Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ρωσία: η μεγάλη της Κύπρου ψευδοσύμμαχος.

10 Δεκεμβρίου, 2011

Ο σύγχρονος Τσάρος.

Επισκέφθηκα μόνο μια φορά τη Ρωσία. Ήταν πριν καμιά 10ριά και βάλε χρόνια. Προορισμός το Κρασνοτάρ, όπου θα πετούσα με ναυλωμένη πτήση από το αεροδρόμιο Πάφου. Η πτήση είχε καθυστέρηση. Νομίζω θα πετούσαμε μεσημέρι, και φύγαμε 10-12  ώρες αργότερα.

Λίγο πριν πετάξει το αεροσκάφος, έβγαιναν από την καμπίνα των πιλότων δυο ρωσίδες γκόμενες, με εμφανή τη μυρωδιά του αλκοόλ.

Ήταν πολύ αργά να κατέβω. Ήταν μια σκοτεινή πτήση όπου μετρούσα το κάθε λεπτό.

Πάνω από τον Εύξεινο Πόντο είχα νοιώσει τόσες  αναταράξεις που ειλικρινά νόμιζα πως το τέλος ήταν εκεί και τότε.

Στο αεροδρόμιο πίσσα το σκοτάδι. Ένας τελωνιακός κρυβόταν πίσω από ένα σκοτεινό παράθυρο, όπου έπρεπε να παραδώσω συμπληρωμένη μια φόρμα – εις άπταιστον Ρωσικήν. Ένας άλλος Κυπραίος με γνώση της γλώσσας με βοήθησε, και την συμπλήρωσα – δεν έχω ιδέα τι έγραφε.

Ο συνεργάτης που θα με παραλάμβανε, ήταν εκεί. Κατ’ ακρίβεια ήταν εκεί από την κανονική ώρα της άφιξης μου, 10 ώρες νωρίτερα.   Αποφάσισε να ποσκολιστεί παρέα με τη βότκα, και μια άσκημη Ρωσίδα. Ανησυχούσα πως θα είχαμε πρόβλημα στους δρόμους, αλλά ήταν χαράματα και δεν κυκλοφορούσε κανείς άλλος. Στο ξενοδοχείο έπρεπε να επιστρατευτούν ειδικές δυνάμεις για να διαρρήξουν ένα παράθυρο, να ξυπνήσουν τον ιδιοκτήτη για να με βάλει μέσα. Κατέληξα σε κάτι, ας πούμε, προεδρική σουίτα, σε ένα χώρο όπου θα μπορούσε να ζήσει τουλάχιστον ολόκληρη οικογένεια. Ήταν όμως δύσκολο να ζήσει έστω και ένα πλάσμα, αφού οι κατσαρίδες έκαναν περισσότερο θόρυβο από τον αέρα που φυσούσε μέσα από τα παράθυρα. Το μέρος ήταν προφανώς χωρίς συντήρηση από τον καιρό των Τσάρων.

Μερικές ώρες αργότερα και πριν την επόμενη φιέστα βότκας, ο Ρώσος συνεργάτης μου χτύπησε την πόρτα.

Είχε φέρει πρόγευμα από το μπακάλικο της γειτονιάς.

 

Στην επιστροφή, πήγα Μόσχα, και μετά Λάρνακα. Μόνο 24 ώρες στην πρωτεύουσα λίγα είδα, αλλά εκτίμησα πως ήθελες πολύ χρήμα για να επιβιώσεις στην πόλη αυτή.

Η συνεργασία είχε άδοξο τέλος. Λίγους μήνες αργότερα το σύνολο της οικογένειας του συνεργάτη μου εκτελέστηκε από κάποια αντίπαλη φατρία, και από τότε τερματίστηκαν οι επαφές μας.

Παρακμή.

Αυτό το μικρό σύνολο εμπειριών  έκανε εντονότερη την επιφύλαξη που ήδη είχα προς την μετά – κομμουνιστική Ρωσία. Δεν θεωρούσα κακή την κατάρρευση του προηγούμενου τραγικού συστήματος, αλλά αντιλαμβανόμουν πως η ιστορική ροη προέβλεπε πως η χώρα θα περνούσε από πολλές κακοτοπιές. Όπως και η Κύπρος, όπως και οι πλείστες χώρες που απελευθερώνονται από αποικιοκρατία ή άλλο καταπιεστικό καθεστώς, και είχαν ένα εντελώς ανώριμο δημοκρατικό χαρακτήρα πέρασαν από δύσκολές μέρες μέχρι να φέρουν τα μίλια τους. Έτσι και η Ρωσία, που επιπροσθέτως κουβαλούσε μαζί και το βάρος μιας υπερδύναμης. 

Η Κύπρος παραδοσιακά θεωρούσε τη Ρωσία ως σύμμαχο και φίλη χώρα. Η αλήθεια είναι πως σε κάποιες περιόδους τα συμφέροντα των δυο χωρών μπορεί να ταυτίζονταν. Η όποια όμως υποστήριξη της Ρωσίας προς την Κύπρο δεν γινόταν γιατί πίστευε στο δίκαιο του αγώνα μας. Η Ρωσία έχει συμφέροντα, και αυτά τα συμφέροντα υποβάλλουν πως το Κυπριακό είναι καλό να παραμείνει άλυτο, διαιωνίζοντας τις διαφορές στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Τόσο απλά.

Σε περιόδους στασιμότητας, δεν θεωρούσα κακή την καταφυγή στη Ρωσία. Άλλωστε όταν κάνεις «πόλεμο» και είσαι και ο αδύνατος, τότε πιάνεσαι από όπου βρεις, έστω και από αμφιλεγόμενους συμμάχους.

Σε κομβικά σημεία όμως, η Ρωσία δεν είχε λόγο να μας βοηθήσει. Η αρνητική συμπεριφορά της χώρας αυτής προς την Κύπρο κορυφώθηκε το 2004. Τότε που σε συνεργασία με τον Μεγάλο Μακαρίτη, έθεσε βέτο σε ψήφισμα του ΟΗΕ που θα προσέφερε εγγυήσεις στην εφαρμογή του σχεδίου Ανάν, με επίκληση τη μη εμπλοκή στα εσωτερικά ενός κράτους μέλους του ΟΗΕ.

 

Από τότε πέρασε καιρός. Και περάσαμε από τον έξυπνο εθνικιστή Τάσσο Παπαδόπουλο, στον Δημήτρη Χριστόφια. Ο οποίος φαίνεται νομίζει ακόμα πως η Ρωσία είναι το λίκνο του κομμουνισμού. Και για αυτό το λόγο σε διάφορες περιπτώσεις μας χούμισε ανάλογα αυτή τη χώρα, ή ακόμα οδήγησε την Κύπρο σε αποφάσεις που την έφεραν σε αντίθεση με την πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ. (Θυμάμαι εκείνη την περίπτωση για τη σφαγή σε κάποια πόλη της Πολωνίας κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.)

 

Θέλω να επαναλάβω: στο βαθμό που μας εξυπηρετεί η φιλία με τη Ρωσία,  και τα Ρωσικά ευρουλάκια,  καλά κάνουμε και την προωθούμε. Αλλά  να ξέρουμε με ποιους έχουμε να κάνουμε, και να μη εξιδανικεύομε τα πράγματα. Η Ρωσία λίγο έχει ξεπεράσει το στάδιο του άγριου, κλεπτοκρατικού  και άναρχου καπιταλισμού που επεβλήθη μετά τη πτώση του κομμουνισμού. Ο Πούτιν είναι ένας υπό κάλυψη δικτάτορας με πατριωτική προβιά. Όπως και η Κύπρος επί Μακαρίου, όπως και τώρα η Τουρκία επί Ερντογάν, ίσως η Ρωσία να χρειαζόταν ένα άνθρωπο να την οργανώσει, να της δώσει διεθνή αίγλη, και αυτό έγινε κατορθωτό επί Πούτιν.

Η εποχή αυτή όμως φαίνεται να φτάνει στο τέλος της. Οι πρόσφατες εκλογές έδωσαν στο κόμμα του Πούτιν ποσοστό γύρω στο 50%, αδιανόητο ίσως για σύγχρονες δημοκρατίες. Αλλά έστω και αυτό το ποσοστό συνοδεύτηκε από πτώση περίπου 15%. Η πτώση αυτή συνοδεύτηκε μάλιστα από αύξηση στα ποσοστά των ακραίων κομμάτων: του κομμουνιστικού του Ζουγκάνοφ, και του «Φιλελεύθερου» του εξτρεμιστή και άλλου φίλου της  Κύπρου Βλαδιμίρ Ζιρινόφσκι. Απ’ ότι γνωρίζω και το μόλις τέταρτο κόμμα που συμμετέχει στη Ρωσική δούμα, δεν είναι ιδιαίτερα σοβαρό κόμμα.

Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν μια αποστροφή προς το καθεστώς Πούτιν μεν, αλλά δηλώνουν επίσης και απελπισία: απελπισία έλλειψης αξιοπρεπών νούσιμων επιλογών. Ο Πούτιν μπορεί να κράτησε ενωμένη τη Ρωσία, μπορεί να την επανέφερε στην κατηγορία των υπερδυνάμεων, αλλά δεν κατάφερε να φτιάξει μια ανεκτική, ελαστική σύγχρονη δημοκρατία. Η Ρωσία του Πούτιν είναι κάτι σαν νομιμοποιημένο κομουνιστικό σύστημα, με άγριο καπιταλιστικό χαρακτήρα.

Οι ρώσοι που βγήκαν στους κρύους δρόμους της χώρας τους ζητούν βασικά επανάληψη των εκλογών, έχοντας έντονη την πεποίθηση πως μόνο με καλπονοθεία μπορούσε να διατηρήσει τα ποσοστά του ο Πούτιν.

Μπορώ όμως να φανταστώ και πολλούς άλλους λόγους, και πολλά αιτήματα που θα μπορούσαν να έχουν για να κινηθεί μπροστά η χώρα τους.  

Ο Economist έχει εξώφυλλο τον Πούτιν στο τελευταίο του τεύχος, σε ένα φόντο που ραγίζει. Και κάνει καλή τη σούμα:

 

«The idea has taken hold abroad that Mr Putin’s regime, though mildly distasteful, provides stability. That has proved wrong. As many Western companies have found, Mr Putin has failed to build the rules-based system that provides the economic security foreign investors need. Nor, as recent events suggest, has he delivered a political equilibrium. It is not just this week’s protests that are a reason for concern: rising lawlessness in the north Caucasus may cause problems not just for Russia, but for the entire region.

Russia is not stable. It is rigid. Unless its tsar moves to reform his realm, it will become more dangerous—both for its neighbours and for Mr Putin himself. »

 

78 Σχόλια leave one →
  1. Χαμάλης permalink
    11 Δεκεμβρίου, 2011 00:00

    Κάποιοι επιμένουν ότι για την τραγωδία στο Μαρί φταίει ο πρόεδρος Χριστόφιας και επικαλούνται το πόρισμα Πολυβίου χωρίς να το έχουν διαβάσει.
    Ας διαβάσουν τώρα να μάθουν τί έκανε ο κύριος Πόλυς Πολυβίου και να δούν ποιός πραγματικά φταίει για όλους τους θανάτους ονομαστικά με βάσιν τις καταθέσεις των αυτόπτων μαρτύρων. Ευτυχώς εγλυτώσαν οι τρεις μιτσιοί (Εύρος Αργύρη, Φιλιππίδης Κυριάκος, Γεωργίου Κωνσταντίνος), που επήαν να φέρουν νερόν που την θάλασσαν με τες σίκλες!

    Πόρισμα Πολυβίου σελίδες 234-235 (copy-paste).

    Σύμφωνα με τον κ. Δημήτρη Δούλα, Επικελευστή του Πολεμικού Ναυτικού, ο οποίος την Κυριακή 10/07/2011 ανέλαβε καθήκον η ώρα 0900 ως Αξιωματικός Υπηρεσίας, μέχρι η ώρα 0900 της 11/07/2011, γύρω στις 0400 το πρωί πληροφορήθηκε για τη φωτιά στα κοντέινερ και μαζί με άλλους στρατιωτικούς και στρατιώτες, κατευθύνθηκε προς το σημείο της φωτιάς.

    Σχετικά με τους πυροσβέστες, αναφέρει τα ακόλουθα:

    “… Σε εκείνο το σημείο όταν φτάσαμε στην πύλη, εγώ είδα ότι 2 οχήματα της πυροσβεστικής μεγάλα, το ένα πίσω από το άλλο βρισκόντουσαν ακριβώς έξω από την κεντρική πύλη της βάσης. Στο πρώτο όχημα της πυροσβεστικής από ότι είδα υπήρχαν 4 πυροσβέστες, αλλά στο άλλο δεν είδα. Εγώ δεν θυμάμαι αν κάποιος πυροσβέστης κατέβη από τα πυροσβεστικά οχήματα, αλλά άκουσα που ρωτάγανε, τι έχουν μέσα τα κοντέινερ που παίρνουν φωτιά. Από ότι κατάλαβα οι πυροσβέστες ήταν διστακτικοί, γιατί ρωτάγανε συνέχεια τι υπήρχαν μέσα στα κοντέινερ, αφού η εντύπωση που μου δώσανε ήταν ότι δεν γνώριζαν τα υλικά που υπήρχαν μέσα στα κοντέινερ.»

    Μου αρέσει!

  2. Χαμάλης permalink
    11 Δεκεμβρίου, 2011 00:01

    Πόρισμα Πολυβίου σελίδα 237 (copy-paste).

    «Ο Ανδρέας Ιωαννίδης, Διοικητής Διοίκησης Ναυτικού, έδωσε οδηγίες στον κ. Ιωάννη Τσιανή να πάει στη Βάση και να δώσει εντολές για να πάει το πυροσβεστικό όχημα στο χώρο της πυρκαγιάς, γιατί άρχισε να επεκτείνεται γύρω από τα εμπορευματοκιβώτια.
    Ο Μιχάλης Ηρακλέους, Κελευστής, ΕΠΥ, μπήκε στο καινούργιο πυροσβεστικό όχημα της ΝΒΕΦ, μαζί με τους Χρίστο και Μιλτιάδη Χριστοφόρου, Ναύτες και κατευθύνθηκαν προς την πυρκαγιά.

    Ο Μιχάλης Ηρακλέους, ο Χρίστος Χριστοφόρου και ο Μιλτιάδης Χριστοφόρου έγιναν κάρβουνα εξαιτίας εκείνης της διαταγής από τον διοικητή τους. Αλλά για τον κ. Πόλυν έφταιγε ο Χριστόφιας.

    Μου αρέσει!

  3. Χαμάλης permalink
    11 Δεκεμβρίου, 2011 00:01

    Πόρισμα Πολυβίου σελίδες 237-238 (copy-paste).

    Ο κ. Εύρος Αργύρη, Ναύτης, ο οποίος ήταν Θαλαμοφύλακας στη Ναυτική Βάση, μεταξύ 0400-0600, αφού αναφέρει ότι, υπήρχε μεγάλη κινητοποίηση για την πυρκαγιά που βρισκόταν σε εξέλιξη, αναφέρει χαρακτηριστικά:

    «… Σε κάποια στιγμή, ήρθε κάτω στο θάλαμο ο Μιλτιάδης Χριστοφόρου και μας είπε ότι, πήρε οδηγία, χωρίς να μας πει από ποιόν, για να πάμε να βοηθήσουμε στο σβήσιμο της φωτιάς. Αυτό έγινε η ώρα 0520 και στο θάλαμο ήμασταν εγώ, ο Φιλιππίδης Κυριάκος και ο Γεωργίου Κωνσταντίνος. Μαζί με τους Γεωργίου και Φιλιππίδη, πήγαμε στο χώρο που βρισκόταν το πυροσβεστικό του στρατού, το οποίο ήταν σε απόσταση 100 μέτρων περίπου από τα εμπορευματοκιβώτια.
    Ο Κλεάνθους μας είπε να πάρουμε τη δεύτερη μάνικα του πυροσβεστικού και να βοηθήσουμε στην κατάσβεση της φωτιάς, πράγμα το οποίο εκάναμε.
    Συγκεκριμένα, τα αδέρφια Χριστοφόρου και Χαραλάμπους κρατούσαν τη μια μάνικα και εγώ με τους άλλους δυο την άλλη. Οι Ηρακλέους και Κλεάνθους μας έδιναν οδηγίες για το που να στέλναμε το νερό, ενώ βρίσκονταν στο πυροσβεστικό όχημα και ρύθμιζαν την πίεση του νερού. Η προσπάθεια μας ήταν η κατάσβεση της φωτιάς που ήταν στα εμπορευματοκιβώτια, αφού εκείνη τη στιγμή εκρούζαν σχεδόν όλα μαζί. Κατά η ώρα 0530-0535 και ενώ προσπαθούσαμε να κατασβέσουμε τη φωτιά πάνω στα εμπορευματοκιβώτια, μας τέλειωσε το νερό και ο Αντώνης Χαραλάμπους μας είπε ότι, έπρεπε να πάρουμε σίκλες από το θάλαμο και να πάρουμε νερό από τη θάλασσα για να βοηθήσουμε. Τότε εγώ μαζί με τους Φιλιππίδη και Γεωργίου, φύγαμε από τη σκηνή και πήγαμε περπατητοί προς τους θαλάμους για να πάρουμε τις σίκλες.»

    Μου αρέσει!

  4. Χαμάλης permalink
    11 Δεκεμβρίου, 2011 00:02

    Οι Χρίστος Χριστοφόρου, Μιλτιάδης Χριστοφόρου, Αντώνης Χαραλάμπους, Κλεάνθης Κλεάνθους και Μιχάλης Ηρακλέους, εκτελώντας διαταγές του διοικητή τους κρατούσαν τις μάνικες και προσπαθούσαν να σβήσουν τη φωτιά όταν έγινε η έκρηξη. Σκοτώθηκαν και οι πέντε. Οι διοικητές όμως Ανδρέας Ιωαννίδης και Λάμπρος Λάμπρου που σκοτώθηκαν επίσης, τί έκαναν ακριβώς εκεί πέρα; Και για ποιον αυθόρμητο ηρωισμό μιλά ο κ. Πόλυς ειδικά για τους δύο αυτούς διοικητές;

    Μου αρέσει!

  5. Χαμάλης permalink
    11 Δεκεμβρίου, 2011 00:03

    Πόρισμα Πολυβίου σελίδες 238-239 (copy-paste).

    Ο κ. Κυριάκος Δημητρίου, Επικελευστής, ο οποίος υπηρετεί στη Διοίκηση Ναυτικού, ήταν υπηρεσία τη νύχτα 10 προς 11/07/2011 και αφού αναφέρει ότι, πληροφορήθηκε για την ύπαρξη φωτιάς, γύρω στις 0530 με το πυροσβεστικό όχημα του στρατού, μετέβηκε στην Πύλη του Στρατοπέδου, όπου είδε ένα πυροσβεστικό όχημα της ΕΜΑΚ.

    Ακολούθως αναφέρει χαρακτηριστικά:

    «… ρώτησα αυτόν της ΕΜΑΚ αν χρειάζονταν και το δεύτερο πυροσβεστικό μας και μου είπε να το πάρω στην Πύλη και αυτό διότι μάλλον θα χρειαστούν βοήθεια για να τους γεμίζουμε την μεγάλη Πυροσβεστική τους και να ρίχνουν το
    νερό με το κανόνι. …
    … Στο Πυροσβεστικό της ΕΜΑΚ είδα ότι ο οδηγός ήταν ο πρώτος μου ξάδερφος Πυροσβέστης Σπύρος Τταντής. Ενώ συνομιλούσαμε με πλησίασε έξω από το όχημα της πυροσβεστικής ο πυροσβέστης της ΕΜΑΚ Βασίλης Κρόκος, που μου ήταν πολύ γνωστός και οικογενειακός φίλος. Ενημέρωσα τον Κρόκο για το τι μας είπε ο πρώτος της ΕΜΑΚ και με δική μου πρωτοβουλία, κατευθυνθήκαμε στο πυροσβεστικό σημείο της Ναυτικής Βάσης που απείχε περίπου 150 μέτρα από το πυροσβεστικό όχημα για να δει αν οι λήψεις ταιριάζουν με την πυροσβεστική τους. Παράλληλα, σύμφωνα με οδηγίες μου, οι Ναύτες που ήταν μαζί μου, πήγαν στο πυροσβεστικό σημείο για να ετοιμάσουν το σημείο για ναμπορεί να γεμίζει με νερό η πυροσβεστική. Ενώ κατευθυνόμουν με τον Κρόκο πεζοί προς το πυροσβεστικό σημείο, ο Σπύρος Τταντής, ο οποίος ήταν μέσα στο πυροσβεστικό όχημα φώναξε του Κρόκου, λέγοντας του ότι, πρέπει να πάνε πάνω τζαι φωνάζουν οι μαστόροι. Στραφήκαμε με τον Κρόκο στην πυροσβεστική της ΕΜΑΚ, όπου μιλώντας με τον Τταντή μου είπε: “Εν να πάμε πάνω ρε κουμπάρε αλλά τούτα τα πράματα εν τζαι σβήνουν με το νερό αφού ρε ανήψιη την πυρίτιδα βάλουν την μες το νερό τζαι κάμνει έκρηξη”. …
    … θυμάμαι ότι, μόλις τελειώσαμε τη συνομιλία μας με τον Τταντή, αυτός οδηγώντας το πυροσβεστικό της ΕΜΑΚ με τον Κρόκο και ακόμα ένα πρόσωπο στα πίσω καθίσματα, κατευθύνθηκαν προς τα κοντέινερς, χωρίς να θυμάμαι από πού πήγαν. …”

    Μου αρέσει!

  6. Χαμάλης permalink
    11 Δεκεμβρίου, 2011 00:04

    O Σπύρος Τταντής, ο Βασίλης Κρόκος και το τρίτο πρόσωπο που λέει η πιο πάνω μαρτυρία (ήταν ο Αδάμος Αδάμου), υπάκουσαν στις φωνές-διαταγές που έδιναν οι μαστόροι και έγιναν κάρβουνα δίπλα από τα εμπορευματικιβώτια προσπαθώντας να σβήσουν τη φωτιά. Το ίδιον έπαθαν και οι άλλοι τρείς πυροσβέστες ο Ανδρέας Παπαδόπουλος, ο Γιώργος Γιακουμή και ο Παναγιώτης Θεοφίλου.
    Ποιοί ήταν αυτοί οι «μαστόροι» που φώναζαν; Ήταν οι δύο διοικητές Ανδρέας Ιωαννίδης και Λάμπρος Λάμπρου διότι οι «μαστόροι» της ΕΜΑΚ δεν είχαν έρθει ακόμα, αλλά και όταν ήρθαν δεν πρόλαβαν να πάνε κοντά (το λέει το πόρισμα πάρα κάτω). Οι δύο «μαστόροι» λοιπόν υποχρέωσαν και τους πυροσβέστες να πάνε κοντά στα εμπορευματοκιβώτια κατά παράβασιν κάθε κανόνος προφύλαξης σε τέτοιες καταστάσεις. Τους έστειλαν στον θάνατο.
    Αλλά κατά τον κ. Πόλυν έφταιγε ο Χριστόφιας.

    Μου αρέσει!

  7. Χαμάλης permalink
    11 Δεκεμβρίου, 2011 00:04

    Πόρισμα Πολυβίου σελ. 142 (copy-paste).

    Στο ίδιο Σημείωμα αναφέρεται ότι, κατασκευάζεται εις τη ΝΒΕΦ, ειδικός στεγασμένος χώρος για μεταφορά και μόνιμη εγκατάσταση όλου του φορτίου που εκφορτώθηκε από το πλοίο.

    Προτού μεταφερτούν τα εμπορευματοκιβώτια στο Μαρί η Εθνική Φρουρά (Γιώργος Γεωργιάδης) για να πάρει την άδειαν που το τελωνείον να παραλάβει τα εμπορευματοκιβώτια, επληροφορούσεν επίσημα τον Ερωτόκριτου Ερωτοκρίτου (Τμήμα Τελωνείων) ότι κατασκευαζόταν ήδη στέγαστρο για μόνιμη εγκατάσταση όλων των εμπορευματοκιβωτίων. Τελικά στέγαστρο δεν εκάμασιν ποτέ οι στρατιωτικοί αλλά αφήσαν τα εμπορευματοκιβώτια εκτεθειμένα μεσ΄τον ήλιον, τζιαί τα ρυάλια εφάαν τα. Αλλά κατά τον κύριον Πόλυν πάλε έφταιγε ο Χριστόφιας. Τζιαί η επίσημη πληροφόρηση εμίλαν για μόνιμην εγκατάστασιν. Αλλά κατά τον κύριον Πόλυν τα εμπορευματοκιβώτια ετοποθετηθήκαν τζιαμέ προσωρινά τζιαί φταίει ο Χριστόφιας που τα άφησεν τζιαμέ πολλύν τζιαιρόν μεσ’ τον ήλιον!

    Μου αρέσει!

  8. Χαμάλης permalink
    11 Δεκεμβρίου, 2011 00:05

    Πόρισμα Πολυβίου σελ. 147 (copy-paste).

    Ο τρόπος που στοιβάχτηκαν τα 98 εμπορευματοκιβώτια,
    σχεδιάσθηκε από τον τότε Επιτελάρχη του ΓΕΕΦ κ. Σοφιανίδη . . .

    Ορίστε ποιός επήρεν την λανθασμένην απόφασιν να τοποθετηθούν τα εμπορευματοκιβώτια το έναν πάνω τ’ άλλου, τζιαί να μετατραπούν από ακίνδυνη πυρίτιδα που ήταν, σε μίνι ατομικήν πόμπαν. Αλλά κατά τον κύριον Πόλυν την απόφασιν για τον τρόπον τοποθέτησης των εμπορευματοκιβωτίων επήρεν την ο Χριστόφιας.

    Εν φανερόν ότι ο κύριος Πόλυς ούτε που εγύρισεν τζιαί καθόλου πίσω να ξαναθκιεβάσει τες καταθέσεις των αυτόπτων μαρτύρων. Απλώς οι γνωστοί πολέμιοι του προέδρου Χριστόφια εδώσαν του μιαν πολιτικήν διακήρυξιν ούλλον μίσος, τζιαί τζιείνος εθκιέβασεν την που την τηλεόρασιν για σιόου. Τες δε 643 σελίδες του πορίσματος με τες καταθέσεις των μαρτύρων εκατάγραψεν τες το προσωπικόν που είσιεν στην διάθεσιν του για να τον βοηθήσει.

    Μου αρέσει!

  9. Χαμάλης permalink
    11 Δεκεμβρίου, 2011 00:13

    Αυτά κύριε Στροβολιώτη ως απάντηση σε σχόλιο σου ποτζιεί στου Ελληνοκύπριου για το θέμαν Μαρί εναντίον του Χριστόφιαν πον άσσιημος ενώ ο Αναστασιάδης εν πούππος. Ξέρεις το Μαρί, εν το αγαπημένον μου θέμαν, τζιαί ευκαριστώ σου πολλά που μου έδωκες την ευκαιρίαν να ασχοληθώ ξανά. Έν τζι’ ήταν ανάγκη όμως! Έτσι τζι’ αλλιώς ασχολούμαι μαζίν του κάθε μέρα τζιαί με τους μαθητές μου, τους μέλλοντες χαμάληες, τζιαί με πολλύν άλλον κόσμον στον . . . . κόσμον.

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      11 Δεκεμβρίου, 2011 09:21

      Ρε Χαμάλη, δηλαδή τωρά αποστόμωσες με;
      Ξέρεις, κριτική έκαμα *και* για τον Πολυβίου.
      Πέραν τούτου συγχύζεις συνειδητά δυο πράγματα: την όλη απόφαση και διαχείριση του θέματος που ήταν αποκλειστική ευθύνη της κεφαλής,. Και των πράξεων κατά το πρωινό της έκρηξης. Όσο ατυχείς και να ήταν κάποιες διαταγές κατά τον χρόνο όπου η έκρηξη είχε καταστεί αναπόφευκτη, δε θα γινόταν καμία ζημιά, αν δεν φτάναμε σε εκείνο το πρωινό…

      Και για όσους δεν αντιλαμβάνονται αυτά που γράφουμε, να διευκρινίσω πως ο Νέος Ελληνοκύπριος στο μπλοκ του αναφέρθηκε επίσης στη Ρωσία, και γενίκευσε την κριτική του για τις αντιδράσεις του κόσμου εκεί, στις αραβικές χώρες, στην Ελλάδα αλλά και την Κύπρο ως περίπου αμερικανοκινούμενες. Και εγώ του είπα πως συγκρίνει άσχετα πράγματα. Στη Ρωσία και τις αραβικές χώρες υπάρχουν προβλήματα με το ίδιο τους το σύστημα και την πολιτική τους κουλτούρα, ενώ εδώ προκλήθηκαν όλα από την ανεπάρκεια ενός ηγέτη.
      Είναι δηλαδή συστημική αποτυχία Vs. προσωπική αποτυχία.

      Μου αρέσει!

      • ΑΠΟΦΑΣΗΣΤΙΚΟΣ permalink
        12 Δεκεμβρίου, 2011 18:13

        Ακούσατε μέχρι σήμερα ποιά ήταν η αιτία της έκρηξης στο Μαρί??? Το εάν υπήρχαν εκεί , είναι άλλου παπά ευαγγέλιο. Όταν κατηγορούνται άτομα , οποιαδήποτε πρέπει να μιλούμε με στοιχεία και μάλιστα να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Εάν δηλαδή γίνει μια έκρηξη σε μιά αποθήκη πυρομαχικ’ών ή πυραύλων ή κάποιου τέλος πάντων επικύνδυνου υλικού που διαθέτει η Εθνική Φρουρά ποιός θα φταίει. Δηλαδή εάν γίνει έκρηξη σε κάποιο υλικό που έφερε η κυβέρνηση Βασιλείου θα φταίει ο Βασιλείου σήμερα???Αυτό θέλετε να πείτε???Ας σοβαρευτούμε και τέλος πάντων σε αυτό τον τόπο να μήν μηδενίζουμε τα πάντα..Προσωπικά έχω σχηματίσει την δική μου άποψη ,έχω διαβάσει το πόρισμα Πολυβίου και αναμένω τα επίσημα όργανα του κράτους να εκδώσουν επιστημονικό πόρισμα.Πόρισμα που να στοιχειοθετεί την αιτία της έκρηξης.Τέτοιο πόρισμα ακόμη δεν έχει εκδοθεί.Ξέρετε και κάτι άλλο που είναι πραγματικά λυπηρό??? Ο Πολυβίου ως εγκριτος Νομικός δεν θα έπρεπε να γνωρίζει ότι δεν πρέπει να αποδώσει ευθύνες σε άτομα διότι με τις ενέργειες ΄και αποφάσεις του σίγουρα κατα την δική μου κρίση θα θεωρηθεί ότι έχει στήσει λαικά δικαστήρια με αποτέλεσμα να αθωοθούν οι αίτιοι της τραγωδίας ???Αυτά για προβληματισμό και θα με θυμηθείτε φίλοι.

        Μου αρέσει!

        • strovoliotis permalink*
          12 Δεκεμβρίου, 2011 20:19

          Αποφασιστικέ μου, φαίνεται δεν αντιλαμβάνεσαι: άλλο τα πυρομαχικά της ΕΦ, ή της αστυνομίας που φυλάγονται βάσει κάποιου πρωτοκόλλου, είναι χρεωμένα σε κάποιον, γνωρίζουν όλοι από τι αποτελούνται, ποιές είναι οι ημερομηνίες λήξης, ποια πρέπει να είναι τα μέτρα προστασίας. Αν κάτι πάει στραβά εδώ, υπάρχει σε κάθε επίπεδο και υπεύθυνος και αρμόδιος.
          Το να ξαπολήσεις 100 κοντέινερ μες τον ήλιο και την βροχή για χρόνια, και να κάμνεις αλλότρια πολιτικά παιγνίδια, είναι κάτι το εντελώς διαφορετικό.

          Μου αρέσει!

  10. Othellos permalink
    11 Δεκεμβρίου, 2011 07:50

    Το κείμενο σου για την Ρωσία, Στροβολιώτη, με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο. Η Ρωσία ήταν και είναι μια δικτατορία η οποία μέχρι και πριν από 20 σχεδόν χρόνια καταδυνάστευε και καταλήστευε τους λαούς της Ανατολικής Ευρώπης για δεκαετίες. Κοιτάζει πάντα το δικό της συμφέρον και σίγουρα δεν είναι σύμμαχος κανενός – πόσο μάλλον μιας λιλιπούτειας χώρας όπως η Κύπρος.

    Αποκορύφωμα της Ρωσικής «διαχρονικής υποστήριξης» προς την Κύπρο υπήρξε η παρέμβαση προς το ΑΚΕΛ το 1978 με αποτέλεσμα την απόρριψη του Αμερικανο-Βρεττανο-Καναδικού σχεδίου που προνοούσε την έναρξη συνομιλιών με αντάλλαγμα την επιστροφή της Αμμοχώστου. Ήταν από τότε που ΑΚΕΛ και Σπύρος (ΔΗΚΟ) έλεγαν μαζί τα «ΟΧΙ»!

    Σωστά λες επίσης ότι πρέπει να ξέρουμε με ποιούς έχουμε να κάνουμε και να μην εξιδανικεύουμε. Φοβάμαι όμως ότι οι περισσότεροι από εμάς προτιμούν να μην γνωρίζουν και ότι τους αρκεί το γεγονός ότι τους πληρώνουν οι Ρώσοι. Τελικά είμαστε για κλάματα.

    Μου αρέσει!

  11. 11 Δεκεμβρίου, 2011 08:16

    Στροβολιώτη, οι Ρώσοι έχουν δυστυχώς πιαστεί στην παγίδα της διαφθοράς. Κάτι ανάλογο με τους Έλληνες. Ζούνε μέσα σε ένα τόσο διεφθαρμένο κράτος που τους επιβάλλει να προσαρμόζονται σε αυτό για να τα βγάλουν πέρα στη δουλειά, στην καθημερινότητα. Μιλούσα με ένα Ρώσο επιχειρηματία πριν μερικά χρόνια που απόρησε όταν του είπα πως για να κάνεις τη δουλειά σου δεν χρειάζεται να πάρεις έστω κι ένα δωράκι στον έφορο εταιρειών. Το τραγικό για την Κύπρο όμως είναι πως η ευημερία πολλών βασίζεται πλέον σε μεγάλο βαθμό σε ανθρώπους με τέτοιου είδους αντιλήψεις και σε αυτό συμβάλλουν και σε κάποιο βαθμό το ιδεολογικό παραμύθιασμα περί μιας Ρωσίας με πολιτική βασισμένη σε αρχές στο οποίο υποβαλλόμαστε συστηματικά, η εκμετάλλευση θυμάτων σωματεμπορίας από τη Ρωσία και οι εμπορικές και χρηματοοικονομικές δοσοληψίες. Η προοπτική επανόδου του Πούτιν στην προεδρία της χώρας, μου έλεγε πρόσφατα ένας ντιβέλοπερ στη Λεμεσό, ώθησε πολλούς Ρώσους να βγάλουν λεφτά από τη χώρα ‘για παν ενδεχόμενο’ και μερικοί επένδυσαν σε ακίνητα στην Κύπρο.

    Μας βολεύει με άλλα λόγια ο Πούτιν, και το ίδιο θα κάνει κι ο Ζουγκάνοβ ή κι ο Σιρινόφσκι. Εμείς τους διαλέξαμε ως εταίρους για αυτό που είναι, όπως κι αυτοί εμάς για αυτό που είμαστε μεις.

    Υ.Γ. Χαμάλη, ηρέμησε. Ο Χριστόφιας αυτοαπαλλάχτηκε λόγω βλακείας.

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      11 Δεκεμβρίου, 2011 19:26

      Αντιπολιτευόμενε, με τα δεδομένα που έχουμε τώρα, και νοουμένου πως οι διαδηλώσεις δεν θα φέρουν εκπλήξεις, δεν θα πρέπει να ανησυχούμε για τα ρωσικά ευρουλάκια δηλαδή!

      Μου αρέσει!

      • 12 Δεκεμβρίου, 2011 06:16

        Κάθε άλλο Στροβολιώτη. Με τον Ζουγκάνοφ τουλάχιστον, δεν θα μπορεί κανείς να αποκλείσει την επαναφορά των τακτικών χορηγιών στο ταμείο του ΑΚΕΛ…

        Μου αρέσει!

    • ΑΠΟΦΑΣΗΣΤΙΚΟΣ permalink
      12 Δεκεμβρίου, 2011 21:35

      Δηλαδή τι προτείνης Αντιπολιτευόμενε??? Τί έπρεπε να κάνουμε???Να διώξουμε τους Ρώσσους??? Δεν θα είχαμε όμως το οικονομικό » θαύμα» μέχρι το 2008. Σήμερα τα πράγματα χωρίς τις ρωσσικές εταιρείες θα ήταν τραγικώτατα. Κάποιοι νεόπλουτοι δικηγόροι ,λογιστές τί έχουν να πούν ???ρωτήστε τους . Οι ρώσσοι θα κτυπήσουν τα ρέστα.Και καλά θα κάνουν . ότι έπαθαν οι τράπεζες με τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου θα πάθουν ακόμα χειρότερα οι λογιστές και οι δικηγόροι με τους ρώσσους που τους έγδαραν κυριολεκτικώς.Η ζωή έχει και ανατροπές φίλοι.

      Μου αρέσει!

      • 12 Δεκεμβρίου, 2011 22:03

        Αποφασιστικέ, το ότι κάποιοι Ρώσοι χρησιμοποίησαν παλαιότερα και ίσως και να χρησιμοποιούν ακόμα την Κύπρο για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος δεν σημαίνει πως πρέπει να όλους τους Ρώσους από το να έχουν δοσοληψίες με την Κύπρο. Μπορείς όμως να καταστήσεις πιο δύσκολο π.χ. το να φέρνεις βρόμικο χρήμα και να το νομιμοποιείς με αδιαφανείς συναλλαγές.

        Μου αρέσει!

        • ΑΠΟΦΑΣΗΣΤΙΚΟΣ permalink
          13 Δεκεμβρίου, 2011 19:12

          Εδώ στην Κύπρο αγαπητέ γνωρίζουν ποιοί έχουν τα χρήματα ποιοί τα κρύβουν και πώς τα κρύβουν και οι βολευτές μας δεν κάνουν τίποτα και διαιωνίζουν τις καταστάσεις .Ξέρετε γιατί??? Διότι είναι δικηγόροι και λογιστές και ασφαλώς δεν θα θίξουν τα συμφέροντα των γραφείων τους. Και συνεχίζουν να πουλάνε λουβάνες στο λαό. Η άλλη πτυχή που πρέπει να σας προβληματίσει σχετικά με το χρήμα είναι τα εξωτερικά συμφέροντα , άλλων χωρών δηλαδή….. Οι Κύπριοι επιχειρηματίες ή και Ππαραλλήδες που λέμε στα κυπριακά πότε πρόλαβαν να κάνουν τα εκατομύρια εφόσον μέχρι το 1960 είμασταν αγγλική αποικία???Προβληματιστήτε και για αυτό. Είναι καιρός ο κάθε κατεργαραίος να κάτση στη θέση ,να κάτση να δουλέψει τίμια και ίσια διαφορετικά με τους καιρούς που φτάσαμε δεν θα υπάρχει τίποτα σίγουρο.Ούτε για πλουσίους μα ούτε για μεσαίους ούτε για πτωχούς που θα γίνουν πτωχώτατοι. Εάν δεν το αντιληφθούμε πάει χαθήκαμε.Είναι το τέλος και πάνε οι κόποι τόσων χρόνων.

          Μου αρέσει!

  12. 11 Δεκεμβρίου, 2011 09:31

    Ο «εμπαθής» Δρουσιώτης για την «αλληλεπίδρασην» Σοβιετικής Ένωσης/ Ρωσσίας τζιαι του κρατιδίου μας εκ συστάσεως του:

    http://www.makarios.eu/cgibin/hweb?-A=4484&-V=analysis

    Μου αρέσει!

  13. Χαμάλης permalink
    11 Δεκεμβρίου, 2011 10:29

    Εντάξει ρε! Μετά από τες βαθυστόχαστες αναλύσεις σας πάμεν ούλλοι μαζίν: Κάτω ο Χριστόφιας πον άσσιημος, πάνω ο Αναστασιάδης πον πούππος.

    Ο άλλος εμίλαν με έναν Ρώσσον επιχειρηματίαν λαλεί, τζιαί έφκαλεν τα συμπεράσματα του για την Ρωσσίαν. Εν τούτον πον να μας φάει δαμέσα κουμπάρε. Όπως κράξει ο κάθε πετεινός, φκάλλουμεν συμπεράσματα αν εν μέρα για αν εν νύκτα. Αλλά συνήθως ακούομεν τον πετεινόν που κράζει όπως θέλομεν εμείς να κράξει! Οι ειδικοί!

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      11 Δεκεμβρίου, 2011 19:27

      Δεν είμαι ειδικός.

      Μου αρέσει!

      • ΑΠΟΦΑΣΗΣΤΙΚΟΣ permalink
        12 Δεκεμβρίου, 2011 21:42

        Με όλο τον σεβασμό αγαπητέ Στροβολιώτη ας αφήσουμε τους ειδικούς να μας διαφωτίσουν με την επιστημονική τους κατάρτηση για τα γεγονότα στο Μαρί (αν τελικά μας πούν φυσικά) και έχουμε και εμείς το δικαίωμα να διαμορφώσουμε μετά την δική μας θέση. Πρέπει να ξέρετε όμως ένα πράγμα και αυτό είναι χαρακτηριστικό στην δική μας κυπριακή κοινωνία. Υπάρχει πολλή τσαπατσουλλιά, όπου υπάρχει επίδειξη είμαστε πρώτοι, τα γνωρίζουμε όλα και ιδού τα αποτελέσματα.Τα κάναμε όλα μούσκεμα.Έτσι δυστυχώς φαίνεται να έγινε και στο Μαρί. Χρειαζόμαστε πειθαρχία την οποία δεν έχουμε ως λαός.

        Μου αρέσει!

  14. Χαμάλης permalink
    11 Δεκεμβρίου, 2011 10:47

    Ποτζιεί στου Ελληνοκύπριου αγαπητέ Στροβολιώτη, επικαλέστηκες το πόρισμαν του αρμόδιου ερευνητικού οργάνου, ενός οργάνου που καταφανέστατα επρόδωσεν τον ρόλον του τζιαί τον Κυπριακόν λαόν, δηλαδή του Πόλυ Πολυβίου, για να μας πεις τα συνήθη σου για την ανικανότηταν Χριστόφια. Τα γραπτά μένουν φίλε μου. Τζιαί οι καταθέσεις των αυτόπτων μαρτύρων έχουν καταγραφεί και δημοσιευτεί.
    Αλλά είπαμεν ούτε που έλαβεν υπ’ όψιν του τες καταθέσεις τούτες ο κύριος Πόλυς. Το τελικόν(;) πόρισμαν του, το είχαμεν ακούσει ούλλοι που τες πρώτες μέρες μετά την έκρηξιν, που τες εφημερίδες της αντιπολίτευσης τζιαί που τα διάφορα εχθρικά προς τον Χριστόφιαν κανάλια. Ο Στροβολιώτης τζι’ ο αντιπολιτευόμενος δικαιούνται να κλάννουν όσον θέλουν, αλλά ο πολίτης της Κύπρου έχει ήδη καταλάβει το παιχνίδιν που επαίκτηκεν.

    Κλάστε λοιπόν ελεύθερα και . . . . . πίετε ευ!

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      11 Δεκεμβρίου, 2011 19:28

      Ναι, τα γραπτά μένουν. Και οι καταθέσεις, αλλά κυρίως, το πόρισμα.

      Μου αρέσει!

      • ΑΠΟΦΑΣΗΣΤΙΚΟΣ permalink
        12 Δεκεμβρίου, 2011 21:48

        Οι μαρτυρίες στο πόρισμα μιλούν απο μόνες τους.Τώρα το τί λέει ο Πολυβίου δικαίωμα του ανθρώπου να τα πεί και να τα γράψει και δικαίωμα ενός εκάστου απο εμάς να κρίνουμε και να αποφασίσουμε .Δημοκρατία έχουμε. Προσωπικά πιστεύω ότι ο Πολυβίου με τον καταλαογισμό ευθυνών που επέρριψε χωρίς να εκπηγάζει εκ του νόμου τέτοια αρμοδιότητα , έχει δώσει άλλοθι που πιθανό τίποτε να μήν σταθεί στη δικαιοσύνη.Δεν είναι τυχαία που η Γενική εισαγγελία καθυστερεί πιθανό λέω .Δεν ξέρω.

        Μου αρέσει!

  15. 11 Δεκεμβρίου, 2011 11:54

    Ενδιαφέροντα οσα έγραψεν ο Χαμάλης. Όι δηλαδή προς το τέλος που το έριξεν στο πορτολογίον, αλλά όταν εμίλαν ορθολογιστικά. Το κλίμαν όμως τζιαι οι αντιδράσεις οΘέλλων τζιαι αΝτιπολιτευομένων αθθυμίζει μου τες κουβέντες που ήμουν στο γυμνάσιον περί σοσιαλισμού τζιαι καπιταλισμού. Ο καθένας ανάλογα με το τί ψηφίζει ο παπάς του εθανατίζετουν (έτσι το λαλούν στα κοτσινοχώρκα) τζιαι ελιτάνιζεν με πάθος την αλήθκειαν υπέρ της οποίας είσιεν τάξει τον εαυτόν του παίζοντας τον κοινωνικόν ρόλον που τον έβαλεν το περιβάλλον του να παίξει. Ότι τζιαι να πεις Χαμάλη μου, η αλήθεια δεν ενδιαφέρει κανέναν. Ενδιαφέρει η ερμηνία των γεγονότων, τζιαι η ερμηνία η δική σου ενδιαφέρει του Χαμάληδες παρά τους άλλους. Φυσικά εσύ καλά την έσιεις να είσαι χαμάλης του κράτους παρά του κάθε ππεζεβέγκη. Ο τζιύρης μου που ήταν χαμάλης του κάθε κερατά, στα 70 του εν έναν σαράβαλλον που κολωσύρνεται. Την ζωήν που του λείπει άφηκεν την μες τα γιαπιά του κάθε Παπαδόπουλλου, του κάθε Σαμψουθκιού, του κάθε Παρασκευαϊδη, του κάθε Κατσελλή, Τσόκκου, Κίκη Κωνσταντίνου η ξέρω γω ποιού ππεζεβέγκη εδούλεψεν για να χτιστούν τα ακίνητα του.

    Τζιαι φυσικά σαν πιστός οπαδός δεν εθώρουν όλα αύτά που λαλεί τωρά στην ανάρτησην του ο Στροβολιώτης, ούλλην την βίαν τζιαι ανελευθερίαν που εμπεριείχεν η Ρώσσικη πολιτική πράξη, τζιαι εθώρουν μόνον τζιείνον που με εβόλευκεν, τες κοινωνικές παροχές.

    Μετά που εγνώρισα που κοντά τους Ρώσσους (ποιούς Ρώσσους δηλαδή, τους βόρτους που έρκουνται να κάμουν τα έσχη τους τζιαι να κρούσουν τα ρούβλια τους στην αγοράν μας σαν αγράμματοι νεόπλουτοι τουρίστες, τους μαφιόζους που έρκουνται να κάμουν επιχειρήσεις στην Κύπρον, ή τες μπάπουσκες που είδα να θκιακονούν στο μετρό της Ρωσσίας;;;, αλλά τέλος πάντων, αυτούς που εγνώρισα) δεν θωρώ τζιαι πολλά έξω αυτά που λαλεί ο Στροβολιώτης. Η δέ επισήμανση του Οθέλλου ότι «η Ρωσσία ήταν και είναι μια διχτατορία» ενισχύει την υπόθεσην που πάντα έκαμνα. Αν δηλαδή ο Σοσιαλισμός ενικούσεν πρώτα στην Ευρώπην παρά στην Ανατολήν, ίσως να είχαμεν άλλην ροήν της Ιστορίας. Φυσίκά αν δούμεν τί εκάμαν μετέπειτα οι Γερμανοί τζιαι τί κάμνουν τωρά της Ελλάδας, η υπόθεση μου ότι ο σοσιαλισμός σαν εργαλείο στα σιέρκα άλλου λαού ίσως να ήταν διαφορετικά πάλε εξασθενίζει, δεν θέλω να φανταστώ πως θα ήταν αν ήταν στα σιέρκα των Γερμανών ή των Εγγλέζων, αλλά πάντως το ότι οι Ρώσσοι σκληρή διχτατορία ήταν πριν την επανάστασην, σκληρή διχτατορία εμειναν μετά, σε σκληρή διχτατορία εμεταλλάχτηκαν όταν εξαναήρτεν ο καπιταλισμός πίσω, πρέπει να μας προβληματίσει για την σχέση διχτατορίας τζιαι οικονομικού συστήματος. Άλλωστε τζιαι ο καπιταλισμός από διχτατορίες έδειξεν τζιαι δείχνει, δόξα σοι ο θεός.

    Η πολιτιστική εξαθλίωση τζιαι η τάση προς την μαφιόζικην βίαν των Ρώσσων που μας έρκουνται θα μας φέρει πολλά κακά κοπέλλια στον τόπον μας. Παραπάνω ίσως που μας έφερεν η αγορά τζιαι η ππαραοπιστία των καστρίσιηων των Εγγλέζων, παραπάνω που την πελλάραν που εκουβαλήσαμεν που τον εθνικισμόν των Καλαμαράων.

    Ότι καλόν έσιει ο Κυπραίος φκαίννει που την ψυσιήν την δικήν του. Ας κάμνουμεν συναλλαγές με όποιον μας σσυφφέρει καλλύττερα, αλλά όι τζιαι να τους εξυμνούμεν τζιόλας, είτε Ρώσσοι είναι, είται Αμερικάνοι, είται Ευρωπαίοι. Ο κάθε λαός τζιαι το κάθε πολιτικόν σύστημαν τα καλά του τζιαι τα σκατά του. Όπως το δικόν μας. Ας δούμεν πως θα γινούμεν εμείς καλλύττεροι τζιαι να ποσπαστούμε που συστήματα που φκάλλουν Μαρί, πραξικοπήματα, πολέμους, ρουσφέθκια ή κουμπαροκρατίες.

    Ερώτηση προς τον Οθέλλο: αν δεν εν αδιάκριτον, ποιός εν ο μάστρος σου; Δεν με ενδιαφέρει όνομα, απλά κατηγορία (ιδιώτης, το κράτος, κόμμα, ο κανένας κλπ.) Προσπαθώ να καταλάβω αυτά που γράφεις τζιαι αρωτώ.

    Μου αρέσει!

    • 11 Δεκεμβρίου, 2011 13:39

      Φιλαράκο, αν ο Χριστόφιας επικαλείται πλήρη αχαπαροσύνη για τους χειρισμούς άλλων που οδήγησαν στη έκρηξη στο Μαρί δεν τον τιμά ποσώς. Κοντά στον νου κι η γνώση.

      Υ.Γ. Τον Χριστόφια τον κρίνω για τους χειρισμούς του και τις επιτυχίες ή αποτυχίες του σε πολλά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της έκρηξης, της οικονομίας, της πολιτικής του στο Κυπριακό.

      Υ.Γ.2 Δεν ξέρω που αναφέρεσαι με τους υπαινιγμούς σου περί κληρονομικών κομματικών φανατισμών.

      Υ.Γ.3 Εν πάση περιπτώσει, παραδοσιακά ψηφίζω διαφορετικό κόμμα απ’ ό,τι η οικογένειά μου. Ισχύει μήπως αυτό και για σένα;

      Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      11 Δεκεμβρίου, 2011 19:33

      Aceras, Πολλά ενδιαφέρον τούτον:
      «Αν δηλαδή ο Σοσιαλισμός ενικούσεν πρώτα στην Ευρώπην παρά στην Ανατολήν, ίσως να είχαμεν άλλην ροήν της Ιστορίας.»

      Θα *εμπορούσεν* να νικήσει πρώτα στην Ευρώπην; (Τζιαι να αντέξει τόσο χρόνια;).

      Μου αρέσει!

      • ΑΠΟΦΑΣΗΣΤΙΚΟΣ permalink
        12 Δεκεμβρίου, 2011 21:53

        Τα μακρινά είναι πολύ κοντά. Ήδη ο Ελληνικός λαός ζεί στιγμές πολύ πολύ χειρότερες απο ότι Ο ρωσσικός λαός κατα την δεκαετία του 80.Τί έχετε να πείτε.Φταίει το σύστημα.??? Φταίει φυσικά ο ίδιος ο άνθρωπος και όχι το σύστημα φίλοι.Κανένα σύστημα δεν φταίει .Το κάθε σύστημα μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα με τις ανάγκες του ανθρώπου ,φτάνει όμως ο άνθρωπος να δράσει σωστά.Εδώ είναι η ουσία .Ο ίδιος ο άνθρωπος.

        Μου αρέσει!

    • Othellos permalink
      12 Δεκεμβρίου, 2011 11:53

      Τι δεν κατάλαβες από τα όσα έγραψα, Aceras?

      Μου αρέσει!

  16. 11 Δεκεμβρίου, 2011 14:18

    Strovoliotis,

    Ενδιαφέρον και συναρπαστικό το αφήγημα σου, με μπόλικες μάλιστα δόσεις περιπέτειας, μυστηρίου και suspense. Το διάβασα με κομμένη την ανάσα! Κάποιες στιγμές μάλιστα με κοψοχόλιασε η αφήγηση σου όχι τόσο για την [προ δεκαετίας] περιπέτεια σου, αλλά κάποιες τοποθετήσεις και παραδοχές σου, όπως ας πούμεν, ότι,
    – ότι «…το σύνολο της οικογένειας του συνεργάτη μου εκτελέστηκε από κάποια αντίπαλη φατρία» [μαφιόζικη κλίκα θες προφανώς να ειπείς], ή
    – η αοριστολογία σου για «… τη σφαγή σε κάποια πόλη της Πολωνίας κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο» [πολύ αίμα έπεσε κουμπάρε Strov στο κείμενο σου], ή
    – ότι ο Ερντογάν [με τον οποίο προσδοκούμε ότι θα λύσουμε το κυπριακό] είναι «ένας υπό κάλυψη δικτάτορας με πατριωτική προβιά». [Σε ‘μας θα χαριστεί;], ή
    – ότι σία λίγο έχει ξεπεράσει το στάδιο του άγριου, κλεπτοκρατικού και άναρχου καπιταλισμού που επεβλήθη μετά τη πτώση του κομμουνισμού». Μα έχει και τέτοιο καπιταλισμό; Η Ευρώπη τον πέρασε και πότε; Ή μήπως επανέρχεται;

    Όλα τα πιο πάνω αναδεικνύουν ένα κείμενο έμπλεο συγχ6υσης και αντιφάσεων για να μη πω και ανακριβειών αλλά και αξιωματικών τοποθετήσεων. Τι παει αν πει το Σοφοόγιότατε το απόφθεγμα σου «Η Ρωσία του Πούτιν είναι κάτι σαν νομιμοποιημένο κομουνιστικό σύστημα, με άγριο καπιταλιστικό χαρακτήρα»; Ή από που κι ως που το «κομμουνιστικό κόμμα του Ζουγκάνοφ είναι ακραίο»; Έχεις υπ’ όψη σου την άποψη του ΚΚΕ γι’ αυτό το Κόμμα;

    Γενικώς είναι πολλά εκείνα που θα ‘θελα να γράψω, όπως ας πούμεν και για το παράπονο του Economist [το οποίο φαίνεται να υιοθετείς] γιατί οι ευρωπαίοι καπιταλίστες δεν μπόρεσαν να μπουν ελεύθερα και να αλώσουν την Ρωσσία. Ίσως το κάμω κάποια άλλη στιγμή γιατί τώρα δεν ευκαιρώ! Όμως πληζ μην πάρεις αυτά που γράφω ως υπεράσπιση της Ρωσίας του Πούτιν! Για μένα το τι γίνεται είναι μια ενδο-καπιταλιστική αντιπαλότητα με ένα νεο παίκτη [την Ρωσσία] να προσπαθεί να πλασαριστεί στο παζάρι, κάτι που προφανώς εσύ αδυνατείς να αντιληφτείς!

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      11 Δεκεμβρίου, 2011 19:54

      Ανεφ, θα σου απαντήσω ενδελεχώς:

      ΑΟ:«Ενδιαφέρον και συναρπαστικό το αφήγημα σου, με μπόλικες μάλιστα δόσεις περιπέτειας, μυστηρίου και suspense. Το διάβασα με κομμένη την ανάσα! Κάποιες στιγμές μάλιστα με κοψοχόλιασε η αφήγηση σου όχι τόσο για την [προ δεκαετίας] περιπέτεια σου, αλλά κάποιες τοποθετήσεις και παραδοχές σου, όπως ας πούμεν, ότι, ότι «…το σύνολο της οικογένειας του συνεργάτη μου εκτελέστηκε από κάποια αντίπαλη φατρία» [μαφιόζικη κλίκα θες προφανώς να ειπείς],»
      Στρ: Ξέρω μόνο ό,τι μου είχαν πει.

      ΑΟ: «η αοριστολογία σου για «… τη σφαγή σε κάποια πόλη της Πολωνίας κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο» [πολύ αίμα έπεσε κουμπάρε Strov στο κείμενο σου],»
      Στρ: http://en.wikipedia.org/wiki/Katyn_massacre

      ΑΟ: «ότι ο Ερντογάν [με τον οποίο προσδοκούμε ότι θα λύσουμε το κυπριακό] είναι «ένας υπό κάλυψη δικτάτορας με πατριωτική προβιά». [Σε ‘μας θα χαριστεί;],»
      Στρ: Ο χαρακτηρισμός αφορά τον Πούτιν.
      ΑΟ: «ότι σία λίγο έχει ξεπεράσει το στάδιο του άγριου, κλεπτοκρατικού και άναρχου καπιταλισμού που επεβλήθη μετά τη πτώση του κομμουνισμού». Μα έχει και τέτοιο καπιταλισμό; Η Ευρώπη τον πέρασε και πότε; Ή μήπως επανέρχεται;»
      Στρ: Ναι, έχει και τέτοιο καπιταλισμό. Και δεν τον βρίσκουμε στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ο καπιταλισμός στην υπόλοιπη Ευρώπη έχει τα δικά του ενδημικά προβλήματα, αλλά όχι την αγριάδα του Ρωσικού.
      ΑΟ: «Όλα τα πιο πάνω αναδεικνύουν ένα κείμενο έμπλεο συγχ6υσης και αντιφάσεων για να μη πω και ανακριβειών αλλά και αξιωματικών τοποθετήσεων. Τι παει αν πει το Σοφοόγιότατε το απόφθεγμα σου «Η Ρωσία του Πούτιν είναι κάτι σαν νομιμοποιημένο κομουνιστικό σύστημα, με άγριο καπιταλιστικό χαρακτήρα»;»
      Στρ: Πάει να πει πως η χώρα αυτή έχει ένα σύστημα που διατηρεί τα κακά χαρακτηριστικά του Κομμουνισμού αναφορικά με την ελευθερία, δημοκρατία κλπ, και είναι και άγρια καπιταλιστικό αναφορικά με τη διαχείριση της οικονομίας.
      ΑΟ: « Ή από που κι ως που το «κομμουνιστικό κόμμα του Ζουγκάνοφ είναι ακραίο»; Έχεις υπ’ όψη σου την άποψη του ΚΚΕ γι’ αυτό το Κόμμα;»
      Στρ: Όχι, δε γνωρίζω την άποψη του ΚΚΕ. Θα έπρεπε; Αν θέλεις να την παραθέσεις εσύ. Ένα Κομμουνιστικό κόμμα είναι εξ ορισμού ακραίο σε μια αστική δημοκρατία, ιδιαίτερα όταν το εννοεί.
      Το ΑΚΕΛ εξαιρείται: είναι ψευδό – κομμουνιστικό κόμμα, ή σοσιαλδημοκρατικό που φοβάται να το παραδεχτεί (αυτό αποτελεί και την ελπίδα του, όταν μια μέρα το αναγνωρίσει.).

      ΑΟ: «Γενικώς είναι πολλά εκείνα που θα ‘θελα να γράψω, όπως ας πούμεν και για το παράπονο του Economist [το οποίο φαίνεται να υιοθετείς] γιατί οι ευρωπαίοι καπιταλίστες δεν μπόρεσαν να μπουν ελεύθερα και να αλώσουν την Ρωσσία.»
      Στρ: Όταν έρχονται οι Ρώσοι επιχειρηματίες στην Κύπρο, μας αλώνουν;
      ΑΟ: « Ίσως το κάμω κάποια άλλη στιγμή γιατί τώρα δεν ευκαιρώ! Όμως πληζ μην πάρεις αυτά που γράφω ως υπεράσπιση της Ρωσίας του Πούτιν! Για μένα το τι γίνεται είναι μια ενδο-καπιταλιστική αντιπαλότητα με ένα νεο παίκτη [την Ρωσσία] να προσπαθεί να πλασαριστεί στο παζάρι, κάτι που προφανώς εσύ αδυνατείς να αντιληφτείς!»
      Στρ: Αντίθετα! Το αντιλαμβάνομαι ξεκάθαρα και με πλήρη διαύγεια! Ο πρόεδρος μας είναι εκείνος που έχει ένα προβληματάκι 🙂

      Μου αρέσει!

      • 11 Δεκεμβρίου, 2011 20:29

        Strovolioti,

        Για την ώρα θα περιοριστώ σ’ ένα μόνο σχόλιο για αξίωμα που μας σερβίρες εν τη αστικοδημοκρατική σου σοφία: «Ένα Κομμουνιστικό κόμμα είναι εξ ορισμού ακραίο σε μια αστική δημοκρατία, ιδιαίτερα όταν το εννοεί.» Μα ακούεις ίνταμ που λαλείς, οξά είσαι κούφος; [Μάλλον θωρείς ίνταμ που γράφεις;]… Κρίνουμε [εκ προοιμίου] τους άλλους από τ’ όνομα τους, κι όχι από το περιεχόμενο του λόγου τους ή/και τις πράξεις τους! Ζήτω η αστική δημοκρατία της Ευρωπαϊκής Ένωσης! Παρεμπιπτόντως η “Τρομοκρατία” του Ροβεσπιέρου δεν ήταν στην [Δυτική] Ευρώπη που επεσυνέβη κατα τα πρώιμα στάδια της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

        Μου αρέσει!

        • strovoliotis permalink*
          11 Δεκεμβρίου, 2011 20:34

          Ναι;

          Δεν συνιστά δηλαδή ακρότητα όταν ένα κόμμα προκρίνει την ανατροπή του συστήματος μέσα στο οποίο λειτουργεί, και την αντικατάσταση του με κάτι άλλο;

          Μου αρέσει!

        • 11 Δεκεμβρίου, 2011 22:03

          Strovolioti,

          Ως συνήθως ΔΕΝ απαντάς σ’ αυτά που θέτω! Υπεκφεύγεις! Τι πάει να πει «ανατροπή του συστήματος»; Έχεις την εντύπωση ότι το σύστημα [το καπιταλιστικό] έχει παραχωρήσει οτιδήποτε στους εργαζόμενους από μόνο του χωρίς να το διεκδικήσουν;
          Η καταβαράθρωση του συστήματος από τους ίδιους τους υπερασπιστές του, δεν οδηγούν στην αυτο-αναίρεση και την ανατροπή του; Γιατί να πληρώνουν κύρια οι εργαζόμενοι τα λάθη και τα εγγενή προβλήματα του συστήματος;
          Μήπως δεν είναι το ίδιο το σύστημα που γεννά και παράγει [μέσα οπό τις κρίσεις του και τις αντιθέσεις του] και τους ανατροπείς και τους νεκροθάφτες του; Η νομιμοποίηση των κομμουνιστικών κομμάτων δεν αποτελεί κι ένα τρόπο έλεγχου τους από το αστικό κράτος ή συμβιβασμού τους με τους αστικοδημοκρατικούς θεσμούς;
          Από τη άλλη ο απλός ο κόσμος πρέπει να κάθεται απαθώς και με σταυρωμένα τα χέρια και να περιμένει από ένα σύστημα αιωνίως προβληματικό, εκμεταλλευτικό και ληστρικό να του βελτιώσει [πότε άραγε;] τη ζωή; Δεν είναι τούτο το σύστημα που κι εσύ ο ίδιος μας λες πως δεν είναι τέλειο, αλλά από την άλλη δεν παραλείπεις να αξιοποιείς τις δυνατότητες και ευκαιρίες που σου δίνονται να κανείς και business στο Κρασνοντάρσκ! [Αλλά και γι’ αυτά φταίει ο Χριστόφιας]…
          Τέλος ο καπιταλισμός δεν ανάτρεψε και αντικατέστησε [και μάλιστα με ποταμούς αίματος] την φεουδαρχία. Την τότε εποχή νομιμοποιούνταν να το κάνουν;
          Πέραν όμως όλων αυτών σε προκαλώ [και σε παρακαλώ μην το κάνεις γαργάρα] να μου υποδείξεις που στο Καταστατικό ή στο Πρόγραμμα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσίας, το κόμμα αυτό «προκρίνει την ανατροπή του συστήματος», κι αν το κάνει πως προτείνει να γίνει αυτό, με επανάσταση; [Παρεμπιπτόντως οι επαναστάσεις δεν αποτελούν εκδηλώσεις πλατιάς λαϊκής θέλησης όταν υπάρχει καταπίεση;]…
          Δικαιούται ένα κόμμα να επιδιώκει στο Πρόγραμμα του την κατάργηση της ατομικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής και να προκρίνει άλλες μεθόδους ιδιοκτησίας; Επειδη το «ψευδό – κομμουνιστικό […] ή σοσιαλδημοκρατικό» ΑΚΕΛ επεξεργάστηκε τη «δική μας αντίληψη για το Σοσιαλισμό», όπου προφανώς μιλά για την ανατροπή [ή αντικατάσταση] στη βάση των δεδομένων της Κύπρου, του καπιταλιστικού συστήματος, τούτο κάνει το ΑΚΕΛ «εξ ορισμού ακραίο … [στην] … αστική [μας] δημοκρατία»; Υπάρχουν πράματα που είναι αιώνια σ’ αυτή τη ζωή; Μα τι τέλος πάντων προοδευτικός και φιλελεύθερος άνθρωπος είσαι [τρομάρα σου] όταν θεωρείς ότι τα πράματα δεν μπορούν ν’ αλλάξουν ή να εξελιχτούν σε κάτι άλλο διαφορετικό; Ας πούμεν, σ’ άλλες μορφές [οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής] οργάνωσης και λειτουργίας της κοινωνίας που να εξυπηρετούν καλύτερα την πλειοψηφία του κόσμου; Και μην μου πετάξεις πάλι το τροπάρι σου ότι δεν βλέπεις να υπάρχει κάτι που μπορεί πρακτικά να εφαρμοστεί ή/και ότι εκεί που εφαρμόστηκε απότυχε! Σε τέτοια περίπτωση κι εγώ θα σου πω όλ’ αυτά αποτελούν και συντηρητισμό και δογματισμό και φοβία για το νεο, αλλά τζιαι στραομάρα καθώς δεν βλέπεις ότι ο καπιταλισμός έχει αποτύχει εν τη γενέσει του. Εκτός κι αν οι τοποθετήσεις σου ελαύνονται από καθαρό ταξικό συμφέρον!

          Μου αρέσει!

        • strovoliotis permalink*
          11 Δεκεμβρίου, 2011 22:24

          Που είδες την υπεκφυγή;

          Εγώ δεν αναφέρομαι στην παρούσα συγκυρία, και την μείωση κάποιων ωφελημάτων λίγων εργαζομένων. Εγώ μιλώ για τη ουσία, την κομμουνιστική ιδεολογία: προκρίνει, ή όχι την ανατροπή του παρόντος συστήματος;

          Γιατί αν ναι, τότε είναι ακραία.

          Αν όχι, δεν είναι κομμουνιστική (Και χαίρομαι που το ΑΚΕΛ μέσα στις συνθήκες της Κύπρου, υιοθετεί μάλλον το δεύτερο.)

          Στο Κρασνοντάρ είχα δοκιμάσει να κάνω δουλειές, αλλά τι σχέση έχει αυτό;
          Το παρόν σύστημα είναι δυνατόν να βελτιωθεί, κυρίως προς μια πιο οικολογική, λιγότερο καταναλωτική κατεύθυνση, και με ενίσχυση των ελέγχων επί της κερδοσκοπίας. Σπόρια αυτής της ελπίδας φαίνονται σε διάφορους διαλόγους, φανερούς και μη φανερούς που έκαμα με τον Aceras.

          Μπορεί και να καταρρεύσει το σύστημα. Ε, και λοιπόν; (Αυτό είναι μια πιθανή εξέλιξη, δεδομένου πως εγγυήσεις για αιώνια επιβίωση του καπιταλισμού, δεν δίνονται από κανένα.)

          Για το ΚΚ της Ρωσίας: αν δεν επιδιώκει ανατροπή του παρόντος συστήματος, τότε δεν είναι ακραίο.

          Ούτε όμως κομμουνιστικό.

          Μου αρέσει!

        • 12 Δεκεμβρίου, 2011 15:48

          Strovoliotis,

          Ούτε τώρα απαντάς επί της ουσίας κι αυτό είναι υπεκφυγή! Λες διάφορα άσχετα που όταν σου πούμε κι αντιληφτείς ότι δεν ισχύουν, μας πετάς διάφορα «αν»«αν» έτσι, «αν» αλλιώς!
          Θα θέσω λοιπόν κάπως διαφορετικά το θέμα για να σε διευκολύνω: Μπορείς να μου επεξηγήσεις [σε απλά ελληνικά για να το καταλάβω κι εγώ] γιατί ένα κομμουνιστικό κόμμα, το οποίο επιδι[ωκει «… επιδιώκει ανατροπή του παρόντος συστήματος, […] είναι ακραίο»; Και δη όταν ένα σημαντικό κομμάτι της συγκεκριμένης κοινωνίας δεν πιστεύει πλέον ότι «το παρόν σύστημα είναι δυνατόν να βελτιωθεί», έστω και κατ’ ελάχιστον;

          Μου αρέσει!

        • 12 Δεκεμβρίου, 2011 21:10

          Μα ίνταμ που λαλείς Strovolioti; Τζιαι που την άλλη λες ότι με «συμπαθείς» κιόλας! Ίντα λουβάνα εν τούτη που μας εσερβιρες;
          Γράφεις: «Ακόμα και αν το 99% των μελών μιας κοινότητας κρίνουν πως το σύστημα αξιών που τους κατευθύνει είναι λανθασμένο και άδικο, και επιλέξουν να το *ανατρέψουν πλήρως*, η πράξη τους είναι ακραία». – Μα εν καταλάβεις πως σε τέτοια περίπτωση ανατρέπουν μια δικτατορία; Παρεμπιπτόντως ποια εν η άποψη σου για την ανατροπή του Καντάφι;

          Μου αρέσει!

        • strovoliotis permalink*
          12 Δεκεμβρίου, 2011 21:27

          Ας τον Γκαντάφι!

          «Μα εν καταλάβεις πως σε τέτοια περίπτωση ανατρέπουν μια δικτατορία;»

          Φυσικά! Πρόκειται για μια ακραία πράξη, που αναμένεται να οδηγήσει σε καλύτερες καταστάσεις για την ομάδα που το κάνει.

          Άλλο το «ακραίο», και άλλο το «καλό». Τα δυο δεν πάνε πάντα μαζί, και δεν βρίσκονται πάντα σε αντιπαράθεση.

          Μου αρέσει!

        • 12 Δεκεμβρίου, 2011 22:03

          Strovolioti,
          Ευτυχώς τελικά που εσυμφωνήσαμεν! Χαίρομαι που τελικά εμμέσως πλην σαφώς παραδέχεσαι ότι ένα κομμουνιστικό κόμμα νομιμοποιείται να επιδιώκει την ανατροπή του υφιστάμενου συστήματος [έστω κι αν εσύ το θεωρείς ακραίο] αφού τούτο «αναμένεται να οδηγήσει σε καλύτερες καταστάσεις»!
          Όμως εν κατάλαβα, γιατί να «αήκω τον Γκαντάφι»;

          Μου αρέσει!

      • 11 Δεκεμβρίου, 2011 20:45

        🙂 Σαφώς! 🙂

        Μου αρέσει!

        • strovoliotis permalink*
          12 Δεκεμβρίου, 2011 19:58

          Ανεφ, οι εγγλέζοι έχουν μιαν πολλά καλήν κουβένταν:

          «When you’re in a hole, stop digging.»

          Ακόμα και αν το 99% των μελών μιας κοινότητας κρίνουν πως το σύστημα αξιών που τους κατευθύνει είναι λανθασμένο και άδικο, και επιλέξουν να το *ανατρέψουν πλήρως*, η πράξη τους είναι ακραία.

          Γιατί στα απλά ελληνικά, αλλά και σε οποιοδήποτε άλλη γλώσσα, *πλήρης ανατροπή*, και *αντικατάσταση* περιγράφεται αντικειμενικά ως κάτι … ακραίο!

          (Επειδή όμως σε συμπαθώ θα βοηθήσω: άλλο το ακραίο, και άλλο το καλό ή το κακό. Είναι άλλο θέμα η ποιοτική πλευρά της αλλαγής. Μια ακραία αλλαγή μπορεί να οδηγεί προς κάτι καλύτερο ή κάτι χειρότερο.
          Μπορεί ακόμα να οδηγεί σε κάτι που *νομίζουμε* πως είναι καλύτερο ή χειρότερο.
          Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Κυπριακό: με το σχέδιο – Α κάποιοι από μας νόμιζαν πως η ακραία αλλαγή που θα έφερνε η λύση του Κυπριακού θα μας οδηγούσε κάπου καλύτερα. Η πλειοψηφία νόμιζε πως θα οδηγούμασταν κάπου χειρότερα.)

          Μου αρέσει!

  17. 11 Δεκεμβρίου, 2011 17:49

    Καλά το ότι θα εχρησιμοποιουσαμεν τον Πούτιν για να κάμουμεν αντικομμουνισμό αντί αντικαπιταλισμό, εν θα εμπορούσεν να το συλλάβει ποτέ η φαντασία η δική μου!

    Ο Πούτιν είναι διχτάτορας επειδή εκληρονόμησε ενα διχτατορικό καθεστώς….μάλιστα!

    εισηγούμαι να κλείσουν παγκοσμίως τα πανεπιστήμια και ιδιαίτερα οι σχολές κοινωνιολογίας και να κρατήσουμεν το επιστημονικό επιπεδο αναλυσης των μπλογκς!

    καλα μα είμαστε σοβαροί στροβολιώτη; καθόρησε μας σε παρακαλω τη διχτατορία, γίνεται;

    ο Πούτιν είναι ένα υπερλαμπρο παραδειγμα του πόσο διχτατορία είναι στην ουσία ο καπιταλισμός και πόσο διχτατορία είναι στην ουσία η δημοκρατία. εχουμε κομμουνισμό φταεί ο κομμουνισμός! εχουμε καπιταλισμό παλε φταίει ο κομμουνισμός!

    να καταργήσουμε τζαι την ιστορία ως επιστήμη!

    Ασέρα,

    το σχόλιο σου, αν μου επιτρεπεις είναι ρατσιστικό. Τι παει να πει οι ρωσσοι παντα διχτατορίες δημιουργούσαν;

    τζαι τι παει να πει η εφευρεση του «ευρωπαίου πολίτη» ο οποίος εσιει την κουλτουρα τζαι το γονίδια να παράξει τη δημοκρατία;

    ποιοι εν τουτοι οι πολίτες; οι πολίτες των χωρών της ευρωζώνης; όξα ο Χιτλερ, ο Μεταξάς τζαι ο Μουσολίνι ήταν ρώσοι; ή εκληρονομήσαν διχτατορίες τζαι εγίναν διχτάτορες;

    δηλαδή προκειμένου να επαναλαμβανει ο Στροβ τον Σαρρή με προσωπικές αφηγήσεις, θα γίνουμεν οι οδοστρωτήρες τζαι της λογικής πλέον;

    Μου αρέσει!

  18. 11 Δεκεμβρίου, 2011 17:58

    ειχαμε συνηθίσει να γίνεται αντικομμουνισμός απο τη δεξιά μεσω της ταυτισης του Σταλιν με το Χίτλερ.

    τωρά μας επιβαλλεται να συνηθίσουμε πως ο Πούτιν εν η μετεμψύχωση του Στάλιν!

    αλλά να συνηθίσουμεν τζαι πως ο ρωσικός λαός εν η μετεμψύχωση του Σταλιν πριν, κατα τη διαρκεια, και μετά την επανάσταση του ΄17, και πως η καλή ευρώπη εν ειδε ποττε διχτατορικό καθεστώς, σαν να τζαι παει λλιον πολλά.

    Μου αρέσει!

  19. 11 Δεκεμβρίου, 2011 19:02

    Επίσης Στροβ, το Κρασνονταρσκ, εν στη Γεωργία εννε στη Ρωσία.

    εν γνωστό πως πολλοί κυπραίοι εκαμαν μπιζινες με μαφίες του Κρασνονταρσκ, ιδιαιτερα στον κατασκευαστικό τομέα. λεφτουδάκια πολλά.

    το ότι εσύ εβρεθηκες στο Κρασνονταρσκ εν απολύτως λογικο, γιατί τουτον κάμνουν γενικά ουλλοι οι κυπραιοι που μυρίζουνται ευκολο χρήμα τζαι εν επηες στο Κρασνονταρσκ για εξερευνηση, επηες γιατί κάποιος σε εκαθοδήγησεν πως υπάρχει γερή μπαζα για όποιον καμνει τζεικάτω δουλειές.

    εν άκρως προσβλητικό για τον ρωσικό λαό, να δημοσιοποιείς αυτή την εμπειρία για να κατηγορήσεις τον κομμουνισμό κάμνοντας δηθεν πολιτική αναλυση.

    εν καλυτερα να πεις πως οι κυπραίοι εν εχουν προβλημα πλεον να συνεργαζουνται με την ρωσικη μαφία, αν προλάβουν δηλαδή τζαι εν καθαρίσει τους συνεργατες τους η αντιπαλη μαφιόζικη φατριά. εν καλυτερα να πεις πως εσκαρτεψαμεν εμεις, οι δημοκρατες ευρωπαίοι, οι ηθικοί και ορθολογιστές κυπριοι οδυσσεις του βρωμικου εμπορίου.

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      11 Δεκεμβρίου, 2011 20:01

      Δις,
      Γίνεται να κάνουμε και αντικομουνισμό, και αντικαπιταλισμό μαζί;
      Τα πανεπιστήμια έχουν το επίπεδο τους.
      Το ίδιο και τα μπλοκ.

      Το Κράσνονταρ είναι εδώ:

      http://en.wikipedia.org/wiki/Krasnodar

      Και όταν είχα πάει εκεί, ο κομμουνισμός ήταν παρελθόν.

      Μου αρέσει!

  20. 11 Δεκεμβρίου, 2011 19:13

    Να προσθέσω μια άποψη που έλαβα γνώση σε ένα συνέδριο για την κυπριακή ΑΟΖ την οποία διατύπωσε Κύπριος πολιτικός:
    Η Κύπρος, εάν όντως έχει εκμεταλλεύσιμα (και μεταφέρσιμα) κοιτάσματα φυσικού αερίου, αφοπλίζει το όπλο της αποκλειστικής παροχής φυσικού αερίου στην Ε.Ε. από τη Ρωσία. Έτσι, τα συμφέροντα της Ρωσίας αυτή τη στιγμή είναι αντίθετα προς τα κυπριακά/ευρωπαικά, που τα πιθανά κοιτάσματα υδρογοναθράκων ίσως δώσουν λύση στην ενεργειακή αυτάρκεια της Ε.Ε. και επομένως, γεωστρατηγική υπεροχή στην Ε.Ε. και εξέχουσα σημασία στο νησί μας.

    (υ.γ. το trolling σου χαμάλη δεν παίζεται)

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      11 Δεκεμβρίου, 2011 20:04

      Σωστά.

      Η Gazprom δεν θα έρθει εδώ γιατί «τα σύνορά μας είναι στην Κερύνεια.»

      Έχει τη δική της ατζέντα.

      Μου αρέσει!

    • 11 Δεκεμβρίου, 2011 20:43

      Στροβολιώτη, είναι ακριβώς για τους λόγους που αναφέρει ο Σωφρονίου που κατά την άποψή μου η Γκαζπρόμ ΘΑ ΕΡΘΕΙ στην Κύπρο. Θα επιχειρήσει να εμπλακεί στην κοινοπραξία για το τερματικό υγροποίησης με στόχο να το κάνει οικονομικά μη βιώσιμο ή να το καθυστερήσει όσο πιο πολύ.

      Δεν θα με εξέπληττε αν η οικονομική βοήθεια που συμφωνήσαμε με τους Ρώσους έχει ανάλογη ρήτρα.

      Τα τελευταία χρόνια οι Ρώσοι διοχετεύουν φυσικό αέριο στη δυτική Ευρώπη στις ψηλότερες συμφωνημένες τιμές. Ως εκ τούτου, Δυτικοευρωπαίοι αγοράζουν τις ελάχιστες συμφωνημένες ποσότητες.

      Αν αυξηθεί η ποσότητα σε φυσικό αέριο που μπορούν οι Ευρωπαίοι να προμηθευτούν από μια άλλη πηγή, αυτό θα πλήξει τη δεσπόζουσα θέση που κατέχουν στην αγορά φυσικού αερίου μια και δεν θα μπορούν να πουλήσουν μεγαλύτερες ποσότητες. Μόνο αυτό που μπορεί να εξαγάγει η Ντέλεκ σε υγροποιημένη μορφή θα αντιστοιχεί στο 1/4 του τι εξάγει σήμερα η Ρωσία στη Δυτική Ευρώπη.

      Το κατά πόσον αυτό έχει εξηγηθεί στον πρόεδρό μας δεν ξέρω. Θέλω να πιστεύω πως όταν επιτέλους πάρει την απόφαση για το τερματικό υγροποίησης δεν θα παρασυρθεί στις αποφάσεις του από τη ρωσολαγνεία του και τη νοσταλγία του για τη Σοβιετική Ένωση και να προσφέρει στη Γκαζπρόμ και το μαχαίρι και το καρπούζι…

      Click to access 081024_smith_russiaeuroenergy_web.pdf

      Μου αρέσει!

      • Othellos permalink
        12 Δεκεμβρίου, 2011 12:00

        «…Θα επιχειρήσει να εμπλακεί στην κοινοπραξία για το τερματικό υγροποίησης με στόχο να το κάνει οικονομικά μη βιώσιμο ή να το καθυστερήσει όσο πιο πολύ. Δεν θα με εξέπληττε αν η οικονομική βοήθεια που συμφωνήσαμε με τους Ρώσους έχει ανάλογη ρήτρα.»

        Αν κάνουμε και αυτή την βλακεία (δηλ. να πάμε 180 μοίρες κόντρα στα στρατηγικά συμφέροντα της ΕΕ) τότε θα είμαστε εντελώς άξιοι της τύχης μας.

        Μου αρέσει!

        • 12 Δεκεμβρίου, 2011 13:17

          Πολύ φοβάμαι πως ο λόγος που καθυστερεί η κυβέρνηση την απόφαση για το τερματικό υγροποίησης έχει να κάνει με αυτό. Έχουμε δει τον Χριστόφια πως υπερασπίστηκε τα συμφέροντα της Κύπρου έναντι του Ιράν και της Συρίας και με ποιο αποτέλεσμα. Θα μπορούσε να κάνει κάτι διαφορετικό στην περίπτωση της Ρωσίας από την οποία συμφώνησε να πάρει δάνειο;

          Μου αρέσει!

    • ΑΠΟΦΑΣΗΣΤΙΚΟΣ permalink
      13 Δεκεμβρίου, 2011 19:16

      Αυτό είναι σίγουρο.

      Μου αρέσει!

  21. Χαμάλης permalink
    11 Δεκεμβρίου, 2011 19:35

    Acera φίλεμου, δεν είμαι χαμάλης του κράτους! Που έκαμα το λάθος τζιαί έδωσα τέθκοιαν εντύπωσιν;

    Τέλος πάντων επειδή θέλω να πιστεύω ότι μέσα τζιαί πάνω απ’ όλα εν την ευτυχίαν μας που διεκδικούμεν με όλες ανεξαιρέτως τες πράξεις μας, ομολογω την ευτυχίαν που ένιωσα όταν είδα σφυροδρέπανα να διαδηλώνουν στην Μόσχαν τζιαί σε άλλες πόλεις της Ρωσσίας.
    Διότι πάντα είχα την αντίθεσιν μου προς την άνευ όρων συμπάθειαν των αριστερών προς την μετασοβιετικήν Ρωσσίαν. Καλάν όταν ήταν κομμουνιστική εντάξει! Αλλά τωρά που εν καπιταλιστική; Τζιαί αύριον αν εμπεί τζιαί μεσ’ το ΝΑΤΟ πάλε η συμπάθεια μας εν ναν η ίδια; Ε τότε πού πάσιν οι ιδεολογίες;

    Έχομεν μιαν συμπάθειαν προς την Ρωσσίαν, διότι μπορεί μεν να άλλαξεν το πολίτευμαν της, τζιαί μάλιστα εν πολλά λλιόττερον δημοκρατική χώρα που την Δύσιν τωρά, αλλά όπως τζιαί τότε επί κομμουνισμού, έτσι τζιαί τωρά επί άγριου τζιαί έκφυλου καπιταλισμού, εν ο άλλος πόλος, ο αντίθετος προς τες μισητές τζιείνες δυνάμεις που εγενοκτονήσαν την αριστεράν στην Ελάδαν στον εμφύλιον (δήθεν) πόλεμον τζιαί με τα όπλα ΤΟΥΣ η Τουρκία κατέχει την μισήν μας πατρίδαν. Επίσης λόγω του ότι εν ο άλλος πόλος, πολλές φορές βολεύκει μας με κάποιες θέσεις που παίρνει υπέρ μας στον διεθνή στίβον. Που δεν το κάμνει κατ’ ανάγκην γιατί μας αγαπά μιαν τζιαί δεν υπάρχουν αγάπες μεταξύ καπιταλιστικών χωρών, αλλά για να εξυπηρετήσει τζιαί τζιείνη τα συμφέροντα της με το να στήνει πόιν θυμίζοντας τους με τούτον τον τρόπον «Εμέναν έν με ρωτήσετε κύριοι! Εγώ έν δέχομαι!».

    Α! Ας μας δώσει τζιαί η Αμερική 2 δισ με τον ίδιον επιτόκιον τζιαί θα της ρίξομεν τζιαί τζιείνης ένα βλέφαρον συμπαθείας άμα λάχει να ‘μ. Αν μας τα δώσει δωρεάν ακόμα;
    Μπορεί τζιαί να την ερωτευτούμεν. Αν εθκιώξει την Τουρκίαν που την Κύπρον; Θα την παντρευτούμεν σίουρα. Είπαμεν! Το συμφέρον μας και πάλι το συμφέρον μας.

    Μου αρέσει!

  22. Χαμάλης permalink
    11 Δεκεμβρίου, 2011 19:46

    Σοφρωνίου: (υ.γ. το trolling σου χαμάλη δεν παίζεται)

    Παίξε τίποτε άλλον που παίζεται.

    Μου αρέσει!

  23. Χαμάλης permalink
    11 Δεκεμβρίου, 2011 20:19

    Το Κρασνοντάρ είναι στη Ρωσσίαν.
    Που τζιεί κάτω εφέρναν στην Κύπρον πολλά πράματα, αλλά το μέλιν της υπόθεσης ήταν τα υπερσύχρονα τριαλλιστά οπλούθκια που ανοίξαν την όρεξιν ορισμένων «καθώς πρέπει» μπίζνεσμεν δικών μας του «διαμετακομιστικού εμπορίου». Χα! Εμείναν με θκυό σιείλη καμένα. Εμπλέξαν τα πόθκια τους με την Ρώσσικην, την Τούρτζιητζιην τζιαί την Λιβανέζικην μαφίαν τζιαί ννα τους επήεν. Εχάσαν τζιαί τα ρυάλια τους τζιαί επιερώσαν τζιαί λύτρα για τη ζωήν τους!
    Είδετε πόσα ξέρει ο Χαμάλης;

    Μου αρέσει!

  24. ΑΠΟΦΑΣΗΣΤΙΚΟΣ permalink
    12 Δεκεμβρίου, 2011 18:18

    Το ψευδοσύμμαχος δεν το καταλαβαίνω. Είπαμε να γράφουμε στοιχεία και να επιχειρηματολογούμε. Τώρα εάν εννοείς αγαπητέ Στροβολιώτη ότι προωθεί τα συμφέροντα της αυτό το καταλαβαίνω. Τουλάχιστο η Ρωσσία δεν μας πούλησε και αν μή τι άλλο δεν μας έχει προκαλέσει τραγωδίες.

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      12 Δεκεμβρίου, 2011 20:30

      Σωστή η παρατήρηση. Το σύμμαχος όπως και το «ψευδοσύμμαχος», προσδίδουν ποιοτική αξία σε κάποιον ή κάτι.
      Η Ρωσία είναι μια μεγάλη χώρα η οποία όπως όλες κοιτάζει πρωτίστως πώς να προωθήσει τα συμφέροντα της.
      Περιστασιακά μπορεί να ταυτίζονται τα δικά της συμφέροντα με τα δικά μας.

      Μου αρέσει!

      • ΑΠΟΦΑΣΗΣΤΙΚΟΣ permalink
        12 Δεκεμβρίου, 2011 22:00

        Συμφωνώ απόλυτα .Η κάθε χώρα έχει τα δικά της συμφέροντα και τις δικές της συμμαχίες.Ας ανοίξουμε τα μάτια μας την ώρα που πρέπει .όχι να τα κάνουμε μούσκεμα και να μας φταίν οι άλλοι. Ξέρετε την κυπριακή παροιμία.»Εγιώ στραώνω τζιαι πουλώ τζιαι σού άμπλεπε τζιαι γόραζε.»

        Μου αρέσει!

  25. 12 Δεκεμβρίου, 2011 18:26

    Μας πούλησε και η Ρωσία φιλαράκο. Π.χ. το 1978 με το Αμερικανοκαναδικό σχέδιο. Η Κύπρος το απέρριψε τότε επειδή ο Πάπης ζήτησε από τον Σπύρο επιτακτικά κατόπιν εντολής από τη Μόσχα. Ήταν βλέπεις ιμπεριαλιστικής έμπνευσης σχέδιο λύσης. Μας πούλησε και πιο πριν και πιο μετά, αξιοποιώντας το Κυπριακό ως μέσο για αποδυνάμωση του ΝΑΤΟ. Κι αν χρειαστεί θα μας ξαναπουλήσει και η Ρωσία, φτάνει να είναι καλή η τιμή που θα πάρει…

    Μου αρέσει!

  26. Χαμάλης permalink
    12 Δεκεμβρίου, 2011 21:56

    Η Κύπρος το απέρριψε τότε επειδή ο Πάπης ζήτησε από τον Σπύρο επιτακτικά κατόπιν εντολής από τη Μόσχα. Ήταν βλέπεις ιμπεριαλιστικής έμπνευσης σχέδιο λύσης.

    Παραμύθκια της Χαλιμάς.

    Μου αρέσει!

    • 12 Δεκεμβρίου, 2011 22:35

      Χαμάλη μου, διάβασε τι γράφει ο Παύλος Δίγκλης στις Πικρές Αλήθειες, 2005:

      «Όταν έγινε γνωστό το σχέδιο ο Γ.Γ. Ε. Παπαϊωάννου βρισκόταν στις ΗΠΑ απ’ όπου μας τηλεφώνησε να μη βιαστούμε να πάρουμε θέση για το σχέδιο προτού επιστρέψει. Σε μια δυο μέρες αφού επέστρεψε ο Γ.Γ., η Κ. Γρ. (Κεντρική Γραμματεία). μελετώντας το σχέδιο, τάχθηκε υπέρ της αποδοχής του εφκράζοντας την άποψη ότι θα ήταν ένα πολύ θετικό σχέδιο και ότι επιτέλους το Κυπριακοό θα οδηγείτο στη λύση του. Ανησυχώντας μήπως ο Κυπριανού το απορρίψει βιαστικά, αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε επαφές με δικούς του παράγοντες που μπορούσαν αν τον επηρεάσουν προς την κατεύθυνση να αποδεχτεί το σχέδιο….»

      (σελ. 335. Ο Δίγκλης ως πηγή παραπέμπει στον Ανδρέα Φάντη, τότε βοηθό γ.γ. του ΑΚΕΛ. Ύστερα γράφει στις σελίδες 336-337 για τη συνάντηση που είχε η συντονιστική Αμμοχώστου στην οποία συμμετείχε ο Φάντης με τον Σπύρο Κυπριανού που τότε ήταν άρρωστος).

      «Βρήκαμε τον κ. Κυπριανού στο στρώμα και ο κ. Παπαβασιλείου του εξέφρασε τις απόψεις του κλιμακίου που ήταν πως δεν πρέπει να βιαστούμε να απορρίψουμε το σχέδιο των τριών κυβερνήσεων, να το μελετήσουμε προσεκτικά και να αξιοποιήσουμε όλα τα θετικά του στοιχεία, που το κυριότερο ήταν η επιστροφή του Βαρωσιού…

      …Στις αρχές του Δεκέμβρη (1978) συνήλθε η Ολομέλεια της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ που συζήτησε έγγραφο του Πολιτικού Γραφείου για τις πολιτικές εξελίξεις ανάμεσα στις οποίες ήταν και το «πλαίσιο για λύση του Κυπριακού» που υπόβαλαν οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ της Μεγάλης Βρετανίας και του Καναδά. Στην απόφαση της η Κ.Ε. απορρίπτει το Βρετανο-αμερικανο-καναδικό σχέδιο.

      Τι συνέβηκε ώστε να αλλάξει η θέση του κόμματος έναντι του σχεδίου και από θετική να γίνει απορριπτική;

      Τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στο παρασκήνιο έχουν ως εξής: – Μερικές μέρες μετά την υποβολή του σχεδίου «πλαίσιο για λύση του Κυπριακού» τα μέλη της Κ. Γρ. μαζί με μερικά μέλη του Π.Γ. κληθήκαμε σε γεύμα από τον τότε Σοβιετικό Πρεσβευτή Αστάβιν στο σπίτι του. ΣΤη διάρκεια του γεύματος και ιδιαίτερα μετά από αυτό έγινε συζήτηση για το «πλαίσιο» με καθαρά απορρπτική κατεύθυνση από τον σ. Αστάβιν. Αυτό ήταν αρκετό»…

      …Ας σημειωθεί ότι πλην των ανωτέρω, το σοβιετικό πρακτορείο ΤΑΣΣ είχε στο μεταξύ εκδώσει ανακοίνωση με την οποία κατακεραύνωνε το αμερικανο-αγγλο-καναδικό σχέδιο, ως επέμβαση του ΝΑΤΟ στις υποθέσεις του κυπριακού λαού».

      Μου αρέσει!

      • Χαμάλης permalink
        12 Δεκεμβρίου, 2011 23:03

        Τζιαί πού λαλεί ότι το σχέδιον απορρίφτηκεν διότι ήταν βλέπεις ιμπεριαλιστικής έμπνευσης σχέδιο λύσης.;

        Εγώ ως θέμαν λογικής τζιαί διεθνούς αποδεδειγμένης πρακτικής, δέχομαι ότι η Μόσχα εμέτρησεν πρώτα το συμφέρον της τζιαί μετά το συμφέρον του Κυπριακού λαού. Αλλά πως αποδεικνύεται τούτον; Δηλαδή, πως εξυπηρετηθήκαν τα συμφέροντα της με το να μας βάλει εμάς να μεν το δεκτούμεν; Τζιαί γιατί να παίξει έτσι παιχνίδιν; Αφού αν το εδέχετουν ο Σπύρος τζι’ ο Γλαύκος, έννε χρειάζουντον το ΑΚΕΛ.
        Έννεν έτσι ξέβαθα τα πράματα ρε κοπέλια, μεν παίρνει ο νους μας αέραν ότι αντιληφτήκαμεν τα διεθνή πολιτικά παιγνίθκια υπερδυνάμεων. Μάλλον δεν ετίθετουν θέμαν ζημιάς ή κέρδους της ΣΕ τζιαμέ, αλλά κάτι πάνω στο σχέδιον δεν ήταν καλόν τζιαί ωφέλειμον για την πλευράν μας τζιαί υποδείξαν μας το. Άλλωστε πάρα πολλοί δικοί μας πολιτικοί, ούτε τζιαί τωρά θεωρούν τζιείν το σχέδιον πως ήταν καλόν.
        Τζι’ ο Δρουσιώτης, αν τζιαί εμελέτησα τον καλά, τζιαί σέβομαι τον κόπον του να συλλέξει τόσες πληροφορίες, μια πιο προσεκτική μαθκιά στα συμπεράσματα του φκάλλει τον όφσαϊτ. Κάποτε γίνεται αυθαίρετος τζιαί υπερβολικός. Στα συμπεράσματα του μόνον, να εξηγούμαστεν.

        Μου αρέσει!

        • 12 Δεκεμβρίου, 2011 23:25

          Δηλαδή θέλεις να πεις πως ο ιμπεριαλισμός δεν ήταν για το ΑΚΕΛ τη δεκαετία του 70 αμερικανο-βρετανο-καναδικής προέλευσης;

          Τώρα από την άλλη δεν ξέρω τι να πω με την επιχειρηματολογία σου. Νόμιζα πως το Κυπριακό ήταν κυπριακό πρόβλημα και όχι ρωσικό για να το λύσει η Ρωσία.

          Και τι σε κάνει τόσο βέβαιο να ισχυρίζεσαι πως ‘κάτι πάνω στο σχέδιο δεν ήταν καλό» και για τούτο μας ‘υπέδειξαν’ να το απορρίψουμε; Απλώς και μόνο επειδή η εισήγηση προήλθε από τη Ρωσία ή επειδή η απόρριψη ήρθε εν τέλει και από το ΑΚΕΛ;

          Μου αρέσει!

  27. Χαμάλης permalink
    12 Δεκεμβρίου, 2011 23:39

    Δηλαδή θέλεις να πεις πως ο ιμπεριαλισμός δεν ήταν για το ΑΚΕΛ τη δεκαετία του 70 αμερικανο-βρετανο-καναδικής προέλευσης;

    Ππεεεε, εΐβα! Εμιλούσαμεν για το Κυπριακόν ρρε, όι για τον ιμπεριαλισμόν.

    Νόμιζα πως το Κυπριακό ήταν κυπριακό πρόβλημα και όχι ρωσικό για να το λύσει η Ρωσία.

    Αν ήταν μόνον Κυπριακόν ως τωρά θα είχεν λυθεί.

    Για το τρίτο σχόλιον δεν ισχυρίζομαι ότι πάνω στο σχέδιον υπήρχεν κάτι που δεν ήταν καλόν. Θεωρώ όμως ότι μας έπεισαν έτσι. Άλλωστε έναν σχέδιον θέλει πολλήν ανάλυσιν. Επίσης έναν πολλά μεγάλον ποσοστόν Κυπραίων πολιτικών ήταν εναντίον του σχεδίου. Τζιείνοι γιατί το απορρίπτασιν; Είχαν πάρει τζιαί τζιείνοι γραμμήν που την Μόσχαν;

    Μου αρέσει!

  28. 13 Δεκεμβρίου, 2011 00:15

    Χαμάλη η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από το κατά πόσον η Ρωσία είναι πραγματική σύμμαχος της Κύπρου ή όχι και αμφισβήτησες τον ισχυρισμό μου πως το σχέδιο απορρίφθηκε κατόπιν εισήγησης του Πάπη, ο οποίος είχε πάρει απορριπτική γραμμή από τον Αστάβιν, προς τον Σπύρο. Αντιλαμβάνομαι ότι εννοείς πως η γραμμή δεν δόθηκε επειδή το σχέδιο ήταν νατοϊκής προέλευσης. Ή μήπως εννοείς πως δεν δόθηκε καθόλου τέτοια γραμμή από τη Μόσχα προς το ΑΚΕΛ; Ή τουλάχιστον δεν ωθήθηκε ο Σπύρος από το ΑΚΕΛ να το απορρίψει; Μπορείς να ξεκαθαρίσεις τι θέλεις να πεις;

    ‘Το μεγάλον ποσοστόν Κυπραίων πολιτικών’ που το απέρριψαν το σχέδιο περιλάμβανε το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ. Σε αυτούς προστέθηκε μετά και το ΑΚΕΛ κατόπιν υποδείξεων του Αστάβιν. Ο Δίγκλης παραθέτει τις πρόνοιές του σχεδίου. Αν μας πρότειναν τώρα τέτοιο σχέδιο λύσης ως ΕΚ θα κάναμε τούμπες από τη χαρά μας…

    Μου αρέσει!

  29. Χαμάλης permalink
    13 Δεκεμβρίου, 2011 00:44

    Βαρκούμαι να ψιλολοώ πάνω σε πράματα που για το παρόν δεν έχουν πλέον καμιάν σημασίαν.

    Αν μας πρότειναν τώρα τέτοιο σχέδιο λύσης ως ΕΚ θα κάναμε τούμπες από τη χαρά μας…

    Ο Ρολάνδης άν τζιαί είναι πολλά νούσιμος πολιτικός, νομίζω ότι ωραιοποιεί πολλά το σχέδιον. Πόσες σελίδες ήταν τούτον το σχέδιον; Ξέρεις;

    Μου αρέσει!

    • Χαμάλης permalink
      13 Δεκεμβρίου, 2011 01:03

      Εμίλησες για Διγκλην, εμίλησα για Ρολάνδην. Τζιαί οι δκυό ωραιοποιήσαν πολλά το σχέδιον.

      Μου αρέσει!

  30. Χαμάλης permalink
    13 Δεκεμβρίου, 2011 00:59

    Να σου πω όμως τζιαί για τες συμμαχίες την γνώμην μου.
    Δεν υπάρχουν πραγματικές συμμαχίες μεταξύ χωρών με διαφορετικήν γλώσσαν. Αν για το συμφέρον τζιαί των δύο απαιτείται να ακολουθήσουν μιαν κοινήν πολιτικήν, τότε ακολουθούν την για όσον τζιαιρόν το απαιτεί τούτον το συμφέρον. Μετά ο καθένας ακολουθεί τον δρόμον του τζιαί μπορεί σε σύντομον χρονικόν διάστημαν να κάμουν τζιαί πόλεμον μεταξύν τους. Δυστυχώς ο καπιταλισμός έτσι είναι. Ο θάνατος σου η ζωή μου. Όσες χώρες όμως έχουν την ίδιαν γλώσσαν, σε ώραν ανάγκης του ενός ή του άλλου λειτουργούν ως ένας λαός.

    Μου αρέσει!

Trackbacks

  1. Η Ρωσική συνεισφορά στην διαχρονικότητα του Κυπριακού προβλήματος. « Στροβολιώτης
  2. Γερμανοί, Ρώσοι και άλλοι «φίλοι» της Κύπρου. « Στροβολιώτης
  3. Όπου η Ρωσία έχει συμφέρον να *μη* λυθεί το Κυπριακό πρόβλημα. | Στροβολιώτης
  4. Ο Μακάριος και οι Ρώσοι. | Στροβολιώτης

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.