν τα κόμματα δεν πέιθουν ούτε τον πιο ευκολόπιστο.Στην Κύπρο ζούμε και είναι καιρός να αλλάξουν την νότα τους .Είναι παλιά δεν περνάει πια.Πρέπει να σκαρφιστούν τίποτε άλλο.Αυτή η πολιτική δεν έχει μέλλον πλέον όπως και κάποιοι εκπρόσωποι τύπου των καμμάτων που φαίνεται επαναλαμβάνουν τα ίδια ποιήματα τους.Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά .Σε ποιούς νομίζουν ότι απαευθύνονται.????Ο κόσμος εκατάντησεν να κλείει τα ράδια και τις τηλεοράσεις για να μέν τους ακούει πλέον.Μα εκαταλάβετε ΄πού εφτάσαμεν???? Αυτοί το βιολί τους…………………….

    Μου αρέσει!

  8. 2 Νοεμβρίου, 2011 11:15

    Μετά που επιτέυχθην η παρουσία κυπριακής ομάδας του φούρπου σε ευρωπαϊκούς αγώνες τζιαι την άνοιξην, νομίζω εν τζιαιρός να κλείουμεν τζιαι τα άλλα «ακατόρθωτα» τζιαι «εις βάθος χρόνου μόνον» απωθημένα μας. Χέλουμεν εν χέλουμεν! Όπως προείπα, πέρκι ο σύντροφος να τα έβαψεν μαύρα επειδή ο «τζιητρινιάρης» τζιαι το «λαμόγιον» ο «Alex o Aussie» βαρεθήκαν μας πιον τζιαι εννά πιέσουν να φτυχούμεν ως το καλοτζιαίριν.
    Ο Αναστασιάδης εν εκατάλαβα γιατί εν έτσι όμως. Το πρωίν εφκήκεν τζιαι στην «Μαύρην εκπομπήν». Any ideas? Κατά προτίμησην όϊ που τον Χαμάλην (no offense), ξέρω νάμπου εννά πει περί αυτού ήδη.

    Μου αρέσει!

  9. Χαμάλης permalink
    2 Νοεμβρίου, 2011 14:48

    Χαχα χα χαχα . . . . . κάτσε μωρή ευλογημένη . . . . . !

    Μου αρέσει!

  10. 2 Νοεμβρίου, 2011 19:29

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εσωτερικών Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011 η ώρα 1.30 – Αλληλεγγύη στους απεργούς πείνας
    Πρακτικά Συνέλευσης 1ης Νοέμβριου – Σκαλιά σχολείου Φανερωμένης
    Αλληλεγγύη στους κρατούμενους μετανάστες απεργούς πείνας
    Αρχικά έγινε ενημέρωση για τη συνέχιση της απεργίας πείνας των 52 κρατούμενων στο μπλοκ 10 που οδήγησε δυο κρατούμενους στο Γενικό Νοσοκομείο και ακόμα δυο στην ψυχιατρική μονάδα Αθαλάσσας.
    Σήμερα ακόμα 15 άτομα, κρατούμενοι στα κρατητήρια του αστυνομικού σταθμού Λακαταμιας ξεκίνησαν απεργία πείνας. Έγινε ενημέρωση για την άσκηση πίεσης προς τους απεργούς για διακοπή της απεργίας ακόμα μέσω των παιδιών και συγγενών τους για στέρηση του δικαιώματος φοίτησης σε σχολεία των παιδιών.
    Η συνέλευση αποφάσισε:
    • Να γίνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών την Πέμπτη 3 Νοέμβριου 2011 στις 13.30.
    • Να δημιουργηθεί σελίδα στο facebook και να ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο για όλες τις εξελίξεις εντός και εκτός κρατητηρίων.
    • Να κοινοποιούνται τα δελτία τύπου σε διεθνή και περιφερειακά όργανα ανθρωπινών δικαιωμάτων, βασανισμών και μετανάστευσης,
    Κύριο μέλημα της συνέλευσης είναι να γίνουν ορατοί οι μετανάστες απεργοί πείνας και να ενημερωθεί το κοινό ότι η κράτηση τους γίνεται κατά παράβαση αποφάσεων Ανωτάτου Δικαστηρίου πέραν των 6 μηνών με ταυτόχρονη άρνηση επαναπατρισμού σε ορισμένες περιπτώσεις και χωρίς την εφαρμογή εναλλακτικών προς την κράτηση προνοιών του νόμου (όπως η χρηματική εγγύηση, παρουσία σε αστυνομικό σταθμό, εθελούσιος επαναπατρισμός ή προσωρινή άδεια παραμονής).
    Μετά την συνέλευση αφού πάρθηκε απόφαση για συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο εσωτερικών την Πέμπτη, πραγματοποιήθηκε αυθόρμητη συγκέντρωση έξω από τον αστυνομικό σταθμό Λακατάμιας από 25 περίπου άτομα της συνέλευσης.
    Φωνάχτηκαν συνθήματα αλληλεγγύης στους απεργούς πείνας και κατά των φυλακών αρχικά πίσω από τα κρατητήρια και στη συνέχεια μπροστά στην είσοδο του τμήματος. Στο συγκεκριμένο τμήμα βρίσκονται 15 μετανάστες απεργοί πείνας προς αλληλεγγύη στους άλλους απεργούς πείνας των κεντρικών φυλακών

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.