Μετάβαση στο περιεχόμενο

Η Ελένη και ο Κίκης δίνουν ενδιαφέρον στις ειδήσεις.

15 Μαρτίου, 2012

 

Ήταν δυο ειδήσεις που χαρακτήρισα ως απίστευτες όταν τις πληροφορήθηκα χθες και σήμερα το πρωί.

Η Ελένη Θεοχάρους κατεβαίνει τελικά υποψήφια για το χρίσμα του υποψηφίου στον ΔΗΣΥ, απέναντι στον αρχηγό του κόμματος της, Νίκο Αναστασιάδη.  Αυτή η ενέργεια είναι εκ πρώτης όψεως και θεμιτή και δικαιολογημένη – τουλάχιστο σε ένα βαθμό. Γιατί για την Ελένη Θεοχάρους είπαν περισσότερα άλλοι, παρά εκείνη για τον εαυτό της. Έχοντας στοιχειώδη εξυπνάδα και βάζοντας χαλινάρι στον αυθορμητισμό της δεν έχει κάνει μέχρι στιγμής κάτι που την θέτει σε ευθεία σύγκρουση με το κόμμα. Στο κάτω – κάτω πολλοί συναγερμικοί λένε διάφορες ανοησίες – δεν έχει την αποκλειστικότητα.

Η επιλογή θα κριθεί στο ανώτατο συμβούλιο του ΔΗΣΥ όπου σε ένα σύνολο 1000, αν άκουσα καλά ατόμων, υπολογίζω να πάρει ο Νίκος Αναστασιάδης τουλάχιστον  το 85%, και η Ελένη μέρος του υπολοίπου.

Μετά θα πρέπει όλοι μαζί ενωμένοι να επιδιώξουν τη νίκη της παράταξης τους.

Αυτό θα κάνει όμως η Ελένη; Η ίδια αφήνει σκιές, ενώ πολλοί πελλοί την θεωρούν ως πραγματική και αξιόπιστη επιλογή για την προεδρία. Διαβάστε ας πούμε τα κριτήρια του φίλτατου συμπλόκερ Αντίχριστου, του οποίου το επίπεδο των πολιτικών αναλύσεων πόρρω  απέχει από το πηγαίο χιούμορ που επιδεικνύει σε άλλα θέματα.

Μέχρι και ειδικό ιστολόγιο έφτιαξαν κάποιοι αφελείς, το όποιο εδώ και καιρό κάνει μια απόλυτα άτσαλη προπαγάνδα υπέρ της Ελένης. Προβάλλουν τα πολλαπλά της πλεονεκτήματα, που είναι το εξής ένα:  το ΟΧΙ της στο δημοψήφισμα του 2004.

Επώνυμοι προσπαθούν να την στηρίξουν: «Η Ελένη Θεοχάρους μπαίνει σε μια κομματική διαδικασία με άρωμα 2004. Όταν τα συλλογικά όργανα του ΔΗΣΥ πήραν διαζύγιο από τη βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας του κυπριακού λαού. Η Ελένη Θεοχάρους μπορεί να χάσει -διαδικαστικά- εντός του Ανωτάτου Συνεδρίου, αλλά θα κερδίσει εκτός! Πολλαπλασιάζει τους υποστηρικτές της εκτός του συνεδρίου γιατί τολμά να τα βάλει με το κατεστημένο, τολμά να ορθώσει το ανάστημά της και να δώσει μια εναλλακτική νικηφόρα επιλογή…»

Χρίστος Κ. Σενέκης, εκ του ΔΗΚΟ προερχόμενος, διευθυντής του γραφείου του προέδρου της βουλής.

Αλλά πως; Μετά από τη διαφαινόμενη συντριπτική της ήττα εντός του ΔΗΣΥ, με ποια λογική θα βγει η Ελένη έξω για να συσπειρώσει χώρους πέραν του κόμματος της;

Και αν ακόμη τα καταφέρει εκτός, θα υπάρχει έστω και ένας συναγερμικός που θα δώσει ψήφο σε ένα άτομο το οποίο εμφανώς θα λειτουργήσει σε βάρος του κόμματος;

Θα έλεγα πως  με αυτή της την κίνηση η Ελένη Θεοχάρους κλείνει ως πιθανή υποψήφια για τις επόμενες προεδρικές εκλογές.

Και ίσως ακόμα πιο σημαντικό: θα κλείσει το παραμύθι με το ΝΑΙ και το ΟΧΙ του 2004. Αφού απέτυχε ο Τάσσος, κανείς δε μπορεί να εξαργυρώσει, 9 χρόνια αργότερα και μονοθεματικά εκείνη την ατυχή συγκυρία.

————————————————–

Και σήμερα είχαμε τον Κίκη.

Να ξεκαθαρίσω κάτι: αν ο άνθρωπος έχει οποιοδήποτε ζήτημα υγείας το οποίο δεν του επιτρέπει να συνεχίσει, ειλικρινά λυπάμαι πάρα πολύ, και του εύχομαι ολόψυχα να το ξεπεράσει.

 

Από την άλλη, αν υπάρχει έστω και η παραμικρή σκιά πολιτικών λόγων, που τον οδηγούν στην αποχώρηση, τότε έχουμε να κάνουμε με άλλη μια κολοσσιαία αποτυχία του προέδρου Χριστόφια, η οποία θέτει υποψηφιότητα για το πρώτο βραβείο της μεγαλύτερης πατάτας.

Μεγάλη κουβέντα αυτή, δεδομένης της τεράστιας συλλογής αποτυχιών της τρέχουσας προεδρίας.

Και επειδή πέραν των υποθέσεων, μπορώ να φανταστώ και σενάρια, θα αναφέρω το πιο κάτω: μια από τις επιτυχίες του Κίκη ήταν η αποκατάσταση των σχέσεων υπουργού – διοικητή κεντρικής τράπεζας – κάτι απαραίτητο για την ορθή  διαχείριση της οικονομίας.  Πριν λίγες μέρες μάλιστα, και εντελώς απρόκλητα ο Κίκης Καζαμίας στήριξε ανοικτά τον Αθανάσιο Ορφανίδη αντιλαμβανόμενος πως είναι σημαντικό να μείνει αυτός ο άνθρωπος στη θέση του, και πέραν της 30ης Απριλίου που λήγει η θητεία του.  Αυτό, παρά τα όποια προβλήματα έχει ο κλάδος των τραπεζών, και παρά την όποια ευθύνη έχει ο Ορφανίδης. Αν μέσα στο μη –πρακτικό μυαλό του προέδρου Χριστόφια έχει υπερισχύσει η ιδέα της αντικατάστασης του Ορφανίδη, τότε είναι πιθανόν αυτός  ο λόγος να έσπρωξε τον Κίκη Καζαμία στην έξοδο.  Άλλα ζητήματα αφορούν τη διστακτικότητα της κυβέρνησης να ανοίξει το ζήτημα της ΑΤΑ, και τις παλινδρομήσεις στο ζήτημα των καζίνο.

Ο Κίκης Καζαμίας κατάφερε σε πολύ λίγο χρόνο με την ευθύτητα και το πρακτικό του μυαλό να κερδίσει πόντους που έχασε μαζικά για 4 χρόνια η κυβέρνηση. Κατάφερε επίσης να δημιουργήσει συμπάθειες σε χώρους οι οποίοι ιδεολογικά χαρακτηρίζονται αντίθετοι με το ΑΚΕΛ, αποδεικνύοντας με τον καλύτερο τρόπο πως η πολλαπλή κριτική για την κυβέρνηση και κυρίως τον πρόεδρο *δεν* είχε κύρια αφορμή την ιδεολογία, αλλά την αποτελεσματικότητα ή την έλλειψη αυτής.

Για διάδοχο του Κίκη ακούστηκαν ονόματα από τον επιχειρηματικό κλάδο. Αν συμβεί αυτό, τότε ο πρόεδρος θα λειτουργήσει νούσιμα – ανεξαρτήτως των λόγων αποχώρησης του Κίκη -, γιατί το υπουργείο οικονομικών χρειάζεται πρακτικούς ανθρώπους, καλούς και τολμηρούς  διαχειριστές, και όχι δονκιχώτες του ταξικού αγώνα, ή δειλούς τεχνοκράτες.

 

Α, και αν προχωρήσει σε μια τέτοια  θετική επιλογή, θα αποδείξει για άλλη μια φορά την ανάγκη ιδεολογικής  αναδόμησης του ιδίου του  κόμματος του.

 

41 Σχόλια leave one →
  1. 15 Μαρτίου, 2012 20:41

    Φίλε Στροβολιώτη, χτες το βράδυ επισφαγίστηκε το διαζύγιο του Χριστόφια με τη λογική. Η απόρριψη κάθε ιδέας επαναδιορισμού του Ορφανίδη στη θέση του διοικητή της Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου ήταν αφορμή για την έξοδο Καζαμία από την κυβέρνηση, η οποία ενώ ήταν προγραμματισμένη για χτες, αναβλήθηκε για μερικές μέρες, ώστε ενταχθεί στα πλαίσια ενός ανασχηματισμού που θα μπορούσε να γίνει μόνο μετά την επιστροφή της Πραξούλας Αντωνιάδου από το εξωτερικό.

    Ο Χριστόφιας είναι διατεθειμένος να προχωρήσει όπως όλα δείχνουν τα πράγματα στον διορισμό του Πανίκου Δημητριάδη, ενός ακαδημαϊκού που διδάσκει στο πανεπιστήμιο του Λέστερ, ο οποίος είναι οπαδός των ανορθόδοξων οικονομικών. Δεν ξέρω αν αυτό σχετίζεται με τις πολιτικές του καταβολές -σε μια συνέντευξη πέρσι στη Χαραυγή ανέφερε πως ο πατέρας του ήταν γνωστός στη Λεμεσό με το παρατσούκλι «ο Μπολσεβίκος»-. Μια πρόχειρη ματιά σε μια μελέτη του που συντάχθηκε το 1999 με έκανε πολύ επιφυλακτικό ως προς τις ικανότητές του να σκεφτεί εκτός των ιδεολογικών του αντιλήψεων. Σε αυτήν την μελέτη προέβλεψε πως η απελευθέρωση των επιτοκίων στην κυπριακή οικονομία που έγινε ένα χρόνο αργότερα θα οδηγούσε σε αύξηση του κόστους δανεισμού, κάτι που όχι μονο δεν συντελέστηκε, αλλά αντίθετα μειώθηκε. Ακόμη και τώρα. που λόγω των υποβαθμίσεων και της έκθεσης των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, παραμένει σημαντικά χαμηλότερη απ’ ό,τι ήταν την εποχή που το επιτόκιο δανεισμού ήταν 9%.

    Ο Χριστόφιας, ως άνθρωπος που καυχείται πως μπορεί να διαχειριστεί την οικονομία της αγοράς στην οποία δεν πιστεύει καλύτερα από εκείνους που πιστεύουν σε αυτήν, πρόκειται δηλαδή να τοποθετήσει στην ΚΤΚ ένα άτομο που επίσης δεν πιστεύει στην οικονομία της αγοράς.

    Δεν ξέρω ποιο θα είναι το αποτέλεσμα αυτής της ενέργειάς του, αυτό που ξέρω μονάχα είναι πως στην ΕΚΤ θα απορούν με τον ακαδημαϊκό που θα τους έρθει από την Κύπρο για να συναποφασίζει μαζί τους σε θέματα σημαντικά με έναν πιθανότατα παιδαριώδη τρόπο σκέψης.

    Με βάση αυτά, και λαμβάνοντας υπ’ όψιν την άσχημη πορεία πήρε η εβδομάδα με τη νέα υποβάθμιση από τους Μούντις, παρά την ευφορία που καλλιεργείται με την επίσκεψη του Γκερμεζιάν στην Κύπρο και την απόφαση του Καζαμία να αποχωρήσει από το υπουργείο οικονομικών και την πρόθεση του Χριστόφια να μην επαναδιορίσει τον Ορφανίδη, και να προωθήσει τον Συλικιώτη, ένα πιστό ΑΚΕΛικό κομματόσκυλο στο υπουργείο Φυσικού Αερίου, είμαι πολύ απαισιόδοξος για το μέλλον, κι αυτόπαρά το γεγονός ότι οι αποδόσεις των κυπριακών ομολόγων μειώθηκαν την τελευταία εβδομάδα σημαντικά (από 14,4% σε 13,2%).

    Αυτό έγινε μετά από δημοσιεύματα πως οι Καζαμίας και Ορφανίδης προχωρούσαν με συντονισμένες ενέργειες να πείσουν την ΕΚΤ να αγοράσει κυπριακά ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά. Δεν ξέρω αν θα γίνει τελικά κατορθωτό, αλλά είναι πιθανόν ο διορισμός ενός Μπολσεβικόπουλου στη θέση του διοικητή να δώσει αρνητικά μηνύματα όχι μόνο εκείνους που κατέχουν κυπριακά ομόλογα ή σκέφτονται να αγοράσουν αλλά και σε εκείνους που εξετάζουν συμμετοχή τους στο μετοχικό κεφάλαιο τραπεζών.

    Μακάρι να βγω ψεύτης.

    Υ.Γ. Για τη Θεοχάρους δεν θα πω πολλά. Νομίζω πως θα γίνει αφορμή να γίνουμε θεατές ενός πλούσιου εθνικιστικού φολκλοριστικού προγράμματος. Από μόνη της όμως δεν θα καταστήσει την έκβαση των εκλογών περιπετειώδη.

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      15 Μαρτίου, 2012 21:28

      Αντιπολιτευόμενε, προφανώς είσαι πιο πληροφορημένος από εμένα! Εγώ οφείλω να αναφέρω πως εκτιμήσεις κάνω, δεν γνωρίζω παρασκήνια.
      Αν φεύγει για αυτό ο Κίκης…
      Από την άλλη, αν έκλεισε ο Ορφανίδης, και έρχεται ο Δημητριάδης, ζήτω που καήκαμε!
      Παρακολουθώ συνήθως την αρθογραφία του στη Stockwatch, και δύσκολα μπορεί κάποιος να αποκρύψει πως οι κανόνες της αγοράς μπαίνουν σε υποδεέστερη θέση, αφού μια νεφελώδης ιδεολογία εξηγεί τα πάντα. Γνώσεις φαίνεται να έχει, αλλά κάνει το κάθε τι για να μα αποδείξει πως άδικα τις απέκτησε.
      Συμμερίζομαι επίσης το αίσθημα της απαισιοδοξίας που νοιώθεις. Ο Κίκης φαίνεται ήταν πολύ καλός για να είναι αληθινός.

      Μου αρέσει!

      • ΑΠΟΦΑΣΗΣΤΙΚΟΣ permalink
        15 Μαρτίου, 2012 22:16

        Πραγματικά με εκπλήσσης Στροβολιώτη. Δηλαδή τώρα δεν καήκαμε .Το τραπεζικό σύστημα το διέλυσαν , το γνώριζαν όλοι , το απέκριβαν και ασχολούνταν με τους δημοσίους υπαλλήλους για να αποπροσανατολίσουν τον κόσμο διότι ήξεραν ότι το θέμα αυτό πουλά. Στη συνέχεια όταν έκρουσαν τους δημοσίους υπαλλήλους , έκρουσαν και τους ιδιώτικούς με τις παρεμβάσεις ΟΕΒ, ΚΕΒΕ και όταν επιτέλεσαν το μακάβριο έργο , χωρίς να έχουν επιλογή φυσικά ξεσκεπάστηκε και το ολοκαύτωμα των τραπεζών. Άρα αγαπητέ Γιάννο ούτε ζήτω δεν προλάβαμε να πούμε διότι είμαστε ήδη καμένοι. Ολοι οι συντελεστές που κατείχαν και κατέχουν θέσεις είναι υπεύθυνοι αλλά και υπόλογοι.Ποιός προστάτεψε τους μετόχους των τραπεζών??? ΚΑΝΕΝΑΣ. ΑΚΟΜΗ ΔΗΛΑΔΗ ΕΝΑ 99.

        Μου αρέσει!

      • 16 Μαρτίου, 2012 18:41

        Σήμερα Γιάννο ήταν η τελευταία του εργάσιμη ημέρα. Νιώθω πολύ λυπημένος για την αποχώρησή του Κίκη. Ειδικά όταν βλέπω την προσπάθεια που κατέβαλε και το πόσο εύκολα ό,τι απέφεραν οι κόποι του θα γίνει θρύψαλα.

        Μου αρέσει!

  2. 15 Μαρτίου, 2012 21:06

    Πέστε και σε μενα το μυστικό: πως τους αντέχετε;

    Μου αρέσει!

  3. 15 Μαρτίου, 2012 21:08

    Φαίνετε ότι η Θεοχάρους θα προσπαθήσει να πείσει στο συνέδριο ότι αυτή μπορεί να συσπειρώσει όλες τις δυνάμεις πλην του ΑΚΕΛ και ότι σαν υποψήφιος του ΔΥΣΗ θα έχει σίγουρη την προεδρία .

    Στην περίπτωση όμως που δεν πείσει , που είναι το πιο πιθανό ,θα τα βάλει με τους μεγάλους μονή της με την στήριξη και της εκκλησιάς .Φαίνετε ότι ο αρχιεπίσκοπος βρήκε το άτομο που έψαχνε.

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      15 Μαρτίου, 2012 21:31

      Ίσως, αλλά με το σενάριο που επέλεξε, μειώνει πολύ τις πιθανότητες της.

      Μου αρέσει!

  4. 15 Μαρτίου, 2012 22:03

    Πέτε τα μόνοι ΣΑΣ!!!

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      15 Μαρτίου, 2012 22:10

      Τα λέω (λέμε;) με όσους έχουν κάτι να πουν.

      Και νοιώθω πως μπορεί να κάνω κριτική και για θέματα που αφορούν το ΑΚΕΛ και τον ΔΗΣΥ.

      Κάποιοι όχι.

      Μου αρέσει!

    • 16 Μαρτίου, 2012 06:21

      Άτε να μεν πω ίνταμ που λαλείτε… Είπεν τα ο Aceras πιο κάτω …

      Μου αρέσει!

  5. ΑΠΟΦΑΣΗΣΤΙΚΟΣ permalink
    15 Μαρτίου, 2012 22:05

    Το θέμα αγαπητοί φίλοι δεν είναι μόνο τα άτομα αλλά βασικό στοιχείο στην παρούσα φάση είναι οι συγκοιρίες που προδιαγράφονται , η πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση, οι εξελίξεις στο θέμα της αδειοδότησης , η κάθοδος εταιρειών κολοσσών και φαίνεται ότι θα ξεγλιστρίσουμε και πάλι.Φυσικά θα ξεγλιστρίσουμε αφού γίνουν οι μεγάλες εξαγορές και πλέον θα έχουμε και στην Κύπρο κολοσσούς με τεράστια συμφέροντα. Να είστε βέβαιοι ότι ακόμη δεν είδαμε τίποτα.Πολλά ακόμα έπονται.Πρίν μερικούς μήνες μιλούσα για χρυσά κουτάλια και ο αντιπολιτευόμενος αλλά και εσύ στροβολιώτη διερωτώσαστε μα τί λέει αυτός .Και όμως βρισκόμαστε πολύ κοντά. Φυσικά η αλλαγή πορείας θα αρχίσει χωρίς επιστροφή το 2013 εάν και εφόσον οι συνθήκες εξελιχθούν ομαλά χωρίς οποιεσδήποτε προστριβές.
    Ο Κίκης ασφαλώς έκανε ότι μπορούσε ο άνθρωπος και εάν φύγει αποχωρεί με τους καλύτερους οιονούς επιτυχημένος, στοχευμένος και μάλιστα αγαπητός και σεβαστός απο όλες τις παρατάξεις. Μήπως αποχωρεί τώρα που είναι στο ΖΕΝΙΘ επιτυχημένος για να επανέλθει??????? Δεν το αποκλείω στις προεδρικές. Μακάρι να είναι έτσι τα πράγματα και ο άνθρωπος να χαίρει άκρας υγείας.

    Αναφορικά με τη Θεοχάρους σίγουρα είναι δύσκολος ο αγώνας αλλά οι εκπλήξεις δεν αποκλείονται ειδικά σε τέτοιες εποχές. Θεωρώ ότι η Ελένη ούτως ή άλλως θα είναι υποψήφια για τις προεδρικές εκλογές.

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      15 Μαρτίου, 2012 22:11

      Μακάρι οι εξαγγελίες να γίνουν πράξη. Η αποχώρηση του Κίκη όμως δεν μου αρέσκει.

      Μου αρέσει!

  6. 15 Μαρτίου, 2012 22:17

    Είμαι συγκλονισμένος από το επίπεδον της αθλιότητας ωρισμένων αντιακελικών μπλόγκερ. Εφάετε τζιαι τους προγόνους σας.

    Δυστυχώς ο Κίκης εν άρρωστος. Θα εμπορούσετε σαν ελάχιστον σεβασμόν προς έναν άθρωπον να περιμένετε να μάθετε πριν να αννοίετε το στόμαν σας.

    Θέλω α κάμω εμετόν.

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      15 Μαρτίου, 2012 22:36

      Ο καθένας με τον πόνον του!

      Ρε Aceras , τον Κίκην, τον ΑΚΕΛικόν Κίκην, και τον όποιον Κίκην ΧΟΥΜΙΖΩ τον. Ξανά: ΧΟΥΜΙΖΩ ΤΟΝ!

      Τζιαι λυπούμαι που φεύκει, τζιαι παρακαλώ να ξεπεράσει το όποιον πρόβλημαν έσιει.

      Όμως ο Κίκης απέδειξεν τι είναι, τζιαι ποιός είναι. Το ίδιον τζιαι ο Χριστόφιας. Γι’ αυτόν, ακόμα τζιαι αν πράγματι φεύκει μόνον για λόγους υγείας, η πολιτική συμπεριφορά και των δυο ανδρών είναι δυνατόν να δημιουργήσει απορίες και σενάρια.

      Αν εσύ ξέρεις κάτι παραπάνω, για μένα είναι ή θα είναι το ίδιο διαφωτιστικό όπως οι αναφορές του Αντιπολιτευόμενου.

      Αν τεκμηριώσετε και οι δυο θα είναι ακόμα καλύτερο.

      Εγώ γράφω και στο κυρίως κείμενο, και στο πρώτο μου σχόλιο, πως εκτιμήσεις και υποθέσεις κάνω, φκάλλω δημοσίως τους προβληματισμούς μου.

      Ενόμιζα πως για αυτόν τον λόγον γράφουμεν.

      Μου αρέσει!

      • 15 Μαρτίου, 2012 22:57

        Στρόβολιώτη θάθελα απλώς να προσθέσω κάτι που έχεις ήδη επισημάνει σε παλαιότερες αναρτήσεις:

        Ο διορισμός του Καζαμία υπήρξε αποτέλεσμα της ανώμαλης προσγείωσης στην οποία εξαναγκάστηκε ο Χριστόφιας όταν διαπίστωσε πως η οικονομική του πολιτική ήταν αδιέξοδη και της πίεσης που δέχτηκε η οικονομία μετά την έκρηξη στο Μαρί (δεν αναφέρομαι στις πολιτικές πιέσεις που δέχτηκε). Αυτές οι δύο εξελίξεις τον ανάγκασαν να ανοίξει τα μάτια και να δει λίγο την πραγματικότητα κατάφατσα πράγμα που προς στιγμή τον ανάγκασε να βάλει νερό στο κρασί του και να ακυρώσει στην ουσία τον εαυτό του, συναινώντας σε μέτρα που αναθεμάτιζε μέχρι πρότινος.

        Ο Κίκης, ο οποίος αντιπροσωπεύει ένα διαφορετικό ΑΚΕΛ, το οποίο φυσικά τελεί σε αναγκαστική αχρησία μια και βρίσκεται σε διαρκή σύγκρουση με τις εμμονές του Χριστόφια που κυριαρχεί στο κόμμα, πέτυχε να εξασφαλίσει τη συναίνεση των συντεχνιών σε μέτρα δημοσιονομική εξυγίανσης τα οποία κατάφεραν να σταθεροποιήσουν σε κάποιο βαθμό τα δημοσιονομικά τα οποία όδευαν σε πλήρη εκτροχιασμό πέρσι, έστω κι αν μην γινόταν η έκρηξη στο Μαρί.

        Αυτό φαίνεται έχει ενθαρρύνει τον Χριστόφια, ο οποίος με προδιαγραφόμενο έλλειμμα εντός Μάαστριχτ για φέτος (αλλά εκτός του Νέου Δημοσιονομικού Συμφώνου αγγλιστί Fiscal Compact που συνυπέγραψε πριν δυο εβδομάδες) αισθάνεται ενδεχομένως πως ενόψει των προεδρικών έχει τη δυνατότητα δημοσιονομικής χαλάρωσης και εξ ου και επέστρεψε στον δικό του κόσμο, χτισμένο στις ιδεολογικές του αντιλήψεις.

        Το πρόβλημα δεν είναι τόσο η άγνοια του ανθρώπου, αλλά η περιφρόνυση της ανθρώπινης σοφίας που βασίζεται πρωτίστως στη δυνατότητα ενός ανθρώπου να μαθαίνει από τα λάθη του.

        Μου αρέσει!

        • strovoliotis permalink*
          16 Μαρτίου, 2012 06:39

          Αντιπολιτευόμενε, οι ιδέες μου για τον Χριστόφια δεν αλλάζουν.

          Όμως σε τούτην την ιστορίαν κατι δεν μου αρέσει, και ειλικρινά εύχομαι αυτό το κάτι να μην αφορά την υγεία του Κίκη.

          Πάντως οι εφημερίδες σήμερα, περίπου συνηγορούν με αυτά που γράφτηκαν εδώ.

          Φυσικά, κάποιοι τα απλοποιούν: αντιΑΚΕΛισμός, και καθαρίσαμε.

          Και Χαμάλη, σου το έγραψα και αλλού: τα σχόλια παραμένουν ανοικτά, και ο διάλογος είναι ευπρόσδεκτος.

          Μου αρέσει!

        • 16 Μαρτίου, 2012 06:59

          Ούτε κι οι δικές μου απόψεις μου για τον Χριστόφια αλλάζουν όσο δεν αλλάζει ο ίδιος…

          Μου αρέσει!

  7. strovoliotis permalink*
    16 Μαρτίου, 2012 07:39

    Ένας πανικοβλημένος Γιώργος Λουκαιδης σήμερα το πρωί στο Τρίτο, αποδεικνύει μάλλον πως το παρασκήνιο υπάρχει.

    Αναμένω κατάρρευση του ΧΑΚ σήμερα.

    Μου αρέσει!

    • Anef_Orwin permalink
      16 Μαρτίου, 2012 16:46

      Και ψυχολόγος ο Strov!!!

      Μου αρέσει!

      • strovoliotis permalink*
        16 Μαρτίου, 2012 19:15

        Όταν όλοι σου δίνουν τα εύσημα για ένα σου στέλεχος, που εκ των πραγμάτων ξεχώρισε από τη μετριότητα και τη δειλία της κυβέρνησης, και εσύ δεν μένεις στο ευχαριστώ, αλλά αντίθετα μπαίνεις στην επίθεση, υψώνεις τους τόνους, και αραδιάζεις κομμάτια της ιδεολογίας σου που λένε πως ο Κίκης δεν ήταν ο Κίκης, ήταν ο Κίκης μέλος του ΑΚΕΛ, και ήταν ο Κίκης μέλος της κυβέρνησης Χριστόφια, τότε όχι μόνο δείχνεις το κόμπλεξ και τον πανικό σου, αλλά στο όνομα μιας παράλογης ιδεολογίας ισοπεδώνεις και τελικά σκοτώνεις και την όποια προσφορά του ανθρώπου.

        Αυτό έκαμε ο Γιώργος Λουκαίδης το πρωί.

        Μου αρέσει!

  8. 16 Μαρτίου, 2012 07:53

    Θέλω να δω τώρα με ποιον τρόπο θα αποφύγουμε ένταξη στον μηχανισμό στήριξης.

    Μου αρέσει!

    • ΑΠΟΦΑΣΗΣΤΙΚΟΣ permalink
      16 Μαρτίου, 2012 21:47

      Τίποτε δεν έχει αντιπολιτευόμενε. Κανένα μηχανισμό. Τώρα όλα πέρασαν .Τα πήραν απο τους κυβερνητικούς και στη συνέχεια ακολούθησαν οι εργαζόμενοι του ιδιωτικπού τομέα. Μετά απο όλα αυτά άκουσες κανένα πολιτικό να μιλά για μηχανισμό στήριξης??? Οι τράπεζες θα έχουν το πρόβλημα αλλά αυτό θα λυθεί με τις εξαγορές που θα κάνουν οι ξένοι.Με λίγα λόγια είμαστε άξιοι της τύχης μας . Η μισή Κύπρος υπο κατοχή και τώρα θα πουληθούν τα υπόλοιπα.Οι μελλοντικές γενεές πραγματικά θα μας βρίζουν διότι τελικά τα παίξαμε όλα στη ρουλέττα.Κρίμα.Κρίμα. Είμαι αισιόδοξος όμως .Κάτι έπεται…………….

      Μου αρέσει!

      • 17 Μαρτίου, 2012 06:59

        Άκουσες κανέναν να θέλει να βάλει 1,35 δις στη Λαϊκή;

        Μου αρέσει!

        • ΑΠΟΦΑΣΗΣΤΙΚΟΣ permalink
          17 Μαρτίου, 2012 18:08

          Με πολύ πιο λίγα θα βάλουν χέρι τις τράπεζες. Αυτή είναι η πραγματικότητα .Απου φάει φάει με λόγα λόγια στο παρελθόν και τώρα έτα. Σάστα τζιε γύρασιν.

          Μου αρέσει!

        • 17 Μαρτίου, 2012 23:36

          ένα λεπτό ρε κουμπάρε αντιπολιτευόμενε, αν αυτό που λες είναι ότι η κύπρος ως κράτος θα μπει στον μηχανισμό στήριξης των τοκογλύφων απλα επειδή κάποιες ιδιωτικές εταιρείες ως αχάπαροι κερδοσκόποι με το κούντημα του παντελώς αχάπαρου ορφανίδη εκάμαν τα σκατά στην «ελεύθερη» αγορά, ήτοι εππέσαν έξω στις προβλέψεις τους τζαι εχάσαν συνολικά 4 δις

          δηλαδή κατά τη γνώμη σου για τούντο πράμαν ποιος εν που φταίει;

          α ναι, τζείντα 3 δις που έδωκεν το κράτος στους τοκογλύφους τι εννα γινούσιν άραγες σου;
          ποιος εννα τα πληρώσει το νιόβρη του 12 αφού τούτοι οι άθλιοι οι τοκογλύφοι εν παττισμένοι;;;

          α ναι ρε εξήασα,,, ο μισθωτός που φταίει για ούλλα ρε κουμπάρε
          κρατικοποίηση των ζημιών των τοκογλύφων τζαι ιδιωτικοποίηση ΜΟΝΟ των κερδών
          πολλά ωραία ελεύθερη αγορά πάντως ααα

          α ναι, φιλούδιν στροβολιώτη επειδή εχεις μιαν ψιλοτάση να την κάνεις με ελαφρά πηδηματάκια όταν δεν μπορείς να απαντήσεις σε επιχειρήματα στα βάζω εδώ
          βάλω σου τζαι μια φατσούα γλυκούλικη να μεν θυμώνεσαι 🙂

          Σύλληψη του Μιχάλη Σαρρή, Μάκη Κεραυνού, Θόδωρου Αριστοδήμου, Τάκη Κληρίδη, Θανάση Ορφανίδη

          osr
          Μαρτίου 15, 2012 στις 11:46 μμ (Επεξεργασία)
          όχι δεν επεσήμανες τίποτα
          απλά αναπαρήγαγες την θέση του φιτς

          το ελληνικό κείμενο που ακολουθεί στο αρχικό μου κείμενο έχεις δίκαιο ότι δεν απεικονίζει το ιστορικό το οποίο προσπάθησα να βρω και μετέφερα από την wikipedia που νομίζω αποτυπώνει σε πολύ μεγάλο βαθμό την πραγματικότητα που περιέγραψα με τα αποσπάσματα που χρησιμοποίησα

          τι εννοείς δεν έχει κριθεί τίποτα μέχρι στιγμής, τάχα τι μπορεί να πάθει η ισλανδία;

          η ισλανδία είπε στους τοκογλύφους να πα να γαμηθούν μεταξύ τους και δεν τους πλήρωσε
          και τίποτα δεν έγινε

          “Και τέλος: πέραν των ανεύθυνων τραπεζών, και των όποιων προβλημάτων δημιουργούν, το θεμελιώδες πρόβλημα είναι άλλο: κανένα κράτος δεν μπορεί να ξοδεύει για πάντα ανεξέλεγκτα βασισμένο στα χρέη.”

          η κύπρος σύμφωνα με τον προυπολογισμό του 2011,

          Click to access budget%202011%20press%20%5BCompatibility%20Mode%5D.pdf

          το 2010 είχε δημόσια έσοδα ύψους 5 δις και 707 εκατομύρια

          όλοι οι μισθοί και οι συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων που τάχα μας τρώνε τα λεφτά και παπαριές συνολικά το 2010 ήταν 2 δις 620 εκατομύρια

          σε ποια έξοδα αναφέρεσαι συγκεκριμένα;
          μήπως στα πετάμενα λεφτά πχ προς τους τοκογλύφους;
          τι έχεις να πεις για το ομόλογο προς την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα των 3 δις που εξέδωσε υπέρ των τοκογλύφων το κράτος το 2008 και το οποίο γίνεται ληξιπρόθεσμο τον ερχόμενο Νοέμβριο;

          bonus track

          Μου αρέσει!

  9. strovoliotis permalink*
    16 Μαρτίου, 2012 19:23

    Ο συνήθως καλά ενημερωμένος Μιχάλης Περσιάνης, γράφει:

    Η «μόλυνση» πίσω από τον ανασχηματισμό…

    Μου αρέσει!

  10. strovoliotis permalink*
    17 Μαρτίου, 2012 17:23

    «Μεγάλος νικητής των εσωκομματικών εκλογών του ΔΗΣΥ, ο Νίκος Αναστασιάδης ο οποίος έλαβε το 87% των ψήφων. Η Ελένη Θεοχάρους έλαβε το 13%. 673 ψήφοι για τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ και 103 για την ευρωβουλευτή. Ο πρόεδρος του κόμματος θα είναι ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Συναγερμού στις Προεδρικές Εκλογές του 2013.»

    Μου αρέσει!

    • 18 Μαρτίου, 2012 10:37

      Στρόβο, είτε έτσι, είτε αλλιώς, ο υποψήφιος του ΔΗΣΥ είναι για δέσιμο. Με τον Αναστασιάδη είναι πελλός του σαλονιού, με τη Θεοχάρους θα ήταν πελλή του φρενοκομείου…

      Μου αρέσει!

  11. 18 Μαρτίου, 2012 10:31

    ΟΣΡ,

    Για το 2011, ανακοίνωσαν οι κυπριακές τράπεζες τα ακόλουθα αποτελέσματα:
    Τράπεζα Κύπρου: Ζημιές 1 δις ευρώ
    Λαϊκή Τράπεζα: Ζημιές 3,3 δις ευρώ
    Ελληνική Τράπεζα: Ζημιές 100 εκ. ευρώ

    Οι λόγοι για τις ζημιές είναι η έκθεσή τους στην Ελληνική αγορά, μέσω αγοράς ελληνικών ομολόγων και δανείων σε ιδιώτες.

    Σε ό,τι αφορά την κάθε τράπεζα ξεχωριστά, η Κύπρου είχε ομόλογα αξίας 2 δις περίπου, η Λαϊκή 3 δις και η Ελληνική 150 εκ

    Οι ζημιές από τα ελληνικά ομόλογα είναι αποτέλεσμα της πολιτικής απόφασης των ευρωπαίων ηγετών να συμφωνήσουν στο κούρεμα του ελληνικού χρέους, την οποία συνυπόγραψε και ο Δημήτρης Χριστόφιας.

    Σε ό,τι αφορά ειδικά την περίπτωση της Κύπρου και της Ελληνικής, που εποπτεύονταν εξ ολοκλήρου από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, οι ζημιές είναι διαχειρίσιμες από τους ιδιοκτήτες τους, δηλαδή τους ιδιώτες επενδυτές οι οποίοι μπορούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να τις καλύψουν και αν θέλουν να κυνηγήσουν δικαστικά εκείνους που πήραν τις αποφάσεις.

    Στην περίπτωση της Λαϊκής, τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά. Η έκθεση σε ελληνικά ομόλογα προήλθε από την Εγνατία, η οποία μέχρι τη συγχώνευση με τη Μαρφίν, εποπτευόταν από την Τράπεζα της Ελλάδος μέχρι πριν ένα χρόνο.

    Το 2010, ένα μήνα περίπου πριν την υπογραφή του Μνημονίου, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου απέστειλε μια επιστολή στις τράπεζες που εποπτεύει καλώντας τις να δώσουν πληροφορίες για την έκθεσή τους σε ευρωπαϊκά ομόλογα. Όταν αυτές ανταποκρίθηκαν, η Κεντρική απέστειλε δεύτερη επιστολή σε αυτές, στην οποία επισήμανε πως υπήρχαν στην κατοχή ορισμένων από αυτές ομόλογα με «υψηλές αποδόσεις». Σημειώνω ότι στη γλώσσα των επενδυτών και τραπεζιτών, ο όρος «υψηλή απόδοση» είναι συνώνυμος με τον όρο «υψηλός κίνδυνος».

    Αυτό καταδεικνύει πόσο αστήριχτος είναι ο ισχυρισμός σου πως όλα έγιναν με το «με το κούντημα του παντελώς αχάπαρου ορφανίδη».

    Επίσης, ο ισχυρισμός σου πως το κράτος έδωσε 3 δις ευρώ στις τράπεζες, είναι επίσης λανθασμένος. Στην πραγματικότητα, οι τράπεζες εξέδωσαν ομόλογα με εγγυήσεις εμπράγματα περιουσιακά στοιχεία δανειζομένων τους, με τα οποία κατάφεραν να αντλήσουν ρευστότητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Τα εν λόγω ομόλογα που λήγουν εντός του 2012 για τη Λαϊκή και 2014 για την Κύπρου, είναι καλυμμένα με άλλες εγγυήσεις δεν συνιστούν κόστος για τον κύπριο φορολογούμενο.

    Μου αρέσει!

    • 18 Μαρτίου, 2012 18:27

      επανειλημμένως ετέθηκεν τούντο πράμαν που μένα παλληκάρι μου ότι τα 3 δις υποθήκευσεν τα στην ΕΚΤ από την οποία οι τοκογλύφοι επιάσαν πάμφθηνο χρήμα με 2% τζαι επουλήσαν το στα αρνιά με επιτόκια πολλά ψηλότερα οπότε άειστα μουσκουρούθκια

      άλλωστε φκαίνει πεντακάθαρα που τούτον που γράφω οπότε τα μουσκουρούθκια άειστα καλυττερα γιατί εν σου παιρνούν»α ναι, τζείντα 3 δις που έδωκεν το κράτος στους τοκογλύφους τι εννα γινούσιν άραγες σου;
      ποιος εννα τα πληρώσει το νιόβρη του 12 αφού τούτοι οι άθλιοι οι τοκογλύφοι εν παττισμένοι;;;»

      έτο δαμέ τούτον που σε διαψεύδει ότι τάχα λήγει για την τράπεζα κύπρου το 14 τζαι παπαριές
      ΓΙΑ ΟΥΛΛΟΥΣ ΤΟΥΣ εγχώριους τοκογλύφους τα 3 δις λήγουν το 2012
      http://www.mof.gov.cy/mof/mof.nsf/All/00C7742BC18AF228C225794A00565E24/$file/%CE%91%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%AF%CE%BD%CF%89%CF%83%CE%B7%20%CF%81%CE%B5%CF%85%CF%83%CF%84%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1%20%CE%B1%CF%80%CF%8C%20%CF%84%CF%81%CE%AC%CF%80%CE%B5%CE%B6%CE%B5%CF%82%2016%2011%2011FINAL.pdf?OpenElement

      ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
      Άντληση Ρευστότητας από το Εγχώριο Τραπεζικό Σύστηµα

      3. Το κράτος έχει εκδώσει προς τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύµατα ειδικούς κυβερνητικούς
      τίτλους ύψους 3 δισ. ευρώ ως εργαλείο άντλησης ρευστότητας από την ΕΚΤ
      Το Υπουργείο Οικονοµικών σε συνεργασία µε την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και µετά από έγκριση
      της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξέδωσε τριετείς Ειδικούς Κυβερνητικούς Τίτλους ύψους 3 δισ. ευρώ, λήξεως
      Νοεµβρίου 2012, προς τα εγχώρια χρηµατοπιστωτικά ιδρύµατα µε σκοπό την χρήση τους ως ενέχυρο για
      άντληση ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
      Οι τίτλοι αυτοί διανεµήθηκαν στο σύνολο του τραπεζικού συστήµατος, ενώ λόγω της φύσης τους, δεν
      χρησιµοποιήθηκαν για την άντληση κεφαλαίων εκ µέρους της κυβέρνησης.
      Συµπέρασµα
      Τα πιο πάνω δεδοµένα καταδεικνύουν ότι καµία ασυνήθιστη δανειοληπτική δραστηριότητα του
      ∆ηµοσίου από την εγχώρια αγορά δεν έχει γίνει κατά την περίοδο 2008-2011 και ότι ο ισχυρισµός ότι το
      ∆ηµόσιο απορρόφησε τις πιστώσεις του εγχώριου τραπεζικού συστήµατος είναι, το λιγότερο, εσφαλµένος.
      ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

      ΛΕΥΚΩΣΙΑ
      16 Νοεµβρίου 2011

      =========

      για τον ορφανίδη ο οποίος υποχρεούται να εποπτέυει το τραπεζικό σύστημα τζαι απέτυχε παταγωδώς να το πράξει τούτον τζαι ως αχάπαρος εκούντησε τους τζαμέ που τους εκούντησεν θα επανέλθω γιατί εν έχω χρόνο

      Μου αρέσει!

      • strovoliotis permalink*
        18 Μαρτίου, 2012 18:46

        OSR, Τουλάχιστον για τα 3 δις κάνεις πλέον σωστές αναφορές. Γιατί αν θυμάσαι ισχυριζόσουν για πολύ καιρό πως ήταν χάρισμα του κράτους προς τις τράπεζες.

        Αποτελεί όμως προφανώς υποχρέωση των τραπεζών προς το κράτος. Άνκαι εκ των υστέρων (γιατί τότε το είχα δει και εγώ θετικά), και με γνώση των δεδομένων της αγοράς μου φαίνεται πως ήταν μια παράλογη κίνηση τότε,αφού η αγορά προφανώς δεν τραβούσε για τέτοια χρηματοδότηση, η ουσία παραμένει: οι τράπεζες οφείλουν να τα πληρώσουν προς το κράτος. Και αν δεν το κάνουν,και αν δεν γίνει άλλη διευθέτηση, τότε θα υπάρξει επιπρόσθετο σοβαρό πρόβλημα.

        Α, και ελπίζω να συμφωνείς πως *όλοι* πρέπει να πληρώνουν τα χρέη τους, περιλαμβανομένων και των κρατών.

        Μου αρέσει!

  12. 18 Μαρτίου, 2012 14:10

    Εννά πω θκιό λόγια υπερ-απλουστευμένης θεώρησης γιατί δεν καταλάβω εις βάθος το θέμαν των χρηματοοικονμικών:

    1) Εν γεγονός ότι το «σύστημαν», οι «αγορές» συμπεριφέρουνται στο στυλ «μοιραζούμαστεν ούλλοι τα κέρδη (με την «μοιρασιάν»΄ψυχρήν τζιαι απάνθρωπην να επιτρέπει που θανάτους λόγω παχισαρκίας ως λιμούς εν έτει 2012), αλλά «τρώτε εσείς οι άλλοι τη ζημιάν», είτε εν δικές σας είτε οϊ οι επιλογές. Τουλάχιστον τούτην την εντύπωσην έχω εγώ.
    2) Αν θα ασκούμεν κριτικήν στο σύστημαν, πρέπει να την ασκούμεν σωστά. Δηλαδή τζιαι κατά τες περιόδους των «πασιών αγελάδων» του. Οϊ μόνον όταν περνά τες κρίσεις του. Αλλιώς είμαστεν ούλλοι υποκριτές.Οι τράπεζες τζιαι οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες υπήρξαν ένα που τα οχήματα της ανάπτυξης του κράτους μας. Εν πολλά όψιμον το «αφήστε τες να παττίσουν» κατά την άποψη μου. Χωρίς μάλιστα να αντιλαμβανούμαστεν τζιαι τες συνέπειες στην καθημερινότητα μας.

    Μου αρέσει!

  13. 18 Μαρτίου, 2012 23:45

    Είναι κανένας από μας που ο κόπος του εξασφαλίζει -πρώτα και άμεσα -τα αναγκαία για την επιβίωση του;

    Για τον εαυτό μου απαντώ: όχι.

    Επομένως… είναι κανένας από μας … ή κάποια υποομάδα του κοινωνικού μας συνόλου …που θα μπορούσε να διατηρήσει την ελάχιστη αυτονομία έναντι όποιας επιτήδειας δύναμης θα ήθελε να μας ασκεί έλεγχο;

    Ακόμα και οι ελάχιστοι κάτοικοι των ορεινών περιοχών Κύπρου… που δεν στράφηκαν στη μονοκαλλιέργεια… είναι εξαρτημένοι (πετρέλαιο, ηλεκτρισμός).

    Τα υπόλοιπα…. κατά την άποψη μου …είναι απλώς ο διάκοσμος της νεκροκασέλλας.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.