Η αβάσταχτη ελαφρότητα του «EuroAsia Interconnector project».
Προφανώς όλοι ενημερωθήκατε για την είδηση:
«Η Κύπρος, πολύ σύντομα και πριν από τα οφέλη που θα αποκομίσει από την έλευση του Φ.Α, θα καταστεί ενεργειακή γέφυρα μεταξύ της Ευρώπης και της Ασίας.
Αυτή είναι η δέσμευση της ΔΕΗ Ελλάδος, της ΔΕΗ ΚΟΥΑΝΤΙΟΥΜ Κύπρου, και θεσμικών φορέων του Ισραήλ.
Πρόκειται για ένα έργο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, με πόντιση υποθαλάσσιου καλωδίου το οποίο θα ξεκινά από το Ισραήλ, θα φθάνει στην Κύπρο, ακολούθως στην Κρήτη και απ΄ εκεί στην Πελοπόννησο, διοχετεύοντας ηλεκτρική ενέργεια σε Ισραήλ, Κύπρο και Ελλάδα.
Ο πρόεδρος της ΔΕΗ ΚΟΥΑΝΤΙΟΥΜ Κύπρου, Νάσος Κτωρίδης, ανέφερε, ότι είναι το πρώτο εγχείρημα ενεργειακής σύνδεσης μεταξύ των δυο ηπείρων και πρόκειται για το πλέον μεγαλεπήβολο έργο που θα γίνει μέχρι στιγμής στον κόσμο, τόσο σε ότι αφορά το μήκος του καλωδίου, όσο και το βάθος που αυτό θα ποντιστεί.
Η ισχύς του ηλεκτρικού ρεύματος που θα μεταφέρεται θα είναι της τάξης των 2 χιλιάδων μεγαβάτ, το κόστος του έργου θα φτάσει το 1,5 δις ευρώ, ο χρόνος μελέτης θα ολοκληρωθεί εντός του 2012, και ο χρόνος αποπεράτωσης τρία χρόνια από τη μέρα έναρξης του έργου.
Ο Υπουργός Εσωτερικών καλεσμένος στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι», σε μια πρώτη αντίδραση δήλωσε ότι προκύπτει ένα ερωτηματικό. Με ποιο τρόπο θα παράγεται το ρεύμα και ποια θα είναι η τιμή του. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι, αυτή ήταν η πρώτη στιγμή που ακούει για το εγχείρημα και ότι δεν έχει περεταίρω ενημέρωση ενώπιόν του.»
Η είδηση κρίθηκε αρκετά σημαντική ώστε να περάσει και σε ξένα οικονομικά πρακτορεία.
Οι δικές μου απορίες μόλις και ξεκινούν από την απορία του κ. Συλικιώτη στο ανωτέρω πρόγραμμα.
- Απορία πρώτη: που κολλά το φυσικό αέριο; Δηλαδή αν δεν έβρισκε η Κύπρος γκάζι, και είχε μόνο το Ισραήλ, θα γινόταν το έργο; Και με ποιες παραδοχές αναφορικά με την παραγωγή ηλεκτρισμού έγινε ο σχεδιασμός;
- Απορία δεύτερη: γιατί δεν γίνεται πιο σαφής αναφορά στους «θεσμικούς φορείς» του Ισραήλ; Στην Κύπρο έχουμε όνομα, στην Ελλάδα το ίδιο. Οι ισραηλινοί ντρέπονται;
- Απορία τρίτη: Το καλώδιο «θα διοχετεύει ηλεκτρική ενέργεια σε Ισραήλ, Κύπρο και Ελλάδα». Ναι; Από τον αέρα θα παράγεται η ηλεκτρική ενέργεια; Γιατί αν θα συνδέει τις τρεις αυτές χώρες, μια από αυτές θα πρέπει να παράγει κιόλας.
- Απορία τέταρτη: 2000 μεγαβάτ καλύπτουν φυσικά δυο φορές τις μέγιστες ανάγκες της Κύπρου, είναι όμως μια ποσότητα κάτω του 5% των αναλόγων αναγκών της Ελλάδας ή του Ισραήλ. Άρα για να υπάρχει λόγος ύπαρξης θα πρέπει κάπου να υπάρχει πλεόνασμα, ή τεράστιο πλεόνασμα, όσον αφορά την Κύπρο.
- Απορία πέμπτη: Αλλού διάβασα πως το έργο θα αποσβεσθεί μέσα σε 1500 μέρες από την ημέρα λειτουργίας του. Με κόστος €1.5 Δις, αυτό δεν είναι άσχημο, έστω και αν το έργο αναμένεται συνολικά να δώσει συνολικά έσοδα €17.5 δις. (Γιατί άραγε; Χαλούν τα καλώδια;). Γιατί δεν το σκέφτηκαν και άλλοι έξυπνοι λοιπόν;
- Απορία έκτη: ένα τέτοιο έργο δεν θα έπρεπε να γινόταν με τη γνώση και τη συνεργασία της ΑΗΚ;
- Απορία έβδομη: ένα τέτοιο έργο δε θα έπρεπε να υπήρχε, μαζί με εκτενείς επεξηγήσεις, στη σελίδα της εταιρείας που το φτιάχνει; Και της ιθύνουσας εταιρείας;
Η συνομωσιολογία είναι το τελευταίο πράγμα που υιοθετεί αυτό το ιστολόγιο.
Το περιπαίξιμο όμως, είναι από τα θέματα που το ενοχλούν περισσότερο.
Εθύμισεν μου το σουπερ εργοστάσιον αλουμινίου που θα εκάμναν οι Ινδοί στη Κυπρο πριν 3-4 χρόνια
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Στρόβο καλημέρα,
Δεν ξέρω από ποια πηγή ‘ψάρεψες’ την είδηση πιο πάνω αλλά μερικά από τα ερωτήματα που θέτεις έχουν ήδη απαντηθεί από την ίδια την εταιρεία στην ανακοίνωση που κυκλοφόρησε χτες. Η παρουσίαση ήταν ανοικτή και ήμουν κι εγώ εκεί και έχω το πλήρες κείμενο στα χέρια μου.
Το κείμενο που παραθέτεις αναφέρεται σε μερικά κύρια σημεία μιας παρουσίασης με γενικό τρόπο, όπως π.χ. η αναφορά σε θεσμικούς φορείς του Ισραήλ που δεν είναι άλλη από την ισραηλινή εταιρεία ηλεκτρισμού.
Εν πάση περιπτώση, νομίζω πως το σχέδιο τους είναι βιώσιμο βασιζόμενο στην παραδοχή πως για τη μεταφορά μιας κιλοβατώρας θα χρεώνουν 2 σεντ του ευρώ. Με συνολική δυνατότητα 2000 μεγαβάτ, δηλαδή 2 εκ. κιλοβάτ, στα 365 εικοσιτετράωρα κάθε χρόνου θα μπορούν να εισπράττουν 350 εκ. ευρώ ετησίως (0,02 Χ 2.000.000 Χ 365 Χ 24 = 350.400.000 ευρώ).
Αν υποθέσουμε πως πράγματι το κόστος κατασκευής του καλωδίου ανέρχεται σε 1,5 δις ευρώ τότε η επένδυση μπορεί να ανακτηθεί σε 4,3 χρόνια, δεδομένου ότι αξιοποιείται κατά 100% καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Και με αυτά τα δεδομένα, αν το καλώδιο έχει μια 50-ετή διάρκεια ζωής, μπορεί να αποφέρει πράγματι 17,5 δις ευρώ στη διάρκεια της ζωής του.
Η ιδέα συμπίπτει όχι μόνο με την ανακάλυψη των υδρογονανθράκων στην περιοχή αλλά και με την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας που θα ισχύσει και στην Κύπρο το 2014. Η Κύπρος, ως γνωστόν, έχει το πιο ακριβό ρεύμα στην ΕΕ. Συνεπώς, έστω κι αν δεν γίνει αξιοποίηση των υδρογονανθράκων στην περιοχή για παραγωγή ηλεκτρισμού και εξαγωγή του στην ΕΕ, όπου από το 2020 θα αυξηθεί η ζήτηση όταν η Γερμανία θα κλείσει τους πυρηνικούς της σταθμούς, όπως προβλέπει το αρχικό σχέδιο, θα μπορούσε το καλώδιο να δώσει διέξοδο στους καταναλωτές να ξεφύγουν από το γλιτώσουν της ΑΗΚ.
Η τελευταία φυσικά μπορεί να εκλάβει το έργο αυτό ως απειλή, αλλά θα είναι για αυτήν και μια ευκαιρία ώστε να αξιοποιήσει την υποδομή της καλύτερα αφού θα μπορεί να παράγει και να εξάγει αν θέλει στην Ευρώπη επί 24ώρου βάσεως.
Τέλος, η ιθύνουσα εταιρεία είναι η ΔΕΗ, η οποία κατέχει πλειοψηφικό πακέτο στην ΔΕΗ-Quantum Energy.
Σε γενικές γραμμές η ιδέα αυτή φαίνεται πολύ ενδιαφέρουσα.
Το τι με κάνει να είμαι επιφυλακτικός είναι αναφορές στο βιογραφικό του προέδρου της εταιρείας (εναντίον του οποίου δεν έχω τίποτα προσωπικά) που αναφέρει επί λέξει «η επιχειρηματική του φιλοσοφία αντλεί από τις αξίες της τιμιότητας, της ακεραιότητας, φιλαλληλίας» και πως «το 2009, η επιχειρηματική του εμβέλεια και η ανθρωπιστική του ευαισθησία αναγνωρίζονται από την Κοινοπολιτεία της Δομίνικας» εξ ου και διορίστηκε πρόξενός της στην Κύπρο.
Επίσης, «τέσσερις διεθνής (το ορθογραφικό λάθος είναι δικό του) προσωπικότητες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σερβίας, ο Πρωθυπουργός της Κοινοπολιτείας της Δομίνικα, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος απέστειλαν γραπτώς προς τα Ηνωμένα Έθνη όπως αξιοποιήσουν τις καλές υπηρεσίες του Νάσου Κτωρίδη» (sic).
Η «Κοινοπολιτεία της Δομίνικας» ένα μικρό νησί στις Αντίλες και δεν πρέπει να συγχέεται με τη Δομινικανή Δημοκρατία.
Η Κοινοπολιτεία της Δομίνικας κατατάσσεται από την Transparency International ως 44η λιγότερο διεφθαρμένη χώρα με 5,2 βαθμούς, η Σερβία είναι 86η με 3,3, η Κύπρος είναι 30ή με 6,3 και η Ελλάδα 80ή με 3,4 βαθμούς.
Η Quantum είναι μια εταιρεία που ήταν συνδεδεμένη με την Glory Worldwide Holdings με δράση στον τομέα του στοιχήματος.
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Την είδηση την ψάρεψα στο sigmalive – παραθέτω και τον σχετικό σύνδεσμο.
Κάποιες απαντήσεις, αλλά και επανάληψη κάποιων ερωτημάτων, διάβασα στο σημερινό ρεπορτάζ του Πολίτη.
Τα νούμερα μπορεί να βγαίνουν στα χαρτιά, ο ηλεκτρισμός όμως που θα βρεθεί; Από ποιον θα παράγεται και που θα πηγαίνει; Ποιος θα δημιουργήσει το πλεόνασμα ικανό για να κρατήσει το καλώδιο σε βιώσιμη λειτουργία, και σε ποια τιμή;
Για τον Κτώριδη έχω και εγώ διάφορες απορίες. Τα πολλά λεφτά φαίνεται είχαν όντως γίνει από εταιρεία στοιχημάτων τον καιρό της τρέλας του χρηματιστηρίου…
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Αγαπητοί φίλοι τα έγραφε ο ΑΠΟΦΑΣΗΣΤΙΚΟΣ αλλά νομίζαμε ότι είμαστε το κέντρο της γής. Επιμένω φίλοι ότι θα είμαστε και όλα αυτά ακόμη δεν είναι τίποτα. Χρειάζεται λίγη φαντασία και όλα θα γίνουν . Το πετρ’ελαιο μάλλον θα το έχουμε πρίν το φυσικό αέριο εάν δράσουμε άμεσα.Δηλαδή χθές. Μπορούμε και πρέπει να επιταχύνουμε τα πάντα. Η ταχύτητα είναι αυτή που θα μας βγάλει το συντομώτερο απο την κρίση και κάτι οίκοι αξιολόγησης θα το τρίβουν και δεν θα κριώνει .ΝΑΙ θα τα τρίβουν μάλλον και δεν θα κρυώνουν.Και κάτι ακόμη να μας παρατήσουν .Επενδυτές θα έρθουν ούκ ολίγοι ότι φραγμούς και να βάλουν. Αναφορικά με τις απορίες σου αγαπητέ Γιάννο όλα είναι υπολογισμένα μέχρι και την τελευταία ακρ’ιβεια απο τους Ισραιλινούς.
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Καλή η φαντασία, αλλά εγώ προτιμώ τις μελέτες βιωσιμότητας.
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Δεν νομίζω πως η δυσκολία τους θα είναι να βρουν ρεύμα και να το μεταφέρουν από την περιοχή μας στην Ευρώπη ή και αντίστροφα.
Μετά την ανακάλυψη γκαζιού θα είναι δυνατή η παραγωγή ηλεκρτισμού π.χ. στο Ισραήλ και η μετατροπή του σε φθηνή ηλεκτρική ενέργεια που θα εξάγεται στην Ευρώπη. Η χώρα έχει εγκατεστημένη ισχύ 11 γίγαβατ και θα μπορούσε θεωρητικά να πουλά στην Ελλάδα ρεύμα, η ΔΕΗ της οποίας διαθέτει 12 γίγαβατ ή το 90% της συνολικής εγκαταστημένης ισχύος στη χώρα, η οποία έχει αρνητικό ισοζύγιο και αναγκάζεται να εισάγει ενέργεια κάθε χρόνο.
Ακόμα κι αν δεν χτιστούν νέες εγκαταστάσεις ηλεκτροπαραγωγής, η διασύνδεση των συστημάτων με αυτά της Ευρώπης, που εκτείνεται σε 4 ωριαίες ατράκτους θα επιτρέπει την αξιοποίηση της γραμμής ανά πάσα στιγμή αν τουλάχιστον μία εκ των δύο μεγάλων χωρών που θα συνδέσει το καλώδιο, δηλ. ή η Ελλάδα ή το Ισραήλ, είναι σε μια δεδομένη στιγμή είτε η πιο ακριβή ή πιο φθηνή παραγωγός.
Και αν συνυπολογίσεις και το χάσμα στις τιμές που υφίσταται από χώρα σε χώρα της ΕΕ αντιλαμβάνεσαι πως μια τέτοια επένδυση θα μπορέσει να αποδώσει ακόμα κι αν δεν κατασκευαστούν άλλοι σταθμοί, πράγμα που μπορεί να γίνει σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα…
Επίσης, ρίξε μια ματιά εδώ: http://epp.eurostat.ec.europa.eu/statistics_explained/index.php?title=File:Taxes_and_levies_on_electricity_prices_for_household_consumers;_ranked_on_share_in_total_price,_first_half_2011_(1).png&filetimestamp=20111124164111
Υ.Γ. 1: Είδες επίσης πως και η Κύπρος έχει προ φόρων το πιο ακριβό ρεύμα στην ΕΕ με 0,173 σεντ την κιλοβατώρα; Η μοίρα των Κυπριακών Αερογραμμών κτυπά και την πόρτα της ΑΗΚ, είτε έτσι είτε αλλιώς…
Υ.Γ. 2: Η ονομασία του έργου ως EuroAsia Interconnector είναι κατά την άποψή μου ατυχής. Ενώνει την Ευρώπη με δύο απομονωμένα και προβληματικά κράτη της περιοχής οι οικονομίες των οποίων υποφέρουν λόγω της πολιτικής τους…
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Αγαπητέ Γιαννο δεν μπορεί να υπάρχει επιτυχία χωρίς να υπάρχει φαντασία.Οι μελέτες βιοσιμώτητας έχουν γίνει και όλα είναι στο τραπέζι. Το θέμα όμως χρειάζεται πολύ λεπτούς, αστραπιαίους και ευέλικτους χειρισμους. Απο εδώ θα εξαρτηθεί η επιτυχία της όλης υπόθεσης κατα την κρίση την δική μου.
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Λοιπόν αν και κάπως αργά θέλω να πω στον φίλο ότι προφανώς δεν είμαστε εμείς οι έξυπνοι, τα δίκτυα στην Ευρώπη είναι διασυνδεδεμένα εδώ και χρόνια με πρώτες τις Σκανδιναβικές χώρες. Αν δεν κάνω λάθος υποθαλάσσιο καλώδιο η Ελλάδα έχει και με Ιταλία. Επίσης έχε κατά νου ότι την ΑΗΚ θα την συμφέρει να συνδεθεί με το καλώδιο καθότι θα μπορεί να εξισσοροπεί την παραγωγή με την ζήτηση και κατά συνέπεια θα έχει μεγαλύτερη ευελιξία, γιατί με την είσοδο των ανανεώσιμων πηγών στο δίκτυο έχει έναν σημαντικό παράγοντα αστάθειας εφόσον δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια ποιά θα είναι η παραγωγή από τις ανανεώσιμες καθημερινά.
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Έχει περάσει καιρός από τότε που έγραψα το κείμενο… Κοίταξε, δεν έχω λόγο να ειμαι εναντίον του έργου. Από τον καιρό που το έγραψα μάλιστα, κάποια ερωτήματα έχουν αρκούντως απαντηθεί. Όχι όμως όλα. Η βασική μου απορία – αμφιβολία αφορά την οικονομική βιωσιμότητα του έργου.
Μου αρέσει!Μου αρέσει!