Skip to content

Η «χαμένη αξιοπιστία» της Κύπρου.

Απρίλιος 30, 2012

Η Κύπρος ζει τη δική της, πολύ σοβαρή καπιταλιστική κρίση εδώ και χρόνια. Για τους περισσότερους ίσως να είναι παράξενο που περάσαμε τόσο γρήγορα από τους ιλιγγιώδεις ρυθμούς ανάπτυξης, στη μιζέρια της στασιμότητας. Θυμάμαι το μεγαλύτερο μέρος  της περασμένης δεκαετίας. Οι πωλήσεις των αυτοκινήτων ανέβαιναν με 20-30% κάθε χρόνο. Το ίδιο με τις τιμές των ακίνητων. Η πιστωτική επέκταση των τραπεζών έφτανε το 40% κάθε χρόνο. Οι κρατικές δαπάνες έγραφαν συνεχώς νέες επιδόσεις.

 

Οι ρυθμοί αυτοί ήταν δεδομένο πως δεν μπορούσαν να διαρκέσουν για πάντα. Όπως μάθαμε – ελπίζω να μάθαμε- πως τα χρηματιστήρια δεν μπορεί να κινούνται με τους ρυθμούς του 1999, και αν γίνεται αυτό, η τρελή πορεία θα τερματιστεί όταν δεν βρίσκεται ο επόμενος πελλός να αγοράσει σε πιο ψηλή τιμή τις μετοχές που αγοράσαμε εμείς. 

 

Εκεί σπάει η φούσκα.

 

Με τον ίδιο τρόπο έσπασε και η φούσκα των άλλων κλάδων: οχήματα, ακίνητα έχουν ήδη καταγράψει το μπαμ. Στο γενικότερο λιανικό εμπόριο, «κρύβεται» ακόμη το μπαμ, και λόγω της πολυπλοκότητας του κλάδου, και γιατί κάποια προβλήματα δεν συμφέρει να φτάνουν στα άκρα…

 

Φούσκα ήταν και οι τραπεζικές επεκτάσεις. Τα πολλά λεφτά που εισέρρεαν στα ταμεία τους έπρεπε να αξιοποιηθούν. Και για να γίνει αυτό χαλάρωσαν τα κριτήρια. Τόσο στις ιδιωτικές πράξεις, όσο και στις επιχειρηματικές πράξεις, αλλά και στην ίδια την επενδυτική πολιτική των τραπεζών. Το τελευταίο κομμάτι ήταν το πρώτο που «έσκασε» αφού ήταν πιο «στοχευμένο». Τα προβλήματα και το τελικό κούρεμα της Ελλάδας οδήγησε τις τράπεζες σε γιγαντιαίες ζημιές. Οι τραπεζίτες όμως γνωρίζουν πάρα πολύ καλά, πως ακόμη μεγαλύτερη τραγωδία κρύβεται στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, και στο μη βιώσιμο ενός μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων.  Αυτά τα προβλήματα τα διαχειρίζονται μέχρι να δούμε τι να γίνει, μέχρι να αρχίσουν θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης για να ανασάνει το παζάρι. Όσο είναι δυνατό να γίνει αυτό.

 

Όλα αυτά γίνονται σε ένα φόντο κρατικής χρεοκοπίας και ουσιαστικής αδυναμίας χειρισμού της δημοσιονομικής μας πολιτικής από το ίδιο το κράτος. Η αδυναμία της κυβέρνησης να πάρει λεφτά από τις αγορές, το Ρωσικό δάνειο, οι προσπάθειες για να πάρουμε άλλα ιδιωτικά δάνεια μέχρι πάρα τζιεί είναι ουσιαστική παραδοχή πως *δεν* έχουμε πλέον κυρίαρχη και ανεξάρτητη δημοσιονομική πολιτική.

 

Οι οίκοι αξιολόγησης υποτίθεται καταγράφουν το αξιόχρεο των κρατών αλλά σε πολλές περιπτώσεις δημιουργούν και δεδομένα, είτε με ένα ατυχές πόρισμα, είτε με την ίδια τους την ενασχόληση με τα κρατικά ομόλογα, κάτι που θα έλεγε κανείς πως δεν είναι δουλειά τους. Παρ’ όλα ταύτα οι οίκοι αυτοί έριξαν την Κύπρο στα σκουπίδια. Οι λόγοι για τους οποίους έγινε αυτό είναι κυρίως δυο: διαρθρωτικά προβλήματα, δηλαδή το επίμονο δημοσιονομικό έλλειμμα και η αδυναμία της κυβέρνησης να προβάλει ένα πειστικό σχέδιο εξάλειψης του. Πιο σημαντικό όμως είναι το ενδεχόμενο να χρειαστεί κάποια κυπριακή τράπεζα κρατική στήριξη. Αυτό θα γίνει αν μια από τις τράπεζες (δηλαδή η Λαϊκή), δεν καταφέρει να μαζέψει τα απαραίτητα πρωτογενή κεφάλαια. Εδώ πρέπει να διευκρινιστεί κάτι: η αυξημένη ανάγκη για πρωτογενή κεφάλαια δεν σημαίνει πως η Λαϊκή είναι παττισμένη, δεν σημαίνει πως βρίσκεται στην κατάσταση των Κυπριακών Αερογραμμών οι οποίες αν δεν βρουν λεφτά, δεν θα μπορούν να πληρώσουν και άρα κλείνουν. Η Λαϊκή διαθέτει κεφάλαια, αλλά όχι αρκετά κεφάλαια. Και για να συνεχίσει να λειτουργεί πρέπει να τα βρει. Και αν οι αγορές δεν της τα δώσουν, τότε οφείλει να επέμβει το κράτος.

 

Το κράτος οφείλει να επέμβει γιατί  έκρινε πως πρέπει να το κάνει. Αν η Κυπριακή δημοκρατία δήλωνε από την αρχή της κρίσης πως δεν την ενδιαφέρει τι θα πάθουν οι τράπεζες, και δεν σκοπεύει να τις στηρίξει, τότε τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Πιστεύω πως θα είχαμε οπωσδήποτε καλύτερη αξιολόγηση από αυτή που έχουμε τώρα, και θα μπορούσαμε να δανειστούμε και από τις αγορές με λογικά επιτόκια.  

 

Από τη στιγμή όμως που το κράτος δηλώνει πως θα στηρίξει τις τράπεζες, αναλαμβάνει επίσης και μια άτυπη υποχρέωση η οποία βαραίνει στη δική του  δυνατότητα να δανειστεί. Και βαραίνει γιατί τα χρήματα που πιθανόν να χρειαστεί η Λαϊκή είναι τόσο πολλά, που δεν τα έχει η κυβέρνηση. Αν λοιπόν χρειαστεί στήριξη η Λαϊκή, η κυβέρνηση ψηλώνει τα χέρια και αναζητεί επίσημη στήριξη.

 

Όλα τα πιο πάνω είναι λίγο πολύ γνωστά. Εκείνο που δεν είναι ξεκάθαρο είναι η ευθύνη της κάθε πλευράς για τα χάλια μας. Ναι, οι τράπεζες έκαναν λάθη, ναι οι τράπεζες έκαναν λανθασμένες επενδύσεις, ναι οι τράπεζες δεν έκαναν ορθή αξιολόγηση σημαντικών τους κινήσεων.  Σε ένα ελεύθερο και μη τέλειο καπιταλιστικό σύστημα είναι απόλυτα φυσιολογικό και πιθανό να γίνουν όλα τα πιο πάνω. Θα ήταν επίσης φυσιολογικό να αναλάμβανε ο καθένας τις ευθύνες του.  Εδώ αρχίζουν τα προβλήματα: γιατί από τη στιγμή που το ίδιο το κράτος επιλέγει να έχει υποστηρικτικό ρόλο στον κλάδο των τραπεζών, και δεν είναι σε θέση να φέρει εις πέρας αυτό το ρόλο, τότε έχει και το κράτος ευθύνη.

 

Το κράτος έχει υποχρεώσεις. Πρέπει να προσφέρει υπηρεσίες, πρέπει να πληρώσει μισθούς και επιδόματα, πρέπει να επιστρέψει ΦΠΑ στους δικαιούχους. Αν δεν είναι σε θέση να φέρει όλα αυτά εις πέρας τότε έχει αποτύχει,. Το ίδιο ισχύει και για την υποχρέωση του να στηρίξει τις τράπεζες. Εκ πρώτης όψεως δεν υπάρχει σαφής ιεράρχηση των κρατικών υποχρεώσεων. Θα μπορούσε φυσικά να ισχυρισθεί κάποιος πως η στήριξη των τραπεζών είναι η υπ’ αριθμόν ένα υποχρέωση αφού οι τράπεζες είναι ουσιαστικά η ίδια μας η οικονομία.

 

Εκείνο που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι η οικονομική απομόνωση του κράτους μας γιατί δεν είναι σε θέση να φέρει εις πέρας μια εκ των σημαντικών του υποχρεώσεων.

 

Τα γράφω όλα αυτά ως απάντηση στις ισοπεδωτικές κριτικές σε βάρος των τραπεζών ως τις μόνες υπεύθυνες για τα προβλήματα της οικονομίας.

 

Επαναλαμβάνω πως τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τις τράπεζες είναι δεδομένα. Πλην όμως από τη στιγμή που το κράτος μπαίνει στο παιγνίδι και αναλαμβάνει μια υποχρέωση που δεν μπορεί να φέρει εις πέρας, τότε έχει και εκείνο τη δική του ευθύνη.

 

Και αυτή η ευθύνη θα ακυρωνόταν αν κατάφερνε να εξαλείψει την αδυναμία του να δανειστεί από τις αγορές. Να επανακτήσει δηλαδή την «χαμένη αξιοπιστία» της Κύπρου όπως είπε και ο κύριος Σιαρλή, και οι προηγούμενοι υπουργοί.

Γιατί εκείνοι αντιλαμβάνονται τουλάχιστον τους κανόνες του παιγνιδιού.

 

 

Advertisements
34 Σχόλια leave one →
 1. Απρίλιος 30, 2012 12:41

  Που σου νέφκω που πάεις; Ο Χριστόφιας όταν έρκετουν εσείς επηαίννεται…άμα σας λεει ο άνθρωπος πως τον θέλει η Ευρώπη, να κάθεστε να σκέφτεστε γιατί σας το λέει…θέλει τον η ευρωπη που σήμερα μανικώννεται να προστατευσει τα συμφέροντα της δηλαδή τα κεφάλαια της! θέλει τον η σοσιαλδημοκρατική ευρώπη, που εν ετοιμη να θάψει τον νεοφιλελευθερισμο…θέλει τον το Ισραήλ, η Ελλάδα τζαι η Ρωσσία,

  Θέλει τον ο αυριανός πρόεδρος της Γαλλίας, της Ελλάδας τζαι ο μεθαυριανός της Γερμανίας…θέλει τον το μέλλον της Ευρώπης…εχασετε επεισόδια…αλλα τι να σου κάμω στροβ!!!…προλαβαίνεις αν θέλεις να το ξανασκεφτείς, τζαι αν θέλεις να ξεφύγεις που την προπαγάνδα του δησυ…

  ο Χριστοφκιας σαφεστατα εν ο καταλληλος για τη δεξιά σημερα, εξαναείπα σου το! Τζαι να φκει ο Νίκος θα είναι αχρηστος ως τοπική δύναμη…απλά θα φασιν τζαι θα σπάσουν που το ΦΑ…

  όσον αφορα όμως την οικονομική πορεία της χώρας, ο Νικος και οι δυναμεις που υποστηρίζεις ευρωπαικά, αρχισαν να μετρουν μερες που την αναποδη!!

  θελεις αναπτυξη, επιχειρηματικότητα, λεφτα στην ευρώπη, δουλειες και φιλελευθερισμό;

  πρεπει να γινεις σοσιαλιστής! θέλεις να σωθεί ο καπιταλισμός; μονο οι σοσιαλιστες μπορουν να τον σώσουν!

  εφκαλεν η γλώσσα μου μαλλια να σου λαλω με ποιον τροπο θα σωσεις την περιουσία σου!

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Απρίλιος 30, 2012 21:11

   Δις, επειδή δεν ήμουν σίγουρος αν το πιο πάνω είναι αστείο, ή παραλήρημα, μειδιώ λιγάκι, και το αφήνω ως εδώ.

   Μου αρέσει!

   • Μαΐου 1, 2012 09:04

    Στροβ, ήταν παραλλήρημα, απελπισίας. Εχουμε προ καιρού παψει να συζητούμε. Βρίσκεσαι στον Αρη πολιτικά, καμια επαφή με την πολιτική πραγματικότητα.

    Προφανώς είσαι ακόμα στο κυπριακό επιπεδο ότι «τα ρωσικα κεφαλαια» εν κομμουνιστικά και ότι ο δησυ ξέρει από διεθνη πολιτική και οικονομική αναπτυξη. Απλά είναι αδιεπεραστο το τείχος της σκέψης σου.

    Καποτε ο αναγνωστης απελπίζεται.

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
     Μαΐου 1, 2012 09:16

     Δις, αντίθετα, εγώ πιστεύω πως τα Ρωσικά κεφάλαια είναι τα καπιταλιστικότερα όλων των καπιταλιστικών, και γι’ αυτό ανησυχώ ώρες – ώρες.
     Για τα λοιπά, εγώ θα αναφέρω το αυτονόητο: ο κόσμος *δεν* λειτουργεί με βάση τις θεωρίες σου. Άρα όντως είναι μάταιη η συζήτηση.

     Είναι όπως να προσπαθεί κάποιος να αποδείξει πως το ντίζελ αυτοκίνητό του είναι δυνατόν να πετάξει στο φεγγάρι.

     Μου αρέσει!

 2. Epidietitis permalink
  Απρίλιος 30, 2012 13:19

  Φεύγει πυροβολώντας ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας αφήνοντας αιχμές κατά του προέδρου της Δημοκρατίας για το κούρεμα των ομολόγων και για πολιτικές παρεμβάσεις.

  Στην τελευταία του παρουσία σήμερα στη βουλή, πριν την ανάληψη τον καθηκόντων του από τον Πανίκο Δημητριάδη, ο Αθανάσιος Ορφανίδης αντέστρεψε τα πυρά που δέχεται για την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος.

  Επέρριψε ευθέως στον πρόεδρο της Δημοκρατίας ευθύνες για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες τονίζοντας ότι ο ίδιος φεύγει με ήσυχη τη συνείδηση του.

  Ο κ. Ορφανίδης επέκρινε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι στη σύσκεψη Κορυφής από τις 26 μέχρι 27 Οκτωβρίου 2011 δεν συμβουλεύτηκε την Κεντρική Τράπεζα παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες του ιδίου να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ώστε να συνεννοηθούν για τις κινήσεις που έπρεπε να γίνουν για να προστατευτεί η Κύπρος

  «Δεν ξέρω ακριβώς τι ειπώθηκε σε εκείνη τη συνεδρία αλλά όντως αν αντιπροσώπευα εγώ την Κύπρο σε αυτή τη συνεδρία το ελάχιστο το οποίο θα απαιτούσα για να συμφωνούσα για το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων θα ήταν δύο πράγματα».

  «Θα ζητούσα στην περίπτωση που οι κυπριακές τράπεζες θα είχαν δυσκολίες να αντλήσουν τα κεφάλαια τα οποία θα χρειάζονταν από τον ιδιωτικό τομέα, να μπορούν οι τράπεζες οι ίδιες να αντλήσουν κεφάλαια από το μηχανισμό στήριξης τραπεζών της ΕΕ, το EFSF, και όχι το κράτος».

  «Η πρώτη μου επιλογή θα ήταν να ζητούσα να μη γίνει το κούρεμα εάν αυτή ήταν η αναγκαστική λύση και υπήρχε συναίνεση από όλους θα απαιτούσα οι τράπεζες να αντλούσαν κεφάλαια από την EFSF αυτόματα»

  Ο κ. Ορφανίδης άφησε επίσης αιχμές προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για πολιτικές παρεμβάσεις για χαλάρωση του εποπτικού πλαισίου.

  Υπενθύμισε ότι τον Ιούνιο του 2009 ενώπιων της Επιτροπής Οικονομικών της βουλής κατηγορήθηκε από συγκεκριμένο επιχειρηματία ο οποίος στη συνέχεια συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

  «Ήταν πολύ λυπητερό για μένα να γίνομαι δέκτης πολιτικών παρεμβάσεων για χαλάρωση του εποπτικού πλαισίου ή για εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων όπως τον Ιούνιο του 2009 κατηγορήθηκα με πολύ απαξιωτικό τρόπο από συγκεκριμένο επιχειρηματία ο οποίος δυστυχώς προσκλήθηκε από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και έκανε δηλώσεις έξω από το προεδρικό μέγαρο ενώ είχε επαφές και με τον τέως Υπουργό Οικονομικών, Χαρίλαο Σταυράκη».

  Επιπρόσθετα είπε ότι ακόμη και μέλη του ΔΣ της ΚΤ αμφισβήτησαν τις εξουσίες τους Διοικητή. Ο κ. Ορφανίδης επανέλαβε ότι φεύγει με ήσυχη τη συνείδηση του.

  Της Ηρώς Ευθυμίου

  Εκτενέστερη είδηση σε λίγο

  Μου αρέσει!

  • ΑΠΟΦΑΣΗΣΤΗΚΟΣ permalink
   Απρίλιος 30, 2012 17:10

   Το τί έκαναν οι άλλοι είναι ένα άλλο θέμα. Το βασικώτατο όμως θέμα για το οποίο θέλω να ενημερωθώ ως κύπριος πολ ίτης είναι τί έκανε η κεντρική τράπεζα ως ανεξάρτητη αρχή εφόσον είχε την εκ του νόμου και του συντάγματος εξουσιοδότηση. Για αυτό το λόγο είναι ανεξάρτητη αρχή για να μήν μπορεί να επέμβει κανένας.Τελεία.Τα υπόλοιπα είναι εκ του πονηρού. Φυσικα τα πιο πάνω δεν τα λέω για να δικαιολογήσω κανένα. Δεν μπορώ όμως να ακούω κριτικές για άλλους απο την στιγμή που ο ίδιος ο διοικητής είχε την εκ του νόμου εξουσιοδότηση να ελέγξει και να ενεργήσει ως ήθελε χωρίς να δώσει λόγο σε κανένα.Δεν το έπραξε. Να βγή και να πεί ευθέως π.χ. δεν ήθελα να συγκρουστώ με κανένα , δεν μπόρεσα να ανταποκριθώ την δεδομένη στιγμή και φέρω ευθύνη , τα δεδομένα ήσαν τέτοια που δεν μπορούσε να αλλάξει τίποτε κ.λ.π.Λάθη γίνονται .Να βγή και να το πεί. Το να βγάζει όμως τελείως τον εαυτό του απέξω και να πυροβολεί τους άλλους μόνο την στιγμή που ο νόμος του εξουσιοδοτούσε νομίζω είναι άδικο.όφειλε νομίζω κατα την δική μου ταπεινή άποψη να αποδεχθεί τουλάχιστο και ο ίδιος κάποιες τουλάχιστο ευθύνες. Σε τελευταία ανάλυση ουδείς αλάνθαστος.

   Μου αρέσει!

   • strovoliotis permalink*
    Απρίλιος 30, 2012 21:17

    Αποφασιστικέ μου, οι επενδύσεις ήταν λανθασμένες, ο Ορφανίδης μόνο συμβουλευτικό ρόλο είχε.

    Τελεία.

    Και φυσικά ουδείς αλάνθαστος! Και φυσικά όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος – όπως είπε και ο φίλος μου ο Στέφανος σήμερα! Όταν όμως λέγαμε τα ίδια για τον Χριστόφια το καλοκαίρι… κάναμε ταξικό αγώνα σε βάρος της αριστεράς !!!

    Μου αρέσει!

   • Μαΐου 1, 2012 11:27

    Αποφασιστικέ μου, κάτι που σου διαφεύγει, είναι πως την Κύπρο έφεραν στο χείλος του γκρεμού οι επενδύσεις που έγιναν από οργανισμό που έλεγχε ο «συγκεκριμένος επιχειρηματίας» και δεν εποπτευόταν από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου κατά την περίοδο κατά την οποία διενεργήθηκαν.

    Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Απρίλιος 30, 2012 21:13

   Επιδιαιτητή, σαν να και τα πίναμε με τον Ορφανίδη ψες 🙂

   Δεν ξέρω αν το έβαλες για ενημέρωση ή για να δείξεις την ταύτιση, αλλά πίστεψε με, έγραψα την ανάρτηση πριν ακούσω τις δηλώσεις του Ορφανίδη.

   Μου αρέσει!

 3. ΑΠΟΦΑΣΗΣΤΗΚΟΣ permalink
  Απρίλιος 30, 2012 15:53

  «Οι τραπεζίτες όμως γνωρίζουν πάρα πολύ καλά, πως ακόμη μεγαλύτερη τραγωδία κρύβεται στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, και στο μη βιώσιμο ενός μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων.»
  Οι τραπεζίτες γνωρίζουν ότι κρύβονται και άλλες τραγωδίες που κρύβουν άλλες πράξεις που έκαναν και τις οποίες ακόμη δεν έβγαλαν στη φόρα. Με λίγα λόγια αγαπητοί δεν μπορούσε κανένας να διανοηθεί ότι θα φτάναμε σε αυτό το χάλι που τελικά ο ιδιωτικός ΤΟΜΕΑΣ λόγω της αχριστίας του τα έπεαιξε όλα στο κουμάρι.Και μήν μου πε’ιτε ότι εάν ήταν όλοι αυτοί σόφρονες δεν θα τα προέβλεπαν ή τουλάχιστο δεν θα έβαζαν σε τέτοιο μεγάλο κύνδυνο την οικονομία του τόπου.. Τελικά δεν ήσαν σόφρονες και ο κυπριακός λαός καλείται σήμερα να πληρώσει.Φταίει φυσικά και ο ίδιος ο λαός.Σε μία κυπριακή παροιμία λέει .όπως στρώσης θα κοιμηθείς .
  Διερωτούμαι επίσης πού ήταν τόσο καιρό ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας για να βροντοφωνάξει. Γιατί τα λέει σήμερα για τις τράπεζες. Εφόσον είναι ανεξάρτητη αρχή γιατί δεν βγήκλε τότε να κατηγορήσει τον Πρόεδρο ότι δήθεν έκανε πλάτες στο Βγενόπουλο. Εγώ σαν απλός πολίτης δεν το ξέρω και ούτε με νοιάζει.Εγώ ανέμενα να ακούσω απο τον ανεξάρτητο Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας να ακούσω τα κ΄κώς έχοντα την ώρα που έπρεπε. Δεν το έπραξε όμως.
  Το μεγάλο όμως ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί γιατί όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης σχίστηκαν κυριολεκτικώς για να μείνει ο Ορφανίδης στη θέση του??? Καλά να πιστέψω ότι ο άνθρωπος είναι αναντικατάστατος??? Μπορεί να είναι αυθεντία ,δεν το αμφισβητώ και ούτε με νοιάζει.Το να επιμένουν όλοι όμως με αυτό το μένος κάτι δεν παει καλά.
  Ας συγκεντρωθούν όλοι ο καθένας στις αρμοδιότητες του διότι τελικά όλα έγιναν μούσκεμα. Καλά την έχουν οι κυβερνώντες , καλά την έχει η αντιπολίτευση, καλά την έχει ο πρώην διοικητής και ο οποιος γενικά διοκητής για να μήν παρεξηγούμε.Τελικά ο πτωχός ο κοσμάκης θα την πληρώσει και φαίνεται ότι τα μέτρα κατευθύνονται και πάλι προς την λανθασμένη κατεύθυνση.

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Απρίλιος 30, 2012 21:33

   Αποφασιστικέ, δεν υπάρχει «ιδιωτικός τομέας». Υπάρχει μια κατάσταση πραγμάτων που ονομάζεται ελεύθερη αγορά, καπιταλιστικό σύστημα, και το οποίο έχει και ένα φοβερό χαρακτηριστικό: περνά μέσα από κρίσεις! Οι οποίες μπορούν να γίνουν μεγαλύτερες ή μικρότερες αναλόγως της διαχείρισης!

   Το πρόβλημα με τον Ορφανίδη δεν είναι πως συνασπίστηκαν όλοι (ακόμα και οι νούσιμοι του ΑΚΕΛ) για να μείνει. Το πρόβλημα είναι πως ένας πεισματάρης κομπλεξικός ηγέτης δεν έβλεπε τα υπέρ και τα κατά.

   Μου αρέσει!

   • ΑΠΟΦΑΣΗΣΤΗΚΟΣ permalink
    Απρίλιος 30, 2012 22:46

    Προσωπικά πιστεύω ότι ορθώς άλλαξε σαν θέμα αρχής. Πρέπει να καταλάβουμε εδώ στην Κύπρο ότι τα πόστα δεν είναι μόνο για ορισμένους και ότι υπάρχουν ακετοί άξιοι . Αξιοι ήσαν και αυτοί που διαχειρίστηκαν τα ομόλογα των τραπεζών και ιδού τί γίνεται τώρα.Φυσικά δεν τα γράφω όλα αυτά για να θύξω κανένα.Δεν είναι αυτή η πρόθεση μου.Πρέπει όμως κάποιοι να καταλάβουν στην Κύπρο ότι όταν κάνουν λάθη να κάνουν την αυτοκριτική τους και ότι επίσης οι θέσεις δεν μπορεί να είναι αιώνια για αυτούς.

    Μου αρέσει!

 4. ΑΠΟΦΑΣΗΣΤΗΚΟΣ permalink
  Απρίλιος 30, 2012 15:59

  «Γιατί εκείνοι αντιλαμβάνονται τουλάχιστον τους κανόνες του παιγνιδιού.»
  Εάν γνώριζαν τους κανόνες του παιγνιδιού γιατί δεν τους εφάρμοσαν τουλάχιστο για πάρτυ τους όταν υπηρετούσαν τις τράπεζες????΄Για αυτό ας μήν το παίζουν σήμερα εθνοπατέρες γιατί ο λαός έχει γνώσει. Υπάρχουν άνθρωποι που μπορεί να μήν είναι στην πολιτική αλλά μπορούν να βρούν λύσεις πολύ καλύτερες απο αυτές που προτείνουν οι πολιτικοί.Το να κα΄νουμε περικοπές όπως έκαναν πρίν λίγους μήνες δεν είναι η λύση.Τελικά στέγνωσαν το παζάρι και με τα μέτρα που ακούονται θα το στερέψουν τελέιως.

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Απρίλιος 30, 2012 21:36

   Αποφασιστικέ, ναι, είναι λίγο σχήμα οξύμωρο, ο Σιαρλή που ήταν εξ κείνων που είχαν πάρει τις σχετικές αποφάσεις για την Τράπεζα Κύπρου να είναι τώρα υπουργός. Πιστεύω πως πράγματι ξέρει τους κανόνες, θυμάσαι όμως ποιος τον έκανε υπουργό;
   Το παζάρι δεν στέρεψε λόγω των περικοπών. Στέρεψε γιατί το αδηφάγο κράτος στέρησε την παραγωγική δυνατότητα από τις επιχειρήσεις, και έπνιξε την ανάπτυξη.

   Μου αρέσει!

 5. ΑΠΟΦΑΣΗΣΤΗΚΟΣ permalink
  Απρίλιος 30, 2012 16:24

  «Πιο σημαντικό όμως είναι το ενδεχόμενο να χρειαστεί κάποια κυπριακή τράπεζα κρατική στήριξη.»
  Μέσα σε όλη αυτή την οικονομική κρίση που έφθασαν όλα τα ευρωπαικά κράτη πλήν της Γερμανίας, χωρίς να το δικαιολογώ φυσικά, φταίει η κυβέρνηση που οι τράπεζες έπαιξαν κουμάρη διότι πάντα τους έρχονταν όλα βολικά τα πράγματα και δεν έμαθαν ότι στην διεθνή αγορά υπάρχουν κανόνες και δεν μπορούν να επενδύουν με αυτό τον τρόπο??? Απο την άλλη πού ήταν η κεντρική τράπεζα??? Πού είναι ΤΩΡΑ – ΑΜΕΣΑ ο γενικός εισαγγελέας να προβεί σε αυτεπάγγελτη έρευνα για την εξαπάτηση των μετόχων των τραπεζών με αποτέλεσμα να υποστούν για δεύτερη φορά ανεπανόρθωτη οικονομική ζημιά λόγω των αλόγιστα και ενδεχόμενα παράνομων αποφάσεων των διοικήσεων ή/και οργάνων των τραπεζών να εξαγάγουν για σκοπούς επενδύσεων τον πλούτο της χώρας μας.
  όλοι τώρα κάνουν τις πάπιες. Ο φτωχός όμως ο «Πετρής» της γειτονιάς που χρωστεί 1000 ευρώ και δεν τον ξέρει κανένας θα πάει φυλακή.

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Απρίλιος 30, 2012 21:37

   Ο,τι και να κάνει ο εισαγγελέας, οι ζημιές δεν αντιστρέφονται. Και οι υποχρεώσεις που το κράτος επιλέγει να αναλάβει*δεν* διαγράφονται.

   Μου αρέσει!

   • ΑΠΟΦΑΣΗΣΤΗΚΟΣ permalink
    Απρίλιος 30, 2012 22:35

    Δηλαδή επιβεβαιώνης ότι σε αυτό τον τόπο ο νόμος δεν τους αγγίζει όλους αυτούς. Με συγχωρής αλλά διαφωνώ πλήρως.

    Μου αρέσει!

 6. ΑΠΟΦΑΣΗΣΤΗΚΟΣ permalink
  Απρίλιος 30, 2012 16:47

  «Εκείνο που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι η οικονομική απομόνωση του κράτους μας γιατί δεν είναι σε θέση να φέρει εις πέρας μια εκ των σημαντικών του υποχρεώσεων.»
  Η σημαντικώτατη υποχρέωση του κράτους αυτή την στιγμή είναι να σώση τον ίδιο τον άνθρωπο τον αγνό πολίτη με καθε μέσο και με κάθε τρόπο .Όχι με λόγια αλλά με έργα διότι απο λόγια ο λαός έχει μπουχτήσει.

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Απρίλιος 30, 2012 21:38

   Με ποιο τρόπο; Με τι λεφτά;

   Μου αρέσει!

   • ΑΠΟΦΑΣΗΣΤΗΚΟΣ permalink
    Απρίλιος 30, 2012 22:39

    Όι περίοδοι αυτοί της κρίσης προσφέρονται για να στραγγίσουν οι μεγάλοι τα κρατικά ταμεία και αυτό αποδείκτηκε και στην Αμερική.Ας έχουμε τον νού μας. Και επιμένω .Υπεράνω ο άνθρωπος με ότι έμεινε και ας καθιστερήσει η ανάπτυξη. Και πάλι φέρνω ως παράδειγμα την Αμερική. Τα πήραν όλα αλλά η κρίση είναι κρίση. Οι τράπεζες μας πήραν τα τρία δύς που τους εξασφάλισε το κράτος με χαμηλό επιτόκιο αλλά πούντα. Για αυτό οι φύλακες ας επαγρυπνούν.

    Μου αρέσει!

 7. ΑΠΟΦΑΣΗΣΤΗΚΟΣ permalink
  Απρίλιος 30, 2012 16:58

  «Τα γράφω όλα αυτά ως απάντηση στις ισοπεδωτικές κριτικές σε βάρος των τραπεζών ως τις μόνες υπεύθυνες για τα προβλήματα της οικονομίας.»
  Είναι οι κύριες υπεύθυνες για τα προβλήματα της κυπριακής οικονομίας οι τράπεζες διότι εάν λάβουμε υπόψη τα μικρά δεδομένα της Κύπρου το ποσό που επενδύθηκε στα ελληνικά ομόλογα είναι έξη δυσεκατομύρια ευρώ πολύ μεγαλύτερο του μεγέθους μας εάν λάβουμε υπόψη ότι απο το 2007 δόθηκαν περίπου τέσσερα δύς σε επιδόματα κ.λπ. Τουλάχιστο αυτά τα λεφτα δόθηκαν για το λαό που τα είχε ανάγκη .Δεν το συζητώ εάν καλώς ή κακώς δόθηκαν.Εάν όμως οι τράπεζες σήμερα διέθεταν στο ενεργητικό τους τουλάχιστο τα τέσσερα δύς δεν θα είχαμε και τόσο πρόβλημα.Το μεγάλύτερο όμως πρόβλημα προκύπτει και απο τα 28 δύς που δάνεισαν στην Ελλάδα. Με την ευκαιρία θα πώ και το εξής.Πώς πάνε οι αποπληρωμές των δανείων στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες. ??? Αυτό επίσης πρέπει να το απαντήσουν οι τράπεζες. Δικαιούνταν να βγάλουν όλα αυτά τα λεφτά .Ας μας απαντήση για αυτά ο πρώην Διοικητής. Απλά ερώτηση κάνω για να μήν παρεξηγούμε.

  Μου αρέσει!

 8. Κοκος permalink
  Απρίλιος 30, 2012 18:54

  Ρε παρεα το μπλογκ σου σαμποταρεται συνεχως απο τρολλς, flooding που λεμε. Εχουν τα δικα τους μπλογκ αλλα προτιμουν να σκιζονται εδω επειδη ηδη εχασαν το παιχνιδι. Μπηκαν απο τωρα στο ρολο της αντιπολιτευσης αφου δεν ξερουν και τιποτα αλλο να κανουν, ετσι συνηθισαν. Αν θελαμε να διαβαζαμε φτηνες δικαιολογιες υπερ της πιο αποτυχημενης κυβερνησης θα αγοραζαμε χαραυγη. Θα πρεπει να βρειτε αλλο τροπο να τραβατε προσοχη. Της αλλης εφκαλεν η γλωσσα της μαλλια λαλει, περουκκα να βαλεις πανω και παλι το ιδιο παραληρημα θα βγαζεις. Ακομα να καταλαβεις οτι ανηκεις σε ενα 18% και οχι στο αλλο 82%. Ειναι μεγαλη η συγχυση τελικα.

  Μου αρέσει!

 9. akel watch permalink
  Απρίλιος 30, 2012 19:13

  το κομμα σας το ακελ φταιει και η ιδεολογια του.διωξτε τους ξενους να δειτε πως θα ανακαλμψει η αγορα.ολα τα λεφτα θα μενουν κυπρο και δεν θα ενισχυουμε την ρουμανια και το πακισταν με δεκαδες εκατομμυρια το μηνα.αλλα φυσικο εδω θα μας επιτεθουν οι ακελικοι γκευ του αξεπτ και η λαθρομεταναστευτικη κισα.που εχει οικονομικα συμφεροντα οπως και η πεο με την προωθηση φτηνων εργατων σε εργοδοτες οπως μιλτιαδης νεοφυτου.λαικο,λοελ. ,ορφανιδης.λιτλ.αλφα μεγα,παπαελληνας.μιτσιδης, κλπ.πουε φτασαμεν ρε. ο ξενος να ψουμνιζει τζαι να εχει αυτοκινηταρα ενω ο νομιμος κατοικος της κυπρου να ειναι ανεργος και να τον οδηγα στην βια η αντιλαικη καπιταλιστικη πολιτικη του τουρκο ακελ. θα θελετε ψηφο συντομα αλλα θα παρετε αγγουρι.

  Μου αρέσει!

 10. Κυριακος permalink
  Απρίλιος 30, 2012 20:22

  Παιδια τελικα εφυγεν κανενας απο αυτη την κυβερνηση που δεν πυροβολουσε; Ολοι φευγουν πυροβολωντας. Την περισσοτερη ζημια στο κυπριακο και στην οικονομια την εκαναν οι αριστεροι, εκτος και αν θα φερουν λυση το 2012 οπως ακομα υποστηριζουν η αν θα δουμε ασπρη μερα στα οικονομικα πριν να παει σπιτι του ο ‘Τελευταιος των Αριστερων’. Κατηγορουν τους υπολοιπους οτι ειναι διχοτομηστες και στο τελος αυτοι μας εφεραν πιο κοντα στη διχοτομηση απο οποιονδηποτε αλλο. Και τωρα γυρευουν συνεργασιες στα εγκληματα. Α ρε λαμογια.

  Καλα να παθουμε για να μαθουμε.

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Απρίλιος 30, 2012 21:40

   Να μάθουμε; Χα!!!

   Μου αρέσει!

  • Μαΐου 1, 2012 12:05

   Κυριάκο, τη ζημιά δεν την προκάλεσαν αριστεροί ή δεξιοί αλλά οι αδέξιοι χειρισμοί της κυβέρνησης του Χριστόφια.
   Ο τελευταίος, ως μαρξιστής της σοβιετικής σχολής που προφανώς διότι θεωρεί πως η αδεξιότητα είναι το αντίδοτο της δεξιάς, εξελέγη στο προεδρικό αξίωμα ισχυριζόμενος πως θα διαχειριστεί την οικονομία της αγοράς, στην οποία δεν πιστεύει, καλύτερα απ’ ό,τι οι ανθυποψήφιοί του.

   Είναι σαν να εμπιστεύεσαι την υγεία σου σε έναν κομπογιαννίτη και τσαρλατάνο ή να διορίζεις ένα μουσουλμάνο αρχιεπίσκοπο.

   Προσθέτω πως ο Κίκης Καζαμίας που είναι αριστερός, χειρίστηκε τα πράγματα καλύτερα και πιο νούσιμα απ’ ό,τι ο πρόεδρος, εξ ου και είχαμε μια σταθεροποίηση της κατάστασης προς το τέλος του 2011.

   Μου αρέσει!

   • strovoliotis permalink*
    Μαΐου 1, 2012 16:52

    Φίλε μου, η τελευταία σου ανάρτηση έχει ιστορική σημασία – περιλαμβανομένων και των αχρείαστων κορωνών του Ορφανίδη.

    http://antipolitevomai.blogspot.com/2012/05/blog-post.html

    Μου αρέσει!

    • Μαΐου 1, 2012 18:04

     Στρόβο, οι οικονομικές επιπτώσεις της απόφασης του Χριστόφια να διορίσει τον Δημητριάδη, φοβάμαι πως θα είναι ανυπολόγιστες και θα ξεπεράσουν σε διαστάσεις αυτές της έκρηξης στο Μαρί.

     Μπορούμε να μιλήσουμε τηλεφωνικώς αν θες γιατί υπάρχουν ορισμένα πράγματα που δεν μπορώ να γράψω.

     Μου αρέσει!

 11. Μαΐου 1, 2012 01:12

  Στροβολιώτη, απορία: Το να δηλώνει ένα κράτος ότι θα στηρίξει τις τράπεζες αν χρειαστεί, δεν δημιουργεί ένα «αντικίνητρο» για τις τράπεζες να είναι προσεκτικές; Με άλλα λόγια, μια τράπεζα που ξέρει πως έχει καλυμμένα τα νώτα της από το κράτος, δεν μπορεί να εμπλακεί σε κινήσεις αυξημένου ρίσκου επιδιώκοντας μεγαλύτερα κέρδη, αλλά ρισκάροντας και μεγαλύτερες ζημιές; Όταν μια τράπεζα θεωρούμε πως είναι «Too Big To Fail» και δεν θα αφεθεί από το κράτος σε καμία περίπτωση να πτωχεύσει, τότε δεν δημιουργούμε στους διαχειριστές αυτής της τράπεζας λανθασμένα κίνητρα; Αναρωτιέμαι: Η ελεύθερη αγορά δεν λέει να κάνεις επιλογές και να ζεις με τις συνέπειες; Οι αλυσιδωτές συνέπειες της κατάρρευσης μιας τράπεζας είναι προφανείς, όμως η στήριξη (και η εκδήλωση πρόθεσης στήριξης) στις τράπεζες είναι η λύση;

  Και δεν αναφέρομαι στην Κύπρο, γενικά το λέω, για όλα τα μέρη όπου στηρίχθηκαν οι τράπεζες ή εκδηλώθηκε πρόθεση στήριξής τους. Για να προλάβω μερικούς.

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Μαΐου 1, 2012 09:12

   Αβέβαιε, θέτεις σοβαρό θέμα. Το έθεσε και ο Ορφανίδης στις δηλώσεις του χτες, όταν εισηγήθηκε πως οι τράπεζες πρέπει να αναζητήσουν μόνες τους στήριξη (και όχι μέσω του κρατους). Το υπονόησα και εγώ εδώ λέγοντας πως «Το κράτος οφείλει να επέμβει γιατί έκρινε πως πρέπει να το κάνει. Αν η Κυπριακή δημοκρατία δήλωνε από την αρχή της κρίσης πως δεν την ενδιαφέρει τι θα πάθουν οι τράπεζες, και δεν σκοπεύει να τις στηρίξει, τότε τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Πιστεύω πως θα είχαμε οπωσδήποτε καλύτερη αξιολόγηση από αυτή που έχουμε τώρα, και θα μπορούσαμε να δανειστούμε και από τις αγορές με λογικά επιτόκια.»
   Δεν ξέρω αν είναι αντικίνητρο για αλόγιστες επενδύσεις μια τέτοια στάση, αλλά σίγουρα είναι πιο καθαρή ελεύθερη αγορά. Εγώ αν ήμουν σε θέση για να πάρω αποφάσεις μάλλον θα λάμβανα υπόψιν την αρχή “Too Big To Fail”, έστω και αν αυτό αποτελούσε στρέβλωση στη θεωρία, γιατί στο τέλος τρώμε από τις πράξεις.

   Μου αρέσει!

 12. Μαΐου 1, 2012 13:51

  Ο νεοφιλελευθερισμός σ’ όλο του το μεγαλείο, κάτι που παρατηρούμε και μέσα από το κυρίως κείμενο της ανάρτησης αλλά και μέσα από αρκετά σχόλια! Να έρθει λοιπών το κράτος να σώσει τις τράπεζες! Να εξυπηρετήσει το τραπεζιτικό κεφάλαιο που τα έκαμε μάνταρα [γιατί δεν λειτούργησαν άραγε οι νόμοι της Αγοράς] και με τα λεφτά του κόσμου να Εξ άλλου [αν το δούμε και μαρξιστικά] αυτός είναι και ο ρόλος του αστικού κράτους. «Το κράτος οφείλει να επέμβει…» όχι «…γιατί έκρινε πως πρέπει να το κάνει…», αλλά γιατί αυτός είναι ο ρόλος του. Να (υπο)βοηθά [με τους μηχανισμούς, τους νόμους και τους προϋπολογισμού του] το κεφάλαιο να διεκπεραιώνει καλυτέρα και πιο αποδοτικά το θεάρεστο έργο του.
  Όταν όμως ο ίδιος ο Blogοδεσπότης λέει ότι «… τα χρήματα που πιθανόν να χρειαστεί η Λαϊκή είναι τόσο πολλά, που δεν τα έχει η κυβέρνηση», ή όταν ο ίδιος [και πάλι] απαντώντας στην άποψη του ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΥ, πως «η σημαντικώτατη υποχρέωση του κράτους αυτή την στιγμή είναι να σώση τον ίδιο τον άνθρωπο τον αγνό πολίτη με καθε μέσο και με κάθε τρόπο», διερωτάται ορθώς [ο blogοδεσπότης] «Με ποιο τρόπο; Με τι λεφτά;», ε, τότε αλήθεια με ποιον τρόπο θα σωθούν οι Τράπεζες; Να δανειστεί το Κράτος και να τις επιχορηγήσει; Τότε γιατί να μην τις εθνικοποιήσει κιόλας; Κι αφού δεν ΜΑΣ δανείζουν [ως κράτος] οι [ευρωπαϊκές «αγορές» – εν απρόσωπες τουτες;], να αποταθούμε στα “Τούβλα” [δηλ. στους BRICS] για βοήθεια; Αν θα συνεχίσουμε την καπιταλιστική μας πορεία κι αν οι Τράπεζες είναι “Too Big To Fail”, γιατί όχι;

  Όμως τι πάει να πει, «Το κράτος οφείλει να επέμβει γιατί έκρινε πως πρέπει να το κάνει», ή/και «Από τη στιγμή όμως που το κράτος δηλώνει πως θα στηρίξει τις τράπεζες, αναλαμβάνει επίσης και μια άτυπη υποχρέωση η οποία βαραίνει στη δική του δυνατότητα να δανειστεί»; Εν τζιαι τίποτε ο Απόστολος Άντρες οι Τράπεζες τζι’ εκάμαμεν του τάμαν τζι’ εν ι-μπόρουμεν να το πάρουμε πίσω;

  Αλλά μέσα απ’ όλα αυτά [και κυρίως από το κείμενο του Strovolioti – στην αρχή του όταν αναφέρεται σε «φούσκες»] προβάλλει κι ένα άλλο σημαντικότατο και καίριο ερώτημα, που πλειστάκις το υπόβαλα, αλλά ΔΕΝ πήρα απαντήσεις [ακόμα]! Βλέπετε τα καπιταλιστικά προβλήματα είναι αδιέξοδα! Ποια είναι τα αίτια των οικονομικών κρίσεων. Απλώς η [τεχνητή(;)] δημιουργία της όποιας «φούσκας»; Και πως μπορεί να επανέλθουμε σε ανάπτυξη όταν ΟΛΗ η Ευρωπαϊκή Ένωση με την οποία είμαστε πισθάγκωνα δεμένοι, είναι συνεχώς σε ύφεση; Φυσικά ΔΕΝ περιμένω να κατανοήσετε ότι αυτά είναι εγγενή προβλήματα του καπιταλιστικού συστήματος κι ότι η όποια θεραπεία τους είναι προσωρινή [μέχρι να ξανάρθει η επόμενη κρίση]!

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Μαΐου 1, 2012 17:04

   Anef, η σωτηρία των οργανισμών που ονομάζονται τράπεζες» είναι μια υποχρέωση που ανέλαβε το κράτος (ως εκπρόσωπος του συνόλου των πολιτών), ανάλογη (και νομίζω υπέρτερη) εκείνης που έχει για να καταβάλλει το έξοδα συντήρησης του εργοδότη που ονομάζεται «Κυπριακή Δημοκρατία».
   Αν υποστηρίζεις πως δεν θα έπρεπε να στηρίξει τις τράπεζες (κάτι για το οποίο δεν έχω απόλυτη άποψη), τότε κατ’ αναλογία, γιατί θεωρείς πως έχει υποχρέωση να βρίσκει λεφτά για να καλύπτει τα ανεξέλεγκτα έξοδα της κρατικής μηχανής;
   Λίγη συνέπεια δεν θα έβλαπτε…
   Έχω απαντήσει δεκάδες φορές: οι φούσκες και οι κρίσεις είναι χαρακτηριστικά του καπιταλιστικού συστήματος. Δεν γίνεται αλλιώς, γιατί κανένα σύστημα δεν είναι τέλειο. Εκείνο που έδειξε η παρούσα διακυβέρνηση πως μπορεί να διαφέρει, είναι η διαχείριση, και η ικανότητα διαχείρισης των κρίσεων.
   Όποιος ισχυρίζεται πως ο καπιταλισμός είναι τέλειος, είναι χμμμ… ηλίθιος – για να έρθουμε και στο θέμα της επόμενης ανάρτησης.

   Μου αρέσει!

 13. Κοκος permalink
  Μαΐου 1, 2012 15:15

  Λογια, λογια και παραπανω λογια. Ως και ολοκληρη εφημεριδα του κομματος τυπωνετε, αλλα τα ποσοστα πεφτουν. Δυστυχως, για εσας, μιλουν οι πραξεις πλεον. Και οι πραξεις σας τα τελευταια χρονια ειναι ξεκαθαρες και εφεραν τα αποτελεσματα που βιωνουμε σημερα. Οσο και να γραφετε, οτι και να δικαιολογηστε, ο κοσμος σας επηρεν ειδηση. Εκαταντησετε το θεατρο του παραλογου και βγαζει και η γλωσσα σας μαλλια και απο πανω. Φωναζει ο κλεφτης του νοικοκυρη βασικα. Απορει ο κοσμος που βρισκετε το θρασος και μιλατε ακομα, μεσα στα τσιπιτος μηπως;

  Αμαν εκαταφερετε να απογοητευσετε και να διωξετε το 50% των φανατικων αριστερων μεσα σε ενα μονο χρονο, που ουτε με βομβες δεν εταρασσαν που το Ακελ τοτε αξιζετε συγχαρητηρια. Καταφερατε οτι δεν καταφερνε η αντιπολιτευση τοσες δεκαετιες. Ατε εμεινε ενα 18% με το ζορι που σας υποστηριζει λογω πικκας αλλα σας θελει, να στειλετε το πρωτο και τελευταιο αριστερο προεδρο που περνα απο αυτη τη χωρα, σπιτι του. Τι θα κανετε; Θα θυσιασετε τον Χριστοφια η θα θυσιασετε και το τελευταιο μιζερο ποσοστο του 18%; Multiple choice. Κλειστε το μαγαζι γιατι δεν εχει αλλα δανεια ψυχης. Τους μονους που ξεγελατε ειναι αποκλειστικα τους εαυτους σας. Ειτε σας αρεσει, ειτε οχι.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: