Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ο Τζακ Στρο διχοτομεί την Κύπρο.

7 Μαρτίου, 2012

«Εάν δεν υπάρξει κάποια αλλαγή, η διεθνής κοινότητα πρέπει να λάβει υπόψη της ως ενδεχόμενο τη διχοτόμηση της Κύπρου”, δηλώνει ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζακ Στρο, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της τουρκικής εφημερίδας “Ραντικάλ”.

Αναφερόμενος στα εμπόδια στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, ο κ. Στρο λέει ότι “ο ελέφαντας μέσα στο δωμάτιο είναι το Κυπριακό. Όταν πριν από ένδεκα χρόνια είχα αναλάβει Yπουργός Eξωτερικών ήμουν αμερόληπτος στο θέμα της Κύπρου. Αλλά με το χρόνο έγινα πιο ανυπόμονος”, αναφέρει.

Προσθέτει ότι “το 2004 υπογράφηκε στο Μπούργκενστοκ συμφωνία με την ελληνοκυπριακή πλευρά. Αλλά ο Παπαδόπουλος δεν έμεινε πιστός στη συμφωνία. Η ΕΕ έγινε όμηρος της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης. Η κατάσταση αυτή ζημιώνει την ΕΕ”, ανέφερε.

Ο κ. Στρο υποστηρίζει ότι εάν δεν αλλάξει η κατάστση, θα πρέπει η διεθνής κοινότητα να λάβει υπόψη τη διχοτόμηση, λέγοντας ότι “η διχοτόμηση είναι ένας άλλος τρόπος επίλυσης σε περιπτώσεις εδαφικών διαφορών”.

Σύμφωνα με τον κ. Στρο “η υφιστάμενη κατάσταση οφείλεται στη νότια Κύπρο και όχι τους Τουρκοκύπριους”.

Ο κ. Στρο λέει επίσης πως είναι “απογοητευμένος επειδή το μπλοκ Γαλλίας-Ελληνοκυπρίων μπλοκάρει τις συνομιλίες” της Τουρκίας με την ΕΕ

 

Μα, στ’ αλήθεια έκανε τέτοιες δηλώσεις ο Τζακ Στρο;

 

Γιατί για να είμαι ειλικρινής δεν πήρα είδηση για τυχόν επίσημες αντιδράσεις. Και θεωρώ πως θα έπρεπε να υπήρχαν αντιδράσεις, για δυο λόγους: ο Τζακ Στρο έχει δοκτοράτο στο να αποτελεί στόχο των αντιδραστικών της πλευράς μας (θυμάστε τα αυγά που του έριξαν ο τότε βουλευτής του ΔΗΚΟ Ανδρέας Αγγελίδης και άλλοι πατριώτες;), και φυσικά αυτό που είπε, υποτίθεται αποτελεί κόκκινη γραμμή για κάθε ελληνοκύπριο.

 

Έτσι είναι όμως; Όταν κουβεντιάζαμε αυτό το ζήτημα σε μια σύναξη ψες, ακούστηκαν τα συνηθισμένα: «πως τολμά να εισηγείται τέτοια πράγματα το λέσιην;»

 

«Έτσι είναι οι ππ—–εγγλέζοι, παντού χώρισαν τον κόσμο», και άλλα βαριά επιχειρήματα.

 

Μια φίλη όμως είπε το εξής: «αυτό που λέει ο Τζακ Στρο είναι αρνητικό γιατί το λέει ένας ξένος, αν οι Κύπριοι αποφασίσουν και συμφωνήσουν μεταξύ τους για τη διχοτόμηση, που είναι το κακό;»

 

Μάλιστα! «Τεχνικά» η εισήγηση της φίλης, είναι ορθή, μια συμφωνημένη διχοτόμηση που κάτω από τις περιστάσεις θα αφήνει ικανοποιημένο το μεγαλύτερο μέρος των Εκ και Τκ, ίσως να είναι καλύτερη από τη διαιώνιση της διαδικασίας και της αβεβαιότητας.

 

Και εννοείται, πως μια τέτοια παραδοχή δεν είναι και τόσο παράξενη. Έχω αναφέρει πολλές φορές πως θεωρώ τις θέσεις των ούτω καλούμενων κεντρώων κομμάτων, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ και Οικολόγων ως μαξιμαλιστικές, ανέφικτες, και τελικά διχοτομικές αφού ανατρέπουν μια διαδικασία και ένα πλαίσιο λύσης συμφωνημένο εδώ και δεκαετίες. Κυρίως όμως, οι θέσεις αυτών των κομμάτων δείχνουν πως απλώς δεν έχουν διάθεση να μοιραστούν οτιδήποτε με τους Τκς. Κάλιο μια «καθαρή» Εκ Κύπρος, παρά πειράματα με μοιρασιές και άλλους νεωτερισμούς.

Από την άλλη, η ανεπάρκεια, η αναβλητικότητα και η έλλειψη τόλμης από το ΑΚΕΛ και τον πρόεδρο Χριστόφια που εκ των πραγμάτων διεξάγει τώρα τις συνομιλίες, οδηγεί στο πουθενά, το οποίον πουθενά δεν είναι πλέον και τόσο αόριστο.

 

Έχουμε και την άλλη πλευρά των δυνάμενων που θα μπορούσαν να στηρίξουν τη λύση. Ο ΔΗΣΥ και ο Νίκος Αναστασιάδης καλώς ή κακώς άφησαν πίσω την εικόνα του πλέον υπεύθυνου κόμματος και με τη συμπεριφορά τους δείχνουν πως περισσότερο στοχεύουν τη ν εξουσία παρά την επίλυση του προβλήματος μας. Άστε που ενώ έχω ακόμα πίστη στον Νίκο Αναστασιάδη της λύσης, φοβάμαι πως όταν τελικά εκλεγεί θα πληγεί και εκείνος από την «Χριστοφιάδα», την ασθένεια που έπληξε τον πρόεδρο που έχουμε τώρα, και έβαλε ψηλότερα τα «δικά» του, παρά τη λύση.

 

Και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε.

 

Ίσως τελικά η απουσία επισήμων αντιδράσεων στις δηλώσεις του Στρο να μην είναι τόσο παράξενη. Η συνειδητή εκλογίκευση της επιλογής της διχοτόμησης, είναι πλέον φυσιολογική εξέλιξη.

 

Η διχοτόμηση δεν είναι κάτι που θα αλλάξει τη ζωή μας. Είναι κάτι που θα σφραγίσει τη συνέχεια της παρούσας κατάστασης, μια εξέλιξη που στην άκρως συντηρητική μας κοινωνία είναι ίσως η πιο «ταιριαστή».

 

Θυμάμαι όμως πριν πολλά χρόνια, όταν άρχισα να ασχολούμαι με τα κοινά. Η διχοτόμηση ως θέση του Ντενκτάς ήταν απαράδεκτη, αδιανόητη, προδοτική.

 

Τώρα, λίγες δεκαετίες μετά, χωρίς όραμα, χωρίς ελπίδα, με ελάχιστη διάθεση να δοκιμάσουμε κάτι νέο, με ελάχιστη θέληση να ρισκάρουμε το παραμικρό, η διχοτόμηση προσφέρεται ως παυσίπονο ρουτίνας.

 

Η απόλυτη αποτυχία ενός αγώνα που δεν ήταν ποτέ ωραίος.

 

24 Σχόλια leave one →
  1. 7 Μαρτίου, 2012 08:03

    Τούντο τραγουδάκιν ταιρκάζει γάντιν με τες «προοπτικές» μιας διχοτόμησης.

    Θκιαβάζω το «ΕΟΚΑ: η σκοτεινή όψη» τωρά, τζιαι όσον αντικειμενικός τζιαι να θέλω να είμαι ρε παιδί μου, έναν συμπέρασμαν φκάλλω: έσιει δίκαιον η παρέα σου (οι εγγλέζοι εν μεγάλα λέσια).

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      7 Μαρτίου, 2012 14:59

      Μιχάλη καλή η αφιέρωση, όντως ταιριάζει 😦

      Όμως θα διαφωνήσω μαζί σου. Θα συμφωνήσω βασικά με το ασυνήθιστα νούσιμο σχόλιο του Χαμάλη.

      Αν οι εγγλέζοι έκαναν ό,τι έκαναν και εμείς αντιδράσαμε όπως προνοούσε το δικό τους σχέδιο, μάλλον εμείς φταίμε που δεν πήραμε μυρωδιά…

      Μου αρέσει!

      • Χαμάλης permalink
        7 Μαρτίου, 2012 15:32

        Ασυνίθιστα νούσιμο σχόλιο του Χαμάλη; Ε να σου τζιεράσω έναν λίζον κάλο!

        Μου αρέσει!

  2. 7 Μαρτίου, 2012 08:39

    Στρόβο, αν είχα να επιλέξω μεταξύ επανένωσης και διχοτόμησης θα επέλεγα την πρώτη, όπως κι εσύ.
    Η πρώτη επιλογή έχει γίνει όλο και πιο απίθανη και ανεπιθύμητη για πολλούς ΕΚ, ειδικά μετά και τους τελευταίους χειρισμούς των Τάσου και Χριστόφια, που έκαναν τη δεύτερη σχεδόν αναπόφευκτη.

    Κατά την άποψή μου φυσικά, μπορεί να επιτευχθεί η επανένωση, όχι μέσω συνομιλιών, όπως προτείνει η συντριπτική πλειοψηφία των ΕΚ πολιτικών, αλλά μέσω αποφάσεων δικών μας για το τι θέλουμε, τι μπορούμε να πετύχουμε και πώς.
    Αν οι συνομιλίες ήταν αρκετές για να μας λύσουν το πρόβλημα, με λίγες συνομιλίες θα βρίσκαμε πολλές λύσεις και δεν ήταν για μισό αιώνα άλυτο το Κυπριακό. Αλλά μας αρέσουν οι αυταπάτες.

    Φυσικά, σε μια περίπτωση που αρχίσουμε να συζητάμε και τη διχοτόμηση, θα πρέπει να σταθμίσουμε το κόστος της και το κατά πόσον είναι διατεθειμένη η γενιά μας να επωμιστεί αυτήν την ευθύνη. Πως δηλαδή στην Κύπρο ανθεί ελληνικός πολιτισμός εδώ και 3000 χρόνια και με τη διχοτόμηση δεν θα υπάρξει ξανά ελληνικός πολιτισμός στο βόριο της μέρος.

    Θεωρώ πως ακόμη και με την επανένωση, έστω και με τη ΔΔΟ που είναι για τους λυσοφοβικούς κόκκινο πανί, μπορεί στην Κύπρο ο ελληνικός πολιτισμός να συνυπάρξει με τον τουρκικό πολιτισμό και οι δύο κοινότητες μπορούν να ζήσουν ειρηνικά.

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      7 Μαρτίου, 2012 15:01

      «Κατά την άποψή μου φυσικά, μπορεί να επιτευχθεί η επανένωση, όχι μέσω συνομιλιών, όπως προτείνει η συντριπτική πλειοψηφία των ΕΚ πολιτικών, αλλά μέσω αποφάσεων δικών μας για το τι θέλουμε, τι μπορούμε να πετύχουμε και πώς.»

      Δικών μας; Δηλαδή να αποφασίσεις εσύ και εγώ; (Άτε τζιαι ο Ανεφ :))

      Μου αρέσει!

      • Χαμάλης permalink
        7 Μαρτίου, 2012 15:26

        Χε χε χε άτε να δω τί θα απαντήσει!

        Μου αρέσει!

      • 7 Μαρτίου, 2012 16:13

        Χαχα… οκ. κακώς διατυπωμένο. εννοώ πως πρέπει να πάρουμε επιτέλους ως κοινότητα απόφαση για το τι θέλουμε να πετύχουμε, τι παραχωρήσεις είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε κλπ ώστε να τα βρούμε με τους ΤΚ και τους Τούρκους. Αυτό έπρεπε να είχε αποφασιστεί ήδη μέχρι το 1975 αλλά είπαμε, μέχρι στιγμής αποφασίσαμε πως θα συνομιλούμε κάτι που βολεύει εκείνους που απλώς θέλουν το διαχωρισμό…

        Μου αρέσει!

      • 7 Μαρτίου, 2012 16:16

        Υ.Γ. Φυσικά δεν έχω ψευδαισθήσεις πως αυτό θα γίνει ποτέ με τέτοιας ποιότητας ηγέτες που έχουμε αλλά όπως λένε, η ελπίδα πεθαίνει τελευταία…

        Μου αρέσει!

        • Χαμάλης permalink
          7 Μαρτίου, 2012 16:49

          Τί έχουν οι ηγέτες ρε κουμπάρε; Δηλαδή να πούμεν . . . . .ούτε ο . . . . . Νίκαρος εν καλός; Η θέση του για χαλαρήν ομοσπονδίαν έννεν άσσιημη ολάν. Λλιόττερη πουμισιαρκά λλιόττεροι καυκάες λαλεί! Σόρυ . . . . ελάλεν! Τωρά ανάδοξεν του!

          Μου αρέσει!

        • 7 Μαρτίου, 2012 17:06

          Να σου πω, έπαψα να τον παρακολουθώ εδώ και κάποια χρόνια. Το τι θέλω να πω είναι πως κατά την άποψή μου θα χρειάζεται περισσότερος ρεαλισμός και λιγότερος μαξιμαλισμός. Πρέπει δηλαδή η πολιτική ηγεσία να πάψει να χαϊδεύει τα αφτιά των Κερυνειωτών π.χ. πως θα φροντίσουν με την πολιτική τους να επιστρέψουν μια και κάτι τέτοιο όχι μόνο είναι ανέφικτο, αλλά στέκεται εμπόδιο π.χ. στην επιστροφή των Μορφίτων ή Βαρωσιτών, όσων δηλαδή απέμειναν. Ή πως θα πρεπει επιτέλους να αποδεχτούν πως που και που θα είναι πρόεδρος της ενωμένης κυπριακής δημοκρατίας ένας ΤΚ κλπ. Αυτά τα πράγματα δεν τα πήραμε ως κοινότητα απόφαση μέχρι τώρα…

          Μου αρέσει!

  3. Andreas permalink
    7 Μαρτίου, 2012 09:13

    Στροβολιώτηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηη

    Είσαι ότι κορυφαιότερο εχω δει απο παραπαιοντα καπιταλισμο.
    Εχεις αγγίξει κορυφή.

    Πολλα συγχαρητηρια
    στροβολιωτηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηη

    Σου εύχομαι να ξεπεράσεις την «Λενου του ας ελπίσωμεν «!!!!!

    Εχεις ολα τα φοντα στροβολιωτηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηη

    Κορη «Λενου του ας ελπίσωμεν » που εχάθηκες κορη.
    Παραδειγματιστου που τον αξεπέραστο στροβολιωτηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηη

    Μου αρέσει!

  4. Χαμάλης permalink
    7 Μαρτίου, 2012 10:59

    Ταπακούδη έννεν λέσια. Απλώς επαίξαν τους δικούς μας τους ηλίθιους μονότερμα. Οι πιο πολλοί Κυπραίοι πολιτικοί τζιαί απλοί πολίτες, δεν εκαταλάβαν ακόμα τί εγινηκεν τότε. Νομίζουν ότι νενικήκαμεν χα χα χα! Τζιαί γιορτάζομεν χα χα χα! Σκατά στα μούτρα μας!

    Μου αρέσει!

  5. 7 Μαρτίου, 2012 14:29

    Φίλε Στροβολιώτη,

    Δυστυχώς η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο. Είτε αρχίζεις μετριασμό σχολίων και ξεφορτώνεσαι τον Αντρέα είτε με χάνετε από την παρέα.

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      7 Μαρτίου, 2012 15:10

      Παύλο, ίσως αυτό να θέλει ο «Αντρέας»;

      Είχε πάρει κόκκινη κάρτα το καλοκαίρι, και τον είχα αποκλείσει εντελώς από το ιστολόγιο, *μόνον εκείνο*, αφού δεν το θεωρώ λογικό να «τιμωρηθούν» όλοι, γιατί ένα άτομο έχει εμμονές, και δεν είναι σε θέση να κάνει διάλογο.

      Αυτό μπορεί να γίνει ξανά, όποτε θελήσω.

      Η φιλελεύθερη μου φύση όμως, λέει πως αντί να βάζουμε απαγορεύσεις, ας τον αγνοήσουμε, ας τον επικρίνουμε δηκτικά και οι κανόνες της ανθρώπινης συμπεριφοράς θα τον αναγκάσουν να φύγει από μόνος του.

      Φυσικά, ο ευσεβοποθισμός έχει ανατρέψει πολλές φορές την ορθολογιστική σκέψη 😦

      Μου αρέσει!

      • 7 Μαρτίου, 2012 16:22

        Χμ… Εσύ Στρόβο είσαι φιλελεύθερος; Έ όχι και φιλελεύθερος!

        Διαβάζοντας τα σχόλια άρχισα να πιστεύω πως είσαι νεοφιλελεύθερος, συντηρητικός, μπουρζουάς, ακροδεξιός, κεφαλαιοκράτης, εκμεταλλευτής, εχθρός των εργαζομένων και δεν ξέρω τι άλλο και νομίζω πως ήρθε η δική μου ώρα να φάω κόκκινη κάρτα 😉

        Μου αρέσει!

  6. Andreas permalink
    7 Μαρτίου, 2012 19:00

    Strovolioti

    Εισαι κορυφαια μορφη κομμουνισμου.
    Ολους μας δέχεσαι γι αυτο και δεν θα υπαρξουν αποκλεισμοι.

    Συγχαρητηρια στροβολιωτη

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      7 Μαρτίου, 2012 20:22

      «Αντρέα» άφησες μέχρι τώρα 8 ηλίθια σχόλια. Ευπρέπισα λίγο το ένα, αλλά από τώρα και να πάει θα σβήνω όλα τα σχόλια που είναι στο γνωστό σου στυλ.

      Θέλεις άφησε ένα, θέλεις άφησε 100. Θα έχουν όλα την ίδια τύχη.

      Όπως το καλοκαίρι, που σε ένα απόγευμα είχες αφήσει 75 σχόλια.

      Ο γιατρός σου τι λέει για όλα αυτά; (Αν πάρω απάντηση σε αυτό, θα την αφήσω να φανεί. Υπάρχουν πολλοί που νοιάζονται για σένα.)

      Μου αρέσει!

  7. strovoliotis permalink*
    8 Μαρτίου, 2012 07:27

    29 σχόλια από χθες το απόγευμα άφησε η παθολογική μας περίπτωση.
    «Αντρέα» η κόκκινη κάρτα είναι μόνιμη. Η παθολογία και η γραφικότητα σου *δεν* είναι πλέον ευπρόσδεκτες.

    Μου αρέσει!

  8. Χαμάλης permalink
    8 Μαρτίου, 2012 13:48

    Με τον Γριστόφκιαν στο τιμόνιν του κράτους, η Κύπρος κερδίζει την εκτίμησιν διεθνώς σε ούλλους τους τομείς. Ακόμα τζιαί οι λαστιχάρηες θωρούν την ομάδαν τους να διεκδικά το τσιάππιος λήκ ! ! !

    Άμμα έσιεις άξιον πρόεδρον τζιαί άξιον κόμμαν του λαού πίσω σου, έν φοάσαι κανέναν ρε γαμώ το!

    Κάποτε οι Κυπραίοι εκαθούμαστεν στην τηλεόρασιν να δούμεν τες Ελληνικές ομάδες να παίζουν στην Ευρώπην. Τωρά επί Γριστόφκια τζιαί ΑΚΕΛ, θα κάθουνται οι Ελλαδίτες να θωρούν τες Κυπριακές ομάδες να παίζουν στην Ευρώπην!

    Μου αρέσει!

  9. Έλενα permalink
    9 Μαρτίου, 2012 16:38

    Αμάν ρε Χαμάλη…μετά που δύο κηδείες συνεχόμενες που είχα, είναι το καλύτερο ανέκδοτο που άκουσα! Ευχαριστώ….. 🙂

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.