Skip to content

Τα γάλατα.

Μαρτίου 19, 2012

Δεκαπέντε τόνοι γάλακτος πέρασαν σήμερα  στον υδροφόρο ορίζοντα του προεδρικού μεγάρου, μέσω των υπονόμων ομβρίων υδάτων.  Μια βάρβαρη και κακομαθημένη πράξη, από ομάδα παραγωγών αιγινού και πρόβειου γάλακτος οι οποίοι με αυτό τον τρόπο ήθελαν να διαμαρτυρηθούν.

 

Να διαμαρτυρηθούν γιατί, λένε, μένουν 15 τόνοι από το προϊόν τους αδιάθετοι *κάθε* μέρα.  Δεν γνωρίζω αν λένε την αλήθεια. Αλλά αν ναι, τότε η λύση είναι απλή: να παράγετε 15 τόνους λιγότερο γάλα κάθε μέρα!

Ο πρόεδρος Χριστόφιας τα έχει κάμει πίλιες σχεδόν σε όποιο τομέα ασχολήθηκε, αλλά δεν είναι δίκαιο να τον βρωμίσουν με σαχνιασμένο γάλα, του οποίου η μυρωδιά θα πολιορκεί το προεδρικό τις επόμενες μέρες – γιατί βροχή δεν αναμένεται για τουλάχιστον άλλη μια βδομάδα.  Κατ’ ακρίβεια σε αυτό το ζήτημα δεν βλέπω πως θα μπορούσε ο Χριστόφιας ή ο οποιοσδήποτε πρόεδρος να είχε λόγο ή ευθύνη.

Α! Μα οι παραγωγοί έθεσαν το περίφημο θέμα του χαλλουμιού. Αυτού του παραδοσιακού Κυπριακού προϊόντος (νομίζουμε), το οποίο έγινε μπαλάκι στο τραπέζι του πιγκ –  πογκ των διαφόρων γαλατο – συμφερόντων. Πριν λίγες βδομάδες είχε σκάσει η βόμβα, αφού η ομάδα που έκανε την αίτηση στην ΕΕ για κατοχύρωση αυτού του προϊόντος στην Κύπρο, δηλαδή οι τυροκόμοι, αποφάσισαν να την αποσύρουν. Γιατί, είχαν πει, μετά που το ξανασκέφτηκαν, το ποσοστό 51% αιγοπρόβειου γάλακτος που περιλαμβανόταν στις προδιαγραφές ήταν αδύνατο να παραχθεί στις ποσότητες που χρειαζόταν, άρα, δεν θα μπορούσαν να παραγάγουν τα χρειαζούμενα χαλλούμια, άρα θα είχαμε πρόβλημα.

 

Είναι αυτό λογικό;

Ως ένα σημείο είναι λογικό, με την έννοια πως όντως οι παραγωγοί ενός παραδοσιακού προϊόντος που γυρεύει κατοχύρωση έχουν το δικαίωμα να κάνουν τη διαδικασία. Πλην όμως, αυτό που παράγεται στην Κύπρο δεν είναι παραδοσιακό προϊόν. Είναι η απόλυτη νίκη της ποσότητας επί της ποιότητας. Είναι αυτό που βολεύει στους τυροκόμους, και συμφέρει στους κατσελλάρηδες να παράγεται, δηλαδή χαλλούμι από κυρίως αγελαδινό γάλα. Το οποίο προφανώς είναι πιο φτηνό, και παράγεται πιο οργανωμένα και σε αρκετές ποσότητες σε σχέση με το αιγοπρόβειο. Όταν είχε γίνει η κουβέντα, οι αιγοπροβατοπαραγωγοί δεν είπαν λέξη, τώρα που προφανώς ανέβηκε η ποσότητα γάλακτος που παράγουν τσουπ!

Εμφανίζονται και πλημμυρίζουν γάλα το προεδρικό.

Το όλα ζήτημα βρωμεί, και χρειάζονται σαφείς διορθώσεις.

 1. Πρώτα πρέπει να εξεταστεί αν και γιατί υπάρχουν οποιεσδήποτε επιδοτήσεις. Αν για παράδειγμα ενθαρρύνονται οι παραγωγοί αγελαδινού γάλακτος, αυτό πρέπει να τερματιστεί. Τυχόν επιχορηγήσεις αλλοιώνουν αφύσικα τις συνθήκες της αγοράς και δημιουργούν στρεβλώσεις.  Θεωρώ πως δεν υπάρχει λόγος για επιχορήγηση οποιουδήποτε είδους γάλακτος. Σε αυτό το απλό ζήτημα η αγορά θα βρει το δρόμο της.
 2. Τυχόν αίτηση για κατοχύρωση παραδοσιακού προϊόντος πρέπει να γίνει και λαμβάνοντας υπόψιν τα συμφέροντα αυτών που το παράγουν, αλλά κυρίως λαμβάνοντας υπόψιν τα συμφέροντα της Κύπρου. Γιατί ό,τι και να πουν οι τυροκόμοι και οι κατσελλάρηδες, το σωστό χαλλούμι γίνεται από αιγοπρόβειο γάλα. Αυτό το λέει και η Wikipedia, και αυτό μας αποδίδει η ίδια η ΕΕ. Όποιος υπουργός είχε κάνει τον αρχικό συντονισμό, είχε κάνει λάθος αφού δεν περιλαμβάνονταν ξεκάθαρα από την αρχή τα σωστά υλικά της συνταγής.
 3. Δέχομαι πως είναι δυνατόν να υπάρχει θέμα προσωρινής έλλειψης πρώτης ύλης, ή ακόμα και αδυναμίας προγραμματισμού ροής της απαραίτητης πρώτης ύλης σε ένα κύκλο 12 μηνών.  Αν καταργηθούν οι στρεβλώσεις των επιχορηγήσεων, και αν καταφέρουμε να κατοχυρώσουμε το προϊόν με τη σωστή πρώτη ύλη, τότε η αγορά θα προσφέρει αυτή την πρώτη ύλη, γιατί τότε θα μιλούμε για ένα προϊόν με υπεραξία, και άρα θα υπάρχει κίνητρο για την παραγωγή του σωστού γάλακτος, σε βάρος του αγελαδινού.
 4. Και όταν (αν)  γίνουν αυτά, θα μπορεί ο πρόεδρος Χριστόφιας να χουμίζεται πως έκανε κάτι σωστό:  άφησε την αγορά μόνη να βρει τον δρόμο της, το κράτος έκανε το διαδικαστικό και υποστηρικτικό μερίδιο που του αναλογεί, και …τέρμα! Δεν είναι δουλειά του Χριστόφια να καταπίννει το επιπλέον γάλα, ή τα πολλά σταφύλια, ή τις παραπάνω πατάτες, αν δεν τις καταστρέψει ο ήλιος, το κρύο ή πολυομβρία ή η ανομβρία.  Ή να ανέχεται αυτούς που διαμαρτύρονται.

Η αλήθεια όμως είναι πως οι μεγάλες ομάδες παραγωγών, όπως ακριβως και οι μεγάλες ομάδες υπαλλήλων, ή αγωνιστών, ή πληγέντων παντός είδους, έχουν πάρει τέτοια προνόμια, που νομίζει κανείς πως ζούμε σε ένα κομμουνιστικό καθεστώς, όπου το κράτος *πρέπει* και *ξαναπρέπει* να δώσει εκείνο και να πληρώσει ετούτο.  Είναι ίσως αυτά συνέπειες του μεγάλου άλλοθι, του διαχρονικά άλυτου Κυπριακού, που πάντα έσπρωχνε κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα στο περιθώριο.

Το περιθώριο όμως δεν είναι βιώσιμο.

Και ζητήματα που αφήνονται χωρίς λύσεις, υποτροπιάζουν και μια μέρα κάνουν μπαμ.

Η παρούσα κυβέρνηση μέσα σε όλη της την ανεπάρκεια βρέθηκε και σε μια περίοδο υποτροπιασμού πολλών ζητημάτων. Και αυτό δεν τη βοήθησε καθόλου, μα καθόλου.

 

Υ.Γ. Εννοείται, πως μια σωστή προσπάθεια κατοχύρωσης έπρεπε να λάμβανε υπόψιν *και* τους Τουρκοκύπριους παραγωγούς, και την ονομασία που εκείνοι δίνουν στο χαλλούμι, δηλαδή το hellim.  Ξέρω πως είναι δύσκολο να το αντιληφθούν, αλλά αν επιτύχαινε μια τέτοια προσπάθεια, αυτό θα σήμαινε και μακροπρόθεσμη μόνιμη κατοχύρωση των συμφερόντων των παραγωγών στην απ’ εδώ πλευρά.

Τι ψάχνεις τώρα… 

Advertisements
19 Σχόλια leave one →
 1. αντιστασιακος 1974 permalink
  Μαρτίου 19, 2012 22:20

  εσενα σε βλεπω υποψηφιο με το ακελ για βουλευτης.εχετε τις ιδιες φιλοτουρκικες θεσεις και τος ιδιες αντεργατικες θεσεις.μαλλον τις ιδιες θεσεις απεναντι στην φτωχολογια και υπερ του πλουτου. να χαιρεσαι τα δολλαρια της γιουνοπς.ως τον γεναρη θα σου τα κοψουν.η δημοκρατια θα επανελθει στην κυπρο

  Μου αρέσει!

 2. xwrikos permalink
  Μαρτίου 19, 2012 23:13

  Στροβολιωτη εσιεις θκιαβασμαν

  Για να συνεννοουμαστεν ξεκινα με τον Ε.Κ 509/2006 για το τι εν παραδωσιακον προιον για την ΕΕ και τον Ε.Κ 210/2006 για το τι εν προιον ονομασιας προελευσης που εν ο κανονισμος κατω απο τον οποιον θελουμε να κατωχηρωσουμε το χαλλουμι.

  http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2006:093:0001:0011:EN:PDF

  http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CONSLEG:2006R0510:20080529:EN:PDF

  Αυριον να σου πω τζαι για τον νομον τζαι για το προτυπον του χαλουμιου τζαι τι προνοει για τις πρωτες υλες και πως αυτο ερμηνευτουν τζαι εφαρμοζετουν μεχρι σημερα απο τους οργανισμους τυποποισης στο υπουργειο εμποριου τζαι ποτε επροεκυψεν η νεα ερμηνια του προτυπου απο την εισαγγελιαν. Αν ειναι δυνατον τα προτυπα να ερμηνεφκουνται που την εισαγγελια τζαι οχι απο τις τεχνικες επιτροπες που τα εγραψαν τζαι τους οργανισμους που τα ελεγχαν Ασε που υπαρχει τζαι Οδηγια για τα προτυπα τζαι ποιοι εχουν την ευθυνη την οποιαν υοθετισαμεν με νομον.

  http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/site/en/consleg/1998/L/01998L0034-20070101-en.pdf

  http://www.cys.org.cy/images/public/cysdocs/281_law.pdf

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Μαρτίου 20, 2012 06:57

   Χωρικέ, πράγματι νοιώθω πως δεν κατέχω καλά τις λεπτομέρειες του ζητήματος, γι’ αυτό έμεινα σε γενικές τοποθετήσεις.

   Ευπρόσδεκτες οι παραπομπές!

   Θα προσπαθήσω να τις διαβάσω, άνκαι είναι μεγάλες. Επί της ουσίας όμως: η παράδοση θέλει το χαλλούμι να κατασκευάζεται από αιγοπρόβειο γάλα;

   Νομίζω ναι.

   Από εκεί και πέρα *θα έπρεπε* να το επιδίωκαν αυτό, και μετά θα εμπιστευόμουν την αγορά.

   Για την ερμηνεία των προτύπων έχεις δίκιο. Είναι σαφώς τεχνικό θέμα. … που όμως εξαρτάται και από τα μέλη αυτών των επιτροπών. Γιατί αν τα μέλη διορίζονται από τους τυροκόμους (δεν γνωρίζω), ε, τι περιμένεις;

   Μου αρέσει!

   • xwrikos permalink
    Μαρτίου 20, 2012 09:03

    η παραδοση θελει το χαλλουμιν να παρασκευαζεται με οτι διαθεσιμον γαλα υπηρχεν στον καθε τζαιρον. στον φακελο για το χαλλουμιν που εκατατεθηκε για καταχωρηση του χαλλουμιου σαν προστασιας προελευσης (οχι παραδοσιακου) η αναφορα του 1500κατι που εμπεικεν κανει αναφοραν και στα τρια ειδι γαλακτος. Υπαρχουν και αναφορες οι οποιες αναφερονται μονο σε αιγοπροβιον αλλα οπως εμπεικεν τζαι στον φακελον του χαλλουμιου υπαρχουν και αναφορες που αναφεροντια και στα τρεια ειδι γαλακτος. τουτον οφειλετε στις διαθεσιμες ποσοσητες απο καθε ειδος γαλα και ειναι γεγονος οτι το γαλα το αγελαδινον στην κυπρον ηταν πολυ περιορισμενο με αποτελεσμα το αιγοπροβειο χαλλουμιν να ειναι πολυ ποιο διαδεδομενο. Το αγελαδινο γαλα επολλυνενεν απο το 1950 και μετα.

    Οι τεχνικες επιτροπες καταρτηζονται απο τους οργανισμους τυποποιησης και σε αυτες συμμετεχουν διαφοροι ενδιαφερομενει απο κρατικες υπηρεσιες, καταναλωτες, παραγωγοι πρωτον υλων και κατασκευαστες. Υπαρχει σχετικος κανονισμος για το θεμαν αν σε ενδιαφερει.

    Τζαι εναν τιπ για να κοφκεις στραταν ο κανονισμος 509 για τα παραδοσιακα προιοντα χαρακτηριζει σαν παραδοσιακο ενα προιον το οποιον παραγετε τα τελευτεα 25 χρονια. Ανεξαρτητα που τουτον να σου πω αλλη μιαν φοραν οτι το χαλλουμιν δεν επιεν για καταχωρηση σαν παραδοσιακο αλλα σαν προστασιας προελευσης

    Εσιει τζαι αλλα να βαλεις πας την εξισωση ακομα εν το προτυπον ο νομος η εφαρμογη του απο τους αρμοδιους οργανισμους η νεα ερμηνεια του εισαγγελλεα τζαι το χελιμ.

    Αμαν τα βαλουμεν ουλλα τα δεδομενα κατω τζαι δεκτουμε τες ερμηνιες τζαι τους ορισμους που διουν στις λεξεις οι Ε.Κ. εννα καταληξουμεν διοτι το να λαλει ο ενας παραδοσιακον και να εννοει κατι διαφορετικον απο την ερμηνιαν που διουν οι Ε.Κ με βαση τους οποιους θα γινει η καταχωρηση δεν θα συνενεουμαστεν με τπτ.

    Μου αρέσει!

    • bananistanos permalink
     Μαρτίου 20, 2012 09:56

     Πειράζει να το κάμνουν με ότι γάλα θέλουν αλλά να γράφουν πάνω τις αναλογίες; πχ 50% αγελαδινο 50% της τσουρας.Τουτον το white chease που πουλούν τα σουπερμαρκετ ενεν χαλούμι πάλε;

     Μου αρέσει!

    • Ανώνυμος permalink
     Μαρτίου 20, 2012 14:33

     @ Χωρικός

     Τζαι γιατί δεν το εβάλαν κάτω που τον κανονισμό για παραδοσιακό προιόν ;

     Το κύριο ερώτημα είναι γιατί να στηρίξω τη καταχώρηση ; Τι έσσιει να προσφέρει στο δημόσιο συμφέρον ;

     Και αφού είναι γνώστης…. Ποιό γάλα είναι συνολικά πιο φτηνό που τα τρία ;

     Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
     Μαρτίου 20, 2012 18:51

     Χωρικέ, πολλά ενδιαφέροντα, πραγματικά ευχαριστώ για την ενημέρωση!

     Δεν αντιλαμβάνομαι την τελευταία παράγραφο όμως. Μπορείς να εξηγήσεις;

     Μου αρέσει!

    • xwrikos permalink
     Μαρτίου 21, 2012 09:53

     Στροβολιοτης στην τελευτεα παραγραφο απλα λαλω οτι πριν να καταληξουμεν σε συμπερασματα για το χαλλουμιν, εσιει ακομα δεδομενα που πρεπει να δουμεν.

     Παμεν τωρα στο περιοβοητον προτυπο του χαλλουμιου CYS94:1985 μερος 1 (αφορα το φρεσκο χαλλουμι) και το μερος 2 που αφορα το ωριμο χαλλουμι.

     Στο προτυπο Στο κεφαλαιο 3 θα βρουμεν τες α υλες οι οποιες ειναι:

     «1. Προβειο ή αιγινο η μειγμα αυτων με αγελαδινο γαλα η χωρις αυτο
     2. Πυτια
     3. Προσθετες ουσιες : Φυλλα διοσμυ, αλας»

     Οπως θωρεις δεν αναφερεται οποιαδοιποτε αναλογια γαλακτος

     ακολουθουν τα κυρια χαρακτηριστικα κεφ 4, η μεθοδος κατασκευης κεφ 5 η υγιεινη και υποστατικα κεφ 6 , σημανση κεφ 7, μεθοδοι δειγματοληψειας κεφ 8, και μεθοδοι εξετασεως κεφ 9. Το κεφ 1 αφορα το σκοπο του προυπου και το κεφ 2 περιεχει τους ορισμους.

     Το προτυπο υοθετιθηκεν σαν νομοθεσια με τον κανονισμο ΚΔΠ 195/85.

     Το Αποτοτε το προτυπο εφαρμοζοταν απο το υπουργειο εμποριου και τον οργανισμο προτυπων και ελεγχου ποιοτηταςκαι η ερμηνια που για τις α υλες ειναι οτι το αιγινο η το προβειο η μειγμα αυτων ειναι απαραιτητο συστατικον σε ποστον που αυτον ειναι ανιχνευσιμο. το υπουργειον εμπορειου μεχρι το 2006 ειχεν αυτην την ερμηνεια οπως και ο οργανισμος τυποποιησης (μετεξεληξη του οργανισμου ελεγχου ποιοτητας και προτυπων). Προς επιβαιβειωσην τον ποιο πανω ειναι το γεγονος οτι δεν εγινε ποτε καμια καταγγελεια για παραβιαση του προτυπου οσον αφορα αναλογιες γαλακτος απο το υπουργειον εμποριου και εταιριες παραγωγης χαλλουμιου ηταν πιστοποιημενες με το iso 9001 το οποιον απαιτει συμμορφωση με την νομοθεσια που αφορα το προίον απο τον οργανιμο προτυπων και ελεγχου ποιοτητας και παραμενουν μεχρι σημερα πιστοποιημενα τυροκομια απο την κυπριακη εταιρια ελεγχου ποιοτητας (θυγατρικη του οργανισμου τυποποιησης).

     Τζαι φτανουμεν στο 2004 οποταν ζητητε μια γνωματευση που την εισαγγελιαν για το θεμαν τζαι η εισαγγελια απαντα οτι η ασαφεια ειναι μερος του προτυπου και τυχον αλλαγη της συνηστα αλλιωση του προτυπου και επισης κανει αναφορα στην νομοθεσια περι προτυπων και λεει οτι για τα προτυπα την ευθυνη με βαση τον νομο την εχει ο οργανισμος τυποποιησης.

     Ερκουμαστε λοιπον στο 2006 οποταν ξανα γινετε επιστολη στην εισαγγελιαν τζαι ρωτουν για τες α υλες του προτυπου τζαι η εισαγγελια τουτην την φοραν απαντα οτι το προτυπον δινει σαφως μιαν προτεραιοτηταν στο προβειο και αιγινο γαλα …..μπλα μπλα μπλα …συναγετε οτι το χαλλουμιν πρεπει να εχει ως κυριο συστατικο το προβειο η αιγινο η μειγμα αυτων.!

     Και τις δυο γνωματευσεις υπογραφει ιδιος λειτουργος της εισαγγελιας !Δηλαδη το 2006 ο ιδιος που εκανε την γνωματευση το 2004 ανερει τον ευατον του τζαι γνωματευκει για κατι που ο ιδιος ειπεν οτι εν δουλεια αλλων και επιπροσθετα λαλει οτι τωρα το προτυπο δεν ειναι ασαφες!

     (σε περιπτωση που θελεις μπορω να σου στειλω τζαι το νομο με τα προτυπα τζαι τες θκυο γνωματευσεις της εισαγγελιας)

     Το παναηριν δεν τελειωνει δαμε εχει και αλλα στοιχεια να μπουν κατω οπως το τι μας ειπαν απο τις βρυξελλες για το πως να χειριστουμεν το θεμαν, τι εκαμεν το υπουργειο γεωργιας χωρις να ενημερωση του αιτητες για το χαλλουμιν (εχω και τον φακελλον του χαλλουμιου οπως δημοσιευτικεν στην εφημεριδαν της δημοκρατιας αν τον θελεις) πιοι οι κινδυνοι και οι επιπτωσεις για τους τυροκομους τζαι τες εξαγωγες χαλλοθμιου απο την γνωματευση του εισαγγελεα η μη εφαρμογη της γνωματευσης απο το υπουργειο εμποριου απο το 2006 μεχρι σημερα κλπ

     απολογουμε που τα γραφω λια λια αλλα πρεπει να δουλεψουμεν τζιολης.

     Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
     Μαρτίου 21, 2012 16:12

     Συνεχίζω να σε ευχαριστώ για την ενημέρωση. Όντως φαίνεται πως τα πράματα είναι πολύπλοκα. Μήπως όμως έγιναν πολύπλοκα γιατί έγινε προσπάθεια να σαστούν και συμφέροντα την ίδια στιγμή που προσπαθούσαμε να κερδίσουμε μια ονομασία προέλευσης;

     Το μεσημέρι περνούσα από το προεδρικό όπου συνεχίζουν να σιονώννουν γάλαν. Σήμερα όμως εκερνούσαν χαλλούμια τους περαστικούς. Φρέσκα βραστά χαλλούμια, με την ίδια γεύση που τα θυμούμαι που το γαλακτοκομείον του Κόρτα που επηένναμεν όταν είμασταν μωρά.Δεν μου το φκάλλεις που το μυαλό πως τούτον το χαλλούμιν, κατασκευάζεται που αγοπρόβειον γάλαν !

     Μου αρέσει!

  • xwrikos permalink
   Μαρτίου 23, 2012 08:10

   Τι μας υποδειχθηκεν απο τες βρυξελλες οσον αφορα τον φακελο του χαλλουμιου.

   Οι βρυξελες ουδεποτε απαιτησαν τον ορισμον ποσοστοσεων αλλα αντιθετα οι εμπειρογνομονες μαλλιαρης και βασιλακης οι οποιοι εργαζονται στην Ε.Ε στις βρυξελλες και βοηθησαν την ελλαδα να κατωχωρηση την φετα συστησαν να μην ασχολειθουμε με καθορισμος ποσοστοσεων και ο φακελος να επικεντρωθει στα χαρακτηριστικα του χαλλουμιου που προερχοντε απο την διατροφη τον ζωων, φυλη, περιβαλλον κλπ (υπαρχει σχετικο πρακτικο με την εισηγηση αυτην τον βρυξελλων) κατι που το υπουργειο γεωργιας αγνοησε και με επιμονες ενεργειες του δημιουργησε το θεμα τον ποσοστον. (εχω τζαι τουτον το πρακτικον αν το θελεις)

   Παμεν τωρα να βαλουμε το θεμαν χελιμ.

   Σε ερωτηση των βρυξελων για το Χελιμ το υπουργειο γεωργιας απαντησε οτι προκειτε για το ιδιο κυπριακο τυριν. Η απαντηση ειναι ορθη, το προβλημαν ειναι οτι στην αγορα υπαρχει προίον χελιμ που την γερμανια και κατεχομενακαι μπορει και απο τουρκια. το προιον αυτο παραγετε και με 100% αγελαδινο γαλα οποταν δαμε εσιει εναν παραθυρο για να επικαλεστουν οι ενδιαφερομενοι οτι το χελιμ και το χαλλουμιν δεν ειναι το ιδιον προιον εφοσον το υπουργειο γεωργιας εστειλε στην ιδια απαντηση την ερμηνεια για 51% αιγοπροβιο στο χαλλουμιν.

   Αφου ειπαμεν τα δεδομενα παμεν αν δουμεν τζαι τις επιπτωσεις απο την υοθετηση της ερμηνιας για το 51%.

   1. Μειωσει των εξαγωγον του χαλλουμιου της ελλειψεις ποσοτητων γαλακτος
   2. Κινδυνος για καταβολη αποζειμιωσεων απο τους τυροκομους και την δημοκρατια για εξαπατησει των εμπορευομενων διοτι αν η δημοκρατια λεει οτι το προτυπο προνουσε 51% σημενει οτι για 35 χρονια υπηρχεν εξαπατηση των εμπορων στο εξωτερικο.
   3. Οι περιοσρισμενες ποσοστητες αιγοπροβειου θα στρεβλωσουν την αγορα. (υπαρχει κινδυνος 1-2 μεγαλες βιομηχανιες να απορροφησουν ολο το αιγοπροβειο και να ειναι οι μονοι που θα μπορουν να παραγουν χαλλουμιν κλειονντας ετσι τα μικρα τυροκομια)
   4. περιορισμο στις επιλογες του καταναλωτη.
   5. Λυση τοθ προβληματος διαθεσης του αιγοπροβειου με τασην για ελλειψει και μετατοπισει του προβληματος αδιαθετων ποσοστητων στο αγελαδινο γαλλαν

   Για να καταλαβεις οτι το θεμαν οσον αφορα το υπουργειο γεωργιας και του ποιμνιοτροφους δεν εχει να καμει καθολου με την το παραδοσιακον προιον αρκει να σου πω οτι επροτηναν να εχει 20% αιγοπροβειον και 80% αγελαδινο και μετα να αυξηθει η αναλογια οταν θα εχει παραγωγην για να παει στο 51% με 49%.

   Δηλαδη για τα επομενα 5-10 χρονια θα τρωεις εναν προιον που ονομαζετε χαλλουμιν και ειναι προστασιας προελευσης και μετα απο 5-10 χονια το προιον αυτο θα παψει να ειναι χαλλουμιν και θα ειναι κατι αλλον!!!!

   .
   Προσωπικη αποψη ειναι οτι ο φακελλος πρεπει να μεινει και το υπουργειο γεωργιας να αποσυρη την επιστολη με τα ποσοστα. Οποιοσδηποτε αλλος δρομος θα οδηγησει στην υποβολη ενστασεων γιατι υπαρχει αλλιωση του προτυπου και ο φακελλος θα παει του βρουντου με βαση τα δεδομενα που υπαρχουν. Περαν τουτου ο φακελος με καθορισμενα ποσοστα δημιοyργει τζαι τα προβληματα που γραφω ποιο πανω στην αγορα και την οικονομια η οποια θα δεχτει πληγμα με την απωλεια των εξαγωγων. Το χαλλουμιν πρεπει παντα κατα την αποψη μου να συνεχησει να παραγετε με τον τροπον που παραγετε τα τελευτεα 35 χρονια που εγινε το προτυπο και να αναγραφετε σε συτον το ποσοστο του γαλακτος απο το καθε ειδος και ο καθε ενας ειναι ελευθερος να αγοραζει το προίον που γουσταρει.

   νομιζω ειπα τα ουλλα

   Xwrikos

   Μου αρέσει!

   • xwrikos permalink
    Μαρτίου 23, 2012 10:54

    Για το χελιμ να προσθεσω οτι απο την στιγμη που το χελιμ παει σαν διαφορετικο προιον απο το χαλλουμι τοτε σημενει οτι αυτο που εξαγαμε μεχρι σημερα ηταν χελιμ- το οποιο παραγετε και με αγελαδινο γαλα- και τις αναγκες τις αγορας την οποια εξυπηρετουμε μεχρι σημερα με χαλλουμι με αγελαδινο γαλα περαν το 49% θα την εξυπερετουν οι παραγωγοι χελιμ το οποιο δεν θα ειναι προιον κυπριακο και προστατευομενης ονομασιας προελευσης πεττασσοντας ετσι στον αερα τις εξαγωγες του χαλλουμιου.

    Μου αρέσει!

 3. Μαρτίου 19, 2012 23:16

  Strovoliotis: «Σε αυτό το απλό ζήτημα η αγορά θα βρει το δρόμο της» και «Τυχόν επιχορηγήσεις αλλοιώνουν αφύσικα τις συνθήκες της αγοράς και δημιουργούν στρεβλώσεις. Θεωρώ πως δεν υπάρχει λόγος για επιχορήγηση οποιουδήποτε είδους γάλακτος. Σε αυτό το απλό ζήτημα η αγορά θα βρει το δρόμο της.» — Όπως ας πούμε με τις Τράπεζες έναν πράμα!

  Μου αρέσει!

  • Μαρτίου 20, 2012 06:52

   Ελεύθερη αγορά δεν σημαίνει απουσία ελέγχου ή ανεπαρκής έλεγχος φίλε μου…

   Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Μαρτίου 20, 2012 07:08

   Ανεφ, τρίφεσαι πάνω στην βέρκαν του βοσκού πάλε!

   Άλλον πράμαν η στρέβλωση (εξωτερική επέμβαση που αλλοιώνει τη λειτουργία της αγοράς), και άλλον η αποτυχία (ένα απόλυτα φυσιολογικό αποτέλεσμα, αφού κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί επιτυχία σε όλες τις δουλειές σε μια ελεύθερη οικονομία).

   Αν τίθεται θέμα για τις τράπεζες, αυτό αφορά, όπως λέει και ο Φιρφιρής το βαθμό που υπήρχε ο έλεγχος και αν γινόταν σωστά – στο επίπεδο πάντα που του αναλογεί.

   Οι αποφάσεις ανήκουν στους διευθυντές, τους επιχειρηματίες, τους μετόχους.

   Αν παράγεται περισσότερο γάλα απ’ ότι πρέπει, και οι παραγωγοί ρίχνουν το φταίξιμο στην κυβέρνηση, ε, τότε κάπου κάτι δεν πάει καλά.

   Και μια σκέψη ακόμα για τις τράπεζες: τα περίφημα τρία δις που δόθηκαν πριν δυόμισι χρόνια στις τράπεζες για να «παραγάγουν» φτηνή ρευστότητα, φαίνεται ήταν όντως λάθος: γιατί αν η αγορά *δεν* τραβούσε, και κάποιοι βρέθηκαν με διαθέσιμα ριάλια, ε, κάτι έπρεπε να τα κάνουν.

   Μου αρέσει!

   • ΑΠΟΦΑΣΗΣΤΙΚΟΣ permalink
    Μαρτίου 20, 2012 16:38

    Δηλαδή Γιάννο υπονοείς ότι εφόσον δεν τραβούσε η αγορά και είχαν τα λεφτά ορθώς τα επένδυσαν στα ελληνικά ομόλογα????

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
     Μαρτίου 20, 2012 18:56

     Όχι. Λέω πως δεδομένου πως κάτι δεν πάει καλά εδώ, να αρχίσουμε την έρευνα από την αρχή: όσοι είχαν κάνει την εισήγηση για τα τρία δις (Ορφανίδης, κόμματα, κυβέρνηση), είχαν ψάξει καθόλου αν η αγορά τραβούσε αυτά τα χρήματα;

     Μου αρέσει!

    • ΑΠΟΦΑΣΗΣΤΙΚΟΣ permalink
     Μαρτίου 20, 2012 20:49

     Με αυτό συμφωνώ απόλυτα. Τελικά αυτοί οι οιδήμονες τα έχουν κάνει πίλιες. Σε αυτό τον τόπο ο ερασιτεχνισμός φαίνεται να μήν έχει τέλος. Απο λάθος σε λάθος οδεύουμε και να φανταστείτε τί θα γινόταν αν όλοι αυτοί δεν ήσαν αυθεντίες. Τελικά αγαπητοί φίλοι η κατάσταση είναι τραγικώτατη διότι δεν πάμε καθόλου μα καθόλου καλά. Η μισή Κύπρος κατεχόμενη , οι τράπεζες και γενικά το οικονομικό σύστημα είναι στον αναπνευστήρα οι ξένοι κάνουν θραύσεις με τις επικείμενες αγορές εξαγορές , τεμάχια γής αλλάζουν χέρια και χρυσοπολούνται σε ξένους με πλήρη κυριότητα και ιδιοκτήσία και διερωτάται ο απλός πολίτης τί τελικά θα μείνει στους κύπριους. Δύσκολα πολύ δύσκολα τα πράγματα και φαίνεται να κρύβονται ακόμη πολύ περισσότερα. Χρειάζεται αφύπνηση.

     Μου αρέσει!

 4. ΑΠΟΦΑΣΗΣΤΙΚΟΣ permalink
  Μαρτίου 20, 2012 16:36

  «Η αλήθεια όμως είναι πως οι μεγάλες ομάδες παραγωγών, όπως ακριβως και οι μεγάλες ομάδες υπαλλήλων, ή αγωνιστών, ή πληγέντων παντός είδους, έχουν πάρει τέτοια προνόμια, που νομίζει κανείς πως ζούμε σε ένα κομμουνιστικό καθεστώς»
  Παραπληροφορημένος φαίνεται ότι είσαι αγαπητέ Γιάννο.Σε κομμουνιστικά καθεστώτα δεν συμβαίνουν τέτοια πράγματα. Και ο λόγος ??? Διότι όλη η παραγωγή ανήκει στο κράτος και είναι πρόβλημα του κράτους πώς θα το διαθέσει.
  Επίσης το θέμα των προνομίων πάλι αμφισβητείται. Το μέγα θέμα στην δική μας κοινωνία είναι ότι όποιος έχει πρόβλημα βγαίνει στους δρόμους ταλαιπώρεί τους υπόλοιπους προσπαθεί να επιβληθεί , κλείνουν δρόμοι, και κατα τα άλλα έχουμε δημοκρατία. Αυτό δεν είναι δημοκρατία αγαπητοί φίλοι ούτε κομμουνισμός αλλά εγώ το ονομάζω οχλοκρατία και ακριβώς εδώ έγκεινται όλα τα δεινά μας και αυτά ακόμη που θα μας έρθουν. Δεν έχουμε στόυχους. έχουμε συνηθήσει να παίρνουμε όλοι πολλά διότι είμαστε «ο εκλεκτός λαός». Ετσι τουλάχιστο νομίζουν πολλοί κακομαθημένοι και δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι η κοινωνία μας οδεύει σε ριζικές αλλάγές στις οποίες οφείλουμε να προσαρμοστούμε και να παλαίψουμε δημοκρατικά με την πίστη και την αφοσίωση στην εργασία για να βοηθήσουμε τον τόπο μας. Πρέπει να συνέλθουμε. Οι αλλαγές που έρχονται ελπίζω να μήν μας προλάβουν αλλά να τις προλάβουμε.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: