Μετάβαση στο περιεχόμενο

Οι μεταξοσκώληκες.

24 Ιουνίου, 2012

Ό,τι διαβάσετε, ή δείτε σε αυτή την ανάρτηση είναι η μαρτυρία ενός ερασιτέχνη. Δεν είμαι σηροτρόφος, ούτε ήμουν ποτέ. Αν κάποιος ενδιαφέρεται επαγγελματικά, να το ψάξει σε άλλους χώρους.

Οι πρώτες εμπειρίες με τα σκουλήκια ήταν χρόνια πριν. Πολλά χρόνια πριν. Δεν θυμάμαι πως βρέθηκαν οι πρώτοι στο σπίτι μας, αλλά θυμάμαι πως κάναμε ένα αγώνα να τους κρατήσουμε στη ζωή, αφού η συκαμιά που είχαμε στην αυλή μας μόλις είχε αρχίσει να βγάζει τα πρώτα της φύλλα.

Βλέπετε, οι μεταξοσκώληκες είναι μονοφαγικοί.

Θυμάμαι ακόμα μια Μεγάλη Βδομάδα, όταν πηγαίναμε για τη λειτουργία στον Άγιο Ηρακλείδιο, και ανυπομονούσα να πάμε εκεί πάνω όπου αφθονούσαν οι συκαμιές. Θυμάμαι ακόμα πως κάποιος είχε πει ότι σε περίπτωση μεγάλης ανάγκης, και μέχρι να βγάλουν φύλλα οι συκαμιές, οι μικρούληδες μπορούν να κρατηθούν στη ζωή αν τους βάλεις πολύ φρέσκα φύλλα μολόχας.

Μετά από τόσα χρόνια λοιπόν, και με την ευγενή προσφορά του αδελφού μου, βρέθηκα με καμιά πενηνταριά σκουλήκια.

Οι μικροί μεταξοσκώληκες είναι πολύ μικροί:

Νεογέννητα

Πολύ μικρά και άσχημα.

Οι φωτογραφίες πιο πάνω είναι από το δίκτυο, καθώς δεν προνόησα να φωτογραφήσω τους μικρούληδες.

Μόλις  εκκολαφθούν έχουν μήκος 3-5 χιλιοστά, είναι μαύροι και άσχημοι. Και θέλουν φρέσκα  συκαμόφυλλα να φάνε. Σε αυτή την ηλικία συστήνεται να τα ψαλιδίζετε λίγο, για να δημιουργούνται πιο πολλές άκρες για να αρχίσουν την κατανάλωση τους.  Για τις επόμενες  30-40 περίπου μέρες το μόνο που κάνουν τα σκουλήκια είναι να τρώνε.

Μεγαλώνουν γρήγορα:

Μια βδομάδα αργότερα.


Το σώμα του μεταξοσκώληκα χωρίζεται  στο κεφάλι και το κυρίως σώμα.  Τα μέρη που φέρουν μαζί τους στην εκκόλαψη αρχίζουν να γεμίζουν , και όσο τρώνε φουσκώνουν. Και φουσκώνουν, και φουσκώνουν, αλλά μέχρι που;

 Όταν γίνουν παραφουσκωμένα μπαλόνια πέφτει το σήμα: νηστεία.

 

Νηστεία, δείτε το τρίγωνο πάνω από το κεφάλι.


 

Η νηστεία σημαίνει ακριβώς αυτό: τέρμα το φαί για 1-3 μέρες.  Στη φάση αυτή οι μεταξοσκώληκες  βγάζουν μικρά νήματα ένθεν και ένθεν του κορμιού τους, και μένουν ακίνητοι την ίδια στάση. Ένα τρίγωνο δημιουργείται πάνω από το κεφάλι τους, σημάδι πως εκεί γύρω άρχισαν οι διεργασίες για την δημιουργία ενός καινούργιου, μεγαλύτερου κεφαλιού, με μεγαλύτερα δόντια.  Είναι σημαντικό να μην ενοχληθούν οι φίλοι μας κατά τη διάρκεια της νηστείας. Αν γίνει αυτό, και αν σπάσουν για κάποιο λόγο τα νήματα ο μεταξοσκώληκας θα έχει πρόβλημα, αφού στο τέλος της περιόδου, το παλιό δέρμα ξεραίνεται και πρέπει να αφαιρεθεί, για να εμφανιστεί η καινούργια στολή. Για να γίνει αυτό τα σκουλήκια αρχίζουν κίνηση προς τα εμπρός, το παλιό δέρμα μένει καρφωμένο κάτω, και το αποβάλλει, όπως θα έβγαζε κάποιος μια ολόσωμη φόρμα.

Κάποτε τα πράγματα δεν πάνε όπως προβλέπεται:

Αγνοείστε την κακή εστίαση, η αρχή και το τέλος φαίνονται πολύ καθαρά.

Μετά την αποδερμάτωση ακολουθεί μια ανάπαυση για μερικές ώρες ώσπου να σκληρύνει το νέο κεφάλι, και να αρχίσει το μασούλημα.

Η «παλιά στολή»:

Παλιά δέρματα.


Η φύση μεριμνά ώστε αυγά που διατηρούνται περίπου στο ίδιο περιβάλλον, να εκκολάπτονται περίπου την ίδια περίοδο. Αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία για το τέλος.  «Ίδια περίοδος» μπορεί να σημαίνει μέχρι και 5-10 μέρες, και αυτό στη συνέχεια μπορεί αν σημαίνει πως κάποια σκουλήκια βρίσκονται στην πρώτη φάση της ζωής τους, κάποια έχουν ήδη κάνει την πρώτη νηστεία, και κάποια έχουν κάνει και τη δεύτερη.

Η ομάδα


Ξανά η ομάδα.


Γιατί η διαδικασία που περιέγραψα πιο πάνω γίνεται 4 φορές, η ζωή λοιπόν του μεταξοσκώληκα ως σκουλήκι χωρίζεται σε πέντε φάσεις.

Όσο μεγαλώνουν τρώνε με πολλή όρεξη, με πάρα πολλή όρεξη! Ευτυχώς οι συκαμιές άμα ξεκινήσουν να βγάζουν φύλλα, το κάνουν με ταχύτητα και έτσι διαθέτουν επαρκείς ποσότητες τροφής.

Τόση όρεξη, που μπορείτε να ακούσετε το χρατς, χρατς.

Λίγο πριν φάνε το τελευταίο συκαμόφυλλο γίνονται πολύ μεγάλοι:

Η τιμή του ευρώ.


Μετά από λίγο, δε θα φάνε ποτέ ξανά. Το πεπτικό τους σύστημα αδρανοποιείται, ή μάλλον αρχίζει ο αντίστροφος μηχανισμός:  εκείνος που θα μετατρέψει όλη τη δύναμη που έδωσαν τόσα φύλλα σε λεπτές ίνες μεταξιού που βγαίνει από το στόμα τους και μπλέκεται από τα μπροστινά πόδια.

Εκλάδωσεν ο πρώτος!


 Η φάση αυτή συνοδεύεται από ένα μεθυσμένο ντελίριο, αφού τα σκουλήκια σηκώνουν το κεφάλι, το γυρίζουν πάνω κάτω με ταχύτητα, αρχίζουν να το σκάνε από το χώρο όπου βρίσκονται τα φύλλα, και γενικά δείχνουν πως βρίσκονται εκτός ελέγχου. 

Οι παλιοί περιέγραφαν αυτή τη φάση ως «κλάδωμα». Τα σκουλήκια αναζητούν ένα σημείο όπου να μπορούν  να «χτίσουν» το σπίτι τους. Και για να το κάνουν αυτό χρειάζονται ένα σημείο απ όπου μπορούν να τραβήξουν νήματα για να κάνουν ένα σκελετό. Στη συνέχεια και με μια δαιμονισμένη ταχύτητα θα βρεθούν στο κέντρο του σκελετού, ενώ σύντομα θα αρχίσει να σχηματίζεται το κουκούλι, μέσα στο οποίο θα παγιδευτούν.:

Προ – κουκούλι.


Εκτός από τα κλαδάκια, βρήκα πολύ βολικά και τα κυλινδρικά χαρτόνια από τα ρολά της κουζίνας.

Κουκούλια.


Κι άλλα κουκούλια.


 

Δέκα μέρες μετά το πρώτο κλάδωμα η απόλυτη ησυχία:

Το σύνολο της παραγωγής.


Το σκουλήκι φεύγει, και μέσα στο κουκούλι δημιουργείται μια πεταλούδα.

Λίγες μέρες αργότερα, η μεταμόρφωση:

Η μεγάλη έξοδος με περιγραφή από όλη την οικογένεια!  Με αρκούντως ενδιαφέροντες διαλόγους!

Η μεταμόρφωση!


 

Έγραψα πιο πάνω πως είναι σημαντικό να εκκολαφθούν τα σκουλήκια μέσα σε  μια στενή περίοδο. Αυτό είναι απαραίτητο γιατί όταν βγει η πεταλούδα από το κουκούλι, έχει μόνο ελάχιστες μέρες ζωής. Το πολύ μια βδομάδα. Στην περίοδο αυτή δεν μπορεί να φάει, δεν μπορεί να πετάξει, εκτός από κάποιος άτακτους αρσενικούς που ξεκινούν και όπου τους βγάλει ο δρόμος, και μόνο σκοπό έχουν να ζευγαρώσουν. Είχα την εντύπωση πως οι θηλυκές είναι λιγότερες ατό τους αρσενικούς, αλλά αυτό αποδείχτηκε μάλλον λανθασμένο, αφού οι πρώτες 4 ήταν 2 ζευγάρια:

Κουαρτέτο!


Οι αρσενικές πεταλούδες είναι πιο λεπτές και ευκίνητες, πεταλλίζουν συνεχώς , και μόλις μυριστούν έξοδο καινούργιας θηλυκιάς εγκαταλείπουν αμέσως την προηγουμένη σύντροφο, και κυνηγούν την καινούργια. Όταν ζευγαρώσουν ηρεμούν!

 

Πραγματικός ερωτικός χορός, και όπως θέλει η φύση, οι πιο δυνατοί ζευγαρώνουν περισσότερο.

Οι θηλυκές είναι πιο χοντρές και δυσκίνητες. Όταν  τελικά γεννήσουν ξεχειλώνουν και σέρνονται, αφού η κοιλιά τους είναι στην αρχή γεμάτη από μερικές εκατοντάδες αυγά.

Όργια!


Μετά το ζευγάρωμα, το οποίο μπορεί να διαρκέσει πάρα πολλές ώρες, οι θηλυκιές αποδεσμεύονται και αρχίζουν να γεννούν:

Μάνα, μόνη, γεννά.


Τα αυγά είναι κίτρινα αλλά σε λίγες μέρες γίνονται καφέ και μετά μαύρα.

Η φύση εφοδιάζει τα αυγά με το μήνυμα πως θα περάσουν μια θερμή περίοδο, μετά θα γίνει κρύο, και μετά θα αρχίσει πάλι να ανεβαίνει η θερμοκρασία.  Αυτό η φυσιολογική εναλλαγή οδηγεί στην επόμενη άνοιξη, μετά από δέκα περίπου μήνες δηλαδή, οπόταν αρχίζει ξανά η διαδικασία.  Οι σηροτρόφοι  όμως, υποβάλλουν τα αυγά σε τεχνητές εναλλαγές για να επαναλαμβάνεται η εκκόλαψη καθ όλη τη διάρκεια του χρόνου υπάρχει τροφή.

Οι ερασιτέχνες μπορεί όμως να κάνουν και λάθη:

Ουπς!


Αυτό έγινε πριν καν ψοφήσουν όλες οι πεταλούδες, και το μόνο που μπορώ να δώσω ως εξήγηση είναι πως η μετακίνηση από ένα δωμάτιο σε άλλο, έδωσε το σήμα της εναλλαγής που περιγράφω, και έτσι άρχισαν τα μικρά να εκκολάπτονται! Με συνοπτικές διαδικασίες μάζεψα τα περισσότερα αυγά και τα τοποθέτησα στην πόρτα του ψυγείου όπου θα παραμείνουν μέχρι να βγάλουν ξανά φύλλα οι συκαμιές τον επόμενο Απρίλη, και ξεφορτώθηκα τα εκκολαφθέντα μικρά. Αυτή η μαζική παιδοκτονία έγινε υπό τη σφοδρή διαμαρτυρία των παιδιών μου που είχαν μάλιστα ανακαλύψει τα μικρά – στην αρχή δεν τους πίστεψα. «Πως θα ένοιωθες εσύ αν σε πέτασσαν οι γονείς σου όταν ήσουν μικρός» , μου έριξε επανειλημμένα ο γιος, δημιουργώντας πολλές μικρές τύψεις!

Λίγες μέρες αργότερα οι πεταλούδες έμοιαζαν έτσι, ακίνητες και ξεζουμισμένες:

Πεταλούδες για πέταμα.


Τα άχρηστα κουκούλια μπορεί να αξιοποιηθούν από την κόρη σε κάποια της εικαστική παρέμβαση:

 

Κουκούλια για πέταμα.


 

Επειδή του χρόνου δεν θα ήθελα να έχω πάνω από καμιά 50ριά σκουλήκια, υπάρχουν διαθέσιμα αυγά!

 

Υ.Γ 4/4/13. Υπάρχουν πολλοί διαθέσιμοι φετινοί μεταξοσκώληκες! Επικοινωνείστε αμέσως με το ycioannou@gmail.com

Υ.Γ 19/5/13  Έχω αυγά για του χρόνου! Επικοινωνείστε! 

Υ.Γ 2-Φεβ-2015: Αν θέλετε αυγά, στείλτε μήνυμα! 

43 Σχόλια leave one →
  1. 24 Ιουνίου, 2012 22:57

    Reblogged this on ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ.

    Μου αρέσει!

  2. 25 Ιουνίου, 2012 07:34

    Ωραία ανάρτηση και κατατοπιστική. Ευχαριστούμε!

    Μου αρέσει!

  3. 25 Ιουνίου, 2012 09:21

    άψογος! ευχαριστώ.

    Μου αρέσει!

  4. ιων σκεπτικος permalink
    25 Ιουνίου, 2012 15:40

    Προτιμάς αυγά της κότας ή καρυδάκι για ανταλλαγή; . Μου θύμισες τα παιδικά μου χρόνια που στο πατρικό μου είχαμε σε όλη τα σαλοτραπεζαρία μεγάλα τελάρα με μεταξοσκώληκες και τους ταίζαμε ασταματητα.

    Για κλαδί βάζαμε ειδικό φυτό που μαζεύαμε από τα χωράφια και το λέγαμε κλαδί. όμως ηταν πράσινο με λουλουδια. Τα κουκούλια όμως που προορίζονται να βγούν μετάξι δεν πρέπει να τρυπήσουν. Θα ρωτήσω τη μάμμα μου τι έκαμνε. Πάντως τα έπαιρνε νομίζω ,πάνω στην Κακοπετριά που είχε μεταξά. ΄Εχω ακόμα ένα βρουλλι μετάξι και θα πρέπει κάποτε να πάρω την απόφαση να το πάρω στη χειροτεχνία να μου το φάνουν.

    Μου αρέσει!

  5. Toxotisgiatakatsara permalink
    25 Ιουνίου, 2012 16:12

    Στροβολιώτη…αντιλαμβάνομαι ο΄τι για να ασχολείσαι με τα σκουλουκούθκια πρέπει να ππεσαν πολλά οι δουλειές σου όξα κάμνω λάθος 🙂

    Μου αρέσει!

  6. 25 Ιουνίου, 2012 17:46

    Απ’ ό,τι πληροφορούμε, χτες που ήταν ο Συλικιώτης στην Κίνα για δάνειο, όταν τα βρήκε μπαστούνια, έκρυψε αβγά μεταξοσκώληκα μέσα τους για να φέρει στην Κύπρο.
    Παλιό κόλπο αλλά ξεχασμένο.
    Μπράβο Στροβολιώτη που του το υπενθύμισες!

    Μου αρέσει!

  7. 25 Ιουνίου, 2012 19:03

    *Announcement of the Republic of Cyprus*

    *Request for External **Financial **Assistance
    ——————————*

    The Government of the Republic of Cyprus has today informed the appropriate
    European Authorities of its decision to submit to euro area Member States a
    request of financial assistance from the EFSF/ESM. The purpose of the
    required assistance is to contain the risks to the Cypriot economy, notably
    those arising from the negative spill over effects through its financial
    sector, due to its large exposure in the Greek economy.

    *Ανακοίνωση Κυπριακής Δημοκρατίας*

    *Αίτημα για Εξωτερική Οικονομική Στήριξη
    ——————————*

    H Κυπριακή Δημοκρατία έχει σήμερα ενημερώσει τις αρμόδιες Ευρωπαϊκές Αρχές
    για την απόφασή της να υποβάλει αίτηση προς τις χώρες μέλη της ζώνης του
    ευρώ για οικονομική στήριξη από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής
    Σταθερότητας/Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΤΧΣ/ΕΜΣ). Σκοπός του
    αιτήματος είναι ο περιορισμός των κινδύνων που αντιμετωπίζει η Κυπριακή
    οικονομία, ιδιαίτερα των αρνητικών επιπτώσεων που προέρχονται από τον
    τραπεζικό τομέα, λόγω της μεγάλης έκθεσής του στην ελληνική οικονομία.

    Μου αρέσει!

  8. Elena permalink
    25 Ιουνίου, 2012 21:41

    Επειδή παρακολουθούσα το άρθρο με τα μωρά, η ψήφος μετρά …τετραπλή!( Είμαστεν τζιαι αναγιούμενη οικογένεια!) Λοιπόν, οι γιούδες ενθουσιαστήκαν με την ωμή περιγραφή της συζύγου για τα “υγρά που εκκρίνονται από τη μύτη”!! Εθέλαν να το παίζουμε , το βίντεο, ξανά και ξανά. Η κόρη εγέλασεν την πρώτη φορά αλλά μετά εποφύσησεν με την επιμονή των γιούδων.
    Μετά εδιερωτούνταν τι είναι τζεινα τα γκριζούθκια (ο μεγάλος είπεν μια αρκετά καλήν για τηνεϊτζερ απάντησην , βρωμούσα δε για εμάς τους υπόλοιπους και ναι αφορα υγρά και στερεα!)και γιατί δεν κάμνουν άλλη δουλειά που το να ζευγαρώνουν , οι μεταξοσκώληκες.To cut things short: Eat Strovoliotis dust, sir Richard Attenmborough!

    Μου αρέσει!

  9. ΑΠΟΦΑΣΗΣΤΗΚΟΣ permalink
    25 Ιουνίου, 2012 22:07

    Πολύ καλή η ανάρτηση και επίκαιρη. Για να καταλάβουν πολλοί νεόπλουτοι σε αυτό τον τόπο ότι τα κάλά κόποις κτώνται. Το ότι έχουν τώρα που δεν αποκτήθηκε με κόπους δεν θα κρατήσει για πολύ. Αυτό ήδη άρχισε να φαίνεται στις τάξεις της κυπριακής κοινωνίας. Οι διαχρονικές καταχρήσεις πληρώνονται και αυτό το διδάσκει η ίδια η ιστορία. Η φυσική πορεία είναι αυτή που θα οδηγήσει τον άνθρωπο στην αναγέννηση.. Αυτή τη διαδικασία την έχω παράξει πρίν απο πολλά χρόνια. όταν στα σχολεία και στην ίδια την κοινωνία υπήρχαν οι αξίες και τα ιδανικά.Σήμερα προωθούνται δήθεν οι μηχανισμοί στήριξης που στην ουσία είναι μηχανισμοί υποδούλωσης των εθνών . Η λύση αγαπητοί φίλοι και το αντίδωτο των μηχανισμών στήριξης είναι οι ισοσκελισμένοι προυπολογισμοί. Είναι τόσο απλό . Δεν μπορούμε να καταναλώνουμε περισσότερα απο όσα παράγουμε. Και διερωτούμαι πραγματικά θέλουμε την Ευρώπη να μας το πεί ή και να το εφαρμόσει??? ΕΛΕΟΣ ΠΟΥ ΠΆΜΕ??? Ποιούς νομίζουν τελικά ότι κοροιδεύουν. Τελικά όμως φτάνει σύντομα το τέλος σε αυτή την παράνια.Διότι το ευρώ κατακιλά. Τίποτε δεν λύθηκε και δεν σώθηκε. Απλά έγινε μία παράταση μέχρι να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που θα βολεύει κάποιους. Πλάνη όμως οικτρά πλανόνται διότι δεν θα αποφύγουν αυτό που επιδιώκουν . Η ανειλικρίνεια και τα συμφέροντα θα διαλύσουν την οικονομική κοινότητα.

    Μου αρέσει!

  10. 27 Ιουνίου, 2012 00:28

    Ω τι ωραία, πέφτει ο χριστόφιας.

    Μου αρέσει!

  11. Ανώνυμος permalink
    27 Ιουνίου, 2012 21:07

    Καλησπέρα
    Διάβασα με πολύ ενδιαφέρον όλη τη σελίδα.
    Ήταν τρομερά ενδιαφέρουσα.
    Πέρισυ έδωσαν στη κόρη μου στο σχολείο 6 σκουλήκια και κάποιες (ελάχιστες) οδηγίες για την ανάπτυξή τους. Αφού καταφέραμε τελικά 2 συνολικά πεταλούδες να βγουν από το κουκούλι (μας είπανε ότι τα πιο πολλά ηταν άρρωστα γιαυτό μας πέθαναν) γέμισαν όλο το κουτί παπουτσιών που τα είχαμε βάλει με μικροσκοπικά αυγά. Αφού δεν έβρισκα τίποτα σχετικό με το διάστημα εκκόλαψης των αυγών στο διαδύκτιο, μετά από 4 μήνες τελικά πέταξα όλο το κουτί, πιστεύοντας ότι τα αυγά είναι όλα τζούφια.
    Φέτος μας ξαναέδωσαν 9 σκουλήκια και τώρα μόλις ολοκληρώθηκε εξωτερικά το 7ο κουκούλι. Οι απώλειες μικρότερες φέτος. Σίγουρα δεν θα ξανακάνω το λάθος να τα πετάξω.
    Να ρωτήσω κάτι? Το κουτί των παπουτσιών που έχω βάλει είναι κατάλληλο? Μήπως είναι πολύ μικρό για 7 πεταλούδες και τα αυγά τους? Και μετά τα αυγά πρέπει κάτι να τα κάνω? Να τα βάλω κάπου? Χρειάζονται αέρα?
    Ελπίζω να ξέρει κάποιος να μου απαντήσει. Νομίζω ότι είναι πολύ χρήσιμο μάθημα για τα παιδιά.
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων
    Μαίρη

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      28 Ιουνίου, 2012 07:45

      Μαίρη, αν είχατε αρσενικές και θηλυκές πεταλούδες που ζευγάρωσαν, τότε τα αυγά ήταν κατά πάσα πιθανότητα γονιμοποιημένα. Αν είχαν μείνει κίτρινα, τότε ναι ήταν τζούφια.
      Η φετινή μου εμπειρία δείχνει πως τα αυγά πρέπει να φυλαχθούν αμέσως σε δροσερό μέρος (τα έχω φυλάξει στην πόρτα του ψυγείου), γιατί αλλιώς μπορεί να εκκολαφθούν και να ξεκινήσει η διαδικασία ξανά.
      Αν βγουν και οι 7 πεταλούδες θα έχεις 3-4 θηλυκές. Ο χώρος είναι αρκετός. Να μην το κλείσεις, και καλύτερα βαλε μια κόλλα στο κάτω μέρος του κουτιού, ούτως ώστε να είναι ευκολότερο να φυλαχθούν ύστερα το αυγά.

      Μου αρέσει!

  12. Ανώνυμος permalink
    28 Ιουνίου, 2012 11:27

    Ευχαριστώ πολύ, έτσι θα κάνω.

    Μου αρέσει!

  13. Ευγενής προτροπή και προειδοποίηση. permalink
    29 Ιουνίου, 2012 00:48

    Η ανικανότητα Χριστόφια . . . . . . . . . . . . . .
    Η ανικανότητα Χριστόφια . . . . . . . . . . . . . .
    Η ανικανότητα Χριστόφια . . . . . . . . . . . . . .
    Η ανικανότητα Χριστόφια . . . . . . . . . . . . . .

    Μην το παρακάνεις με τις ανικανότητες αδελφέ. Όταν οι άλλοι σε σέβονται και σε ενθαρρύνουν, μην τους προκαλείς κι’ όλας. Εντάξει κύριε Γιάννο Ιωάννου;

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      29 Ιουνίου, 2012 06:41

      Καλώς.
      Ο μεγάλος Χριστόφιας.
      Ο καλύτερος οικονομολόγος Χριστόφιας.
      Ο νικητής των Τούρκων Χριστόφιας.
      Ο μεγαλύτερος Ευρωπαίος ηγέτης, Χριστόφιας.

      Εντάξει τώρα;

      Επί τη ευκαιρία, τη σχέση έχει αυτό με τα σκουλούτζια; Η έχει;

      Μου αρέσει!

  14. Ελενα permalink
    29 Ιουνίου, 2012 13:39

    …ο καλύτερος πυροτεχνουργός Χριστόφιας….ο ευγενέστατος με τον υπουργό οικονομικών Χριστόφιας…ο αδιάφθορος Χριστόφιας…ο προωθών νέους σε θέσεις εργασίας Χριστόφιας….

    Μου αρέσει!

  15. Epidietitis permalink
    30 Ιουλίου, 2012 12:28

    Πάρα πολύ ενδιαφέρον.

    Μου αρέσει!

  16. Ανώνυμος permalink
    21 Σεπτεμβρίου, 2012 14:53

    Dear Sir, I am the president of a Conservation Association silkworm in Spain. I’m interested to contact you, please find attached my e-mail aercegsa@gmail.com Thanks and best regards from Spain…

    Μου αρέσει!

  17. Michalis permalink
    25 Νοεμβρίου, 2012 08:07

    Αγαπητε φιλε θα ηθελα να μαθω αν γνωριζεις απο που μπορω να προμηθευτω αυγα μεταξοσκολικα.
    Παντως η παρουσιαση σου ηταν ιδιαιτερα καλη.

    Μου αρέσει!

  18. Ανώνυμος permalink
    6 Δεκεμβρίου, 2012 19:13

    agapite kirie strovolioti diavasa to athrosas gia tus metaksoskolikes ke tha ithela an mporite na me enimerosete sxetika me avto.. sas evxaristo ekton proteron an mporite na mevoithisete… to onoma mu .. andreas michael HL yahoo to email mu…

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      7 Δεκεμβρίου, 2012 07:05

      Αγαπητέ φίλε, δεν έχω και πολλά άλλα να πω, αφού είμαι ερασιτέχνης. Δεν καταλαβαίνω το email σου, το δικό μου όμως μπορείς να το βρεις στο προφίλ μου, πάνω δεξιά.

      Μου αρέσει!

  19. Ανώνυμος permalink
    8 Μαρτίου, 2013 16:41

    kserete pou mporo na vrw metaksoskolikes sti kipro???

    Μου αρέσει!

  20. Ανώνυμος permalink
    24 Φεβρουαρίου, 2014 03:54

    Poly endiaferon to arthro. An den itan eksairetika dyskolo na fero auga ston Canada (logo apagoreusis apo tis arxes kai amesi katasxesi tetoion eidon sto aerodromio) tote me tin proti eukairia pou tha erxomoun Kypro, tha eferna. Den pistevo na yparxei Canados pou na exei dei auti ti diadikasia kai tha itane tromera endiaferon. Edo gnorizoun to metaksi mono otan……to forane.
    Mia erotisis, yparxei pouthena stin Kypro akoma kanenas metaksas, i esto sto kentro laikis xeirotexneias?
    S’euxaristo gia to taksidi piso sta paidika mou xronia kai anamniseis, an kai tetoiou eidous arthra tha eprepe na menoun me tin athootita kai tin aplotita pou ta diakatexoun kai oxi na ypovivazontai se politikes/kommatikes diamaxes metaksy anagnoston.

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      24 Φεβρουαρίου, 2014 06:32

      Αγαπητέ/ή φίλε/η, ευχαριστώ για το σχόλιο σου. Πάντως αυγά υπάρχουν και έχω ήδη στείλει σε διάφορους ενδιαφερόμενους στην Ελλάδα – και φυσικά στην Κύπρο. Αυτό το άρθρο έχει διαβαστεί πάρα πολύ 🙂

      Αν θέλεις δοκιμάζουμε, δώσε μου μια διεύθυνση και θα βάλω λίγα στον φάκελο. Άσε που πρέπει να δω τι θα κάνω γιατί φτάνει ο καιρός της εκκόλαψης και έχω περισσότερα από όσα μπορώ να συντηρήσω.

      Ναι, στο Κέντρο Χειροτεχνίας δουλεύουν το μετάξι, στην πραγματικότητα τους πήραμε πέρσι τα επιπρόσθετα κουκούλια που είχαμε. Δυσκολεύτηκαν να τα παραλάβουν, γιατί λέει δεν είχαμε κάνει κράτηση και δεν μπορούσαν να μας πληρώσουν. Όταν τους είπαμε πως λεφτά δε θέλουμε, τα πήραν, αλλά μετά από έγκριση του μάστρου….

      Για τα άλλα τι να πω; Είναι πολυδιάστατη η θεματολογία του ιστολογίου 🙂

      Μου αρέσει!

  21. 24 Φεβρουαρίου, 2014 18:35

    αδερφε μπορω να εχω και εγω λιγα αυγα? και πως?

    Μου αρέσει!

  22. Μαργαριτα permalink
    17 Ιουνίου, 2014 21:11

    Γειά χαρά,
    βρήκα το κείμενο σας τυχαία, αλλά ήταν πολύ συνοπτικό και περιεκτικό. Ευχαριστούμε!

    Εχω μόνο δύο μεταξοσκώληκες που έκαναν κουκούλι, βγήκε η μία πεταλούδα (η άλλη όχι ακόμη), ήταν θυληκιά, γέννησε πολλά αυγά τις τρείς μέρες που έζησε, αλλά σήμερα πέθανε. Η άλλη ακόμη να βγεί.
    Η ερώτησή μου είναι, αν αξίζει να συγκεντρώσω τα αυγά της στο ψυγείο για του χρόνου. Όμως δεν είναι γονιμοποιημένα, διότι δεν ζευγάρωσε ποτέ…νομίζω ότι όχι, έτσι;

    Ευχαριστώ,
    Μαργαριτα

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      19 Ιουνίου, 2014 07:27

      Καλημέρα!. Νομίζω πως στη φύση είναι γενικός κανόνας πως τα μη γονιμοποιημένα αυγά *δεν* δίνουν διαδόχους 🙂

      Μου αρέσει!

  23. Μαρια permalink
    5 Μαΐου, 2015 01:45

    Αγαπητέ Στροβολιοτη σε χαιρετω,
    Είμαι ή ΜαΣτ (Μαρία) απο Λάρνακα που μουεστειλες περσι κουκούλια Ισπανίας.
    Μου μεγάλωσαν αλλά τώρα που ήταν έτοιμοι για κουκούλι μουπεθαναν οι δύο μεγαλοι.
    Εγώ εκτρεφω μεταξοσκωλ κ τώρα που εφτασα στο κουκούλι πηγαίνω σε δημοτικά και νοιπιαγωγια και μεταφέρω τις ερασιτεχνικές γνώσεις μου στα παιδιά παιρνοντας καμία δεκάρια καφάσια με διαφορετικές ηλικίες μεχρι το κουκουλι και τρελλενοντε οι μικροι.
    Τους εξηγω τον κυκλο της ζωής του μεταξ, για το μεταξι , το τι κάνομε τα κουκούλια, απαντώ σε απώρειες κτλ..
    Έχω 5 ειδη μεταξ που κανουν διαφορετικά χρωματα κουκούλι.
    Τα 4ειναι αυτά που εχεις + ενα που είναι όλοασπρο προσωπο κ παχουλο.
    Παλαιοτερα διάβασα πως υπάρχει κ ροζ κουκούλι, αν ξέρει κανεις ας με πληροφορησει πλισ.
    Έτσι πληροφοριακά εμένα μου εκκολαφθηκα μέσα του φεβραρη και συνεχιζουν να εκκολαπτοντε. Μου έχουν κανει μπολικα κουκούλια κ περιμένω εντος των ημερών να βγουν πεταλούδες.
    Ευτυχώς υπάρχει μονο μια μουριά η πλατηφυλλη, στη Λάρνακα που ανοίγει τονΓεναρη.
    Πέρση είχα μεταξ απο τελος του Φεβραρη μέχρι τον Ιούλιο, ειχα αυτομολησει.

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      5 Μαΐου, 2015 07:10

      Γεια σου Μαρία. Εγώ εχω εφαρμόσει «πληθυσμιακούς ελέγχους»: έβγαλα τα αυγά από την πόρτα του ψυγείου μέσα του Μάρτη, εκκολάφθηκαν 1η Απριλίου, και μετά από 48 ώρες κατέστρεψα όσα αυγά δεν είχαν εκκολαφθεί. Εδώ και 3 μέρες άρχισαν τα κουκούλια, υπολογίζω μεχρι την Κυριακη να κλαδώσουν οι περισσότεροι.

      Μου αρέσει!

  24. Ανώνυμος permalink
    31 Μαΐου, 2015 17:24

    Θα ήθελα να μου στείλετε σπόρο έχω επικοινωνήσει και παλιότερα μαζί σας σε μήνυμα Τίνα Μαρη

    Μου αρέσει!

  25. Μαράκι permalink
    22 Ιουνίου, 2015 20:26

    Το μετάξι μπορεί να πουληθεί και να αποφέρει κέρδος. Κι αν ναι, πώς;

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      23 Ιουνίου, 2015 07:18

      Υποθέτω πως ναι. Ήδη γνωρίζω πως τα κουκούλια χρησιμοποιούνται στην κατασκευή χειροτεχνημάτων και κοσμημάτων. Το ενδιαφέρον μου όμως περιορίζεται στον βιολογικό κύκλο ζωής και όχι στην εμπορική εκμετάλλευση.

      Μου αρέσει!

    • Μαρια permalink
      2 Ιουλίου, 2015 02:18

      Ανώνυμη απο 31 Μαιου 2015 αν δεν βρηκες αυγά κ εξακολουθείς να θέλεις μπορω να σου δώσω εγώ, Μαρια απο Λαρνακα

      Μου αρέσει!

  26. Δημήτρης Παρετζόγλου permalink
    28 Νοεμβρίου, 2015 13:41

    Πολύ κατατοπιστική περιγραφή.Ευχαριστούμε.

    Αρέσει σε 1 άτομο

  27. 17 Ιανουαρίου, 2017 00:37

    χαίρεται!φέτος έχει κάποιος διαθέσιμα αυγά?ξέρετε που μπορώ να προμηθευτώ λίγα?

    Μου αρέσει!

  28. Παναγιωτης permalink
    12 Μαΐου, 2017 17:51

    Πολυ ενδιαφεροντα οσα γραφεις. Ξερεις που μπορω να βρω φυλλα συκαμιας για τους μεταξοσκωληκες που εφερε σπιτι ο ηιος μου;

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      13 Μαΐου, 2017 14:04

      Αν είστε Λευκωσία, υπαρχουν συκαμιές στο γραμμικό του Πηθκιά σε αρκετά σημεία

      Μου αρέσει!

  29. Χριστιανα Χριστοδουλου permalink
    18 Σεπτεμβρίου, 2019 11:06

    Εξαιρετικό άρθρο!
    Μου θυμίσατε τη νιότη μου … για πολλά χρόνια είχαμε με τις αδελφές μου ένα κουτί μεταξοσκώληκες, που τους ταϊζαμε και παρακολουθούσαμε την ανάπτυξη τους κάθε άνοιξη. Να είστε καλά!

    Αρέσει σε 1 άτομο

Trackbacks

  1. Θέλετε *κουκούλια* μεταξοσκωλήκων; | Στροβολιώτης

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.