Μετάβαση στο περιεχόμενο

«Από ασιτία και υποθερμία…»

3 Ιανουαρίου, 2012

 

Ρε κοπέλια, και κοπέλες, τι έγινε; 

Αν πρόσεξα καλά δεν έγραψε κανείς/καμιά για το ζήτημα της εγκατάλειψης και του θανάτου του βρέφους στην Αραδίππου.

«Από ασιτία, και υποθερμία, εγκαταλειμμένο, και πεθαίνοντας αργά και βασανιστικά, σε περίοδο τουλάχιστον πέντε ωρών, στο κρύο και τη βροχή.»

Νόμιζα πως η «κοινωνική ευαισθησία» είναι ιδιότητα διάσπαρτη στα ιστολόγια – έστω και αν είναι μια παράμετρος που απουσιάζει συνήθως από το δικό μου χώρο.  Ένα «κυνικό» και «ορθολογιστικό» χώρο που σας συνήθισε στα πολιτικά, στα οικονομικά, στα καιρικά, ή ακόμα στα νερόβραστα προσωπικά, όπως την περασμένη ανάρτηση.

Το θέμα αυτό όμως δεν μπορώ να το προσπεράσω.

Δεν είναι μόνο ο θάνατος ενός μωρού – και εδώ εισέρχεται ο κυνισμός. Είναι το πόσοι λυπήθηκαν για το νεογέννητο, για πόσους σήμαινε κάτι.

Πόσοι ένοιωσαν ένα τσίμπημα, και γιατί ο θάνατος κάτω από τέτοιες συνθήκες είναι άδικος, αλλά και για το τι θα μπορούσε να συμβεί σε εκείνο το μωρό.

Και εδώ δηλώνω και τη δική μου αδυναμία και σχέση με το θέμα:  είμαι πατέρας δυο υιοθετημένων μωρών, και αν κάποιος ενδιαφέρεται να διαβάσει περισσότερα για το θέμα, ας τσιλλήσει εδώ.

Ναι, μπορώ να σκεφτώ πως θκυό μιτσιοί, θκυό ξένοι που πήδηξαν μια μεθυσμένη νύχτα, θκυό φτωσιοί, να μην μπορούν ή να μην θέλουν να μεγαλώσουν ένα μωρό – και αυτό δεν το σκέφτηκαν έγκαιρα.

 Αλλά υπάρχουν χιλιάδες άλλοι, εμένα και της κυρίας μου περιλαμβανομένους, που θα ήταν πολύ χαρούμενοι να υιοθετούσαν εκείνο το μωρό. Εκείνο το μωρό που φάτσαρε στην κυρία που το πρωτοείδε ως «βρεμένο κοτόπουλο».

Και εδώ δε θα καταδικάσω τη γυναίκα που το γέννησε (όχι τη μάνα, γιατί μάνες δεν ήταν ούτε οι γυναίκες που γέννησαν τα δικά μας μωρά), η οποία εκ των πραγμάτων βρίσκεται στο στόχαστρο. Στο στόχαστρο, στο οποίο θα έπρεπε να βρισκόταν – έστω και για το μέρος της ευθύνης που του αναλογεί αν ήξερε-, και ο άντρας που βοήθησε να δημιουργηθεί το μωρό, αφού ως γνωστόν, η τελευταία δημιουργία μωρού χωρίς την παρέμβαση άνδρα έγινε πριν από 2011 χρόνια.

Δε θα καταδικάσω τη γυναίκα, γιατί πιθανότατα όταν εγκατέλειψε το μωρό, δεν είχε άλλη επιλογή. 

Ίσως να μην είχε καν συναίσθηση της αξίας της ζωής.

 Δεν μιλώ για έγκλημα αποκλειστικά *δικό* της όμως.

Και αν θέλετε, δεν θα επιθυμούσα να βρεθεί η γυναίκα εκείνη. Να την πιάσουν και να την καταδικάσουν για ποιο πράγμα; Για εγκατάλειψη και εξ αμελείας θάνατο;

Θα διορθώσει όμως οτιδήποτε αυτό; Θα αναιρέσει το κακό που έγινε, ή θα είναι μια ευκαιρία κοινωνικής εκδίκησης, για να κλείσουμε τους λογαριασμούς με τη συνείδηση μας;

Γιατί πέραν του συγκεκριμένου γεγονότος, βλέπω μια πλήρη αποτυχία του συστήματος.

Και στο μυαλό μου δε φαίνεται καθόλου παράδοξο να εισηγηθώ το ακόλουθο:

Όπως υπάρχει ενημέρωση για το AIDS, την αντισύλληψη, την ορθή σεξουαλική συμπεριφορά θα έπρεπε να υπάρχει και ενημέρωση για τις επιλογές αν πάει κάτι στραβά.

 Ή αν θέλετε «στραβά».

 Να υπάρχει κάπου ένα νούμερο τηλεφώνου στο γραφείο ευημερίας, όπου θα μπορούν να απευθύνονται κοπέλες που συνέλαβαν, και να δρομολογούν διαδικασία γέννησης και απόδοσης για υιοθεσία του μωρού.

Να στοχοποιηθούν λύκεια, κολλέγια, χώροι που συχνάζουν ξένοι εργάτες και μετανάστες. Όχι για να εκτεθούν, αλλά για να βοηθηθούν.

Δεν υπάρχει εγγύηση πως δεν θα ξανασυνέβαινε παρόμοιο γεγονός, δεν είναι εύκολο, ούτε προσωπικά, ούτε κοινωνικά, ούτε άλλωσπως. Αλλά ρε παιδί μου, εδώ κάνουμε σχέδια προστασίας μαρτύρων σε υποθέσεις που έχουν να κάνουν με φόνο.

Δε μπορούμε να «κρύψουμε» μια έγκυο για 3-4 μήνες;

Εδώ που παίζεται μια ζωή, και για μια ζωή που μπορεί να πάρει τόσα πολλά, μπορεί και να δώσει άλλα τόσα, δεν είναι δυνατόν να βρούμε μια λύση;

 

 

31 Σχόλια leave one →
  1. Christina permalink
    3 Ιανουαρίου, 2012 22:06

    Αν δεν το άφησε εκεί κάποιος άλλος ή αν δεν έχει κάποιο σοβαρό ψυχικό πρόβλημα η γυναίκα που το γέννησε τότε είναι υπόλογη γιατί μιά κουβέρτα και το ξωπόρτι ενός σπιτιού θα έσωζαν μιά ψυχόυλα απ´αυτό το μαρτύριο. Όσο για τις κοινωνικές υπηρεσίες του κράτους ..σε βρίσκω αισιόδοξο.

    Μου αρέσει!

  2. ΑΠΟΦΑΣΗΣΤΙΚΟΣ permalink
    3 Ιανουαρίου, 2012 22:16

    Είναι πραγματικά λυπηρό που συμβαίνουν τέτοια πράγματα στην σημερινή μας κοινωνία . Είναι πράγματι δολοφονία αλλά πρέπει να πούμε ότι οι δολοφονίες που γίνονται καθημερινώς είναι πάμπολλες.Ποιός όμως νοιάστηκε ??? Οι περισσότεροι εδώ και χρόνια και εννοώ τα χρόνια των παχιών αγελλάδων έχουν ταμπουρωθεί και κάνουν ένα ανελέητο αγώνα .Τον αγώνα του χρήματος. Διερωτάσαι αγαπητέ Γιάννο πώς μπορούσε να συμβεί ένα τέτοιο πράγμα και το ερμηνεύης ως αποτυχία του συστήματος. Μα το όλο σύστημα δεν είναι μόνο τώρα που έχει ναυαγήσει και ολοκληρωτικά έχει αποτύχει. όλα στηρίζονταοι στον ίδιο τον άνθρωπο και στις δικές του πράξεις και ενέργειες. Ο σημερινός άνθρωπος δεν ευρίσκεται ή μάλλον δεν τον έχει διαπαιδαγωγήσει η κοινωνία ,το ίδιο το κράτος με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορέσει να κρίνει και να αποφασίσει ,να κρίνει και να βοηθήσει , να κρίνει και να συμπαρασταθεί. Στην σημερινή κοινωνία που ζούμε δεν υπάρχουν τέτοια πράγματα τέτοιες ευαισθησίες τέτοια οράματα ,τέτοιες αντιλήψεις . Υπάρχει φαίνεται μόνο η υλιστική πλευρά και η αντίληψη που δεν θα μας πάει μακριά. Ο παραμελισμός της ίδιας της προσωπικότητας , του ιδίου του ανθρώπου και ο μή υπολογισμός μιας ανθρώπινης ζωής οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η ανθρωπότητα χάνει το παιχνίδι της ανθρώπινης επιβίωσης και οδηγείται σε ατραπούς πολύ επικύνδυνες. Δεν είναι τυχαίο όμως το γεγονός και επεξηγούμαι.
    Θυμάμαι οι πρωτινοί έλεγαν στα παιδιά τους ότι είναι αμαρτία να παιτάξης ένα κομμάτι ψωμί.Διότι το ψωμί θεωρείται ευλογία. Κάτι που παράγεις δεν μπορεί έτσι εύκολα να το πετάς ,να το εγκαταλείπης.Τί γίνεται σήμερα στην Κύπρο??? Μπορεί να συμβαίνει και αλλού που σίγουρα μάλλον συμβαίνει. Έχω όμως υποχρέωση να πώ για τον τόπο που ζώ . Αλλάζουμε τα πάντα όπως ένα ποκάμισο χωρίς να υπολογίζουμε τίποτε χωρίς να προβληματιζόμαστε χωρίς καν να σκεπτώμαστε. Στο μυαλό ενός εκάστου ευρίσκεται ή μάλλον κυριαρχεί σ’ήμερα το χρήμα που εκ των πραγμάτων τον οδηγεί σε ατραπούς επκίνδυνες για την επιβίωση του.. Δεν λέω ότι είναι κακό να εργάζεται κάποιος και να κερδίζει χρήματα . Πρέπει όμως να υπάρχει μία ισιρροπία η οποία εκ των πραγμάτων χάθηκε προ πολλού. Για αυτό ακριβώς το΄λόγο έχουμε τέτοια συμβάντα. Η ίδια η κοινωνία έχασε την ισορροπ’ία της διότι δεν μερίμνησε την ώρα τον καιρό που έπρεπε. Δυστυχώς τώρα είναι πολύ αργά και θα πρέπει σε πολλούς τομείς να επαναφέρουμε την ισιορροπία εφόσον το ίδιο το κράτος ,η ίδια η πολιτεία αποφασίσει να προχωρήσει απο την προσχολική ηλικία στην σωστή διαπαιδαγώγηση των γενεών που μας έρχονται .Για την ώρα έχουμε χάσει το τραίνο. Και κάτι πολύ βασικό κατα την ταπινή μου άποψη.
    » Worrying is like a rocking chair,it gives you something to do , but it gets you nowwhere.»
    έφθασε λοιπον ο χρόνος που αυτή η πολιτεία θα πρέπει να αρχίσει στην πράξη πλέον να ενεργεί με τ’όλμη και αποφασιστηκότητα . Θα πρέπει να μπούν οι κατάλληλοι ανθρώποι στα κατάλληλα πόστα και να αρχίσει η δουλειά άμεσα. Αυτό φυσικά θα πρέπει να το καταλάβουν και τα ίδια τα κόμματα μηδενός εξαιρουμένου διότι αν δεν το καταλάβουν στο τέλος δεν θα έχουν τί να κυβερνήσουν.

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      4 Ιανουαρίου, 2012 07:22

      Αποφασιστικέ, το ήξερα πως ρίχνοντας ευθύνη στο «σύστημα» θα έβρισκα τον μπελά μου. Γιατί αυτού του είδους η απόδοση ευθυνών αποτελεί πρώτης τάξεως άλλοθι.

      Και ποιοι ακριβώς είναι το «σύστημα»; Είναι εκείνο που πάττισε την Ελλάδα, που ανατίναξε το Μαρί, που έφερε την κρίση στο ευρώ;

      Νομίζω πως όχι. Εννοώ περισσότερο το σύνολο των αξιών που ενεργοποιούν μια κοινωνία, και οι οποίες στην περίπτωση αυτή απέτυχαν παταγωδώς.

      Και γράφω πως δεν ήμουν σωστός να αποδώσω ευθύνη στο «σύστημα», και τώρα τα ρίχνω στην «κοινωνία». Άλλο άλλοθι αυτό.

      Ίσως είναι εκείνες οι στιγμές που ο συγκλονισμός να καταλύει ορθολογισμούς και ψυχραιμία, και ναι, πράγματι, αν δεν βγάλεις νόημα από αυτά που γράφω, ίσως να οφείλεται ακριβώς στο ότι δεν βγάζουν νόημα.

      Μου αρέσει!

      • ΑΠΟΦΑΣΗΣΤΙΚΟΣ permalink
        4 Ιανουαρίου, 2012 21:23

        Το σύστημα είναι δημιούργημα του ιδίου του ανθρώπου και κατα συνέπεια ο ίδιος ο άνθρωπος είναι ένοχος των κακών καταστάσεων που δημιουργεί . Δεν τα ρίχνω στο σύστημα αλλά στην μή ενεργό συμμετοχή του ιδίου του ατόμου το οποίο αυτοεγκλωβίζεται σε καταστάσεις που θα μπορούσε να αποτρέψει αλλά φαίνεται ότι ο σημερινός άνθρωπος είναι κοντόφθαλμος και καιροσκόπος. Λυπούμαι που το λέω αλλά για να αντιμετωπίσης και να διορθώσης κάποια κακώς έχοντα κάποιες κακές καταστάσεις πρέπει να αντιμετωπίζης την πηγή του κακού πρέπει να κάνης σε τελευταία ανάλυση ορθή διάγνωση ώστε να ακουληθήσης και την κατάλληλη αγωγή.

        Μου αρέσει!

  3. 3 Ιανουαρίου, 2012 22:57

    Τούτη η αυτοαναίρεση της ανθρωπότητας, η απελπιστική απουσία λόγου, κάμνει με να πιστεύκω ότι η μόνη μας ελπίδα ένι να μεν μας είπεν ψέματα ο Χριστός.

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      4 Ιανουαρίου, 2012 07:24

      Μάλλον θα πρέπει να δεχθείς το γεγονός πως επιπροσθέτως με την αυτοαναίρεση κλπ, μας είχε πει και εκείνος ψέματα.

      Μου αρέσει!

  4. 3 Ιανουαρίου, 2012 23:41

    Στην ανακοίνωση αυτής της τραγικής είδησης υπήρξε μια διαφορά σε σχέση με όλα τα τραγικά γεγονότα που μας ανακοινώνουν στις ειδήσεις.
    Για πρώτη φορά δεν άκουσα να αναφέρουν αν είχε να κάνει με αλλοδαπούς η Κύπριους (αφού δεν ήξεραν). Ίσως αυτό να προκάλεσε το μούδιασμα στις αντιδράσεις .
    Μακάρι να κάνω λάθος.

    Μου αρέσει!

  5. 3 Ιανουαρίου, 2012 23:42

    Αν η μανα του μωρού γνωρίζει την τυχη του μωρού – γιατί μπορεί να είναι η ίδια θύμα κακοποίησης και να μην γνωρίζει, τότε προκειται για σοβαρά διαταραγμένο άτομο το οποίο κυκλοφορεί ως νόρμαλ. Δεν εξηγείται διαφορετικά η ψυχρή και ενσυνείδητα σκόπιμη δολοφονία που αποσκοπεί στο να καθαρίσει μια για πάντα από την παρουσία του μωρού οπουδήποτε, ακόμα και ως υιοθετημένου.

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      4 Ιανουαρίου, 2012 07:31

      Δις, και Χριστίνα, οφείλω να παραδεχτώ πως δεν είχα σκεφθεί την πιθανότητα της «διαταραγμένης» μάνας.

      Ακόμα και να ήταν «πειραγμένη» όμως, δεν ήταν τόσο, αφού σχεδίασε να ξεφορτωθεί το μωρό με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο…

      Μου αρέσει!

  6. dokisisofi permalink
    4 Ιανουαρίου, 2012 00:26

    Εσυγκίνησες με. Να ξέρεις ότι είπαν το πολλοί τούτο. Πολλοί εθέλαμεν το. Άσε, αυτή η ιστορία εμένα με αρρώστησε. Και δίκιο έχεις κανείς δεν το σχολίασε και δεν έδειξε την παραμικρή ευαισθησία. Ένα μωρό έκλαιγε μονάχο του στις ερημιές Και κανείς δεν το άκουσε. Έκλαιγε γοερά στο κρύο. Χωρίς αγάπη. Χωρίς ζεστασιά. Ένα μωρό πέθανε μόνο του. Στα σκοτεινά τρέμοντας.Σε μια κωλόκυπρο σύσσωμη μπροστά στα χαζοκούτια, έτοιμη να κατακεραυνώσει όποια αλλοδαπή μείνει έγκυος, όποια ανήλικη μείνει έγκυος, οποιονδήποτε θεωρεί ότι δεν είναι άνθρωπος σαν αυτούς. Η κόρη τους μπορεί να είναι ανέμελη, να ξέρει μόνο να ψωνίζει,να βγαίνει έξω και να παριστάνει τη φοιτήτρια, ροκανίζοντας τα λεφτά του μπαμπά. Μια αλλοδαπή από την άλλη, ένα Σάββατο να θέλει να πάει βόλτα να ψωνίσει, ένα φλερτ να έχει, δυο τρεις φίλες της να δεκτεί στο σπίτι, η κοτζιάκαρη την οποία προσέχει (λούννει, ξισκατίζει, καθαρίζει, νταντεύει) και οι συγγενείς ( που ησύχασαν που την κοτζιάκαρη και την φόρτωσαν στην κοπέλα την οποία γυρίζουν και κατηγορούν στους πάντες) έχουν έτοιμη τη λέξη. Και ξέρεις ποια είναι.
    Ξέρεις όμως, Στροβολιώτη, δεν έχουμε ούτε οργανωμένες υπηρεσίες αναδοχής. Εσύ θα ξέρεις πόσο πολύπλοκες είναι οι διαδικασίες υιοθεσίας(γραφειοκρατία, ελέγχοι, δικαστήρια) που δεν διευκολύνουν ούτε τους ανάδοχους γονείς αλλά ούτε και τους φυσικούς γονείς που ιεραρχούν τη ζωή τους βάζοντας τελευταία στη λίστα την επιβίωση των μωρών τους. Τι άλλο πιο σημαντικό υπάρχει από το παιδί που γέννησες; Ένας άντρας, μια μάνα που ζυγίζει την αξία της στα λόγια του κόσμου, ένας κόσμος παλιόκοσμος που μόνο να σε κατακρίνει ξέρει, είτε καλό κάνεις είτε κακό; Μια καριέρα που σήμερα την έχεις και αύριο τη χάνεις; Όπως καταλαβαίνεις διαφωνώ απόλυτα και με την έκτρωση.
    Επιπλέον, σκέφτομαι από πόσους κακούς ανθρώπους τριγυριζόταν αυτή η κοπέλα, πόσο λίγο την αγαπούσαν και πόσο λίγο ήταν διατεθειμένοι να την στηρίξουν. Συμφωνώ απόλυτα με αυτό που προτείνεις.Δεν θα μπορούσε να υπάρχει μια υπηρεσία, όπως ας πούμε η γραμμή υποστήριξης ναρκομανών, ώστε να απευθύνονται τέτοιοι άνθρωποι και με απόλυτη εχεμύθεια κάποια στελέχη αυτής της υπηρεσίας να φροντίζουν αυτές τις κοπέλες, να φέρνουν στον κόσμ ο τα μωρά τους και να τα υιοθετούν ζευγάρια που ενδιαφέρονται;
    Να τηλεφωνούν άνθρωποι που οι δικοί τους δεν τους αγαπούν ούτε έχουν φίλους να τους εμπιστευτούν και να τους συμπαρασταθούν.
    Τέλος, όσο υπερβολική και αν ακούγονμαι αναρωτιέμαι:πόσο κακός είναι αυτός ο κόσμος που ούτε σ’ένα σπίτι δεν τόλμησε να αφήσει το μωρό; Πόσος τρόμος την διακατείχε από αυτούς τους ανθρώπους; Επιπλέον, δεν έκλαιγε το μωρό; Δεν το άκουσε κανείς; Δεν βγάζει κανείς βόλτα τα σκυλιά του τα βράδυα μήπως δει και ακούσει κάτι; Δεν το καταλαβαίνω….Κλαίει η ψυχή μου για το μωρό. Σκέφτομαι συνέχεια, πως θα μπορούσε κανείς να το ανακαλύψει έγκαιρα. Αναρωτιέμαι πως βρέθηκε εκεί. Με έπιασε ένα πράμα να θέλω να γυρίζω τις νύχτες μήπως και πέσει κάτι άλλο στην αντίληψη μου. Νομίζω εννα πελλάνω. Ειλικρινά δεν μπορώ να το χωνέψω. Από την άλλη, πόσο κατατρεγμένη και ανεπιθύμητη θα αισθανόταν αυτή η κοπέλα; Και πόσο περίεργο είναι αραγε να το νιώθει κανείς αυτό στην Κύπρο, Κύπριος ή ξένος; Όσο μεγαλώνω δεν γνωρίζω παρα ρατσιστές, κακούς και μονολιθικούς χωριάτες.Καχύποπτους και αναίσθητους. Ανεξαρτήτως ηλικίας. Αυτό είμαστε. Αγάπη πουθενά.
    Έναν μωρόν επέθανε μόνο μες τα σκοτεινά, κάτω που ένα δεντρό , που την κρυάδα τζιαι την πείνα. Μάσιαλλα μας.:(

    Μου αρέσει!

    • Χαμάλης permalink
      4 Ιανουαρίου, 2012 00:45

      Ποιός μας λέει ότι η μάνα ζεί; Μήπως έχομεν να κάμομεν με άλλον έναν απεχθές έγκλημαν δαμέ παρόμοιον με τζιείνο στην Πάφο; Εγώ δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι εν η μάνα που άφησεν το μωρόν τζιαμέ.

      Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      4 Ιανουαρίου, 2012 07:38

      Δοκησίσοφη… ποταμός!

      Στις ερωτήσεις σου δεν έχω απαντήσεις.

      Μια αναφορά όμως για τις υπηρεσίες στο γραφείο ευημερίας: έχει εκεί καλά πλάσματα που προσπαθούν για το καλύτερο.

      Μου αρέσει!

  7. dokisisofi permalink
    4 Ιανουαρίου, 2012 00:43

    Εσυγκίνησες με. Να ξέρεις ότι είπαν το πολλοί τούτο. Πολλοί εθέλαμεν το. Άσε, αυτή η ιστορία εμένα με αρρώστησε. Και δίκιο έχεις κανείς δεν το σχολίασε και δεν έδειξε την παραμικρή ευαισθησία.

    Ένα μωρό έκλαιγε μονάχο του στις ερημιές εν έτει 2012. Μήνα Γενάρη. Και κανείς δεν το άκουσε. Έκλαιγε γοερά στο κρύο. Χωρίς αγάπη. Χωρίς ζεστασιά. Ένα μωρό πέθανε μόνο του. Στα σκοτεινά τρέμοντας.

    Σε μια κωλόκυπρο σύσσωμη μπροστά στα χαζοκούτια, έτοιμη να κατακεραυνώσει όποια αλλοδαπή μείνει έγκυος, όποια ανήλικη μείνει έγκυος, οποιονδήποτε θεωρεί ότι δεν είναι άνθρωπος σαν αυτούς. Η κόρη τους μπορεί να είναι ανέμελη, να ξέρει μόνο να ψωνίζει,να βγαίνει έξω και να παριστάνει τη φοιτήτρια, ροκανίζοντας τα λεφτά του μπαμπά. Μια αλλοδαπή από την άλλη, ένα Σάββατο να θέλει να πάει βόλτα να ψωνίσει, ένα φλερτ να έχει, δυο τρεις φίλες της να δεκτεί στο σπίτι, η κοτζιάκαρη την οποία προσέχει (λούννει, ξισκατίζει, καθαρίζει, νταντεύει) και οι συγγενείς ( που ησύχασαν που την κοτζιάκαρη και την φόρτωσαν στην κοπέλα την οποία γυρίζουν και κατηγορούν στους πάντες) έχουν έτοιμη τη λέξη. Και ξέρεις ποια είναι.

    Ξέρεις όμως, Στροβολιώτη, δεν έχουμε ούτε οργανωμένες υπηρεσίες αναδοχής. Εσύ θα ξέρεις πόσο πολύπλοκες είναι οι διαδικασίες υιοθεσίας(γραφειοκρατία, ελέγχοι, δικαστήρια) που δεν διευκολύνουν ούτε τους ανάδοχους γονείς αλλά ούτε και τους φυσικούς γονείς που ιεραρχούν τη ζωή τους βάζοντας τελευταία στη λίστα την επιβίωση των μωρών τους. Τι άλλο πιο σημαντικό υπάρχει από το παιδί που γέννησες; Ένας άντρας, μια μάνα που ζυγίζει την αξία της στα λόγια του κόσμου, ένας κόσμος παλιόκοσμος που μόνο να σε κατακρίνει ξέρει, είτε καλό κάνεις είτε κακό; Μια καριέρα που σήμερα την έχεις και αύριο τη χάνεις; Όπως καταλαβαίνεις διαφωνώ απόλυτα και με την έκτρωση.

    Επιπλέον, σκέφτομαι από πόσους κακούς ανθρώπους τριγυριζόταν αυτή η κοπέλα, πόσο λίγο την αγαπούσαν και πόσο λίγο ήταν διατεθειμένοι να την στηρίξουν. Συμφωνώ απόλυτα με αυτό που προτείνεις.Δεν θα μπορούσε να υπάρχει μια υπηρεσία, όπως ας πούμε η γραμμή υποστήριξης ναρκομανών, ώστε να απευθύνονται τέτοιοι άνθρωποι και με απόλυτη εχεμύθεια κάποια στελέχη αυτής της υπηρεσίας να φροντίζουν αυτές τις κοπέλες, να φέρνουν στον κόσμ ο τα μωρά τους και να τα υιοθετούν ζευγάρια που ενδιαφέρονται;
    Να τηλεφωνούν άνθρωποι που οι δικοί τους δεν τους αγαπούν ούτε έχουν φίλους να τους εμπιστευτούν και να τους συμπαρασταθούν.

    Τέλος, όσο υπερβολική και αν ακούγονμαι αναρωτιέμαι:πόσο κακός είναι αυτός ο κόσμος που ούτε σ’ένα σπίτι δεν τόλμησε να αφήσει το μωρό; Πόσος τρόμος την διακατείχε από αυτούς τους ανθρώπους; Επιπλέον, δεν έκλαιγε το μωρό; Δεν το άκουσε κανείς; Δεν βγάζει κανείς βόλτα τα σκυλιά του τα βράδυα μήπως δει και ακούσει κάτι; Δεν το καταλαβαίνω….Κλαίει η ψυχή μου για το μωρό. Σκέφτομαι συνέχεια, πως θα μπορούσε κανείς να το ανακαλύψει έγκαιρα. Αναρωτιέμαι πως βρέθηκε εκεί. Με έπιασε ένα πράμα να θέλω να γυρίζω τις νύχτες μήπως και πέσει κάτι άλλο στην αντίληψη μου. Νομίζω εννα πελλάνω. Ειλικρινά δεν μπορώ να το χωνέψω. Από την άλλη, πόσο κατατρεγμένη και ανεπιθύμητη θα αισθανόταν αυτή η κοπέλα; Και πόσο περίεργο είναι αραγε να το νιώθει κανείς αυτό στην Κύπρο, Κύπριος ή ξένος; Όσο μεγαλώνω δεν γνωρίζω παρα ρατσιστές, κακούς και μονολιθικούς χωριάτες.Καχύποπτους και αναίσθητους. Ανεξαρτήτως ηλικίας. Αυτό είμαστε. Αγάπη πουθενά.

    Έναν μωρόν επέθανε μόνο μες τα σκοτεινά, κάτω που ένα δεντρό , που την κρυάδα τζιαι την πείνα. Μάσιαλλα μας.:(

    Μου αρέσει!

  8. mariosthr permalink
    4 Ιανουαρίου, 2012 03:45

    Προσέγγισες το θέμα όσο καλύτερα γίνεται. Δεν θα μπορούσα να γράψω κάτι διαφορετικό. Διάβασα και τα προηγούμενα άρθρα για τα παιδάκια σου.. Συγκινήθηκα. Ανκαι γνωριζόμασταν από απόσταση και σε ήξερα λίγο, τώρα νομίζω ότι σε ξέρω…Μαρξιστής εγώ, φιλελεύθερος εσύ… Πάντα όμως πίστευα ότι η καλύτερη μαγιά για να πλάσεις το νέο κόσμο βρίσκεται στους ευαίσθητους ανθρώπους. Και συ είσαι ένας απ’αυτούς!
    Θυμήθηκα τον Παλαμά όταν αποχαιρετούσε τον νεκρό γιο του. Θλίψη μαζί με τρυφερότητα.Για το μωράκι που πέθανε στη παγωνιά,θα άξιζε ένας τέτοιος πατέρας και ένα τέτοιο μοιρολόι…

    Άφκιαστο κι αστόλιστο
    του Χάρου δε σε δίνω.
    Στάσου με τ’ανθόνερο
    την όψη σου να πλύνω.
    ———————
    μήπως και του Χάροντα,
    καθώς θα σε κοιτάξει
    του φανείς αχαίδευτο
    και σε παραπετάξει

    Μου αρέσει!

  9. 4 Ιανουαρίου, 2012 09:00

    Στρόβο και λοιποί συμπλογκαδώροι, χρόνια σας πολλά και ευτυχισμένο το 2012.

    Σε ό,τι αφορά το δια ταύτα, δεν μέμφομαι τη μητέρα. Για να κάνει κάτι τέτοιο θα πει πως δεν είχε άλλη επιλογή. Ή καλύτερα επιλογές. Μπορεί η εγκυμοσύνη να ήταν αποτέλεσμα βιασμού, μπορεί η εγκατάλειψη να μην ήταν καν δική της επιλογή. Πολλά πράγματα μπορεί να έχουν συμβεί που ο νους μας δεν φαντάζεται ή δεν θέλει να φανταστεί γιατί τον βολεύει το απλό σενάριο των νεαρών που πέρασαν μια όμορφη νύχτα αλλά ανεύθυνοι όπως ήταν δεν πρόσεξαν πόσο μάλλον θα μπορούσαν μετά να φροντίσουν ένα βρέφος.

    Το πρόβλημα είναι η κρίση αξιών της κοινωνίας την οποία συγκινούν ιστορίες που θυμίζουν μελόδραμα του ελληνικού σινεμά της δεκαετίας του 50. Πείνα, ανέχεια, άπονες μάνες. Δεν είναι βολικό; Διεγείρουν το φιλάνθρωπο ένστικτο για κάποιο χρονικό διάστημα αλλά δεν αφυπνίζουν.

    Σε λίγες μέρες η σορός του βρέφους θα ταφεί σε ένα τάφο που δεν θα γράφει καν όνομα. Ο κουρνιαχτός που προκάλεσε ο άδικος χαμός του θα καταλαγιάσει και μαζί θα ξεχαστεί ακόμη ένα θύμα της συλλογικής εγκληματικής αμέλειας της κυπριακής κοινωνίας που έχει σοβαρότερα ζητήματα να ασχοληθεί όπως το φυσικό αέριο, η επένδυση του Κατάς και της VTTI. Ό,τι άλλωστε δεν ταιριάζει στο κλισέ της κλασικής οικογένειας εύκολα το ξεπερνούμε ρίχνοντας μια και καλή ταφόπλακα στο νεκροταφείο της μνήμης.

    Ενοχλεί τη συνείδησή βλέπεται μας και για τούτο εύκολα παραγνωρίζουμε πως ο ιδανικός μπαμπάς της κυπριακής οικογένειας μπορεί να εκμεταλλεύεται Ρωσίδες, Ρουμάνες, Βουλγάρες και προσφάτως και Ελληνίδες στο καμπαρέ του, που λειτουργεί εν γνώσει των αρχών οι οποίες φυσικά μένουν αδρανείς μια και ο άνθρωπος ξέρει εκτός από το να παίζει 12 μήνες το χρόνο τον Άη Βασίλη στα παιδιά, να κάνει το ίδιο και με την αστυνομία και την κυβέρνηση που κάνουν τα στραβά μάτια στο σωματεμπόριο και τη σεξουαλική εκμετάλλευση γυναικών.

    Μπορεί ο πατέρας να είναι και κανενα βαποράκι που δρα εν γνώση των αρχών μια και έχει μπάρμπα κηπουρό σε εξοχικό στο Κελλάκι που πηδά που και που κανένα πρεζόνι όταν αυτό ξεμείνει από ρευστό.

    Μπορεί η μητέρα νάναι και καμιά πολιτική πρόσφυγας ή άλλη λήπτρια δημοσίου βοηθήματος την πληρωμή των μηνιαίων επιδομάτων της οποίας το κράτος καθυστερεί για μήνες αδικαιολόγητα και αναγκάζεται να εκδίδεται.

    Δεν ξέρω που θα φτάσω αν συνεχίσω και για τούτο μένω μέχρι εδώ. Κλείνω επισημαίνοντας η φωνή των γυναικών αυτών δεν μπορεί να ακουστεί όταν το μόνο σύνθημα θέλουμε να ακούμε είναι το ‘Πατρίς, θρησκεία, οικογένεια’.

    Μου αρέσει!

  10. dokisisofi permalink
    4 Ιανουαρίου, 2012 11:20

    Κατα λάθος επήεν 2 φορές το σχόλιο. Σόρρυ..

    Μου αρέσει!

  11. 4 Ιανουαρίου, 2012 13:57

    Έππεσεν στα σιέρκα μου ένα βιβλίο με τίτλον «Πρόας του Νικίου», του LAURIE ANDRE. Πρέπει να ήταν η επιλογή ως λογοτεχνικού βιβλίου στο γυμνάσιο, ενώ ο τίτλος στο αντίτυπον που ήβρα (κατ’ ακρίβειαν ήβρεν το ο πεθερός μου μαζί με μιαν κάσιαν άλλα στα ποσκούπιδα τζιαι εδιέσωσεν τα) είναι «Ο Αθηναίος».
    Εξιστορεί το λεπόν κάποια στιγμή ο συγγραφέας μέσω του Πρόα (αθηναίος σκλάβος/ διδάσκαλος σε κάτι μακεδόνες πρίγκιπες) πως ο αθηναίος πατέρας είσιεν την εξουσίαν «ζωής ή θανάτου» πάνω στην οικογένειαν του. Όταν εγενιέτουν αγόρι, ετσιέκκαρεν το πρώτα. Αν ήταν υγιές τζιαι γερόν είσιεν καλώς, εδιούσεν το στες γεναίτζιες να το λούσουν με κρύον νερόν τζιαι άλλα περεταίρω. Πολλά μωρά λέει εν επιζούσαν της πρώτης εφτομάς για διάφορους λόγους (ένας ήταν φαντάζουμαι τζιαι το «κρύον ντους»).
    Όσα δε εσύγκοφκεν τα «προβληματικά», εξαπολούσαν τα στην ερημιάν να πεθάνουν μες στο κλάμαν. Όπως το «υγιέστατον» της περίπτωσης μας.
    Τι άλλον να πεις πέραν του: » Ο άθρωπος για τον άθρωπον εν λύκος». Είτε μάνα ένει είτε υπό άλλην ιδιότηταν…

    Μου αρέσει!

    • 4 Ιανουαρίου, 2012 18:25

      Μιχάλη, αυτό το βιβλίο το είχαμε στην Α’ ή Β’ γυμνασίου τέλη του 70. Μετά κάναμε την Αιολική Γη και το Νούμερο 31328, σε κάποια βάση τον Βοσκό και τον Ρήγα αν δεν κάνω λάθος… Σάμπως και δεν γράφτηκαν πιο αξιόλογα βιβλία να διαβάσεις σαν έφηβος.

      Είναι τυχαίο που η κοινωνία δεν έχει όραμα για το μέλλον;

      Μου αρέσει!

  12. Χαμάλης permalink
    4 Ιανουαρίου, 2012 14:26

    «Μπορεί ο πατέρας να είναι και κανενα βαποράκι που δρα εν γνώση των αρχών μια και έχει μπάρμπα κηπουρό σε εξοχικό στο Κελλάκι . . . . . «

    Χα! Ορίστε η προστυχιά της δεξιάς αντιπολίτευσης! Κέρδος κέρδος τζιαί πάλε κέρδος από . . . . νεκρούς νεκρούς τζι’ άλλους νεκρούς. Κάμνουν χαράν με τους νεκρούς όπως τότε στο Μαρί, επειδή βρίσκουν την ευκαιρίαν να κτυπήσουν τον Χριστόφιαν με άνανδρα κτυπήματα κάτω που την μέσην.

    «Μπορεί ο πατέρας να είναι και κανενα βαποράκι που δρα εν γνώση των αρχών μια και έχει μπάρμπα κηπουρό σε εξοχικό στο Κελλάκι . . . . .»

    Σσικτήρ μαλάκα Αντιπολιτευόμενε, γάδαρε που είσαι άξιος θα θάψεις μωρά ζωντανά αν πρόκειται τούτον να σου δώσει ευκαιρίαν να φκάλεις τα εθνικιστικά απωθημένα σου!

    Τζιαί μεν τολμήσεις Στροβολιώτη να μου δείξεις τζιήτρινην ή κότσιηνην, γιατί εγιώ θα σου δείξω τ΄αρτσήθκια μου. Σύναξε τα πουσστομαϊμούνια σου αν θέλεις να έσιεις μπλοκ που θωρκιέται!

    Μου αρέσει!

  13. Χαμάλης permalink
    4 Ιανουαρίου, 2012 14:31

    Διόρθωση: «Α ρ τ σ ι ή θ κ ε ι α» εν η σωστή γραφή! Άμπα τζιαί παρανοήσει κανένας.

    Μου αρέσει!

  14. Χαμάλης permalink
    4 Ιανουαρίου, 2012 14:37

    Α ρ τ σ ι ή θ κ ι α δηλαδή! Η ορθογραφία τζιαί οι επαναλήψεις εν . . . . παράπλευρες απώλειες.

    Μου αρέσει!

  15. Χαμάλης permalink
    4 Ιανουαρίου, 2012 14:44

    Να σε χέσω κοινωνία της νήσου των αγίων όπως λαλούν την Κύπρον. Να σε χέσω μιαν φοράν γιατί σκοτώνεις μωρά αμέσως μετά την γένναν τζιαί . . . . πεθανίσκουν!
    Να σε χέσω θκυό φορές γιατί σκοτώνεις μωρά αμέσως μετά την γένναν τζιαί . . . . μεινίσκουν ζωντανά!

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      4 Ιανουαρίου, 2012 15:53

      Ο Αντιπολιτευόμενος έκανε μια αχρείαστη αναφορά σε κάποιο πραγματικό γεγονός, που δεν συνδέεται με την παρούσα ανάρτηση.

      Οι ξιτιμασιές που ακολούθησαν φκάλλουν μεν τα απωθημένα σου, αλλά ούτε πόντους κερδίζουν, ούτε το μωρόν ανασταίνουν.

      Τες κάρτες εξέχασα τες σπίτιν…

      Μου αρέσει!

      • Χαμάλης permalink
        4 Ιανουαρίου, 2012 20:50

        Έννεν αναφοράν που έκαμεν! Έναν τραγικόν γεγονός για το οποίον ανατρίσιασεν ούλλη η Κύπρος, τούτος εκμεταλεύτηκεν το για να φκάλει άλλα απωθημένα του για τα οποία μπορεί να εκατέβασεν πούζαν, αλλά πρόβλημαν δικόν, καλά να πάθει, μακάρι να τσακρίσει τέλεια. Ο πρόστυχος. Φφφφππππτττττού του.

        Μου αρέσει!

  16. 4 Ιανουαρίου, 2012 17:50

    Στρόβο, αυτοί που υποσχέθηκαν δίκαιη κι ανθρώπινη κοινωνία συνεργάζονται με το οργανωμένο έγκλημα. Κι υπάρχουν κι άλλα παραδειγματα.

    Μου αρέσει!

    • Χαμάλης permalink
      4 Ιανουαρίου, 2012 20:56

      Ναι . . .! Κλάνε να δούμεν αν θα ξαλαφρώσεις λλίον που την πούζαν πό σιεις για την . . . . δίκαιαν κοινωνίαν.

      Μου αρέσει!

  17. 30 Απριλίου, 2013 07:20

    Many people who are quick to shell out large sums of money to solve
    this problem may be quite surprised to find that in some cases, really excellent results can be gained by using
    some home remedy treatments. I was thinking that I can
    grab this thief now and become smarter then him.
    Almond oil is an essential oil that is harvested from a few main species of almond trees
    across the world.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.